April Studiedag De vele kleuren van de verloskunde. Fluxim studie:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "April 2015. Studiedag De vele kleuren van de verloskunde. Fluxim studie:"

Transcriptie

1 April 2015 Studiedag De vele kleuren van de verloskunde De Studiedag voor klinisch verloskundigen 2015 was een succes. Veel inspirerende presentaties en natuurlijk zoals altijd, te weinig tijd voor discussie. Met een hilarisch en leerzame slot presentatie van Stichting Voorlichters Gezondheid. Er waren 190 aanmeldingen en de zaal zat de hele dag zo goed als vol. Voor ons een teken dat u het de moeite waard vond. De locatie en de lunch in de jaarbeurs werd ook als positief beoordeeld. De dag kreeg van de deelnemers het cijfer 4 (op een schaal van 1-5)! Fluxim studie: Waarom stijgt het aantal Fluxus in de laatste 10 jaar door terwijl we proberen om deze cijfers beter te krijgen (MOET-cursus, CAVE cursus, NVOG richtlijn)? LVR2 toont het volgende (met dank aan Pien Offerhaus): Aantal fluxus van bij vaginale baringen (ad1) De curve is vergelijkbaar met de sterke stijging van klinisch verloskundigen in de ziekenhuizen (ad2). Na 2011 lijkt het te stabiliseren of zelf ligt te dalen ad1 ad2

2 ad 3 ad 4 Aantal fluxus bij spontane bevallingen geleid door AIOS/AGNIO (ad3) Aantal fluxus bij spontane bevallingen geleid door KV (ad4) In de tabel (ad3) is sterkere afname van het aantal fluxus, bij een iets minder sterke afname van het aantal partus onder leiding van de AGIO/AGNIO. Bij de klinisch verloskundige blijft dit gelijk lopen met het aantal partus. Hoe actief leidt u het nageboorte tijdperk? Doen de AIOS het beter dan de klinisch verloskundige in het 3 e tijdperk? Neem u eigen handelen nog eens onder de loep! Misschien hoeven we de zwangere niet onnodig ongerust te maken met fluxus-paspoorten in de zwangerschap en briefings op het moment dat ze in baringsnood zijn (de verschillende presentaties zijn terug te vinden op de site; fluxim studie). Portfolio De werkgroep portfolio is naar aanleiding van de input van de NVOG aan de slag gegaan. De nieuwe versie wordt wederom door de Stuurgroep becommentarieerd. Na het verwerken van het eventuele commentaar wordt het portfolio ter goedkeuring voorgelegd aan de besturen van de KNOV en NVOG. Kennisplaats Namens de KNOV vragen we u een bijdrage te leveren aan Kennisplaats, het platform van KNOV-leden om kennis en informatie te delen. De documenten die u ontwikkelt kunnen ook interessant en waardevol zijn voor andere leden. U kunt deze informatie delen op het besloten ledenplatform. Voor meer informatie: knov.nl/samenwerken Continue begeleiding tijdens de bevalling bij vrouwen met een medische indicatie In de afgelopen zomer hebben we vanuit het platform de wens geuit, om te kijken hoe we handen en voeten kunnen geven aan continue begeleiding in de klinische setting. Vanuit deze wens is er een werkgroep ingesteld waarin alle disciplines zitten die een rol spelen in de klinische verloskunde. Deze samenwerking heeft geleid tot de handreiking Continue begeleiding tijdens de bevalling bij vrouwen met een medische indicatie. De handreiking is tijdens het PKV goedgekeurd. Tot 5 mei kan er nog inhoudelijk op de handreiking worden gereageerd via de mail: rhakkenberg@knov.nl. Hierna wordt de handreiking worden geïmplementeerd.

3 E-learningmodule gebruik remifentanil via expertcollege In mei 2014 hebben de verschillende beroepsorganisaties een stappenplan opgesteld voor het gebruik van remifentanil als methode van pijnstilling op de verloskamers. Op basis hiervan is in samenwerking met Ankie Koopman (anesthesioloog intensivist) een e-learning ontwikkeld. Deze E-learning kan een waardevolle aanvulling zijn bij het implementeren van en het vergaren van kennis over de SOP. Meer info: CAO Ziekenhuizen akkoord De leden van de FBZ-verenigingen, met leden die vallen onder de CAO Ziekenhuizen, hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord CAO Ziekenhuizen. De leden van FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU 91 en de werkgevers verenigd in de NVZ hebben ook ingestemd met het onderhandelaarsakkoord. Hiermee is het CAO-akkoord ziekenhuizen goedgekeurd. Het akkoord voorziet in een structurele loonsverhoging van 1,5 procent in 2015 en 1,5 procent in Daarnaast ontvangen de medewerkers van de ziekenhuizen twee keer een eenmalige uitkering. Verder wordt de onregelmatigheidstoeslag ook tijdens vakantie en verlof uitgekeerd. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2014 en loopt tot 31 december Tuchtzaak: Medeverantwoordelijk voor onbekwame klinisch verloskundige Een verloskundige en een gynaecoloog zijn door het regionaal tuchtcollege in Zwolle op de vingers getikt. Zowel de verloskundige als de gynaecoloog hebben een officiële waarschuwing gekregen. Beide professionals waren betrokken bij een problematische bevalling in De baby werd dood geboren. Het tuchtcollege oordeelt dat de verloskundige niet genoeg scholing en werkervaring had om een dergelijk moeilijke bevalling uit te voeren. De verloskundige had haar eigen onbekwaamheid meer moeten onderkennen en had meer samenspraak met de gynaecoloog moeten zoeken. De gynaecoloog wordt verwijt dat zij te weinig de regie heeft genomen. Meer info: Basistakenpakket Op 13 april j.l. was de derde bijeenkomst voor het basistakenpakket tweedelijns verloskundigen. Ieder lid van de werkgroep heeft voor de verrichte activiteiten een tijdsinschatting gemaakt. Activiteiten rondom zwangerschap, baring, kraambed en andere niet gebonden patiëntenactiviteiten worden meegenomen in de tijdsinschatting. TvV Tijdschrift voor Verloskundigen Wil van Veen, hoofdredacteur van het TvV, heeft laten weten in elk tijdschrift (6 keer per jaar) artikelen te willen plaatsen vanuit de klinische verloskunde. Om gehoor te geven aan deze kans hebben we uw input nodig! Dus geef het door aan uw achterban. Wilt u graag iets publiceren, maar heeft u niet de schrijverskwaliteiten. Marjolein Mensink (journalist en klinisch verloskundige) kan samen met u er een mooi artikel van maken. Voor verdere informatie, stuur een bericht aan kerngroeppkv@knov.nl tav Marieke van Dillen.

4 Imago onderzoek van klinische verloskundigen onder zwangeren? Noortje van der Zeijden - studente Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool Utrecht - doet haar afstudeeronderzoek bij de KNOV over dit onderwerp. Het onderzoek is in volle gang. Ze heeft een vooronderzoek gedaan op de negenmaandenbeurs, waaruit heel duidelijk werd dat er sprake is van een zeer slechte (spontane en geholpen) naamsbekendheid, maar dat de zwangere graag over ons geïnformeerd worden. Word vervolgd! Gezocht: klinisch verloskundigen voor de klankbordgroep Voeding voor de pasgeborene In deze klankbordgroep gaan we nadenken over een vernieuwde KNOV-visie op begeleiding bij voeding van de pasgeborene. De klinisch verloskundigen wordt gevraagd feedback te geven op conceptversies van de ontwikkelde producten. Interesse? Mail aderoon@knov.nl Op 20 april heeft de kerngroep PKV het vertegenwoordigersoverleg bijgewoond Op 20 april heeft de kerngroep PKV het vertegenwoordigersoverleg bijgewoond. Kort hieronder de belangrijkste punten. De reorganisatie KNOV in beweging is uitgebreid in de algemene nieuwsbrief beschreven. VIL autorisatie In juni besluit de ALV over het verzoek van het CPZ om 4 VIL onderwerpen te autoriseren: Zwangerschapsdiabetes, positieve discongruentie, foetale groeirestrictie, en virale Hepatitis. Op deze onderwerpen is in 2014 commentaar aangeleverd, wat niet tot grote aanpassingen in de definitieve tekst heeft geleid. In het vertegenwoordigers overleg bespreken we een mogelijk antwoord op dit autorisatie verzoek. Naast het autoriseren JA of NEE is er een derde variant mogelijk: JA, mits Deze variant geeft de mogelijkheid om op een aantal punten een wijziging in de aanbevelingen te geven. Het betreft: de aanbevelingen voor routinematig overleg met de kinderarts (B-indicatie) bij een groot of juist klein kind: de verloskundige kan zelf overwegen of overleg over eventuele klinische observatie nodig is de aanbeveling voor een poliklinische partus (D indicatie) bij verwachte macrosomie: de verloskundige kan zelf, met haar cliënte, overwegen of een verplaatste thuisbevalling de beste optie is. We polsen in het vertegenwoordigersoverleg of de variant: JA, MITS een goede aanvulling is op JA en NEE.

5 Zorgstandaard De Zorgstandaard Integrale Geboortezorg beschrijft de norm waaraan het complete geboortezorgproces moet voldoen. Welke hulp en begeleiding is nodig op welke wijze en wanneer. Hierbij wordt uitgegaan van de wensen van de vrouw, haar partner en het (ongeboren) kind. De basis voor de zorgstandaard gaat uit van bestaande richtlijnen en protocollen. De KNOV zet vooral in op de aspecten in het proces die voor verloskundigen van belang zijn. Zo is de autonome beslissingsbevoegdheid van verloskundigen een belangrijk onderwerp waarop we de inhoud van de Zorgstandaard beoordelen. Ook het opnemen van de VIL als onderdeel van de Zorgstandaard is een van de speerpunten geweest. Volgens CPZ planning zal op 28 april de definitieve versie vastgesteld worden, waarna een formele commentaarronde langs alle betrokken partijen en beroepsgroepen volgt. Na deze commentaarronde en het verwerken van het commentaar, volgt een autorisatieronde. Eind dit jaar verwacht het CPZ de geautoriseerde Zorgstandaard aan te bieden aan het Kwaliteitsinstituut van Zorginstituut Nederland (ZIN.) Concept agenda ALV 2 juni Kom allen! 1. Welkom en vaststelling van de agenda 2. Notulen Algemene Ledenvergadering d.d a. Inhoudelijk jaarverslag 2014 (ter besluitvorming) b. Financieel jaarverslag 2014 (ter besluitvorming), aangevuld met stavaza rondom eigen vermogen 3. Voorlichtingsfilm Pijn (informerend) 4. PAUZE 5. Autorisatie VIL onderwerpen (ter besluitvorming) 6. KNOV in beweging (interactief) 7. Rondvraag en sluiting ALV Middagsymposium 12 juni: #durfteluisteren Heeft u oor voor de wensen en zorgen van de zwangere? Durft u daadwerkelijk zonder vooroordelen te luisteren? Of een stap verder te gaan en de mening van uw cliënt mee te nemen in de ontwikkelingen in uw regio? En haar input te gebruiken in uw zoektocht naar integrale geboortezorg? Experts vertellen op 12 juni hoe u in de praktijk uw cliënt een echte rol geeft. Een moeder komt vertellen hoe u vrouwen een formele stem kunt geven binnen uw VSV. Dit kan een heel ander licht werpen op ontwikkelingen en toekomstplannen. U krijgt daarnaast handvatten om compassievol te luisteren. En u hoort hoe u een warme overdracht realiseert voor uw cliënten. Ook de invloed en rol van de vader krijgt deze middag volop de aandacht! Het middagsymposium is vrijdag 12 juni van uur, met aansluitend een borrel. Het is toegankelijk voor leden en ook voor niet-leden van de KNOV. U kunt zich vanaf half mei via knov.nl aanmelden voor het middagsymposium.

6 Wist u dat? Onlangs publiceerde de NVOG een onderzoek naar de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen op de werkvloer en de opvang van de zorgverlener. Hieruit kwam naar voren dat de opvang na ingrijpende gebeurtenissen verbeterd moet worden. Het artikel op (Gynaecologen-willen-betereopvang-na-belastende-ervaring) Er een interview staat van onze voorzitter PKV kerngroep Jeanette van Capelleveen in Nataal. Zie De kerngroep een enquête rondstuurt in mei om uw mening te vragen over het functioneren van de kerngroep. Graag uw medewerking! Hoe kunt u ons bereiken? Wilt u ons benaderen voor samenwerking, vragen, opmerkingen of tips? Of wilt u als klinisch verloskundige een actieve bijdrage leveren? Laat het ons weten, samen bereiken we meer! Mail: kerngroeppkv@knov.nl Belangrijke bijeenkomsten in 2014/2015 (zie agenda op 9 juni PKV bijeenkomst 12 juni ALV 22 september PKV bijeenkomst 24 november PKV bijeenkomst 27 november ALV ZET ALLE DATA ALVAST IN UW AGENDA OPROEP: heeft u nog een leuk onderwerp voor het PKV, laat het ons weten. Mail: kerngroeppkv@knov.nl

Juni 2015. Interview Jeannette van Capelleveen. Regiotour KNOV-Bestuur

Juni 2015. Interview Jeannette van Capelleveen. Regiotour KNOV-Bestuur Juni 2015 Interview Jeannette van Capelleveen Het Tijdschrift voor Verloskundigen is in april vernieuwd en de klinisch verloskundigen hadden de eer om in het eerste nummer een hoofdrol te spelen. In diverse

Nadere informatie

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen!

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! Meld u nu aan voor de Regiotour 2015: Versterk elkaar! In het najaar 2015 trekt het bestuur weer het land in

Nadere informatie

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht VSV Werkgroep Coördinerend Zorgverlener 1. Opdracht Opdracht werkgroep Coördinerend Zorgverlener Opdracht Scope Opdrachtgevers Stel een format en werkwijze op voor een Coördinerend Zorgverlener in ons

Nadere informatie

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind!

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen verder, samen beter! Iedere vrouw heeft recht op professionele geboortezorg die haar en haar gezin in het proces van kinderwens, zwangerschap,

Nadere informatie

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0 NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG Versie 1.0 Datum Goedkeuring 07-03-2012 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inleiding De obstetrische

Nadere informatie

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland JUNI 2015 Deze Nieuwsbrief bevat informatie over het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN). De nieuwsbrief wordt ook

Nadere informatie

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Inleiding Met deze notitie wil ik u informeren over de stand van zaken met betrekking tot de noodzakelijke voorbereidingen voor de aanvraag

Nadere informatie

KLINISCHE VERLOSKUNDE. Wil van Veen. Platform is krachtig klinisch netwerk binnen de KNOV

KLINISCHE VERLOSKUNDE. Wil van Veen. Platform is krachtig klinisch netwerk binnen de KNOV Wil van Veen Platform is krachtig klinisch netwerk binnen de KNOV 6 TvV 2/2015 KNOV PAK JE KANSEN Haar gezicht kwam me niet onbekend voor, ik was haar wel eens tegengekomen bij een Algemene Ledenvergadering,

Nadere informatie

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden?

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? Overzicht van aanpassingen Zorgstandaard Integrale Geboortezorg 3 mei 206 Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? De zwangere centraal De zorgvraag van de zwangere staat in deze zorgstandaard centraal.

Nadere informatie

INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN

INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN ( I N C A S - 2 P I L O T ) oktober2014 Jaargang 1, editie 2 nummer 1 De eerste stappen naar gezamenlijke voorlichting De werkgroep Voorlichting heeft de afgelopen periode

Nadere informatie

Handreiking. Huisbezoek

Handreiking. Huisbezoek Handreiking Huisbezoek Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen 28 februari 2013 1 Inleiding Deze handreiking verschijnt in het kader van de door de KNOV uitgevoerde pilot over het 34 weken

Nadere informatie

Een ieder betrokken bij de toediening van remifentanil PCA (arts en klinisch verloskundige) is opgeleid en heeft kennis van:

Een ieder betrokken bij de toediening van remifentanil PCA (arts en klinisch verloskundige) is opgeleid en heeft kennis van: DISCLAIMER Protocollen geven aan hoe lokaal uitvoering wordt gegeven aan beroepskaders, -normen, standpunten en richtlijnen. Protocollen worden lokaal/plaatselijk vastgesteld, rekening houdend met de typische

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015 Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015 Deze Nieuwsbrief bevat informatie over het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN). De nieuwsbrief wordt ook

Nadere informatie

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Inleiding bij dit document Wat is een geboorteplan Een geboorteplan is een schema waarin je beschrijft wat je verwachtingen en wensen

Nadere informatie

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners.

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners. VSV s op koers 83% van de VSV s heeft een gezamenlijke visie opgesteld, waarbij moeder en kind centraal staan. Dat blijkt uit een inventarisatie die het CPZ samen met ActiZ heeft laten doen. Centrale vraagstelling

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2014 Betreft beantwoording Kamervragen

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 9 oktober 2014 Betreft beantwoording Kamervragen > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Miranda Kila, Voorzitter

Miranda Kila, Voorzitter Miranda Kila, Voorzitter 07-10-2015 moederraadrijnmond@outlook.com Inhoud Inleiding... 3 Visie en missie van de moederraad... 3 Cliëntenparticipatie... 4 Uitwerking regio Rijnmond... 5 Taakverdeling...

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale.

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale. Time task matrix zorgproces SSRI gebruik in de zwangerschap Versie 10 maart 2015 Alles in rood is specifiek voor gebruik SSRI, alles in zwart is gebruikelijke zorg voor iedere zwangere (voor de meest recente

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis.

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De organisatie van de geboortezorg in Nederland is gebaseerd op het principe dat zwangerschap, bevalling en kraambed fysiologische processen zijn. Het verschil met veel andere landen is de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers

Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers Colofon Dit verslag is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2018 Koninklijke Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Parallelle acties verloskundige zorg regio Rivierenland Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie:

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg in de praktijk

Integrale Geboortezorg in de praktijk Integrale Geboortezorg in de praktijk Stichting GeboorteKeten Johan Goudswaard 15 oktober 2015 Relatief hoge perinatale sterfte in Nederland Samen verantwoordelijk Waarom doen we aan integrale geboortezorg?

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum

Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum Inleiding In Amsterdam hebben de Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA) het initiatief genomen om samen

Nadere informatie

Geboortezorg Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum. Kwaliteit en tevredenheid in beeld

Geboortezorg Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum. Kwaliteit en tevredenheid in beeld Geboortezorg Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum Kwaliteit en tevredenheid in beeld Bronnen: de Verloskundige Onderlinge Kwaliteits Spiegeling (VOKS) en de Nederlandse Vereniging voor

Nadere informatie

NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties

NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties Indicatorenset integrale geboortezorg Antwoorden op gestelde vragen tijdens het webinar Implementatie indicatorenset integrale geboortezorg 25 september

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK. Naar een optimale structuur en functioneren van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Leeuwarden e.o.

PLAN VAN AANPAK. Naar een optimale structuur en functioneren van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Leeuwarden e.o. PLAN VAN AANPAK Naar een optimale structuur en functioneren van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Leeuwarden e.o. Juli 2012, Jelle Stekelenburg, gynaecoloog MCL Relinde van der Stouwe, verloskundige

Nadere informatie

Toetsprogramma. Omgaan met baringspijn: voorlichting en beleid

Toetsprogramma. Omgaan met baringspijn: voorlichting en beleid Toetsprogramma Omgaan met baringspijn: voorlichting en beleid Colofon Dit toetsprogramma is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2016 Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Welkom Iedereen wordt welkom geheten en er wordt kort een voorstelrondje gemaakt.

Welkom Iedereen wordt welkom geheten en er wordt kort een voorstelrondje gemaakt. Notulen Regionaal Gebruikersoverleg Regio: Midden Locatie: RST Zorgverleners te Barneveld Datum: dinsdag 25 oktober 2016 van 13.00 14.30 uur SALARIS Aanwezig Klantnaam Deelnemer Telefoonnummer E-mail Attent

Nadere informatie

Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015

Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015 Uitkomsten zorgverlenersvragenlijst 2015 Geboortezorg Consortium Midden-Nederland Auteur: Lianne Zondag, MSc Datum: 21.3.2016 1 Samenvatting Achtergrond Een van de doelstellingen van het GCMN is om de

Nadere informatie

Serotiniteit / overdragenheid

Serotiniteit / overdragenheid Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie / overdragenheid 1 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De

Nadere informatie

Zakkaartjes Acute Verloskunde

Zakkaartjes Acute Verloskunde Zakkaartjes Acute Verloskunde Presentatie VSV s December 2017 Marie-Fleur van der Steeg Martijn Rhebergen SpoedZorgNet AMC Netwerk acute zorg Noordwest m.vandersteeg@amc.uva.nl m.rhebergen@vumc.nl 020-5661457

Nadere informatie

Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg

Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg Arianne van de Wetering 14 november 2014 PWD-standaard PWD programma Informatiestandaard Praktijkvoorbeeld Tooling Informatiestandaard in de praktijk: geboortezorg

Nadere informatie

Inleiding Dit protocol is samengesteld om de zorgverlener en de zwangere duidelijkheid te geven omtrent het te volgen beleid.

Inleiding Dit protocol is samengesteld om de zorgverlener en de zwangere duidelijkheid te geven omtrent het te volgen beleid. Zwangeren met hoge BMI Samengesteld door K. Aarts, E. Lemmens, C. Mulkens, C. Peters, J. ten Thije, D. Wollaert, M. Wassen, R. Aardenburg d.d. mei Geldigheidsduur protocol: jaar Inleiding Dit protocol

Nadere informatie

Deelnemersreglement Kraamschakel

Deelnemersreglement Kraamschakel Deelnemersreglement Kraamschakel Dit Deelnemersreglement Kraamschakel is onlosmakelijk verbonden met het document: Bestuurlijke afspraken Kraamschakel, gedateerd 05-07-2016. Artikel 1 Deelnemers 1. Deelnemers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010. Gefeliciteerd met uw zwangerschap!

Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010. Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010 Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor

Nadere informatie

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede 1031 Inleiding Deze folder is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn nadat ze, in een eerdere zwangerschap met een keizersnede zijn bevallen. Het litteken

Nadere informatie

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Naam regio/vsv: (onafhankelijk) Voorzitter van regio/vsv: (indien aanwezig) Leden van bestuur regio/vsv: Contactgegevens ((e-mail)adres en

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Kinderwens en zwangerschap bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Kinderwens en zwangerschap bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Kinderwens en zwangerschap bij mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE geeft Ondersteuning bij leven met een beperking Rie-anne v Laarhoven www.natuurlijksupervisie.nl Rieanne1956@gmail.com

Nadere informatie

Beleidsplan VSV Kracht

Beleidsplan VSV Kracht Aanleiding De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en de samenwerking te verbeteren. Het Verloskundig Samenwerkings Verband

Nadere informatie

Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep?

Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep? Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep? F. Korteweg, L. van Breda Vriesman, E. Vreugdenhil Symposium Martini ziekenhuis: samen voor de beste zorg 28 oktober 2016 Inhoud knelpunten in de verloskundige

Nadere informatie

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1 Ketenwerkafspraak Pijnbestrijding Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) MCH-Bronovo heeft als visie versterking van de zorg

Nadere informatie

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland FEBRUARI 2016 Deze Nieuwsbrief bevat informatie over het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN). De nieuwsbrief wordt

Nadere informatie

H Klinisch bevallen

H Klinisch bevallen H.53515.1216 Klinisch bevallen Klinische bevalling U gaat op medische indicatie op de afdeling verloskunde van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis bevallen. Medische indicatie betekent dat u een verhoogd risico

Nadere informatie

Samenvatting. Introductie. Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge

Samenvatting. Introductie. Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge Introductie Samenwerking tussen de eerste- en tweedelijns verloskundige zorgverleners tijdens zwangerschap en bevalling krijgt veel aandacht zowel

Nadere informatie

Voorbeeld Perinatale Audit 1

Voorbeeld Perinatale Audit 1 Voorbeeld Perinatale Audit 1 Doel Doel van de audits is om de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren door reflectie op het eigen handelen. Het uiteindelijke doel is een daling van de perinatale sterfte.

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

Welkom bij verloskunde

Welkom bij verloskunde Welkom bij verloskunde Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap word je begeleid door het verloskundig team van Rijnstate. Op de polikliniek Gynaecologie en afdeling Obstetrie/ Verloskamers

Nadere informatie

POP als onderdeel van psychosociale zorg Almere 2009-2012. Monique Frohn, psychiater Gunilla Kleiverda, gynaecoloog Dianne Maingay, kinderarts

POP als onderdeel van psychosociale zorg Almere 2009-2012. Monique Frohn, psychiater Gunilla Kleiverda, gynaecoloog Dianne Maingay, kinderarts POP als onderdeel van psychosociale zorg Almere 2009-2012 Monique Frohn, psychiater Gunilla Kleiverda, gynaecoloog Dianne Maingay, kinderarts Almere algemeen Ongeveer 2000 bevallingen in FZ, 250 thuis,

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure belangen spreker. (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie),

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Afwezig met bericht: - 1.Opening, vaststelling agenda Agenda wordt goedgekeurd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care Nieuw bestuurslid: Merith Cohen de Lara Sinds september 2017 ben ik begonnen als bestuurslid bij het LKPZ en onlangs als een afvaardiging hiervan toegetreden tot het bestuur van Mind 2 Care. Als zelfstandig

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over concentratie van verloskundige zorg (2012Z01806).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over concentratie van verloskundige zorg (2012Z01806). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Ketenprotocol. Niet vorderende ontsluiting

Ketenprotocol. Niet vorderende ontsluiting Ketenprotocol Niet vorderende ontsluiting Auteurs: Ingrid Mourits en Esther van Uffelen maart 2015 Datum concept: Index: onderwerp pagina Algemeen 2 Doel en uitgangspunten 2 Betrokken disciplines 2 Inleiding

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk

Samen verantwoordelijk Samen verantwoordelijk Onderzoek in de geboortezorgketen: overdracht en registratie Cherelle van Stenus Ariana Need Magda Boere-Boonekamp 15-05-2014 1 Onderzoeksproject April 2014 begonnen met fase 1:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Home : Evaluatieformulier

Home : Evaluatieformulier Home : Evaluatieformulier Evaluatieformulier voor cliënten in Verloskundigenpraktijk Montferland Praktijkinrichting on 1. De praktijk is goed toegankelijk (ook voor kinderwagens en rolstoelen). `sh nvt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Psychiatrie- Obstetrie- Paediatrie (POP)-poli. Informatie voor patiënten over de POP-poli van Tergooi.

Patiënteninformatie. Psychiatrie- Obstetrie- Paediatrie (POP)-poli. Informatie voor patiënten over de POP-poli van Tergooi. Patiënteninformatie Psychiatrie- Obstetrie- Paediatrie (POP)-poli Informatie voor patiënten over de POP-poli van Tergooi. Inhoudsopgave Pagina Inleiding 4 Psychiatrische aandoeningen en kinderwens of

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Bijlage 10B Cliëntparticipatie

Bijlage 10B Cliëntparticipatie Bijlage 10B Cliëntparticipatie Project : Geboortehart Betreft : Bijlage van bedrijfsplan Bij sheet : Sheet 27 9.Entiteit io kwaliteitsbeleid & wetenschap (17) Van : Werkgroep communicatie-cliëntparticipatie

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Serotiniteit i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

Opbouw webinar. Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit?

Opbouw webinar. Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit? Opbouw webinar Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit? Tips voor de toekomst. Uitgangspunten VWS over Kwaliteit en

Nadere informatie

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden:

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden: DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 1 Vervangende opdrachten als je (nog) geen zwangere hebt gevonden. Module 1 Verloskunde in vogelvlucht Werkcollege Doorlopende stage Al snel in het begin van module

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2

hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 9 Samenvatting Samenvatting 176 In hoofdstuk 1 wordt een beeld geschetst hoe de huidige organisatie van de verloskundige zorg in Nederland aan het veranderen is. Net als in de rest van de gezondheidszorg,

Nadere informatie

Handreiking. Casemanagement 1

Handreiking. Casemanagement 1 Handreiking Casemanagement 1 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Juli 2013 1 In deze handreiking wordt de term casemanagement gebruikt. In plaats van casemanager kan ook de term Eerst

Nadere informatie

Algemeen. Code Acute Verloskunde. (versie: 1) Nummer 01658. Versie 1. Aanmaakdatum 21-06-2012. Datum laatste wijziging 29-11-2012

Algemeen. Code Acute Verloskunde. (versie: 1) Nummer 01658. Versie 1. Aanmaakdatum 21-06-2012. Datum laatste wijziging 29-11-2012 Algemeen Nummer 01658 Titel Code Acute Verloskunde Versie 1 Status Definitief Eigenaar Auteur Autorisator gynaecologie Administrator Dr. M. Porath Aanmaakdatum 21-06-2012 Datum laatste wijziging 29-11-2012

Nadere informatie

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland =

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2013 Bianca Tuinder Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Klinische verloskunde in het dokter J.H.Jansenziekenhuis te Emmeloord: een verkenning.

Klinische verloskunde in het dokter J.H.Jansenziekenhuis te Emmeloord: een verkenning. Klinische verloskunde in het dokter J.H.Jansenziekenhuis te Emmeloord: een verkenning. C.J. Dekker, huisarts te Urk. Februari 2003. Inleiding De haalbaarheid van een klinische afdeling gynaecologie-verloskunde

Nadere informatie

Tweede bijeenkomst VSV Besturen. Gouda 16/9/2016

Tweede bijeenkomst VSV Besturen. Gouda 16/9/2016 Tweede bijeenkomst VSV Besturen Gouda 16/9/2016 Landelijke ontwikkelingen AO 23 juni 2016 Minister maakt het mogelijk dat: Regio s per 1 januari 2017 vrijwillig kunnen kiezen voor integrale bekostiging

Nadere informatie

Regionaal Protocol Obesitas

Regionaal Protocol Obesitas Regionaal Protocol Obesitas Inleiding Obesitas is een snelgroeiend gezondheidsprobleem in de Westerse wereld. Momenteel varieert in Nederland de prevalentie obesitas tussen de 6.5% en 15.5%, afhankelijk

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool de Leerlingst Ringoven 5 6081 GR Haelen

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool de Leerlingst Ringoven 5 6081 GR Haelen Onderwerp Notulen vergadering 10 april 2015 Aan Leden MR, secretariaat ouderraad en directeur Aanwezig Leon Boom, Ingrid Housmans, Josine Neuhof, Ankie Opbroek, Jolanda Colnot, Marieke Le Large Afwezig

Nadere informatie

Mijlpaal: 1 jaar Samen Zorgen voor Twente

Mijlpaal: 1 jaar Samen Zorgen voor Twente Mijlpaal: 1 jaar Samen Zorgen voor Twente De eerste resultaten van de samenwerking tussen MST en ZGT zijn onder handbereik. In januari 2015 start het gezamenlijke initiatief om de best mogelijke geboortezorg

Nadere informatie

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Beste collega, Hierbij treft u het registratieformulier aan voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling van uw patiënte.

Nadere informatie

Datum 28 juli 2016 Betreft Afschaffen eigen betaling bij poliklinische bevalling zonder indicatie

Datum 28 juli 2016 Betreft Afschaffen eigen betaling bij poliklinische bevalling zonder indicatie > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Mevrouw drs. E. Schippers, Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE 0530. Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320

Nadere informatie

Geboorteplan ideeën en wensen over je bevalling

Geboorteplan ideeën en wensen over je bevalling Geboorteplan ideeën en wensen over je bevalling In dit geboorteplan kun je ideeën en wensen over je bevalling opschrijven. De verloskundige of gynaecoloog (vanaf hier verloskundig zorgverlener genoemd)

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase Bijlage. Procedurebeschrijving Zorgpad Welke stappen doorloopt de (aanstaande) zwangere tot en met de overdracht naar de jeugdverpleegkundige. Het proces start bij de intake. Index Zorgpad zwangere Netwerk

Nadere informatie

Carola Groenen, verloskundige n.p.

Carola Groenen, verloskundige n.p. Carola Groenen, verloskundige n.p. -Lid expertcommissie Geboortezorg Zorginstituut Nederland -Voorzitter VSV SAMEN zorgen voor nieuw leven in de regio Nijmegen -Directeur Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en Kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn;

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn; VSV ACHTERHOEK OOST PROTOCOL NADERENDE SEROTINITEIT Doel protocol Het stroomlijnen en eventueel beperken van serotintiteit. Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012 Aanwezig Rol Inge Stassar Y Team Coby Markerink N Team Remy Janssen Y Ouder Sven Peters Y Ouder Cock v. Velthoven Y Ouder Financiële Commissie

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede GYNAECOLOGIE Bevallen na een eerdere keizersnede Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. Voor uw huidige zwangerschap zal samen met uw gynaecoloog een

Nadere informatie

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Aanwezig : Anne, Mirjana, Florinda, Paul, Ilse, Selma (directie), Natasja (notulen) Afwezig met bericht : Irene -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad ombs ZieZo

Medezeggenschapsraad ombs ZieZo Plaats: ombs ZieZo Tijd: 19.30 21.30 uur, Datum: woensdag 16-9-2014 Uitgenodigd: leden MR, directeur Afmelding: Cas Marleen heeft zich teruggetrokken als lid van de MR Anja komt later (sluit aan om 19.40

Nadere informatie