kind & school 2 euro per gratis Alle programma s Neem je museumjaarkaart mee! Leerkrachten & begeleiders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kind & school 2 euro per gratis Alle programma s Neem je museumjaarkaart mee! Leerkrachten & begeleiders"

Transcriptie

1 kind & school Leerkrachten & begeleiders gratis Neem je museumjaarkaart mee! Alle programma s 2 euro per leerling

2 Het Fries Scheepvaart Museum, gevestigd in het hart van Sneek, heeft een breed aanbod educatieve programma s voor het Primair Onderwijs. Ieder programma sluit goed aan bij de kerndoelen en leerlijnen. naast de schoolbrede programma s die per groep op maat worden gemaakt, zijn er diverse toegespitste programma s per bouw. Alle programma s bieden naast hun educatieve waarde ook een zeer plezierige ervaring voor kinderen. Fries Scheepvaart Museum kleinzand 16, 8601 BH Sneek telefoon MAil educatie@friesscheepvaartmuseum.nl open van MA t/m za uur en zo uur Gesloten op 1e paasdag, 1e pinksterdag, 1e kerstdag, koningsdag, hemelvaartsdag en nieuwjaarsdag VorMGeVinG en illustraties: gebr.nl, Heeg

3 SCHOOLBREED groep Woest water route Een lesstof vervangend programma! Leven met water en de strijd tegen water. terpen, dijken, overstromingen, schepen, en draaikolken, komen aan bod in dit uitgebreide lesprogramma op basis van kerndoel 48 en 56. Aan de hand van een leskist en digipakket in combinatie met een rijk geïllustreerd werkboekje voor de leerlingen en een docentenhandleiding gaan jullie aan de slag met het thema Water. Voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 is er een apart lesprogramma, concentrisch ingericht. Het lesprogramma wordt in combinatie aangeboden met de Woest Water route door het Fries Scheepvaart Museum. Deze route sluit naadloos aan op het lesprogramma in de klas en kan als aftrap of afsluiting dienen. tijdens het bezoek gebruiken we een opdrachtenblad dat samen met de museumdocent wordt uitgevoerd. na afsluiting van dit programma kunnen kerndoel 48 (Strijd tegen en leven met waer in ons land) en kerndoel 56 (Objecten uit het verleden) als afgerond worden beschouwd. Op stoom kinderboekenweekprogramma 2015 Raar, maar waar! Dat is het motto van de kinderboekenweek 2015, die draait om natuur, wetenschap en techniek. Hoe verandert water in stoom? Wat kun je met stoom? En hoe werkt een stoomboot? We gaan het allemaal ontdekken! Achter het museum ligt speciaal voor dit programma een stoomboot klaar en de schipper nodigt ons uit aan boord! In het museum demonstreren we met mini-stoommachines de kracht van stoom. Een krachtig programma! kerndoel 48, 56 (lesstof vervangend) kerndoel 1, 42, 44, 48, 51, 52, 53, 56 De Woest Water route kan ook afzonderlijk geboekt worden. Alleen beschikbaar in september, oktober en november In 2016 is er in dezelfde periode een programma op basis van het kinderboekenweek thema 2016.

4 SCHOOLBREED groep Beleef, ervaar en ontdek het kindermuseum. Welkom aan boord! In het kindermuseum mag je kijken met je handen. Leerlingen kunnen actief aan de slag met het uitvoeren van opdrachten, zoals lading aan boord hijsen of het trekken van een skûtsje. Informatie over vervoer op het water en educatieve spelletjes op touchscreens horen daar ook bij. Leerlingen gaan op verschillende manieren ontdekken en ervaren hoe het leven aan boord er uit ziet en zag. In dit programma starten we met een korte rondleiding door het museum, waarbij we eindigen in het kindermuseum. In het kindermuseum verdelen we de klas in kleine groepjes. Ieder groepje start bij een verschillend onderdeel en werkt met de opdrachten uit het boekje. We sluiten af met een reflectie in de vorm van een quiz over het leven aan boord. Voor iedere groep is er een programma en een werkboekje op maat. We hebben mooie en uitgebreide werkboekjes voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Scheepjes Schilderen We starten met een korte rondleiding langs verschillende soorten schilderijen. Ieder schilderij is met een andere techniek geschilderd. We bespreken de verschillende stijlen en manieren van schilderen. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met hun eigen scheepsschildering in het leslokaal. De schilderijen mogen na afloop mee naar school/huis. Als er nog tijd over is, kunnen de kinderen op ontdekkingstocht in het kindermuseum. kerndoel 1, 4, 9, 12, 17, 33, 44, 51, 52, 55, 56 1 tot 1,5 uur WERkBOEkJES kindermuseum v.l.n.r. onderbouw, middenbouw, bovenbouw kerndoel 1, 12, 17, 54, 56 Per 4 kinderen graag een begeleider mee in de onderbouw en middenbouw Alle materialen zijn aanwezig: verf, penselen, doek en schorten!

5 SCHOOLBREED groep terug in de tijd: Dame in de rode jurk meets de skûtsjeschipper Een dame, gekleed in een prachtige rode jurk, neemt de leerlingen mee terug in de tijd naar het jaar De dame laat haar huis zien, showt haar zilververzameling, vertelt over haar leven en heeft verschillende opdrachten voor haar gasten.plots komt een skûtsjeschipper het turf brengen. Hij kijkt zijn ogen uit en vertelt over zijn leven. Het bezoek wordt afgesloten met een traktatie van de dame. Een heerlijk ouderwets snoepje: een ulevelletje. Boat-Lab Stroop je mouwen maar omhoog. We gaan aan het werk! We bouwen bootjes die we ook nog eens gaan testen in onze museumvijver. Eerst gaan we verschillende scheepsmodellen bekijken en de onderdelen bespreken. Zwaarden, masten, roeren. Ook kijken we goed naar de vorm van de verschillende schepen. Waarom zou dat zo zijn? Er zijn drie boat-lab varianten: Iisbear ahoy, een bootje van piepschuim geschikt voor de onderbouw. koark de Luxe, een bootje van kurken geschikt voor de middenbouw. Hi-tech houtsjes, een bootje van hout geschikt voor de bovenbouw. natuurlijk mogen de bootjes na afloop mee naar huis in het boat-lab tasje. kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 55, 56 kerndoel 1, 12, 17, 56 We starten samen. Daarna gaat er een groep mee met de dame en een groep mee met de skûtsjeschipper. We sluiten weer gezamenlijk af. na afloop kunnen de bootjes meegenomen worden in de tasjes. Als er ijs in de vijver ligt, maken we ijszeilers van de bootjes.

6 OnDERBOUW groep 1 2 Woeste Willem Piraat Woeste Willem is op bezoek in het Fries Scheepvaart Museum. Hij vertelt bij de vuurtoren over zijn wilde avonturen op zee en alle schatten die hij heeft verzameld. Die haalt hij stuk voor stuk uit zijn schatkist. Woeste Willem is een combinatieprogramma. Aansluitend aan het verhaal kan voor een rondleiding gekozen worden, voor Bootjes Bouwen, scheepjes schilderen of een bezoek aan het kindermuseum. kleuren Speuren In twee groepen gaan we gewapend met een etui vol kleurtjes en een werkboekje vol mooie tekeningen in het museum op zoek naar de getekende voorwerpen en de kleuren die daarbij horen. We kijken naar kleurrijke schilderijen, fris gekleurde vlaggen, blauwe tegelschilderijen, blinkend goud en zilver en vervaagde kleuren op een oud scheepsmodel. kijken, kleuren en speuren! kunst! Van heden naar verleden Met dit programma bezoeken leerlingen eerst galerie BAS 10, de galerie zetelt aan de Suupmarkt in het oudste woonhuis van Sneek. Hier wordt uitleg gegeven over kunst van nu en gekeken naar de verschillende vormen van kunst. Daarna steekt de klas het zebrapad over en wandelt van het heden naar het verleden. In het museum gaan we kijken naar oude meesters en sluiten we het programma op creatieve wijze af. kerndoel 1, 12, 17, 56 kerndoel 1, 12, 17, 54, 56 kerndoel 1, 3, 12, 44, 55, 56 1 tot 1,5 uur 1,5 uur Graag van te voren aangeven welke combinatie u wilt. Woeste Willem kan ook in het Fries uitgevoerd worden als Wylde Wytse. De groep wordt in tweeën gesplitst, maar werkt uit hetzelfde boekje. De klas is 45 minuten in BAS10 en daarna 45 minuten in het museum.

7 MIDDEnBOUW groep Sticker toer Stickers plakken in de antwoordvakken. Aan de hand van een stickerboek en stickervel ontdekken we het museum. We komen langs trekschuiten, skûtsjes, kanonnen, walvissen en schepen van ivoor. Als alle stickers geplakt zijn, is er nog even tijd om het kindermuseum te ontdekken. De stickertoer is een beeldende route en is bedoeld voor middenbouw groepen, maar is ook prima toe te passen bij oudere groepen. Jas vol verrassingen twee vreemde personen in nog veel vreemdere jassen ontvangen de klas in het museum. De jassen zitten vol vakken, zakken en (geheime) ritsen. Uit die zakken komen de meest vreemde voorwerpen en bij elk voorwerp hoort een opdracht of een verhaal. Alle leerlingen ontvangen een werkboekje met kleurpotloden en gaan samen met de jassen op ontdekkingstocht door het museum. Daar ontdekken ze portretten met geheimen, boten van kruidnagels, en oude navigatie-instrumenten. We sluiten het bezoek af met een rondje kindermuseum! Bezoek de Waterpoort We starten in het museum bij de maquette van Sneek. Hierop kunnen we de Waterpoort alvast goed bekijken en kan de museumdocent vertellen over de stad Sneek vroeger en nu. Daarna wandelen we samen naar de Waterpoort en kijken we ondertussen naar al die mooie geveltjes. In de Waterpoort is er tijd om alles van top tot teen te bekijken en ondertussen vertelt de museumdocent verder over de Waterpoort. Hier sluiten we het programma af en lopen weer terug naar het museum. kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 56 kerndoel 1, 12, 17, 44, 52, 51, 56 kerndoel 1, 44, 51, 52, 53, 56 Grote groepen worden gesplitst en starten iets na elkaar. De groep wordt in tweeën gesplitst. Iedere groep volgt een andere route. Lopen van het museum naar de waterpoort neemt ongeveer minuten in beslag. De Waterpoort heeft stijle trappen en is niet toegankelijk voor rolstoelen.

8 MIDDEnBOUW groep Museumschatjes Maak kennis met ons museum en onze collectie op een leuke en speelse manier. Met een werkblad dat eerst op school gebruikt wordt en later in het museum ga je op zoek naar jouw museumschat. kijk op de website museumschatjesfriesland.nl voor meer informatie over dit programma. kunst! Van heden naar verleden Met dit programma bezoeken leerlingen eerst galerie BAS 10, de galerie zetelt aan de Suupmarkt in het oudste woonhuis van Sneek. Hier wordt uitleg gegeven over kunst van nu en gekeken naar de verschillende men van kunst. Daarna steekt de klas het zebrapad over en wandelt van het heden naar het verleden. In het museum gaan we kijken naar oude meesters en sluiten we het programma op creatieve wijze voraf. kerndoel 51, 52, 53, 55, 56 kerndoel 1, 3, 12, 44, 55, 56 1 tot 1,5 uur 1,5 uur We werken in groepjes in het museum. Graag genoeg begeleiding meenemen. De klas is 45 minuten in BAS10 en daarna 45 minuten in het museum.

9 BOVEnBOUW groep Smartphone toer Ontdek het waterleven en ons museum met een smartphone. In tweetallen en gewapend met een smartphone gaan leerlingen verschillende routes afleggen en opdrachten uitvoeren in het museum. kom van alles te weten over scheepsbouw, scheepssier, de VOC, skûtsjes, visserij, het oudste bootje van Friesland en over de walvisvaart. Schatzoeken Met een schatkaart en een kistje vol opdrachten ga je op zoek naar de grote schatkist die ergens in het museum verstopt is. Eerst moeten alle opdrachten uitgevoerd worden voordat de schat gevonden kan worden. Een actief programma waarbij je het hele museum door gaat om de schat te vinden. Architectuurroute klokgevels, rococo, trapgevels en huizen die versierd zijn met dieren en bloemen Alles komt voorbij in de architectuurroute. We starten in het monumentale Scheepvaart Museum met een introductie over architectuur en de verschillende stromingen daarin. Daarna wordt de klas verdeeld in groepjes van 5 leerlingen met een begeleider. Deze groepjes gaan met een werkblad in de binnenstad op zoek naar verschillende bouwstijlen. kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 54, 56 kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 54, 56 kerndoel 1, 12, 17, 44, 56 1 tot 1,5 uur 1 tot 1,5 uur 1,5 uur We starten met een smartphone en een programma instructie. De leerlingen worden in kleine groepjes verdeeld. Ieder groepje krijgt 1 schatkist en schatkaart. De schatkaart mag mee naar school. Per 5 leerlingen een begeleider mee.

10 BOVEnBOUW groep Bezoek de Waterpoort We starten in het museum bij de maquette van Sneek. Hierop kunnen we de Waterpoort alvast goed bekijken en kan de museumdocent vertellen over de stad Sneek vroeger en nu. Daarna wandelen we samen naar de Waterpoort en kijken we ondertussen naar al die mooie geveltjes. In de Waterpoort is er tijd om alles van top tot teen te bekijken en ondertussen vertelt de museumdocent verder over de Waterpoort. Hier sluiten we het programma af en lopen weer terug naar het museum. Op avontuur met Michiel de Ruyter Van scheepsmaat tot admiraal, Michiel de Ruyter kennen we allemaal. Admiraal De Ruyter ontvangt de klas in het museum en laat ze werken met zijn navigatiemiddelen, leert ze hoe ze walvissen moeten vangen, welke handel voor de VOC het meest loont, alles over kanonnen en hoe ze kapers te slim af kunnen zijn. Een actief programma met een indrukwekkende admiraal die de klas op sleeptouw neemt. kunst! Van heden naar verleden Met dit programma bezoeken leerlingen eerst galerie BAS 10, de galerie zetelt aan de Suupmarkt in het oudste woonhuis van Sneek. Hier wordt uitleg gegeven over kunst van nu en gekeken naar de verschillende vormen van kunst. Daarna steekt de klas het zebrapad over en wandelt van het heden naar het verleden. In het museum gaan we kijken naar oude meesters en sluiten we het programma op creatieve wijze af. kerndoel 1, 44, 51, 52, 53, 56 kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 54, 56 kerndoel 1, 3, 12, 44, 55, 56 1,5 uur Lopen van het museum naar de waterpoort neemt ongeveer minuten in beslag. De Waterpoort heeft stijle trappen en is niet toegankelijk voor rolstoelen. Beschikbaar vanaf 1 februari We werken in groepjes. Graag genoeg begeleiding meenemen. De klas is 45 minuten in BAS10 en daarna 45 minuten in het museum.

11 BOVEnBOUW groep Speuren met spreekwoorden De beste schipper staat aan wal en veel meer maritieme spreekwoorden worden uitgelegd in een leuke route door het museum. na afloop begrijp je waarom er juist zoveel spreekwoorden zijn die met water, boten en de zee te maken hebben. kerndoel 1, 2, 10, 12, 56 Er kan kosteloos een spreek- woordenkist vol lesmateriaal geleend worden. Een bezoek is dan een leuke aftrap of afsluiting.

12 leskisten groep kerndoel 1, 12, 17, 51, 52, 56 kosten De leskisten kunnen gratis gebruikt worden in ruil voor een klassikaal bezoek aan het museum. Leskisten worden maximaal 2-6 aansluitende weken uitgeleend. De leskisten moet u zelf ophalen en retourneren bij het museum. Elke Leskist is in combinatie met een klassikaal museumbezoek. Leskisten Het Fries Scheepvaart Museum biedt verschillende leskisten aan. Een overzicht van het aanbod: Woest Water Geschikt voor groep 1 t/m 8 Een lesstofvervangend project met 4 kleurrijke draaikolk leskisten voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Op basis van kerndoelen 48 en 56 (erfgoed en strijd tegen het water) zijn er lesstofvervangende werkboeken gemaakt voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Inclusief een digitale leskist met materiaal voor op het digibord. Als start of afsluiting van dit project is de woest water route door het museum aan te raden. Skûtsjes Geschikt voor groep 1 t/m 8 In de skûtsjekist zit een model van een skûtsje, turf, boeken, een stukje zeil, een dreganker en nog veel meer. Er is lesmateriaal in een map om te kopiëren voor in de klas. Afsluiting van het project in de Skûtsjezaal van het Fries Scheepvaart Museum. Spreekwoorden en scheepstaal Geschikt voor groep 6 t/m 8 Een spreekwoordenkist met lesmateriaal over spreekwoorden afkomstig uit de scheepvaart. In de kist zit een groot kompas, touw, knopenboek, flessenscheepje en pompje. Als aftrap of als afsluiting sluit het programma speuren met spreekwoorden naadloos aan. Winter yn Fryslân Geschikt voor groep 1 t/m 8 Met gedrukte werkboekjes en een ijskist vol materiaal (krulschaatsen, olympisch schaatspak, ijsstok, Elfstedentochtkaart, boeken en veel meer) kan in de klas een goede start met het winterproject gemaakt worden. De werkboekjes worden gratis beschikbaar gesteld en ook de ijskist wordt gratis uitgeleend. In ruil daarvoor komt u met de klas naar de IJszaal van het museum waar een programma met rondleiding en opdrachten plaatsvindt.

13 EDUCAtIE ALgeMeeN Programma op maat naast ons vaste aanbod is er ook de mogelijkheid om een programma op maat te maken. Dit gaat in overleg met de educatief medewerker. Samen maken we een programma dat het beste past bij uw wensen en behoeften. Wij maken zowel voor het primair als voortgezet onderwijs programma s op maat. Ook kunt u denken aan een combinatieprogramma met andere cultuuraanbieders in Sneek. Wij werken regelmatig samen met het Centrum voor de kunsten, Bibliotheek Sneek, Galerie Bax en BAS en vele anderen. Vergaderen met het schoolteam op een inspirerende plek? Wij bieden een prachtige ruimte aan in ruil voor een moment van uw tijd om u te informeren over onze educatieve mogelijkheden! Vraag vrijblijvend informatie aan door een te sturen naar educatie@ friesscheepvaartmuseum.nl of te bellen naar afdeling Educatie. De scheepsmaat nieuwsbrief voor kinderen en het primair onderwijs Het Fries Scheepvaart Museum heeft een nieuwsbrief speciaal voor kinderen van het primair onderwijs. De Scheepsmaat staat boordevol leuke activiteiten, nieuwtjes, spelletjes en weetjes. Hierin worden ook nieuwe educatieve programma s gepresenteerd. Om je in te schrijven voor De scheepsmaat surf naar Een mailtje sturen naar educatie@friesscheepvaartmuseum.nl met het onderwerp Inschrijven nieuwsbrief kan ook. Iedere 25e aanmelder krijgt een gratis entreekaart toegestuurd. Museumverkenner Wilt u de mogelijkheden van een museumbezoek en al onze programma s eens rustig bekijken? Dan kunt u door het inleveren van deze bon een gratis bezoek brengen aan ons museum. Als u de gegevens invult en afgeeft bij de balie, dan kunt u het museum op uw gemak verkennen. (Met een museumjaarkaart is uw bezoek altijd gratis!) Veel plezier! naam LEERkRACHt: naam En PLAAtS SCHOOL: WERkZAAM In GROEP: ADRES:

kind & school gratis 2 euro per leerling Alle programma s Neem je museumjaarkaart mee! Leerkrachten & begeleiders

kind & school gratis 2 euro per leerling Alle programma s Neem je museumjaarkaart mee! Leerkrachten & begeleiders kind & school Leerkrachten & begeleiders gratis Neem je museumjaarkaart mee! Alle programma s 2 euro per leerling Het Fries Scheepvaart Museum, gevestigd in het hart van Sneek, heeft een breed aanbod educatieve

Nadere informatie

Fries Scheepvaart Museum

Fries Scheepvaart Museum kind & vrije tijd kom gezellig een dagje in het Fries Scheepvaart Museum. Voor gezinnen en kinderen is er genoeg te beleven. Er is een breed aanbod aan activiteiten, van bootjes bouwen tot een superleuk

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2016/2017 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs

DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs 1 Inleiding Welkom bij het lesmateriaal over het ir. D.F. Woudagemaal! Wat leuk dat u binnenkort met uw groep het ir. D.F. Woudagemaal gaat bezoeken. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: wereldkaart tekenen en een woordweb maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen ontdekken dat Nederland slechts een klein onderdeel is van

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland.

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland. Voorbereidende les bij de interactieve rondleiding Dagelijks leven in de Gouden Eeuw (groep 4-8) Geschiedenis Waarom is de Gouden Eeuw goud? Deze voorbereidende les hoort bij de interactieve rondleiding

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, maart 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het dick bruna huis, waar u met de groep deelneemt aan het

Nadere informatie

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Rondleider gezocht 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen www.marjopotma.nl Als beeldend kunstenaar heb ik voor basisscholen, middelbare scholen, bijzonder onderwijs, centrum voor de

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Techniek? Constructies. [Geef tekst op]

Techniek? Constructies. [Geef tekst op] Techniek? Constructies [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Constructies In deze Doe-les ga je verschillende opdrachten maken die te maken hebben met techniek om je heen. Om die opdrachten te kunnen uitvoeren

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 13

Nieuwsbrief. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 13 Nieuwsbrief Donderdag 26 maart 2015 Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 13 Bijbelverhalen Het thema voor volgende week is: Ik houd van jou. Maria van Magdala is anders. Op een dag

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Jopie s Schetsboek. Inhoudsopgave

Jopie s Schetsboek. Inhoudsopgave Jopie s Schetsboek Lesbrief - een natuur-, kunst- en erfgoed-educatieprogramma voor het basis- en speciaal onderwijs. - verbonden aan de vaste expositie Jopie s Paradys en de tijdelijke expositie t/m 6

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. De barones Groep 2 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinet 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Ze hebben geleerd over de Gouden Eeuw

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Allemachtig Grachtig!

Allemachtig Grachtig! Allemachtig Grachtig! creëer je eigen Pepper s ghost illusie Lesmateriaal PO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal PO Allemachtig Grachtig! creëer je eigen Pepper s ghost illusie Lesmateriaal ter voorbereiding

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

de Westfriese Bibliotheken

de Westfriese Bibliotheken De Westfriese bibliotheken bieden samen met 5 Westfriese culturele instellingen een gezamenlijk educatief programma aan voor de Kinderboekenweek 2015. De thema s natuur, techniek en wetenschap staan centraal,

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie Onverwachte ontmoetingen Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Onverwachte ontmoetingen waaraan uw school binnenkort

Nadere informatie

Zomervakantie BSO XXL 2014

Zomervakantie BSO XXL 2014 1 Zomervakantie BSO XXL 2014 Week 1: 21, 22 en 24 juli Thema: Kraak de code! Welkom in het programmaboekje van BSO XXL, we nemen je mee op avontuur! Ben jij een echte Bliek( zo noemen ze Gorcummers namelijk

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

Jaarkalender 2015-2016. is onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Jaarkalender 2015-2016. is onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Noord Jaarkalender 2015-2016 is onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Noord AUGUSTUS 2015 27 28 29 30 31 1 2 Week 31 3 4 5 6 7 8 9 Week 32 10 11 12 13 14 15 16 Week 33 17 18 19 20 21 22 23 Eerste schooldag

Nadere informatie

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015.

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Doel van het project In 2015 is het tweede deel van het pilotproject door de coördinator erfgoed van de bibliotheek voortgezet.

Nadere informatie

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven?

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven? episode 1-1 les. Friezen om utens Lesdoel: Leerlingen verplaatsen zich in het leven van de familie Terpstra De leerkracht vertelt over de familie Terpstra: vader, moeder en een tweeling van 11 (jongen

Nadere informatie

BEELDEND GROEP 7-8. Vereniging of instelling Product Periode Omschrijving. Noordbrabants Museum. Museum in de klas

BEELDEND GROEP 7-8. Vereniging of instelling Product Periode Omschrijving. Noordbrabants Museum. Museum in de klas BEELDEND GROEP 7-8 Vereniging of instelling Product Periode Omschrijving Noordbrabants Museum Reserveren: Joyce de Jong info@noordbrabantsmuseum.nl of 073 6877877 Voor informatie: educatie@noordbrabantsmuseum.nl

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

Beste leerkracht van groep 6,

Beste leerkracht van groep 6, Beste leerkracht van groep 6, Binnenkort brengt u met uw klas, in het kader van Cultuurmenu, een bezoek aan museum Beelden aan Zee. Om uw bezoek aan het museum zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden sturen

Nadere informatie

Onderbouw: De dierentuin

Onderbouw: De dierentuin Onderbouw: De dierentuin Wij gaan naar de dierentuin, wie gaat er met ons mee? We nemen voor de apen een zakje pinda's mee. We nemen voor de beren een potje honing mee. We nemen voor de vogels een zakje

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z DOCENT Het thema architectuur was voor groep 5 en 6 vooral gericht op huizen van vroeger, die in en rondom het huidige stonden. De leerlingen keken naar verschillen en overeenkomsten tussen de huizen van

Nadere informatie