EXPO > DIT IS ONZE GESCHIEDENIS! Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis - BRUSSEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EXPO. 26.02.2014 > 26.04.2015 www.expo14-18.be DIT IS ONZE GESCHIEDENIS! Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis - BRUSSEL"

Transcriptie

1 EXPO DIT IS ONZE GESCHIEDENIS! Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis - BRUSSEL >

2

3 EEN HISTORISCHE TENTOONSTELLING Naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog wordt vanaf 26 februari 2014 de grote tentoonstelling 14-18, dit is onze geschiedenis! in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis geopend. Het grote publiek zal dankzij de rijke en unieke collecties van het museum alle facetten van het conflict begrijpen die Europa beroerd en verzwakt hebben. De geschiedenis van het conflict wordt in een brede context geplaatst waarin alle actoren van dit drama aan bod komen. De oorlog en het dagelijkse leven tijdens de Belgische bezetting maken een belangrijk deel uit van het parcours. Maar de bezoeker herontdekt ook de mobilisatie van de Europese staten die België hebben trachten te redden. België was dan ook de inzet tijdens het conflict. Aan de hand van authentieke objecten, decors, getuigenissen, multimedia installaties, films en sensoriële ruimtes leert de bezoeker hoe dit conflict de 20ste eeuw grotendeels vorm gaf. Er zal een bijzondere aandacht gegeven worden aan de boeiende levensverhalen van twee neven die tijdens de oorlog lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan: de Belgische koning Albert I en de Duitse keizer Willem II. Aan de hand van persoonlijke uniformen, brieven en foto s worden beide vorsten voor het eerst met elkaar geconfronteerd. De tentoonstelling wil de bezoeker sensibiliseren voor de gebeurtenissen van deze Europese oorlog - daarna wereldoorlog en aantonen dat dit conflict bepalend is geweest voor het verder verloop van zijn leven. Verschillende emoties worden aangesproken waardoor hij zich betrokken voelt. Deze tentoonstelling is dus de ontmoetingsplaats tussen de geschiedenis van ons allemaal de geschiedenis met een kleine g en de Geschiedenis met een grote G.

4 Een breed publiek Veel buitenlanders zullen tijdens de zomer en de herfst 2014 de herdenkingsceremonies in Luik, Bergen en Ieper bijwonen. Onze bedoeling is om hen tevens naar Brussel te lokken om onze tentoonstelling te bezoeken en hun verblijf in de hoofdstad te verlengen. Onze tweede doelgroep zijn uiteraard de scholen zowel in het Noorden als in het Zuiden van het land zonder de jonge Brusselaars te vergeten. De tentoonstelling wordt een fantastisch, levendig geschiedenisboek. Een pedagogisch dossier staat ter beschikking van de leerkrachten om hun bezoek met de leerlingen voor te bereiden. Tenslotte rekenen we zoals voor andere tentoonstellingen op de komst van een breed Brussels en Belgisch publiek rond deze belangrijke periode uit onze geschiedenis.

5 14-18, DIT IS ONZE GESCHIEDENIS! HET PARCOURS De tentoonstelling is opgedeeld in vier delen die chronologisch op elkaar volgen : vooroorlogse periode, bewegingsoorlog, uitputtingsoorlogsvoering, bezettingsoorlog, gevolgen op de toekomst. 1. DE LAATSTE JAREN VAN VREDE De bezoeker komt in deze eerste zone terecht via een monumentale deur van een paviljoen van de wereldtentoonstelling in Gent (1913). Dit symboliseert een triomferend Europa dat een conflict te wachten staat. Het decor herinnert de bezoeker aan de paviljoenen waar de mogendheden hun succes tonen. De bezoeker ontdekt via objecten, archieven, kaarten een Europa die de wereld beheerst aan de vooravond van het conflict. Deze eerste ruimte plaatst het toekomstige conflict in de context van een toen triomferend Europa. Een tijdperk van vooruitgang maar waar de eerste symptomen van de oorlog echter al te voelen zijn. Bij het buitengaan van het paviljoen komt de bezoeker terecht in de mooie zomer van 14. Een zomer die begint met de moord op de aartshertog van Oostenrijk en zijn vrouw in Sarajevo. Maar het leven gaat verder : vakantieplannen, de Ronde van Frankrijk of nog schandalen van toen volgen. Nochtans volgen dramatische evenementen tijdens deze zomerse sfeer. Beetje bij beetje stort Europa ineen.

6 2. AUGUSTUS - OKTOBER 1914 De bezoeker komt uit op een immense kaart van België. In deze ruimte zullen volgende inhoudelijke lijnen uitgewerkt worden : - de bewegingsoorlog (de Belgische campagne); - de vernietigingen en wreedheden op Belgische bodem tijdens deze campagne - de exodus van de bevolking Op de kaart is er ook een interactieve module voorzien die de bezoeker aanleert wat er tijdens de eerste oorlogsmaanden in zijn regio gebeurd is: in het bijzonder de aanval van de Duitse troepen in het land. De kaart is omringd door grote schermen met projecties van archiefbeelden. Af en toe worden ze onderbroken door een schimmenspel: soldaten die vechten, burgers die de komst van de vijand meemaken of op straat gegooid worden, ze lezen krantenknipsels of briefuittreksels die ze destijds geschreven hebben.

7 3. VIER JAAR OORLOG Het front verstart in onze regio s vanaf de herfst 1914 tot het offensief van de lente Vier lange jaren van uitputtingsoorlogsvoering maar ook van bezettingsoorlog. Dit is kenmerkend voor ons land en het Noorden van Frankrijk. Bij het verlaten van de kaart komt de bezoeker in een ruimte terecht die besteed is aan het front, het IJzerfront. Daar ontdekt hij hoe de soldaten tijdens deze vier jaren van gevechten, angst, modder en eenzaamheid geleefd hebben. Dit wordt uitgelegd aan de hand van filmfragmenten en foto s maar ook via talrijke onderwerpen waaronder wapens die de evolutie aantonen, de mechanisatie van het conflict. Ook artisanale voorwerpen die door de soldaten zelf werden vervaardigd. Er worden tevens emotionele getuigenissen van strijders getoond. Aan de hand van uniformen en objecten ontdekt de bezoeker in een andere ruimte ook de diversiteit van de strijders die samen met de Belgische troepen gevochten hebben. Na het front verlaten te hebben, komt de bezoeker in het bezette België terecht. Doorheen een Kommandantur, een Brussels café, een gevangeniscel en een winkel komen de verschillende facetten van deze vier bezettingsjaren aan bod. Het gezag van de Duitse autoriteiten op het land, de heerschappij van de willekeur, de moeilijkheden van het dagelijkse leven vooral de hongersnood, het systematische leegplunderen van de economie van het land maar ook de verzetting van de bevolking en de daarbijhorende onderdrukking. Deze zone, voorbehouden aan de bezetting, is ook de gelegenheid om te spreken over wat er elders in de wereld op dat moment aan de gang was. Op een geanimeerde tijdslijn worden de voornaamste evenementen voorgesteld die andere fronten hebben gekenmerkt en dit zowel in het Oosten als in Afrika maar ook het lot van bepaalde personages.

8 Corbis Corbis Corbis 4. DE MATRIX VAN DE TWINTIGSTE EEUW De laatste zone wordt besteed aan de balans van het conflict en de gevolgen ervan. De balans wordt voorgesteld onder de vorm van een filmgeneriek die zich op een ruïne afspeelt. Natuurlijk worden het aantal gesneuvelden alsook de economische balans weergegeven van een oorlog die veel sporen zou nalaten. Om deze sporen te ontdekken, komt de bezoeker in een gang terecht, versierd met tientallen granaten: wapens, die vernietigingsobjecten zijn, werden gebruikt als decoratieve voorwerpen. Als de oorlog hoop heeft gegeven, heeft de vrede deze illusie niet steeds kunnen waarmaken. De naoorlogse periode wordt dus een periode van teleurstellingen en van grote bedreigingen voor de toekomst. Een toekomst die, doorheen kunstwerken, zal getoond worden aan de bezoeker die met moeite het triomferende Europa van in het begin van het parcours zal terugvinden.

9 WETENSCHAPPELIJK COMITÉ EXPO Krzysztof Pomian (Museum van Europa) Hoofdcurator van de tentoonstelling Elie Barnavi (Museum van Europa) Elie Barnavi is oud-ambassadeur van Israël in Frankrijk, professor-emeritus in moderne Westerse geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv en essayist. Sophie De Schaepdrijver (Pennsylvania State University) Sophie De Schaepdrijver is historica en gespecialiseerd in de sociale en culturele geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Bruno De Wever (Universiteit Gent) Bruno De Wever is professor hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Henri Dupuis (Museum van Europa) Leen Engelen (Catholic University College Limburg) Pieter Lagrou (Université Libre de Bruxelles) Pieter Lagrou is professor hedendaagse geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles. Valérie Piette (Université Libre de Bruxelles) Valérie Piette is doctor in de geschiedenis en onderwijst aan de ULB hedendaagse geschiedenis en historische kritiek. Axel Tixhon (Université de Namur) Axel Tixhon is directeur van het departement geschiedenis aan de Université de Namur. Laurence van Ypersele Gedoctoreerd in de geschiedenis, Laurence Van Ypersele is onderzoeker voor het Fonds National de la Recherche Scientifique en professor aan de Université catholique de Louvain. Gespecialiseerd in de Eerste Wereldoorlog. Antoon Vrints (Universiteit Gent) Antoon Vrints geeft les aan de Universiteit van Gent. Hij is gespecialiseerd in het onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog en meer bepaald de thema s van geweld, voedselpolitie en sociale controle. Sandrine Smets (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) Manuel Duran (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis)

10 PRAKTISCHEINFORMATIE Van 26 februari 2014 tot en met 26 april 2015 Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis - Jubelpark Brussel Openingsuren Dinsdag tot vrijdag : 9u00 tot 17u00 Weekend, feestdagen en schoolvakanties : 10u00 tot 18u00 Gesloten elke maandag, 1 januari, 1 mei, 1 november, 25 december en op verkiezingsdagen Bezoektijd : 1u30-2u00 Shop Cafetaria Tarieven Vol tarief : 12 Verminderd tarief : groepen (vanaf 20 pers.), 65+ en personen met een handicap : 9 Kinderen (6 tot 18 jaar) en studenten : 8 Familie package (2 volwassenen + 2 kinderen) : 32 (+ 6 per extra kind) Schoolgroepen : 6 Jongerengroepen tussen 6 en 18 jaar (vanaf 20 pers.): 6 Kinderen (-6 jaar) : gratis Artikel 27 aanvaard Reservatie voor scholen en groepen is verplicht (vrije en geleide groepen). Reservatielijn is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00 per telefoon op of per op info@expo14-18.be Gids 65 /gids voor 1u30 bezoek (max. 20 pers./gids) : reservatie verplicht Talen Nederlands, Frans, Engels, Duits Bereikbaarheid Trein : Centraal station en dan metro N 1,5 Metro N 1,5 : Merode Tram N 81 / Bus N 27,61,80 : Merode Bus N 36 : Schuman : 10 min. te voet of metro N 1,5 Ruime parkeermogelijkheid op de Esplanade van het Jubelpark ) Info en reservatie info@expo14-18.be Tel : Fax :

11

GROEPSBROCHURE SCHOLEN

GROEPSBROCHURE SCHOLEN GROEPSBROCHURE 2017-2018 SCHOLEN PRESENTATIE VAN HET MUSEUM Een nieuw herinneringscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen opende haar deuren op 22 maart 2014 op een boogscheut

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Brussel - Opening op 11 december 2015

Brussel - Opening op 11 december 2015 Brussel - Opening op 11 december 2015 2 ADAM is een museum en een kunstcentrum [5.000 m²] is gewijd aan de kunst en het design van de XX e eeuw en nu bevindt zich vlakbij het Atomium [Trade Mart / Heizelvlakte]

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Wetenschappelijke instelling van de Franse Gemeenschap van België Programma voor groepen 2014 Rondleidingen permanente collecties «De schatten van Mariemont»: de pronkstukken

Nadere informatie

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E E D U C A T I E V E & C U L T U R E L E D IE N S T T E L + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 3 0 3 F A X + 3 2 ( 0 ) 2 7 3 3 4 6 4 7 R E S E R V E R I N G E N + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 2 1 4 m a - d i - d o - v r 9. 3 0-1

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Projectoproep / Commemoraties 1914-18

Projectoproep / Commemoraties 1914-18 1. Algemene Informatie 1.1 Context Herdenkingsplechtigheden Eerste Wereldoorlog (1914-18) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt zich op voor de herdenking van honderd

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO Bijna zeven miljoen boeken, miljarden pagina s, honderden miljarden woorden, beelden en ideeën. Eeuwen van onderzoek en werk om ze te begrijpen,

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT

PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT PROGRAMMA MUSEUM OP MAAT 2018-2019 Voor maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een mentale of een fysiek- motorische beperking Voor de blinde en slechtziende bezoeker Voor doven, slechthorenden

Nadere informatie

Voor de blinde en slechtziende bezoeker

Voor de blinde en slechtziende bezoeker NL Voor de blinde en slechtziende bezoeker Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 11-14 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E

Nadere informatie

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis 1. Momenteel zijn er drie vacante betrekkingen van attaché in

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815 BEZOEK HET MEMORIAL 1815 Het Memorial Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u er zelf

Nadere informatie

Programma Museum op Maat

Programma Museum op Maat Programma Museum op Maat 2017-2018 Publieksbemiddeling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België 08 Voor de blinde en slechtziende bezoeker 10 Gebarentaal 12 Voor sociale en socioculturele

Nadere informatie

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten Aanvullende activiteiten Mocht u andere suggesties i.v.m. activiteiten hebben, dan mag u die steeds mailen naar hilde.vanderperre@ond.vlaanderen.be. Ik neem ze dan op in de lijst. Tentoonstelling Supermarkt

Nadere informatie

ONTDEK HET NIEUWE TRAIN WORLD MET JE KLAS

ONTDEK HET NIEUWE TRAIN WORLD MET JE KLAS ONTDEK HET NIEUWE I II III I IIIII TRAIN WORLD MET JE KLAS I HET NIEUWE MUSEUM I II III I IIIII TRAIN WORLD WAAR IEDEREEN NAARTOE WIL! I III II I III IIIII Train World neemt je mee naar het verleden, het

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > LUIK GUILLEMINS TGV STATION TERRACOTTA-LIEGE.

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > LUIK GUILLEMINS TGV STATION TERRACOTTA-LIEGE. HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 > 23.04.17 LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 4 9 3 8 INFO@ TERRACOTTA-LIEGE.BE HET TERRACOTTALEGER DE ERFENIS VAN

Nadere informatie

De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België

De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België PERSDOSSIER De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België 21 MEI 2013, BRUSSEL www.be14-18.be INLEIDING De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding Wereldoorlog 2 => Ongeveer 20 jaar na de Grote Oorlog (WO

Nadere informatie

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN ROOK PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN EXPO ROOK Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto s en bewegend

Nadere informatie

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde!

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! brochure Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! Museum Volkenkunde, gelegen in hartje Leiden, is dé plek om uw relaties te verwelkomen.

Nadere informatie

STATISTISCH OVERZICHT

STATISTISCH OVERZICHT STATISTISCH OVERZICHT ZENDINGEN 1973-2015 Leopold III-Fonds voor Natuuronderzoek en Natuurbehoud december 2016 Inhoudstafel blz. blz. blz. blz. blz. 3 4 5 7 8 Inleiding Jaarlijkse evolutie Geografische

Nadere informatie

SHOCK! 1914 Wat als er morgen oorlog uitbreekt?

SHOCK! 1914 Wat als er morgen oorlog uitbreekt? SHOCK! 1914 Wat als er morgen oorlog uitbreekt? Op 4 augustus 1914 trekken Duitse troepen de grens over. België verkeert in shock. Er komt abrupt een einde aan de neutraliteit die sinds 1839 een waarborg

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal E 26 Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal Zoals je ziet was gans het domein tussen De Pintelaan, Galgenlaan, Oudenaarsestnwg terug bestemd

Nadere informatie

maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een mentale of een fysiek-motorische beperking

maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een mentale of een fysiek-motorische beperking NL maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een mentale of een fysiek-motorische beperking Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

museum op maat 2015 >< 2016

museum op maat 2015 >< 2016 museum op maat 2015 >< 2016 ingang groepen Koningsplein 3, 1000 Brussel (via GRESHAM ) F muséeoldmastersmuseum + muséemodernmuseum Regentschapsstraat 1A (gelieve aan te bellen). muséemagrittemuseum + muséefin-de-sièclemuseum

Nadere informatie

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk door een scholier 1777 woorden 28 september 2006 5,8 16 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene informatie Kijkwijzer - Vorm Kijkwijzer - Inhoud

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal

E 26. Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal E 26 Ook hier was Belgie toonaangevend en ook in Gent bouwde men locomotieven en ander spoorweg materiaal Zoals je ziet was gans het domein tussen De Pintelaan, Galgenlaan, Oudenaarsestnwg terug bestemd

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Lesbrief Voedingsonderwijs

Lesbrief Voedingsonderwijs Lesbrief Voedingsonderwijs 1 _Voorstelling Om te weten moet je proeven De Oude Kaasmakerij is het enige kaasmuseum van het land. In De Oude Kaasmakerij leert de bezoeker de veelzijdigheid en ongelooflijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI

NIEUWSBRIEF FEBRUARI NIEUWSBRIEF FEBRUARI 1 1 IN DE KIJKER: Filiaal Eine 2 NIEUWS FILMVERTONING Jef Cornelis maakte tussen 1963 en 1997 voor de BRT tientallen films, kunstenaarsdocumentaires, en kunstprogramma's. Zijn werk

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

Achtergrond van het onderzoek:

Achtergrond van het onderzoek: Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten (FRA) MEMO / 26 januari 2010 De Holocaust bezien vanuit mensenrechtenperspectief: het eerste EU-brede onderzoek naar Holocaust-onderwijs en mensenrechtenonderwijs

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG ZUID Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019 NL TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) JANUARI APRIL 2019 Goethe-Institut Brüssel Sprache. Kultur. Deutschland. FLEXIBILITEIT Ruim aanbod standaardcursussen in 90 landen KWALITEIT Wereldwijd erkende cursussen en

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER 6-10 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER 6-10 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 6-10 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E G

Nadere informatie

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi Het Thalys-netwerk breidt zich uit Alle bestemmingen en aansluitingen vanuit België Thalys Ontdek op uw eigen ritme het

Nadere informatie

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Het Huis van Alijn is een museum over tradities, gewoontes en rituelen in het dagelijks leven. Ik herken er van alles uit de tijd van mijn grootouders, mijn ouders en

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

In het spoor van. Samen met Snoop ontrafel je de geheimen van de Geschiedenis.

In het spoor van. Samen met Snoop ontrafel je de geheimen van de Geschiedenis. In het spoor van Samen met Snoop ontrafel je de geheimen van de Geschiedenis. Hallo, mijn naam is Snoop! We gaan samen de klok terugdraaien en zien wat er 100 jaar geleden is gebeurd! Aan de hand van dit

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

Hondse oorlog! Dieren in de Grote Oorlog 1914 1918

Hondse oorlog! Dieren in de Grote Oorlog 1914 1918 Hondseoorlog! DierenindeGroteOorlog1914 1918 3oktober2009>11april2010 Tijdelijketentoonstelling Gratistoegang van9u00tot12u00envan13u00tot16u45 Persmap DierenindeGroteOorlog... 3 Hetparcoursvandetentoonstelling...

Nadere informatie

HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS

HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS HET LEGERMUSEUM OP OORLOGSVOET! HONDERD JAAR 14-18 IN DE COLLECTIES VAN HET KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS Het Legermuseum (KLM) heeft een uitgebreid programma om de gebeurtenissen

Nadere informatie

INHOUD. Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7. De Groote Oorlog in Balen 9. Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35

INHOUD. Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7. De Groote Oorlog in Balen 9. Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35 3 INHOUD Nooit meer oorlog 1914-1944-2014 7 De Groote Oorlog in Balen 9 Balen tijdens de Tweede Wereldoorlog 35 "Ach! God, wij gaan in ballingschap!" 95 Balen in 1915 125 Den Alcazar 137 De kerkfabriek

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

THE BRUSSELS DESIGN MARKET

THE BRUSSELS DESIGN MARKET PERSBERICHT BRUSSELS DESIGN MARKET www.designmarket.be Zaterdag 23 april et zondag 24 april 2016 THE BRUSSELS DESIGN MARKET THE LARGEST VINTAGE DESIGN MARKET IN EUROPE Brussels Design Market werd 10 jaar

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

Jaargang 4, tweede semester 2004

Jaargang 4, tweede semester 2004 Jaargang 4, tweede semester 2004 BOEKJE VAN HET SAMENLEVINGSINITIATIEF VU : Gemeenschapscentrum Essegem, Heidi Herremans, Leopold I straat 329, 1090 Jette Wat is er zoal gebeurd in dit tweede semester

Nadere informatie

Tentoonstelling in Sint-Pietersabdij: Oorlog in korte broek

Tentoonstelling in Sint-Pietersabdij: Oorlog in korte broek Tentoonstelling in Sint-Pietersabdij: Oorlog in korte broek De tentoonstelling 'Oorlog in korte broek' bekijkt de Eerste Wereldoorlog door kinderogen. Vanaf vrijdag 14 oktober 2016 doen zeven kinderen

Nadere informatie

Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne

Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne Kindsoldaten lanceren Gentse vredescampagne Met een vreedzame actie lanceerden Gentse jongeren, verkleed als kindsoldaat, de vredescampagne van 2018. Onder de noemer Gent 2014-2018: strijd mee voor vrede

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen (FAQs)

Vaak gestelde vragen (FAQs) Vaak gestelde vragen (FAQs) Is de gedenkplaats een historische plaats? Hebben Hitler en Himmler aan de Wannseeconferentie deelgenomen? Werd er op de Wannseeconferentie een besluit genomen over de 'Endlösung

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-2-b Staatsinrichting van Nederland Bron 1 tot en met bron 4 zijn vier fragmenten van een stadsplattegrond.

Nadere informatie

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details

JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details JOC YSSELSTEYN Midweek Mensenrechten ß Oorlog Programma details Inleiding Als onderdeel van het thema 2017 'Mensenrechten & Oorlog' bieden we deze 5 daagse themaweek aan. Vanuit de verhalen uit het verleden

Nadere informatie

Voor sociale en socioculturele organisaties

Voor sociale en socioculturele organisaties NL Voor sociale en socioculturele organisaties Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum)

Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Het Havenmuseum ligt in een oude tabaksloods die rond 1850 langs het water gebouwd is, midden in de vroegere citadel.

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent MAART 2013 HUIS MARANT Groepswerking Marant wordt gevormd door mensen die armoede een stem willen geven. We komen samen in en organiseren maandelijks informatieve en ontspannende activiteiten. Het Marantboekje

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+ EASY LANGUAGES Engels in Melbourne - Lyceum - Leeftijd: 18+ Minimaal 2 weken Australië's meest levendige stad Studeren tussen de Australische studenten Standaard Engels & IELTS voorbereiding Warm welkom

Nadere informatie

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1]

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENPROGRAMMA Eindexamenprogramma geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

persmap oktober 2013

persmap oktober 2013 persmap oktober 2013 Vrijdag 5 september 2014 Zaterdag 6 september 2014 Zondag 7 september 2014 concert & dans op het fort sfeerwandelingen ceremoniële opening Vrijdag 12 september 2014 Zaterdag 13 september

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S

R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S ARTIKEL 1 R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S 2 0 1 6 De jury van de Galenusprijs kent jaarlijks twee prijzen toe. De eerste prijs, een gouden medaille, bekroont het meest betekenisvolle geneesmiddel

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod

programma 2013 >< 2014 educatief aanbod programma 2013 >< 2014 educatief aanbod Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring? Het antwoord vind je bij Educateam!

Nadere informatie

Ecobel. Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België

Ecobel. Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België Ecobel Een reis doorheen de evolutie van de consumptie en de productie in België BELvue museum Paleizenplein 7 1000 Brussel t: +32 (0)2 500 45 54 info@belvue.be www.belvue.be Het BELvue is een project

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Onder de Hoge Bescherming van ZM de Koning. De Trein der naar Auschwitz - Birkenau Mei 2012

Onder de Hoge Bescherming van ZM de Koning. De Trein der naar Auschwitz - Birkenau Mei 2012 Onder de Hoge Bescherming van ZM de Koning De Trein der 1000 naar Auschwitz - Birkenau Mei 2012 1. Inleiding: In 1995 organiseerden de stad Namen en de Auschwitz Stichting een groot herinneringsproject:

Nadere informatie

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis. Spel en bezoek.

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis.  Spel en bezoek. http://www.brusselbazaar.be/ Toen de dieren nog praatten Spel en bezoek. Voor wie: 3 jaar 1/9/2007-31/12/2017 Extra info: Hallepoort Zuidlaan 150 http://www.kmkg-mrah.be/nl/hallepoort markt-café-marché

Nadere informatie

Woensdag 29 augustus NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7

Woensdag 29 augustus NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7 Woensdag 29 augustus 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de volgende boeken

Nadere informatie

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier

Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Persbericht 9 september 2014 Opening van de retrospectieve tentoonstelling Constantin Meunier Op 20 september 2014 opent, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de retrospectieve tentoonstelling

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017

TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017 NL TAALCURSUSSEN (& EXAMENS) SEPTEMBER DECEMBER 2017 Goethe-Institut Brüssel Sprache. Kultur. Deutschland. GOETHE-INSTITUT BRÜSSEL DUITS LEREN in 92 landen aan 13 instituten in Duitsland of op afstand

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België NL Programma voor groepen 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Publieksbemiddeling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Kunst is iets dat niet

Nadere informatie

Als leerkracht begeleid je deze activiteit zelf, zonder gids. Bereid de activiteit voor door het pedagogisch dossier te lezen.

Als leerkracht begeleid je deze activiteit zelf, zonder gids. Bereid de activiteit voor door het pedagogisch dossier te lezen. België op een originele manier leren kennen? Ga naar de gloednieuwe expo van het BELvuemuseum. Zeven thema s zeven zalen leiden je doorheen de geschiedenis van het land: democratie, welvaart, solidariteit,

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie

Succesvol openingsweekend voor het Industriemuseum

Succesvol openingsweekend voor het Industriemuseum Succesvol openingsweekend voor het Industriemuseum Op zaterdag 29 en zondag 30 september kon het grote publiek voor het eerst kennismaken met het vernieuwde Industriemuseum tijdens een tweedaags Industriefestival.

Nadere informatie

Les 1: Het ontstaan en de splitsing van het Koninkrijk der Nederlanden ( )

Les 1: Het ontstaan en de splitsing van het Koninkrijk der Nederlanden ( ) Les 1: Het ontstaan en de splitsing van het Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) Inleiding Tijdens de viering van 200 jaar koninkrijk staan we stil bij gebeurtenissen uit de afgelopen twee eeuwen en

Nadere informatie