Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen"

Transcriptie

1 Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Binnenkort verrichten we bij uw zoon een circumcisie, ofwel besnijdenis: de uroloog verwijdert operatief onder algehele verdoving (narcose) een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wie komen in aanmerking in aanmerking voor deze operatie? De meest voorkomende reden hiervoor is een te nauwe voorhuid (phimosis). Dit kan klachten geven zoals moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie of een ontsteking van de eikel of de voorhuid. In een aantal gevallen moet de operatie worden uitgesteld: - als uw zoon ziek is (bij koorts boven de 38º C.); - als er gedurende de laatste weken kinderziekten voorkwamen in de directe omgeving van uw zoon. Vergoeding ingreep Het is belangrijk dat u vooraf bij uw eigen ziektekostenverzekering informeert of deze ingreep wordt vergoed. Voorbereiding op de operatie Voorbereiding thuis Een ziekenhuisopname kan voor een kind een stressvolle gebeurtenis zijn. Het is daarom belangrijk uw zoon goed voor te bereiden op de opname en de operatie. Wordt u opgenomen bij Treant of brengt u een bezoek aan de polikliniek, dan kunt u actief een bijdrage leveren aan veilige zorg. Via onze patiëntveiligheidskaart nodigt Treant u uit om actief mee te denken over uw eigen zorgproces. Lees deze kaart van tevoren aandachtig door: u ontvangt de kaart via uw zorgverlener en vindt ze ook op de polikliniek, in verpleegkamers en in de wachtruimtes. Of kijk op Als u wordt opgenomen of een afspraak heeft op de polikliniek, dan is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw actuele medicatiegebruik. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat u nieuwe geneesmiddelen krijgt voorgeschreven die niet gecombineerd mogen worden met de lopende medicatie. Of dat u medicatie krijgt waarvoor u allergisch bent. U kunt uw medicatiegebruik tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis doorgeven aan de arts op de polikliniek, bij het (T)ASP (Transmuraal) Apotheek Service Punt) of tijdens het preoperatief spreekuur (als u geopereerd wordt). De apothekersassistente neemt het overzicht van de thuismedicatie met u door om de daadwerkelijk gebruikte medicatie vast te stellen. Maar nog veiliger is het als u uw apotheker (of apotheekhoudende huisarts) toestemming geeft om uw medicatiegegevens met ons te delen (optin LSP). Hoe dat werkt, leest u op Zo zijn we in alle gevallen ook bij een spoedopname verzekerd van een actueel medicatieoverzicht. Nuchter zijn Uw zoon moet nuchter zijn voor de operatie, dit houdt in dat hij niks mag eten en drinken gedurende enige tijd voor de operatie. Meer informatie hierover leest u in de opnamebrief.

2 Medicatie Heeft uw zoon een allergie? Geef dit dan tijdig door. Is uw zoon een diabetespatiënt? Overleg dan met uw eigen arts of de diabetesverpleegkundige over het medicatiegebruik voor de operatie. Soms is het noodzakelijk dit aan te passen. Anesthesie Bij kinderen wordt de ingreep onder algehele verdoving (narcose) op de dagbehandeling uitgevoerd. Dit houdt in dat we uw zoon in de ochtend opereren en een aantal uren na de operatie weer naar huis mag. Dit laatste als er zich geen complicaties hebben voorgedaan. Voorafgaand aan de operatie heeft u met uw zoon het spreekuur van de anesthesist bezocht. Mogelijk heeft u instructies gekregen die niet in deze folder aan de orde komen. Dag van de operatie Wat neemt u mee voor uw zoon? Geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). Patiëntenkaart. Gebruikt uw zoon medicijnen? Neem deze in de originele verpakking mee. Een pyjama of andere gemakkelijke kleding voor in bed (meestal krijgt uw kind voor de operatie een speciaal operatiejasje aan van het ziekenhuis), Een extra onderbroekje, Een ruim zittende, niet knellende broek, Een knuffel of ander speelgoed. Patiëntenkaart laten maken Voor ieder bezoek aan het ziekenhuis heeft uw zoon een patiëntenkaart nodig. Bezoekt uw zoon voor de eerste keer de polikliniek? Laat dan een patiëntenkaart maken. Zijn uw zoons gegevens gewijzigd, bijvoorbeeld omdat uw zoon een andere huisarts heeft, omdat uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft? Dan heeft uw zoon een nieuwe patiëntenkaart nodig. U heeft hiervoor een geldig identiteitsbewijs nodig (dit geldt ook voor kinderen). Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Waar meldt u zich met uw zoon? Dit staat vermeld in de brief van de opnameplanning. Wie voert de operatie uit? Wie zijn bij de operatie aanwezig? De operatie wordt uitgevoerd door een uroloog en geassisteerd door operatie-assistente. De operatie Voorbereiding in het ziekenhuis Op de dag van opname meldt u zich met uw zoon op de in de opnamebrief afgesproken plaats. Van daaruit wordt u samen met uw zoon naar de kinderafdeling gebracht.

3 De verpleegkundige neemt zijn temperatuur op en geeft zo nodig nog wat uitleg over de operatie. Vaak krijgen kinderen premedicatie. Dit is een middel dat ontspannend en slaapverwekkend werkt. De operatie verloopt als volgt: Na de narcose desinfecteren we de penis waarna we het operatiegebied met steriele doeken afdekken. Bij de operatie verwijderen we de voorhuid en wordt de penishuid met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen. Eén tot twee uur na de ingreep raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. Bij kinderen geven we tijdens de operatie ook een plaatselijke verdoving om de pijn na de operatie te verminderen. Voor de ingreep zijn er soms verklevingen aanwezig tussen voorhuid en eikel. Deze maken we tijdens de operatie los waardoor de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit kan zien. Er ontstaat hier geleidelijk een nieuwe huidlaag. Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Wanneer krijgt u de uitslag van de operatie? Na een aantal weken komt u met uw zoon op de polikliniek voor controle. De hechtingen verwijderen we niet, ze lossen vanzelf op. Na het operatie Wanneer de operatie voorbij is, gaat uw zoon naar de uitslaapkamer waar u hem weer kan opzoeken. Zodra uw zoon goed wakker is mag hij weer wat drinken en gaat hij terug naar de afdeling. Als alles goed verlopen is en de arts heeft toestemming tot ontslag gegeven mag uw zoon naar huis. Voorwaarde is wel dat hij minimaal één keer heeft geplast en voldoende heeft gedronken. Het is beter als uw zoon het op de operatiedag rustig aan doet. Ook daarna is het beter, voor zover het mogelijk is, ongeveer 2 weken niet te sporten, rennen en fietsen. Enige pijn is te verwachten. Als pijnstiller kunt u paracetamol zetpillen of tabletten gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek of drogist. Het plassen kan de eerste keer een branderig gevoel geven, dit verdwijnt bij doorplassen. Het gaasje dat na de ingreep ter bescherming is aangebracht kan na een dag worden verwijderd. Kort na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. De dag na de ingreep de wond 2x daags schoon spoelen onder de douche (zonder zeep). Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes die kunnen gaan schrijnen. Dit kun je verminderen door na het douchen het wondgebied in te smeren met vaseline. Ongeveer een week niet in bad gaan, daarbij kan de wond losweken.

4 Complicaties Mogelijke complicaties (die zelden voorkomen) zijn: Een nabloeding of een wondinfectie. Neemt u contact op met de polikliniek urologie van het ziekenhuis indien: de pijn erger wordt; er pus of bloed uit de wond komt; de penis steeds dikker wordt; uw zoon meer dan 38º C koorts hebt. uw zoon niet meer kan plassen. Mochten er zich andere dan de bovenstaande problemen voordoen, dan kunt u bellen met de dienstdoende huisarts. Tot slot Deze ingreep vindt binnen Treant Zorggroep plaats op alle ziekenhuislocaties Heeft u nog vragen of bent u verhinderd? Heeft u nog vragen over deze behandeling of bent u verhinderd, neem dan contact op met de polikliniek urologie. Hebt u, wanneer u weer thuis bent, nog vragen of klachten die te maken hebben met uw opname of behandeling? Dan kunt u de eerste twee weken daarna nog contact opnemen met de ziekenhuislocatie van uw voorkeur: binnen kantoortijd kunt u bellen met de polikliniek van uw behandelend specialist, buiten kantoortijd belt u met de Spoed Eisende Hulp (via het algemeen nummer). Telefoonnummers Polikliniek Urologie Ziekenhuislocatie Scheper maandag t/m vrijdag uur. Ziekenhuislocatie Bethesda maandag t/m donderdag en uur en vrijdag uur Ziekenhuislocatie Refaja maandag t/m vrijdag uur Algemeen nummer Ziekenhuislocatie Scheper Ziekenhuislocatie Refaja Ziekenhuislocatie Bethesda Wetenschappelijk onderzoek Binnen Treant Zorggroep doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk wordt u gevraagd om hieraan mee te doen. Informatie Meer informatie vindt u op:

5 Opnemen van gesprekken U mag geluidsopnames maken van het gesprek met uw zorgverlener, bijvoorbeeld met uw telefoon. Wel willen wij u vragen dit vooraf te melden. Het verspreiden van de opname buiten de privésfeer zonder onze toestemming is wettelijk niet toegestaan. Gedrags- en huisregels Treant Zorggroep heeft in een aantal gedrags- en huisregels (die zowel in het ziekenhuis gelden als op het hele terrein, inclusief het parkeerterrein) verwoord wat het ziekenhuis van patiënten en bezoekers verwacht en wat u van ons mag verwachten: zie Wat vond u van de geleverde zorg? een website van Patiëntenfederatie Nederland, is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg, waar mensen hun ervaringen met de zorg delen met elkaar. De website biedt u informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past. Deel uw ervaring met de zorg en help zo anderen met kiezen! Uw ervaring of klacht vertel het ons Wanneer u in het ziekenhuis komt voor een polikliniekbezoek, een onderzoek, een opname of voor spoedeisende hulp heeft u recht op een deskundige behandeling, goede informatie en een correcte ontvangst en bejegening. Het ziekenhuis heeft goede zorg en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Toch kan het voorkomen dat u over bepaalde onderdelen van uw behandeling of verblijf in ons ziekenhuis niet tevreden bent. Wij waarderen het wanneer u in dit geval uw klachten, vragen en opmerkingen kenbaar maakt. U geeft ons daarmee de mogelijkheid om tekortkomingen te verhelpen en onze service te verbeteren. Geef daarom uw ervaringen met ons ziekenhuis door via onze website: TRIP

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie.

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Het zorgnetwerk van ons allemaal Uw specialist/huisarts heeft xxx voor u aangevraagd. Dit houdt in dat... De diagnose xxx wordt gesteld via xxx. Deze operatie vindt poliklinisch plaats / U wordt een nacht

Nadere informatie

Deze operatie / behandeling / ingreep / onderzoek verrichten we op afdeling xxx / kamer xxx.

Deze operatie / behandeling / ingreep / onderzoek verrichten we op afdeling xxx / kamer xxx. Het zorgnetwerk van ons allemaal Uw specialist/huisarts heeft xxxvoor u aangevraagd. Binnenkort wordt u geopereerd aan xxx. Dit houdt in dat xxx / Dit is xxx. De diagnose xxx wordt gesteld via xxx. Deze

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Circumcisie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Circumcisie Circumcisie CIRCUMCISIE INLEIDING Binnenkort wordt uw zoon opgenomen voor een circumcisie. Dit wil zeggen dat de vernauwing aan de voorhuid van zijn penis wordt verholpen. Er zijn verschillende redenen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In overleg met uw arts vindt binnenkort een opname plaats voor een circumcisie ofwel besnijdenis waarbij een gedeelte of de gehele

Nadere informatie

Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie)

Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie) Onderzoek hartweefsel (Myocardbiopsie) Uw specialist heeft een onderzoek naar het hartweefsel voor u aangevraagd. Een myocardbiopsie is een onderzoek waarbij we een stukje weefsel (biopt) uit het hart

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling

Besnijdenis. In dagbehandeling Besnijdenis In dagbehandeling Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de operatie en

Nadere informatie

In de folder Afdeling Dagbehandeling (B1) vindt u adviezen over de voorbereiding op de operatie en over de gang van zaken op deze dag.

In de folder Afdeling Dagbehandeling (B1) vindt u adviezen over de voorbereiding op de operatie en over de gang van zaken op deze dag. Circumcisie 2 Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen voor een circumcisie. Door de arts en de verpleegkundige van het team is u uitgelegd waarom en op welke wijze deze ingreep plaatsvindt. In deze folder

Nadere informatie

B e s n i j d e n i s

B e s n i j d e n i s B e s n i j d e n i s Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Botox-injecties bij overactieve blaas

Botox-injecties bij overactieve blaas Botox-injecties bij overactieve blaas De uroloog heeft een overactieve blaas bij u vastgesteld. U moet vaak plassen; Aan het plassen gaat meestal hevige aandrang vooraf; Het kan ook zijn dat u af en toe

Nadere informatie

Operatief opheffen van vernauwde voorhuid/ besnijdenis bij jongens. Besnijdenis (circumcisie) onder narcose

Operatief opheffen van vernauwde voorhuid/ besnijdenis bij jongens. Besnijdenis (circumcisie) onder narcose Operatief opheffen van vernauwde voorhuid/ besnijdenis bij jongens Besnijdenis (circumcisie) onder narcose 2 Uw huisarts heeft uw zoon verwezen voor een besnijdenis. Als uw kind jonger dan twaalf jaar

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) 1 Binnenkort wordt bij u of uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder informeren wij u over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De uroloog of de chirurg

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder informeren wij u over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De uroloog of de chirurg

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl Patiënteninformatie Besnijdenis (circumcisie) rkz.nl Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele

Nadere informatie

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Besnijdenis / circumcisie onder narcose

Afdeling: Urologie. Onderwerp: Besnijdenis / circumcisie onder narcose Afdeling: Urologie Onderwerp: Besnijdenis / circumcisie onder narcose Besnijdenis / circumcisie onder narcose Inleiding Uw huisarts heeft uw zoon verwezen voor een besnijdenis. Als uw kind jonger is dan

Nadere informatie

Urologie. Besnijdenis. Circumcisie

Urologie. Besnijdenis. Circumcisie Urologie Besnijdenis Circumcisie Inleiding In overleg met uw arts zal bij u / uw zoontje een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt de gehele voorhuid van de penis operatief

Nadere informatie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen Circumcisie U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid. In medische termen heet dit phimosis. Hierdoor kunnen moeilijkheden

Nadere informatie

Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN. plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik

Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN. plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik Urologie dagopname BESNIJDENIS (CIRCUMCISIE) BIJ MAN plaatselijke verdoving algehele verdoving ruggenprik Polikliniek Urologie, volg route 12 Polikliniek Anesthesie, route 07 Aankruisen wat van toepassing

Nadere informatie

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Besnijdenis. In dagbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Besnijdenis In dagbehandeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis (circumcisie) verricht. In deze folder leest

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie). Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet meer over de eikel worden

Nadere informatie

Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie

Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie Besnijdenis / circumcisie onder narcose Urologie Beter voor elkaar 2 Besnijdenis / circumcisie onder narcose Inleiding Uw huisarts heeft uw zoon verwezen voor een besnijdenis. Als uw kind jonger is dan

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen

Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Besnijdenis (circumcisie) Volwassenen Inleiding In overleg met uw arts wordt er bij u een circumcisie verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis

Nadere informatie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie

Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen. Circumcisie Opheffen vernauwde voorhuid bij volwassenen Circumcisie 2 U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid. In medische termen heet dit phimosis. Hierdoor kunnen moeilijkheden

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Chirurgie Beter voor elkaar 2 Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie). Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid niet

Nadere informatie

Circumcisie of besnijdenis. Afdeling Urologie

Circumcisie of besnijdenis. Afdeling Urologie Circumcisie of besnijdenis Afdeling Urologie Inleiding In overleg met uw behandelend uroloog zal er bij u of uw zoon(tje) een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een

Nadere informatie

Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving

Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving Urologie Besnijdenis / circumcisie bij de man onder ruggenprikverdoving of algehele verdoving polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 dagopname Inleiding U bent door de huisarts

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) Dagbehandeling / Kort verblijf

Circumcisie (besnijdenis) Dagbehandeling / Kort verblijf Circumcisie (besnijdenis) Dagbehandeling / Kort verblijf Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort wordt bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder willen wij u of uw zoon informeren over de voorbereidingen

Nadere informatie

Besnijdenis / circumcisie

Besnijdenis / circumcisie Besnijdenis / circumcisie Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u of uw zoon een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte

Nadere informatie

circumcisie voedselprovocatietest

circumcisie voedselprovocatietest circumcisie dubbelblinde bij kinderen voedselprovocatietest informatie voor ouders www.mca.nl/kids inhoud Waarom deze brochure? 3 Waarom een circumcisie? 3 De voorbereiding 3 Tijdens de behandeling 4 Mogelijke

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij kinderen (inclusief leefregels voor thuis)

Circumcisie (besnijdenis) bij kinderen (inclusief leefregels voor thuis) Circumcisie (besnijdenis) bij kinderen (inclusief leefregels voor thuis) 2 Algemeen Binnenkort wordt uw zoon opgenomen voor een circumcisie. Door de arts en de verpleegkundige van het team is aan uw zoon

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie)

Patiënteninformatie. Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Patiënteninformatie Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) 1171970 Besnijdenis.indd 1 1 28-10-16 12:09 Besnijdenis (circumcisie) Polikliniek Urologie, route 2.5 Telefoon (050) 524 6920 Algemeen

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 1 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 2 Adviezen voor thuis... 2 Contact... 3 Tot slot... 3 Inleiding In

Nadere informatie

Circumcisie of besnijdenis. Afdeling Urologie

Circumcisie of besnijdenis. Afdeling Urologie Circumcisie of besnijdenis Afdeling Urologie Inleiding In overleg met uw behandelend uroloog zal er bij u of uw zoon(tje) een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een

Nadere informatie

Voorbereiding Kinderen tot 16 jaar Omdat bij kinderen de ingreep onder narcose gebeurt, dient uw zoon voor de ingreep nuchter te zijn.

Voorbereiding Kinderen tot 16 jaar Omdat bij kinderen de ingreep onder narcose gebeurt, dient uw zoon voor de ingreep nuchter te zijn. Circumcisie CIRCUMCISIE Kinderen tot 16 jaar Na overleg met uw arts wordt bij u of bij uw kind een circumcisie verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt de voorhuid van de penis operatief

Nadere informatie

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar Circumcisie In overleg met uw arts wordt bij u of uw zoon een circumcisie verricht. In deze folder leest u hoe u zichzelf of uw kind kunt voorbereiden op de ingreep, over de ingreep zelf, de nazorg en

Nadere informatie

Circumcisie bij kinderen (besnijdenis)

Circumcisie bij kinderen (besnijdenis) Circumcisie bij kinderen (besnijdenis) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Nuchter zijn voor de ingreep 1 De dag van de ingreep 1 Voor de operatie 2 De operatie 2 Na de ingreep 3 Nazorg

Nadere informatie

Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie

Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie Urologie en Operatief Dagbehandelingcentrum Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie Inleiding Kosten In overleg met de uroloog heeft u besloten een besnijdenis (circumcisie) te laten doen. Bij een besnijdenis

Nadere informatie

Besnijdenis bij kinderen

Besnijdenis bij kinderen Besnijdenis bij kinderen Circumcisie Inleiding In overleg met de uroloog is besloten een besnijdenis (circumcisie) bij uw zoon uit te voeren. Bij een besnijdenis verwijdert de uroloog operatief een gedeelte

Nadere informatie

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar Circumcisie Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u of uw zoon een circumcisie worden verricht. In deze folder vindt u informatie over hoe u zichzelf of uw kind op de ingreep kunt voorbereiden, de

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De medische term voor besnijdenis

Nadere informatie

Besnijdenis bij mannen. Circumcisie bij mannen in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis

Besnijdenis bij mannen. Circumcisie bij mannen in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis Besnijdenis bij mannen Circumcisie bij mannen in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis 2 U bent door de huisarts verwezen in verband met een vernauwing van de voorhuid. In medische termen heet dit phimosis.

Nadere informatie

Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek

Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek Besnijdenis bij volwassenen Door de uroloog op de polikliniek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u op de polikliniek een besnijdenis verricht.

Nadere informatie

Besnijdenis (of circumcisie) bij kinderen

Besnijdenis (of circumcisie) bij kinderen Patiënteninformatie Besnijdenis (of circumcisie) bij kinderen Informatie voor ouders over de voorbereiding, de ingreep en de nazorg bij een besnijdenis 1234567890-terTER_ Besnijdenis (of circumcisie)

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Urologie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Het (gedeeltelijk) verwijderen van de voorhuid van de penis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een circumcisie wordt de voorhuid van de penis

Nadere informatie

Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie

Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie Besnijdenis bij volwassenen Circumcisie Urologie en Operatief Dagbehandelingcentrum Inleiding Kosten In overleg met de uroloog heeft u besloten een besnijdenis (circumcisie) te laten doen. Bij een besnijdenis

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) In overleg met uw uroloog wordt er bij u een besnijdenis verricht. Bij een besnijdenis ofwel circumcisie wordt de voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende

Nadere informatie

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar

Voorbereiding bij kinderen tot 16 jaar Circumcisie Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u of uw zoon een circumcisie worden verricht. In deze folder vindt u informatie over hoe u zichzelf of uw kind op de ingreep kunt voorbereiden, de

Nadere informatie

Besnijdenis bij jongens in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis

Besnijdenis bij jongens in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis Besnijdenis bij jongens in het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis 2 Het Nijmeegs Centrum voor Besnijdenis is een initiatief van het CWZ. De behandelingen worden uitgevoerd door deskundige CWZzorgverleners

Nadere informatie

Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen

Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een verwijdingsplastiek of een besnijdenis. In medische taal wordt een besnijdenis circumcisie genoemd.

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Urologie alle aandacht Inleiding In overleg met uw uroloog heeft u besloten om de voorhuid van de penis van uw zoon (gedeeltelijk) te laten verwijderen (circumcisie).

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen

Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen CHIRURGIE/UROLOGIE Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen BEHANDELING Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen In overleg met uw behandelend arts hebt u besloten om een besnijdenis te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen Besnijdenis (circumcisie) of verwijdingsplastiek bij kinderen Inleiding Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een verwijdingsplastiek of een besnijdenis. In medische taal wordt een besnijdenis

Nadere informatie

Wat is een besnijdenis? Een besnijdenis of circumcisie is een ingreep waarbij een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis wordt verwijderd.

Wat is een besnijdenis? Een besnijdenis of circumcisie is een ingreep waarbij een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis wordt verwijderd. Besnijdenis kind (Circumcisie) Inleiding Uw huisarts heeft uw zoon naar de uroloog of chirurg verwezen voor een kleine operatieve ingreep aan de voorhuid; besnijdenis ofwel circumcisie. In deze folder

Nadere informatie

Besnijdenis.

Besnijdenis. Besnijdenis www.urologischcentrum.be Geachte mevrouw, geachte heer, In overleg met uw arts zal er bij uw zoon of bij u een besnijdenis of circumcisie verricht worden. Bij een circumcisie wordt de voorhuid

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis)

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Inleiding Binnenkort komt u met uw zoon bij ons voor een operatie. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Voor kinderen

Nadere informatie

Voorhuidplastiek of besnijdenis

Voorhuidplastiek of besnijdenis Urologie Voorhuidplastiek of besnijdenis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl URO041 / Voorhuidplastiek of besnijdenis / 17-07-2014 2 Voorhuidplastiek

Nadere informatie

H.115801.0416. Besnijdenis (kind)

H.115801.0416. Besnijdenis (kind) H.115801.0416 Besnijdenis (kind) Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind een besnijdenis (circumcisie) ondergaat. Een besnijdenis is een operatie van de voorhuid van de penis. Hierbij wordt

Nadere informatie

Circumcisie bij volwassenen

Circumcisie bij volwassenen Chirurgie Circumcisie bij volwassenen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Circumcisie Bij circumcisie wordt er een gedeelte van de voorhuid van de penis verwijderd. Dit gebeurt soms om godsdienstige

Nadere informatie

Circumcisie besnijdenis

Circumcisie besnijdenis Circumcisie besnijdenis Inleiding In overleg met uw arts is besloten, dat uw zoon geopereerd zal worden. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Wat gebeurt er bij de ingreep Circumcisie

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Besnijdenis. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Besnijdenis. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Besnijdenis www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een besnijdenis... 3 Informatie en toestemming... 3 Hoe bereidt u uw kind voor?... 4 Pre-operatieve screening en anesthesie... 4 Voorbereiding...

Nadere informatie

Circumcisie bij kinderen

Circumcisie bij kinderen Circumcisie bij kinderen In overleg met uw arts wordt bij uw zoon een circumcisie verricht. In deze folder leest u hoe u uw kind kunt voorbereiden op de ingreep, over de ingreep zelf, de nazorg en de mogelijke

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Urologie alle aandacht Inleiding In overleg met uw behandelend uroloog zal er bij u of uw zoon(tje) een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen. Urologie

Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen. Urologie Besnijdenis (circumcisie) bij kinderen Urologie Inleiding In overleg met uw behandelend uroloog zal er bij u of uw zoon(tje) een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen in dagopname Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie) leefregels voor thuis

Besnijdenis (Circumcisie) leefregels voor thuis Besnijdenis (Circumcisie) leefregels voor thuis 2 Inleiding Een besnijdenis is een ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd omdat de voorhuis te nauw is. Het kan ook gebeuren dat de voorhuid

Nadere informatie

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een hersteloperatie na een sterilisatie. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de

Nadere informatie

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) H.40063.0119 Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) 2 Inleiding Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is doorgaans gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid

Nadere informatie

Urologie/Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie)

Urologie/Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) Urologie/Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) 2 Inleiding Deze folder geeft uitleg over besnijdenis (circumcisie). Dit is het verwijderen van de voorhuid van de penis. De meest voorkomende reden voor deze

Nadere informatie

Circumcisie Besnijdenis

Circumcisie Besnijdenis Circumcisie Besnijdenis Afdeling urologie Vooraf Door een vernauwing van de voorhuid (phimosis) kunnen ontstekingen ontstaan aan de voorhuid of eikel. Ook kunnen moeilijkheden bij urineren of erectie optreden.

Nadere informatie

Chirurgie/Urologie. Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen

Chirurgie/Urologie. Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Chirurgie/Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen BEHANDELING Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen In overleg met uw behandelend arts hebt u besloten om een besnijdenis te laten uitvoeren.

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

H Materiaal Verwijderen zoals schroeven, draad of plaat

H Materiaal Verwijderen zoals schroeven, draad of plaat H.218359.1118 Materiaal Verwijderen zoals schroeven, draad of plaat Inleiding Er is bij uw kind bij een eerdere operatie, materiaal zoals schroeven, draad of een plaat op het bot gezet om dit bot goed

Nadere informatie

Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Wie komen in aanmerking in aanmerking voor deze operatie? Voorbereiding op de operatie

Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Wie komen in aanmerking in aanmerking voor deze operatie? Voorbereiding op de operatie Operatie aan de hand als gevolg van de ziekte van Dupuytren Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw hand, als gevolg van de ziekte van Dupuytren. In deze folder informeren wij u

Nadere informatie

Besnijdenis. Circumcisie

Besnijdenis. Circumcisie Besnijdenis Circumcisie 2 Inhoudsopgave De operatie...5 Na de operatie...5 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar...9 Wie beslist: jij, je ouders of samen?...9 Vragen?... 11 3 Door de huisarts ben je doorgestuurd

Nadere informatie

Circumcisie Besnijdenis

Circumcisie Besnijdenis Circumcisie Besnijdenis Afdeling urologie Vooraf Door een vernauwing van de voorhuid (phimosis) kunnen ontstekingen ontstaan aan de voorhuid of eikel. Ook kunnen moeilijkheden bij urineren of erectie optreden.

Nadere informatie

Behandeling van een haarnestcyste

Behandeling van een haarnestcyste Behandeling van een haarnestcyste Wat is een haarnestcyste? Een cyste is een holte met vocht. Deze cystes bevinden zich op allerlei plaatsen in het lichaam. Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie) PATIËNTEN INFORMATIE Nesbitt (aandoening van Peyronie) 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

H Liesbreuk

H Liesbreuk H.76005.1118 Liesbreuk Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind wordt geopereerd aan een liesbreuk. Een liesbreuk is een uitstulping van een stukje buikvlies door het lieskanaal. Om de breuk

Nadere informatie

Binnenkort ondergaat uw kind een flapoorcorrectie. Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de voorbereiding en de periode na de operatie.

Binnenkort ondergaat uw kind een flapoorcorrectie. Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de voorbereiding en de periode na de operatie. Flapoorcorrectie Binnenkort ondergaat uw kind een flapoorcorrectie. Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de voorbereiding en de periode na de operatie. Wat is een flapoorcorrectie? Het corrigeren

Nadere informatie

Actief slaap-apneu onderzoek

Actief slaap-apneu onderzoek Actief slaap-apneu onderzoek Binnenkort ondergaat u een actief slaap/apneu onderzoek. Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de voorbereiding en de periode na de operatie. Voorbereiding Wat

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Urologie. Circumcisie / Besnijdenis

Urologie. Circumcisie / Besnijdenis Urologie Circumcisie / Besnijdenis Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorbereiding 3. Operatie 4. Nazorg 5. Complicaties 6. Controle 7. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering 8. Slotbemerking Voorwoord

Nadere informatie

Operatie aan de voorhuid bij uw kind

Operatie aan de voorhuid bij uw kind KINDERGENEESKUNDE Operatie aan de voorhuid bij uw kind KINDEREN Operatie aan de voorhuid bij uw kind Binnenkort wordt uw zoontje een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor een operatie

Nadere informatie

CIRCUMCISIE BESNIJDENIS BIJ DE MAN FRANCISCUS GASTHUIS

CIRCUMCISIE BESNIJDENIS BIJ DE MAN FRANCISCUS GASTHUIS CIRCUMCISIE BESNIJDENIS BIJ DE MAN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft zojuist een afspraak gemaakt om een besnijdenis (circumcisie) te ondergaan. Uw uroloog heeft u al verteld wat deze ingreep inhoudt

Nadere informatie

Besnijdenis kind. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Besnijdenis kind. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Besnijdenis kind Uw zoon is door de specialist op de opnamelijst geplaatst voor een circumcisie of besnijdenis. Voor deze ingreep zal hij een dag worden opgenomen op de Dagbehandeling Kinderen/Jongeren

Nadere informatie

Klieven van het voorhuidriempje

Klieven van het voorhuidriempje Klieven van het voorhuidriempje (frenulotomie) Urologie Inleiding Binnenkort vindt bij u Frenulotomie plaats. Frenulotomie is het operatief klieven van het voorhuidriempje (frenulum). Met deze folder informeren

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

H Navelbreuk bij een kind

H Navelbreuk bij een kind H.76020.1118 Navelbreuk bij een kind Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind wordt geopereerd aan een navelbreuk. Een navelbreuk is een breuk die door de niet voldoende gesloten of weer geopende

Nadere informatie

Spermatocele Zwelling van het scrotum

Spermatocele Zwelling van het scrotum Spermatocele Zwelling van het scrotum In de balzak (het scrotum) kan een zwelling ontstaan, een zogenaamde spermatocele. Dit is een goedaardige aandoening. De uroloog kan in overleg met u besluiten de

Nadere informatie

Besnijdenis bij kinderen - circumcisie Informatie voor ouders

Besnijdenis bij kinderen - circumcisie Informatie voor ouders Besnijdenis bij kinderen - circumcisie Informatie voor ouders Urologie Operatief Dagbehandelingcentrum Inleiding Kosten In overleg met de kinderuroloog heeft u besloten een besnijdenis (circumcisie) bij

Nadere informatie