STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1. Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1. Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1 Twitter verslag Almut Simon Olk Sylvia de Vries Stephen Gorren Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4 Stoppels, sneeuw en... Van alles wat Lerende natuurbescherming en de rol van kennis Door Ben Koks In de nationale natuurbescherming vormt kennis doorgaans de drijfveer om tot effectieve vormen van betaalbaar natuurbeheer te komen. Kennis als bouwsteen om te snappen waar je mee bezig bent. Een breed scala aan vrijwilligers, studenten, wetenschappers en degelijke karteerders bouwen samen substantiële kennis op die niet alleen nut en noodzaak aan elkaar koppelt, maar ook nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleert. Op de meest recente Landelijke Dag van onze zusterorganisatie Werkgroep Roofvogels Nederland hield Almut Schlaich een schitterend betoog over het sociale systeem achter het fenomeen slaapplaatsen bij kiekendieven. Met haar verhaal had ze alle heren die in Meppel ook een podium hadden (mezelf incluis), op basis van inhoud, schwung en humor in haar zak. Enthousiasme gekoppeld aan scherp denken. Op basis van velddata die voor een deel trouwens door onze enthousiaste vrijwilligers en studenten zijn verzameld! ANB (de tegenwoordig veel gebruikte afkorting voor de beladen woorden agrarisch natuurbeheer) staat onder druk. Als je de parallel met voetbal trekt dan kun je stellen dat het spel steeds ruwer wordt gespeeld en dat er steeds meer aanslagen op de achilleshielen worden gepleegd. ANB strompelt naar het volgende politieke moment. Dit alles noopt natuurlijk tot het maken van keuzes, en de achilleshiel vanuit de collectieven (een lekker bekkende equivalent voor Agrarische Natuurverenigingen, door beleidsmakers met oogkleppen op bedacht) is het gebrek aan belangstelling voor praktische kennis. Dit zal een fatale misrekening blijken te zijn die de houdbaarheidsdatum van ANB nog meer onder druk zal brengen. Almut zit nu in Senegal: kennis vergaren (wat anders)... Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief, postbus 46, 9679 ZG, Scheemda Bezoekadres: Plattelandshuis Oost-Groningen, Nassaustraat 14, 9671 BW, Winschoten

2 Pagina 2 Een twitterverhaal: Almut opzoek naar Edwin in Senegal. Edwin is een grauwe kiekendief die in 2009 is gevangen en toen een GPS-logger omgebonden heeft gekregen. Sindsdien is hij in het broedseizoen steeds teruggekeerd naar Oost-Groningen. Uit de data die hij meebracht van zijn winters in Afrika was te zien dat hij steeds in Senegal verbleef. Aan de hand van die gegevens is Almut op 17 februari 2013 afgereisd naar Senegal om samen met twee Franse collegaonderzoekers opzoek te gaan naar Edwin en om grauwe kiekendieven te vangen om ze een logger te geven. Via Twitter houdt Ben iedereen op de hoogte van de dagelijkse berichten uit Senegal: 17/2 Gisteren nog een strakke en humorvolle lezing over slaapplaatsen van kiekendieven op de WRN dag te Meppel en nu op weg naar de 1e slaapplaats in Senegal! Onze stoere promovenda Almut Schlaich op weg naar Dakar Sahel 18/2 Almut laat ons net weten dat de reis Düsseldorf-Madrid-Dakar goed is verlopen. Kan in Dakar vanuit hotel de Atlantische Oceaan horen. Soort van de dag in Khelcom was een Verraux Eagle Owl met een halfwas jong. 19/2 De politie van Gorom boden Almut en haar 2 Franse collega-biologen een kamer aan. Vanaf Dakar 100-en zwarte wouwen, 0 kieken en 3 ezels. Almut en haar Franse companen hebben ten ZW van Fatick Senegal een slaapplaats met 31 grauwe en 2 bruine kieken gevonden. Soort van de dag in Senegal is de African Hawk Eagle... Dit zijn behoorlijk serieuze jongens! 20/2 Almut, Jean Francois & Steve hebben zojuist loggervogel Edwin gevonden in Senegal. Ze gaan nu de antennes rond zijn slaapplaats plaatsen!! Almut en haar companen hebben hun kamp opgeslagen bij slaapplaats van 71 grauwe en 5 bruine kiekendieven. Antennes op scherp gezet. Soorten van de dag zijn Little Bee-eater en Savile Bustard. Morgen hopelijk contact met UvA loggervogel Edwin in Senegal 21/2 Overdag 40 graden in de schaduw, maar in avond weer posten bij de roost van Edwin. Ons loggermannetje uit Bellingwolde werd weer gezien door Almut en haar companen. Het uitlezen van de UvA logger is nog niet gelukt. Morgen vroeg op.

3 Pagina 3 22/2 Zojuist een geweldig bericht; Almut en haar team hebben loggermannetje Edwin gevonden. Zit in een boom én het downloaden is begonnen! Het is gelukt de logger van grauwekiek Edwin zojuist helemaal uit te lezen. Na Lepelaar van Otto Overdijk de 2e logger ooit 23/2 Vandaag reist Almut naar Khelcom. Hier hadden wij in januari kieken. De grootste slaapplaats ter wereld v/d grauwe kiek. Almut belde net; op slaapplaats met 600 grauwe kieken twee mannetjes gevangen en van een UvA logger voorzien. Gaat lekker in Senegal 24/2 Gangbare velddag Senegal. De nodige transecten geteld, braakballen grauwe kiek verzameld en in avond slaapplaats met 200 kieken gevonden. Soort van de dag in Khelcom was een Verraux Eagle Owl met een halfwas jong. Almut keert op 3 maart terug uit Senegal. Lees de rest van de Tweets op: Ben Koks Almut verzamelt braakballen op een slaapplaats van grauwe kiekendieven in de Sahel, 2011.

4 Pagina 4 Even voorstellen Simon Olk Hallo, mijn naam is Simon Olk, ik ben 29 jaar. Van begin februari tot half april zal ik binnen de werkgroep stage lopen. Ik ben geboren en opgegroeid in Assen, maar ik woon in verband met mijn studie sinds twee jaar met veel plezier in Arnhem. Ik studeer Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. De komende weken verblijf ik echter in Bellingwolde, van waaruit ik mijn onderzoek en andere werkzaamheden zal verrichten. Zo lang ik me kan herinneren kijk ik al naar vogels. Eerst puur en alleen kijken, later ook tellen. Dit vogels tellen doe ik voornamelijk als vrijwilliger van SOVON. In het weekend ben ik geregeld in het veld in de omgeving van Assen te vinden. Zo inventariseer ik in het voorjaar één van de mooiste stukken van de Drentsche Aa op broedvogels. Wielewalen, blauwborsten en grauwe klauwieren zijn een aantal soorten die ik zo jaarlijks in mijn gebied aantref. Piet Munsterman, Saxifraga Ben Koks Blauwborst Grauwe klauwier In het najaar maken deze inventarisatierondes plaats voor ochtenden gevuld met vluchtroepjes en het schatten van aantallen langsvliegende groepen vogels. De meeste zullen het al begrepen hebben trektellen! Deze manier van vogels kijken zorgt altijd weer voor verrassingen en is één van mijn favoriete bezigheden. Tijdens mijn stage zal ik vooral bezig zijn met een onderzoek naar de eisen die akkervogels stellen aan wintervoedselveldjes. Daarnaast hoop ik zoveel mogelijk mee te krijgen van de andere activiteiten en onderwerpen waar de werkgroep zich mee bezighoudt. Als gevolg van de periode waarin ik stage loop ben ik waarschijnlijk al uit het hoge noorden vertrokken voor de eerste grauwe kiekendief weer terug is. Voor het uitvoeren van mijn stage is dit geen probleem, maar het geeft me wel een goede reden om later in het broedseizoen nog eens op bezoek te komen.

5 Pagina 5 Len Bruining Even voorstellen Sylvia de Vries Almut en Sylvia brengen twee net geringde jongen terug naar het nest, Nieuw Scheemda Mijn naam is Sylvia de Vries. Ik ben een 23-jarige studente en woon mijn hele leven al in de stad Groningen. Vorig jaar in mei begon ik met de researchcursus dierecologie aan de RUG. Samen met een andere studente heb ik onder begeleiding van Almut en Raymond onderzoek gedaan naar het habitatgebruik van grauwe kiekendieven in relatie tot hun belangrijkste prooi, de veldmuis. Voordat ik hiermee begon had ik voornamelijk korte onderzoeken gedaan aan fytoplankton en ik wilde graag eens iets heel anders doen. Roofvogels vond ik altijd al speciaal, omdat ze voor mij meer intelligentie uitstralen dan de gemiddelde huismus of merel, daarnaast vind ik ze op afstand een stuk makkelijker te herkennen. Al moet ik zeggen dat het toch pas na dit onderzoek bij de werkgroep was, dat niet elke bruine roofvogel die ik zag automatisch het stempel buizerd kreeg. In ieder geval vond ik het onderzoek superleuk, en het aanbod om een keer terug te komen om bij het ringen van de jongen te zijn nam ik dan ook graag aan. Ik vond het allemaal zo interessant dat ik besloot geen mariene bioloog te worden en heb ik ook mijn afsluitende bachelorscriptie over roofvogels geschreven. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Nadat ik deze bachelorscriptie had afgerond en een laatste evaluatiegesprek had met Raymond, zei hij dat als ik ooit nog iets met grauwe kiekendieven wilde doen gewoon contact kon opnemen. En dat besloot ik natuurlijk te doen. En dus ben ik een paar weken geleden begonnen met mijn eerste onderzoeksproject voor mijn Master Ecology and Evolution bij de werkgroep. Het doel is het uitwerken van de weegpaaldata die zijn verzameld over de afgelopen drie jaar. Zo kunnen we erachter komen hoe het gewicht van de kiekendieven varieert over de tijd dat ze hier zijn, en proberen de achterliggende oorzaken hiervan te beschrijven. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten, maar ik hoop nog vaak genoeg achter mijn computer weg te kunnen om ook wat uren in het veld door te brengen. Ik denk namelijk dat als iemand aan haar ouders vraagt of ze alsjeblieft even over het platteland bij Winschoten kunnen rijden in de hoop nog een keer een kiekendief te zien, er wel gezegd kan worden dat ze haar hart heeft verloren.

6 Pagina 6 Even voorstellen Stephen Gorren Mijn naam is Stephen Gorren. Ik studeer Landscape & Environment Management aan de Hogeschool INHolland Delft met afstudeerrichting Natuur, Landschap en Recreatie. Ik ben woonachtig in Leiden, maar verblijf de komende maanden doordeweeks in Bellingwolde voor een afstudeeropdracht bij de Werkgroep Grauwe Kiekendief. De afstudeeropdracht betreft een onderzoek naar: het voorkomen, de aantallen en het habitatgebruik van patrijzen. Dit ik gaan doen door gebruik te maken van radiotelemetrie, het afspelen van geluidsopnames en waarnemingen. Op deze manier hoop ik ook mijn steentje bij te dragen aan het behoud van deze mooie soort. Van jongs af aan ben ik al in natuur geïnteresseerd. Waar de interesse precies vandaan komt is mij niet geheel duidelijk, maar zolang ik me kan herinneren ben ik er al mee bezig. Later ontwikkelde zich dit tot het op eigen houtje gaan vogelen. Dit is lange tijd een hobby geweest, maar gaandeweg wilde ik ook in de natuur gaan werken. Na eerst een opleiding in een andere richting te hebben gevolgd en afgerond, ben ik dan ook een opleiding gaan volgen om in de natuur te kunnen gaan werken. Vanuit mijn interesse voor vogels ben ik bij de Werkgroep Grauwe Kiekendief terecht gekomen om een afstudeeropdracht te gaan doen. Gelukkig had de Werkgroep Grauwe Kiekendief een mooie en uitdagende opdracht voor mij. Het is natuurlijk erg mooi om een afstudeeropdracht te doen naar patrijzen in het Jaar van de Patrijs. Echter, de reden is minder mooi. De patrijs neemt al lange tijd in Nederland, en meerdere andere Europese landen, af. Ik hoop dat mijn onderzoek dan ook zal helpen om de knelpunten en oplossingen voor patrijzen inzichtelijk te krijgen, zodat maatregelen kunnen worden genomen om de patrijzen weer in aantal te laten toenemen. Stephen Gorren, 18 februari Note van de redactie: In de eerste week van zijn stage heeft Stephen al patrijzen gezien en een wel heel bijzondere akkervogel in een stoppelveld. een zwarte mees

7 Pagina 7 26/1/13 Noord-Friesland en Noord-Groningen Door Madeleine Postma Het doel van deze dag was het inventariseren van akkers en de kust op aanwezige overwinterende vogels. Met achttien tellers verdeeld over zeven groepjes zijn we het winterse veld ingegaan. En hebben voor zover mogelijk alle aanwezige vogels genoteerd. Met name de kwelders en gebieden met wintervoedselveldjes leverden aardig wat overwinterende zangvogeltjes, blauwe kiekendieven en ruigpootbuizerds op. De gevaarlijke Oehoe werd heel onschuldig zittend in een boom aangetroffen. Vervolgens vloog ze geruisloos weg en was daarna onvindbaar. Onder het nuttigen van een wintersoepje hebben we nog genoeglijk nagepraat. We bedanken Staatsbosbeheer Lauwersmeer voor het gebruik van het Activiteitencentrum als start- en eindpunt voor deze dag. En speciaal bedanken we Hans Gartner voor de gastvrijheid die we hebben genoten. Hierna volgen twee verslagen van deze dag. Klik voor een overzicht van de soorten en totalen per telgebied: Een winterse velddag op 26 januari 2013 Door Benard Wiltens Al een paar jaar was ik extra oplettend als er een vogel voorbij vloog of in de buurt neerstreek. Op een gegeven ogenblik zeg je dan tegen jezelf dat het leuk zou zijn als je een naam aan de vogel kunt plakken. En dan ben je verkocht. Tenminste ik wel. Na het eerste vogelboek volgt al snel een tweede, derde enz. Dat oude kijkertje moest ook maar eens vervangen worden. Een kans voor het verjaardagverlanglijstje! Als je dan ook nog via wat surfen op het net diverse vogelclubs tegenkomt, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Nou had ik het geluk dat een collega vertelde over een BMP-gebiedje dat hij telde. Een keertje mee en daarna wat bezoekjes aan andere interessante gebieden: de Onlanden, Polder Breebaart, de Bantpolder, om eens een paar te noemen. En toen kwam de uitnodiging om mee te gaan op een Integrale Roofvogeltelling georganiseerd door de WGK. Maar de eerste datum ijzelde helaas helemaal onder, maar op zaterdag 26 januari ging de telling dan wel door. Vroeg op, want de afspraak was al om 9 uur in het Lauwersmeer. Na de kennismaking met de andere tellers, zelfs uit Leusden en Zuid-Limburg, en onze coördinatrice Madeleine kreeg elke groep een te tellen gebied toegewezen. Mijn groep koos ervoor om eerst een stuk van de Kollumerwaard te voet te doorkruisen en vervolgens het aangrenzende gebied met de auto te doen.

8 Pagina 8 De auto werd op het eindpunt gezet en collega-tellers brachten ons naar het startpunt. Tijdens deze rit zagen we al een aantal leuke vogels, zoals sperwer en havik. Ondanks het winters landschap leek het een makkelijke wandeling te worden. Tot het pad ondergesneeuwd bleek te zijn met 40 tot 50 cm stuifsneeuw. Ploeteren dus. Gelukkig werd de route later beter begaanbaar, waardoor het makkelijker werd om rond te kijken. Hierdoor hadden we een aantal leuke soorten, vooral veel blauwe kiekendieven, maar ook wilde zwanen. Helaas verslechterde het zicht dusdanig dat toen we om ongeveer half twee ons eindpunt hadden bereikt het zicht verminderd was tot misschien 100 meter. Onze autoteltocht had gezien het beperkte zicht op deze manier geen zin. Dan maar terug naar de Werkschuur van Staatsbosbeheer om onze resultaten door te geven. Hier bleek dat meerdere groepen hun telactiviteiten hadden moeten afbreken. Nog wel wat resultaten van de anderen gezien en gehoord. De totale lijst heb ik nog niet gezien, maar die moet er vast fantastisch uitzien zowel qua soorten als aantallen. De datum voor een volgende telling direct maar in de agenda gezet ; 23 februari. En daarmee was deze fantastische dag ten einde. Onderweg naar huis verbeterde het weer zeer snel, wat leidde tot gemopper: als dit eerder was verbeterd hadden we nog meer kunnen tellen.

9 Pagina 9 Waarom ga je nú weer tellen? Zaterdag 26 januari 2013 een wintervelddag Door Erik Schothorst Waarom ga je nú weer tellen?, vroegen mijn huisgenoten s morgens op de laatste vorstdag van januari. Geen idee, zei ik, maar zo n velddag is altijd een goed excuus om naar buiten te gaan, en je ziet vaak wel wat leuks. Maar dat het zó leuk zou worden.? Ben Koks en ik mochten samen de Groninger Noordkust afstruinen, van de Westpolder tot en met de Eemshaven. Dat had bij de snijdend koude wind op die dag het grote voordeel dat we veel in de auto moesten zitten om de dertig kilometer kust te overbruggen. Mijn verwachtingen waren bij deze kou niet hooggespannen. In de voorafgaande weken had ik langs de kust wel her en der wat roofvogels gezien, maar betrekkelijk weinig zangertjes. André Eijkenaar Ruigpootbuizerd Al bij de Lauwersmeerdijk hadden we echter onze eerste ruigpootbuizerd in het vizier. Bij de kwelders van de Julianapolder bleek dat dit geen toevalstreffer was: twee prachtige adulte ruigpoten een man en vrouw, handig om het verschil te kunnen zien -, drie adulte blauwe kiekendieven (één man), diverse buizerds en torenvalken, en ook flinke gemengde groepen zangertjes met veldleeuweriken, groenlingen, fraters en putters. En zo zou het de hele dag doorgaan! De winter had blijkbaar veel vogels richting de kust gedreven. Bij de Negenboerenpolder troffen we opnieuw een ruigpoot aan, mogelijk zelfs twee, en een 2kj blauwe kiekendief die zich mooi van dichtbij liet bekijken. Onderweg passeerden we mijn BMP-plot op de kwelder dat ik 18 jaar heb geteld en waar ik de aantallen broedvogels met het jaar heb zien kelderen. Dit voorjaar had een velduil daar haar nest, dat helaas door het vee is vertrapt. Ik vraag me daardoor af wat het kwelderherstel, waar men zoveel geld in stopt, gaat opleveren: meer beweiding en (nog) meer vertrapping van nesten? Siegfried Woldhek Veel tijd om hier over na te denken hadden we niet, want in de slootrand liet zich een waterpieper zien die foerageerde op een stukje gras dat onder de sneeuwrand was vrijgekomen. Meteen daarna toonden zich de volgende ruigpoot (3kj), twee blauwe kieken, en jawel, weer een ruigpoot, ter hoogte van de Klutenplas. Het begon te wennen, een wat tragere vleugelslag: ruigpoot. Maar nu zagen we een toch wel erg trage vleugelslag bij de rand van de zee: een zeearend (2kj) die daar rondjes draaide, op zoek naar een prooi. Hij kwam vervolgens prachtig langsvliegen richting Warffum.

10 Pagina 10 Onderweg naar Noordpolderzijl troffen we enkele groepjes sneeuwgorzen, een paar strandleeuweriken, en van dichtbij een erg donkere 2kj slechtvalk. Op zo n dag is alles mogelijk, dus waren we niet eens meer zo verrast toen we ter hoogte van Ruidhorn een tweede zeearend zagen. Dit 3kj beest vloog dicht langs, haast ter hoogte van onze auto. Prachtig! Onze tocht eindigde met grote aantallen zangvogels: 460 sneeuwgorzen in de rommelhoek bij de Eemshaven, en groepen van 350 en 600 kepen op wintervoedselveldjes meer in het binnenland. In totaal telden we op deze dag onder andere 825 sneeuwgorzen, 210 fraters, 96 strandleeuweriken, 12 ruigpootbuizerds, 24 buizerds, 10 blauwe kiekendieven, 10 torenvalken, 2 zeearenden, 2 haviken, en 1 slechtvalk. Frustratiesoort: smelleken. Maar wie heeft het over frustraties op zo n dag? Strandleeuwerik Zeearend Fraters Toen ik aan het eind van de middag thuiskwam, hoefde ik niet meer uit te leggen waarom ik was gaan tellen. Dat konden ze aan mijn gezicht wel zien.

11 Pagina 11 9/2/13 Wintervelddag Flevoland Door Madeleine Postma Het akkerbouwbedrijf Mts Klein Swormink-Stegeman aan de Vogelweg fungeerde net zoals de voorgaande velddagen weer als start- en eindpunt. Onder de koffie gaf Wim Stegeman uitleg over zijn bedrijfsvoering. Uitleg over hoe hij probeert om het bodemleven te optimaliseren en in stand te houden. Een belangrijke doelsoort is de verticaal gravende regenworm. Met twintig mensen verdeeld over zes groepjes zijn we Flevoland ingetrokken. Het doel van de dag was: eerst vogels te tellen in de vogelakkers en wintervoedselveldjes en vervolgens in de omliggende gebieden. Nieuw voor Flevoland was het tellen van enkele wintervoedselveldjes in de omgeving van Swifterband en in noordoostelijk Flevoland. De veldjes waren dichtbevolkt door tarweetende viervoetertjes. Door alle aanwezige holletjes leek het wel een gatenkaas. Er werden dan ook veel vossensporen gevonden. De verschillende plukresten lieten zien dat ook zangen roofvogels van de winterveldjes gebruik maakten. Aan het eind van de dag bij het uitwisselen van de waarnemingen kwam naar voren dat de aantallen vogels die we in de voorgaande jaren in de vogelakkers aan de Dodaarsweg gewend waren te zien, er nu niet zaten. De vogelakkers langs de A6 en langs de Roerdomptocht zijn in het voorjaar van 2012 opnieuw bewerkt en naar voorbeeld van de percelen aan de Dodaarsweg ingericht. Deze percelen leverden juist meer dan in de andere jaren meer soorten en aantallen op. De dag eindigde voor iedereen in een terugreis die gepaard ging met hevige sneeuwval. Alle tellers: bedankt voor jullie komst! Langs deze weg willen we de familie Stegeman nogmaals bedanken voor hun gastvrijheid. Verder bedanken we ook de akkerbouwers van de agrarische natuurverenigingen In het Greppelveld en NMC Rivierduinlandschap die toestemming hebben verleend om hun winterveldjes te betreden. Klik voor een overzicht van de totalen per geteld gebied:

12 Pagina 12 Stoppels, sneeuw en een grauwe gors Door Morrison Pot Sinds half november 2012 houd ik me bezig met het inventariseren van vogels op graanstoppels. Deze stoppels zijn onderdeel van de GLB-pilot. Graanstoppels vormen voor soorten zoals veldleeuwerik en geelgors een belangrijke bron van voedsel en beschutting in de winter. Helaas zijn deze graanstoppels zo goed als verdwenen uit ons agrarische landschap. Dit komt vooral door het vervangen van zomergraan door wintergraan. Agrariërs die meedoen aan de GLB-pilot laten hun graanstoppel liggen tot aan het voorjaar, in plaats van deze gelijk na de oogst om te ploegen. Ik loop al deze stoppels één keer in de twee weken af en vergelijk de resultaten met die van zogenaamde blanco s: akkers waar bieten, aardappels of granen op zijn verbouwd. Het is goed te zien dat vogels gebruik maken van deze graanstoppels. Oké, het zijn geen aantallen zoals op wintervoedselveldjes, maar toch zie ik regelmatig een groepje van 30 geelgorzen, een blauwe kiekendief of een clubje veldleeuweriken. Door ook blanco s mee te nemen in de tellingen krijg ik een beeld van de vogelstand zoals deze zou zijn als er geen maatregelen genomen zouden worden. Dat beeld is heel droevig. Op de meeste blanco s is helemaal niets te vinden. Een gewone bieten- of aardappelakker is te vergelijken met een woestijn: het is helemaal leeg. Dat laat maar weer eens zien hoe belangrijk het werk is dat we doen. De laatste twee weken van januari heeft iedereen natuurlijk kunnen genieten van de kou die ons land bereikte. Er werd zelfs van een koudegolf gesproken. Voor vogels is deze kou absoluut geen pretje, en het is dan ook tijdens dit soort periodes dat de rake klappen vallen. Vogels die toch al niet goed doorvoed zijn en geen vetreserves hebben, leggen dan het loodje. Gelukkig zijn er dan wintervoedselveldjes: een gedekte tafel in deze barre tijden. Dat vogels massaal gebruik maken van deze maatregel werd duidelijk op 14 januari. Dit was een van de eerste dagen dat het goed gevroren had en er een sneeuwdek lag. Op een wintervoedselveldje nabij Nieuwe Pekela telde ik het volgende: 1200 keep, 350 vink, 40 groenling, 6 putter, 1 blauwe kiekendief en 1 grote zilverreiger. Waanzinnig!

13 Pagina 13 Theo van Kooten, januari 2013 Grote groepen kepen met enkele groenlingen boven het wintervoedselveldje bij Nieuwe Pekela. Nog nooit had ik op één veldje meer dan 1000 vogels geteld en dus een persoonlijk record! Geweldig om wolken vogels te zien. Vinken gemengd met groenlingen in een vrij open groep en de kepen die juist weer heel compact een bal vormen. Op het moment dat je denkt alles wel zo n beetje in de smiezen te hebben, komt er een adult mannetje blauwe kiekendief aangegleden en jaagt nog ergens een groep van een paar honderd vogels op. Uiteindelijk is mijn teller blijven steken op de hierboven genoemde aantallen, maar het zijn er ongetwijfeld meer geweest. Leuk was dat Henk Jan Ottens en ik naar aanleiding van deze aantallen vogels zijn geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden. Dat heeft een leuk artikel opgeleverd over wintevoedselveldjes. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Ben Koks Dan tot slot nog wat goed nieuws: in de laatste week van januari vond ik op een graanstoppel nabij Vlagtwedde een grauwe gors! De soort die twee jaar geleden zijn comeback maakte in Groningen, maar dat nooit echt doorzette. Dit exemplaar vloog voor mijn voeten op van een graanstoppel. In één oogopslag was het mij meteen duidelijk dat het om een grauwe gors ging. Een grote dikke gors met een forse snavel en lange staart met het kenmerkende tikkende roepje. Hij vloog op en mengde zich in een groep van zo n 120 geelgorzen waarbij het grootteverschil nog maar eens duidelijk werd. Door de afgelopen vorstperiode zijn er veel verschuivingen van groepen vogels geweest. Het lijkt me sterk dat dit de enige grauwe gors is die op dit moment in Groningen rondhangt. Ik zou dus iedereen willen vragen extra scherp op deze soort te zijn. Het kan je zomaar gebeuren!

14 Pagina 14 Van alles wat Agenda 16 maart 2013 is Ben Koks door Eddy Gadeyne van natuurvereniging De Kraanvogel uitgenodigd om een lezing te geven tijdens een roofvogelweekend in Zelzate (VL), België. Iedereen is van harte welkom van 14 uur tot 16 uur op Het Gemeentehuis (bovenzaal), Grote Markt 1, 9060 Zelzate 01 april 2013: start telseizoen Meetnet Agrarische Soorten. Tijd om weer broedvogels in agrarisch gebied in kaart brengen. TEL MEE! Klik voor meer voor informatie Noteer alvast! 11 mei 2013: jaarlijkse startdag broedseizoen blauwe en grauwe kiekendieven in Oost-Groningen. 25 mei 2013: grauwekiekzoekdag Noord-Friesland en Noord-Groningen. 01 juni 2013: grauwekiekzoekdag Flevoland. Leesvoer Bird Study Volume 60, Issue 1, 2013 pages Differential wintering area selection in Eurasian Marsh Harrier (Circus aeruginosus): a ringing recoveries analysis. Michele Panuccioab*, Ugo Melloneac & Lisa Munera Klik op de afbeelding om naar de website van Taylor&Francis Online te gaan. IBIS the international journal of avian science The January issue of Ibis contains papers on a wide range of subjects from fossil parrots to the uses of the latest thermal technology in ornithology. All papers in the January issue are free to view! Klik op de afbeelding om naar de website van de British Ornithologists Union te gaan.

15 Pagina 15 De vogeldominees van Nederland Ben Koks en Rob Bijlsma pleitbezorgers van kennis is de basis. Met andere woorden: ga het veld in en aanschouw het met eigen ogen om het te snappen. Landelijke Roofvogeldag WRN Meppel, februari Oike Vlaanderen Mail Sorry Madeleine, gaat niet lukken 9 februari. Groetjes uit Patagonia met een bijlage van een Black-chested Buzzard-Eagle. We kwamen deze onderweg tegen en bleef gelukkig gewoon zitten. Groetjes Floor Verwoerd, Bed & Breakfast de Marne

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Beste mensen, Het MAS+ toegelicht en een oproep tot deelname! De Lente begint - al knipperend - te ontwaken. Het

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Nieuwsbrief ~ Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief ~ jaargang 5, nummer 1. Beste lezers,

Nieuwsbrief ~ Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief ~ jaargang 5, nummer 1. Beste lezers, Monty s flying circus ' Nieuwsbrief Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief jaargang 5, nummer 1 Beste lezers Wintertelling 18 12 2010 Sahelreis Niger, Burkina Faso en Mali Minder groenlingen meer kepen

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Peter in de polder, week 20.

Peter in de polder, week 20. Peter in de polder, week 20. Vissen blijft toch vissen, en niet altijd vangen. Hemelvaartsdag was het prachtig weer, en dus gingen de Peters met een bootje naar het Overdie. Overal was brasem te zien,

Nadere informatie

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas Beestige Buren Voorbereiding in de klas Inhoud 1. Inleiding 2. Klauw, de grauwe klauwier 2.1 Een brief van Klauw 2.2 Paspoort van Klauw 3. De zomer- en winterburen van Klauw 3.1 Voorbereiding 3.2 Uitleg

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Buijtenland van Rhoon

Buijtenland van Rhoon Buijtenland van Rhoon Evaluatie winterseizoen 2018/2019 Het eerste winterseizoen na de oprichting van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon is achter de rug. Dit document bespreekt de wintervogeltellingen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Hoeveel roofvogels zijn er? Waar ze voorkomen

Hoeveel roofvogels zijn er? Waar ze voorkomen Hoeveel roofvogels zijn er? Op de hele wereld leven 313 roofvogelsoorten. Je moet daarbij denken aan gieren, arenden, buizerd- en havikachtigen en valken. Maar ook aan soorten met mooie namen als caracara,

Nadere informatie

Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik

Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik Voor de één zal vandaag, maandag 17 ober 11 hebben aangevoeld als een teleurstelling ze vlogen niet meer, voor de ander als een omgekeerde

Nadere informatie

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Jan Kolsters, Jacques van Kessel, Wil de Veer en Wim Deeben Inleiding Tijdens de slaapplaatstellingen van de Grote Zilverreigers hadden we ze al vaak gezien. Vele groepen

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011

VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 VERSLAG VAN DE MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2011 Frank Sidler In 2010 werd een nieuwe start gemaakt met de provinciale roofvogeltelling. Dit jaar werd de Midwinter Roofvogeltelling gehouden in de periode

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Een gedeeld puntdiagram tenslotte voor de blauwe kiekendief en de zeearend

Een gedeeld puntdiagram tenslotte voor de blauwe kiekendief en de zeearend Midwinter Roofvogeltelling 2017 Van zaterdag 4 tot en met zondag 12 februari 2017 hield de Vogelwerkgroep Utrecht weer haar jaarlijkse Midwinter Roofvogeltelling. Sinds 2010 trekken tellers van de werkgroep

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Cursus Roofvogelnestkartering. Werkgroep Roofvogels Zeeland

Cursus Roofvogelnestkartering. Werkgroep Roofvogels Zeeland Cursus Roofvogelnestkartering Werkgroep Roofvogels Zeeland Wat is nestkartering? Elke (roof)vogel heeft in het broedseizoen een territorium. Tijdens een aantal bezoeken worden alle waarnemingen van (roof)vogels

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters 5 december 2008 Beste wintervogel-tellers en -telsters Bij deze de nieuwsbrief over de wintervogeltelling van 15 en 16 november 2008. Deze nieuwsbrief is gebaseerd op de 34 ontvangen (deel)districten.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2 Nieuws uit groep 1/2 20 februari 2015 (nr 8) Deze week hebben we het thema Sneeuw en ijs afgesloten. Donderdagmiddag hebben we met z n allen genoten van een circuit rondom dit thema. We hebben o.a. vetbollen

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers

Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers Edwin Witter De vondst van een vogelringetje in een braakbal van een uil of roofvogel mag normaal gesproken beschouwd worden als een "krent in de pap". Maar wat als

Nadere informatie

Het simpele geluksgevoel

Het simpele geluksgevoel NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 9, nummer 2 Even voorstellen Veldmuisonderzoek Kleurvormen bij Buizerds Roofvogeltelling Van alles wat Het simpele geluksgevoel Door Ben Koks

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014

VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014 VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014 Frank Sidler In 2010 heeft de Vogelwacht Utrecht de Midwintertelling roofvogels in haar werkgebied de provincie Utrecht nieuw leven ingeblazen. In de periode van

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012

VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 VOGELRINGSTATION OUD NAARDEN 4 e KWARTAAL OVERZICHT 2012 Rudy Schippers Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door veel regen en ook veel harde wind waardoor er minder geringd kon worden dan gebruikelijk.

Nadere informatie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreid Broedseizoen 2013 zit er weer op. Tijd om de balans op te maken en dit met jullie te delen. We hebben qua aantallen

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer

WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN. Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer WILD SHOTS NOORD-ZWEDEN Harold van der Meer 2018 Harold van der Meer; niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Agrarisch natuurbeheer als geldmachine

Agrarisch natuurbeheer als geldmachine NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 4 Patrijzenkuikens tellen Geslaagde stage Observeren Flevoland Terugblik stage Slaapplaatstelling Van alles wat Agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12. Een spannend weekend met de toekomstige WoonMeerders bij het korps Commando s in Waspik

Nieuwsbrief 12. Een spannend weekend met de toekomstige WoonMeerders bij het korps Commando s in Waspik Stichting WoonMere Nieuwsbrief 12 Het weekendje met de Korps Commando s Wat ik in de vorige nieuwsbrief al vertelde, zijn alle toekomstige bewoners van WoonMere in het weekend van 15, 16 en 17 mei met

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6. Vogelatlas Van alles wat

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6. Vogelatlas Van alles wat NIEUWSBRIEF Willem van der West Hennepakker STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6 Vogelatlas Van alles wat MMXII Door Ben Koks Geen idee hoe we ons later 2012 zullen herinneren. Qua

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

2013 wordt het jaar van de Patrijs.

2013 wordt het jaar van de Patrijs. 2013 wordt het jaar van de Patrijs. 1 Waarom? De soort kwam vroeger in grote aantallen voor in NL; er werd zelfs op gejaagd (en in sommige landen nog steeds) Bijna iedereen heeft de vogel wel eens gezien

Nadere informatie

Reisverslag voorbereidingsreis

Reisverslag voorbereidingsreis Reisverslag voorbereidingsreis Estland 2 t/m 6 april 2015 Georganiseerd door: Dag 1 (2 April) Aankomst Tallinn en transfer naar Saaremaa Bij aankomst op het overzichtelijke vliegveld van Tallinn werd ik

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Het is minder zwart-wit dan het lijkt Carlo van Seggelen Vogelwerkgroep De Peel Wintertelling 1982 2012 Vogelwerkgroep De Peel Aanleiding

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden BO 6 Tijdsinvestering: Bomen meten Tijdstip: lente, zomer of herfst 1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden Nodig: Materiaal hoogtemeter Meetlint werkbladen potloden

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie