ROMEINEN EN RIDDERS IN JE ACHTERTUIN!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ROMEINEN EN RIDDERS IN JE ACHTERTUIN!"

Transcriptie

1 ROMEINEN EN RIDDERS IN JE ACHTERTUIN! ERFGOEDEDUCATIE KOMT TOT LEVEN!

2 ROMEINEN DIE DE STAD CORIOVALLUM (HEERLEN) GESTICHT HEBBEN. EEN KASTEEL MET EEN OPRIJLAAN WAAR RIDDERS TE PAARD OVERHEEN SNELDEN. WAAR GRAVEN EN GRAVINNEN IN EEN KOETS THUIS KWAMEN. ZOMAAR IN JE ACHTERTUIN! HOE TE GEK IS DAT?

3 Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum is een waardevolle bijdrage aan het omgevingsbewustzijn van de leerling. Hun eigen geschiedenis was nog nooit zo dichtbij. Leren én beleven op een spannende en uitdagende manier. Jouw lessen verrijken. Dat is ons uitgangspunt bij het samenstellen van ons aanbod. Ons educatief aanbod sluit dan ook aan op het curriculum van het basisonderwijs. Niet alleen brengt het je lessen tot leven, het draagt ook bij aan het realiseren van je kerndoelen en het verwerven van voorgeschreven competenties (21st century skills). Op de voorlaatste pagina vind je een overzicht van de kerndoelen die tijdens een bezoek ingevuld worden. Elk programma bieden we aan als drieluik: een handleiding voor de docent (voorbereidende les op school) een bezoek aan het museum een reflectiemoment in het museum of op school Erfgoededucatie biedt veel mogelijkheden tot vakoverstijgend werken op school. DOORLOPENDE LEERLIJN ABEL Nieuw in schooljaar Cultuureducatie met kwaliteit / Multidisciplinaire lessenreeks Historisch Goud (Kasteel Hoensbroek, Thermenmuseum, Rijckheyt), Parkstad Limburg Theaters Heerlen, SCHUNCK* en het onderwijs hebben de handen ineen geslagen onder het motto samen staan we sterker. In samenwerking met SIEN en met dank aan een extra subsidie vanuit het Rijk en de Gemeente Heerlen, start komend schooljaar ( ) een pilotprogramma onder de titel Abel, bedoeld voor leerlingen van het primair onderwijs. Abel, geba seerd op het landelijke programma Cultuureducatie met kwaliteit, sluit aan op de leergebieden binnen het primair onderwijs. Thematisch, efficiënt en betaalbaar, met de brede cultuur-educatieve vorming van ieder kind als insteek. En waarbij het kind centraal staat! In het schooljaar gaat een pilot van start met een zestal scholen uit de Gemeente Heerlen. Daarna streven wij naar verdere uitrol over uiteindelijk alle scholen in onze stad! We verrassen je graag in Kasteel Hoensbroek of het Thermenmuseum! Op en vind je het complete educatieve aanbod. RESERVEREN BEZOEK Wil je een bezoek reserveren óf meer informatie over ons aanbod? Neem contact op met bureau reserveringen: , , bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Wij adviseren je graag!

4 THERMEN EDUCATIEF MUSEUM AANBOD BASISONDERWIJS GROEP 5-6 EN GROEP 7-8 DE ROMEINEN KOMEN! Duik in de tijd dat Romeinen in onze regio woonden en ontdek in de museumzaal dat veel Romeinse gebruiksvoorwerpen nú nog steeds gebruikt worden. De museumzaal is in zes thema s ingedeeld waaronder: Wonen/huizen (blauw) Leven op het platteland (geel) Romeinse wegen (groen) Het leven in de stad (rood) Dood en begraven (paars) HET THERMENMUSEUM HERBERGT DE INDRUKWEKKENDE RESTANTEN VAN EEN ROMEINS BADHUIS, DE THERMEN. HET IS HET BEST BEWAARDE ROMEINSE (PUBLIEKE) BADGEBOUW VAN NEDERLAND. DE MUSEUMZAAL HEEFT EEN GEVARIEERDE COLLECTIE GEBRUIKSVOORWERPEN UIT DE ROMEINSE TIJD, ALLEMAAL UIT CORIOVALLUM - DE ROMEINSE STAD DIE ONDER HEERLEN LIGT. WIJ HEBBEN VEEL GELEERD VAN DE ROMEINEN. ONTDEK HET ZELF! Aan de hand van een vragenlijst gaan de leerlingen op pad. Ze bezoeken niet alleen de museumzaal, maar ook het badhuis. Door 3D-technieken kunnen de leerlingen vijf filmpjes zien die de archeologische resten laten veranderen naar de Thermen van Coriovallum van 2000 jaar geleden! Maximaal aantal leerlingen: 60 Kerndoelen: 1, 4, 9, 56, 51, 52, 53 MET INGANG VAN SCHOOLJAAR : DE ROMEINEN KOMEN! MÉT MOZAIEKSPEL(BORD) De leerlingen krijgen de opdracht om tijdens hun bezoek in de museumzaal een vragenformulier in te vullen. Aan elk antwoord is een kleur gekoppeld. De kleuren krijgen een plek in de NIEUW mozaieken die de leerlingen na afloop inkleuren. Zijn de antwoorden goed, dan verschijnt een Romeins voorwerp uit de museumzaal. Na afloop van het museumbezoek ontvangt iedere leerling speelkaarten met meer info over hún Romeins museumobject. Deze kaartjes zijn een belangrijke schakel naar het digitale spel op school. Het spel is bedoeld als reflectie op het bezoek in het museum. Als alle vragen in het spel goed beantwoord zijn, verschijnt er een bijzonder iemand op het smartboard! De prijs van dit pakket wordt vóór de start van het schooljaar op de website bekend gemaakt. VERLENG HET BEZOEK AAN HET THERMENMUSEUM MET EEN WORKSHOP Er kan gekozen worden uit verschillende workshops; archeologie, Romeinen en vrije tijd (maak het molenspel) of Romeinse keuken (kneed en bak zelf Romeinse deegballetjes). Maximaal aantal leerlingen: 20 leerlingen per workshop Kerndoelen workshops: 54, 56, 53, 52, 01. ENTREEPRIJZEN: Scholen betalen 3,50 per leerling. Begeleiders betalen geen entree. Zij begeleiden de groepjes in het museum en houden toezicht.

5 KASTEEL HOENS- BROEK BEZOEK KASTEEL HOENSBROEK MET DE KLAS! Kasteel Hoensbroek heeft voor iedere klas van het basisonderwijs een educatief programma. GROEP 3 EN 4 TORENHOOG IN KASTEEL HOENSBROEK Ontdek Kasteel Hoensbroek met een speurtocht en maak kennis met het leven in vroegere tijden op een kasteel. Durf jij in de kerker? Kijk eens hoe klein de ramen vroeger waren. En hoe mooi en licht het werd, honderd jaar later, in de danszaal! Duur: 2 2,5 uur. Maximale grootte groep: 70 leerlingen. De groep wordt op school in kleine groepen verdeeld. Bij iedere groep 1 begeleider. De begeleiders nemen actief deel aan de tocht door het kasteel. Er zijn verschillende startpunten in het kasteel. Leeftijd: 6 8 jaar. Kerndoelen: 01, 03, 56, 52 GROEP 1 EN 2. INCLUSIEF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT DE WAAKDRAAK VAN KASTEEL HOENSBROEK Heel, heel lang geleden woonde in Kasteel Hoensbroek Ridder Hoen. Hij woonde hier met zijn vrouw Cecilia en hun kleine zoontje Hoen Aan de hand van grote vertelplaten worden de kleuters meegenomen in het verhaal. Alle kleuters krijgen een ridder- of jonkvrouwencape omgeslagen. De juf een jonkvrouwenhoed, de meester een stoere cape! De kleuters ontdekken aan de hand van het verhaal vier verschillende kasteelkamers. Gelukkig loopt het verhaal goed af en krijgt de draak een héél belangrijke taak in Kasteel Hoensbroek! Duur: 1,5 uur. Maximale grootte groep: 30 leerlingen. Klassikaal programma. Kerndoelen: 01, 54, 56, 52 GROEP 5 T/M 8 KASTEEL GEKRAKEEL Ontdek Kasteel Hoensbroek met een speurtocht en leer het leven in vroegere tijden op een kasteel kennen. Koud en donker is het in de kerker. Hoe hoog durf jij de wenteltrap op te klimmen? Waar woonde vroeger het kasteelpersoneel? Duur: 2,5 uur. Maximale grootte groep; 70 leerlingen. De groep wordt op school in kleine groepjes verdeeld. Bij ieder groepje 1 begeleider. De begeleider neemt actief deel aan de tocht door het kasteel. Leeftijd: 8 12 jaar. Kerndoelen: 01, 03, 56, 52

6 GROEP 5 EN 6 RIDDER ZONDER KASTEEL Maak kennis met Kasteel Hoensbroek aan de hand van een waargebeurd verhaal: twee ridderbroers hebben ruzie over wie in Kasteel Hoensbroek mag wonen. De ruzie loopt zo hoog op dat zelfs hun kinderen niet met elkaar mogen praten. Uiteindelijk zorgen de kinderen voor een oplossing. Het pakket bestaat uit: het leesboek Ridder zonder Kasteel (geschreven door Arend van Dam) werkboekje voor iedere leerling,-handleiding voor de leerkracht speurtocht door kasteel Hoensbroek. Duur: 2,5 uur. Maximale grootte groep: 42 leerlingen. De groep wordt op school in kleine groepen verdeeld. Bij iedere groep 1 begeleider. De begeleiders nemen actief deel aan de tocht door het kasteel. Leeftijd: 8 10 jaar. Kerndoelen: 01, 03, 04, 09, 56, 51, 52, 53. GROEP 7 EN 8 WAT EEN BENDE..BOKKENRIJDERS! Wie waren ze? Waarom roofden ze? Waren het echt bandieten? Werden ze wel eerlijk gestraft? Wie waren de schout en schepenen? Hoe zag Zuid-Nederland er in de 18de eeuw uit? Wie was de baas? Wilt u met uw klas deelnemen aan dit Bokkenrijderproject? Met een speciale Bokkenrijdercode krijgt u toegang tot de Bokkenrijder website. Hier vindt u de handleiding voor de leerkracht en het Bokkenrijderwerkboekje voor de leerling. Bezoek daarna Kasteel Hoensbroek. Helemaal passend in het thema, want hier hebben de Bokkenrijders echt gevangen gezeten! Duur: 2,5 uur. Maximale grootte groep: 45 leerlingen. De groep wordt op school in drie delen opgedeeld. Bij iedere groep 1 begeleider. De begeleider neemt actief deel aan de tocht door het kasteel. Leeftijd: jaar. Kerndoelen: 01, 03, 04, 09, 54, 56, 51, 52, 53. GROEP 7 EN 8 NIEUW NIEUW NIEUW In de jeugdfilm CODE M zoeken Isabel (Nina Wyss), NIEUW Rik (Senna Borsato) en vriend Jules (Joes Brauers) naar het legendarische zwaard van de wereldberoemde musketier D Artagnan. Hij vocht in het leger van de Franse Koning Lodewijk XIV die met zijn leger in 1673 voor de poorten van Maastricht stond en de stad veroverde op de Republiek van Willem III. D Artagnan sneuvelt in deze strijd. In Kasteel Hoensbroek kom je erachter waarom en hoe de Franse troepen onze regio belaagden en welke gevolgen dit heeft gehad. MUSKETIERS IN KASTEEL HOENSBROEK; DE CODE M BELEVENIS In Kasteel Hoensbroek onderga je samen deze leerzame en multimediale belevenis. Op het beeldscherm van een tablet ontdek je de geheimen van het kasteel (via augmented reality). Je doorloopt kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en eeuwenoude slaapkamers. Wie waren de musketiers en wie was de beroemdste musketier D Artagnan? Je ziet échte 17 e eeuwse objecten zoals zwaarden, degens en kanonskogels. Tegelijkertijd komen de leerlingen in aanraking met taken en beroepen binnen de filmwereld. De ultieme uitdaging wordt het maken van een eigen historische film! De klas wordt in 5 groepen verdeeld. Iedere leerling in de groep TOEGANGSPRIJS KASTEEL: Schoolgroepen bestaande uit maximaal 30 leerlingen betalen 120,- Voor iedere extra leerling betaalt men 4,- De toegangsprijs per leerling is 4,50. NIEUW! DE CODE M BELEVENIS krijgt een filmberoep toebedeeld. De filmberoepen worden toegepast bij het opnemen van de eigen historische scene aan de hand van een origineel filmscript. Deze zelf gemaakte film is leuk om te zien in het kasteel, maar kan natuurlijk ook op school bekeken worden. Misschien verdient de film zelfs een plekje op de schoolwebsite? Duur: 3 uur. Kerndoelen: 01, 03, 04, 09, 54, 56, 51, 52, 53. Met digitale handleiding, lesbrief en speciale werkboekjes voor de leerlingen. VERLENGING VERBLIJF KASTEEL Verleng het verblijf in het kasteel met Verover je Schild : een klassikaal buitenspel waarin vragen over het kasteelleven centraal staan. Begeleiders van de groepen betalen geen entree. Zij begeleiden de leerlingen in hun tocht door het kasteel en houden toezicht.

7 KERNDOELEN EN COMPETENTIES BASISONDERWIJS EEN BEZOEK AAN KASTEEL HOENSBROEK EN/OF THERMENMUSEUM IS NIET ALLEEN HEEL LEUK EN LEERZAAM, HET RICHT ZICH OOK SPECIFIEK OP DE VOLGENDE KERNDOELEN KERNDOEL NEDERLANDS Kerndoel 01: de leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Kerndoel 03: de leerlingen leren informatie te beoordelen in discussie en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren. Kerndoel 04: de leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve teksten, waaronder schema s, tabellen en digitale bronnen. Kerndoel 09: de leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hun bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten. KERNDOEL KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE Kerndoel 54: de leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Kerndoel 56: de leerlingen verwerven kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed KERNDOEL ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD Kerndoel 51: de leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindelingen te hanteren. Kerndoel 52: de leerlingen leren over de kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en ridders, steden en staten, ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties. Kerndoel 53: de leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die regelmatig verbinden met de wereldgeschiedenis. 21ST CENTURY SKILLS Zoals al eerder genoemd zijn de 21st century skills het uitgangspunt van het educatieve aanbod. Deze skills zijn gebaseerd op de huidige maatschappelijke veranderingen en de daarbij horende vaardigheden. De volgende competenties maken deel uit van de 21st century skills: 1. Samenwerken 2. Probleem oplossend vermogen 3. Geletterdheid 4. Creativiteit 5. Kritisch denken 6. Communiceren 7. Sociale en culturele vaardigheden

8 EÉN VOOR ALLEN, ALLEN VOOR ÉÉN!

9 VERWONDERD RAKEN PLEZIER HEBBEN SAMEN ONTDEKKEN VERRASSENDE ONTDEKKINGEN WAARDERING VOOR ERFGOED INTERESSE VOOR ERFGOED STIMULEREN KENNIS OPDOEN JE EIGEN IDENTITEIT ONTDEKKEN DE IDENTITEIT VAN ANDEREN INZICHT KRIJGEN IN DE HISTORIE THERMENMUSEUM CORIOVALLUMSTRAAT 9, 6411 CA HEERLEN KASTEEL HOENSBROEK KLINKERTSTRAAT 118, 6433 PB HOENSBROEK

TREED BINNEN DAPPERE RIDDERS

TREED BINNEN DAPPERE RIDDERS TREED BINNEN DAPPERE RIDDERS KASTEEL HOENSBROEK: EDUCATIE KOMT TOT LEVEN! EEN KASTEEL MET EEN OPRIJLAAN WAAR RIDDERS TE PAARD OVERHEEN SNELDEN. WAAR GRAVEN EN GRAVINNEN IN EEN KOETS THUIS KWAMEN. ZOMAAR

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Handleiding Echt gebeurd!

Handleiding Echt gebeurd! Handleiding Echt gebeurd! Inhoud 1. Introductie Pag. 1 2. Echt gebeurd! lessen Pag. 1 3. Kerndoelen Pag. 2 4. Excursies, lezingen en workshops Pag. 3 5. De website Pag. 4 7. Pag. 5 1. Introductie Welkom

Nadere informatie

lesbrief vervolgles Ulrum

lesbrief vervolgles Ulrum lesbrief vervolgles Ulrum Terpen- en Wierdenland lesbrief Ulrum Inhoud Inleiding 3 Lesoverzicht 4 Introductie 5 Kerndoelen 6 Aansluiting bij de canon 7 Deze lesbrief is ontwikkeld door erfgoedjuf Dineke

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Canon en kerndoelen geschiedenis PO

Canon en kerndoelen geschiedenis PO Canon en kerndoelen geschiedenis PO bron: http://www.entoen.nu/primair-onderwijs/didactisch-concept/leerplan-(slo)/geschiedenis In dit hoofdstuk over canon en geschiedenis wordt eerst ingegaan op de recente

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

Een kasteel in de buurt bezoeken

Een kasteel in de buurt bezoeken Een kasteel in de buurt bezoeken Als leerkracht heb je hier een begeleidende en sturende rol. Het is afhankelijk of jij als leerkracht de kinderen meeneemt en dingen aan ze verteld of dat er bijvoorbeeld

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

HANDLEIDING BIJ WERKBOEKJE VOOR BOVENBOUW BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

HANDLEIDING BIJ WERKBOEKJE VOOR BOVENBOUW BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING HANDLEIDING BIJ WERKBOEKJE VOOR BOVENBOUW BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING DOCENTENHANDLEIDING DOCENTENHANDLEIDING BIJ HET WERKBOEKJE OVER DE FILM CODE M Op 24 juni gaat de bioscoopfilm Code M in première.

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! HANDLEIDING PRIKKELENDE EN LAAGDREMPELIGE LESSUGGESTIES VOOR HET BASISONDERWIJS 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT destijlflyer_achterkant.pdf

Nadere informatie

Geschiedenis/erfgoed

Geschiedenis/erfgoed Geschiedenis/erfgoed Kerndoel: Oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling

Nadere informatie

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte HANDLEIDING bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte INHOUD Algemeen Erfgoed van Raalte Didactiek Leerdoelen onderbouw Leerdoelen

Nadere informatie

Nieuws in de klas Postbus 12040 1100 AA Amsterdam t: 020-4309190 f: 020-4309199 e: info@nieuwsindeklas.nl w: www.nieuwsindeklas.nl

Nieuws in de klas Postbus 12040 1100 AA Amsterdam t: 020-4309190 f: 020-4309199 e: info@nieuwsindeklas.nl w: www.nieuwsindeklas.nl Aansluiting Nieuwsservice bij curriculum Bijlage bij Handleiding Nieuwsservice Primair Onderwijs is een uitgave van Nieuws in de klas. Deze bijlage hoort bij de Handleiding Nieuwsservice Primair Onderwijs

Nadere informatie

612671 Speelkaarten.indd 1 12-06-2006 16:14:06

612671 Speelkaarten.indd 1 12-06-2006 16:14:06 NEDERLANDS > Mondeling taalonderwijs De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. 1 612671 Speelkaarten.indd

Nadere informatie

ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie

ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie ICC-Cursus Cultureel Erfgoed en Erfgoededucatie Wat gaan we doen? 1. Wat doet Drents Plateau? 2. Wat is erfgoed? 25 maart 2009 3. Wat is erfgoededucatie? 4. Tien tijdvakken, de canon en erfgoededucatie

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Slimmer met je geld omgaan Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Inhoudsopgave 1. Historisch Museum Haarlem Inleiding 3 1.1 Leerdoelen 4 2. Lesprogramma Slimmer met je geld omgaan 5 Voorbereiding 5 Museumbezoek

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket

Mediawijsheid. Algemene handleiding leerkracht. Doel van het lespakket. Inzetten van het lespakket Algemene handleiding leerkracht Doel van het lespakket Stel je voor: Je werkt wekenlang aan een liedje, stopt er je ziel en zaligheid in en dan is het eindelijk af. Je springt een gat in de lucht. Maar

Nadere informatie

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 DE LESPAKKETTEN IN HET KORT... 3 2 DE OPBOUW VAN DE LESSEN... 4 3 ACHTEGRONDINFORMATIE

Nadere informatie

Aan welke kerndoelen heb je gewerkt?

Aan welke kerndoelen heb je gewerkt? Leergebied overstijgende kerndoelen (1) Werkhouding 1 De leerlingen hebben belangstelling voor de wereld om hen heen en ze zijn gemotiveerd deze te onderzoeken A ze kunnen gerichte vragen stellen B ze

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen.

Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen. Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen. Docentenhandleiding Lesprogramma Inleiding: De Stadslandbouwer is een spel dat zowel op een tablet (of een smartphone)

Nadere informatie

Voorbereiding en planning van een thema

Voorbereiding en planning van een thema Voorbereiding en planning van een thema Thema: Bouw / groep(en): Periode: Doelstellingen: Kernbegrippen relatie kerndoelen en vakken: Wat is de inbreng van kinderen? (Wat zijn de interesses van leerlingen

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Handreikingen voor de leerkracht en antwoordenbladen

Handreikingen voor de leerkracht en antwoordenbladen letterrijk Handreikingen voor de leerkracht en antwoordenbladen Werkboek Letterrijk - Handreiking & Antwoorden 1 Pauline Buit - www.paulinebuit.nl Handreikingen voor de leerkracht Het werkboek Letterrijk

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museum & School Gezondheid en Ziekte, vroeger en nu. Geachte mevrouw/mijnheer,

Docentenhandleiding. Museum & School Gezondheid en Ziekte, vroeger en nu. Geachte mevrouw/mijnheer, Docentenhandleiding Museum & School Gezondheid en Ziekte, vroeger en nu Geachte mevrouw/mijnheer, Voor u ligt hier de docentenhandeling bij het lesprogramma "Gezondheid en Ziekte, vroeger en nu". In deze

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les?

SaNdWiCh RoBoT. Wat leren leerlingen van deze les? SaNdWiCh RoBoT leer programmeren zonder een computer te gebruiken! Bij deze les speelt de leraar of gastdocent de rol van een robot. Een robot die boterhammen maakt met boter en hagelslag. De leerlingen

Nadere informatie

AAN WELKE KERNDOELEN HEB JE GEWERKT?

AAN WELKE KERNDOELEN HEB JE GEWERKT? AAN WELKE KERNDOELEN HEB JE GEWERKT? Leergebied overstijgende kerndoelen (1) Werkhouding 1 De leerlingen hebben belangstelling voor de wereld om hen heen en ze zijn gemotiveerd deze te onderzoeken A B

Nadere informatie

LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8

LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8 LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Kerndoelen 5 De poster 6 De speurtocht naar het kledingstuk 7 2 Door middel van de educatieve poster wordt getracht een discussie

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE VOOR GROEP 5-6 THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Handleiding docent Inhoudelijke informatie Leeftijd Inzenddatum Tijdsindicatie Groep 6, 7, 8 basisonderwijs Uiterlijk 19 december 2014. Tenminste 6 uur. Te verdelen over meerdere

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Wereldgrachten. Ontdek de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel. handleiding. groep 7+8

Wereldgrachten. Ontdek de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel. handleiding. groep 7+8 Wereldgrachten Ontdek de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel handleiding groep 7+8 Wereldgrachten Ontdek de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Algemene

Nadere informatie

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Schokland Ontdek het verborgen verleden van Schokland Methodelink bij het lespakket Archeoroute Schokland De culturen en landschappen op Schokland vormen een veelzijdig onderwerp voor uw les in de groepen 6, 7 en

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Leerlijnen TULE SLO. Jory Tolkamp

Leerlijnen TULE SLO. Jory Tolkamp Leerlijnen TULE SLO Jory Tolkamp Om de doelen van mijn les te bepalen ging ik uit van de leerlijnen. Wat past bij de leerlingen qua stof van een ontwikkelingsgebied, waar zit het niveau? Maar een duidelijke

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Schoolreisjes en educatie

Schoolreisjes en educatie www.glk.nl Schoolreisjes en educatie 2017 Kasteel Hernen Schoolreisjes en educatie Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in de tijd

Nadere informatie

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk De voorstelling Ben je nu helemaal Betoeterd!? Leerlingen van groep 1 t/m 3 houden hun adem in en kijken naar Bekki en een échte insectentemmer. Ze zijn zó

Nadere informatie

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Inleiding De Canon van Flevoland is ontwikkeld door Nieuw Land. In zestien vensters toont het de culturele en historische geschiedenis

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Handleiding leerkrachten Eigen strip maken Doelgroep: Vak: Duur: Midden/bovenbouw Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Inhoud: Het project wordt uitgevoerd tijdens de taallessen die ingeroosterd zijn.

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

WO II Oorlog in Zoetermeer

WO II Oorlog in Zoetermeer Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn erfgoed Groep 8 Lessenreeks passend bij Tijd van wereldoorlogen Deze leerlijn is ontwikkeld door Stadsmuseum Zoetermeer. WO II Oorlog in Zoetermeer Informatie

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8. Romeinen in Brabant. docentenhandleiding

Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8. Romeinen in Brabant. docentenhandleiding Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8 Romeinen in Brabant docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Romeinen in Brabant 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

= verlengstuk van de klas. Museumlessen voor kinderen van de lagere school

= verlengstuk van de klas. Museumlessen voor kinderen van de lagere school = verlengstuk van de klas Museumlessen voor kinderen van de lagere school Waarom kiezen voor SteM? Kunst, Geschiedenis, Archeologie,Wetenschap en Techniek op één museumsite Uitgebreid educatief aanbod

Nadere informatie

Fase 7: Presenteren en exposeren

Fase 7: Presenteren en exposeren Fase 7: Presenteren en exposeren 2 uur Geef leerlingen in deze fase een podium zodat ze met trots hun werkstuk kunnen tonen en over ervaringen kunnen vertellen. Maak er een feest van en organiseer een

Nadere informatie

Aan de slag met een leerlijn Erfgoededucatie. 13 Juni 2013 World Trade Center Rotterdom

Aan de slag met een leerlijn Erfgoededucatie. 13 Juni 2013 World Trade Center Rotterdom Aan de slag met een leerlijn Erfgoededucatie 13 Juni 2013 World Trade Center Rotterdom Op zoek naar mogelijkheden en kansen voor een leerlijn erfgoededucatie in het Rotterdamse basisonderwijs Opzet presentatie

Nadere informatie

Workshop Leerlijnen dag Cultuureducatie Amsterdam 20 maart 2013

Workshop Leerlijnen dag Cultuureducatie Amsterdam 20 maart 2013 Workshop Leerlijnen dag Cultuureducatie Amsterdam 20 maart 2013 Presentatie over: Leerlijnen, definities, lijn naar de toekomst kerndoelen onderwijs SKVR Rotterdam leerlijn cultuureducatie Cultuur in de

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Scheepstimmerman Czaar Peter. Educatief programma groep 5, 6, 7 en 8 PO. Czaar Peterhuisje Krimp AA Zaandam

Docentenhandleiding. Scheepstimmerman Czaar Peter. Educatief programma groep 5, 6, 7 en 8 PO. Czaar Peterhuisje Krimp AA Zaandam Docentenhandleiding Scheepstimmerman Czaar Peter Educatief programma groep 5, 6, 7 en 8 PO Czaar Peterhuisje Krimp 23 1506 AA Zaandam Docentenhandleiding Scheepstimmerman Czaar Peter Inhoudsopgave Welkom

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORTGEZET ONDERWIJS VOORTGEZET ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie