Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Agenda nr. : Reg. Nr. : Commissie : FES Cie. Verg. : 18 april 2011 Raadsver g. : 17 mei 2011 Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch Burgers willen graag een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Een van de mogelijkheden om dit doel te bereiken is het stimuleren van lokaal geproduceerd biologisch voedsel in een groene leefomgeving. Dat kan ook in de eigen achtertuin of op het balkon. Enkele burgerinitiatieven staan in de startblokken om actief met deze onderwerpen aan de slag te gaan, en de eerste Stadsmoestuin van Den Bosch (De Graafse hof) is inmiddels gerealiseerd. Deze burgers willen stadslandbouw verder ontwikkelen door middel van collectieve, biologische moestuinen. Daarvoor zijn echter een aantal randvoorwaarden nodig, namelijk faciliteiten en de vrijheid om te experimenteren. Een impuls om zelf creatief aan de slag te gaan. De fractie van De Bossche Groenen staat achter deze initiatieven en vraagt de raad om zich uit te spreken voor een actieve opstelling van de gemeente bij het realiseren van stadslandbouw. Dit betekent dat de gemeente initiatieven coördineert en faciliteert en waar nodig praktische ondersteuning aan initiatiefnemers biedt, o.a. door geschikte locaties ter beschikking te stellen en eventueel te ontwikkelen. Aan het college vraagt de Bossche Groenen om binnen de geschetste randvoorwaarden een verdere visie op stadslandbouw te ontwikkelen. De

2 gemeente Den Bosch ontvangt daarmee van de burgers een bijzondere bijdrage aan een groene, schone en eetbare stad. Aanleiding Voedselproductie komt steeds verder van de stedelingen af te staan. Landbouw mag dan wel de grootste grondgebruiker van het landelijke gebied zijn, het platteland wordt door stedelingen voornamelijk geassocieerd met rust en ruimte. De kloof tussen stad en landbouw is groot. Stadslandbouw is in staat deze kloof te overbruggen. Het eerste concrete burgerinitiatief in het kader van een klimaatneutrale stad is het realiseren van een eetbare stad door het ontwikkelen van collectieve stadsmoestuinen. Intensieve landbouw is schadelijk voor het milieu, en koeling en transport van voedsel zorgen voor veel uitstoot van CO2. Wist u dat een product in de supermarkt gemiddeld 2400 kilometer aflegt van de boer naar uw bord? Stadslandbouw kan worden ingezet om het aantal voedselkilometers te verkleinen en om de stedelingen bij de productie van voedsel te betrekken. De Bossche Groenen willen samen met haar partners laten zien dat voedsel verbouwen in de stad mogelijk is. Het is bovendien schoon, biologisch en goedkoop. Maar er zijn meer voordelen van stadsmoestuinen in s-hertogenbosch: 1. Samen met anderen in de tuin werken schept een band: sociale netwerken worden hechter, buren ontmoeten elkaar. De buurt wordt een gemeenschap. 2. Een groene leefomgeving, met meer vogels en insecten zorgt voor een leefbare en aantrekkelijke stad. Bovendien stimuleert het de biodiversiteit in de stad. 3. Mensen leren weer tuinieren en hun eigen eten te verbouwen en kunnen dat aan hun eigen kinderen doorgeven. 4. Mensen worden zich bewuster van de natuur en gaan daardoor zuiniger om met voedsel. 5. Mensen leren nieuwe mensen kennen, wat isolement doorbreekt en eenzaamheid vermindert. 6. Wie tuiniert, beweegt en gaat gezonder en bewuster eten. Dit zal overgewicht tegengaan. 7. Mensen zijn niet langer afhankelijk van goedkoop geproduceerd en genetisch gemanipuleerd voedsel. 8. De gangbare land en tuinbouw is volledig afhankelijk van olie. Bovendien wordt een groot deel van ons voedsel geïmporteerd uit verre landen. Mochten de olieprijzen gaan stijgen, dan stijgen de voedselprijzen automatisch mee. Door voedselproductie in de stad mogelijk te maken is het risico op een toekomstige voedselcrisis kleiner.

3 Naast het tuinieren in de stadsmoestuin kunnen er ook andere activiteiten ontstaan die de cohesie tussen de bewoners kunnen versterken zoals oogstfeesten, etentjes, een markt en educatieve activiteiten. Het zou voor andere burgers een stimulans kunnen zijn om te laten zien dat het mogelijk is om in de stad je eigen voedsel te verbouwen en dat ook nog leuk en gezellig kan zijn. Op termijn zou de fractie van De Bossche Groenen graag zien dat ook de basisscholen en de voedselbank worden betrokken bij de stadsmoestuinen in het kader van voedselproductie, gezond leven (bewegen& voeding) en educatie. Wat zijn stadsmoestuinen? Stadsmoestuinen zijn buurttuinen die worden aangelegd op braakliggende terreinen en openbare groenstroken zonder toegevoegde waarde. De stadsmoestuinen worden aangelegd en beheerd door de buurtbewoners zelf. Wat is de meerwaarde van stadsmoestuinen voor de stad en haar inwoners? In het kader van het wijkgericht werken door de gemeente 's-hertogenbosch dragen stadsmoestuinen bij aan het vergroten van de sociale cohesie in een wijk. Het project wordt voor een groot deel door de deelnemende bewoners zelf ingevuld. Op deze manier ontstaat er voor iedere wijk een op vraag en behoefte ingevulde plek. Uit ervaring spreken stadsmoestuinen mensen met diverse achtergronden en culturen aan. Dit zorgt voor een multiculturele mix van actieve mensen binnen een gecreëerde stadsmoestuin. Door burgers te betrekken bij het opzetten en beheren van een stadsmoestuin gaan burgers zich ook meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen woon en leefomgeving. Met dit project geven we bewoners de handvaten om zich zelfredzamer op te stellen. Het openbaar groen in de stad is erg belangrijk en ook een visitekaartje voor de stad. Door bepaalde locaties in de stad, die nu weinig of geen functie hebben in te richten met eetbaar groen laat de stad zien betrokken te zijn bij belangrijke thema's zoals duurzaamheid, gezondheid, sociale cohesie en lokale voedsel productie. Stadslandbouw is een simpele en relatief goedkope manier om op een breed maatschappelijk niveau met deze thema's bezig te zijn. De educatieve impact van stadsmoestuinen op vooral kinderen moet niet worden onderschat. Stadskinderen hebben vaak geen idee waar hun voedsel vandaan komt, en hoe het groeit en bloeit. De interesse die kinderen hiervoor hebben is erg groot en heel stimulerend voor volwassen. stadsmoestuinen dragen bij aan belevingsgericht onderwijs, zijn laagdrempelig en leerzaam. Stadslandbouw draagt bij aan de leefkwaliteit van een wijk. Hierdoor is er minder criminaliteit en meer gezelligheid. Dit heeft weer als positief effect dat de grond in waarde stijgt wat voor projectontwikkelaars en de gemeente een prettige bijkomstigheid is.

4 Door de samenwerking te zoeken met sociaal maatschappelijke organisaties kunnen er zinvolle vrijwilligersprojecten worden opgezet rondom de stadsmoestuinen. Voorbeeld van een stadmoestuin Wat is het verschil tussen stadsmoestuinen en volkstuinen? Het grote verschil tussen de stadsmoestuin, een volkstuinencomplex en je eigen tuin, is dat een stadsmoestuin tot stand komt en wordt onderhouden door de gezamenlijke inspanning van buurtbewoners. Je werkt dus samen met en je bent dus ook afhankelijk van - de mensen die bij je in de buurt wonen. Dat is niet altijd leuk of gemakkelijk, maar als het lukt levert het wel enorm veel voldoening, saamhorigheid, culturele uitwisseling en gezond eten op. In de volkstuin zijn de leden individueel bezig op hun eigen stukje grond. De vereniging is de drager van het complex. Leden betalen contributie en verwachten daar iets voor terug. Bij de stadsmoestuin wordt de tuin door buurtbewoners gedragen en gerund. Dat vereist samenwerking en improvisatie. De moestuin ligt vaak in de openbare ruimte, en wordt beheerd door de buurt. Wat is er nodig? De gemeente en woningcorporaties zouden stukken braakliggend land in de stad beschikbaar kunnen stellen voor stadsmoestuinen en experimenteertuinen. Verder is er behoefte aan tuingereedschap en materialen zoals hout en gaas. De gemeente zou gratis compost beschikbaar kunnen stellen. Om een stadsmoestuin te kunnen aanleggen is er behoefte aan poot- en zaaigoed. Verder kan er, vanuit educatief oogpunt ook worden gedacht over het aanleggen van schoolmoestuinen. Het zou beleid kunnen worden om in elke buurt een stuk grond voor een gezamenlijke stadsmoestuin ter beschikking te stellen, ten behoeve van lokale, biologische voedselverbouwing.

5 Met de keuze van een stuk grond voor stadsmoestuinen zou rekening gehouden moeten worden met de volgende aspecten: 1. Het is belangrijk is dat de buurtbewoners zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het project. Het beste is dat zij in de directe buurt van de tuin wonen. 2. Er zou bij voorkeur geen grote weg aan de tuin moeten liggen, want de uitlaatgassen zijn slecht voor de tuiniers en hun gewassen. 3. Er moet voldoende zonlicht beschikbaar zijn in de tuin. 4. De beste grond heeft ergens een huisje of centrale plaats waar buurtbewoners samen kunnen komen voor, tijdens of na het tuinwerk. 5. Het heeft de voorkeur als er water beschikbaar is voor de irrigatie van de tuin. De ontwikkeling van Stadslandbouw draagt bij aan de volgende doelstellingen van de gemeente: s-hertogenbosch klimaatneutraal in 2050 In het klimaatplan van de gemeente s-hertogenbosch wordt niet gesproken over duurzame landbouw en biologische, lokale voedselvoorziening. Dit draagt echter wel bij aan een klimaatneutrale stad en zal daarnaast op termijn de voedselketen in de stad minder olieafhankelijk, en dus veerkrachtiger maken. Experimenteren met nieuwe vormen van landbouw is daarin cruciaal, evenals de betrokkenheid van burgers. s-hertogenbosch Smaakmakend, hoofdstad van de Smaak s-hertogenbosch heeft dit themajaar aangegrepen om voeding ook te koppelen aan het samenbrengen van mensen, de gezondheidszorg en culturele initiatieven. Het is de bedoeling dat de stad na 2010 nog sterker op de kaart komt te staan. (inter)nationaal kennisbolwerk waar de totale foodketen samenkomt: van productie, distributie, voedselverwerking en -bereiding tot educatie en consumptie. Het opzetten van Stadslandbouw in s-hertogenbosch biedt een waardevolle bijdrage aan deze ambities. Het ontwikkelen van stadsmoestuinen past volgens de fractie van De Bossche Groenen goed in dit concept Jaar van de Biodiversiteit De biodiversiteit staat onder druk. Het aantal plant- en diersoorten is in Nederland sterk achteruit gegaan in de afgelopen zestig jaar. Zo waren er in Nederland in soorten hogere planten. Sindsdien zijn hiervan 70 uitgestorven en 500 in aantal ernstig achteruit gegaan. Ook het aantal

6 broedvogelsoorten is in de zelfde periode met een derde afgenomen. Het jaar van de biodiversiteit streeft naar variatie in de natuur (van plant tot dier) voor een gezond natuurlijk evenwicht. De Provincie Brabant neemt actief deel aan dit themajaar. Stadsmoestuinen en ander openbaar groen dragen aanzienlijk bij aan de vergroting van de biodiversiteit in de stad. Stadsmoestuinen bieden veel ruimte en voedsel voor vogels en insecten, waaronder bijen. Mogelijke financiering 1. De woningcorporaties zouden benaderd kunnen worden de grond voor de stadsmoestuinen gratis ter beschikking te stellen. 2. De structurele besparing op gemeentelijk groenonderhoud biedt wellicht mogelijkheden om een bescheiden, incidentele, gemeentelijke bijdrage te leveren aan de Stadslandbouw waaruit poot en zaaigoed kunnen worden bekostigd. 3. De BIG-gelden zouden kunnen worden gebruikt voor een startsubsidie De Stadsboerderij Een tweede concept voor Stadslandbouw is de stadsboerderij. Op talrijke plaatsen in het land zijn al initiatieven ontplooid voor het oprichten van een stadsboerderij. Met de stadsboerderij worden meerdere doelstellingen gecombineerd, als het ware in elkaar geschoven. Het concept van de stadsmoestuin kan daarin worden geïntegreerd. Is de stadsmoestuin in eerste instantie bedoeld als een wijkactiviteit van en door buurtbewoners, bij het concept van de stadsboerderij gaat het om een bedrijfsmatige aanpak waarbij diverse functies binnen het fenomeen Stadslandbouw worden geïntegreerd. Het is een vorm van multifunctionele landbouw waarbij de burgers direct of indirect worden betrokken bij voedselproductie aan de bron. De stadsboerderij voldoet aan een aantal vooraf gestelde voorwaarden. Zo staat de vraag vanuit de stad centraal in de bedrijfsvoering, en erkent en beschermt de stad de stadsboerderij in woord en daad. De Bossche Groenen gaan voor laagdrempelige Biologische Stadslandbouw, waarbij de burgers actief worden betrokken. Met stadsboerderijen worden burgers zich meer bewust van het groen rondom de stad. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt is de stadsboerderij een prettige vorm van ondernemen. Burgers raken (weer) betrokken bij de biologische landbouw en als ondernemer weet je voor wie je produceert en het biedt afwisseling en arbeidsplezier door het samenwerken met betrokkenen. De ondernemer kan naast het ecologisch produceren van voedsel ook het landschap

7 beheren. Er zijn allerlei activiteiten te combineren. Kleinschalige recreatie, de combinatie met zorg voor bepaalde doelgroepen (zorgboerderij) ambachtelijke productverwerking, verkoop aan huis van biologisch geteelde groenten en fruit, natuureducatie voor scholen en andere groepen, etc. De fractie van De Bossche Groenen zien hier kansen voor de stad. Zo zou er een pilot project kunnen worden opgestart in het gebied de Kloosterstraat. Nu de raad heeft aangegeven dat een bedrijventerrein in de Kloosterstraat ongewenst is ontstaat er ruimte voor diverse vormen van Stadslandbouw in combinatie met natuurontwikkeling. De Kloosterstraat maakt onderdeel uit van de GHS en is opgenomen in de Groene Delta. Een overgangsgebied van stad naar land en daarmee een prima decor voor de stadsboerderij. Op fietsafstand van de stad en daardoor goed bereikbaar. Doordat het concept is gebaseerd op het rendabel maken van de stadsboerderij hoeft de gemeente hier alleen maar te faciliteren en de juiste partijen bij elkaar te brengen. Wat vraagt de fractie van de Bossche Groenen aan de gemeenteraad? De fractie van de Bossche Groenen wil met dit initiatiefvoorstel een richtinggevende uitspraak van de raad over het fenomeen Stadslandbouw. Er broeit van alles op het gebied van Stadslandbouw. Maar door het ontbreken van een duidelijke richting en sturing komen initiatieven moeilijk van de grond. Er is vanuit het veld behoefte aan coördinatie. Daarbij is het belangrijk om de kansen voor Stadslandbouw in Den Bosch duidelijk in beeld te brengen. De volgende vragen dienen te worden beantwoord:

8 a) Welke rol is er voor de gemeente weggelegd om Stadslandbouw verder tot ontwikkeling te brengen? b) Waar liggen de geografische mogelijkheden voor Stadslandbouw in en om de stad s-hertogenbosch? c) Welke partijen zijn nodig om Stadslandbouw in Den Bosch tot een succes te maken? d) Is het mogelijk om Stadslandbouw kostenneutraal te ontwikkelen? De stad beschikt over een groot economisch en sociaal netwerk waardoor er voor de gemeente een sturende en coördinerende rol is weggelegd. De gemeente kan waar nodig faciliteren en grond ter beschikking stellen. De fractie heeft de potentiële locaties voor de ontwikkeling van Stadslandbouw inmiddels in kaart gebracht. Bestaande contacten met corporaties en ontwikkelaars, maar ook contact met organisaties zoals de Brabantse Milieu Federatie kunnen worden benut om initiatieven sneller van de grond te krijgen. Hierbij valt ook te denken aan het gebruik maken van al bestaande overlegstructuren in de wijk, zoals wijkmanagers, wijktafels, wijkraden en wijkteamleiders. Stadslandbouw kan worden onderverdeeld in stadsmoestuinen en stadsboerderijen. Voor het opstarten van een stadsmoestuin kan een opstartsubsidie volstaan. Daarvoor zijn onder andere de BIG gelden beschikbaar. Voor het concept van de stadsboerderij vormen economische dragers de basis. De stadsboerderij kan leiden tot een andere benadering in de bestemming en inrichting van de stadsranden, zoals de Kloosterstraat. De visie op Stadslandbouw zou kunnen worden vertaald in de gemeentelijke structuurvisie en in bestemmingsplannen. Door op deze manier voorwaarden scheppend bezig te zijn ontstaat er stimulans voor ondernemers om een stadsboerderij op te starten. De fractie van de Bossche Groenen, drs. J. Hendrickx.

9 Voorstel: De gemeenteraad van 's-hertogenbosch in zijn openbare vergadering van 17 mei 2011; Gezien het voorstel van de Bossche Groenen regnr ; Gelet op de gemeentewet en artikel 37 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de gemeentertaad; Besluit 1) Dat de gemeente zich actief gaat inzetten voor de ontwikkeling van Stadslandbouw als middel om de sociale cohesie, het milieubewustzijn en de biodiversiteit in de stad te versterken waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd: a) op basis van de door de fractie van de Bossche Groenen gemaakte quickscan worden geschikte locaties ontwikkeld voor Stadslandbouw. b) voor de realisatie van stadsmoestuinen kiest de gemeente voor het stimuleren en faciliteren van initiatieven van onderaf. c) de gemeente gaat zich actief inzetten voor de realisatie van stadsboerderijen in het gebied de Kloosterstraat en andere geschikte locaties aan de rand van stad. d) het college wordt gevraagd hiervoor een plan uit te werken en in overleg te gaan met partijen die een verdere invulling kunnen geven aan het concept stadsboerderij. 2) Het college te verzoeken om, met inachtneming van bovenstaande uitgangspunten beleid op te stellen voor het verder ontwikkelen van Stadslandbouw en deze aan de raad voor te leggen. 's-hertogenbosch, De gemeenteraad voornoemd, De griffier, De voorzitter, drs. A. van der Jagt mr. dr. A.G.J.M. Rombouts

10

Stadslandbouw in Beverwijk

Stadslandbouw in Beverwijk Stadslandbouw in Beverwijk handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Stadslandbouw in Beverwijk Handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Inhoud Inleiding 1. Wat is Stadslandbouw

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 BELANG VAN LANDBOUW IN VERSTEDELIJKTE RUIMTE BEDREIGINGEN KANSEN VORMEN STADSLANDBOUW AANBEVELINGEN VOORBEELD EETBAAR ROTTERDAM VOORBEELD

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

2. Klimaat en duurzaamheid

2. Klimaat en duurzaamheid 1. Armoede Het Gentse OCMW ontwikkelt samen met de bevoegde stedelijke diensten een stedelijk sociaal-ecologisch werkgelegenheidsproject met als doel bestaande arbeidszorg-projecten op elkaar af te stemmen.

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55%

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55% In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden Nu: ± 55% Extra: 2,5 miljard mensen in stedelijke omgeving (Infokaart Unicef verstedelijking: http://www.unicef.org/sowc2012/urbanmap/) De ontwikkeling

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 3 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 3 PROBLEEM 3 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

Food & the City stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 1 april 2014 Initiatieven van burgers, boeren en ondernemers Nu hier, Zomerhofstraat stadsboerderij het Lansingerland schapen in de

Nadere informatie

Als u vragen of opmerkingen heeft hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Simon Bijlsma, FMF. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân.

Als u vragen of opmerkingen heeft hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Simon Bijlsma, FMF. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân. Onze wereld is in beweging. Steden zijn in trek. Vandaag de dag leven al 3 miljard mensen in grote steden en in 2030 zal meer dan 60% van de wereldbevolking leven in grootstedelijke gebieden volgens de

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Groenkracht Beleidsplan

Groenkracht Beleidsplan Groenkracht Beleidsplan De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om eenieder bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam voedsel

Nadere informatie

Workshop duurzame stadslandbouw

Workshop duurzame stadslandbouw Workshop duurzame stadslandbouw Changemaker Festival te Heino 14 september 2013 Datum: 14 september 2013 Locatie: Van: Voor: Summmercamp Heino Cees Moerman Workshop Changemaker Kenmerk: 1309 Programma

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk

Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk Lokaal voedsel in de Duurzaamheidsvisie Bodegraven Reeuwijk Inleiding In deze notitie wordt eerst een korte analyse gegeven van ontwikkelingen op voedselgebied. Vervolgens wordt aangegeven op welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Verdienen met ZLTO. De stad als kans!

Verdienen met ZLTO. De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Twitter: @MariskavKoulil #purehubs #stadslandbouw De stad als kans! Programma workshop Inleiding Korte kennismaking Introductie

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers, boeren en ondernemers

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

natuur ontmoeting oogst medegebruik

natuur ontmoeting oogst medegebruik Volkstuinen zijn vaak groene paradijsjes in de stad met grote waarde, en zijn niet alleen voor de eigenaar een bron van tuinplezier en levensvreugd. Volkstuinen leveren - mits goed ontworpen - op ten minste

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding 1 Initiatiefvoorstel Levensbomenbos 1. Inleiding De fractie van de Bossche Groenen zou graag zien dat burgers de mogelijkheid wordt geboden een herdenkingsboom in een levensbomenbos aan te planten. Bomen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos

Initiatiefvoorstel Levensbomenbos Initiatiefvoorstel Levensbomenbos s-hertogenbosch, 21 maart 2014. 1. Inleiding De fractie van de Bossche Groenen zou graag zien dat burgers van onze stad de mogelijkheid wordt geboden een herdenkingsboom

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn Werksessie VBG 15 juni 2011 ZLTO gebouw Den Bosch Dr. Henk C. van Latesteijn De Brandende Vraag Welke rol kunnen gemeenten spelen bij het vormgeven van een nieuwe relatie tussen stad en platteland? 1 Inspiratie

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk. Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant

Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk. Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant De organisatie, de Brabantse Milieufederatie en de Opdracht

Nadere informatie

Subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven

Subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven Subsidieregeling Groen in de Buurt en Stadslandbouw-Voedselinitiatieven Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Algemeen Bestuur: het

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Reg.nr. : 112152 B&W verg. : 5 februari 2013 Commissie : Onderwerp: Herontwikkeling Wijkplein Helftheuvel Cie_verg. : 6 maart 2013 Raadsverg. : 19 maart 2013 MO 1) Status Op grond

Nadere informatie

Vergroening > sociale cohesie >..

Vergroening > sociale cohesie >.. Vergroening > sociale cohesie >.. De lessen van drie jaar Groen Dichterbij & de rol van NME-centra Rachelle Eerhart Programmaleider IVN Groen Dichterbij VRAAG om te beginnen Wat is Groen Dichterbij voor

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 2 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 2 PROBLEEM 2 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan 2016-2021 Wie zijn we en wat doen we? De Natuur en Milieufederaties (NMF s) werken aan groene, duurzame en klimaatbestendige provincies. Provincies waar we duurzaam kunnen wonen en

Nadere informatie

Wat kan landbouw toevoegen aan het leven in de duurzame stad?

Wat kan landbouw toevoegen aan het leven in de duurzame stad? Wat kan landbouw toevoegen aan het leven in de duurzame stad? VVM - 5 februari 2015 Ir. Frank Stroeken Terra Incognita, stedenbouw en landschapsarchitectuur Frank Stroeken, Terra Incognita, stedenbouw

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk!

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk! NL Greenlabel Hessenpoort, Natuurlijk! Inhoud Initiatief groep; Hessenpoort Natuurlijk! (Initiatiefgroep Hessenpoort Natuurlijk!) Meerwaarde van Groen voor Bedrijventerrein (NL Greenlabel) Huidige ontwikkelingen

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland Almanak Almanak kleinschalige initiatieven Van en voor iedereen die zich sterk maakt voor duurzaam voedsel Dit is een dummy met een paar pagina s van de

Nadere informatie

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat 1 van 5 4-3-2017 08:55 standaard.be Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat Van onze redactrice Inge Ghijs BrusselWat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Wij zijn een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Wij staan voor de continuïteit van de land-

Nadere informatie

kijkend naar waardecreatie

kijkend naar waardecreatie kijkend naar waardecreatie DE CASUS LANDGOED GROOTSTAL DE LESSEN 21 e eeuw: waarden, rollen, patronen & belangen DE KANSEN NBM: ruilen, delen, meervoudige waarde creëren de casus historische ontwikkeling

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Landschap en biodiversiteit

Landschap en biodiversiteit Landschap en biodiversiteit Een aantrekkelijk landschap is meer dan een mooie omlijsting voor het bedrijf. De klant ziet het als onderdeel van het product, waarnaar hij op zoek is. Bij plattelandsrecreatie

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk-

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk- Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie -Stadsboerderij Kortrijk- Agenda 1. Landbouw in een verstedelijkt Vlaanderen 2. Filmpje: Eemlandhoeve 3. Missie en projectidee Stadsboerderij Kortrijk

Nadere informatie

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te voorgestelde actie haalbaarheid impact Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te zetten. 83% 78% Vierkante

Nadere informatie

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler Vergroenen van het groenonderwijs Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur Drs. Yvon D. Schuler Stadsnatuur? Natuur in de stad is op te splitsen in vier hoofdtypen: bebouwing, parken, water en verbindingen.

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Groen in de stad ontwerpen en aanleggen. Hoofdstuk 2 Groen in de stad onderhouden en beheren Hoofdstuk 3 Groen in de stad promoten Groen in de stad ontwerpen en aanleggen 6 ORIËNTATIE

Nadere informatie

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 1 STRATEGIE GOOD FOOD ENKELE VASTSTELLINGEN Voeding is meer dan enkel

Nadere informatie

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer meer voo lkaar re De samenleving verandert van een verzorgingsstaat in een samenleving waar mensen meer voor elkaar doen. Steeds meer inwoners van Haarlemmermeer pakken

Nadere informatie

ik deel daar wordt iedereen beter van eten

ik deel daar wordt iedereen beter van eten daar wordt iedereen beter van eten 1 Achtergrond 2 Onderzoek en Reflectie 3 Acties 4 Activiteiten in het Schooljaar ikdeel.be Een project van Met de steun van De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Reg.nr. : 3171241 B&W verg. : 3 december 2013 Commissie : Onderwerp: WiFi (heraanbieding nav commissie FES) Cie_verg. : 25 november 2013 Raadsverg. : 10 december 2013 FES 1) Status

Nadere informatie

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN en de Subsidie Bewonersinitiatieven 2015 Heeft u een leuk idee voor uw buurt? Wilt u iets doen voor uw buurt? Wilt u samen met buurtbewoners een activiteit starten maar heeft

Nadere informatie

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 www.cnme.nl Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw is hip. De laatste jaren gaan ook in Maastricht mensen aan

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER MAK+ Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Inzetten op educatie die landbouw als belangrijke economische sector in de streek in de kijker zet, met bijzondere

Nadere informatie

BETER IN HET GROEN. Beter in het Groen bundelt en promoot aanbod in de groene leefomgeving. Landschap op recept RISICO

BETER IN HET GROEN. Beter in het Groen bundelt en promoot aanbod in de groene leefomgeving. Landschap op recept RISICO BETER IN HET GROEN Beter in het Groen bundelt en promoot aanbod in de groene leefomgeving Samen optrekken groene sector en zorgsector Landschap op recept Zorgsector kent groen aanbod 1 okt: Beleefdag op

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Stadsboeren in Nederland

Stadsboeren in Nederland Stadsboeren in Nederland Door: ir. Rosanne Metaal Directie Europees Landbouwbeleid &Voedselzekerheid DG AGRO, Ministerie Economische Zaken Presentatie Alumni-netwerk, 12 november 2013, Uit Je Eigen Stad

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Groen Verbindt

Achtergrondinformatie Groen Verbindt Achtergrondinformatie Groen Verbindt Inleiding Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Aanpassen van de ' Verordening op de heffing en de invordering van reinigingsheffingen in de gemeente s-hertogenbosch 2013' Reg.nr. : 144625 B&W verg. : 19 maart 2013

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima Volkstuinvitaminen participatieproject voor minima minima Ik heb het hele jaar door gezond en goedkoop eten. De volkstuin is mijn eigen voedselbank. Een nieuwe formule In 2010 zijn de eerste ervaringen

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2017 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Activiteiten 2017... 4 Contacten 2017... 6 Communicatie 2017... 7 Financiën, Giften

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG

HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG HET IS GROEN EN GEZOND EIGEN BELANG Maak Brabanders gezonder en Het Groene Woud groener alle foto s: Het Bewaarde Land/Het PON Het is groen en gezond eigen belang Maak Brabanders gezonder en Het Groene

Nadere informatie

Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger Welke waarde heeft de groene vrijwilliger? En hoe kunnen we deze verder ontwikkelen?

Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger Welke waarde heeft de groene vrijwilliger? En hoe kunnen we deze verder ontwikkelen? Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger In Nederland zijn jaarlijks 100.000 enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de zorg voor natuur en landschap. Zij tellen, herstellen, vertellen

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen!

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de productie van vlees. Smaak en prijs zijn niet meer maatgevend.

Nadere informatie

Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem. Interesse?

Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem. Interesse? Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem Interesse? huissensedijk32@gmail.com Missie Duurzame omgang met mens, dier en natuur Woonboerderij met stadslandbouw Behoud authenticiteit van de boerderij Ontwikkeling

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Wat is zuidermrkt?! Wekelijkse markt met biologische / duurzame producten uit regio. Coöperatieve karakter. Van, voor en door de

Nadere informatie

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij SPONSORING EN TEGENPRESTATIES Stichting De Ulebelt Maatmansweg 3 7425 NC Deventer www.ulebelt.nl info@ulebelt.nl 0570-65 34 37 Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt,

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week

stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week Kees van Oorschot 22 september 2014 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers,

Nadere informatie

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid Zienswijze De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid in de wijken Liendert-Rustenburg-Hogekwartier Doelstelling: Dit document is opgesteld om B&W van de gemeente Amersfoort inzicht te geven

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN)

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Programma 10:00 Start 10:30 Inleiding 11:00 In kaart brengen ervaringen 12:15 Pauze 13:15 Workshop 15:00

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Foodtrends 2017, wat willen we nu echt? Foodtrends 2017, het gaat de goede kant op, we worden bewuster en zien dat voeding de basis van ons zijn is, dat de juiste voeding ziekten kan genezen en voorkomen.

Nadere informatie

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Den Haag Bij voorbeeld Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Inleiding Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Door het grootschalige gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie