Mindmappen over mobiliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mindmappen over mobiliteit"

Transcriptie

1 Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Mindmappen over mobiliteit Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke stam: 1, 3, 11, 12, 27 Context 4: 1, 2, 3, 4 Context 6: 4, 8

2 Lesthema Jongeren van de derde graad staan binnenkort voor belangrijke keuzes in verband met mobiliteit: Ga ik voor een rijbewijs? Een eigen auto? Of kies ik bewust voor duurzamere alternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer? Deze lesfiche doet leerlingen hierover nadenken en bevat werkvormen die hen aanzetten om over het thema te discussiëren en er inzicht in te verwerven. Materiaal een blad papier formaat A3 of groter, per groepje van 3 à 4 leerlingen; gekleurde stiften; een afbeelding per groep die de leerlingen aan het denken zet over duurzame mobiliteit (zoek online bv. op duurzame mobiliteit of cartoon mobiliteit ); afbeeldingen en artikels over duurzame mobiliteit, voor jezelf, ter inspiratie. Voorbeeld Milieu op School Les Lesbeschrijving Mindmapping: Wat is mobiliteit? En duurzaamheid? En duurzame mobiliteit? (35 minuten) Opdracht Het doel van mindmapping is om al je gedachten over een probleem of idee in kaart te brengen. Het is een visuele manier om je denkproces te begeleiden en het helpt je om beter te analyseren en te begrijpen. Een mindmap maakt het ook gemakkelijker om ideeën te bedenken. In tegenstelling tot nota s op een blad papier is een mindmap gestructureerd volgens de manier waarop je hersenen werken. Het neemt je hersenen veel meer in beslag. Mindmappen gebeurt daarom zowel op een analytische als op een artistieke manier. Verdeel de klas in groepjes van 3 of 4 leerlingen. Elk groepje neemt plaats rond een groot blad waarop centraal een afbeelding staat over duurzame mobiliteit. Laat hen alles opschrijven of tekenen dat bij hen opkomt bij het bekijken van de centrale afbeelding. Het is de bedoeling dat ze werken volgens de mindmappingmethode: 1. Start met een centraal beeld of woord. De leerlingen nemen plaats rond het grote blad. In een mindmap start je altijd met een woord, een tekening of een afbeelding in het midden van een blad. Je kunt het vergelijken met een boek dat je gaat samenvatten. Het is het hoofdonderwerp van je brainstorm. Vanuit dit centrale punt leg je verbanden en werk je verder.

3 2. Maak takken en zijtakken. Vanuit het centrale beeld teken je takken naar de buitenkant van het blad. Op die takken schrijf je een woord of maak je een tekening. Je kunt het vergelijken met een boom. Die begint ook met een dikke tak die verder groeit in steeds kleinere takjes. De eerste takken teken je dus wat dikker. Hoe verder naar de rand van het blad, hoe dunner de takken worden. Let er op dat je gestructureerd werkt en alles duidelijk en overzichtelijk in beeld brengt. Werk tak per tak af tot je over een bepaald deel uitgedacht bent. Ga dus steeds verder vanuit de tak waarmee je bezig bent. 3. Één tak = één woord. Bij elke tak mag maar één woord of tekening staan; een goed overwogen sleutelwoord of -beeld dat veel associaties oproept. De rest van de informatie wordt automatisch door de hersenen aangevuld. Daar zijn ze namelijk goed in. 4. Van algemeen naar specifiek. Een mindmap gaat altijd van globaal naar specifiek. De takken die het dichtst bij het midden staan, bevatten algemene informatie. Hoe verder je naar de rand van je blad gaat, hoe specifieker de informatie die je opschrijft. Start bijvoorbeeld met een dikke tak met als sleutelwoord Files. Op een zijtak komt dan autostrade of de tekening van een auto die veel uitlaatgassen produceert. Weer een nieuwe zijtak kan de tekening van een vrachtwagen zijn. Zo ga je verder tot je inspiratie rond deze tak op is. Dan begin je aan een nieuwe tak. 5. Werk in de richting van de klok. Bij mindmappen is het gebruikelijk om te werken volgens de klok, in wijzerzin dus, en om op één uur te beginnen. Op die manier is er een chronologische volgorde en maak je het gemakkelijker voor anderen om je mindmap te lezen.

4 6. Gebruik verschillende kleuren: één tak = één kleur. Als je een woord opschrijft, activeer je vooral gebieden in je linkerhersenhelft. Om informatie gemakkelijk te onthouden kun je best ook je rechterhersenhelft aan het werk zetten. Dat doe je door verschillende kleuren te gebruiken. Gebruik kleuren echter niet willekeurig, maar geef elke tak een andere kleur. Je hersenen kunnen de informatie dan gemakkelijker onthouden. Voor tekeningen mag je wel verschillende kleuren gebruiken. 7. Maak tekeningen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Als je geen sleutelwoord vindt dat je idee kan omvatten, is een tekening vaak de oplossing. Bovendien stimuleren tekeningen ook de werking van je rechterhersenhelft, die je helpt om informatie gemakkelijker te onthouden. Als een groepje niet goed op dreef komt of stilvalt tijdens het mindmappen, kun je inhoudelijke impulsen geven. Bij deze lesfiche zitten daarom als bijlage afbeeldingen en krantenkoppen met een aantal trefwoorden. Resultaat Overloop niet elke mindmap in detail. Dat is niet interessant. Hang de mindmap van één groep vooraan en laat hen zelf hun creatie presenteren. De andere groepen reageren en vullen aan. Do the Right Mix: samenvatting over Wat is duurzame mobiliteit? (ca. 15 min.) Het Engelstalige animatiefilmpje Do the Right Mix werd gemaakt in opdracht van de Europese Commissie en wordt op veel internationale fora gebruikt om kort en bondig uit te leggen wat duurzame mobiliteit is en wat we daar zelf aan kunnen doen. Het juiste vervoermiddel op het juiste moment en de juiste plaats dus.

5 Bekijk het filmpje en bespreek met je leerlingen wat ze gezien hebben. Laat hen in hun eigen woorden vertellen wat zij verstaan onder de juiste mix. Kunnen zij zich daarin vinden? Wie doet zelf al inspanningen op dat vlak? Deze lesfiche krijgt nog een vervolg: een lesactiviteit die jongeren motiveert om zelf te kiezen voor duurzame vervoerswijzen. Bron GoodPlanet Bijlages: Afbeeldingen voor mindmap Artikels voor mindmap Afbeelding voorbeeld lesfiche

6 Bijlage 1: Afbeeldingen voor mindmap 1 In dit document staan allerlei afbeeldingen die je aan je leerlingen kunt bezorgen om hen te helpen bij het maken van hun mindmap. Bij elke afbeelding staan een woordje uitleg en mogelijke verbanden of vragen. Vul gerust zelf aan met eigen materiaal. autodelen: meerdere mensen maken gebruik van een of meerdere gedeelde wagen(s); bespaart geld, ruimte, is beter voor het milieu, link aan bv. de kop over vrachtwagens; bestellingen afleveren per fiets: geen benzine nodig, niet in de file staan, = beter voor het milieu en duurzamer! Fietsen is gezond en goed voor het milieu, maar wat als fietser in een drukke stad? Is het altijd veilig? Is het gezond, met de uitlaatgassen? Ook het vliegtuig nemen is mobiliteit. Is het duurzaam? Welke impact op milieu? Is de prijs van een goedkoop ticket in verhouding met de werkelijke prijs (voor het milieu)? Heel wat van onze goederen komen van de andere kant van de wereld. Dat heeft een grote impact op het milieu: de manier waarop ze geproduceerd worden + transport over de hele wereld. Is dit duurzaam? Hoe link je dit aan mobiliteit? De kringwinkel zorgt ervoor dat allerlei spullen een tweede leven krijgen i.p.v. weggegooid te worden. Er zijn geen nieuwe grondstoffen, geen productie en geen transport voor nodig. Dit is dus duurzaam!

7 2 Een overvolle trein in India: hoe link je dit aan mobiliteit? Wat zijn de verschillen met het openbaar vervoer bij ons? Waar zou je dit plaatsen? Het gaat om een mobiliteitsgewoonte, maar is dit duurzaam? multimodale mobiliteit: gebruik van verschillende vervoersvormen tezamen (fiets + trein); = duurzaam pendelen! Waarom is dit wel/niet duurzaam? Geen straatverlichting, dus geen energieverbruik. multimodaal: gebruik van trein + vliegtuig; met de trein = duurzamer dan met de wagen; voor- en nadelen? model dat voorstelt waar duurzaamheid mee samenhangt; duurzaamheid = streven naar een planeet die leefbaar is en blijft voor iedereen, nu en in de toekomst (houdbaar) en waar onze middelen rechtvaardig verdeeld worden; duurzaamheid hangt dus samen met ecologische (natuur, biodiversiteit, grondstoffen, ), sociale (mensenrechten, welzijn van de mensen en samenleving, politiek) en economische aspecten (welvaart, eerlijke handel, )

8 3 CO 2 -neutraal: Klimaatneutraal of CO 2 -neutraal zijn termen die aangeven dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering. Voor een organisatie, een proces of een product, betekent dit dat de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO 2, wordt gecompenseerd. Mobiliteit van de toekomst? Is dit duurzaam, veilig? duurzaamheid; hernieuwbare energiebronnen: wind-, zonne- energie; Waarom is dit beter dan fossiele brandstoffen (zie artikel)? Hoe kan je dit linken aan mobiliteit? link aan transport, vrachtwagens, Veel van ons fruit en onze groenten komen uit Kenia, Peru, Nieuw-Zeeland, vaak zonder dat we het beseffen. Welke gevolgen heeft dit op het milieu? Is dit duurzaam? Hoe link je dit aan mobiliteit? (vervoer, transport, vrachtwagens, zie artikel over fietssnelweg; fietsostrade om te pendelen met de fiets; motivatie: gezond, goed voor het milieu.

9 4 de auto als gewoonte; veel mensen hebben een wagen nodig voor het werk, of gaan enkel met de auto naar het werk (files, stress, ) en vinden dat zelf niet aangenaam; de auto is duur! (verzekeringen, wagen zelf, onderhoud, benzine, ). files maken deel uit van onze dagelijkse mobiliteit; files: stress, extra veel uitstoot, ongevallen, ; slecht voor de gezondheid én het milieu! Benzine is nog steeds van onmisbaar belang voor onze mobiliteit/ons transport. Waarom wordt het duurder? (is schaars, niet onuitputtelijk). Is het gebruik van benzine duurzaam/ goed voor het milieu? Symbool voor recyclage. Wat is recycleren? Waarom is recycleren duurzaam? wandelen = mobiliteit; wandelen = goed voor de gezondheid, het milieu; wandelen als duurzame mobiliteit?

10 5 ongevallen = deel van onze dagelijkse mobiliteit; welke impact hebben ze op ons verkeer? vrachtschepen = belangrijk voor transport, deel van mobiliteit; duurzaam? openbaar vervoer = duurzamer dan personenwagen (vervoert meer mensen tegelijkertijd); waterstof = geen CO 2 en andere uitstoot, dus veel beter voor het milieu; duurzame mobiliteit? stads- en deelfietsen: zie je op steeds meer plaatsen; doel: meer mensen op de fiets krijgen in de stad; duurzaam; wat zijn de voor- en nadelen? elektrische wagens: duurzamer dan gewone wagens; + opladen via zonne-energie is extra milieuvriendelijk; duurzame mobiliteit? openbaar vervoer = belangrijk onderdeel van onze mobiliteit; vervoert veel meer mensen dan een personenwagen, en spaart zo brandstof uit + er is minder uitstoot; voor- en nadelen?

11 Bijlage 2: Artikels voor mindmap 1 In dit document staan allerlei krantenkoppen die je aan je leerlingen kunt bezorgen om hen te helpen bij het maken van hun mindmap. Bij elke kop staat ook een woordje uitleg en mogelijke verbanden of vragen. Vul gerust zelf aan met eigen materiaal. 300 kilometer file op snelwegen door treinstaking stakingen = deel van onze mobiliteit, hebben veel effect op onze verplaatsingen; geen openbaar vervoer = meer auto s = meer files, CO 2, en dus slechter voor het milieu, minder duurzaam. 60 miljoen euro voor onderhoud Vlaamse snelwegen Snelwegen zijn een belangrijk en kostelijk onderdeel van ons mobiliteitsnetwerk. Waarom zo duur? Ook duurzaam? Zijn er goedkopere alternatieven? Extra geld voor fiets- en wandelpaden = investeringen in duurzame mobiliteit. Brussel wil vervuilende auto's uit de stad auto = vervuilend; auto s uit de stad = inzetten op duurzame mobiliteit (stappen, fietsen, openbaar vervoer). Files worden steeds langer Files zijn belangrijk onderdeel van onze dagelijkse mobiliteit. Wat komt er kijken bij files? Tijdverlies, stress, slecht voor de gezondheid, Tegen eind 2018 fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen fietssnelweg = belangrijke investering in duurzame mobiliteit; voor- en nadelen? Goede ontwikkeling voor meer duurzame mobiliteit? Ford presenteert slimme fiets met 'antizweetmodus' In het kader van het Ford Smart Mobility Plan, richt de autobouwer zijn pijlen op de fiets. Dinsdag presenteerde het de MoDe: Flex, een slimme fiets met navigatie die je hartslag meet en je waarschuwt voor gaten in het wegdek. Bovendien helpt de fiets je een handje als je begint te zweten. woon-werkverkeer = belangrijk onderdeel van onze mobiliteit;

12 2 Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) trekt 1,6 miljoen euro uit voor het Pendelfonds. Weyts wil zo het woon- werkverkeer duurzamer maken, meldt De Tijd dinsdag. bedrijfswagens = zeer populair, maar zorgen voor files en luchtverontreiniging; pendelen (trein, fiets, openbaar vervoer, ) is beter voor het milieu en dus duurzamer. Elektrische fietsen maken fietsen toegankelijker voor ouderen en voor langere afstanden en promoten dus duurzame mobiliteit. ÉÉN OP VIER HEEFT EEN ELEKTRISCHE FIETS Elektrische fietsen worden populairder Wat met de batterij van een elektrische fiets? Duurzaam? Goed voor het milieu? Wereldleiders: "We stoppen nog deze eeuw met fossiele brandstoffen" fossiele brandstoffen = ontstaan uit dierlijke en plantaardige resten uit het verleden (aardolie, aardgas, steenkool); aardolie = in onze mobiliteit en industrie het belangrijkste, maar erg vervuilend: CO 2 en andere uitstoot; 'Slimme snelweg' moet rijden veiliger en duurzamer maken gebruik fossiele brandstoffen stoppen = beter voor het milieu; mogelijke alternatieven? zie afbeelding smart highway (Daan Roosegaarde); geen straatverlichting = minder energieverbruik en dus duurzamer. "Zonder vrachtwagens kan ons consumptiepatroon niet blijven bestaan" link aan bv. foto s boontjes uit Kenia, label made in India; ons consumptiepatroon = transport van goederen uit heel de wereld; gevolgen van vervoer met vrachtwagens? duurzaam? Antwerpen krijgt strook voor voetgangers met smartphone te voet = duurzaam; gebruik van smartphone op straat = gevaarlijk; is smartphone duurzaam?

13 3 Eerste test met fietspad van zonnepanelen fietsen = gezond en milieuvriendelijk; energie voor verlichting van het fietspad wordt opgewekt met zonnepanelen = duurzaam. fietsen is gezond + goed voor het milieu; Fietsen nergens zo dodelijk: 66 doden en gewonden in 1 jaar fietser = zwakke weggebruiker, in gevaar door auto s, ; in het verkeer doen er zich ook gevaarlijke situaties voor.

14 Bijlage 3: Afbeelding voorbeeld lesfiche

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe DUURZAME MOBILITEIT Stappen, trappen, openbaar vervoer, privévervoer Lesfiche STOP-principe Doelgroep 2de graad lager onderwijs Eindtermen (ET) 6.15 De leerlingen kennen de belangrijkste gevolgen van het

Nadere informatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche STOP-principe Doelgroep Derde en vierde leerjaar. Lesdoel De leerlingen maken kennis met het STOP-principe en kunnen vertellen welke vervoermiddelen

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL

Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL Greenpeace is een organisatie die ereldijd opkomt voor het milieu. We illen de natuur en de dieren daarin beschermen.

Nadere informatie

Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school.

Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school. Startactiviteit groep 1/2 Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school. Subdoelen 1. Leerlingen en leraren worden zich bewust van welke apparaten

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING VMBO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING Mensen maken op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Fietsen in groep. Deel 2: oefenen SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Fietsen in groep. Deel 2: oefenen SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsen in groep Deel 2: oefenen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van fietsuitstappen

Nadere informatie

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs Dode hoek Doelgroep Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs VOET en Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18, 19 Context 1: 11, 13, 14 Context 2: 3 Lesthema Jaarlijks gebeuren er in ons land

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP:

TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP: TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP: OPDRACHT 1: MINDMAP MAKEN A. Waar denk jij aan bij de begrippen treinen en techniek? Schrijf de belangrijkste woorden op

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT MOBILITEIT TRANSITIE/ OPLOSSINGEN Bron: nederlandfietsland PRINCIPE: S.T.O.P. Stappen: korte afstanden

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

De aarde aan de top. Organisatie Klassikaal en/of groepswerk en/of individiueel

De aarde aan de top. Organisatie Klassikaal en/of groepswerk en/of individiueel Klimaattop Parijs 2de en 3de graad De aarde aan de top Doelstellingen Leerlingen verwerven zelfstandig informatie over de klimaattop door gerichte vragen te stellen. Leerlingen ervaren het belang van acties

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Pimp een Windmolen! Droommachine http://droommachine.braintrigger.nl

Pimp een Windmolen! Droommachine http://droommachine.braintrigger.nl Pimp een Windmolen! Windmolens wekken schone energie op. Maar sommige mensen zijn tegen windmolens. Ze vinden dat ze niet goed in de omgeving passen, dat ze het landschap verontreinigen. En ze zijn bang

Nadere informatie

LEREN ONDERSTEUNEN MET EEN MINDMAP

LEREN ONDERSTEUNEN MET EEN MINDMAP LEREN ONDERSTEUNEN MET EEN MINDMAP Praktische uitvoering 1 DE RODE DRAAD 2 KORTWEG woorden uit een brainstorm verzamelen om vervolgens te groeperen en structureren in een mindmap. De aldus ontstane mindmap

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING HAVO/VWO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Een stap in de actualiteit

Een stap in de actualiteit Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een stap in de actualiteit Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52459 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren.

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren. LESFICHE - Brief van de getuige Lesonderwerp De leerlingen schrijven een brief aan zichzelf om te openen op het moment dat ze hun rijbewijs behalen. Ze houden de brief zelf bij of geven hem aan hun ouders

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd

Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd Doelstellingen De leerlingen weten dat er naast een watervoetafdruk ook een ecologische voetafdruk bestaat en begrijpen welke factoren in grote lijnen

Nadere informatie

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken Leerkrachtinformatie Lesduur: 35 tot 40 minuten Deze basisles kunt u op verschillende manieren organiseren: A. Klassikaal (35 minuten) U verzorgt en begeleidt de les. U gebruikt hierbij deze leerkrachtinformatie

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Succesvol Leren met Mindmappen. Lieza Geuzinge. Beter onthouden. Ideeën opdoen. Makkelijker leren. Presentaties voorbereiden.

Succesvol Leren met Mindmappen. Lieza Geuzinge. Beter onthouden. Ideeën opdoen. Makkelijker leren. Presentaties voorbereiden. Beter onthouden Ideeën opdoen Makkelijker leren Presentaties voorbereiden Samenvatten 1 Over dit e-bookje Dit is versie 1.0 van Succesvol leren met mindmappen. Fijn dat je dit e-bookje leest! Ik hoop dat

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:10 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

QUESTIONBOXLES ZONNECELLEN EN ELEKTRICITEIT

QUESTIONBOXLES ZONNECELLEN EN ELEKTRICITEIT QUESTIONBOXLES ZONNECELLEN EN ELEKTRICITEIT Colofon Auteur: Amy Beerens Contact: Maarten Reichwein, WKUU, wetenschapsknooppunt@uu.nl of 030-25 33 717 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1 Doel van de les 2 2 Opzet lesplan

Nadere informatie

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info Moving Forward digitale schoolbereikbaarheidskaarten Alle graden 1.1 VOETen Gemeenschappelijke stam: 1, 2, 11, 14, 15, 17, 19, 20, 24, 25 Context 1: 7, 10, 11, 13, 14 Context 2: 3 Context 4: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

weet dat een zonnepaneel net als een batterij energie levert weet waar een auto aan moet voldoen om op zonnepanelen een auto die op zonneenergie

weet dat een zonnepaneel net als een batterij energie levert weet waar een auto aan moet voldoen om op zonnepanelen een auto die op zonneenergie Gebruik de zon GROEP 7-8 72 65 minuten 1, 42, 44 en 45 De leerling: weet dat de zon gebruikt kan worden om bruikbare elektrische energie op te wekken kan voorbeelden noemen waarbij energie van de zon gebruikt

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Basisles Energietransitie

Basisles Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Energietransitie Werkblad Basisles Energietransitie Werkblad 1 Wat is energietransitie? 2 Waarom is energietransitie nodig? 3 Leg in je eigen woorden uit wat het Energietransitiemodel

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel Groep 3/4 gaan aan de slag met De toekomst van duurzame mobiliteit Leerdoelen: KAN 1. Kennismaken met het idee van duurzame mobiliteit en de eigen invloed in het maken van een duurzamere wereld. 2. Aansporen

Nadere informatie

Ik vind dat de politiek al genoeg doet om de klimaatopwarming tegen te gaan. % Niet mee eens 63.1 Eens noch oneens 24.4 Eens 12.4

Ik vind dat de politiek al genoeg doet om de klimaatopwarming tegen te gaan. % Niet mee eens 63.1 Eens noch oneens 24.4 Eens 12.4 Enquête klimaatmaatregelen - mei 2019 Ik vind dat de politiek al genoeg doet om de klimaatopwarming tegen te gaan. Niet mee eens 63.1 Eens noch oneens 24.4 Eens 12.4 Ik vind dat de politiek een bindende

Nadere informatie

Lesidee: maak de baan vrij

Lesidee: maak de baan vrij Lesidee: maak de baan vrij REGELS, REGELS EN NOG EENS REGELS (WERELDORIËNTATIE) Om het verkeer goed te laten verlopen bestaan er ontzettend veel regels. Bespreek het volgende met de leerlingen: Met welke

Nadere informatie

REISGEWOONTEN TOEN EN NU

REISGEWOONTEN TOEN EN NU REISGEWOONTEN TOEN EN NU Zoekschema Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO2-zuinig vervoer

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

3. Verwerking door discussie. (15 min.) De feiten en juiste antwoorden zijn voor de leraar ter beschikking in dit document.

3. Verwerking door discussie. (15 min.) De feiten en juiste antwoorden zijn voor de leraar ter beschikking in dit document. versie 10-12-18 Beste leerkracht, De film Morgenland gaat vergezeld van een bijbehorende verwerkingsles. De tijdsduur van film en les is een tot anderhalf uur. Morgenland is geschikt voor basisschool groepen

Nadere informatie

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit Vragenlijst over uw visie op mobiliteit U kunt de vragenlijst ook online invullen op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be Waarvoor dient deze vragenlijst? Met deze vragenlijst wordt gepeild naar uw visie op

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT Veilig Zichtbaar LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT 1e GRAAD LAGER ONDERWIJS Doelgroep Eerste graad lager onderwijs Eindtermen Mens en maatschappij ruimte verkeer en mobiliteit: 4.14 De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Mc Car Hulpmiddel 1 en 2 INSPECTEUR MC CAR Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO2-zuinig

Nadere informatie

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam?

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Kenniscentrum MVS november 2015 oud papier gescheiden aanbieden textiel gescheiden

Nadere informatie

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, vooral in stedelijk gebied. Bijna vier op de tien Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar Natuur & Techniek energie Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Energie In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Hoeveel bespaar je met een energiezuinig huis in vergelijking

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN Energie in ons dagelijks leven Elk van ons gebruikt enorme hoeveelheden energie, elke dag opnieuw en in verschillende vormen. Een groot deel van deze energie wordt echter zomaar

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

www.praktischtechniek.nl

www.praktischtechniek.nl D. Bekijk nu de andere zaklampen. Vul de tabel in. Werken alle zaklampen? Ja / nee Omdat: Welke zaklamp schijnt het langst? Techniekkit: Noord Nederland Domein: Energie omzetting Competentie: Ontwerpen

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy Hoe verder? Hoe duurzaam?

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy   Hoe verder? Hoe duurzaam? Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy www.ariebleijenberg.nl Hoe verder? Hoe duurzaam? NASA 2018, Met office 2019, LOLA 2019 Trend CO 2 wereldluchtvaart past niet binnen Parijs Peeters

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Energie, de nieuwe dromen...

Energie, de nieuwe dromen... Energie, de nieuwe dromen... De avonturiers Opdrachtenboekje Uitgaven van het Pass Pagina 02 I Energie, de nieuwe dromen Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie

Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie VAKKEN PAV, Humane Wetenschappen, Aardrijkskunde DOELSTELLINGEN EN EINDTERMEN Gemeenschappelijke stam De leerlingen brengen belangrijke elementen van communicatief

Nadere informatie