Deel wat je weet en weet wat je deelt! Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel wat je weet en weet wat je deelt! Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte"

Transcriptie

1 Deel wat je weet en weet wat je deelt! Uitnodiging voor de zevende GDW kennisdelingsconferentie op donderdag 16 april 2009 in de Eenhoorn in Amersfoort Thema Integratie van drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte Middelbaar beroepsonderwijs in Nederland is gericht op drie vormen van kwalificering: beginnend beroepsbeoefenaar burgerschap (leer) loopbaan. Aan ROC s de opdracht om het onderwijs zo te organiseren en inhoud te geven dat aan alle drie de doelen wordt voldaan. De eisen t.a.v. beroepskwalificering zijn voornamelijk afkomstig van het werkveld; de andere komen van het Ministerie van OCW. In de praktijk van het ROC komen ze bij elkaar en wordt zichtbaar dat deze eisen soms tegenstrijdig zijn of bij elkaar opgeteld moeilijk inpasbaar zijn binnen de beschikbare opleidingstijd. Bovendien zijn de eisen tot op de dag van vandaag aan verandering onderhevig en worden ze, ondanks dringende verzoeken vanuit het onderwijsveld, nog onvoldoende op elkaar afgestemd. Dit alles maakt dat het voor ROC s een hele kunst is goed handen en voeten te geven aan de drievoudige kwalificering binnen de competentiegerichte kwalificatiestructuur. Alle reden om er een kennisdelingsconferentie aan te wijden. Het doel van de dag is dat u, met hulp van een aantal experts en door ervaringen en ideeën met elkaar te delen, een goed beeld krijgt van het speelveld, de spelers, actuele spelregels en - niet te vergeten - de speelruimte bij drievoudige kwalificering. Met die kennis kunt u vanuit uw eigen professionaliteit vervolgens uw positie, doelen en aanpak nader bepalen.

2 Op veler verzoek is verreweg het grootste deel van deze kennisdelingsconferentie gereserveerd voor deelsessies waar u met elkaar en met experts echt de diepte in kunt. U kunt aan twee verschillende deelsessies deelnemen. Voor iedere deelsessie is twee uur uitgetrokken. Op het aanmeldingsformulier kunt u uw voorkeuren kenbaar maken. Deelsessies a. Op weg naar centraal ontwikkelde examens taal & rekenen Wie deze deelsessie bijwoont, krijgt allereerst de stappen toegelicht die leiden naar centraal ontwikkelde examens voor taal & rekenen voor niveau 4. Dit onderdeel van de deelsessie komt grotendeels overeen met wat hierover is gezegd tijdens de flitsbijeenkomsten van het Steunpunt Taal & Rekenen in februari-maart van dit jaar. Na de inleiding gaat u aan de hand van voorbeelden van digitale toetsen in het VMBO, verkennen hoe een digitale taal- of rekentoets voor MBO-4 eruit zou kunnen zien. Belangrijk daarbij is dat u een beeld krijgt wat een centraal ontwikkeld examen toetst en wat dat examen niet toetst. Deelsessieleider: Jan Paul de Vries, projectleider centraal ontwikkelde examens taal & rekenen mbo bij CEVO. In samenwerking met Mia van Boxel van Cito. b. Rekenen onder de loep In deze deelsessie wordt een vergelijking gepresenteerd tussen het niveau van rekenen/wiskunde zoals dat in de kwalificatiedossiers staat (gebaseerd op het Raamwerk rekenen/wiskunde MBO) en het niveau dat in de toekomst geëxamineerd zal worden (gebaseerd op het referentiekader van de Expertgroep doorlopende leerlijnen taal en rekenen). Vragen die aan bod komen zijn: - Waar zitten eventuele verschillen en hoe gaat u daar mee om? - Hoe kan het rekenen een plek krijgen binnen het onderwijs? De deelsessie is bedoeld voor iedereen die zich bezig houdt met rekenen binnen de opleiding. Degenen die betrokken zijn bij het kwalificatiedossier Onderwijsassistent gaan, bij voldoende belangstelling, in een aparte deelgroep aan de slag. Verwacht wordt dat u al op de hoogte bent van wat er in de voor u relevante kwalificatiedossiers over rekenen vermeld staat. Deze zijn te downloaden via of Ter plekke zullen de kwalificatiedossiers ook ter inzage liggen. Deelsessieleiders: Monica Wijers en Vincent Jonkers, auteurs van het Raamwerk rekenen/wiskunde MBO. Zij zijn werkzaam bij het Freudenthal Instituut.

3 c. Nederlands en de kunst van het integreren Wie deelneemt aan deze deelsessie krijgt inzicht in de functionele taalvaardigheid die het beroep vraagt en hoe dat samenhangt met de taalvaardigheidniveaus in het document Leren Loopbaan en Burgerschap (LLB). Samen met de deelsessieleider gaat u op zoek hoe u taalonderwijs geïntegreerd kunt vormgeven voor zowel BOL- als BBL-opleidingen. Richting gevend hierbij zijn de taaldoelen en natuurlijk de beoordeling; daarom komen enkele voorbeelden van opdrachten aan bod waarmee docenten formatief kunnen beoordelen. In deze deelsessie staan de competenties van het team en de docenten die (taal)onderwijs geven centraal. Deelsessieleider: Els Leenders, werkzaam voor SLO en lid van de werkgroep taal Referentiekader Meijerink. d. Examineren van taal in het MBO Ook deze deelsessie staat in het teken van taal. U wordt geïnformeerd over de wettelijke eisen die gelden voor het examineren van Nederlands. U krijgt ook informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen de taalniveaus van het Raamwerk Nederlands en het rapport van de Commissie Meijerink. Daarnaast maakt u op een praktische manier kennis met de verschillende taalniveaus, beoordeelt u taalproducten en wordt stil gestaan bij de vraag hoe u taal binnen de beroepscontext kunt examineren. Deze deelsessie is niet alleen interessant voor taaldocenten en vakdocenten maar ook voor opleidingsmanagers. Deelsessieleiders: Ilona Schot, consultant bij CINOP en Atie Beverdam, onderwijskundig adviseur bij Calibris. e. LLB in het licht van de huidige ontwikkelingen Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de vernieuwingen van LLB en dan vooral de burgerschapscompetenties en taal en rekenen? interessant voor beleidsmakers die willen weten op welke ontwikkelingen ze moeten anticiperen en volgens welk tijdpad. Daarnaast is er binnen deze deelsessie veel ruimte voor discussie over voor- en nadelen van de ontwikkelingen en de problemen waar ROC s in de praktijk van alle dag tegenaan lopen. Deelsessieleiders: Ingeborg Riedijk en Jan Faber, werkzaam als beleidsadviseur Strategie en Onderwijs bij de MBO Raad.

4 f. Examineren in de BPV volgens toetsingskader inspectie Deze deelsessie staat in het teken van kwaliteit van examinering op de BPV plek. Het toetsingskader van de Inspectie van het Onderwijs vormt het vertrekpunt. Aan bod komen achtereenvolgens: - Wat zijn de standaarden? - Wat is de functie van portretten? - Wat zijn de criteria? - Wat moet en kun je er als ROC mee? Na een algemene inleiding gaat u in groepen uiteen om systematisch de verschillende aspecten te bespreken die een rol spelen bij de beoordeling door de Inspectie. Beoogd resultaat: inspiratie en handvatten om er binnen uw eigen school mee verder te gaan. Deelsessieleider: Jes Hernandez, opleidingsmanager NOVA College en coördinator van het cluster Onderwijs, Sport en Veiligheid van MBO g. Examenprofielen binnen de GDW-sectoren Tijdens deze deelsessie wordt u ten eerste geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de pilot examenprofiel binnen de GDW. Daarna gaat u in subgroepen aan de slag om de consequenties voor het ROC en voor uw opleidingen te verkennen. U doet dat aan de hand van een algemeen concept examenprofiel voor de GDW. Deze is afgeleid van de concept examenprofielen voor Helpende Zorg en Welzijn en Onderwijsassistent die voor deze pilot zijn ontwikkeld. Meer informatie over het project examenprofielen kunt u vinden via Deelsessieleider: Marieke Wentink, werkgroepleider pilot examenprofielen btg GDW Tot zover de omschrijving van de deelsessies. Vanaf de lunchpauze zal ook het Steunpunt Taal & Rekenen van MBO 2010 aanwezig zijn. Uiteraard staat ook Vers van de pers weer op de agenda. Op de volgende pagina vindt u het volledige dagprogramma.

5 Programma Ontvangst Opening en welkom in de Rondeelzaal en toelichting op het programma door dagvoorzitter Rennie ten Dam, voorzitter GDW Afstemmingsgroep Kennisdeling GDW Drievoudige kwalificering; speelveld, spelers, spelregels en speelruimte Inhoudelijke aftrap door Anky Veldman, voorzitter kerngroep bedrijfstakgroep GDW van de MBO Raad Naar de subzalen Eerste ronde deelsessies Lunchpauze Uw lunch staat gereed in de foyer Vers van de pers (Rondeelzaal) Ruimte voor actuele zaken vanuit MBO Raad, MBO 2010 en Calibris Naar de subzalen Tweede ronde deelsessies Vanaf Borrel in de foyer

6 Praktische informatie Datum en tijd Donderdag 16 april 2009 met ontvangst vanaf 9.30 uur. Het programma start om uur en eindigt om uur (aansluitend borrel). Locatie en bereikbaarheid Regardz Meeting Center Eenhoorn, pal tegenover station Amersfoort. Voor wie met eigen vervoer wil komen, de routebeschrijving is te vinden op Doelgroep: ROC s én werkveld Deze GDW kennisdelingsconferentie is bedoeld voor wie binnen een ROC een ontwikkel- of beslisrol heeft in het kader van beoordeling en examineren binnen de competentiegerichte kwalificatiestructuur (CKS) en competentiegericht opleiden (CGO) in de sectoren: - Verpleging en Verzorging - Welzijn - Sport en Bewegen - Onderwijsberoepen - Assisterenden Gezondheidszorg Er is in totaal ruimte voor 250 mensen. Wat kost het? Tijd en reiskosten. Voor deelname worden verder geen kosten in rekening gebracht. Door wie wordt u uitgenodigd? De kennisdelingsconferenties zijn een initiatief van de Btg GDW Afstemmingsgroep waarin de volgende organisaties zijn vertegenwoordigd: MBO Raad / Bedrijfstakgroep Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport Procesmanagement MBO 2010.

7 Hoe kunt u erbij zijn op 16 april? Als uw aanmelding uiterlijk op maandag 6 april is ontvangen. Aanmelden kan via bijgevoegd aanmeldingsformulier. We behandelen de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Er is ruimte voor maximaal 250 mensen. Ook de voorkeuren voor de deelsessies worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd. Uiterlijk op donderdag 9 april verneemt u per van ons of u aanwezig kunt zijn. Op de dag zelf ontvangt u een overzicht met de indeling naar deelsessies. Nog vragen? U kunt contact opnemen met Tiny Verbeek, secretaresse. Zij is bereikbaar via t.verbeek@mboraad.nl en Graag tot ziens op 16 april! Namens de GDW Afstemmingsgroep, Rennie ten Dam, voorzitter

2. CEVO/CvE 3. Coe voor niveau 4 4. Niveau 1, 2 en 3 5. Verkenning vanuit voorbeelden vmbo

2. CEVO/CvE 3. Coe voor niveau 4 4. Niveau 1, 2 en 3 5. Verkenning vanuit voorbeelden vmbo Taal en rekenen in het mbo Op weg naar centraal ontwikkelde examens GDW kennisdelingsconferentie 16 april 2009 Jan Paul de Vries/Mia van Boxel Centraal ontwikkelde examens taal & rekenen mbo 1. Coe t&r

Nadere informatie

Mbo, toets je taal! Taalvaardigheid Nederlands beoordelen in competentiegericht onderwijs

Mbo, toets je taal! Taalvaardigheid Nederlands beoordelen in competentiegericht onderwijs . Competentieleren Hajer, M. & T. Meestringa (2004). Handboek taalgericht vakonderwijs. Bussum: Coutinho. Ministerie van OC&W (2004). Van A tot Z betrokken. Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010 (http://taalinmbo.kennisnet.nl/bronnen/aanvalsplan).

Nadere informatie

GDW Kennisdelingsconferentie 31 maart 2011

GDW Kennisdelingsconferentie 31 maart 2011 GDW Kennisdelingsconferentie 31 maart 2011 GDW wordt Zorg, Welzijn en Sport Impressies van geslaagde kennisdeling Boeiend en spraakmakend, dat was de kennisdelingsconferentie op 31 maart, georganiseerd

Nadere informatie

Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt. Van Raamwerk tot Handreiking

Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt. Van Raamwerk tot Handreiking Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt Van Raamwerk tot Handreiking Hoe zat het ook alweer? Nieuwe Kwalificatieprofielen voor het mbo in 2004 Mét

Nadere informatie

Activiteitenplan Branche Welzijn (inclusief onderwijsberoepen) 2012

Activiteitenplan Branche Welzijn (inclusief onderwijsberoepen) 2012 Activiteitenplan (inclusief onderwijsberoepen) 2012 In dit activiteitenplan van de branche wordt een vertaalslag gemaakt van het overkoepelende activiteitenplan Btg Zorg, en Sport 2012, vastgesteld ALV

Nadere informatie

Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Ministerie OCW Aan mevr. M. van Bijsterveld-Vliegenthart, Staatssecretaris Postbus 16375 2500 BJ Den Haag OOG voor het MBO staat voor Onafhankelijke Onderwijsgroep voor het MBO ; Een groep onderwijskundig

Nadere informatie

Rekenen en gecijferdheid in het MBO

Rekenen en gecijferdheid in het MBO Rekenen en gecijferdheid in het MBO Waarom, wat en hoe? Landelijke bijeenkomst Clusters Zorg & AG, Welzijn, Cultuur en Onderwijs Beelden van rekenen Trends Taal en Rekenen Eind 20 e eeuw Verbreding onderwijsprogramma

Nadere informatie

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc qwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzc vbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiop Concept eamenprofiel 3.0 C&M asdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwert

Nadere informatie

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010 Rianne Reichardt Wet- en regelgeving Taal- en rekenniveau omhoog Invoering referentiekader Meijerink Invoering centrale examinering taal

Nadere informatie

Rekenen in technische opleidingen. 17 mei 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut m.wijers@uu.nl

Rekenen in technische opleidingen. 17 mei 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut m.wijers@uu.nl Rekenen in technische opleidingen 17 mei 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut m.wijers@uu.nl programma Kader(s) Rekenen in 2F en 3F Relatie beroepspraktijk Examinering Rekenmethodes Uw eigen vragen

Nadere informatie

Bedrijfstakgroep Jaarbericht van de Bedrijfstakgroep Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn 2008 2009. als verbindende schakel.

Bedrijfstakgroep Jaarbericht van de Bedrijfstakgroep Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn 2008 2009. als verbindende schakel. Bedrijfstakgroep Jaarbericht van de Bedrijfstakgroep Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn 2008 2009 als verbindende schakel Bedrijfstakgroep gdw Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn Bedrijfstakgroep

Nadere informatie

Subnetwerkbijeenkomsten. Oktober / November 2010

Subnetwerkbijeenkomsten. Oktober / November 2010 Subnetwerkbijeenkomsten Oktober / November 2010 Subnetwerk Zuid-West 13 oktober 2010 ROC Albeda, Rotterdam Subnetwerk Noord 20 oktober 2010 Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle Subnetwerk Zuid-Oost 4 november

Nadere informatie

voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg gebaseerd

voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg gebaseerd Onderwijs voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg Gebaseerd op Verzorgende-IG (niveau 3) en Medewerker Maatschappelijke (niveau 3) van 2011-2012 Een belangrijke ontwikkeling in de ouderenzorg is kleinschalig

Nadere informatie

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven

HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015. Onderwijs = meer dan alleen lesgeven HORECA CONFERENTIE WDH - OWGH 2015 Onderwijs = meer dan alleen lesgeven Lesgeven is voor velen ooit de belangrijkste reden geweest om het onderwijs in te gaan. Hoe mooi is het om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut

training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut Rekenen als voorafje Rekenen sommen 1 Rekenen sommen 2 Welke weet u meteen? 12 x 12 412 + 99 Rekenen

Nadere informatie

Ronde 2. Taal als instrument in de stage. Referenties. Noten. 1. Onzichtbare Taaltaken

Ronde 2. Taal als instrument in de stage. Referenties. Noten. 1. Onzichtbare Taaltaken DRIEËNTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS en gezamenlijke methodiekontwikkeling kunnen introduceren in het beroepsonderwijs. Er ligt hier een belangrijke, niet altijd eenvoudige, maar wel heel

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC van Twente te Hengelo. Administratief medewerker (secretarieel medewerker)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC van Twente te Hengelo. Administratief medewerker (secretarieel medewerker) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ROC van Twente te Hengelo Administratief medewerker (secretarieel medewerker) november, 2012 H3331186/1, Plaats: Utrecht BRIN: 27 YU Onderzoeksnummer: 127805 Onderzoek

Nadere informatie

Met aandacht voor de pilot 'Protocol Afstuderen' n.a.v. het rapport 'Beoordelen is mensenwerk'

Met aandacht voor de pilot 'Protocol Afstuderen' n.a.v. het rapport 'Beoordelen is mensenwerk' Studiedag Met aandacht voor de pilot 'Protocol Afstuderen' n.a.v. het rapport 'Beoordelen is mensenwerk' 8 oktober 2015 Amersfoort Toetsen & Examineren in het HBO De laatste actualiteiten! Martine Pol

Nadere informatie

De kracht van vakmanschap

De kracht van vakmanschap De kracht van vakmanschap Presentatie Anky Veldman, voorzitter Btg ZWS Kennisdelingsconferentie 29 maart 2012 Vers van de Pers A. V&VN voorstel beroepsniveau s B. Actieplan Focus op Vakmanschap C. Kenmerken

Nadere informatie

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV Professionalisering examinering Projectnummer 33501001 BTG Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Samensteller(s) Leontine Derks 15-02-2016 Projectplan Examinering

Nadere informatie

Rekenpiloot. Rekenen in de vak- en sectorlessen. 18 februari 2011 Vincent Jonker, Freudenthal Instituut

Rekenpiloot. Rekenen in de vak- en sectorlessen. 18 februari 2011 Vincent Jonker, Freudenthal Instituut Rekenpiloot Rekenen in de vak- en sectorlessen 18 februari 2011 Vincent Jonker, Freudenthal Instituut Vraag van vandaag: rol rekencoach Hoe organiseer je de ondersteuning van vak- en praktijkdocenten

Nadere informatie

Voor wie. Doel. Programma

Voor wie. Doel. Programma Uitnodiging Werkconferentie van het initiatief Duits in het MBO op 6 maart 2015 in Lunteren. Deze werkconferentie is bedoeld voor vertegenwoordigers van de ROC s die zich hebben aangesloten bij ons initiatief.

Nadere informatie

Keuzedelen taal en het portfolio. Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015

Keuzedelen taal en het portfolio. Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015 Keuzedelen taal en het portfolio Leontine Derks en Annette Thijs Conferentie Servicepunt Examinering 6 november 2015 Inleiding Doelen: 1. U bent geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de totstandkoming

Nadere informatie

Conceptverslag. Agenda:

Conceptverslag. Agenda: Conceptverslag Vergadering : Algemene GDW ledenvergadering Datum : 23 september 2010 Aanwezig : Instellingsvertegenwoordigers en/of waarnemers van ROC Nova College,ROC Aventus, ROC A12, Deltion College,

Nadere informatie

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID INSTRUCTIE VOOR ASSESSOREN VAN HET PRAKTIJKEXAMEN

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID INSTRUCTIE VOOR ASSESSOREN VAN HET PRAKTIJKEXAMEN DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID INSTRUCTIE VOOR ASSESSOREN VAN HET PRAKTIJKEXAMEN Exameninstrumenten kwalificering Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatiedossier Helpende Zorg en Welzijn

Nadere informatie

VMBO en dan. Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO. 30 mei 2013

VMBO en dan. Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO. 30 mei 2013 VMBO en dan Vernieuwde kwalificatiestructuur in het MBO 30 mei 2013 Kennismaken Calibris: kenniscentrum voor leren en werken Erkennen stageplekken Ontwikkelen kwalificatiedossiers Myrthe Nieuwenhuizen

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst MBO Techniek Bouw & Infra. ICT niveau 2, 3 en 4. Mediavormgeving niveau 2, 3 en 4

Netwerkbijeenkomst MBO Techniek Bouw & Infra. ICT niveau 2, 3 en 4. Mediavormgeving niveau 2, 3 en 4 Netwerkbijeenkomst MBO Techniek Bouw & Infra MKE niveau 4 ICT niveau 2, 3 en 4 Mediavormgeving niveau 2, 3 en 4 woensdag 30 oktober 2013 bij het Consortium Beroepsonderwijs in Amersfoort 14.45-15.00 Ontvangst

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Aventus te Apeldoorn

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Aventus te Apeldoorn ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ROC Aventus te Apeldoorn Leisure & hospitality (Leisure & hospitality assistant) definitief februari 2013 H3280511/1 Plaats: Apeldoorn BRIN: 27DV Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

Inhoudelijke oplossingen/aanbevelingen:

Inhoudelijke oplossingen/aanbevelingen: Advies Leren, Loopbaan & Burgerschap De Expertgroep, sectie ROC Over Leren, Loopbaan & Burgerschap bestaat veel onrust in de BVE-sector. Met deze notitie wil de expertgroep een positieve bijdrage aan de

Nadere informatie

ROC wijzer Nova college

ROC wijzer Nova college ROC wijzer Nova college Uitgave van STOOF Inhoudsopgave Inleiding en algemene informatie...3 Algemene vragen...4 Vragen over BBL-opleidingen...5 Vragen over het Ervaringscertificaat (EVC)...6 ROC wijzer

Nadere informatie

De Taalbrug: 2F van vmbo naar mbo. De doorlopende leerlijn Nederlands

De Taalbrug: 2F van vmbo naar mbo. De doorlopende leerlijn Nederlands Hoe motiveer je docenten om mee te doen? Hoe beoordeel je de vaardigheden? Hoe maak je de beschrijvingen van het rapport Over de drempels met taal werkbaar? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen betrokken

Nadere informatie

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap Kwaliteitscentrum Examinering (KCE) Het Kwaliteitscentrum Examinering beoordeelt de kwaliteit van de examens van alle beroepsopleidingen

Nadere informatie

Subnetwerken Tilburg Meppel Amsterdam

Subnetwerken Tilburg Meppel Amsterdam Subnetwerken 11-12 24-01-12 Tilburg 01-02-12 Meppel 02-02-12 Amsterdam Programma Opening Evaluatie congres Stand van zaken vanuit Steunpunt Presentatie Laura Martens Omgaan met verschillen Pauze Discussie

Nadere informatie

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn Verantwoording schooljaar 2016-2017 September 2017 Activiteiten in 2016-2017 Op landelijk niveau Onderzoek implementatie vernieuwing Z&W Versterking betrokkenheid

Nadere informatie

.. en met vertrouwen

.. en met vertrouwen .. en met vertrouwen Transities in schema: eindtermenonderwijs > competentiegericht onderwijs. exclusief klassikaal georganiseerd onderwijs > onderwijs met variëteit in het weekprogramma. beperkte inzet

Nadere informatie

ROC wijzer Deltion College

ROC wijzer Deltion College ROC wijzer Deltion College Uitgave van STOOF Inhoudsopgave Inleiding en algemene informatie... 3 Algemene vragen... 4 Vragen over BBL-opleidingen... 4 Vragen over het Ervaringscertificaat (EVC)... 5 2011ROC

Nadere informatie

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (VVT) en Begeleider specifieke doelgroepen SSI/247189/2015 1/18 Titel : Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (VVT) en Begeleider

Nadere informatie

Enkele rekenexperts, docenten en andere betrokkenen. Rekentoetswijzercommissie voortgezet onderwijs. Expertmeeting rekentoetsen vo

Enkele rekenexperts, docenten en andere betrokkenen. Rekentoetswijzercommissie voortgezet onderwijs. Expertmeeting rekentoetsen vo Uitnodiging Aan Enkele rekenexperts, docenten en andere betrokkenen Van Rekentoetswijzercommissie voortgezet onderwijs Datum 16 maart 2011 Agenda Expertmeeting rekentoetsen vo Datum overleg 12 april 2011

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Een visie op rekenen in het mbo

Een visie op rekenen in het mbo Een visie op rekenen in het mbo In opdracht van de BVMBO en MBO-raad Versie 17 april 2018 Deze visie op rekenen is opgebouwd aan de hand van de drievoudig kwalificerende opdracht van het mbo. De visie

Nadere informatie

filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/)

filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/) SLO oktober 2009 filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/) Achtergrond Nederland heeft een goed onderwijssysteem. Maar, er is maatschappelijke zorg over de kwaliteit van het reken- en taalonderwijs.

Nadere informatie

Tiende ZWS-kennisdelingsconferentie trekt 200 deelnemers

Tiende ZWS-kennisdelingsconferentie trekt 200 deelnemers Thema: De kracht van vakmanschap Tiende ZWS-kennisdelingsconferentie trekt 200 deelnemers Op 29 maart 2012 is in Amersfoort de tiende kennisdelingsconferentie van de bedrijfstakgroep Zorg, Welzijn & Sport

Nadere informatie

Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem

Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 1.1 MBO Raad en btg Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem 3 1.2 Over de btg Mobiliteit,

Nadere informatie

Eline Raaphorst, Centrum voor Nascholing & Annemarie Groot (Expertisecentrum Beroepsonderwijs) Update juli 2017.

Eline Raaphorst, Centrum voor Nascholing & Annemarie Groot (Expertisecentrum Beroepsonderwijs) Update juli 2017. EXAMENS NEDERLANDS IN HET MBO Zijn instellingen er klaar voor? Auteurs Eline Raaphorst, Centrum voor Nascholing & Annemarie Groot (Expertisecentrum Beroepsonderwijs) Update juli 2017. juli 2014 Vanaf het

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Partijen: Summa College, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw T. van Hoogstraten, Korein, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer P. Notten, Kinderopvanggroep,

Nadere informatie

Ronde 5. Taalassessoren in beroepsonderwijs. 5.6 Diepe woordkennis. 1. Inleiding

Ronde 5. Taalassessoren in beroepsonderwijs. 5.6 Diepe woordkennis. 1. Inleiding varieert van 6000 tot ruim 20.000 woorden. Zij zouden 10 tot 30 woorden per dag kunnen bijleren tijdens de opleiding. Met behulp van diagnostische toetsen kan de docent een beeld krijgen van de omvang

Nadere informatie

Startplan activiteiten 2009 Steunpunt taal en rekenen mbo

Startplan activiteiten 2009 Steunpunt taal en rekenen mbo Startplan activiteiten 2009 Steunpunt taal en rekenen mbo 26 januari 2009 Dit Startplan beschrijft de activiteiten die het Steunpunt taal en rekenen mbo (verder aan te duiden als het Steunpunt ) in 2009

Nadere informatie

Voorbeeldtoetsen Nederlands

Voorbeeldtoetsen Nederlands Actuele ontwikkelingen Voorbeeldtoetsen Regiobijeenkomst Alet van Leeuwen Programma Programma vanmiddag: 13.00-13.30 inloop 13.30-13.45 toelichting door Steunpunt taal en rekenen mbo 13.45-14.00 presentatie

Nadere informatie

Rapportage 2009. Steun in de rug

Rapportage 2009. Steun in de rug Rapportage 2009 Steunpunt taal en rekenen mbo Steun in de rug bij intensivering van taal en rekenen in het mbo 2 Steun in de rug: rapportage 2009 Steun in de rug: rapportage 2009 3 Inhoud Voorwoord 1.

Nadere informatie

EXAMENS NEDERLANDS IN HET MBO

EXAMENS NEDERLANDS IN HET MBO EXAMENS NEDERLANDS IN HET MBO Zijn instellingen er klaar voor? Auteurs Eline Raaphorst, Centrum voor Nascholing & Annemarie Groot (Expertisecentrum Beroepsonderwijs) juli 2014 Vanaf het schooljaar 2014-2015

Nadere informatie

Cursus Rekencoach. Voorjaar 2011

Cursus Rekencoach. Voorjaar 2011 Cursus Rekencoach Voorjaar 2011 Albert Melskens, ROC van Nijmegen Margriet Philipsen, Interstudie NDO Monica Wijers, Vincent Jonker, Freudenthal Instituut Contact Vakinhoud Vincent Jonker, v.jonker@uu.nl

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Een leerwerkplek voor een student van:

Een leerwerkplek voor een student van: Een leerwerkplek voor een student van: Beroepspraktijkvorming: Wat mag U verwachten Aan de slag met een student van Kronenburgh Met het invullen van een leerwerkplek binnen uw organisatie maakt u het mogelijk

Nadere informatie

Sectoraal Examenprofiel. Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT

Sectoraal Examenprofiel. Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT Sectoraal Eamenprofiel Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT Sector: ESB&I Status: Vastgesteld Vaststellingsdatum: 21 juni 2011 Het onderstaande sectorale

Nadere informatie

Herontwerp kwalificatiestructuur. Verzorging: stand van zaken

Herontwerp kwalificatiestructuur. Verzorging: stand van zaken Herontwerp kwalificatiestructuur Verpleging en Verzorging: stand van zaken Het competentiegericht opleiden en leren wordt langzamerhand bekend bij en zelfs al vaak omarmd door docenten in het middelbaar

Nadere informatie

Inleidingen/Workshops AOb/CvE havo/vwo-examenconferentie 7 april 2011. Opening Albert van der Meer, sectorbestuur-vo AOb

Inleidingen/Workshops AOb/CvE havo/vwo-examenconferentie 7 april 2011. Opening Albert van der Meer, sectorbestuur-vo AOb Inleidingen/Workshops AOb/CvE havo/vwo-examenconferentie 7 april 2011 Plenaire inleidingen: Opening Albert van der Meer, sectorbestuur-vo AOb Henk den Boer, Inspectie van het Onderwijs: Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III

Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III 2018 Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III Veer NTCB NTCB Nationaal Trainingscentrum Burgerluchtvaart - 1171 PL Badhoevedorp 2018 - NTCB.nl 1 NTCB Nationaal Trainingsentrum Burgerluchtvaart

Nadere informatie

Taal en rekenen. in de volwasseneneducatie ABC. Standaarden en eindtermen ve 30% en rekenen

Taal en rekenen. in de volwasseneneducatie ABC. Standaarden en eindtermen ve 30% en rekenen 2F Taal en rekenen abc ABC taal 1FHandreiking Standaarden en eindtermen ve in de volwasseneneducatie 30% en rekenen 75 Taal en rekenen in de volwasseneneducatie In opdracht van het ministerie van OCW heeft

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Handel en MITT

Examenprofiel mbo Handel en MITT 16 november2014 Examenprofiel mbo Handel en MITT Sector: Handel en MITT Vastgesteld door: PCBB Handel en MITT Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.10 1 Inleiding Doel en functie

Nadere informatie

Kwaliteit Kinderopvang & Opleiden Regio Noord Holland Noord WELKOM! Juni 2010 Inhoud 1. Stilstaan bij het samenwerkingstraject Kinderopvang (KO) & Onderwijs 2. Convenant & uitwerking inhoud 3. Organisatiestructuur

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Op weg met de instellingsexamens taal Regiobijeenkomst op weg met de instellingsexamens taal Alet van Leeuwen Steunpunt taal en rekenen mbo Rol Steunpunt taal en rekenen mbo onderwijsinstellingen

Nadere informatie

RCEC 19 nov. 08. Proeven van bekwaamheid in het groene onderwijs

RCEC 19 nov. 08. Proeven van bekwaamheid in het groene onderwijs RCEC 19 nov. 08 Proeven van bekwaamheid in het groene onderwijs Helicon Opleidingen Helicon Opleidingen Agrarisch OpleidingsCentrum (AOC) 8 MBO scholen + 6.500 deelnemers 4 VMBO scholen Examensecretaris

Nadere informatie

Resultaat klankbordgroepbijeenkomst docenten bij ministerie OCW 2 april 2009

Resultaat klankbordgroepbijeenkomst docenten bij ministerie OCW 2 april 2009 Resultaat klankbordgroepbijeenkomst docenten bij ministerie OCW 2 april 2009 Inleiding Het ministerie van OCW acht het van groot belang dat bij de totstandkoming van het Uitvoeringsplan taal en rekenen

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider

Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider Marleen Rolie, vestigingsdirecteur PCC Tineke Sijp, projectleider Wie zijn wij? (2003) 10 VMBO (BB, KB,TL,GL:18 docenten) 2 MBO (Z en W) (niveau 2,3,4: 27 docenten) 1 HBO (School of Health en School of

Nadere informatie

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor?

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? S Y M P O S I U M 19 november 2015, 11.45 17.00 uur Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Paviljoen Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? Dit symposium wordt georganiseerd door het Kenniscentrum

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017 novacollege.nl/welzijn Begeleiding Kinderopvang Onderwijs Sociaal werk Welzijn 2016/2017 Van jongs af weet ik al dat ik wil werken met verstandelijk beperkte jongeren. Dat is vanwege mijn broertje, ik

Nadere informatie

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING Cursusjaar 2009 2010 ROC Zeeland Cluster Welzijn Versie 1.0 Vastgesteld in Examencommisie Welzijn d.d. 16-06-2011 Kwaliteitsjaarverslag Examinering ROC Zeeland, cluster

Nadere informatie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Inleiding U gaat als begeleider

Nadere informatie

Verslag Vergadering Datum Aanwezig Verslaglegging Opening en vaststellen agenda Mededelingen MBO Raad

Verslag Vergadering Datum Aanwezig Verslaglegging Opening en vaststellen agenda Mededelingen MBO Raad Verslag Vergadering : Kenniskring Bank en Verzekeringen Datum : 11 december 2008 Aanwezig : Albeda College, Amarantis Onderwijsgroep, Gilde Opleidingen, ID College, Koning Willem I College, Noorderpoortcollege,

Nadere informatie

Onderwijs en Examenregeling. Beveiliger 2. Crebo 94850 niveau 2 BOL. Cohort 2011-2013 1,5 jarige variant

Onderwijs en Examenregeling. Beveiliger 2. Crebo 94850 niveau 2 BOL. Cohort 2011-2013 1,5 jarige variant Onderwijs en Examenregeling Beveiliger 2 Crebo 94850 niveau 2 BOL Cohort 2011-2013 1,5 jarige variant Inhoudsopgave 1 Woord vooraf... 3 2 Leeswijzer... 5 3 Alles over het beroep... 6 3.1 Wat doet een beveiliger?...

Nadere informatie

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut

najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut najaar 2010 Bijeenkomst steunpunt taalenrekenenvo Freudenthal Instituut Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen, ook ict Doelgroepen,

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag BVE/IenI/2006-43667

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag BVE/IenI/2006-43667 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk BVE/IenI/2006-43667 Onderwerp Inspectierapport 'Nederlands in het mbo' Bijlage(n) Rapport

Nadere informatie

Servicedocument. Profiel. Kwalificerend Beoordelaar (BPV)

Servicedocument. Profiel. Kwalificerend Beoordelaar (BPV) Servicedocument Profiel Kwalificerend Beoordelaar (BPV) Maart 2011 Colofon Profiel van de kwalificerend beoordelaar (BPV) Betrokkenen bij dit document MBO Raad Nicoline Adèr - Werkgroepleider Examenprofielen

Nadere informatie

Het loopbaandoel in het ervaringscertificaat

Het loopbaandoel in het ervaringscertificaat Het loopbaandoel in het ervaringscertificaat Een goed en een slecht voorbeeld van een loopbaandoel Secretaresse Inleiding loopbaandoel In deze toelichting wordt nader ingegaan op het loopbaandoel in een

Nadere informatie

Toelichting voorbeeldcurriculum Publieke veiligheid

Toelichting voorbeeldcurriculum Publieke veiligheid voorbeeldcurriculum Publieke veiligheid Profiel Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3) Keuzedeel Vesporo Onderdeel Algemeen Let op: de werkgroep heeft een voorbeeldcurriculum gemaakt voor de combinatie

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort KWALITEITSONDERZOEK MBO Instituut Memo te Amersfoort Doktersassistent juni 2013 H3257863/3 BRIN: 30LG Onderzoeksnummer: 4055487 Onderzoek uitgevoerd in: 6 en 15 april 2013 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015 Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn Bijeenkomsten februari/maart 2015 Informatie over Vernieuwing vmbo Alle actuele informatie: www.vernieuwingvmbo.nl https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4dw

Nadere informatie

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 01-11-2013 Pagina 1 van 9 1. Inleiding 1.1. Formele kaders In de WEB zijn bepalingen opgenomen over de ontwikkeling en

Nadere informatie

Rekenen in het mbo (en vmbo) Monica Wijers en Vincent Jonker 19 januari 2011

Rekenen in het mbo (en vmbo) Monica Wijers en Vincent Jonker 19 januari 2011 Rekenen in het mbo (en vmbo) Monica Wijers en Vincent Jonker 19 januari 2011 Rekenen in het mbo (en vmbo) 1. Referen?ekader rekenen 2. Hoe ver is men in mbo? 3. Hoe ver is men in vmbo? 4. Drieslag func?oneel

Nadere informatie

Invoering Herziening Kwalificatiestructuur. Netwerk Ambassadeurs

Invoering Herziening Kwalificatiestructuur. Netwerk Ambassadeurs Invoering Herziening Kwalificatiestructuur Netwerk Ambassadeurs Rini Romme 17 maart 2015 Agenda Actueel Servicepunt IHKS (Ilona de Bruijne) Projecten rondom examinering HKS van de btg s Digitale Procesarchitectuur

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 1. Procedure 2 2. Aanvragen en toekennen experimenten 2011-2012 2 3. Belangrijke elementen uit ministeriële regeling 3 4. Instructie bij Voortzetten

Nadere informatie

Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum

Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum Betreft: Startbijeenkomst landelijke examinering Laboratoriumtechniek en Opbouw curriculum Amersfoort, januari 2016 Geachte relatie, Op woensdag 09 maart as. vindt de startbijeenkomst plaats voor de Landelijke

Nadere informatie

kwako nieuw(s) 2 eindredactie projectgroep

kwako nieuw(s) 2 eindredactie projectgroep brede conferentie op 25 januari goed verlopen Er was een redelijke vertegenwoordiging van convenant deelnemers aanwezig. Deze organisaties willen we graag van harte bedanken voor de aanwezigheid en inbreng:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2012-2013 Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Handhaver Toezicht en Veiligheid Niveau 3 Crebonummer

Nadere informatie

2011 / 2012. Toetsplan. Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter

2011 / 2012. Toetsplan. Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter 2011 / 2012 Toetsplan Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter Naam kwalificatie: Tegelzetter Crebonummer: 93910 Behorende bij het kwalificatiedossier: Tegelzetter Crebonummer: 93910 Correcties

Nadere informatie

Voorbeeld indeling beroepsgerichte examens voor dubbelkwalificering VZ-MZ3

Voorbeeld indeling beroepsgerichte examens voor dubbelkwalificering VZ-MZ3 Voorbeeld indeling beroepsgerichte examens voor dubbelkwalificering VZ-MZ3 voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (branche VVT) en Begeleider specifieke doelgroepen (MZ3) en Verzorgende IG (branche GHZ)

Nadere informatie

Afstemming examinering KNSB. 3 ROC s. kennisdelingsconferentie

Afstemming examinering KNSB. 3 ROC s. kennisdelingsconferentie Afstemming examinering KNSB & 3 ROC s kennisdelingsconferentie 27 november 2008 Hoe profiteren deelnemers aan de opleidingen sport & bewegen of aan KNSB opleidingen van onderlinge afstemmimg v.w.b. examinering?

Nadere informatie

(Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid

(Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid (Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid Sprekers Erik Reuvers Suzanne Mol Marijke van Huijstee Deelsessies Wensspel op weg naar je visie Leesclub Speeddaten 29 januari 2019 Het

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Inleiding Binnen de inspectie wordt gewerkt aan de afstemming en toekomstige integratie

Nadere informatie

Zomerschool ROC van Twente

Zomerschool ROC van Twente 2014 Zomerschool ROC van Twente College voor Educatie ROC van Twente 27-3-2014 INHOUD aanleiding... 2 opzet zomercursussen... 3 programma zomercursussen... 4 financieel... 5 Pagina 1 AANLEIDING Het ROC

Nadere informatie

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016

Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS. 13 april 2016 Ontwikkelingen in afstudeerrichtingen lerarenopleidingen HAN ILS 13 april 2016 Het komende uurtje... 14.15-14.35 uur Implementatie afstudeerrichtingen HAN ILS 14.35 14.45 uur Uitwisseling 14.45-15.05 uur

Nadere informatie

Beste VDAB-leden en belangstellenden,

Beste VDAB-leden en belangstellenden, Beste VDAB-leden en belangstellenden, In aanvulling op onze nieuwsbrief van begin juni 2007 doen wij u hierbij een overzicht van geplande activiteiten toekomen over de periode oktober 2007 tot mei 2008.

Nadere informatie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Korte versie Colofon Titel Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Auteur Christel Kuijpers en

Nadere informatie

Examenprofiel mbo HTVF

Examenprofiel mbo HTVF Examenprofiel mbo HTVF Sector: Horeca, Reizen, Recreatie, Bakkerij en Facilitaire dienstverlening Vastgesteld door: de paritaire commissies HIC, Bakkerij, TRR en FD Vaststellingsdatum: 26 november 2014

Nadere informatie

Examenreglement. Examenreglement. Opleidingen in Zorg, Wonen en Welzijn 1

Examenreglement. Examenreglement. Opleidingen in Zorg, Wonen en Welzijn 1 Examenreglement Opleidingen in Zorg, Wonen en Welzijn 1 Opleidingen in Zorg, Wonen en Welzijn 2 Inhoudsopgave Examenreglement EVV opleiding... 5 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen... 7 Artikel 1 Verklarende

Nadere informatie

Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker

Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker september 2007 Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker In 2007 is door ons bij de projectleiding CCB een CD aangeleverd met

Nadere informatie