Latexvrij handelen op de gipskamer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Latexvrij handelen op de gipskamer"

Transcriptie

1 Latexvrij handelen op de gipskamer Mirjam Tak

2 Protocol Handeling: Latexvrij handelen op de gipskamer van het WKZ. Trefwoorden: - Latexallergie - Overgevoeligheid - Spina Bifida Omschrijving: Het latexvrij behandelen van patiënten met een bekende of bewezen allergie voor latex, alsmede alle patiënten, die behoren tot één van de volgende risicogroepen. - congenitale afwijkingen van de urinewegen - neurologische aandoeningen zoals spina bifida - spieratrofieën - spastische paresen Bevoegdheid: Geen voorbehouden handeling. Doel: Het latexvrij behandelen van patiënten met een bekende of bewezen latexallergie, alsmede alle patiënten, die behoren tot één van de risicogroepen.

3 Indicatie: Het behandelen van patiënten op de gipskamer. Complicaties bij het gebruik van latex bij patiënten die overgevoelig zijn voor latex: - Huidreacties bij huidcontact - Oedeem lippen of systemische allergische reacties bij contact met rubber (handschoenen) - Anafylactische reacties bij contact met slijmvliezen Voorbereiding: Vaststellen of de patiënt overgevoelig voor latex of tot een risicogroep behoort. (zie voorblad medische status, navragen bij patiënt / ouder) Preventie van allergische reacties berust op het voorkomen van contact met latexallergenen, zowel het rechtstreeks contact met de huid als middels inhalatie. Veiligheidshalve is het een goede zaak om alle patiënten, die behoren tot de risicogroep, te beschouwen als latexovergevoelig. Ook latexallergenen gebonden aan handschoenpoeder of stofdeeltjes, die vrij in de lucht zweven, kunnen ingeademd worden en reacties geven. Deze deeltjes kunnen lang in de ruimte blijven zweven, zodat het zinvol is geen latex handschoenen te gebruiken. Werkwijze: Zorg dat de werkruimte vrij is van stofdeeltjes die latex kunnen bevatten. Geef kinderen geen speeltjes ter afleiding die latex kunnen bevatten (bv. ballonnen) Vermijd verbandartikelen waarin latex is verwerkt. Bijgaande lijst geeft een opsomming van de materialen die gebruikt worden op de gipskamer met vermelding, of er al dan niet latex is verwerkt.

4 Onderzoeksverslag LATEXVRIJ HANDELEN OP DE GIPSKAMER Mirjam Tak, gipsverbandmeester Wilhelmina kinderziekenhuis. Samenvatting Latexallergie is een toenemend probleem in de gezondheidszorg. Bepaalde groepen patiënten en werknemers in de gezondheidszorg lopen een verhoogd risico overgevoeligheid voor latex te ontwikkelen. Het is daarom van belang te weten in welke producten latex is verwerkt. Het doel van het onderzoek is te kijken naar wie de risicogroepen zijn, wat de mogelijke complicaties zijn van een latexallergie en wat de mogelijkheden zijn deze complicaties te vermijden op de werkplek. Door literatuurstudie en in een gesprek met een allergoloog kwam duidelijk naar voor dat patiënten met spina bifida en operatiekamerpersoneel een grote kans hebben een overgevoeligheid voor latex te ontwikkelen en dat het van belang is het contact met latex in deze groepen te vermijden. Vervolgens werd van alle producten die wij op de gipskamer gebruiken nagegaan of ze latex bevatten. Met behulp van deze gegevens is er een latexprotocol gemaakt voor de gipskamer van het Wilhelmina kinderziekenhuis waarin beschreven staat wat de risicogroepen zijn, wat de mogelijke complicaties zijn bij het gebruik van latex bij deze groepen, en een lijst van producten die gebruikt worden met de vermelding of ze latex bevatten of niet. Conclusie: Latexallergie is een serieus probleem bij patiënten met spina bifida en bij werknemers in de gezondheidszorg. De aanwezigheid van een latexprotocol maakt het mogelijk om latexvrij te handelen als dit nodig is.

5 Inhoudsopgave Inleiding Latexallergie Risicogroepen Het onderzoek Het resultaat De conclusie

6 Inleiding Rubber wordt al meer dan 100 jaar gebruikt in vele producten. De afgelopen 20 jaar zijn er steeds vaker allergische en zelfs anafylactische reacties tegen natuurrubber beschreven. Oorzaken van de toenemende gevoeligheid zijn onder andere de toename in het gebruik en de slechtere kwaliteit van latexhandschoenen 5. De grootste problemen komen voor in de gezondheidszorg. Het is inmiddels bekend dat patiënten met spina bifida een groot risico lopen een allergie tegen latex te ontwikkelen. Ook hoor je steeds meer van werknemers in de gezondheidszorg dat ze overgevoelig zijn voor latex, met name operatiekamerpersoneel. In het Wilhelmina kinderziekenhuis wordt een grote groep spina bifida patiënten behandeld waarbij men sinds ± 12 jaar het contact met latex probeert te vermijden. Zo is er een latexvrije operatiekamer en op de verpleegafdelingen zijn latexprotocollen. Op de gipskamer echter worden vele producten gebruikt die niet in de protocollen opgenomen zijn. Het was daarom belangrijk om voor de gipskamer een apart latexprotocol te ontwikkelen.

7 Latexallergie Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor rubberen producten 7 zoals ballonnen, onderzoekshandschoenen en condooms. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (type IV allergie) en /of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van latex latexeiwitten (type I allergie). Type 4 allergie Dit is een contactallergie en die ontstaat na langdurige blootstelling (maanden, jaren) aan het betreffende allergeen (een stof die de allergische reactie uitlokt). Met name de chemische toevoegingen aan het latexsap kunnen de oorzaak zijn van het plaatselijke contacteczeem. Als men een contactallergie heeft ontstaat deze meestal uren tot dagen na het contact met latex. De klachten kunnen zijn: -eczeem van de huid, roodheid, jeuk, soms bultjes en blaasjes -jeukende bultjes of zwelling van oogleden, lippen of handen. Type I allergie Bij deze allergie staan antistoffen centraal (eiwitten die het lichaam maakt en die gericht zijn tegen bepaalde stoffen, in dit geval tegen latexdeeltjes. Bij inademing van latexdeeltjes (uittrekken van gepoederde handschoenen) of contact van latexeiwitten met het slijmvlies (operaties, tandarts) kunnen de volgende klachten ontstaan: -niezen, loopneus, verstopte neus, jeuk in de neus -tranen, jeukende en /of rode ogen -kortademigheid, hoesten en /of piepende ademhaling -jeukende bultjes op de hand binnen 30 minuten na het aantrekken van de handschoenen -jeukende bultjes op de rest van het lichaam direct na het aantrekken van de handschoenen -zwelling van handen, oogleden, lippen of tong -anafylactische shock 2

8 Risicogroepen In het algemeen vormen atopici (mensen met een genetisch bepaalde predispositie voor IgE-gemedieerde allergie) een risicogroep. Daarnaast zijn er twee bijzondere groepen met risico voor latexallergie bekend. De eerste groep bestaat uit werknemers in de gezondheidszorg (artsen, verpleegkundigen, tandartsen, en vooral operatiekamerpersoneel); de tweede groep bestaat uit patiënten die door operaties of catheterisatie (spina bifida, urogenitale malformaties 1 ) vaak in aanraking komen met latex. Werknemers in de gezondheidszorg Bij deze groep worden de allergische reacties voornamelijk veroorzaakt door latexbevattende handschoenen 2. Het gehalte aan latexeiwitten is in gepoederde handschoenen vele malen hoger dan in niet-gepoederde handschoenen 6. Latexallergenen hechten zich aan de poederdeeltjes en deze komen in de lucht als de handschoenen uitgetrokken worden. In ruimten waar vaak handschoenen worden uitgetrokken kunnen deze deeltjes gemakkelijk worden ingeademd. Dit kan leiden tot astmaklachten in de operatiekamer. In 1998 is er een onderzoek geweest naar latexallergie bij alle handschoendragende werknemers op de operatiekamercomplexen van het AZR 1. Eén op de zeven (14%) werknemers bleek gesensibiliseerd. Bij deze groep latexgesensibiliseerde kwamen duidelijk meer klachten voor van de huid, zoals jeuk, roodheid en /of eczeem (type 4). Ook urticaria en angio-oedeem en rhinoconjuctivitis werden vaker gemeld (type 1). Patiënten Bij deze groep wordt overgevoeligheid veroorzaakt doordat de patiënten meerdere operaties onder narcose moeten ondergaan, vooral in combinatie met regelmatige urineweg-catheterisaties 2. Dit is het geval bij kinderen met spina bifida en bij kinderen met urogenitale malformaties, spieratrofieën en spastische paresen 8. Daarbij blijken patiënten met spina bifida sowieso gevoeliger voor allergische aandoeningen 4. Bij onderzoek naar latexallergie bij spina bifida patiënten 3 Bleek dat 40,5% van de patiënten antistoffen tegen latex had. In tegenstelling tot 11,4% bij atopici en 1.9% bij gezonde kinderen. Kinderen met spina bifida ondergaan minstens 1 operatie en meestal meerdere. Maximum in deze studie was 30 operaties, het gemiddelde was 6. Het was duidelijk dat de antilichamen toenamen met het toenemen van het aantal operaties. Bij 1 op de 5000 ingrepen onder algehele anesthesie komt perioperatieve anafylaxis voor 2, In 20 % daarvan is het een gevolg van latexallergie. Perioperatieve anfylaxis komt voor bij 1 op de 8 ingrepen bij kinderen met spina bifida die zijn gesensibiliseerd voor latex. Het spreekt voor zich dat alle contact met latex bij deze kinderen vermeden dient te worden.

9 Onderzoek Om te beginnen heb ik een gesprek gehad met een allergoloog gehad in het Dijkzicht ziekenhuis te Rotterdam. Hij houdt zich intensief bezig met de gevolgen en preventie van latexallergie. Van hem kreeg ik artikelen, een voorbeeld van een latexprotocol, en informatie over latexallergie. Via literatuur heb ik onderzocht wie er risico lopen een latexallergie te ontwikkelen en wat de mogelijke gevolgen zijn van een latexallergie. Vervolgens heb ik een lijst gemaakt van alle producten die wij op de gipskamer gebruiken met de naam van de leverancier erbij. Aan de leveranciers is een brief geschreven en een lijst van alle producten die wij van hen betrekken met de vraag of ze met zekerheid kunnen zeggen of er in deze producten latex is verwerkt of niet. Tevens werd hen gevraagd of ze alternatieven hebben voor de latexhoudende producten. Daarna heb ik een gesprek gehad met iemand binnen ons ziekenhuis die zich bezig houdt met het ontwikkelen van protocollen. Tot slot heb ik volgens de richtlijnen van het ziekenhuis een latexprotocol geschreven voor de gipskamer.

10 Resultaten Het blijkt dat latexallergie een toenemend probleem is in de gezondheidszorg. Werknemers in de operatiekamers zijn voor 14% gesensibiliseerd en hebben klachten van zowel type I als van Type IV. Gepoederde latexhoudende handschoenen zijn de grootste oorzaak van deze klachten. Deze zouden binnen de gezondheidszorg vervangen moeten worden door alternatieven (zie bijlage 2). Patiënten met spina bifida zijn voor 50% gesensibiliseerd en lopen een verhoogde kans op een anafylactische reactie tijdens een ingreep. Deze kinderen dienen vanaf het begin latexvrij behandeld te worden om latexallergie te voorkomen. Van de producten die wij op de gipskamer gebruiken bevatten de meeste geen latex. In het algemeen kan gezegd worden dat de tapes latex bevatten in de kleeflaag en tubigripp in de elastische draad. Ook zit er latex in de Notac skintraction en de rolyan cuschion padding van S&N (zie bijlage 1). Hypoallergene producten en synthetische latex kunnen toch natuurrubber bevatten en bieden dus geen alternatief.

11 Conclusie Latexallergie is een serieus probleem voor werknemers in de gezondheidszorg en voor patiënten met spina bifida. Gepoederde latex onderzoekshandschoenen zouden vervangen moeten worden door alternatieven en patiënten met spina bifida en dienen ten alle tijden latexvrij behandeld te worden. De aanwezigheid van een latexprotocol maakt het mogelijk latexvrij te handelen als dit nodig is.

12 Literatuurlijst (1) A.M.H.Bijl, N.W.de Jong, P.G.H.Mulder, R.Gerth van Wijk en H.de Groot. Prevalentie van IgE-gemedieerde allergie voor natuurrubberlatex op Rotterdamse operatiekamers. Ned Tijdschr Geneeskd 1999;1780:143(35) (2) A.P.H.Jansen, G.Nierop. Latex in opmars. Janssen-cilag Medisch wetenschappelijk nieuws. april 1997;74 (3) R.Cremer, A.Hoppe, E.Korsch, U.Kleine-Diepenbruck, F.Bläker. Natural rubber latex allergie: prevalence and risk factors in patiënts with spina bifida compared ith atopic children and controls. Eur J Pediatr 1998; 157:13-16 (4) Shailen Shah, Michael Cawley, Roz Gleeson, John O Conner, Stephn McGeady. Latex allergy and latex sensitization in children and adolescents with meningomyelocele. J Allergy Clin Immunol june 1998,Volume 101, number 6, part 1 (5) H. de Groot, H.Boogaers. Overstap op ongepoederde onderzoekshandschoenen noodzakelijk. Monitor 3/1998(9) (6) H.de Groot. Tropisch fruit mede schuldig. Monitor 7-8/1996 (6) (7) Folder latexallergie AZR (8) Latexprotocol OK WKZ 1994

13 Artikelenlijst Verbandartikelen Wel + / Geen - Latex Latexvrij alternatief Badstof kous (Lohman) - Biplatrix (Bdf) - Buistricot (Lohman) - Camp heupabductie-orthese (Basko) - Castinggloves BLAUW (J&J) Latex + Castinggloves GROEN Castinggloves GROEN (J&J) - Cellona randpolster (Lohman) - Chinese vingers (Lomed) - Collar n cuff (Medeco) - Crêpe papierwindsels (Lohman) - Cutinova foam (Bdf) - Cutinova Thin (Bdf) - Cutisoft niet steriel (Bdf) - Cutisoft steriel (Bdf) - Deltacast Conformable (J&J) - Deltatape (pré-tape) (J&J) - Elastoplast (Bdf) Latex in kleeflaag + Elastoplast Low Allergy Elastieken (Somas) Latex + Gipszaag (Lomed) - Groen zeil (Medeco) - Gipshak (Bdf) - Hansamed soft (Bdf) - Hansapor steriel (Bdf) - Hydrofielwindsel (Medeco) - Ideaalwindsel (Bdf) - Jan Visser spreider (Basko) - Jelonet (S&N) - Katoenen gipskous ribbed (Medeco) - Kiddie Cast Shoe (Loman) - Leukotape classic (Bdf) Latex in kleeflaag + Leukotape foam (Bdf) - Lijmpatronen (Spronken) - Mallet spalken (Lomed) - Medfoam badstof plakpolster (Medeco) -

14 Medifam (Stockx) - Mepitel (Mölnlyke) - Micropore (3M) - Mitella (Medeco) - Neofract Softschuim (Spronken) - Neofract Hardshuim (Spronken) - Neofract Kousen/hemden (Spronken) - Nieten (Spronken) - Notac skintraction kit (Medeco) Latex in kleeflaag + Non-adhesive traction Non-adhesive skintraction kit (Medeco) - Orfit Soft platen (Somas) - Orfit Handspalken (Somas) - Orfitubes (Somas) - Orthoplast (J&J) - Pavlik bandage (Sporca) - Ringstrap (Stockx) - Roerstaafjes (Spronken) - Rolyan cushion padding (S&N) Latex + Scotchcast longguette (3M) - Sofban (S&N) - Softcast (3M) - Splintstrap (Stockx) - Spreidhose Listra (Sporca) - Standaard haakband (Stockx) - Standaard lusband (Stockx) - Steristrips (3M) - Stockinette plain (Medeco) - Tensoplast (S&N) Latex + Tensoplast sport (S&N) - Tracord Traction Cord (Medeco) - Tricofix (Bdf) - Tubigripp huidskleur (Medeco) Latex elastische Versagrip S&N draad+ Tubigripp wit (Medeco) Latex elastische draad+ Uniflex crêpe (Bdf) - Velcrosluiting voor corset (Spronken) - Vinyl handschoenen (Endamed) - Zelfklevend haakband (Stockx) -

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Latexallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Latexallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Latexallergie rkz.nl Inleiding Steeds meer mensen bouwen een latexallergie op, bijvoorbeeld door het gebruik van rubber handschoenen of condooms. Een allergie ontstaat meestal wanneer

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Latexallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Latexallergie PATIËNTEN INFORMATIE Latexallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor rubberen producten zoals handschoenen, condooms en ballonnen. De overgevoeligheid kan

Nadere informatie

De klachten van de echte latexallergie kunnen zeer verschillend zijn en hangen doorgaans af van de manier van blootstelling:

De klachten van de echte latexallergie kunnen zeer verschillend zijn en hangen doorgaans af van de manier van blootstelling: LATEXALLERGIE Twee soorten latexallergie Er bestaan twee soorten allergie die in verband staan met latex. De eerste is de echte latexallergie die wordt veroorzaakt door de eiwitten die aanwezig zijn in

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Allergisch voor latex. Wat nu? Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Allergisch voor latex. Wat nu? Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Allergisch voor latex i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor latex: wat nu? Wanneer u in contact met latex komt, kunt u verschillende, soms ernstige, klachten

Nadere informatie

Inleiding. Epidemiologische gegevens

Inleiding. Epidemiologische gegevens Auteur: A.P.H. Jansen, internist-allergoloog Allergologie Praktijk Arnhem maart 2009 Sinds de eerste meldingen van allergische reacties op latexbevattende producten is de incidentie van latexallergie snel

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Allergisch voor latex. Wat nu? Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Allergisch voor latex. Wat nu? Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Allergisch voor latex i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor latex: Wat nu? Uw dermatoloog heeft met een huidtest of bloedonderzoek aangetoond dat u allergisch

Nadere informatie

Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren Allergie voor huisdieren Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Allergie voor huisdieren. Normaal zorgt ons afweersysteem ervoor dat lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkkende organismen die ons lichaam

Nadere informatie

Allergisch voor Latex

Allergisch voor Latex Allergisch voor Latex U bent allergisch voor latex: Wat nu? Uw dermatoloog heeft met een huidtest of bloedonderzoek aangetoond dat u allergisch bent voor latex (natuurrubber). Wanneer u hiermee in contact

Nadere informatie

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties Informatie over Hooikoorts en andere allergische reacties Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Voorkomen van hooikoorts 4 Andere allergische reacties 5 Klachten en symptomen 5 Wanneer

Nadere informatie

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hooikoorts en andere allergische reacties Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 6 Voorkomen van hooikoorts

Nadere informatie

Benzocaïneallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Benzocaïneallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Benzocaïneallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor Benzocaïne: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor benzocaïne. Wanneer u hiermee in aanraking komt,

Nadere informatie

U bent allergisch voor latex: Wat nu? In welke producten komt latex voor?

U bent allergisch voor latex: Wat nu? In welke producten komt latex voor? Dermatologie Latex U bent allergisch voor latex: Wat nu? Uw dermatoloog heeft met een huidtest of bloedonderzoek aangetoond dat u allergisch bent voor latex (natuurrubber). Wanneer u hiermee in contact

Nadere informatie

Allergisch voor Benzocaïne

Allergisch voor Benzocaïne Allergisch voor Benzocaïne U bent allergisch voor Benzocaïne: Wat nu Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor benzocaïne. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Veel ouders van kinderen, en ook volwassenen, denken dat een allergie de oorzaak is van eczeem. Zij komen met de vraag bij de huisarts

Nadere informatie

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen Allergie Wat is een allergie? Een allergie is een overdreven reactie (overgevoeligheidsreactie) van het afweersysteem op, in het algemeen niet-schadelijke stoffen, zoals: stuifmeel, huidschilfers van huisdieren,

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Urticaria en Angio-oedeem

Patiëntenvoorlichting Urticaria en Angio-oedeem Patiëntenvoorlichting Urticaria en Angio-oedeem Wat zijn urticaria en angio-oedeem? Urticaria Urticaria zijn hevig jeukende verheven rode vlekken op de huid met een centrale bleke opheldering. Is er sprake

Nadere informatie

PTBFF-harsallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

PTBFF-harsallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar PTBFF-harsallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor paratertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Contactallergologisch onderzoek

Contactallergologisch onderzoek Dermatologie Contactallergologisch onderzoek Plakproeven Inleiding U heeft een afspraak gemaakt op de polikliniek dermatologie voor plakproeven. De officiële naam daarvoor is epicutaan allergologisch

Nadere informatie

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Inleiding U heeft één of meerdere ernstige allergische aanvallen gehad, ook wel anafylaxie genoemd.

Nadere informatie

Urticaria en angio-oedeem

Urticaria en angio-oedeem Urticaria en angio-oedeem URTICARIA EN ANGIO-OEDEEM Urticaria Urticaria zijn hevig jeukende verheven rode vlekken op de huid met een centrale bleke opheldering. Is er sprake van één bult of vlek dan spreekt

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Allergisch voor Primine

Allergisch voor Primine Allergisch voor Primine U bent allergisch voor Primine: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor primine. Wanneer u in contact komt met primine, kan dat aanleiding geven tot het

Nadere informatie

Urticaria en angio-oedeem. Sophia Kinderziekenhuis

Urticaria en angio-oedeem. Sophia Kinderziekenhuis Urticaria en angio-oedeem Sophia Kinderziekenhuis In deze folder vindt u informatie over de huidaandoeningen urticaria en angio-oedeem. Wij willen u vragen deze folder goed door te lezen, zodat wij u en

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars U bent allergisch voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Nadere informatie

Haarverf allergie (p-phenylenediamine)

Haarverf allergie (p-phenylenediamine) Dermatologie Haarverf allergie (p-phenylenediamine) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent allergisch voor p-phenylenediamine: Wat nu? Uw dermatoloog

Nadere informatie

Allergisch voor benzocaïne

Allergisch voor benzocaïne Dermatologie Allergisch voor benzocaïne i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor Benzocaïne: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor benzocaïne.

Nadere informatie

Primineallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Primineallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Primineallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor PRIMINE: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor primine. Wanneer u in contact komt met primine, kan dat

Nadere informatie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie Informatie Allergische reactie bij kinderen Anafylaxie Inleiding In deze folder krijgt u informatie over de behandeling van een ernstige allergische reactie (anafylaxie). Wat is anafylaxie? Een anafylactische

Nadere informatie

Urticaria en angio-oedeem

Urticaria en angio-oedeem Urticaria en angio-oedeem Informatie afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (juni 2011) In deze folder vindt u informatie over urticaria en angio-oedeem. Wat zijn urticaria en angio-oedeem?

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie PATIËNTEN INFORMATIE Huisdierallergie Introductie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over huisdierallergie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Latexallergie in de gezondheidszorg - ook in Nederland een probleem!

Latexallergie in de gezondheidszorg - ook in Nederland een probleem! Latexallergie in de gezondheidszorg - ook in Nederland een probleem! Trefwoorden - beroepsallergie - latex - prevalentie - preventie Samenvatting Type I gemedieerde allergie voor latex wordt de laatste

Nadere informatie

eczeem door huidirritatie: tekortschieten huidbarrière eczeem door contactallergie

eczeem door huidirritatie: tekortschieten huidbarrière eczeem door contactallergie Lezing verslag Verslag van Maandag 26 November 2001 Spreker: Dr Meinardi Beroepsaandoeningen van tandheelkundig personeel Huidaandoeningen eczeem op handen/onderarmen en/of gelaat eczeem door huidirritatie:

Nadere informatie

01 - Informatie over de behandeling van allergieën

01 - Informatie over de behandeling van allergieën 01 - Informatie over de behandeling van allergieën Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT PURETHAL Pollen, suspensie voor injectie voor subcutaan gebruik Gezuiverde allergenen uit een mengsel van 10 grassen Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Dermatologie. Rubberallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Rubberallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie U bent allergisch voor rubber: wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor rubber. Wanneer u met rubber in aanraking komt, kan dat aanleiding geven

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef PATIËNTEN INFORMATIE Plakproef 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u enige informatie geven over het onderzoek. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

P-Phenylenediamineallergie

P-Phenylenediamineallergie P-Phenylenediamineallergie Dermatologie Beter voor elkaar U bent allergisch voor p-phenylenediamine: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor p-phenylenediamine (wordt uitgesproken

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Allergisch voor Rubber

Allergisch voor Rubber Allergisch voor Rubber U bent allergisch voor rubber: wat nu. Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor rubber. Wanneer u met rubber in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

Urticaria en angio oedeem

Urticaria en angio oedeem Urticaria en angio oedeem Haarlem Urticaria Urticaria zijn hevig jeukende verheven rode vlekken op de huid met een centrale bleke opheldering. Is er sprake van één bult of vlek dan spreekt men in het Nederlands

Nadere informatie

Allergisch voor p-phenylenediamine

Allergisch voor p-phenylenediamine Dermatologie Allergisch voor p-phenylenediamine i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor p-phenylenediamine: wat nu? Als uw huid in aanraking komt met p-phenylenediamine

Nadere informatie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie 03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatie-allergenen

Immunotherapie met inhalatie-allergenen Immunotherapie met inhalatie-allergenen Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt en/of huidschilfers van katten. Deze stoffen die in de lucht voorkomen,

Nadere informatie

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis Dierenallergie Sophia Kinderziekenhuis Is uw kind misschien allergisch voor dieren? In deze folder leest u wat een allergie is, wat de klachten zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. Wij willen u vragen

Nadere informatie

Epoxyharsenallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Epoxyharsenallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Epoxyharsenallergie Dermatologie Beter voor elkaar U bent allergisch voor epoxyharsen. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor een epoxyhars. Wanneer u hiermee in aanraking

Nadere informatie

Urticaria en angio-oedeem. Centrumlocatie

Urticaria en angio-oedeem. Centrumlocatie Urticaria en angio-oedeem Centrumlocatie In deze folder vindt u informatie over urticaria en angio-oedeem. Wat zijn urticaria en angio-oedeem? Urticaria Urticaria zijn hevig jeukende verheven rode vlekken

Nadere informatie

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het?

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het? Immunotherapie Immunotherapie De behandeling van allergie bestaat uit drie stappen: 1. het zoveel mogelijk vermijden van de stof die allergische klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld saneren van de slaapkamer);

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Allergie (allergische rhinitis)

Allergie (allergische rhinitis) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Allergie (allergische rhinitis) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is allergie?... 3 Hooikoorts... 3 De belangrijkste allergenen... 3 Wat gebeurt er bij een allergieaanval?...

Nadere informatie

Behandeling van een anafylactische reactie

Behandeling van een anafylactische reactie PATIËNTEN INFORMATIE Behandeling van een anafylactische reactie Door middel van de adrenaline auto-injector of noodpen 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Allergisch voor Composieten

Allergisch voor Composieten Allergisch voor Composieten U bent allergisch voor Composieten: wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor sesquiterpeenlactonen. Deze stoffen komen van nature voor in bepaalde

Nadere informatie

Wat is allergie? Wat is hooikoorts?

Wat is allergie? Wat is hooikoorts? K.N.O. Allergie Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en de daarbij behorende klachten. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de

Nadere informatie

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Immunotherapie In overleg met uw arts heeft u besloten om uw allergische klachten te laten behandelen met een injectiekuur (immunotherapie). Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie Sophia Kinderziekenhuis Voedselprovocatie Test op voedselallergie Bij een voedselprovocatie onderzoeken wij of uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen. In deze folder leest u meer over het

Nadere informatie

Allergie begrijpen. Er zijn steeds meer mensen met allergie. Een allergie is een erfelijke aandoening** 29 % In België treft ze*:

Allergie begrijpen. Er zijn steeds meer mensen met allergie. Een allergie is een erfelijke aandoening** 29 % In België treft ze*: Ik informeer me Allergie begrijpen Er zijn steeds meer mensen met allergie JUIST: De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) rangschikt allergie op de 4 de plaats van chronische aandoeningen wereldwijd. In

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Beste patiënt De vragenlijst hieronder betreft vragen over urticaria (galbulten) en/of angio-oedeem (zwellingen). De antwoorden op de vragen zijn van

Nadere informatie

Allergie voor Perubalsem. Polikliniek Huidziekten IJsselland Ziekenhuis

Allergie voor Perubalsem. Polikliniek Huidziekten IJsselland Ziekenhuis Allergie voor Perubalsem Polikliniek Huidziekten IJsselland Ziekenhuis U bent allergisch voor Perubalsem Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor Perubalsem. Wanneer u hiermee in aanraking

Nadere informatie

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13 Allergie KNO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is allergie?... 5 3. Wat is hooikoorts?... 5 4. Wat zijn de belangrijkste allergenen?... 6 5. Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?... 7

Nadere informatie

PENICILLINE-ALLERGIE

PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE Penicillines maken deel uit van een grotere groep antibiotica die vaak gebruikt worden om bacteriële infecties te behandelen. Dit kan via pillen, injecties of

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Allergisch voor P-Phenylenediamine

Allergisch voor P-Phenylenediamine Allergisch voor P-Phenylenediamine U bent allergisch voor p-phenylenediamine: Wat nu? Uw dermatoloog heft aangetoond dat u allergisch bent voor p- phenylenediamine (wordt uitgesproken als: parafenyleendiamine

Nadere informatie

Rituximab (Mabthera )

Rituximab (Mabthera ) Rituximab (Mabthera ) Maatschap reumatologie Kennemerland RITUXIMAB (MABTHERA ) Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Rituximab te behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus Allergie Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus 2 Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in het CWZ met u bespreekt, zodat u zich kunt voorbereiden op het gesprek of na het gesprek

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk hierbij aan boerderijdieren, proefdieren

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde Longverpleegkundige Longgeneeskunde Astma en COPD Astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn chronische aandoeningen van de ademhlingsorganen. Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van

Nadere informatie

Allergie- en astmacentrum voor kinderen

Allergie- en astmacentrum voor kinderen Patiënteninformatie Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum van Tergooi Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum

Nadere informatie

Dermatologie. Formaldehyde. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Formaldehyde. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie Formaldehyde U bent allergisch voor formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen (ook wel genoemd formaldehyde releasers): Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond

Nadere informatie

Hooikoorts. Sophia Kinderziekenhuis

Hooikoorts. Sophia Kinderziekenhuis Hooikoorts Sophia Kinderziekenhuis Heeft uw kind misschien last van hooikoorts? In deze folder leest u wat hooikoorts en allergie is, wat de klachten zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. Wij willen

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem?

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem? CONTACTECZEEM Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u huidafwijkingen door contact met bepaalde stoffen. Er zijn twee soorten contacteczeem: allergisch contacteczeem irritatief contacteczeem Soms

Nadere informatie

6. Contacteczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

6. Contacteczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 6. Contacteczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u uitslag op uw huid (eczeem) door contact met bepaalde stoffen.

Nadere informatie

ALLERGIE ONDERZOEKEN

ALLERGIE ONDERZOEKEN ALLERGIE ONDERZOEKEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over allergie onderzoeken in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien

Nadere informatie

HOOIKOORTS EN ALLERGIE

HOOIKOORTS EN ALLERGIE HOOIKOORTS EN ALLERGIE WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOIKOORTS EN ALLERGIE VOOR HUISSTOFMIJT

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM Patiënteninformatiedossier (PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM onderdeel WAT IS CONSTITUTIONEEL ECZEEM? ECZEEM Wat is constitutioneel eczeem? INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?...4

Nadere informatie

Geneesmiddelenallergie. Sophia Kinderziekenhuis

Geneesmiddelenallergie. Sophia Kinderziekenhuis Geneesmiddelenallergie Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft mogelijk klachten gekregen na gebruik van medicatie. In deze folder leest u wat geneesmiddelovergevoeligheid is, wat de klachten zijn en welke

Nadere informatie

Hooikoorts en allergie

Hooikoorts en allergie 400019 Hooikoorts_400019 Hooikoorts 24-07-12 08:20 Pagina 8 Hooikoorts en allergie WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

Nadere informatie

Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG

Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG Dit onderzoek wordt gedaan op de Afdeling Allergologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, onder leiding van J.N.G. Oude

Nadere informatie

U bent allergisch voor Perubalsem, wat nu?

U bent allergisch voor Perubalsem, wat nu? U bent allergisch voor Perubalsem, wat nu? 2 Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor Perubalsem. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren

Nadere informatie

Dermatologie. Colofoniumallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Colofoniumallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 U bent allergisch voor colofonium. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor colofonium. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding

Nadere informatie

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling)

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Algemeen Wat is een allergie? Verschijnselen van voedselallergie RAST-test Eliminatie-provocatieproef Aantonen van koemelkeiwitallergie

Nadere informatie

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen Subcutane immunotherapie Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen 2 Allergie: hoe zat het ook al weer? Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan veroorzaakt worden door inademing

Nadere informatie

A breakthrough solution Medische handschoenen en (contact) allergie

A breakthrough solution Medische handschoenen en (contact) allergie A breakthrough solution Medische handschoenen en (contact) allergie Handschoenen en allergie Type I Door de sterke toename in gebruik van latex handschoenen in de jaren 80 is het aantal allergie gevallen

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Dermatologie Allergisch contacteczeem i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk,

Nadere informatie

Allergisch voor Formaldehyde

Allergisch voor Formaldehyde Allergisch voor Formaldehyde U bent allergisch voor formaldehyde/ formaldehyde afgevende conserveermiddelen (ook wel genoemd formaldehyde releasers): Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch

Nadere informatie

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Algemeen Uw kind heeft verschijnselen die kunnen passen bij een allergie (overgevoeligheid) voor voedsel (bijvoorbeeld koemelkeiwit of pinda's) of medicijnen

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook leggen we in deze

Nadere informatie

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus?

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus? KNO Allergie Allergie In deze folder vindt u informatie over allergie, de klachten en andere aspecten die te maken hebben met allergie. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Dermatologie. Neomycineallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Neomycineallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 U bent allergisch voor neomycine: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor neomycine. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie