VERBOND DER VLAAMSE TANDARTSEN vzw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERBOND DER VLAAMSE TANDARTSEN vzw"

Transcriptie

1

2 VERBOND DER VLAAMSE TANDARTSEN vzw Het Verbond der Vlaamse Tandartsen v.z.w. bestaat sinds 1 januari 1987, als fusie tussen de Vlaamse Wetenschap pelijke Tandartsenvereniging en de Vlaamse Tandartsen vereniging, de toenmalige syndicale vereniging. Met meer dan leden vormen wij vandaag dé wetenschappelijke en professionele referentie voor tandartsen in Vlaanderen. We zijn de enige door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) erkende representatieve tandartsenvereniging voor Vlaamse tandartsen: meer dan 80% van alle actieve Vlaamse tandartsen is lid. Niet alleen de Algemeen Tandarts wordt vertegen - woordigd door het VVT, ook de tweede lijn is vertegenwoordigd met de tandartsspecialisten in de parodontologie, de tandartsspecialisten in de orthodontie en de mond- kaak- en aangezichtschirurgen.

3 HISTORIEK Het ontstaan van het Verbond der Vlaamse tandartsen heeft een lange voorgeschiedenis. Reeds sinds het begin van de vorige eeuw bestaan er meerdere tandartsverenigingen, die allen nationale verenigingen zijn met ondervertegenwoordiging van Nederlandstalige tandartsen. Na een hele reeks pogingen om Nederlandstalige en Franstalige tandartsen te restructureren, gaan de Syndicale Kamers van de verschillende Vlaamse provincies en de Vlaamse afdeling van de nationale Vereniging van Mond- en Tandartsen in 1982 over tot de oprichting van de Vlaamse Tandartsen Vereniging vzw. Deze VTV gaat definitief van start op 1 januari 1983, met als doel de Nederlandstalige tandartsen in België op professioneel gebied te vertegenwoordigen. Ook in de wetenschappelijke nationale vereniging, Koninklijke Belgische Vereniging voor Tandheelkunde (KBVT) ontstaat er in de tachtiger jaren een de facto regionalisering. De Vlaamse Afdeling van deze KBVT ontwikkelt zich tot een autonoom functionerende Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging vzw (VWT). Op 26 maart 1986 wordt de definitieve stap gezet in de wordingsgeschiedenis van het Verbond der Vlaamse Tandartsen: de Raden van Bestuur van VTV en VWT keuren de definitieve statutaire teksten en het huishoudelijk reglement goed van wat uiteindelijk het Verbond der Vlaamse Tandartsen zal noemen. Aansluitend worden deze fusiestatuten met bijna unanimiteit door de Algemene Vergaderingen van de beide verenigingen goedgekeurd. De Koninklijke Belgische Vereniging voor Tandheelkunde vzw werd ontbonden. Vlaamse autonomie betekent natuurlijk niet dat er geen samenwerking meer is met de Franstalige collegae. De huidige professionele en wetenschappelijke samenwerking verloopt veel beter dan voor de splitsing. Zij vindt onder andere haar beslag in het tweetalig nascholingstijdschrift Belgisch Tijdschrift voor Tandheelkunde - Revue Belge de Médecine Dentaire, een samenwerking tussen het Verbond der Vlaamse Tandartsen en de Société de Médicine Dentaire.

4 SAMEN HET VERBOND Het VVT is zowel een professionele als wetenschappelijke tandartsenvereniging. Door de integratie van alle aspecten van de tandheelkunde biedt deze combinatie tal van voordelen. Hierdoor is een duidelijke visie op de toekomst van het beroep mogelijk; continu getoetst aan een steeds veranderende maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke realiteit.

5 PROFESSIONEEL Informatie en dienstverlening zijn sleutelwoorden bij het Verbond. De uitoefening van de tandheelkunde is een complexe aangelegenheid. Een goede morele en materiële ondersteuning is zeer belangrijk voor de collegae. Als beroepsvereniging vertegenwoordigen we het beroep bij overheid, sociale partners, industrie, internationale organisaties, etc. ondersteunen we de tandartsen met een brede waaier van diensten zoals o o administratieve, juridische, fiscale... informatie. informatie rond verzekeringen. We bestuderen de op de markt aanwezige polissen en onderhandelen met de maatschappijen over de inhoud ervan. Een groot aanbod van groepsverzekeringen is hiervan het resultaat. o een interimdienst. Er is een eigen dienst voor vraag en aanbod van interims. o een wachtdienst. Het Verbond organiseert op een uniforme manier wachtdiensten in gans Vlaanderen. leveren we, via ons secretariaat, elke dag een kwaliteitsservice met betrekking tot praktische en theoretische vragen van onze leden. zien we er nauwlettend op toe dat de beroepsdeontologie geëerbiedigd wordt.

6 WETENSCHAPPELIJK Het Nascholingsinstituut van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (NIVVT) is veruit de grootste organisator van nascholing voor tandartsen. Zo organiseren we onder andere: een vierjaarlijks internationaal wetenschappelijk congres tenminste twee wetenschappelijke dagsymposia per jaar talrijke klinische en preklinische cursussen maandelijks wetenschappelijke en professionele studieclubavonden in onze 19 lokale afdelingen, die de basis vormen van het VVT. Natuurlijk hebben we ook eigen publicaties: het Nederlandstalig maandblad Contactpunt en het reeds aangehaalde tweetalige Belgisch Tijdschrift voor Tandheelkunde.

7 EEN PAAR WOORDJES UITLEG Structureel is het VVT op drie niveaus georganiseerd: 1. Lokaal: negentien Lokale Afdelingen De Lokale Afdelingen, elk met hun eigen bestuur, organiseren de lokale wetenschappelijke studieclubavonden en vaardigen vertegenwoordigers af naar de Provinciale Raden. Ze vormen de eerste schakel met de leden, waarbij ook veel aandacht besteed wordt aan de collegiale contacten. 2. Provinciaal: vijf Provinciale Raden De Provinciale Raden coördineren de werking per provincie en dragen de twintig leden voor de Raad van Bestuur van het VVT voor, a rato van hun ledenaantal. Ze organiseren regelmatig provinciale bijeenkomsten over specifieke thema s. 3. Centraal: de bestuursorganen van de vereniging De jaarlijkse Algemene Vergadering, de maandelijkse Raad van Bestuur en het Dagelijks Bestuur.

8 OVER DE ORGANISATIE Onze trots: De Studieclubs... Per provincie bestaan er grote historische verschillen qua aantal en opdeling, maar er is één gemeenschappelijke noemer: alle studieclubs zijn bruisende VVT-kernen. Naast wetenschappelijke en professionele bijeenkomsten vind je er ook tal van socioculturele activiteiten. Provincie Antwerpen: o Koninklijke Tandheelkundige Club Antwerpen (KTCA) o Kempense Tandheelkundige Club (KTC) o Tandheelkundige Club Mechelen (TCM) Provincie Limburg: o Koninklijke Limburgse Tandheelkundige Vereniging (KLTV) Provincie Oost-Vlaanderen: o Aalst-Ninove-Geraardbergen (Denderstreek) o Tandheelkundige Kring Dendermonde (TKD) o Gent o Meetjesland o Vlaamse Ardennen-Oudenaarde o Waasland-Sint Niklaas Provincie Vlaams-Brabant: o Land van Asse o Brussel-Halle o Noord-Oost-Brabant (NOB) o Tandartsen Vilvoorde en omgeving (TAVO) Provincie West-Vlaanderen: o Brugse Tandheelkundige Kring (BTK) o Kortrijkse Tandheelkundige Kring (KTK) o Centraal West-Vlaanderen (CWV) o Tandheelkundige Kring Oostende (TKO) o Westhoek

9 Centrale werking Algemene Vergadering Het hoogste orgaan, samengesteld uit alle leden van het VVT, komt minstens éénmaal per jaar samen. Verantwoordelijkheden zijn o.a. begroting, rekeningen, lidgeld, benoemingen, statuten. Raad van Bestuur Wordt verkozen door de Algemene Vergadering en bestuurt de vereniging, bijgestaan door het Dagelijks Bestuur en talrijke werkgroepen. De Raad van Bestuur heeft twintig leden en elke provincie is naar verhouding van het aantal leden vertegenwoordigd. Dagelijks Bestuur Verzorgt het dagelijks beheer van de vereniging. Secretariaat De dagelijkse werking wordt verzorgd door het secretariaat, dat met een zevental personeelsleden instaat voor de praktische ondersteuning van het Verbond. Het Tandartsenhuis Het Tandartsenhuis ligt vlakbij de Basiliek van Koekelberg: tegelijk centraal en toch vlot bereikbaar, met ruime parkeermogelijkheid. Hier zijn niet alleen het secretariaat, de kantoren en meerdere multifunctionele vergaderzalen gevestigd, maar ook ons eigen (pre)klinisch opleidingsinstituut.

10 ek ontwikkeld voor de tandheelkunde. laatsen van implantaten met smalle diameters kheden meer gemoedsrust voor de patiënt flexibiliteit info.be@straumann.com Uit het boek Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid : de aandoeningen die mond en tanden bedreigen - cariës, parodontitis en erosie - zijn typische gedragszieken. Dat wil zeggen: ziekten waarbij het leefpatroon een belangrijke rol speelt en die maar gedeeltelijk verholpen worden door curatieve zorg. Van even groot belang zijn voorlichting en het aanbieden van gezonde keuzes. Logo Hageland heeft dat goed begrepen: geen taboes, maar gezonde gewoontes aanleren. Degelijke voorlichting kost geld, en je moet natuurlijk ook een gezond aanbod op de markt hebben. Samenwerken is dus de boodschap, ook met de bedrijfswereld. Het Ivoren Kruis heeft resoluut voor die piste gekozen en al verscheidene partnerovereenkomsten afgesloten. Duidelijker dan Kies (KYS) voor sterke tanden! kunnen we niet zijn. De KYS campagne heeft ondertussen al meer dan kinderen bereikt. En we bouwen verder. De KYS Quiz heeft ondertussen het licht gezien, en de KYS postzegels gaan vlot van de hand. Voor de laatste pagina hebben we weer een interessante vraag uitgekozen. Veel leesplezier. Frida Decaluwe Tandenpoetspret voor kleuters in het Hageland 1 Klein begonnen... 2 Patiëntenvoorlichting en mondgezondheid 2 KYS: een sterk merk 3 Leerstoel preventieve tandheelkunde te Amsterdam 3 Over zuurtegraad en tanderosie 4 Lid van het Vlaams Instituut voor Gezondsheidspromotie Elke derde kleuterklas uit het Hageland* kon in de loop van september intekenen voor een gratis Poetsatelier in zijn school. Een Poetsatelier bestaat uit een lesje van één uur dat gegeven wordt door een diëtiste**. Het is een vrolijk geïllustreerd verhaal met Elmo de Aap in de hoofdrol. Hij leert kleuters spelenderwijs het hoe en waarom van tandenpoetsen en gezond eten. Op het einde ontvangt de klas het prentenboek Jaap de Krokodil. Elke kleuter krijgt een GABA poetskit voor thuis: kindertandenborstel en tandpasta, en een beker. Er is ook een doe-boekje voor elk kind, met allerlei leuke spelletjes en raadsels om samen met de (groot)ouders op te lossen. Bij het boekje zit een poets- en eetklok, een handig geheugensteuntje voor gezonde én tandvriendelijke gewoonten. Enthousiasme alom! Logo Hageland ontving 82 aanvragen voor een gratis Poetsatelier. Dat wil zeggen dat er in het najaar van 2006 in totaal meer dan 2000 kleuters door Elmo de Aap gemotiveerd werden om gezond te eten en hun tanden goed te verzorgen. Een schitterend resultaat, waar ook de partners blij mee zijn. CP-December06 Essentieel.indd :57:19 EN ER IS VEEL MEER: WERKGROEPEN & COMMISSIES De Raad van Bestuur doet meer dan de vereniging beheren : zo richt ze commissies en vakgroepen op (zoals het in onze statuten luidt) voor alle maatschappelijke doelen die ze nuttig acht. Deze staan haar bij met studie en research, met de voorbereiding van werkdocumenten en met de praktische realisatie van activiteiten. We sommen ze hier even op: Commissie Gezondheidsbeleid Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Commissie Communicatie Commissie Tandtechniek Vakgroep MKA Werkgroep Tandheelkundige zorg voor mensen met Bijzondere noden Ethische Commissie Financiële Commissie Commissie Ledendienstverlening Socioculturele Commissie Commissie Sponsoring Commissie Verzekeringen Raadsheren en Rechters in sociale zaken NIVVT en VWGT 1 1 ESSENTIEEL OLID UWE DNA TAATMATERIALEN Nascholings instituut programma 2010 EDITORIAAL Een kwestie van kiezen. ESSENTIEEL Preventiekrant van de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden 11de Jaargang - nummer 2 - december 2006 Poetsatelier in de klas Tandenpoetspret voor kleuters in het Hageland Straumann SLActive... meer dan 1 miljoen implantaten verkocht! Nascholingsinstituut programma 2010 Verbond der Vlaamse Tandartsen vzw Vrijheidslaan Brussel T F T NIVVT Inhoud Logo Hageland heeft in samenwerking met de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden, GABA (elmex ), het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) en de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD een nieuw educatief project gelanceerd: de Poetsateliers. De Poetsateliers richten zich tot de kinderen van de derde kleuterklas. Deze jonge doelgroep is een bewuste keuze, om bij wijze van spreken de gaatjes voor te zijn. Kinderen leren rond die leeftijd ook het makkelijkst goede gewoontes aan. LOGO Hageland heeft naar eigen zeggen niet de bedoeling om suiker en snoep in een taboesfeer te plaatsen. De boodschap is natuurlijk dat een gezonde mond het resultaat is van goede voedingsgewoontes gecombineerd met een goede mondhygiëne. Het project loopt van 25 september tot en met 22 december 2006, en wordt daarna geëvalueerd. Het Nascholingsinstituut van het Verbond (NIVVT) organiseert talrijke nascholingen voor leden en niet-leden. De Vlaamse werkgroep voor Gezonde Tanden (VWGT) zorgt voor het verwezenlijken van de doelstellingen betreffende de promotie van de mondgezondheid.

11 Laat ons er een aantal Commissie Gezondheidsbeleid De CGB kwam tot stand door het versmelten van verschillende werkgroepen die allen het professioneel welzijn van het beroep voor ogen hadden. Ze is een van de belangrijkste denktanks van het verbond; ze volgt de politieke ontwikkelingen op de voet en adviseert de Raad van Bestuur o.a. inzake: o onderhandelingen m.b.t. tarievenakkoorden tussen tandartsen en ziekenfondsen o nomenclatuur van tandheelkundige verstrekkingen o evoluties qua tandheelkundige mankracht o alle facetten van de exploitatie van een tandheelkundige praktijk Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Deze werkgroep helpt personen en organisaties die actief zijn in de ontwikkelingssamenwerking. Concreet hebben veel tweedehandse tandartsunits, zetels, elektronische toestellen e.d. via onze bemiddeling een nieuwe thuis gevonden in ontwikkelingslanden en nieuwe landen. Commissie Communicatie Het VVT communiceert intern en met de wereld rondom via minstens drie kanalen: het maandblad ContactPunt, het Belgisch Tijdschrift voor Tandheelkunde (BTvT) en de websites. Het maandblad ContactPunt wordt naar alle Vlaamse tandartsen gestuurd en biedt wetenschappelijke en met het beroep verbonden info, alsook nieuws en weetjes over het VVT. (gratis voor alle tandartsen; oplage ex.) Het BTvT is een wetenschappelijk tijdschrift dat wordt uitgegeven in coproductie met de Société de Médecine Dentaire (SMD). Het verschijnt viermaal per jaar in Nederlandstalige en Franstalige versie. Of het nu gaat om thematische onderwerpen, dan wel uitgebreide reportages gewijd aan een deelgebied: Nederlandstalige en Franstalige dentale specialisten, journalisten, vertalers en redacteurs slaan keer op keer de handen in elkaar voor deze unieke tweetalige publicatie! (gratis voor VVT- en SMD-leden; oplage ex.) De drie aan elkaar gelinkte websites richten zich elk tot een verschillend doelpubliek. voor het groot publiek, met een onderdeel voor tandartsen en een gedeelte uitsluitend voor VVT-leden, waarin de leden een schat aan informatie vinden. de site voor preventie, informatie en sensibilisatie van het publiek. een vortalsite waar het publiek een Algemeen Tandarts of een Tandarts-specialist in de buurt kan kiezen en de sites vindt van de individuele tandartsen.

12 van onder de loep nemen Tandtechniek De dentaaltechnicus is de onmisbare schakel bij het vervaardigen van prothetische restauraties. De werkgroep bespreekt alles wat hieromtrent leeft en onderhoudt goede contacten met hun beroepsvereniging, de Unie van Dentaaltechnische Bedrijven. Werkgroep Tandheelkundige Zorg Voor Mensen Met Bijzondere Noden (WTB) WTB werd opgericht met als doel de medische, psychologische en didactische begeleiding te ondersteunen van patiënten met bijzondere noden, waaronder we ook mensen met extreme angst, medisch gecompromitteerden, syndroom- en geriatrische patiënten mogen rekenen. De werkgroep ondersteunt bijscholing en stelt een lijst van verwijzingsplaatsen op. Sinds 1992 is de WTB lid van de International Association for Disability and Oral Health (IADH Enkele realisaties: o diareeks «Mondzorg, een probleem?» o nieuwe nomenclatuur: tandsteenverwijdering voor patiënten met bijzondere noden onder de 18 jaar en voor diegenen onder hen die gehospitaliseerd zijn INTERNATIONAAL De internationale aangelegenheden worden behandeld door de Raad van Bestuur. Op wereldvlak is het Verbond der Vlaamse Tandartsen in de World Dental Federation (FDI) en de International Standard Organisation (ISO) vertegenwoordigd. Op Europees vlak is het VVT vertegenwoordigd in de Council of European Dentists (CED), in de European Regional Organisation (ERO) van de FDI, in het European Committee for Standardization (CEN).

13 NASCHOLING EN VORSING Het Nascholingsinstituut van het Verbond der Vlaamse Tandartsen staat in eerste instantie in voor de wetenschappelijke en professionele vervolmaking van de Vlaamse tandartsen. Deze nascholing omvat enerzijds een updating van de basiskennis: een basisnascholing met multidisciplinair karakter, gericht op de algemene praktijk. Anderzijds is er een gespecialiseerde thematische aanpak waarbij alle deelgebieden van het beroep in extensie worden uitgediept. In grote lijnen is de nascholing onder te verdelen in: Het vierjaarlijks Internationaal Congres Een driedaags evenement met allure, waar gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland een state of the art brengen over alle disciplines van de tandheelkunde. In een aangenaam kader worden tientallen activiteiten naast elkaar georganiseerd en omringd door talrijke mogelijkheden tot intercollegiale contacten.. De traditionele voorjaars- en najaarssymposia Ieder jaar organiseert het NIVVT twee grote dagsymposia, telkens thematisch en genietend van een zeer ruime belangstelling.

14 LEVENSLANG LEREN Een uitgebreid cursusprogramma Het NIVVT biedt het hele jaar door een uitgebreid wetenschappelijk cursusprogramma aan, ingedeeld in hoorcolleges, preklinische en klinische cursussen, workshops enz. Een flink aantal hiervan gaat door in het Tandartsenhuis zelf, waar een volwaardig opleidingsinstituut werd ingericht met preklinische en klinische werkposten. Verder worden de organisaties gespreid over de verschillende Vlaamse provincies. Het NIVVT werkt met een grote groep docenten en begeleiders. De lokale studieclubavonden Tot slot zijn er de kleinschalige en gemoedelijke maar daarom niet minder interessante maandelijkse lokale studieclubvoordrachten, waartoe alle VVT-leden gratis toegang hebben. Door het gedecentraliseerde karakter van de organisatie bevorderen ze bovendien het lokale contact onder tandartsen.

15 DE VLAAMSE WERKGROEP VOOR De VWGT is de werkgroep die zich inzet voor mondgezondheidspromotie. De VWGT werkt samen met (tandheelkundige) experten uit de academische wereld en met verenigingen en instellingen die gezondheidspromotie, soms ook over de grenzen heen, hoog in het vaandel voeren. De VWGT ontwikkelt wetenschappelijk onderbouwde adviezen en streeft daarbij naar een consensus in Vlaanderen. Klassiekers zijn het fluoride-advies, het voedingsadvies en het mondhygiëne-advies. Recent verschenen ook Stoppen met roken, de DPSI folder, en het Tandvriendelijk Voedingsadvies.

16 GEZONDE TANDEN (VWGT) De VWGT o biedt ondersteuning aan al wie informatie over preventie en mondgezondheidspromotie wil verspreiden. In dat kader wordt ook eigen didactisch materiaal ontwikkeld. De werkgroep gaf onder andere vorm aan de de campagne Glimlachen.be, en heeft een Tanden koffer, die aangekocht of uitgeleend M O N D I N A C T I E! kan worden. o o promoot een preventieve aanpak bij tandartsen. In dat kader worden studiedagen, workshops, peer reviews, enz. georganiseerd. De werkgroep heeft een eigen publicatie Essentieel en publiceert ook in andere tijdschriften en via en www. glimlachen.be. wil de overheid ervan overtuigen dat mondgezondheidspromotie in Vlaanderen nuttig en nodig is. Daartoe is een vertegenwoordiging op alle niveaus (federaal, Vlaams, provinciaal, regionaal en lokaal) uitgebouwd. Het VVT is via VWGT partner van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG).

17 Routebeschrijving tandartsenhuis E40 / GENT, BRUGGE, OOSTENDE KEIZER KARELLAAN FRANS - GASTHUISLAAN KASTEELLAAN Knooppunt Groot-Bijgaarden E40 x R0 VAN OVERBEKELAAN BASILIEKLAAN BASTENAKEN PLEIN BASILIEK SINT AGATHA BERCHEMSELAAN L. METTEWIELAAN E. BOSSAERTLAAN J. BESMESTRAAT KARREVELDLAAN ANTWERPEN / HASSELT RO / Afrit 9 AZ - VUB J. SERMONLAAN FUCHIASSTRAAT BROUSTINLAAN ELISABETHPARK PHANTEONLAAN SEGHERSLAAN s LANDSROEMLAAN VRIJHEIDSLAAN SEGHERSLAAN JETSELAAN TUNNEL E. SIMONIS PLEIN NORMANDIESTR JETSELAAN KUB JETSESTEENWEG SIMONIS LEOPOLD II LAAN Tandartsenhuis V.V.T. v.z.w. Vrijheidslaan Koekelberg Vanuit Antwerpen en Hasselt (E411, E40, E19, A12): neem de buitenring (R0) richting Gent. Aan de kruising met de E40 richting Koekelberg volgen. Vanuit Gent (E40): aan het einde van de E40 richting Koekelberg volgen. Vanuit Namen en Bergen: neem de binnenring (R0) richting Gent. Aan de kruising met de E40 richting Koekelberg volgen. Voor alle richtingen vervolgens: steeds rechtdoor (Keizer Karellaan), tot aan de basiliek. Daar uiterst rechts houden (niet in de tunnel gaan!). Weg volgen (Pantheonlaan) en verder rechtdoor tot u het gebouw van de K.U.Brussel voor u ziet (de weg draait 90 naar links). Sla daar rechts af en u bent in de Vrijheidslaan. Het tandartsenhuis bevindt zich op nummer 61. Opgelet: parkeren met parkeerschijf. Metro (zie ook het tandartsenhuis bevindt zich op een steenworp van het metrostation Simonis. Vanuit het centrum bent u er het snelst met één van de twee metrolijnen: o Lijn 1A: Koning Boudewijn - Herrmann-Debroux (richting Koning Boudewijn, halte Simonis) o Lijn 2: Delacroix - Simonis (eindstation)

18

7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID

7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID 7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID INHOUDSTAFEL 328 7.1 INLEIDING 329 7.2 BROCHURES 329 7.3 PATIËNTENFOLDERS 330 7.4 BOEKJES VOOR KINDEREN 330 7.5 VIDEO S/DVD S 331 7.6 EDUCATIEF EN SPELMATERIAAL 332 VWVJ

Nadere informatie

De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen

De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen Historiek 1919 Oprichting Nationale Beroepsvereniging Verpleegsters 1920 Eerste Vlaamse Katholieke Vereniging Antwerpen en Mechelen 1936

Nadere informatie

NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen

NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen Vergote Square 43 1030 Brussel www.nvkvv.be Historiek 1919 Oprichting Nationale Beroepsvereniging Verpleegsters 1920 Eerste Vlaamse

Nadere informatie

Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus. www.lm.be

Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus. www.lm.be Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus www.lm.be 2 Bij LM ontvang je een terugbetaling voor: orthodontie jaarlijks mondonderzoek tandzorgen 3 Orthodontie Een stralend gebit? Ook voor jou! Een stralende

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg. www.lm.be

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg. www.lm.be Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg www.lm.be 2 Bij LM ontvang je een terugbetaling voor: orthodontie jaarlijks mondonderzoek tandzorg die de ziekteverzekering niet terugbetaalt 3 Orthodontie Een

Nadere informatie

De!groep!ondersteunt!ondernemers!in!elke!groeifase!en!bij! elk!hr/proces.!

De!groep!ondersteunt!ondernemers!in!elke!groeifase!en!bij! elk!hr/proces.! 1 AcertaisalsHR/dienstengroepinBelgiëgespecialiseerdinhet advies,deinformatiseringendeverwerkingvan administratieveprocessenrondloonverwerking,sociale zekerheid,kinderbijslag,vestigingsformaliteitenende

Nadere informatie

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal-

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek Cas en Kato hebben gezonde tanden - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek organisatie project Cas en Kato hebben gezonde tanden 07 januari 2017 1 Inhoud 1. Concept 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Legal insight, inside Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Het beroep van bedrijfsjurist is relatief jong. De wet die dit beroep erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR KINDERTANDHEELKUNDE 1/6 REGLEMENT VOOR DE TANDARTS-PEDODONTOLOOG

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR KINDERTANDHEELKUNDE 1/6 REGLEMENT VOOR DE TANDARTS-PEDODONTOLOOG 1/6 REGLEMENT VOOR DE TANDARTS-PEDODONTOLOOG Uitgave: 7 november 2014 2/6 INHOUDSOPGAVE Reglement voor de Tandarts-Pedodontoloog Paragraaf 1 Inleiding Paragraaf 2 De taken van de Tandarts-Pedodontoloog

Nadere informatie

interdisciplinaire samenwerking

interdisciplinaire samenwerking ASSISTENTENDAG 2016 VRIJDAG 18 MAART interdisciplinaire samenwerking bij registratie vóór 1 maart 2016 van 130,- voor 110,- + parkeerkaart gratis Locatie Evenementenlocatie Gooiland Emmastraat 2 1211 NG

Nadere informatie

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5,

Nadere informatie

Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen

Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen Partnership Samenwerkingsvoorstellen ARTSENHUIS Het Collegium Medicum Antverpiense werd op 28 april 1620 opgericht bij keuze van de Stadsmagistraat en is een van

Nadere informatie

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking

Resultaten bevraging van de Logo s. Suggesties voor een betere lokale samenwerking Inleiding Resultaten bevraging van de Logo s Ondersteuning Logo s door de provincies Ondersteuning Logo s door de lokale besturen Suggesties voor een betere lokale samenwerking Bevraging in opdracht van

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB Dit H.R. is ter uitvoering van artikel 21 van de statuten van de Vereniging opgesteld. Het betreft de werking van de Raad van Bestuur. Ter herinnering, onze Vereniging

Nadere informatie

16 DECEMBER Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen.

16 DECEMBER Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen. 16 DECEMBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen. BS 28/12/2002 in voege 01/12/2002 Dit MB wordt vanaf 1 januari 2015 volledig opgeheven

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017)

Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017) Voorstel tot verdeling van de middelen die vrijkomen omwille van de statutarisering Na overleg tussen vakbonden en de federatie BE (21 juni 2017) Bij consensus hebben de vakorganisaties en de Federatie

Nadere informatie

VR DOC.0332/2BIS

VR DOC.0332/2BIS VR 2017 3103 DOC.0332/2BIS Voorontwerp van decreet tot oprichting van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding bladzijde 3 Organisatie bladzijde 4 Activiteiten bladzijde 4 Samenwerking bladzijde 7 Fondsenwerving bladzijde 8

Inhoud. Inleiding bladzijde 3 Organisatie bladzijde 4 Activiteiten bladzijde 4 Samenwerking bladzijde 7 Fondsenwerving bladzijde 8 Jaarplan 2015-2016 Inhoud Inleiding bladzijde 3 Organisatie bladzijde 4 Activiteiten bladzijde 4 Samenwerking bladzijde 7 Fondsenwerving bladzijde 8 Jaarplan 2015-2016 knmt fonds mondgezondheid 2 Inleiding

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie KBRSF VZW HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie KBRSF VZW HUISHOUDELIJK REGLEMENT Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie KBRSF VZW HUISHOUDELIJK REGLEMENT Goedgekeurd door de Algemene Vergadering op 26 mei 2015 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KONINKLIJKE BELGISCHE RUITERSPORTFEDERATIE

Nadere informatie

En de tandarts? Prof D Declerck

En de tandarts? Prof D Declerck En de tandarts? Prof D Declerck Conserverende Tandheelkunde Roken en tandbederf Verband tussen roken en aantasting door cariës? Associatie herhaaldelijk aangetoond Onvoldoende evidentie voor causaal verband

Nadere informatie

Om u beter bij te staan

Om u beter bij te staan Om u beter bij te staan Meerjarenonderhoudsplan met kostenraming De Vlaamse overheid legt steeds meer het accent op goed beheer. Zij gaf Monumentenwacht de opdracht om de toestandsrapporten te koppelen

Nadere informatie

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot Programma vrijdag 8 april 2016, hotel van der Valk, Akersloot 09.15-09.45 uur: inloop met koffie/thee 09.45-10.45 uur:

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Memorie van toelichting A. ALGEMENE TOELICHTING. 1. Samenvatting

Pagina 1 van 5. Memorie van toelichting A. ALGEMENE TOELICHTING. 1. Samenvatting Voorontwerp van decreet houdende instemming met het Samenwerkingsakkoord van xx xxx 2017 tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest betreffende de erkende plaatselijke

Nadere informatie

Lidmaatschap VLP-club 2013 (aanvraag voor het aansluiten als nieuwe club)

Lidmaatschap VLP-club 2013 (aanvraag voor het aansluiten als nieuwe club) Lidmaatschap VLP-club 2013 (aanvraag voor het aansluiten als nieuwe club) Volledige naam club: Stempel club: (verplicht!) Vestigingsadres club (= locatie van de infrastructuur) www. Maatschappelijke zetel

Nadere informatie

Patiënteninformatie: Keramische implantaten. Meer dan een tandkleurig implantaat. Natuurlijk esthetisch en metaalvrij.

Patiënteninformatie: Keramische implantaten. Meer dan een tandkleurig implantaat. Natuurlijk esthetisch en metaalvrij. Patiënteninformatie: Keramische implantaten Meer dan een tandkleurig implantaat. Natuurlijk esthetisch en metaalvrij. Meer dan de nieuwste technologie. Langdurige tevredenheid. Een implantaatbehandeling

Nadere informatie

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1

Nadere informatie

Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw

Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Basisopdracht 1 (BO1) Organiseren van competitieve sportbeoefening per provincie 1. Tegen het einde van de Olympiade biedt de VTB

Nadere informatie

Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2014

Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2014 Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2014 KARVA Het Collegium Medicum Antverpiense werd op 28 april 1620 opgericht bij keuze van de Stadsmagistraat en is een van de oudste medische verenigingen

Nadere informatie

Uw voordelen. Bij een behandeling met originele Straumann -implantaten en -componenten

Uw voordelen. Bij een behandeling met originele Straumann -implantaten en -componenten Uw voordelen Bij een behandeling met originele Straumann -implantaten en -componenten Geachte patiënt, U overweegt, op advies van uw tandarts, één of meerdere implantaten te laten plaatsen. Dat is een

Nadere informatie

Weekdagen. Art Art 250 Acc 50 Acc 100 Acc 150 Acc 2 Acc 3 Ap 50 Ap 100 Ap 200 Ap 400

Weekdagen. Art Art 250 Acc 50 Acc 100 Acc 150 Acc 2 Acc 3 Ap 50 Ap 100 Ap 200 Ap 400 Nationale tarieven 2016 Art 1 000 Art 250 50 2 3 Ap 50 Ap Ap Ap 400 Width x heigth in mm 255 x 385 142 x 255 x 50 255 x 255 x 94 x 385 142 x 385 45 x 50 94 x 50 94 x 191 x Width in columns 5 col 3 col

Nadere informatie

LOKAAL TANDZORGINITIATIEF LEUVEN GEZONDE MOND. In kinderschoenen én dynamisch

LOKAAL TANDZORGINITIATIEF LEUVEN GEZONDE MOND. In kinderschoenen én dynamisch LOKAAL TANDZORGINITIATIEF LEUVEN GEZONDE MOND In kinderschoenen én dynamisch MOTIVATIE Mondhygiëne is een onderbelicht thema bij kwetsbare doelgroepen. Vooral bij jonge kinderen is tandzorg al vroeg van

Nadere informatie

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM).

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING ARTIKEL 1: naam 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). ARTIKEL 2: zetel 1 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN. Orthodontie O Eerste aanvraag O

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN. Orthodontie O Eerste aanvraag O FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Koninkrijk België TANDARTSEN Aanvraag erkenning als stagemeester-coördinator en als universitair opleidingscentrum Orthodontie O Eerste

Nadere informatie

Lid worden. van ACV Openbare Diensten. Vlaamse overheid

Lid worden. van ACV Openbare Diensten. Vlaamse overheid Lid worden van ACV Openbare Diensten Vlaamse overheid ACV Openbare Diensten is binnen de Vlaamse overheid de referentievakbond. Zowel in onderhandelingen en overleg, als voor dienstverlening en bijstand.

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel STATUTEN Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 8 maart 2014 1. Omschrijving en zetel 1.1. Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel,

Nadere informatie

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw 1 INHOUDSOPGAVE: 1. Benaming 3 2. Zetel 3 3. Doel 3 4. Duur 3 5. Leden 4 6. Bijdrage 4 7. Uittreding 4 8. Raad van Bestuur 4 9. Bevoegdheid

Nadere informatie

Gecoördineerde tekst:

Gecoördineerde tekst: Gecoördineerde tekst: Decreet van 27 oktober 1998 houdende de erkenning en subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (B.S.22-12-1998) Decreet

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs 6.3. Basiseducatie Schooljaar 2007-2008 BASISEDUCATIE Aantal cursisten - aantal cursussen per centrum en provincie - kalenderjaar 2007-2008 Aantal

Nadere informatie

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Ik kom u graag vertellen over onze prospectie naar niet-periodieke gedrukte publicaties boeken zeg maar - voor de hedendaagse collecties

Nadere informatie

Strategisch plan NVvP

Strategisch plan NVvP Strategisch plan NVvP 2017-2022 Inleiding Doel In de zomer van 2016 heeft het bestuur van de NVvP besloten om de toekomstvisie 2012-2017 te vervangen en aan te passen voor de komende periode van 2017 2022.

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

11 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten

11 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten 11 JUNI 2001. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de gemeenschappelijke criteria voor de erkenning van tandartsen-specialisten BS 05/07/2001 in voege 01/06/2002 Gewijzigd door: MB 23/03/2007 BS

Nadere informatie

VLAAMSE WETENSCHAPPELIJKE VERENIGING VOOR JEUGDGEZONDHEIDSZORG VZW STANDAARD MONDGEZONDHEID DR ROOS LEROY WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER VWVJ

VLAAMSE WETENSCHAPPELIJKE VERENIGING VOOR JEUGDGEZONDHEIDSZORG VZW STANDAARD MONDGEZONDHEID DR ROOS LEROY WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER VWVJ VLAAMSE WETENSCHAPPELIJKE VERENIGING VOOR JEUGDGEZONDHEIDSZORG VZW STANDAARD MONDGEZONDHEID VOOR HET CLB DR ROOS LEROY WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER VWVJ PROF DR KAREL HOPPENBROUWERS VOORZITTER VWVJ WOORD

Nadere informatie

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem?

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 63 van ELKE VAN DEN BRANDT datum: 15 oktober 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zelfstandige kinderopvang - Evolutie Het decreet Kinderopvang

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - VOORUITZICHT BUURTSPOORWEGEN (LBC-VB) ( )

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - VOORUITZICHT BUURTSPOORWEGEN (LBC-VB) ( ) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - VOORUITZICHT BUURTSPOORWEGEN (LBC-VB) (1898-2003) LBC-VB, 2 1. Statistische stukken inzake het ledenaantal

Nadere informatie

Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2015

Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2015 Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen Lidmaatschap 2015 KARVA Het Collegium Medicum Antverpiense werd op 28 april 1620 opgericht bij keuze van de Stadsmagistraat en is een van de oudste medische verenigingen

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC Omdat deze formule succesvol is gebleken, organiseert Trekpaard Promotie Vlaanderen ook dit jaar een aantal cursussen in samenwerking met het Nationaal Agrarisch Centrum.

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Koninkrijk België TANDARTSEN Aanvraag erkenning als stagemeester en als stageplaats Orthodontie O Eerste aanvraag O Parodontologie O Verlenging

Nadere informatie

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 2 april 2015 Sylvia Walravens Stafmedewerker afdeling Kinderopvang Historische context Inclusieve opvang binnen Kind

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING (Zoogdiervereniging)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING (Zoogdiervereniging) HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING (Zoogdiervereniging) Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 12 december 2009 (Dit huishoudelijk reglement (HR)

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. - van de heer G. Moens C.S. - houdende erkenning van het Postuniversitair Centrum Limburg TOELICHTING

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. - van de heer G. Moens C.S. - houdende erkenning van het Postuniversitair Centrum Limburg TOELICHTING Stuk 167 (1985-1986) - Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1985-1986 13 OKTOBER 1986 VOORSTEL VAN DECREET - van de heer G. Moens C.S. - houdende erkenning van het Postuniversitair Centrum Limburg TOELICHTING DAMES

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen BS 25/03/1999 in voege vanaf 04/04/1999 Gewijzigd door: KB12/08/2000 BS 29/08/2000

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc 1 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot regeling van de samenstelling en de werking van de Federale Commissie Rechten van de Patiënt ingesteld bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende

Nadere informatie

toerisme in cijfers tourism in figures 2010 13 aantal inrichtingen en capaciteit 2010 number of accommodations and capacity 2010

toerisme in cijfers tourism in figures 2010 13 aantal inrichtingen en capaciteit 2010 number of accommodations and capacity 2010 in cijfers tourism in figures 2010 XL 13 aantal inrichtingen en capaciteit 2010 number of accommodations and capacity 2010 planning & onderzoek Juni 2011 (coverfoto: Carl Pendle) 2 AANTAL INRICHTINGEN

Nadere informatie

Akte Oprichting gecoördineerde versie

Akte Oprichting gecoördineerde versie Akte Oprichting gecoördineerde versie Benaming: OVED: Overlegplatform voor energiedeskundigen Rechtsvorm: Vereniging zonder Winstoogmerk Zetel: 9050 Gentbrugge, Kerkstraat 108 TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL -

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Gent, februari Beste buurtorganisatie,

Gent, februari Beste buurtorganisatie, Gent, februari 2013 Beste buurtorganisatie, In maart slaan de Wijkgezondheidscentra, vzw Jong, de afdeling Maatschappelijke tandheelkunde van de Universiteit Gent en de gezondheidsdienst van de stad opnieuw

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen!

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Gids Dentimut First & Dentimut Plus Informatiegids uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9)

BS 05/03/2018. In voege vanaf 05/03/2018, tenzij anders bepaald (cf. art. 9) 28 FEBRUARI 2018. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking 1 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Voorwoord 3. In enkele haltes naar een schakel en terug! 4. Denk er aan 5. Adressen van de provinciale en Brusselse MOS-begeleiders 2. VOORWOORD Het succes van samenwerking Samen

Nadere informatie

Betrokkenen WERKGROEPBETROKKENEN Provinciale toeristische organisaties Kunststeden Toeristische industrie Lokale congresbureaus (MICE)

Betrokkenen WERKGROEPBETROKKENEN Provinciale toeristische organisaties Kunststeden Toeristische industrie Lokale congresbureaus (MICE) Betrokkenen WERKGROEPBETROKKENEN Provinciale toeristische organisaties 1 VVP 2 Toerisme Provincie Antwerpen 3 Toerisme Limburg 4 Toerisme Oost-Vlaanderen 5 Toerisme Vlaams-Brabant 6 Westtoer Kunststeden

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk OPRICHTINGSAKTE : -Plaats en tijdstip van de oprichtingsvergadering : 2240 Zandhoven, op 24 maart 2015 te 19.30 uur. -Identiteit van de stichtende

Nadere informatie

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen:

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. Voorwaarden Procedure voor het kwaliteitsregister 2. Praktische aspecten van de kwaliteitsbevordering 3. Organisatie van de permanente navorming en intercollegiale toetsing 4. Erkenning van navormingsactiviteiten

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

2003-2004 UNIVERSITAIR ONDERWIJS

2003-2004 UNIVERSITAIR ONDERWIJS Academiejaar 2003-2004 UNIVERSITAIR ONDERWIJS Aantal generatiestudenten per provincie en arrondissement van woonplaats van de student, per studiegebied, nationaliteit en geslacht ingedeeld Belgische studenten

Nadere informatie

Informatiesessie Opstart Regionale Psychologenkringen

Informatiesessie Opstart Regionale Psychologenkringen Informatiesessie Opstart Regionale Psychologenkringen Waarom psychologenkringen? Zorg wordt meer en meer geregionaliseerd Preventie Pilootprojecten; bv. chronische zorg Multidisciplinair werken, eerstelijnsnetwerken

Nadere informatie

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Inleiding Een zuivere splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde De splitsing van de kieskring BHV is ruim 50 jaar de eis van de

Nadere informatie

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 1. Uw advocaat en zijn kantoor U vertrouwt u dossier toe aan mr. 2. Mr. 3 is [advocaat] 4 in [België] 5, en is ingeschreven aan de balie van [

Nadere informatie

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015 Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015 Aarschot 22 oktober 2014 Agenda Persconferentie Verwelkoming door de heer Ludo Vangerven, secretaris van de Koepelvereniging Carnaval in Vlaams-Brabant

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2016-07-29 Numac : 2016024159 FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 10 JULI 2016. - Wet tot wijziging van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden -

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1

Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1 Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1 Deze nieuwsbrief is een initiatief van de Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Welzijn en Samenleving.

Nadere informatie

Jaarplan 2015. KNMG district Groningen. info@knmg- groningen.nl

Jaarplan 2015. KNMG district Groningen. info@knmg- groningen.nl Jaarplan 2015 KNMG district Groningen info@knmg- groningen.nl BESPREKING IN JAARVERGADERING 18 juni 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen... 3 2. Bestuurlijke activiteiten... 3 Bestuursvergaderingen... 3 Samenwerking

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

16 DECEMBER Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen.

16 DECEMBER Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen. 16 DECEMBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de erkenningsmodaliteiten van de huisartsenkringen. BS 28/12/2002 in voege 01/12/2002 gdp 1 / 5 HOOFDSTUK 1. - De voorlopige erkenning. ------------------------------------

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Belangrijke informatie:

Belangrijke informatie: Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Samenwerkingsverband tussen de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, UGent, faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, VUB en FaBeR, KULeuven Belangrijke

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Zaalvoetbal INFORMATIEBROCHURE 2014-2015

Zaalvoetbal INFORMATIEBROCHURE 2014-2015 Zaalvoetbal INFORMATIEBROCHURE 2014-2015 1 De Vlaamse Zaalvoetbalbond is de enige federatie die enkel zaalvoetbal aanbiedt en erkend wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Tevens zijn wij erkend door BLOSO.

Nadere informatie