In dit nummer. Personeel en onderwijs. Welkom op school. Belangrijke data... Personeel en onderwijs. Welkom op school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit nummer. Personeel en onderwijs. Welkom op school. Belangrijke data... Personeel en onderwijs. Welkom op school"

Transcriptie

1 In dit nummer Personeel en onderwijs Welkom op school Thema s trefwoord TSO-nieuws Schoolfruit Kunstmenu Muziekworkshop Gigakids Typecursus Kerstbomenactie Schoonmaakavond Sinterklaas Kerstviering Belangrijke data december start vakantie 5 januari 2015 start school 8 januari voorstelling gr. 7 Gouden Eeuw 19 januari kunstkade gr.7/8 Fryslân 70 jier frij januari kunstkade gr. 1 in het Keramiekmuseum Theepottenpraat Personeel en onderwijs De afgelopen periode hebben de onderbouw (groepen 1 tot en met 4) en de bovenbouw (groepen 5 tot en met 8) gewerkt aan het onderwerp eigenaarschap van het leren. Het doel is om kinderen betrokken te laten zijn bij hun eigen leerproces. Daarvoor hebben de leerkrachten korte gesprekjes met alle kinderen, waarbij zij boven tafel proberen te krijgen wat juist voor hen nodig is om te leren. Samen met het kind wordt gekeken naar wat je moet leren en op welke manier dat het beste zal lukken. Maar ook belangrijk: waarom moet je het leren? Wat is je doel? Als het kind mede zelf ambities bepaalt, mede zelf bedenkt wat er bereikt moet worden en hoe dat doel kan worden gehaald, is de kans van slagen vele malen groter! Op een doelenmuur komen alle individuele leerdoelen te hangen van de kinderen, maar ook de groepsdoelen. Kinderen en leerkrachten kunnen in een oogopslag zien wat er nog te leren valt en ook of er meer kinderen hetzelfde doel hebben. De betrokkenheid van alle kinderen wordt op deze manier vergroot en inzichtelijk gemaakt! In de afgelopen tijd hebben een aantal leerkrachten te maken gehad met een groot verlies van dierbaren in hun familie. Verdriet na jaren van grote zorg. We zijn blij dat de betrokken leerkrachten alweer snel aan het werk zijn gegaan. In groep 5 is juf Ilma weer begonnen na de geboorte van haar zoontje Warre. Wat fijn dat zij weer onder ons is! Groep 1 wordt na de kerstvakantie opgesplitst in twee groepen, de kleutergroepen werken dan met een rooster, waarbij de kinderen werken in een werklokaal en spelen en gymmen in het speellokaal. Groep 1c wordt opgedeeld in groep 1c en groep 1d. Het zijn op deze manier weer twee kleine groepen waar alle ruimte is om nieuwe vierjarigen kunnen verwelkomen! Juf Agnes Visser (maandag, dinsdag en woensdag)en juf Christien Beers (donderdag en vrijdag) zijn er helemaal klaar voor! Welkom op school In december kregen we er nog 2 nieuwe leerlingen bij in groep 1c. Het zijn Philou van den Broek en Daan Buijse. We wensen jullie en fijne tijd toe bij ons op de JWF. Thijmen van der Werff uit groep 5 en René Smids uit groep 3, nemen afscheid van ons. Zij starten na de kerstvakantie op een andere school. Veel plezier op jullie nieuwe school!

2 Thema s Trefwoord Deze weken stond in de methode Trefwoord, het thema thuis centraal. Alle kinderen in de wereld hebben recht op een thuis, een veilige plek. De verhalen in de ochtend gingen ook over dit thema. De Bijbelse herberg is een plek voor opvang, een veilige plek voor een vreemdeling. Voor wie kun jij een herberg, een thuis zijn? Voor wie is er plaats in jouw huis? Wie kun jij het thuisgevoel geven? In de bijbel staat het prachtige kerstverhaal van Jozef en Maria die op reis gingen en een veilig heenkomen zochten. Alle herbergen waren echter vol, zij moesten het doen met een stal, waar het kindje Jezus is geboren! Sommige kinderen hebben dit lied geleerd: Een vriend is als een stevig huis Soms sta je in de kou of voel je je verlaten. Wie is er dan voor jou? Wie houdt jou in de gaten? Is dat jouw beste vriend, voor altijd, overal Die als een stevig huis jou goed beschermen zal? Want een vriend is sterker dan een muur. Een vriend geeft warmte, warmer dan het felste vuur. Een vriend is als een paraplu die regens tegenhoudt. Een vriend is net een rots die je ook door en door vertrouwt. Want een vriend staat altijd om je heen. Een vriend beschermt je en hij laat je nooit alleen. Een vriend lijkt op een mooi verhaal dat vrolijk is en goed. Een vriend is als een troostvol lied, het geeft je nieuwe moed. Wij wensen alle kinderen en hun ouders een fijne tijd deze kerstvakantie! Thuis of lekker weg! TSO-nieuws Fijne kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar van de tso medewerkers Rob, Grietje, Marianne, Rebekka, Margje, Kavitha, Marjan, Angelique, Pleun, Diana en Lydia Schoolfruit Dit jaar geen gratis schoolfruit voor de Johan Willem Frisoschool. Er waren problemen met de leveranciers. Er is deels een oplossing gevonden voor dit probleem, maar er konden dit jaar veel minder scholen meedoen. En helaas is de JWF niet uitgekozen voor dit programma. Wij hopen dat wij het volgend jaar wel mee kunnen doen.

3 . Kunstmenu Dag allemaal, het jaar zit er al weer bijna op! Het volgende schooljaar gaat er van alles gebeuren op cultureel gebied en blijven we vooral doorgaan met de dingen zoals we ze nu doen. Er zijn al veel kinderen enthousiast bezig met het portfolio op school èn thuis en dit vinden wij geweldig om te zien. Complimenten ook aan de ouders die samen met het kind werken aan het portfolio, prachtig om te zien hoe o.a. door middel van het portfolio, school en thuis mooi samen komen. Kinderen zijn trots op dat wat ze maken en komen geregeld op de gang naar me toe: juf, wil je even in mijn portfolio kijken? Ik heb er weer wat nieuws in gezet! Daarnaast gaan we direct in de eerste week na de kerstvakantie alweer op pad met groep 7. Een activiteit die niet in het Kunstmenu zit, maar er extra bij gekomen is. Af en toe krijg ik als cultuurcoach mooie aanbiedingen om gratis met een klas naar een voorstelling te gaan. Zo nu dus ook weer, op 8 januari gaan we met groep 7 naar de Ontsnapping naar de oost. Een prachtige voorstelling van Tryater, over de gouden eeuw. Voor nu een fijne kerst samen en een gelukkig 2015! Groet van de cultuurcoach! Workshop KLINK! Groepen 3 en 4 De afgelopen 3 weken was er bij de groepen 3 en 4 op donderdag ochtend een workshop van KLINK! Met elkaar bezig zijn met muziek. Wat is muziek? En hoe kun je met elkaar een orkest zijn? We hebben eerst met ons lijf muziek gemaakt; je kunt in je handen klappen, met je voeten stampen, met je tong klikgeluidjes maken, kortom, je kunt met je lijf een goede beat maken om muziek te maken. In de tweede les is er met rommel muziek gemaakt: rijst, een emmer met stokjes, een plastic fles met een stokje, een glazen fles met een stokje en.. Tijdens de laatste workshop hadden we een hoorspel. De resultaten konden we later terug horen via de computer. Het waren leerzame lessen.

4 Typecursus Gigakids geslaagd! Maandag 1 december mochten de leerlingen van groep 7 en 8, die typ les volgden op school, eindelijk hun examen doen. Best wel spannend vonden ze het. Vanaf september hadden ze al geoefend en lessen gehad onder leiding van Wietske Ensing, cursusleider van Typen058. De kinderen hebben de afgelopen 3 maanden met tien vingers blind leren typen door twaalf lessen te volgen en thuis te oefenen met type-oefeningen en type-spellen. De kinderen vonden de cursus heel leerzaam en leuk, want nu kunnen ze goed typen en is het maken van een werkstuk, boekbespreking of spreekbeurt veel makkelijker. De kinderen die geslaagd zijn: Max Boons, Bas Waltman, Sandy Posthuma, Lisa van Beusekom, Eva van Beusekom, Eline Pool, Hidde Feenstra, Eljo van der Zee, Benthe van der Snee en Senne Hiemstra. Van harte gefeliciteerd met jullie typediploma of certificaat! Wil je ook leren typen op school? Vanaf 12 januari start er weer een nieuwe cursus. Stuur voor meer informatie een mail naar Kerstbomenactie Ook dit jaar zamelt de gemeente Leeuwarden weer kerstbomen in. Dit gebeurt in samenwerking met een groot aantal basisscholen, waaronder de JWF. De inzameling is op woensdag 7 januari Zoek zoveel mogelijk kerstbomen bij elkaar en breng ze bij school. Voor elke boom die je inlevert krijg je een sinaasappel en een lot. Met dit lot kun je een cadeaubon winnen van 25,! Met deze bon kun je zelf iets uitzoeken in een winkel. Schoonmaakavond Met veel mensen in een gebouw wordt het er niet schoner op.maar vele handen maken ook licht werk. De schoolschoonmaaksters komen dagelijks om de lokalen en de gangen te doen. Zij hebben echter niet genoeg tijd om de kasten, de tafels op de gang en alle kozijnen in de school grondig schoon te maken. Wij willen op dinsdag 20 januari vanaf uur voor alle groepen een schoonmaakavond houden. Samen de boel eens goed schoonmaken! Uit ervaring weten we dat dit een erg gezellige avond wordt. Het is zomaar uur en dan stoppen we! Wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers. Komt u met een emmer en doekjes om schoon te maken? Zo kunnen uw kinderen weer in een schone, frisse school leren, werken en spelen. Wij rekenen op uw komst!

5 Sinterklaas De Sint kwam s morgens op de STINT naar het schoolplein, waar alle kinderen en ouders al stonden te wachten. Tijdens het Leeuwarderlied: Zit je mijter recht. zongen en dansten de kinderen goed mee! De pieten hielpen de sint uit de STINT. Na een welkom van juf Helga konden de kinderen Sinterklaas een handje geven. Daarna gingen de kinderen naar hun eigen groep. Sinterklaas en de twee Pieten kwamen in de groep op bezoek en kregen van de kinderen ook verschillende tekeningen en werkjes. Prachtig vond Sinterklaas dat! De Pieten hadden voor iedereen een cadeautje mee genomen en natuurlijk deelden ze lekkere pepernoten uit. Wat hebben we met elkaar een fijn sinterklaasfeest gehad! Kerstwandeling Wat was het prachtig, donderdagavond! De aankondiging van de heraut, die ons op weg stuurde. En dan die mooie route; van de timmerwerkplaats in de Pniëlkerk naar de wijzen, die een bijzondere ster hadden gezien. Vervolgens het engelenkoor en de herders in de stal van de familie De Jong, die ook al zo mooi konden zingen. Zelfs de schapen waren onder de indruk! De reis ging verder langs de herberg, bij de familie Seinen. Herodes met zijn mooie woorden die ons verder stuurde door het donkere Julianapark zodat we bij de Kurioskerk aankwamen, waar mooie liederen werden gespeeld door Hosannah. Ook daar was geen plek, zodat we weer door moesten. Het eindpunt was de Parkkerk. Eindelijk mochten we Jozef en Maria ontmoeten met hun Godsgeschenk, de koning van de Vrede.

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

KJS- nieuwsbrief 12 Schooljaar 2014-2015 26 maart. 2015 *Volgende nieuwsbrief 16 april 2015

KJS- nieuwsbrief 12 Schooljaar 2014-2015 26 maart. 2015 *Volgende nieuwsbrief 16 april 2015 KJS- nieuwsbrief 12 Schooljaar 2014-2015 26 maart. 2015 *Volgende nieuwsbrief 16 april 2015 Een bewogen week Vorige week was een week met veel afwisseling. Het was de week van het openbaar onderwijs. Deze

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Concentratie verbeteren

Concentratie verbeteren DC 60 Concentratie verbeteren 1 Inleiding De aandacht ergens bij houden. Dat lukt vaak prima als het gaat om een computerspelletje, maar minder goed als het gaat om een rijtje sommen. In dit thema kijken

Nadere informatie

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Inhoudsopgave VOORWOORD Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie 3 PORTRET VAN EEN SCHOOL Basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost

Nadere informatie

Hilversum, april 2015

Hilversum, april 2015 Hilversum, april 2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Fijn dat u er was bij de Paasviering en dank aan dominee Tacken (de vader van Jonathan) voor het op inspirerende en passende wijze leiden van deze viering.

Nadere informatie

In Betlehem moet je zijn!

In Betlehem moet je zijn! Muzikaal kerstverhaal door Annette Doggen In Betlehem moet je zijn! 1 Inhoud Er komen veel toeristen in Betlehem. Op de markt ontmoeten ze elkaar en de inwoners van de stad. Ze ontdekken dat er in de geschiedenis

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Kijk eens wat ik kan! Prago 1984-2014

Kijk eens wat ik kan! Prago 1984-2014 Kijk eens wat ik kan! Prago 1984-2014 Voorwoord Over dit boekje We wilden graag een boekje maken. Samen met de cursisten van Prago. De vraag was: Wil je iets moois maken voor ons boekje? Je mag zelf weten

Nadere informatie

6-3-2015. Weerbaarheidstraining in groep 7

6-3-2015. Weerbaarheidstraining in groep 7 6-3-2015 Weerbaarheidstraining in groep 7 In groep 7 hebben wij sinds januari weerbaarheidstraining. Daarbij leer je hoe je voor jezelf moet opkomen en jezelf moet beschermen. We hebben ook een boekje

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

Ermelo, 18 december 2014. Lieve mensen,

Ermelo, 18 december 2014. Lieve mensen, Ermelo, 18 december 2014 Lieve mensen, De kerstdagen staan voor de deur, het jaar is bijna ten einde. Nu is dat voor de meeste van ons een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Er blijft veel te doen

Er blijft veel te doen April 2015 Er blijft veel te doen Soms verzucht je echt wel eens: houdt het dan nooit op? We zitten in een prachtig huis, maar denk niet dat er nu niks meer te doen valt. We zijn hard doende om de inrichting

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3.

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3. Over de streep Inhoud Over de streep. 1. Zaalindeling... 2. Hoe ziet de dag eruit?.. 2. Hoe ziet de workshop eruit?.. 2. De groep(en). 2. Wat te doen als.. 3. Hoe. 3. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent,

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie