Naam:. Klas:.. UTRECHT AAN ZEE HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? werkboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam:. Klas:.. UTRECHT AAN ZEE HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? werkboek"

Transcriptie

1 Naam:. Klas:.. UTRECHT AAN ZEE HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? werkboek

2 Welkom bij het project Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten?! Utrecht aan Zee gaat over waterbeheer in Nederland. Ongeveer een derde deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Door de klimaatverandering zullen we vaker te maken krijgen met hoog water. Wat betekent voor jou en je eigen omgeving? Dat ga je in dit project ontdekken. De komende weken ga je in de aardrijkskunde- en geschiedenislessen aan de slag met dit project. LES WAT VAK 1 Schooltentoonstelling Beeldend 2 Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering? AK 3 Aan de slag met de overstromingsbak en AK overstromingsmodellen 4 Overstromingen in de geschiedenis GS Kunstzinnige verwerking Beeldend/tekenen Daarnaast maak je tijdens het project een huiswerkopdracht. Je hebt voor de huiswerkopdracht twee weken de tijd. Die tijd heb je ook nodig, want je doet de metingen in deze opdracht twee keer met een tussenpoos van een week. Begin er dus meteen aan! Wat lever je aan het eind van het project in? Je maakt alle opdrachten in dit werkboek. Dit lever je vervolgens, voorzien van naam, in bij je docent. Veel plezier! WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN?

3 Schooltentoonstelling De schooltentoonstelling Utrecht aan Zee bestaat uit zes kunstwerken van Kunstuitleen Utrecht. Bij een Kunstuitleen kun je kunstwerken lenen net zoals je in een bibliotheek boeken en muziek kunt lenen. De zes kunstwerken sluiten aan bij het thema van het project: water en de strijd tegen het water. Traditiegetrouw hebben Nederlandse kunstenaars laten zien hoe Nederland omging met het water. Maar ook in de hedendaagse beeldende kunst is water een grote inspiratiebron. Bij ieder kunstwerk is een aantal vragen gesteld. Om de vragen te kunnen beantwoorden, moet je vooral goed naar de kunstwerken kijken!! Paul Klemann, Jocé Bloks, Emmy Gostelie, Utrechtse Domtoren zonder titel De ramp in Italiaans landschap Jeroen Hermkens, Karin Bos, Wouter Stips, Volvox Olympia Searching for Atlantis Mamas plunching again WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN?

4 Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht Vraag 1: Wat zie je op het kunstwerk?.... Vraag 2: Paul Klemann noemt zijn kunstwerken droomtekeningen. Wat zou hij hiermee bedoelen?.... Vraag 3: De kunstenaar is geboren in Utrecht en woonde de eerste acht jaar van zijn jeugd vlakbij de Domtoren. Zijn slaapkamerraam keek op de toren uit. Denk je dat Paul Klemann Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap zo letterlijk heeft gedroomd? Ja, omdat:. WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? Nee, omdat:... Vraag 4: Het werk is een zeefdruk. Een zeefdruk is een druktechniek; weet jij welke? een houtsnede een steendruk een doordruk (omcirkel het juiste antwoord) Vraag 5: Zou deze situatie werkelijkheid kunnen worden? Water dat onder de Domtoren door stroomt? Leg uit...

5 Kijkwijzer 2: De Ramp van kunstenaar Emmy Gostelie Gemengde techniek op doek, 2003, collectie Kunstuitleen Utrecht Vraag 1: Bekijk het kunstwerk van Emmy Gostelie goed. Beschrijf eens wat je allemaal op het kunstwerk ziet?.. Vraag 2: In wat voor techniek is het kunstwerk gemaakt? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je van heel dichtbij goed naar het kunstwerk kijken! Vraag 3: Op het kunstwerk staat de Latijnse tekst: Luctor et Emergo? Dit betekent: Ik worstel en kom boven. Naar welke belangrijke gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis verwijst de kunstenaar met deze tekst en dit kunstwerk?.. Vraag 4: Welke drie Nederlandse provincies overstroomden op 1 februari 1953? Als je goed naar het kunstwerk kijkt, kun je het zien. a:.. b:.. c:.. Vraag 5: De Ramp van 1953 veroorzaakte, behalve het enorme verlies aan mensenlevens, grote schade aan (noem drie andere zaken)?: a:.. b:.. c:.. Vraag 6: Hoe zouden dit soort overstromingen voorkomen kunnen worden? Welke organisaties spelen hierbij een rol? WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN?

6 Kijkwijzer 3: Zonder titel van kunstenaar Jocé Bloks Houtsnede, 1983, collectie Kunstuitleen Utrecht Vraag 1: Wat zie je op het kunstwerk?.. Vraag 2: Wat voor titel zou jij dit kunstwerk geven? Leg uit waarom. Vraag 3: Het kunstwerk van Jocé Bloks is: Schilderkunst Grafische kunst Fotografie (omcirkel het juiste antwoord) WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? Vraag 4: De kunstenaar heeft in het werk een relatie tussen twee personen willen uitbeelden, in combinatie met water. Haar argument: Water maakt mensen speels en dat bevordert de relatie tussen mensen onderling. Hoe vind je dat Jocé Bloks haar idee heeft uitgebeeld?.. Vraag 5: Spreekt het kunstwerk je aan? Ja, omdat:... Nee, omdat:...

7 Kijkwijzer 4: Volvox Olympia van kunstenaar Jeroen Hermkens (in opdracht van baggerbedrijf Van Oord) Litho, 2010, courtesy Van Oord Vraag 1: Bekijk het kunstwerk van de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens goed. Beschrijf wat je ziet..... Vraag 2: De titel van het werk is: Volvox Olympia. De Volvox Olympia is een baggerschip. Weet jij wat een baggerschip doet?. Vraag 3: Jeroen Hermkens kreeg de opdracht voor het maken van dit werk van Baggerbedrijf Van Oord. Wat heeft de kunstenaar vooral willen verbeelden in het kunstwerk?.. Vraag 4: Het werk is een litho. Weet jij wat dit is? Een litho is: Een ets Een houtsnede Een steendruk (omcirkel het juiste antwoord) Vraag 5: In het werk van Jeroen Hermkens is de interpretatie van de werkelijkheid belangrijker dan de realiteit. Snap jij wat hiermee wordt bedoeld? Leg eens uit?.... WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN?

8 Kijkwijzer 5: Mamas Plunching Again van kunstenaar Wouter Stips Zeefdruk, 1999, collectie Kunstuitleen Utrecht Vraag 1: Wat zie je op het kunstwerk? Vraag 2: Wat heeft de kunstenaar willen uitbeelden? Vraag 3: Water is niet alleen maar lastig blijkt uit dit kunstwerk. Noem vier dingen die te maken hebben met water waaraan je veel plezier kunt beleven: WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? Vraag 4: Wouter Stips zegt over zijn werk: In mijn schilderijen moet alles kunnen, zoals dat ook kan in de nog vrije, ongebreidelde geest van een kind. Noem een paar beeldelementen waaruit dit blijkt?... Vraag 5: Benoem zoveel mogelijk kleuren die in het kunstwerk zijn gebruikt...

9 Kijkwijzer 6: Searching for Atlantis van kunstenaar Karin Bos Zeefdruk en gemengde techniek, 1998, collectie Kunstuitleen Utrecht De titel van het werk is: Zoeken naar Atlantis. Ken je het verhaal van Atlantis? Atlantis is een denkbeeldig eilandenrijk waarvan men niet weet of het echt heeft bestaan. Door een catastrofe zou het rijk plotseling in zee zijn verdwenen. De Atlantische Oceaan dankt zijn naam aan deze legende. Vraag 1: Wat zie je op het kunstwerk? Vraag 2: Wat is uitgebeeld met de witte inkt? Vraag 3: Wat roept het kunstwerk bij je op? Waar moet je aan denken?. Vraag 4: Het meisje heeft haar ogen gesloten. Waarom zou de kunstenaar dit zo hebben uitgebeeld? Wat zou ze hiermee willen zeggen?.. Vraag 5: Vind je dat het kunstwerk aansluit bij het thema van deze Utrecht aan Zee schooltentoonstelling? Leg eens uit. Ja, omdat. Nee, omdat.. WERKBOEK UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN?

10 WERKBLAD 1 Klimaatverandering in Nederland WAAROM doen we dit? In het nieuws hoor je veel over klimaatverandering. De ijskappen smelten, de ijsbeer sterft uit en de Malediven komen onder de zeespiegel te liggen. In Nederland zullen we door de verandering van het klimaat vaker te maken krijgen met wateroverlast. Maar, hoe komt dat eigenlijk? Dat ga je in deze opdracht uitzoeken. In deze oefening oefen je om samen met anderen de hoofdzaken uit enkele bronnen te halen. Zodat je samen tot een antwoord op de hoofdvraag komt. WAT doen we? Je beantwoordt een deelvraag om samen met een klasgenoot de hoofdvraag te kunnen beantwoorden. Je maakt hierbij gebruik van de Bosatlas van Nederland waterland. Je docent verdeelt de klas in twee helften. De ene helft is in deze opdracht rivierendeskundige, de andere helft zeespiegel deskundige. HOE pakken we het aan? Individueel: De rivierendeskundigen beantwoorden deelvraag A. De zeespiegeldeskundigen beantwoorden deelvraag B. Beantwoord de deelvraag op een apart vel. Maak gebruik van de Bosatlas van Nederland waterland. RESULTAAT Wat doen we ermee? HULP Bij wie of wat? TIJD Hoe lang mag je eraan werken? KLAAR? Wat ga je dan doen? Samen: Zoek nu een klasgenoot erbij, zodat je een koppel vormt van rivier- en zeespiegeldeskundigen. Beantwoord samen deelvraag C. Beantwoord tenslotte samen de hoofdvraag. Zorg dat jullie alles zo goed noteren dat iedereen de vragen van je docent kan beantwoorden! De antwoorden op de hoofdvraag worden klassikaal met de docent nabesproken. Bij elkaar. 40 minuten. Bespreek met je koppel of de gevolgen van klimaatverandering voor een land als Bangladesh (dat net als Nederland onder de zeespiegel ligt) anders zijn dan voor Nederland.

11 Hoofdvraag Waarom krijgen we in Nederland door klimaatverandering vaker te maken met wateroverlast? Eén van de gevolgen van klimaatverandering is dat het warmer wordt. De temperatuur stijgt. Maar heeft dat ook effect op de hoeveelheid neerslag die valt? 1. Met hoeveel C is de gemiddelde jaartemperatuur tussen 1900 en 2000 toegenomen? Deelvraag A: De rivierdeskundigen 2. Is de neerslag tussen 1900 en 2000 toe- of afgenomen? Bereken het verschil tussen 1900 en 2000 in millimeters. 3. Hoe komt het dat door hogere temperaturen de neerslag toeneemt? 4. Wat is dus het effect van klimaatverandering op de hoeveelheid neerslag die valt? Gebruik in je antwoord temperatuur. 5. De Rijn en de Maas zijn zogenaamde regenrivieren. Wat betekent de klimaatverandering voor de afvoer van deze rivieren? Schrijf bij elk antwoord op welke bronnen je hebt gebruikt in de atlas. Deelvraag B: De zeespiegeldeskundigen Eén van de gevolgen van klimaatverandering is dat het warmer wordt. De temperatuur stijgt. Maar heeft dat ook effect op de zeespiegel? 1. Met hoeveel C is de gemiddelde jaartemperatuur tussen 1900 en 2000 toegenomen? 2. Is de zeespiegel aan de kust van Nederland tussen 1900 en 2000 gestegen of gedaald? Bereken het verschil tussen 1900 en 2000 in centimeters. 3. Hoe komt het dat door hogere temperaturen de zeespiegel stijgt? 4. Wat is dus het effect van klimaatverandering op de stijging van de zeespiegel? Gebruik in je antwoord temperatuur. 5. De stijging van de zeespiegel is niets nieuws. Bekijk figuur 10C. In de afgelopen 8000 jaar is de zeespiegel maar liefst 35 meter gestegen! Die zeespiegelstijging had een natuurlijke oorzaak. Na het einde van de laatste ijstijd smolt het landijs en steeg de zeespiegel. Niets aan te doen. Wat is het grote verschil met de huidige klimaatverandering? Schrijf bij elk antwoord op welke bronnen je hebt gebruikt in de atlas.

12 Deze vraag beantwoord je als koppel van rivieren- en zeespiegeldeskundige. Deelvraag C: Rivieren versus zeespiegel 1. Leg aan elkaar uit de antwoorden zijn op jullie deelvragen en laat de ander aantekeningen maken. 2. Jullie zijn het er waarschijnlijk over eens dat er voor Nederland twee belangrijke oorzaken zijn voor een toename van wateroverlast. 1. de zeespiegel zal stijgen en 2. de rivieren zullen meer water afvoeren. Maar, hoe verhouden die twee zich tot elkaar? Met andere woorden welke oorzaak zal een grotere bedreiging voor ons land vormen? Gebruik in jullie discussie kaart 56A. 3. Beantwoord samen de hoofdvraag.

13 WERKBLAD 2 Wat te doen bij een dijkdoorbraak? WAAROM doen we dit? Veel Nederlanders wonen onder de zeespiegel of bij een dijk, maar weten niet wat zij moeten doen als die dijk doorbreekt. Wat zou jij doen als er een dijk in de buurt doorbreekt? Je leert dat er meerdere antwoorden op een vraag kunnen zijn en hoe je samen met anderen tot een antwoord op een vraag kunt komen. WAT doen we? We zoeken een antwoord op de volgende vragen: - Wat zou jij doen bij een dijkdoorbraak? Noem twee oplossingen. - Bedenk per oplossing een voor- en een nadeel. Individueel: Bestudeer de vragen en formuleer een antwoord. Noteer alles. HOE pakken we het aan? Samen: Leg je antwoorden naast die van twee klasgenoten en vergelijk ze. Waarin zitten verschillen? Hoe komt dat? Kies nu samen de beste antwoorden uit. RESULTAAT Wat doen we ermee? Bespreek de antwoorden op de vragen klassikaal met de docent. HULP Bij je groepje. Bij wie of wat? TIJD 20 minuten Hoe lang mag je eraan werken? KLAAR? Bedenk welk deel van Nederland onder water zou lopen, wanneer er geen dijken of Wat ga je dan doen? duinen zouden zijn.

14 Vragen bij het 3D-overstromingsmodel - Welke vijf gebieden overstromen als eerst? Schrijf ze op in de juiste volgorde Waarom overstroomt het daar als eerst? - Bij welke plaatsen aan de kust is de kans op binnendringen van de zee het grootst? - Welke oorzaken zorgen voor overstromingen van rivieren? - Vind je een overstroming vanuit zee of vanuit een rivier waarschijnlijker?

15 EVACUATIESPEL Wat neem je mee bij een plotselinge evacuatie? Brood Leesboek Chocola Nintendo DS Telefoon Huiswerk Zaklamp Blikgroente Dekens Radio Onderbroek Warme deken Trui Fotoboeken WC-papier Nog meer water Batterijen Hond

16 WERKBLAD 3 Het water kwam Overstromingen in de geschiedenis van Nederland. Hoog water en overstromingen vormen een rode draad in de geschiedenis van Nederland. In deze les maak je kennis met een aantal van die rampen. Ook leer je wat ons verleden voor effect heeft op onze houding ten opzichte van het leven met water. Dijkdoorbraak in Tull en t Waal in 1624 Tull en t Waal zijn twee dorpjes langs de Lek ten zuiden van Houten. Door een plots invallende dooi vlak na kerstmis 1623 komt er in de Lek sterke ijsgang en hoog water op met een dijkdoorbraak als gevolg. Over deze ramp werd een gedicht geschreven. den tienden januarij vierentwintich jaer en sestienhondert, nae Godts zoon geboren waer, de Leck door hooge vloet en ijsgangh soo aen parste [perste] Vijanen, dat den dijck daer tegenover barste. Dit maeckten bij Vaert [Vreeswijk] een gat soo wijt en diep, Dat overal het landt van t water onder liep, Tot binnen Amsterdam, daet t op de straten woelde, En eyndelijck door t IJ in Zuyder-Zee wech spoelde. Het Godts gelegnheyt, en hoe t met rijs en aerdt, Door kloeck belyt en volck gestopt is met vaerdt, Wert hier perfeckt vertoont, Esyas van den Velde, Dit tot nagedachtenis nae t leven ons bestelde. OPDRACHT 1 Lees keer het gedicht hardop voor. a. Zoek in de atlas op waar t Waal ligt. Over hoeveel kilometer stond er water? Schrijf op hoe je dit uitgerekend hebt.... b. In de tijd dat deze dijk doorbrak waren nog veel meer mensen dan tegenwoordig boer. Bedenk wat deze dijkdoorbraak voor gevolgen had voor hun boerenbedrijf. Beschrijf dit in 4 zinnen.

17 Dijkdoorbraak 1855 in Veenendaal Op 5 maart 1855 brak de Grebbedijk door. Het water uit de Rijn stroomde de Gelderse Vallei in, waarbij ook Veenendaal onder water kwam te staan. Vele Veenendalers moesten hun huis ontvluchten. Er verdronken 11 mensen. Bekijk bovenstaande kaart 1. Omcirkel Veenendaal. Let op er is een stichts en een Geldersch Veenendaal. 2. Geef op de kaart aan waar de dijk van de Rijn doorbrak. 3. Geef met een pijl op de kaart aan in welke richting het water stroomde. 4. Welke grote stad stond er, behalve Veenendaal, ook onder water?... OPDRACHT 3 In Veenendaal staat aan de Stationsweg een monument ter nagedachtenis aan deze watersnoodramp. Lees de tekst op de volgende pagina en beantwoord de vragen. W ERK BO EK UTRE CHT A AN Z EE: HO E HO UD JI J DRO G E VO E TE N? OPDRACHT 2 17

18 Verdronken op 8 maart 1855 Cornelis Jansen 70 jaar Cornelis van Wijk 13 jaar Geertrui van Wijk 17 jaar Gerritje van Wijk 4 jaar Hendrikje van Wijk 11 jaar Jacob van Wijk 17 maanden Verdronken op 21 maart 1855 Roelof van Hal 54 jaar Hendrik van den Heuvel 50 jaar Cornelis van der Meijden 48 jaar Cornelis van der Meijden 14 jaar Jacob van der Meijden 16 jaar Het monument en de tekst die daar op staat. 1. Wat valt je op aan de leeftijd van de verdronken personen van 8 maart? 2. Wat zou de relatie kunnen zijn tussen de verdronken personen van 8 maart? 3. Zouden de verdronken personen van 21 maart familie kunnen zijn? Dijkdoorbraak in Eemland, 1916 In de nacht van 13 op 14 januari 1916 stak er een zware noordwesterstorm op. Het water van de Zuiderzee steeg snel en de woeste golven beukten op de dijken in. De dijken waren niet tegen dit natuurgeweld opgewassen en braken door. Een groot deel van Eemland het noordoostelijk deel van de provincie Utrecht - liep onder water. OPDRACHT 4 1. Zoek op waar Eemland ligt in de Atlas. 2. Bekijk de kaart van de overstroming hiernaast. Welke grote stad stond er (opnieuw) onder water? Maak gebruik van de atlas!

19 OPDRACHT 5 Lees het krantenartikel hieronder en beantwoord de vragen. Bron: Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander, 19/01/ Van wie was Prins Hendrik de echtgenoot? - Wat was volgens het krantenartikel de schade? - In het artikel wordt gesproken over botters. Wat zijn dat? - Welke twee beroepsgroepen waren het ergst getroffen?

20 Watersnoodrampen in je eigen herinnering Ook tegenwoordig hebben we nog regelmatig te maken met hoogwater of (dreiging van) overstromingen. Zo werd in 1995 werd een groot deel van de Betuwe geëvacueerd, omdat de dijken dreigden door te breken. Vraag je ouders/verzorgers of grootouders maar eens of zij zich dat nog kunnen herinneren. Maar ook in 2011 stond het water in de rivieren erg hoog. Kun je je dat nog herinneren? Schijf hieronder je eigen herinnering aan hoog water op. Het collectieve geheugen van Nederland Buitenlanders op vakantie in Nederland reageren vaak geschokt op onze watersituatie. Is het écht waar dat 1/3 van Nederland onder de zeespiegel ligt? Zijn jullie niet bang dat alles overstroomt? Maar, over het algemeen zijn Nederlanders niet zo bang dat er een overstroming komt. Wij bouwen nog gerust een nieuw huis naast een dijk. Hoe komt het, denk je, dat Nederlanders niet zo bang zijn voor overstromingen?

21 HUISWERKOPDRACHT Wat ga je doen in deze huiswerkopdracht? 1. Het waterbeheer rond je eigen huis in kaart brengen 2. Nadenken over en advies geven aan waterschap over waterbeheer bij klimaatverandering. Hoeveel tijd heb je voor deze opdracht? Je hebt voor deze huiswerkopdracht twee weken de tijd. Die tijd heb je ook nodig, want je doet de metingen in deze opdracht twee keer met een tussenpoos van een week. Begin er dus meteen aan! Let op: de vragen met kun je opzoeken op internet. Opdracht In de foto hierboven zie je een peilschaal. Wat is de functie van een peilschaal? Waarom plaatst het waterschap peilschalen in watergangen? Opdracht 2 - Zoek 2 peilschalen in de buurt van jouw huis. - Teken in het vlak hieronder een kaart van jouw buurt. Als je het moeilijk vindt om dit te tekenen, kun je ook een kaartje van Google Maps printen en in dit werkboek plakken. Ruimte voor de tekening van opdracht 2.

22 - Geef in de tekening aan waar je huis staat - Geef in de tekening aan waar water is - Stroomt het water? Zo ja, geef de stroomrichting met pijlen aan in je tekening. - Geef in de tekening aan waar de peilschalen staan, nummer ze [1] tot en met [2] - Heeft het water waarin de peilschalen staan een naam? Zo ja, noteer deze in je tekening. - Horen de peilschalen bij een gebouw / werk van het waterschap, bijvoorbeeld een gemaal of een stuw? Zo ja, geef dit aan in je tekening. Opdracht 3 - Je gaat op twee momenten onderzoek doen. Plan deze momenten zo, dat er in ieder geval 1 week tussen zit. - Vul de datum waarop je de peilschaal afleest in in tabel 1. - Lees de peilschalen af. Noteer je bevindingen in tabel 1. - Noteer ook in tabel 1 of dat boven of onder NAP Waar staat de afkorting NAP Welk waterniveau is de maat voor 0 m NAP?.. Tabel 1: waterstanden Locatie Datum: Datum: Peilschaal 1 +/- NAP +/- NAP Peilschaal 2 +/- NAP +/- Noordzee bij Scheveningen +/- NAP +/- Lek bij Hagestein bovenstrooms van de stuw +/- NAP +/- Rivier de Lek bij Hagestein benedenstrooms van de stuw +/- NAP +/- NAP - Ga naar de website - Selecteer in het kaartje Midden-West Nederland - Klik op Scheveningen en noteer de actuele waterstand in de tabel - Doe hetzelfde voor de waterstand in de Lek bij Hagestein boven en Hagestein - Hoe verklaar je de golfbeweging in de waterstand bij Scheveningen? Opdracht 4 Je hebt gezocht naar peilschalen die je met het oog kunt aflezen. Maar de waterschappen hebben natuurlijk ook een volledig geautomatiseerd systeem voor het in de gaten houden en regelen van waterstanden. Dit CAW-systeem (Centrale Automatisering Waterbeheer) werkt met sonarapparatuur. Die kun je buiten herkennen als zwarte cylinders die een paar decimeter boven het wateroppervlak hangen. Ze hangen vaak bij gemalen en stuwen.

23 - Kijk of je in jouw buurt een sonarapparaat van het CAW-systeem kunt ontdekken. Teken deze in in de plattegrond die je bij opdracht 2 hebt gemaakt. Zoek op hoe sonar werkt. Beschrijf of teken hoe het waterschap met sonar de waterstand in de gaten kan houden. Opdracht 5 Ook vroeger mat het waterschap de waterstand al met peilschalen. Hier zie je een plaatje van zo n peilschaal. Oude en nieuwe De waterstand werd in het verleden gemeten in AP in plaats van NAP. Waar staat de afkorting AP Welk waterniveau is de maat voor 0 m AP? Opdracht 6 - kies één van je peilschalen uit. - Teken in onderstaand staafdiagram (zie voorbeeld) de waterstanden van de peilschaal, de rivier en de zee in. Neem voor de waterstand in de rivier de Lek bij Hagestein bovenstrooms van de stuw. voorbeeld

24 rivier peilschaal huis Teken vervolgens de hoogteligging van je huis in. Deze kun je vinden op de website Zoom in naar je huis. Het is dan handiger om de hoogtekaart even uit te Zet de hoogtekaart vervolgens op Aangepaste legenda en klik op de straat voor je huis of in je tuin met je rechtermuisknop. Let op: klik niet op het dak van je huis! Rechtsonder in beeld verschijnt de hoogteligging, voorbeeld: - Bekijk het diagram goed. Wat zouden de gevolgen zijn voor jouw huis als er geen dijken of duinen waren? Beschrijf dit in vijf zinnen.

Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht

Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht Kijkwijzer 1: Utrechtse Domtoren in Italiaans landschap van kunstenaar Paul Klemann Zeefdruk, 2000, collectie Kunstuitleen Utrecht. Paul Klemann noemt zijn kunstwerken droomtekeningen. Wat zou hij hiermee

Nadere informatie

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding DOCENTENHANDLEIDING UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? 2 April 2011 Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten? is ontwikkeld door

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

blad 1 Afsluitende toetsvragen bij de tentoonstelling over het NAP

blad 1 Afsluitende toetsvragen bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Afsluitende toetsvragen bij de tentoonstelling over het NAP docentenmateriaal: 3 niveaus, incl. antwoorden Afsluitende toetsvragen bij de tentoonstelling over het NAP De toetsvragen staan gerangschikt

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Help, een overstroming!

Help, een overstroming! Help, een overstroming! Lees het krantenartikel over tante Sil. Bewoners vluchten voor hoog water Crisiscentrum Rosmalen, 31 jan. 1995 Het is de tweede dag van de evacuatie. Duizenden inwoners uit Lith

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1 Lesbeschrijving Projectintroductie les 1 Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten Vak(ken):

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1

Projectintroductie e. Projectintroductie les 1 Projectintroductie les 1 Projectintroductie e Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen.

Belang van water. Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Belang van water Naam: Klas: Docent: Opdrachtenblad voor Leerlingen. Opdracht 1 A. Zoek uit welk wapen bij welke stad hoort. Noteer bij elk wapen de naam van de stad. B.Trek een lijn van elke naam naar

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau Vragenlijst overstromingen Deze vragen zijn niet bedoeld als een test. Je krijgt er geen cijfer voor. 0. Waar woon je?. In welke klas zit je?... 1. Hoe zou je het gebied waarin je woont omschrijven? (kies

Nadere informatie

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet.

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet. Wat is het geheim van de Woudse polder? t Woudt is een piepklein dorpje, in de Woudse polder. Al eeuwen staan hier op dezelfde plek een kerkje, een pastorie, een kosterswoning, een rijtje arbeidershuisjes

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

3D-waterkaart van Nederland

3D-waterkaart van Nederland 3D-waterkaart van Nederland De waterkaart van Nederland is een waterdichte bak van 80x80 cm waar Nederland in 3D is weergegeven. Door water in de bak te gieten, zien de kinderen hoe de rivieren lopen en

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Aardrijkskunde Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee. Daarom zijn er dijken. De dijken houden het water

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten?

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Yorick de Wijs (KNMI) Veenendaal - 09 05 2019 Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut 1 Klimaatverandering Oorzaken en risico s wereldwijd Trends en

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE, THEORETISCHE OPDRACHT

WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE, THEORETISCHE OPDRACHT WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE THEORETISCHE OPDRACHT WATER EN DIJKEN IN EDUGIS 4 VMBO Naam: Klas: In deze opdracht ga je Waterschap Zuiderzeeland op verschillende manieren onderzoeken. Je kijkt

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 2: onderbouw vmbo KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 2: onderbouw vmbo Vul de antwoorden van de opdrachten

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 3: onderbouw havo / vwo KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 3: onderbouw havo/vwo Vul de antwoorden van de

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1 WOW-NL in de klas Les 2 Aan de slag met WOW-NL Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 2 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Werkboekje bij de digibordles Noord-Holland werkt aan water

Werkboekje bij de digibordles Noord-Holland werkt aan water Werkboekje bij de digibordles Noord-Holland werkt aan water Naam: Opdracht 1 De strijd tegen het water in Noord-Holland Je hebt in de klas net de digibordles Noord-Holland werkt aan water gedaan. Wat heb

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Ontdekkersgroep dag 25 25 maart 2014

Ontdekkersgroep dag 25 25 maart 2014 Ontdekkersgroep dag 25 25 maart 2014 Onderwijsactiviteit 11 Water Water. We denken er niet vaak over na, maar het is belangrijk voor het leven op aarde. Het is dan ook één van de vier elementen. In dit

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Stappenplan voor een onderzoek

Stappenplan voor een onderzoek Stappenplan voor een onderzoek Stap 1: Onderwerp * A) Kies een onderwerp Denk bij het kiezen van een onderwerp aan de volgende punten: - vind ik het onderwerp interessant - zijn er genoeg bronnen over

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

HET SPOOK VAN DE SPOORZONE

HET SPOOK VAN DE SPOORZONE HET SPOOK VAN DE SPOORZONE POMPEN www.techniektalentinjeklas.nl Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. POMPEN OF VERZUIPEN Heb je wel eens gehoord over een pomp? In dit werkblad leer je meer

Nadere informatie

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1 THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 1 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: ONTSTAAN VAN & LEVEN IN DE DELTA (1000 VOOR CHRISTUS TOT 1599 NA CHRISTUS) Een moeras waar de Romeinen hun neus voor ophaalden is een van de

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Hoe gelukkig ben je? Opdracht 1

Hoe gelukkig ben je? Opdracht 1 Hoe gelukkig ben je? Geluk is een veranderlijk iets. Het ene moment kun je jezelf diep gelukkig voelen, maar het andere moment lijkt het leven soms maar een zware last. Toch is voor geluk ook een soort

Nadere informatie

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven?

Wat betekent het wanneer je drie talen spreekt? Hoe organiseer je dat? Zouden ze dit spreken en schrijven? episode 1-1 les. Friezen om utens Lesdoel: Leerlingen verplaatsen zich in het leven van de familie Terpstra De leerkracht vertelt over de familie Terpstra: vader, moeder en een tweeling van 11 (jongen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Soorten rivieren vmbo-kgt34

Soorten rivieren vmbo-kgt34 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 16 oktober 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/82664 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING VMBO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING Mensen maken op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL

Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL Greenpeace is een organisatie die ereldijd opkomt voor het milieu. We illen de natuur en de dieren daarin beschermen.

Nadere informatie

Examentraining. Tips & trucs

Examentraining. Tips & trucs Examentraining Tips & trucs Doel 10.000.0000.000000 tips om jou te helpen Waarschijnlijk ken je ze allemaal al Schrijf er 10 op die voor jou zouden kunnen helpen AGENDA Wat moet ik doen? Verschillende

Nadere informatie

Overstromingen en wateroverlast

Overstromingen en wateroverlast Atlasparagraaf Overstromingen en wateroverlast 1/6 In deze atlasparagraaf herhaal je de stof van Overstromingen en wateroverlast. Je gaat extra oefenen met het waarderen van verschijnselen (vraag 4 en

Nadere informatie

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Thema: verdwenen rivieren en de Limes 1. Ligt landgoed De Haar binnen het projectgebied? o ja o nee 2. Wat is zavel? 3. Zet de woorden zand, zavel

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 1: hoogste klassen basisschool KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 1: hoogste klassen basisschool Vul de

Nadere informatie