Efficiënt lassen van opmerkelijke constructies met grote wand dikte!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Efficiënt lassen van opmerkelijke constructies met grote wand dikte!"

Transcriptie

1 Efficiënt lassen van opmerkelijke constructies met grote wand dikte! IWT J. Jacobs & P. Gerritsen, Elst Dr.-Ing. Erturul Engindeniz, Altleiningen Dipl.-Ing. Ercan Kaplan, Istanbul Dipl.-Ing. Emre Ganioglu, Istanbul Dipl.-Ing. Manfred Siebert, Abu Dhabi Kemal Tasdemir, Abu Dhabi 1. Inleiding De opkomende schaarste van aardolie en aardgas in On-shore bronnen dwingen ertoe te zoeken naar natuurlijke grondstoffen in de wereldzeeën die meer dan 70 % van de planeet bedekken. Met deze achtergrond worden de Offshore activiteiten steeds meer lucratief, daardoor worden er tegenwoordig grote aantallen booreilanden gebouwd. In het begin werden meestal mobiele booreilanden gebruikt die flexibel inzetbaar zijn. Deze platforms zijn als ponton uitgevoerd en daarmee vaarwaardig en zijn vaak uitgevoerd met eigen aandrijfinstallatie en energievoorziening. Dit maakt het mogelijk ze enerzijds op eigen kracht naar diverse posities te sturen en anderzijds kunnen ze de positie boven het boorgat waarborgen. Verder in dit stuk word behandeld de bouw van het hoogste Woon en kantoorgebouw van Rusland, de plaatdikte in de constructie lopen op tot 200mm en hoger. Ook word het nieuwe voetbalstadion Shaktar in Donesk in Ukraine behandeld. Naast de complexe lastechnische uitdagingen worden ook de logistieke zaken zoals transport en montage behandeld. Daarnaast krijgt u als lezer inzicht in het operationele gedeelte van twee bedrijven uit het Midden-Oosten. Cimtas, opgericht 35 jaar geleden als dochteronderneming van de grote bouwfirma ENKA uit Turkije, zij produceren in eerste instantie drukvaten opslagtanks windmolen toebehoren en staalconstructies van grootse omvang. Terwijl het hoofdkantoor zich in Istanbul aan de Europese zijde in Bosporus bevind, is de productie met twee

2 faciliteiten in Gemlik aan de Aziatische kant van Turkije gevestigd. Deze faciliteiten liggen ca. 100 km ten zuiden van Istanbul aan de Marmara zee bij Bursa. In 2007 werd hier nog zo n T staal verwerkt. Dit geld ook voor de productiefaciliteit van IMCC in Abu Dhabi, zij zijn onderdeel van het Duitse Babcock & Nöll Würzburg. Hier werden in die tijd verschillende zeer grote booreilanden gebouwd. 2. Beschrijving van het gebouw 2.1 Hoogbouw Eurasia / Moskou Stad Plot 12 Zo hereist momenteel in het centrum van Moskou het hoogste gebouw van Rusland. Het gaat in deze over de Eurasia Tower, Moskou Stad Plot 12. Met 6 ondergrondse en 74 bovengrondse verdiepingen zal de toren een hoogte bereiken van 310 meter. De wolkenkrabber herbergt zowel kantoor als ook woongedeelte daarnaast ook diverse restaurants en een fitnesscentrum. De ondergrondse parkeerplaats bied ruimte aan meer dan 1000 personenauto s. Figuur 1 de wolkenkrabber zoals hij opgeleverd moet worden in Mei T Staal 74 etages bovengronds 6 Etages ondergronds Lasprocessen MAG-proces met Gevulde draad OP-proces met Gevulde draad Boutlassen 310m Figuur 1: Eurasia Tower in Moskou

3 De uit staal bestaande constructie weegt zo n T. De oppervlakte hiervan is m 2 Groot. Deze aantallen, door lassen samengestelde componenten bestaan uit ca Stuks. Daarvan zijn zo n dragers en 2300 kokerprofielen als staander en 700 als schoorbalk. Gebruikt worden staal kwaliteiten S355 J2G3 enp 460 NL1 met plaatdikten tot 404mm in de voetplaten van de fundering en 220 mm in de koppelplaten aan de kokerprofielen. 2.2 Voetbalstadion FC Shaktar in Donetsk, Ukraine. In juni 2006 ontvangt de ENKA-Group de opdracht om in Donetsk een 5-Sterren stadion te bouwen volgens UEFA- en FIFA-Richtlijnen. Nadien, nog het zelfde jaar in augustus word gestart met het grondwerk en de fundatie, enkel door snel van start te gaan kan de termijn van oplevering in augustus 2008 gerealiseerd worden. De foto in figuur 2 laat de indrukwekkende en bijzondere vorm van de dakconstructie zien met een totaalgewicht van 4300T, waarvan 3800T uit staalconstructie bestaat. Figuur 2: Voetbalstadion FC Shakhtar in Donetsk, Ukraine.

4 Het idee van de architecten was een zelfdragende dakconstructie te construeren zonder stutpalen. Dit werd door 60m overspannende vakwerkdragers gerealiseerd met daartussen een vakwerkconstructie die gelijk aan de vakwerkdragers 60m oversteekt en op de vakwerkdragers komt te rusten. Zoals Figuur 3 laat zien, steken zowel de vakwerkdragers als de vakwerkconstructie over op gelijke lengte. De hoogte van het dak bedraagt zo n 54m op het hoogste punt. Daarna loopt de daklijn af richting het zuiden tot zo n 2/3 van de totale hoogte, dit is ontworpen door onder andere Leninsky-Parks. Door het aflopende dak word de hoogte met 1/3 verlaagt waardoor opmerkelijk meer zonlicht binnen komt en de grasmat zijn kwaliteit behoud. Dit had echter grote constructieve gevolgen, zo moesten alle 12 vakwerkdragers uitzonderlijk berekend en vormgegeven worden. Met deze gedachte had de producent van de vakwerkdragers welke ook verantwoordelijk was voor montage en logistiek een zeer grote en complexe opgave. De dak segmenten zijn zo geconstrueerd dat aardverschuivingen door voormalige kolenmijnen gecompenseerd kunnen worden. In het stadion kunnen zo n voetbalvrienden plaatsnemen en ca VIP gasten. De oppervlakte van de bouwplaats is zo n m 2, waarvan ca m 2 bebouwd oppervlak. De kosten voor het complete stadion bedragen zo n 180 Miljoen Euro. Verder is erg bijzonder aan dit gebouw het imposante glazen dak hetgeen een oppervlakte van ruim m 2 beslaat. Het compleet rondlopende glazen dak veranderd in een groot juweel als het word overgoten door zonlicht. Het is zeker dat voetbalclub, FC Shakhtar, met afstand, de modernste arena bezit die momenteel in Oost-Europa in gebruik is. De arena zal onder andere dienst doen in de halve finale tijdens de Europese kampioenschappen in Figuur 3: Dakconstructie tijdens montage, afgelopen in mei 2008.

5 2.3 Half afzinkbare boorplatformen In Abu Dhabi word momenteel half afzinkbare boorplatformen gebouwd. Deze manier van bouwen maakt gebruik van pontons als drijvers waardoor het booreiland in grote waterdiepte dienst kan doen tot 3500m en mobiel waardoor ze flexibel ingezet kunnen worden. Gevulde ballasttanks zorgen ervoor dat het booreiland ook bij ruig weer op zee zichzelf rustig en stabiel houd. In Figuur 4 herkent men een uit drie delen bestaand ponton met een totale lengte van ca. 105m lang. Figuur 4: Voorbereiding van de pontons (oplevering mei 2008) Figuur 5: Eindmontage van het booreiland in de droogdok In Figuur 5 ziet men het booreiland in aanbouw in de droogdok voor eindmontage. Dit platform is uitgerust met in totaal 8 motoren om het hele gevaarte voort te stuwen. Naast het voorstuwen zijn deze motoren ook in staat het gehele platform op zijn plaats te houden op positie en boven het boorgat. Het totaalgewicht zal liggen rond T.

6 3. Procesvarianten en lastechnische uitvoering. Berustend op operationele kosten en praktische ervaring viel de keuze voor het hoofd lasproces in de voorbereiding van de staalconstructies op OP-Lassen. De afmetingen en geometrie van de constructiedelen lieten OP-Lassen uitermate goed toe. Uit economische en kwaliteit s aspecten word er gekozen voor OP-Lassen met gevulde draden. Voor wanddikte tot 60mm word er gekwalificeerd in twee-draad tandem proces. Zoals Figuur 6 laat zien, word daarbij met 4mm dikke, basische vuldraden gewerkt, eerst word de grondnaad, de eerste 5-6 lage, met enkele draad gelast (44mm 60mm 4mm 12mm 60 Naadvoorbereiding 1-6 en en DC + DC Laagopbouw 15 AC Kerftaaiheid (J) bij -46 C Centrum van de plaat Laag 1-17 Laag ,5 176,5 Lasrichting 22mm A A V 27-28V 31-34V 45-60cm/min 55-70cm/min Materiaal : SA 516 Gr 70 N Gevulde draad : TC 731B / 4,0mm Flux : BF 10 Warmtebehandeling: 630 C / 12h Figuur 6: Parameters en resultaten van de lasproeven. Met dank aan de reinigende werking van de basisch gevulde lasdraad is uitslijpen of gutsen van de tegenlaag niet noodzakelijk. Het goede aanvloeien aan de flanken van de naad en in de overlapping is bij gebruik van juiste parameters absoluut foutloos. Precies hier ligt de hoofd reden van de besparing ten opzichte van massieve draad.

7 De reparatie factor is praktisch nul, mede omdat de lastige naadvoorbereiding is vervallen en met niet hoeft te slijpen en gutsen. De producent komt op deze manier goed voor de dag tegenover de aannemer en opdrachtgever. Niet op de laatste plaats wegen de zeer goede kerfslagwaarden mee voor de keuze van deze lasdraad mm 6mm 60 (167mm) 30mm Grondnaad, Gelast met Megafil 713R Beschermgas M21 Vorm Ceramische strip Laag Rest 1-4 DC + DC + AC TwinArc 2 koppen Tandem Lasrichting 20-25mm A A A 26-28V 29-32V 33-36V 50-60cm/min 70-90cm/min TwinArc 1 Kop TwinArc 2 Koppen Tandem Figuur 7: Lasproeven in 197mm plaatdikte met OP-TwinArc en OP-TwinArc-Tandem, met 2x2,4mm vuldraad type Topcore 731B en Flux type BF10. Voor de extreem grote wanddikte voor de bouw van de kokerprofielen en de daar aan verwante staalconstructie werd vastgesteld dat men gebruik gaat maken van dezelfde TwinArc techniek als voorheen besproken, 2x2,4mm gevulde draad. Vanwege het geslaagde vooronderzoek word deze variant in een bepaalde bandbreedte toegelaten en zelfs naar dubbeldraad-tandem uitgebreid. In Figuur 7 zijn de parameters en werkwijze in 197mm plaatdikte te zien. Voor de TwinArc applicatie is gekozen voor mobiele lastractoren welke in de handel verkrijgbaar zijn.

8 In tegenstelling tot de tractoren voor het TwinArc-Tandem proces, deze moesten speciaal gebouwd worden. Figuur 8: Mobiele OP-TwinArc-Tandem lastractoren, uitgerust met 2,4mm Gevulde draden. Zoals Figuur 8 laat zien werkt men met één mobiel station en twee lastractoren aan iedere zijde. De kokerprofielen voor de fundering worden met twee tractoren per zijde gelijktijdig gelast vanwege de maat tolerantie. Zoals men ook kan zien in figuur 8 word er met in totaal 4 tractoren gelast, elke tractor werkt met twee rollen draad wat resulteert in lassen met 8 rollen tegelijkertijd. Figuur 9 laat zien welke invloeden verschillende OPtechnieken hebben op lastijd en kostprijs in de 197mm dikke verbinding. Dit vergelijk is enkel gemaakt om de verschillen tussen massieve en gevulde draad te laten zien. De vermindering in lastijd in vergelijking tot conventionele OP-technieken ligt ergens tussen 18,8 en 20% ten gunste van de gevulde draad. Echter het bedrijf recht zich op een kostenbesparing van 30% in de productie, zoals eerder besproken word dit bereikt ook door minder fouten en herstelkosten met basische gevulde draad wegens voorgenoemde redenen. Voor de berekening zoals in Figuur 9 getoonde lastijden worden absoluut de gelijke procesparameters gebruikt.

9 Figuur 9: Vergelijk in lastijd van 197mm plaatdikte op de manier uit Figuur 7. Daarbij komt dat de hier uitgekozen naadvorm met een gewicht van 76,6Kg/m en dit is inclusief een gemiddelde overdikte van 2,5mm. Zoals verwacht komt de OP-TwinArc Tandem met 4 draden als beste naar voren. Naast OP-Lassen werd ook het Mag-Lassen met gevulde draad toegepast. Zoals getoond in Figuur 7 word de grondnaad met Rutieldraad op ceramiek uitgevoerd. Deze lagen dienen in eerste instantie voor de eerste verbinding van de platen. Later zullen deze lagen dienen als badondersteuning voor de vullagen bij het OP-Lassen. Cimtas in Türkije had de meeste ervaring met het lassen van gevulde draden, hier word al zo n 25 jaar met gevulde draden onder beschermgas gelast. Zo werden in de uitvoering van Euresia-Tower Plot 12 en het Dontsk-Stadion alle stompe- en hoeknaden in kleinere plaatdikte uitgevoerd met het Mag-Lasproces met naadloos gevulde draden. Hiervoor kwamen twee type Rutiel draden in aanmerking (E 71 T1 en E 81 T1-Ni1) En een Metaal gevulde (E 70 C-6 M). De foto van Figuur 10 laat duidelijk zien hoe intensief de draden gebruikt worden. Deze draden worden zowel in de voorbereiding als op de bouwplaats ingezet.

10 Andere lasprocessen die die in deze projecten worden toegepast zijn; - TIG-Lassen & Bout-Lassen - Laser-Lassen - Elektroslak-Bandlassen (Cladden) - Elektrode Lassen Het laatste proces worde enkel in geringe maten op de bouwplaats toegepast. De dun wandige buizen in de dakconstructie worden middels Laser lastechniek vervaardigd. a) Drager met knooppunt voor Plot 12 b) Drager met knooppunt voor het Shakhtar Stadion Figuur 10: Vervaardigen van de Knooppunten met MAG-proces met Gevulde draad in Gemlik,Turkije.

11 Figuur 11: Lasproeven uit de Staalbouw Figuur 11 Toont de werkelijke mechanische waarde die behaald werden met een Metaal gevulde draad in een plaatdikte van 70mm Staal P460 NL1. Ook in dit geval worden duidelijk de gesteld eisen behaald en zelfs ver overtroffen. 4. Uitleveren en Monteren van de Bouwdelen De continue gewichtstoename van de te transporteren onderdelen heeft in de Marmara- Zee voor grote uitdagingen gezorgd. Het havenbedrijf verantwoordelijk voor logistiek, Firma Borusan, moest in de voorgaande 15 maanden aan het transport hun capaciteit blijvend vergroten en kwalificeren om de omvangrijke en zware delen te kunnen hanteren. De landwegen die begaan moeten worden tussen de productie en haven is ongeveer 3Km, ook deze dienden in vele gevallen vernieuwd en versterkt te worden.

12 Figuur 12: Monteren van de Vakwerkdragers in Donetsk De maximale stukgewichten voor Plot 12 en FC Shakhtar liggen op zo n 70T. In zoverre zijn de onderdelen zoals men ziet in Figuur 12 hanteerbaar. De problemen deden zich meestal voor in de zijdelingse afloop van de dakconstructie. Vanwege bevriezingsgevaar van de onderdelen konden deze enkel tussen April en Oktober worden vervoerd en gemonteerd. Om opslagkosten te drukken word er in de planning rekening gehouden met inkoop en productie zodat alles precies op elkaar aansluit. 5. Samenvatting In voorgaande tekst word over complexe constructies en grote wanddikte gesproken. Het gaat om Ruslands hoogste Kantoor- en Woongebouw Eurasia-Tower in Moskou, het Booreiland gebouwd in Abu Dhabi en het stadion van FC Shakhtar in Donetsk. In alle projecten komen wanddikte van 200mm en groter voor. De productie faciliteiten bevinden zich in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Het lastechnische gedeelte word veelal ingevuld met het OP-Lasproces en het Mag-Lasproces in beide gevallen uitgevoerd met naadloos gevulde draden. Naast de kwalitatieve voordelen van naadloos gevulde draad word ook economisch aspect naar voren gehaald.

``MOSE`` - de immense waterkering van Venetië gelast met Megafil 710 M.

``MOSE`` - de immense waterkering van Venetië gelast met Megafil 710 M. ``MOSE`` - de immense waterkering van Venetië gelast met Megafil 710 M. E. Engindeniz, Altleiningen; P. Giorgi, Padova-Italien Om de Lagune van Venetië tegen hoog water te beschermen heeft het Waterschap

Nadere informatie

A DAM Toren - Amsterdam Indiening Staalprijs 2018

A DAM Toren - Amsterdam Indiening Staalprijs 2018 A DAM Toren - Amsterdam Indiening Staalprijs 2018 Projectomschrijving De voormalige Shell-toren aan het IJ in Amsterdam is getransformeerd van een hermetisch afgesloten monofunctioneel kantoor tot een

Nadere informatie

Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen

Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen NEN-EN-ISO 2553:2014 Leo Vermeulen (IWE) 17 maart 2015 1 Onafhankelijke stichting Opgericht in 1934 (81 jaar!) Behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Onder poeder lassen. Laskennis opgefrist (nr. 15) Proces beschrijving. Lasparameters

Onder poeder lassen. Laskennis opgefrist (nr. 15) Proces beschrijving. Lasparameters Laskennis opgefrist (nr. 15) Onder poeder lassen Het eerste patent op het onder poeder lasproces werd verleend in 1935 en omvatte het lassen met een elektrische vlamboog onder een deken van korrelige flux.

Nadere informatie

Renovatie balkons. Molukkenstraat , Nijmegen

Renovatie balkons. Molukkenstraat , Nijmegen Renovatie balkons Molukkenstraat 60-146, Nijmegen 02-04-2012 0Molukkenstraat Nijmegen april 2012 Molukkenstraat Nijmegen april 2012 Partijen Opdrachtgever: VvE Molukkenstraat 60-146, Nijmegen Aannemer:

Nadere informatie

ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte 350 mm Rc-waarde tot 5,0

ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte 350 mm Rc-waarde tot 5,0 ribcassettevloeren NIEUW! Vloerhoogte mm Rc-waarde tot 5,0 Vloersystemen Spaansen produceert al vanaf 1984 diverse soorten betonnen vloerplaten. In 1993 is speciaal hiervoor in Harlingen (Friesland) een

Nadere informatie

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER WWW.VSC.NL VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION VOORTMAN INHOUD INHOUD OVER VOORTMAN Pagina 4 DISTRIBUTIECENTRA Pagina 8 ONZE

Nadere informatie

DE NIEUWE ISO 15614-1 DE TUSSEN STAND OP 5 NOVEMBER 2014.

DE NIEUWE ISO 15614-1 DE TUSSEN STAND OP 5 NOVEMBER 2014. DE TUSSEN STAND OP 5 NOVEMBER 2014. Chronologische volgorde vanaf 1992 procedure kwalificaties. - EN 288-3 : 1992. - ISO 15614-1 : 2004 - ISO 15614-1 : waarschijnlijk medio 2015. - Dan al te gebruiken

Nadere informatie

Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk

Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk Kalkzandsteen in utiliteitsbouw economisch zeer aantrekkelijk Lage prijs per bruto vloer oppervlak (bvo); Flexibel in uitvoeringstraject; Concurrerend bouwtempo. Inleiding In de woningbouw is kalkzandsteen

Nadere informatie

Mechaniseren van lassen & snijden in grote (staal)constructies. Peter Verkaik

Mechaniseren van lassen & snijden in grote (staal)constructies. Peter Verkaik Mechaniseren van lassen & snijden in grote (staal)constructies Peter Verkaik Mechaniseren van lassen & snijden in grote constructies Grote constructies nodig voor infrastructuur, energievoorziening en

Nadere informatie

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen.

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru Staal B.V. Eemslandweg 100a 7894 AE Zwartemeer T 0591 317 153 F 0591 316 314 E info@webrustaal.nl I www.webrustaal.nl WEBRU STAAL Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru,

Nadere informatie

fermacell Technische tip

fermacell Technische tip Technische tip Versie september 2013 Powerpanel Douchegoot element 2.0 De eis Architecten en ontwerpers zoeken naar moderne en economische oplossingen voor natte ruimtes, als trendy en eigentijdse variant

Nadere informatie

De Kroon te Den Haag. Atriumoverkapping

De Kroon te Den Haag. Atriumoverkapping De Kroon te Den Haag Atriumoverkapping In het Wijnhavenkwartier in Den Haag, gelegen tussen Centraal Station en het Spui, is in 2011 naast de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, op de

Nadere informatie

PROJECTEN mobiel rolvormen. flexible building. sustainable thinking.

PROJECTEN mobiel rolvormen. flexible building. sustainable thinking. mobiel rolvormen flexible building. sustainable thinking. Mobiel rolvormen Mobiele rolvormer en mobiele toogmachine Geen opgave is te klein of te groot. ALUFORM verzorgt het complete projectmanagement

Nadere informatie

TOPTIG. Principe. elektrode. Figuur 1 : Schematische voorstelling TOPTIG. p. 1/5 [1], [2]

TOPTIG. Principe. elektrode. Figuur 1 : Schematische voorstelling TOPTIG. p. 1/5 [1], [2] TOPTIG Principe Vandaag worden de meeste gerobotiseerde lastoepassingen gerealiseerd met het MIG/MAGprocedé. Dit lasproces is hiervoor uitstekend geschikt, maar heeft wel één groot nadeel, namelijk de

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING EIGENSCHAPPEN VOOR HET GEBRUIK

GEBRUIKSAANWIJZING EIGENSCHAPPEN VOOR HET GEBRUIK Hartelijk dank voor de aankoop van dit product van JB Systems. Lees deze gebruiksaanwijzing zeer zorgvuldig door, om volledig van alle mogelijkheden te kunnen profiteren. EIGENSCHAPPEN Gebruikersvriendelijke

Nadere informatie

www.smartsteel-constructions.com SMARTSTEEL STRUCTURES

www.smartsteel-constructions.com SMARTSTEEL STRUCTURES SMARTSTEEL STRUCTURES Dankzij zijn superieure engineering skills en nieuwe generatie productietechnieken, introduceren wij u SMARTSTEEL. SMARTSTEEL constructions opent een nieuw tijdperk in stalen structuren

Nadere informatie

Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar

Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar PALLETSTELLINGEN Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar Van simpel rek Tot compex magazijn hoog en stevig en in alle veiligheid PALLETSTELLINGEN Palletstellingen zijn erg eenvoudig

Nadere informatie

Tecnofire en Soft-Puff

Tecnofire en Soft-Puff #2 Tecnofire en Soft-Puff brandwerend Bij verhitting expanderend materiaal voor het vlamdicht maken van brandwerende constructies. Al 26.981538 Alprokon aluminium www.alprokon.com t (0180) 64 39 50 Alprokon

Nadere informatie

KHM26 vakantiewoning aan het Pikmar, Grou.

KHM26 vakantiewoning aan het Pikmar, Grou. KHM26 vakantiewoning aan het Pikmar, Grou KHM26, noordzijde gezien vanaf het Pikmar KHM26 vakantiewoning aan het Pikmar, Grou architect: FLATarchitects staalbouwer: C. de Wolff Konstruktiebedrijf BV aannemer:

Nadere informatie

Het modulaire tafelsysteem

Het modulaire tafelsysteem Het modulaire tafelsysteem Waarom een modulair tafelsysteem? De reden hiervoor is eenvoudig. Er is nog geen goed te gebruiken modulesysteem bedacht wat voor mij goed hanteerbaar is voor deze schaal en

Nadere informatie

Balustrade voor dakterrassen. Optigroen balustradesysteem SkyGard. Creëer nieuwe leefruimte op het dak, veilig en doordacht!

Balustrade voor dakterrassen. Optigroen balustradesysteem SkyGard. Creëer nieuwe leefruimte op het dak, veilig en doordacht! Balustrade voor dakterrassen Optigroen balustradesysteem SkyGard Creëer nieuwe leefruimte op het dak, veilig en doordacht! Het Optigroen balustradesysteem SkyGard Voordelen: > Geballast systeem dus geen

Nadere informatie

Allround service voor afmetingen buiten de normale standaard

Allround service voor afmetingen buiten de normale standaard Plaatbewerking Profiel Toen Wilhelm Göcke in 1988 zijn onderneming oprichtte, wist hij dat de verwerking van stalen platen meestal in massaproductie wordt uitgevoerd zodat er geen ruimte is voor individuele

Nadere informatie

LADURA PREMIUM. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat

LADURA PREMIUM. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat LADURA PREMIUM De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat 2 LADURA PREMIUM EEN BIJZONDER STOOTVASTE GIPSKARTONPLAAT DIE ECHT UITSLUITEND VOORDELEN MET ZICH MEEBRENGT LADURA PREMIUM 3 LADURA PREMIUM:

Nadere informatie

presentatie VNconstructeurs Staalbouwdag 2012 04-10-2012

presentatie VNconstructeurs Staalbouwdag 2012 04-10-2012 1 Constructieve Veiligheid - Staalbouwdag 2012 Johan Galjaard - voorzitter 2 construeren is een geweldig vak!! STAAL gaat het maken 3 van idee 4 ..door ontwerp. 5 presentatie VNconstructeurs Staalbouwdag

Nadere informatie

Geachte, klanten, leveranciers, sympathisanten, vrienden, collega s

Geachte, klanten, leveranciers, sympathisanten, vrienden, collega s Nieuwsbrief Juli Augustus September Oktober 2012 Geachte, klanten, leveranciers, sympathisanten, vrienden, collega s het is een tijdje geleden sinds jullie een nieuwsbrief hebben verkregen. Heel wat projecten

Nadere informatie

Agmi Structures. aluminium constructies VICA. alles in één!

Agmi Structures. aluminium constructies VICA. alles in één! Agmi Structures aluminium constructies VICA alles in één! VICA, alles in één! Met ruim 45 jaar ervaring vanuit de Agmi Group waarin Agmi Traffic aluminium borden (ALISA) levert, produceert Agmi Structures

Nadere informatie

ZEVEN PATIOWONINGEN / PRINSENBEEK

ZEVEN PATIOWONINGEN / PRINSENBEEK Stichting Droomwonen Breda Speelhuislaan 158 4815 CJ Breda 076-2051010 info@droomwonenbreda.nl Rabobank NL02RABO 0161846653 Kamer van Koophandel Breda 55042449 BTW nummer 8515.42.591 ZEVEN PATIOWONINGEN

Nadere informatie

Staalbouw specialisten

Staalbouw specialisten Neco Neede Constructie - Neco is in 1964 opgericht aan de Parallelweg te Neede. Al snel groeide Neco uit tot een gerenommeerd staalconstructiebedrijf in de regio Achterhoek-Twente met tevens verwerking

Nadere informatie

BESPARING IN BESCHERMGAS BIJ HET GASBOOGLASSEN. Theo Luijendijk, Luijendijk Advisering Jurriaan van Slingerland, TU Delft

BESPARING IN BESCHERMGAS BIJ HET GASBOOGLASSEN. Theo Luijendijk, Luijendijk Advisering Jurriaan van Slingerland, TU Delft BESPARING IN BESCHERMGAS BIJ HET GASBOOGLASSEN Theo Luijendijk, Luijendijk Advisering Jurriaan van Slingerland, TU Delft De methode om de productiekosten bij het gasbooglassen te verlagen is automatisering.

Nadere informatie

Voorbeeld toets opgaven Productie 1a 2013

Voorbeeld toets opgaven Productie 1a 2013 Voorbeeld toets opgaven Productie 1a 2013 Omdat we dit jaar voor het eerst met het nieuwe onderwijs model werken is er geen oude toets beschikbaar voor Productie 1a. Onderstaande vragen zijn wel representatief

Nadere informatie

TRIBUNES EN TRIBUNESTOELEN

TRIBUNES EN TRIBUNESTOELEN TRIBUNESTOELEN Ons leveringsprogramma voor tribunes en tribunestoelen bestaat uit diverse modellen tribunestoelen, business seats, metalen tribunes en mobiele tribunes. Onze tribunestoelen kunnen ook worden

Nadere informatie

Bouwplast kunststof panelen. Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen

Bouwplast kunststof panelen. Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen Bouwplast kunststof panelen Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen Bouwplast kunststof panelen voor moderne stalinrichting Bouwplast kunststof panelen: Gemaakt van hoogwaardige grondstoffen

Nadere informatie

Defecten en onvolkomenheden in lasverbindingen: slakinsluitingen

Defecten en onvolkomenheden in lasverbindingen: slakinsluitingen Laskennis opgefrist (nr. 31) Defecten en onvolkomenheden in lasverbindingen: slakinsluitingen Slakinsluitingen in lasverbindingen komen voornamelijk voor bij die lasprocessen waarbij op de één of andere

Nadere informatie

Lasmechanisatie. complex of toch nog eenvoudig

Lasmechanisatie. complex of toch nog eenvoudig Lasmechanisatie complex of toch nog eenvoudig BIL / NIL Lassymposium, 24 en 25 november 2009, Gent, België Product Informatie Bulletin Ongeacht het lasproces dat men kiest, is de hoogste productiviteit

Nadere informatie

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies Bijl Bruggen specialist in dragende composietconstructies BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET BIJL kwaliteit Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen.

Nadere informatie

Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen NEN-EN-ISO 2553:2014. Leo Vermeulen (IWE) 21 maart Inhoud

Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen NEN-EN-ISO 2553:2014. Leo Vermeulen (IWE) 21 maart Inhoud Symbolen weergave op tekeningen Las- en soldeerverbindingen NEN-EN-ISO 2553:2014 Leo Vermeulen (IWE) 21 maart 2017 1 Inhoud Lassymbolen Afmetingen van de lassen Afmetingen van de naadvoorbereidingen Alternatieve

Nadere informatie

Onderdeel van uw succes

Onderdeel van uw succes De totaaloplossingen van Metaalbouw Groot-Ammers BV Onderdeel van uw succes bouwer Bouwer van cabines, containers en omkastingen Steeds meer fabrikanten van voertuigen, vaartuigen, kranen, carrosseriebouwers,

Nadere informatie

Universal & Console ICOSUN ICOSUN. Zonne-energie systemen. Garantie op hoog rendement. Licht in gewicht. Duurzaam. Zekere installatie

Universal & Console ICOSUN ICOSUN. Zonne-energie systemen. Garantie op hoog rendement. Licht in gewicht. Duurzaam. Zekere installatie ICOSUN ICOSUN Universal & Console Garantie op hoog rendement Licht in gewicht Duurzaam Zekere installatie Voor vrijwel alle daken Zonne-energie systemen ICOSUN Universal De hoeveelheid energie die de aarde

Nadere informatie

ALL ABOUT THE GAME CATALOGUS

ALL ABOUT THE GAME CATALOGUS ALL ABOUT THE GAME CATALOGUS TRIBUNESTOELEN Ons leveringsprogramma voor tribunes en tribunestoelen bestaat uit diverse modellen tribunestoelen, business seats, metalen tribunes en mobiele tribunes. Onze

Nadere informatie

Steelprotect Board. Brandwerend bekleden van staalconstructies

Steelprotect Board. Brandwerend bekleden van staalconstructies Steelprotect Board Brandwerend bekleden van staalconstructies 2 Inhoud Brandwerend bekleden van staalconstructies Conlit Steelprotect Board, de brandveilige oplossing 4 Lijst met componenten 4 Kiezen voor

Nadere informatie

Brabant last iedereen wint praktijk Pagina 1

Brabant last iedereen wint praktijk Pagina 1 1.0 Laspraktijk Zonder dat het expliciet vermeld wordt, wordt in elke module van de lasser verwacht dat hij/zij zelfstandig: De las kan monteren en hechten De nodige voorzorgsmaatregelen zal nemen om vervormingen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

het leidingsysteem voor professionals

het leidingsysteem voor professionals Intelligente Installatietechniek het leidingsysteem voor professionals Uw handen zijn het beste gereedschap Snel en foutloos werk leveren In een competitieve markt wilt u concurrerend, snel en foutloos

Nadere informatie

TOTAL GLAS PUIEN, DEUREN EN WANDEN

TOTAL GLAS PUIEN, DEUREN EN WANDEN TOTAL GLAS PUIEN, DEUREN EN WANDEN 1 2 Wilt u een uitnodigende winkelpui, een flexibel indeelbaar kantoor of een transparante entree? Het is allemaal mogelijk met TOTAL GLAS puien, wanden en deuren van

Nadere informatie

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen.

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichten zeker en duurzaam Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichtingen in badkamers worden over het algemeen alleen bij

Nadere informatie

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Voorzetapparatuur Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Vermijd lekke banden! Permanente magneet Verwijdert ijzer- en staal-afval van de werkvloer, in magazijnen,

Nadere informatie

Icopal Universal. IJzersterke, duurzame dakbedekking. Flexibel en licht. Betrouwbaar. Veilig verwerkbaar. Duurzaam. Universeel toepasbaar

Icopal Universal. IJzersterke, duurzame dakbedekking. Flexibel en licht. Betrouwbaar. Veilig verwerkbaar. Duurzaam. Universeel toepasbaar Icopal Universal Flexibel en licht Betrouwbaar Veilig verwerkbaar Duurzaam Universeel toepasbaar IJzersterke, duurzame dakbedekking Een universeel toepasbaar product voor platte en hellende daken Als architect

Nadere informatie

LaDura Premium. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat

LaDura Premium. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat 2 PREMIUM een bijzonder stootvaste gipskartonplaat die echt uitsluitend voordelen met zich meebrengt PREMIUM 3 PREMIUM: voor echt elke toepassing het perfecte

Nadere informatie

U n i d e k p r e f a b d a k e n

U n i d e k p r e f a b d a k e n U n i d e k p r e f a b d a k e n P r e f a b, d e n i e u w e n o r m i n b o u w e n Tijden veranderen, normen veranderen. Ook in de bouwwereld worden steeds scherpere eisen gesteld ten aanzien van het

Nadere informatie

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet De cirkel A = Lineaire economie Ontginning van grondstoffen Produceren van bouwmaterialen Bouwen Slopen Afval storten B = Circulair door recyclen Ontginning

Nadere informatie

Toepassingsnormen, praktijkrichtlijnen en kwaliteitsniveaus

Toepassingsnormen, praktijkrichtlijnen en kwaliteitsniveaus Laskennis opgefrist (nr. 22) Toepassingsnormen, praktijkrichtlijnen en kwaliteitsniveaus Toepassingsnormen en praktijkrichtlijnen moeten verzekeren dat een constructie of een component een acceptabel kwaliteitsniveau

Nadere informatie

De MineraLe isolatieplaat VOOr PLatte Daken

De MineraLe isolatieplaat VOOr PLatte Daken Ytong Multipor De minerale isolatieplaat voor platte daken Ytong Multipor Hét isolatiemateriaal voor platte daken Isolatiematerialen voor platte daken moeten aan hoge eisen voldoen. Dergelijke daken worden

Nadere informatie

MONARPLAN. De norm voor kunststof daken. afdichten en beschermen. Onderscheidend. Betrouwbaar. Nederlands product. Flexibel.

MONARPLAN. De norm voor kunststof daken. afdichten en beschermen. Onderscheidend. Betrouwbaar. Nederlands product. Flexibel. MONARPLAN afdichten en beschermen Onderscheidend Betrouwbaar Nederlands product Flexibel Duurzaam De norm voor kunststof daken * Safety overlap: snelvloeiende VARIO-bitumen aangebracht op bovenzijde van

Nadere informatie

WiseFusion OPVALLEND SNEL MIG-LASSEN

WiseFusion OPVALLEND SNEL MIG-LASSEN WiseFusion OPVALLEND SNEL MIG-LASSEN 6.10.2017 WiseFusion GEOPTIMALISEERDE LASFUNCTIE VOOR KWALITEIT, SNELHEID EN GEBRUIKSGEMAK De geoptimaliseerde lasfunctie WiseFusion produceert een zeer smalle en geconcentreerde

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER FIELDMASTER INHOUDSTAFEL 1. ALGEMEEN 3 2. OPSLAG, TRANSPORT EN PLAATSINGSVOORSCHRIFTEN 3 3. EERSTE GEBRUIK 4 4. TECHNISCHE GEGEVENS

Nadere informatie

Voorwoord. Alstublieft: uw complete vraagbaak LET OP. Waar kunt u met eventuele vragen terecht? De producten van SAB-profiel

Voorwoord. Alstublieft: uw complete vraagbaak LET OP. Waar kunt u met eventuele vragen terecht? De producten van SAB-profiel Voorwoord lstublieft: uw complete vraagbaak Dit technisch handboek is een aanvulling op het leveringsoverzicht van S-profiel. Waar het overzicht u vooral de verscheidenheid en de mogelijkheden van onze

Nadere informatie

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout.

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Algemene toelichting: De vereniging, WSV t Wrijfhout is een kleine vereniging met momenteel 11 leden. Dit gaat van jong tot oud.

Nadere informatie

SOLAR S T E L L. gemak op het dak. gemak op het dak. gemak op het dak

SOLAR S T E L L. gemak op het dak. gemak op het dak. gemak op het dak SOLA S T E L L SOLA S T E L L SOLA S T E L L SOLASTELL CO-CEATIE EN INNOVATIE VAN PODUCTEN EN DIENSTEN INNOVATIE IS GOED LUISTEEN KWWS zorgt voor een Klassieke Win-Win Situatie: We zijn ons als KWWS bewust

Nadere informatie

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN 16.12.2017 WiseRoot+ PRODUCTIEF EN KWALITATIEF HOOGWAARDIG MIG- LASPROCES WiseRoot+ is een geoptimaliseerd kortsluitbooglasproces voor het lassen van grondlagen

Nadere informatie

TE KOOP: Project 'Noordersluis' circa 32 Bedrijfsunits met 158 parkeerplaatsen.

TE KOOP: Project 'Noordersluis' circa 32 Bedrijfsunits met 158 parkeerplaatsen. TE KOOP: Project 'Noordersluis' circa 32 Bedrijfsunits met 158 parkeerplaatsen. Units zijn te koop v.a. 125 m2 v.a. prijs 155.000 V.O.N. Wij zoeken investeerders welke willen deelnemen om dit unieke project

Nadere informatie

Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal:

Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal: Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal: Genugten Agri B.V. levert complete staalconstructies met houten of stalen gordingen. Als dakbedekking worden diverse soorten stalen profielplaten,

Nadere informatie

LADURA PREMIUM. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat

LADURA PREMIUM. De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat LADURA PREMIUM De stootvaste, vezelversterkte gipskartonplaat 2 LADURA PREMIUM EEN BIJZONDER STOOTVASTE GIPSKARTONPLAAT DIE ECHT UITSLUITEND VOORDELEN MET ZICH MEEBRENGT LADURA PREMIUM 3 LADURA PREMIUM:

Nadere informatie

Geen stress met Ruukki Laser

Geen stress met Ruukki Laser Geen stress met Ruukki Laser www.ruukki.com Meer dan 15 jaar expertise Géén spanning met Ruukki Laser Ruukki was de eerste staalproducent in Europa die de uitdaging aanging om plaatstaal te ontwikkelen

Nadere informatie

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN

5 PRODUCTEN 5.3 SYSTEEMVLOEREN PRODUCTEN.3 SYSTEEMVLOEREN RIBBENVLOER Een ribbenvloer is een vrijdragende systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in de lengterichting (overspanningsrichting) van ribben zijn voorzien. Ook

Nadere informatie

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN

WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN WiseRoot+ ZEER EFFICIËNT LASSEN VAN GRONDLAGEN "WiseRoot+ is ongelooflijk gebruiksvriendelijk en doet wat er wordt beloofd. Hiermee kunnen wij op eenvoudige wijze omgaan met een breed scala aan afwijkingen

Nadere informatie

Geometrische afwijkingen - deel 1

Geometrische afwijkingen - deel 1 Laskennis opgefrist (nr. 56) Geometrische afwijkingen - deel 1 In deze aflevering bespreken we: Bovenmatig lasmetaal Randinkarteling Overbloezing Uitlijnigheid Onvolledige lasnaadvulling Dergelijke onvolkomenheden

Nadere informatie

6.0 BEVESTIGINGSCLIPS. Bevestigingsclips. Bevestigingsclips 6.0. WKK: producent van bevestigingsclips

6.0 BEVESTIGINGSCLIPS. Bevestigingsclips. Bevestigingsclips 6.0. WKK: producent van bevestigingsclips 6.0 Bevestigingsclips Bevestigingsclips 6.0 WKK: producent van bevestigingsclips WKK heeft door middel van haar dochteronderneming WKK Automotive de beschikking over een eigen productiefaciliteit voor

Nadere informatie

persinformatie Persluchtmotor met inbouwhoogte van slechts 150 mm

persinformatie Persluchtmotor met inbouwhoogte van slechts 150 mm persinformatie Industriele techniek: perslucht- & elektrische gereedschappen Atlas Copco Tools Nederland, Merwedeweg 7, NL -, Tel. 078-6230230, Fax 078-6104702, tools.nl@nl.atlascopco.com, www.atlascopco.nl

Nadere informatie

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen. De draagconstructie

Nadere informatie

Klik op www.debedijking.nl of www.badhoevese.nl om onze site te bezoeken.

Klik op www.debedijking.nl of www.badhoevese.nl om onze site te bezoeken. Rubbercover EPDM Rubbercover: bewezen prestaties Het Firestone rubbercover membraan is gemaakt van synthetisch rubber, EPDM genoemd. Het Rubbercover Systeem is afgeleid van de hoogwaardige Firestone EPDM

Nadere informatie

TECElogo. het leidingsysteem voor professionals. Uw handen zijn het beste gereedschap. Intelligente Installatietechniek

TECElogo. het leidingsysteem voor professionals. Uw handen zijn het beste gereedschap. Intelligente Installatietechniek TECElogo het leidingsysteem voor professionals Intelligente Installatietechniek Uw handen zijn het beste gereedschap September 2015 In een competitieve markt wil je concurrerend, snel en foutloos werk

Nadere informatie

Krimpvervorming - Verschijningsvormen en oorzaken

Krimpvervorming - Verschijningsvormen en oorzaken Laskennis opgefrist (nr. 4) Krimpvervorming - Verschijningsvormen en oorzaken Figuur 1: Doordieping (bukkeling) van de staalplaat tussen de verticale en horizontale verstijvingsprofielen ten gevolge van

Nadere informatie

De ijzersterke combinatie voor elk dak

De ijzersterke combinatie voor elk dak Icopal Universal De ijzersterke combinatie voor elk dak Flexibel en licht Eenlaags systeem Veilig verwerkbaar (NEN 6050) Duurzaam Universeel toepasbaar Toepassing van Icopal Universal WS als onderlaag

Nadere informatie

Schöck Isokorb type QS 10

Schöck Isokorb type QS 10 Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type 10 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 152 Afmetingen 153 Kopplaat staalconstructie/bijlegwapening 154 Capaciteiten/Voegafstanden/Inbouwtoleranties 155 Inbouwhandleiding

Nadere informatie

Durus EasyFinish Polymeervezels. Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één

Durus EasyFinish Polymeervezels. Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één Durus EasyFinish Polymeervezels Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één Eenvoudig in gebruik Kostenefficiënt Milieuvriendelijk Gecertificeerd ATG 3098 Durus EasyFinish Polymeervezels

Nadere informatie

Fred Neessen. Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel?

Fred Neessen. Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel? 2 Het lassen van ongelijksoortige verbindingen Kan dat allemaal wel? 3 Het lassen van ongelijksoortige verbindingen. Kan dat allemaal wel? en Harm Meelker, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen Inleiding Het

Nadere informatie

welkom in de wereld van EPDM vochtkerende systemen

welkom in de wereld van EPDM vochtkerende systemen welkom in de wereld van EPDM vochtkerende systemen aangenaam Hertalan Rubber Products vindt zijn oorsprong in 1895 onder de vleugels van Hertel. Vanaf de zestiger jaren produceren wij Hertalan EPDM folie.

Nadere informatie

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast Funderingsherstel bij woningen en andere gebouwen is niet zelden zeer ingrijpend. In de regel moet de complete bestaande vloer worden verwijderd

Nadere informatie

Project: Nieuwbouw 7 woningen Plan Paardendorp Paardendorpseweg Zelhem. Onderwerp: Statische berekening 2x 2 onder 1 kap woningen blok 2

Project: Nieuwbouw 7 woningen Plan Paardendorp Paardendorpseweg Zelhem. Onderwerp: Statische berekening 2x 2 onder 1 kap woningen blok 2 Project: 17-151 Nieuwbouw 7 woningen Plan Paardendorp Paardendorpseweg Zelhem Onderwerp: Statische berekening 2x 2 onder 1 kap woningen blok 2 Opdrachtgever: Paardendorp bv. Vledderweg 19 8381 AB Vledder

Nadere informatie

poederblusser CoNsTruCTIe MATerIAAl & GebruIK

poederblusser CoNsTruCTIe MATerIAAl & GebruIK poederblusser ps1-x AbC Het model PS1-X ABC is een poederblusser onder druk met manometer, speciaal ontworpen voor de wagen, het zeewezen en huishoudelijk gebruik. Gebruikstemperaturen: van -0 C tot +60

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES

INSTALLATIE-INSTRUCTIES ALGEMEEN Deze installatie-instructies zijn alleen van toepassing op de hieronder vermelde ROTO-bouwproducten: Regenwateropslagtanks Afvalwaterzuiveringsinstallatie Olieafscheiders Vetafscheiders Pompstations

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES 1. Productblad: Longeer overkapping Dome 20. Unieke Pluspunten

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES  1. Productblad: Longeer overkapping Dome 20. Unieke Pluspunten BUILT FOR Regelmatige beweging is van groot belang voor de conditie van elk paard. Door middel van een trainingsmolen overkappingen kunt u uw paard de nodige beweging geven in een gecontroleerde veilige

Nadere informatie

Voor een duurzame bescherming van metaal. coatingmanagers. Internet www.dijkmancoating.nl. E-mail info@dijkmancoating.nl. Telefoon +31 (0)314 37 04 10

Voor een duurzame bescherming van metaal. coatingmanagers. Internet www.dijkmancoating.nl. E-mail info@dijkmancoating.nl. Telefoon +31 (0)314 37 04 10 Voor een duurzame bescherming van metaal Telefoon +31 (0)314 37 04 10 Internet www.dijkmancoating.nl E-mail info@dijkmancoating.nl Van de ontwerpfase tot aan de logistiek Zoals u weet is de metaalindustrie

Nadere informatie

Nieuw gewapende grondsysteem snel gemonteerd bij Schipholviaduct

Nieuw gewapende grondsysteem snel gemonteerd bij Schipholviaduct 1 Nieuw gewapende grondsysteem snel gemonteerd bij Schipholviaduct Met medewerking van: H.M. Zeiderveld, Projectleider Van der Made Betonbouw BV, Zevenbergen en ing. M. van den Berg, Directeur Terre Armée

Nadere informatie

Marleen Rombouts Lasercentrum Vlaanderen, Vito, Mol (België) Marleen.Rombouts@vito.be

Marleen Rombouts Lasercentrum Vlaanderen, Vito, Mol (België) Marleen.Rombouts@vito.be 26/01/2012 Lasercladden, een duurzaam proces voor het produceren en herstellen van componenten Marleen Rombouts Lasercentrum Vlaanderen, Vito, Mol (België) Marleen.Rombouts@vito.be Lasercentrum Vlaanderen

Nadere informatie

Statische berekening BEM ZK Projectnummer : 11901

Statische berekening BEM ZK Projectnummer : 11901 BEM1606273 gemeente Steenbergen Kerkhofweg 5 4835 GA Breda 076 560 2070 info@sterk-adviesbureau.nl www.sterk-adviesbureau.nl Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 14-12-2016 ZK16004950 Statische berekening

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer

Nadere informatie

GORDINGEN EN WANDREGELS

GORDINGEN EN WANDREGELS GORDINGEN EN WANDREGELS Verzinkte profielen Index Gordingen 2 Z-gordingen 2 Σ-gordingen 3 Sleeve-stukken 4 Σ-sleeve 4 Dakrand 6 Dakrandprofiel 6 Bevestigingsplaten 7 Geboutte bevestigingsplaat voor type

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Zetrobot: Eind mei 2005 hebben wij een zetrobot, die in staat is vanaf een seriegrootte van 50 stuks bedrijfseconomisch te functioneren.

Zetrobot: Eind mei 2005 hebben wij een zetrobot, die in staat is vanaf een seriegrootte van 50 stuks bedrijfseconomisch te functioneren. Automatisering Zetrobot: Eind mei 2005 hebben wij een zetrobot, die in staat is vanaf een seriegrootte van 50 stuks bedrijfseconomisch te functioneren. Doelstelling van ons is om een hogere zetnauwkeurigheid

Nadere informatie

AANBESTEDINGSTEKST OPBOUWSCREENS

AANBESTEDINGSTEKST OPBOUWSCREENS AANBESTEDINGSTEKST OPBOUWSCREENS PHAZSCREEN TYPE 85 ASN - 95ASN 1. Bergingskast (om bovenop het raam te monteren) Geëxtrudeerde omkasting bestaande uit 1 deel (voor- & bovenprofiel). De omkastingsprofielen

Nadere informatie

Reinwaterpark Overveen. Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage

Reinwaterpark Overveen. Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage Reinwaterpark Overveen Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage 12 oktober 2016 Kenmerk R001-1241816JDH-pws-V01-NL Verantwoording Titel Reinwaterpark Overveen Opdrachtgever Riso Vastgoed

Nadere informatie

Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren

Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren Producten Holle Wand Massieve Wand SV-vloeren Holle Wand Product en toepassing Het Alvon Holle Wand element bestaat uit twee geprefabriceerde schillen die door middel van tralieliggers met elkaar verbonden

Nadere informatie

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al meer dan 10 jaar in Engeland wordt toegepast, waarbij hoge isolatiewaarden, een minimaal aantal aan koudebruggen

Nadere informatie

KEMPPI K3 LASAPPARATUUR. ArcFeed 300 SPANNINGSDETECTERENDE DRAADAANVOERUNIT

KEMPPI K3 LASAPPARATUUR. ArcFeed 300 SPANNINGSDETECTERENDE DRAADAANVOERUNIT KEMPPI K3 LASAPPARATUUR ArcFeed 300 SPANNINGSDETECTERENDE DRAADAANVOERUNIT 1.05.2019 ArcFeed 300 MIG/MAG-PRODUCTIVITEIT VAN EEN CC/CV- LASSTROOMBRON ArcFeed 300 is een spanning detecterende draadaanvoerunit

Nadere informatie

Programma. Dinsdag 27 november 2012. Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine

Programma. Dinsdag 27 november 2012. Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine WELKOM Programma Dinsdag 27 november 2012 Voorwoord Presentatie ProduLAS Rondleiding ProduLAS Presentatie BalkenLasMachine Demo BalkenLasMachine Het bedrijf ProduLAS Robotica Productie Engineering Service

Nadere informatie