METHODOLOGIE VAN DE KNIPPERLICHTEN VOOR DE EXTERNE AUDIT VAN DE MVG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "METHODOLOGIE VAN DE KNIPPERLICHTEN VOOR DE EXTERNE AUDIT VAN DE MVG"

Transcriptie

1 MTHOOLOGI VAN KNIPPRLIHTN VOOR XTRN AUIT VAN MVG IR. ANN. LVAUX (STATISTIUS-ANALIST) MINISTRI VAN SOIAL ZAKN, VOLKSGZONHI N LFMILIU. BSTUUR GZONHISZORG, BSTUURSIRTI GZONHISZORGBLI Inleiding e Minimale Verpleegkundige Gegevens (MVG) zijn een verpleegkundige-zorgindicator die niet alleen voor de ziekenhuisfinanciering maar ook voor onderzoek en intern beheer van de instellingen kan gebruikt worden. Het is derhalve van belang dat de geregistreerde gegevens een getrouwe weerspiegeling zijn van de verpleegkundige-zorgrealiteit. Voor het evalueren van de betrouwbaarheid van de geregistreerde MVG kunnen er twee soorten controles uitgevoerd worden : een interne controle door de instellingen zelf en een externe door de administratie. e algemene principes van een interne audit werden bij een andere gelegenheid reeds uiteengezet (zie Nieuwsbrieven 9 en ). e methodologie van de knipperlichten van de externe MVG-audit wordt uiteengezet in wat volgt. e feedback van een externe MVG-audittest werd in de Nieuwsbrief nr.7 gepubliceerd. Knipperlichtenmethode. Principe Ter ontwikkeling van de methodologie van de externe audit werd er beslist om het principe van de knipperlichten te gebruiken, met name indicatoren waarmee de instellingen met de extreme profielen gedetecteerd kunnen worden. e knipperlichten worden berekend op het niveau van de verpleegeenheden en vervolgens op dat van het ziekenhuis samengebracht. Ze worden op de items en op de personeelsgegevens (aantal en kwalificatie) toegepast. e knipperlichten betreffende de items zijn op de ridit-waarden gebaseerd. e manier waarop de ridits worden berekend wordt uitgelegd in bijlage. Voor het personeel worden de voltijds equivalenten per observatie en de kwalificatie-ridit gebruikt. e "extreme" verpleegeenheden worden opgespoord door de verschillende kenletters te scheiden, aangezien de vergelijking van de verpleegeenheden van alle kenletters samen niet aangewezen is. Bepaalde kenletters (b.v. intensieve zorg) vertonen immers een specifiek profiel. e knipperlichten worden voor een welbepaald MVG-registratiejaar berekend, met name het meest recente op het Ministerie beschikbare en volledig gearchiveerde en gecontroleerde jaar.. Methode toegepast op de items Het berekenen van de knipperlichten geschiedt in twee fasen : eerst wordt de verdeling van de ridit-waarden van alle verpleegeenheden (op nationaal niveau) bepaald. Vervolgens worden de verpleegeenheden met de meest extreme waarden ten opzichte van die verdeling opgespoord. Verdeling van de ridit-waarden van alle verpleegeenheden samen.

2 Voor elk item worden voor elke kenletter afzonderlijk de percentielen 0,, 0, 7 en 90 van de distributie van de ridit-waarden van alle verpleegeenheden van de betrokken kenletter berekend. Met die percentielen kunnen er zones gedefinieerd worden : zone <= P0 zone P0 - P zone P - P0 zone 4 P0 - P7 zone P7 - P 90 zone >= P90 e 0 percentiel (P0) is de riditwaarde van de verdeling waarbij 0 % van de verpleegeenheden een riditwaarde behalen die lager ligt of gelijk is aan P0. e percentiel (P) is de riditwaarde van de verdeling waarbij % van de verpleegeenheden een riditwaarde behalen die lager ligt of gelijk is aan P. e 0 percentiel (P0), of mediaan, is de riditwaarde van de verdeling waarbij 0 % van de verpleegeenheden een riditwaarde behalen die lager ligt of gelijk is aan P0. Men kan zo verder gaan voor de percentielen 7 (P7) en 90 (P90). e zones en bevatten dus elk 0 % van de verpleegeenheden (de uitersten). e zones en bevatten elk % van de verpleegeenheden. Tenslotte, bevatten de zones en 4 elk % van de verpleegeenheden. Vergelijking van de ridit-waarden van de verpleegeenheden met de nationale verdeling. Voor elk item : wordt elke verpleegeenheid overeenkomstig zijn ridit-waarde in een van de zes zones geplaatst; werkt het knipperlicht als : de verpleegeenheid zich in zone of bevindt voor de items,,, 4,, 7, 8, 0,,,, 8 tot 4; de verpleegeenheid zich in zone voor de items (sondevoeding), 9 (tracheotomiepatiënten), (zelfstandigheidstraining), (gedesoriënteerde patiënten), 4 (afzondering contaminatie) en 7 (toezicht tractie) bevindt. Het betreft immers nominale items (absolute scores gelijk aan 0, of ) waarvoor de verhouding 0 zeer hoog ligt. e verdeling van de ridits van die items wordt door een zeer sterke linker asymmetrie gekenmerkt, waarbij de percentielen 0 en (soms ook 0) onderling gelijk zijn. Het lagere knipperlicht is derhalve onbruikbaar, terwijl het hogere zijn belang behoudt. Voorbeeld :

3 Tabel. Percentielen van de verdeling van de ridits voor de zorg i.v.m. hygiëne per kenletter (Belgiê 998). Kenletter P0 P P0 P7 P90 I M 0,4 0, 0,9 0,7 0, 0,40 0,9 0, 0, 0,0 0,4 0,4 0, 0,9 0,9 0, 0, 0,9 0,7 0,47 0, 0,8 0,74 0,79 0,0 Tabel. Ridits van de zorg i.v.m. hygiëne in de verpleegeenheden van ziekenhuis X. Kenletter Ridit Zone Knipperlicht I M 0, 0,7 0,78 0,74 0, 4 Ja Neen Ja Neen Neen. Methode toegepast op de personeelsgegevens Net zoals voor de items worden de knipperlichten betreffende het personeel in twee fasen berekend. erst worden de twee verdelingen (op nationaal niveau) vastgesteld : de eerste voor de voltijds equivalent per observatie (VT/obs.) in de wetenschap dat een observatie overeenkomt met een dag opname en de tweede voor de kwalificatieridit. Vervolgens worden de verpleegeenheden met de uiterste waarden ten opzichte van die verdelingen opgespoord. Verdeling van de waarden van alle verpleegeenheden samen. Voor de VT/obs. alsmede voor de kwalificatie worden voor elke kenletter afzonderlijk de percentielen 0,, 0, 7 en 90 van de verdeling van de waarden van alle verpleegeenheden van de beschouwde kenletter berekend. Met die percentielen kunnen er zones gedefinieerd worden : zone <= P0 zone P0 - P zone P - P0 zone 4 P0 - P7 zone P7 - P 90 zone >= P90 Vergelijking van de waarden van de verpleegeenheden met de nationale verdeling. Voor de beide variabelen (VT/obs. en kwalificatie) afzonderlijk : wordt elke verpleegeenheid in een van de zones geplaatst in functie van zijn VT/obs. of riditkwalificatiewaarde; werkt het knipperlicht als de verpleegeenheid tot zone of behoort.

4 Voorbeeld 4 Tabel. Percentielen van de verdeling van de voltijdse equivalenten per observatie, per kenletter (Belgiê 998). Kenletter P0 P P0 P7 P90 I M 0,8 0, 0,8 0,9 0,40 0, 0,9 0,44, 0,4 0,4 0, 0,,9 0, 0,9 0,8 0,9, 0, 0,47 0,47 0,70,98 0,79 Tabel 4. Percentielen van de distributie van de kwalificatieridits per kenletter (Belgiê 998). Kenletter P0 P P0 P7 P90 I M 0,8 0,7 0,4 0,8 0, 0,4 0,4 0,48 0, 0, 0,47 0,47 0,4 0, 0, 0, 0, 0,8 0,9 0, 0,8 0,9 0,4 0,7 0,70 Tabel. VT/obs. en kwalificatieridits van de verpleegeenheden van ziekenhuis X. Kenletter VT VT- Zone I M 0, 0,0 0,4,9 0,48 4 Knipperlicht Kwalificatieridit 0,4 0, 0,49 0,74 0,9 Zone van de kwalificatieridit Knipperlicht ja ja Opmerking : de berekening van de percentielen (voor de ridits van de verschillende items en het personeel) is enkel van belang voor de kenletters waarvan het aantal verpleegeenheden voldoende hoog ligt. Voor bepaalde verpleegeenheden zijn de zones en knipperlichten dus louter indicatief. 4. Synthese van de knipperlichten op niveau van de verpleegeenheid Voor elke verpleegeenheid : wordt de zone voor elk item, voor het kwalificatieniveau en de VT/obs. bepaald; wordt er een (actief of niet-actief) knipperlicht gekoppeld aan elk item, aan het niveau van de kwalificatie en aan de VT/obs.;

5 worden de knipperlichten van de items in algemene indicatoren samengevat : het totaal aantal knipperlichten (P0 of P90 zonder onderscheid); het totaal aantal knipperlichten zone (P0); het totaal aantal knipperlichten zone (P90).. Synthese van de knipperlichten op niveau van het ziekenhuis Op het niveau van het ziekenhuis, kunnen de knipperlichten van de items geresumeerd worden door het gemiddelde aantal knipperlichten per verpleegeenheid of het percentage knipperlichten van het ziekenhuis ten opzichte van het totale aantal knipperlichten te berekenen. ie twee parameters geven ons een algemene indicatie over het aantal knipperlichten in de instelling. Vergeten we niet dat die beide parameters door een constante aan elkaar gekoppeld zijn. r kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen de knipperlichten P0 en P90. Tabel. Overzicht van de knipperlichten van ziekenhuis Y (9 verpleegeenheden). Verpleegeenheden Kenletter I M Totaal aantal knipperlichten Aantal knipperlichten P0 4 Aantal knipperlichten P Totalen Totaal aantal knipperlichten van het ziekenhuis = Gemiddeld aantal knipperlichten per verpleegeenheid = /9=, Gemiddeld aantal knipperlichten P0 per verpleegeenheid = 8/9=, Gemiddeld aantal knipperlichten P90 per verpleegeenheid = 7/9=,0 Maximum aantal mogelijke knipperlichten = 4 (9 verpleegeenheden en 7 items) Percentage knipperlichten ten opzichte van het maximumaantal knipperlichten =00 X /4 =,%.. Boordtabel van de externe audit e boordtabel van de externe audit geeft op één bladzijde een overzicht van de positie (zonenummer) van alle verpleegeenheden van het ziekenhuis voor alle items en voor het personeel. Hij geeft ook een synthese van de knipperlichten op het niveau van de verpleegeenheid en van het ziekenhuis.

6 e eerste audits startten in 997 en de auditors beschikten over boordtabellen die opgesteld waren op basis van de MVG-gegevens 994. e boordtabellen werden vervolgens gebaseerd op de MVG-jaren 99, 997 en ten slotte 998, het laatste op het Ministerie beschikbare jaar. Inhoud van de boordtabel van de externe audit. Voor elke verpleegeenheid : algemene gegevens (kenletter, nummer, aantal bedden, aantal geregistreerde perioden, aantal dagen); zone en knipperlicht voor de VT/obs. en voor de kwalificatieridit; zone voor elk item, totaal aantal knipperlichten, totaal aantal knipperlichten P 0, totaal aantal knipperlichten P90. Voor het ziekenhuis : Aantal verpleegeenheden, gemiddelde aantallen knipperlichten (items) per verpleegeenheid (totalen, P0 en P90), percentage knipperlichten (items) ten opzichte van het maximumaantal knipperlichten. Voorbeeld van een boordtabel e boordtabel van een fictief ziekenhuis en de bijbehorende legende werden als bijlage en opgenomen. Interpretatie van de boordtabel van de externe audit. Met de boordtabel kunnen er bijzondere verpleegeenheden op basis van de knipperlichten opgespoord worden. Het kan gaan om eenheden met een groot aantal knipperlichten of eenheden met enkele knipperlichten voor precieze items. e auditor wil hier te weten komen of die knipperlichten verklaard kunnen worden (bepaalde verpleegeenheden kunnen immers terecht een extreem profiel hebben). Met die boordtabel kunnen er ook problemen op niveau van het coderen van bepaalde items opgespoord worden, bijvoorbeeld wanneer vrijwel alle verpleegeenheden zich stelselmatig in dezelfde zone bevinden (onafhankelijk van de aanwezigheid van knipperlichten). e boordtabel is vooral nuttig omdat elke instelling hiermee snel al haar verpleegeenheden ten opzichte van de andere verpleegeenheden met dezelfde kenletter kan situeren. 7. Knipperlichten en boxplots e definitie van de gebruikte zones in de methodologie van de knipperlichten houdt verband met de weergave van de verdelingen in de vorm van boxplots. Vergeten we niet dat een boxplot een grafische weergave is in de vorm van een met horizontale lijnen verlengde rechthoek. Via een boxplot kan men bv. snel de percentielen P0, P, P0, P7 en P90 van de verdeling van de ridit-waarden van de verpleegeenheden visualiseren voor een item binnen een kenletter. e fijne lijn links begint bij percentiel 0. e dikke lijn links begint bij percentiel en eindigt bij percentiel 7. e fijne lijn rechts eindigt bij percentiel 90. e verticale lijn komt overeen met percentiel 0 (mediaan).

7 7 e figuur hieronder toont twee van die boxplots die uit de federale feedback financiering gehaald werden. Bloedpuncties Medicatie IM/S/I oor het vergelijken van de ridit-waarden van de verschillende items voor elke verpleegeenheid (afgedrukt in de individuele feedback financiering) met de nationale boxplots van de overeenstemmende kenletter, kan een ziekenhuis zelf zijn knipperlichten bepalen. eze enigszins omslachtige bewerking wordt automatisch uitgevoerd door het programma feedback III (X, 000). Met dit programma kan men inderdaad de grafische weergave van de positie van een verpleegeenheid van een ziekenhuis ten opzichte van de nationale boxplot van de overeenstemmende kenletter verkrijgen. e verpleegeenheid wordt door een ster weergegeven. Wanneer die zich buiten de boxplot bevindt, functioneert het knipperlicht, ofwel het knipperlicht P0 (links van de boxplot), ofwel het knipperlicht P90 (rechts van de boxplot). Het programma feedback III laat dus eves toe de knipperlichten van de items en die van het personeel op te sporen. Voorbeelden van boxplots met feedback III gerealiseerd vindt u in bijlage 4. Praktische uitvoering van de externe audit e praktische uitvoering van de externe MVG-audit en enkele resultaten van de door het Ministerie verrichte audits worden in een ander artikel beschreven. e selectieprocedure voor de ziekenhuizen en voor de dossiers wordt hier beschreven. Voor het eerste auditbezoek worden de ziekenhuizen op toevallige basis uitgekozen. In de toekomst zou de methodologie van de knipperlichten gebruikt kunnen worden om een deel van de ziekenhuizen te selecteren. e ziekenhuizen met het grootste aantal knipperlichten zouden op die manier het eerst aan een audit onderworpen kunnen worden. e door de auditors onderzochte dossiers worden op toevallige basis geselecteerd, het eerst de verpleegeenheden met het grootste aantal knipperlichten en vervolgens de andere verpleegeenheden. Alle verpleegeenheden en ziekenhuisdiensten moeten in de mate van het mogelijke vertegenwoordigd zijn. onclusies en belangrijke fase werd ingeluid met het opstarten van de externe MVG-audit en met een eerste bezoek aan alle ziekenhuizen. Om de verpleegeenheden en de ziekenhuizen met extreem profiel op te sporen, werd de knipperlichtenmethode uitgewerkt. ie methode is niet alleen een nuttig instrument voor de MVG-auditoren maar ook voor de ziekenhuizen zelf, welke die in het kader van de interne audit kunnen gebruiken. Met de externe audit wordt een beter begrip van de interne organisatie van de ziekenhuizen in zake verzameling en controle van de MVG-gegevens mogelijk (bijhouden van de verpleegkundige dossiers, coderen van de items, nazicht). at moet uitmonden in raadgevingen om beter te coderen en de interne audits zo goed mogelijk uit te

8 8 voeren. Voorts wordt het hierdoor mogelijk om gegevensmanipulatie te detecteren. Uiteindelijk is het doel te komen tot een betrouwbare MVG-registratie, zodat men meer vertrouwen in dat instrument gaat krijgen, wat dan weer het ontwikkelen van nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Bibliografie Ministerieel besluit van 0 december 99. Belgisch Staatsblad van januari 994, bijlage, -4. BROSS I..J. (98). How to use ridit analysis. Biometrics, 4, 8-8. LVAUX en JANSSNS (00). e Minimale Verpleegkundige Gegevens en hun integratie in de financiering van de ziekenhuizen. Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu (Bestuur van de gezondheidszorg, Bestuursdirectie gezondheidzorgbeleid), Brussel, 0 p. SRMUS W., LSI L., VAN LANUYT J., WUYTS Y., VANN BOR G., MANNA M. (994). Minimale Verpleegkundige Gegevens in België : basis voor het gezondheidszorgbeleid van morgen. (Bestuur der Verzorgingsinstellingen), Katholieke Universiteit Leuven (entrum voor Ziekenhuiswetenschap), Brussel-Leuven, 79 p. X (000). R.I.M. feedback III. Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu (Bestuur van de gezondheidszorg, Bestuursdirectie gezondheidzorgbeleid), Brussel, 8 p.

9 Bijlage. Berekeningsprincipe voor de riditscores 9 e ridit transformation werd door BROSS gedefinieerd in 98 en maakt het mogelijk ordinale of binaire variabelen om te zetten in riditscores tussen 0 en. Ze wordt gebruikt om de MVG-gegevens om te zetten (Ministerieel besluit van 0 december 99, SRMUS et al., 994 ; LVAUX en JANSSNS, 00). e riditscores worden berekend voor elk MVG-item, voor elke verpleegeenheid die de MVG gedurende een jaar heeft geregistreerd. Voor de riditscores moet er steeds een referentie worden berekend. Bij de MVG gaat het over het algemeen om een jaarlijkse referentie (alle MVG-dagen in alle diensten van alle Belgische ziekenhuizen gedurende één jaar). Voorbeeld van berekening van de riditscore.. Berekening van de riditscores van de referentiepopulatie. Het item hulp bij hygiënische zorg is een ordinale variabele met 4 klassen of stijgende niveaus (niveau = zonder hulp, niveau = ondersteunende hulp, niveau = gedeeltelijke hulp en niveau 4 = volledige hulp). In de tabel 7 is de referentiepopulatie samengesteld uit 00 verpleegdagen (een verpleegdag = 4 uren van het verblijf van een patiënt) die als volgt worden verdeeld voor de hygiënische zorg :40 % zonder hulp, 0 % met ondersteunende hulp, % met gedeeltelijke hulp en % met volledige hulp. e riditscore van elke klasse wordt berekend door het percentage dagen van de klassen die lager zijn dan de beschouwde klasse op te tellen bij de helft van het percentage dagen van de beschouwde klasse. Tabel 7. Voorbeeld van berekening van de riditscore voor de referentiepopulatie. Hygiëne Aantal dagen Berekening Riditreferentie Zonder hulp Ondersteunende hulp Gedeeltelijke hulp Volledige hulp 40 0 (0+0)/00 (40+0)/00 (0+7,)/00 (7+,)/00 0,0 0,0 0,7 0, Berekening van de riditscore voor een verpleegeenheid. en verpleegeenheid met 0 verpleegdagen die als volgt worden verdeeld voor de hygiënische zorg : 0 % zonder hulp, % met ondersteunende hulp, % met gedeeltelijke hulp en 0 % met volledige hulp. Om de ridit van een verpleegeenheid te krijgen, dient men het percentage dagen van elke klasse te vermenigvuldigen met de riditscore van de referentiepopulatie voor de beschouwde klasse en daarna de verschillende waarden op te tellen (tabel 8).

10 Tabel 8. Voorbeeld van berekening van de riditscore voor een verpleegeenheid. 0 Hygiëne Zonder hulp Ondersteunende hulp Gedeeltelijke hulp Volledige hulp Aantal dagen Percentage dagen Riditreferentie Ridit verpleegeenheid 4 0,0 0,0 0, , 0,0 0,7 0, 0,7 0,9 4 0,0 0,88 0,7 0,00 0,0 e riditscore van de verpleegeenheid voor hygiënische zorg is gelijk aan 0,.

11 Bijlage. Voorbeeld van een boordtabel

12 Bijlage. Legende van de boordtabel Kenl Ve Bed Nbper Nbjour bip_nbus som_bip bip_0 bip_90 bip_etp bip_qua cl_etp cl_qua cl_v cl_v4 aant. ver. gemiddelde knipperlichten gemiddelde knipperlichten P0 gemiddelde knipperlichten P90 percentage knipperlichten ienst, kenletter Nummer verpleegeenheid Aantal bedden Aantal geregistreerde MVG-perioden (van tot 4) Aantal verpleegdagen knipperlicht over het aantal verpleegeenheden per kenletter: indien 0 OK, kunnen de knipperlichten personeel en items worden gebruikt indien niet OK (te weinig verpleegeenheden in die kenletter op landelijk niveau), kunnen de knipperlichten personeel en items niet worden gebruikt totaal aantal knipperlichten items totaal aantal knipperlichten P0 items totaal aantal knipperlichten P90 items knipperlicht VT knipperlicht kwalificatieridit zone VT ( tot ) zone kwalificatieridit ( tot ) zone item ( tot voor V tot V4) aantal verpleegeenheden van het ziekenhuis gemiddeld aantal knipperlichten voor de items (gemiddeld per verpleegeenheid) gemiddeld aantal P0 knipperlichten voor de items (gemiddeld per verpleegeenheid) gemiddeld aantal P90 knipperlichten voor de items (gemiddeld per verpleegeenheid) percentage knipperlichten voor de items van het ziekenhuis, berekend ten opzichte van het maximum aantal mogelijke knipperlichten

13 Bijlage 4. Voorbeelden van boxplots gerealiseerd door het feedback III programma e items: Het personeel:

Federale Feedback MVG 1998

Federale Feedback MVG 1998 1 Federale Feedback MVG 1998 1. Introductie Dit document dient als toelichting bij de tabellen en grafieken van de «federale feedback» zoals hij nu beschikbaar is op het internet onder de vorm van HTML

Nadere informatie

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 Annelies Ghesquiere,

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 Anne Delvaux, Marc Janssens - 04/2004 1. Inleiding

Nadere informatie

Algemene feedback op basis van MVG 2004

Algemene feedback op basis van MVG 2004 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Algemene feedback op basis van MVG 2004 Anne Delvaux, Annelies Ghesquiere

Nadere informatie

Feedback financiering op basis van MVG 2005

Feedback financiering op basis van MVG 2005 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG 2005 Anne Delvaux, Marc Janssens,

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN AGRESSIVITEIT

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN AGRESSIVITEIT SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 AGRESSIVITEIT 1 Inhoudstafel I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN... 3 PROCESINDICATOREN... 5 RESULTAATINDICATOREN...

Nadere informatie

Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003

Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003 DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003 Annelies Ghesquiere, Anne Delvaux 03/2007 2 Inhoudstabel 1. Inleiding 3 2.

Nadere informatie

Feedback financiering op basis van MVG's 2000

Feedback financiering op basis van MVG's 2000 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG's 2000 Anne Delvaux, Marc Janssens

Nadere informatie

Situering algemene en universitaire ziekenhuizen

Situering algemene en universitaire ziekenhuizen Situering Sinds 1 januari 2005 moet ieder Vlaams ziekenhuis een periodieke evaluatie maken van de kwaliteit van de zorgen in het eigen ziekenhuis. Dit staat beschreven in het kwaliteitsdecreet van 17 oktober

Nadere informatie

Feedback financiering op basis van MVG 2006

Feedback financiering op basis van MVG 2006 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG 2006 Anne Delvaux, Marc Janssens,

Nadere informatie

Handleiding benchmarkrapport MPG

Handleiding benchmarkrapport MPG Handleiding benchmarkrapport MPG Inhoudsopgave 1. Wat is een benchmarkrapport?... 2 2. Wanneer wordt het benchmarkrapport ter beschikking gesteld?... 2 3. Waar kan u het benchmarkrapport raadplegen?...

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE 1 I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN DE STRUCTUUR INDICATOREN

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN BESTUURSDIRECTIE GEZONDHEIDZORGBELEID Vragen naar: J-P Gorissen : (02) 210.50.47 : (02) 210.64.00 : e-mail adres : JeanPierre.Gorissen@health.fgov.be

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen RAC Vesaliusgebouw Pachecolaan 19/5 1010 Brussel uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu.

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding 1. Context De vergrijzing van de bevolking in onze samenleving is een heuse uitdaging op het gebied van

Nadere informatie

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens April 2011

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens April 2011 Algemene Informatie Gebruik van de globalisatietabellen De globalisatietabellen werden opgesteld als bijkomend hulpmiddel voor de ziekenhuizen om hun MZG gegevens beter te kunnen controleren en analyseren.

Nadere informatie

Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu

Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu 1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen GEZONDHEIDSZORGBELEID FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu Marc Janssens, Anne Delvaux 02/2003 Brochure 10 jaar MVG : 1988-1998 De bedoeling

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen 12 NOVEMBER 1993. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren - specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de URGENTIEGENEESKUNDE, alsook

Nadere informatie

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens 6 DECEMBER 1994. - Koninklijk besluit houdende bepaling van de regels volgens welke bepaalde statistische gegevens moeten worden medegedeeld aan de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Praktische informatie naam van openbare instelling die het project heeft ingediend: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Nadere informatie

PROCEDURE EXTERNE AUDIT VG-MZG

PROCEDURE EXTERNE AUDIT VG-MZG PROCEDURE EXTERNE AUDIT VG-MZG DG Gezondheidszorg Datamanagement Cel Audit verpleegkundige activiteiten - Augustus 2013 - Inhoudstafel Inhoudstafel 1 1. Inleiding 2 2. Context 2 3. Bevoegdheden van de

Nadere informatie

Geachte Mevrouw, Heer,

Geachte Mevrouw, Heer, Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorvoorzieningen Dienst Datamanagement UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. STA/CH/2007-181 DATUM 10 AUGUSTUS 2007 BIJLAGE(N) Ter attentie van de algemeen directeur

Nadere informatie

Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België:

Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België: Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België: Jaar 2010 B. Jans, Dr. O. Denis & BICS IPH/EPI REPORTS Nr. 2011 039 Depotnummer: D/2011/2505/67

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN ONDERVOEDING

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN ONDERVOEDING SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 ONDERVOEDING 1 Inhoudstafel I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN... 3 PROCESINDICATOREN... 5 RESULTAATINDICATOREN...

Nadere informatie

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB 15 DECEMBER 1987. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. BS 25/12/1987

Nadere informatie

Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance. juli december 2008

Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance. juli december 2008 Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance juli 2006 - december 2008 Dr. Marie-Laurence Lambert Afdeling Epidemiologie Contact : mllambert@iph.fgov.be

Nadere informatie

Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België:

Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België: Surveillance van meticilline- resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in chronische ziekenhuizen in België: Jaar 2009 B. Jans, Dr. O. Denis & BICS IPH/EPI REPORTS Nr. 2010 065 Depotnummer: D/2010/2505/70

Nadere informatie

Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG

Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Raamwerk en aanpak Actualisatie MVG Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L. Delesie K. Van den

Nadere informatie

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr.

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem Johan Engels Hoofdverpleegkundige H.-Hartziekenhuis Lier Er was eens 09u35 Op de dienst spoedgevallen Mevr. Heylen Leonie 86 jaar Samenwonend met echtgenoot

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie Inhoudstabel 1. Algemene informatie... 1 1.1. Het MZG-registratiesysteem...1 1.2. De inhoud van de nationale feedback over de personeelsgegevens...2 1.3 De belangrijkste bestanden en velden die gebruikt

Nadere informatie

MZG Nationale feedback Verpleegkundige gegevens April 2015. Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document

MZG Nationale feedback Verpleegkundige gegevens April 2015. Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document Inhoudstafel 1. ALGEMENE INFORMATIE... 2 1.1. De verpleegkundige gegevens in het MZG-registratiesysteem... 2 1.2. Selectie van

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 LIJST VAN TABELLEN EN FIGUREN... 2

INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 LIJST VAN TABELLEN EN FIGUREN... 2 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 LIJST VAN TABELLEN EN FIGUREN... 2 LUIK 1: ENTEROBACTER AEROGENES... 3 1- DEELNAME... 3 2- ENTEROBACTER AEROGENES (E. A.)... 4 3- MULTIRESISTENTE ENTEROBACTER AEROGENES (MREA)...

Nadere informatie

Surveillance van Meticilline- Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in Belgische chronische ziekenhuizen:

Surveillance van Meticilline- Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in Belgische chronische ziekenhuizen: Surveillance van Meticilline- Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in Belgische chronische ziekenhuizen: Jaar 2008 B. Jans, Prof. M. Struelens & BICS IPH/EPI REPORTS Nr. 2009 48 Depotnummer: D/2009/2505/

Nadere informatie

Verpleegkundige zorgprofielen

Verpleegkundige zorgprofielen HEALTH.FGOV.BE Verpleegkundige zorgprofielen NRG s op basis van de VG-MZG DG GS Datamanagement 29/09/2014 Versie 2.3 1 Inhoud I. Inleiding...3 II. De NRG s bepalen...4 1. Weging van de scores van de items

Nadere informatie

15 DECEMBER Koninklijk besluit. houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17. van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd

15 DECEMBER Koninklijk besluit. houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17. van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd 15 DECEMBER 1987. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. BS 25/12/1987in

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2013 Gegevens 2010 Methode 2009 Deze vijfde toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 118 voor een totaal

Nadere informatie

18 november Plateforme fédérale d hygiène hospitalière. Federaal Platform Ziekenhuishygiëne. Baudouin BYL Annette Schuermans Anne Simon

18 november Plateforme fédérale d hygiène hospitalière. Federaal Platform Ziekenhuishygiëne. Baudouin BYL Annette Schuermans Anne Simon 18 november 2015 Plateforme fédérale d hygiène hospitalière Federaal Platform Ziekenhuishygiëne Baudouin BYL Annette Schuermans Anne Simon Doelstellingen Communicatiekanaal en interface tussen de verschillende

Nadere informatie

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS TOETSTIP 10 oktober 2011 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouw- baarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS Wie les geeft, botst automatisch

Nadere informatie

Art. 3. De hoofdgeneesheer dient over de mogelijkheden te beschikken om de kwaliteitszorg in het ziekenhuis te bevorderen.

Art. 3. De hoofdgeneesheer dient over de mogelijkheden te beschikken om de kwaliteitszorg in het ziekenhuis te bevorderen. Koninklijk besluit van 15 december 1987 houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. (B.S. 25.12.1987)

Nadere informatie

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid?

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? De p90 onzekerheid staat in het kader van de garantieregeling voor aardwarmte

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren Deelname Resistentiecijfers Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA 5

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren Deelname Resistentiecijfers Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA 5 Surveillance van MRSA in de Belgische ziekenhuizen: eerste semester INHOUDSTAFEL Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren 1 1. Deelname. Resistentiecijfers. Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN DECUBITUS

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN DECUBITUS SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 DECUBITUS 1 I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 4 STRUCTUURINDICATOREN... 4 PROCESINDICATOREN... 4 RESULTAATINDICATOREN... 5 DEFINITIE

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

BQA Belgian Quality Association

BQA Belgian Quality Association Eindverslag Gegevens van de onderneming Naam: SB Management bvba Straat: Diestsevest, 14 Postcode, Stad: 3000 Leuven Land: België Tel: 0495/281138 Fax: Contactpersoon: Van Rhee e-mail: janroel.vanrhee@sb-management.be

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA 5

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA 5 Surveillance van MRSA in Belgische ziekenhuizen: eerste semester 1 INHOUDSTAFEL Inhoudstafel - Lijst van tabellen en figuren 1 1. Deelname. Resistentiecijfers. Incidentie van nosocomiaal verworven MRSA.

Nadere informatie

Verpleegkundige gegevens MZG Analyse en meta-analyse van (test)gegevens uit een verpleegkundige registratie in verschillende Vlaamse ziekenhuizen

Verpleegkundige gegevens MZG Analyse en meta-analyse van (test)gegevens uit een verpleegkundige registratie in verschillende Vlaamse ziekenhuizen Verpleegkundige gegevens MZG Analyse en meta-analyse van (test)gegevens uit een verpleegkundige registratie in verschillende Vlaamse ziekenhuizen Sinds 1 maart 2008 loopt in alle Belgische ziekenhuizen

Nadere informatie

BIJWERKING 1999/12. Bron : R.I.Z.I.V. - Dienst voor Geneeskundige Verzorging

BIJWERKING 1999/12. Bron : R.I.Z.I.V. - Dienst voor Geneeskundige Verzorging INSTRUCTIES AAN DE VERPLEGINGSINRICHTINGEN, AAN DE ERKENDE LABORATORIA VOOR KLINISCHE BIOLOGIE, AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN EN ALLE ANDERE INRICHTINGEN OF VERSTREKKERS DIE GEBRUIK MAKEN VAN HET SYSTEEM VAN

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Bijlage CGV 2016/396 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2016 Gegevens 2013 Deze achtste toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 113 voor een

Nadere informatie

Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance. juli december 2009

Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance. juli december 2009 Clostridium difficile-infecties in Belgische ziekenhuizen : resultaten van de nationale surveillance juli 2006 - december 2009 Dr Marie-Laurence Lambert Afdeling : Public Health and Surveillance Contact

Nadere informatie

Handleiding bij het benchmarking rapport MPG

Handleiding bij het benchmarking rapport MPG Handleiding bij het benchmarking rapport MPG Inleiding De tabellen van het globalisatierapport of finale rapport worden aangemaakt per registratiesemester. De globalisatie is een fase van de controleprocedure.

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc 18 OKTOBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, alsmede

Nadere informatie

Helft zorgverzekerden komt niet rond

Helft zorgverzekerden komt niet rond Bijlage perstekst Helft zorgverzekerden komt niet rond 1. Het belang van de zorgverzekering Het HIVA onderzoek (2008) 1 bevestigt het nut van de Vlaamse zorgverzekering. Voor zorgerkenden maakt het wel

Nadere informatie

SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN

SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN WIV SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN Contactpersoon: Mevr. Béatrice JANS Tel: /6.7. - Fax: /6.. - E-mail: bea.jansepi.ihe.be Inleiding Resultaten.

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen.

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. 14 FEBRUARI 2005. Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de urgentiegeneeskunde, van geneesherenspecialisten

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DGGS - Gezondheidszorg

DGGS - Gezondheidszorg FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu DGGS - Gezondheidszorg Eurostation Victor Hortaplein 40 bus 10 1060 Brussel EXTERNE PROCEDURE VAN DE GERICHTE STATISTISCHE AUDIT GEGEVENS

Nadere informatie

Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006

Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006 Europese unie en gezondheidszorg Studiedag OSE en RIZIV / INAMI Brussel, 16 januari 2006 Patiëntenmobiliteit: kansen en uitdagingen; Vanuit een ziekenhuis bekeken Luc Van Camp, Elke Panis, Johan Hellings

Nadere informatie

P4P indicatorenset Domein Patiëntenervaringen/ Patiëntgerichtheid Datum April 2018 Versie 5 Status Gevalideerd door de werkgroep P4Q.

P4P indicatorenset Domein Patiëntenervaringen/ Patiëntgerichtheid Datum April 2018 Versie 5 Status Gevalideerd door de werkgroep P4Q. INDICATORFICHE Patiëntenervaringen P4P indicatorenset 2018 Basisfiche Domein Patiëntenervaringen/ Patiëntgerichtheid Datum April 2018 Versie 5 Status Gevalideerd door de werkgroep P4Q Het meten van patiëntenervaringen

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.5.2015 C(2015) 2874 final ANNEXES 5 to 10 BIJLAGEN bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven? Een onderzoek naar burn-out en bevlogenheid bij hulpverleners

In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven? Een onderzoek naar burn-out en bevlogenheid bij hulpverleners In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven? Een onderzoek naar burn-out en bevlogenheid bij hulpverleners Colloquium psychosociale risico s Brussel, 23-09-2014 dr Sofie Vandenbroeck 2 Opdrachtgevers Federale

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN. Tweede surveillancerapport : tweede semester 1994

SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN. Tweede surveillancerapport : tweede semester 1994 IHE SURVEILLANCE VAN DE MULTIRESISTENTE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) IN DE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN Tweede surveillancerapport : tweede semester 1994 Inleiding Resultaten 1. Deelname Niettegenstaande een

Nadere informatie

II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen

II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen 31 MEI 1989. - Koninklijk besluit houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moet voldoen Gewijzigd

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde A1 (nieuwe stijl) wiskunde A1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 23 juni 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ~~

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ~~ Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ~~ Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen ~~ Dienst Datamanagement ~~ BEHANDELDIENSTEN IN DE

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.2.2018 C(2018) 915 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.2.2018 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad met

Nadere informatie

Myocardperfusiescintigrafie

Myocardperfusiescintigrafie Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde Tweede iteratie (2017-2019) Tweede periode (01/07/2017 30/09/2017) Myocardperfusiescintigrafie 11/06/2018 Contact: Thibault VANAUDENHOVE

Nadere informatie

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L.

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek: Diversificatiestrategieën van accountantskantoren

Samenvatting onderzoek: Diversificatiestrategieën van accountantskantoren UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE ACADEMIEJAAR 2010 2011 Samenvatting onderzoek: Diversificatiestrategieën van accountantskantoren Frederik Verplancke onder leiding van Prof. dr. Gerrit

Nadere informatie

30330 BELGISCH STAATSBLAD 05.09.2000

30330 BELGISCH STAATSBLAD 05.09.2000 30330 BELGISCH STAATSBLAD 05.09.2000 MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 7 JUNI 2000 Ministerieel besluit tot vaststelling van minimumnormenvoor het houden van vogels in dierentuinen

Nadere informatie

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens Oktober 2011

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens Oktober 2011 Gebruik van de globalisatietabellen Algemene Informatie De globalisatietabellen werden opgesteld als bijkomend hulpmiddel voor de ziekenhuizen om hun MZG gegevens beter te kunnen controleren en analyseren.

Nadere informatie

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( )

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( ) Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde Tweede iteratie (2017-2019) Vijfde periode (01/04/2018 30/06/2018) PET-onderzoeken 12/02/2019 Contact: Thibault VANAUDENHOVE Federaal

Nadere informatie

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 ADDEDUM bij het rapport Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 Resultaten van de PlanKAD Gegevenskoppeling FOD VVVL - Datawarehouse AM&SB - RIZIV een rapport van de Cel Planning van het Aanbod van de

Nadere informatie

Interpretatie van de data

Interpretatie van de data Interpretatie van de data De volgende paragraaf geeft verdere uitleg over de interpretatie van de grafieken en tabellen met fictieve data die gebruikt worden in dit document. PROM pre score In Tabel 1

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/082 BERAADSLAGING NR 09/047 VAN 28 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE VERWERKING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Bijlage 4 Kwaliteitstoets/beheersmodel audit

Bijlage 4 Kwaliteitstoets/beheersmodel audit Bijlage 4 Kwaliteitstoets/beheersmodel audit 1 Uitgangspunten Kwaliteitstoets/Beheersmodel audit Uitgangspunt is dat de zorgverzekeraar alle doelmatige en noodzakelijke fysiotherapeutische zorg vergoedt.

Nadere informatie

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc 19 APRIL 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd

Nadere informatie

DEFINITIEF JAARRAPPORT POCT GLUCOSE 2014

DEFINITIEF JAARRAPPORT POCT GLUCOSE 2014 EXPERTISE, DIENSTVERLENING EN KLANTENRELATIES KWALITEIT VAN MEDISCHE LABORATORIA COMMISSIE VOOR KLINISCHE BIOLOGIE COMITE VAN EXPERTEN EXTERNE KWALITEITSEVALUATIE VOOR ANALYSEN KLINISCHE BIOLOGIE DEFINITIEF

Nadere informatie

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN

PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN / Archief cijfers PERSONEEL IN VLAAMSE ZIEKENHUIZEN Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Personeel in Vlaamse Ziekenhuizen 1/20 GEPUBLICEERD OP: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op januari

Nadere informatie

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013 dr. Brenda Casteleyn dr. Brenda Casteleyn www.keu6.be Page 2 1. Theorie Met spreiding willen we in één getal uitdrukken hoe verspreid de gegevens zijn: in hoeveel

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 60 van 25 oktober 2002 over een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van

Nadere informatie

BQA Belgian Quality Association

BQA Belgian Quality Association Eindverslag Gegevens van de onderneming Naam: SB Management bvba Straat: Gemeentestraat 152 Postcode, Stad: 3010 Leuven Land: België Tel: 0495/281138 Fax: 016/821138 Contactpersoon: Van Rhee e-mail: janroel.vanrhee@sb-management.be

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc 6 APRIL 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten in de pediatrische neurologie, alsook van de stagemeesters en de stagediensten

Nadere informatie

Voorbeeld visualisatie rapportage

Voorbeeld visualisatie rapportage Voorbeeld visualisatie rapportage Van dms Jeffrey Slort 1 e Barendrechtseweg 108 j.slort@vandms.nl 2992 XC BARENDRECHT 0620146404 IBAN: NL97INGB0004527010 KvK Nr. 530112321 www.vandms.nl BIC: INGBNL2A

Nadere informatie

Salaris Indicator Generieke Salarisstudie 2017

Salaris Indicator Generieke Salarisstudie 2017 Salaris Indicator Generieke Salarisstudie 2017 Hudson Belgium Opgemaakt door: [CONSULTANT] T: +32 9 242 54 44 E: HRS.COMPBEN@HUDSON.COM [Datum] INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Voorwerp van de studie... 3

Nadere informatie

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS Steekproefgegevens MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS INHOUD 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN... 1 1. SAMPLE TEAM (ST) - FACULTATIEF... 2 1.1. NAAM... 2 1.2. INHOUD... 2 1.3. INDELING... 2 1.4. BESCHRIJVING VAN

Nadere informatie

Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase. Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre

Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase. Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre Waarom een testfase? het finaliseren van het test- registratieinstrument in 140 verpleegeenheden

Nadere informatie

Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Antwerpen, vrijdag 28 december 2012 Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Betreft: Vrije honoraria

Nadere informatie

De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s?

De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s? 1 De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s? Arabella D Havé Celhoofd Cel Terminologie, Groepering, Classificatie & Audit Datamanagement DG-GS FOD VVVL Interuniversitaire permanente

Nadere informatie

FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN

FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN Boekjaren 1997 t/m 21 Evoluties van 1991 t/m 21 1 INHOUD page.1 Waarschuwing 6.2 Technische opzichten 7 1 Ziekenhuisactiviteit 8 Aantal

Nadere informatie

BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN INHOUD DAGHOSPITALISATIES

BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN INHOUD DAGHOSPITALISATIES BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN DAGHOSPITALISATIES INHOUD INHOUD...1 1. Domein MEDISCHE GEGEVENS en FACTURATIEGEGEVENS...3 1.1 Daghospitalisaties op verpleegeenheden specifiek voor daghospitalisatie...3

Nadere informatie

Grafieken Cirkeldiagram

Grafieken Cirkeldiagram Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Ervaringen met zorg bij diabetes: samenvatting op zorggroepniveau

Ervaringen met zorg bij diabetes: samenvatting op zorggroepniveau Ervaringen met zorg bij diabetes: samenvatting op zorggroepniveau Analyse ZorgDNA Amstelland Zorg Versie 1.0 drs. J.J.A. Stavenuiter dr. H.G. van der Roest dr. D.H.M. Frijters Utrecht, december 2012 ZorgDNA

Nadere informatie

Beschrijving van het project en situering binnen het kader van de instelling.

Beschrijving van het project en situering binnen het kader van de instelling. Benaming van de instelling FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Benaming van het project Databank Kwaliteitszorg verpleegkundigen Acroniem Quali-Nurs Beschrijving van het project

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Intensieve-zorg--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 5 OKTOBER 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria voor de geneesheren-specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg, alsook van de

Nadere informatie

BS 31/05/2002 in voege 01/06/2002. Gewijzigd door: MB 16/01/2006 BS 10/02/2006 MB 23/03/2007 BS 05/04/2007

BS 31/05/2002 in voege 01/06/2002. Gewijzigd door: MB 16/01/2006 BS 10/02/2006 MB 23/03/2007 BS 05/04/2007 29 MAART 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor de erkenning van beoefenaars van de tandheelkunde, houders van de bijzondere beroepstitel van algemeen tandarts BS 31/05/2002

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie