Vakantiegids! Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vakantiegids! Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!"

Transcriptie

1 Vakantiegids! Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!

2 Eindelijk vakantie! Elk jaar opnieuw kijk je reikhalzend uit naar welverdiende vakantie. Om helemaal te ontspannen in binnen- of buitenland Heb je beslist om je huisdier mee te nemen op reis? Dan is een goede voorbereiding cruciaal om samen zorgeloos en veilig te kunnen genieten. Gevaar loert om de hoek Het is namelijk zo dat er heel wat parasieten en ongedierte rondkruipen of rondspringen op onze aardbol. En die hebben het allemaal gemunt op jouw trouwe viervoeter! Je ziet ze misschien niet, maar ze zijn er wel. Zeker niet alleen in exotische oorden zoals Aruba of Hawaii, maar ook gewoon in Europa. Bovendien kunnen deze nare beestjes heel wat gevaarlijke ziekten overdragen op je huisdier én je gezin, soms zelfs van levensbedreigende aard. Je dierenarts weet raad! Daarom is het belangrijk om je hond of kat optimaal te beschermen voordat je jouw koffers pakt. Neem op tijd je voorzorgen en ga langs bij de dierenarts. Die bespreekt alle preventieve en beschermende maatregelen die je kan nemen en helpt om je kleine reisgezel parasietenvrij te houden. Een verwittigd baasje is er twee waard, toch?

3 Reizen in Europa met je huisdier: een goede voorbereiding is het halve werk! In deze gids zetten we 20 Europese bestemmingen op een rijtje om je bewust te maken van de gevaren die lokale parasieten kunnen veroorzaken. We geven meteen ook heel wat handige vakantietips mee om je huisdier zo goed mogelijk te beschermen. En denk eraan: een bezoekje aan de dierenarts voor je vertrekt, mag zeker niet ontbreken! Neem zeker ook eens een kijkje op Je vindt er een landkaart met alle Europese bestemmingen (meer dan 40 in totaal!), een volledige lijst met alle vakantietips en nog zoveel meer Checklist: Voorzie dit zeker in je EHBO-kit! Halsband/muilkorf (zelfs het braafste dier kan bijten of krabben bij paniek of pijn) Verband en niet-klevende gaasjes Rolletje hechtpleister Steriele kompressen Neutrale zeep Ontsmettingsmiddel Fysiologische zoutoplossing Wegwerphandschoenen Thermometer Schaar Tekentang Pincet (om angels te verwijderen) Veiligheidsspeld(en) Aluminium isolatiedeken Instant cold pack Eventuele voorgeschreven medicatie door de dierenarts Lijst met noodnummers en nuttige telefoonnummers Extra s: licht verteerbare veterinaire (dieet)voeding en flesje water

4 Groeten uit Frankrijk! Sylvain De Slak

5 Ah, la Douce France Du vin, du pain et des parasites! Slakken je vindt ze overal! Ook honden durven deze slijmige diertjes weleens opeten, opzettelijk of per ongeluk. Zo loopt je viervoeter het risico op een infectie met Angiostrongylus vasorum, beter bekend als longworm of Franse hartworm. Het gaat om een erg gevaarlijke en zelfs levensbedreigende parasiet. Gelukkig kan je jouw huisdier hiertegen preventief beschermen Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Frankrijk? Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Vergeet het Europese dierenpaspoort van je huisdier niet mee te nemen. Het is een handig en verplicht overzicht met alle vaccinaties en behandelingen, vraag ernaar bij je dierenarts. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

6 Groeten uit Portugal! Cristina De Mug

7 Parasieten tackelen in Portugal? Doe het als een ware Cristiano Ronaldo! Muggen zijn voor je huisdier net zo hinderlijk als voor jou. Ze zorgen voor jeuk en irritatie, maar zijn verder ongevaarlijk. In België dan toch! In Zuid-Europa en in exotische landen is dat andere koek, want daar kunnen honden of katten door een beet van steekmuggen besmet geraken met hartworm (Dirofilaria immitis). Dieren die besmet geraken met deze worm worden niet meteen ziek na een muggenbeet. Het duurt 5 tot 7 maanden voordat de larve zich ontwikkeld heeft tot een volwassen hartworm die zich nestelt in de longslagader en in het hart van de hond of kat. Pas dus goed op als je viervoeter meegaat op reis. Een bezoekje aan de dierenarts vooraf is aanbevolen! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Portugal? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Muggen zijn vooral actief bij zonsopgang en -ondergang. Gebruik een ventilator, muggengaas of muskietennet om je huisdier te beschermen. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

8 Groeten uit Ierland! Patrick De Teek

9 Parasieten in het land van Guinness & klavers? Een ongeluk bij een geluk Teken zijn veelvraten en ze zijn niet gastheerspecifiek. Ze wachten geduldig op een tak of grasspriet tot een warmbloedig dier voorbijkomt en dan slagen ze toe! Ze zuigen bloed en veroorzaken jeuk. Maar wat erger is: ze kunnen heel wat ziekten overdragen (o.a. Anaplasmosis, Babesiosis, Ehrlichiosis en Borreliose = ziekte van Lyme). Wapen je huisdier dus goed tegen deze bijtende beestjes voor je je koffers pakt. Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Ierland? Teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Onderzoek je viervoeter elke avond grondig op teken. Ontdek je er, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciale tekentang. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

10 Groeten uit Mallorca! Juan De Vlo

11 Over berg en dal parasieten vind je overal. Ook in dit fietsparadijs! Ook in het buitenland is het opletten voor vlooien. Deze gemene springbeestjes zijn de meest voorkomende parasieten bij huisdieren en ze voeden zich met het bloed van hun gastheren. Dat veroorzaakt niet alleen erge jeuk, maar kan ook aan de basis liggen van huidallergie, haarverlies, infecties en zelfs bloedarmoede. Een vlo kan je viervoeter dus besmetten met heel wat gemene ziektes, lintwormen, virussen en bacteriën. Preventieve behandeling is zeker geen overbodige luxe! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Mallorca? Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Een zonnesteek is geen pretje, ook niet bij dieren. Laat je viervoeter op het heetst van de dag dus niet onbeschermd op het strand liggen. Zorg voor voldoende koeling, schaduw en drinkwater. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

12 Groeten uit Nederland! Kees De Teek

13 Zelfs tussen molens, tulpen en kaas blijf je parasieten best de baas. Teken zitten overal in planten en struiken en hechten zich vast aan voorbijlopende dieren. Hoewel de beet pijnloos is, veroorzaakt die flink wat irritatie en jeuk. Afhankelijk van de levensfase, blijft een teek dagen tot weken zitten op de gastheer. Dat is zeker lang genoeg om eventuele nare ziekten te verspreiden die niet alleen je huisdier, maar ook je gezin in gevaar kunnen brengen. Preventief actie ondernemen is dus zeker noodzakelijk, denk eraan voor je op vakantie vertrekt! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Nederland? Teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Is je hond het niet gewend om lange wandelingen te maken, dan is het geen goed idee om dat op verlof plots wel te doen. Houd je viervoeter ook altijd aan de leiband om problemen te voorkomen. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

14 Groeten uit Duitsland! Gisela De Mug

15 Kwellende parasieten op je pad kruisen, dat is geen klein bier (of worst)! Niets zo fijn als een wandeling in de vrije natuur met je trouwe viervoeter aan je zijde! Kom je dode knaagdieren tegen, houd je huisdier dan zeker op een afstand. Contact met ratten of muizen of uitwerpselen van vossen kan zorgen voor besmetting met de vossenlintworm. Je huisdier zal er weinig last van hebben, buiten diarree en braken. Maar bij de mens kan deze worm echter ernstige ziekten van de lever veroorzaken. Mensen kunnen zich besmetten met deze lintworm door het aaien van besmette honden of katten, het opeten van ongewassen bosvruchten en het in contact komen met dode vossen of hun uitwerpselen. Gelukkig komt deze vossenlintworm limaar zelden voor bij de mens. Zonder behandeling kan een besmetting zelfs dodelijk aflopen Voor je op pad gaat, neem je dus beter je voorzorgen. Ga langs bij de dierenarts en laat je huisdier beschermen! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Duitsland? Muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Trek je erop uit met de auto? Geef je huisdier altijd een veilige plek in de wagen, bv. in een reiskennel of -kooi. In Duitsland is een speciale honden gordel zelfs verplicht. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

16 Groeten uit Spanje! Javier De Slak

17 Laat nare beestjes de fiesta & siësta niet bederven! Slakken zijn er in alle soorten, van minuscuul klein tot monsterachtig groot. Ze lijken misschien erg onschuldig, maar ze zijn gastheer voor een van de meest levensbedreigende parasieten bij honden: de longworm (Angiostrongylus vasorum). Die kunnen de longblaasjes aantasten en hoestbuien, ademhalingsproblemen, hartklachten en zelfs sterfte veroorzaken. Houd je viervoeter dus liever uit de buurt van slakken én zorg voor een juiste bescherming voor je op verlof vertrekt. Vraag meer info aan je dierenarts over deze gevaarlijke longwormen. Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Spanje? Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Houd je viervoeter uit de buurt van vossenholen en dode vossen. Zo vermijd je dat de gevaarlijke vossenlintworm overdragen wordt op je huisdier en zelfs mensen kan besmetten. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

18 Groeten uit Griekenland! Zacharias De Zandvlieg

19 Geef gemene beestjes geen kans & ontspring de dans met een sirtaki! Zandvliegen zijn kleine mugjes die vooral rond het Middellandse Zee gebied voorkomen. Ze zijn vooral s nachts actief en zuigen bloed. Zo kunnen ze de ziekte Leishmania overdragen die de witte bloedcellen van je huisdier kan aantasten. Het kan verschillende maanden duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden, maar de ziekte is allesbehalve onschuldig. Laat het dus niet zover komen en zorg voor optimale bescherming! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Griekenland? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Verblijf je aan de kust? Informeer dan of de stranden wel toegankelijk zijn voor honden. Zorg er ook voor dat je viervoeter zich niet uitput bij het zwemmen of dat hij wordt meegesleurd door sterke stroming. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

20 Groeten uit Kroatië! Ivan De Vlo

21 Verken het land van Zagreb tot Split zonder dat je huisdier vol beestjes zit. Vlooien zijn taaie overlevers: zodra ze een kat of hond gevonden hebben, planten ze zich razendsnel voort. In warme oorden ontwikkelen ze zich zelfs nog vlugger dan gewoonlijk, om de kriebels van te krijgen! Gelukkig bestaan er middelen om je viervoeter afdoende te beschermen tegen deze rondspringende beestjes. Zo voorkom je heel wat ziekten en narigheid... Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Kroatië? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Informeer het hotelpersoneel op voorhand over de aanwezigheid van je huisdier, zo verkleint het risico op plotse ontsnappingen vanuit de kamer. Ga ook na of je viervoeter in de eetzaal toegelaten wordt. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

22 Groeten uit Noorwegen! Sverre De Teek

23 Gletsjers genoeg om te bewonderen, maar laat je huisdier niet in de kou staan. Wist je dat teken erg sterke kaken hebben? Ze bijten door de huid van je huisdier heen om zich zo met bloed te voeden. Dat zorgt lokaal voor wat irritatie. Deze beestjes zijn vooral gevaarlijk omdat ze bloedarmoede kunnen veroorzaken en omdat ze drager zijn van ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Lyme. In het buitenland is een besmetting met Babesiose en Ehrlichiose via teken ook niet ondenkbaar. Kies dus op tijd voor gepaste bescherming om je huisdier gezond te houden! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Noorwegen? Teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Zorg ervoor dat je huisdier te identificeren is via een chip of duidelijk leesbare tatoeage en laat deze registreren. Honden moeten ook verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës, denk eraan! Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

24 Groeten uit Turkije! Mehmet De Vlo

25 Hammam & kebab zijn zeker top, maar tegen parasieten zeg je beter stop Al verzorg je je huisdier nog zo goed, het risico op vlooien is altijd aanwezig. In zonnige oorden zelfs nog meer, want de beestjes gedijen er erg goed dankzij de warmte. Ze kunnen meerdere maanden overleven in de omgeving in een popstadium en dan opeens hongerig toeslaan Ze zuigen bloed en kunnen zo bloedarmoede en vlooienallergie veroorzaken, maar ook lintwormen en andere nare ziekten overdragen. Ze vallen niet alleen je viervoeter aan, maar ook jou en je familie. Ga dus tijdig langs bij je dierenarts & roep deze parasieten meteen een halt toe! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Turkije? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen Vakantietip. Geef zonder medeweten van de dierenarts nooit zomaar kalmerende middelen aan je huisdier voor je vlucht vertrekt. In combinatie met veranderende luchtdruk kan dit immers leiden tot een gevaarlijke daling van de bloeddruk. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

26 Groeten uit het Verenigd- Koninkrijk! Rupert De Slak

27 Parasieten zijn zoals Britse humor: geen lachtertje! Wist je dat een slijmspoor van slakken binnenkrijgen al genoeg kan zijn om je huisdier te besmetten met longworm (Angiostrongylus vasorum)? Deze nare parasiet kan enorme schade toebrengen aan de longen. Dat kan leiden tot o.a. longaandoeningen, hartfalen en zelfs tot overlijden. Onderschat slakken dus zeker niet en neem tijdig preventieve maatregelen om je viervoeter te beschermen. Bezoek je dierenarts voor je op vakantie gaat en vraag meer info over deze gevaarlijke longwormen! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in het Verenigd-Koninkrijk? Teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Zelfs de allerbraafste hond kan bijten bij paniek of pijn. Neem dus zeker een halsband of muilkorf mee en laat je huisdier niet zomaar loslopen. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

28 Groeten uit de Canarische eilanden! Pablo De Teek

29 Ga door het vuur voor een gezond huisdier, ook als je vulkanen bezoekt. Ook op reis liggen wormen als een onzichtbare bedreiging op de loer Het zijn inwendige parasieten die zich verschuilen diep in de darmen of ergens in het lichaam van je hond of kat. Daar voeden en vermenigvuldigen ze zich ten koste van je huisdier. Vaak laten ze zich pas zien wanneer je trouwe metgezel heel erg besmet of verzwakt is en zorgen ze voor heel wat lichamelijke problemen (doffe vacht, diarree, hoest, jeuk, bloedarmoede, enz.). Ook bij mensen kunnen ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Geef wormen dus zeker geen kans en ga preventief naar de dierenarts! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in de Canarische eilanden? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Krijgt je hond een gemene kwallenbeet? Leg een kompres met azijn op de steekplek om het gif onschadelijk te maken. Ijsblokjes gewikkeld in een doek helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

30 Groeten uit Bosnië en Herzegovina! Amina De Mug

31 Een hartvorm, dat heeft dit land Maar houd ongedierte zeker aan de kant! Muggen kunnen je huisdier gemeen steken, met flink wat gekrab en jeuk tot gevolg. Maar wist je dat deze vervelende zoembeestjes ook nare ziekten kunnen veroorzaken? Ze zijn immers drager van hartworm (Dirofilaria immitis) en dat is absoluut geen lachertje. Deze parasiet overleeft in de longslagader en het hart van je huisdier en kan serieuze schade aanrichten. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen Ga langs bij je dierenarts en vraag naar gepaste bescherming! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Bosnië? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Een compacte EHBO-kit is onmisbaar op reis, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren! Wat neem je best mee? Check het handige lijstje in de intro van deze vakantiegids! Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

32 Groeten uit Cyprus! Alexios De Zandvlieg

33 Parasieten krioelen ook op het eiland van Venus. Bescherm wat je lief is! Zandvliegen zijn zoals muggen: ze houden je huisdier (én jou!) s nachts wakker met hun gezoem en bezorgen vervelende jeuk met hun beten. Ze komen vooral in het zuiden voor en zijn niet zo onschuldig als je zou denken. Deze gemene steekbeestjes kunnen je viervoeter immers besmetten via het speeksel met de eencellige parasiet Leishmania. Als de ziekte losbarst, is ze moeilijk te genezen en tast ze de huid of de organen aan. Beter voorkomen dus met een bezoekje aan de dierenarts voordat je op het vliegtuig stapt. Wat zijn de meest voorkomende parasieten op Cyprus? Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Voorkom oververhitting en laat je huisdier nooit alleen achter in de wagen. Ook zware inspanningen bij hoge temperaturen zijn uit den boze. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

34 Groeten uit Italië! Massimo De Slak

35 Dolce far niente? Geniet ervan zonder paparazzi & parasieten! Ga je op stap met je hond, kijk dan goed uit voor slakken. Het risico bestaat immers dat deze slijmerige beestjes je huisdier besmetten met Angiostrongylus vasorum, ook gekend als longworm. Deze venijnige parasiet verblijft in de longslagader, tast de longen van de hond aan en kan zelfs fataal zijn. Het goede nieuws is wel dat je dit perfect kan voorkomen door je huisdier tijdig te behandelen. Je dierenarts vertelt je er alles over... Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Italië? Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Bijen, hommels en wespen kunnen je viervoeter flink steken. Zit de angel er nog in? Verwijder die dan met een pincet. Bij allergische reactie raadpleeg je best meteen een lokale dierenarts. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

36 Groeten uit Wit-Rusland! Boris De Teek

37 In Belarus is wodka vaste prik, maar laat je viervoeter er zeker niet in de steek! Zelfs al is je huisdier kerngezond, toch is de kans op besmetting met lint- of rondwormen reëel. Zeker op verlof wanneer je veel buiten komt! Deze nare beestjes zie je niet, maar ze zijn er wel. Jaagt je kat of hond soms op prooidieren of komt je viervoeter in contact met uitwerpselen? Dan is infectie mogelijk door het inslikken van besmette eitjes. Ook een vlooienbeet kan zorgen voor de overdracht van lintworm. Beide wormen leven in de darmen en tasten de gezondheid van je huisdier aan. Ze kunnen de weerstand verminderen en diarree, doffe vacht en braken veroorzaken. Sommige soorten kunnen zelfs schadelijk zijn voor de mens! Geen pretje dus Laat je hond of kat daarom tijdig beschermen en vermijd heel wat miserie! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Wit-Rusland? Muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Huur je een wagen op je bestemming, las onderweg dan om de 2 uur een pauze in. Zo kunnen zowel baasje als beestje de benen even strekken. Ook voor dieren is het immers moeilijk om lang stil te zitten in een kleine ruimte. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

38 Groeten uit Bulgarije! Aleksandur De Mug

39 Ook aan de Donau doet je huisdier geen mug kwaad. Maar omgekeerd wel! Krabt je viervoeter zich op vakantie een ongeluk? Dan heeft hij misschien wel last van een muggenbeet (of twee) Op zich lijkt dit erg onschuldig, zeker omdat muggen in België compleet ongevaarlijk zijn. In het buitenland ligt dat wel anders, want steekmuggen kunnen er hartworm (Dirofilaria immitis) overdragen! Dat is een erg nare parasiet waarvan de microscopisch kleine larven circuleren in de bloedbaan. Je huisdier kan er erg ziek van worden met hoge bloeddruk, hartfalen, ademhalingsproblemen, sloomheid en zelfs overlijden tot gevolg. Raadpleeg je dierenarts dus zeker even voor je op reis vertrekt! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Bulgarije? Muggen, teken, vlooien en wormen. Vakantietip. Verblijf je met je huisdier op hotel, in een vakantiehuis of andere residentie? Neem een deken mee om zetels, banken of bedden te beschermen en maak vuile pootjes schoon voordat je naar binnen gaat. Zo vermijd je klachten! Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

40 Groeten uit Malta! Danjel De Zandvlieg

41 Laat parasieten je huisdier niet klein krijgen in deze dwergstaat! Er zijn zoveel manier waarop je huisdier vervelende parasieten kan oplopen. Neem nu rondwormen en lintwormen Honden en katten worden er vaak mee besmet, soms zelfs al vóór de geboorte via de baarmoeder of net na de geboorte via de moedermelk. Maar vooral ook door in contact te komen met andere dieren (vogels, knaagdieren, ) of besmette uitwerpselen (park, wandelpad, zandbak, ). Om dit te vermijden, is het aan te raden om hygiënische maatregelen te treffen én je viervoeter op tijd te behandelen. Wat zijn de meest voorkomende parasieten op Malta? Zandvliegen, vlooien en wormen. Vakantietip. Voer je hond of kat op normale tijdstippen ondanks het andere levensritme op reis. Voorzie ook voldoende drinkwater en poepzakjes. En vergeet het favoriete speeltje van je huisdier niet om verveling tegen te gaan. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

42 Groeten uit Slovenië! Goran De Teek

43 De Sloveense natuur is prachtig, maar ook parasieten zijn er machtig Niets is fijner dan heerlijk op wandel te gaan met je viervoeter tijdens je vakantie! Maar let goed op, want via besmette aarde of contact met knaagdieren kan je huisdier haakwormen oplopen. Deze vervelende parasiet heeft scherpe tanden, dringt door de huid naar binnen en voedt zich met het slijmvlies van de darm van je hond. Dit veroorzaakt bloederige diarree, lusteloosheid en gewichtsverlies. In het buitenland is deze vervelende parasiet dus véél gevaarlijker dan bij ons en hij kan zelfs dodelijk zijn Een bezoekje aan de dierenarts voor je vertrek kan heel wat problemen vermijden! Wat zijn de meest voorkomende parasieten in Slovenië? Muggen, teken, slakken, vlooien en wormen. Vakantietip. Vlieg je naar je bestemming? Laat je huisdier dan vooraf al wennen aan de kennel of dierenreistas om stress op de dag zelf te vermijden. Advies. Voor het meest geschikte product, raadpleeg je dierenarts.

44 Nuttige adressen Een vraag over parasieten bij je hond of kat? - Bel onze infolijn op Surf naar Telefoonnummer van je dierenarts: Op reis met je dier? Hier vind je alles over de regelgeving: Meer weten over de registratie en identificatie van je huisdier? Reis je naar het Verenigd-Koninkrijk? Op zoek naar info over hondsdolheid (rabiës)? Regels voor het verkeer van honden, katten en fretten

45 Meer weten? Surf naar Op deze gebruiksvriendelijke site vind je in nog meer info omtrent op vakantie met je dier, parasieten, ziektes, producten,... En vooral aarzel niet en wacht niet te lang om een afspraak te maken met je dierenarts voor je vertrek! Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!

46 Welk product gebruiken bij welke parasiet? ONGEDIERTE OVERDRAAGBARE ZIEKTE AANGEWEZEN BEHANDELING Zandvlieg Leishmaniosis Advantix Mug Dirofilariosis (hartworm) Subcutane dirofilariosis Advantix Teek Anaplasmosis, Babesiosis, Ehrlichiosis, Lyme Borreliosis Advantix Slak Angiostrongylus Vasorum Advocate (longworm) Vlo Diverse ziekten, overal verspreid Advantix & Advantage Worm Diverse ziekten, overal verspreid Drontal Meer weten over deze producten? Raadpleeg je dierenarts!

47 Reizen met een hond, kat of fret vanuit België naar een ander EU-land en terug. Om met uw huisdier vanuit België naar andere lidstaten van de Europese Unie te kunnen reizen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen*: Identificatie en registratie. Uw huisdier moet geïdentificeerd zijn. Sinds 03/07/2011 geldt enkel nog de microchip. De tatoeage mag wel nog als ze voor die datum werd geplaatst en duidelijk leesbaar is, maar niet als naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta reist. Daarnaast moet uw huisdier ook een Europees paspoort hebben. Vanaf 29 december 2014 mag alleen nog het nieuwe model worden gebruikt. De oude paspoorten die voor deze datum werden afgeleverd, blijven wel gelden. TIP: Maak een afspraak met uw dierenarts en vraag om advies. Landen die geen lid zijn van de Europese Unie hebben hun eigen regelgeving voor de invoer van gezelschapsdieren. Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). De vaccinatie tegen rabiës is verplicht. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet wel geïdentificeerd zijn. De dierenarts kan indien nodig ook vlak voor de vaccinatie nog de identificatie uitvoeren en een Europees paspoort afleveren. De eerste of primovaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet mee. De geldigheidsduur wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant, en ingeschreven in het paspoort van het dier. Als het dier binnen de geldigheidstermijn opnieuw wordt gevaccineerd, dan geldt die vaccinatie onmiddellijk. Een vaccinatie na afloop van deze termijn wordt als een primovaccinatie beschouwd.

48 Reizen met meer dan 5 dieren Als u reist met meer dan 5 dieren, moet u de regels voor commercieel vervoer naleven. De dieren moeten een klinisch onderzoek ondergaan en hun paspoort moet worden aangevuld met een bijkomend certificaat, dat wordt uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV). Meer informatie over de voorwaarden van de verschillende lidstaten vindt u op de website van de Europese Commissie. ( Andere voorwaarden Voor reizen naar het Verenigd-Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven. Dieren die jonger dan 12 weken zijn, en niet (geldig) gevaccineerd tegen rabiës, worden niet in alle lidstaten toegelaten.

49 Bijsluiters

50 Back cover Houd je huisdier parasietenvrij, ook op vakantie!

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Vakantiegids. Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie.

Vakantiegids. Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Vakantiegids Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Vakantiegids Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Eindelijk vakantie. Elk jaar opnieuw kijk je reikhalzend uit naar welverdiende

Nadere informatie

Vakantiegids. Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie.

Vakantiegids. Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Vakantiegids Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Vakantiegids Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie. Eindelijk vakantie. Elk jaar opnieuw kijk je reikhalzend uit naar welverdiende

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE:

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Vakantiegids. Voor honden, katten en fretten. Uitneembare bijlage: Tips en checklist voor de vakantie

Vakantiegids. Voor honden, katten en fretten. Uitneembare bijlage: Tips en checklist voor de vakantie Vakantiegids Voor honden, katten en fretten Uitneembare bijlage: Tips en checklist voor de vakantie INHOUD Op reis gaan 2 Spoelwormen 3 Lintwormen 4 Vossenlintworm 5 Haakwormen 6 Hartwormen 7 Uitneembare

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND over houden van huisdieren Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam

Nadere informatie

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten 58691_Vakantiefolder_NL_h.indd 1 9/05/11 12:44 Goed voorbereid op reis. Buitenland of kennel? De vakantie staat voor de deur, u wilt

Nadere informatie

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO BESCHERM UW HUISDIER TEGEN wormen Lees hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten Ontworm met MILPRO Inzicht in de inwendige parasieten Wormen zijn er in alle

Nadere informatie

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken?

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Vlooien - en tekenb esmettingen kunnen effectief w orden aangepakt. Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig.

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Inhoud PAG 3 PAG 3 PAG 4 PAG 6 PAG 7 PAG

Nadere informatie

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies Informatie over vlooien, teken & maden Vlooien bij hond en kat Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van April-Mei 2015

Nieuwsbrief van April-Mei 2015 Nieuwsbrief van April-Mei 2015 De eerste zonnige week ligt weer achterons. De vogeltjes fluiten, leggen een ei, en de mei- en zomervakantie komen rap dichterbij. Buiten dat wij actiever worden met dit

Nadere informatie

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Steek niks liefs in je valies... want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat is hondsdolheid? Hondsdolheid is een zoönose

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. HuisdierenZorgPlan. Gebitten van knaagdieren.. Waarom vaccineren?. Uw huisdier mee op vakantie. We zijn er pas mee gestart maar er is veel belangstelling

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra 3D P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra 3D P08 Ectoparasieten bij

Nadere informatie

OP REIS MET HUISDIEREN. Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen

OP REIS MET HUISDIEREN. Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen OP REIS MET HUISDIEREN INLEIDING Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen Deze brochure heeft tot doel enkele praktische raadgevingen en inlichtingen

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

Op vakantie met uw hond of kat? Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten!

Op vakantie met uw hond of kat? Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten! vakantie Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten! Goed voorbereid op reis. Buitenland of kennel? Heeft u de Huisdier App al? Via deze QR-code kunt u de App direct downloaden en heeft u meteen alle

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

Tips voor een leuke vakantie

Tips voor een leuke vakantie Tips voor een leuke vakantie V A K A N T I E voor een natuurlijke rust www.myhappypet.be Vakantie iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit: de bestemming kiezen, uitstapjes plannen, Als huisdiereigenaar

Nadere informatie

Honden op het spreekuur

Honden op het spreekuur Honden op het spreekuur Op reis met de hond Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast,

Nadere informatie

Teek-it-easy Een spel over... teken!

Teek-it-easy Een spel over... teken! Teek-it-easy Een spel over... teken! Deelnemers Spel Begeleiding Aantal Leeftijd Doelgroep Spelsoort Duur Aantal 10 of meer 10-12 jaar JRK-groep Binnen rustig 45 min. à 1u30 1 à 2 13-15 jaar Scholen Varia

Nadere informatie

MET JE HUISDIER OP REIS

MET JE HUISDIER OP REIS MET JE HUISDIER OP REIS Meer en meer honden en katten mogen mee op reis naar het zonnige Zuiden of het hoge Noorden. Om dit probleemloos te laten verlopen, is het best vooraf even stil te staan bij volgende

Nadere informatie

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem...

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem... MILQUESTRA Een onzichtbaar probleem... Iedere hond of kat raakt een aantal keer in zijn leven besmet met wormen Honden en katten staan continu bloot aan wormbesmettingen. Ook mensen kunnen makkelijk besmet

Nadere informatie

Augustus Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Raad v Bestuur. Welkom in onze hondeschool :

Augustus Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Raad v Bestuur. Welkom in onze hondeschool : Augustus 2017 Ma Di Wo Do Vr Za Zo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Raad v Bestuur 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Week van 7 tem 13 Aug: GEEN TRAINING 25 Aug : frietjes Welkom in onze

Nadere informatie

Vlooien & Teken advies! Teken

Vlooien & Teken advies! Teken Teken Teken zien wij veel rond maart t/m november. Ze houden zich vaak op in struiken/bosjes/hoog gras, daar waar honden en katten graag komen. Zodra er een hond, kat of mens in de buurt is laat een teek

Nadere informatie

Wormen een vaak onzichtbare bedreiging. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. uw hond of kat minstens 4 x per jaar.

Wormen een vaak onzichtbare bedreiging. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. uw hond of kat minstens 4 x per jaar. Wormen een vaak onzichtbare bedreiging Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Ontworm uw hond of kat minstens 4 x per jaar. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Inhoud PAG 3 PAG

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Losse bijlage: Tips en checklist voor de vakantie. Vakantiegids. Voor honden, katten en fretten

Losse bijlage: Tips en checklist voor de vakantie. Vakantiegids. Voor honden, katten en fretten Losse bijlage: Tips en checklist voor de vakantie Vakantiegids Voor honden, katten en fretten INHOUD Op reis gaan 3 Spoelwormen Lintwormen Vossenlintworm Haakwormen Hartwormen Losse bijlage Longwormen

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

REIZEN MET HEMOFILIE L.BE.07.2014.1825

REIZEN MET HEMOFILIE L.BE.07.2014.1825 REIZEN MET HEMOFILIE Hemofilie vraagt een dagelijkse inspanning van het hele gezin. Daarom is vakantie een goed moment om te ontspannen en zich te amuseren. Of je nu je vakantie doorbrengt in België of

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2011

Nieuwsbrief Zomer 2011 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: Met uw huisdier naar het buitenland Oververhitting en maden bij het konijn Puppy avond Voeding voor hond en kat Met uw huisdier naar het buitenland

Nadere informatie

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten Vragen en antwoorden nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten voor EU-burgers die binnen of buiten de EU reizen Inleiding Vanaf 29 december 2014 verandert de wetgeving inzake het

Nadere informatie

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl vv Dierenartsen Combinatie Holten Huisdier op vakantie Huisdier op vakantie Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond of kat mee te nemen op vakantie. Dat is - wanneer het type vakantie dat toelaat

Nadere informatie

Op reis met de hond Noorwegen

Op reis met de hond Noorwegen Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast, hieronder een korte samenvatting van

Nadere informatie

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren.

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren. Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vlooien zijn insecten die zich voeden door bloed op te zuigen van een gastdier. Vlooien hebben geen vleugels, maar hebben sterke

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Vakantiegids voor honden, katten en fretten

Vakantiegids voor honden, katten en fretten Vakantiegids voor honden, katten en fretten Bayer vakantiegids met uitneembare bijlage Tips en checklist voor de vakantie INHOUD Op reis gaan 2 Spoelwormen 3 Lintwormen 4 Vossenlintworm 5 Haakwormen 6

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists Zowel voor u als voor uw dier Bevat handige adviezen en checklists Inhoud Een beestachtig leuke vakantie 2 Hartworm, dirifolaria immitis 6 Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken? Mee op reis,

Nadere informatie

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen.

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw

Nadere informatie

8 maanden bescherming* tegen

8 maanden bescherming* tegen Aanhoudende doeltreffendheid Gegarandeerde gemoedsrust voor uzelf! 8 maanden bescherming* tegen Biedt hun tot zijn spinachtigen, die zich vasthaken bij honden en katten (en soms ook bij de mens!) om hun

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Laatste nieuws : de datum van inwerkingtreding van het reglement is uitgesteld geworden naar

Nadere informatie

Dermatologie casus van de maand maart 2010

Dermatologie casus van de maand maart 2010 Dermatologie casus van de maand maart 2010 ================================================================= Extra informatie: inmiddels is middels microscopie leishmaniasis bevestigd! Leishmaniasis

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET!

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! UW HUISDIER KAN NIET MEE OP VAKANTIE? 1. Vraag een oppas aan huis Een kat blijft liefst in haar eigen omgeving. Daarom is een oppas aan huis een goed idee

Nadere informatie

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek!

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! Inhoudstafel 1. Wat is een teek? 4 2. Wat doe je best na een tekenbeet? 5 3. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 5 4. Hoe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Met uw hond of kat op vakantie Juni chipmaand De Easypill Overgewicht of obesitas Huisdieren ras van de maand Met uw hond of kat op vakantie De vakantie!

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl Vlooien Algemeen Besmetting van huisdieren en hun omgeving door vlooien is een veel voorkomend probleem waarvoor de oplossing niet altijd even eenvoudig is. Er zijn in de wereld ruim 2200 soorten vlooien

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De zomer staat voor de deur. Dat betekend heerlijke warme zonnige dagen en zwoele gezellige avonden voor ons en onze viervoeters. De meeste honden

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw.

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw. Naam: Vakantie _ Een groot aantal Nederlanders gaat ieder jaar één keer op vakantie. Vaak gaat de reis naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, of nog verder. Maar Nederlanders

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 Malaria 1.1 De levensloop

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

REISHANDLEIDING KLEINE HUISDIEREN OP REIS IN DE EUROPESE UNIE

REISHANDLEIDING KLEINE HUISDIEREN OP REIS IN DE EUROPESE UNIE REISHANDLEIDING KLEINE HUISDIEREN OP REIS IN DE EUROPESE UNIE Deze uitneembare handleiding geeft een duidelijk overzicht van de wettelijke vereisten rond het reizen zonder commercieel doel met honden,

Nadere informatie

Haal het beste uit de zomer

Haal het beste uit de zomer Haal het beste uit de zomer Voeding, gezondheid, reizen. Tips voor een ZOMER zonder ZORGEN! Mee op vakantie of niet? Niet elk huisdier is een echte trekvogel. Katten zijn bijvoorbeeld heel erg gesteld

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Doodt teken, vlooien en vlooienlarven Afwerende werking tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen. Hierdoor kunnen deze parasieten niet steken

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook langdurig tegen zandvliegen en hartwormmuggen Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

'Killerteek' besmet nog geen mensen

'Killerteek' besmet nog geen mensen 'Killerteek' besmet nog geen mensen DVHN Gepubliceerd op 14 juli 2011, 07:00 GRONINGEN - De killerteek wordt ie al genoemd, maar dat is behoorlijk overdreven. De ziekte Ehrlichia die een dierenarts uit

Nadere informatie

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT?

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER KATTEN BINNEN

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel).

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Zo langzamerhand gaan we naar het voorjaar, terwijl we een winter hebben gehad die bijna de warmste is geweest in ons bestaan... Alle voordelen hebben

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!:

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!: Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Oktober 2014 Beste Klant, Begin deze maand is het weer Dierendag, hiervoor hebben wij een aantal leuke actie s. Ook deze maand extra informatie over worm infectie bij

Nadere informatie

Medicijnen en vakantie. Jaap Dik apotheker

Medicijnen en vakantie. Jaap Dik apotheker Medicijnen en vakantie Jaap Dik apotheker Voorbereiding Controleer of u ruim voldoende heeft voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept. Niet met de caravan

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU)

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU) 23.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 343/65 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 15 december 2011 tot vaststelling van de lijst van derde landen en gebieden waaraan een machtiging is verleend

Nadere informatie