Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 15 december 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 15 december 2014"

Transcriptie

1 neerpelt goed leven Jrecht beleven ii ui HUI ii ii ii in ii in GBS Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad Openbare vergadering van 15 december 2014 Aanwezig: Frank Smeets, voorzitter; Frank Seutens, Jan Maas, Leon Alders, Raf Drieskens, burgemeester, Stijn Philippe, Tonny Kauffmann, Inge Verheyen, Leen Gielen, Mare Geerts, Juul Vrolix, Nelis Mertens, Gilbert Van Baelen, Patricia Kuppens, Liesbeth Fransen, Roland Winters, Niels Achten, Niels Valkenborgh, Josée Schildermans, Kim Strzebonski, Sarah Klok, Benny Schepens, Nathalie Quintens, Jeroen Vandenberk, Mieke Moors, raadsleden; Hilde Vandervelden, secretaris. Dagorde: subsidiereglement voor milieubesparende maatregelen uitgevoerd door particulieren De gemeenteraad, Gelet op het feit dat de Europese Unie op 9 maart 2007 het pakket Energie voor een Veranderende Wereld heeft goedgekeurd, waarmee zij zich eenzijdig ertoe heeft verbonden haar C0 2 -uitstoot tussen 2008 en 2020 met 20 o 7o te verminderen door de energie-efficiëntie met o te verhogen en het aandeel van duurzame energiebronnen in de totale energiemix tot 20 o 7o te verhogen. Gelet op het. besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2011 om de Covenant Of Mayors te ondertekenen en met de Provincie Limburg aan een C0 2 -neutraal Limburg te werken. Gelet op de engagementen binnen de Covenant Of Mayors om verder te gaan dan de EU en de C0 2 -uitstoot op ons grondgebied tussen 2008 en 2020 met ten minste 20 o Zo terug te dringen. Gelet op het gemeentelijk klimaatplan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 november Overwegende dat we onze burgers willen aanzetten om meerdere maatregelen te combineren. milieubesparende ISOLERENDE MATERIALEN BIJ BESTAANDE WONINGEN EN E-PEIL NIEUWBOUWWONINGEN Gelet op het decreet houdende de eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van energieprestaties en het binnenklimaat voor gebouwen en tot de invoering van het energieprestatiecertificaat, bekrachtigd door de Vlaamse Regering op 7 mei Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 11 maart 2005 tot vaststelling van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen en de latere aanvullingen. (1/13)

2 Overwegend dat de bouw van een energiezuinige woning in vergelijking met een conventionele woning een hogere investeringskost met zich meebrengt. Overwegend dat de bouw van energiezuinige woningen kan bevorderd worden door toekenning van subsidies. Overwegende dat de lokale overheid een actieve rol kan spelen in de stimulering van de bouw van energiezuinige woningen. ENERGIEAUDIT BESTAANDE WONINGEN Overwegende dat bij gebouwen rationeel energiegebruik in combinatie met het gebruik van hernieuwbare energie de meest aangewezen manier is om de afhankelijkheid van uitputbare energiestoffen te verminderen. Overwegende dat door het laten uitvoeren van een energieaudit de burger beter op de hoogte zal zijn van de mate van energiezuinigheid van de woning. Overwegende dat een energieaudit een goede basis vormt voor het uitvoeren energiebesparende maatregelen van een woning. van Overwegende dat lokale overheden een actieve rol dienen te spelen in de stimulering van lokale toepassing van rationeel energiegebruik en hernieuwbare energie. HEMELWATEROPVANG EN INFILTRATIE Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid. Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater. Overwegende dat water gebruikt voor spoeling van toiletten, gebruik in de tuin, schoonmaak, en andere laagwaardige toepassingen (wasmachine) niet de kwaliteit van drinkwater hoeft te hebben. Overwegende dat het gebruik van hemelwater de mogelijkheid biedt om minder water van menselijke consumptie te verbruiken en op te pompen uit de grondwaterlagen; dat hiermee het aanwenden van een schaarse grondstof op een oordeelkundige en duurzame manier beperkt wordt en dat verdrogingsverschijnselen tegengegaan worden. Overwegende dat hemelwater maximaal moet worden afgekoppeld van de openbare riolering en in de mate van het mogelijke worden hergebruikt opdat dit een positieve invloed zou uitoefenen op de efficiëntie en het rendement van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Overwegende dat door de aanleg van infiltratievoorzieningen er minder water, trager naar de oppervlaktewateren wordt afgevoerd en dat de grondwaterreserves worden aangevuld. Overwegende dat deze putten als bufferopvang van hemelwater dienen en zo bij hevige regenval de druk op het gemeentelijke rioleringsstelsel en de kans op mogelijke overstromingen en overstorten verkleinen. GROENDAK (2/13)

3 Overwegende dat groendaken, naast hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen, als bufferopvang van hemelwater dienen en zo bij hevige regenval de druk op het gemeentelijk rioleringsstelsel en de kans op mogelijke overstromingen en overstorten verkleinen. Overwegende dat groendaken een bijdrage kunnen betekenen aan het behoud van natuurwaarde in een stedelijke omgeving evenals op de belevingswaarde van stedelijk wonen. PLANADVIES Gelet op de eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat voor gebouwen en de uitvoering van een energieprestatiecertificaat. Overwegende dat de energieprestatieregeling is ingegaan op 1 januari Overwegende dat deze regeling extra eisen op het vlak van thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat stelt aan de woningbouw. Overwegende dat het Centrum Duurzaam Bouwen vzw (CeDuBo) aan particulieren advies geeft met betrekking tot duurzaam bouwen, op basis van de door de particulier ingediende (ver-) bouwplannen. Overwegende dat de provincie Limburg voorstelde om samen met de gemeente een overeenkomst af te sluiten met CeDuBo om de financiële drempel voor de Neerpeltse (ver-) bouwers te verlagen. Overwegende dat ingevolge deze overeenkomst, buiten de forfaitaire tussenkomst door het provinciebestuur, de gemeente 50 euro per planadvies dient te betalen aan het Centrum Duurzaam Bouwen, zodat de bijdrage van de particulier maximaal 50 euro bedraagt. ALGEMEEN Overwegende dat de toepassing van milieuvriendelijke ingrepen een impuls kan geven aan innovatie en aan de sociaal-economische ontwikkeling in Vlaanderen. Overwegende dat lokale overheden een actieve rol dienen te spelen in de stimulering van lokale toepassing van milieuvriendelijke ingrepen. Overwegende dat de toekenning van subsidies de toepassing van hernieuwbare energie, isolerende materialen, energiebesparende maatregelen, opvang van hemelwater en infiltratievoorziening en een groendak kan bevorderen. Herzien de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2013 inzake de premieregeling voor milieubesparende maatregelen uitgevoerd door particulieren. Overwegende dat het premiereglement best gekoppeld wordt aan de legislatuur. Gelet op het krediet voorzien in de begroting, budgetsleutel 2014/ /2000/0350. Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen. Gelet op het advies van de Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur (GAMINA) van 28 oktober (3/13)

4 Gelet op de uitslag van de stemming. BESLUIT HOOFSTUK 1: ISOLERENDE MATERIALEN BESTAANDE WONINGEN Artikel 1. Toepassingsgebied van dit hoofdstuk In dit subsidiereglement wordt verstaan onder: - bestaande woning: een huis of appartement, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één of meerdere gezinnen en gelegen is in de gemeente Neerpelt en aangesloten is op het elektriciteitsnet van Infrax voor 1 januari 2006; - aannemer: een aannemer, die in orde is met de BTW en een registratienummer gekregen heeft van de overheid (wordt vermeld op de documenten van de aannemer); - U-waarde: warmtedoorgangscoëfficiënt (W/ir^K). De U-waarde bepaalt in welke mate de warmte verloren gaat via de beglazing; - Rd-waarde: warmteweerstandscoëfficiënt van een isolatiemateriaal (nrŕk/w). De Rdwaarde wordt bepaald door de dikte van de isolatie (in meter) te delen door de lambdawaarde; - Lambdawaarde: warmtegeleidingscoëfficiënt (W/mK). De lambda-waarde van een materiaal geeft aan in welke mate het materiaal de warmte geleidt; Artikel 2. Toekenningsvoorwaarden Enkel materialen die voldoen aan de volgende voorwaarden komen in aanmerking: - superisolerende beglazing ter vervanging van bestaande beglazing: de U-waarde van de nieuwe beglazing mag niet groter zijn dan 1,1 W/nrŕK, bepaald volgens de richtlijnen van NBN B Veranda's komen niet in aanmerking; - dakisolatie in bestaande woningen: de warmteweerstand (Rd) van de aangebrachte isolatie bedraagt minimaal 4 nrŕk/w bepaald volgens de richtlijnen van NBN B62-002; - muurisolatie in bestaande woningen: bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie bedraagt de minimale spouwbreedte 5 cm. De lambda-waarde van het aangebrachte isolatiemateriaal in de spouwmuur bedraagt maximaal 0,065 W/mK. Voor het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde van 'een muur bedraagt de warmteweerstand (Rd) van de aangebrachte isolatie minimaal 2 m 2 KZW. De isolatie dient geplaatst te worden door een aannemer. Er wordt geen subsidie verleend voor het aanbrengen van isolatie langs de binnenzijde van een muur; - vloer- en/of kelderisolatie in bestaande woningen; de warmteweerstand (Rd) van de aangebrachte isolatie bedraagt minimaal 1,2 m 2 KZW, bepaald volgens de richtlijnen van NBN B De isolatie dient geplaatst te worden door een aannemer; - voor combinatie van premies uit dit reglement: de factuurdata van de gecombineerde premies mogen niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen. Enkel aanvragen met een facturatiedatum van 1 januari 2015 t.e.m. 31 december 2018 komen in aanmerking. Elke gemeentelijke subsidie kan slechts eenmaal per adres worden toegepast. Een combinatie van subsidies voor verschillende technieken is toegestaan. Artikel 3. Premiebedrag De gemeente verleent binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten een premie voor: - superisolerende beglazing:» 5 euro/m 2 met een maximum van 300 euro, indien aangebracht door een aannemer; «beschermde klanten krijgen 20 o Xo extra subsidie;» er wordt nooit meer gesubsidieerd dan de werkelijke kostprijs van het glas; (4/13)

5 - dakisolatie:» 2 euro/m 2 isolatie met een Rd-waarde > 4 en aangebracht door een aannemer; «1 euro/m 2 isolatie met een Rd-waarde > 4 en zélf geplaatst;» er wordt maximum 175 m 2 isolatie gesubsidieerd;» beschermde klanten krijgen 20 0 Zo extra subsidie; «er wordt nooit meer gesubsidieerd dan de werkelijke kostprijs van de isolatie; - muurisolatie: «2 euro/m 2 met een maximum van 175 m 2, indien aangebracht door een aannemer;» beschermde klanten krijgen 20 o Zo extra subsidie;» er wordt nooit meer gesubsidieerd dan de werkelijke kostprijs van de isolatie; - vloer- en/of kelderisolatie: «2 euro/m 2 met een maximum van 175 m 2, indien aangebracht door een aannemer;» beschermde klanten krijgen 20 o Zo extra subsidie;» er wordt nooit meer gesubsidieerd dan de werkelijke kostprijs van de isolatie; Indien een eigenaar van een bestaande woning 2 maatregelen uit dit reglement voor een bestaande woning binnen eenzelfde jaar combineert, wordt 20 o 7o van de totale subsidie extra gesubsidieerd. Combineert men 3 of meer maatregelen uit dit reglement voor bestaande woningen binnen eenzelfde jaar, dan krijgt men 25 0 Zo van de totale subsidie extra. Artikel 4. Aanvraag van de premie De aanvraag dient binnen de 12 maanden na de factuurdatum te gebeuren bij Infrax REGafdeling, Antwerpsesteenweg 260, 2660 Hoboken op een door Infrax ter beschikking gesteld aanvraagformulier en voorzien van de nodige bijlagen. De toekenning van de gemeentelijke premie gebeurt aan de hand van relevante gegevens die het gemeentebestuur maandelijks van Infrax ontvangt. Bij onduidelijkheid zal de gemeentelijke ROLL-dienst rechtstreeks info opvragen bij de burger of Infrax. De subsidie zal binnen een redelijke termijn na het ontvangen van het overzicht van Infrax worden uitbetaald. Het College van Burgemeester en Schepenen behoudt zich het recht om uitbetaling van de subsidie te weigeren of uit te stellen indien de installatie/de ingreep niet beantwoordt aan het gemeentelijk reglement. In dat geval wordt de aanvrager hierover in kennis gesteld. De aanvrager verbindt zich ertoe om de geplaatste isolatiematerialen goed te onderhouden. De materialen moeten tenminste 10 jaar na de toekenning van de subsidie in goede staat van werking blijven op hetzelfde adres en kan onder geen beding binnen deze termijn verwijderd worden. Indien aan één van deze voorwaarden niet is voldaan, zal van de aanvrager een terugvordering worden geëist in evenredigheid met de nog resterende termijn, te rekenen vanaf de vaststelling van de feiten. De gemeente kan de in het eerste lid vermelde voorwaarden desgewenst laten controleren door een daartoe bevoegde dienst die hiermee door het gemeentebestuur werd belast. Deze dienst moet toegang krijgen tot de materialen. Bijkomende controles buiten de eerste controle na opstart zullen enkel plaatsvinden nadat de aanvrager schriftelijk op de hoogte is gebracht van een bijkomende controle en motivering. (5/13)

6 HOOFSTÜK 2: È-PEIL NIEUWBOUWWONINGEN Artikel 5. Toepassingsgebied van dit hoofdstuk In dit subsidiereglement wordt verstaan onder: - nieuwbouwwoning: een huis of appartement, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één of meerdere gezinnen, gelegen is in de gemeente Neerpelt en voldoet aan de voorwaarden van Infrax; - E-peil: is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden; - energiedeskundige: een natuurlijk persoon onderworpen aan het sociaal statuut van zelfstandige of een bezoldigde medewerker van een rechtspersoon, die energieadvies voor woningen verstrekt en als dusdanig erkend door de Vlaamse overheid; - energieprestatiecertificaat: het certificaat waarop het E-peil is vermeld. Artikel 6. Toekenningsvoorwaarden Enkel nieuwbouwwoningen met een geldige stedenbouwkundige vergunning op het grondgebied van Neerpelt komen in aanmerking van subsidie. De meting van het E-peil dient te gebeuren door een door de Vlaamse Regering erkende energiedeskundige type B. De lijst van erkende energiedeskundigen is terug te vinden, op de website Er wordt een subsidie verleend voor het bouwen van een energiezuinige nieuwbouwwoning met een energieprestatiecertificaat dat een E-peil van 10 punten lager dan de geldende norm van dat moment vermeldt. Elke gemeentelijke subsidie kan slechts eenmaal per adres worden toegepast. Een combinatie van subsidies voor verschillende technieken is toegestaan. Artikel 7. Premiebedrag De gemeente verleent binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten een premie voor een E-peil onder de geldende norm van dat moment. Het premiebedrag is afhankelijk van het type van de woning:» het bouwen van een nieuwbouw alleenstaande woning, een half open bebouwing of een gesloten bebouwing: 100 euro per punt onder de geldende norm van dat moment met een maximum van euro;» het bouwen van een nieuwbouw appartement: 50 euro per punt onder de geldende norm van dat moment met een maximum van euro. Het premiebedrag wordt toegekend aan de eigenaar van de woning. Artikel 8. Aanvraag van de premie De aanvraag dient binnen de 12 maanden na de factuurdatum te gebeuren bij Infrax REGafdeling, Antwerpsesteenweg 260, 2660 Hoboken op een door Infrax ter beschikking gesteld aanvraagformulier en voorzien van de nodige bijlagen. De toekenning van de gemeentelijke premie gebeurt aan de hand van relevante gegevens die het gemeentebestuur maandelijks van Infrax ontvangt. De subsidie zal binnen een redelijke termijn na het ontvangen van dit overzicht worden uitbetaald. Het College van Burgemeester en Schepenen behoudt zich het recht om uitbetaling van de subsidie te weigeren indien niet voldaan is aan de voorwaarden van dit gemeentelijk reglement. (6/13)

7 HOOFSTUK 3: ENERGIEAUDIT BESTAANDE WONING Artikel 9. Toepassingsgebied van dit hoofdstuk In dit subsidiereglement wordt verstaan onder: - bestaande woning: een huis of appartement, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één of meerdere gezinnen en gelegen is in de gemeente Neerpelt en aangesloten is op het elektriciteitsnet van Infrax voor 1 januari 2006; - energieaudit: een grondige doorlichting van de volledige energiehuishouding van een woning (verwarmingssysteem, isolatie, sanitair warm water, gebruik van zonne-energie); - energiedeskundige: een natuurlijk persoon onderworpen aan het sociaal statuut van zelfstandige of een bezoldigde medewerker van een rechtspersoon, die energieadvies voor woningen verstrekt en als dusdanig erkend door de Vlaamse overheid. Artikel 10. Toekenningsvoorwaarden De subsidie voor een energieaudit wordt toegekend op voorwaarde dat: - de audit uitgevoerd werd door een door de Vlaamse Regering erkende energiedeskundige type B, die gebruik maakt van de EAP-software (Energie Advies Procedure). De lijst van erkende energiedeskundigen is terug te vinden op de website - de aanvrager kan aantonen dat binnen het jaar volgend op de energieaudit een investering gedaan werd van tenminste 500 euro. Deze investering dient betrekking te hebben op wat vermeld staat in de energieaudit; - voor combinatie van premies: de factuurdata van de gecombineerde premies mogen niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen. Artikel 11. Premiebedrag De gemeente verleent binnen de perken van de op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten een premie voor de uitvoering van een energieaudit. De gemeentelijke subsidie voor de uitvoering van de audit bedraagt 50 o 7o van de kostprijs met een maximum van 250 euro. Indien een eigenaar van een bestaande woning 2 maatregelen uit dit reglement voor een bestaande woning binnen eenzelfde jaar combineert, wordt 20 o Zo van de totale subsidie extra gesubsidieerd. Combineert men 3 of meer maatregelen uit dit reglement voor bestaande woningen binnen eenzelfde jaar, dan krijgt men 25 0 Zo van de totale subsidie extra. De gemeentelijke subsidie kan slechts eenmaal per adres worden toegepast. Een combinatie van subsidies voor verschillende technieken is toegestaan. Artikel 12. Aanvraag van de premie De aanvraag dient binnen de 6 maanden na de uitvoering van een energieaudit te worden ingediend bij het gemeentelijke ROLL-dienst op een door de gemeente ter beschikking gesteld aanvraagformulier. De aanvrager dient het ingevuld aanvraagformulier samen met een attest van de energiedeskundige in bij het gemeentebestuur. Indien de subsidieaanvraag wordt afgewezen, blijkt de reden tot weigering uit de motieven van de kennisgave van het gemeentebestuur. Indien de subsidieaanvraag werd afgewezen kan er steeds een nieuwe aanvraag worden ingediend voor zover rekening gehouden werd met de motivering van de vorige weigering. (7/13)

8 De subsidie zal binnen een redelijke termijn na het indienen van de facturen en de nodige bewijsstukken worden. Het College van Burgemeester en Schepenen behoudt zich het recht om uitbetaling van de subsidie te weigeren of uit te stellen indien de installatie niet beantwoordt aan het gemeentelijk reglement. HOOFDSTUK 4: HEMELWATERGEBRUIK EN INFILTRATIEVOORZIENINGEN Artikel 13. Toepassingsgebied van dit hoofdstuk - horizontale dakoppervlakte: de oppervlakte van de projectie van de buitenafmetingen van het dak op een horizontaal vlak; - hemelwater: verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater; - hemelwaterput en hemelwaterreservoir: reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater met een vaste filterinstallatie die eenvoudig te reinigen is en met een elektrische pomp welke vast geïnstalleerd is voor gebruik van het hemelwater; - hemelwaterinstallatie: het geheel van hemelwaterput met eventueel bijhorend leidingen pompsysteem, filters enz. met het oog op hergebruik van hemelwater; - infiltratie: het doorsijpelen van hemelwater In de bodem; - infiltratiebed: een filterbed van zand en/of grind dat ingegraven is in de bodem en dient voor de doorsijpeling van hemelwater in de bodem; - infiltratievoorziening: infiltratiebed, zink- of besterfput, drainagebuizen of een specifieke technische ingreep voor het doorsijpelen van hemelwater in de bodem op eigen terrein. De infiltratievoorziening wordt geïnstalleerd onder het (omliggend) maaiveld; - verharde oppervlakte: oppervlakte voorzien van ondoorlatend materiaal; - gewestelijke stedenbouwkundige verordening: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater; - lokaal: vergunde ruimte waarvan een vereniging gebruik maakt voor haar activiteiten; - gebouw: vergunde woning, handelshuis, lokaal, ambachtelijk bedrijf, stallen van veeteeltinrichting; - bestaand gebouw: gebouw waarvoor een bouwvergunning werd verkregen vóór 07/09/1999, d.w.z. 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten; - verbouwing: een bouwproject waarbij 60 0 Zo of meer van de buitenmuren wordt behouden; - herbouw: een bouwproject waarbij minder dan 60 0 Zo van de buitenmuren wordt behouden. Artikel 14. Toekenningsvoorwaarden voor premie De hemelwaterinstallatie en de infiltratievoorziening zoals bedoeld in voorgaand artikel dienen te voldoen aan de richtlijnen zoals deze bepaald zijn in 'Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen', meer bepaald de 'code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen' en in tweede instantie aan de technische voorwaarden van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater van 5 juli De belangrijkste voorwaarden zijn: De hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening is geïnstalleerd na 1 januari 2015 volgens, of in overeenstemming gebracht met, de code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen en in tweede instantie met de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. (8/13)

9 Hemelwaterinstallaties - Het volume van de hemelwatertank dient in overeenstemming te zijn met het dakoppervlak, met een minimum van liter: Horizontale dakoppervlakte Minimale tankinhoud 50 tot 60 m liter 61 tot 80 m liter 81 tot 100 m liter 101 tot 120 m liter 121 tot 140 m liter 141 tot 160 m liter 161 tot 180 m liter 181 tot 200 m liter > 200 m liter per 100 m 2 Indien de horizontale dakoppervlakte kleiner is dan 50 m 2, is de installatie van een hemelwaterput niet verplicht, maar wordt wel een gemeentelijke premie toegekend indien voldaan aan de in deze verordening gestelde voorwaarden; - de volledige dakoppervlakte is aangesloten op de hemelwaterput. Een subsidie bij een onvolledig aangesloten dakoppervlakte is slechts toegestaan mits grondige motivering; - het hergebruik van het in de hemelwaterput gecapteerde water is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een' minimale aansluiting van 1 WC of wasmachine. Een pompinstallatie is niet verplicht indien de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden; - er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk, ofwel dient een afzonderlijk leidingencircuit voorzien te worden voor hemelwater en drinkwater; - de overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening op eigen terrein; - de overloop kan ook aangesloten worden op een openbare infiltratievoorziening, een waterloop, gracht of een ander oppervlaktewater. Wanneer deze aŕvoermogelijkheden niet aanwezig zijn of aansluiting hierop niet haalbaar is, mag de overloop van de hemelwaterput aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater. Als er geen openbare riolering bestemd voor afvoer van hemelwater aanwezig is, mag het hemelwater op de gemengde openbare riolering aangesloten worden. Wel moeten tot aan het lozingspunt op de openbare riolering het hemelwater en afvalwater gescheiden worden. Infiltratievoorzieningen Infiltratievoorzieningen moeten voldoen aan de volgende eisen: - het buffervolume moet in verhouding staan tot het gerealiseerd infiltratiedebiet. - het buffervolume van de infiltratievoorziening moet minimaal 300 liter per begonnen 20 m 2 aangesloten verharde oppervlakte (grondoppervlakte en dakoppervlakte) bedragen. Wanneer waterdoorlatende klinkers worden gebruikt, kan de helft van de aangesloten verharde oppervlakte in rekening worden gebracht om het buffervolume te bepalen. - de oppervlakte van de infiltratievoorziening moet minimaal 2 m 2 per begonnen 100 m 2 aangesloten verharde oppervlakte bedragen. Op de infiltratievoorziening wordt minstens 50 m 2 dakoppervlak of verharding aangesloten. De nodige bewijzen van onkosten dienen door de bouwheer voorgelegd te worden. (9/13)

10 Voor combinatie van premies: de factuurdata van de gecombineerde premies mogen niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen. Artikel 15. Premiebedrag Binnen de perken van de op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het College van Burgemeester en Schepenen voor een bestaand gebouw of bij verbouwing van een bestaand gebouw, een subsidie voor de plaatsing van een hemelwaterinstallatie geïnstalleerd na 1 januari Deze hemelwaterinstallatie moet voldoen aan de toekenningsvoorwaarden. Binnen de perken van de jaarlijkse op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten verleent het College van Burgemeester en Schepenen een subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie indien geplaatst na 1 januari 2015 bij nieuwbouw of herbouw van een gebouw en als de aanleg niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten e.a. Deze hemelwaterinstallatie moet voldoen aan de toekenningsvoorwaarden. Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het College van Burgemeester en Schepenen een subsidie voor een infiltratievoorziening aangelegd na 1 januari 2015 en indien deze niet verplicht is volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater. Deze infiltratievoorziening moet voldoen aan de toekenningsvoorwaarden. Deze subsidie kan gecumuleerd worden met de subsidie voor hemelwateropvang. De premie wordt aan de eigenaar van een gebouw of huurder - mits toestemming van de eigenaar - van het gebouw gelegen op het grondgebied van Neerpelt slechts éénmalig toegekend. Hemelwaterreservoir Voor de aanleg en het gebruik van een hemelwaterreservoir met vaste filterinstallatie en vaste pompinstallatie wordt een premie verleend van 0,10 EUR per liter waterinhoud. De premie is maximaal 375,- EUR en wordt slechts eenmalig verleend per gebouw. Bij handels- of landbouwactiviteiten is de premie voor volwaardige installaties voor de woongelegenheid en de exploitatieruimten cumulatief, maar beperkt tot maximaal 2 volwaardige installaties. Het volume van de totale installatie is minimaal liter. Indien een eigenaar van een bestaande woning 2 maatregelen uit dit reglement voor een bestaande woning binnen eenzelfde jaar combineert, wordt 20 o 7o van de totale subsidie extra gesubsidieerd. Combineert men 3 of meer maatregelen uit dit reglement voor bestaande woningen binnen eenzelfde jaar, dan krijgt men 25 0 Zo van de totale subsidie extra. Infiltratievoorzieningen Voor infiltratievoorzieningen wordt het bedrag van de subsidie gekoppeld aan de aangesloten verharde oppervlakte (dakoppervlakte + andere): Aangesloten verharde oppervlakte (m 2 ) Gemeentelijke subsidie (euro) > (10/13)

11 Indien een eigenaar van een bestaande woning 2 maatregelen uit dit reglement voor een bestaande woning binnen eenzelfde jaar combineert, wordt 20 0 Zo van de totale subsidie extra gesubsidieerd. Combineert men 3 of meer maatregelen uit dit reglement voor bestaande woningen binnen eenzelfde jaar, dan krijgt men 25 0 Zo van de totale subsidie extra. Artikel 16. Aanvraag van de premie De premie wordt ingediend bij de gemeentelijke ROLL-dienst met het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier. Afwijkingen ervan kunnen slechts door het college van burgemeester en schepenen aanvaard worden als er met zekerheid de oude en nieuwe toestand kan vastgesteld worden. Bij de aanvraag wordt een grondplan van het gebouw gevoegd waarop de diverse (aŕval)waterafvoerleidingen zijn aangeduid en een kopie van de factuur van de installatie. Een afgevaardigde van het gemeentebestuur kan binnen de maand na de indiening van de aanvraag een controle uitvoeren. HOOFDSTUK 5: GROENDAK Artikel 17. Toepassingsgebied van dit hoofdstuk In dit subsidiereglement wordt verstaan onder: - woning: een huis of appartement, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één of meerdere gezinnen en gelegen is in de gemeente Neerpelt; - groendak: een extensief groendak (vetplanten-, mos-, gras- en/of kruidendak), een intensief of een semi-intensief groendak. Het betreft een daksysteem waarbij minstens een draineerlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag aanwezig zijn. Indien het dak hellend is, is een draineerlaag niet noodzakelijk. Artikel 18. Toekenningsvoorwaarden Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het groendak aangelegd zijn door een particulier op een gebouw waarvan de benutte oppervlakte hoofdzakelijk dient voor privégebruik. De BTW mag niet worden ingebracht voor de aftrek (voor BTW-plichtigen). Indien een groendak een verplichting is binnen de bestaande wettelijke of reglementaire bepalingen, zal er geen subsidie uitbetaald worden. Het groendak dient geplaatst te worden na 1 januari Per aanvraagdossier moet een groendak van minimum 6 m 2 vergunde woning. worden aangelegd op een Het groendak moet gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Neerpelt. De eigenaar van het gebouw of constructie waarop het groendak wordt aangelegd, beschikt -indien nodig- over een rechtsgeldige stedenbouwkundige vergunning. Indien de aanvrager geen eigenaar is van de onroerende goederen waarop de aanleg gebeurt, dient de eigenaar het subsidieaanvraagformulier mee te ondertekenen. Voor combinatie van premies: de factuurdata van de gecombineerde premies mogen niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen. De gemeente is in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de werken en hun uitvoering, noch voor de eventuele schade die eruit kan voortvloeien. (11/13)

12 De handelingen die uitgevoerd worden voor het realiseren van het groendak, moeten overeenkomstig de' bestaande wettelijke bepalingen gebeuren, in voorkomend geval moet tijdig een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden. Mislukte aanplantingen of werken dienen hersteld te worden. Gebeurt dit niet, dan zullen de subsidies teruggevorderd worden. Artikel 19. Premiebedrag Binnen de perken van de voorziene begrotingskredieten zal de gemeente subsidies verlenen voor het aanleggen van nieuwe groendaken. De subsidie bedraagt 31,00 euro/m 2 gerealiseerde groendakoppervlakte met een maximum van euro. Indien de aanlegkosten (inclusief BTW) lager zijn dan 31 euro/m 2, wordt de werkelijke kostprijs beschouwd als het subsidiebedrag. Indien een eigenaar van een bestaande woning 2 maatregelen uit dit reglement voor een bestaande woning binnen eenzelfde jaar combineert, wordt 20 o 7o van de totale subsidie extra gesubsidieerd. Combineert men 3 of meer maatregelen uit dit reglement voor bestaande woningen binnen eenzelfde jaar, dan krijgt men o van de totale subsidie extra. De premie wordt slechts éénmaal per betreffend adres toegekend. Indien blijkt dat de bepalingen van dit reglement of eventueel de stedenbouwkundige vergunning niet werden nageleefd, wordt de subsidie niet uitbetaald of, indien dit reeds gebeurd zou zijn, teruggevorderd. Artikel 20. Aanvraag van de premie Ten einde een gemeentelijke premie te bekomen, dient volgende procedure in acht genomen te worden: - de subsidieaanvraag wordt ingediend bij de gemeentelijke ROLL-dienst door middel van een volledig ingevuld en ondertekend voorgeschreven subsidieaanvraagformulier binnen een termijn van drie maanden na de aanleg van het groendak (datum van factuur). De datum van indiening van een subsidieaanvraag geldt als opvolgingsdatum voor de behandeling van het dossier; - het aanvraagdossier dient vergezeld te zijn van volgende bewijsstukken:» een plan van het gebouw met aanduiding van welk gedeelte voorzien is van een groendak;» een foto van het gerealiseerde groendak;» een kopie van de verkregen stedenbouwkundige vergunning van het gebouw (niet als het niet stedenbouwkundig vergunningsplichtig is);» een kopie van de factuur van de leverancier van het groendak. Na uitbetaling van de premie verbindt de subsidietrekker zich ertoe om het groendak gedurende minimum 10 jaar, vanaf de datum van toekenning van de toelage, te laten bestaan en in goede staat te onderhouden. HOOFDSTUK 6: PLANADVIES DUURZAAM BOUWEN Artikel 21. De gemeente treedt toe tot het provinciaal project 'Planadvies duurzaam bouwen voor particulieren'. Artikel 22. Premiebedrag (12/13)

13 De gemeente voorziet een tussenkomst van 50 euro voor elk advies dat voor een bouw- of verbouwproject in de gemeente Neerpelt wordt gevraagd bij CeDuBo en waarvoor CeDuBo advies verleent. Artikel 23. Aanvraag van de premie De aanvraag dient te worden gericht aan het Steunpunt DuBoLimburg - planadvies. Greenville - Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren. HOOFDSTUK 10: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 24. Het nodige krediet is voorzien in de begroting. Artikel 25. Inwerkingtreding Dit besluit treedt in werking vanaf 1 januari 2015 en is geldig tot en met 31 december Het besluit van 16 december 2013 wordt opgeheven. Artikel 26. Het schepencollege wordt gelast met de bekendmaking en de uitvoering van dit besluit. Artikel 27. Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden naar: - de financieel beheerder; - gemeentelijke ROLL-dienst; - de provinciegouverneur. BESLUIT : Gedaan in hogervermelde zitting Namens de gemeenteraad Hilde Vandervelden secretaris Frank Smeets voorzitter Voor eensluidend afschrift: Wilde Vandervelden \ ^secretaris Ra (13/13)

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gelet op art. 135 2 van de nieuwe gemeentewet; Gelet op art. 42 van het

Nadere informatie

GR punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring

GR punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring GR20140227 punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring De raad Gelet op het gemeentedecreet; Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende

Nadere informatie

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 16/06/2011. Provincie West-Vlaanderen Gemeente 8755 Ruiselede Aanwezig : G. De Roo : Burgemeester-voorzitter ; M. De Muynck, H. Gyselbrecht, C.

Nadere informatie

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Zitting van 24 mei 2007. Gepubliceerd op 29 mei 2007. Artikel 1. Definities - dakoppervlakte: de oppervlakte

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008 PROVINCIE EN ARRONDISSEMENT ANTWERPEN GEMEENTE KONTICH UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008 Aanwezig: J. Van linden Burgemeester-Voorzitter A. Kempenaers, L. Blommaerts,

Nadere informatie

Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden

Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet; Gelet op het decreet van 18/07/2003 betreffende het integraal

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Artikel 1: Definities. horizontale dakoppervlakte hemelwater hemelwaterput

Nadere informatie

Uittreksel uit h e t register d e r b e r a a d s l a g i n g e n. Openbare vergadering van 19 december 2016

Uittreksel uit h e t register d e r b e r a a d s l a g i n g e n. Openbare vergadering van 19 december 2016 neerpelb goed leven echt beleven Uittreksel uit h e t register d e r b e r a a d s l a g i n g e n v a n d e g e m e e n t e r a a d Openbare vergadering van 19 december 2016 Aanwezig: Frank Smeets, voorzitter;

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 9 oktober 2008

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 9 oktober 2008 GEMEENTE BRECHT PROVINCIE ANTWERPEN Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 9 oktober 2008 Aanwezig : Aerts L. - Burgemeester-Voorzitter De Veuster D., Vochten M., Van Dyck A., Kenis K.,

Nadere informatie

UITTREKSEL. uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Zitting van maandag 20 december 2010

UITTREKSEL. uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Zitting van maandag 20 december 2010 Provincie Antwerpen GEMEENTE HOVE UITTREKSEL uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad Zitting van maandag 20 december 2010 Aanwezig: Verontschuldigd: Luc Vuylsteke de Laps,burgemeester-voorzitter;

Nadere informatie

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN Artikel 1 - Definities Hemelwater Verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater (in niet-verontreinigde toestand) Hemelwaterinstallatie Het geheel van een reservoir voor het opvangen

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE WEST-VLAANDEREN STAD WERVIK UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 17/12/2013 Aanwezig : Youro Casier, Burgemeester; Belinda Beauprez, Bert Verhaeghe,

Nadere informatie

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Artikel 1 - Definities Hemelwater Hemelwaterinstallatie Horizontale dakoppervlakte Verharde

Nadere informatie

Zitting van 25 november 08. Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen

Zitting van 25 november 08. Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen Provincie Vlaams- Brabant GEMEENTE KORTENAKEN Aanwezigen: UITTREKSEL uit de NOTULEN VAN DE GEMEENTERAADZITTING Zitting van 25 november 08. de heer Stefaan DEVOS, burgemeester, voorzitter Mevr. G. Vandewijngaerden,

Nadere informatie

Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie. Art. 1.- Definities:

Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie. Art. 1.- Definities: Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie Art. 1.- Definities: dakoppervlakte: horizontale projectie van de buitenafmetingen van het dak; hemelwater: verzamelnaam voor regen,

Nadere informatie

Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Aanvraagformulier vind je op

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Aanwezig: Burgemeester Roger Gabriëls Schepenen Stijn Raeymaekers, Frans Witvrouwen, Hugo Cambré Raadsleden Freddy Kerkhofs, Jan Van Dyck, Josée Poelmans,

Nadere informatie

stad brugge woondienst

stad brugge woondienst stad brugge woondienst GEMEENTELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN EEN PREMIE VOOR HET AFKOPPELEN VAN DE HEMELWATERAFVOER VAN HET GEMEENTELIJK RIOLERINGSNET EN HET GEBRUIK VAN HEMELWATER BIJ BESTAANDE

Nadere informatie

GEMEENTE ZEMST Provincie Vlaams-Brabant

GEMEENTE ZEMST Provincie Vlaams-Brabant UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 27-04-2000 Aanwezig: Dhr. L. Van Roost, burgemeester-voorzitter; A. Vandermeiren, L. Keppens, Mevr. M. Einfalt, W. Jacobs en B. Van Steenbergen,

Nadere informatie

ARRONDISSEMENT GEMEENTE VLAAMS-BRABANT LEUVEN

ARRONDISSEMENT GEMEENTE VLAAMS-BRABANT LEUVEN PROVINCIE ARRONDISSEMENT GEMEENTE VLAAMS-BRABANT LEUVEN HOLSBEEK UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2008. Aanwezig: HH. H. Eyssen, Burgemeester-Voorzitter; A. Claes,

Nadere informatie

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring GR20161124 Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

Betreft : Milieu - gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen

Betreft : Milieu - gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van 22 december 2008 Tegenwoordig : De heer Ivan Delaere, burgemeester-voorzitter; Mevrouw Gisèle

Nadere informatie

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen SUBSIDIEREGLEMENT Subsidie voor de plaatsing van een thermische zonne-installatie, vloerisolatie, muurisolatie, dak- en zoldervloerisolatie, superisolerende beglazing, een condensatieketel op aardgas of

Nadere informatie

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Ontvangstdatum Gemeentebestuur Destelbergen Dienst Leefmilieu Dendermondesteenweg 430, 9070 DESTELBERGEN Tel. 09 218 92 60 Fax 09 228

Nadere informatie

Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 23 februari 2015

Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 23 februari 2015 neerpelb goed leven X echt beleven II III III I Mill III Mill II GBS1400143 Uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad Openbare vergadering van 23 februari 2015 Aanwezig: Frank

Nadere informatie

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT aanvrager : naam : adres : gemeente :. telefoon : adres installatie : aard van de woning : bestaande woning/gebouw nieuwbouw verbouwing Gegevens Hemelwaterinstallatie

Nadere informatie

Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet

Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Dit subsidiereglement werd opgemaakt als compensatiemaatregel voor het uitvoeren van werken voor het volledig

Nadere informatie

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING Datum indiening:. (in te vullen door de gemeente) 1. Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam:.. Functie:....

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie : Zitting van : 30 december 2013 VLAAMS-BRABANT AANWEZIG: M. Doomst Voorzitter; S. De Boeck, G. De Wilde, I. Jacobs, H. Anthoons en J. Depester

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ARRONDISSEMENT LEUVEN GEMEENTE 3040 HULDENBERG DAGORDE: ZITTING VAN 21 SEPTEMBER 2006 Georges Vanderlinden BURGEMEESTER-VOORZITTER

Nadere informatie

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief SUBSIDIEREGLEMENT Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief Artikel 1 Artikel 2 Definities Hemelwater: Verzamelnaam

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Vergadering van : 25 januari 2013 Aanwezig : Mevr. Els Robeyns, burgemeester-voorzitter, Cabergs Johan, Treunen Kristien, Maes Benny

Nadere informatie

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden

Nadere informatie

Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend glas.

Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend glas. Gemeentebestuur Kruisstraat 2 3390 Tielt-Winge tel. 016 63 40 08 - fax 016 63 95 48 info@tielt-winge.be - www.tielt-winge.be Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE GEGEVENS AANVRAGER Datum:. De aanvrager: Naam: Adres:. Telefoon: E-mail:.... Rijksregisternummer:.. Rekeningnummer:

Nadere informatie

Uittreksel uit het register der b e r a a d s l a g i n g e n. Openbare vergadering van 4 juli 2016

Uittreksel uit het register der b e r a a d s l a g i n g e n. Openbare vergadering van 4 juli 2016 neerpelb goed leven Jr echt beleven ii in mi in ii ii in in ii GBS1500089 Uittreksel uit het register der b e r a a d s l a g i n g e n v a n d e g e m e e n t e r a a d Openbare vergadering van 4 juli

Nadere informatie

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief

Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief SUBSIDIEREGLEMENT Afkoppeling en lozing van hemelwater en afvalwater van gebouwen bij de aanleg van een gescheiden riolering of op eigen initiatief Artikel 1 Artikel 2 Definities Hemelwater: verzamelnaam

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Definities

Hoofdstuk 1: Definities OPGELET: De Vlaamse Regering heeft op 5 juli 2013 deze nieuwe verordening hemelwater definitief goedgekeurd. Het besluit treedt in werking op 1 januari 2014. Hieronder vindt u de tekst die van toepassing

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD dd GEMEENTEBESTUUR ZWEVEGEM. Agendapunt :

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD dd GEMEENTEBESTUUR ZWEVEGEM. Agendapunt : GEMEENTEBESTUUR ZWEVEGEM UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD dd. 23.10.2000 Otegemstraat, 100-8550 Zwevegem Tel.056/765500 - Fax.056/765568 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk Aanwezig

Nadere informatie

Subsidiedossier dakisolatie

Subsidiedossier dakisolatie Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier dakisolatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document GEMEENTELIJK

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Puurs-Sint-Amands, zitting van 25.02.2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Koen Van den Heuvel, Voorzitter Peter Van Hoeymissen, Burgemeester waarnemend Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beraadslagingen van de GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL uit het register der beraadslagingen van de GEMEENTERAAD. Gemeente NEERPELT Provincie LIMBURG Openbare vergadering van 14 december 2009 UITTREKSEL uit het register der beraadslagingen van de GEMEENTERAAD. AANWEZIG: de dames en heren H. De Saedeleir, J. Maas,

Nadere informatie

(een aanvraagformulier voor milieumaatregelen met factuurdatum in 2017 dient ons vóór 1 februari 2018 te bereiken!) Naam + voornaam:... Adres:...

(een aanvraagformulier voor milieumaatregelen met factuurdatum in 2017 dient ons vóór 1 februari 2018 te bereiken!) Naam + voornaam:... Adres:... AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT MILIEUMAATREGELEN 2017 (GROENDAK, ZONNEBOILER, HEMELWATERTON, HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF ENERGIEAUDIT/WARMTESCAN) (een aanvraagformulier voor milieumaatregelen

Nadere informatie

0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING

0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING 0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING Voorgeschiedenis Op 27 februari 2007 keurde de gemeenteraad het subsidiereglement duurzaam omgaan met

Nadere informatie

Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet

Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Veerle Van Meerbergen Werken en Mobiliteit Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 73 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Aanvraagformulier

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN AFDELING 1. Artikel 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOLLEDIGE AFKOPPELING HEMELWATER HEMELWATERINSTALLATIE INFILTRATIEVOORZIENING GROENDAK Gemeente Tervuren, dienst milieu en duurzame ontwikkeling Brusselsesteenweg

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 24 april 2017. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter ; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers, S.

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER Onderhavige verordening bevat voorschriften inzake het plaatsen

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam: Functie: Gemeente Sint-Katelijne-Waver Handtekening (+ datum invullen formulier):

Nadere informatie

Subsidiedossier Dakisolatie

Subsidiedossier Dakisolatie Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Dakisolatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit

Nadere informatie

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden;

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden; Gelet op de bepalingen van gemeentedecreet inzonderheid op artikel 42; Gelet op de ondertekende samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling waarbij de stad Landen zich ertoe

Nadere informatie

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik (Gemeenteraadsbeslissing: 21.02.2011) Afdeling 1 : Aanwending van alternatieve energievormen. Artikel 1: Definities Voor toepassing in afdeling 1 gelden

Nadere informatie

Overwegende dat het subsidiereglement een subsidie voorziet voor warmtepompen en zonneboilers;

Overwegende dat het subsidiereglement een subsidie voorziet voor warmtepompen en zonneboilers; De raad, Gelet op het gemeentelijk subsidiereglement duurzame energie vastgesteld op de gemeenteraad van 10 november 2009 en laatst gewijzigd op 30 augustus 2011; Overwegende dat het subsidiereglement

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 30 juni 2005

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 30 juni 2005 GEMEENTE BRECHT PROVINCIE ANTWERPEN Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad donderdag 30 juni 2005 Aanwezig : J. Janssens, burgemeester-voorzitter L. Meeussen, C. De bruyn, L. Kerstens, M. Vochten,

Nadere informatie

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode 2014-2019 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 april 2014. Gewijzigd in de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente HERENT Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Leuven Wilselsesteenweg Herent

Gemeente HERENT  Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Leuven Wilselsesteenweg Herent Gemeente HERENT www.herent.be Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Leuven Wilselsesteenweg 28 3020 Herent Gemeentelijke bouwverordening en subsidiebesluit voor hemelwatergebruik en infiltratievoorzieningen

Nadere informatie

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Aanvraagformulier vind je op het einde

Nadere informatie

TOELAGEREGLEMENT Hemelwaterinstallaties, groendaken en infiltratievoorzieningen

TOELAGEREGLEMENT Hemelwaterinstallaties, groendaken en infiltratievoorzieningen TOELAGEREGLEMENT Hemelwaterinstallaties, groendaken en infiltratievoorzieningen Goedgekeurd door de GR van 28 augustus 2017 Artikel 1 Doel Binnen de perken van de door de gemeenteraad van stad Leuven op

Nadere informatie

Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010

Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010 Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010 Artikel 1 Subsidiereglement Thermische zonne-installaties (zonneboilers), fotovoltaïsche zonne-installaties, warmtepompen

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie zonneboiler

Aanvraagformulier premie zonneboiler Aanvraagformulier premie zonneboiler De gemeenteraad van 31 januari 2013 heeft de uitdoving van deze premie goedgekeurd. Alleen aanvragen tot en met 5 april 2013 met stavingsfacturen met facturatiedatum

Nadere informatie

Subsidiedossier zonne-installatie

Subsidiedossier zonne-installatie Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier zonne-installatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document Subsidiedossier

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Datum indiening:............ AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Dit formulier volledig en leesbaar invullen, ondertekenen en terugsturen naar Gemeentebestuur Olen, dienst leefomgeving, Dorp

Nadere informatie

------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE

------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE ------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE ENERGIEPRODUCTIE (INSTALLEREN VAN EEN ZONNEBOILER EN FOTOVOLTAÏSCHE

Nadere informatie

Addendum B25 Verordening hemelwater

Addendum B25 Verordening hemelwater Addendum B25 Verordening hemelwater 1 Met dit addendum kunt u nagaan of uw aanvraag of melding voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 5 juli 2013 inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Antwerpen Arrondissement Turnhout Gemeente Laakdal UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van dinsdag 25 oktober 2011 Aanwezig: Helsen Ludo - voorzitter Gielis Kristin - burgemeester

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Artikel 1 - Omschrijving In het kader van een duurzaam energiebeleid wordt een lijke subsidie verleend voor de installatie van

Nadere informatie

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding RO-01-131028 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan

Nadere informatie

Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016

Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016 Dienst Leefmilieu Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016 AFDELING 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT Artikel 1. DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van het jaarlijks

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAME INVESTERINGEN. Hoofdstuk 1 TOEPASSINGSGEBIED

SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAME INVESTERINGEN. Hoofdstuk 1 TOEPASSINGSGEBIED SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAME INVESTERINGEN Hoofdstuk 1 TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 1 Binnen de kredieten van de goedgekeurde begroting kent het college van burgemeester en schepenen een subsidie toe in het

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen

Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen Artikel 1: In het subsidiereglement wordt verstaan onder: Bestaande woning: woning waarvoor een volledige en

Nadere informatie

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1 8 Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen door niet-belastingbetalers Inleiding Komt u in aanmerking? Algemene voorwaarden De Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen beschikt over een geïsoleerd

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Gegevens Naam van de aanvrager:. Adres van de aanvrager: Telefoon thuis: Telefoon overdag: GSM: Rekeningnummer: Bent u eigenaar of huurder van het gebouw

Nadere informatie

zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie,

zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie, SUBSIDIEREGLEMENT Subsidie voor het plaatsen van een thermische zonne-installatie, aanbrengen vloerisolatie, latie, muurisolatie, dak- en zoldervloerisolatie, hoogrendementsglas, en de plaatsing van een

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK GROTE INGREPEN Artikel 1 Definities en begrippen Bestaande woning: een woning die voor 2006 aan het elektriciteitsnet werd gekoppeld. Lambdawaarde

Nadere informatie

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING Indien het een huurwoning betreft moet de eigenaar deze aanvraag mee ondertekenen. Basis: toelagereglement door de gemeenteraad

Nadere informatie

Infovergadering project: Betonweg Ellikom. Doortocht centrum Ellikom

Infovergadering project: Betonweg Ellikom. Doortocht centrum Ellikom Infovergadering project: Betonweg Ellikom Doortocht centrum Ellikom Infrax Elektriciteit Aardgas Kabeltelevisie Riolering De taken van Infrax riolering Investeringen Onderhoud en exploitatie Project ontwerpen

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie

Aanvraagformulier premie Aanvraagformulier premie Grote Baan 112 3530 Houthalen-Helchteren t 011 60 05 11 f 011 60 05 01 Premie zonne-installatie voor de opwekking van elektriciteit (fotovoltaïsche zonne-installatie) 1. Aanvrager

Nadere informatie

bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. ruimtelijke ordening > wetgeving > uitvoeringsbesluiten besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,

Nadere informatie

Subsidiereglement voor de aanplant en het onderhoud van kleine landschapselementen

Subsidiereglement voor de aanplant en het onderhoud van kleine landschapselementen BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet GOEDKEUREN SUBSIDIEREGLEMENT KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DATUM BESLISSING: 25 januari 2018 DATUM BEKENDMAKING: 1 februari

Nadere informatie

Gemeenteraad Zitting van 10 maart 2014

Gemeenteraad Zitting van 10 maart 2014 Gemeenteraad Zitting van 10 maart 2014 Besluit GOEDGEKEURD Ruimtelijke en Economische Stadsontwikkeling Samenstelling: Aanwezig: De heer Piet Lombaerts, voorzitter De heer Vincent Van Quickenborne, burgemeester;

Nadere informatie

Openbare vergadering van 21 s e p t e m b e r 2015

Openbare vergadering van 21 s e p t e m b e r 2015 neerpelb g o e d leven r e c h t beleven ii in mi in ii ii nun ii GBS1500059 U i t t r e k s e l uit h e t r e g i s t e r d e r b e r a a d s l a g i n g e n v a n d e g e m e e n t e r a a d Openbare

Nadere informatie

Informatieblad Buitenmuurisolatie

Informatieblad Buitenmuurisolatie 2018 Informatieblad Buitenmuurisolatie ONDERNEMINGEN Welke premies kun je krijgen? Je plaatst zelf? Aannemer plaatst? sorry, geen premie 5,00/m 2 tot 15,00/m 2 HOE GA JE TE WERK? Gebruik het formulier

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERKRIJGEN VAN EEN GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET PLAATSEN VAN EEN CONDENSATIEKETEL OP STOOKOLIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERKRIJGEN VAN EEN GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET PLAATSEN VAN EEN CONDENSATIEKETEL OP STOOKOLIE BIJLAGE 2 lijk subsidiereglement van condensatieketels op stookolie ter vervanging van een oude verwarmingsketel in een bestaande woning of appartement. Artikel 1 Algemeen Binnen de perken van de jaarlijks

Nadere informatie

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in.

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Nadere informatie

Infovergadering 17 november Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat

Infovergadering 17 november Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat Infovergadering 17 november 2016 Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat Infrax Elektriciteit Aardgas Kabeltelevisie Riolering De taken van Infrax riolering Investeringen Onderhoud

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven

Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven Directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven Artikel 1 Voorwerp Binnen de perken

Nadere informatie

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier Gegevens aanvrager Naam... Straat en nummer... Postcode en gemeente... Telefoon of GSM.. E-mail... Bankrekening nr.... EAN-nummer (zie factuur

Nadere informatie

Stedelijk subsidiereglement voor de afkoppelings- en infiltratiewerken van hemelwater bij bestaande particuliere woningen

Stedelijk subsidiereglement voor de afkoppelings- en infiltratiewerken van hemelwater bij bestaande particuliere woningen Stedelijk subsidiereglement voor de afkoppelings- en infiltratiewerken van hemelwater bij bestaande particuliere woningen Artikel 1 : Definities Afvalwater Water waarvan de houder zich ontdoet, voornemens

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Puurs-Sint-Amands, zitting van 25.02.2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Koen Van den Heuvel, Voorzitter Peter Van Hoeymissen, Burgemeester waarnemend Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex

Nadere informatie

Infovergadering. Project: Grote Markt, Gen. Bar. Jacquesstr e.a. Diksmuide

Infovergadering. Project: Grote Markt, Gen. Bar. Jacquesstr e.a. Diksmuide Infovergadering Project: Grote Markt, Gen. Bar. Jacquesstr e.a. Diksmuide Infrax Elektriciteit Aardgas Kabeltelevisie Riolering De taken van Infrax riolering Investeringen Onderhoud en exploitatie Project

Nadere informatie

Informatieblad Buitenmuurisolatie

Informatieblad Buitenmuurisolatie HUISHOUDELIJKE KLANTEN 2018 Informatieblad Buitenmuurisolatie BESTAANDE WONING, WOONEENHEID OF WOONGEBOUW Welke premies kun je krijgen? Je plaatst zelf? Aannemer plaatst? BENOVATIEPREMIES sorry, geen premie

Nadere informatie

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie.

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie. REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Hoogrendementsbeglazing Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2. Vul het aanvraagformulier

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 8e Directie Dienst 81 Planning en Natuurbehoud Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ENERGIESNOEIERSBEDRIJVEN Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven de

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR TERVUREN PROVINCIE VLAAMS-BRABANT UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Openbare vergadering van donderdag 19 december 2013 Aanwezigen: Bram PETERS, voorzitter; Jan SPOOREN, burgemeester;

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

Infovergadering. Particuliere afkoppeling. Project: Lummen Verbindingsriolering Genebos

Infovergadering. Particuliere afkoppeling. Project: Lummen Verbindingsriolering Genebos Infovergadering Project: Lummen Verbindingsriolering Genebos Particuliere afkoppeling Wat wordt er gevraagd? Verplicht volledig gescheiden aanbieden van afvalwater en regenwater Bij voorkeur hergebruik

Nadere informatie

Goedkeuring te hechten aan het toelagereglement voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie en/of infiltritatievoorziening.

Goedkeuring te hechten aan het toelagereglement voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie en/of infiltritatievoorziening. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 30 december 2013 Aanwezig: Hermans Luc - schepen-voorzitter Vos Eric - burgemeester Stijnen Francis, Segers Peter, Wittebolle Astrid, Anaf Hannes,

Nadere informatie

Infovergadering. Project: LU-R1062-Melderstebaan

Infovergadering. Project: LU-R1062-Melderstebaan Infovergadering Project: LU-R1062-Melderstebaan Een beetje geschiedenis over onze riolering Wetgeving Europese kaderrichtlijn water en stedelijk afvalwater al het afvalwater moet gezuiverd worden Vlaanderen

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Locatiepremie Art. 1 1 Om alle kinderopvanginitiatieven in Aalst maximaal te ondersteunen

Nadere informatie