Natuurgebieden Nuon centrale Diemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuurgebieden Nuon centrale Diemen"

Transcriptie

1 Natuurgebieden Nuon centrale Diemen Beheer, ecologische ontwikkeling en natuurresultaten VERSLAG 2009 Esther Linnartz-Nieuwdorp januari 2010

2 Inleiding Achter de Zeehoeve Sinds 1999 beheert FREE (sinds 2007 afgesplitst van ARK) voor de NUON het natuurgebied ten noorden van de Diemer elektriciteitscentrale. Dit gebied is ca. 7 ha groot en bestaat uit verschillende grondtypen. Het westelijke deel betreft een laag gelegen poldertje van klei op veen. Hierop is bos aangeplant van voornamelijk Canadese populier, maar ook essen, zoete kersen en zwarte elzen zijn aangeplant. Dit deel is erg nat en is doorsneden door sloten. Het oostelijk deel is opgespoten zandige grond en ligt hoger. Hier heeft zich op ca. driekwart van het oppervlak spontaan wilgenbos ontwikkeld. De begrenzing van het gebied bestaat voornamelijk uit sloten en plaatselijk rasters, zoals langs de Zeehoeve en de centrale. Begrenzing van het gebied achter de Zeehoeve.

3 Overdiemerpolder Dit deel is in het najaar van 2009 weer in beheer genomen door FREE, nadat het beheer een aantal jaren geleden was gestaakt. Dit gebied bestaat grotendeels uit aangeplant bos op natte klei-op-veengrond. Begrenzing van het begrazingsgebied de Overdiemerpolder. In dit verslag wordt voor het deelgebied achter de Zeehoeve een overzicht gegeven van het beheer, de effecten van begrazing op de vegetatie en de natuurresultaten tot nu toe. Ook wordt er kort ingegaan op het nieuwe beheer van de Overdiemerpolder. Vanaf 2010 zal ook een overzicht gegeven worden van de effecten van begrazing op de vegetatie en de natuurresultaten.

4 Beheer Algemeen Het beheer van natuurgebieden door FREE vindt plaats op basis van natuurlijke processen met zo min mogelijk ingrijpen door mensen. Ook streeft FREE vrijheid voor zowel mens als dier na. Zelfs op een klein oppervlak is veel te bereiken. In het gebied achter de Zeehoeve spelen processen als storm, begrazing en neerslag en verdamping een rol. Kudde In 1999 is een kudde van 4 konikhengsten losgelaten. Deze kleine kudde zorgt ervoor dat het gebied niet dichtgroeit met eentonig bos maar dat er een aantrekkelijk landschap ontstaat met een mozaïek van bos, struweel, ruigte en kortgegraasde weitjes. In de winter van 2004/2005 is er een hengst verdronken, sindsdien grazen er nog 3 hengsten (zie bijlage 1). Het beheer door FREE bestaat uit toezicht op de koniks en de rasters. Tevens controleert zij eenmaal per week of de drie gemalen goed werken (die er o.a. voor zorgen dat de Zeehoeve droge voeten houdt), dat het jaarlijkse slootwerk goed wordt uitgevoerd en de staat van onderhoud van het wegdek. Andere onregelmatigheden op het terrein van de NUON worden gemeld. Dit reguliere toezicht werd tot juli 2009 uitgevoerd door Wouter Slors. Vanaf die tijd wordt het gedaan door Arjen Boerman, de nieuwe beheerder namens FREE. Verder wordt geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de ontwikkeling van de flora en fauna, dit wordt door middel van regelmatige terreinbezoeken uitgevoerd. Aanpassingen in het beheer In de zomer van 2009 bleek dat met name de oostelijke helft van het begrazingsgebied slecht bezocht werd door de hengsten en daardoor begon te verruigen. Waarschijnlijk is dit een gevolg van de toevoeging van 0,6 ha graasgebied in combinatie met de al eerdere toegevoegde arealen oever langs de kleisloot. Dit heeft ertoe geleid dat de draagkracht voor begrazing van het gebied is toegenomen. Om die reden is besloten om

5 er twee grazers bij te plaatsen. Er is gekozen voor runderen, omdat die op een andere wijze grazen dan paarden en op die manier meer variatie zal ontstaan. In december zijn bij wijze van proef twee Schotse hooglandstieren losgelaten in het gebied. Eerste ontmoeting van de hengsten met de Hooglanderstieren. (foto Arjen Boerman). De stieren zullen vanwege hun andere graaswijze dan koniks een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gebied.

6 Overdiemerpolder In de periode 1999 tot november 2004 is de Overdiemerpolder (ca. 11 ha) begraasd door een groep van 5 konikhengsten. Door de aanleg van de brug naar IJburg is een deel van het gebied op de schop gegaan en zijn de grazers weggehaald, met de bedoeling het gebied weer opnieuw te bevolken met grazers op het moment dat de brug was aangelegd. Tevens zou er een verbinding onder de brug richting schakelveld aangelegd worden. In overleg met de NUON is in augustus 2009 besloten om het gebied weer te gaan begrazen, ook al is de brug nog niet aangelegd. Het gebied is vijf jaar lang verruigd doordat de begrazing is gestaakt. Door weer grazers uit te zetten komt dat de uitstraling van het gebied en de natuurwaarden ten goede. Overbodige raster zijn opgeruimd, een deel is opgeknapt en op de dammen zijn houten hekken geplaatst. Ook is er een slotenplan gemaakt. Als de brug naar IJburg gerealiseerd is (waarschijnlijk in 2010), wordt de verbinding richting schakelveld alsnog gerealiseerd. Tijdens een veldbezoek in augustus werd een kleine wietplantage in het bos aangetroffen. Het gebied is verruigd, bosrijk en nat. Om die reden is in eerste instantie gekozen voor het loslaten van een kleine groep Schotse Hooglanders. Deze zullen naar verwachting vrij snel de ruigte aanpakken. Als de verbinding richting (het droge en schralere) schakelveld is gemaakt is het de bedoeling ook weer koniks uit zetten. Op dit moment is het aankijken hoe de Schotse Hooglanders het gebied gaan begrazen en wat de draagkracht van het gebied is.

7 In december 2009 zijn de eerste Schotse Hooglanders in de Overdiemerpolder losgelaten. De runderen zullen waarschijnlijk vrij snel de ruigte wat openbreken.

8 Twijgen zijn een favoriet wintervoedsel van de runderen en volop voorhanden. De open plekken in het bos worden veel bezocht om te grazen.

9 Natuurresultaten en begrazingseffecten Door de verscheidenheid aan grondtypes en waterstanden in combinatie met extensieve jaarrondbegrazing door koniks is het 7 ha grote natuurgebied achter de Zeehoeve bijzonder rijk aan dier- en plantensoorten. In 10 jaar tijd hebben de koniks het westelijke deel met de bosaanplant van populier omgevormd van een monotone houtakker naar een halfopen bos met veel dood hout. Dit heeft tot gevolg dat er meer licht op de bosbodem doordringt waardoor het aantal plantensoorten toeneemt. Tegelijkertijd kiemen er her en der allerlei bomen en struiken. Zo is in dit kleine gebied onder invloed van begrazing het proces van bosverjonging en bosaftakeling te zien: bestaand bos verandert in open land en in het open land vestigen zich spontaan allerlei bomen en struiken. Het populierenbos verandert steeds verder in open land. In 2007 is het raster op het dijkje langs de wetering verwijderd, omdat het geen functie meer had. Sindsdien kunnen de koniks ook de oever begrazen. In het voorjaar van 2008 was prachtig te zien hoe ze de dichte begroeiing van riet hadden opengebroken. Hierdoor kregen allerlei moerasplanten plotseling meer licht en ruimte, zoals dotterbloemen en echte koekoeksbloemen. Sinds eind 2008 bezoeken de koniks ook het zuidwestelijk gelegen perceel wat met bruggen toegankelijk is gemaakt. Dit deel was nauwelijks toegankelijk door de hoogopgaande begroeiing, maar dit hebben de koniks in een korte tijd veranderd. Er is een mozaïek ontstaan van bloemrijke ruigte en een netwerk van paadjes. De opslag van wilg is bijna allemaal opgegeten.

10 Op het nieuwe gedeelte groeit veel grote kaardenbol, een aantrekkelijke plant voor vlinders en in de winter voor zaadetende vogels. Grote kaardenbol verspreidt zijn zaad via de vacht van grote zoogdieren. Naar verwachting zal deze plant het hele gebied gaan koloniseren. Hier groeit hij al aan de overzijde van de sloot, waarschijnlijk als gevolg van uitgebloeide stengels met zaad die over het water gevallen zijn.

11 Door betreding en begrazing ontstaan bloemrijke slootkanten. Op het oostelijk deel is onder invloed van begrazing een fraai mozaïek ontstaan, waar in juni o.a. rietorchissen bloeien.

12 In augustus bloeit er veel koninginnenkruid, een aantrekkelijke plant voor vlinders. Flora en fauna Aangetroffen soorten Tijdens bezoeken aan het begrazingsgebied achter de Zeehoeve zijn de aangetroffen soorten planten, vogels, zoogdieren en insecten genoteerd. Hieronder worden ze per soortgroep besproken. Soorten die op de Nederlandse rode lijst staan zijn rood gemarkeerd. In 2009 konden bij elk bezoek weer nieuwe soorten aan de lijst toegevoegd worden. Planten In 2009 zijn er wederom nieuwe plantensoorten toegevoegd aan de lijst, 12 in totaal. Dit zijn grotendeels soorten die in voorgaande jaren over het hoofd gezien zijn. Het totaal aangetroffen plantensoorten komt nu op 163. Vermeldingswaardig zijn de vondst van brede wespenorchissen en moeraswalstro. De plantenlijst staat in bijlage 2. Soorten die in 2009 nieuw zijn gezien zijn vetgedrukt in de lijst.

13 Moeraswalstro, in 2009 voor het eerst opgemerkt in het oostelijk deel. Ook poelruit was voor 2009 niet aangetroffen.

14 Eén kale jonker werd in 2008 ontdekt, eind 2009 werden er al een tiental wortelrozetten geteld. Gewone ereprijs groeit vooral in het natte westelijke deel.

15 Dagvlinders Door de variatie in begroeiing zijn er zowel vlinders aangetroffen van bos, bosranden als open grazige gebieden. In 2009 zijn 14 soorten dagvlinders waargenomen, evenveel als in Nieuw aangetroffen zijn oranjetipje en distelvlinder. Boomblauwtje, landkaartje en zwartsprietdikkopje zijn in 2009 niet gezien. Soort atalanta bont zandoog boomblauwtje bruin blauwtje bruin zandoog dagpauwoog distelvlinder gehakkelde aurelia groot koolwit icarusblauwtje klein geaderd witje klein koolwitje kleine vos kleine vuurvlinder landkaartje oranjetipje zwartsprietdikkop Sinds 2008 zijn er kleine vuurvlinders gezien. Dit zijn echte warmteminnaars en worden daarom vooral aangetroffen op het zandige oostelijke deel.

16 Een afgevlogen klein geaderd witje op echte koekoeksbloem. Libellen Libellen voelen zich zeer thuis in het gebied. Door de combinatie van schoon water, ondiepe sloten en een structuurrijke (oever)begroeiing zijn ze erg talrijk. In 2009 zijn 19 soorten libellen gezien, evenveel als in Nieuw dit jaar was bruine winterjuffer, waarvan er in september 2 geteld zijn. Noordse witsnuitlibel, blauwe glazenmaker en smaragdlibel zijn in 2009 niet gezien. Het totaal aantal aangetroffen libellensoorten vanaf 2007 betreft 22. Soort blauwe glazenmaker bloedrode heidelibel bruine glazenmaker bruine winterjuffer bruinrode heidelibel gewone oeverlibel glassnijder grote keizerlibel grote roodoogjuffer houtpansterjuffer kleine roodoogjuffer lantaarntje noordse witsnuitlibel paardenbijter platbuik smaragdlibel steenrode heidelibel variabele waterjuffer viervlek vroege glazenmaker vuurjuffer zwarte heidelibel

17 Vroege glazenmaker, een echte laagveensoort van de rode lijst. Glassnijders is een voorjaarssoort, die hoofdzakelijk in mei vliegt. Er zijn enkele tientallen exemplaren geteld.

18 Vuurjuffers worden sinds 2008 in het gebied gezien. Bruinrode heidelibellen maken graag gebruik van prikkeldraad als rustplek.

19 Net als in 2008 is laat in het seizoen (september) een vrouwtje zwarte heidelibel aangetroffen. Paardenbijters worden vooral in juli en augustus gezien, waarbij ze vaak in groepen jagen langs bosranden.

20 Vrouwtje van de grote roodoogjuffer. Bruine winterjuffer, een nieuw aangetroffen soort.

21 Sprinkhanen Nederlandse naam Latijnse naam bruine sprinkhaan Chortippus brunneus doornsprinkhaan Tetrix spec. gewoon spitskopje Conocephalus dorsalis grote groene sabelsprinkhaan Tettigonia viridissima krasser Chortippus parallelus kustsprinkhaan Chortippus albomarginatus ratelaar Chortippus biguttulus Dit vrouwtje van het gewoon spitskopje zet met haar legboor eitjes af in dood hout.

22 Bruine sprinkhaan zonnend op een bramenblad. Zweefvliegen Zweefvliegen is een lastige groep om op naam te brengen. In 2008 is hier voorzichtig mee begonnen, wat een klein lijstje opleverde. In 2009 zijn een paar soorten aan de lijst toegevoegd. Dit is geen complete inventarisatie. Nederlandse naam Latijnse naam weidevlekoog Eristalinus sepulchralis snorzweefvlieg Episyrphus balteatus gewone citroenzweefvlieg anthogramma pedissequum blinde bij Eristalis tenax hommelzweefvlieg Volucella bombylans stadsreus Volucella zonaria Syrphus spec gewone pendelvlieg Helophilus pendulus citroenzweefvlieg Helophilus trivittatus Hommels en bijen Nederlandse naam Latijnse naam akkerhommel Bombus pascuorum boomhommel Bombus hypnorum grasbij Andrena flavipes grijze zandbij Andrena vaga grote aardhommel Bombus terrestris honingbij Apis meliflora kleine aardhommel Bombus lucorum koekoekshommel Psithyrus spec. steenhommel Bombus lapidarius weidehommel Bombus pratorum wespbij spec Nomada spec.

23 Nachtvlinders Nederlandse naam Latijnse naam brandnetelmot Eurrhypara hortulata gamma uil Autographa gamma jacobsvlinder Tyria jacobaea muntvlinder Pyrausta aurata sint-jansvlinder Zygaeana filipendulae wilgenstippelmot Yponomeuta rorrella De rupsen van de wilgenstippelmot pakken wilgenbomen helemaal in een zijdeachtig spinsel en vreten de bomen vaak helemaal kaal. Nadat de rupsen zijn verpopt verdwijnt het spinsel vanzelf en loopt de boom weer opnieuw uit. Overige insecten Nederlandse naam Latijnse naam schorpioenvlieg Panorpa spec. soldaatje Rhagononycha fulva hoornaar Vespa crabro wespspin Argiope bruennichi zandloopkever Cicindela hybrida vierbandsmalbok Strangalia quadrifasciata Wants Paloma spec. bloedcicade Cercopis vulnerata rozekever Phyllopertha horticola 7-stippelig lieveheersbeetjes Coccinella septempuncta

24 Rozekever is familie van de meikever. De larven leven van plantenwortels. Amfibieën en reptielen Soort Bruine kikker gewone pad groene kikker x ringslang

25 Juveniele groene kikker. Zoogdieren Soort Mol Vos Woelrat Vossenhol.

26 Vogels In 2009 zijn weer de soorten genoteerd die in het gebied zijn aangetroffen of er overheen vlogen. Hierbij is geen onderscheid gemaakt in broedvogel of bezoeker. Nieuw voor de lijst van 2009 zijn barmsijs, boomvalk, grote zilverreiger en waterhoen. De complete lijst staat in bijlage 3. Torenvalk.

27 BIJLAGE 1 de grazers Konikhengsten: Naam Geboortedatum Kenmerken Nimos vh Duin Muis, kruin links van neuslijn, boven ooglijn. Donkere benen en hoeven met lichte kroonrand. 5 zebrastrepen voor, achter geen. Manen licht en donker. Geen kruintje in manenkam links en rechts. Pierrotstreepjes bij ogen. Norac v Ark grote witte kol, en witte sneb op neus spiegel, 6 zebrastrepen voorbenen. lichtmuis. Nadzor van het Duin Muis, 2 kruinen: 1e onder ooglijn, 2e boven ooglijn, beide op neuslijn. Witte neusranden, verder donker. Donkere onderbenen geen zebrastrepen. Manen geheel donker. Aalstreep op schoft smal, breder op kruis. Schotse Hooglanders: Naam Geboortedatum Levensnummer Geslacht Kleur Betelgeuze van de Staart NL Stier Zwart Boes boes van de Staart NL Stier zwart

28 BIJLAGE 2 Plantenlijst vetgedrukt = nieuw in 2009 rood = rode lijst akker vergeet me nietje akkerdistel akkerhoornbloem akkermelkdistel amandelwilg beekpunge beemdgras berk bezemkruiskruid bijvoet bitterzoet blaartrekkende boterbloem blauw glidkruid bosvergeetmenietje boswilg brunel brede wespenorchis Canadese guldenroede Canadese fijnstraal Canadese populier dauwbraam duizendblad echte koekoeksbloem eik Engels raaigras Europese vogelkers fioringras fluitenkruid geknikte vossenstaart gele lis gele waterkers geoorde wilg gewone berenklauw gewone braam gewone dotterbloem gewone engelwortel gewone ereprijs gewone es gewone esdoorn gewone hoornbloem gewone raket gewone muur gewoon biggenkruid gespleten hennepnetel goudgele honingklaver grote brandnetel grote klaproos grote klis grote lisdodde grote teunisbloem grote vossenstaart grote waterweegbree grote weegbree haagwinde harig wilgenroosje hazelaar heemst heen heermoes heggewikke hondsdraf hopklaver jacobskruiskruid grote kaardenbol kale jonker kattenstaart katwilg kikkerbeet kleefkruid klein hoefblad klein streepzaad kleine leeuwentand kleine teunisbloem kleine klaver kleine veldkers kluwenzuring knopig helmkruid knopige duizendknoop kompassla koninginnekruid kropaar kruipende boterbloem kruldistel krulzuring liesgras lool zonder look madelief margriet meidoorn middelste teunisbloem moerasandoorn moerasmelkdistel moerasvaren

29 moeras vergeetmenietje moeraswalstro paardenbloem penningkruid perzikkruid pinksterbloem poelruit raapzaad reukloze kamille ridderzuring riet rietgras rietorchis robbertskruid rode klaver rolklaver ruw vergeetmenietje ruwe bies ruwe zegge scherpe boterbloem schietwilg sleedoorn slibbladige ooievaarsbek smalle lisdodde smalle weegbree smalle wikke smeerwortel speenkruid speerdistel spiesmelde timotee valeriaan valse voszegge varkensgras veenwortel veldereprijs veldlathyrus veldzuring vertakte leeuwentand vierzadige wikke vijfvingerkruid viltige bastaardwederik vlasleeuwebek vlier vogelwikke watereppe waterkruiskruid waterlelie watermunt waterpeper waterpest waterzuring

30 BIJLAGE 3 Vogellijst 2009 vetgedrukt = nieuw in 2009 rood = rode lijst barmsijs blauwe reiger boerenzwaluw boomkruiper boomvalk bosrietzanger buizerd fitis goudvink grasmus grauwe gans groenling grote bonte specht grote zilverreiger grutto heggenmus houtsnip ijsvogel kleine karekiet kleine zilverreiger knobbelzwaan koekoek koolmees koperwiek krakeend kuifeend matkop meerkoet merel nachtegaal pimpelmees putter rietgors rietzanger roodborst sijs staartmees tjif tjaf torenvalk tuinfluiter vink vlaamse gaai waterhoen wilde eend winterkoning witte kwikstaart zanglijster zwartkop

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND Vlinder Bont zandoogje Sterke toename Vogel Lepelaar Sterke toename Vogel Kolgans Sterke toename Vogel Appelvink Sterke

Nadere informatie

Dierenlijst Aanschotse Beemden

Dierenlijst Aanschotse Beemden Dierenlijst Aanschotse Beemden Inventarisatie sinds maart 2017 bijgewerkt 18-08-2018 aantal soorten 165 Gewervelde dieren: Zoogdieren Egel Mol Bosspitsmuis spec. Huisspitsmuis Gewone dwergvleermuis Konijn

Nadere informatie

Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2012

Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2012 Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2012 Hans Hollander 14 september 2012 Rapport 19 ir. Hans Hollander Oudelaan 2005 6605 SC Wijchen 024-6412564 hanshollander@xmsnet.nl Overige publicaties: 1 Hollander,

Nadere informatie

Leeuwense waard FLORA EN FAUNA. Inventarisatie 2008

Leeuwense waard FLORA EN FAUNA. Inventarisatie 2008 Leeuwense waard FLORA EN FAUNA Inventarisatie 2008 Leeuwense waard FLORA EN FAUNA Inventarisatie 2008 In opdracht van FREE Januari 2009 Esther Linnart-Nieuwdorp Molendijk 63 3257 AM Ooltgensplaat apis1@wanadoo.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Twaalfde jaargang, no.2 17 mei 2014 Viaanse Molen De eerste excursie van de Plantenwerkgroep voerde naar het natuurgebiedje Viaanse Molen. Een gebied waar

Nadere informatie

KUIPERSVEER. Jaarverslag 2013. FREE nature Esther Linnartz-Nieuwdorp februari 2014. In opdracht van

KUIPERSVEER. Jaarverslag 2013. FREE nature Esther Linnartz-Nieuwdorp februari 2014. In opdracht van KUIPERSVEER Jaarverslag 2013 FREE nature Esther Linnartz-Nieuwdorp februari 2014 In opdracht van Inleiding Aan de noordkant van de Hoeksche Waard ligt aan de oever van de Oude Maas het gebied Kuipersveer.

Nadere informatie

Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018

Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018 Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018 Op zaterdag 2 juni vertrekken we om 7.00 uur uit Vianen met 13 personen. We gaan op excursie in Groningen in een beekdallandschap langs de Ruiten

Nadere informatie

Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1

Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1 Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1 Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 2 Inleiding Het Ecologisch Adviesbureau B. Kruijsen te Santpoort-Noord is door het Recreatieschap

Nadere informatie

Onderstaande wilde planten waren op de wilde bloemententoonstelling IT HEIDENSKIP BLOEIT, 23 en 24 mei 2009 in It Heidenskip te zien.

Onderstaande wilde planten waren op de wilde bloemententoonstelling IT HEIDENSKIP BLOEIT, 23 en 24 mei 2009 in It Heidenskip te zien. IT HEIDENSKIP BLOEIT Lijst van gevonden wilde planten. Onderstaande wilde planten waren op de wilde bloemententoonstelling IT HEIDENSKIP BLOEIT, 23 en 24 mei 2009 in It Heidenskip te zien. Deze planten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Dertiende jaargang, no. 5 27 juni 2015 Goed bewaakte natuur op de Boekelermeer Op 16 juni brachten we een bezoek aan het oostelijk deel van het natuurcompensatiegebied

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. Begrazingsproject; Geuzenbos Amsterdam. Stichting FREE Nature, Arjen Boerman

Jaarverslag 2010. Begrazingsproject; Geuzenbos Amsterdam. Stichting FREE Nature, Arjen Boerman Jaarverslag 2010 Begrazingsproject; Geuzenbos Amsterdam Stichting FREE Nature, Arjen Boerman Inhoudsopgave 1) Inleiding...3 2) Beheer kudde...3 2.1. Schotse Hooglanders...4 2.2. Konikpaarden...5 2.3. Calamiteiten...6

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7 De kop is er af! Na wat voorafgaand prospectie werk van Nicole en Ine trokken Nicole, Annemie, Isabelle, Guido, Paul, Harry, Jan, Luc & Luc, Pierre, Pat en de conservator van het

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 25 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 25 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 25 jrg2 Dankzij de medewerking van bevoegd boswachter Vanessa Geenens bekwamen we de toelating van ANB om te gaan inventariseren in Lozerheide. Ze had me vorige week gemeld dat ze spijtig

Nadere informatie

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer B Grauwe els 40% B Zwarte els 10% K Grassen (Henna, Witbol, Raaigras) 30% K Braam 30% K Koninginnekruid 10% K Grote brandnetel 10% K Moerasspirea 4% K Gewone

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS binnen het terrein van Fujifilm Manufacturing Europe BV te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS binnen het terrein van Fujifilm Manufacturing Europe BV te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS binnen het terrein van Fujifilm Manufacturing Europe BV te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Juni 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 26 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 26 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 26 jrg2 Met vriendelijke groeten Het wordt blijkbaar een gewoonte van de slobkousjes om te wachten tot ik er niet bij kan zijn om een record aantal waarnemingen te doen. Om nog wat zout

Nadere informatie

15 ton ds. 7,5 ton ds. Bron: Opbrengst in kg ds per ha. kg meetmelk per ha

15 ton ds. 7,5 ton ds. Bron: Opbrengst in kg ds per ha. kg meetmelk per ha 1 2 17500 Opbrengst in kg ds per ha 15000 12500 10000 7500 15 ton ds 7,5 ton ds 5000 0 5000 10000 15000 20000 25000 30000 35000 40000 kg meetmelk per ha Bron: 3 Onkruid Vers gras Verschil VEM (Voederwaarde)

Nadere informatie

Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport

Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport A&W-rapport 996 Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport 1 2 A&W-rapport 996 Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport 3 4 A&W-rapport 996 Inventarisatie

Nadere informatie

Hans Hollander 29 augustus 2011 Rapport 14. Broedvogelinventarisatie Alvernese Heide, Wijchen 2011

Hans Hollander 29 augustus 2011 Rapport 14. Broedvogelinventarisatie Alvernese Heide, Wijchen 2011 Hans Hollander 29 augustus 2011 Rapport 14 Broedvogelinventarisatie Alvernese Heide, Wijchen 2011 ir. Hans Hollander Oudelaan 2005 6605 SC Wijchen 024-6412564 hanshollander@xmsnet.nl Overige publicaties:

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Bevindingen Flora- en fauna inventarisaties

Bevindingen Flora- en fauna inventarisaties Bevindingen Flora- en fauna inventarisaties Ten behoeve van de implementatie Floraen faunawet rapportage 02.04.13 Amsterdamse Golf Club NLadviseurs adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering

Nadere informatie

Natuurwaarden Bermen en ruigten Sloten en kanalen Beschermde flora

Natuurwaarden Bermen en ruigten Sloten en kanalen Beschermde flora Natuurwaarden In 2004 is een inventarisatie uitgevoerd naar krachtens de Flora- en Faunawet beschermde plant- en diersoorten in de Achtersluispolder en aangrenzende terreinen zoals het Vijfhoekpark, de

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008)

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008) IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

Een nieuwe en eenvoudige inventarisatiemethode voor wegbermen bij de opmaak van bermbeheerplannen (?)

Een nieuwe en eenvoudige inventarisatiemethode voor wegbermen bij de opmaak van bermbeheerplannen (?) Een nieuwe en eenvoudige inventarisatiemethode voor wegbermen bij de opmaak van bermbeheerplannen (?) Platform Openbaar Groen EEN VERNIEUWDE KIJK OP BERMEN Bilzen -22 maart 2018 Jan Van Uytvanck Waarom

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg6 SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg6 In plaats van te gaan kanovaren trokken Isabelle, Guido, Tineke, Ine, Gerard, Yvonne, Jan, Nicole, Pat en Suze onder leiding van Luc stroomopwaarts langs de oever van de Dommel.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Meer dan gras. Terreinstudie in de Bourgoyen

Meer dan gras. Terreinstudie in de Bourgoyen Meer dan gras Terreinstudie in de Bourgoyen Stad Gent - Educatieve Diensten - Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen - 2018 Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke - ( 09 226 15 01-7 bourgoyen.educatie@stad.gent

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg2 Een nieuwe trend bij de slobkousjes! Met 15 vertrekken en met 16 aankomen! Stel verder maar geen vragen en laat uw fantasie de vrije loop. We namen deze keer een deel van IFBL hok

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

maaibeheer GRAS EN HOOILAND Maximapark

maaibeheer GRAS EN HOOILAND Maximapark maaibeheer GRAS EN HOOILAND Maximapark BEHEERTYPE GRAS HOOILAND 2X: 2x per jaar maaien en ruimen Meest voorkomende maairegiem op min of meer voedselrijk, vochthoudende grond op klei/leem. Bloemrijk en

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Grassen Kruiden Vlinderbloemigen Kamgras Madeliefje Witte klaver Engels raaigras Paardenbloem Rode klaver Beemdlangbloem Scherpe boterbloem Kleine klaver Ruw beemdgras

Nadere informatie

Extra Nieuwsbrief W.H. Vliegenbos

Extra Nieuwsbrief W.H. Vliegenbos Extra Nieuwsbrief W.H. Vliegenbos 25 juni 2013 Avondwandelingen met deskundige begeleiding in het W.H. Vliegenbos In het W.H. Vliegenbos worden op vrijdagavonden avondwandelingen georganiseerd van 21.30

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

WE ZAGEN: SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg6. Op 27 juli gingen de slobkousje onder leiding van André plantjes zoeken in de Vennen.

WE ZAGEN: SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg6. Op 27 juli gingen de slobkousje onder leiding van André plantjes zoeken in de Vennen. SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg6 Op 27 juli gingen de slobkousje onder leiding van André plantjes zoeken in de Vennen. Ine, Nicole, Gérard, Guido, Luc & Luc, Paul, Dirk, Jan, Marc en Anita volgden in zijn spoor.

Nadere informatie

Vlinders in de vogelakkers van de gemeente Eersel In vergelijking met de regulier verpachte akkers

Vlinders in de vogelakkers van de gemeente Eersel In vergelijking met de regulier verpachte akkers Vlinders in de vogelakkers van de gemeente Eersel In vergelijking met de regulier verpachte akkers Bruin blauwtje Samenstelling Wim Deeben Uitgave: Vogelwerkgroep De Kempen Oktober 2018 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Summary and future On the basis of the flora survey of 1999 and 2004 is chosen for the areas which looks promising for the development of nature.

Summary and future On the basis of the flora survey of 1999 and 2004 is chosen for the areas which looks promising for the development of nature. Summary and future On the basis of the flora survey of 1999 and 2004 is chosen for the areas which looks promising for the development of nature. As with previous surveys we used the Tansley method Results

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Dertiende jaargang, no. 6 7 juli 2015 Station Castricum Het was een mooie avond, die van de 30 e juni. We bezochten het gebied achter het station van Castricum.

Nadere informatie

Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2013

Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2013 Monitoring Natuurgebied Kerkeveld, Wijchen 2013 Hans Hollander 24 augustus 2013 Rapport 22 ir. Hans Hollander Oudelaan 2005 6605 SC Wijchen 024-6412564 hanshollander@xmsnet.nl Overige publicaties: 1 Hollander,

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus De Groene Long Bij-vriendelijk-er sturen op meer micromilieus Groene Long Paspoort Groene Wijk uit 1975: 35 jaar bos/groenontwikkeling Grootste aantal bewoners: 13.000 > hoogste waardering voor groen Gehele

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg2 13 slobkousen genoten van een milde zomeravond om op zoek te gaan naar planten in het Kolisbos waar Kelten en rovers huisden (als je de kaarten van Limburgs landschap mag geloven).

Nadere informatie

Dagtocht Oostvaardersplassen

Dagtocht Oostvaardersplassen Dagtocht Oostvaardersplassen 19 juni 2016 Biodiversiteit Op 19 juni vertrokken we met zijn dertienen om 07:45 uur richting Oostvaardersplassen. Het is een kleine twee uur rijden en kwamen dus op tijd aan

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Her controle aanwezige natuurwaarden De Del te Rozendaal

Her controle aanwezige natuurwaarden De Del te Rozendaal Her controle aanwezige natuurwaarden De Del te Rozendaal Her controle aanwezige natuurwaarden De Del te Rozendaal Opdrachtgever: Gemeente Rozendaal Kerklaan 1 6891 CL Rozendaal Datum: 15 augustus 2012

Nadere informatie

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Jan Katsman, januari 2018 Libellenmonitoring 2017 in het Leersumse Veld. Het gebied Hert Leersumse Veld is eigendom van en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2 Een exclusief clubje van 6 slobkousen deze keer op wandel aan de boorden van de Maas. Vanuit Kessenich wandelden ze tussen de grindputten naar de landtong van Kollegreend. Het is

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg2 12 slobkousjes verschenen aan de start. De zon was nog niet van de partij op de tweede mei maar het was tenminste al droog! Een tochtje langs de spoorlijn is altijd al een speciale

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg4

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg4 SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg4 Op woensdag 10 september sloten we het plantenseizoen af met een wandeling langs het kanaal van Beverloo. Luc, Pierre, Ine, Nicole, Vivianne, Rudy, Rutger en ikzelf waren van de

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Met de vlinderwerkgroep naar Hageven-Plateaux 21-8-2010

Met de vlinderwerkgroep naar Hageven-Plateaux 21-8-2010 Met de vlinderwerkgroep naar Hageven-Plateaux 21-8-2010 Zaterdagmorgen om 9 uur stonden 7 vlinderwerkgroepleden paraat om naar het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven-Plateaux te vertrekken. Natuurmonumenten

Nadere informatie

Vogel jaarverslag Hoekwierde

Vogel jaarverslag Hoekwierde 2010 Vogel jaarverslag Hoekwierde Greet Boomhouwer Hoekwierde 99 31-12-2010 BMP Vogelbosje Hoekwierde 2010 en andere leuke waarnemingen. In 2010 heb ik voor het tweede achtereenvolgende jaar de broedvogels

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 20 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 20 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 20 jrg2 Deze keer moet ik verslag maken van een wandeling waaraan ik zelf niet kon deelnemen. Maak je evenwel geen zorgen dat ik zomaar wat uit mijn botten ga slaan. Ik werd goed geïnformeerd

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? Wat hebben bijen nodig? Plek om te nestelen en te schuilen Genoeg voedsel Bijen zijn volledig afhankelijk van bloemen: stuifmeel (bouwstof) en nectar (brandstof). Hoe meer floristische diversiteit, hoe

Nadere informatie

Quick scan natuurwaarden plangebied Kerkakkerstraat te Dommelen

Quick scan natuurwaarden plangebied Kerkakkerstraat te Dommelen Quick scan natuurwaarden plangebied Kerkakkerstraat te Dommelen Opdrachtgever: Pouderoyen Compagnons Oktober 2006 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 1.Inleiding

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 30 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 30 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 30 jrg3 Ze zijn het al zo gewoon dat ik er niet bij ben dat ze spontaan tekst beginnen sturen voor de nieuwsbrief. Toch van harte bedankt Ine, Luc en Nicole: Hoi Jan, Mullemer Bemden; een

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg3 Wegens te druk vorige week een dubbel slobkousnieuws deze keer. Ja grootvader zijn met 8 kleinkinderen heeft gevolgen in deze vakantieperiode! Op woensdag 21 augustus trokken de

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel Planten en beheer Deze gids is gemaakt voor afdeling Onderhoud van Waterschap De Dommel. Maar ook voor externe organisaties

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg2 Geen recordopkomst deze keer (dit wordt ook bijzonder moeilijk nadat de lat op 28 werd gelegd) maar zeker een ruime belangstelling voor een wandeling door een uniek natuurgebied.

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 104 records Middelpunt < 1km² Middelpunt 1km² - 5km² Middelpunt > 5km² Vlak schaal 1 : 50000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Alle FF-wet tab. II Rode Lijst FF-wet

Nadere informatie

Inventaristie van blok in 2016 door de Plantenwerkgroep van de KNNV, afdeling Gouda e.o. Blok. De leden van de Plantenwerkgroep

Inventaristie van blok in 2016 door de Plantenwerkgroep van de KNNV, afdeling Gouda e.o. Blok. De leden van de Plantenwerkgroep Inventaristie van blok 111 446 in 2016 door de Plantenwerkgroep van de KNNV, afdeling Gouda e.o. Blok. De leden van de Plantenwerkgroep hebben in 2016 blok 111 446 geïnventariseerd (zie de plattegrond

Nadere informatie

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Ter voorbereiding van de toekomstplannen voor het Park Berg en Bos is in opdracht van de gemeente Apenheul een natuurtoets uitgevoerd. Een

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg6 SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg6 Na een dag puffen en blazen onder een loden zon kwamen Luc, Isabelle, Marc, Josse, Ine, Yvonne, Jan, Guido, Paul, Pat en André samen aan de goeie kant van het café de Wedelse molen

Nadere informatie

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 mei 2019 Excursie: Brabantse Biesbosch Gids: Pim Al rond 7.30 ontmoette ik Peter uit Zoetermeer langs de weg Steurgat buiten de bebouwde kom van Werkendam. Op de achtergrond hoorde we een kakofonie

Nadere informatie

Planten voor Vlinders en Rupsen

Planten voor Vlinders en Rupsen Bont zandoogje Rups (gestreepte) witbol Groot dikkopje Rups (gestreepte) witbol Bruin zandoogje Rups (rood) zwenkgras Distelvlinder Rups akkerdistel Bruin zandoogje Rups algemene grassoorten Groot dikkopje

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 28 jrg2 Plensende regen tot 19:00 uur en dan droog tot het einde van de wandeling. De weergoden beginnen eindelijk een beetje mee te werken. Dat wisten we maar nadien en met zijn tienen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2014 voor CCWO Verslag veldwerk 2014 Inleiding In 2014 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2013 voor CCWO Verslag veldwerk 2013 Inleiding In 2013 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF (vierde jaargang, augustus 2009)

NIEUWSBRIEF (vierde jaargang, augustus 2009) IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie. Wijchens Meer-west,Wijchen. Hans Hollander, 2008

Broedvogelinventarisatie. Wijchens Meer-west,Wijchen. Hans Hollander, 2008 Broedvogelinventarisatie Wijchens Meer-west,Wijchen 2008 Hans Hollander, 2008 Hans Hollander Oudelaan 2005 6605 SC Wijchen 024-6412564 hanshollander@xmsnet.nl 2 Inhoud INHOUD... 3 1 INLEIDING... 4 2 GEBIEDSBESCHRIJVING...

Nadere informatie

Witjes in Waasland Noord

Witjes in Waasland Noord Witjes in Waasland Noord 1 klein geaderd witje Sp 45mm 2 klein koolwitje Sp 50mm 3 groot koolwitje groter witje Vvl punt zwart, klein recht afgesneden Vvl punt zwart, klein niet recht afgesneden, kartels

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg2 Waren ze afgeschrikt door het aangekondigde onweer en de dreigende luchten? Zes onverschrokken slobkousen verschenen op het appel. Eerst nog een stukje rijden tot aan de verbrandingsoven

Nadere informatie