AMBTSDRAGERS IN BEELD EEN ONDERZOEK NAAR DE INVULLING EN TAKEN VAN AMBTSDRAGERS BINNEN DE GKV.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AMBTSDRAGERS IN BEELD EEN ONDERZOEK NAAR DE INVULLING EN TAKEN VAN AMBTSDRAGERS BINNEN DE GKV."

Transcriptie

1 AMBTSDRAGERS IN BEELD EEN ONDERZOEK NAAR DE INVULLING EN TAKEN VAN AMBTSDRAGERS BINNEN DE GKV.

2 INHOUDSOPGAVE 1. Tekort aan ambtsdragers? 2. Het onderzoek 3. Verkenning thematiek Gesignaleerde problemen Mogelijke oorzaken Voorgestelde oplossingen Te onderzoeken variabelen 4. Onderzoeksresultaten Respons in beeld Stand van zaken Effectiviteit voorgestelde oplossingen Beïnvloedende factoren? 5. Eindconclusie en aanbeveling tot vervolgonderzoek 6. Ambtsdragerstekort in jouw gemeente?

3 1. TEKORT AAN AMBTSDRAGERS? Al jaren verzuchten kerk(led)en dat het zo moeilijk is om aan ambtsdragers te komen. Dat was reden voor het Praktijkcentrum om hier eens onderzoek naar te doen. Allereerst hebben we in beeld gebracht wat er tot nu toe bekend is over deze situatie. Vervolgens hebben we onderzocht of er daadwerkelijk een tekort is binnen de GKv aan ambtsdragers en of dat tekort in bepaalde typen gemeentes groter of kleiner is dan in andere. Tenslotte onderzochten we of toegepaste oplossingen voor het opvullen van het tekort in de praktijk ook hebben gewerkt. We hopen dat kerken, klein of groot, gediend worden met de inzichten uit dit onderzoek. Hans Schaeffer Hoofd onderzoek Praktijkcentrum

4 2. HET ONDERZOEK Het doel van het onderzoek: Een beschrijving geven van de ambtsdragerssituatie op dit moment en een inventarisatie maken van welke functies er naast ambtsdragers zijn ontstaan. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: Hoe staat het op dit moment met de ambtsdragers binnen de GKv? Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden, zijn er een aantal deelvragen opgesteld: 1. Hoe groot is het ambtsdragerstekort? 2. Welke factoren zijn van invloed op het ambtsdragerstekort? 3. Wat zijn oplossingen die voor dit tekort worden gevonden en gebruikt? 4. Werken deze oplossingen? 5. Welke functies zijn er naast de ambtsdragers ontstaan? Onderzoeksmethode Het onderzoek bestond uit drie delen: 1. Literatuuronderzoek: inhoudelijke verkenning om zicht te krijgen op welke factoren een rol lijken te spelen en welke oplossingen tot nu toe zijn gebruikt. 2. Kwantitatief onderzoek: digitale vragenlijst onder alle GKv-gemeenten om in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is rondom de ambtsdragerssituatie.

5 3. VERKENNING THEMATIEK: GESIGNALEERDE PROBLEMEN Het thema is niet nieuw en er is al veel over geschreven. De één wijt het aan een ontbreken van roepingsbesef, de ander denkt dat het dagelijkse leven steeds drukker en hectischer wordt. Daarnaast wordt er geobserveerd dat er een negatieve sfeer om het ambt heen hangt wat niet bevorderlijk is voor het vinden van ambtsdragers. Je zou vooral druk zijn met vergaderen en beleidsvoering in plaats van met pastorale zorg. Welke reden er ook aan ten grondslag ligt, we hebben te maken met een overkoepelend probleem: de aantallen mensen die ambtsdragers willen worden lopen terug. Daarnaast lijken onderzoeksresultaten erop te wijzen dat de kwaliteit van de pastorale zorg terugloopt, enerzijds door de verminderde beschikbaarheid van mensen voor het ambt, anderzijds doordat ambtsdragers niet goed in de wereld staan.

6 3. VERKENNING THEMATIEK: MOGELIJKE OORZAKEN Wat zijn mogelijke oorzaken voor het teruglopende aantal mensen dat zich beschikbaar wil stellen voor het ambt binnen de kerk? Institutionalisering Door toenemende democratisering en maakbaarheid kwamen er steeds meer organisatorische taken bij voor de ambtsdragers. Hierdoor is het ambt (met van oorsprong een pastorale invulling) uitgehold, wat ervoor zorgt dat het ambt minder aantrekkelijk is geworden. Ontwikkelingen in de wereld 1. Individualisering: minder willen binden aan ambtswerk in verband met langere-termijninzet. Door individualisering is er ook minder onderling pastoraat, wat de druk bij ambtsdragers vergroot. 2. Informalisering: ambtsdragers genieten minder aanzien dan voorheen. 3. Intensivering: verwachtingen van gemeenteleden zijn te hoog (maakbaarheid, streven naar perfectie): zorgt voor stress en werkt demotiverend.

7 3. VERKENNING THEMATIEK: VOORGESTELDE OPLOSSINGEN Wat zijn de verschillende oplossingen die zijn bedacht (en soms ook uitgevoerd) voor het tekort aan ambtsdragers? 1. Herstructurering van de organisatie: het Nieuw Bestuursconcept dat naar aanleiding van de uitholling van het ambt door kerkenradendag in 1999 is opgesteld, moest ervoor zorgen dat ambtsdragers zich konden richten op de geestelijke verzorging van de gemeente. In 2006 bleek dat nog niet de helft van de kerken dit concept heeft ingevoerd. 2. Onderling pastoraat: moet weer meer worden gestimuleerd door kerken in te delen in miniwijken of kringen. Toch vervangt dit niet (volledig) de pastorale zorgverlening van ambtsdragers. 3. Professionalisering: meer ondersteunende functies in de kerk creëren (veelal kerkelijk werkers) zodat ambtsdragers kunnen doen waartoe ze geroepen zijn.

8 3. VERKENNING THEMATIEK: TE ONDERZOEKEN VARIABELEN Welke factoren dragen mogelijk bij aan de complexe ontwikkeling van ambtsdragerstaken? Leeftijdsopbouw van de gemeente. Heeft de gemiddelde leeftijd van leden invloed op het aantal (on)vervulde vacatures voor ambtsdragers? Je kan je bijvoorbeeld voorstellen dat een kerk met veel jonge leden (die erg druk zijn met hun gezin) meer moeite hebben om ambtsdragers te vinden. Levensfase van de gemeente. Een kerkelijke gemeente wordt ook wel vergeleken met een organisme dat een levenscyclus heeft, met diverse fasen. Is het in bepaalde fasen moeilijker om ambtsdragers te vinden dan in andere fasen? Loyaliteit / commitment van de gemeente. Hebben gemeentes waar een hoge loyaliteit heerst minder moeite met het vinden van ambtsdragers? Ledental. De grootte van de gemeente zal samenhangen met bovengenoemde variabelen. In de analyses is daar rekening mee gehouden.

9 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: RESPONS IN BEELD 43% van de GKv-kerken heeft de enquête ingevuld. Grootte van de gemeenten varieert tussen de 56 en 1826 leden. Deelnemende kerken naar levensfase: Levensfase van de gemeente GROEI CONTINUÏTEIT REVITALISERING SLUITING Het merendeel van de deelnemende gemeenten heeft een gemiddelde loyaliteit, waarbij loyaliteit is afgemeten aan kerkbezoek en het betalen van VVB.

10 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: STAND VAN ZAKEN Door middel van het kwantitatieve onderzoek is in kaart gebracht wat de huidige stand van zaken is rondom ambtsdragers. Hieruit blijkt dat: 78% van de ouderlingenvacatures en 88% van de diakenvacatures vervuld wordt. De nood lijkt dus minder hoog dan het in de literatuur en wandelgangen geschetst wordt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat uit dit onderzoek niet duidelijk wordt hoe deze vacatures uiteindelijk vervuld zijn. Het herstructuren van de kerkelijke organisatie, het onderling organiseren van pastoraat en professionalisering waren voorgestelde oplossingen die uit het literatuuronderzoek naar voren kwamen. De vraag is nu: Zijn dit in de praktijk ook toegepaste oplossingen en zo ja, werken ze?

11 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: OPLOSSING 1 HERSTRUCTURERING De kerkelijke gemeenten zijn ingedeeld naar de mate waarin zij de veranderingen hebben doorgevoerd in de organisatiestructuur om ambtsdragers te ontlasten. Uit het onderzoek blijkt dat: Kleine gemeentes geen veranderingen hebben doorgevoerd; middelgrote gemeentes geleidelijk veranderingen hebben doorgevoerd; grote gemeentes planmatige / structurele veranderingen hebben doorgevoerd. Het onderzoek levert geen eenduidig beeld op dat dit een gunstig effect zou hebben gehad op het % onvervulde vacatures van ambtsdragers. % Onvervulde vacatures en structuursverandering NIETS VERANDERD GELEIDELIJKE VERANDERINGEN PLANMATIGE VERANDERINGEN Ouderlingen Diakenen

12 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: OPLOSSING 2 ONDERLING PASTORAAT De helft van de kerken is in onderlinge groepen ingedeeld. In kerken met groepen/kringen hebben ambtsdragers een groter aantal gemeenteleden onder zich. Als gevraagd wordt wie er pastorale taken verlenen, wordt duidelijk dat niet alleen predikanten en ouderlingen dit doen, maar ook gemeenteleden. Onderling pastoraat lijkt dus al in de praktijk zo te functioneren. Opmerkelijk is dat het voor het percentage onvervulde vacatures niet uitmaakt of een kerk nu wel of niet in kringen is opgedeeld.

13 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: OPLOSSING 3 PROFESSIONALISERING Er heeft professionaliseringsslag binnen kerken plaatsgevonden op allerlei gebieden, maar ook op het gebied van pastoraat: 85 van de 115 gemeenten geven aan functies te hebben gecreëerd op het gebied van pastoraat. Het gaat dan om functies als: pastoraal (mede)werker, pastoraal bezoeker, (psycho)pastoraal team. De kerken zijn op basis van het wel of niet hebben van extra functies ingedeeld naar: Standaard: traditionele functies Standaard+: enkele nieuwe functies (jongerenwerkers, wijkzusters) Premium: veel nieuwe functies (kerkelijk werkers, pastoraaldiaconaal werker, bestuursouderling) % Onvervulde vacatures en functiepaketten STANDAARD STANDAARD+ PREMIUM Ouderlingen Diakenen Hier zien we een opvallend beeld: de gemeente met een beperkt aantal nieuwe functies blijkt het grootste percentage onvervulde vacatures te hebben.

14 4. ONDERZOEKSRESULTATEN: BEÏNVLOEDENDE FACTOREN? In het kwantitatieve onderzoek is gekeken welke factoren van invloed zijn op het ambtsdragerstekort. Hieruit blijkt het volgende: Het is in jongere gemeentes makkelijker om ambtsdragers te vinden dan in oudere gemeentes. Er is een hoger percentage onvervulde vacatures naarmate de gemiddelde leeftijd van gemeenteleden ouder is én de kerk in een latere levensfase zit. Deze gemeentes hebben overigens wel naar verhouding meer ambtsdragers: ze hebben minder gemeenteleden per ambtsdrager. Loyalere gemeentes hebben minder onvervulde ambtsdragersvacatures dan minder loyale gemeentes. Invloed van variabelen op ambtsdragersvacatures Grote gemeente Kleine gemeente Jong (levensfase) Weinig vacatures Oud (levensfase) Veel vacatures Jong (leeftijd) Weinig vacatures Oud (leeftijd) Veel vacatures Weinig loyaal Veel vacatures Loyaal Weinig vacatures Het ledental van een gemeente heeft an sich geen invloed, alleen in combinatie met de andere variabelen leeftijd en loyaliteit.

15 5. EINDCONCLUSIES Het ambtsdragerstekort is niet zo groot als verwacht werd: het overgrote deel van de ambtsdragers-vacatures wordt momenteel nog gewoon vervuld. Het vinden van ouderlingen gaat moeizamer dan het vinden van diakenen. Leeftijd, levensfase en loyaliteit zijn factoren die van invloed zijn op het percentage onvervulde vacatures. Grootte van de gemeente heeft an sich geen invloed op het ambtsdragerstekort. Het herstructureren heeft geen eenduidig positief effect op het vinden van ambtsdragers. Het creëren van nieuwe functies heeft eveneens geen eenduidig positief effect op het vinden van ambtsdragers. Het wel of niet ingedeeld zijn in kringen (en op die manier onderling pastoraat organiseren) lijkt weinig van invloed te zijn op de ambtsdragerssituatie. Vervolgonderzoek Om meer te weten te komen over de mensen die wel of niet ambtsdragers willen worden, staat in het komende jaar een nieuw onderzoek gepland.

16 7. AMBTSDRAGERSTEKORT IN JOUW GEMEENTE? Het Praktijkcentrum inspireert en ondersteunt gemeenten en gelovigen met trainingen, begeleiding en toerustingsmaterialen (zoals deze brochure). Ons team werkt deskundig en vanuit een levend geloof. In onze advies en onderzoekspraktijk combineren wij kennis van theologie en veranderkunde. Je ontvangt van ons praktische toepassingen voor gemeenteopbouw en persoonlijke geloofsgroei. Kampt jouw gemeente met een ambtsdragerstekort? We denken graag met je mee: Om de situatie in jouw gemeente te inventariseren Het gesprek in je gemeente op gang te brengen Mee te denken over de toekomst. Interesse? Wij komen graag naar je toe! Colofon Titel Correspondentie Copyright Ambtsdragers in beeld. Een onderzoek naar de invulling en taken van ambtsdragers binnen de GKv. Praktijkcentrum voor onderzoek en dienstverlening in de kerken Postbus 10030, 8000 GA ZWOLLE telefoon: (038) Gebruik en overname van de teksten, ideeën en resultaten uit deze publicatie is vrijelijk toegestaan, mits met bronvermelding. Januari 2019

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS Voorstel voor het opzetten van wijkteams in de gemeente van Spakenburg-Zuid. Bijlage bij op weg naar de volheid van Christus Bunschoten, 06-02-2017 voorstel voor wijkteams In het voorstel visiegroep pastoraat

Nadere informatie

MIJN KERK?! ONDERZOEK NAAR STILLE KERKVERLATING IN DE GEREFORMEERDE KERKEN (VRIJGEMAAKT) ANNO 2018

MIJN KERK?! ONDERZOEK NAAR STILLE KERKVERLATING IN DE GEREFORMEERDE KERKEN (VRIJGEMAAKT) ANNO 2018 MIJN KERK?! ONDERZOEK NAAR STILLE KERKVERLATING IN DE GEREFORMEERDE KERKEN (VRIJGEMAAKT) ANNO 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Stille kerkverlating 2. Het onderzoek 3. Verkenning thematiek Maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Handboek. voor ouderlingen en oudsten. Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels

Handboek. voor ouderlingen en oudsten. Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels Handboek voor ouderlingen en oudsten Peter van de Kamp (red.) Ad Heystek Willem van der Horst Sake Stoppels Buijten & Schipperheijn Motief - Amsterdam Inhoud Inleiding 7 Deel 1: De basis 1 Waarom eigenlijk

Nadere informatie

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar.

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar. JAARVERSLAG 2014 Het Praktijkcentrum wil kerken helpen bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan. Dat doen we door advies te geven, toerusting te bieden en onderzoek uit te voeren. Ons aanbod varieert

Nadere informatie

Organisatie : Gereformeerde kerk Genemuiden [ Aanpassing ingaande seizoen ]

Organisatie : Gereformeerde kerk Genemuiden [ Aanpassing ingaande seizoen ] [ Aanpassing ingaande seizoen 2015 2016 ] Aanleiding : Beleidsplan - vastgesteld in maart 2014 vertalen naar de kerkelijke organisatie Draagt de structuur bij aan de ( geestelijke ) groei van de gemeente

Nadere informatie

Taakverdeling M/V in de kerk

Taakverdeling M/V in de kerk Taakverdeling M/V in de kerk Rapportage kwantitatief onderzoek M. Mol MSW copyright 2016 Praktijkcentrum voor onderzoek en dienstverlening in de kerken Alle rechten voorbehouden pagina 2 v. 12 Taakverdeling

Nadere informatie

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost 27-10-2014 Status: Definitief 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Inleiding... 2 3. Opbouw van dit rapport... 2 4. Vraagstelling:... 3 5. Resultaten algemeen...

Nadere informatie

INPUT GEMEENTE NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR 25-11-2013. 340 adressen DE KANDELAARKERK OPGESTELD DOOR: PROJECTGROEP NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR

INPUT GEMEENTE NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR 25-11-2013. 340 adressen DE KANDELAARKERK OPGESTELD DOOR: PROJECTGROEP NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR INPUT GEMEENTE NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR 25-11-2013 340 adressen DE KANDELAARKERK OPGESTELD DOOR: PROJECTGROEP NIEUWE GEMEENTESTRUCTUUR GEMEENTE & KERKENRAAD VAN DE GEREFORMEERD VRIJGEMAAKT KERK TE SCHILDWOLDE

Nadere informatie

Klantonderzoek: de laatste inzichten!

Klantonderzoek: de laatste inzichten! : de laatste inzichten! Hoe tevreden bent u over de door ons bedrijf geleverde producten en diensten? Veel bedrijven gebruiken deze vraag om de klanttevredenheid te meten. Op een schaal van zeer ontevreden

Nadere informatie

Gemeente van kringen. wijzigingen en gevolgen.

Gemeente van kringen. wijzigingen en gevolgen. Gemeente van kringen Sinds het voorjaar van 2016 is onze gemeente een gemeente van kringen. De kerkenraad heeft de stuurgroep gevraagd om de gevolgen hiervan in kaart te brengen voor de gemeente, ouderlingen

Nadere informatie

Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet

Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet Managementsamenvatting Aanleiding en onderwerp Dit onderzoek is gedaan naar aanleiding van een verwacht

Nadere informatie

Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) 1. Inleiding

Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) 1. Inleiding Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) (GCK 11-04). 1. Inleiding De generale synode heeft op 11 november 2011 besluiten genomen ten aanzien van de positie

Nadere informatie

ONTWIKKELING PASTORALE STRUCTUUR

ONTWIKKELING PASTORALE STRUCTUUR Deze presentatie is in basis gebruikt voor de communicatie in de gemeente over het werken in kringen. Voor publicatie is deze op enkele punten aangepast. ONTWIKKELING PASTORALE STRUCTUUR Presentatie t.b.v.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2019

BELEIDSPLAN 2015-2019 ~ 1 ~ BELEIDSPLAN 2015-2019 Van de HERVORMDE GEMEENTE TER HEIJDE AAN ZEE ~ 2 ~ Dit beleidsplan 2015-2019 bestaat uit de volgende onderdelen: Blad 1: voorblad Blad 2: inhoudsopgave en inleiding Blad 3:

Nadere informatie

Rapportage door Commissie en voorstel Algemene Kerkenraad

Rapportage door Commissie en voorstel Algemene Kerkenraad Rapportage door Commissie en voorstel Algemene Kerkenraad Commissie Kerk op weg naar 2025 28 september 2016 .Een kerk heeft alleen betekenis als zij inspireert, als er ontmoetingen plaatsvinden waarin

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

B 3.2. MODERAMEN. Versie 17.0 datum:

B 3.2. MODERAMEN. Versie 17.0 datum: B 3.2. MODERAMEN Versie 17.0 datum: 01-06-2017 Samengevat: Het Moderamen is een beleidsvoorbereidend en -uitvoerend orgaan, dat verantwoordelijk is voor het dagelijks bestuur van de gemeente binnen door

Nadere informatie

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. 1. Inleiding Deze gedragscode is opgesteld op verzoek van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen

Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen Zoals vastgesteld door de wijkkerkenraad op 9 februari 2015 0 Inhoudsopgave 2 Inleiding

Nadere informatie

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Visie Wij willen een gemeente zijn waarin: we persoonlijk voelen hoe het evangelie van Jezus Christus ons bezielt in veelkleurigheid

Nadere informatie

Rapport deputaten M/V in de kerk

Rapport deputaten M/V in de kerk Rapport deputaten M/V in de kerk Generale Synode van de Gereformeerde Kerken Harderwijk 2011 Het auteursrecht van deze tekst berust hetzij bij de auteur, hetzij bij de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Nadere informatie

PKN Woerden en Zegveld. Uitgave van PKN Woerden en Zegveld Wijkgemeente: Kruiskerk/Gereformeerd West. Pastoraat. langs nieuwe wegen

PKN Woerden en Zegveld. Uitgave van PKN Woerden en Zegveld Wijkgemeente: Kruiskerk/Gereformeerd West. Pastoraat. langs nieuwe wegen PKN Woerden en Zegveld Uitgave van PKN Woerden en Zegveld Wijkgemeente: Kruiskerk/Gereformeerd West Pastoraat langs nieuwe wegen Pastoraat is omzien naar elkaar! Beste leden van wijk Kruiskerk/Gereformeerd

Nadere informatie

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Ervaringen Wmo Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Inhoud 1. Achtergrond van het onderzoek... 2 2. Het regelen van ondersteuning... 4 3. Kwaliteit van de ondersteuning... 6 4. Vergelijking regio...

Nadere informatie

De CGK Den Helder wil een gastvrije gemeente zijn die op basis van de Bijbel en de gereformeerde belijdenisgeschriften in de samenleving staat.

De CGK Den Helder wil een gastvrije gemeente zijn die op basis van de Bijbel en de gereformeerde belijdenisgeschriften in de samenleving staat. Format voor in het kader van de ANBI- transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

Rapport Commissie Website Homoseksualiteit voor de Nederlands Gereformeerde Kerken met het oog op de Landelijke Vergadering 2013 in Zeewolde

Rapport Commissie Website Homoseksualiteit voor de Nederlands Gereformeerde Kerken met het oog op de Landelijke Vergadering 2013 in Zeewolde Pagina 1 van 5 Commissie Website Homoseksualiteit Secretaris: A.P. de Boer Kombuis 111 3 VN Nijkerk 033-51, ad.de.boer@filternet.nl Rapport Commissie Website Homoseksualiteit voor de Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

Mind the Gap Impact voor je jeugdwerk?!

Mind the Gap Impact voor je jeugdwerk?! Mind the Gap Impact voor je jeugdwerk?! Een onderzoek van de Evangelische Alliantie naar het jeugdbeleid binnen evangelische en pinksterkerken in Nederland in samenwerking met Youth Alive, LEF, Youth for

Nadere informatie

Protestantse gemeente te Heinkenszand. Protestantse gemeente te Heinkenszand. ANBI informatie Protestantse gemeente te Heinkenszand

Protestantse gemeente te Heinkenszand. Protestantse gemeente te Heinkenszand. ANBI informatie Protestantse gemeente te Heinkenszand Protestantse gemeente te Heinkenszand ANBI informatie Protestantse gemeente te Heinkenszand De Protestantse gemeente te Heinkenszand en de Diaconie van deze gemeente hebben ieder de door de Nederlandse

Nadere informatie

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt

Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt WHITEPAPER Hoe ouder, hoe trouwer Switchen & behouden in de 50-plusmarkt Onderzoek van het (een initiatief van Bindinc) toont aan dat onder 50-plussers merktrouw vaker voorkomt dan onder 50- minners. Daarbij

Nadere informatie

ANBI publicatie Christelijke Gereformeerde Kerk te Den Helder

ANBI publicatie Christelijke Gereformeerde Kerk te Den Helder A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Den Helder Telefoonnummer (facultatief): 0223-610538 RSIN/Fiscaal nummer: In aanvraag bij belastingdienst Website adres: http://www.kruisanker.nl

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

Het resultaat over 2017 De jaarrekening over 2017 laat een positief resultaat zien van Begroot was een negatief resultaat, te weten

Het resultaat over 2017 De jaarrekening over 2017 laat een positief resultaat zien van Begroot was een negatief resultaat, te weten Het resultaat over 2017 De jaarrekening over 2017 laat een positief resultaat zien van 49.071. Begroot was een negatief resultaat, te weten 72.550. Het verschil van 121.600 is aanzienlijk en behoeft daarom

Nadere informatie

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle 1. Missie Het pastoraat is er op gericht om elkaar in kerk en wereld te helpen Jezus Christus te vinden en te volgen. Deze missie houdt

Nadere informatie

Aan: Kerkenraden Collleges van Kerkrentmeesters Kerkelijk werkers. Geachte lezer,

Aan: Kerkenraden Collleges van Kerkrentmeesters Kerkelijk werkers. Geachte lezer, Retouradres:, Aan: Kerkenraden Collleges van Kerkrentmeesters Kerkelijk werkers Dienstenorganisatie Protestantse Kerk Human Resource Management Joseph Haydnlaan 2a,, Telefoon (030) 880 18 80 servicedesk@pkn.nl

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Verslag over A. Algemene gegevens. Christelijke Gereformeerde Kerk te Leiden Telefoonnummer (facultatief):

Verslag over A. Algemene gegevens. Christelijke Gereformeerde Kerk te Leiden Telefoonnummer (facultatief): Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Verslag over 2017 A. Algemene gegevens

Nadere informatie

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19 Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18 In de startblokken 19 STAP 1 Van interesse tot brainstormen over het onderwerp 29 Beschrijvende

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. RSIN/Fiscaal nummer Adres Helmondseweg 5. Postadres Postbus 171

A. Algemene gegevens. RSIN/Fiscaal nummer Adres Helmondseweg 5. Postadres Postbus 171 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse Gemeente te Deurne RSIN/Fiscaal nummer 002734400 Websiteadres www.pgdeurne.nl E-mail scriba@pgdeurne.nl Adres Helmondseweg 5 Postcode 5751 GA Plaats Deurne

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek Beleidsplan 2016-2020 INHOUD BELEIDSPLAN 1. Inleiding / aanleiding 2. Visie 3. Beschrijving kerkelijke organisatie 4. Inventarisatie kerkelijke activiteiten

Nadere informatie

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink Welkom En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink 12 Juli 2017 De nu volgende presentatie is zakelijk van opzet. Daarom is het belangrijk om geen moment te vergeten, dat het gaat over Geestelijke zaken:

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK TE EDE VERLENGDE MAANDERWEG 146 PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING VERSIE 1.0, 20 FEBRUARI 2019 1. ALGEMENE GEGEVENS Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Ede Telefoonnummer

Nadere informatie

ANBI- gegevens van de. Protestantse gemeente [1] te Rijnsaterwoude. A. Algemene gegevens. Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer:

ANBI- gegevens van de. Protestantse gemeente [1] te Rijnsaterwoude. A. Algemene gegevens. Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: ANBI- gegevens van de Protestantse gemeente te Rijnsaterwoude A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse gemeente [1] te Rijnsaterwoude Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: 824105084 Website

Nadere informatie

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen:

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen: BESLUIT PKNW2020 (Bericht november 2014) De Algemene Kerkenraad heeft aan de door haar ingestelde commissie PKNW2020 de opdracht gegeven om te helpen een visie te ontwikkelen op de toekomst van de Hervormde

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Beleidsplan Hervormde Gemeente s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Preambule op basis van het Convenant Algemeen De Hervormde Gemeente van s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle vormt een gemeenschap,

Nadere informatie

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. "Geef voor je kerk"

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. Geef voor je kerk ACTIE KERKBALANS Voor de campagne van 2018 is het thema "Geef voor je kerk" Een plek om tot jezelf te komen of anderen te ontmoeten, een plek om te vieren en te geloven voor iedereen heeft de kerk een

Nadere informatie

RSIN KVK NUMMER:

RSIN KVK NUMMER: Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Verslag over 2015 A. Algemene gegevens

Nadere informatie

PLANNEN VOOR Ondersteunen en inspireren van kerken onderweg

PLANNEN VOOR Ondersteunen en inspireren van kerken onderweg PLANNEN VOOR 2016 Ondersteunen en inspireren van kerken onderweg Wat speelt er? Door gesprekken, begeleiding en onderzoeken zijn wij veel bezig met wat er leeft in gemeenten. We signaleren vragen waar

Nadere informatie

Samen geroepen en samengeroepen

Samen geroepen en samengeroepen Samen geroepen en samengeroepen Beleidsplan 2013 2016 Classicale vergadering van Zierikzee Inleiding Voor u ligt het nieuwe beleidsplan van de Classciale vergadering van Zierikzee. Het vorige beleidsplan

Nadere informatie

Functieprofiel jeugdpredikant en pastoraal werker. A. Gemeenteprofiel

Functieprofiel jeugdpredikant en pastoraal werker. A. Gemeenteprofiel Functieprofiel jeugdpredikant en pastoraal werker Het profiel bevat de volgende elementen: A. Een korte beschrijving van het gemeenteprofiel B. Organigram kerkelijke organisatie C. Mogelijke samenwerking

Nadere informatie

Rapportage Oudertevredenheidsonderzoek PO

Rapportage Oudertevredenheidsonderzoek PO Rapportage Soort rapportage: School: Schoolrapportage De Torenuil Datum: maart 2018 Opdrachtgever: Schng Robijn Dit rapport is opgesteld door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in opdracht van Stichting Robijn.

Nadere informatie

Hoe gaan we om met gemeenteleden die ongehuwd samenwonen? (Jongeren, bespreek dit eens met elkaar en met je ouders.)

Hoe gaan we om met gemeenteleden die ongehuwd samenwonen? (Jongeren, bespreek dit eens met elkaar en met je ouders.) Ongehuwd samenwonen? In 2010 heeft in de kerkenraad van de Hervormde gemeente De Hoeksteen een diepgaande bezinning plaatsgevonden over de vraag hoe we in Bijbels licht zorgvuldig om moeten gaan met mensen

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en discussie

Samenvatting, conclusies en discussie Hoofdstuk 6 Samenvatting, conclusies en discussie Inleiding Het doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de kinderen (10 14 jaar) met coeliakie functioneren in het dagelijks leven en wat hun kwaliteit

Nadere informatie

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 januari 2015 Waarom dit 'beleidsplan'? We kunnen discussiëren over het nut, maar dat heeft niet zoveel zin. Wel

Nadere informatie

Protestantse gemeente Nieuwdorp. Coudorp AH Nieuwdorp

Protestantse gemeente Nieuwdorp.   Coudorp AH Nieuwdorp december 2015 ANBI informatie De Protestantse gemeente te Nieuwdorp en de Diaconie van deze gemeente hebben ieder de door de Nederlandse belastingdienst erkende status van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Nadere informatie

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Onderweg naar de kerk van de toekomst Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Missie Matteüs 22: 37 39 Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20

A. Algemene gegevens. Postadres: Kerkstraat 20 A. Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse gemeente te s-hertogenbosch Telefoonnummer: 073-6139740 RSIN/Fiscaal nr: 820396552 Website adres: www.pgdenbosch.nl E-mail: kerkelijkbureau@pgdenbosch.nl Adres:

Nadere informatie

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention Samenvatting Wesley Brandes MSc Introductie Het succes van CRM is volgens Bauer, Grether en Leach (2002) afhankelijk van

Nadere informatie

DOORDRINKEN DOORDRINGEN. Effectevaluatie Halt-straf Alcohol Samenvatting. Jos Kuppens Henk Ferwerda

DOORDRINKEN DOORDRINGEN. Effectevaluatie Halt-straf Alcohol Samenvatting. Jos Kuppens Henk Ferwerda DOORDRINGEN of Effectevaluatie Halt-straf Alcohol Samenvatting DOORDRINKEN Jos Kuppens Henk Ferwerda In opdracht van Ministerie van Veiligheid en Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum,

Nadere informatie

herkenbaar en present

herkenbaar en present Protestantse Kerk Den Haag herkenbaar en present Visiedocument 2017-2020 Protestantse Gemeente te s-gravenhage I nleiding De Protestantse Kerk in Den Haag wil de komende jaren herkenbaar present zijn in

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN 2017 Pagina 1 van 8 DB.01 V.2017 Binnen de kerkorde gelden in de Gereformeerde Kerk te Genemuiden de regelingen

Nadere informatie

Protestantse gemeente Exmorra Allingawier (diaconie)

Protestantse gemeente Exmorra Allingawier (diaconie) Protestantse gemeente Exmorra (diaconie) A. Algemene gegevens. Naam ANBI: Diaconie van de Protestantse gemeente te Exmorra- Telefoonnummer: 0515-232504 RSIN/Fiscaal nummer: 824122471 Website adres: http://www.exmorra.info/101-kerk-exmorra.html

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee

GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee Inzicht stand van zaken asbestinventarisaties scholen Auteur(s) GGD Amsterdam Fred Woudenberg GGD Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Eerste deel project 3

Nadere informatie

Terugblik en Toekomst. 18 april 2012

Terugblik en Toekomst. 18 april 2012 Terugblik en Toekomst 18 april 2012 De GEMEENTE van Wijhe Gemeente God, Jezus, HGeest, Bijbel Samenleving: dorp, verenigingen, werk, school, geboorte, dood, ziekte, feesten Kerntaken Gemeente Vieren Pastoraat

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding De enquête waarvan de resultaten hier gepresenteerd worden, is georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Vrije

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Stappenplan strategische personeelsplanning

Stappenplan strategische personeelsplanning Stappenplan strategische personeelsplanning Met aandacht voor strategische personeelsplanning verbindt de werkgever de gesignaleerde toekomstige marktontwikkelingen met de daarvoor benodigde kwalitatieve

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

How to present online information to older cancer patients N. Bol

How to present online information to older cancer patients N. Bol How to present online information to older cancer patients N. Bol Dutch summary (Nederlandse samenvatting) Dutch summary (Nederlandse samenvatting) Goede informatievoorziening is essentieel voor effectieve

Nadere informatie

Privacyverklaring van de Hervormde gemeente te Hedel binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Datum: december 2018

Privacyverklaring van de Hervormde gemeente te Hedel binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Datum: december 2018 Privacyverklaring van de Hervormde gemeente te Hedel binnen de Protestantse Kerk in Nederland Datum: december 2018 Pagina 2 van 10 I. ALGEMEEN Over deze privacyverklaring Voor de Protestantse Kerk in Nederland

Nadere informatie

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum Beleidsplan 2013-2018 Inleiding In dit beleidsplan proberen wij een beeld te geven van onze werkzaamheden op dit moment en in de komende drie jaren. We

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI. A. Algemene gegevens. Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer:

PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI. A. Algemene gegevens. Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI A. Algemene gegevens. Naam ANBI: Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): 055 3557678 RSIN/Fiscaal nummer: 002531483 Website adres: www.pkn-apeldoorn.nl

Nadere informatie

Rapportnummer KTO 12-08 generale synode november 2012

Rapportnummer KTO 12-08 generale synode november 2012 Evaluatie van het plan van aanpak Hand aan de Ploeg Rapportnummer KTO 12-08 generale synode november 2012 In april 2009 biedt een stuurgroep onder voorzitterschap van prof. dr. C.P.Veerman aan de Generale

Nadere informatie

Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard.

Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard. Publicatie van de ANBI-transparantie gegevens van de Kerk van de Nazarener Hoekse Waard. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Kerk van de Nazarener Hoekse Waard Telefoonnummer (facultatief): 0312 456789 RSIN/Fiscaal

Nadere informatie

Draaiboek van Ark naar Vredeskerk

Draaiboek van Ark naar Vredeskerk Draaiboek van Ark naar Vredeskerk (Een stappenplan om te komen tot realisatie van alle activiteiten van de PGO in de Vredeskerk en de Beuk) Inleiding Door de demografische ontwikkeling van onze kerkelijke

Nadere informatie

In het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door de Hervormde Gemeente Beekbergen behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland.

In het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door de Hervormde Gemeente Beekbergen behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door de Hervormde Gemeente Beekbergen behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Hervormde Gemeente te

Nadere informatie

Preambule: De gemeente is een samenwerkingsverband van leden die door hun inzet en giften bijdragen aan het goed functioneren van de gemeente.

Preambule: De gemeente is een samenwerkingsverband van leden die door hun inzet en giften bijdragen aan het goed functioneren van de gemeente. REGELING VOOR DE WERKWIJZE VAN DE KERKRAAD EN DE DIACONIE Ingevolge artikel B30.1 KO Preambule: De gemeente is een samenwerkingsverband van leden die door hun inzet en giften bijdragen aan het goed functioneren

Nadere informatie

College van Kerkrentmeesters Hervormde Gemeente Pernis Ring 1, 3195 XB, Pernis. Hoofdstuk 10 aangepast ( )

College van Kerkrentmeesters Hervormde Gemeente Pernis Ring 1, 3195 XB, Pernis. Hoofdstuk 10 aangepast ( ) College van Kerkrentmeesters Hervormde Gemeente Pernis Ring 1, 3195 XB, Pernis ANBI gegevens Hoofdstuk 10 aangepast (01-09-2019) 1. Formele naam van de Kerkelijke Gemeente: Hervormde Gemeente Pernis +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nadere informatie

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid Van : Werkgroep Vrijwilligersbeleid Voor : Kleine Kerkenraad Datum : maart 2012 Inleiding We hebben als werkgroep gekozen voor een korte notitie met een aantal kernpunten.

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Vaststelling Deze plaatselijke regeling is vastgesteld door de kerkenraad. en is vanaf.geldig. Plaatselijke

Nadere informatie

ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld.

ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld. ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld. Ga direct naar de paragraaf: Inhoudsopgave A. Algemene gegevens...1 B. Samenstelling

Nadere informatie

DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016

DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016 DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016 Algemene Kerkenraad 23 september 2013 Inhoudsopgave Decentrale financiële Verantwoordelijkheid 3 Inleiding 3 Hoofdzaken

Nadere informatie

Protestantse gemeente Nieuwdorp. Coudorp AH Nieuwdorp. Coudorp AH Nieuwdorp

Protestantse gemeente Nieuwdorp.  Coudorp AH Nieuwdorp. Coudorp AH Nieuwdorp december 2015 ANBI informatie De Protestantse gemeente te Nieuwdorp en de Diaconie van deze gemeente hebben ieder de door de Nederlandse belastingdienst erkende status van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Mantelzorgondersteuning Soest, 2010 Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Dalplein 6 3765 BP Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 1 Tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Adres: Zonnebrink 61

Adres: Zonnebrink 61 A Algemene gegevens Naam ANBI: Protestantse Gemeente te Winterswijk Telefoonnummer: 0543 512395 RSIN/Fiscaal nummer: 002728722 Website adres: www.pgwinterswijk.nl E-mail: kerkelijkbureau@pgwinterswijk.nl

Nadere informatie

Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00

Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00 Welkom Aanvang bijeenkomst 20.00 Da. Hilde Graafland 1 Agenda: 1. Inleiding 2. Voorgenomen wijzigingen in de Plaatselijke regeling van de AK 3. Toelichting op de situatie in de wijkgemeente Aller Erf 4.

Nadere informatie

Een boekje open over kerkelijk vergaderen

Een boekje open over kerkelijk vergaderen In dit boekje worden onderwerpen belicht die te maken hebben met vergaderen in kerkelijk verband. Praktijkgericht wil het beter zicht geven op wat er speelt aan processen, wetmatigheden, rollen en thema

Nadere informatie

Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken. DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk

Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken. DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk Startavond pastorale bezoekers Pastoraat & geloofsgesprekken DATUM: 28 oktober 2015 TIJDSTIP: 19.30 22.00 uur LOCATIE: GKV Haren, Ontmoetingskerk Doelen startavond De PB en ouderling kunnen benoemen wat

Nadere informatie

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

KLAAR VOOR DE TOEKOMST KLAAR VOOR DE TOEKOMST Conclusies en aanbevelingen naar aanleiding van de enquête van Protestantse Wijkgemeente Baalder Auteurs: Danny Wijnholt en Lisette Zwiggelaar Datum en plaats: 6 april 2012, Hardenberg

Nadere informatie

EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS

EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS EFFECTIVITEIT VAN DE GEEF ME DE 5 BASISCURSUS Wetenschappelijk onderzoek In dit rapport worden de wetenschappelijke bevindingen beschreven betreffende de effectiviteit van de Geef me de 5 Basiscursus.

Nadere informatie

RSIN NUMMER: 820717757 KVK NUMMER: 09197249

RSIN NUMMER: 820717757 KVK NUMMER: 09197249 Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Telefoonnummer

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI. A. Algemene gegevens. Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer:

PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI. A. Algemene gegevens. Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): RSIN/Fiscaal nummer: PROTESTANTSE GEMEENTE APELDOORN ANBI A. Algemene gegevens. Naam ANBI: Protestantse Gemeente Apeldoorn Telefoonnummer (facultatief): 055 3557678 RSIN/Fiscaal nummer: 002531483 Website adres: www.pkn-apeldoorn.nl

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving Onderzoeksopzet Marktonderzoek Klantbeleving Utrecht, september 2009 1. Inleiding De beleving van de klant ten opzichte van dienstverlening wordt een steeds belangrijker onderwerp in het ontwikkelen van

Nadere informatie

Uitkomsten enquête driehoek

Uitkomsten enquête driehoek Uitkomsten enquête driehoek Pier Winsemiusleane Meamerterdyk - Molepaed Dorpsbelang Winsum (Fr.) Maart 2014 METHODE Procedure Iedere woning/huishouden in Winsum kreeg een enquête met vragen in de brievenbus.

Nadere informatie

Publicatie document Baptistengemeente de Bron Almelo

Publicatie document Baptistengemeente de Bron Almelo Publicatie document Baptistengemeente de Bron Almelo Publicatie 1 maart 2019 Inhoud 1. Baptistengemeente de Bron Almelo... 3 1.1 Grondslag van de gemeente:... 3 1.2 Doel van de gemeente:... 3 2. Bestuur,

Nadere informatie

1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR

1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR 1 1. INLEIDING 1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in kader van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. De monitor, die in juni 2016 wordt gelanceerd, is

Nadere informatie

ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens

ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens Naam ANBI: Hervormde gemeente te Zevenhuizen Telefoonnummer: scriba: 0180-631700 RSIN/fiscaalnummer: 824106337 Website adres: E-mail:

Nadere informatie