Inspiratiepakket Officials..

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspiratiepakket Officials.."

Transcriptie

1 Met het inspiratiepakket officials wil de VSF de Vlaamse sportfederaties stimuleren en inspireren om meer concrete acties in functie van het officialbeleid te ondernemen. Het pakket is een bundeling van good practices die door federaties zijn ontwikkeld en zal steeds aangevuld worden met andere (nieuwe) initiatieven van de federaties. Belangrijk om te benadrukken, is dat dit pakket slechts een bundeling is van losse acties. De keuze om een bepaalde actie in de praktijk te brengen, moet steeds gekaderd worden in het officialbeleid van de federatie. In het pakket worden de good practices onderverdeeld in vijf thema s: Instroom van officials Behoud van officials Kwaliteit en opleiding van officials Respect voor officials Spelregelkennis van officials (en anderen) Er zijn 3 cruciale stappen om het pakket goed te gebruiken. 1. Duid een verantwoordelijke officials aan, deze persoon is hét aanspreekpunt binnen de federatie omtrent officials. 2. Breng de beginsituatie in kaart binnen je federatie, door middel van: - een database, zodat je de registratie van je officials correct kan opvolgen. - een 4-jaarlijkse tevredenheidsbevraging bij jouw officials, aangereikt door VSF. Op deze manier kan je het resultaat van je acties meten en evalueren. 3. Alle good practices werden door federaties naar voor gebracht tijdens één van de vijf sessies van het project. VSF kan je in contact brengen met deze federaties. Op deze webpagina kan je alvast enkele heel concreet uitgewerkte voorbeelden en documenten terugvinden van acties die in de volgende thema s aan bod komen. Met ander woorden, je hoeft dus het warm water niet (altijd) opnieuw uit te vinden.

2 Instroom van officials 1. In eerste instantie kan je gebruik maken van je netwerk. Spreek de mensen aan om official te worden. Je kan bijvoorbeeld aan elke official vragen om per seizoen 5 mensen aan te spreken. Contacteer ook ex-spelers, dit zijn potentiële ervaren officials. Verder kan je via persoonlijk contact mensen aansporen om eens mee te lopen. 2. Op vlak van beleid kan je een aantal belangrijke zaken doorvoeren: Duid een coördinator officials aan binnen de club, op die manier heb je een duidelijk aanspreekpunt voor kandidaat officials. Maak een wervingsplan op voor officials. Maak een loopbaantraject op voor officials. Werk met een niveausysteem in officials, waarbij je automatisch official van het laagste niveau bent na het volgen van een trainersopleiding of na het spelen in een bepaald competitieniveau. Zorg voor een drempelverlaging, maar bewaak de kwaliteit. Verplicht je leden om een scheidsrechtercursus te volgen om verder te kunnen doorstromen in de sport. Verplicht jeugdspelers om als official te fungeren bij de jeugdreeksen. 3. Om nieuwe officials te rekruteren kan je marketingacties lanceren en events organiseren. Denk hierbij aan volgende mogelijkheden: Opmaken van een promotiefilm Rekruteringscampagne via direct s, affiches, flyers, tijdschriften, Zorg er ook voor dat geïnteresseerden gemakkelijk kunnen toehappen. Dit kan door bijvoorbeeld een grote knop word official, klik hier als banner op je website te plaatsen. Organiseer rekruteringscampagnes in (hoge)scholen en universiteiten. Organiseer een talentdag, startdag, startweekend, Organiseer een promotioneel event voor de officials (bijvoorbeeld Dag/Week van de Official ). 4. Tot slot kan er een financiële stimulans (voor de official zelf en voor de clubs om de officials aan te leveren) aangeboden worden. Echter, denk vooral goed na over niet financiële beloningen en erkenning, deze zijn belangrijk voor de motivatie.

3 Behoud van officials 1. Een eerste stap om officials in je federatie te houden, is het vergaren van kennis. Zo kan je aan de hand van volgende statistische gegevens het landschap van de officials voor jouw federatie in kaart brengen en hier conclusies uit trekken: aantal officials, leeftijd dienstdoende officials, jaren dienst van dienstdoende officials, na hoeveel jaar uitstroom, aspecten waar men (on)tevreden over is, 2. De beloningspolitiek voor officials hoeft zeker niet altijd om geld te draaien. Zo kunnen er tal van soft-incentives aangeboden worden die volgens bevraging bij officials belangrijker worden ervaren zoals: lunch aanbieden, kledijpakketten uitdelen, korting geven bij federatiemagazines, dag van de official organiseren, gadgets uitdelen, een verjaardagsmailtje sturen en de clubs vragen steeds een warme ontvangst aan te bieden. 3. Nogmaals, leg de nadruk op de intrinsieke motivatie (zelf willen, kunnen, ambities). Officials gedreven door extrinsieke motivatie vallen bovendien sneller af. 4. Differentieer tussen categorieën van officials, bijvoorbeeld: Beginners Jongeren Ouderen Op basis van de doelstellingen en verwachtingen per categorie kan je een specifieke aanpak en begeleiding aanbieden. 5. Door middel van een (tevredenheids)bevraging kan je problemen detecteren. Je kan echter ook exit-bevraging doen. Dat zijn bevragingen bij officials die gestopt zijn. Vraag door om de echte reden van drop-out te achterhalen, waarop je in de toekomst kan anticiperen. 6. Een meldpunt of contactpersoon voor officials na een incident kan er voor zorgen dat officials sneller over hun problemen praten en zich veiliger voelen. Dit meldpunt moet voor mentale en juridische bijstand en ondersteuning zorgen na incidenten.

4 Kwaliteit en opleiding van officials 1. De eerste stap is het aanstellen van éénof meerdere officialcoaches/mentoren die de officials opvolgen en evalueren. Deze persoon stuurt bij indien nodig. Positieve en activerende feedback is hierbij van groot belang. 2. Organiseer (enkele keren per jaar) een trainingsdag voor (actieve) officials, waar gewerkt wordt op belangrijke prestatiebepalende factoren zoals fysieke vaardigheden, perceptueelcognitieve vaardigheden, Beperk het aanbod van training/bijscholing niet enkel tot fysieke zaken of spelregelkennis. Denk ook aan het mentale aspect, bijvoorbeeld via een training in mentale weerbaarheid. 4. Integreer videoanalyses om situaties beter in te schatten. Veel officials volgen hun opleiding via theoretische cursussen. Dikwijls ontbreekt het echter aan praktische voorbeelden en wedstrijdanalyse. Aan de hand van videoanalyses of real life wedstrijdsituaties kan je de opleiding een pak interessanter en duidelijker maken. 5. Breng de ervaring van de oudere official over naar de beginnende official. Dit kan bijvoorbeeld door een ervaren official aan te duiden die een evaluatie uitvoert van een beginnende official, via een persoonlijke aanpak en met feedback. Maak dus een formulier op waarmee de officials geëvalueerd worden, in bijlage vind je een voorbeeld van de Vlaamse Basketballiga. 6. Organiseer een praktijkgerichte test/examen, met nadruk op de interpretatie en op de toepassing van het reglement eerder dan op loutere kennis van het reglement. 7. Het is belangrijk dat elke federatie een opleidingsstructuur uitbouwt voor de official-opleiding. Zo breng je het opstapniveau in kaart, de soorten officials en eventueel een versneld traject voor talenten.

5 Respect voor officials 1. Organiseer een imagocampagne. Bied elke club posters, bierviltjes en spandoeken aan ter promotie van een positief imago in de sportwereld en respect voor de official. 2. Denk aan een concrete waardering/bedanking van je officials. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een geschenk na een wedstrijd, een bedankingskaartje, een huldiging van jubilea, 3. Duid bij de clubs een officialcoördinator aan die de arbitrage beheert op de club zelf. Deze persoon staat in voor de ontvangst van de aangeduide officials en probeert een positief klimaat te creëren. Deze functie kan ook uitgevoerd worden door een supporter. 4. Leg een vaste wedstrijdprocedure op, met name laat sporters elkaar en de official (of zelfs supporters) respectvol groeten voor de wedstrijd en/of na de wedstrijd. 5. Start met fair-play opvoeding bij jongeren. Door jongeren bijvoorbeeld zelf te laten fungeren als clubofficial leren ze omgaan met kritiek en wordt er aan zelfreflectie gedaan. Er kan bijvoorbeeld iedere week een armband toegekend worden aan de fairste sporter. 6. Bundel verschillende respectacties in een Week van de Official. Hierdoor krijg je een groter bereik dan individuele acties. 7. Last but not least, het volstaat als sportfederatie niet om activiteiten met als doel respect voor de official te ondernemen voor één bepaalde doelgroep. Er is een aanpak nodig waarbij uiteindelijk alle doelgroepen dienen bereikt te worden. Respect voor en door iedereen is het streefdoel!

6 Spelregelkennis van officials (en anderen) 1. Maak de opleidingsinhouden in de trainerscursussen omtrent spelregels steeds zo aantrekkelijk mogelijk door toe te spitsen op het toepassen ervan in wedstrijdsituaties. Zit je zelf in de denkcel en vind je dat het deel over de spelregels beter (wervender, duidelijker, aangenamer) kan aangepakt worden, agendeer dit punt en doe een constructief voorstel van hoe het beter kan (op basis van wat je in de sessie spelregelkennis opgestoken hebt). Zit je zelf niet in een denkcel, informeer je collega die er wel in zit of spreek met de DSKO. 2. Bied aan je (kandidaat) officials een reglement in verkorte vorm aan. Dit kan je doen via een filmpje, een samenvatting, een quiz, Organiseer op regelmatige basis een examen/test om de kennis van de spelregels te verhogen en up to date te houden. Deze vorm van opleiding wordt door verschillende federaties toegepast en zorgt ervoor dat de officials zich blijven bijscholen.

Vlaamse Karate Federatie

Vlaamse Karate Federatie Vlaamse Karate Federatie 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,89 8,06 7,96 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 7,48 Opleiding - bijscholing - begeleiding 7,87

Nadere informatie

Alle federaties 6,78 6,29. Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,55% 12,71% Man 14,53% 24,25% 19,04%

Alle federaties 6,78 6,29. Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,55% 12,71% Man 14,53% 24,25% 19,04% Alle federaties 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,58 7,76 7,98 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 6,78 Opleiding - bijscholing - begeleiding 6,29 7,36 7,20

Nadere informatie

Ethisch sporten beleid

Ethisch sporten beleid Ethisch sporten beleid 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Strategie... 3 1.3 Huidige acties... 4 2. Beleidsplan 2017-2020... 5 3. Fair Play Logo... 5 4. Poster Fair Play actie...

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

Praktijkcase EVS -beleid: Van de

Praktijkcase EVS -beleid: Van de Praktijkcase EVS -beleid: Van de De VZF heeft gekozen voor de volgende thema s binnen zijn EVS beleid: Thema 1 : Rechten van het kind Waarom? De Vlaamse Zwemfederatie heeft de Panathlon Verklaring ondertekend

Nadere informatie

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren 1. Inleiding Het is een feit dat vandaag veel sporttechnisch niet gediplomeerde

Nadere informatie

Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren. (versie 2017)

Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren. (versie 2017) Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (versie 2017) Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wie kan een VTS-opleiding Aspirant-Initiator organiseren?...5 2.1

Nadere informatie

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie :

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie : 0/ DUIDING Tijdens de bestuursvergadering van december 2014 gaf het bestuur de opdracht om een actieplan omtrent Ethisch Verantwoord Sporten uit te werken. Naar aanleiding van eerdere initiatieven hieromtrent

Nadere informatie

www.laagdrempeligesportclub.be

www.laagdrempeligesportclub.be Uitdaging X een laagdrempelig sportbeleid in actie www.laagdrempeligesportclub.be Trefdag Sportparticipatie 6/12/2012 1 Intro Wie is Tim Lamon? Nu: Medewerker Sport voor Allen bij Vlaamse sportfederatie

Nadere informatie

MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep kandidaatstelling nieuwe tafeltennisclubs

MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep kandidaatstelling nieuwe tafeltennisclubs VLAAMSE TAFELTENNISLIGA vzw Brogniezstraat 41 bus 3 -B-1070 Brussel Tel.: 02/527.53.72 Fax: 02/527.52.49 E-mail: info@vttl.be Bank: 734-0017378-24 RPR Brussel 0419.261.219 MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 1 Dag van de VTS-medewerker Workshop 4: Denkcelwerking en -structuur Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 2 Inleiding Denkcelwerking

Nadere informatie

Segmentering 2014-2015. Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014)

Segmentering 2014-2015. Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014) Segmentering 2014-2015 Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014) DOELSTELLING Organiseren van basketbal op 4 levels met aangepaste reglementen KERKMODEL - Seniors Level 4 : reeksen zonder

Nadere informatie

1. Inventarisatie huidige situatie

1. Inventarisatie huidige situatie Clubarbitrageplan We hebben een schema gemaakt met onderwerpen die aan bod kunnen komen binnen een clubarbitrageplan. Het schema is een hulpmiddel bij het maken van een plan voor het werven, behouden en

Nadere informatie

Ethisch management. Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke. ALM Antwerpen 29/04/2014

Ethisch management. Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke. ALM Antwerpen 29/04/2014 Ethisch management Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke ALM Antwerpen 29/04/2014 Decreet Gemiddelde score's per thema 4,16 4,11 4,33 4,47 3,98 3,77 Rechten vh Kind Inclusie Diversiteit Fairplay Integriteit

Nadere informatie

Jaarlijks actieplan 2013 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw

Jaarlijks actieplan 2013 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Jaarlijks actieplan 2013 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Basisopdracht 1 (BO1) Organiseren van competitieve sportbeoefening per provincie 1. Tegen het einde van de Olympiade biedt de VTB

Nadere informatie

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 553 van TOM VAN GRIEKEN datum: 21 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Nadere informatie

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020 op 3 december 2013 Verslagen thematafels Thema 2: Wat zijn in 2020 de kerntaken van een sportfederatie? Moderator: Koen HOEYBERGHS Verslaggever: Chris MASSEZ 1.

Nadere informatie

Strategische doelstelling: S12 Eind 2016 is het aantal bezoekers van het open gedeelte van de website Skill up your physicals gestegen met 15%.

Strategische doelstelling: S12 Eind 2016 is het aantal bezoekers van het open gedeelte van de website Skill up your physicals gestegen met 15%. 4. FACULTATIEVE OPDRACHT PRIORITEITENBELEID Project prioriteitenbeleid van de sportfederatie met als doelstelling het bevorderen van de sportparticipatie van de jeugd en hun aansluiting bij een sportclub

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (geldend vanaf 13 februari 2015) Afdeling Sportkaderopleiding

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader Code Blauw Workshops Inleiding Binnen het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' (VSK) werken we met elkaar aan een sportieve, positieve zwemcultuur. De essentie van het programma is dat iedereen binnen

Nadere informatie

Segmentering 2014-2015. Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014)

Segmentering 2014-2015. Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014) Segmentering 2014-2015 Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen (2013-2014) DOELSTELLING Organiseren van basketbal op 4 levels met aangepaste reglementen KERKMODEL - Seniors Level 4 : reeksen zonder

Nadere informatie

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Wat is G-sport? Sportparticipatie uitgeoefend door personen met een handicap FYS VE VI AU PSY Filmpje Wie is in Vlaanderen met G-sport bezig? Vb. Vb. Vb.

Nadere informatie

KBLVB. Beleidsplan Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond ( 3 7 8

KBLVB. Beleidsplan Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond ( 3 7 8 KBLVB Beleidsplan 2013-2016 Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond * ( 3 7 8 Zetel Huis van de KBLVB Celestijnenlaan 39 bus 1 3001 Heverlee 016/20 14 13 016/29 41 87 www.kblvb.be info@kblvb.be ON

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee!

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! 2012-2013 ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! Stedelijke sportraad Kortrijk p.a. Bad Godesberglaan 22 8500 Kortrijk Tel. 056 27 80 16 Inhoud

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Jaarlijks actieplan 2016 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw

Jaarlijks actieplan 2016 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Jaarlijks actieplan 2016 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Basisopdracht 1 (BO1) Organiseren van competitieve sportbeoefening per provincie 1. Tegen het einde van de Olympiade biedt de VTB

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Sportief en verantwoord besturen

Sportief en verantwoord besturen Sportief en verantwoord besturen Cees van Broekhoven en Marijke Fleuren 12 februari 2011 Inleiding 11 sportbonden werken gezamenlijk en gestructureerd aan verankeren van Sportiviteit en Respect (S&R) in

Nadere informatie

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W: ETHISCH CHARTER

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W:   ETHISCH CHARTER Parantee vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T: 09 243 11 70 F: 09 243 11 79 E: info@parantee.be W: www.parantee.be ETHISCH CHARTER 02/05/2013 Inleiding Sport en bewegen zijn cruciaal in de totaalontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter Jeugdvoetbalopleiding Door Bellemans Wouter Wie ben ik? Bellemans Wouter 25 jaar Voetballer bij F.C. Herne 3 de provinciale Vlaams-Brabant 20 jaar actief als voetballer Bachelor in de lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten LUIK III Punt 7.B. Ethisch Verantwoord Sporten Met het decreet van 13 juli 2007 inzake medisch en ethisch verantwoorde sportbeoefening (MEVS), gewijzigd bij het decreet van 21 december 2008, werd vanaf

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

Jaarlijks actieplan 2015 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw

Jaarlijks actieplan 2015 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Jaarlijks actieplan 2015 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Basisopdracht 1 (BO1) Organiseren van competitieve sportbeoefening per provincie 1. Tegen het einde van de Olympiade biedt de VTB

Nadere informatie

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB Jeroen Meganck Tine Sleurs 29/4/2014 GES- Studiedag Gezondheid in sport? Onderzoekslijn Sportclubs & gezondheid Promotoren Prof. Jan Seghers Prof. Jeroen Scheerder

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

COMMU NICATIE TIPS 1

COMMU NICATIE TIPS 1 COMMU NICATIE TIPS 1 GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Jullie zetten jullie in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Handleiding Slowpitch Softbal

Handleiding Slowpitch Softbal KNBSB Handleiding Slowpitch Softbal Een handleiding voor het opstarten van Slowpitch Softbal binnen uw honkbal- en softbalvereniging Corinne van de Griendt en Yaelle van Blanken 26-7-2017 Inhoud Wat is

Nadere informatie

SPORTBELEIDSPLAN RINKVEN 2011-2012

SPORTBELEIDSPLAN RINKVEN 2011-2012 SPORTBELEIDSPLAN RINKVEN 2011-2012 1. Inleiding Dit beleidsplan 2011-2012 werd voorbereid door het Sportcomité en ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Bestuur Dit beleidsplan geeft een overzicht

Nadere informatie

Multimove voor kinderen Formulier kandidaatstelling sportfederaties en sportclubs

Multimove voor kinderen Formulier kandidaatstelling sportfederaties en sportclubs Multimove voor kinderen Formulier kandidaatstelling sportfederaties en sportclubs De VSF biedt vanaf september 2013 aan ongeveer 50 sportclubs de kans om, in navolging van 24 reeds actieve sportclubs,

Nadere informatie

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016

Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Begeleidingstraject Werken met vrijwilligers anno 2016 Traject Werken met vrijwilligers Wat vooraf ging Trajecten 2013-2014 - 2015 Stappenplan tot vrijwilligersvriendelijke sportclub Bevindingen & resultaten

Nadere informatie

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival DRAAIBOEK organisatie clubfootfestival INHOUDSTAFEL 1. Footfestivals als wervingstool voor je club 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Doelstellingen en doelgroepen 3 2. Aan de slag: de organisatie van een clubfootfestival

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

#bedanktscheids #bedanktjury. Inspiratiegids om jouw official(s) te bedanken

#bedanktscheids #bedanktjury. Inspiratiegids om jouw official(s) te bedanken #bedanktscheids #bedanktjury Inspiratiegids om jouw official(s) te bedanken Wil je binnen jouw sportclub en/of federatie ook even jouw officials bedanken? Het groots aanpakken hoeft zeker niet. Met een

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Nadere informatie

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs INHOUD 1. Wat is Ik maak het verschil!? 2. Project voor VLP-clubs: wat en hoe? 3. Voordelen van het project 4. Hoe aansluiten als VLP-club? 5. Meer informatie

Nadere informatie

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden Aspirant-Initiator Paardrijden 1 INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden 15-07-09 Aspirant-Initiator Paardrijden 2 Waarom een Aspirant-Initiator? Noodzaak aan helpers op het werkveld Soms is instapdrempel

Nadere informatie

ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN

ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN KENNISDELEN Workshop: Arbitrage is van ons allemaal!! Goede scheidsrechters dragen bij aan leuk, sportief

Nadere informatie

Informatiebrochure voor verenigingen. Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport!

Informatiebrochure voor verenigingen. Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport! Doe mee en word in 2013 ook aanbieder van Start Handboogsport! Inleiding De Nederlandse Handboog Bond breidt in 2013 haar dienstverlening aan handboogverenigingen verder uit. De NHB doet dit met de landelijk

Nadere informatie

DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING

DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING IDENTITEIT SPORTVERENIGING / SPORTORGANISATOR Naam sportvereniging/organisatior

Nadere informatie

Impulssubsidie : Kwaliteit van de jeugdsportbegeleider verhogen in erkende sportverenigingen.

Impulssubsidie : Kwaliteit van de jeugdsportbegeleider verhogen in erkende sportverenigingen. In het kader van de impulssubsidie wordt het beleidsplan (goedgekeurd in 2007) verder gespecificeerd en de uitvoering geconcretiseerd in het nieuwe subsidiereglement. (art. 10.1, 10.2, 10.3) Impulssubsidie

Nadere informatie

Technical Meeting 1 september passie voor water

Technical Meeting 1 september passie voor water Technical Meeting 1 september 2017 passie voor water Agenda Eerste deel van de avond (1930 2030) Opening Mededelingen LSC Mededelingen TGS Tweede deel van de avond (20.45 22.15) Forum discussie met scheidsrechters

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het

Nadere informatie

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum Mirjam Amajjar HRM adviseur Het loopbaancentrum Activiteiten waar het loopbaancentrum zich op richt: Ontwikkeling van de medewerkers. Het bevorderen van de

Nadere informatie

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Informatiebrochure Erkende recreatieve sportfederatie Inleiding De Vlaamse Zaalvoetbalbond is een door de Vlaamse Gemeenschap en BLOSO erkende en gesubsidieerde recreatieve

Nadere informatie

Hoe start ik een seniorensportwerking in mijn sportclub? Inspiratiedag seniorensport 23/06/2016

Hoe start ik een seniorensportwerking in mijn sportclub? Inspiratiedag seniorensport 23/06/2016 Hoe start ik een seniorensportwerking in mijn sportclub? Inspiratiedag seniorensport 23/06/2016 DEEL I: omschrijving doelgroep Wie denk je als senior in je sportclub te ontmoeten? Wat zijn de typische

Nadere informatie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie Voor sporters 6 t/m 19 jaar UZSC Waterpoloschool Samenspel Techniek Inzicht Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes Ontwikkeling Plezier Inspiratie Opleiding voor jonge sporters UZSC speelt een

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

REGLEMENT JEUGDSPORTFONDS 2015 Jeugdvriendelijke (krachtbal)club

REGLEMENT JEUGDSPORTFONDS 2015 Jeugdvriendelijke (krachtbal)club REGLEMENT JEUGDSPORTFONDS 2015 Jeugdvriendelijke (krachtbal)club ALGEMEEN 1. Wie kan een aanvraag indienen: a. Elke krachtbalclub aangesloten bij FALOS 2. Timing (x = subsidiejaar) 15/9/x-1 vóór 1 juni:

Nadere informatie

Samenstelling denkcellen ACRO-TTM-TTJ-Ritmiek-TRA-TU. 1. Algemene taakomschrijving. 2. Samenstelling

Samenstelling denkcellen ACRO-TTM-TTJ-Ritmiek-TRA-TU. 1. Algemene taakomschrijving. 2. Samenstelling Samenstelling denkcellen 207-2020 ACRO-TTM-TTJ-Ritmiek-TRA-TU. Algemene taakomschrijving De denkcellen staan in voor sporttechnische werking binnen de Vlaamse wedstrijdsport. De denkcel is binnen haar

Nadere informatie

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 verandering weerstand START 2 CHANGE 2 oktober 2017 Waarom

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Kwaliteit in de Kastelse sportclubs

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Kwaliteit in de Kastelse sportclubs GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Kwaliteit in de Kastelse sportclubs I. ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde begrotingskredieten wordt een subsidie uitgekeerd aan

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met 4 sportclubs. Lokeren

Sportdienst in samenwerking met 4 sportclubs. Lokeren Sportdienst in samenwerking met 4 sportclubs Lokeren De achtergrond Binnen de stadsstructuur kwam er van meerdere veldwerkers die op verschillende domeinen actief zijn, steeds weer de vraag in verband

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing Actieplan wijk-werken 2019 Inleiding Op de zitting van de Raad van Bestuur van van 05 december 2018 keurden de leden het, tevens door gedragen, algemeen afsprakenkader omtrent de werking van het activeringsinstrument

Nadere informatie

Erkenning als Antwerpse sportvereniging - INFORMATIEBROCHURE

Erkenning als Antwerpse sportvereniging - INFORMATIEBROCHURE Erkenning als Antwerpse sportvereniging - INFORMATIEBROCHURE (dit is een uittreksel van het reglement erkenning als Antwerpse sportvereniging. Het volledige reglement kan u via raadplegen en downloaden)

Nadere informatie

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Informatiebrochure 2017 2018 Erkende recreatieve sportfederatie 1 Inleiding De Vlaamse Zaalvoetbalbond is een door de Vlaamse Gemeenschap en Sport Vlaanderen erkende recreatieve

Nadere informatie

OLEN UNITED Visie

OLEN UNITED Visie OLEN UNITED Visie 2020-2030 Geschiedenis AOVV - KAC AOVV KAC Opmerkingen AOVV 2010-11 9 jeugd + 2 senior 9 + 2 2011-12 9 + 2 9 + 2 Lid van Westel Circle 2012-13 10 + 2 8 + 2 2013-14 11 + 2 4 + 2 Uitbreiding

Nadere informatie

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016 Erkende sportfederaties LUIK I en II van het beleidsplan dient uiterlijk 1 september 2014 aangetekend of tegen ontvangstbewijs bij het Bloso ingediend te worden:

Nadere informatie

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal programma 1. motivatieleer 2. ijsbergmodel van Mc McClelland 3. ActionType Benadering: Deep Motivational Drivers 4. statische

Nadere informatie

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie.

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie. (Samenvatting) Inleiding HHC Hardenberg is een vereniging met veel actieve voetballers en vrijwilligers en heeft de beschikking over een prachtig complex. Noem het maar gerust een bedrijf waar dagelijks

Nadere informatie

Handleiding opstellen Verenigingsarbitrageplan. Naar een wachtlijst voor scheidsrechters binnen jouw vereniging.

Handleiding opstellen Verenigingsarbitrageplan. Naar een wachtlijst voor scheidsrechters binnen jouw vereniging. Handleiding opstellen Verenigingsarbitrageplan Naar een wachtlijst voor scheidsrechters binnen jouw vereniging. Inleiding Heeft jullie vereniging elk jaar problemen om voldoende scheidsrechters te vinden?

Nadere informatie

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Wat zijn de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen om de doorstroom van mensen

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw

Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Jaarlijks actieplan 2014 Basisopdrachten (BO) Vlaamse Taekwondo Bond vzw Basisopdracht 1 (BO1) Organiseren van competitieve sportbeoefening per provincie 1. Tegen het einde van de Olympiade biedt de VTB

Nadere informatie

4. Selecties. Zo hoog mogelijk spelen met eigen kweek betekent ook dat we kritisch moeten kijken naar het huidige selectie proces.

4. Selecties. Zo hoog mogelijk spelen met eigen kweek betekent ook dat we kritisch moeten kijken naar het huidige selectie proces. HDS Strategie voor de komende vier jaar. 1. Algemeen. Uitgangspunt voor een vereniging met zo n 900 leden moet zijn dat we ambitie hebben. We willen met Dames, Heren en junioren zo hoog mogelijk spelen.

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Iedereen verkeersouder!

Iedereen verkeersouder! VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichtg VERKEERSKUNDE op weg Kd aan Kd aan IK PAS OP VEILIGE STRAAT Iedereen verkeersouder! Oma, opa, mama, papa,... wie nog? www. verkeersouders. be TRAAG fiets bewijs SCHOOL

Nadere informatie

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Whitepaper 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Om jouw e-mailmarketing de beste resultaten te laten opleveren, heb je genoeg interessante

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Missie Volley Vlaanderen Met de nieuwe benaming VOLLEY VLAANDEREN wil de federatie zijn vernieuwde visie benadrukken rondom 3 basispijlers zijnde innovatie, verhoogde participatie

Nadere informatie

Het project bestaat uit 3 luiken: de FitFree bewegingslessen de FitBattle het Fit-parcours

Het project bestaat uit 3 luiken: de FitFree bewegingslessen de FitBattle het Fit-parcours De Vlaamse Atletiekliga start in 2014 met een bewegingsproject gericht naar de vrije sporter en de sporter met zeer weinig bewegingservaring. Met dit project wil de federatie de recreatieve sportbeoefening

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Structuur en taakomschrijving - CVD vzw

Structuur en taakomschrijving - CVD vzw Structuur en taakomschrijving - CVD vzw Algemene Vergadering Raad van Bestuur College der Instructeurs 1. Statutaire Bestuursleden 1.1. Voorzitter 1.2. Secretaris 1.3. Penningmeester 2. Niet-statutaire

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Sint-Niklaas 6 november onder de loep

Sint-Niklaas 6 november onder de loep Sint-Niklaas 6 november 2010 Impulssubsidies onder de loep Informatie en inspiratie Rond het uitvoeringsbesluit Omtrent impulssubsidies. Wat? Voor wie? Hoe aanvragen? TOEKENNINGS- PERIODE: 2009 2013 De

Nadere informatie

ARBITRAGEMONITOR 2017

ARBITRAGEMONITOR 2017 ARBITRAGEMONITOR 2017 Profielschets & Algehele tevredenheid Motivatie Begeleiding & opleiding Faciliteiten & randvoorwaarden Beoordeling Informatievoorziening Klimaat & imago VSK OPBOUW 2 * In de trendcijfers

Nadere informatie