Leiderschap. Inspirerend

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leiderschap. Inspirerend"

Transcriptie

1 foto: Zaza Bertrand Inspirerend Leiderschap Deze Personal Development Experience is een leiderschapsprogramma in een unieke en zinvolle context. Managers uit de bedrijfswereld werken samen met managers van een social profit organisatie rond een concrete uitdaging. Hun gemeenschappelijk doel: het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap terwijl ze duurzame oplossingen creëren voor de maatschappij.

2 Inspirerend Leiderschap Show me, and I will forget, Teach me, and I will understand, Involve me and I will remember Confusius Een Binario leiderschapsprogramma is veel meer dan een management training. Het is een unieke ervaring die leidinggevenden uit verschillende werelden verbindt. Ons programma richt zich tot mensen die te midden van de drukte in hun professionele leven willen groeien en zinvol betrokken blijven. Onze aanpak nodigt deelnemers uit om het onbekende te verkennen en hierin leiderschap en creativiteit te tonen. Daarom heeft dit leertraject een sterk organisch en experimenteel karakter voor alle betrokkenen. Een maatschappelijke uitdaging vormt de ruggengraat. Regisseur van eigen leren Het traject ziet er van de buitenkant simpel uit. Deelnemers werken samen aan een maatschappelijk project dat hen raakt. Daarnaast regisseren zij zelf hun leerproces, vanuit hun persoonlijke leerbehoeften. Iedereen loopt immers tegen andere uitdagingen aan. Iedereen actief De kracht zit in de eenvoud en openheid. Daardoor is het onontkoombaar dat iedereen in actie komt anders is er immers geen leertraject... De leerbegeleiders ondersteunen het proces op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door deelnemers te coachen in het ontdekken van hun leervragen, maar ook door de groep te ondersteunen in de aanpak van het vraagstuk en de onderlinge samenwerking. Zodat leren en presteren samen gaan. Maatschappelijke relevantie We werken samen met Levanto, Job&co, Stebo en Jobcentrum rond hun gemeenschappelijk project SOON. Deze vier sociale ondernemingen coachen en empoweren mensen die minder kansen krijgen, zodat ze hun werk-, woon- en leefsituatie zelf blijvend kunnen verbeteren. Via het SOON netwerk willen ze beter kunnen inspelen op vragen van hun stakeholders. Deelnemers aan het programma dragen bij aan het vorm geven van dit initiatief.

3 Programma Het programma is verdeeld over vier dagen, waarvan drie en een half residentieel, gevolgd door een halve dag verankering met de volledige groep, drie maand later. Intake Voorafgaand aan het programma identificeren we de uitdagingen waar jij als leider persoonlijk mee wordt geconfronteerd als input voor de training. Indien u recent een persoonlijkheidstest heeft laten uitvoeren (zoals bvb DISC, MBTI, ), gaan we daar mee aan de slag. In het andere geval maken we gebruik van het persolog Persoonlijkheidsprofiel. 6 maart 2012 (vanaf 16u): Dream Eerste kennismaking met de volledige groep deelnemers van de bedrijven en de sociale organisaties, waarbij we elkaar schetsen hoe de toekomst eruit zou zien, indien je elke dag je talenten zou kunnen inzetten. We maken ook kennis met de toekomstvisie van de 4 sociale organisaties: het vertrekpunt voor een intense samenwerking de volgende drie dagen 7 maart 2012: Discovery In de voormiddag gaan we aan de slag bij de sociale organisaties. Samen worden we ondergedompeld en verkennen we het terrein. In de namiddag analyseren we in werkgroepen de sterke punten die we ontdekten, we leren van elkaar op een andere manier naar de dingen te kijken, en maken zo het verborgene weer zichtbaar. Deze dynamiek trekken we door naar ons persoonlijk leerdoel: via peer-coaching verkennen we elkaars successen en talenten, en proberen we te benoemen wat de elementen zijn die tot succesvolle ervaringen bijdragen. Zo houden we de energie vast om met de persoonlijke bezieling ook in de toekomst wat te gaan doen. 8 maart 2012: Design We maken de realist in ons weer wakker en zoeken uit welke stappen nodig zijn om de droom van de sociale organisaties te realiseren, bouwend op de sterke punten uit de Discovery-fase. We doen dit binnen onze werkgroep. In de vooravond maken we onze persoonlijke perspectieven verder scherp en vertalen die naar concrete plannen. 9 maart 2012: Destiny Vandaag finaliseren we het actieplan: in onze werkgroep zetten we de algemene stappen om in concrete acties waarmee de sociale organisaties zelf resultaten kunnen bereiken. In de namiddag stellen we het actieplan voor in een stakeholders vergadering. Nadien nemen we ook de tijd om samen te kijken hoe we als leiders anders in het werk en het leven gaan staan. Wat nemen we mee uit deze ervaring naar onze werkplek? Verankering Aan het eind van de meerdaagse worden de deelnemers uitgenodigd hun inzichten en ervaringen te vertalen naar een persoonlijk actieplan. Op die manier zetten ze concrete stappen naar de toepassing in de praktijk. Drie maand na de intense ervaring blikken we terug en zoeken we naar verankering voor de toekomst.

4 Onze aanpak Actie gericht leren We werken niet met rollenspel of een fictieve business case, maar we nemen deel aan een project met een directe maatschappelijke meerwaarde. We komen niet alleen kijken en leren, we willen ook zélf van betekenis zijn. De actie wordt verrijkt met een kritische reflectie op wat je hebt ervaren. Wij begeleiden in het vertalen van deze ervaringen naar actiepunten, die je zowel persoonlijk kan gebruiken, als kan toepassen in de eigen werkomgeving, ter verbetering van vaardigheden en prestaties. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van wat we lezen ons bij blijft. En slechts 30% voor alles wat ons gedemonstreerd wordt. Maar het leerrendement wordt veel groter als we actiegericht leren. Circa 75% van wat we doen blijft hangen in ons geheugen. Actiegericht leren is niet alleen leuker, maar ook zinvoller en effectiever. Out of comfort Je wordt uit je vertrouwde omgeving gehaald om te werken aan een zakelijke uitdaging van de sociale organisaties. Je moet nadenken over het gekende, maar opereren in een ongekende context met een heel andere economische realiteit. Gekende regels en effecten, oorzaak en gevolg waarop je normaal kan terugvallen, gelden niet langer. Het wordt een uitdaging en een stimulans om out-of-the box te denken, waarbij competenties zoals creatief en innovatief denken sterk worden aangesproken. De aanpak vraagt om openheid om andere dingen te doen en om de dingen anders te doen. Appreciative Inquiry Appreciative Inquiry is in essentie een scheppende conversatie, die mensen samen voeren om verandering tot stand te brengen bij zichzelf en bij de groepen waar ze deel van uitmaken. Ronald Fry: De radicale keuze om te vertrekken vanuit de kracht die er al is bij en tussen mensen, maakt de benadering zo geschikt voor het ontwikkelen van individuen, teams, organisaties en grotere maatschappelijke systemen. Uitgangspunt van ontwikkeling is altijd het talent en de energie van de mensen die betrokken zijn. Doelgroep Dit traject richt zich tot leidinggevenden met een zekere basis in managementvaardigheden, die hun leiderschap gevoelig aan impact willen laten winnen. Het programma past perfect binnen de context van een bedrijf dat wil evolueren naar een lerende organisatie. Van krachtige leiders wordt immers verwacht dat zij een omgeving creëren waarin werknemers zichzelf kunnen zijn, waarin zij als geëngageerde en creatieve mensen mee kunnen groeien in de toekomst van het bedrijf. Resultaat Deelnemers zijn zich beter bewust van hoe hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag een impact hebben op zichzelf en hun omgeving. Als gevolg geven ze meer zelfverzekerd leiding met aandacht voor de noden van hun medewerkers en de organisatie als geheel. Medewerkers ervaren dat ze zichzelf kunnen blijven en ze zullen meer gebeten met hun werk omgaan.

5 Begeleiders Het programma wordt begeleid door drie ervaren coaches/managers. Katleen Van Waeyenberge Katleen heeft ruim 20 jaar ervaring in HR Management en organisatieontwikkeling. Zij is een gecertificeerd trainer in het persolog Persoonlijksmodel en specialiseerde zich verder als teamcoach. Dit najaar neemt ze deel aan het Lerend Netwerk Appreciative Inquiry. Ze gelooft sterk in het belang van sociaal engagement en sociale organisaties. Katleen is er van overtuigd dat bedrijven en hun mensen actief kunnen bijdragen tot een duurzame samenleving, door het opnemen van hun maatschappelijk engagement ten aanzien van hun omgeving. Koenraad Van Hee Koen werkte bijna 25 jaar als adviseur waarbij hij bedrijven en overheden begeleidde in veranderingstrajecten op nationaal en internationaal niveau. Hij is een gecertifieerd trainer in het persolog Persoonlijksmodel en neemt dit najaar deel aan het Lerend Netwerk Appreciative Inquiry. Koen stimuleert bedrijven én sociale ondernemingen in het co-creatief samenwerken met als doel een duurzame toekomst voor iedereen. Ilse Antonissen Ilse is bedrijfspsychologe en combineert een achtergrond als HR manager met 15 jaar ervaring als managementtrainer en -coach. Zij zal tijdens het programma de deelnemers begeleiden in hun persoonlijk ontwikkeltraject. Dat doet ze systematisch zacht op de man maar hard op de bal. Doordat ze meestapt in je gedachtenspoor en tegelijk afstand bewaart, biedt ze voor een verhelderend klankbord. Hierdoor ontdek je nieuwe, ineressante mogelijkheden tot actie. Ilse is door de Vlaamse Beroepsassociatie voor Coaches verkozen tot coach van het jaar 2011.

6 Praktisch Residentieel programma van 6 maart tot en met 9 maart Deelnemers Leidinggevenden die hun leiderschap gevoelig aan impact willen laten winnen. Management van de 4 sociale ondernemingen. Locatie Heerlijckyt van Elsmeren, Diest Investering exlusief BTW Overnachting en maaitijden inbegrepen. Contact of of of

trainen Doen wat werkt

trainen Doen wat werkt trainen Doen wat werkt Gewoon-Trainen combineert theoretische kennis met ruime werk- en trainingservaring bij zeer verschillende organisaties waardoor praktijkgerichte programma s ontstaan die tot veranderingen

Nadere informatie

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep:

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep: Mijn doelgroep Beginnende managers: elijk sterke experts. Vanuit deze expertise ben je doorgegroeid naar een leidinggevende functie. Wat deze functie van jou vereist, is dat je mensen kan aansturen. Met

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

Een eigenzinnig leiderschapstraject van Politieacademie, korpsen en partnerorganisaties

Een eigenzinnig leiderschapstraject van Politieacademie, korpsen en partnerorganisaties De nieuwe eeuw luidde een omvangrijk vernieuwingsproces in van het politieonderwijs. Onder de noemer Politieonderwijs 2002 werden de klassieke, functiegerichte bedrijfsen beroepsopleidingen die tot dan

Nadere informatie

inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende voorbeelden, reacties van klanten, visie, werkwijze & stijl en contactgegevens

inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende voorbeelden, reacties van klanten, visie, werkwijze & stijl en contactgegevens transformatio (latijn) [Gr. metamorph ōsis] Metamorfo se: 1. gedaanteverandering, - verwisseling. 2. herschepping; het geheel van gedaante doen veranderen. inhoud: de uitdaging, doelgroep, prikkelende

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk een verkenning van de GG&GD naar mentale gezondheid in opdracht van Mirjam Mascini en uitgevoerd door Noor Bongers Levenslust met Resultaat

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING info@exellior.com September 2014 Copyrights KNOWLEDGE INTO ACTION 2 GEFELICITEERD! U heeft besloten meer te willen weten over de ontwikkeling

Nadere informatie

BROCHURE Karakter Praktitioner 2015-2016

BROCHURE Karakter Praktitioner 2015-2016 BROCHURE Karakter Praktitioner 2015-2016 ontdekken. ontmoeten. ontplooien. ontplooien DÉ LEERGANG VOOR MANAGERS, ENTREPENEURS, TRAINERS, BUSINESS EXPERTS Landgoed Stakenberg Elspeet BEELDVORMING Na 20

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

Training Succesvol adviseren

Training Succesvol adviseren Training Succesvol adviseren Het geven van het juiste advies is goed, het geven van het juiste voorbeeld is beter. Hoe belangrijk je eigen gedrag is voor een succesvol verloop van het adviesproces, leer

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Trainingsaanbod overheid

Trainingsaanbod overheid Trainingsaanbod overheid Trainen bij de overheid... 2 Persoonlijke effectiviteit en communicatie... 3 Communicatieve vaardigheden: leuk een mondige burger aan de balie. 4 Omgaan met agressie... 6 Overwin

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan 2015-2019. Bewust, Bekwaam, Betekenisvol. Bewust, Bekwaam, Betekenisvol

Strategisch beleidsplan 2015-2019. Bewust, Bekwaam, Betekenisvol. Bewust, Bekwaam, Betekenisvol Strategisch beleidsplan 2015-2019 Bewust, Bekwaam, Betekenisvol Bewust, Bekwaam, Betekenisvol I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 4 In dit strategisch beleidsplan beschrijven wij de richting waarin

Nadere informatie

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Een onderzoeksinitiatief van House of Performance in samenwerking met de Universiteit Twente Voorwoord Beste lezer, Vele organisaties

Nadere informatie

MAAK DE COMMUNICATIESPRONG. Bureau Kortkrachtig. Het Kortkrachtig concept. Printversie van de website van Kortkrachtig. www.kortkrachtig.

MAAK DE COMMUNICATIESPRONG. Bureau Kortkrachtig. Het Kortkrachtig concept. Printversie van de website van Kortkrachtig. www.kortkrachtig. Pagina 1 van 5 Document Inhoud document Website Printversie van de website van Kortkrachtig Alle teksten van de site www.kortkrachtig.nl MAAK DE COMMUNICATIESPRONG Hoe gebruik je communicatie slimmer en

Nadere informatie

Mensen met mogelijkheden

Mensen met mogelijkheden Mensen met mogelijkheden Inspiratieboek voor professionals: dromen, durven en doen Arbeidsparticipatie en mensen met een psychische kwetsbaarheid Leeswijzer Wij hebben niet zomaar een boek willen maken,

Nadere informatie

Tien STAPPEN VOOR. José Andringa Lidwien Reyn

Tien STAPPEN VOOR. José Andringa Lidwien Reyn Tien STAPPEN VOOR EEN SUCCESVOLLE Community of Practice José Andringa Lidwien Reyn TIEN STAPPEN VOOR EEN SUCCESVOLLE Community of Practice José Andringa Lidwien Reyn ISBN/EAN: 978-90-5748-096-6 2014 Rijksdienst

Nadere informatie

Management, Consulting & Research

Management, Consulting & Research Het rendement van leiderschapsopleidingen verhogen Jos, 42 jaar, is altijd al onze sterke man geweest op het financieel departement. Hij weet zeer goed waar hij mee bezig is en heeft een vlot contact met

Nadere informatie

NIEUW ADFEMINI CURSUS PORTFOLIO PRIJSDOORBRAAK!

NIEUW ADFEMINI CURSUS PORTFOLIO PRIJSDOORBRAAK! NIEUW ADFEMINI CURSUS PORTFOLIO PRIJSDOORBRAAK! AdFemini heeft een portfolio ontwikkeld met cursussen en workshops speciaal voor de doelgroep HRM managers en (afdelings)managers in de profit en de non-profit

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

De huidige wereld is het best te omschrijven als de wereld van het niet-weten. Oude

De huidige wereld is het best te omschrijven als de wereld van het niet-weten. Oude De huidige wereld is het best te omschrijven als de wereld van het niet-weten. Oude normen, waarden, waarheden, logica en systemen werken niet meer en we zijn met zijn allen op zoek. In deze wereld verandert

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN ondersteuning bij de invoering van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan 1 2 Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

Nadere informatie

Referenties van Rien Mook Mook Interim Coaching

Referenties van Rien Mook Mook Interim Coaching Referenties van Rien Mook Mook Interim Coaching Toelichting De referenties die je hieronder vindt zijn allemaal letterlijk zo door mijn klanten geschreven per e- mail, op mijn LinkedIn profiel of door

Nadere informatie