Individueel begeleidingsplan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Individueel begeleidingsplan"

Transcriptie

1 Individueel begeleidingsplan Periode 9 en 10 Addy Cramer

2 Individueel begeleidingsplan Periode 9 en 10 Naam: Studentnummer: Cliënt Docent begeleider: Studie: Vak Periode: Datum voltooiing: Addy Cramer R. Balder Leonie te Loo Sport en Bewegen Hogeschool Inholland Haarlem Individuele begeleiding tot

3 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Resultaten... 7 Discussie... 9 Conclusie Product evaluatie Proces evaluatie Bronnen Bijlagen Bijlage 1. Intake formulier + PAR- Q Bijlage 2. Testprotocollen en referentie waarden Bijlage 3. Trainingen... 19

4 Inleiding Op dinsdag 16 september heeft het intake gesprek plaatsgevonden met de cliënt. Ter voorbereiding op het gesprek heeft de cliënt het intake formulier en de PAR- Q test ingevuld. Deze gegevens zijn bijgevoegd in bijlage 1. De cliënt De cliënt is een man van 24 jaar en is werkzaam als visspecialist in Alkmaar. De cliënt heeft een staand beroep. De cliënt vindt dat hij een buik heeft en te zwaar is waar hij graag wat aan wilt doen. De cliënt heeft vroeger vele uren in de dansschool doorgebracht en vond het heerlijk om te dansen. Hij is echter wegens tijd tekort gestopt met dansen. Hij danst nu alleen nog een uur op zondag. Hij is een keer 7 kilo afgevallen doordat hij erg op zijn voeding inname ging letten, maar vond het erg moeilijk om vol te houden. De cliënt woont en werkt in Alkmaar. Hij werkt 6 dagen in de week en werkt naast de vis speciaal zaak ook in de kroeg. Het liefst gaat hij op de scooter naar zijn werk en spreekt elke dag af met wat vrienden. Doordat hij twee baantjes heeft en graag zijn vrienden ziet, zegt hij weinig tijd te hebben om voldoende te bewegen. Zijn diensten zijn daarnaast ook zeer onregelmatig en krijgt de cliënt ook onvoldoende slaap op de dagen dat hij bij de visspeciaalzaak werkt en de kroeg. De cliënt geeft aan verder geen last van blessures te hebben. Hoewel hij wekelijks een bezoek brengt aan de chiropractor voor zijn rug. Toen hij klein was heeft hij zijn pols gebroken en niet in het gips gehad. Hierdoor zijn de botten in zijn pols scheef gaan groeien. De cliënt geeft aan verder alles met zijn pols te kunnen doen mits hij deze niet te zwaar belast. De cliënt wil zich graag fitter voelen en lekkerder in zijn vel zitten. Hij ziet zelf ook in dat het gezonder is om op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de scooter, hoewel hij die keuze erg lastig vindt aangezien hij aangeeft vaak te laat van huis weg te gaan om naar zijn werk te fietsen. Aangezien de cliënt ook aangeeft te weinig te bewegen in zijn dagelijks leven vindt hij dat dit verbetert moet worden. Daarnaast houdt meneer er ook erg van om veel en lekker te eten maar zegt dat hij dit als het echt moet zelf in de hand kan houden. Daarom is het voor hem belangrijker om het aspect van bewegen aan te pakken. De doelen die opgesteld zijn, zijn als volgt: Aan het einde van de trainingsperiode van 20 weken, is de taille omtrek met 5 cm vermindert. Aan het einde van de trainingsperiode van 20 weken zit de cliënt lekkerder in zijn vel, dit wordt gemeten aan de hand van een likert schaal (schaal van 1 tot 10 Hoe lekker zit u op dit moment in uw vel?)

5 Het gedrag Om aan de opgestelde doelen te kunnen werken is het belangrijk om te weten waar het huidige gedrag vandaan komt. Er zijn verschillende modellen ontwikkeld om begeleiders en ontwikkelaars te helpen ontdekken waar het huidige gedrag mede door is ontstaan. (Assema, Brug, & Lechner, 2010). Er is gekozen om gebruik te maken van het ASE model aangezien die globaal in kaart brengt hoe de cliënt tegen het probleem aan kijkt en tevens worden barrières in beeld gebracht. In de eerste weken is het volgende ASE model tot stand gekomen, deze ziet u in figuur 1. Hieruit komt naar voren dat de cliënt wel wil veranderen maar dat er toch nog barrières zijn. Figuur 1. Het ASE model gericht op de cliënt. Naast het ASE model is er ook gebruik gemaakt van het Trans theoretisch Model (TTM). Volgens het TTM zit de cliënt in de precontemplatiefase. Hij heeft de wil tot veranderen maar mist de handvaten om dit ook daadwerkelijk te doen. Het beweegprogramma Uit onderzoek is gebleken dat High- Intensity Interval Training (HIIT) er voor zorgt dat de lichaamssamenstelling verbeterd. (De Feo, P, 2013) Daarnaast kan HIIT er ook voor zorgen dat een cliënt met een lage eigen effectiviteit sneller geneigd is om af te haken tijdens dit soort trainingen, ook doordat deze voldoende kennis mist. Omdat voor de voordelen van HIIT zwaarder wegen dan de nadelen, is er voor gekozen om 1 keer in de week HIIT aan te bieden, om zo het metabolisme te versnellen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en de spiermassa te vergroten. Om ook aan de beweegnormen te komen, is het de bedoeling dat mijn cliënt drie dagen in de week met de fiets naar het werk gaat. Om de eigen effectiviteit te vergroten gaat de client een keer in de week zelf sporten en kan deze zelf de activiteit kiezen, mits de activiteit minstens 30 achtereenvolgende minuten duurt. Op deze manier zijn er meerdere momenten in de week waarbij de cliënt sport. (Hansen, D., Dendale, P., Berger, J., van Loon, L., & Meeusen, R., 2007).

6 Bijstellen interventie Halverwege het beweegprogramma kreeg de cliënt motivatie problemen. De cliënt gaf aan vaak last te hebben van spierpijn en zei dat hij dit geen prettig gevoel vond. Aan de hand van de tussenmeting en op verzoek van de cliënt is het beweegprogramma aangepast. De cliënt gaf namelijk aan sporten in het algemeen niet leuk te vinden en het resultaat kwam voor hem niet snel genoeg. De cliënt vindt het prettig om resultaat te zien voor het harde werken. Vanwege deze redenen is er gekozen om de intensiteit van de oefeningen omlaag te halen en is er geprobeerd het sporten leuk te maken voor de cliënt. In plaats van een keer in de sportschool HIIT- training te doen is er gekozen om een keer in de week een flink eind op stevig tempo (6 km/u) te wandelen of te fietsen (15 km/u). Het is echter nog steeds de bedoeling dat de cliënt zelf ook actie onderneemt en zelfstandig een cardio activiteit uitvoert. Uit onderzoek is gebleken dat wandelen dagelijks een half uur wandelen goed is voor een heleboel dingen. Wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterol gehalte in het bloed en het verbetert de conditie van hart en bloedvaten. Daarnaast is het ook goed voor aantal van de volgende voorbeelden: - De longen; het vermogen om zuurstof op te nemen wordt door wandelen vergroot. - Tegen diabetes; het verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58%. - Voor de hersenen; wandelaars zijn opgewekter en het geheugen functioneert beter. - - Tegen depressie Tegen overgewicht: Wie met een snelheid van 5km/u door loopt kan flink afvallen. Van een kilo in twee maanden tot zes kilo in een jaar. (Riel & Joode, 2014) Naar aanleiding van de verandering in beweegprogramma zijn de programma doelen gewijzigd. De doelen zijn nu als volgt: Aan het einde van de trainingsperiode van 20 weken, is de taille omtrek met 2cm vermindert.

7 Resultaten De testen die zijn uitgevoerd tijdens de begin-, tussen- en eind meting zijn: - Astrand fiets test - BMI meting (lichaamslengte + gewicht) - Middel omtrek - Middel- heup ratio - Vertrouwen schaal - Belangenschaal Test resultaten: Vertrouwen schaal: Belangen schaal: Begin meting: Tussen meting: Eind meting: Lekker in je vel? Naarmate de tijd vorderde kreeg de cliënt meer vertrouwen in zijn eigen kunnen en zat de cliënt aan het einde van het programma ten aanzien van de nul meting lekkerder in zijn vel. Nul meting Astrand: BMI: Middel omtrek: Middel- heup ratio: Zeer slecht Slecht Redelijk Goed Zeer goed 30 l/m/kg cm 0.90 Tussen meting Zeer slecht Slecht Redelijk Goed Zeer goed Astrand: 31 l/m/kg BMI: 30.6 Middel 113 cm omtrek: Middel heup ratio:

8 Eind meting Astrand: BMI: Middel omtrek: Middel- heup ratio: Zeer slecht Slecht Redelijk Goed Zeer goed 32 l/m/kg cm 0.90 Een goede middel- heup ratio wil niet per definitie zeggen dat de cliënt gezond is, maar dat er goede vet verdeling is in het lichaam tussen de buik en de heup. Een verhoogde middel- heup ratio zou kunnen betekenen dat er meer visceraal vet in het lichaam zou zitten wat verschillende gevolgen zou kunnen hebben.

9 Discussie Resultaten Uit onderzoek blijkt dat als men elke dag dertig minuten wandelt deze dan in twee maanden tijd een kilo af kan vallen. (Riel & Joode, 2014) Aangezien de cliënt niet elke dag dertig minuten heeft gewandeld maar twee keer in de week een uur heeft de cliënt de gewenste resultaten niet behaald. De behaalde resultaten komen niet overeen met de resultaten voor wat gebruikelijk is in gewichtsverlies. De VO2max is echter wel verbeterd en de cliënt zat door het wandelen ook lekkerder in zijn vel. De Astrand fiets test is volgens protocol uitgevoerd, de ergonomische fiets in de sportschool gaf echter niet het wattage aan, alleen het niveau van weerstand. Aan de hand daarvan zijn de resultaten geïnterpreteerd. Er is een schatting gemaakt van de VO2max. Doordat het protocol elke keer hetzelfde was uitgevoerd geven de resultaten wel een beeld van een verbeterde VO2max. Sterke punten interventie Sommige wandelingen waren korte interval trainingen. Dan zocht ik een start en eind punt op en tussen die punten zouden we een klein stukje sneller wandelen als soort van interval. Toen we voor het eerst gingen wandelen had de cliënt aan het eind weinig lucht meer over. Nadat we hetzelfde rondje een paar keer gelopen hadden met interval er tussendoor ging het de cliënt steeds beter af. Hij merkte zelf ook op dat het makkelijker en beter ging en hoefde tussendoor niet meer te stoppen om op adem te komen. Doordat hij zelf de resultaten begon te zien kreeg de cliënt ook steeds meer motivatie om te trainen. Zwakke punten interventie Door de aanpassing in het beweegprogramma ging de trainingsintensiteit achteruit. Hierdoor zijn de aanvankelijk gewenste resultaten niet bereikt. Doordat de cliënt niet heeft getraind zonder begeleiding blijft de eigen effectiviteit van de cliënt laag. Hierdoor zal er geen permanente gedragsverandering plaats vinden en is het voor de cliënt makkelijker om in het oude leefpatroon terug te vallen. Er is niet elke week getraind en veel trainingen zijn weer tegen het einde herhaald. Overige factoren De cliënt had weinig tijd doordeweeks om te trainen door zijn drukke werk- en sociale agenda. Er werd een keer in de week met begeleiding getraind, maar de cliënt vond het moeilijk om zelf actie te ondernemen door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te gaan. Daarnaast houdt de cliënt erg veel van eten en vind het moeilijk om maat te houden met het aantal eetmomenten en portiegrootte. Dit zijn redenen waarom de cliënt het aanvankelijke doel misschien niet heeft gehaald. De cliënt was een week voor de eindmeting erg druk met werk waardoor hij weinig at en toch veel energie verbruikte. Hierdoor is de cliënt wellicht afgevallen wat tot een lager BMI en verminderde heup omtrek heeft geleid.

10 Conclusie Product evaluatie Het doel van de interventie was een vermindering van de middelomtrek met twee centimeter en dat de cliënt lekkerder in zijn vel zou gaan zitten. Het eerste doel is helaas niet behaald, de cliënt kwam eerst aan in gewicht en middelomtrek, daarna is hij echter wel weer afgevallen, maar de oorzaken van het afvallen zijn wellicht niet toe te schrijven aan het beweegprogramma. De cliënt is wel lekkerder in zijn vel gaan zitten. Hij voelde zich zelfverzekerder en had het gevoel de wereld aan te kunnen. Hij merkte ook dat hij langer en verder kon wandelen dan voor de trainingsperiode. Proces evaluatie De competenties waaraan gewerkt zijn, zijn de competenties professionaliseren, uitvoeren en innoveren. Er is voor deze competenties gekozen omdat zij aansluiten bij het doel van het beweegprogramma. Er is gezocht naar een innovatief beweegprogramma en dat programma heb ik eigen gemaakt. Helaas is het niet geworden zoals ik dat wilde, maar de cliënt was er zelf wel tevreden mee. De oefeningen tussendoor heb ik voor de cliënt ook zo leuk en afwisselend mogelijk gemaakt. De competentie uitvoeren kwam aan bod doordat ik zelf het beweegprogramma heb uitgevoerd met de cliënt in de buitenlucht. Het was dus belangrijk dat ik zelf op de hoogte was van de omgeving en de risico s van het programma. Voor dit beweegprogramma moest ik een professionele houding aannemen tegenover de cliënt. Ik zorgde door in sportkleding op tijd op locatie te zijn en dat de lessen tijdig voorbereid waren. Zelf ben ik niet tevreden met hoe het proces gegaan is. Ik had graag meer resultaten willen zien, dit had bereikt kunnen worden door intensievere begeleiding en meer controle op de cliënt. Het eerdere beweegprogramma bleek niet geschikt voor de wensen van de cliënt. Ik vond het moeilijk om voldoende uitdaging aan het beweegprogramma toe te voegen. Zelf had ik bepaalde verwachtingen van het oorspronkelijke beweegprogramma, ik vind het soms moeilijk om mijn eigen verwachtingen los te laten en vergelijk mijzelf vaak met anderen. In dit geval moet ik mij richten op de ervaringen van de cliënt. Als er uitgegaan wordt van het uitgangspunt van de cliënt is het beweegprogramma wel geslaagd. De cliënt wil zelf graag doorgaan met het programma onder mijn begeleiding. Hij zegt het programma te waarderen en dat hij zelf verschil merkt. Hij is bereid een stap extra te doen om sneller en meer resultaat te behalen. De cliënt geeft toe dat hij soms liever lui dan moe is en vindt het dan fijn dat er al is afgesproken om te trainen zodat hij er niet zo makkelijk onderuit kan komen.

11 Er is geleerd hoe om te gaan met weerstand in de vorm van gebrek aan motivatie. Doordat de cliënt niet altijd even gemotiveerd was, werd ik dat ook niet. Hierdoor had ik zelf ook weinig zin om er moeite in te steken. Na veel gesprekken en motiverende gesprekken werd het probleem uiteindelijk wel opgelost, maar het was niet altijd even makkelijk. Voor een volgende keer zal ik meer aan de cliënt zelf overlaten wat betreft de invulling van het beweegprogramma. Afgelopen periode kwam ik met ideeën over de invulling, maar misschien als de cliënt dit zelf had kunnen doen was hij misschien gemotiveerder en zouden de resultaten misschien wel behaald worden. Daarnaast is het voor mijzelf belangrijk niet te hoge verwachtingen te hebben zodat het makkelijker is om met teleurstelling om te gaan als de verwachtingen niet behaald worden.

12 Bronnen 1. Bijma, M., & Lak, M. (2012). Leefstijlcoaching. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 2. Brug, J., van Assema, P., & Lechner, L. (2010). Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Assen: Van Gorcum & Comp. B.V. 3. De Feo, P. (2013) Is high intensity exercise better than moderate intensity exercise for weight loss? Health lifestyle Institute, University Perugia Italy. 4. Geysel, Hlobil, & Mechelen, v. (1990). Conditietets. Haarlem: EVRO. 5. Hansen, D., Dendale, P., Berger, J., van Loon, L., & Meeusen, R. (2007). The effects of exercise training on fat- mass loss in obese patients during energy intake restriction. Sportmed, Nationaal Kompas (2014) Hoe veel mensen hebben overgewicht? Opgehaald van Nationaal Kompas: n/overgewicht/hoeveel- mensen- hebben- overgewicht/

13 Bijlagen Bijlage 1. Intake formulier + PAR- Q

14

15

16

17 PHYSICAL ACTIVITY READINESS Q UESTIONNAIRE PAR- Q (Een vragenlijst voor mensen tussen 15 en 69 jaar) Het regelmatig uitvoeren van fysiek activiteiten is leuk en gezond. Steeds meer mensen worden actief. Meer actief worden is voor de meeste mensen erg veilig. Hoewel, sommige mensen wordt geadviseerd eerst hun (huis)arts te consulteren voordat zij actiever gaan worden. Indien u overweegt om veel actiever te worden dan u nu bent, beantwoord dan de 7 vragen hieronder. Indien U in de leeftijd bent tussen 15 en 69 jaar, geeft de PAR- Q aan wanneer u uw arts voor aanvang moet consulteren. Indien u ouder bent dan 69 jaar, en u niet lichamelijk actief ben, raadpleeg dan uw arts voordat u actiever gaat worden. Gebruik uw gezond verstand voor het beantwoorden van deze vragen. Lees de vragen eerst aandachtig door, beantwoord daarna elke vraag eerlijk met JA of Nee. Alles: Nee

18 Bijlage 2. Testprotocollen en referentie waarden Astrand Test: Astrand test is een fiets test om VO2max te berekenen. Het is een sub maximaal test. Door middel van de berekening van de VO2max of het aflezen van een monogram kan een indruk van het uithoudingsvermogen worden verkregen. Benodigdheden: - fietsergometer - hartslag meter - Astrand & Rhyming monogram met leeftijd correctie. Uitgangshouding: De cliënt doet de hartslagmeter om en neemt plaats op de fiets. Het zaldel moet op de juiste hoogte ingesteld worden. In de laagste stand van het pedaal moet de knie zeer licht gebogen zijn. Instructie: Er wordt gefietst met een snelheid van ongeveer 60 RPM. Er wordt begonnen met een korte opwarming van twee minuten. Hierna wordt de juiste testbelasting ingesteld. De test duurt 6 min. Met daarna een cooling down van 5 minuten. Uitvoering: De cliënt fietst eerst gedurende twee minuten op een laag wattage. Breng vervolgens het wattage omhoog tot de testbelasting. De trapfrequentie blijft tussen de RPM. Iedere minuut wordt de hartslag gemeten. Voor mannen is het instap wattage 70 watt en voor vrouwen 50 watt. De hartslag moet boven de 130 slagen per minuut uit komen. Indien dit niet het geval is mag het wattage opgevoerd worden. In de laatste minuut wordt de hartslag om de 15 seconden gemeten, indien er geen sprak is van steady state wordt de gemiddelde hartslag van de laatste twee minuten gebruikt om mee te rekenen. Indien de cliënt de HFmax bereikt, de test stoppen. Referentie tabellen: (Swinkels-Meewisse & Engelen, 2011)

19 Bijlage 3. Trainingen Er is niet elke week getraind, en veel trainingen zijn aan het einde weer herhaald. Training week Er wordt +/- 3 km gewandeld op een rustig tempo. In week twee wordt dezelfde route gelopen maar dan tussen punt 4 en 5 komt een kleine interval loop om te zien of de cliënt het rondje sneller is gaan lopen. In week 9 dient dit rondje als test, hoeveel sneller heeft de cliënt dit rondje gelopen? Training week : Deze week staat er een route van +/- 4 km op het programma. De route wordt op een rustig tempo gelopen. De week daarna komt er tussen punt 6 en 7 een korte interval. In week 5 wordt de route zoals in week 3 gelopen, op een rustig tempo. Aan het einde van de training wordt er gekeken of er verschil is in de duur van de training. Is de cliënt sneller gaan wandelen?

20 Training week Wandeling van +/- 6 km op rustig tempo. In week 7 komt er een interval tussen punt 4 en 3 en punt 11 en 12. In week 8 rondje zonder interval lopen en meten hoe lang het nu duurt om het rondje te lopen, sneller of langzamer? Week 10: Test week.

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013 Praktijkervaring Marloes 2012/2013 Inhoud 1) Persoonlijke doelstelling... 2 2) Beschrijving activiteiten... 2 3) Feedback van 1 betrokken persoon... 3 Bijlage 1: Samenvatting Gedachtenmanagement door Herman

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Fitnesstrainer A. Lesdag 5 Trainingsleer Deel 2. Erkend Fit!vak opleidingscentrum

Fitnesstrainer A. Lesdag 5 Trainingsleer Deel 2. Erkend Fit!vak opleidingscentrum Fitnesstrainer A Lesdag 5 Trainingsleer Deel 2 Erkend Fit!vak opleidingscentrum www.start2move.nl Intensiteitscontrole methoden Cardiovasculair De volgende 3 intensiteitscontrole methoden worden het meest

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007.

Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007. Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007. Geachte heer Herber, Naar aanleiding van de 15 november 2007 bij u gedane keuring kan ik het volgende melden: Vraagstelling: conditie

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Individuele project. Eindverslag. Dominique van Maas BEL3B Leonie te Loo

Individuele project. Eindverslag. Dominique van Maas BEL3B Leonie te Loo Individuele project Eindverslag Dominique van Maas BEL3B 494807 Leonie te Loo 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Aanpassing lifestyleadvies... 3 Metingen... 5 Effectevaluatie... 7 Procesevaluatie...

Nadere informatie

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com 1 Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer je een fysieke beperking, een blessure of klachten hebt van welke

Nadere informatie

Fitness doelen stellen

Fitness doelen stellen Fitness doelen stellen Waarom is fysieke gezondheid belangrijk? Het is aantoonbaar dat mensen die fysiek actief zijn: Langer leven Minder last hebben van een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol,

Nadere informatie

Diafit. Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten

Diafit. Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten Diafit Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten Inleiding Met u is besproken dat u zich kunt aanmelden voor het test- en trainingsprogramma van het Albert Schweitzer ziekenhuis voor

Nadere informatie

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Dit formulier bepaalt uw lichamelijke activiteiten niveau. Lees dit formulier door en kies de zin die het beste aansluit bij uw huidige

Nadere informatie

Titel: Sport en Bewegen na transplantatie. Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle

Titel: Sport en Bewegen na transplantatie. Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle Titel: Sport en Bewegen na transplantatie Naam spreker: Dr. Dorien M. Zelle Wie is Dorien Zelle - Onderzoeker in het UMCG - Gepromoveerd in bewegen en nierziekte - Maar ook sport liefhebber! Motieven om

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1-

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Computerhandleiding De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Knopfuncties Er zijn in totaal 6 toetsen aanwezig, namelijk

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

Fietsen tijdens uw dialysebehandeling

Fietsen tijdens uw dialysebehandeling Fietsen tijdens uw dialysebehandeling Uw arts of verpleegkundige heeft u verteld over de mogelijkheden om te fietsen tijdens uw dialysebehandeling. Het Meander Niercentrum streeft ernaar om al haar patiënten

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist

Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist Effectieve voeding en beweging bij overgewicht Esther van Etten Sportdietist - Sportdietist: - Eigen praktijk: SMC Fysiomed Amsterdam - Nationale roeiselectie: KNRB - Schrijven van blogs en columns: JOGG,

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

1e jaargang nr. 4 - juli/augustus 2015

1e jaargang nr. 4 - juli/augustus 2015 NIEUWSBRIEF 1e jaargang nr. 4 - juli/augustus 2015 MAG JE TRAINEN ALS JE NOG SPIERPIJN HEBT VAN DE VORIGE KEER? Er zijn verschillende soorten spierpijn. Je kunt spierpijn hebben van zowel een cardio workout

Nadere informatie

Lesdag 11. Voeding, Bewegen & Gedrag 1

Lesdag 11. Voeding, Bewegen & Gedrag 1 Lesdag 11 Voeding, Bewegen & Gedrag 1 Lesdag 11 vbg Waar staan we? Theorie: Stofwisseling Bewegen en afvallen Krach@raining Bewegen Krach@raining PrakCjkopdracht proefcliënt Opdracht lesdag 12 vbg Voeding,

Nadere informatie

Evaluatie FysiohuisTraining

Evaluatie FysiohuisTraining Evaluatie FysiohuisTraining 2014 INLEIDING Sinds 2013 is er binnen het Fysiohuis de mogelijkheid voor oud-patiënten en andere geïnteresseerden onder begeleiding van een fysiotherapeut te trainen. Het doel

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis.

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. Zonder twijfel is een gebrek aan de juiste kennis de voornaamste reden waarom mensen moeite

Nadere informatie

TRAININGS- HANDLEIDING

TRAININGS- HANDLEIDING 1 TRAININGS- HANDLEIDING 2 Frank den Blanken PT methode Fitness Intentie Techniek Deze methode is door Frank den Blanken ontwikkeld om betere / snellere resultaten te krijgen. Het is zo effectief doordat

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling FYSIOTHERAPIE Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling BEHANDELING Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling Als u te maken krijgt met kanker is dit zeer ingrijpend. Tijdens en na

Nadere informatie

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek Inventarisatie (A) Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen? SOMS

Nadere informatie

Bewegen en Gezondheid

Bewegen en Gezondheid Bewegen en Gezondheid Fit zijn en fit blijven Iedereen wil gezond en fit zijn. Om fit te blijven kun je bijvoorbeeld sporten, niet roken, voldoende rust nemen en gezond eten. Al die zaken horen bij een

Nadere informatie

Inhoud Hoe BRAVO ben jij?

Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inleiding 2 De behandeling van een aandoening 2 Medicijnen 2 Leefstijl 5 Een verergering van je klachten 6 Jouw behandelplan 8 Bewegen 8 Roken 8 Alcohol en voeding 8 Ontspanning

Nadere informatie

Meer bewegen minder benauwd

Meer bewegen minder benauwd Voorheen Astma Fonds Meer bewegen minder benauwd 1 2 Bewegen met een longziekte is niet altijd makkelijk. Wanneer u start met bewegen of sporten kunt u in het begin benauwder zijn. Daarom kan bewegen onnatuurlijk

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Bij het instellen van het USER programma kunt u de UP en DOWN knoppen gebruiken om de weerstand van elk segment in te stellen.

Bij het instellen van het USER programma kunt u de UP en DOWN knoppen gebruiken om de weerstand van elk segment in te stellen. Computerhandleiding Knopfuncties START Druk op de START knop om een training te starten. STOP Wanneer er een programma actief is, kunt u de STOP knop indrukken om het programma te pauzeren. De functiewaarden

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

SPORTVASTEN Make the Switch

SPORTVASTEN Make the Switch SPORTVASTEN Make the Switch Algemene Achtergrond Geen enkel dieet werkt op lange termijn zonder sport, de spieren moeten veranderen Mensen die van nature in de vetverbrandingsstand staan kunnen veel eten

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

PDF 14 Je vetverbrandingzone

PDF 14 Je vetverbrandingzone PDF 14 Je vetverbrandingzone De beste bewegingsvorm om af te vallen, sterker te worden én conditie op te bouwen vind ik lopen. Fitwalking is lopen in een stevig tempo. Het criterium is dat je nog moet

Nadere informatie

hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 SAMENVATTING Dit proefschrift is gewijd aan Bouwen aan Gezondheid : een onderzoek naar de effectiviteit van een leefstijlinterventie voor werknemers in de bouwnijverheid met een verhoogd risico op hart

Nadere informatie

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl Vitaliteit rendeert! Vitaal zijn en je vitaal voelen staat voor iedere persoon aan de basis van het leven. Om je lekker te voelen, om je werk goed en met plezier te doen en/ of om prestaties te leveren.

Nadere informatie

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink Energie systemen v/h lichaam Door: Theo Baks, Hennie Lensink DATUM: 21-2-2014 Inleiding De bloedglucose van een gezond lichaam zit tussen 4/9 mmol/l lactaat. Net als vuur voor verbranding zuurstof nodig

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen.

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen. DE BEGINNENDE LOPER Algemene adviezen 1. Het lopen ent in het genaamde "praattempo" te geschieden. Dat wil zeggen, dat het tempo slechts hoog mag zijn, dat men daarbij kan blijven praten. Een tweede controle

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Cameo V6

Gebruiksaanwijzing. Cameo V6 Gebruiksaanwijzing Cameo V6 Knopfuncties UP / DOWN 1. In het standaardmenu kunt u op de UP/DOWN knop drukken om een programma te selecteren uit MANUAL, P1-P12, FAT (ingebouwde vetmeter), THR (Target Heart

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Met deze sporten val je wél af

Met deze sporten val je wél af Met deze sporten van je wél af September 2012 Uitgegeven door Morpheus Instituut http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com 2 Het is niet toegestaan om deze manual te verkopen en / of door te verkopen.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Proteus EEC-3075 Crosstrainer. Gemaakt door: -1-

Gebruiksaanwijzing. Proteus EEC-3075 Crosstrainer. Gemaakt door: -1- Gebruiksaanwijzing Proteus Crosstrainer Gemaakt door: -1- Het opstarten van de computer De computer werkt met behulp van een adapter. Plaats de stekker van de adapter in het stopcontact en plug de pin

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

Loopgroep René van AVGM in Best

Loopgroep René van AVGM in Best Loopgroep René van AVGM in Best Inhoud Profiel... 1 Regels en afspraken... 3 Adviezen... 4 Contactgegevens... 5 Profiel Dit is een loopgroep met een vrij rustig tempo. De afstanden en trainingsduur zijn

Nadere informatie

INTAKEFORMULIER 40 WEKEN OBESE CENTRUM PROGRAMMA Vul ook 3 dagen van het eetdagboek in. ADRES GEGEVENS

INTAKEFORMULIER 40 WEKEN OBESE CENTRUM PROGRAMMA Vul ook 3 dagen van het eetdagboek in. ADRES GEGEVENS ADRES GEGEVENS Adres: Postcode + Plaats: Telefoon: Privé: Mobiel: E-mailadres PERSOONLIJKE GEGEVENS Geboortedatum: Beroep: Aantal dagen/uren per week: Dagen: Uren: Bank/giro rekening: (IBAN) Ziektekostenverzekering:

Nadere informatie

Fysiotherapie Longrevalidatie

Fysiotherapie Longrevalidatie Fysiotherapie Longrevalidatie 2 COPD en conditie De longaandoening die u heeft wordt COPD genoemd. Dit is een Engelse afkorting die staat voor Chronic (chronische) Obstructive (de uitademing beperkende)

Nadere informatie

Praktijkervaring- Jill Picauly

Praktijkervaring- Jill Picauly De Haagse Hogeschool- Voeding en Diëtetiek jaar 2 Praktijkervaring- Jill Picauly Studente Voeding en diëtetiek 14 Voor mijn praktijkervaring in jaar 2 heb ik er voor gekozen om ervaring op te doen in het

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie

Bewegen tijdens chemotherapie Bewegen tijdens chemotherapie (Onco-move) mca.nl Inhoudsopgave Voordelen van bewegen Welke vorm van beweging? Opbouw lichamelijke activiteit Intensiteit van bewegen Borgschaal Dagboekje Adviezen: starten

Nadere informatie

Speed programma s P1 P6

Speed programma s P1 P6 Computerhandleiding Speed programma s P1 P6 In de programma s P1 P6 wordt de snelheid automatisch verhoogd / verlaagd. Elk programma begint met een minimum snelheid van 1,2 mijlen per uur. De maximum snelheid

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. X785 Crosstrainer -1-

Gebruiksaanwijzing. X785 Crosstrainer -1- Gebruiksaanwijzing Crosstrainer -1- Computerknoppen START/STOP Met de START/STOP knop kunt u een programma starten. U kunt alle trainingsgegevens van het scherm aflezen. Wanneer een programma actief is,

Nadere informatie

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Inleiding Dit verslag is gebaseerd op 54 evaluatieformulieren die verzameld werden bij de 152 deelnemers aan de cursussen Gezond eten en bewegen (respons rate 35.5%)

Nadere informatie

Gedragsverandering bij patiënten met hartfalen. Patiëntenfolder die aanzet tot een gedragsverandering

Gedragsverandering bij patiënten met hartfalen. Patiëntenfolder die aanzet tot een gedragsverandering aaneensluitend hoeft te zijn, maar ook in kleine delen over de dag verdeeld mag worden. Probeer 6 dagen per week lichamelijk actief te zijn, las een rustdag in om uw lichaam een herstelmogelijkheid te

Nadere informatie

body, mind & inspiration codex 1: cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt

body, mind & inspiration codex 1: cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt : cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt Inhoud In deze eerste codex van bmi komen vier onderwerpen aan bod: 1. Cardio 2. Krachtsport 3. Motivatie 4. Voeding Cardio In het cardiogedeelte

Nadere informatie

Endorfine = gelukshormoon, bewegen (be)loont altijd, na afloop heb je altijd een goed gevoel.

Endorfine = gelukshormoon, bewegen (be)loont altijd, na afloop heb je altijd een goed gevoel. Als je maar gezond blijft 29 november 2011 Bewegen door: Olga Commandeur Vitaliteitcoach, presentatrice Nederland in beweging Rode draad Bewegen speelt een rode draad in het leven van Olga: Als (top)atlete,

Nadere informatie

De oplossing om gemotiveerd te blijven sporten!

De oplossing om gemotiveerd te blijven sporten! De oplossing om gemotiveerd te blijven sporten! Met behulp van bodyweighttraining LeefstijlOnline Michiel Mulder Tof dat je dit e-book gedownload hebt. Ik hoop dat je er de nodige tips voor jezelf uit

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

Wetenswaardigheden over eten en drinken.

Wetenswaardigheden over eten en drinken. Wetenswaardigheden over eten en drinken. Start to Run Overgewicht: Nederlanders worden te dik (beeld 2007) De energiebalans. energiegebruik en de energie-inname. Lichaamsgewicht constant : energiegebruik

Nadere informatie

Bron: http://www.emmausinstituut.eu/.../conditietests%20en%20training.doc

Bron: http://www.emmausinstituut.eu/.../conditietests%20en%20training.doc 1. CONDITIETESTS Je kan je conditie testen met de Coopertest en de Légertest (= beeptest). Deze laatste wordt ook shuttle-run-test genoemd, omdat je zoals een badmintonshuttle heen en weer loopt tussen

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Eet en Doe boekje. van.

Eet en Doe boekje. van. Eet en Doe boekje van. 1 Dit is jouw eet en doe boekje. Het zit vol met nuttige tips over gezonde voeding, bewegen, leuke testjes en een aantal oefeningen voor thuis. De bedoeling is dat je elke dag in

Nadere informatie

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2 B-FIT TRAININGSWIJZER Appendix 2 APPENDIX 2. SUB-MAXIMALE INSPANNINGSTEST. De sub-maximale inspanningstest zoals hieronder beschreven kan worden gebruikt worden om vast te stellen of de trainingsvorm geschikt

Nadere informatie

Gefeliciteerd, je bent 50!

Gefeliciteerd, je bent 50! Gefeliciteerd, je bent 50! 16 17 50+ man Hoera, je bent 50! Mannen van middelbare leeftijd zijn begerenswaardig en sexy. Dus tel uit je winst nu je vijftig bent! De moderne man van vijftig is niet de oude

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Formulier Aanvraag start Afstudeeronderzoek

Formulier Aanvraag start Afstudeeronderzoek Bijlage 2. Aanvraag start Afstudeeronderzoek Formulier Aanvraag start Afstudeeronderzoek Opleiding Sport en Bewegen Hierbij het verzoek om onderstaande gegevens in te vullen en in te dienen bij de afstudeercommissie.

Nadere informatie

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg Download De Nieuwste Versie! Dit is versie 1.1, download nu direct de nieuwste versie op: http://www.afslankenmetmarijke.nl Stop Met Alleen Je Buik Trainen Als Je Van Je Buik Vet Af Wilt!! Tot nu toe zijn

Nadere informatie

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Overgewicht Brochure over oorzaken, gevolgen en behandeling van overgewicht. Met eet- en beweegdagboekje. Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Gevolgen van overgewicht Meten en wegen BMI (Body Mass

Nadere informatie

Inhome Trainingsprogramma

Inhome Trainingsprogramma EGDS Inhome Trainingsprogramma S peciaal voor diegene die niet in staat zijn om naar een sportcentrum te gaan of voor als je op vakantie gaat maar wel lekker actief wilt blijven, heb ik het EGDS Inhome

Nadere informatie

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 Hartelijk bedankt Hartelijk bedankt voor de aankoop van mijn e-book SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen om je conditie

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie:

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie: Dolphin V4 Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies Batterijen installatie: Plaats 2 AA of UM-3 batterijen in het batterijencompartiment. Zorg ervoor dat de batterijen juist geplaatst zijn; het

Nadere informatie

Basis trainingsschema 10 km

Basis trainingsschema 10 km Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 10 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

Beperkende voorwaarden

Beperkende voorwaarden De heer A. Korte personalia: Geboren: 20-07-1955 Getrouwd, 1 zoon van 31 jaar (woont zelfstandig) Maatschappelijk werker 5 dagen in de week Specialisatie werk: families in crisisituaties bijstaan en begeleiden

Nadere informatie

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende?

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Voldoende beweging zorgt ervoor dat u zich fitter voelt, ontspannen bent en er strakker uitziet. U beweegt voldoende wanneer u minimaal 5 dagen in de week, 30 minuten

Nadere informatie