1 Bernard DEWULF Instaroman_cover_150x305.indd :15:42

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Bernard DEWULF Instaroman_cover_150x305.indd 1 08-11-2012 09:15:42"

Transcriptie

1 Bernard DEWULF 1

2 COLOFON InstaRoman is een initiatief van Antwerpen Boekenstad, Boek.be, met steun van Duval Guillaume Modem. Met dank aan Philippe BLONDÉ, Anton DE HAAN, Jeroen GOVAERT, Davy HANEGREEFS, Geoffrey HANTSON, Annelien ORBIE, Geertrui SCHOETERS, Lennert VEDTS, Freya VAN WIJNSBERGHE. Cover: Duval Guillaume Modem Lay-out binnenwerk: Catapult Verantwoordelijke uitgever: Michaël VANDEBRIL, Antwerpen Boekenstad, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen InstaRoman Bernard DEWULF ( ) stadsgedicht Antwerpen 2012

3 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 3 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

4 4 5

5 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 7 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

6 8 9

7 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 11 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

8 12 13

9 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 15 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

10 16 17

11 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 19 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

12 20 21

13 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 23 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

14 24 25

15 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 27 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

16 28 29

17 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 31 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

18 32 33

19 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 35 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

20 36 37

21 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 39 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

22 40 41

23 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 43 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

24 44 45

25 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 47 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

26 48 49

27 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 51 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

28 52 53

29 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 55 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

30 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. 56 Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

31 58 59

32 Een vrouw is onderweg naar het blauwe uur. Haar stap splijt het spitsuur. In de stad droomt een man een kleine ontreddering. Waar zij gaat, gloeit een ondagelijks licht aan. Boven de avond wordt het ochtend. Een lauwe bries voert zout, lust en verte aan. Alles krijgt een koorts. De dag schijnt een zweer. Kinderen huilen, katten schuilen. Het is nu tijd, maar niemand weet meer wanneer. Geruchten doen razend de ronde. Een vrouw op stap ontwricht zelfs het licht. De straten ruiken naar einde, leven en oude zonde. 61 Toen liep zij een hoek om in de man. De man werd wakker en de stad sprak. Uit gewoonte en ochtend.

33 62 63

34 @peterkeyngnaert P 3, 16, 27, 39, 44, 56, P P 19, 31, 36, 48, 18, 51, P P 25, 59 P P 9, 13, 29, 32, 35, P P P P 5, P P P P 63 P 7, 11, 19, 43, P 17, P 23, 37, P 47

35 ( koen BROOS) 66 Om het tienjarig bestaan van Antwerpen Boekenstad te vieren, heeft stadsdichter Bernard DEWULF de allereerste InstaRoman gemaakt. Het beeldverhaal van de 21ste eeuw. Hij schreef de tekst en jullie maakten de beelden. De InstaRoman kwam tot stand dankzij Boek.be, de Boekenbeurs, Bernard DEWULF en alle deelnemende Instagrammers.

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis OVER DE VOORSTELLING Yurko is een reus maar daar is niks van te zien. Reuzen zijn immers reusachtig en dat is Yurko in de verste verte niet.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

IK WIL SLAPEN! Al een paar dagen werd KATTENKLAUW III, Keizer der Katten, door gel ach uit zijn slaap gehouden.

IK WIL SLAPEN! Al een paar dagen werd KATTENKLAUW III, Keizer der Katten, door gel ach uit zijn slaap gehouden. HOU OP! IK WIL SLAPEN! Al een paar dagen werd KATTENKLAUW III, Keizer der Katten, door gel ach uit zijn slaap gehouden. Hou op! Hou op! Hihihihihi! Hahahahaha! Hehehehehehe! HOU OP! H OU OP! IK WIL SLAPEN!

Nadere informatie

Zeven minuten na middernacht

Zeven minuten na middernacht Patrick Ness Zeven minuten na middernacht Naar een oorspronkelijk idee van Siobhan Dowd Uit het Engels vertaald door Manon Smits Derde druk Colibri is een imprint van BBNC uitgevers bv, Amersfoort De vertaling

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Aan de poort van de stad der geletterdheid

Aan de poort van de stad der geletterdheid Aan de poort van de stad der geletterdheid Wij hebben besloten om eindelijk onze stem te laten horen. Samen met de cursisten en docenten. Omdat je als laaggeletterde geen toegang krijgt tot de stad. Met

Nadere informatie

Michelle van Dijk. Reisideeën

Michelle van Dijk. Reisideeën Michelle van Dijk Reisideeën Ik heb de wereld niet gezien. Ik reis elke dag van stad A naar stad B en ik denk: Ik moet mijn moeder bellen.' Of ik denk aan de werkdag die begint met deze reis. Duizenden

Nadere informatie

Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be

Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be Koen (34) en Eva (31) zijn fervente wereldreizigers. Vier continenten bezoeken in tien maanden? Dat is voor het koppel een kleintje. Zo reisden ze deze zomer

Nadere informatie

Royal Antwerp 2013 Laatst gewijzigd: maandag 21 oktober :00 [BEL]Royal Antwerp BC, Borgerhout (Antwerpen), België HEC1 HEC1.

Royal Antwerp 2013 Laatst gewijzigd: maandag 21 oktober :00 [BEL]Royal Antwerp BC, Borgerhout (Antwerpen), België HEC1 HEC1. adminton Vlaanderen - Royal Antwerp 2013 - Algemeen van 3 Royal Antwerp 2013 Laatst gewijzigd: maandag 21 oktober 2013 10:00 Royal Antwerp BC, Borgerhout (Antwerpen), België HEC1 Favoriet maken HEC1 1e

Nadere informatie

;k;lk. Verdieping. Werkblad Reportage

;k;lk. Verdieping. Werkblad Reportage Verdieping Het genre dat in de reguliere lessen niet aan bod is gekomen, is de reportage. Het is een opdracht, geschikt voor een groepje van drie kinderen. In de reportage wordt er veel gevraagd: foto

Nadere informatie

OP EEN MOOIE LENTEOCHTEND

OP EEN MOOIE LENTEOCHTEND W akkere M uis OP EEN MOOIE Het was een mooie ochtend in de lente. Er hingen jonge groene blaadjes aan de bomen, op de takken zaten vogeltjes die een vrolijk deuntje floten en als je de lucht opsnoof rook

Nadere informatie

vieren een verjaardag

vieren een verjaardag Wat is er toch aan de hand met Vuurkontje? Waarom is hij zo verdrietig? De Smoezels maken zich zorgen om hun huisdraak. Ineens hebben ze een superstinkplan: ze gaan de verjaardag van Vuurkontje vieren

Nadere informatie

\C-o. Hansje en Fransje wonen boven op een berg Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is het niet erg.

\C-o. Hansje en Fransje wonen boven op een berg Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is het niet erg. iom Ocksinóoxf Hansje en Fransje wonen bovenop een berg, Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is 't niet erg. Hun pappie is kabouter en hakt hout in het bos, Hun mammie maakt de kleren uit spinrag

Nadere informatie

Over de jongen die zijn alleenzijn wegdroomde. Ronald Aardema

Over de jongen die zijn alleenzijn wegdroomde. Ronald Aardema Over de jongen die zijn alleenzijn wegdroomde. Ronald Aardema Tekst: Ronald Aardema Cover: Ronald Aardema epub versie 1.0 2012 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding- NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Fifty-One Club Ieper. Zomers Tuinfeest

Fifty-One Club Ieper. Zomers Tuinfeest Fifty-One Club Ieper Zomers Tuinfeest vrijdag 31 augustus 2012 Geachte heer/mevrouw, De voorbije edities van onze Fifty-One feesten waren een succes: Een volle zaal en veel ambiance. Wij willen met onze

Nadere informatie

Diane Broeckhoven. Johnny Stalker

Diane Broeckhoven. Johnny Stalker JOHNNY STALKER Diane Broeckhoven Johnny Stalker 2014 Diane Broeckhoven & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1,

Nadere informatie

Rijschool Erik de Wit

Rijschool Erik de Wit Zo ben ik begonnen! Je wilt een onderneming starten terwijl je een uitkering hebt? Of je loopt al een tijdje met het plan in je hoofd om voor jezelf te beginnen? Lees dan deze folder en laat je inspireren

Nadere informatie

Het koor en combo van Keruchma staan olv: Wim Schelling Thema:

Het koor en combo van Keruchma staan olv: Wim Schelling Thema: Welkom bij de aangepaste gezinsdienst op zondag 14 september in de Hoeksteen in Numansdorp De voorganger is: ds. Gertjan Robbemond De organist is: Arnoud Hobbel Het koor en combo van Keruchma staan olv:

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Dankzij wie had Jozef de positie van onderkoning van Egypte bereikt?

Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Dankzij wie had Jozef de positie van onderkoning van Egypte bereikt? Vader en zoon herenigd. Wat vertelde Jozef zijn broers over de hongersnood? Genesis 45:6 6 Deze twee jaren is er immers honger geweest in het midden van het land, en er komen nog vijf jaren waarin er geen

Nadere informatie

Programma van November. spelletjes. In deze gloednieuwe joekel: Compleet in een nieuw jasje en broekje!

Programma van November. spelletjes. In deze gloednieuwe joekel: Compleet in een nieuw jasje en broekje! JOEKEL Compleet in een nieuw jasje en broekje! In deze gloednieuwe joekel: Programma van November spelletjes Chiro Echo Aartselaar Jaargang 19 - Nummer 2 - maandelijks tijdschrift Voorwoord Colofon De

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67 Liedbijlage Deze liedbijlage is samengesteld door het Prins Claus Conservatorium Groningen. De liedjes zijn geschreven door 1e jaars studenten van de opleiding Docent Muziek. Het schrijven van kinderliederen

Nadere informatie

Punt Wat zeg je? Marc Kregting. Marc Kregting (1965) is lezer en schrijver.

Punt Wat zeg je? Marc Kregting. Marc Kregting (1965) is lezer en schrijver. PUNT WAT ZEG JE? Marc Kregting (1965) is lezer en schrijver. Andere boeken van hem: De gezel. Gedichten. 1994 Kopstem/Stopnaald. Gedichten/verhalen. 1997 Da capo. Trilogieën. 1999 Hakkel je, hakkel je.

Nadere informatie

En als Kolletje groot is, staan hier vijftien bomen, zegt papa. En dan noemen we het Het Kolletjebos. Dat vindt Kolletje heel grappig.

En als Kolletje groot is, staan hier vijftien bomen, zegt papa. En dan noemen we het Het Kolletjebos. Dat vindt Kolletje heel grappig. Het Kolletjebos Op een zondag in januari vinden papa en mama dat de kerstboom nu echt de kamer uit moet. Kolletje mag meehelpen om alle versieringen uit de boom te halen. Papa en mama doen de hoge kerstballen.

Nadere informatie

Noah(een kerstverhaal)

Noah(een kerstverhaal) Noah(een kerstverhaal) Josja loopt mopperend tussen de tafeltjes door. Hij heeft een hotelletje aan de rand van Bethlehem. Het is druk in zijn hotel en alles loopt in het honderd. Daarom is hij binnensmonds

Nadere informatie

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 30 ste jaargang, nummer 13, 21 april 2016 Publicatie eveneens op onze website www.prinsfloris.cnsede.nl PRIKBORD Vooruitblik 22 april

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan

Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan FLEUR VAN GRONINGEN Ik ben er nog Ik ben er nog Ik ben er nog IK BEN ER NOG Alles heeft een begin en een einde Alles gaat omhoog en komt weer neer Jij zegt je ziet er goed uit Ik ben het daar mee eens

Nadere informatie

GEDICHT. Ben ik het begin van spreken? Het eerste woord met dubbel gezicht? Bedekt met de mantel der gebreken. Is elk gebaar haast een gedicht.

GEDICHT. Ben ik het begin van spreken? Het eerste woord met dubbel gezicht? Bedekt met de mantel der gebreken. Is elk gebaar haast een gedicht. BEGIN VAN SPREKEN GEDICHT Ben ik het begin van spreken? Het eerste woord met dubbel gezicht? Bedekt met de mantel der gebreken Is elk gebaar haast een gedicht. Misschien is het begin een teken Buiten ons

Nadere informatie

Maandliederen onderbouw September Ik Ben De Weg,? Tekst en muziek: Rikkert Zuiderveld (Johannes 14:4-6)

Maandliederen onderbouw September Ik Ben De Weg,? Tekst en muziek: Rikkert Zuiderveld (Johannes 14:4-6) Maandliederen onderbouw 2018-2019 September Ik Ben De Weg,? Tekst en muziek: Rikkert Zuiderveld (Johannes 14:4-6) Kan ik die weg gaan Kan ik die waarheid leren Kan ik daar leven In 't verre Vaderland Ja

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Sylvia Vanden Heede De kooi

Sylvia Vanden Heede De kooi DE KOOI Met dank aan Michaël Vanden Heede, Frederiek Le Comte en Alain Remue om na te lezen en advies te geven Sylvia Vanden Heede De kooi 2013 Sylvia Vanden Heede & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16,

Nadere informatie

Siska Goeminne. Nu niet. Nog niet.

Siska Goeminne. Nu niet. Nog niet. Nu niet. Nog niet. Siska Goeminne Nu niet. Nog niet. Dit verhaal gaat over 2018 Siska Goeminne & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Emma Leads. Hope & Faith. Ambilicious Breda Kalmthout

Emma Leads. Hope & Faith. Ambilicious Breda Kalmthout Emma Leads Hope & Faith Ambilicious Breda Kalmthout Eerste druk 2017 Copyright Emma leads Omslag vormgeving Ambilicious Lisa van Hees Binnenwerk vormgeving Ambilicious Redactie Ambilicious Copyright 2017

Nadere informatie

BEKER VAN VLAANDEREN

BEKER VAN VLAANDEREN BEKER VAN VLAANDEREN JONGENS ---- BENJAMINS, PUPILLEN, MINIEMEN Zondag 29/4/2001 : Sport, recreatiepark "De Alk" te ALKEN 60 meter Horden Pup Heren 1 2792 Snellinx Maikel 90 ADD L 12.64 424 p 2 3305 Mertens

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn

Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn PETER en de wolf Sports Media vzw Bewegingsverhaal: Ritme en expressie Els Wostyn Aansluiten bij het thema: Peter en de wolf wordt in de klas uitgewerkt. Doelgroep: derde kleuter Beginsituatie: bewegingsverhalen

Nadere informatie

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Agent 0-0-Papa Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Uitgeverij Boekenbent Omslagontwerp & vormgeving: Lint. grafisch ontwerp

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit liegt hij aan elkaar, hij kan iedereen bedriegen. Mijn vader is een leugenaar.

Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit liegt hij aan elkaar, hij kan iedereen bedriegen. Mijn vader is een leugenaar. De leugenaar Mijn vader zegt dat hij geen moeder heeft, hij is gevonden op de maan. Twee astronauten zagen hem daar op zijn handen staan. Hij is mee teruggevlogen en in de achtertuin geland. Mijn moeder

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

ICT-Dienst. Vertel ons een verhaaltje

ICT-Dienst. Vertel ons een verhaaltje Vertel ons een verhaaltje Ik zal het NIET hebben over: - Wat een Midoffice is en uit welke componenten het bestaat - Hoe je binnen jouw organisatie de implementatie van een Midoffice aanpakt - Of hoe wij

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld.

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld. Fortentocht 2 augustus 2015 De Fortentocht start bij v.d. Valk Hotel de witte Bergen in Eemnes, gelegen aan het knooppunt Eemnes (A1/A27). Verzamelen vanaf 9.30, vertrek vanaf 10.00. Ooit geweten dat Nederland

Nadere informatie

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording:

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording: Hansje en Fransje F.A. Haak-Ochsendorf bron. J. Philip Kruseman, Den Haag 1947 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haak018hans01_01/colofon.php 2012 dbnl / F.A. Haak-Ochsendorf i.s.m. binnenkant

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Vreemder dan vreemd!

Vreemder dan vreemd! TE VEEL GEGETEN, STILTON? Het was een mooie ochtend in september. De wekker ging. Tring tring tring tring! Ik s p r o n g uit bed en kleedde me aan om naar kantoor te gaan maar ik kreeg mijn overhemdknoopjes

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00)

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

komt aanrijden, autodeuren slaan dicht op de parkeerplaats, de nachtploeg wordt afgewisseld door de ochtendploeg en precies om drieëntwintig minuten

komt aanrijden, autodeuren slaan dicht op de parkeerplaats, de nachtploeg wordt afgewisseld door de ochtendploeg en precies om drieëntwintig minuten Hoofdstuk 3 Rond vier uur s nachts word ik wakker. Het is nog donker op mijn kamer. Ik word elke nacht wel een keer wakker, ook als ik s avonds geen whisky heb gedronken. Het is alsof ik in mijn hoofd

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje Wat is zindelijkheid? Je kind is zindelijk als het niet meer in zijn broek plast, overdag droog is en zelf op het potje of het toilet

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (2): Verkennen de straat Juni 2014 Billie de Beer is heel blij dat hij nu bij de hamsters in Tuinstede mag wonen. Ze leven met z n allen tussen de mensen en helpen

Nadere informatie

1 Pas op! Drrrring! De voordeur. Ik doe open, roept Dolfje. Hij rent naar de deur.

1 Pas op! Drrrring! De voordeur. Ik doe open, roept Dolfje. Hij rent naar de deur. 1 Pas op! Wow, mooi schilderij ma, zegt Timmie. Timmies moeder legt haar kwast neer. Dank je. Het lijkt wel een beetje, geloof ik. Vader komt erbij. Op zijn hoofd zit een nijlpaard. Geen echt, maar een

Nadere informatie

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer 1 De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer Giraffe hangt de laatste ballen in de boom. Reiger

Nadere informatie

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens Pauline Oud Zwijsen kijk, daar is juf jet. ze is jarig. lot heeft koek

Nadere informatie

DE BETOVERENDE REIS. Verteld door Stiefmama

DE BETOVERENDE REIS. Verteld door Stiefmama DE BETOVERENDE REIS DE BETOVERENDE REIS Verteld door Stiefmama Schrijver: Gwen Fontenoy Coverontwerp: Nadine Windels ISBN: 9789402164220 Dit boek is opgedragen aan Delphine, Loïc en Guy.

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Liturgie. voor de bijeenkomst op zondag 10 september 2017 op het hoofdveld van Sportpark de Rohorst. Thema: Ken je Held!

Liturgie. voor de bijeenkomst op zondag 10 september 2017 op het hoofdveld van Sportpark de Rohorst. Thema: Ken je Held! Liturgie voor de bijeenkomst op zondag 10 september 2017 op het hoofdveld van Sportpark de Rohorst. Thema: Ken je Held! De band speelt voor de dienst God van licht en Hoe groot zijt Gij God van licht (Lev)

Nadere informatie

weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37

weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 2 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 3 10-07-13 15:37 lees ook van dolfje weerwolfje Dolfje Weerwolfje (1) Volle maan

Nadere informatie

Het verhaal van de Pauw

Het verhaal van de Pauw Het verhaal van de Pauw (geluid van een wekker) Het was erg vroeg toen de wekker afging op boerderij De zonneschijn. De wekker werd niet vaak door Boer Bart gebruikt. Het is ook meestal niet nodig om een

Nadere informatie

Liturgie. zondag 9 juli :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 9 juli :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt zondag 9 juli 2017 Liturgie 09:30 uur Ds R Prins 14:15 uur Ds H D Bondt 09:30 uur 9-jul Ds R Prins PsvN 84 : OPW 715 Gez 158 : Recht 15 : Ps 7 : 1, 3, 7 Gez 143 : 1, 2, 4 Opw 354 : PsvNu 84 Wat hou ik

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

5,4. Spreekbeurt door L woorden 14 oktober keer beoordeeld. Nederlands DROMEN. Spreekbeurt

5,4. Spreekbeurt door L woorden 14 oktober keer beoordeeld. Nederlands DROMEN. Spreekbeurt Spreekbeurt door L. 1178 woorden 14 oktober 2012 5,4 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Op niveau DROMEN Spreekbeurt Ik hou mijn spreekbeurt over dromen omdat het me een interessant en leuk onderwerp

Nadere informatie

Nieuws van mama uit Holland

Nieuws van mama uit Holland 1 Nieuws van mama uit Holland Als Nadia en haar oudere broertje Iván uit school komen, zit oma klaar in de versleten stoel. Kom gauw zitten, zegt ze en ze trekt Nadia op schoot. Ze heeft een brief van

Nadere informatie

Dros Ella druk Q :53 Pagina 1 Het boek van Ella

Dros Ella druk Q :53 Pagina 1 Het boek van Ella Het boek van Ella Imme Dros Het boek van Ella Met tekeningen van harrie geelen Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 www.queridokinderboeken.nl Ik wil die! (1991), Het mooiste boek van

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

PROJECT BEELDGEDICHTEN BIJ U AAN DE WAND. Jozef Vanderschot

PROJECT BEELDGEDICHTEN BIJ U AAN DE WAND. Jozef Vanderschot PROJECT BEELDGEDICHTEN BIJ U AAN DE WAND Jozef Vanderschot 2018 Jozef Vanderschot dag wereld dag hoge huizen en volle straten dag stromend water dieren, stoere bomen en lieve mensen dag jullie allemaal

Nadere informatie

Het werd me verteld de kamer maakte een kwartslag, mijn moeder nog meer.

Het werd me verteld de kamer maakte een kwartslag, mijn moeder nog meer. Verwantschapsvragen 'Aanvoegsel' zo voelde ik me al die tijd in ons gezin; er binnengesmokkeld door mijn moeder; want ik ben, weet ik sinds kort, een 'eigen' kind van een verzwegen vader. Een aanvoegsel

Nadere informatie

Het gebied Bergerhof heette vroeger de Mussenberg.

Het gebied Bergerhof heette vroeger de Mussenberg. De Bergerhof Renkum Verantwoording: Deze fotocollage van het gebied De Bergerhof heeft niet de pretentie een volledig historisch overzicht te geven van de ontwikkelingen van dit gebied. Het doel van dit

Nadere informatie

Nunspeet,

Nunspeet, www.montessorischooldeontdekking.nl Nunspeet, 22-09-2016 www.ontdekking.info Kunstmanifestatie Op dinsdag 27 september vindt de 6 de Manifestatie Nunspeet plaats. De groepen 1 t/m 4 gaan naar de voorstelling:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Op één voetje en één kleppertje

Op één voetje en één kleppertje Op één voetje en één kleppertje Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Oog Inleiding De meeste mensen hebben 5 zintuigen. Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je

Nadere informatie

LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD

LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD Ik ken je tranen en je wensen En je drift om door te gaan Ik ken je afgunst en je twijfel En wat je denkt als je ontwaakt Ik ken je lelijkste momenten Zo donker vol

Nadere informatie

Toen ik klein was, was ik bezig om groot te worden. Nu ik groot ben, probeer ik soms weer klein te worden.

Toen ik klein was, was ik bezig om groot te worden. Nu ik groot ben, probeer ik soms weer klein te worden. Toen ik klein was, was ik bezig om groot te worden. Nu ik groot ben, probeer ik soms weer klein te worden. Het eerste was vanzelfsprekend. Het tweede vanzelfsprekend niet. Geert De Kockere Sommige bossen

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47 Onder en boven J1505_Onder_en_Boven_1E.indd 1 27-03-15 14:47 Colofon 1 e druk - april 2015 ISBN 9-789081-042604 NUR 306 poëzie Onder en boven is uitgegeven door Lipari B.V., Vleuten Meer informatie: info@lipari.nl

Nadere informatie

De eend op de pot. Nannie Kuiper

De eend op de pot. Nannie Kuiper De eend op de pot Nannie Kuiper bron. In: Nannie Kuiper & Dagmar Stam, De eend op de pot. Leopold, Amsterdam 2003 (vierde druk), p. 33-59. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kuip026eend01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Een draak voor Dako AVI AVI. Bianca Nederlof Helen van Vliet. De Vier Windstreken

Een draak voor Dako AVI AVI. Bianca Nederlof Helen van Vliet. De Vier Windstreken AVI M4 Draken, jarig zijn Dako is jarig! Hij hoopt dat hij een draken-ei krijgt. Want dat krijgen alle kinderen als ze acht jaar worden. Uit het ei komt dan een draak. Die blijft de rest van je leven bij

Nadere informatie

Nederlandse vertaling van de Engelstalige geluidswandeling The Zone vanuit Bibliotheek Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Nederlandse vertaling van de Engelstalige geluidswandeling The Zone vanuit Bibliotheek Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Nederlandse vertaling van de Engelstalige geluidswandeling The Zone vanuit Bibliotheek Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Deze wandeling neemt je mee door de Staatsliedenbuurt, maar de Staatsliedenbuurt is

Nadere informatie

Een stille date met alcohol

Een stille date met alcohol Een stille date met alcohol Verslaafd Je bent 19 jaar en je drinkt anderhalve fles wijn op een avond. Het verhaal van een meisje dat hulp zoekt. EEN NEGENTIENJARIGE ALCOHOLIST Er liggen zes opgerookte

Nadere informatie

Lekker eten: vlieg en mug

Lekker eten: vlieg en mug Insecteneter 1 / 2e graad 4 Vang alle vliegen en muggen van de tafel van 4. 10 32 27 39 36 1 16 25 18 40 12 28 42 22 Insecteneter 2 / 2e graad 7 Vang alle vliegen en muggen van de tafel van 7. 10 42 27

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

HET DIKKE. ketnet RAADSELBOEK

HET DIKKE. ketnet RAADSELBOEK HET DIKKE ketnet RAADSELBOEK Inhoud Korte raadsels 7 Cijfers en letters 29 Mysterieuze raadsels 65 Doordenkers 77 Flauwe raadsels 99 Instinkers 135 Kruisjes en streepjes 159 Wie ben ik? 177 Breinbrekers

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg December 2010 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman Henschoterlaan 28 3931 DB

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie