Schenken aan ZOA. Nalaten, periodieke schenking en fonds op naam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schenken aan ZOA. Nalaten, periodieke schenking en fonds op naam"

Transcriptie

1 Schenken aan ZOA. Nalaten, periodieke schenking en fonds op naam ZOA HULP HOOP HERSTEL ZOA HULP HOOP HERSTEL

2 Foto: Folkert Rinkema Het verhaal van SILEMA We zijn afhankelijk van hulp. Liever zouden we onszelf redden. Maar in oorlog neem je alle hulp aan, geloof me.

3 Drie keer is het dorp van Silema (35) in Darfur (Sudan) aangevallen door het rebellenleger de Janjaweed. Toch blijft ze geloven in vrede. Onder de schaduwrijke boom, midden in haar dorp, steekt Silema gelijk van wal. Ik was buiten met mijn vee toen ik ze opeens hoorde en zag: de Janjaweed. Ze schoten om zich heen en in de lucht. Ik ben naar mijn huis gegaan en met mijn kinderen het bos in gevlucht. Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo bang geweest, ik dacht dat ze ons zouden vermoorden. Van een afstand zag ik dat de Janjaweed de huizen in brand staken en veel van onze spullen meenamen. Alleen de moskee bleef overeind staan. Ook hoorden we schoten en achteraf kwamen we erachter dat achttien dorpsgenoten waren vermoord. De Janjaweed zijn genadeloze moordenaars. Ze moeten gestraft worden, maar niemand die dit doet. De regering houdt ze de hand boven het hoofd. Ons inkomen is compleet verdwenen, omdat ze al ons vee hebben meegenomen. We kunnen niet werken op de velden, omdat de kans op een aanval erg groot is. Dus moeten we het van onze mannen hebben. Zij proberen werk te vinden in naburige dorpen en in Nyala (een stadje in Darfur, groot vergeleken met de kleine dorpjes in de regio). In Silema s verhaal neemt de zorg voor haar kinderen een hoofdrol in. Tijdens de vlucht waren de levens van haar drie kinderen belangrijker dan dat van haarzelf. Mijn kinderen zijn mijn alles. Hun veiligheid en toekomst, daar zet ik me voor in. Daarom is onderwijs voor hen ook zo belangrijk. Zonder onderwijs blijven we elkaar doden in Darfur. Als de Janjaweed naar school was gegaan, hadden ze deze vreselijke moorden niet begaan. Voor mij is onderwijs de sleutel tot vrede in Darfur. We kunnen niet door blijven gaan op de manier zoals dit nu gebeurt. Anders blijft niemand in leven. Dus wil ik dat mijn kinderen onderwijs volgen, zodat ze beter weten. Daarnaast hebben we veel nodig om te overleven. We hebben geen muskietennetten en malaria is dodelijk in Darfur. Ook is er gebrek aan voedsel en schoon drinkwater en onze huizen zijn afgebrand en moeten weer opgebouwd worden. Hoe we dit voor elkaar krijgen, weet ik niet. We zijn afhankelijk van hulp. Liever zouden we onszelf redden. Maar in oorlog neem je alle hulp aan, geloof me. ZOA werkt sinds 2004 in Darfur, Sudan. ZOA helpt de vluchtelingen onder meer met drinkwatervoorzieningen, onderwijs en inkomensprojecten. Darfur (Sudan) wordt al jaren geteisterd door geweld. Kinderen groeien op in oorlogssituaties. Onderwijs voor kinderen is juist dan ook belangrijk. In Darfur ondersteunt ZOA scholen en kunnen nu duizenden kinderen naar school.

4

5 VOORWOORD Jarenlang woonde en werkte ik samen met mijn gezin in Sudan. Een ervaring die me altijd zal bijblijven. De mensen in het land hebben een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. Elke dag zag ik hun strijd om te overleven. Schoon drinkwater, fatsoenlijk onderdak en medische zorg, voor ons zo vanzelfsprekend, voor hen vaak onbereikbaar. Ik heb dat altijd als onrechtvaardig ervaren. Waarom zijn de verschillen tussen hier en daar zo groot? En wat is mijn rol daarin? Ik geloof dat we allemaal, op onze manier, bij kunnen en moeten dragen aan een betere wereld. Natuurlijk is het onrecht niet zomaar oplosbaar, we leven immers in een gebroken wereld. Maar ik ben ervan overtuigd dat we een opdracht hebben en het onrecht dus niet mogen laten voortbestaan. De Bijbel, waardoor ZOA zich laat inspireren, is hier volstrekt helder over: onze naasten liefhebben als onszelf. Door ons werk wil ZOA gehoor geven aan deze Bijbelse opdracht. Het vormt onze motivatie om te werken aan verandering en te blijven strijden voor hulp, hoop en herstel. Vanuit die overtuiging durven en willen we onze achterban oproepen om hieraan bij te dragen. Met deze brochure informeren wij u over de mogelijkheden om hulp, hoop en herstel realiteit te laten worden via een nalatenschap, uitgestelde of periodieke schenking. Ik wil u bedanken dat u deze mogelijkheden van steun overweegt. Neemt u rustig de tijd om over dit belangrijke onderwerp na te denken en beslis op uw tijd of en op welke manier u wilt nalaten of schenken aan vluchtelingen en ontheemden. Johan Mooij, directeur ZOA Foto: Carel Schutte De bevolking in Sri Lanka probeert na de tsunami en te midden van het steeds oplaaiende geweld een nieuw leven op te bouwen. Met hulp van ZOA kregen ruim mensen onderdak.

6

7 Doe recht aan weerlozen Kom op voor verdrukten en zwakken Bevrijd wie weerloos zijn en arm Red hen uit de greep van wie kwaad wil Psalm 82:3-4

8

9 Over ZOA ZOA helpt sinds 1973 mensen in gebieden waar zich een ramp of conflict heeft voorgedaan. Wij bieden noodhulp en ondersteunen tijdens de wederopbouw en werken daarin samen met de lokale bevolking. ZOA blijft tot de zelfredzaamheid is hersteld. Het christelijk geloof is onze motivatie. HAÏTI AFGHANISTAN SUDAN MYANMAR PAKISTAN CAMBODJA LIBERIA ETHIOPIË THAILAND ZUID-SUDAN SRI LANKA UGANDA CONGO BURUNDI HULP HOOP HERSTEL Wij bieden hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. We geven hen weer toegang tot basisvoorzieningen als voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We ondersteunen hen daarbij met water- en sanitatieprojecten, huizenbouw, inkomens- en landbouwprojecten en onderwijs. Ook helpen we bij het verwerken van trauma s. Hulp blijft nodig ZOA wil gemeenschappen helpen er weer bovenop te komen, op zo n manier dat ze niet langer afhankelijk zijn van onze hulp. In veel landen, zoals Angola, Rwanda en Laos, hebben we dat daadwerkelijk bereikt. Helaas moeten we ook constateren dat in veel landen onze hulp nog steeds nodig is of in de toekomst nodig zal zijn. Want zolang er oorlogen en rampen zijn, zijn er slachtoffers. Met steun van onze achterban willen we ons voor hen blijven inzetten. Uw steun daarbij is ook in de toekomst zeer belangrijk. Honger komt in het arme Cambodja veel voor. ZOA helpt boerenfamilies bij het krijgen van een betere oogst. Zo ontvingen honderden boeren een landbouwtraining en zaden.

10

11 Nalaten Wilt u dat na uw overlijden uw bezittingen volgens uw eigen wensen worden verdeeld, dan moet u dit regelen in een testament. Naast uw familieleden, is het ook mogelijk om een goed doel, zoals ZOA, in uw testament op te nemen. Zo kunt u iets nalaten voor hulp, hoop en herstel voor vluchtelingen en ontheemden. Zodat zij weer een zelfredzame en waardige toekomst tegemoet gaan. In een testament kunt u op twee manieren nalaten: door het aanwijzen van een erfgenaam of door het opnemen van een legaat. Erfgenaam Behalve uw familieleden kunt u ook andere personen of instellingen als erfgenaam aanwijzen. Dit wordt een erfstelling genoemd. Zo kunt u ook ZOA tot (mede-) erfgenaam benoemen. De erfgenamen krijgen hun deel van de erfenis nadat de schulden en kosten daarvan zijn betaald. Legaat Met een legaat zorgt u ervoor dat na uw overlijden een persoon of een goed doel een door u vastgesteld geldbedrag of een bepaald goed krijgt, bijvoorbeeld een huis of een antieke klok. ZOA is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en hoeft daarom geen erfbelasting af te dragen aan de fiscus. Dat betekent dat het hele bedrag ten goede komt aan het werk van ZOA. Voorbeeld U heeft besloten dat u ZOA wilt blijven steunen, ook als u er niet meer bent. Uw bezittingen wilt u nalaten aan uw familie. Tevens wilt u ZOA steunen met een geldbedrag. In uw testament benoemt u twee familieleden tot erfgenaam en neemt u een legaat op van aan ZOA. Aangezien ZOA geen erfbelasting is verschuldigd, komt dit hele bedrag ten goede aan het werk van onze organisatie. Wanneer u komt te overlijden, zal uw nalatenschap na aftrek van het legaat en de (lopende) schulden, worden verdeeld onder de twee erfgenamen. Opstellen door de notaris Een testament wordt opgemaakt door een notaris. Uiteraard kunt u zelf een notaris kiezen. Het is altijd mogelijk om eerst een oriënterend gesprek aan te vragen. Ook kunt u met uw vragen elke werkdag (van uur) terecht bij de notaris advieslijn ( 0,25/min). Het advies dat u ontvangt is gratis. Uitgebreide informatie kunt u ook vinden op In Darfur (Sudan) zijn meer dan 2,5 miljoen mensen ontheemd en meer dan mensen zijn omgekomen in conflicten. Sinds 2004 heeft ZOA duizenden vluchtelingen hulp geboden in de vorm van schoon drinkwater, tijdelijk onderdak, sanitaire voorzieningen en onderwijs.

12

13 Geven via een periodieke schenking U kunt ook tijdens uw leven al geven voor Hulp Hoop Herstel door (een gedeelte van) uw vermogen aan ZOA te schenken. Overweegt u om ZOA een (groot) bedrag te schenken, dan is het afsluiten van een notariële schenkingsakte wellicht iets voor u. U kunt daarbij denken aan een periodieke gift. Het bedrag is dan onder voorwaarden volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Schenkt u iets aan ZOA zonder notariële akte dan is een gedeelte niet aftrekbaar (giftendrempel) en geldt een maximaal aftrekbaar bedrag per jaar. Voorwaarden Wilt u het bedrag dat u schenkt volledig aftrekken van de belasting, dan gelden de volgende voorwaarden: Vastlegging per notariële akte Vaste termijnen (ieder jaar hetzelfde bedrag schenken) Een minimum aantal jaren van tenminste vijf jaren Een minimum bedrag van 150,- per jaar Bij een periodieke gift zoals hierboven omschreven, betaalt ZOA alle notariskosten. Ook regelen wij voor u de afwikkeling bij de notaris. ZOA hoeft als goed doel geen schenkbelasting aan de fiscus te betalen. (lijfrente) Voorbeeld Onderstaand voorbeeld is gebaseerd op een bruto jaarinkomen van ,- en een belastingtarief van 41,95% (tarief 2011 tot 65 jaar). Bij een gift van 500,- biedt een akte 209,75 voordeel. Wilt u dit voordeel ook ten goede laten komen aan ZOA? Dan kunt u uw gift verhogen naar 709,75. ZOA heeft dan 209,75 meer te besteden. Uw netto gift blijft dan 416,10. Met een notariële schenking houdt u netto dus meer over dan bij een eenmalige schenking of kunt u meer schenken bij een gelijkblijvende netto schenking. Uiteraard hangt uw financiële voordeel af van uw inkomen, de bijbehorende belastingschijf en de hoogte van het totaal aantal giften dat u geeft aan goede doelen. Rekenvoorbeeld Zonder akte Met akte U schenkt ZOA jaarlijks: 500,- 500,- U krijgt terug van de belasting: 0,- * 209,75** Uw gift kost u netto: 500,- 290,25 * Een gift lager dan 10 procent van uw inkomen is wel aftrekbaar. ** Het volledige bedrag is aftrekbaar. U krijgt dus 41,95% van 500,- terug: 209,75. Voor Liberia is onderwijs een van de manieren om te ontsnappen aan de vicieuze cirkel van armoede, geweld en ongelijkheid. ZOA bouwt daarom scholen, zorgt voor water en sanitatie en helpt de leerkrachten met onderwijsmateriaal.

14

15 Geven via een fonds op naam Een andere manier om het werk van ZOA te steunen, is het oprichten van een fonds op naam. Een fonds op naam laat zich misschien wel het beste beschrijven als een goed doel binnen een goed doel: een fonds binnen ZOA waarvan u de doelstellingen of het project kunt bepalen. De regels van het fonds worden in overleg met ZOA vastgesteld. U kunt zelf een naam aan het fonds geven. Dat kan bijvoorbeeld uw eigen naam zijn, of een naam ter nagedachtenis van een dierbare. Voordelen van een fonds op naam Een fonds op naam instellen, bespaart u veel formaliteiten die u wel heeft als u uw eigen stichting wilt oprichten. U hoeft bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar drie enthousiaste en onafhankelijke bestuurders. U hoeft niet langs de notaris en u hoeft geen goedkeuring aan te vragen bij de Belastingdienst voor uw stichting. ZOA zorgt voor de financiële administratie. Ook de continuïteit van het werk waarvoor u zich met uw fonds wilt inzetten, is onder de vleugels van ZOA goed gewaarborgd. Tijdens uw leven of na overlijden U kunt een fonds op naam oprichten tijdens uw leven en u kunt in uw testament opnemen dat het fonds na uw overlijden wordt opgericht. Een fonds op naam oprichten tijdens uw leven heeft twee voordelen: 1. U wordt betrokken bij de besluitvorming over de besteding van het geld en ziet zelf wat er met uw geld gebeurt. 2. Door het fonds tijdens leven op te bouwen door middel van een periodieke notariële schenking geniet u fiscaal voordeel dat maximaal kan oplopen tot 52%. Voorbeeld U richt een fonds op naam op. Hieraan stelt u een vermogen beschikbaar van ,-. Om het vermogen over te dragen aan het fonds, laat u bij de notaris een periodieke notariële schenking vastleggen. Jaarlijks schenkt u ,- aan het fonds. Bij een periodieke schenking bent u niet gebonden aan de wettelijke drempels en is het volledige bedrag fiscaal aftrekbaar. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u 34 tot 52% terug. In het geval dat u zich in de hoogste tariefgroep bevindt, stort u in totaal ,-, krijgt u na de aangifte van de inkomstenbelasting ,- terug van de fiscus en betaalt u uiteindelijk zelf ,-. Na ernstige overstromingen in Pakistan raakten veel kleine boeren alles kwijt. Ineens was er niets over om inkomsten mee te genereren of hun kinderen mee te voeden. ZOA helpt door irrigatiesystemen te herstellen en zaden en gereedschappen uit te delen.

16 De verhalen werden mensen. Misschien denkt u er ook niet bij na, hoe gemakkelijk wij kunnen gaan en staan waar we willen. Wij gaan op familiebezoek, houden vakantie ver weg of dichtbij, kunnen de cultuur van een ander land ervaren. Ontspannen en vrij. En na verloop van tijd keren we weer huiswaarts. Want een thuis hebben wij allemaal. Ontelbaar veel mensen kunnen niet naar huis, mogen dat niet eens. Mensen die verdreven zijn door oorlogs- of natuurgeweld en nu als vluchteling in een kamp leven of ontheemd maar moeten zien waar ze onderdak vinden. Natuurlijk kende ik verhalen daarover. Maar de ontstellende waarheid drong pas echt tot me door toen een paar jaar geleden een medewerker van ZOA mij persoonlijk iets van het veldwerk in het Zuiden liet zien. De verhalen werden mensen. Mensen die snakken naar terugkeer om het eigen landje te bewerken, of naar een toekomst waarin men zichzelf kan redden en zeker is van eten. Mensen die hun waardigheid terug willen hebben. Mensen die daarbij hulp nodig hebben, omdat ze niets meer hebben om zelf uit de ellende te kunnen kruipen. Voor mij was de keuze snel gemaakt. Ik werd vrijwilliger bij ZOA. Het is voor mij een voorrecht en grote verantwoordelijkheid om me in te zetten voor vluchtelingen en ontheemden. En het is geweldig om dat bij ZOA te doen. Vanaf de eerste stap binnen ZOA voelde ik me daar thuis. Ik probeer vanuit mijn professie ZOA met raad en daad bij te staan over schenken en erven. Maar ik heb ook als business ambassadeur Gambella, Ethiopia, bezocht om met dorpelingen over hun nood te spreken. Indrukwekkend: allemaal verzameld onder een grote boom, gezeten op een gammel krukje; aangrijpend: tientallen bolle buikjes kijken je met ontstoken ogen aan. Het is voor mij een stimulans om me in te zetten voor een toekomst waarin ook zij weten dat ze veilig zullen zijn, hun thuis hebben en de kinderen naar school kunnen gaan. Druppels op een gloeiende plaat? Nee, ik zie schepselen van God in gebrekkige omstandigheden. Zou ik mijn hart niet openen ( n.a.v. 1 Johannes 3: 17)? Maar zonder steun van vele andere geopende harten lukt het niet. ZOA heeft uw steun blijvend nodig. Steunt u mee? Ja toch! Mr Arthur Tichem, verbonden aan Westpoort notariaat te Apeldoorn

17 Een blijvend teken van hoop Nadenken over uw nalatenschap is nadenken over de toekomst. ZOA wil in deze wereld hulp, hoop en herstel bieden én blijven bieden. ZOA wil een bijdrage leveren aan slachtoffers van oorlog en rampen en hen een hoopvolle toekomst geven en daar heeft ZOA uw hulp voor nodig. Door ZOA op te nemen in uw testament kunt u blijven bijdragen aan vluchtelingen en ontheemden om voor hen hét verschil te maken. Betrokkenheid achterlaten U kunt in uw testament laten opnemen of u het na te laten bedrag voor een specifiek land of doel wilt inzetten. U kunt ook opnemen op welke manier u uw nabestaanden wilt betrekken bij de besteding van uw erfenis. Als u ZOA rechtstreeks opneemt in uw testament, hoeft er geen erfbelasting betaald te worden. Het regelen van uw nalatenschap, periodieke schenking of fonds op naam Het regelen van uw nalatenschap, periodieke schenking of fonds op naam is meestal gemakkelijker dan het lijkt. Bij ZOA is Yolenta Pater degene die hier alles over weet en u goed kan adviseren over de stappen die u kunt zetten. Zij kan u eventueel thuis bezoeken om alles door te praten. U kunt Yolenta bereiken via telefoonnummer of per y.pater@zoa.nl. Water is schaars. Zonder water kan je niet leven. Het zijn twee simpele constateringen die mensen in Ethiopië elke dag weer de beklemmende vraag doen stellen: waar halen we vandaag water vandaan? In Ethiopië helpt ZOA door de bouw van waterputten en trainingen voor het onderhoud ervan.

18

19 Enkele voorbeelden uit de praktijk Een 91-jarige weduwnaar zonder kinderen nam contact met ZOA op, omdat hij wilde nadenken over de besteding van zijn geld na zijn dood. Yolenta Pater heeft daarover uitgebreid met hem gesproken. In zijn testament bestemde hij vervolgens een vast bedrag voor ZOA. Na zijn overlijden is, in overleg met de nabestaanden, een project in Afghanistan gekozen als bestemming voor het bedrag. ZOA-medewerkers houden hen op de hoogte van wat met zijn nalatenschap bereikt wordt ter verbetering van het leven van mensen in Afghanistan. Een 40-jarige, alleenstaande vrouw is erg enthousiast over het werk van ZOA en bestemt in haar testament haar hele vermogen voor ZOA. Ze legt uit: Voor mijn familie zou het geld een verschil maken van goed naar beter. Voor vluchtelingen in de landen waar ZOA werkt, maakt mijn geld het verschil van niets naar kansen. Ik heb in het testament opgenomen dat mijn zussen het project zullen bezoeken waar mijn geld aan besteed wordt. Op die manier wil ik hun leven verrijken door het contact met vluchtelingen en ontheemden. Dat zal mijn nalatenschap aan hen zijn. Melle (34) en Aaltje (33) Klaver uit Nijkerk: We steunen het werk van ZOA al lang. Er is zoveel ongelijkheid in de wereld. We moeten daarin onze verantwoordelijkheid nemen, zeker als christenen. We hoeven in ons eentje heus niet de hele wereld te redden, dat vraagt Jezus ook niet van ons, maar we moeten wel doen wat binnen onze mogelijkheden ligt. We hebben er bewust voor gekozen om het werk van ZOA te steunen met een periodieke schenking. We zouden dat niet bij elke organisatie doen, maar we vinden dat ZOA goed werk doet en het geld goed besteedt. We zijn in 2004 in Angola geweest en hebben daar ook projecten van ZOA bezocht. Ik geloof dat ZOA de juiste prioriteiten weet te stellen en projecten kiest die hout snijden en de mensen echt verder helpen. In Angola hebben we een veeproject van ZOA gezien. ZOA leent een aantal geiten aan een familie. Deze worden na een poosje doorgegeven aan een volgende familie, maar de eerste familie mag de jongen van de geiten wel houden om daarmee een inkomen te verdienen. Zo n project heeft daardoor ook effect op de langer termijn en dat sprak ons erg aan. Door het bezoek aan Angola werden we wel met de neus op de feiten gedrukt. Waar gaat het eigenlijk om in het leven? Het relativeert je eigen materiële zorgen. Behalve dat een periodieke schenking voor ons belastingtechnisch aantrekkelijk is, bieden we ZOA zo ook zekerheid. Het afsluiten van de periodieke schenking ging gemakkelijk. Van tevoren lijkt het allemaal veel gedoe, maar in de praktijk was het zo geregeld.

20 ZOA HULP HOOP HERSTEL ZOA Postbus 4130, 7320 AC Apeldoorn T E info@zoa.nl Giro GIRO 550 ZOA HULP HOOP HERSTEL

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA GOED NALATEN Over nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA 1 VOORWOORD In 2014/2015 mocht ik acht maanden werken als programmamanager in Ethiopië (aan de grens met Zuid-Sudan). Hier zijn tienduizenden Zuid-Sudanese

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Geven aan uw kerk Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Inleiding Inhoud In deze brochure leest u alles over schenken en nalaten aan de Protestantse

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland Geven aan de molens van Nederland ALLES OVER SCHENKEN EN NALATEN AAN DE HOLLANDSCHE MOLEN Geef om de molens Van Nederland Belastingvoordeel door ANBI-status en CI-status De Hollandsche Molen heeft van

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen.

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Daarom neem ik UNICEF op in mijn testament. Akash (1) en zijn moeder Patir uit Pakistan zijn beschermd tegen malaria dankzij een muskietennet. Paul van Vliet:

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Beusichem-Zoelmond. Fonds Instandhouding Predikantsplaats

Protestantse Gemeente Beusichem-Zoelmond. Fonds Instandhouding Predikantsplaats Protestantse Gemeente Beusichem-Zoelmond Fonds Instandhouding Predikantsplaats Inleiding Net als bij veel andere kerken in Nederland, nemen ook bij ons de inkomsten langzaam af. Dat heeft op termijn gevolgen

Nadere informatie

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun Schenken & Nalaten Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun leefomgeving zo veel mogelijk beschermen.

Nadere informatie

Een vriend erbij is een zorg minder!

Een vriend erbij is een zorg minder! Een vriend erbij is een zorg minder! Informatie over schenken en nalaten STICHTING Vrienden van Ypsilon Positief en creatief In mijn studententijd raakte ik betrokken bij Ypsilon. Een van mijn vrienden

Nadere informatie

Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl

Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl ZOA, JIJ & ontwikkelingswerk! Ben je pas afgestudeerd en loop je warm voor werken in een ontwikkelingsland? Wil jij als christen je talenten inzetten voor een eerlijke

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

Schenken en nalaten aan goede doelen

Schenken en nalaten aan goede doelen Schenken en nalaten aan goede doelen Om hun doelstelling te bereiken zijn de meeste goede doelen voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van particulieren. Naast de bekende manieren om

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder TBC Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

FISCAAL AFTREKBAAR. Ilya van Marle/AI

FISCAAL AFTREKBAAR. Ilya van Marle/AI MAAK UW GIFT FISCAAL AFTREKBAAR Ilya van Marle/AI voordelig schenken U kunt uw gift aan Amnesty International volledig fiscaal aftrekbaar maken. Als u uw gift door de notaris laat vastleggen in een notariële

Nadere informatie

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

WIE IS ONZE ERFGENAAM?

WIE IS ONZE ERFGENAAM? WIE IS ONZE ERFGENAAM? WELDOEN DOOR NA TE LATEN Handreiking voor christenen bij het maken van een testament. Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 3 INLEIDING Veel mensen zien op tegen

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring ANBI en belastingvoordeel Stichting De Haastrechtse Kring Stichting Voor Culturele Belangen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen

Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen ADRA Nederland in uw testament Bij ons bieden resultaten uit het verleden wél garantie voor de toekomst! Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen Steeds meer mensen geven

Nadere informatie

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 DOEL De kruidnotenactie wordt al sinds begin jaren negentig door ZOA georganiseerd en is daarom bij veel mensen bekend. De opbrengst is bestemd voor het werk van

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Alles over het voordeel van periodiek schenken Iedere euro telt! Iedere euro telt. Daarom vertellen we u graag hoe u met een periodieke schenking aan Stichting

Nadere informatie

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Stichting Liliane Fonds Havensingel 26 5211 TX s-hertogenbosch Nederland T +31 (0)73-518 94 20 F +31 (0)73-518 94 21 Gratis infolijn: 0800-7 800 800 www.lilianefonds.nl

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

Slim Schenken en nalaten

Slim Schenken en nalaten Slim Schenken en nalaten U wilt geld schenken aan bijvoorbeeld uw kind, kleinkind, een willekeurig persoon of een goed doel. Op die manier kunt u hen financieel ondersteunen. Afhankelijk van aan wie u

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Meer dan 50 jaar werken aan een betere wereld Velen van u steunen Terre des Hommes al decennia lang, sommigen zelfs sinds het prille begin. "Armoede is de

Nadere informatie

Schenken met belastingvoordeel

Schenken met belastingvoordeel Schenken met belastingvoordeel Helpt u mee aan een mooie toekomst voor Antoine? Helpt u ook mee? Een veilige toekomst De dieren die bij Stichting AAP binnenkomen zijn er vaak slecht aan toe. Ze zijn zwaar

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament Informatie over nalatenschappen Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken indruk en leven voort bij nabestaanden. Heeft u zich

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder tbc Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN

Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN Katja Tähjä VOORDELIG SCHENKEN voordelig schenken U kunt uw gift aan Amnesty International volledig fiscaal aftrekbaar maken. Als u uw gift door de notaris laat vastleggen in een notariële akte, mag u

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken vaak indruk en leven voort bij de nabestaanden. Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat u met uw testament laatste woorden

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP Geef het door Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske Gea is

Nadere informatie

GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT

GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT HELP GELOOF EN DE KERK IN DE TOEKOMST Nadenken over uw nalatenschap betekent nadenken over wat u achterlaat en aan wie. Het is een persoonlijke

Nadere informatie

Vier het Leven in uw testament een bijzondere toegift

Vier het Leven in uw testament een bijzondere toegift Vier het Leven in uw testament een bijzondere toegift Inhoud Ouderen in Nederland 3 Nalaten aan Vier het Leven 4 U regelt het bij de notaris 5 Mevrouw de Bruin aan het woord 6 Een mooie toekomst + antwoordkaart

Nadere informatie

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent.

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. 1 INHOUD VOORWOORD Voorwoord 3 AMREF Flying Doctors? 5 Wat doen we? 6 De kracht van AMREF 8 Flying Doctors Hoe kunt u ons steunen? 11

Nadere informatie

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer

Geluk geef je door. Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Nalaten aan Heifer Geluk geef je door Mensen zoals u maken het mogelijk dat Edith Wogisha en Beatrice Vlodeya een beter leven kunnen opbouwen. Veel mensen steunen tijdens hun leven een

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland de Hollandsche Molen Vereniging tot behoud van molens in Nederland Geven aan de molens van Nederland Alles over schenken en nalaten Zeeburgerdijk 139 www.molens.nl 1095 AA Amsterdam dhm@molens.nl T: 020-623

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

Elf vragen over schenkbelasting

Elf vragen over schenkbelasting Elf vragen over schenkbelasting Wil je schenken of ontvang je binnenkort een schenking? Lees hier elf vragen en antwoorden over schenkbelasting en vind uit op welke wijze je het beste kunt schenken. Elf

Nadere informatie

Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen. Nalaten aan Natuur & Milieu

Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen. Nalaten aan Natuur & Milieu Laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen Nalaten aan Natuur & Milieu NAtuur & Milieu laat een duurzame en gezonde wereld tot bloei komen Laat uw erfenis de toekomst veranderen Ons klimaat verandert.

Nadere informatie

BIJ DE BELASTINGDIENST IS UW EURO EEN DAALDER WAARD SCHENKINGEN EN DE NIEUWE GEEFWET

BIJ DE BELASTINGDIENST IS UW EURO EEN DAALDER WAARD SCHENKINGEN EN DE NIEUWE GEEFWET blad - 1 - BIJ DE BELASTINGDIENST IS UW EURO EEN DAALDER WAARD SCHENKINGEN EN DE NIEUWE GEEFWET Mr. Ernst Loendersloot Sr. kandidaat notaris te Maastricht Foto: Harry Heuts Beste lezer, Sinds 17 november

Nadere informatie

Geef om een lach. schenken en nalaten

Geef om een lach. schenken en nalaten Geef om een lach schenken en nalaten Kiezen is vrijheid. Vanzelfsprekend? Misschien wel voor ons. Maar veel mensen in ontwikkelingslanden hebben die luxe niet. Gelukkig biedt het werk van lokale maatschappelijke

Nadere informatie

Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren

Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren Filantropie Advies Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren Losse/periodieke gift, fonds op naam, stichting, legaat of erfgenaam Er zijn verschillende vormen om te schenken of na te laten aan en. Zo

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee

Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Voor hetzelfde geld, helpt u ze alle twee Alles over het voordeel van periodiek schenken Iedere euro telt! Iedere euro telt. Daarom vertellen we u graag hoe u met een periodieke schenking aan Stichting

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST PERIODIEKE GIFT exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds. De gift bestaat

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Nalaten aan het Ariënsinstituut

Nalaten aan het Ariënsinstituut Nalaten aan het Ariënsinstituut Investeer in de toekomst van onze Kerk Met uw nalatenschap aan het Fonds Priesteropleiding Aartsbisdom Utrecht steunt u de opleiding van priesters, diakens en catecheten

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

Nalaten aan de diabetesvereniging

Nalaten aan de diabetesvereniging Nalaten aan de diabetesvereniging DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter Julie Inhoud Voorwoord pagina 3 Waar staan wij voor? pagina 4 Wat doen wij met uw gift? pagina 6 Nalaten, hoe zit dat? pagina

Nadere informatie

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Voorwoord Door de Bijbel weten we wat het laatste hoofdstuk van de geschiedenis van de wereld is, namelijk: Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand

Nadere informatie

Erven en schenken. in 2012. www.smitmoormann.nl

Erven en schenken. in 2012. www.smitmoormann.nl Erven en schenken in 2012 www.smitmoormann.nl Als u een schenking doet of ontvangt, krijgt u met belastingen te maken. Ook als u aan iemand bij uw overlijden iets wilt nalaten of u ontvangt een erfenis,

Nadere informatie

Laat de fiscus helpen!

Laat de fiscus helpen! Geven aan de kerk? Laat de fiscus helpen! Geven aan de kerk Laat de fiscus helpen! De Financiën Geld is een belangrijk middel, ook voor onze Gereformeerde kerk in Almkerk. Alles kost geld: gebouwen, energie,

Nadere informatie

GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE STICHTING MELANOOM

GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE STICHTING MELANOOM GEVEN SCHENKEN NALATEN AAN DE m e t m e l a n o o m, o o g m e l a n o o m e n 2010, versie 1 Uitgave: Stichting Melanoom Vormgeving: Matt Art Concept & Design Druk: Drukkerij Out Papier: Conqueror Smooth

Nadere informatie

Erven en schenken. in

Erven en schenken. in Erven en schenken in 2010 www.netwerknotarissen.nl Als je een schenking doet of ontvangt, krijg je met belastingen te maken. Ook als je aan iemand bij je overlijden iets wilt nalaten of je ontvangt een

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST GEEFKRINGEN exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds en treedt daarmee toe

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

ARMOEDE. Schriftelijke Bezinning. Anoniem

ARMOEDE. Schriftelijke Bezinning. Anoniem ARMOEDE Schriftelijke Bezinning Anoniem INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 3 Levensvragen... 3 Stelling... 3 Antwoorden op levensvragen... 4 Mijn standpunt... 4 INTERVIEWS... 5 Derde generatie.... 5 Tweede generatie....

Nadere informatie

Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent

Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent Laat uw idealen voortleven Iedereen maakt zich in het leven wel eens ergens sterk voor.

Nadere informatie

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN

DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter. Nalaten aan DVN DVN-lid Toon van Engelen met zijn kleindochter Nalaten aan DVN Inhoud Voorwoord pagina 3 Waar staan wij voor? pagina 4 Waar wordt uw gift voor gebruikt? pagina 6 Nalaten, hoe zit dat? pagina 8 Contact

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken?

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken? VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN DOOR LEDEN 1. Zijn er methoden waarbij een lening of schenking voor ons leden fiscaal aantrekkelijk gemaakt kan worden? Ja er zijn enkele financieringsmogelijkheden

Nadere informatie

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl Mijn erfenis regelen www.netwerknotarissen.nl Wat kunt u regelen voor uw overlijden? Wat gebeurt er met uw spullen en huisdieren als u er niet meer bent? Wie krijgt uw (huur)woning? Zo zijn er veel vragen

Nadere informatie

Overeenkomst periodieke gift in geld

Overeenkomst periodieke gift in geld Overeenkomst periodieke gift in geld 1 Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker): 2 Looptijd van de gift 2a Wat is de looptijd van de gift? 5 jaar jaar (minimaal 5 jaar) verklaart een gift te doen

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Reumafonds Postbus KB Amsterdam

Reumafonds Postbus KB Amsterdam Reumafonds Postbus 59091 1040 KB Amsterdam t 020 589 64 64 f 020 589 64 44 info@reumafonds.nl www.reumafonds.nl Reumalijn Voor al uw vragen over reuma 0900 20 30 300 (lokaal tarief), maandag t/m vrijdag

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

kijkt verder dan de cijfers

kijkt verder dan de cijfers FISCAAL JURIDISCH FINANCIEEL ADVIES kijkt verder dan de cijfers Natuurlijk weten we alles over boekhouden, administreren en jaarrekeningen van bedrijven. Maar we staan ook klaar voor u als privépersoon.

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

➀ Verklaring gift. ➁ Looptijd van de gift. ➂ Gegevens schenker

➀ Verklaring gift. ➁ Looptijd van de gift. ➂ Gegevens schenker Overeenkomst begunstiger De Nationale Opera Periodieke gift in geld Exemplaar voor de schenker ➀ Verklaring gift Ondergetekende verklaart een gift te doen en ondersteunt De Nationale Opera in de rol van:

Nadere informatie

Stichting Het Drentse Landschap bekommert zich om natuur, landschap en

Stichting Het Drentse Landschap bekommert zich om natuur, landschap en Foto: Joop van de Merbel Stichting Het Drentse Landschap bekommert zich om natuur, landschap en monumenten. Ons Drentse landschap is een kostbaar erfgoed. We moeten het voor de komende generaties veiligstellen.

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân

Provinciale vereniging voor natuurbescherming. Leven is doorgeven. It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW SCHENKING Deel uw liefde voor de natuur Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Leiden, 20 september Ohmann Notariaat Daniel Ohmann Korien van Steenbergen

Leiden, 20 september Ohmann Notariaat Daniel Ohmann Korien van Steenbergen Leiden, 20 september 2018 Ohmann Notariaat Daniel Ohmann Korien van Steenbergen Inleiding Verschillende vragen 1. Hoe laat u uw kind verzorgd achter? 2. Wie zorgt er voor uw kind? 3. Wie beheert het vermogen

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Tweetraps- en levenstestament

Tweetraps- en levenstestament Tweetraps- en levenstestament fiscaal, juridisch en praktisch S.J.C. (Bas) Schipper notaris en estate-planner J.M.M. (Anja) Putman kandidaat-notaris en estate-planner SBOG, 26 april 2012 1 Wat gaan we

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

Fiscaal voordeling vermogen nalaten

Fiscaal voordeling vermogen nalaten Kennisdocument Estate planning Fiscaal voordeling vermogen nalaten U denkt er misschien liever niet aan, maar er komt ooit een moment dat u er niet meer zult zijn. Het is goed om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

In het voorbeeld ontvangt de gever die eerst 84 terug kreeg van de belasting, door het opstellen van de periodieke overeenkomst, nu 168 terug.

In het voorbeeld ontvangt de gever die eerst 84 terug kreeg van de belasting, door het opstellen van de periodieke overeenkomst, nu 168 terug. PERIODIEKE GIFTEN maximaal belastingvoordeel van uw kerkelijke bijdrage Gereformeerde kerk Aarlanderveen Uw bijdrage aan de kerk en de belasting De Gereformeerde Kerk te Aarlanderveen is voor hun inkomsten

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2012. www.abincontrol.nl. Erven en schenken

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2012. www.abincontrol.nl. Erven en schenken Erven en schenken Voordelen van schenken Uw erfgenamen kunnen een aanzienlijke besparing van schenk- en erfbelasting behalen als u tijdens uw leven (periodiek) aan hen schenkt. Voor de schenkbelasting

Nadere informatie

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2015/2016

Foto: Camiel Donders. partnerprogramma 2015/2016 Foto: Camiel Donders partnerprogramma 2015/2016 Rob van Steen, directeur Theaters Tilburg Help ons om onze dromen te realiseren en word Partner van Theaters Tilburg Juist in deze turbulente tijd hebben

Nadere informatie

Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden?

Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden? Wilt u ook meehelpen om nieuwe priesters op te leiden? Bent u ook bereid de opleiding en vorming van nieuwe priesters en diakens financieel te ondersteunen? Uw gift is zeer welkom en kan goed worden gebruikt.

Nadere informatie

Nalatenschappen. Laat in uw testament uw hart spreken. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Nalatenschappen. Laat in uw testament uw hart spreken. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Nalatenschappen Laat in uw testament uw hart spreken Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Laat uw hart spreken in uw testament In een testament kunt u nog eens duidelijk onderstrepen waar tijdens

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Een toekomst zonder diabetes. Voor de generaties na u

Een toekomst zonder diabetes. Voor de generaties na u Een toekomst zonder diabetes Voor de generaties na u Anne: Mijn droom is van diabetes te genezen voordat ik oud ben Anne Hoogendoorn is zangeres en ambassadeur van het Diabetes Fonds. Anne heeft vanaf

Nadere informatie