Geef om elkaar, geef om onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geef om elkaar, geef om onderzoek"

Transcriptie

1 Copy Cliënt Diabetes Fonds Omschrijving brochure Ordernummer Datum 18 oktober 2011 <titel> Geef om elkaar, geef om onderzoek Weetjes, feiten en persoonlijke verhalen over onderzoek naar diabetes

2 Elke oplossing begint met onderzoek Vroeger was diabetes een geheimzinnige ziekte. Niet zo lang geleden, negentig jaar om precies te zijn, gingen de meeste mensen eraan dood. Gelukkig is dat tegenwoordig anders. We weten al veel over diabetes, er zijn medicijnen zoals tabletten en insuline. Alles wat we nu weten, danken we aan medisch onderzoek. Maar we zijn er nog niet. Diabetes verziekt niet alleen het leven van de mensen die het hebben, maar ook van de mensen die dichtbij hen staan. Daarom willen we deze ziekte nog beter begrijpen. Kunnen we het voorkomen? Beter behandelen? Of nog liever: genezen? In Nederland zorgt het Diabetes Fonds voor het meeste diabetesonderzoek, al meer dan dertig jaar. Hier leest u over de successen en de doelen van toekomstig onderzoek.

3 Gezocht: puzzelstukjes Diabetesonderzoek kun je vergelijken met een puzzel van duizenden stukjes. Ieder onderzoek legt één puzzelstukje. Dankzij jarenlang onderzoek zijn we al hard op weg om de puzzel compleet te krijgen. De allereerste stukjes werden lang geleden gelegd, want al vele eeuwen vechten mensen tegen diabetes. Maar echt onderzoek zoals we dit tegenwoordig doen, is er pas sinds zo n tweehonderd jaar. <Dit in een geïllustreerde tijdlijn> Ca v. Chr. In het oude India, Egypte en Griekenland valt op dat mieren en bijen afkomen op de zoete urine van bepaalde zieke mensen. Ca. 200 v. Chr. Een Griekse arts bedenkt de naam diabetes, letterlijk 'doorstroming', omdat de patiënten vaak moeten plassen. Vanwege de zoete urine wordt de naam later uitgebreid tot 'diabetes mellitus': honingzoete doorstroming. Ca Patiënten in Griekenland krijgen het advies veel paard te rijden om minder te hoeven plassen. In de rest van Europa proberen artsen het met aderlatingen en opium. Ca Geleerden ontdekken dat diabetespatiënten niet alleen te veel suiker in hun urine hebben, maar ook in hun bloed. Ook wordt ontdekt dat het iets te maken heeft met voeding. Ca Een belangrijke ontdekking: diabetes heeft te maken met de alvleesklier. Zonder alvleesklier komt er zoveel bloedsuiker in het bloed dat mensen overlijden. 1922

4 De Canadees Frederick Banting ontdekt de behandeling met insuline. De eerste patiënt is een 14-jarige jongen. Voor het eerst in de geschiedenis blijven mensen met diabetes type 1 in leven Inmiddels wordt de puzzel steeds completer. Delen waar het Diabetes Fonds de komende paar jaar met extra veel energie (en geld) naar zoekt: Voorkomen en genezen van diabetes type 1 Voorkomen en genezen van diabetes type 2 Voorkomen en behandelen van de gevolgen van diabetes

5 Hoe snel gaat onderzoek? Onderzoek is van levensbelang, maar heeft één nadeel: het kost tijd. Ieder idee van een arts of wetenschapper moet uitvoerig worden getest. Dit gebeurt niet gelijk met mensen met diabetes. <een kader in de vorm van een huis o.i.d.?> Goed onderzoek doen is als het bouwen van een huis: Eerst moet er een goede fundering liggen. -> In onderzoek heet dat basaal onderzoek. Bijna onzichtbaar voor toeschouwers, maar erg belangrijk. De materialen moeten degelijk zijn, zodat de boel later niet instort. -> Onderzoek naar veiligheid van een behandeling gaat voor alles en gebeurt vaak in een laboratorium. Dan worden de muren en het dak gebouwd. -> Een nieuwe behandeling wordt getest op kleine groepjes mensen. Daarna komen de leidingen, de afwerking en de inrichting. -> Grote onderzoeken met duizenden mensen zijn soms jarenlang nodig voordat men zeker weet dat iets veilig werkt. Dan moeten de resultaten nog een plek vinden in de zorg en de behandelrichtlijnen, zodat een arts ze kan toepassen. Kortom, onderzoek staat gelijk aan heel veel geduld en hoop voor de toekomst. Dat is niet altijd makkelijk als je nú diabetes hebt. Maar toch: kinderen die nu diabetes krijgen, zullen in de toekomst profiteren van de onderzoeken van vandaag. Maar toch een kleine troost: onderzoek gaat lang niet altijd over microscopen en mensen in witte jassen. Het Diabetes Fonds maakt ook onderzoek mogelijk dat op korte termijn een verschil maakt voor mensen die nu diabetes hebben.

6 Onderzoek naar diabetes type 1 Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal vecht dit afweersysteem tegen eventuele ziektes in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich en vernielt de cellen die insuline aanmaken. Daardoor kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. De behandeling is ingrijpend: alle dagen insuline spuiten en bloedsuiker checken. Actueel onderzoek draait hierom: Bijsturen van het afweersysteem dat diabetes veroorzaakt Manieren bedenken om nieuwe cellen te krijgen die insuline maken Genetisch onderzoek: niet alle vormen van diabetes type 1 zitten op dezelfde manier in elkaar. Dit kan enorm veel uitmaken voor de behandeling. Diabetes voorspellen: het zou helpen als we precies weten wie diabetes type 1 zal krijgen. Zeker nu we dankzij onderzoek diabetes type 1 kunnen afremmen, kunnen we het ooit misschien helemaal voorkomen. <kadertje> Het onderzoek naar diabetes type 1 is de afgelopen vijftien jaar in een stroomversnelling geraakt. Genezing komt nu echt in zicht. Voor een extra duwtje in de rug investeert het Diabetes Fonds flink in nóg meer onderzoek naar diabetes type 1. Onlangs is een expertisecentrum opgericht, waarbinnen topexperts uit Nederland en Vlaanderen samenwerken aan oplossingen voor diabetes type 1. Meer over deze en andere onderzoeken naar diabetes type 1 is te vinden op:

7 <inzetje> 1982: Drie wetenschappers, onder wie een Nederlander, ontdekken dat diabetes type 1 ontstaat door een verkeerde werking van het eigen afweersysteem. Nu pas kan er worden nagedacht over manieren om diabetes type 1 te genezen. 2000: De basis is gelegd voor toekomstige manieren om diabetes type 1 af te remmen en te genezen: Nederlandse wetenschappers ontdekten welk deel van het afweersysteem de fout in gaat. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. <Stukje interview Michael Slegers + kleine foto van Michael> Michael Slegers (15) heeft diabetes type 1. Zijn moeder, Marlies Slegers, wil eigenlijk maar één ding: dat diabetes te genezen is. Michael heeft ook een wens: Een externe kunstalvleesklier zou ik echt de allerbeste uitvinding vinden. Dan hoef ik niet steeds te prikken.

8 Onderzoek naar diabetes type 2 Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2 (vroeger ouderdomssuiker ). Bij diabetes type 2 is er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op deze stof. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook cholesterol en bloeddruk zijn bij diabetes type 2 vaak te hoog. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor de ernst van diabetes type 2. Dankzij onderzoek komen we steeds meer te weten over het ontstaan van de ziekte. Veel processen in het lichaam hebben ermee te maken. Zo weten we nu dat een buikje hebben niet zo onschuldig is als het lijkt. Actueel onderzoek draait hierom: Hoe kunnen we diabetes type 2 uitstellen of voorkomen? Hoe kunnen we het lichaam gevoeliger maken voor insuline, zodat diabetes type 2 minder ernstige gevolgen heeft en beter te behandelen is? Hoe kan het dat cellen die insuline maken, kapot gaan door diabetes type 2? Waardoor werkt beweging zo goed bij diabetes type 2? Kunnen we die effecten ook op een andere manier bereiken? Vetweefsel raakt door diabetes type 2 langdurig ontstoken. Dit zorgt voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Hoe kunnen we dit afremmen? Meer over deze en andere onderzoeken naar diabetes type 2 is te vinden op:

9 <inzetje> 1998: Door grootschalig onderzoek, betaald door het Diabetes Fonds, wordt duidelijk hoe vaak diabetes type 2 (ongemerkt) voorkomt. Dankzij deze ontdekking wordt diabetes in veel landen sneller opgespoord en behandeld We ontdekken dat diabetes type 2 te maken heeft met de slechte werking van de energiefabriekjes in cellen: de mitochondriën. Op termijn komen er wellicht medicijnen die de werking van de mitochondriën verbeteren. <stukje interview Miranda en Lizzy + kleine foto.> Miranda de Moor (42) heeft diabetes type 2. Haar dochtertje Lizzy (8) heeft geen diabetes, maar weet maar al te goed wat het betekent om deze ziekte te hebben. Lizzy: Een tijdje geleden was ik iedere dag heel moe. Mama ging toen in mijn vingers prikken om te kijken of mijn suiker wel goed was. Achteraf bleek dat Lizzy door een groeispurt heen moest, en daardoor vaak moe was. Maar Miranda blijft angstig. Bij mij zijn ze er veel te laat achter gekomen. Ook mijn vader heeft sinds kort diabetes type 2. Het zit in de familie.

10 Onderzoek naar de gevolgen van diabetes Er is veel onderzoek gedaan naar diabetes. Daarom weten we nu dat diabetes niet alleen met suiker te maken heeft. Er zijn vaak ook problemen met bloeddruk en cholesterol. Diabetes kan overal in het lichaam problemen geven: bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, slechter zien of blind worden, problemen met nieren en hersenen en beschadiging van de zenuwen. Actueel onderzoek draait hierom: Hoe kunnen we de gevolgen eerder opsporen en behandelen? Wat kunnen we doen om de problemen met bijvoorbeeld ogen, hart en nieren af te remmen of te voorkomen? Mensen met diabetes hebben meer kans op blaasontsteking en longontsteking. Goede voorlichting over deze infecties bij diabetes verbetert de behandeling. Hoe komt het dat diabetes problemen veroorzaakt bij hart, nieren en ogen en zorgt voor trombose en aderverkalking? Hoe kunnen we dit voorkomen? Waardoor zorgt diabetes vaak voor problemen bij zwangere vrouwen? Hoe voorkomen we miskramen en aangeboren afwijkingen? Meer over deze en andere onderzoeken naar de gevolgen van diabetes is te vinden op: <inzetje> 2003: Dankzij Nederlands onderzoek, betaald door het Diabetes Fonds, weten we nu meer over wat diabetes doet met de hersenen. Dat kunnen problemen zijn met geheugen, aandacht en concentratie. Dankzij deze ontdekking is er ook in andere landen meer aandacht voor. 2005: Onderzoekers in Groningen bedenken een apparaat waarmee je bij iemand de gevolgen van diabetes kunt voorspellen, zoals hart- en vaatziekten. Dit gebeurt met een speciale lamp die via de huid kan meten.

11 2010: Diabetes veroorzaakt netvliesschade. Hierdoor kun je blind worden. Nederlands onderzoek laat zien hoe bloedvaatjes het oog kapot maken. Dat heeft geleid tot nieuwe medicijnen tegen blindheid. <Stukje interview Cees (en Enny) + een kleine foto> Cees Schrama (75) heeft diabetes type 1 en is (o.a.) musicus. Cees: Een tijd geleden begonnen de adertjes in mijn ogen spontaan te springen, waardoor ik slecht ging zien. Ik ben hiervoor heel vaak behandeld. Maar dat is nog niet alles. Ik heb artrose aan mijn handen, terwijl ik met kerst een piano-optreden moet geven. Ook mijn hart heeft flink wat te verduren gehad. Ondanks mijn gezonde gewicht en genoeg beweging had ik plotseling zeven bypasses nodig. Ik hoop dat onderzoek dit in de toekomst kan voorkomen.

12 Onderzoek naar leven met diabetes Diabetes is voor iedereen verschillend. Er zijn gelukkig mensen die goed kunnen leven met diabetes, maar voor een grote groep is het leven erg zwaar. Mensen die afhankelijk zijn van insuline, zijn vaak dag en nacht bezig met hun bloedsuikerspiegel. Veel patiënten maken zich ook grote zorgen over de mogelijke gevolgen van diabetes, zoals slechter zien of het verlies van een teen of voet. Het is vaak niet makkelijk uit te leggen aan vrienden en familie: er zijn nog steeds veel misverstanden over diabetes. Veel mensen denken dat je dan geen suiker meer mag, of dat diabetes je eigen schuld is. Daarom zorgt het Diabetes Fonds voor de financiering van onderzoek dat het leven van mensen met diabetes verbetert. Actueel onderzoek naar leven met diabetes draait hierom: Hoe krijgen mensen met diabetes een prettiger leven? Dit geldt ook voor partners, ouders en kinderen. Betere begeleiding, zodat mensen beter kunnen omgaan met diabetes en daardoor gezonder blijven. Voorbeelden van eerdere successen: Methoden om mensen van spuit- en prikangst af te helpen. Trainingen voor het omgaan met diabetes type 1. Trainingen voor het tijdig herkennen van een hypo (aanval van te lage bloedsuiker). Hoe veilig is autorijden met diabetes? Hiervoor zijn concrete tips verzameld. Cursus via internet voor mensen met diabetes en depressie: Diabetergestemd.nl is een groot succes. Manieren om het leven van jongeren met diabetes makkelijker te maken, voor henzelf en voor hun ouders. Omgaan met diabetes, partners en seks. Dit is voor veel mensen moeilijker geworden. Meer over onderzoeken naar leven met diabetes is te vinden op:

13 <inzetje> 2004 Dankzij veel Nederlands onderzoek naar diabetes en depressie zijn er speciale richtlijnen gekomen. Het wordt nu steeds makkelijker én gewoner om met een psycholoog te praten over leven met diabetes Er zijn veel tegenstrijdige adviezen over hoe je gezond eet met diabetes. Daarom betaalt het Diabetes Fonds onderzoek naar wetenschappelijke bewijzen. Aan de hand van deze bewijzen is een voedingsrichtlijn gemaakt. In 2010 verscheen hiervan een update. <Stukje over Michael en Marlies + nog een andere foto> Volgens Marlies, de moeder van Michael, meet haar zoon zijn bloedsuikerspiegel niet vaak genoeg, met als gevolg dat hij regelmatig te hoog zit. Als ouder probeert zij hem duidelijk te maken dat zijn onverschilligheid van nu hem later duur kan komen te staan. Hij kan pas over tien of twintig jaar problemen krijgen, maar dan is het al te laat. Als je diabetes hebt, moet je zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Als dat vervolgens niet goed gebeurt, word ik boos. Dan zeg ik weleens iets als: straks mis je een been! Dat floept er dan echt uit.

14 Veelgestelde vragen over onderzoek <Hier iets leuks in opmaak?> Wie doen onderzoek? Nederlandse wetenschappers. Die werken ook vaak samen met buitenlandse onderzoekers. Dit kunnen artsen zijn of wetenschappers aan een universiteit. Waar komt het geld voor onderzoek vandaan? Het Diabetes Fonds betaalt al dit onderzoek uit particuliere giften, zonder subsidie van de overheid. Het fonds is de belangrijkste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Toch kunnen we nu maar een klein deel van veelbelovend onderzoek betalen. Aan welke onderzoeken geeft het Diabetes Fonds geld uit? Het geld wordt verdeeld over onderzoeksprojecten die op korte termijn al bruikbare resultaten opleveren, en projecten die onderdeel zijn van een langer traject. Alleen de allerbeste, belangrijkste en best toepasbare Nederlandse onderzoeken ontvangen geld. Betaalt het Diabetes Fonds mee aan onderzoek naar medicijnen? Nee, het Diabetes Fonds betaalt geen onderzoek naar geneesmiddelen, dat doet de farmaceutische industrie. Wel betaalt het Diabetes Fonds onderzoek dat daarna de basis legt voor bepaalde medicijnen of hulpmiddelen. Waarom kost onderzoek zoveel geld? De wet stelt strenge eisen aan een wetenschappelijk onderzoek, om zeker te weten dat het goed en veilig gebeurt. Een onderzoek mag alleen worden uitgevoerd door deskundige vakmensen, op plaatsen en met voorzieningen die tiptop in orde zijn, zoals laboratoria. Wanneer proefpersonen meedoen, moet er voor hen vaak een verzekering worden afgesloten. Wie bepaalt er welk onderzoek gedaan wordt? Onderzoekers kunnen bij het Diabetes Fonds aanvragen indienen met concrete onderzoeksvoorstellen. Die worden beoordeeld door onafhankelijke binnen- en buitenlandse experts en een Wetenschappelijke Advies Raad met vooraanstaande onderzoekers. De Raad van Bestuur van het Diabetes Fonds geeft uiteindelijk toestemming welke projecten geld krijgen.

15 Waarom moet overal onderzoek naar gedaan worden? Westerse artsen hebben met elkaar afgesproken dat een behandeling eerst bewezen en veilig moet zijn voordat hij gebruikt mag worden. Dat wil zeggen dat meer dan bijvoorbeeld tien patiënten baat hebben bij een bepaald middel of behandeling. Want wat voor de één werkt, hoeft immers niet voor een ander te werken. Iets moet dus bij grotere groepen mensen aanslaan voordat het een officiële behandeling wordt. Hebben patiënten van nu iets aan alle onderzoeken? Sommige onderzoeken kunnen jaren duren, dus die leveren niet gelijk concrete resultaten op. Maar het is wel zo dat artsen die onderzoek doen, op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken en modernste technieken. Dit heeft natuurlijk ook nu al voordelen voor patiënten.

16 Hoe betaalt het Diabetes Fonds onderzoek? Het Diabetes Fonds is opgericht in 1978 en financiert sindsdien het merendeel van het diabetesonderzoek in Nederland. Daarnaast gebruiken we een klein deel van onze inkomsten voor voorlichting over diabetes en het werven van meer inkomsten. We zijn voor ons werk afhankelijk van particuliere giften. De kracht zit hem in alle beetjes samen, van donateurs en uit de collecte. We krijgen geen subsidie van de overheid, maar dankzij onze vaste én eenmalige donateurs komen we steeds dichter bij de oplossing van diabetes. Geef aan onderzoek! We zijn er nog niet. Help daarom mee als donateur of geef twee uur van uw tijd als collectant. Daarmee maakt u meer onderzoek mogelijk, zodat we nog grotere stappen kunnen zetten richting betere behandeling en genezing van diabetes. Ga naar

17 Colofon Deze brochure een uitgave van het Diabetes Fonds. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes. Wij zamelen geld in voor wetenschappelijk onderzoek, want dat is de basis voor betere behandelingen. Zo kunnen meer mensen met diabetes gezond oud worden. [logo Diabetes Fonds en logo CBF] Diabetes Fonds Stationsplein LE Amersfoort (033) Steun het Diabetes Fonds: Giro 5766 of Copyright: Diabetes Fonds, oktober 2011 Niets in deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of overgenomen zonder voorafgaande toestemming van het Diabetes Fonds. Tekst: Diabetes Fonds Fotografie: xxxx Vormgeving: xxxx

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen?

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes type 1, diabetes type 2 de

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden 1 op de 3 Neder landers krijgt diabetes -> Wat is het? -> Hoe herken je het? -> Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes heet ook wel suikerziekte,

Nadere informatie

Diabetes type 2 en erfelijkheid

Diabetes type 2 en erfelijkheid Diabetes type 2 en erfelijkheid Diabetes type 2 in uw familie? Wie in uw familie Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes (of ouderdomssuiker) genoemd. Dat

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Diabetes voorkomen. Adviezen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen

Diabetes voorkomen. Adviezen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen Diabetes voorkomen Adviezen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen Wat is diabetes? Bij diabetes ( suikerziekte ) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf regelen. Dat gebeurt normaal gesproken

Nadere informatie

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items:

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items: I Informatiebrochure Wat is diabetes? Items: Diabetes type 1 Afweersysteem Vingerprikken Insuline injecteren Diabetes type 2 Andere vormen Wat is diabetes? Eilandjes van Langerhans in de Alvleesklier Er

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

Een toekomst zonder diabetes. Voor de generaties na u

Een toekomst zonder diabetes. Voor de generaties na u Een toekomst zonder diabetes Voor de generaties na u Anne: Mijn droom is van diabetes te genezen voordat ik oud ben Anne Hoogendoorn is zangeres en ambassadeur van het Diabetes Fonds. Anne heeft vanaf

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY

Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY Verzekeren en erfelijkheid 1 Veel mensen denken dat er maar twee soorten diabetes zijn: diabetes type 1 en 2. Dit klopt niet. Er bestaan ook nog enkele zeldzamere vormen

Nadere informatie

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes Lekker en gezond eten met diabetes 3 Gezond eten heeft zin Met diabetes heb je extra veel plezier van gezond eten: je zit lekkerder in je

Nadere informatie

Help, ik heb Type 1 Diabetes!

Help, ik heb Type 1 Diabetes! Help, ik heb Type 1 Diabetes! Handige weetjes en feitjes voor je spreekbeurt over Type 1 Diabetes Een uitgave van: Wat is diabetes? Diabetes is een ziekte. Er is dan een probleem met de insuline in je

Nadere informatie

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben.

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben. Zorg bij diabetes Inhoud Vormen van diabetes 4 Klachten en symptomen 5 Oorzaken 6 Behandeling 7 Leven met diabetes 8 Meer informatie 9 Wat kan Kring-apotheek voor jou betekenen? 10 Diabetes Diabetes is

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus Diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling; hierbij zit er te veel glucose in het bloed Dat kan twee oorzaken hebben: bil type 1 diabetes maakt het lichaam niet

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Diabetes en zwangerschap Inhoudsopgave In het kort Wat is diabetes? Vormen van diabetes Diabetes type 1 Diabetes type 2 Zwangerschapsdiabetes Onderzoek Glucosedagcurve Glucosetolerantietest HbA1C Behandeling

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Beter Leven met diabetes type 2 Voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes type 2

Beter Leven met diabetes type 2 Voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes type 2 Beter Leven met diabetes type 2 Voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes type 2 Beter Leven met diabetes type 2 Voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes type 2 De flip-over Beter Leven met

Nadere informatie

dat we ervoor moeten zorgen dat dit met zo weinig mogelijk complicaties gepaard gaat.

dat we ervoor moeten zorgen dat dit met zo weinig mogelijk complicaties gepaard gaat. Waar komt uw interesse voor de gynaecologie vandaan? Ik ben aanvankelijk geïnteresseerd geraakt in de verloskunde en gynaecologie toen ik geneeskunde studeerde. En dan vooral in het samenspel van de hormonen.

Nadere informatie

diabetes en zwangerschap

diabetes en zwangerschap diabetes en zwangerschap Inhoud Inleiding 3 1 Wat is diabetes? 3 2 Vormen van diabetes 3 3 Onderzoek 4 4 Behandeling 5 5 Zwangerschap 5 6 Wat betekent diabetes voor uw baby? 6 7 De bevalling 7 8 Na de

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen 1 Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen Nu u weet dat u aan diabetes lijdt, moet u zich plots geen grote zorgen maken. Waarschijnlijk lijdt u al gedurende lange tijd aan diabetes, mogelijks gedurende

Nadere informatie

De ultieme droom van de professor is. om planten resistent te maken tegen ziekten.

De ultieme droom van de professor is. om planten resistent te maken tegen ziekten. om planten resistent te maken tegen ziekten. 1 om mensen te leren hoe belangrijk taal is in de geschiedenis van Nederland. 2 om een voor iedereen een goede sport- of bewegingsvorm te vinden. 3 dat scholieren,

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Verloskunde/Gynaecologie Diabetes en zwangerschap Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent,

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 In het kort Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent,

Nadere informatie

De belangrijkste punten om te onthouden zijn:

De belangrijkste punten om te onthouden zijn: De belangrijkste punten om te onthouden zijn: Bij suikerziekte heeft u te veel suiker in het bloed. Dit is slecht voor uw ogen en uw nieren. U heeft daardoor ook meer kans op hart- en vaatziekten. Als

Nadere informatie

Wat iedereen moet weten over diabetes

Wat iedereen moet weten over diabetes Wat iedereen moet weten over diabetes In dit boekje leest u wat diabetes is. U leest ook over de oorzaken van diabetes, en wat u kunt doen als u al diabetes hebt. Er zijn steeds meer mensen die diabetes

Nadere informatie

Wat is diabetes Mellitus

Wat is diabetes Mellitus Diabetes Mellitus Wat is diabetes Mellitus Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

Divergent Thinking Door: Rosan van der Werf Datum: 17/02/2016

Divergent Thinking Door: Rosan van der Werf Datum: 17/02/2016 Divergent Thinking Door: Rosan van der Werf Datum: 17/02/2016 De opdracht De opdracht luidt als volgt: Bedenk een product dat recent-gediagnostiseerde diabetes patiënten helpt met het beter begrijpen en

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker Prik en Prik en bescherm Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-inenting in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans

Nadere informatie

Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze?

Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze? Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze? Wat doet diabetes met bijvoorbeeld: -> Ogen? -> Hart? -> Nieren? Wat is diabetes? Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

diabetes en zwangerschap

diabetes en zwangerschap OLVG, locatie Oost diabetes en zwangerschap Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent, diabetes

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Diabetes en Zwangerschap No 16 2004 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor (NVOG)

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Locatie Hoorn/Enkhuizen MKA 2 Diabetes en mondgezondheid Wat is diabetes? Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Het heeft te maken met bloedsuiker: de brandstof voor

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Diabetes en zwangerschap

Diabetes en zwangerschap Gynaecologie Diabetes en zwangerschap www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is diabetes?... 3 Vormen van diabetes... 4 Diabetes type 1... 4 Diabetes type 2... 4 Zwangerschapsdiabetes... 4 Onderzoek...

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

MSD EN DIABETES. Omdat het aantal mensen met diabetes type 2 heel snel groeit. Omdat diabetes ernstige gevolgen kan hebben

MSD EN DIABETES. Omdat het aantal mensen met diabetes type 2 heel snel groeit. Omdat diabetes ernstige gevolgen kan hebben MSD EN DIABETES Omdat het aantal mensen met diabetes type 2 heel snel groeit Omdat diabetes ernstige gevolgen kan hebben Omdat onze betrokkenheid niet van gisteren is Omdat nieuwe behandelopties nodig

Nadere informatie

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring G H 2 MS Inleiding MS de afkorting van Multiple Sclerose. De oorzaak van MS is nog steeds niet bekend. Meestal treft MS mensen tussen hun twintig- en veertigste

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

DIABETOgen Test. Diabetes mellitus Typ II. Risico s in kaart. Diabetes Mellitus

DIABETOgen Test. Diabetes mellitus Typ II. Risico s in kaart. Diabetes Mellitus DIABETOgen Test Diabetes mellitus Typ II Prof Dr. B. Weber Laboratoires Réunis Risico s in kaart De DIABETOgen test biedt u de mogelijkheid uw persoonlijk risico en predispositie op diabetes mellitus type

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht

Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht Diabetes Mellitus (suikerziekte) belicht In Nederland is bij 740.000 mensen de diagnose diabetes gesteld. Elk jaar komen daar 71.000 nieuwe patiënten bij. In werkelijkheid is het aantal mensen dat diabetes

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Diabetes en zwangerschap

Patiënteninformatie. Diabetes en zwangerschap Diabetes en zwangerschap Patiënteninformatie Diabetes en zwangerschap Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Onderzoek 5 Behandeling 6 Zwangerschap 7 Wat betekent diabetes

Nadere informatie

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een chronische ziekte. Dat betekent dat u voor langere tijd voor deze ziekte behandeld moet worden. Bij

Nadere informatie

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes Lekker en gezond eten met diabetes 3 Gezond eten heeft zin Met diabetes heb je extra veel plezier van gezond eten: je zit lekkerder in je

Nadere informatie

MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de

MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de zenuwen vanuit de hersenen door het ruggenmerg naar de rest

Nadere informatie

Ik ben voel ziek me niet lekker

Ik ben voel ziek me niet lekker Diabetesstrip Ik ben voel ziek me niet lekker Ik voel Ik me ben niet ziek lekker. Ik voel me moe, moet vaak plassen en veel drinken, zie wazig en val af. 2 Gluky heeft diabetes Naar het ziekenhuis Naar

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

levend en dood tegelijk

levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk lezing over NAH in een gezin 9 april 2015 Carina van Welzenis alias Karin van Leeuwen 28 december 2004 rtl nieuws Twee bomen geraakt Een enorme klap, daarna

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes Introductie Voor migranten en laaggeletterden is het vaak moeilijk om passende diabeteszorg te krijgen. Dit komt onder meer doordat de huidige

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

rik Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker

rik Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker rik n Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-inenting in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan?

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? Inhoud Over ALS spreken Wat is ALS? 1 Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1 Wat doet ALS met een patiënt? 1 Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? 2 voor vrienden Wanneer de vader of moeder van je vriend(in)

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Ga naar prik en bescherm.nl

Ga naar prik en bescherm.nl Benieuwd wat andere meiden, moeders en experts vinden? Ga naar prik en bescherm.nl Dit mini-magazine geeft je in korte tijd de belangrijkste informatie over de HPV-vaccinatie. Wil je graag meer weten of

Nadere informatie

Diabetes of suikerziekte

Diabetes of suikerziekte Diabetes of suikerziekte (bron: Weet je voldoende over diabetes - Vlaamse Diabetes Vereniging) SUIKER EN HET MENSELIJK LICHAAM In onze dagelijke voeding zijn tal van koolhydraten (=suikers) aanwezig. Deze

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Leven met diabetes kan behoorlijk lastig zijn. Het heeft

Nadere informatie

Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger!

Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger! Problemen? Praat erover! Zo werk je prettiger! Vooraf Problemen. Iedereen heeft ze wel eens. Je zit de hele dag te piekeren en slaapt slecht. Gelukkig lossen veel problemen zich vanzelf op. En hoeft je

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar Afasie Logopedie Beter voor elkaar Afasie In deze folder leest u wat afasie is en krijgt u adviezen hoe u de communicatie met iemand met afasie kan verbeteren. Ook staat beschreven wat de logopedist kan

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Tilweg 5b. Een tillift thuis

Tilweg 5b. Een tillift thuis Tilweg 5b Tilweg 5b is een project van het programma Thuiszorgtechnologie van ZorgOnderzoek Nederland, waarin met vijftien thuiszorgorganisaties samen aan dit pakket is gewerkt. Tilweg 5b is een huisadres,

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Pagina 1 Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Juni 2011 - Nieuwsbrief Nr 3 Beste verloskundige en assistente, Dit is de derde nieuwsbrief over het onderzoek Alcohol en Zwangerschap van het Nederlands Instituut

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie