Het Verdrag van Chaguaramas het oprichtingsverdrag van de CARICOM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Verdrag van Chaguaramas het oprichtingsverdrag van de CARICOM"

Transcriptie

1 Inhoudsopgave Inleiding Geschiedenis van de Caricom Het Verdrag van Chaguaramas het oprichtingsverdrag van de CARICOM De belangrijkste organen van de Gemeenschap Het transformatieproces: de vestiging van de CARICOM Single Market and Economy (CSME) Het vrije verkeer van goederen Het vrije verkeer van diensten Het vrije verkeer van personen Het vrije verkeer vam kapitaal Het recht van (bedrijfs) vestiging Het Caribische Gerechtshof (CCF) CARICOM instituten gevestigd in Suriname

2 Inleiding Suriname werd in 1995 lid van de CARICOM. Concreet betekende dit voor Suriname dat ze een ontwikkeling gekozen had waarbinnen regionale integratie een belangrijke rol moet spelen. De interne barriéres op het gebied van het verkeer van goederen werden verwijderd en Suriname implementeerde een tarievenstructuur die overeenkwamen die van alle CARICOM- landen. De structuur staat bekend onder de naam Gemeenschappelijk Buitentarief. De handel in goederen met de CARICOM- landen vergemakkelijkte. Door deze ontwikkeling trad er een verschuiving op in onze handelsstructuur. Suriname zag zich, tezamen met de overige lidlanden, geplaatst voor de uitdaging in 2005, de Single Market te vestigen. Deze Single Market maakt het mogelijk dat de verschillende rechten die voortvloeien uit het Herziene Verdrag van Chaquaramas, door de verschillende personen en entiteiten in de CARICOM genoten kunnen worden. Met de vestiging van de CARCOM Single market en Economy (CSME) zal de Surinaamse economie eenn transformatie doormaken en deel uitmaken van een groter geheel, een regionale ecnomie. Dit zal ondermeer leiden tot: Toename van investeringen Werkgelegenheid Keuzemogelijkheden voor consumenten Verbetering van de kwaliteit van producten en diensten en Het barriére-vrij bedienen van goederen en diensten markten. Informatievoorziening naar de totale gemeenschap is noodzakelijk. Met dit boekje is getracht basisinformatie terzake het integratieproces binnen de CARICOM te verschaffen aan belanghebbenden.

3 Geschiedenis De oprichting van de Caribbean Community and Common Market (CARICOM) in 1973 was het resultaat van jarenlange inspanning van Caribische leiders. De voorloper was de vestiging van de Brits West- Indische Federatie in Het einde van de Federatie in 1962 betekende het begin van serieuzere pogingen van de politieke leiders in het Caribisch gebied om de bestaande banden tussen de eilanden te versterken door middel van het voortzetten en versterken van bestaand samenwerkingsgebieden. In December 1965 werd door de staatshoofden van Antigua & Barbuda, Barbados en Guyana een overeenkomst getekend aan de Dickinson Baai in Antigua, om een vrijhandelsassiociatie op te zetten. Op 1 mei 1968, tijdens de 4 e Conferentie van Staatshoofden werd de Caribbean Free Trade Association (CARIFTA) formeel opgricht. Er werd ook overeengekomen dat deze vrijhandelsassociatie het begin zou zijn van wat eventueel de Caribbean Common Market gaan worden. Het verdrag van Chaguaramas - Het oprichtingsverdrag van de CARICOM De CARICOM is opgericht bij het Verdrag van Chaguaramas, te Chaguaramas, Trinidad & Tobago. Op 4 juli 1973 tekenden Barbados, Guyana, Jamaica en Trinindad & Tobago dit verdrag. In de jaren die daarop volgden Antigua & Barbuda, de Bahamas, Belize, Dominica, Grenada, Monserat, St. Lucia, St. Kitts & Nevis en St. Vincent & the Granadenes zich aan. Suriname is op 4 juli 1995 als 14 e lidland toegetreden terwijl Haiti het 15 e lidland werd. Tezamen met de Bahamas, Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad wordt Suriname gerekend tot de More Developed Countries (MDC s) oftewel de meer ontwikkelde landen van de Caricom. De belangrijkste organen van de Gemeenschap De Staatshoofdenvergadering Dit orgaan bestaande uit regeringsleiders van de CARICOM- landen is het belangrijkste orgaan van de CARICOM. Dit is het orgaan dat richting geeft aan het beleid van de Caricom.

4 Ministeri ë le Organen De Community Council. Dit op één na hoogste organen van de CARICOM regelt de samenwerking op de gebieden van economische éénwording en international relaties. De Council for Trade and Economic Development - COTED. Dit orgaan houdt zich bezig met vraagstukken met betrekking tot de handel en de economische ontwikkeling. De Council for Foreign and Community Relations - COFCOR. De COFCOR houdt zich voornamelijk bezig met de relaties tussen Caricom en international organisaties, landen en groepen van landen. De Council for Foreign for Human and Social Development - COHSOD Vraagstukken die vallen onder de competentie van dit orgaan zijn onder andere: Onderwijs, Gezondheidzorg, Cultuur, Sport en Jeugd. De Council for Finance and Planning - COFAP De COFAP houdt zich voornamelijk bezig met issues die te maken hebben met de kapitaalmobiliteit, investeringen en planning.

5 Het transformatieproces: De vestiging van de Caricom Single Market and Economy (CSME) In 1989 nam de Staatshoofdenvergadering het besluit om Gemeenschappelijke Market (Common Market) te transformeren naar een Gemeenschappelijk Markt en Gemeenschappelijke Economie (Single Market & Economy). Dit besluit werd genomen als reactie op zowel de bedreigingen als de mogelijkheden die de steeds verder globaliserende wereld met zich meebrengt. De CSME moet leiden tot de samenkomst van hulpbronnen (kapitaal, arbeid en productiefactoren) en markten van de individuele lidstaten. Van belang is hierbij het vrije, niet aan restrictive gebonden verkeer van goederen, diensten, kapitaal en een bepaalde categorie van personen. Verder moet de CSME leiden tot harmonisatie van het beleid met betrekking tot vreemde valuta, interest, belasting, regimes en wetgeving. De transformatie vereist enkele fundamentale veranderingen binnen de gemeenschap. Dit process heeft zich in de eerste instantie voltrokken middels de herziening van de oprichtingakte (Verdrag van Chaguaramas) middels negen (9) protocollen. Het door middel van deze protocollen herziene verdrag heet nu Treaty Establishing the Caribbean Community, including the Caricom Single Market and Economy, verder aan te duiden als het Herziene Verdrag. Dit Herziene Verdrag is in juli 2001 door Suriname getekend en is intussen geratificeerd. Bij de inwerkingtreding van de CSME zullen meerder facetten van liberalisatie aan de orde komen, naast het vrije verkeer van goederen, namelijk: Het vrije verkeer van diensten; Het vrije verkeer van de bepaalde categorie personen; Het vrije verkeer van kapitaal. Het recht van (bedrijfs) vestiging Het vrije verkeer van goederen Binnen CARICOM worden er geen invoerrechten geheven op goederen de uit CARICOM lidlanden worden geïmporteerd indien die goederen zich kwalificeren als CARICOM goed van origine. Op importen uit derde (niet CARICOM -landen) wordt er wel een tarief geheven. Dit tarief wordt genoemd het CARICOM gemeenschappelijk Buitentarief.

6 Ter regulering van het goederen regime zijn er 2 belangrijke instrumenten te weten: het Gemeenschapppelijk Buitentarief (CET, afkorting voor Common External Tariff) en de CARICOM Oorsprongregels (Rules of Origin). Het Buitentarief is het invoerrechtentarief dat geheven wordt bij importen uit niet CARICOMlanden. Dit tarief is in alle CARICOM- landen gelijk. De CET is gebaseerd op het geharmoniseerd Systeem van de wereld Douane Organisatie (Harmonised System) en bestaat uit een classificatie van alle verhandelbare goederen en een bijbehorend tarief. De oorsprongregels Het vaststellen van de orgine status van goederen is binnen het goederenregime een belangrijke actie. Deze orgine status van goederen dient vastgesteld te worden vanwege de eliminatie van de tarieven die hieruit voortvloeit. Elk goed dat zich kwalificeert als goed van CARICOM orgine zal hiertoe gecertificeerd moeten worden. Voor de CARICOM zijn de oorsprongregels zijn de oorsprongregels vastgelegd in het Herziene Verdrag, alsmede in een lijst behorende bij dit Verdrag. Het vrije verkeer van diensten Onder de CSME zijn de lidlanden verplicht om alle discriminineerde maatregelen, zowel wettelijk als administratief, die als belemmeringen van iemands recht een dienst te verlenen beschouwd kan worden, te verwijderen. Lidlanden dienen te verzekeren dat aan burgers van andere landen geen belemmeringen worden opgelegd indien zij een dienst wensen te velenen of een bedrijf wensen op te zetten. Ter completering van dit regime hebben alle lidlanden hun bestaande restricties geïdentificeerd, genotifioceerd en aan deadlines verbonden. Conform deze daedline heeft de verwijdering van de restricties is te bezichtigen op onder de naam programmes for the removal of restrictions under chapter 3. Het vrije verkeer van personen Hoofdstuk 3 van het Herziene Verdrag biedt op dit moment aan bepaalde groepen CARICOM burgers het recht om zich voor werkdoeleinden te verplaatsen in de CARICOM. Dit recht is verwoord in artikel 46 van voornoemd verdrag en vormt een belangrijk van hetr egime om het diensten en kapitaalverkeer te liberaliseren. Eveneens zijn er vanuit hoofdstuk 3 maatregelen vereist om alle restricties, die een belemmering vormen op de bedrijfsvestiging, te verwijderen.

7 De groepen die zich momenteel vrijelijk kunnen verplaatsen in de CARICOM zijn : 1. afgestudeerden van de Universiteit; 2. mediawerkers; 3. sporters; 4. artiesten; 5. muzikanten; 6. ondernemers, ondernemingen en 7. management, technisch en toezichthoudend personeel behorend bij een bedrijf zoals genoemd in punt 6. Deze personen en ondernemingen dienen economische activiteiten te ontplooien in de CARICOM Single Market and Economy (CSME). Personen die behoren tot één van deze 7 groepen, mogen werken zonder een werkvergunning. Zij die niet vallen onder één van de 7 groepen mogen niet werken zonder een werkvergunning. Om in een ander CARICOM lidland te kunnen werken moeten de genoemde groepen 1 t/m 5 over een CARICOM Skilled national Certificate beschikken. Dit certificaat geeft aan dat de persoon behoort tot één van de groepen die zich vrijelijk mag bewegen in de CARICOM. Het Skilled national Certificate vergemakkelijkt de binnenkomst van de houder van het certificaat. CARICOM staatshoofden zijn nu doende een voorstel uit te werken dat moet leiden tot algehele liberalisatie van het personenverkeer. Het vrije verkeer van kapitaal Hierbij is het bedoeling van het Herziene Verdrag dat CARICOM nationals in staat moeten worden gesteld om met behulp van de verschillende daarvoor aanwezige middelen ( cheques, elektronische transacties etc.) geld over te maken naar een ander lidland. Ook mogen er geen nieuwe transacties in het leven worden geroepen. Iedere CARICOM national zal bijvoorbeeld ook in staat moeten zijn om, waar dan ook in de gemeenschap, aandelen van bedrijven te kopen. Het verplaatsen van kapitaal van het ene lidland naar een ander zal ook tot één van de mogelijkheden behoren. Het recht van (bedrijfs)vestiging Hoofdstuk 3 van het herziene verdrag van Chaguaramas biedt het raamwerk waarbinnen CARICOM burgers gerechtigd zijn overal in de regio een bedrijf op te zetten. Indien hiertoe de behoefte bestaat, moeten zij op precies dezelfde manier behamdeld worden als burgers van dat land. Alle barrières die hiertoe een belemmering kunnen vormen, dienen verwijderd te worden.

8 Dit voorgaande betekent dat de grenzen voor investeringen worden verruimd, omdat nu niet alleen het eigen land gebruikt kan worden voor het opzetten van bedrijven, maar ook de overige CARICOM landen. Het Caribisch Gerechtshof (CCJ) in het kort Om te voorkomen dat de voorzieningen die in het Herziene Verdrag zijn opgenomen niet worden nagekomen, of dat er bij eventuele verkeerde toepassing geen mogelijkheid tot bezwaar of beroep aanwezig is, heeft het Verdrag voorzien in de oprichting van het Caribisch Gerechtshof. Het Hof zal binnen twee rechtsgebieden recht kunne spreken, namelijk de Original Jurisdiction en de Appellate Jurisdiction. De lidlanden kunnen voor beide, maar ook voor één van de genoemde rechtsgebieden kiezen. Suriname heeft enkel getekend voor de Original Jurisdiction. In gevaal van de Original Jurisdiction zal recht worden gesproken in (beroeps)zaken die te maken hebben met de interpretatie van de CSME. In dit geval wordt door het bestaan van de CCJrechtszekerheid verschaft inzake de toepassing, interpretatie en naleving van de voorzieningen die in het Herziene Verdrag zijn opgenomen. De Appellate Jurisdiction van de CCJ zal recht spreken in civiele en constitutionle kwesties van de verschillende lidlanden die ook voor dit rechtsgebied binnen de CCJ hebben gekozen. In dit geval kan de CCJ uitspraak doen als bij het hoogste gerecht in het lidland geen genoegdoening is gevonden inzake een gerechterlijk proces. CARICOM instituten gevestigd in Suriname Suriname huisvest twee belangrijke instituten van de Caricom. De Caribbean Regional Information and Translation Institute (CRITI) werd op 17 januari 2008 officieël geopend en staat aan de Watermolenstraat Het doel van de CRITI is het bevorderen van de effectieve samenwerking binnen Cariforum en het bevorderen van het proces van regionale integratie en samenwerking binnen de Caricom. Het instituut zal dit doen door te voorzien in gecertificeerde vertalingen en informatieverspreiding in de talen Nederlands, Engels, Spaans en Frans. Doordat Suriname bij de toetreding tot de Caricom veel probl;emen heeft ondervonden heft vanwege de taalbarrière, deed Suriname een voorstel binnen het regionale programma van de Europese Unie om een Caribische Regionaal Informatie en Vertaal Instituut op te richten. CRITI zal niet allen werkzaamheden uitvoedren binnen de Cariforum, maar ook andere regionale ne internationale institutenn voorzien van diensten. Cariforum is opgericht in 1992 en bestaat uit alle CARICOM landen, Cuba en de Dominicaanse Republiek.

9 The caricom Competition Commission (CCC) werd officieel geinstalleerd op 18 januari 2008en is gevestigd aan de Hendrikstraat 69. De CCC telt 7 leden afkomstig uit de landen Trindad en Tobago, Barbados, Dominica, Guyana, Jamaica en Suriname. De instelling van deze commissie is vastgelegd in Artikel 171 van het herziene verdrag van Chaguaramas en is het regionale instituut om toe te zien op de naleving van de mededingings regels die gelden binnen de CARICOM. Deze mededingings regels verbieden: 1) misbruik van dominante posities van bedrijven en 2) overeenkomsten, besluiten en kartelvorming die als doel hebben gezonde concurrentie tegen te gaan. De CCC heeft als taak: 1) toepasen van mededingings regels 2) bevorderen van de concurrentie en beschermen van de consument 3) het coördineren van de uitvoering van het mededingsbeleid binnen de CSME 4) monitoren van anti-concurrentie gedrag van bedrijven binnen de CSME 5) bevorderen van het instellen van natioanle mededingingsinstituten en harmonisatie van nationale mededingingswetten 6) samenwerken met natioanale mededingings autoriteiten 7) COTED adviseren over het beleid ter bescherming van consumenten en het mededingingsbeleid. CARICOM Youth Ambassadors Program Ontstaan CARICOM Youth Ambassadors Program (CYAP)

10 Het CARICOM Jeugambassadeursprogramma is ontstaan in 1993, nadat de Vergadering van CARICOM staatshoofden dit besloten. De Vergadering staatshoofden is het hoogste beleidsorgaan in de CARICOM. Missie Het CARICOM Jeugambassadeursprogramma (CYAP) is het regionale netwerk van Caribische jongeren, die een leiderschapsfunctie vervullen binnen nationale als regionale ontwikkelingsprocessen door hun jongeren/ achterban te onderrichten in zaken aangaande de gemeenschapsprioriteiten en programma s en onderhandelen voor beleidskwesties die zowel sociaal als economsch de caribische jongeren opbouwen. Visie Het CARICOM Jeugambassadeursprogramma, zal wijd erkend worden door jeugdparticipatie te verbeteren en de CARICOM doelen aangaande duurzame ontwikkeling en Caribische éénheid op zowel nationaal als regionaal niveau te realiseren. Wijze van verkiezing In elk CARICOM land moeten er twee Jeugdambassadeurs zijn, een dame en een heer. Alleen in Suriname worden de leden gekozen door het Nationaal Jeugdparlement. De ambassadeurs zijn geselecteerd aan de hand van de gestelde criteria ( w.o. goede beheersing van de Engelse en Nederlandse taal, enkele jaren ervaring op het gebied van jongerenwerk, regionale of internationale ervaring). Tot nu toe is Guyana het enige land dat nooit jeugdambassadeurs heef gehad. Haïti heeft momenteel geen jeugdambassadeurs. Verder hebben de andere lidlanden en geassocieerde lidlanden (deze landen zijn geen lid van de CARICOM, maar kunnen als ze daartoe behoefte hebben participeren in regionale activiteiten van de organisatie) er allemaal 2 of 1( in geval waar er maar 1 is moet er een tweede aangewezen worden. De CARICOM Jeugdambassadeurs voor Suriname De eerste CARICOM Jeugdambassadeurs voor Suriname waren Sergio Belfor en Sheryl Starke. Ze werden in juli 2000 in Greneda geïnstalleerd. In agustus 2002 werden in Suriname weer CARICOM Jeugdambassadeursvoor 2 jaar geïnstalleerd. Deze waren Sergio Belfor en Valeri Lalji. In januari 2005 werden Yldiz Beighle en Harish Monorath gekozen. In 2007 waren het Ferranto Dongor en Stephany Kasketi Enkele activiteiten van de vorige CARICOM Jeugdambassadeurs De anti discrminatie loop met awarduitreiking

11 Workshop CSME en CCJ Oriëntatiebezoeken in districten Training vergadertechnieken aan jongeren uit Coronie en Nickerie Regionale Workshop on Sustainable Development met vertegenwoordigers uit 10 landen. Radio en TV- programma s over de CARICOM Het plaatsen van Billboards met betrekking tot HIV/AIDS Paneldiscussies met betrekking tot CSME en CCJ Het Pancap Minigrants Programma Waarom is het CARICOM Jeugdambassadeursprogramma (CYAP) belangrijk? Er is een regionaal CARICOM Jeugdambassadeursprogramma, waaruit het nationaal programma moet voortvloeien. Het regionaal programma heeft prioriteiten die kunnen veranderen van jaar tot jaar. Aan de hand van de dringende zaken op dat moment worden de prioriteiten vastgesteld door het CARICOM Jeugdambassadeurskorps. Het hoofddoel van het CYAP is, om jongeren te informeren over zaken die te maken hebben met de CARICOM zoals CSME en de CCJ. Het is belangrijk dat jongeren elkaar kunnen informeren over de voordelen in de CARICOM op het gebied van sport, studie en werk. De CARICOM Jeugdambassadeurs voor Suriname zijn de stem voor de Surinaamse jongeren in de CARICOM. CYAP zones De CARICOM landen binnen het CYAP zijn ingedeeld in 4 zones. Suriname zit in zone 2. Zone 2 bestaat uit Trinidad &Tobago, Guyana, Barbados en Suriname. In onze zone is Suriname de voorzitter. Alle zone voorzitters zitten in het management team voor het regionaal korps. Suriname maakt dus ook deel uit van het management team. Functie President: Elk CARICOM staatshoofd heeft een werkgebied waarvoor hij zich voor een bepaalde periode moet inzetten. Dit noemt men een portfolio. CARICOM Jeugdambassadeurs & Youth Officers korps De CARICOM Jeugdambassadeurs voor Suriname hebben een professioneel team met wie ze samenwerken namelijk: 15 Youth Officers. Het korps helpt bij het plannen en de uitvoering van het jaarprogramma van de CARICOM Jeugdambassadeurs. Deze Youth Officers moeten

12 jonge activisten zijn op het gebied van regionale integratie. De Youth Officers worden benoemd door de CARICOM Jeugdambassadeurs.

CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt).

CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt). ORGANEN VAN DE CARICOM SURINAME INTEGREERT CARICOM staat voor Caribbean Community (Caribische Gemeenschap) and Common Market (Gemeenschappelijke Markt). De organen van de CARICOM zijn: 1. De staatshoofden

Nadere informatie

HET KAPITAALVERKEER CARICOM Interne Markt en Economie (CSME)

HET KAPITAALVERKEER CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) HET KAPITAALVERKEER CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) INLEIDING Regionale integratie bestaat uit vier hoofdpijlers: Economische Integratie, Ontwikkeling van Mens en Maatschappij, Coördinatie van

Nadere informatie

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING V1: Hoe moeten middelen worden aangevraagd volgens de Directe Steunregeling? A1: Aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de website van Caribbean Export

Nadere informatie

WERKERS IN BEWEGING IN DE CSME RECHTEN OP HET WERK EN VOORDELEN VOOR WERKNEMERS IN DE CARICOM INTERNE MARKT EN ECONOMIE

WERKERS IN BEWEGING IN DE CSME RECHTEN OP HET WERK EN VOORDELEN VOOR WERKNEMERS IN DE CARICOM INTERNE MARKT EN ECONOMIE WERKERS IN BEWEGING IN DE CSME RECHTEN OP HET WERK EN VOORDELEN VOOR WERKNEMERS IN DE CARICOM INTERNE MARKT EN ECONOMIE De Internationale Arbeidsorganisatie De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is

Nadere informatie

De doelen van de CARICOM zijn de volgende:

De doelen van de CARICOM zijn de volgende: Wat is de CARICOM? De Caribbean Community en Common Market (CARICOM) is een economische unie van landen, die vroeger de Commonwealth Caribbean uitmaakte. De voorgangers van de CARICOM waren de British

Nadere informatie

ECONOMISCHE PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN

ECONOMISCHE PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN EPAs- ECONOMISCHE PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN Het is belangrijk te weten dat de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA) niet de gehele Cotonou overeenkomst vervangt maar slechts het handelsgedeelte.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE

MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE VRAGEN OVER MEDEDINGING CONTACT INFORMATIE: Telefoon: 402080 of 402339 tst. 1080 Fax: 404834 E-mail: juridischezaken@yahoo.com Paramaribo, december 2011 Ministerie van

Nadere informatie

CONSENSUS VAN CHAGUARAMAS

CONSENSUS VAN CHAGUARAMAS CONSENSUS VAN CHAGUARAMAS De zoektocht naar integratie is iets in de aard van een epische strijd: een strijd voor congruentie tussen wat we verkondigen en wat we in staat zijn te doen; een strijd om structuren

Nadere informatie

HET KAPITAALVERKEER. CARICOM Interne Markt en Economie (CSME)

HET KAPITAALVERKEER. CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) HET KAPITAALVERKEER CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) Inhoudsopgave Inleiding Het bepaalde in het Herziene Verdrag ten aanzien van het kapitaalverkeer De huidige situatie in de lidstaten die deel

Nadere informatie

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL 2 Vergaderjaar 2010-2011 32 883 (R 1961) Goedkeuring van de op 15 oktober 2008 te Bridgetown totstandgekomen Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten,

Nadere informatie

VRIJ VERKEER VAN BEKWAME BURGERS

VRIJ VERKEER VAN BEKWAME BURGERS Technologische Ontwikkeling en Milieu Onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken BROCHURE Secretariaat Vrij Verkeer van Personen Adres: Wagenwegstraat 20b Telefoon: (597)476540/(597)475241 tst.

Nadere informatie

Het Recht van Vestiging. CARICOM Interne Markt en Economie (CSME)

Het Recht van Vestiging. CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) Het Recht van Vestiging CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) Inhoudsopgave Inleiding DEEL I Wat betekent het Recht van Vestiging voor CARICOM-burgers? Basisinformatie over het Recht van Vestiging Wie

Nadere informatie

Scriptie ter verkrijging van de graad van Meester in de Rechten

Scriptie ter verkrijging van de graad van Meester in de Rechten De CARICOM, gerealiseerde droom of wachtende nachtmerrie? Scriptie ter verkrijging van de graad van Meester in de Rechten Anoushka C. E. Small Begeleidster: Mevr. Mr. M. Waterval, LL.M. Paramaribo, januari

Nadere informatie

LATIJNS-AMERIKA EN HET CARIBISCH GEBIED

LATIJNS-AMERIKA EN HET CARIBISCH GEBIED LATIJNS-AMERIKA EN HET CARIBISCH GEBIED De betrekkingen van de EU met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn divers en vinden plaats op verschillende niveaus. De EU treedt via topconferenties met

Nadere informatie

AF/CARIFORUM/CE/nl 1

AF/CARIFORUM/CE/nl 1 SLOTAKTE AF/CARIFORUM/CE/nl 1 AF/CARIFORUM/CE/nl 2 De vertegenwoordigers van ANTIGUA EN BARBUDA, HET GEMENEBEST VAN DE BAHAMA'S, BARBADOS, BELIZE, HET GEMENEBEST DOMINICA, DE DOMINICAANSE REPUBLIEK, GRENADA,

Nadere informatie

Presentatie onderdirecteur Handel, Mw. Mr. H. Djosetiko voor de ASFA workshop op 20 oktober 2004. Lokatie: Ballroom Hotel Torarica

Presentatie onderdirecteur Handel, Mw. Mr. H. Djosetiko voor de ASFA workshop op 20 oktober 2004. Lokatie: Ballroom Hotel Torarica Presentatie onderdirecteur Handel, Mw. Mr. H. Djosetiko voor de ASFA workshop op 20 oktober 2004. Lokatie: Ballroom Hotel Torarica Voorzitter ASFA, dagvoorzitter Etc, Dames en heren,.. Goedemorgen, Met

Nadere informatie

RECHTSGROND DE BETREKKINGEN TUSSEN DE REGIO'S

RECHTSGROND DE BETREKKINGEN TUSSEN DE REGIO'S LATIJNS-AMERIKA EN HET CARIBISCH GEBIED De betrekkingen van de EU met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn divers en vinden plaats op verschillende niveaus. De EU treedt via topconferenties met

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.9.2011 COM(2011) 598 definitief 2011/0260 (COD) C7-0305/11 NL Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van bijlage I bij Verordening

Nadere informatie

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR De Argentijnse Republiek, de Federatieve Republiek Brazilië, de Republiek Paraguay, de Republiek ten oosten van de Uruguay, de

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. 34 131 (R2044) Verdrag tot oprichting van het Caribisch Volksgezondheidsinstituut (CARPHA); Georgetown, 1 juni 2011

1/2. Staten-Generaal. 34 131 (R2044) Verdrag tot oprichting van het Caribisch Volksgezondheidsinstituut (CARPHA); Georgetown, 1 juni 2011 Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2014 2015 34 131 (R2044) Verdrag tot oprichting van het Caribisch Volksgezondheidsinstituut (CARPHA); Georgetown, 1 juni 2011 A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING V1: Hoe moeten middelen worden aangevraagd volgens de Directe Steunregeling? A1: Aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de website van Caribbean Export

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Invoermogelijkheden voor rijst die worden beheerd door de Douane

Invoermogelijkheden voor rijst die worden beheerd door de Douane Invoermogelijkheden voor rijst die worden beheerd door de Douane in dit document vindt u: Een overzicht van douanecontingenten Een overzicht van bijzondere invoermogelijkheden, beheerd door de Douane Een

Nadere informatie

11763/2/18 REV 2 DEP/ev 1 ECOMP.2.B

11763/2/18 REV 2 DEP/ev 1 ECOMP.2.B Raad van de Europese Unie Brussel, 27 september 2018 (OR. en) 11763/2/18 REV 2 FISC 335 ECOFIN 789 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 2335 woorden 4 juli keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Werkstuk door een scholier 2335 woorden 4 juli keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 2335 woorden 4 juli 2008 5,9 9 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Voorwoord o In het kader van het vak sociologie verplicht moesten wij in het 2e kwartaal van onze sociologie

Nadere informatie

DE CARICOM-COMMISSIE VOOR DE MEDEDINGING: BOUWEN AAN CONCURRERENDE MARKTEN

DE CARICOM-COMMISSIE VOOR DE MEDEDINGING: BOUWEN AAN CONCURRERENDE MARKTEN CARICOM INTERNE MARKT EN ECONOMIE CARICOM SINGLE MARKET AND ECONOMY - CSME CARICOM-COMMISSIE VOOR DE MEDEDINGING CARICOM COMPETITION COMMISSION - CCC DE CARICOM-COMMISSIE VOOR DE MEDEDINGING: CARICOM-Commissie

Nadere informatie

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ***** COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 22.12.1998 COM(1998) 801 def. 98/ 0364(CNB) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de monetaire regelingen in de Franse territoriale gemeenschappen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.5.2019 COM(2019) 242 final 2019/0116 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in de Raad van Ministers in te nemen standpunt met

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument. Standpunt van de Raad in eerste lezing

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument. Standpunt van de Raad in eerste lezing EUROPEES PARLEMENT 2009 Zittingsdocument 2014 C7-0006/2013 2011/0260(COD) 17/01/2013 Standpunt van de Raad in eerste lezing Standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog op de vaststelling van een

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 mei 2018 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 mei 2018 (OR. en) Conseil UE Raad van de Europese Unie Brussel, 8 mei 2018 (OR. en) 8304/1/18 REV 1 LIMITE PUBLIC FISC 178 ECOFIN 356 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van

Nadere informatie

1. Werkzaamheden van het Gerecht Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken ( ) 1

1. Werkzaamheden van het Gerecht Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken ( ) 1 . Werkzaamheden van het Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken (2005 2009) 200 000 800 600 400 200 0 Aanhangig gemaakte zaken Afgedane zaken Aanhangige zaken Aanhangig gemaakte zaken 469 432 522

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers Initiatief

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2006 2007 B 30 581 Verdrag tot wijziging van de op 16 oktober 1990 te Paramaribo totstandgekomen Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname

Nadere informatie

HET CARICOMSCHOOLBOEK. Derde Editie

HET CARICOMSCHOOLBOEK. Derde Editie HET Derde Editie HET Samengesteld en geredigeerd door Rovin Deodat (Ph.D., Communicatie) Antigua & Barbuda Grenada St. Kitts & Nevis de Bahama s Guyana Saint Lucia Barbados Belize Dominica Haïti Jamaica

Nadere informatie

Een internationale analyse van het saldo van de lopende rekening van de betalingsbalans,

Een internationale analyse van het saldo van de lopende rekening van de betalingsbalans, Een internationale analyse van het saldo van de lopende rekening van de betalingsbalans, 2014-2015 Inleiding Lorette Ford De betalingsbalans is een overzicht van de waarde van alle transacties die in een

Nadere informatie

HET CARICOM- SCHOOLBOEK. Derde Editie

HET CARICOM- SCHOOLBOEK. Derde Editie HET - SCHOOLBOEK Derde Editie HET - SCHOOLBOEK Samengesteld en geredigeerd door Rovin Deodat (Ph.D., Communicatie) Antigua & Barbuda de Bahama s Barbados Belize Dominica Grenada Guyana Haïti Jamaica Montserrat

Nadere informatie

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober 2002 5,2 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 1.Het ontstaan van de Europese Unie Op 18 april 1951 werd de eerste stap gezet richting een

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266 15 (1965) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1994 Nr. 266 A. TITEL Verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben, met

Nadere informatie

2de editie CARICOM. Interne Markt en Economie. Vrij Verkeer Reizen en Werken

2de editie CARICOM. Interne Markt en Economie. Vrij Verkeer Reizen en Werken 2de editie CARICOM Interne Markt en Economie Vrij Verkeer Reizen en Werken 5 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Vrij verkeer van personen... 6 Deel Een: Vrij verkeer voor winstgevende economische activiteit Vrij

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 9.10.2008 COM(2008) 622 definitief 2008/0189 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting van een Overeenkomst in de vorm van

Nadere informatie

Tariefpreferentiële Overeenkomsten van toepassing per land/regio

Tariefpreferentiële Overeenkomsten van toepassing per land/regio Tariefpreferentiële Overeenkomsten van per land/regio Laatste update: 3 oktober 2013 Land Overeenkomst Nodrawback? Uitzondering No-drawback? Besluit 2009/330/EG van de Albanië Raad van 15 september 2008,

Nadere informatie

Tariefpreferentiële Overeenkomsten van toepassing per land/regio

Tariefpreferentiële Overeenkomsten van toepassing per land/regio Tariefpreferentiële Overeenkomsten van per land/regio Land Overeenkomst Nodrawback? Uitzondering No-drawback? Besluit 2009/330/EG van de Albanië Raad van 15 september 2008, Protocol 4(Pb. EU 2009, L 107).

Nadere informatie

2014 no. 15 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2014 no. 15 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2014 no. 15 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA MINISTERIЁLE REGELING van 7 februari 2014 tot wijziging van de Regeling inschrijving en inschrijvingskenmerk (AB 1991 no. GT 36) Uitgegeven, 19 februari 2014 De minister

Nadere informatie

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht C van het Werkzaamheden van het 1. Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken (2006 2010) Aanhangig gemaakte zaken 2. Aard van de procedures (2006 2010) 3. Aard van het beroep (2006 2010) 4. Onderwerp

Nadere informatie

Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1

Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1 Migranten in de Nederlandse Antillen Deel 1 Sabrina Dinmohamed In dit artikel wordt aandacht besteed aan de demografische kenmerken van de migrantenbevolking van de Nederlandse Antillen. De sociaal-economische

Nadere informatie

6945/18 mou/gys/sp 1 DG G 2B

6945/18 mou/gys/sp 1 DG G 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2018 (OR. en) 6945/18 ECOFIN 221 FISC 112 NOTA A-PUNT van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de Raad nr. vorig doc.: 6853/18 Betreft: De EU-lijst van

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 203/2 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/1108 VAN DE COMMISSIE van 7 mei 2018 tot aanvulling van Richtlijn (EU) 2015/849 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2018 COM(2018) 176 final 2018/0085 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese

Nadere informatie

BELASTINGSEMINAR 2017

BELASTINGSEMINAR 2017 BELASTINGSEMINAR 2017 Huidige uitdagingen en noodzaak tot transformatie John de Lannoy 1 Suriname en de Regio 1. Uitdagingen in de regio 2. Onze uitdagingen 3. Noodzaak tot transformatie 2 Kenmerken van

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep Drugshandel Ontwerp-conclusies van de Raad betreffende de noodzaak

Nadere informatie

Europees Handvest inzake lokale autonomie

Europees Handvest inzake lokale autonomie (Tekst geldend op: 04-02-2010) Europees Handvest inzake lokale autonomie (vertaling: nl) Europees Handvest inzake lokale autonomie PREAMBULE De Lidstaten van de Raad van Europa die dit Handvest hebben

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar 2009 2010. A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar 2009 2010. A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2009 2010 32 491 Protocol tot wijziging van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Barbados tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 12 mei 2009 (14.05) (OR. en) 9318/09 ACP 104 WTO 88 PTOM 24 DEVGE 128 RELEX 405. OTA het voorzitterschap

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 12 mei 2009 (14.05) (OR. en) 9318/09 ACP 104 WTO 88 PTOM 24 DEVGE 128 RELEX 405. OTA het voorzitterschap RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 12 mei 2009 (14.05) (OR. en) 9318/09 ACP 104 WTO 88 PTOM 24 DEVGE 128 RELEX 405 OTA van: aan: Betreft : het voorzitterschap de Raad Voorbereiding van de Raad Algemene

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2002 Nr. 112. Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2002 Nr. 112. Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid 50 (1986) Nr. 2 1 ) TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2002 Nr. 112 A. TITEL Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid van internationale niet-gouvernementele

Nadere informatie

HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN. Samenwerkingsovereenkomst

HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN. Samenwerkingsovereenkomst HET EUROPEES INSTITUUT VOOR GENDERGELIJKHEID EN HET BUREAU VAN DE EUROPESE UNIE VOOR DE GRONDRECHTEN Samenwerkingsovereenkomst Preambule Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) en het

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1999 Nr. 209

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1999 Nr. 209 73 (1994) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1999 Nr. 209 A. TITEL Verdrag tot oprichting van de Associatie van Caraïbische Staten, met Bijlagen; Cartagena de Indias, Colombia,

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Geconsolideerd wetgevingsdocument 27.2.2014 EP-PE_TC1-COD(2012)0309 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 27 februari 2014 met het oog op

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.6.2012 COM(2012) 255 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot verlening van een machtiging om onderhandelingen te openen over aanpassing van de volgende overeenkomsten

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 176

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 176 42 (1995) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1995 Nr. 176 A. TITEL Protocol betreffende de toetreding van de Republiek Oostenrijk tot het Akkoord tussen het Koninkrijk der

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39157 4 november 2015 Overeenkomst Staat NEN en NEC Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, waarvan de zetel is gevestigd

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document.

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document. Raad van de Europese Unie Brussel, 29 oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 DERUBRICERING van document: 7223/04 d.d.: 11 maart 2004 nieuwe status: Betreft: Publiek Ontwerp-aanbeveling voor een

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.6.2003 COM(2003) 348 definitief 2003/0127 (CNS) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de Europese

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2000 (15.11) (OR. fr) 12957/00 LIMITE MIGR 89 COMIX 785

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2000 (15.11) (OR. fr) 12957/00 LIMITE MIGR 89 COMIX 785 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 november 2000 (15.11) (OR. fr) 12957/00 LIMITE MIGR 89 COMIX 785 NOTA van: aan: Betreft: het Voorzitterschap het Strategisch Comité immigratie, grenzen en asiel initiatief

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 2009 Nr. 207

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 2009 Nr. 207 41 (2000) Nr. 10 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2009 Nr. 207 A. TITEL Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch Gebied en de

Nadere informatie

Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen

Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen Advies 2009/09 Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de Europese Gemeenschap 24 februari 2009 Strategische Adviesraad internationaal

Nadere informatie

Themadag Europa. Europa hoe werkt het? 30/11/2011. Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie

Themadag Europa. Europa hoe werkt het? 30/11/2011. Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie Themadag Europa Europa hoe werkt het? 30/11/2011 Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie 2 Inhoud Europese Instellingen Europees Parlement Europese Raad Raad van de Europese

Nadere informatie

RECTIFICATIES. a) Bladzijde 19, artikel 1, punt 17, ad artikel 9 C, lid 6, tweede alinea, tweede zin

RECTIFICATIES. a) Bladzijde 19, artikel 1, punt 17, ad artikel 9 C, lid 6, tweede alinea, tweede zin 30.11.2009 Publicatieblad van de Europese Unie C 290/1 RECTIFICATIES PROCES-VERBAAL VAN VERBETERING van het Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag

Nadere informatie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie Historie In 1980 werd onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Directoraat Volksmobilisatie opgericht. In geheel Suriname werden Volks Comites in het leven geroepen. Buurtbewoners werkte met elkaar

Nadere informatie

signatuur:d^d2838 monogr. auteursgeg.:dummett, J.A monogr. titel:caricom corn and Soyabean company : a regional project

signatuur:d^d2838 monogr. auteursgeg.:dummett, J.A monogr. titel:caricom corn and Soyabean company : a regional project CARICOM signatuur:s^cbr, 1770 monogr. auteursgeg.:tjon-a-hen, C., samenst. monogr. titel:suriname en de Caraibische gemeenschap : een voorstudie pag.:42 p. uitgeverij:ministerie van Economische Zaken jaar

Nadere informatie

Dit besluit vervangt het Besluit van 31 december 2015, nr. DGBel 2015/5911M, Stcrt. 2015, nr n1

Dit besluit vervangt het Besluit van 31 december 2015, nr. DGBel 2015/5911M, Stcrt. 2015, nr n1 Common Reporting Standard; landenlijst deelnemende rechtsgebieden Directoraat-Generaal der Belastingdienst, Fiscaliteit Besluit van 28 juni 2016, nr. DGBel 2016/ 3128M Dit besluit vervangt het Besluit

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2015 COM(2015) 103 final 2015/0062 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Arabische

Nadere informatie

Hebben besloten hiertoe een Verdrag te sluiten en zijn overeengekomen als volgt:

Hebben besloten hiertoe een Verdrag te sluiten en zijn overeengekomen als volgt: Verdrag inzake de wet die van toepassing is op onderhoudsverplichtingen De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend, Geleid door de wens gemeenschappelijke bepalingen vast te stellen betreffende de wet

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 16 december 1999 (22.12) (OR. f) 14156/99 LIMITE FISC 265

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 16 december 1999 (22.12) (OR. f) 14156/99 LIMITE FISC 265 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 16 december 1999 (22.12) (OR. f) 14156/99 LIMITE FISC 265 RESULTAAT BESPREKI GE van: de Groep Financiële vraagstukken d.d.: 14 december 1999 Betreft: BTW - Verlaagd tarief

Nadere informatie

Aangifte in de personenbelasting Inkomsten 2013 - Aanslagjaar 2014

Aangifte in de personenbelasting Inkomsten 2013 - Aanslagjaar 2014 MELDING VAN EEN BUITENLANDSE JURIDISCHE CONSTRUCTIE? Aangifte in de personenbelasting Inkomsten 2013 - Aanslagjaar 2014 DPO Accountants en Belastingconsulenten* 28-4-2014 * DPO Accountants en Belastingconsulenten

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.7.2017 COM(2017) 382 final 2017/0160 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het standpunt van de Europese Unie met het oog op de vaststelling van

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 14.03.2000 COM(2000) 145 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot schorsing voor een periode van zes maanden, van Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41).

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41). WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B. 2002 no. 41). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en daarop

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling van verbonden ondernemingen, waaronder deelnemingen

Richtsnoeren voor de behandeling van verbonden ondernemingen, waaronder deelnemingen EIOPA-BoS-14/170 NL Richtsnoeren voor de behandeling van verbonden ondernemingen, waaronder deelnemingen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. +

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.12.1999 COM(1999) 703 definitief 1999/0272 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG betreffende het gemeenschappelijk

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/03/2017

Datum van inontvangstneming : 06/03/2017 Datum van inontvangstneming : 06/03/2017 Vertaling C-45/17-1 Zaak C-45/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 30 januari 2017 Verwijzende rechter: Conseil d État (Frankrijk) Datum

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974.

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. B. N. O. WALRAVE, L. J. N. KOCH TEGEN ASSOCIATION UNION CYCLISTE INTERNATIONALE, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE WIELREN UNIE EN FEDERATION ESPANOLA CICLISMO. (VERZOEK

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 26.4.2019 L 112/11 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/661 VAN DE COMMISSIE van 25 april 2019 betreffende het waarborgen van de vlotte werking van het elektronisch quotaregister voor het op de markt brengen

Nadere informatie

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een Brussel, 5.7.2010 COM(2010)358 definitief 2010/0192 (COD) VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 tot vaststelling

Nadere informatie

CRUISES CARAÏBEN VANAF 399 PER PERSOON!

CRUISES CARAÏBEN VANAF 399 PER PERSOON! CRUISES CARAÏBEN VANAF 399 PER PERSOON! Beleef een prachtige cruise door de Caraïben met MSC of Costa cruises. Meer details over de vaarroutes, afreisdata en prijzen vindt u op de volgende pagina s. Voor

Nadere informatie

geraadpleegd door de Raad overeenkomstig artikel 39, lid 1 van het EU-Verdrag (C5-0757/2000),

geraadpleegd door de Raad overeenkomstig artikel 39, lid 1 van het EU-Verdrag (C5-0757/2000), P5_TA(2002)0430 Europees netwerk voor justitiële opleiding * Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het initiatief van de Franse Republiek met het oog op de aanneming van het besluit van de

Nadere informatie

KAZACHSTAN BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

KAZACHSTAN BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders KAZACHSTAN BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar,

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.4.2019 C(2019) 2962 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 25.4.2019 betreffende het waarborgen van de vlotte werking van het elektronisch quotaregister

Nadere informatie

Verdrag tussen de Tsjechische Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden inzake de export van sociale-verzekeringsuitkeringen

Verdrag tussen de Tsjechische Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden inzake de export van sociale-verzekeringsuitkeringen Verdrag tussen de Tsjechische Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden inzake de export van sociale-verzekeringsuitkeringen De Tsjechische Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden, hierna genoemd

Nadere informatie

Stand van zaken Modernisering van Wetgeving voor verbetering van het Investeringsklimaat:

Stand van zaken Modernisering van Wetgeving voor verbetering van het Investeringsklimaat: Paramaribo, 28 oktober 2014 Stand van zaken Modernisering van Wetgeving voor verbetering van het Investeringsklimaat: Suriname is door de World Economic Forum geclassificeerd als een Efficiency Driven

Nadere informatie

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap,

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MALI INZAKE HET VERRICHTEN VAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR BEPAALDE GEZINSLEDEN VAN HET DIPLOMATIEK EN CONSULAIR PERSONEEL Het Koninkrijk België,

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2017 COM(2017) 830 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot aanvulling van het Besluit van de Raad van 22 mei 2017 waarbij machtiging wordt

Nadere informatie

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING

VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING VAAK GESTELDE VRAGEN OVER DE DIRECTE STEUNREGELING V1: Hoe moeten middelen worden aangevraagd volgens de Directe Steunregeling? A1: Aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de website van Caribbean Export

Nadere informatie

VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM. De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag.

VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM. De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag. VERTALING EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN HET ARCHEOLOGISCH PATRIMONIUM De lidstaten van de Raad van Europa, de ondertekenaars van dit Verdrag. Overwegende dat het doel van de Raad van Europa erin

Nadere informatie

B Gerechtelijke statistieken van het Gerecht van eerste aanleg

B Gerechtelijke statistieken van het Gerecht van eerste aanleg B van het Werkzaamheden van het 1. Aanhangig gemaakte, afgedane, nog aanhangige zaken (1996-2004) Aanhangig gemaakte zaken 2. Aard van de procedures (2000-2004) 3. Aard van het beroep (2000-2004) 4. Onderwerp

Nadere informatie

TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie