HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK. vrijdag 19 december 2014, uur, inleiding Kees Wisse uur. Beethovens herders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK. vrijdag 19 december 2014, 20.15 uur, inleiding Kees Wisse 19.30 uur. Beethovens herders"

Transcriptie

1 HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 19 december 2014, uur, inleiding Kees Wisse uur Beethovens herders LUDWIG Lucie Horsch blokfl uit Joseph Haydn Symfonie nr. 6 in D Le matin 1761 Adagio Allegro Adagio Andante Adagio Menuet & Trio Finale: Allegro Antonio Vivaldi Concert in C RV 443 voor flautino, strijkers en continuo ca Allegro Largo Allegro molto Voor de pauze wordt door Simon Reinink, algemeen directeur van Het Koninklijk Concertgebouw, aan LUDWIG De Ovatie uitgereikt, de prijs van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertzaaldirecties. De prijs werd toegekend naar aanleiding van het spraakmakende concert LUDWIG loves Barbara met Barbara Hannigan op 5 april PAUZE Johann Sebastian Bach Koraal Jesus richte mein Beginnen uit het Weihnachtsoratorium deel 4 BWV Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 6 in F opus 68 Pastorale 1808 Allegro ma non troppo (Erwachen heiterer Empfindungen bey der Ankunft auf dem Lande) Andante molto mosso (Szene am Bach) Allegro (Lustiges Zusammensein der Landleute) Allegro (Gewitter und Sturm) Allegretto (Hirtengesänge Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm)

2 2 Drankje na afloop Na het concert is er gelegenheid om een drankje te nuttigen. Aftellen naar kerst met Radio 4! Live-uitzending en webcast AVROTROS zendt dit concert vanuit TivoliVredenburg live uit op NPO Radio 4. Alle luisteraars kunnen volop genieten van het concert als mobiele telefoons, horloges en gehoorapparaten geen geluid maken. Presentatie voor Radio 4 vanuit de zaal door Maartje Stokkers Fijne Kerst en gelukkig Nieuwjaar Maak iedere dag een vakje open in onze Adventskalender op de website, en vind downloads, cd s, recepten voor een fantastisch kerstdiner en nog veel meer moois. Ga naar Alle dagen kerstmis (6+) zondag 21 december, TivoliVredenburg, Grote Zaal. Concert u Sing Along u met o.a. leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, Kinderkoor Kathedrale Koorschool Sem zoekt een nieuwe man voor zijn moeder, want hij wil niet langer inwonen bij zijn rare ooms, tantes en oma. Zijn hond mag zelfs niet bij hem wonen! Een grappig en ontroerend kerstverhaal vol bekende meezingliedjes. l 16,50 l 13,50 (kinderen). Dit concert is onderdeel van een nog veel groter kinderfestival in TivoliVredenburg: My first festival (2+) Het team van De Vrijdag van Vredenburg wenst u allen een mooie muzikale Kerst en een voorspoedig en gezond nieuwjaar.

3 LUDWIG brengt Beethovens herders tot leven 3 Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Antonio Vivaldi en Ludwig van Beethoven. Pioniers waren het, grondleggers van de westerse klassieke muziektraditie. Soms tegen wil en dank. Want Bach was bijvoorbeeld geen vernieuwer, was ook helemaal niet uit op vernieuwing. Hij diende de gemeenschap, zijn broodheren en schreef naar eer en geweten de mooiste muziek. Misschien is het wel daarom dat zijn noten tot op de dag van vandaag componisten en musici bezig houden. Vivaldi werd heel lang aangezien voor een veelschrijver die zo n vierhonderd keer hetzelfde stuk schreef. Niets is minder waar. Vivaldi was een avonturier, een buitengewoon creatieve geest die in de luwte van een meisjesweeshuis naar hartenlust kon experimenteren met vormen en nieuwe instrumenten en zo onder andere het soloconcert een impuls gaf. En Haydn en Beethoven Tja. Pioniers waren het, grondleggers van de westerse klassieke muziektraditie. Soms tegen wil en dank. Haydn schiep de randvoorwaarden voor de vorm en de esthetiek van de klassieke symfonie en hij kon nog volop meemaken hoe zijn sterleerling Beethoven diezelfde symfonie vervolmaakte en vervolgens compleet opblies, vernietigde en veranderde en vele bouwstenen en aanknopingspunten voor de volgende generaties achterliet. In dit muzikale Wilde Westen van vormen, technieken, stromingen en genres die komen en gaan schiepen zij ook nog eens de mooiste en meeslependste muziek die een mens zich maar voor kan stellen. Maar zelfs in hun meest lieflijke en pastorale werken, die ook in deze kersttijd niet misstaan, kolkt en kookt het van de onbevangen experimenteerdrift.

4 4 En dat past perfect bij het collectief LUDWIG. Geïnspireerd door de aanwezigheid van de 15-jarige blokfluitiste Lucie Horsch stelde het gezelschap een alternatief kerstprogramma samen waarin Vivaldi s Concert voor flautino en Beethovens Pastorale de hoofdmoot vormen. De blokfluit is een directe afstammeling van de fluiten van de herders in het veld die in Beethovens symfonie een rol spelen. Bovendien speelt Horsch in het collectief mee tijdens de beroemde storm. De jagers uit deze symfonie spelen op hun beurt weer een rol in Bachs cantate die zingt over het afsluiten van het oude en het beginnen van het nieuwe jaar. LUDWIG speelt alles overigens zonder dirigent onder leiding van concertmeester Joris van Rijn. En dat komt de sfeer en de intensiteit van deze werken alleen maar ten goede. Joseph Haydn Haydn Symfonie nr. 6 Le Matin Haydns experimenteerdrift wordt al meteen duidelijk in een van zijn vroegste symfonische succesnummers: zijn symfonische trilogie Le Matin, Le Midi en Le Soir, respectievelijk symfonie nr. 6, 7 en 8 uit Dat jaar is een beslissend jaar voor de loop van de westerse muziekgeschiedenis. Haydn wordt aan het hof van Paul Anton Esterházy aangenomen als assistent-kapellmeister. Hij zou er nagenoeg zijn hele leven blijven en hij kon naar hartenlust experimenteren met het hoforkest. Toen hij in 1766 Kapellmeister werd, had Haydn zijn creativiteit en potentie al lang bewezen. Dat deed hij eigenlijk al met zijn inauguratiesymfonieën. De opmerkelijke trilogie Le Matin, Le Midi en Le Soir had alle ken merken van de (onder)zoekende Sturm- und Drangperiode. Ze blonken uit in grilligheid, maar ook in richting. Want ondanks de beeldende titels en de prachtige zonsopkomst aan het begin van Le Matin, koos Haydn voor een enorme abstractie en een instrumentale virtuositeit om de kracht van het orkest tot uiting te laten komen. Meteen al in die beroemde zonsopkomst die heel zacht in de eerste violen begint en zich prachtig opstapelt tot een orkest op volle sterkte is Haydns verbeeldingskracht verbluffend. Vervolgens komen vele instru- Het is alsof Haydn het idee van het barokke concerto grosso nog niet los gelaten heeft, maar al zoekt naar een andere, evenwichtiger vorm om zijn ideeën te stroomlijnen.

5 menten solistisch aan bod, zoals de fluit die het eerste thema introduceert en de hobo die het overneemt. Het is alsof Haydn het idee van het barokke concerto grosso nog niet los gelaten heeft, maar al zoekt naar een andere, evenwichtiger vorm om zijn ideeën te stroomlijnen. Ondertussen laat hij horen dat er ook instrumentale stand up comedians bestaan, want hij lardeert de symfonie met vrolijke humor. Zo komt de eerste hoorn met een foute inzet van de terugkeer van het thema in het eerste deel en heeft de eerste viool aan het begin van het tweede deel de lachers op zijn hand met geheel onverwachte schoolse toonladderfiguren. Het derde deel is een prachtig spotlight-moment voor de blazers en het laatste deel is een virtuoze afsluiter op de grens van twee werelden: de Barok en de nieuwe klassieke tijd. 5 Vivaldi Concert in C voor fl autino Antonio Vivaldi was een van de Italiaanse motoren van de Barok. Hoewel hij zelden zo wordt afgeschilderd, was hij eigenlijk een barokke avant-gardist. Hij experimenteerde met vormen en genres (zijn Vier jaargetijden laten zich beluisteren als snel gemonteerde filmmuziek: niet voor niets wordt dit werk vaak in films en reclames gebruikt). Hij had in het meisjesweeshuis in Venetië waar hij violist en docent was, het Pio Ospedale della Pietà, vaak de nieuwste instrumenten tot zijn beschikking. En die probeerde hij allemaal uit. Vooral in de vorm van soloconcerten. Met zo n vijfhonderd soloconcerten achter zijn naam geldt Vivaldi niet alleen zo n beetje als de uitvinder van het latere klassieke soloconcert, hij was ook de eerste die concerten schreef voor toen nog obscure instrumenten als de fagot. Ook de vele verschijningen van de blokfluit ontsnapten niet aan zijn aandacht. Zo schreef hij een drietal concerten voor de flautino, een vroege Italiaanse versie van de sopraninoblokfluit, al worden deze concerten tegenwoordig ook vaak gespeeld op de piccolo. Afgaande op het rond 1728 geschreven Concerto in C RV 443 voor flautino, strijkers en continuo, moet Vivaldi een waarlijk virtuoze bespeelster tot zijn beschikking hebben gehad. Vooral de twee hoekdelen vragen een extreem grote ademcontrole en speeltechniek, en de prachtige cantilena die het langzame middendeel vormt, geeft het ongebruikelijk hoog klinkende instrument alle ruimte om werkelijk te zingen. Antonio Vivaldi

6 6 Bach Jesus richte mein Beginnen Johann Sebastian Bach Hoewel Bach zich richtte op de vervolmaking van bestaande barokke vormen en door zijn zoons al liefkozend ouderwets werd genoemd, was hij buitengewoon geïnteresseerd in alle muzikale ontwikkelingen van zijn tijd. Zo volgde hij, voor zover dat ging in die tijd, de ontwikkelingen in Italië op de voet en absorbeerde hij ook de stijl van Vivaldi en consorten. Mede daarom kan en kon geen componist na Bach om deze grote cantor uit Leipzig heen. Hij vatte de Barok als het ware samen en vervolmaakte het metier van de meerstemmigheid. Hij voorzag zijn muziek bovendien altijd van een intens emotionele lading. En het maakte daarbij niet uit of het om een virtuoos instrumentaal werkstuk ging of om een simpel koraal als Jesu richte mein beginnen, het slotkoraal uit Fallt mit Danken, fallt mit loben, de vierde cantate van Bachs Weihnachtsoratorium. Bach schreef de zes cantates eind 1734 en begin Ze waren nooit bedoeld om als een geheel uitgevoerd te worden; elke cantate was voor een andere gelegenheid. De eerste drie voor Eerste, Tweede en derde Kerstdag, de vierde voor Nieuwjaarsdag, de vijfde voor de zondag na Nieuwjaar en de laatste voor Driekoningen. De vierde cantate is een korte meditatie over de naam Jezus die eindigt met een bijzonder koraal, een ingetogen meditatie over de naam Jezus. Hoewel de tekst, waarvan elke regel begint met het woord Jezus, in de versie van LUDWIG afwezig is, geeft de voor een koraal vrij uitgewerkte melodie van Bachs eigen hand de sfeer van meditatie en introspectie goed weer. Beethoven Symfonie nr. 6 Pastorale Zoals Vivaldi de muzikale avant-gardist van zijn tijd was en met zijn pionierswerk onder andere het soloconcert vormgaf, zo betekende Beethovens symfonische oeuvre een kentering in de muziekgeschiedenis. Niet alleen werd de symfonie dankzij Beethoven werkelijk volwassen, het genre maakte zich door de onafhankelijke opstelling van deze componist ook los van kasteelheren, feestjes, partijen en andere veeleisende zaken die een onbekommerde creativiteit in de weg konden staan. Beethoven schreef wat hij schrijven wilde, zonder aanzien des persoons. Vandaar dat elke symfonie van deze componist een eigenheid heeft en alles behalve een herhaling van zetten is. Zo haalde hij in 1808 na de explosieve en hermetisch gecon-

7 strueerde en door het aanvangsthema wereldberoemde Vijfde symfonie met de Zesde symfonie het programma de symfonische vorm binnen en schreef hij in feite een soort symfonisch gedicht avant la lettre. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat de Vijfde en Zesde symfonie op 22 december 1808 tijdens hetzelfde marathonconcert in Wenen in première gingen als vruchten van dezelfde componist. De Zesde symfonie begint fluisterzacht en lijkt vooral een vorm van programmamuziek waarin de voetstappen van de wandelaars te horen zijn, de vogels zingen, de beken ruisen en zelfs een stevige storm een picknick verstoort. Elke vorm van toonschildering is in instrumentale muziek uit den boze, had Beethoven desondanks ter inleiding geschreven. Ook zonder nadere toelichting moet duidelijk zijn wat ik bedoel. Wie ook maar iets van de natuur begrijpt, hoort ook zonder bijschriften wat je wilt zeggen. Feit blijft dat Beethoven in deze Zesde symfonie op zijn eigen wijze inhaakt op destijds bekende voorbeelden van programmamuziek zoals in Die Jahreszeiten van Haydn en De vier jaargetijden van Vivaldi. En hoewel Beethoven met de woorden mehr Ausdruck der Empfindung als Malerei aangaf dat hij meer de emotie dan de scènes wilde benadrukken, klinkt zijn liefde voor de schoonheid van de natuur in elke noot. Niemand kan de natuur liefhebben zoals ik dat kan. Mijn slechte gehoor stoort me hier helemaal niet. In de natuur lijkt elke boom met me te praten, zeggende: Heilig, Heilig!, zo schreef de componist over zijn eigen natuurbeleving. En door deze in een symfonie te gieten legde Beethoven een krachtig fundament onder vele kleurrijke romantische symfonieën die in de negentiende eeuw voortbouwden op de zeer diverse erfenis van deze componist. Ludwig van Beethoven 7 Paul Janssen Ook zonder nadere toelichting moet duidelijk zijn wat ik bedoel. Wie ook maar iets van de natuur begrijpt, hoort ook zonder bijschriften wat je wilt zeggen. Beethoven

8 8 LUDWIG Eind 2011 richtte een zestal musici LUDWIG op. Dit flexibele muziekcollectief combineert artistiek-inhoudelijke topkwaliteit met een ondernemende geest en een brede maatschappelijke blik. De naam LUDWIG is gekozen naar cultureel ondernemer avant la lettre Beethoven. Het collectief opereert in iedere mogelijke bezetting, van soloartiest tot symfonieorkest. De musici worden geselecteerd op basis van reputatie en op de wil muziek te maken en die muziek over te dragen op een breed publiek. Artistiek leider Peppie Wiersma koppelt in de zowel doorwrochte als avontuurlijke programmering componisten uit verschillende tijdvakken, stijlen en achtergronden moeiteloos aan elkaar. Zo combineert LUDWIG klassiek werk met andere muziek- en kunstgenres en voert het de programma s uit alsof de inkt waarmee die werden geschreven nog nat is. LUDWIG betrekt het publiek direct bij de concerten en nodigt het vooraf uit zich voor te bereiden. Zo wordt luisteren een activiteit. Dankzij theatrale middelen, alternatieve opstellingen, opmerkelijke locaties andere dan concertzalen en een aansprekende presentatie zorgt LUDWIG uitvoerenden voor een brede toegankelijkheid voor jong en oud, kenner en niet-kenner. Zo ontdoet LUDWIG de klassieke muziek van de traditionele drempels. Ook sluit het collectief zich aan bij bestaande initiatieven om de bewoners van sociale instellingen in hun leefomgeving op te zoeken. Daarbij maakt het collectief gebruik van recente wetenschappelijke inzichten in de effecten van muziek op het welzijn van ouderen, adhd ers, psychiatrisch patiënten en mensen met chronische pijn. In dat alles wordt het collectief, dat een stichting is, geleid door een artistiek en een zakelijk leider. Tijdens het eerste oefenseizoen 12/13 van LUDWIG werkten alle musici, solisten en dirigenten om niet. In het eerste officiële seizoen 13/14 is gewerkt met circa 250 individuele musici, die veelal aangaven graag verbonden te willen blijven aan het collectief. Samenwerking was er met solisten als Barbara Hannigan, Christianne Stotijn, de gebroeders Jussen, Tania Kross, Remy van Kesteren, het Osiris Trio en Rosanne Philippens. LUD- WIG maakt gebruik van de expertise en het netwerk van de gelijktijdig opgerichte Stichting ter Ondersteuning van de Ensemblecultuur in Nederland LUDWIG ELMER DE HAAS

9 (SOEN). LUDWIG gaf concerten in onder meer Het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam en Tivoli- Vredenburg in Utrecht, maar ook op verscheidene (inter)nationale festivals, in huiskamers, openluchttheaters en het Olympisch Stadion Amsterdam. LUDWIG won tijdens zijn eerste officiële seizoen De Ovatie 2014, de prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor de meest indrukwekkende prestatie binnen de klasssieke muziek. De prijs werd toegekend aan het concert LUDWIG loves Barbara met Barbara Hannigan op 5 april 2014; in het juryrapport wordt nadrukkelijk de spraakmakende introductie van LUDWIG op de Nederlandse podia geroemd. Lucie Horsch, blokfl uit Geboren vlak voor de millenniumwisseling, begon Lucie Horsch op haar vijfde met blokfluitlessen bij Rob Beek aan de Muziekschool van Amsterdam. Sinds 2011 studeert ze blokfluit bij Walter van Hauwe aan de Sweelinck Academie, deel van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze tevens piano studeert bij Marjes Benoist. Na het winnen van verschillende prijzen bij onder andere de talentenjacht van Het Concertgebouw en het eerste online Prinses Christina Junior Concours mocht Lucie in 2009 met haar blokfluit optreden tijdens het Kinderprinsengrachtconcert, samen met het JeugdOrkest Nederland. In 2011 won Lucie de eerste prijs van de nationale wedstrijd Stichting Jong Muziek Talent, en in 2012 de eerste prijs en de publieksprijs van het Prinses Christina Concours in Haarlem en Den Haag. Ten gevolge daarvan trad ze op op de radio met een recital vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam en toerde ze door Nederland met het Rubens Kwartet. In 2013 won Lucie de wedstrijd van de Avond van de Jonge Musicus met een televisie-uitvoering van het Blokfluitconcert van Sammartini met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Matthew Rowe. Lucie was zeven jaar lang lid van het Nationaal Kinderkoor, dat uitvoeringen verzorgde met onder meer de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Afgelopen zomer speelde Lucie Horsch op het Festival für Alte Musik in Innsbruck samen met klave ciniste Alexandra Nepomnyashchaya. Lucie Horsch 9

10 10 LUDWIG ARTISTIEK LEIDER Peppie Wiersma ZAKELIJK LEIDER Derk van der Kamp PRODUCTIE Leontien Kröner - van Selms MET DANK AAN Hans van der Woerd, Marieke Rodenburg en Gijs Kramers BLOKFLUIT SOLO / PICCOLO Lucie Horsch CONCERTMEESTER Joris van Rijn EERSTE VIOOL Lonneke van Straalen Alan Brind Julija Hartig Diamanda Dramm Tineke de Jong TWEEDE VIOOL Sonja van Beek (AV) Judith van Driel Casper Donker Marleen Wester Astrid Abbas Michiel Commandeur ALTVIOOL Frank Brakkee (AV) Lotte de Vries Frank Goossens Gijs Kramers Robert Meulendijk CELLO Michael Muller (AV) Ansfried Plat Charles Watt Evelien Prakke HOBO Aisling Casey Valerie Colen KLARINET Arjan Woudenberg Bart de Kater FAGOT Hajime Konoe Marieke Stordiau HOORN Laurens Otto Rebecca Grannetia TROMPET Frank Braafhart Arthur Kerklaan TROMBONE Sebastiaan Kemner Kate Rockett CHITARRONE Sören Leupold PAUKEN Mark Haeldermans KLAVECIMBEL Alexandra Nepomnyashchaya CONTRABAS Wilmar de Visser (AV) Wouter Swinkels FLUIT Ingrid Geerlings Ilonka Kolthof

11 11 vrijdag 9 januari 2015, uur TivoliVredenburg, Utrecht SERIES TROSKLASSIEK / HET IDEE Dagdromen en extase Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Imogen Cooper piano Schönberg Fünf Orchesterstücke opus 16 Ravel Pianoconcert in G Debussy Prélude à l après-midi d un faune Skrjabin Le poème de l extase Maurice Ravel typeerde zijn Pianoconcert in G als luchtig en briljant en niet op zoek naar diepzinnigheid of dramatische effecten. Hij bedoelde ermee dat hij een twintigste-eeuwse Mozart wilde zijn. Wat dat betreft was hij het spiegelbeeld van Alexander Skrjabin, die al zijn composities met onnavolgbare filosofieën optuigde. Zo ook bij zijn Le poème de l extase, dat hij aanvankelijk Poème orgiaque wilde noemen. Volgens hem symboliseert Le poème de l extase de transcendente doorbraak van de mens tot een nieuw bewustzijn. De iets nuchterdere componisten Aleksander Glazoenov en Dmitri Sjostakovitsj hoorden er vooral een uitbundige religieuze en erotische bezetenheid in. Kijk, dat snappen we. vrijdag 16 januari 2015, uur TivoliVredenburg, Utrecht SERIES MUZIKALE MEESTERWERKEN / HEMELSE MUZIEK Bijna louter Bach Nederlandse Bachvereniging Fabio Bonizzoni dirigent Maria Keohane sopraan Markus Flaig bas Bach Ich will den Kreuzstab gerne tragen, BWV 56 Bach Selig ist der Mann, BWV 57 Bach Ich bin vergnügt mit meinem Glücke, BWV 84 Muffat Concerto grosso nr. 12 in G Propitia sydera Een van de aantrekkelijke kanten van het All of Bach Project is dat er verschillende dirigenten aantreden. Klavecinist en dirigent Fabio Bonizzoni speelde zelf ooit in The Amsterdam Baroque Orchestra en Le Concert des Nations met Jordi Savall. Dat betekent nieuwe accenten in enkele van Bachs meest emotionele en ontroerende cantates. Ich will den Kreuzstab gerne tragen staat bij velen hoog op het lijstje. Maarten t Hart schreef: Een van de ontroerendste momenten in het hele oeuvre van Bach vind je hier. Als de bas zingt: Da leg ich den Kummer auf einmal ins Grab, da wischt mir die Thränen mein Heiland selbst ab, zou je er zelf ook bij gebaat zijn als een heiland je een papieren zakdoekje aanreikte. Een adembenemend moment. volgende concerten

12 12 zaterdag 20 december 2014, uur Concertgebouw, Amsterdam Nieuw werk van Willem Jeths, de Componist des Vaderlands Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Erik Bosgraaf blokfluit Hindemith Symfonie Mathis der Maler Jeths Blokfluitconcert (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - WERELDPREMIÈRE) Beethoven Zevende symfonie Paul Hindemith componeerde muziek voor vrijwel elk denkbaar solo-instrument, en ook Willem Jeths schuwt ongebruikelijke solopartijen niet. In zijn nieuwste, in opdracht van de Matinee geschreven werk, verkent de kersverse Componist des Vaderlands de expressieve klankmogelijkheden van het instrument van ster-blokfluitist Erik Bosgraaf. Het laatste woord heeft Beethoven. Zijn Zevende symfonie is beroemd en geliefd, vooral vanwege het Allegretto, dat na de eerste uitvoering in Wenen op verzoek van het publiek herhaald moest worden. En dat in 2006 ook door de film ( The Fall ) werd ontdekt. colofon PROGRAMMERING Astrid in t Veld PRODUCTIE Leontien Kröner-van Selms en Bert Begeman PUBLICITEIT & PRODUCTIE JONG TALENT Anne Marie van Doorn ADMINISTRATIE & FINANCIËN Anneke de Vries PRESENTATIE AVROTROS RADIO 4 Maartje Stokkers EINDREDACTIE AVROTROS RADIO 4 Tim Moen RANDPROGRAMMERING RADIO4 Thea Derks CASTING DIRECTOR Mauricio Fernández ARTISTIEK LEIDER Kees Vlaardingerbroek PROGRAMMATOELICHTING Paul Janssen REDACTIE PROGRAMMABOEK Clemens Romijn EINDREDACTIE Onno Schoonderwoerd

Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 ( ) 1. Allegro con brio 2. Largo 3.

Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 ( ) 1. Allegro con brio 2. Largo 3. Ludwig van Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 3 in C klein, Opus 37 (1800-1803) 1. Allegro con brio 2. Largo 3. Rondo Allegro Beethoven en de piano zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Beethoven Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen 1792

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Kwartetten met Beethoven

Kwartetten met Beethoven Kwartetten met Beethoven met het Dudok Quartet Amsterdam 6+ HET CONCERT KWARTETTEN MET BEETHOVEN is een concert voor iedereen vanaf 6 jaar vol fantasievolle beelden, beweging en magie met de mooiste muziek

Nadere informatie

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT STRIJKERS EN CONTINUO VAN HET DORDRECHTS KAMERORKEST Solisten: Marike Verbeek - sopraan Evelyn Tjon-En-Fa - viool Joke Burghardt-Hodes- viool ZONDAG 17 DECEMBER 15.00 UUR

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

Romantische klanken. Haydn Weber Beethoven. Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers

Romantische klanken. Haydn Weber Beethoven. Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers Romantische klanken Haydn Weber Beethoven Dimitri Ashkenazy, klarinet Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers vrijdag 2 oktober 2015 Schouwburg Leuven Concertmeester Friedeman Breuninger Viool I Viool

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek J. Haydn: Symfonie nr. 47 (Allegro) (1772) Door Hélène Codjo Les 01t/m 04 de Barok 1600-1750 1. Instrumenten: Viool & familie, klavecimbel, pijporgel Basso continuo & Barok-orkest

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief oktober 2017 Beste Muziekliefhebber, Het nieuwe concertseizoen in de Oude Kerk in Oosterbeek staat weer voor de deur. Peter van Praagh - onze programmeur

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

KRUISWEGSONNETTEN 2010

KRUISWEGSONNETTEN 2010 Wouter van Belle KRUISWEGSONNETTEN 2010 voor kamerkoor, fluit, althobo en fagot tekst Nanne Nauta 2009 Partituur in c (partituur met althobo in f beschikbaar) 2010 Wouter van Belle www.woutervanbelle.nl

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2008

Muziekvakexamens 2008 Muziekvakexamens 2008 Muziekgeschiedenis Klassieke muziek Dinsdag 17 juni 2008 11.00-14.00 uur Naam: Woonplaats: Dit examen dient duidelijk leesbaar, dus met vulpen, ballpoint, fijne schrijfstift of scherp

Nadere informatie

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO 1. Toetsinstrumenten 11.1 Clavecimbel/clavichord 2 handen 11.2 Clavecimbel/clavichord 4 handen 11.3 2 clavecimbels 12.1 Piano

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Lustrumconcert. Camerata RCO. allen leden van het. Koninklijk Concertgebouworkest. zij spelen. Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn

Lustrumconcert. Camerata RCO. allen leden van het. Koninklijk Concertgebouworkest. zij spelen. Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn Lustrumconcert Camerata RCO allen leden van het Koninklijk Concertgebouworkest zij spelen Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn zondag 6 december 2015, 14.00 uur Dorpshuis Landsmeer Dit concert wordt georganiseerd

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

IN DE VOETSPOREN VAN BACH

IN DE VOETSPOREN VAN BACH IN DE VOETSPOREN VAN BACH Cellist René Berman bestudeert dagelijks de zes Suites die Johann Sebastian Bach (1685-1750) voor cello schreef. Bach trekt daarmee een rijk spoor door Bermans muzikale leven.

Nadere informatie

Woorden schieten tekort

Woorden schieten tekort SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL vrijdag 18 november 2016, 20.15 uur TivoliVredenburg Utrecht / Hertz

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015

Lonneke van Straalen Artistiek leider. Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Lonneke van Straalen Artistiek leider Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2015 Dit was een Jubileum editie om bijzonder trots op te zijn. In een

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD De Klassieken De klassieke muziek (met kleine letters) bestrijkt een groot deel van ons muzikale verleden, maar er is een korte periode die bekend staat als de Klassieke Periode (met hoofdletters): de

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur Johannes Passion, BWV 245 Johann Sebastian Bach (1685 1750) Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan Liesbeth van der Loop alt Bart de Kegel tenor (aria s) Hans de Vries bas (aria s) Jeroen de Vaal tenor (Evangelist)

Nadere informatie

ontroert! Kamerkoor Maastricht Ludo Claesen

ontroert! Kamerkoor Maastricht Ludo Claesen 013-2014 TRANSPARANTIE EN ZEGGINGSKRACHT SEIZOENSPROGRAMMA 2013-2014 Kamerkoor Maastricht ontroert! Met trots presenteren wij u ons nieuwe seizoensprogramma; een programma waarin we weer onze kwaliteiten

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

The Delft Chambers Programmaoverzicht

The Delft Chambers Programmaoverzicht The Delft Chambers Programmaoverzicht vr 05 aug 2016 The Delft Chambers Tijdschema 3 Programmatoelichting 4 Plattegrond 6 Vandaag brengen wij het Delft Chamber Music Festival bij u thuis, nou ja, als u

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief januari 2018 Beste Muziekliefhebber, Mede namens het Bestuur van de Culturele Stichting Oude Kerk wens ik u een gezond en muzikaal 2018 toe! We hebben

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer Auteur: Gerwin De Decker was. Dat werd gezongen door Laura. Zij behaalde de vierde Natuurlijk ken je het Junior Eurovisiesongfestival. De Europese liedjeswedstrijd voor kinderen van tien tot vijftien jaar.

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is.

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. De Matthäus-Passion Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. Ineke de Jong den Hartog Mei 2018 2 Toelichting Deze opdracht hoort bij bijeenkomst 4 in de cursusmap Kinderen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

(schrijf je je naam hierboven op?) Dit materiaal is ontwikkeld door en eigendom van van Marieke voor de Wind.

(schrijf je je naam hierboven op?) Dit materiaal is ontwikkeld door en eigendom van van Marieke voor de Wind. Naam: Bach (schrijf je je naam hierboven op?) Inhoud Welkom! blz. 3 De Barok blz. 4 Johann Sebastian Bach blz. 9 De familie Bach blz. 11 De Cantate blz. 13 Het Concert blz. 15 Voor de ouders: Uw kind doet

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen presenteert in seizoen 2018-2019 het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal 8 NOVEMBER 2018, 20:15 UUR SALON 'MEDITERRANEO' Gitaar en strijkers Paganini, De Fossa, Boccherini... 16 MEI 2019, 20:15 UUR SALON

Nadere informatie

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX NIEUWSBRIEF STICHTING HANS KOX April 2008 Geachte lezers en vrienden van de Stichting, Graag nog een laatste nieuwsbrief met informatie over Hans Kox, voordat we in september bij u terugkeren naar wij

Nadere informatie

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Repetitiebezoek Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Colofon Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

2de Biënnale & Concours

2de Biënnale & Concours 2de Biënnale & Concours 28-30 oktober & 11-13 november Kerkrade, Nederland WMC Kerkrade breathing the world! Een weekend lang samen verdiepen, leren en concerteren in de inspirerende omgeving van de Zuid-Limburgse

Nadere informatie

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE Docentenhandleiding lesmateriaal Hoofdsponsor 2 DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DOCENTENHANDLEIDING Lesmateriaal Binnenkort gaat u met uw klas naar de jeugdopera De jongen die

Nadere informatie

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS Henk Guittart Artistiek leider 20-30 AUGUSTUS 2015 Het

Nadere informatie

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP In onderstaande pagina s vindt u een overzicht van de studieonderdelen / examenvakken die nodig zijn als u de studie volgt met als doel het behalen van het vakdiploma Docerend

Nadere informatie

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Paul Dombrecht Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! '

Nadere informatie

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz. Een droom die uit is gekomen: een weekend

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 De swingende foto Jaarwerk AMC 3 Julie Van Overschelde 2014-2015 J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Voorwoord:... 2 Foto 1:... 3 wat zie je op de foto:... 3 waar en wanneer

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade

Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade Zaterdag 19 en zondag 20 juni 2010 Cd-opname Vocaal Ensemble Kerkrade Eind 2009 werd binnen het bestuur van het Vocaal Ensemble Kerkrade besloten om een langgekoesterde droom uit te laten komen: onze eerste

Nadere informatie

Chimaera Trio. Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Johannes Brahms

Chimaera Trio. Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Johannes Brahms Kruiskerk Concerten Chimaera Trio 27 januari 2019 Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Johannes Brahms Anonymus Estampie (Robertsbridge Codex, 14e eeuw) Ned i vester soli glader (Noors avondlied) (arr.

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Klankkleuren. Rudolf Rasch Voorzitter KamerOrkest Driebergen

Klankkleuren. Rudolf Rasch Voorzitter KamerOrkest Driebergen Klankkleuren De eenzame paukenist niet meegerekend, bestaat een orkest uit strijkers en blazers en juist het toepassen van deze instrumentengroepen in wisselende combinaties geeft (aan het orkest) een

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert

Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Cultuurcentrum Belgica Dendermonde presenteert Terra Nova & Kurt Van Eeghem Vrijdag 2 oktober 2015 CC Belgica Programma L.v. Beethoven - Septet opus 20 Adagio - Allegro con brio Adagio cantabile E.LT.

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie