Lekker van. dichtbij. Over ons fundament van duurzaam ondernemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lekker van. dichtbij. Over ons fundament van duurzaam ondernemen"

Transcriptie

1 Lekker van dichtbij Over ons fundament van duurzaam ondernemen

2 - Inhoud - Inhoud

3 - 3 - Voorwoord 5 Over HAK Lekker van dichtbij 6 Sterke wortels 8 Verwerving Telen volgens Veldleeuwerik-methode 10 HAK-waardig: alleen de allerlekkerste groenten 12 Investeren in sterke rassen 14 Verwerking Duurzame verwerking 16 Betrokken bij onze medewerkers 18 Groente en fruit: de basis van een gezond voedingspatroon Ambassadeur voor groente en fruit van eigen bodem 20 Net zo gezond en lekker als vers 22 HAK in de maatschappij Vaste partner van Voedselbanken Nederland 24 Een toekomst zonder honger 26

4 - Voorwoord - Leven uit afhankelijkheid

5 - 5 - In 1977 vierde HAK haar 25-jarig bedrijfsjubileum. Moeder Hak schreef een brief omdat zij vanwege haar leeftijd niet bij het jubileumfeest aanwezig kon zijn. In de brief keek zij terug op een kwarteeuw ondernemen. Zij constateerde dat er niet alleen dag en nacht werd gewerkt aan een product dat gewild was en in de smaak viel, maar óók dat het succes van HAK voortkwam uit leven uit afhankelijkheid. Destijds had nog niemand gehoord van begrippen als maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. En toch is dat precies wat moeder Hak bedoelde met leven uit afhankelijkheid. Het succes van het familiebedrijf HAK was én is namelijk gebaseerd op een wederkerige relatie met de natuur en de mensen daarin. Ofwel: we zaaien, telen, oogsten en verwerken onze groente en ons fruit zoveel mogelijk lokaal met respect voor mens en milieu. Ook vandaag geldt voor ons dat duurzaamheid geen doel op zichzelf is, maar een middel om de grond van de teeltgebieden én dit ruim zestig jaar oude, oer-hollandse bedrijf op een goede en gezonde manier door te geven aan de volgende generaties. Dat is ons bestaansrecht. Met die consequente manier van werken geven we hier, in een straal van 125 kilometer rondom Giessen, letterlijk invulling aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door zorg te dragen voor het land en onze telers. Door stap voor stap onze productieprocessen te verbeteren zodat er minder energie en water nodig is. Door alleen de beste groenten te verwerken en gezonde maar vooral heel lekkere producten te maken, die de spil vormen van een verantwoorde maaltijd bij 55 miljoen consumenten in de Benelux en het westen van Duitsland. En, tot slot, door als grootste groentemerk van de Benelux onze verantwoordelijkheid te nemen voor het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie in het algemeen. Dat zijn wij. Dat is HAK. Timo Hoogeboom Algemeen directeur HAK

6 - Over HAK - HAK produceert al decennia de lekkerste vers verwerkte groenten. Puur, voedzaam en uit onze eigen streek: vrijwel al onze groenten worden in een straal van 125 kilometer rondom Giessen geteeld. De rodekool groeit bijvoorbeeld op nog geen tien kilometer van onze fabriek. Onze sperziebonen oogsten we in Noord- Brabant en de bruine bonen komen uit Zeeland. We willen onze oogstproducten per se van dichtbij halen, want dan weten we niet alleen zeker dat ze de juiste aandacht krijgen; ze smaken dan ook het beste en behouden het meest hun voedingswaarde. En dat proeft de consument. Bij HAK zijn we trots op onze binding met de natuur, met het Hollandse (platte)land, en op het leven in afhankelijkheid van de aarde waarop onze producten groeien. Dat is ons fundament van duurzaam produceren.

7 - 7 - Lekker van dichtbij

8 - Over HAK - Sterke wortels

9 - 9 - HAK heeft sterke wortels, die teruggaan tot In dat jaar startte de ondernemende familie Hak haar handel in groenten en aardappelen. Vanaf dag één stond kwaliteit hoog in het vaandel. De eerste reclameslogan luidde niet voor niets: Wie altijd koopt de beste waeren, zal sich veel zorch en kommer sparen. In de jaren na de oorlog schafte de familie Hak als eerste in de regio machines aan om op grotere schaal verduurzaamde groenten en vruchten te kunnen produceren. Dat groeide in 1952 uit tot de eerste conservenfabriek in Giessen. Vanaf 1964 ging het bedrijf volledig over op het verpakken in de voor HAK zo kenmerkende glazen potten. Zo konden consumenten met eigen ogen zien dat ze kwaliteitsgroenten en -fruit kochten. En dat kunnen ze tot op de dag van vandaag.

10 - Verwerving - Telen volgens veldleeuwerikmethode

11 HAK werkt met de seizoenen. In het jaargetijde dat de groenten vers van het land komen, gaan ze bij ons de pot in. Voor zomergroenten als doperwten geldt dat ze binnen vijf uur (!) na de oogst worden verwerkt om een optimale smaak, kwaliteit en voedingswaarde te garanderen. De groenten laten we telen bij een aantal gespecialiseerde telers in Nederland, die samen goed zijn voor zo n hectare. Ons streven is om zo veel mogelijk van deze telers te laten werken in opdracht van HAK volgens de zogeheten Veldleeuwerikmethode. De kern hiervan is dat iedere akkerbouwer, ondersteund door enkele collega s, een eigen duurzaamheidsplan schrijft en uitvoert. Door ervaring en kennisuitwisseling zijn de akkerbouwers in staat om een steeds grotere bijdrage aan duurzaamheid te leveren. We ondersteunen onze telers bovendien permanent, onder meer met het uitvoeren van het zaaischema. Soms werkt het weer niet mee en moet de teler uitwijken naar andere rassen of andere gronden om de groenten toch op tijd bij ons te krijgen. Bij al die keuzes heeft HAK een belangrijke stem: wij weten immers het beste wat de consument lekker vindt.

12 - Verwerving - HAK-waardig: alleen de allerlekkerste groenten

13 Niet alle groenten en fruit zijn HAK-waardig. Om smaak en kwaliteit jaar in, jaar uit te kunnen garanderen hebben we een zeer intensief kwaliteitsproces ontwikkeld van het zaadje tot het bord. Elke stap in de productieketen wordt continu gemonitord en moet voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen. Maar HAK-waardig gaat óók over lekker. We doen er dan ook alles aan om onze groenten zo smakelijk mogelijk te bereiden. Dat begint al met de selectie van het juiste zaaizaad en het bepalen van het perfecte oogstmoment. Maar ook bij het verwerken en bereiden op basis van een eigen receptuur geeft smaak de doorslag. Tijdens de bereiding voegen we bijvoorbeeld een beetje stroop toe aan onze bruine bonen en appeltjes aan onze rodekool. Van iedere batch wordt een monster geproefd door onze eigen, in huis opgeleide fijnproevers. Pas als zij zeggen: Dit is HAK-waardig, mag het product door naar de winkels.

14 - Verwerving - HAK vraagt van haar leveranciers standaard een voedselveiligheidscertificaat en een teeltoverzicht. Daarin staat elke teeltstap beschreven, van zaaien tot oogsten. Bovendien werken onze telers met minimale hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen. HAK loopt daarmee voorop in de commerciële landbouw. Daarnaast werken we samen met de zaaizaadleveranciers om de kwaliteit van het zaad te verbeteren en nieuwe rassen te ontwikkelen. Alleen door veredeling kunnen er nieuwe rassen met betere eigenschappen komen: bijvoorbeeld voller van smaak, of minder kwetsbaar. Samen met telers in Zeeland en een zaaizaadleverancier ontwikkelden we bijvoorbeeld een nieuw, smaakvoller ras bruine bonen. En op dit moment onderzoeken we of we worteltjes kunnen telen die na bereiding een fijne knapperige bite houden.

15 Investeren in sterke rassen

16 - Verwerking - Duurzame verwerking

17 Bij de verwerking van groenten wordt veel energie en water gebruikt. Wie duurzaam wil werken moet hier dus slim mee omgaan. HAK doet dit bijvoorbeeld door de warmte die vrijkomt in het kookproces opnieuw te gebruiken. Door koelwater niet te lozen op het riool, maar te hergebruiken. En door machines en transportbanden zo af te stellen dat er zo weinig mogelijk verliezen ontstaan. Verder doen we er alles aan om onze afvalstromen te scheiden en zo om te zetten in reststromen die elders weer als grondstofstroom gebruikt kunnen worden. HAK brengt haar reststromenproductie maandelijks in kaart, net als het verbruik van gas, elektriciteit en water. Op basis hiervan berekenen we onze footprint, ofwel de totale milieubelasting. En als organisatie vinden we het een uitdaging om die footprint ieder jaar weer een stukje te verbeteren.

18 - Verwerking - Duurzaam ondernemen betekent ook verantwoord omgaan met je medewerkers. HAK heeft nog veel kenmerken van het oorspronkelijke familiebedrijf: er is sprake van grote onderlinge betrokkenheid en veel medewerkers werken met veel plezier al tientallen jaren voor ons bedrijf. Investeren in mensen zit in het DNA van de onderneming. Het is de enige manier om kwaliteit en veiligheid op de werkvloer te borgen én om steeds weer stappen te zetten op het terrein van verduurzaming. Want veel goede ideeën komen juist van mensen op de werkvloer. Zo bedachten onze medewerkers dat het meerdere keren per dag wegspuiten van groenteresten op de vloer wel heel erg veel water kostte. Ze besloten daarop groenteafval eenvoudigweg met een vloertrekker en een schep in een afvalbak te verzamelen. Resultaat: niet alleen minder waterverbruik, maar ook veel minder belasting voor de afvalwaterzuivering. Het lijken eenvoudige zaken, maar ze illustreren dat het elimineren van verspilling door de hele keten letterlijk en figuurlijk in onze wortels zit.

19 Betrokken bij onze medewerkers

20 - Groente en fruit: de basis van een gezond voedingspatroon - Uit tal van internationale onderzoeken is gebleken dat de consumptie van veel groente en fruit van cruciaal belang is voor een gezond en fit leven. De Gezondheidsraad adviseert dan ook minimaal twee stuks fruit en twee ons (bereide) groente per dag. Echter, hooguit vijf procent van de bevolking houdt zich aan dit advies. Wij doen continu onderzoek naar de drijfveren en barrières van groenteen fruitconsumptie. Onze missie is om groente lekkerder te maken en consumenten te inspireren om meer groenten te eten. Er is dus nog een wereld te winnen. Als grootste groentemerk van de Benelux en vierde Nederlandse voedingsmerk zien wij hier een belangrijke rol voor ons weggelegd. We zien onszelf als een echte ambassadeur voor groente en fruit van eigen bodem en maken ons in toenemende mate sterk voor méér groente bij de maaltijd, onder meer met onze campagne Woensdag HAKdag. Een lekkere maaltijd begint wat ons betreft bij de groente als hoofdrolspeler. En dankzij ons uitgebreide assortiment kunnen consumenten het hele jaar door zonder veel moeite een heerlijke maaltijd op tafel zetten met echte Hollandse groente als basis.

21 Ambassadeur voor groente en fruit van eigen bodem

22 - Groente en fruit: de basis van een gezond voedingspatroon - Net zo gezond en lekker als vers

23 Ons weckproces, waarbij wij op traditionele manier zonder conserveringsmiddelen de verse groenten met water onder hoge druk verhitten, is inmiddels zo ver doorontwikkeld dat er nauwelijks sprake is van verlies van vitamines. Vers verwerkte groenten van HAK zijn dan ook net zo gezond als verse groenten, en zelfs gezonder dan verse groenten die pas drie tot vier dagen na het oogsten in de koelkast belanden. Onze groenten in de pot worden op het goede moment geoogst en direct verwerkt, waardoor de voedingsstoffen optimaal behouden blijven. Ook in termen van duurzaamheid scoort wecken van groenten goed, want jaarlijks worden grote hoeveelheden verse groenten en fruit weggegooid omdat ze over de houdbaarheidsdatum zijn, of omdat ze te lang of verkeerd bewaard zijn. En ook al gaat het inmiddels wat beter, supermarkten halen jaarlijks nog steeds voor vele honderden miljoenen aan onverkochte versproducten uit de schappen. Groente en fruit in de pot is daarentegen lang houdbaar zonder kwaliteitsverlies.

24 - HAK in de maatschappij - Vaste partner van Voedselbanken Nederland

25 HAK is sterk betrokken bij de maatschappij. Zo zijn we al enkele jaren vaste leverancier van Voedselbanken Nederland en leverden we onlangs het 2,5 miljoenste potje groente aan deze organisatie. Ruim gezinnen rekenen inmiddels op onze groenten en fruit als bijdrage aan de dagelijkse warme maaltijd. HAK ondersteunt met de structurele levering van groenten en fruit niet alleen de doelstelling van Voedselbanken Nederland, maar draagt ook bij aan het beperken van de verspilling van voedingswaren. Het past namelijk niet bij HAK om groenten weg te gooien. Potjes met sperziebonen, appelmoes en bietjes die niet verkoopbaar zijn onder het HAK-merk (bijvoorbeeld omdat er een deukje in het deksel zit) dragen zo bij aan de basisbehoeften van mensen die het tijdelijk hard nodig hebben.

26 - HAK in de maatschappij -

27 Een toekomst zonder honger Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is HAK partner in een bijzonder project op zes basisscholen in de gemeente Woudrichem: Expeditie Lekker Fit! Samen met andere partijen zoals de gemeente Woudrichem en GGD West-Brabant leren we kinderen op de basisschool op een leuke manier alles over een gezonde leefstijl. En omdat de wereld niet ophoudt aan de Nederlandse grens dragen we ook ieder jaar bij aan The Hunger Project Nederland. Dit is onderdeel van een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor een duurzaam einde aan chronische honger wereldwijd. In twaalf ontwikkelingslanden in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika ondersteunt The Hunger Project mensen om op eigen kracht een toekomst op te bouwen zonder honger.

28

Lekker van. dichtbij. Over ons fundament van duurzaam ondernemen

Lekker van. dichtbij. Over ons fundament van duurzaam ondernemen Lekker van dichtbij Over ons fundament van duurzaam ondernemen - Inhoud - - 3 - Voorwoord 5 Over HAK Lekker van dichtbij 6 Sterke wortels 8 Verwerving Telen volgens Veldleeuwerik-methode 10 HAK-waardig:

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

Dit kleine boekje informeert u over onze nieuwe, oude koningin van de groenten. Waarom juist deze majesteit de Superior Queen is van alle asperges.

Dit kleine boekje informeert u over onze nieuwe, oude koningin van de groenten. Waarom juist deze majesteit de Superior Queen is van alle asperges. Superieure asperges telen is een prachtig, oud ambacht. Het vraagt veel kennis, gevoel en hartstocht. Onze familie beheerst dit vak al generaties lang. Omdat de huidige productiemethoden steeds meer worden

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

De criteria voor het 2x2 icoon kunnen als volgt worden samengevat:

De criteria voor het 2x2 icoon kunnen als volgt worden samengevat: Criteria Aantal pagina s 5 Onderwerp Bijlage II, Criteria 2x2 icoon September 2010 Criteria groenten- en fruit 2x2 icoon Binnen de voedingsrichtlijnen hebben groenten en fruit een belangrijke rol. Het

Nadere informatie

Uw markt is er klaar voor. En u?

Uw markt is er klaar voor. En u? Uw markt is er klaar voor. En u? Een verpakking vol kansen Ready2Cook is uw kans om verse en gezonde kanten-klaarmaaltijden te verzorgen voor moderne consumenten, die ze na aankoop direct thuis in de oven

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

In dit magazine. informatiemagazine over biologische frites

In dit magazine. informatiemagazine over biologische frites informatiemagazine over biologische frites In dit magazine De biologische wereld van McCain Biologisch verantwoord genieten Knoop gelooft in biologische toekomst Speciaal aardappelras biologische frites

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt?

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? 1 Hoe denk je dat de aardbeienjam op jouw boterham terecht is gekomen? Wat is er allemaal nodig om die aardbeienjam op jouw boterham

Nadere informatie

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel Brochure Inleiding Boerenbusiness van grond tot mond, is ontwikkeld door jonge vrijwilligers van verschillende kinderboerderijen in Vlaanderen. Ze verdiepten zich in het thema Voedsel, ontwikkelden er

Nadere informatie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak 26-03-2015 Toespraak van de staatssecretaris Dijksma (EZ) bij het Groentecongres op 26 maart 2015 in het World Trade Centrum in Rotterdam.

Nadere informatie

Opinieonderzoek. Inleiding

Opinieonderzoek. Inleiding Opinieonderzoek Inleiding Voor deze rapportage is gebruik gemaakt van twee opinieonderzoeken. Prominent in dit deel is het Onderzoek consumentenzorgen, Residuen bestrijdingsmiddelen van het Voedingscentrum

Nadere informatie

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland Voedselverspilling Wereldwijd wordt zeker een derde van al het voedsel verspild. Daarmee worden ook de grondstoffen, het water en de energie verspild die nodig zijn om dat voedsel te produceren, te vervoeren

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Roundtable voedselverspilling

Roundtable voedselverspilling Roundtable voedselverspilling Op maandag 4 april heeft de roundtable: Beperken van voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten plaatsgevonden te Ede. Dit in het kader van het programma ketens en

Nadere informatie

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND OOGSTEN BEREIDEN BELEVEN PRODUCTEN BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND Kom zelf plukken koken, genieten op de boerderij www.sprankenhof.com Udenhout 013 511 64 94 Inhoud Oogsten 4 Bereiden 6 Beleven 8 Producten

Nadere informatie

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid 11 juni 2004 I Opinie-onderzoek 1. Inleiding 1 2. Associaties met natuurlijkheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

PREPARED. for a healthier future

PREPARED. for a healthier future PREPARED for a healthier future Duurzaam groeien, samen met al onze stakeholders Greenyard Prepared groeide van een lokale speler in groenten- & fruitconserven door de jaren heen uit tot een wereldwijde

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Hoe groen zijn de groenten van HAK?

Hoe groen zijn de groenten van HAK? Hoe groen zijn de groenten van HAK? MVO-verslag 2011 2 3 Inhoudsopgave groenten 8 proces 14 verpakking 22 transport 26 maatschappij 32 4 Voorwoord Er worden in het bedrijfsleven nogal wat grote woorden

Nadere informatie

Samen Ondernemen met de Natuur

Samen Ondernemen met de Natuur Samen Ondernemen met de Natuur Henk Gerbers Kleinschalig maakt gelukzalig, of is bulk beter? Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Verhaal over Ondernemen

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING. Specialist in groenten en fruit sinds 1934

Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING. Specialist in groenten en fruit sinds 1934 Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING Specialist in groenten en fruit sinds 1934 Meer dan 80 jaar AGF-specialist De rijke geschiedenis van Smeding Groenten en Fruit begint ruim 80 jaar geleden in

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Duurzaamheidk mpas Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-,

Nadere informatie

Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania

Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania Maatschappelijke betrokkenheid in Tanzania Tanzania heeft naast haar prachtige natuurreservaten de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, nog vele andere prachtige kanten welke je verliefd maken op dit

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Marketingplan. HAK Appelmoes. Opdrachtgever: Datum: 05/01/2010. Dhr. H.H. van Nieuwenhuijze. Inge van Wanrooij Caroline Krouwel

Marketingplan. HAK Appelmoes. Opdrachtgever: Datum: 05/01/2010. Dhr. H.H. van Nieuwenhuijze. Inge van Wanrooij Caroline Krouwel Appelmoes Opdrachtgever: Plaats: Tilburg Datum: 05/01/2010 Docent: Groep 13: Dhr. H.H. van Nieuwenhuijze Marianne Sebregts Inge van Wanrooij Caroline Krouwel Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Analyse...

Nadere informatie

een lekker kerstverhaal.

een lekker kerstverhaal. een lekker kerstverhaal. Kerstmenu vegetarisch Voorgerecht: Paddenstoelenragout met wilde verse paddenstoelen en peterselie Hoofdgerecht: Rotolo met ricotta, verschillende gegrilde groenten en farrotto

Nadere informatie

Q&A Zout en suikerreductie groenteconserven

Q&A Zout en suikerreductie groenteconserven Q&A Zout en suikerreductie groenteconserven 1. Wat is het nieuws rondom zout- en suikerreductie van groenteconserven? Vanaf de oogst van 2017 en 2018 hanteren producenten van groenteconserven en supermarkten

Nadere informatie

1 Producten in de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 15 1.

1 Producten in de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 15 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Producten in de verkoop 9 1.1 Consument en product 9 1.2 Biologische achtergronden 11 1.3 Afwijkingen van de normale regel 15 1.4 Afsluiting 17 2 Tijdelijke opslag 19 2.1

Nadere informatie

Pak je vitaminen!

Pak je vitaminen! Pak je vitaminen! www.versverwerktegroenten.nl www.versverwerktegroenten.nl Het hele jaar door vers verwerkt op je bord! Binnen ongeveer 5 uur na de oogst zitten groenten in de verpakking. Groenten uit

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Voedselverspilling in huis

Voedselverspilling in huis Voedselverspilling in huis 13 november 2014 Karin Bemelmans Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze 1942 2014 Rapport Gezondheidsraad,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA

PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA PLANTAGELANDBOUW IN LATIJNS-AMERIKA 0 Lesschema 1 WAT IS PLANTAGELANDBOUW? 1.1 Bestudeer de afbeeldingen en satellietbeelden van plantages 1.2 Input, proces en output 2 WAAR DOET MEN AAN PLANTAGELANDBOUW?

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG. Kwaliteit binnen handbereik! inspired by Bonduelle

ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG. Kwaliteit binnen handbereik! inspired by Bonduelle ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG Kwaliteit binnen handbereik! Overzicht Groenteconserven & EasyBag kwaliteit binnen handbereik EasyBag een natuurlijke keuze Bij Bonduelle worden de groenten met

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf Inleiding Iedereen weet dat gezond eten goed voor je is. Je voelt je daardoor beter. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Om gezond te kunnen eten, moet je wel

Nadere informatie

SUCCESS. tastes better TOGETHER

SUCCESS. tastes better TOGETHER SUCCESS tastes better TOGETHER Nunhems, een dochterbedrijf van Bayer CropScience, is een wereldwijd opererende specialist in groentezaden en concepten. Met een uitgebreid assortiment van 2.500 rassen en

Nadere informatie

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Agrarische Jongeren Friesland is een organisatie die zich ten doel stelt de bedrijfsvoering van boerenbedrijven zo efficient mogelijk te maken.

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Aardappel, Groente en Fruitverwerking. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Aardappel, Groente en Fruitverwerking. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Aardappel, Groente en Fruitverwerking Aardappel, Groente en Fruitverwerking Vires5 hanteert in haar bedrijfsfilosofie het one-stop-shop principe. Voor de klanten betekent dit dat Vires5 een volledig dienstenpakket

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout)

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout) Alles over asperges (inclusief recepten en tips met minder zout) Copyright 2015 Stichting NoSalt Dit E-book Alles over asperges is ontworpen, geschreven en gepubliceerd door NoSalt. Bron voor dit materiaal

Nadere informatie

Vers. uit eigen. bakkerij

Vers. uit eigen. bakkerij Vers uit eigen bakkerij Deka Proef t Verschil De eigen bakkers van Deka zijn er s ochtends al vroeg bij. Voor dag en dauw bakken zij het lekkerste brood, dat daarna regelrecht naar uw eigen winkel gaat.

Nadere informatie

Nota Duurzaam Voedsel. Publiekssamenvatting

Nota Duurzaam Voedsel. Publiekssamenvatting Nota Duurzaam Voedsel Publiekssamenvatting Kernboodschap Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Wil de consument voor duurzaam voedsel kunnen kiezen, dan moet dat aanbod er ook zijn. Daarom

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

De lekkerste kaas komt uit Winkel

De lekkerste kaas komt uit Winkel De lekkerste kaas komt uit Winkel Vanaf de eerste grasspriet draait alles om kaas DE BASIS VOOR DE LEKKERSTE KAAS Sinds 1977 is Klaver Kaas een begrip. Van grasspriet tot kaas; bij Klaver wordt iedere

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

LEERPUNTEN UIT DE MARKT

LEERPUNTEN UIT DE MARKT LEERPUNTEN UIT DE MARKT PIETER GOUDSWAARD MVO NEDERLAND, PROJECTMANAGER KIEM TOT KRACHT EN GEZONDER ETEN HUUSKES, VAN KOKEN NAAR STOMEN Vertrekpunt: - Produceren van hoogwaardige ambachtelijke producten

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Gezond Dat is een basisinstrument voor een goedlopende zaak. Want waar zou je zijn zonder gezondheid? Dus daar begint onze wens. Daarnaast wensen

Nadere informatie

EEN GEZONDE SCHOOL PRESTEERT BETER

EEN GEZONDE SCHOOL PRESTEERT BETER GEZONDE KINDEREN EEN GEZONDE SCHOOL PRESTEERT BETER INHOUDSOPGAVE Tip: Klik op deze interactieve inhoudsopgave! EEN GEZONDE SCHOOL PRESTEERT BETER 3 SCHOOLFRUIT.NL ONDERSTEUNT BIJ EEN STRUCTUREEL GEZOND

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Titel: Verbeterde positionering van de biologische tafelaardappel (BO )

Titel: Verbeterde positionering van de biologische tafelaardappel (BO ) Titel: Verbeterde positionering van de biologische tafelaardappel (BO-12.03-016-003) Startdatum: 01-jan-2012 Einddatum: 31-dec-2013 1. Projectleider Naam: Leeuwen, van, Michaëla (leeuw111) e-mail: michaela.vanleeuwen@wur.nl

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en GroentenBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS

ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS kok boer vader ondernemer IK BEN VADER, KOK, BOER EN ONDERNEMER. Het verhaal dat ik vandaag ga vertellen: Ik ben, kok, boer en ondernemer. JEUGD KEUZES, KEUZES, KEUZES. ACHTERGROND:

Nadere informatie

Alles begint bij de boer

Alles begint bij de boer 1 Battle of Concepts Bedenk een innovatief agrotoerisme concept Omgevingsverkenning In Nederland kennen wij agrotoerisme als wat er nu op de markt is. Maar buiten Nederland zijn er nog meer mogelijkheden

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

STICHTING VELDLEEUWERIK

STICHTING VELDLEEUWERIK TEGEARRE DJOERSAAM STICHTING VELDLEEUWERIK Stichting Veldleeuwerik is een uniek samenwerkingsverband tussen telers en verwerkende bedrijven om actief duurzame akkerbouw en -productie te stimuleren. Niet

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Bio. (s)maakt het verschil

Bio. (s)maakt het verschil Bio (s)maakt het verschil Weet u niet precies hoe kwalitatieve voeding te kiezen? Of hoe u ervan te verzekeren dat u en uw kinderen gezond én lekker eten? Vraagt u zich soms ook af of het bio-label wel

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Imago Onderzoek Vriesvers. Ontwikkeling van positie Vriesvers vs Koelvers

Imago Onderzoek Vriesvers. Ontwikkeling van positie Vriesvers vs Koelvers Imago Onderzoek Vriesvers Ontwikkeling van positie Vriesvers vs Koelvers Achtergrond Doel VriesVers Platform: consument meer vriesvers producten te laten kopen. Dit gebeurt niet zomaar: imago- en actie

Nadere informatie

VAN SHOP IN SHOP TOT COMPLETE WINKELFORMULE WWW.LEPERRON.NL

VAN SHOP IN SHOP TOT COMPLETE WINKELFORMULE WWW.LEPERRON.NL VAN SHOP IN SHOP TOT COMPLETE WINKELFORMULE WWW.LEPERRON.NL ONZE FILOSOFIE Verkoop onderscheidende broden en patisserie via een Le Perron Boutique (shop-in-shop). Of het nu gaat om een kleine Italiaanse

Nadere informatie