HORTAMUSEUM DOE-BOEK voor kinderen HET MUSEUM VAN SIMONE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HORTAMUSEUM DOE-BOEK voor kinderen HET MUSEUM VAN SIMONE"

Transcriptie

1 HORTAMUSEUM DOE-BOEK voor kinderen HET MUSEUM VAN SIMONE

2 HORTAMUSEUM DOE-BOEK voor kinderen Concept en vormgeving: Thierry Mondelaers in samenwerking met Françoise Aubry. Onze hartelijkste dank gaat naar Jean Morjan voor het uitlenen van de foto s van Simone, naar, Elisabeth Horth voor haar advies en naar de fotograaf Paul Louis voor zijn geduld en talent. Uitgegeven in 2008 door het Hortamuseum met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dienst Monumenten en Landschappen. Nederlandse vertaling Hilde Pauwels. Hortamuseum 25 Amerikaansestraat Sint-Gillis ( 1060 Brussel ) HET MUSEUM VAN SIMONE

3 Mijn naam is Simone Horta en mijn papa is een beroemd architect. Voor heel belangrijke mensen heeft hij huizen gebouwd die herenhuizen worden genoemd. Dat zijn heel grote een heel luxueuze huizen. Ik heb enkele eigenaren van zo n huis, die vrienden van papa zijn geworden, al ontmoet: Emile Tassel, Maurice Frison, Eugène Autrique. Ik hoorde ook spreken over Armand Solvay die directeur is van een grote fabriek en van Edmond Van Eetvelde die in opdracht van koning Leopold II bestuurder was van de Congostaat.

4 Papa heeft me ook uitgelegd dat hij een groot huis bouwt voor het volk en daar moet veel licht en lucht zijn, want de arme mensen leven in heel donkere wijken. Maar dat is niet echt een huis, er moeten winkels komen, kantoren, vergaderzalen en een grote feestzaal.

5 Ik word vandaag tien jaar en papa heeft beloofd dat hij me mee zou nemen naar Parijs naar de geweldig grote wereldtentoonstelling. Hij wil me de Eiffeltoren laten zien die hij in 1889 op de vorige wereldtentoonstelling heeft gezien en ook het paviljoen van de Elektriciteitsfee. Ik begrijp niet waarom elektriciteit een fee is. Is dat omdat het geheimzinnig is dat het licht aangaat door aan een knopje te draaien? Papa heeft me verteld dat hij in ons nieuwe huis dat hij in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis bouwt, elektriciteit laat leggen en dat we op elke verdieping een bel zullen hebben en elektrisch licht en verwarming in alle kamers.

6 Hij vertelde me ook dat het huis gebouwd wordt met een ijzeren skelet, zoals de Eiffeltoren en dat hij de eerste architect was die deze structuur gebruikte voor een huis, zonder hem te bedekken. Ik weet niet goed hoe ons huis er zal uitzien met al die ijzeren bogen en zuilen die muren vervangen. De muren van de eetkamer zullen zelfs bekleed worden met witte tegels, zoals in de metro die we in Parijs zullen nemen. Ik ben zeker dat de mensen mijn papa buitengewoon zullen vinden. Mama vertelde dat hij voor zijn architectuur nieuwe vormen had bedacht, vertrekkend van de curve of de gebogen lijn. Omdat hij zoveel ijzer gebruikt, is het gemakkelijk om curven te tekenen voor een gebouw.

7 Op de muren tekent hij ook curven die in alle richtingen plooien. Hij heeft me uitgelegd dat hij zich daarvoor laat inspireren door bloemstengels en bomen. Maar in zijn tekeningen herken ik geen enkele plant uit onze tuin. Hij bedenkt die motieven zelf en sommige mensen lachen hem uit en zeggen dat hij de spaghettistijl heeft uitgevonden. De echte naam is art nouveau, dat is Frans voor nieuwe kunst, want hij heeft iets bedacht dat voor hem nog niet bestond. In de architectuurschool had men hem gezegd dat hij een voorbeeld moest nemen aan oude modellen. Maar dat deed hij helemaal niet graag want hij wilde modern zijn en materialen van zijn tijd gebruiken, zoals ijzer, gietijzer, glas en nieuwe technieken om huizen comfortabel te maken.

8 Ik wist niet dat het woord comfortabel niet bestond voor de tijd waarin ik geboren ben. Ik vraag me ook af hoe mensen leefden zonder badkamer, zonder licht in de slaapkamer, zonder gasfornuis om op te koken. In ons nieuwe huis zullen we een grote keuken hebben in de kelder en een mevrouw om te koken. Vroeger had mijn papa niet veel geld en hadden we maar één dienstmeisje in huis, nu zullen we er zeker twee hebben. Hij heeft besloten om zijn atelier net naast het huis te bouwen. Ik zal hem dan misschien vaker zien, want hij tekent de hele dag, of geeft les aan de universiteit, of hij bezoekt zijn werven.

9 s Avonds gaat hij vaak naar de opera want hij is gek op muziek. In ons nieuwe huis komt een muzieksalon. Hij houdt ook veel van beeldhouwkunst en heeft veel vrienden die beeldhouwer zijn. Hij heeft aan beeldhouwer Pierre Braecke gevraagd om de nieuwe eetkamer te versieren. Hij koopt soms vreemde dingen. Hij heeft me uitgelegd dat die uit China of Japan komen en dat hun kleuren en lijnen hem inspireren. Ik durf hem niet zeggen dat ik de honden die hun tong uitsteken en grote ogen hebben heel lelijk vind. Ze lijken trouwens niet op echte honden. Papa kocht zelfs een borduurwerk met heel veel personages die baarden hebben in echt haar.

10 Ik heb net de vorige zinnen gelezen. Ik heb de tekst terug gevonden toen ik de doos met brieven opruimde, voor ik naar het pensionaat vertrek. Ik ben dertien en mijn ouders zijn net gescheiden. Om me te troosten heeft papa me beloofd dat hij het huis aan de tuinkant zou vergroten, zodat ik op de tweede verdieping een kamer heb met een groot terras en een wintertuin. Hij gaat ook een fotostudio inrichten op de tussenverdieping. Ons huis is vrij klein, met slechts twee kamers per verdieping, gescheiden door de trap. Papa had niet veel geld toen hij het bouwde, omdat hij nog niet lang succes had. Nochtans had hij al vijftien jaar heel hard gewerkt.

11 Hij heeft me verteld dat toen hij in 1893 zijn eerste opdrachten kreeg, hij voelde dat hij zijn cocon had verlaten en een vlinder was geworden. Ik vind dat een eigenaardige vergelijking, maar papa heeft vaak vlinders voor me getekend, waarvan hij de vorm heel mooi vindt. Je vindt trouwens vaak een vlindervorm terug in ons huis. Ik ga niet graag naar het pensionaat waar alles zo stijf en kleurloos is in vergelijking met de mooie kleuren in ons huis en het licht dat papa overal binnen laat komen. Ik wacht al ongeduldig op de dag dat papa me met zijn nieuwe auto komt halen voor de vakantie. Ik stel me al voor hoe de andere meisjes zullen opkijken. Ik moet stoppen met schrijven, want de bel voor het avondeten gaat. Morgen zal ik een echte juffrouw zijn.

12 Barbara Van der Wee Mijn papa heeft de meubelen van ons huis zelf ontworpen. Kun je ze op de juiste plaats zetten in deze tekening? Pas op, er zit één meubel tussen dat hij niet heeft getekend! Noem de naam van de kamer waarin elk meubel een plaats heeft gevonden en op welke verdieping. (zolder, bel étage, kelder, tussenverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping)

13 Bedenk zelf een meubel vertrekkend van deze plant. Bij Horta is het moeilijk om de plant of het dier te herkennen dat hij als model heeft gebruikt. In deze voorbereidende tekening zie je een motief van een papaver dat model zal staan voor de rug van een zetel.

14 I werd in de negentiende eeuw voor het eerst op industriële schaal geproduceerd. Het is afkomstig van erts dat ijzeroxyde bevat. Het verschil tussen ijzer, staal en gietijzer is afhankelijk van de hoeveelheid kool-stof die het materiaal bevat. Dankzij de ontwikkeling van de steenkoolmijnen, ontstonden in de negentiende eeuw almaar meer hoogovens die nodig zijn om dit metaal te produceren. De staalindustrie kende een grote bloei. Gietijzer wordt in vormen gegoten en kan heel veel druk opvangen. Daarom werden er dragende elementen van gemaakt zoals zuilen. IJzer wordt gelamineerd, dat wil zeggen dat het tussen twee cilinders doorloopt die het verschillende vormen kan geven. Die vormen worden profielen genoemd. Het metalen skelet (zoals het lichaamsskelet) wordt gecombineerd met glas om lichte structuren te maken die grote ruimten kunnen overspannen of gevels doorzichtiger maken. Een donkere muur kan vervangen worden door een dunne zuil. De eerste constructies in metaal waren bruggen, doorzichtige daken (overdekte straten of markhallen) en serres.

15 Maak de puzzel en probeer het ijzerwerk terug te vinden in het museum, of aan de buitenkant.

16

17 Mijn papa was de eerste die metaal gebruikte in een huis, en dus niet voor nuttige constructies als bruggen of stations. Hij werkte samen met een ijzerwerkfabriek. Metaal wordt gebruikt om te dragen (gietijzer), om op te hangen (ijzer), om te beschermen of te versieren. beschermen versier en dragen hangen Zoek de metalen elementen in de gevel en kleur ze naargelang hun functie.

18 is een natuurlijk materiaal dat uit de grond wordt gehaald. Vanaf het moment dat de mensen de grotten hebben verlaten om eigen huizen te bouwen, gebruikten ze steen, hout en aarde. Een gevel van blokken steen die door een steenhouwer volgens de aanwijzingen van de architect zijn bewerkt, is vrijwel onverwoestbaar. Dat bewijzen bijvoorbeeld de tempels van de farao s in Egypte. Horta gebruikte erg harde blauwe steen voor de onderkant van de huizen en zachtere witte steen voor de gehouwen gedeelten die de gevel levendiger maken en interessant om naar te kijken. In de grote gehouwen steen onder de gietijzeren zuil van de eerste verdieping maakte hij twee ventilatiegaten die moeten zorgen voor frisse lucht in het huis. Barbara Van der Wee kleur de tekening en vul ze aan

19 Als Horta meer kleur wil brengen in de gevel, kiest hij voor een natuurlijk gekleurd materiaal zoals marmer of graniet. Binnen gebruikt hij marmer voor trappen, vloeren, muren en voor tafelbladen. Marmer wordt al sinds de oudheid gebruikt om een indruk van rijkdom te geven. Het wordt aangebracht in grote platen, of het wordt in vierkante blokjes gezaagd om mozaïeken te maken en heel kleine stukjes marmer worden vermengd met mortel om er granito van te maken.

20 Probeer al deze soorten marmer terug te vinden in het huis

21 Net als steen wordt al sinds de oudste tijden gebruikt om huizen te bouwen en ook om meubelen en gebruiksvoorwerpen te maken. Horta gebruikt inheemse houtsoorten zoals eik, beuk of pitchpine voor het buiten- en binnenschrijnwerk (vensters, gebinte, plankenvloeren) en exotische houtsoorten uit Afrika en Amerika voor het meubilair. Hij gebruikt verschillende houtsoorten door elkaar om mooie kleureffecten te bereiken en voor grote panelen kiest hij stukken met mooi getekende houtnerven. Pitchpine Mahoniehout Zoek volgende houtsoorten in het huis: Eik Essenhout

22 Plaats het beslag terug op het buffet

23 Kleur het glas-in-loodraam Dankzij nieuwe machines kunnen voortaan grote ruiten worden gemaakt, die in combinatie met metalen elementen blinde muren vervangen. Zo zijn de huizen beter verlicht. De trappen krijgen daglicht door een daklicht. In de tijd van Horta begon men opnieuw glas-in-loodramen te gebruiken die het licht kleuren en blikken weren of een lelijk uitzicht verbergen (bijvoorbeeld in de voordeur of in vensters uitgevend op een muur of binnenplaats). Reliëfglas, dat in de jaren 1880 in de Verenigde Staten werd uitgevonden, verandert van kleur naargelang de hoeveelheid licht die erdoor valt.

24 Zoek deze oeil-de-boeuf in het huis en vervolledig het glas-in-lood

25 Horta had talrijke vrienden beeldhouwers die hem vroegen om sokkels of nissen te maken voor hun monumenten of beelden. Hij zorgde er ook voor dat ze opdrachten kregen door in zijn huizen plaatsen te voorzien voor beeldhouwwerken. In zijn eigen huis ontwierp zijn vriend Pierre Braecke de gipsen basreliëfs in de eetkamer en een, nu verdwenen, beeldengroep voor het sierbekken in het trappenhuis. Welke beeldhouwer heeft deze kandelaar ontworpen? Het volgende bas-reliëf stelt verschillende kunsttakken voor. Kan je zeggen welke? Op het voorplan zie je een model van een gebouw dat je in grotere vorm in het museum kunt terugvinden. Waar staat het en hoe heet het?

26 Bedenk een beeld om het beeld dat verdwenen is, te vervangen

27 We hebben al gezegd dat Horta verschillende materialen gebruikte omwille van hun kleur. Ook de kleur van de verf en stoffen koos hij zodanig dat een visuele eenheid ontstond tussen de verschillende ruimten. Elektrische verlichting en centrale verwarming produceren minder stof en vuil dan verlichting op gas of petroleum en steenkoolkachels. Dus kon men in plaats van bruin, rood of donkergroen lichte kleuren kiezen voor muren, gordijnen of tapijten om het huis te decoreren. Kleur het tapijt volgens een van de twee kleurengamma s, of bedenk er zelf een.

28 Horta had de architectuur uit het verleden grondig bestudeerd. Toch zocht hij naar nieuwe inspiratie in de natuur en niet meer in de kunstgeschiedenis. Hij vertrok van planten en dieren en maakte daaruit zijn eigen vormen. Het is niet altijd gemakkelijk om meteen te zien wat hem geïnspireerd heeft. Als je echter goed kijkt, vind je in het huis de vorm van een olifant, een libel, een vlinder, een iris en een rund terug. Zoek ze in de gevel of in het interieur.

29 Horizontaal 1. Wordt gehouwen voor gevels 3. Exotische houtsoort 4. Hoofdstad van de art nouveau 6. Glas dat het licht kleurt 10. Bevindt zich op meubelen en deuren 11. Voorwerp dat verlicht 14. Achternaam van Simone 15. Het is uitgevonden in de Verenigde Staten 16. Gebogen lijn 18. Geboortestad van Horta Verticaal 2. Beschermt ons op de trap 5. Houtbewerker 7. Klein marmeren blokje 8. Voornaam van de architect 9. Voornaam van de vrouw van de architect 12. Voorbereidende tekening 13. Laat het daglicht binnen in het trappenhuis 17. Welk insect vond Horta heel mooi?

30

31

32

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Boek van de week: 1; Een huis bouwen 2;De bouwvakker 3; Op de bouwplaats 4; Een hol voor mol Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Wonen en werken in stijl

Wonen en werken in stijl binnenkijken Wonen en werken in stijl Wat als interieurinrichting je beroep is? Dan combineer je wonen en werken, en maak je van je eigen woning een prachtig visitekaartje. Dat deden ook Harry en Peggi

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Elk seizoen een nieuw interieur

Elk seizoen een nieuw interieur 52 Stijlvol Wonen B i n n e n k i j k e n Elk seizoen een nieuw interieur De kans dat Anke en Geert ooit uitgekeken raken op hun interieur, is wel heel erg klein. De inrichting wordt namelijk regelmatig

Nadere informatie

Victor Horta in het begin van de 20 ste eeuw Dossier voor de leerling

Victor Horta in het begin van de 20 ste eeuw Dossier voor de leerling Victor Horta in het begin van de 20 ste eeuw Dossier voor de leerling Laten we terugkeren naar het jaar 1893. Victor Horta vindt een nieuwe architecturale taal uit. Dit is dus geleden. In dat jaar tekent

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

Van boomgaard tot droomhuis. Binnenkijken

Van boomgaard tot droomhuis. Binnenkijken Binnenkijken Van boomgaard tot droomhuis Ruim een jaar woont Kristel van Leeuwen nu met haar gezin in hun nieuwe huis. Een bekende plek voor hen, want ze hebben eerst zes jaar in de aangrenzende boerderij

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

MATERIAAL Hout en metaal verbinden

MATERIAAL Hout en metaal verbinden 1. Trouw aan de principes van de hedendaagse architectuur waarbij soberheid synoniem staat voor schoonheid, is het ontwerp van deze rechte steektrap die tegen de muur is geplaatst de eenvoud zelve. Vijftien

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Het interieur bij aanvang van het project in 2017. Gerealiseerd ontwerp in 2019: de keuken en de trap zijn in het hart van het huis gepositioneerd. In de eerste en tweede

Nadere informatie

geschilderd metaal is voorzien van uitwaaierende treden in hout en een zwierige metalen trapleuning gemaakt van buisvormige profielen.

geschilderd metaal is voorzien van uitwaaierende treden in hout en een zwierige metalen trapleuning gemaakt van buisvormige profielen. 1. Deze spiraaltrap leidt naar twee verdiepingen. De structuur bestaat uit gegalvaniseerd staal waarop traptreden in exotisch hout zijn geplaatst. De hier gekozen houtsoort is Zuid- Amerikaanse ipé, dat

Nadere informatie

Gezellige eenheid met speelse variatie

Gezellige eenheid met speelse variatie 130 Gezellige eenheid met speelse variatie Spelen met ruimtes, hoogtes en materialen is een gedurfde keuze die de nodige dosis lef vereist, maar als de stap daadwerkelijk gezet is, kan dat uitmonden in

Nadere informatie

De geïntegreerde veranda

De geïntegreerde veranda ARCHITECTUUR De grote meerderheid van de traditionele veranda s is gewoon tegen de woning aangebouwd. Dit wil zeggen: met één zijde tegen de gevel van de woning. Een andere optie is dat men de veranda

Nadere informatie

Op de grote vitrines in het midden van de zaal liggen rode lappen. Je mag ze optillen en de bijzondere boeken bekijken.

Op de grote vitrines in het midden van de zaal liggen rode lappen. Je mag ze optillen en de bijzondere boeken bekijken. OPDRACHTENFORMULIER PAS OP Lucht- en lichtgevaar ZAAL 2 Op de grote vitrines in het midden van de zaal liggen rode lappen. Je mag ze optillen en de bijzondere boeken bekijken. 1. Waarom liggen die lappen

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

VOLWASSEN FAMILIEHUIS

VOLWASSEN FAMILIEHUIS Op de zitbank (Spoom van Keijser&Co) liggen uitbundige kussens van Designers Guild. Ook de taupekleurige vouwgordijnen zijn van Designers Guild. Het tapijt van Ginterieur werd op maat gemaakt. De lampenkap

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN WONING

BOUWEN VAN EEN WONING A. Behoefte aan een woning Dieren maken een nest of gebruiken schuilplaatsen die reeds in de natuur beschikbaar zijn om zich te beschermen. Ook de mens heeft steeds de behoefte gehad zich te beschermen

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

WONEN LEVE DE VERBEELDING

WONEN LEVE DE VERBEELDING Less is more is niet besteed aan Caroline Notté, want ze houdt van veel objecten, meubelen, kunstwerken en snuisterijen. Hier zie je zowel antieke meubelen, vintage design als trouvailles, zoals het driehoekige

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Voorlopig Ontwerp. HuisTuinHuis Willemstad. bureau sla

Voorlopig Ontwerp. HuisTuinHuis Willemstad. bureau sla Voorlopig Ontwerp HuisTuinHuis Willemstad bureau sla Colofon project: HuisTuinHuis verbouwing woonhuis Willemstad opdrachtgever: privaat ontwerp: bureausla stedenbouw landschap architectuur Tussen de Bogen

Nadere informatie

Wonen en werken tussen de weilanden

Wonen en werken tussen de weilanden binnenkijken Het muurtje met de legplanken scheidt de keuken van de living. De sofa is van Flexform Bij het boograam met het prachtige uitzicht over de weilanden staat een zithoek met een stoel, booglamp

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Trapleuningen ARCHITECTUUR

Trapleuningen ARCHITECTUUR ARCHITECTUUR Trapleuningen 1&2. Deze schitterende wenteltrap die met een sierlijke boog naar boven leidt, heeft een bijzonder verleden. Hij staat namelijk in het luxueuze domein van de de beroemde Franse

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra De rieten kap is als een rok die je optilt om uitzicht te krijgen, en die tegelijk naar de grond reikt om privacy te bereiken Wat maakt een huisontwerp

Nadere informatie

De spil van de woning

De spil van de woning INRICHTING De spil van de woning 1 Vroeger beschouwde men een trap gewoon als een nuttig gebruiksvoorwerp maar tegenwoordig is een trap veel meer dan dat. Hij wordt als een volwaardig deel van het interieur

Nadere informatie

Betrouwbaarheid voor alles. www.sibomat.be

Betrouwbaarheid voor alles. www.sibomat.be Betrouwbaarheid voor alles. www.sibomat.be In 2014 beslisten Anne Marie M. en Patrick D. om van Eigenbrakel naar Waterloo te verhuizen. Om zeker te zijn dat hun nieuwe huis op tijd klaar zou zijn, kozen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 INTERIEUR Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 Je kunt het huis van je dromen vinden en meer dan genoeg ideeën hebben om dat huis te herstellen in de

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Natuur In Nederland vind je verschillende natuurgebieden. Een voorbeeld van een natuurgebied is De Biesbosch. Het gebied

Nadere informatie

Veldwezeltstraat 26, Maastricht

Veldwezeltstraat 26, Maastricht Veldwezeltstraat 26, Maastricht Algemene informatie Straat: Veldwezeltstraat 26 Postcode: 6215JC Stad: Maastricht Perceeloppervlakte: 284 m² Woonoppervlakte: 120 m² Volume: 417 m³ Bouwjaar: 1998 Type:

Nadere informatie

OMRINGD DOOR KUNST. in een ander licht

OMRINGD DOOR KUNST. in een ander licht OMRINGD DOOR KUNST in een ander licht De eigenaars van deze loft vielen als een blok voor het vele licht en het uitzicht op de natuur dat deze woonomgeving hen biedt. Paul Rijs creëerde hun nieuwe interieur

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Te koop Maison in departement Tarn omgeving Saint-Christophe 997.500,-

Te koop Maison in departement Tarn omgeving Saint-Christophe 997.500,- Te koop Maison in departement Tarn omgeving Saint-Christophe 997.500,- Referentienummer MV F81094692 Prijs 997.500,- Gebouwd in XIX Gerenoveerd Algemene staat Goed Perceel van 13000m² Woonoppervlak 413m²

Nadere informatie

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen!

VERMIST. Gebruik de tekening op de volgende pagina om alle gevonden informatie samen te brengen! Enkel voor kinderen! Dit dossier is een realisatie van Ryckevelde vzw Ryckevelde 2010 2 Waar is Eugène? VERMIST Enkele dagen geleden wou Eugène Ryckevelde Brussel gaan verkennen! Het was al heel lang geleden

Nadere informatie

something new SOMETHING OLD, XXL binnenkijken

something new SOMETHING OLD, XXL binnenkijken 28 binnenkijken 29 XXL binnenkijken 2 SOMETHING OLD, something new HET JARENZEVENTIGHUIS DAT HENRIETTE EN PETER VIJFTIEN JAAR GELEDEN KOCHTEN, MOEST DRINGEND OPGEKNAPT WORDEN. GELUKKIG ZAG PETER DAT ER

Nadere informatie

binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis

binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis binnenkijken BINNEN KIJKEN BIJ DE UNIEKE SCHATJES-VILLA IN BREDA Interieurtrends doen ons niets, wij hebben liever onze eigen stijl in huis 12 De schitterende witte villa aan de Dr. Batenburglaan in Breda

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

MATERIALEN. Metalen sculpturen

MATERIALEN. Metalen sculpturen MATERIALEN Metalen sculpturen Vroeger was metaal vooral voorbestemd voor buitentrappen of voor realisaties met een industrieel karakter. Tegenwoordig liggen de kaarten helemaal anders: in de wereld van

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

bouwen - verbouwen - renoveren

bouwen - verbouwen - renoveren special bouwen bouwen - verbouwen - renoveren Renovatiespecial 30 pagina s praktische informatie en inspirerende renovatiewoningen herfsteditie 2008 Dossier verlichting: Sfeervol wonen met een juist lichtplan

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Appartementencomplex Hoflaan. inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR. PEÑA architecture

Appartementencomplex Hoflaan. inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR. PEÑA architecture 2 1 Appartementencomplex Hoflaan inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR PEÑA architecture 0 Project informatie: Project: Appartementen complex Hoflaan Adres: Hoflaan 60, 3062 JJ, Kralingen in Rotterdam Opdrachtgevers:

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

"Het is vreemd dat zo'n architecturaal pareltje zo weinig zorg kreeg"

Het is vreemd dat zo'n architecturaal pareltje zo weinig zorg kreeg "Het is vreemd dat zo'n architecturaal pareltje zo weinig zorg kreeg" NUPUR TRON CHOWDHRY, HUIDIGE EIGENARES HUIS FRISON Het is vreemd dat een dergelijk architecturaal pareltje zo weinig zorg kreeg, zegt

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Stijlvolle elegantie in klassieke villa

Stijlvolle elegantie in klassieke villa Binnenkijken Stijlvolle elegantie in klassieke villa Tien jaar geleden beslisten Maria en Ludo een nieuwe woning te bouwen in een groene, bosrijke omgeving. Het resultaat, een statige, klassieke villa,

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Koop je eigen huis in Hurwenen!

Koop je eigen huis in Hurwenen! Koop je eigen huis in Hurwenen! 2 tweekappers en rij van 4 hoek- en tussenwoningen voor starters www.facebook.com/155000inhurwenen Je eigen nieuwbouwhuis vanaf 155.000 euro vrij op naam. Het kan, aan de

Nadere informatie

Villa s Kleine Rieteiland. van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG

Villa s Kleine Rieteiland. van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG Villa s Kleine Rieteiland van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG Inleiding Zo rond de kerst van 1999 las ik in de NRC dat er een nieuw eiland in de maak was. Het heette het Kleine

Nadere informatie

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument

❶ Het centrale deel. De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument De vorm en samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Kijk goed om je heen en duid aan wat het beste past voor dit monument. We kunnen het van ver zien. Het is gelegen aan een drukke

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm!

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies. De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Geschiedenis De mens draagt al meer dan 5000 jaar iets om zijn lichaam. Zo blijft het lichaam warm! 1. Maar droegen de

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Blok 42 De laatste tien woningen in Nieuw Leyden Het karakter van Blok 42 Een nieuwe woning in een complete buurt Nieuw Leyden is bijna klaar. De allerlaatste woningen

Nadere informatie

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo,

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo, Hallo, Wat leuk dat je je boekbespreking houdt over het geheime dolfijneneiland Ik hoop dat ik je presentatie nóg leuker kan maken met behulp van dit document. Het fijne is dat ik ook wat foto s voor je

Nadere informatie

Leembouw en vakwerkbouw

Leembouw en vakwerkbouw Leembouw en vakwerkbouw 1. Leem? Leem! Deze gebouwen zien er alle vijf heel verschillend uit. Ze zijn dan ook gebouwd op vier verschillende continenten, in verschillende tijdperken en met verschillende

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Het effect van metaal

Het effect van metaal MATERIALEN Metalen trappen zijn vrijwel onlosmakelijk verbonden met een sobere, moderne stijl. En kijk: vandaag schitteren ze als nooit tevoren. Soms geïnspireerd op de industriële architectuur, vaak gedurfd

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Junior FIRST LEGO League

Junior FIRST LEGO League Junior FIRST LEGO League Elke dag maken wij keuzes op het gebied van energie. We verwarmen onze huizen, voorzien auto s van brandstof, laden onze mobiele telefoon op, computers worden van stroom voorzien,

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder. Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl

TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder. Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit object betreft de pastorie van de voormalige Evangelisch Lutherse Kerk. Ligging Het object is gelegen

Nadere informatie