We lezen samen een aantal Franse boekjes. Zo maak je kennis met de Franse literatuur én cultuur. Vaak is er een verfilming van de verhalen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We lezen samen een aantal Franse boekjes. Zo maak je kennis met de Franse literatuur én cultuur. Vaak is er een verfilming van de verhalen."

Transcriptie

1 Programma flyer voorlichting profielkeuze havo 3 26 januari 2016 Vak Frans Vive la France et vive le français! Ben je cultureel geïnteresseerd? Trekt de internationale handel je? Wil je een baan in het toerisme? Houd je van Franse chansons? Wil je graag naar het buitenland? (werken, studeren of op vakantie) Frans kiezen in de bovenbouw, is kiezen voor een taal die in meer dan 50 landen ter wereld, op alle continenten, gesproken wordt door meer dan 200 miljoen mensen. Binnen alle profielen kun je kiezen voor Frans. Waarom Frans kiezen? Je hebt het vak Frans al vanaf de brugklas, dus je hebt een goede basis. Frans is een mooie taal. Frans is handig voor verschillende studies en beroepen: toerisme, economie, gezondheidszorg maar ook wetenschap en techniek. Goede kennis van het Frans is un plus bij sollicitaties. In H5 gaan we op reis naar Lille als voorbereiding op het mondeling examen. In de bovenbouw werken we met het vervolg van Grandes Lignes. In H4 en H5 werk je aan de vaardigheden: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Natuurlijk heb je daar vocabulaire en grammaire voor nodig. Er is herhalingsstof en er is ook aandacht voor nieuwe onderwerpen en verdieping. We maken gebruik van digitaal materiaal op de ELO met daarin extra oefeningen en uitleg. We lezen samen een aantal Franse boekjes. Zo maak je kennis met de Franse literatuur én cultuur. Vaak is er een verfilming van de verhalen. De groepen zijn bij Frans vaak iets kleiner, dat heeft voordelen. We hebben met Frans zeer goede resultaten in de bovenbouw. Als je docent aangeeft dat je het kan kiezen, heb je bij goed werken 80% kans op een voldoende. Wil je meer weten? Kijk eens op de site On se verra? Rendez-vous le 4 février prochain!

2 Duits In de onderbouw is Duits een verplicht vak. Iedereen kan volgens ons goede resultaten halen omdat het vooral leren en reproduceren is, het is vooral kennen. In de bovenbouw is Duits een examen- en keuzevak en daarom vinden we dat we meer eisen kunnen en moeten stellen. Het gaat dan ook niet meer om leren en reproduceren maar om met het geleerde wat te doen, om vaardigheden, dus vooral kunnen. Het is leren door te doen (lezen, luisteren. schrijven, spreken). Binnen die vaardigheden gaat het ook om eigen keuzes: kies zelf een leestekst, leesboek, luisterfragment, spreektoetsonderwerp. Bij eigen keuzes maken speelt eigen verantwoordelijkheid voor je leerproces ook een rol. We besteden veel aandacht aan leren via ICT. Tot slot is literatuur en zijn leesboeken onderdeel van het examenprogramma. Wiskunde In deze voorlichting komen aan bod: 1. Het verschil tussen wiskunde-a en wiskunde-b 2. De onderwerpen in wiskunde-a en wiskunde-b 3. Bij welk profiel moet/mag je welke wiskunde volgen 4. Het eindcijfer van klas 3. Verder komt de slaag/zakregeling ook aan de orde. U krijgt een hand-out om alles thuis nog eens rustig na te lezen. Natuurkunde In de onderbouw is de basis gelegd met brede maar weinig diepgaande kennis en inzichten, die nodig zijn om iets van onze technisch-wetenschappelijke samenleving te kunnen begrijpen. In de bovenbouw gaan we op de verschillende onderwerpen veel dieper in. Dat betekent dat het onderwijs theoretischer, abstracter en meer wiskundig wordt. Daarnaast neemt het zelf doen van onderzoek een belangrijke plaats in. Keuze van het vak natuurkunde is nodig voor alle technische studierichtingen, zowel op HBO als universitair niveau. Daaronder vallen ook de technische ict-opleidingen, technisch-medische studies (bv. medische beeldvormende en radiologische technieken), en forensische techniek. Ook voor een universitaire studie geneeskunde is natuurkunde vereist, terwijl het voor studies als fysiotherapie en de sportopleidingen een pré is. Management en Organisatie (M&O) Het vak Management en Organisatie gaat over bedrijfseconomische vraagstukken die in een onderneming een rol spelen. Vraagstukken bijvoorbeeld over ondernemingsvormen, kostprijs, winst, aandelen, leningen, marketing, etc, etc. Ongeveer 20% van de stof is theorie, 80% zijn vraagstukken waarbij moet worden gerekend. Een redelijke rekenvaardigheid is daarom gewenst.

3 Geschiedenis Het examenprogramma geschiedenis bestaat uit: - Oriëntatiekennis - Een aantal thema s (voor havo 2 en voor vwo 5). Voorbeelden van mogelijke thema s zijn: westerse en niet-westerse culturen rond 1500 en oorlog en vrede vanaf circa 500 in Europa. - Het verplichte thema geschiedenis van de rechtsstaat en de parlementaire democratie. De oriëntatiekennis wordt getoetst tijdens het centraal examen en gaat over de tien historische tijdvakken, van de tijd van jagers en boeren tot en met de tijd van televisie en computer. Het is een indeling van de geschiedenis, die ook gebruikt wordt in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In het examenprogramma wordt dieper op dit historisch overzicht ingegaan. Onderwerpen zijn o.a. Prehistorie, Renaissance, De Gouden Eeuw, Wereldoorlogen, Koude Oorlog. Op het examen moet je laten zien dat je algemene kennis hebt van de grote lijnen van de geschiedenis. Deze kennis van meerdere tijdvakken moet je kunnen toepassen en je moet verbanden kunnen leggen tussen de verschillende tijdvakken. Een niet eenvoudige, maar wel uitdagende opdracht, is het verplichte tijdvakkendossier. Dit dossier moet je over elk tijdvak aanleggen en inleveren. Dit tijdvakdossier moet voldoende zijn om aan een dossiertoets mee te mogen doen. Aardrijkskunde Als je kiest voor het vak aardrijkskunde dan leer je van alles over de wereld om je heen. Steeds beantwoord je de vraag: Wat is waar en waarom daar? Je leert over enerzijds de 'wereld' en de mensen die er leven. Je leert over de bevolking, de economie, de politiek en de cultuur. Anderzijds verdiep je je in de 'aarde'. Je onderzoekt welke landschappen er zijn, welke klimaten voorkomen, en je leert ook over de oorzaak van het voorkomen van natuurrampen. Je gaat een wijkonderzoek doen in Utrecht, je doet veldwerk in Zuid-Limburg en je leert de atlas nog beter te gebruiken. Kortom: met het vak aardrijkskunde leer je de wereld om je heen beter te begrijpen, zowel wat de mensen als het landschap betreft. Economie Tijdens de voorlichtingsavond zullen de verschillende concepten en de daarbij te behandelen onderwerpen worden toegelicht. Het nieuwe programma omvat: Schaarste en Ruil Markt en Ruilen over de tijd Risico en Informatie Welvaart en Groei Goede tijden Slechte tijden Samenwerken en Onderhandelen Deze concepten moeten door leerlingen in verschillend situaties worden herkend.

4 Biologie Biologie is een boeiend vak, waarbij je alles wat leeft, groeit en bloeit bestudeert. Daarnaast wordt biologie steeds belangrijker voor de inrichting van onze maatschappij. Bijna alle grote problemen waarover dagelijks in de kranten wordt geschreven, hebben iets met biologie te maken. Denk aan het milieu, (onder)voeding, duurzame energie en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. De leerstof wordt zoveel mogelijk aan de hand van overkoepelende thema's aangereikt. Een paar van die thema's zijn gezondheid (de rol van voedsel, de rol van zonlicht, de rol van micro-organismen), natuur en milieu (invloed van menselijk gedrag op de natuur), voedsel en voedselproductie (wereldvoedselprobleem) en biotechnologie (bijvoorbeeld klonen, DNA-manipulatie). Tijdens de presentatie krijg je informatie over welke onderwerpen er in de bovenbouw biologie behandeld worden, manier van onderwijs binnen het vak biologie, toetsing, practica, hoe leerlingen het vak ervaren, biologie in relatie tot vervolgopleidingen en benodigde scheikundige kennis om biologie te kunnen volgen. Scheikunde Scheikunde is een verplicht vak in de profielen Natuur&Gezondheid en Natuur&Techniek. In de derde klas is scheikunde als onderdeel van de basisvorming een verplicht vak voor alle leerlingen. Het niveau van het vak is daarom in de derde klas aanmerkelijk lager dan in de bovenbouw, wanneer het een profielvak is. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn voor een leerling om in te schatten of hij/zij dit vak in de bovenbouw aan zal kunnen. Voor dit vak in de bovenbouw is het van belang dat een leerling redelijk kan rekenen, behoorlijk abstract kan denken en goed informatie uit teksten kan halen. Beweging, Sport en Maatschappij (BSM) BSM: iets voor jou? BSM draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling in het algemeen, vooral op het vlak van gezondheid en leiding geven BSM heeft maatschappelijke relevantie, bijvoorbeeld het stimuleren van vrijwilligerswerk binnen de sportvereniging BSM kan een positieve uitwerking op je prestaties bij andere vakken hebben BSM is een vak dat de kansen op het halen van je diploma vergroot! BSM is een vak waarbij je goed wordt voorbereid op je toekomst en waarbij je een goede basis legt voor je vervolgopleiding. In de lessen BSM is er een verdeling gemaakt tussen, bewegen 30 %, theorie 30% en leiding geven 30%.

5 Kunst In de onderbouw ligt het accent op de beeldaspecten, technieken en fantasie. Hier gaan we in de bovenbouw mee verder. Aandachtspunten in de bovenbouw zijn daarbij de proces- en ideevorming. De leerlingen krijgen open opdrachten waar de leerling zelf meer initiatief en eigen creativiteit moet laten zien. Kunst Algemeen en Kunst Beeldende Vorming tellen even zwaar mee voor het eind examencijfer. Kunst Beeldend Vorming is een schoolexamencijfer en Kunst Algemeen is het examencijfer. Voor het vak muziek werken leerlingen in de bovenbouw aan het verder uitbreiden van hun muzikale wereld. Door samenspelen, een uitgebreid repertoire op te bouwen, achterliggende muziektheorie toe te passen, solfège-oefeningen en singer-songwriter-opdrachten te doen integreren we kennis met eigen inbreng en creativiteit. Kunst Muziek werkt naar een schoolexamencijfer en Kunst Algemeen levert het examencijfer. Beide vakken wegen even zwaar. Voor leerlingen met bijzondere muzikale talenten die naar een muziekvakopleiding willen doorstromen biedt het Isala een vooropleidingstraject.(informatie hierover bij mevr. Slebioda) Onderzoek & Ontwerpen (O&O) Vanaf de vierde klas wordt het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) een keuzevak voor de profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek, zowel op de HAVO als op het VWO. Een groot verschil met de onderbouw is dat je nu in teams gaat werken aan keuzeprojecten: je kiest een onderwerp op basis van jullie interesse en gaat daarbij op zoek naar een opdrachtgever en ook naar experts uit het hoger onderwijs (HBO en universiteit). Je ervaart dus meteen goed of een beroep of opleiding goed bij je past! Tevens leer je vaardigheden die van grote waarde zijn voor je vervolgstudie. Je sluit O&O af met de meesterproef. Dit is een groot project dat je zelf schrijft en uitvoert in je examenjaar. Voor de meesterproef werk je samen met een begeleider uit het hoger onderwijs. Het vak O&O is door de overheid erkend als officieel examenvak. Leerlingen die het vak O&O tot en met het eindexamen succesvol hebben gevolgd en afgerond, ontvangen naast hun gymnasium, atheneum of havodiploma ook een officieel technasiumcertificaat. Door het technasium te volgen zijn leerlingen optimaal toegerust om na hun eindexamen te starten met een bètatechnische vervolgopleiding. Heb je in de onderbouw een andere talentstroom gevolgd en zou je in de bovenbouw wél graag O&O willen kiezen, dan kan dat. Je moet dan natuurlijk wel voor N&G of N&T kiezen. Let op!! Voor havo- leerlingen die de ambitie hebben om door te stromen naar het vwo is het volgende belangrijk: Kies een extra vreemde taal Het vak BSM is niet relevant voor de doorstroom naar het vwo Havo-leerlingen kunnen ook een extra vak kiezen. Ook al gaan zij niet naar het vwo. Hierbij wordt beroep gedaan op zelfstandig studeren. Het extra vak kan mogelijk niet ingeroosterd worden. Soms lukt het wel om dit vak in te roosteren.

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De tweede fase op het Op het SMC zien de profielen voor havo er als volgt uit: Natuur en techniek Natuur en gezondheid Economie en maatschappij Cultuur en

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voor ouders en leerlingen 3 HAVO Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen Extra vak Doorstroom HAVO/VWO Afsluiting PROGRAMMA INLEIDING

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beter beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond)

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond) PROFIELKEUZE 2017 3 havo (presentatie van de voorlichtingsavond) Nu nog even een profiel kiezen In welke vakken ga je examen doen? Profielkeuze is een proces Leerling + ouders + school Tijdspad profielkeuze

Nadere informatie

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 5 : Het jaar van keuzes maken met betrekking tot vervolgopleiding Havo 3 : Het jaar

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voor ouders en leerlingen 3 HAVO Ga naar www.menti.com Gebruik code: 77 92 15 om te stemmen Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen

Nadere informatie

Decanenavond klas 3H/V/G

Decanenavond klas 3H/V/G Decanenavond klas 3H/V/G 28 januari 2019 De decanen B3L, B3P, B3Q, B3R en G3G Henriëtte van Hout B3E, B3F, B3J, en B3K Peter Grootveld Back to the future Sectoren vervolgopleidingen aan het HBO of de Universiteit

Nadere informatie

Tweede Fase Profielkeuze VWO 4

Tweede Fase Profielkeuze VWO 4 Tweede Fase Profielkeuze VWO 4 Click to edit Master subtitle style www.atchilversum.nl 6 maart 2018 De 4 profielen Natuurstroom ECU-stroom Natuur & techniek Natuur & gezondheid Economie & maatschappij

Nadere informatie

Tweede fase. profielkeuze

Tweede fase. profielkeuze Tweede fase en profielkeuze Studiehuis Activerend onderwijs rol van de leerling: verantwoordelijkheid zelfstandigheid rol docent: van instructeur naar begeleider. Werkwijzers VWO Studielast: 1600 klokuren

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018 VWO 3 Profielkeuze 9 januari 2018 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016 Bertrand Russell College havo en vwo Waarom doorstromen naar 4havo? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt goede resultaten, het ziet ernaar uit dat je zult gaan slagen.

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Het profiel I Het gemeenschappelijk deel II Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode) Internet

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Decanenavond klas 3H/V/G

Decanenavond klas 3H/V/G Decanenavond klas 3H/V/G 29 januari 2018 De decanen B3P, B3Q, B3R en G3G Henriëtte van Hout B3E, B3F, B3J, B3K en B3L Peter Grootveld Back to the future De toekomst komt naar ons toe Profielkeuze Studiekeuze

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar HAVO-4 met een Mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het Mavodiploma door te stromen naar Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 3

Ouderavond leerjaar 3 Ouderavond leerjaar 3 Durf te stralen! Programma Opening 19.40 20.00 uur decaan 20.00 20.30 uur kennismaking met de mentor HAVO / VWO Kiezen voor een profiel Profielstructuur Gemeenschappelijk deel (50%

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw vwo en havo. Na het tweede rapport ontvangen de

Nadere informatie

Management & Organisatie. Een mooi vak in de bovenbouw van de HAVO en het VWO

Management & Organisatie. Een mooi vak in de bovenbouw van de HAVO en het VWO Management & Organisatie Een mooi vak in de bovenbouw van de HAVO en het VWO M & O een nieuw vak Management & organisatie komt als apart vak niet voor in de basisvorming. Wel heb je onderdelen van het

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2015 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2015 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3. Maandag 26 november 2018

Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3. Maandag 26 november 2018 Hartelijk welkom op de profielkeuzeouderavond van klas 3 Maandag 26 november 2018 Profielkeuze VWO 3 28-11-2018 Routes ná vwo 3 Vwo 4 => 5 => 6 => WO 3 jaar bachelor 1-2 jaar master HBO 4 jaar bachelor

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium Tweede fase en profielkeuze Door: drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium wej@veurslyceum.nl Programma 1) Uitleg over decanaat en Tweede Fase 2) Wat zijn profielen en welke profielen zijn er?

Nadere informatie

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in Havo 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

profielkeuze H4 2019

profielkeuze H4 2019 profielkeuze H4 2019 Profielkeuze voor Havo 4 Keuze Wat en hoe HAVO BOVENBOUW Brug tussen heden (H3 / M4) en toekomst (HBO) Doel: Kerst 2020 is vervolgstudie bekend Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw

Nadere informatie

Voorlichting profielkeuze en bovenbouw

Voorlichting profielkeuze en bovenbouw Voorlichting profielkeuze en bovenbouw Voor 3 havo Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen Extra vak Doorstroom HAVO/VWO Dyslexie Traject profielkeuze Rol van ouders PROGRAMMA

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Welk profiel past bij mij?

Welk profiel past bij mij? Welk profiel past bij mij? Informatie over de profielkeuze voor havoleerlingen op Lariks havo INHOudsopgave Bijna naar de bovenbouw 3 Wat verandert er? 4 Wat is een profiel? 5 Welk profiel kies jij? 6

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voor ouders 3 havo Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen Extra vak Doorstroom HAVO/VWO Dyslexie Traject profielkeuze Rol van

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019 VWO 3 Profielkeuze 8 januari 2019 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs: het Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking 2e rapport

Nadere informatie

Deze presentatie kunt u terug vinden op onze site

Deze presentatie kunt u terug vinden op onze site Deze presentatie kunt u terug vinden op onze site Roel Gaj Algemeen Overstap vmbo - havo Bovenbouw havo Profielen Andere vakken Toelatingsvoorwaarden Procedure Jullie zijn zeer welkom!!!! havo 1300 ll

Nadere informatie

Informatie profielkeuze H4

Informatie profielkeuze H4 Informatie profielkeuze H4 2017 Profielkeuze voor Havo 4 Keuze Wat en hoe HAVO BOVENBOUW Brug tussen heden (H3 / M4) en toekomst (HBO) Doel: Kerst 2018 is vervolgstudie bekend Alle vakken verplicht zoals

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!!

INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! INFORMATIEAVOND PROFIEL- EN PAKKETKEUZE LEERJAAR III WELKOM!! PROGRAMMA Informatie over de 2e Fase De opbouw van de bovenbouw De profielen Nieuwe vakken Extra vak(ken) Slaag- / Zakregeling Dyslexie en

Nadere informatie

Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er?

Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er? Wat te kiezen? De tweede fase Welke profielen en vakken zijn er? De tweede fase Het 4 e leerjaar tm eindexamen havo of vwo Een brede algemene ontwikkeling Samenhang tussen de schoolvakken Klassen in wisselende

Nadere informatie

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium

Tweede fase en profielkeuze. drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium Tweede fase en profielkeuze Door: drs. J. van Wesel Decaan HAVO/Atheneum /Gymnasium wej@veurslyceum.nl Programma 1) Uitleg over decanaat en Tweede Fase 2) Wat zijn profielen en welke profielen zijn er?

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden tijdpad Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking

Nadere informatie

OVER CIJFERS GESPROKEN...

OVER CIJFERS GESPROKEN... INLEIDING De bevorderingsnormen geven de ondergrens aan van de studieresultaten van de leerling om bevorderd te kunnen worden naar een hoger leerjaar in dezelfde opleiding. Als een leerling niet aan deze

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo

Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo januari 2014 1 Veranderingen voor leerlingen Meer huiswerk minder toetsen Toetsen over grote(re) stof eenheden Grotere school Verdieping Examen vanaf klas 4 Zelfstandigheid

Nadere informatie

Ouderavond 3HAVO 12 januari 2016

Ouderavond 3HAVO 12 januari 2016 Ouderavond 3HAVO 12 januari 2016 19.30 uur Ben Wester (afdelingsleider) over klas 3 19.45 uur Monica ten Hagen (decaan HAVO) over de profiel- en vakkenkeuze 20.15 uur Pauze Koffie/thee in de hal 20.30

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Na vmbo-t 4 naar havo 4

Na vmbo-t 4 naar havo 4 Na vmbo-t 4 naar havo 4 decaan havo: Menno Ruppert (rup@hethwc.nl) decaan vmbo-t: Kitty Bijenhof (bye@hethwc.nl) teamleider havo: Yvette Thorn (tho@hethwc.nl) Kubilay Chirine De map en de website inhoud

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017 VWO 3 Profielkeuze 10 januari 2017 Onderwerpen van vwo-3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure Wat kan ik? Hoe slim

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Welkom op de ouderavond over de profielkeuze Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Mw. T. Heesterbeek Dhr. B. Stapel Mw. M. van der Heide Mw. E. Rademakers Mw. J. Schoemaker Mw. J. Pennings Mw. S. Ramaekers

Nadere informatie

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016 OVERSTAP MAVO4-HAVO4 28 november 2016 29-11-2016 PROGRAMMA - Uitleg Zeeuwse Code - Profielen HAVO - Leerlingen aan het woord - Wesley en Nemo, havo 4 NG - Vragen? 29-11-2016 2 ZEEUWSE CODE Intake gesprek

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting

Profielkeuzevoorlichting Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 7 december 2016 Het profiel Het gemeenschappelijk deel Profielvakken Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode)

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo

Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo Inhoudsopgave: 1. Inleiding - Loopbaanoriëntatie en - begeleiding (LOB) 2. Profielkeuze Tweede Fase 3. Yubu, het persoonlijke loopbaankeuzetraject 4.

Nadere informatie

Informatieboekje profielkeuze

Informatieboekje profielkeuze Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend jaar te maken met de Tweede Fase. In de tweede fase heeft elke leerling

Nadere informatie

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo!

Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Ouderavond profielkeuze 3 havo 16 januari 2019 Op naar 4 havo! Bert Warners decaan Twee stromen Natuur (wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, nlt) Maatschappij (wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde,

Nadere informatie

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 BIJLAGE Tabel 1: profielen vwo Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 maatschappijleer 120 lich. opvoeding 1 160 ckv 1 óf kcv 160 anw 120

Nadere informatie

CM AK CM ECO EM Taal EM AK NG AK NG NAT NT

CM AK CM ECO EM Taal EM AK NG AK NG NAT NT RUDOLF STEINER COLLEGE Klas 9 OVERZICHT EN HANDLEIDING PROFIELKEUZE voor HAVO / VWO 4 in klas 10 voor SCHOOLJAAR 2010-2011 CM AK CM ECO EM Taal EM AK NG AK NG NAT NT e lijk Prieldeel Prieldeel Prieldeel

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

Voorlichting havo 3 Maandag 25 februari 2019

Voorlichting havo 3 Maandag 25 februari 2019 Voorlichting havo 3 Maandag 25 februari 2019 Welke profielen zijn er? Je kunt kiezen tussen de vier profielen: Cultuur en Maatschappij (CM) Economie en Maatschappij (EM) Natuur en Gezondheid (NG) Natuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Oud-Beijerland, januari 2014.

Inhoudsopgave. Oud-Beijerland, januari 2014. Oud-Beijerland, januari 2014. Informatie over profielen in de Tweede Fase havo bestemd voor ouders en leerlingen van de CSG Willem van Oranje. Inhoudsopgave 1. Inleiding Tweede Fase 2. Programma 3. Toetsing

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo

Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo Kiezen voor de toekomst! 2e fase havo januari 2012 1 Profielen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek januari 2012 2 Opbouw van een profiel Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl Profielkeuze 3 vwo Profielkeuze - Profielen - De totstandkoming van de profielkeuze - Tijdpad Profielen Vier profielen CULTUUR en MAATSCHAPPIJ ECONOMIE en MAATSCHAPPIJ NATUUR en GEZONDHEID NATUUR en TECHNIEK

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2017 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2017 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

Profielkeuze / vakkenkeuze

Profielkeuze / vakkenkeuze OUDERAVOND 3 VWO Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen bij zittenblijven? Uitleg site Nederlands

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 4. Sint-Joriscollege HAVO 4

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 4. Sint-Joriscollege HAVO 4 Schooljaar 2018-2019 Sint-Joriscollege Studie: J Vak: Nederlands In dit lopend jaargemiddelde worden (onderdelen) van de domeinen uit het examenprogramma getoetst: Domein A leesvaardigheid Domein B schrijfvaardigheid

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v)

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v) TELICHTING bij PTA opleiding vwo (klas 10 v / 11 v / 12 v) 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Toelichting bij PTA vwo Tweede fase 3 Formulier profielkeuze 4 Keuzeformulier 10 vwo 5 Keuzeformulier 11

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T Informatiebrochure Ouders 3 VMBO-T Leerlingen Vakkenpakket 4 vmbo -T 2015/2016 Inhoud. 1. Inleiding. 2. Voorbereiding op de keuze en de website www.huygens.dedecaan.net 3. Vakkenpakket examenjaar. 4. Uitbreiding

Nadere informatie

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in VWO 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE SC HOL è veel ervaring heeft met instromers; R E N DE H è klein, betrokken en gezellig is; SC O A VO 7 2018 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 4 december 2017

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 4 december 2017 OVERSTAP MAVO4-HAVO4 4 december 2017 5-12-2017 PROGRAMMA - Uitleg Zeeuwse Code - Profielen HAVO - Welke keuze - Vragen? 5-12-2017 2 ZEEUWSE CODE Uitgangspunt is de motivatiebrief van de leerling Eindadviezen

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017 TELICHTING bij PTA opleiding havo Klas 10h/11h 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2017-2018 pleiding havo 1 Toelichting bij PTA 2017 2018 opleiding havo Inleiding

Nadere informatie

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers,

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Profielkeuze Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Als je in de derde klas van het vwo zit ga je al nadenken over wat je na het Corderius College wil gaan doen. Je moet namelijk een vakkenpakket

Nadere informatie

Profielkeuze Vakkeninformatie HVQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest

Profielkeuze Vakkeninformatie HVQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest Profielkeuze Vakkeninformatie HVQ3 Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest Profielkeuze Jong Weinig (werk)ervaring Weinig zicht op studierichtingen en werkgebieden Hebben hulp nodig... samen doen! Profielkeuze

Nadere informatie

Voorlichting vwo 3 Dinsdag 26 februari 2019

Voorlichting vwo 3 Dinsdag 26 februari 2019 Voorlichting vwo 3 Dinsdag 26 februari 2019 Welke profielen zijn er? Je kunt kiezen tussen de vier profielen: Cultuur en Maatschappij (CM) Economie en Maatschappij (EM) Natuur en Gezondheid (NG) Natuur

Nadere informatie

LESSENTABEL HAVO/VWO ALKMAAR

LESSENTABEL HAVO/VWO ALKMAAR Lessentabel havo /atheneum /gymnasium klas 1-2 havo 1 havo 1 technasium atheneum 1 gymnasium 1 havo 2 atheneum 2 gymnasium 2 aardrijkskunde 2 2 2 2 2 2 2 biologie 2 2 2 2 Duits 3 3 3 Engels 3 3 3 3 3 3

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 27 november 2014

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 27 november 2014 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 27 november 2014 Het profiel Het gemeenschappelijk deel Profielvakken Keuzevakken in het vrije deel Het gemeenschappelijk deel Nederlands Engels Maatschappijleer Lichamelijke

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Het profiel I II Het gemeenschappelijk deel Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel De inrichting van de profielen 1 Het gemeenschappelijk deel Nederlands

Nadere informatie

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017 KEUZE PROCES havo 3 en vwo 3 22 november 2017 Even voorstellen Henk Middelhoven decaan havo-vwo Loek Zoon Afdelingsleider havo-vwo lj. 1 t/m 3 Meneer,... Ik vind het maar raar... Nu moet ik een profiel

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 havo

Profielkeuzevoorlichting 3 havo Profielkeuzevoorlichting 3 havo Waar gaan we het over hebben? De Tweede fase De profielen Profielkeuzeproces Yubu De Tweede fase Verschillen onder- en bovenbouw: nieuwe vakken nieuwe docenten clusters

Nadere informatie

Ouderavond. 5 Havo en 6 Vwo WELKOM

Ouderavond. 5 Havo en 6 Vwo WELKOM Ouderavond 5 Havo en 6 Vwo WELKOM COMMUNICATIE Leerlingmentor Decanen Kerngroepleiders, examensecretaris Havo: dhr. Goossens Vwo: dhr. Geboers HET LAATSTE JAAR * EXAMENS - nu gaat het erom, studie op no.1

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Oud Beijerland, januari 2014.

Inhoudsopgave. Oud Beijerland, januari 2014. Oud Beijerland, januari 2014. Informatie over profielen in de Tweede Fase gymnasium bestemd voor ouders en leerlingen van CSG Willem van Oranje. Inhoudsopgave 1. Inleiding Tweede Fase 2. Programma 3. Toetsing

Nadere informatie

19.30 u opening u tweede fase/ studiehuis u profielkeuze u sluiting/ pauze v.a u evt. vragen in lokaal A008

19.30 u opening u tweede fase/ studiehuis u profielkeuze u sluiting/ pauze v.a u evt. vragen in lokaal A008 Voorlichtingsavond 3havo profielkeuze en 2-e fase 26-01-2017 19.30 u opening 19.35 u tweede fase/ studiehuis 19.50 u profielkeuze 20.15 u sluiting/ pauze v.a. 20.20 u evt. vragen in lokaal A008 TWEEDE

Nadere informatie

Profielkeuze VWO 2019

Profielkeuze VWO 2019 Profielkeuze VWO 2019 VWO 3 VWO 4 KEUZE WAT en HOE Doel: Kerst 2021 is vervolgstudie bekend! Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw Vrijwel vrije vakkenkeus zoals vroeger Maar 4 stromen : 4 profielen

Nadere informatie

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3

PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 PROFIELKEUZEFORMULIER VWO 3 Toelichting: Je kiest één van de vier profielen die je in de tweede fase kunt volgen: Cultuur en Maatschappij, en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Elk

Nadere informatie

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE TWEEDE FASE PROFIELKEUZE TWEEDE FASE Informatieboekje voor klas 3 Het programma in de tweede fase In de tweede fase bestaat het vakkenpakket voor klas 4, 5 en 6 van het VWO uit 3 delen. 1. Een gemeenschappelijk deel

Nadere informatie