Theo Mensink. Dit betekent dat Hij ook ons nieuw zal maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Theo Mensink. Dit betekent dat Hij ook ons nieuw zal maken."

Transcriptie

1 Eén Kudde en één Herder (515, 517, 523, 526, 528, 529, 530, 531, 533, 535, 536) 515. Eén kudde en één herder 22 oktober 2017 Deze preek is gebaseerd op het evangelie van Johannes 10: 7,9b,10b-12a, en op het Geheime Boek van Johannes (Codex II) uit de Nag Hammadi Geschriften In het Evangelie van Johannes schetst Jezus een beeld van een wereld zonder verdeeldheid. Hij spreekt van één schaapsstal en één herder. Hij noemt zich de deur van alle schapen en voegt daar aan toe: Ik ken de mijnen en de mijnen kennen Mij, zoals de Vader Mij kent en Ik de Vader ken. Via Christus leer je de Vader kennen. De Vader is de oorsprong en de bestemming van iedereen. We komen er uit voort en keren er weer in terug. Het is de bedoeling dat we allemaal de zelfde oorsprong leren kennen. Dat zorgt er voor dat de verdeeldheid verdwijnt. Daarvoor is goddelijk inzicht nodig Dat inzicht huist in ons zelf, in ons allemaal. Dit opent de weg naar één schaapsstal met één herder. Die ene herder bestaat al vanaf de Schepping. De Schepping is voortgekomen uit Het Eeuwige dat altijd heeft bestaan, nu bestaat en altijd zal blijven bestaan. Het Eeuwige heeft er voor gezorgd dat Christus is ontstaan. Het Eeuwige heeft Christus de taak gegeven door Hem alles te laten ontstaan en te onderhouden. Dat maakte Hem tot de ene herder, die allen zal leiden en er voor zal zorgen dat allen innerlijk naar zijn stem zullen luisteren waardoor het zal worden: één kudde en éen herder. Uit de uitspraak van Jezus waarin hij zegt: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven kunnen we afleiden dat wij ons door ons innerlijk moeten laten leiden Dat voert tot innerlijk weten in combinatie met liefde. Dat maakt ons tot volledig Mens. Elk volledig Mens draagt bij tot een wereld zonder verdeeldheid Het nieuwe Jeruzalem 12 november 2017 Deze preek is gebaseerd op de Openbaringen van Johannes, hoofdstuk 21, vanaf vers 2 (NBV) In de evangelielezing uit de openbaring van Johannes reikt Johannes het volgende beeld aan: De stad van de vrede daalde uit de hemel neer, bij God vandaan. Johannes hoorde bij dit beeld van de neerdalende stad een luide stem vanaf de troon van God: Gods woonplaats is onder mensen, Hij zal bij hen wonen. God zei: Alles maak ik nieuw Dit betekent dat Hij ook ons nieuw zal maken.

2 Bij dit nieuw maken heeft God ons nodig. Het gaat om de samenwerking tussen God en ons. Het nieuwe Jeruzalem; de stad van de vrede is het hart van de mens. Johannes krijgt in deze openbaring die hem door God wordt aangereikt een beeld te zien van een ontwikkeling naar een totaal andere wereld met de belofte door God uitgesproken dat Hij alles nieuw zal maken. Daarvoor hebben wij God nodig. Zonder God lukt dit niet. Vóór dat Hij de belofte doet alles nieuw te maken, geeft Hij aan dat Hij bij ons woont Dit bij ons wonen betekent dat God als energie in ons woont. Die goddelijke energie in ons zorgt voor toenemende invloed naar mate wij daar aandacht aan geven. De energie wordt sterker door die aandacht. Terwijl ze sterker wordt begint ze ons te leiden in het dagelijks leven en worden we doortrokken van die energie van goddelijke kwaliteiten. Omdat die kwaliteiten goddelijk zijn groeien vrede en harmonie in ons. Die vrede en harmonie vormen de basis voor het realiseren van de stad van de vrede in ons hart en dát maakt alles nieuw De behoefte van de wereld aan meer spiritualiteit 28 januari 2018 Spiritualiteit is lang voor velen een begrip geweest dat aanleiding gaf tot misverstand. Vaak werd het op een hoop gegooid met spiritisme. Het staat eenvoudig voor geestelijk leven. De wereld heeft behoefte aan geestelijk leven om daar uit te putten voor de dagelijkse gang van zaken. Elk mens is een spiritueel wezen, een lichtwezen dat bekleed is met een fysiek lichaam. De mens is gemaakt om hier op aarde ervaringen op te doen. Het is de bedoeling dat we leren van onze ervaringen. Die ervaringen slaan we op en gebruiken die bij de volgende stappen in ons leven. Elke ervaring is waardevol. Dit wordt niet bepaald door het waardeoordeel dat wij er aan geven. Elke ervaring is waardevol. Vaak zien we pas later de waarde van een bepaalde ervaring in. Meestal zien we het niet als we de ervaring ondergaan. Toch maken we gebruik van elke ervaring, omdat elke ervaring opgeslagen wordt in de geest. Het is onze ziel die er voor zorgt dat we een bepaalde ervaring krijgen. We krijgen die ervaring om van te leren. De ziel doet dit om ons te leiden op het pad van de eigen evolutie. Sommige ervaringen zijn niet leuk, zelfs onplezierig of pijnlijk, toch komen we ze tegen. Waar het om gaat is dat we er van leren.

3 Dit besef maakt het wellicht eenvoudiger om te aanvaarden dat de dingen gaan zoals ze gaan, ook als ze heftig en onbegrijpelijk zijn. Als ze onbegrijpelijk zijn dan zegt de volksmond: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Daarmee aangevend, ik begrijp er niets van maar het zal wel nodig zijn. Op het moment van ervaren zijn ze vaak ondoorgrondelijk, omdat we het niet begrijpen. Als het inzicht is doorgebroken dan groeit het besef dat we deze bepaalde ervaring nodig hadden om van te leren. Het ondoorgrondelijke verdwijnt en we gaan met meer inzicht door het leven. Ervaringen doen we op voor onze persoonlijke groei. Persoonlijke groei staat gelijk aan evolutie en evolutie brengt ons op den duur bij volmaaktheid. Dus als ons iets overkomt dat minder leuk is, bedenk dan dat de eigen ziel dat heeft voorbereid. De eigen ziel vormt de schakel tussen onze goddelijke bron en ons lagere zelf. De taak van onze ziel is ons te begeleiden naar het bereiken van eenheid met God in ons zelf. Dit werpt een ander licht op narigheden in ons leven. Door ons dit bewust te zijn maakt het de weg open naar anders omgaan met het leven. Immers, onze ziel wil het zo. Alleen beseffen we het niet dagelijks. Het leven is goddelijk van aard terwijl onze geest menselijk van aard is. Het is de bedoeling dat onze geest doortrokken wordt van het goddelijke. Om dit proces mogelijk te maken hebben we spiritualiteit nodig De mens op weg naar zijn eindpunt 18 februari 2018 De weg naar het eindpunt is voorgeleefd door Jezus, de wegbereider. Heel zijn leven was daar op gericht. Elke daad, elk woord, elke bede, om ons te laten zien waartoe een mens in staat is. Jezus had zich over gegeven aan God, hij noemde dat de Vader, dat wat hem leiding gaf. Jezus had daarbij 100 % vertrouwen op het innerlijke bestuur, de Vader of het inwonende Licht. Wat hij aanreikte en wat hij deed was afgestemd op het bewustzijn van de mensen van die tijd. We worden in deze tijd geholpen door de inzichten uit de Nag Hammadi Geschriften. Eeuwen lang zijn die inzichten letterlijk ondergronds gebleven. Nu de kennis en de inzichten die in deze Geschriften zijn opgetekend vertaald zijn maken wij er sinds 2010 gebruik van. De boodschap die uit deze Geschriften naar voren komt is: werk aan het innerlijk weten dan legt dat de weg open naar het eindpunt. Sinds de tijd dat Jezus op aarde was is het bewustzijn in de wereld gestegen en zijn we meer ontvankelijk voor zijn kennis en inzichten. Het stijgen van het bewustzijn is mede te danken aan mensen die werken aan hun innerlijke groei.

4 Door daar regelmatig aan te werken ontdekken zij dat zij zich kunnen laten leiden door hun innerlijk. Die innerlijk leiding brengt gerichtheid met zich mee. Door die gerichtheid versnelt de groei van het bewustzijn. De groei van het persoonlijk bewustzijn draagt bij aan de groei van het collectief bewustzijn van de mensheid in de wereld. De wereld heeft daar behoefte aan om oplossingen te vinden voor de problemen die we gezamenlijk hebben gecreëerd op wereldniveau. We beseffen dat we een andere koers moeten varen, maar hebben die koers nog niet te pakken. Wel wordt duidelijk dat we ons bij het bepalen van die koers op onze eigen goddelijke bron kunnen richten. Zonder die goddelijke invloed komen we niet echt vooruit. Het begrijpen van die goddelijke invloed wordt bepaald door het niveau van ons bewustzijn. Ontwikkeling van ons bewustzijn biedt de sleutel voor onze problemen. Want als het bewustzijn van de mens groeit, dan gebeuren de volgende dingen. Er ontstaat steeds meer inzicht in het doel van het leven. Er ontstaat innerlijke vrede en harmonie. Dan groeit de aandacht voor God. Bovendien groeit het inzicht dat de mens niet gescheiden is van God. Dit inzicht leidt de mens naar eenheid met God. Die eenheid is het eindpunt van de weg die we gaan Wij zijn één met God 11 maart2018 Jezus heeft toen hij op aarde was vaker gezegd dat hij één was met de Vader. Hij heeft ook aangegeven dat wij allemaal één zijn met God, elk mensenkind. Wij ervaren die eenheid met God niet. Dat komt omdat ons binnen het christendom is aangereikt dat God zich in de hemel bevindt, onder toevoeging dat de hemel zich ergens buiten ons bevindt. En dus zijn we met die onjuiste gedachte eeuwen lang opgegroeid. God woont in ons en doet dit al vanaf het begin van ons bestaan. Jezus heeft in zijn leven op aarde regelmatig uitgelegd dat wij volmaaktheid kunnen bereiken. En daarmee voor goed de hemel zullen binnengaan. Dan heb je het hoogste niveau van mens-zijn bereikt. Dan ben je als mens permanent bewust van de eenheid met God. Dan heb je het werk op aarde afgerond. Je hoeft dan niet langer hier te blijven, maar je kunt er wel voor kiezen. Als je volmaaktheid hebt bereikt dan leef je steeds in overeenstemming met de goddelijke wetten. Op weg naar volmaaktheid neemt de liefde in je toe. Bij het bereiken van volmaaktheid stroomt die liefde naar mensen in je omgeving. Die stroom is er niet permanent. Wanneer ze stroomt wordt bepaald door je goddelijke bron.

5 Het bereiken van volmaaktheid gaat niet vanzelf. Zoals met alles in het leven dat je wilt bereiken is het nodig dat je er aandacht aan geeft. Voor het bereiken van volmaaktheid is het nodig dat je je bewustzijn op een hoog niveau brengt. Het zeer regelmatig aandacht geven bepaalt het bereiken van het doel God heeft de mens onsterfelijk geschapen 18 maart-2018 God heeft ons geschapen naar zijn beeld en gelijkenis. Die uitdrukking betekent dat God zelf onsterfelijk is. Al zijn kinderen zijn net als God onsterfelijk. Jezus heeft zijn onsterfelijkheid getoond in de Paasperiode. Die Paasperiode begon op Goede Vrijdag en duurde 3 dagen. In die drie dagen heeft Jezus de mensheid getoond dat wij allemaal onsterfelijk zijn. Dit is van bijzondere betekenis voor ons allemaal. Vandaar dat de vrijdag voor Pasen Goede Vrijdag heet. Onsterfelijkheid is ons erfdeel en dat erfdeel kent luister, iets heel moois. Het betekent leven in eenheid met God. En dus leven zonder einde, in overeenstemming met de Wil van God. Met zijn verrijzenis heeft hij aangetoond dat wij dit allemaal kunnen bereiken. Vandaar dat we in het Confiteor (ik belijd) in het begin van de Mis zeggen: O God, Gij hebt de mens onsterfelijk geschapen Even verderop zeggen we: Gij o God hebt ons het streven ingeschapen naar de heerlijkheid waar Gij staat. Gods heerlijkheid is dus bereikbaar voor ons allemaal. En als we die heerlijkheid bereiken dan vindt ons hart rust omdat het dan vrede vindt in God. Jezus heeft door eigen inzet die heerlijkheid bereikt en heeft sindsdien vanuit dat niveau geleefd. Het was zijn bedoeling om met zijn sterven en verrijzen ons duidelijk te maken dat wij dit ook kunnen. Het tot uitdrukking brengen van onze onsterfelijkheid. Dit inzicht is in het christendom verloren gegaan. Dit ideaal is verloren gegaan. Het is versluierd onder allerlei gedachten en beweringen die in het christendom naar voren zijn geschoven als belangrijke leefregels. Die gedachten en beweringen hebben ons afgehouden van het bereiken van onze eigen goddelijkheid. Wij zijn immers allemaal Zonen van God zoals Christus de Zoon van God is en hebben dus de zelfde mogelijkheden in ons als Jezus, die ook een kind van God was.

6 Door te werken aan het ontwikkelen van zijn bewustzijn heeft hij het Christus-bewustzijn in hem zelf naar boven gehaald. Dat heeft er voor gezorgd dat hij zichzelf tot Christus heeft verklaard. Op grond daarvan gaf hij aan: Word één met de Vader, zoals ik één ben met de Vader Die eenwording is voor ons allemaal mogelijk omdat God in ons woont. Daar, in ons zelf kunnen wij de Christus in ons laten opstaan en leven in overvloed. Dit is de Paasboodschap die hij ons duidelijk heeft gemaakt Wie kan ons de Waarheid leren? 25 maart 2018 Het antwoord op die vraag duikt af en toe bij ons op omdat het ons bezig houdt. Die vraag kwam ook naar voren bij de apostelen. Uit alles wat Jezus hen leerde beseften ze dat ze alleen door Christus de Waarheid konden vinden. Een van de apostelen zegt daarom tegen Jezus: Heer, niemand kan de Waarheid vinden dan door u. Leer ons daarom de Waarheid. De Verlosser sprak: Hij-die-is, is onuitsprekelijk. Geen grondbeginsel kende hem, noch enige oppermacht, noch enige onderdaan, noch enig schepsel, vanaf de grondvesting van de wereld tot nu toe, behalve Hijzelf alleen, en iedereen aan wie Hij wenst te onthullen wie uit het Eerste Licht is. Uit de uitleg die Jezus geeft blijkt het volgende: Het Eeuwige is onuitsprekelijk, niemand kent Het Eeuwige. Behalve de mens aan wie Het Eeuwige zichzelf wenst te onthullen. Dit onthullen gebeurt als de mens het Koninkrijk der Hemelen binnengaat. Want dan beschikt die mens over het volmaakte Bewustzijn dat in staat is Het Eeuwige te begrijpen. Als Jezus dit heeft uitgelegd dan voegt hij daaraan toe: Van nu af ben ik de Grote Verlosser. Hij heeft het inzicht ontvangen om de mens de weg naar zijn eigen verlossing duidelijk te maken en hem daarbij te begeleiden. Hij geeft met die toevoeging aan dat het zijn functie is het leiden van de mensheid naar verlossing. Om die verlossing te bereiken maakt hij op verschillende momenten in zijn leven duidelijk dat het van belang is het eigen bewustzijn te ontwikkelen. Want daardoor bereik je het niveau waarop Het Eeuwige je de Waarheid kan onthullen. Hieruit wordt nog eens duidelijk dat wij ons zelf moeten bevrijden van alles dat ons belemmert om ons Zelf en God te leren kennen. Christus doet dit niet voor ons. Christus in ons helpt ons bij dit proces, maar doet dit niet voor ons.

7 531. Pasen april 2018 Met Pasen hebben we iets te vieren. Wat vieren we eigenlijk? Wat is de reden voor de vreugde? De vreugde schuilt in de boodschap dat verlossing mogelijk is. Pasen maakt de mensheid duidelijk dat we niet ondergedompeld hoeven te blijven in de problemen die de wereld kent. We kunnen er los van komen, er van verlost worden. Door ons zelf vrij te maken, te bevrijden. Daarbij is het goed om te bedenken dat de situatie op aarde bestaat op basis van het denken van de mensen. Door ons denken zijn we medeverantwoordelijk voor de situatie op aarde. Want denken gaat altijd vooraf aan handelen en spreken. Jezus Christus was afgestemd op de goddelijke bron in hem zelf en stond in permanent contact met die bron, met God. Daardoor was zijn denken goddelijk geïnspireerd. Elke gedachte was daardoor verheffend voor de medemens. Hierdoor inspireerde hij de mensen om hem heen. Dat zette hen aan tot de eigen innerlijke ontwikkeling. Zij stemden zich af op de Vader zoals hij dit noemde. Zijn directe medewerkers brachten hun handelingen daardoor op een hoog niveau. Zij verlosten zich van de problemen waar ze mee rondliepen en waren in staat de weg aan te geven voor hen die er om vroegen. Een tweede reden tot vreugde is, dat Jezus heeft gezorgd voor een evolutionaire stap van de mensheid. Tot aan zijn komst bestonden er godsdiensten die gebaseerd waren op inzichten van de profeten. Deze profeten hadden zichzelf niet ontwikkeld tot het niveau van Jezus; leefden niet in Godsbewustzijn. Het Godsbewustzijn dat Jezus in zichzelf ontwikkelde stelde Hem in staat boven het niveau van de profeten uit te stijgen. Hij kon bij alles terugvallen op de goddelijke bron. Door dit te doen gaf hij het voorbeeld waar de mensheid behoefte aan had. De mensheid had behoefte aan iemand die hen de weg zou wijzen. Profeten hadden de mensheid voorspeld dat er zo iemand zou komen. Hij maakte de mensen in zijn land duidelijk dat het goddelijke binnen handbereik lag. Hij sprak over Gods tegenwoordigheid in de mens; God de Vader in de binnenkamer, in de hemel, in de eigen bron. Omdat hij de mensheid toonde tot welk niveau een mens kan stijgen, is dit voor ons nog steeds reden om Pasen te vieren. We vieren dit feest omdat Hij de weg geopend heeft waardoor wij onze eindbestemming kunnen bereiken. En die bestemming is de luister van ons erfdeel: Godsbewustzijn. Volledig Godsbewustzijn betekent Meesterschap over het leven. Hij zei op basis van de ontwikkeling in hem zelf: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Hij nodigde iedereen uit die weg te volgen. Dit inzicht bestond tot die tijd niet. De mensheid werd in staat gesteld een evolutionaire stap te maken. Het is goed Pasen te vieren.

8 Het is nog beter te doen waartoe hij ons uitnodigde. Die uitnodiging staat nog steeds open. Dus volg het pad.op Weg naar de Waarheid en geniet van Leven zoals het bedoeld is; op goddelijk niveau Het niveau van ons bewustzijn 15 april 2018 Elk mens heeft een bewustzijn. Het niveau daarvan verschilt per mens. Al die niveaus bestaan naast elkaar en leveren verschillende gezichtspunten op. Gezamenlijk resulteert dit in een collectief bewustzijn. Dit collectief bewustzijn varieert per land. Elk collectief bewustzijn is opgebouwd uit individuele bewustzijn en van mensen. Elk individu dat werkt aan de ontwikkeling van zijn eigen bewustzijn draagt bij aan het verhogen van het bewustzijn van het collectief. Wat betekent bewustzijn? Letterlijk betekent het bewust-zijn van het Zijn in jezelf. Het Zijn is God in je zelf. Door ontwikkeling van het bewustzijn maakt de mens een geestelijke groei door. Als de geest groeit kan de mens meer bevatten. Doordat de geest meer kan bevatten neemt ook het inzicht toe en is in staat meer verbanden te leggen tussen aspecten van het leven. Gaat de ontwikkeling van het persoonlijk bewustzijn naar een hoog niveau dan ontstaat er een situatie waarin het persoonlijke inzicht ver boven de rest uitstijgt. Zo iemand zoekt dan naar wegen om anderen te bewegen om hun bewustzijn ook op een hoger niveau te brengen. Het gevolg is dat er een groep ontstaat waarbinnen het bewustzijn hoger ligt dan voordien. Het hoger bewustzijn van zo n groep trekt anderen aan waardoor de groep groeit. Dit heeft invloed op de directe omgeving. De directe omgeving bespeurt een verandering, dat maakt nieuwsgierig. De nieuwsgierigheid zorgt voor uitbreiding van de groep. De invloed van de groep neemt steeds meer toe en zorgt voor een stijging van het bewustzijn. Het niveau van het bewustzijn van een dergelijke groep heeft invloed op de samenleving en zorgt heel geleidelijk voor meer harmonie. Het proces dat ik hier beschreven heb kan zich ontvouwen in onze kerk. Het is afhankelijk van de groei van ieders bewustzijn De ontwikkeling van de mens 29 april 2018 Deze preek is gebaseerd op het Geheime Boek van Jacobus (Codex I Boek 2, pag 2) op de Verhandeling over de opstanding (Codex I Boek 4, pag 44) en op de Wijsheid van Jezus Christus (Codex III Boek 4, pag. 94) uit de Nag Hammadi geschriften. Op verschillende plaatsen in de Nag Hammadi geschriften staat iets over de ontwikkeling van de mens. Zo schrijft Jacobus in een brief aan zijn leerling Kerinthos over een geheim boek. Het zijn woorden die hij van Jezus heeft ontvangen.

9 De apostelen waren bijeen en Jezus sprak met hen over de plaats waar hij naar toe zou gaan. Jezus zei: Waarlijk, ik zeg jullie: niemand zal het Koninkrijk der Hemelen enkel en alleen op mijn verzoek binnentreden, doch alleen als hij zelf vervuld is. In de Verhandelingen over de opstanding schrijft Valentinus een brief aan Rhegius. Rhegius wil graag veel kennis vergaren. Valentinus schrijft: Omdat jij verzoekt om een juist inzicht te verkrijgen in de opstanding, schrijf ik je, omdat het iets van levensbelang is. Hiermee maakt Valentinus duidelijk dat het voor de mens van levensbelang is om te werken aan de eigen opstanding. In de Wijsheid van Jezus Christus is Jezus aan het woord en zegt: Want Hij (de Eeuwige) is onsterfelijk en eeuwig. Hij nu is eeuwig omdat Hij niet geboren is; want ieder die geboren wordt zal vergaan. Hij is onverwekt en heeft geen begin; want ieder die een begin heeft, heeft een einde. Niemand heerst over de Eeuwige, aangezien Hij geen naam heeft; want ieder die een naam heeft, is de schepping van een ander. De Eeuwige gelijkt op zichzelf, niet zoals iets wat je gezien of ontvangen hebt, maar van een vreemde gelijkenis die alles overtreft en beter is dan het Heelal. Hij ziet zichzelf van alle kanten en ziet zichzelf van binnenuit. Aangezien Hij geen grens heeft, is Hij altijd onbegrijpbaar. Hij is onvergankelijk. Jezus beschrijft hier de Eeuwige die altijd was, is en zijn zal. Jezus geeft door deze beschrijving aan dat wij net zo onsterfelijk zijn als de Eeuwige, we zijn immers uit de Eeuwige voortgekomen. Het is door Christus in ons dat wij tot eeuwig leven komen. Dit zijn drie voorbeelden uit de Nag Hammadi Geschriften waaruit duidelijk wordt dat het zinvol is dat de mens aandacht besteed aan zijn eigen innerlijke ontwikkeling. Tijdens de schepping van de mens heeft Christus een goddelijke vonk in ons gebracht, de Heilige Drie-eenheid in ons geplaatst en ook het Christusbeginsel. Deze drie aspecten maken het mogelijk voor de mens zijn eigen innerlijke ontwikkeling tot stand te brengen. Wij dragen dus alles in ons om volmaakt te worden. Niemand anders kan dit voor ons doen Hemelvaart. 13 mei 2018 De inhoud van deze preek is gebaseerd op de Verhandeling over de Opstanding (Codex I, Boek 4, pag. 44 en 45) en op de Tweede Verhandeling van de Grote Seth (Code VII, Boek 2, pag. 66 en 67) uit de Nag Hammadi Geschriften. De essentie van Pasen is dat Jezus Christus ons getoond heeft dat de mens onsterfelijk is.. De mens Jezus toonde dit en gaf onderricht als mens in zijn menselijke lichaam terwijl hij zijn goddelijke natuur gerealiseerd had. Hij had de eenheid tussen het menselijke en het goddelijke bereikt vóór hij het openbare leven begon. Hij leefde vanaf dat moment in Eenheidsbewustzijn, en stond in voortdurend contact met God.

10 Het is de bedoeling van elke religie de mens terug te verbinden met God. Dit terug verbinden vindt in de mens plaats, door zijn inzet, begeleid door zijn innerlijk. Binnen godsdiensten wordt dit proces ondersteund door rituelen en ceremoniën. Dit zijn uiterlijkheden. Waar het om gaat is dat we ons bewustzijn (onze geest) verheffen tot Eenheidsbewustzijn. Dit uit zich door steeds in contact te staan met God. Dit voortdurend in contact staan met God wordt duidelijk door het horen van Stille Stem in ons binnenste. Hierdoor ontstaan de eerste tekenen van vervulling. Vervulling van het leven wordt door religie ondersteund. Jezus keerde als mens terug naar de volheid en realiseerde het goddelijke in zichzelf. Dit goddelijke bestond al voor dit wereldbestel zijn beslag kreeg. Wij zijn, net als Jezus, zo geschapen dat wij het goddelijke in ons zelf kunnen realiseren. Wij zijn allemaal kinderen van God en dus kunnen wij hetzelfde bewustzijnsniveau bereiken als Jezus: Eenheidsbewustzijn. Zijn onderricht was daarop gericht. De Hag Hammadi Geschriften duiden daar nog duidelijker op dan de inhoud van het Nieuwe Testament. In geschriften van alle grote godsdiensten vind je de mogelijkheid het goddelijke te realiseren terug. Door de tand des tijds is dit aspect voor een belangrijk deel in verval geraakt. Het meest innerlijke aspect van het terugverbinden met God is vrijwel geheel verloren gegaan. Met als gevolg dat maar weinig mensen vervulling van het leven bereiken. Vandaag vieren wij de hemelvaart van Jezus. Daar gaat het niet alleen om. Wij zullen ooit onze eigen hemelvaart meemaken, dat is ons reële vooruitzicht. Jezus heeft ons duidelijk gemaakt dat de weg die we daarvoor moeten gaan via onze binnenkamer verloopt. Contact met die binnenkamer zorgt voor zuivering van het lichaam, het denken en het gevoelslichaam. Dit proces maakt het innerlijke gelijk aan het uiterlijke en resulteert in Eenheidsbewustzijn. Door het bereiken van Eenheidsbewustzijn voltrekt zich in ons dat wat Jezus 2000 jaar geleden aan de eerste christenen heeft duidelijk gemaakt. Als we deze essentie van het christendom volledig beseffen dan brengt dat de diepere betekenis van het vieren van hemelvaart weer terug. De hemelvaart van elk mens voltrekt zich in de mens zelf.

De binnenkamer (270, 271, 272, 273, 274))

De binnenkamer (270, 271, 272, 273, 274)) De binnenkamer (270, 271, 272, 273, 274)) 270. Het bruidsvertrek. De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Evangelie volgens Filippus (Codex II, Boek 3, strofe 64 en 70) en op strofe 56 van het zelfde

Nadere informatie

Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269)

Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269) Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269) 265. Benut je gaven volop en wees nederig 25 maart 2012 De inhoud van deze preek is gebaseerd op Rom.12: 2-21 en op het Geheime Boek van Jacobus (Codex I,

Nadere informatie

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359, 381) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander. Houden

Nadere informatie

Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534, 536, 581, 582 )

Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534, 536, 581, 582 ) Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534, 536, 581, 582 ) 275. Religie als bron van transformatie. De inhoud van deze preek is gebaseerd op het

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446, 504, 512, 527) 343. Het Licht in de mens 16 februari 2014

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446, 504, 512, 527) 343. Het Licht in de mens 16 februari 2014 Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446, 504, 512, 527) 343. Het Licht in de mens 16 februari 2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409)

Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) Versluierde boodschappen van Jezus in het Thomas Evangelie (392, 406, 407, 408, 409) 392. De versluierde boodschap van Jezus 22-02-2015 Deze preek is gebaseerd op het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek

Nadere informatie

Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534)

Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534) Religie (275, 322, 324, 467, 469, 470, 477, 483, 486, 488, 491, 500, 501, 507, 509, 510, 532, 534) 275. Religie als bron van transformatie. 17 juni 2012 De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Geheime

Nadere informatie

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Uitleg van het Scheppingsverhaal (376, 377, 378, 393, 394) 376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Deze preek is mede gebaseerd op Het Geheime boek van Johannes (Codex II, Boek 1, pag. 1 en

Nadere informatie

177. Oprechtheid en beheersing van de tong. 24 jan. 2010

177. Oprechtheid en beheersing van de tong. 24 jan. 2010 177. Oprechtheid en beheersing van de tong. 24 jan. 2010 De inhoud van de lezingen van vandaag [Uit de Wijsheid van Jezus Sirach 19 vers 7 en Spreuken van Salomo 10 vers 17] kan worden samengevat als:

Nadere informatie

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt Lieve mensen 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander.

Nadere informatie

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt Liefhebben (279, 281, 353, 359, 381, 499, 505, 506) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van

Nadere informatie

Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436, 489, 511, 545) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid 29 juli 2012

Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436, 489, 511, 545) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid 29 juli 2012 Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436, 489, 511, 545) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid 29 juli 2012 Iedereen weet dat liefde en het hart van de mens met elkaar

Nadere informatie

9 mei Theo Mensink Zelfonderzoek.

9 mei Theo Mensink Zelfonderzoek. 188. Wat is sterven en opstaan De tekst van deze preek is gebaseerd op de Nag Hammadi Geschriften, het evangelie volgens Filippus (Codex II,Boek 3 strofen6,10,16,17,19,40 en 52) 9 mei 2010 In de eerste

Nadere informatie

6 november 2011. Theo Mensink

6 november 2011. Theo Mensink 247. Ontwikkeling van innerlijke vrede De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Evangelie volgens Maria Magdalena (Berlijnse Codex 1, pag. 8 en 9) en op het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek 2,

Nadere informatie

Groep preken 155 t/m De Verlosser zei en gaf de richting aan

Groep preken 155 t/m De Verlosser zei en gaf de richting aan Groep preken 155 t/m 162 155. De Verlosser zei en gaf de richting aan In Qumran in Egypte zijn in de vorige eeuw zeer veel geschriften gevonden in een bibliotheek die in de vijfde eeuw bedolven is onder

Nadere informatie

2 januari Theo Mensink

2 januari Theo Mensink 213. Nieuwjaar 2011 De tekst van deze preek is gebaseerd op de Handelingen van Thomas, I (pagina 446 en 447) uit het Grote Boek der Apokriefen en uit de NH Geschriften, de Verhandeling over de ziel (Codex

Nadere informatie

198. Maria ten Hemel opneming De tekst van deze preek is gebaseerd op het boek Wijsheid 9 (1 t/m 12)en Lucas 1, (26-33, 35b, 38)

198. Maria ten Hemel opneming De tekst van deze preek is gebaseerd op het boek Wijsheid 9 (1 t/m 12)en Lucas 1, (26-33, 35b, 38) 198. Maria ten Hemel opneming De tekst van deze preek is gebaseerd op het boek Wijsheid 9 (1 t/m 12)en Lucas 1, (26-33, 35b, 38) 15 aug. 2010 Lieve mensen, De 1 e lezing gaat over Wijsheid, uit het boek

Nadere informatie

302. De doop van Jezus 20 januari 2013

302. De doop van Jezus 20 januari 2013 Koninkrijk der Hemelen (302, 309, 337, 402, 403, 405) 302. De doop van Jezus 20 januari 2013 Deze preek is gebaseerd en op het Evangelie volgens Filippus ( Codex II, Boek 3, strofe 76,67,49,55 en 80)en

Nadere informatie

Koninkrijk der Hemelen (302, 309, 337, 402, 403, 415, 424, 450, 459, 466)

Koninkrijk der Hemelen (302, 309, 337, 402, 403, 415, 424, 450, 459, 466) Koninkrijk der Hemelen (302, 309, 337, 402, 403, 415, 424, 450, 459, 466) 302. De doop van Jezus Deze preek is gebaseerd en op het Evangelie volgens Filippus ( Codex II, Boek 3, strofe 76,67,49,55 en 80)en

Nadere informatie

Theo Mensink. Theo Mensink

Theo Mensink. Theo Mensink 162. Versnelling van je eigen evolutie 5 juli 2009 Alles wat bestaat evolueert. Dit gebeurt op basis van goddelijke wetten. Alles wat bestaat verandert daardoor. Evolutie verloopt heel geleidelijk. Samen

Nadere informatie

Innerlijke ontwikkeling (349, 365, 372, 379, 382, 411, 413, 425, 426, 437, 452, 463, 468, 478, 492,513)

Innerlijke ontwikkeling (349, 365, 372, 379, 382, 411, 413, 425, 426, 437, 452, 463, 468, 478, 492,513) Innerlijke ontwikkeling (349, 365, 372, 379, 382, 411, 413, 425, 426, 437, 452, 463, 468, 478, 492,513) 349. Veranderingen binnen de kerk 30 maart 2014 Met Pinksteren 2003 zijn we in Nederland een andere

Nadere informatie

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen:

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen: - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid

Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid Zuiverheid (280, 289, 321, 336, 404, 418, 419, 436) 280. Zuiverheid als basis voor liefde, vriendschap en Waarheid Lieve mensen 29 juli 2012 Iedereen weet dat liefde en het hart van de mens met elkaar

Nadere informatie

Evolueren 277. De mens heeft relaties nodig om mens te zijn en te blijven

Evolueren 277. De mens heeft relaties nodig om mens te zijn en te blijven Evolueren (277, 288, 297, 299, 308, 310, 313, 320, 327, 328, 329, 330, 331, 333, 345, 346, 352, 368, 371, 383, 384, 385,412,414,417,441,442,447) 277. De mens heeft relaties nodig om mens te zijn en te

Nadere informatie

Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397) 316. Het verdrijven van onwetendheid 7 juli 2013

Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397) 316. Het verdrijven van onwetendheid 7 juli 2013 Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397) 316. Het verdrijven van onwetendheid 7 juli 2013 Als we alles zouden weten, dan zouden we altijd juist handelen. Dan zouden

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397, 421, 444, 445, 448, 449, 479,522)

Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397, 421, 444, 445, 448, 449, 479,522) Bewustzijn (316, 323, 325, 326, 335, 358, 362, 363, 366, 370, 387, 389, 391, 397, 421, 444, 445, 448, 449, 479,522) 316. Het verdrijven van onwetendheid 7 juli 2013 Als we alles zouden weten, dan zouden

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Lieve mensen 25 december 2011

Lieve mensen 25 december 2011 253. Kerstmis 2011 De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Evangelie van Johannes, te beginnen met hoofdstuk 1, vers 1 en op het geheime Boek van Johannes (Codex II, boek 1 pag. 6; strofe 19 e 20)

Nadere informatie

2 oktober Lieve mensen Deze keer een korte toelichting op het thema van deze zondag: De werkelijkheid van alles wat eeuwig is.

2 oktober Lieve mensen Deze keer een korte toelichting op het thema van deze zondag: De werkelijkheid van alles wat eeuwig is. 242. De werkelijkheid van alles wat eeuwig is De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Evangelie van de Waarheid (Codex I, Boek 3 pag. 17,20,27 en 30) en uit het Evangelie van Thomas (Codex II, Boek

Nadere informatie

Intocht: Gezang 434. Votum & groet

Intocht: Gezang 434. Votum & groet 2 Intocht: Gezang 434 Votum & groet 2. Lof zij de Heer, Hij omringt met zijn liefde uw leven; heeft u in t licht als op adelaarsvleug len geheven. Hij die u leidt, zodat uw hart zich verblijdt, Hij heeft

Nadere informatie

Theo Mensink. 11 maart 2012

Theo Mensink. 11 maart 2012 264. Keer terug tot je zelf De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Evangelie van de Waarheid (Codex I, Boek 3 pag.30) en het Evangelie volgens Filippus (Codex II, Boek 3, strofe 15 en 24) uit de

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

L i t u r g i e. Welkom

L i t u r g i e. Welkom Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde en de kleur van reinheid, liefde en feest. Daaronder

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

208. Innerlijk weten versus onwetendheid de Oorsprong van de Wereld het Geheime boek van Johannes de Oorsprong van de Wereld lezing volgens Filippus

208. Innerlijk weten versus onwetendheid de Oorsprong van de Wereld het Geheime boek van Johannes de Oorsprong van de Wereld lezing volgens Filippus 208. Innerlijk weten versus onwetendheid De tekst van deze preek is gebaseerd op de NH-Geschriften, de Oorsprong van de Wereld (Codex II, boek 5, pag. 125 t/m 127) het geheime boek van Johannes (codex

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

10 okt. 2010. Theo Mensink

10 okt. 2010. Theo Mensink 203. God heeft al zijn kinderen lief De tekst van deze preek is gebaseerd op het Aquarius Evangelie volgens Levi Dowling. Deel III, Gimel, hfdstk 11 vers 1 t/m 12 en op de Bhagavad Gita, hfdstk 11 vers

Nadere informatie

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad.

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. We gaan het hebben over Johannes. Zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, die een zuster was van

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

Uitvoering van Gods plan (344, 365, 422, 475, 494, 502, 508, 559, 560, 561, 562, 567, 569, 570, 571, 576, 579, 580)

Uitvoering van Gods plan (344, 365, 422, 475, 494, 502, 508, 559, 560, 561, 562, 567, 569, 570, 571, 576, 579, 580) Uitvoering van Gods plan (344, 365, 422, 475, 494, 502, 508, 559, 560, 561, 562, 567, 569, 570, 571, 576, 579, 580) 344. God brengt alles in iedereen tot stand 23-02-2014 Alle dingen die we in het leven

Nadere informatie

24 juli 2011. Om in termen van water te blijven: dat zet zoden aan jouw spirituele dijk.

24 juli 2011. Om in termen van water te blijven: dat zet zoden aan jouw spirituele dijk. 233. God als Vrede De inhoud van deze preek is gebaseerd op het Boek van Thomas de Strijder (Codex II, Boek 7, pag. 145) en op het Evangelie volgens Maria Magdalena (Berlijnse Codex I, pag. 8) 24 juli

Nadere informatie

Liturgie Doopdienst. Anna-Roos Remijn. Elianne van den Hout

Liturgie Doopdienst. Anna-Roos Remijn. Elianne van den Hout Liturgie 12-2-2017 Doopdienst Anna-Roos Remijn Elianne van den Hout 1 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 9 De Here is mijn Herder De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets; Hij doet mij nederliggen in grazige

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

193. God als Heerser over de engelen

193. God als Heerser over de engelen 193. God als Heerser over de engelen De tekst van deze preek is gebaseerd op de Nag Hammadi Geschriften, de Oorsprong van de Wereld (Codex II, Boek 5, strofe 104 en 105) 20 juni 2010 Lieve mensen, Hoe

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14 Lieve Gemeente, In de afgelopen week hoorde ik een verhaal op de radio van een jonge vrouw die een ernstig ongeluk had gehad. Ze was op haar fiets aangereden door een auto en had daarbij een zware hersenschudding

Nadere informatie

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord 1 1 Petrus 1: 1-2 1 Van Petrus, apostel van Jezus Christus. Aan de uitverkorenen die als vreemdelingen verspreid in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia en Bitynië verblijven, 2 door God, de Vader, voorbestemd

Nadere informatie

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE:

28 oktober uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: 28 oktober 2018-10.00 uur AvdLugt orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk LITURGIE: votum en groet NPB psalm 100:1-3 wet en gebed GK 233 (GK06 gz164) ( Jezus, vol liefde... ) ==> in canon en

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN MAAR Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jannie Torsius Lector: Henk Buscher Pianist: Rik Nijs / Jan vd Brink Koster: Niels Kuyt / Coen Robbertsen Intochtslied: Opwekking

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016

LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016 LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016 Eerste lezing: Jesaja 52,7-10 Tweede lezing: Hebreeën 1,1-6 Evangelielezing: Johannes 1,1-18 (of: Johannes 1,1-5.9-14) Ingesproken lezingen Commentaar: Hoogfeest van de vreugde

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

DERDE ZONDAG VAN PASEN

DERDE ZONDAG VAN PASEN DERDE ZONDAG VAN PASEN 83 EERSTE LEZING Hand., 5, 27b-32. 40b-47 Van dit alles zijn wij getuigen maar ook de heilige Geest. Uit de Handelingen der Apostelen 27b In die dagen ondervroeg de hogepriester

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken)

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Dag en nacht waakt ze. Haar handen kennen geen rust. Haar ogen gaan rond en zien wat gezien moet worden. Haar oren zijn gespitst en horen wat gehoord

Nadere informatie

Vergoddelijking van de mens (278, 295, 303, 311, 314, 318, 319, 342, 354, 357, 375, 386, 428, 435, 457, 461, 476, 485, 490, 516)

Vergoddelijking van de mens (278, 295, 303, 311, 314, 318, 319, 342, 354, 357, 375, 386, 428, 435, 457, 461, 476, 485, 490, 516) Vergoddelijking van de mens (278, 295, 303, 311, 314, 318, 319, 342, 354, 357, 375, 386, 428, 435, 457, 461, 476, 485, 490, 516) 278. God als inwonend Licht 15 juli 2012 God woont in de mens. Dit is het

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Omgaan met onze gestorven dierbaren. Viering Angelface - internet

Omgaan met onze gestorven dierbaren. Viering Angelface - internet Omgaan met onze gestorven dierbaren Viering 20161217 Angelface - internet hemeltrap internet na de theepauze begon Hans de Viering voor onze gestorven dierbaren met het voordragen van een van zijn gedichten;

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is een geliefd element in films en boeken: het moment dat een testament wordt geopend. Vol spanning zitten de nabestaanden te wachten op de inhoud.

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij?

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij? - 1 - De heilige Geest De heilige Geest. Wie is Hij? Wij zingen in een gezang: Ere zij aan God de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de heilge Geest, de Trooster, de Drie-eenge in zijn troon. De Vader,

Nadere informatie

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Vandaag, een week na Pinksteren, is het feest helemaal compleet. Het

Nadere informatie