b-cat High Altitude Algemene informatie betreffende hoogtetraining

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "b-cat High Altitude Algemene informatie betreffende hoogtetraining"

Transcriptie

1 b-cat High Altitude Algemene informatie betreffende hoogtetraining

2 Inhoud 1. Hoogtetraining wat is het? Wat zijn de fysiologische voordelen van hoogtetraining? Hoe werkt het eigenlijk Wat zijn de directe voordelen van hoogtetraining Zijn er directe risico s verbonden aan hoogtetraining? Welke vormen van hoogtetraining bestaan er? Welke vorm van hoogte training past het beste bij mij? Wat is de optimale hoogte voor mijn training? Hoe lang blijft het effect van hoogtetraining Wat zijn richtwaarden voor hoogtetraining Is een bloedonderzoek noodzakelijk Zal mijn hematocriet waarden stijgen? Hoe werkt het principe? Kan in iedere ruimten hoogtetraining geschikt gemaakt worden? Welke voorbeelden van ruimten op hoogte zijn er?...14

3 1. Hoogtetraining wat is het? Hoogtetraining of hoogtestages zijn beproefde methodes om de algehele conditie en het prestatievermogen van het lichaam te verbeteren. Door de lagere luchtdruk op hoogte wordt de lucht steeds ijler en is er minder zuurstof beschikbaar. Het menselijk lichaam reageert op deze nieuwe omstandigheden door het aanmaken van meer rode bloedlichaampjes. Bij terugkeer op normaal niveau beschikt het lichaam over meer van deze zuurstofdragers waardoor alle organen in het lichaam, inclusief de spieren en stofwisseling, meer energie tot hun beschikking hebben. Wat zijn de voordelen van hoogtetraining? Verbetering van het uithoudingsvermogen; Verhoging van de hemoglobine concentratie, wat ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar de spieren wordt vervoerd; Verhoging van de verzuringsdrempel; Verbetering van het herstel na zware trainingen; Verbetering van vetverbranding (afvallen); Versnelde terugkeer op het oude trainingsniveau na blessures. Hoogtetraining is gebaseerd op een techniek die sinds de jaren '80 wordt gehanteerd om atleten, piloten, kosmonauten en bergbeklimmers te laten wennen aan hoogte. Het is in feite een nabootsing van de positieve effecten van de aanpassing van het lichaam op het afnemende zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogtes. Wie herinnert zich niet die keer dat je in de Zwitserse Alpen "even snel" een bergpaadje neemt en je tot je grote verbazing buiten adem bent? De lucht boven de 1500 meter is ijler en dunner. Voor de opbouw van het aërobe uithoudingsvermogen is dit ideaal. Voor wie is hoogtetraining interessant? Iedereen die sport bedrijft, van recreatiesporter tot topatleet; Fitness en Wellness gebruikers; Mensen die willen afvallen; Voorbereiding skivakantie of beklimming/expeditie; Mensen met migraine, hoge bloeddruk, vermoeidheid en slaapstoornissen; Tijdens een blessureperiode of immobiliteit om terugval te vermijden; "Duur"atleten als lopers, wielrenners, schaatsers en zwemmers; Teamsporters tijdens het voorseizoen en de winterstop. Daarnaast blijken hoogtestages zeer succesvol als natuurlijke behandelingsmethode tegen verschillende ziekten en aandoeningen als astma, COPD, obesitas en diabetes.

4 2. Wat zijn de fysiologische voordelen van hoogtetraining? Er zijn veel fysiologische voordelen verbonden aan hoogteadaptatie. Hieronder een opsomming van de vijf belangrijkste voordelen. 1. Door hoogtetraining zal het lichaam automatische het hele ademhalingsproces efficiënter maken. Hierdoor zal een geacclimatiseerd persoon meer zuurstof via de longen binnen krijgen met minder energie. 2. Door hoogtetraining zal het volume van nieuwe rode bloedcellen toenemen. Rode bloedcellen verzorgen het zuurstoftransport naar de spieren en organen en hebben hierdoor een grote invloed op sportprestaties alsook de algemene conditie. 3. Door hoogtetraining zal ook het totale aantal rode bloedcellen toenemen en hierdoor ook het totale bloed volume. 4. Door hoogtetraining zal het capillairen netwerk groter worden. Capillairen zijn kleine bloedvaatjes rondom de spieren. Hoe groter dit netwerk, hoe makkelijker het zuurstof in het bloed zijn weg kan vinden naar de spiercellen. 5. Door hoogtetraining zal het aantal mitochondrium toenemen. Een mitochondrion is een celorganel, dat functioneert als energiecentrale van de cel. Kleineenergiefabriekjesdus.

5 3. Hoe werkt het eigenlijk Het principe achter hoogtetraining is even simpel als complex. Hoogtetraining wil letterlijk zeggen dat training plaatsvindt op hoogte. Het is dus te vergelijken met trainen en sporten in de bergen. In berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Op zeeniveau bevindt zich normaal gesproken 20.9% zuurstof, als we naar een hoogte gaan van 2500 meter is dat rond de 15.5%. De werking is vervolgens eenvoudig. U ademt lucht in met minder zuurstof waardoor het lichaam wordt geprikkeld. In de nieren bevinden zich gevoelige cellen die op het zuurstoftekort reageren en stimuleren de aanmaak van erytropoёtine. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen binden zuurstofcellen waardoor het zuurstoftransport verhoogt. Hierbij verhoogt ook de zuurstofopname in spieren en organen. De doorbloeding van de spieren versterkt en daarnaast verbetert het ook de stofwisseling.

6 4. Wat zijn de directe voordelen van hoogtetraining Er zijn vele fysiologische voordelen (zie punt 2.) te behalen doormiddel van de hoogtetraining enkele voorbeelden hiervan zijn: 1. Door de hoogtetraining zal het lichaam automatisch het ademproces efficiënter maken. Hierdoor zal een geacclimatiseerd persoon meer zuurstof via de longen binnen krijgen ( verbeterd zuurstof transport) met minder energie / inspanning. 2. Door de hoogte training zal het volume van de rode bloedcellen toenemen, deze cellen zorgen voor het zuurstof transport naar de spieren en organen. Hierdoor ontstaat een vergrootte invloed op de sportprestaties alsook de algehele conditie. 3. Door de hoogtetraining en de daaraan verbonden totaal aantal rode bloedcellen nemen toe, en hierdoor dus ook het totale bloed volume. 4. Door de hoogtetraining wordt het capillairen netwerk verhoogt. Dit zijn zeer kleine bloedvaten rondom de spieren. Hoe groter dit netwerk, hoe makkelijker het bloed zijn weg kan vinden naar de spiercellen. 5. Door de hoogtetraining zal het aantal mitochondrium toenemen. De mitochondrium is een staaf- of bolvormig celorganel dat functioneert als energiecentrale van de cel. 5. Zijn er directe risico s verbonden aan hoogtetraining? Nee, er zijn absoluut geen risico s verbonden aan hoogtetraining. Er zijn namelijk veel plaatsen op de wereld waar mensen permanent verblijven. Denk bijvoorbeeld in de Himalaya gebieden maar ook aan de vele skioorden. Het gebruik van hoogte staat nagenoeg gelijk aan een goede wintersport. Oxygen Simulated Altitude (Vol %) (meters) 20,9 0 20, , , , , , , , , , , Hoogtetraining Wintersport Ook een commercieel vliegtuig is een hypoxie omgeving ( hoogtetraining), als het van Uw dokter mag om in een vliegtuig te stappen kunt u ook aan hoogtetraining doen. De tabel hiernaast geeft een eenvoudig beeld welke het verschil tussen een wintersport weergeeft en hoogtetraining.

7 6. Welke vormen van hoogtetraining bestaan er? De meeste vormen van hoogtetraining, en wijze zullen wij u hieronder uitleggen. Live High, Train High ( LH-TH) De klassieke hoogtestage Live Low - Train High (LL TH) Training prikkels op hoogte. Live High, Train Low ( LH TL) Slapen op hoogte en trainen op zeeniveau Intermitted Hypoxic Training ( IHT) Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Live High, Train Low methode het meeste efficiënt is voor sporters en het beste resultaat garandeert. Wat is Live High Train High ( LH TH)? Dit is de klassieke trainings zoals deze wordt ingezet als de sporters op hoogtestage gaan. Bijna ten alle tijden is het hotel waarin men verblijft op hoogte en zijn direct hieraan verbonden ook de sport faciliteiten gevestigd. Een groot nadeel bij hoogtetraining op locatie is dat de gewenste individuele hoogte niet instelbaar is. Deze wijze van hoogtesimulatie komt zeer weinig voor. Wat is Live High Train Low ( LH TL)? Met de Live High, Train Low methode zal het lichaam acclimatiseren aan het verblijf op hoogte (dus met een laag zuurstof percentage), terwijl de training intensiteit wordt gehandhaafd bij een normaal zuurstofgehalte (zeeniveau). Op die manier worden de voordelen ervaren van een verblijf op hoogte, zonder dat de nadelen van het trainen met een laag zuurstofgehalte worden ervaren. Op hoogte kan namelijk niet met een normale intensiteit getraind worden vanwege de zuurstofarme lucht.

8 Aanbevelingen bij Live High Train Low voor sporters: (bron: Miller et al., 2010) De optimale hoogte voor hoogtetraining is vastgesteld op m voor een optimale natuurlijke EPO aanmaak en tot 3100 m voor niet-bloed gebonden effecten. EPO is een natuurlijk hormoon in de nieren die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. De optimale duur is 4 weken voor een versnelde erythropoiësis (aanmaak rode bloedcellen) Minder dan 3 weken (bijvoorbeeld 18 dagen) lijkt genoeg voor waardevolle veranderingen in economie, spierbuffercapaciteit en hypoxischeventilatoire respons. Blootstelling hoogte: Minimaal 5 nachten per week Minimaal 10 uur/dag, maar beter is 12 uur/dag Voor non-hematologische veranderingen is korter ook mogelijk Meten van de zuurstof saturatie is belangrijker dan de hoogte waarop je verblijft, ieder persoon reageert anders op hoogte. Wat is Train High Live Low (LL TH)? Met de Live Low Train High methode wordt bedoeld dat je in het gewone leven dus ook gedurende de nacht op zeeniveau verblijft. Op gezette tijden en periode wordt er gesport op hoogte, dit kan zijn in een hoogtekamer of doormiddel van een hoogte generator met een masker. Hiervoor zijn verschillende trainingsschema s, en is afhankelijk wat het uiteindelijke doel is van de hoogtetraining, uiteraard kunnen onze specialisten u hierbij helpen. Een voorbeeld voor LL- TH trainingsschema: Intensiteit : 50% Hypoxie PPO Tijdsduur : 60 / 90 minuten Frequency : 3 5 dagen per week Totaal duur : trainingsschema van circa 4 weken Deze trainings methode wordt veel toegepats bij sporters met een korte maar krachtige inspanning, het herstel na de korte inspanning is dan vele male sneller. De LL TH methode is ook de methode welke wij inzetten voor de medische toepassingen.

9 Wat is Intermitted Hypoxic Training ( IHT)? IntemtittedHypoxic Training is een van de eerste toepassing op hoogtetraining simulatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kleine generator welke is aangesloten op een masker. Het is hierbij de bedoeling 5 minuten het masker op te houden en zo er voor te zorgen dat de zuurstof saturatie in het bloed terug loopt, na deze 5 minuten wordt er gewone lucht ingeademd en de zuurstof saturatie loopt weer omhoog. Door deze interval enkele malen te herhalen wordt het metabolisme verhoogd. 7. Welke vorm van hoogte training past het beste bij mij? Deze vraag kan alleen beantwoordt worden als er specifiek bekend is wat het uiteindelijk doel is dat bereikt wil worden doormiddel van de hoogtetraining. Daarnaast kunnen er nog verschillende facetten meespelen die de keuze kunnen doen veranderen. Onderstaande tabel geeft een simpel overzicht wat het meeste wordt toegepast in de doelgroep. Greep uit de doelgroepen Wielrenner Triatlon Hardlopers Berg beklimmers Boxers Judo Zwemmers Roeien Taekwondo Schaatsen Afvallen - Fit lijn Astma Advies hoogtetraining LH - TL LH - TL LH - TL LH - TL / LH - TH / LL - TH LL - TH LL - TH LH - TL / LL - TH LH - TL / LL - TH LL - TH LH - TH LH - TL / LL - TH LH - TL / LL - TH

10 8. Wat is de optimale hoogte voor mijn training? Ieder mens reageert anders op hoogte, dat wil dus ook zeggen dat voor iedere gebruiker van hoogte een andere setting nodig zal zijn om het optimale eruit te halen. Op zich zegt de hoogte dus niet veel waarop getraind moet gaan worden maar is dat dus persoons gebonden, het belangrijksteis het zuurstofsaturatie in het bloed. De zuurstofsaturatie ( SPO2) dient gecontroleerd en bewaakt te worden, dit kan eenvoudig door een sensor aan de wijsvinger. Indien men passieve hoogte training volgt ( LH TL) zal de hoogte anders dienen te worden ingesteld dan wanneer er getraind zal worden op hoogte, bij de training is door de inspanning ook de zuurstofsaturatie te beïnvloeden. Met de juiste instelling van de hoogtetraining geldt eveneens dat het duidelijk moet zijn wat het uiteindelijke doel is dat bereikt moet worden om het juiste gehalte te kunnen voorstellen als trainings methode. Een duursporter vereist andere training schema dan een bergbeklimmer die wil acclimatiseren. Als leidraad kan de onderstaande tabel dienst doen bij top atleten:

11 9. Hoe lang blijft het effect van hoogtetraining Indien wij uitgaan van een hoogtetraining LH TL en de gebruiker heeft zich aan de protocollen heeft gehouden zou het 4 6 weken effectief moeten zijn en een top conditie kunnen vasthouden, dit volgens de meeste studies die tot op heden zijn uitgevoerd. U moet ervan uitgaan dat de prestatie piek exact 1 week na een maand verblijf in een hoogte tent slaapkamer is. Na deze piek behoeft het geheel niet volledig herhaald te worden, maar kan het worden onderhouden. 10. Wat zijn richtwaarden voor hoogtetraining Als richtwaarde voor de training op hoogte ( LL TH) kan de onderstaande tabel worden aangehouden. Uiteraard is ook deze tabel een pure richtlijn, per specifiek trainingsschema en doel van de hoogtetraining zijn speciaal ontwikkelde trainingschema s voor handen. Richtwaarde hoogtetraining Doel van de hoogtetraining Intensiteit / hart frequentie duur van de training in minuten Zuurstof saturatie ( SPO2) Ontwikkelen conditie ~ % Stabiliseren en vast houden conditie ~ % Compensatie na intensieve training < %

12 11. Is een bloedonderzoek noodzakelijk Het enige dat we u sterk kunnen aanraden alvorens u overweegt een volledige hoogtetraining sessie te gaan doen is uw bloed te laten controleren op ferritine, bij een LH TL regime raden wij u dat aan 4 weken voor aanvang te laten controleren. Indien het ferritine gehalte te laag is kan er vooraf nog wat ijzerrijk voedsel en extra ijzersupplementen worden genomen. Ferritine is als brandstof voor de aanmaak van rode bloedcellen, indien de waarde te laag is kan het effect van de hoogtetraining afgeremd worden. 12. Zal mijn hematocriet waarden stijgen? Dit is niet noodzakelijk, bij de meeste sporters stijgt de waarde wel echter bij sommige sporters is dit niet zichtbaar. Toch leveren deze sporters met hetzelfde hematocriet ook beteren prestaties. Dit is eenvoudig te verklaren aangezien het lichaam altijd de balans zal zoeken in zijn eigen hematocriet waarden. 13. Hoe werkt het principe? b-cat BV is gespecialeerd in de fabricatie van zuurstof scrubber en de daarbij behorende sturing-, en rand apparatuur. Het geheel wordt in eigen fabriek in Tiel gebouwd, klant specifiek. Hoogtetraining is niets anders dan het zuurstof niveau controleren en instand houden welke overeenkomt met de juiste hoogte.hiervoor wordt gewoon gebruik gemaakt van de omgevings atmosfeer, welke al bestaat uit 78% Stikstof en 20,90 zuurstof en reststoffen als CO 2 en Argon. Onze speciaal ontwikkele generatoren maken gebruik van deze lucht en zorgen ervoor dat de zuurstof eruit wordt gefiltert. Deze verlaagde zuurstof wordt gecontroleerd in de aangesloten ruimte gebracht totdat de gewenste zuurstof niveau is bereikt. Na het bereiken van de gewnste zuurstof waarde zal de machine uitstaan, de monitoring blijft continue gehandhaafd, en mocht het nodig zijn meer verlaagt zuurstof toe te dienen zal de generator weer worden opgestart. In ons assortiment hebben wij verschillende technieken en machines op de gewneste zuurstof percentages in kleine en zeer grootte ruimten te beinvloeden, afhankelijk van de grootte van de ruimte zal een advies worden uitgebracht.

13 14. Kan in iedere ruimten hoogtetraining geschikt gemaakt worden? Ja, in principe is dat mogelijk.uiteraard moet er rekening worden gehouden met de gasdichtheid van de ruimte doordat het zuurstof niveau wordt verlaagd en we dit zo stabiel mogelijk willen houden moeten we er rekening mee houden dat er zoi min mogelijk invloeden van buiten af zijn. De grootte van de ruimte doet er niet echt toe, dit is een kwestie van de juiste capaciteits berekening en de juiste generator plaatsen, tot op heden is de kleinste ruimte net groot genoeg voor een high altitude muizenhotel tot 1 kubieke meter, en de grootste ruimte welke wij permanent op een verlaagt zuurstof houden heeft een inhoud van ruim kubieke meter, daag ons uit zouden wij zeggen. Indien het bestaande bouw is moeten we werken met de mogelijkheden die zich aanbieden en technisch haalbaar zijn, betreft het een nieuwe ruimte welke geschikt dient te worden gemaakt voor hoogtetraining is dat ook mogelijk. Door de jaren ervaring die ons team heeft opgedaan, kunnen wij u in alle facetten assisteren en advisren wat de mogelijkheden zijn, of het nu gaat om een enkele hoogtekamer, of een compleet hotel.

14 15. Welke voorbeelden van ruimten op hoogte zijn er? In de jaren dat wij actief zijn op hoogtetraining faciliteiten hebben wij een bescheidenheid aan verschillende installaties gebouwd in verschillende facetten, een aantal van deze zijn: Vaste kamers in enkel en meervoud; Mobiele hoogte kamers; Hotel kamers Hoogte truck Energy lounges Extreem klimaatkamers IHT sets en tenten

GreenAlive Rijmenamseweg 180 2820 Bonheiden www.greenalive.be

GreenAlive Rijmenamseweg 180 2820 Bonheiden www.greenalive.be GreenAlive Rijmenamseweg 180 2820 Bonheiden www.greenalive.be Kunstmatige hoogtetraining en hoogtetherapie is trainen en bewegen in zuurstofgereduceerde lucht. GreenAlive Sport and Healthcenter Rijmenamseweg

Nadere informatie

Uw sportcentrum op eenzame hoogte

Uw sportcentrum op eenzame hoogte Uw sportcentrum op eenzame hoogte Hoogtetraining: het nieuwe concept voor uw sportcentrum. High Altitude High-altitude training Over hoogtetraining en gezond ondernemerschap Binnen vijf jaar is hoogtetraining

Nadere informatie

TRAINEN IN DE KLIMAATKAMER

TRAINEN IN DE KLIMAATKAMER TRAINEN IN DE KLIMAATKAMER GEEF JE LICHAAM EEN BOOST MET NIEUWE TRAININGSPRIKKELS Een trainingsstage of wedstrijd in een ander klimaat vereist voor atleten specifieke voorbereiding. In de klimaatkamer

Nadere informatie

HOOGTETRAINING: EEN METHODIEK OM JE SPORTPRESTATIES TE VERBETEREN!

HOOGTETRAINING: EEN METHODIEK OM JE SPORTPRESTATIES TE VERBETEREN! HOOGTETRAINING: EEN METHODIEK OM JE SPORTPRESTATIES TE VERBETEREN! DENNIS LICHT ELEVATE YOUR WORKOUT EVEN VOORSTELLEN Dennis Licht Woonachtig in Beekbergen Ex-topatleet (13 x Nederlands Kampioen) PR 5000m:

Nadere informatie

PrestatieTest. De eerste stappen naar betere prestaties.

PrestatieTest. De eerste stappen naar betere prestaties. PrestatieTest De eerste stappen naar betere prestaties. Naam: Mevrouw X Lengte: 172 cm Geboortedatum: 23-9-1987 Gewicht: 67,3 kg Geslacht: Vrouw Testdatum: 22-01-13 Standaard metingen Vetpercentage (%)

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest DE ZOLADZTEST 1 ONDERWERPEN Welkom Basis begrippen Waarom harstlagmeting Wat is de Zoladztest Zone berekening Zone betekenis Hoe doe je de test Wat kan je met de test Praktijk Voorbeelden Invloeden op

Nadere informatie

biologie vwo 2018-I Hoogteziekte

biologie vwo 2018-I Hoogteziekte Hoogteziekte Wandelen en klimmen hoog in de bergen is niet zonder risico s. Een daarvan is hoogteziekte. Zonder adequaat handelen kan hoogteziekte een dodelijke afloop hebben. Naarmate je hoger komt neemt

Nadere informatie

CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER

CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER ENERGIESYSTEMEN Fosfaatsysteem Melkzuursysteem Zuurstofsysteem FOSFAAT SYSTEEM Anaeroob (zonder zuurstof) Alactisch Duurt bij maximale sprint 14

Nadere informatie

In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het

In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het SAMENVATTING 201 202 Samenvatting In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het prestatievermogen van paarden beschreven. De paarden warden op stal gehouden en getraind

Nadere informatie

Anaëroob a-lactisch Anaëroob lactisch Aërobe systeem

Anaëroob a-lactisch Anaëroob lactisch Aërobe systeem Anaëroob a-lactisch Afbraak ATP (voedsel van de spier) en creatinefosfaat. Waarbij geen zuurstof nodig is. Geen vorming van lactaat/melkzuur Maximale inspanning 20 seconde Ontwikkelen van veel snelheid

Nadere informatie

Laurens Lindeman Personal Training

Laurens Lindeman Personal Training Laurens Lindeman Personal Training HIIT Hoge intensiteit interval training of sprint interval training is een training strategie oftewel methodiek die bedoeld is om prestaties te verbeteren, met relatief

Nadere informatie

Virtuoos Adviesprotocol

Virtuoos Adviesprotocol Virtuoos Adviesprotocol Methodiek/ model op basis waarvan Virtuoos voedingssupplementen kunnen worden geadviseerd Dit document is louter bedoeld voor de adviseur. Niet bestemd voor consumenten/ eindgebruikers!

Nadere informatie

Virtuoos Adviesprotocol

Virtuoos Adviesprotocol Virtuoos Adviesprotocol Methodiek/ model op basis waarvan Virtuoos voedingssupplementen kunnen worden geadviseerd Dit document is louter bedoeld voor de adviseur (G&W winkelier) Niet bestemd voor consumenten/

Nadere informatie

Goede en langdurige training leidt onder meer tot de volgende aanpassingen van de spieren en het cardiovasculaire systeem.

Goede en langdurige training leidt onder meer tot de volgende aanpassingen van de spieren en het cardiovasculaire systeem. Het Geheim van Wielrennen Sportfysiologie bij wielrennen In dit artikel gaan we nader in op de effecten van training op ons lichaam. We zagen eerder al in onze artikelen op TriPro dat training leidt tot

Nadere informatie

ARGI+ Sporten met Forever

ARGI+ Sporten met Forever ARGI+ Sporten met Forever Sporten met de natuurlijke boost van ARGI+ ARGI+ is een uniek supplement voor actieve sporters die hun lichaam dat beetje extra willen geven voor optimale prestaties. ARGI+ heeft

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

Hoogtetraining. antwoorden op veelgestelde vragen

Hoogtetraining. antwoorden op veelgestelde vragen Hoogtetraining antwoorden op veelgestelde vragen Hoogtetraining antwoorden op veelgestelde vragen Disclaimer Bij het samenstellen van dit ebook is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Test Sport. DNA rapport V2.2

Test Sport. DNA rapport V2.2 Test Sport DNA rapport V2.2 Jouw persoonlijke DNA-rapport! Disclaimer 1 - Prestatie & Training 2 - Blessuregevoeligheid 3 - Herstelvermogen 4 - Motivatie 5 - Metabolisme 5.1 - Cafeïne 5.2 - Sporten 3 5

Nadere informatie

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink Energie systemen v/h lichaam Door: Theo Baks, Hennie Lensink DATUM: 21-2-2014 Inleiding De bloedglucose van een gezond lichaam zit tussen 4/9 mmol/l lactaat. Net als vuur voor verbranding zuurstof nodig

Nadere informatie

Methoden voor training van het uithoudingsvermogen

Methoden voor training van het uithoudingsvermogen Methoden voor training van het uithoudingsvermogen Deel 1 Algemeen In dit stuk worden verschillende trainingsmethodieken besproken die het duur uithoudingsvermogen en snelheid uithoudingsvermogen verbeteren.

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie Hyperventilatie Afdeling Psychiatrie Deze folder geeft informatie over hyperventilatie. U vindt antwoord op de volgende vragen: wat is hyperventilatie? wat zijn de oorzaken? welke klachten kunnen zich

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

Van trainingsdata naar Prestatieverbetering

Van trainingsdata naar Prestatieverbetering Van trainingsdata naar Prestatieverbetering Het gaat niet om het wat, maar om het hoe 2 Welke soorten data krijgen we uit onze horloges? 1. Hartslag (HR in bpm) 2. Cadans (in spm) 3. Staplengte (in m)

Nadere informatie

15 km Zevenheuvelenloop

15 km Zevenheuvelenloop 15 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

7 km Zevenheuvelenloop

7 km Zevenheuvelenloop 7 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar:

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar: Hartslag Onze hartslag, of ook wel polsslag genoemd, is één van de bruikbare indicaties voor diverse aspecten van onze gezondheid. Het is dan ook zeker interessant om iets meer te weten over onze rusthartslag

Nadere informatie

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer Voeding The Beginning! Goede basisvoeding! Wat is een goede basisvoeding? Voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten! Voldoende

Nadere informatie

Het Geheim van Wielrennen. VO2 max, wat is dat?

Het Geheim van Wielrennen. VO2 max, wat is dat? Het Geheim van Wielrennen VO2 max, wat is dat? Het zuurstofopnamevermogen, de VO2 max, is een belangrijk begrip bij duursporten als wielrennen. Al in 1923 ontdekte de Engelse fysioloog A.V. Hill dat het

Nadere informatie

Afslank Programma voor Dames

Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor dames 1 Afslank Programma voor dames 2 Afslank Programma voor dames 3 Afslank Programma voor dames 4 Afslank Programma voor dames 5 Afslank Programma

Nadere informatie

NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN

NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN 03 Rode bloedcellen 03 Witte bloedcellen 04 Bloedplaatjes 04 Hematocriet 04 Hemoglobine 04 Ureum 05 Creatinine 05 Urinezuur 05 Natrium

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Auteur(s): Noor Bastiaens Titel: Hoogtetraining onder de loep Jaargang: 28 Maand: december Jaartal: 2010

Auteur(s): Noor Bastiaens Titel: Hoogtetraining onder de loep Jaargang: 28 Maand: december Jaartal: 2010 Auteur(s): Noor Bastiaens Titel: Hoogtetraining onder de loep Jaargang: 28 Maand: december Jaartal: 2010 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische,

Nadere informatie

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 Hartelijk bedankt Hartelijk bedankt voor de aankoop van mijn e-book SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen om je conditie

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Wegwijs in uw bloeduitslagen Centrum voor behandeling van Chronische Nierinsufficiëntie

www.azstlucas.be > Wegwijs in uw bloeduitslagen Centrum voor behandeling van Chronische Nierinsufficiëntie www.azstlucas.be > Wegwijs in uw bloeduitslagen Centrum voor behandeling van Chronische Nierinsufficiëntie Inhoud Inleiding a. Rode bloedcellen b. Witte bloedcellen c. Bloedplaatjes d. Hematocriet e. Hemoglobine

Nadere informatie

Trainen met een hartslagmeter

Trainen met een hartslagmeter Trainen met een hartslagmeter Giel Hermans 11-2008 Dit artikelt is gemaakt ten behoeve van PVB3.4 (kennis vergaren) van de ST3 cursus van de KNSB. Inleiding In iedere sportwinkel zie je ze liggen. Hartslagmeters.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten

Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten Overzicht Het plan De training Trainingsdoelen Periodisering Mesocyclus Microcyclus Weekcyclus Trainingsvormen 2 Achter elke Training zit een

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

Ademspiertraining: (Inspiratory Muscle Training IMT)

Ademspiertraining: (Inspiratory Muscle Training IMT) Ademspiertraining: (Inspiratory Muscle Training IMT) Meer Lucht, Betere Prestaties.. @trainjelongen Agenda Ademspiertraining; Korte uitleg & ffecten Wetenschappelijk onderzoek Toepassing, Training, Periodisering

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Om je optimaal voor te bereiden op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen 2016-2017

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding VO2max verhogen, meer zuurstof en daardoor beter hardlopen Afgelopen zondag heb ik een training gedaan in de Drunense Duinen. Dat is een duingebied hier in de buurt met pittige heuvels en vooral veel zand.

Nadere informatie

Fietstest met ademgasanalyse

Fietstest met ademgasanalyse Fietstest met ademgasanalyse U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Een intensieve extensieve interval

Een intensieve extensieve interval Een intensieve extensieve interval Interval trainingen: Wat is het doel, hoe werkt het? Hoe pas je ze in je trainingsprogramma? 2 Wat gaan we doen? Energiesystemen: Welke kennen we? Wanneer gebruiken we

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Sensire Astma en COPD

Sensire Astma en COPD Sensire Astma en COPD is onderdeel van Sensire. Astma en COPD Omgaan met veranderingen Astma en COPD. In veel opzichten lijken deze ziekten op elkaar. In beide gevallen kan er sprake zijn van benauwdheid

Nadere informatie

Meervoudig Nederlands kampioene atletiek Masters V35 / V40, Nathalie Lotthrinkx.

Meervoudig Nederlands kampioene atletiek Masters V35 / V40, Nathalie Lotthrinkx. Meervoudig Nederlands kampioene atletiek Masters V35 / V40, Nathalie Lotthrinkx. 60meter 200meter 400meter 400meter 400meter horden 800meter Verspringen NK 2014 - indoor NK 2014 NK 2014 NK 2014 - indoor

Nadere informatie

De Vliegreis. medische en fysiologische aspecten. Ries Simons, arts TNO Aerospace Medicine European Society of Aerospace Medicine

De Vliegreis. medische en fysiologische aspecten. Ries Simons, arts TNO Aerospace Medicine European Society of Aerospace Medicine De Vliegreis medische en fysiologische aspecten, arts TNO Aerospace Medicine European Society of Aerospace Medicine Human Factors 1 AEROSPACE MEDICINE: MISSIE Veiligheid Prestaties Gezondheid Bemanning

Nadere informatie

Nierfalen en Seksualiteit

Nierfalen en Seksualiteit Nierfalen en Seksualiteit 1 Inhoudsopgave Inleiding Seksuele problemen bij nierfalen Bij mannen en vrouwen Factoren die het seksueel functioneren kunnen beïnvloe- den Bespreekbaar maken Maatschappelijk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. EPO thuistoediening

PATIËNTEN INFORMATIE. EPO thuistoediening PATIËNTEN INFORMATIE EPO thuistoediening 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het thuis toedienen van erytropoëtine (EPO) via een injectie.

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa. METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa

Nadere informatie

Doel. Zone Acclimatisatie. Test. Bikefit. Presteren. Houding. Dynamische fietspositemeting. Power profile test. Antropometrie.

Doel. Zone Acclimatisatie. Test. Bikefit. Presteren. Houding. Dynamische fietspositemeting. Power profile test. Antropometrie. Alles voor de wielrenner bij AlbertWOT Ben je een sportieve fietser of wielrenner en heb je een doel of wil je meer plezier beleven aan het fietsen, dan kun je bij AlbertWOT terecht voor vele vormen van

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1 van de 1 punt behaald

1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1 van de 1 punt behaald 1. Welke stof speelt de belangrijkste rol bij het bepalen van de glomulaire filtratiesnelheid, een maat voor nierschade? 1. Ferritine 2. CRP 3. Kreatinine 4. Albumine De glomerulaire filtratiesnelheid

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Bedrijfsomschrijving. Uitingstraat 12

Bedrijfsomschrijving. Uitingstraat 12 Bedrijfsomschrijving Uitingstraat 12 Datum: september 2017 Plan TBF (Total Body-Fit) en Fysiotherapie Bekkers zijn na 6 en 10 jaar ervaring klaar voor de volgende stap: Een nieuwe bedrijfslocatie in eigen

Nadere informatie

Trainen met nordic walking

Trainen met nordic walking Nordic walking kent 3 niveaus - Inleiding Trainen met nordic walking Nordic walking wordt nog vaak aanzien als een activiteit voor senioren! Diegene die reeds aan nordic walking gedaan hebben zullen zeker

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Progressiviteit en overload Principe van verminderde meeropbrengst Principe van de supercompensatie

Nadere informatie

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE LESROOSTER ELEGANCE Elegance Health Centre Waalwijk Eerste Zeine 120a 5144 AM Waalwijk T. 0416 363 525 F. 0416 363 592 E. info@elegance-health-centre.nl W. www.elegancewaalwijk.nl Elegance Fitness Femme

Nadere informatie

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 (60) = 60% maxhf) min rust = wandelen of rustig lopen Week 5 Do 31 maart: 5 x 7min (60,70,60,70,60) 1min rust Vrij 1 april: rustdag Za 2 april: 5 x 8min (60,70,60,70,60)

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

HOOGTETRAINING VOOR ZEENIVEAU COMPETITIE A. Baker en W.G. Hopkins

HOOGTETRAINING VOOR ZEENIVEAU COMPETITIE A. Baker en W.G. Hopkins HOOGTETRAINING VOOR ZEENIVEAU COMPETITIE A. Baker en W.G. Hopkins Achtergrond Hoe hoger je gaat, hoe ijler de lucht. IJlere lucht betekent minder luchtweerstand en daardoor presteren sprinters, springers

Nadere informatie

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden We horen het woord conditie regelmatig voorbij komen. In de volksmond gebruiken we het woord conditie vaak om aan te geven hoe fit we ons voelen. Eigenlijk

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

nederlandse samenvatting

nederlandse samenvatting Nederlandse Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Inleiding Hartfalen is een syndroom, waarbij de pompfunctie van het hart achteruitgaat en dat onder andere gepaard kan gaan met klachten van kortademigheid

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Onderzoeken van de longfunctie

Onderzoeken van de longfunctie Onderzoeken van de longfunctie Functieafdeling Hart-Long-Sport U heeft op verzoek van uw specialist een afspraak om uw longfunctie te laten meten. Het onderzoek van de longfunctie vindt plaats op: Datum:

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding HIIT, de nieuwe manier om sneller en efficiënter fit te worden Je hoort voortdurend om je heen dat de gemiddelde mens niet genoeg aan regelmatige lichaamsbeweging doet. En regelmatige beweging zorgt er

Nadere informatie

OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP. Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek.

OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP. Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek. OPDRACHT EMBRYONALE BLOEDSOMLOOP Gebruik voor deze opdracht je Binas en basisstof 1 van je boek. Zeven organen van een normale bloedsomloop zijn: Hoofd longen hart lever darm nieren benen 1. Van de zeven

Nadere informatie

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen.

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen. Helmond verras app Beginnen met hardlopen. Deze informatie helpt je om verantwoord met de sport te starten, zodat je zoveel mogelijk van het hardlopen kunt genieten! Die rode wangen, dat frisse gezicht

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever:

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever: pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Voornaam: Geboren: Adres: Plaats: Postcode: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: @ Beroep: Werkgever: Privacy Alle gegevens die u op dit medisch

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Loopbandtest met ademgasanalyse

Loopbandtest met ademgasanalyse Loopbandtest met ademgasanalyse U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden

Nadere informatie

10/09/2015. Energy Lab Physical. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers.

10/09/2015. Energy Lab Physical. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers van der Zweep Cees-Jan Energy Lab Physical Master Bewegingswetenschappen (Amsterdam) Ploegleider Argos-Shimano

Nadere informatie

1. Trainingsleer. AWI opleiding Trainingsleer

1. Trainingsleer. AWI opleiding Trainingsleer 1. Trainingsleer AWI opleiding Trainingsleer Onderwerpen Algemene fysiologie Fysiologie en wandelen Energiesystemen Trainingswetten Fysiologie Algemene fysiologie Inspanning heeft direct invloed op: Bloedsomloop

Nadere informatie

WERKWIJZE ELEVATE YOUR WORKOUT WERKWIJZE E-READER

WERKWIJZE ELEVATE YOUR WORKOUT WERKWIJZE E-READER ELEVATE YOUR WORKOUT E-READER In dit document vindt u een beschrijving van mijn werkwijze om u als klant professioneel te begeleiden. Hierin wordt het hele proces van informatie, consultatie en persoonlijke

Nadere informatie

Sport en Voeding. Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers

Sport en Voeding. Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers Sport en Voeding Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers Voorwoord Bedankt voor je interesse in in2health.nl. Op in2health.nl vind je onpartijdig gezondheidsadvies

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsmiddelen en methoden

Trainingsmiddelen en methoden Trainingsmiddelen en methoden Inleiding De essentie van training is prestatieverbetering en op het juiste moment de gewenste topprestatie leveren. Voor het verkrijgen van een optimaal trainingseffect is

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Peak Performance Programma

Peak Performance Programma Peak Performance Programma HeartMath Peak Performance Programma Organisaties en bedrijven verwachten van u als professional dat u creatief bent, dat u oplossingen aanreikt voor lastige problemen of dillema

Nadere informatie

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt Feiten over Herbalife Sinds 1980 Weight loss Vereenvoudigen gezonde (sport)voeding Toonaangevend en vernieuwend Beursnotering NYSE (code

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Gainchaser Athletics

Gainchaser Athletics Gainchaser Athletics Trainingsschema s voor snellere spiergroei E-Book Waarom Gainchaser Athletics? Gainchaser Athletics is gemaakt voor mensen met een doel in het leven. Mensen die er alles voor over

Nadere informatie

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen.

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen. Training algemeen Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen." Prestatie Psychische eigenschappen o Motivatie o

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

TRAINEN MET HARTSLAGMETERS

TRAINEN MET HARTSLAGMETERS TRAINEN MET HARTSLAGMETERS Door Mette van der Ven In dit stuk worden redenen beschreven om te gaan sporten/trainen met een hartslagmeter. Verder wordt informatie gegeven over het hart, de sterkste spier

Nadere informatie