DOOR CAROLINE EN RENATE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOOR CAROLINE EN RENATE"

Transcriptie

1 DOOR CAROLINE EN RENATE Hoi Overstappers, Leuk dat je deze eerste kinderkrant van het nieuwe schooljaar leest en bekijkt! Een nieuw jaar, nieuwe groepen, nieuwe lokalen.. en een nieuw kinderkrantthema. Ik, jij en wij is het deze keer. Wat kun je over jezelf vertellen? En wat weten we eigenlijk van de ander? Hoe gaan we met elkaar om? In deze krant kun je hierover veel lezen en bekijken. We hebben veel en mooi klassenwerk, interviews, de redactieleden hebben iets over zichzelf verteld met een bijzondere handtekening.. Verder kun je puzzelen, kleuren en veel foto s bekijken: wat leuk, al die inzendingen van Overstappers met hun familie of vriend of vriendinnetje! Het was wat anders: woensdagochtend keuzecursus zonder juf Edith. Zij is ziek. We hopen natuurlijk dat ze gauw weer gezellig met ons mee kan kijken, knutselen en kletsen. Juf Edith, via deze weg nogmaals: beterschap! Juf Linda heeft de keuzecursussen gelukkig ook weten te organiseren. Er was weer een leuk en gevarieerd aanbod: Koken met Janouschka Figuurzagen met Martha Vriendschapsarmbandjes maken met Samantha (en wat hulp van Caroline) Papa en mama boekjes met Bianca Uiltjes maken met Angelique en Izette Wolvilten met Liane Bamboestiek met juf Yvonne Kinderkrant! Bij het zien van al het ijverige geknutsel en de leuke, mooie en knappe resultaten die we overal zagen verschijnen, mogen we spreken van een geslaagde eerste keuzecursus. Tot ziens bij de tweede! Voor nu: veel kijk- en leesplezier in en met deze krant! Namens de Kinderkrantredactie: Olle, Dalycha, Geert en Joey Caroline en Renate Drukwerk: Martin van Essen Advertenties: Marieke Meerkerk ( )

2 J&J Brand Service bv Alles voor uw auto. Winter banden set met velgen merk band Continental/ Falken 195/65- velg L Metaal Continental / Falken 205/55- velg L Metaal - Banden (alle merken en de laagste prijzen) - Velgen / Sportvelgen ( Replica) - Winter Banden - Opslag van zomer en winterbanden - Velgen reparatie APK Schade - en onderhoud klein en groot - Spuiten / van velgen J&J Brand Service bv Van Beukelaarweg VL Bleskensgraaf / www-j-jbs.nl

3 Klassenwerk groep Wij hebben in de klas een hele bijzondere deur gemaakt. Op deze deur hebben de kinderen regels bedacht voor in de klas en deze ondertekend met een eigen handtekening. Ook hebben we een wereldbol gemaakt met alle kinderen van onze groep. En hoewel we tot de conclusie kwamen dat we allemaal anders waren, zijn we toch allemaal gelijk!

4 Openingstijden: maandag gesloten dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag Haarstudio Corrie Tel. (0184) Molenwaard Dorpsstraat 5 B Molenaarsgraaf v.o.f. J. van Wijk Hofwegen 1 Mobiel (06) XA Bleskensgraaf Telefoon (0184)

5 Die het doen: Lennard, Pascal, Gerben, Daan, Indy, Zerra en Anouk. En de juf is juf Yvon. Door Geert Week1: ze gaan bespreken wat ze gaan doen en ze weten wat ze gaan maken voor groots. Week2: Lennard Pascal Gerben en Daan maken een school van bamboestiek. En Anouk Zerra en Indy maken een molen. Week3: Ze gaan de eerste dingen in elkaar zetten. Week4: De laatste onderdelen van de molen worden in elkaar gezet en de school is ook bijna af. Door Joey Daar zitten :Lora, Emma, Stan Venis, Stijn, Lotte de Ruiter De eerste week plaatjes knippen. De tweede week plaatjes knippen, lijmen en kleuren. De derde en vierde week boekjes plakken en schrijven. Cijfers: Stan Venis: 7+, Emma, Stijn en Lotte de Ruiter: 10+, Lora: een 80!

6

7 door Dalycha!!!!. Wat hebben jullie nodig: Hout zaagvoorbeelden en een figuurzaag. Martha is de juf. Wat zijn jullie aan het maken: Danae: is aan het maken een ram. Damyen: is aan het maken een ram. Nick: is aan het maken een ram. Daimy: is aan het maken een hart. Sjoerd: is aan het maken een koe. Mike: is aan het maken een logo van ajax. Cijfers: Nick, Damyen, Daimy, Mike en Danae geven een 10+ Sjoerd geeft een 9 en een half Week 4: Mike:heeft er al 4 af. Daimy: heeft er al 1 af. Danae:heeft er al 5 af. Damyen:heeft er al 2 af. Nick: heeft er al 3 af. Sjoerd: heeft er al 3 af.

8 De eerste School op Seef lessen van dit nieuwe seizoen zijn weer geweest. Het weer was prachtig, de leerlingen weer enthousiast. Lessen groep 1 en 2 De leerlingen zijn in groepjes met de verkeersouders een stukje gaan lopen door de wijk naast de school, met als doel te oefenen: het lopen en oversteken, lopen op de stoep, lopen in een groep, lopen langs een obstakel op de stoep. Lessen groep 3 en 4: Starten, stoppen en kijken ; de leerlingen fietsen een route waarbij ze stoppen bij het stopbord en links-rechtslinks kijken. Is het veilig, dan gaan ze verder en komen bij het verkeerslicht. Dan kijken ze of ze moeten stoppen (oranje/rood) of door mogen rijden (groen). Aan het einde van de route weer stoppen bij het stopbord en netjes lopend achter in de rij aansluiten. De slak en de haas ; De slak is de langzame route waarbij opstappen, wegrijden, langzaam fietsen, balans houden en afstappen geoefend worden. De haas is de snelle route waarbij opstappen, wegrijden, versnellen, noodstop maken en afstappen geoefend worden. Lessen groep 5 en 6: Met één hand door de bocht ; De leerlingen fietsen een route waarbij ze langs de staanders fietsen en het blikje van de staander pakken, dan een rondje om de staanders fietsen en het blikje terug hangen, blijven fietsen en dan vervolgens de slalom maken om de pylonen. Stoppen bij het stopbord en netjes achter in de rij aansluiten. Fietsen met bagage ; De route met gevulde rugzak fietsen en naast elkaar beginnen. Bij het fluitsignaal achter elkaar gaan fietsen, bij een volgend fluitsignaal eerst kijken en dan weer naast elkaar gaan fietsen. Bij afslaan goed kijken en richting aangeven. Stoppen bij het stopbord en netjes aansluiten achter in de rij. Lessen groep 7 en 8 High five ; De leerlingen fietsen een route waarbij ze aan het begin en aan het eind om een pylon fietsen en in het midden elkaar een high five geven. Wat rondjes later geven ze elkaar een estafettestokje (liniaal) door. Eerst twee leerlingen samen en op het laatst het hele groepje achter elkaar. Samen van rijbaan wisselen ; De leerlingen fietsen een route waarbij ze van rijbaan moeten wisselen bij de door met pylonen aangegeven plaats. Wel eerst goed achterom kijken of het veilig is. Bij het afslaan naar de andere rijbaan, goed kijken en richting aangeven. Aan het einde van de route stoppen bij het stopbord en netjes lopend achter in de rij aansluiten. De leerlingen hebben erg hun best gedaan en er is netjes gefietst. Complimenten namens het SEEF Team. Wij willen ook Kirsten van harte welkom heten als nieuwe verkeersouder in het SEEF Team. We kunnen nog meer verkeersouders gebruiken! Heeft u wat tijd over op een donderdagochtend als er School op Seef lessen zijn, kom gerust. De volgende data zijn: 7 november - 6 maart - 8 mei. Bedankt! namens het SEEF Team.

9 Klassenwerk groepen 4/5/6 op wie lijk ik. IK lijk erg op mijn vader omdat ik met alles hetzelfde lijk Ze noemen mij ook wel mini René Ik vind ook precies overal altijd hetzelfde leuk Emese en ik lijken heel erg op mijn mama, want ik ben blond en mama is ook blond. Louelle lijkt op papa want Louelle en papa zijn allebei een beetje bruin. Het onderwerp van Topondernemers is leuk. Soms lig ik helemaal in een deuk. Samen spelen en schrijven wij allemaal over ik, jij en wij Ik lijk qua uiterlijk op mijn vader en op mijn moeder qua karakter. Ik lijk op Sjoerd door mijn schrijven en op mijn oma omdat mijn oma en ik goed kunnen tekenen. Mareen is lid van een familie de familie is groot fijn Eline zeven jaar is heel lief is heel erg slim Eline Lotte heel lief heel erg stoer houdt van een pony cool ik is ik jij is jij ik en jij is wij wij ik en jij is wij en wij is jij wij ik ik Damyen ik Damyen en ik Damyen en Nick cool ik ik en jij wij zijn er bij en met zijn allen zijn wij blij Thijs erg slim houdt van honden vaak heel erg blij Thijs Ik heb met Topondernemers de kaart van de Romeinen en prinsen en prinsessen gedaan. De kaart van de Romeinen met Lotte en de andere kaart heb ik alleen gedaan. Ik heb Romeinse huizen geknutseld. Ik heb geleerd dat prinsen en prinsessen heel veel namen hebben. op wie lijk ik het meest? Het meest lijk ik op mijn moeder door mijn karakter Ik lijk op mijn vader door ons gezicht. ik, jij en wij, samen zijn we blij iedereen hoort er bij ik en jij en wij ik ben ik ik en jij samen heten wij wij ik O Jij Ik wij Samen aan zee spelen in het zand heerlijk Anouk 9 jaar. is heel lief. is erg erg mooi. cool ik heb met topondernemers de kaart van wonen gedaan samen met Lotte Takes gedaan. Op wie lijk ik het meest. In mijn gezicht lijk ik op mijn vader. Met mijn karakter lijk ik op mijn moeder en met schrijven op Kevin

10 Week 1, 18 september, door Dalycha: Damyen heeft een tablet. Danae zaterdag met 6-3 verloren. Mike met 6-2 verloren. Sjoerd- gaat vandaag met Jaro spelen. Daimy- Yoeri is geslaagd voor A diploma. Martha- Lora is geslaagd voor haar A diploma. Sjoerd- met 4-0 verloren Week 2, 25 september, door Geert: Leen gaat afzwemmen voor zijn negende zwemdiploma Jim: Lora komt spelen vandaag Wesley: Simpy Green is zesde geworden Indy: wij krijgen puppies Anouk gaat op paardrijden Stan Venis zijn oma is jarig Lotte de Ruiter gaat op gitaarles Emma gaat op gym Mike heeft 7-1 gewonnen met voetbal Daimy en Isa gaan postzegels rondbrengen Louelle: mijn oma is thuis, ze was in Canada Lars heeft een minibike Week 3, 2 oktober, door Olle: Olle: heeft met 6-2 gewonnen. Julian: we zijn een week te vroeg klaar. Leen: heeft zwemvaardigheid 3 gehaald Sophia: geeft een feest!!! Week 4, 9 oktober, door Joey: Lotte mag paardrijden Stan gaat 16 november bij Joey logeren Lars zijn mini Bike komt Sjoerd zijn wedstrijd is gestaakt Daimy heeft bloed geprikt Mike heeft een kleed op de kleedjes markt Kane maakt brownie met alle chocola Kevin is twee en halve week ziek Indy heeft 6 pups Anouk maakt cupcakes Daan vloog met zijn fiets Yoeri: er was brand in Sliedrecht Jim: we zijn klaar Wesley: er wordt gestolen in Bleskengraaf Leen gaat reddingzwemmen

11

12

13

14 DOOR: Olle!!! oktober 14 Eline 19 Pascal 22 Joey september 3 Veda 3 Sjoerd 5 Anouk 19 Olle 22 Danae 27 Lennard 29 Stan TIP! uit het boek Ik + jij = wij van Marja Baseler: Wil je weten hoeveel je elk jaar groeit? Zet op elke verjaardag een streepje op een onopvallende plek tegen de muur. Schrijf er je leeftijd bij. Dan kun je zien hoe hard je groeit. Soms zelfs opeens met een hele sprong! Herken de Overstapper Weet jij wie dit is?? Stuur je oplossing voor woensdag 13 november a.s. naar obsdeoverstap.nl en maak kans op een prijsje!

15 Door Joey en Dalycha MET LARA Wie ben je: Lara Viveen Hoe oud ben jij: 4 Hoe lang zit je op school: 1 jaar In welke groep zit je: 1 Waar woon je: Kamperfoelie Is je juf lief: ja Wat vind jij het leukst op school: in de leeshoek Met wie speel je graag: Emése Door Geert Week1: ze gaan kraaltjes maken van vilt en de vilt maken ze zelf Week2: ze maken plakjes van vilt die ze hadden Week3: de eerste poppetjes zijn klaar Week4: alle poppetjes zijn klaar en ze zijn egeltjes aan het maken Yoeri, Eline, Rens, Julian, Jim, Ghylène en Wesley zitten bij Wol Vilten. De moeder van Leen geeft de cursus.

16 Gemaakt door: Olle Wat zijn ze aan doen? Ze maken courgette koekjes LEKKER Wat vindt Niek leuk: courgette schaven vond ie vooral leuk en schaven en de koekjes in vorm maken Perrl: vond het niet zo heel veel leuk Dyanne: roeren in de kom Kane: ook niet zo heel veel Jesse: het courgettes raspen Iedereen vindt het dus best leuk Wat werd er deze vier weken gemaakt: Duivelse koekjes (ei met nasi), courgette koekjes, tzatziki, komkommer sandwiches en brownies. Smaaktester Olle gaf de duivelse koekjes een 9,5! De courgette koekjes waren ook héél lekker en de sandwiches kregen een 9 (nèt iets te zout, was het oordeel van Olle). De brownies smaakten ook goed. Er is jammer genoeg te weinig ruimte in de krant over om alle recepten te plaatsen, maar ze zijn opvraagbaar bij de redactie! Hier volgt het recept van de courgette koekjes: Ingrediënten: 1 kilo kleine courgettes, 2 eieren, 45 gram geraspte kaas, 1 kleine ui, 45 gram bloem, 1 teen knoflook, kerrie, zout, peper en olijfolie (om in te bakken) Rasp de courgettes en druk ze goed uit in een zeef of vergiet. Pel de ui en hak deze zo fijn mogelijk. Klop in een grote kom de eieren los. Meng de courgette, ui, bloem en geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een grote koekenpan. Schep telkens enkele lepels beslag in de pan en bak hiervan op niet te hoog vuur kleine koekjes. Keer ze met een spatel. -EET SMAKELIJK-

17 Damyen: Door veel dingen met elkaar te doen. Mike: We doen in de klas veel spelletjes tussendoor. Stan Venis: Niet plagen en elkaar helpen dan vindt iedereen je aardig. Als iemand iets bij je doet wat je niet leuk vindt dan moet je het niet terug doen maar tegen de meester zeggen. Isa: Niet pesten want vroeg of laat krijg je het toch terug. Emma: Je moet andere kinderen helpen. Sade kon niet goed omhoog klimmen bij het klimrek en toen was ik Mega Mindy en Jim was Mega Toby en toen hebben we haar omhoog getrokken. Lotte Takes: Samen dingen doen en aardig zijn tegen elkaar. Sophia: Iedereen is zoals hij is en dat moet je accepteren. Leen: Als de hele klas samen een spelletje wil gaan doen moet je dat niet gaan verpesten. Pascal: Aardig zijn tegen elkaar. Iedereen mee laten spelen. Sade: Samen leuke dingen doen. Erik: met Emma spelen en met mijn lieve Rens. Anouk: Geen ruzie maken. Indy: Je hoeft niet iedereen zijn vriend te zijn maar je kunt wel aardig doen tegen elkaar. Mareen: Niet pesten maar aardig zijn tegen elkaar. Esmee K: Iedereen is even lief. Emése: Dat je vriendinnen met elkaar bent.

18 De kinderkrantredactie stelt zich voor!

19 De kinderkrantredactie stelt zich voor!

20 Door Olle Eerst allemaal stukken maken en dan in elkaar zetten Je hebt nodig: karton,wol en oogjes Een meer uitgebreide uitleg gaf Mareen: Je had eerst twee kartonnen rondjes. Die moest je bijelkaar houden en dan ging je er wol omheen doen, altijd door het gaatje van het kartonnen rondje. Dan moest je 1 kleine en 1 grote maken en je mocht met hetzelfde of met andere wol. En dan knipte je de zijkant door als je klaar was. Dan scheurde je het karton eruit en dan was het een rondje wol. En dan was de kleine het hoofdje en de grote het lijfje van de uil. De juffen maakte het aan elkaar vast. Van vilt knipte je dan vleugeltjes of een strikje en geplakte oogjes erop en dan is het uiltje klaar.

21

22 Workshops 4 Kids Iedere dag is een feestje! * kinderfeestjes op maat * iedere week kinderatelier * professionele workshops in de bso * origineel, creatief en betaalbaar * 20 jaar ervaring in het basisonderwijs Voor meer informatie * bezoek de website * bel naar * kom langs bij Anita Rademaker Molenhoek AG Molenaarsgraaf Een greep uit de workshops / kinderfeestjes... * sieraden maken * cupcakes versieren * mozaïeken * papier-maché vormen bewerken * sleutelhangers maken * vogelhuisjes pimpen * tas pimpen * textiel bewerken met 3D verf * memo bord maken * en nog veel meer leuks op de site KLEUR! Kleine oplage, extra scherp en supersnel. Nu binnen handbereik. R! K leine oplage, extr Ka scherp en supersnel. Nu binnen handb eik Het zijn dy En u wilt sn deze const Kleine opla en dat voo Uvraagt w Uiteraard van ons ge Bel ons vo Tel. (0184) anessen.nl w s e n. n NIEUW!

23 Door Joey O O Y R O R T I F E F P D R T O E E P A L A F A N R C J I D E E F U A O O F T K L M R E K T B Y R B G S O P M I N T H J W G P E T N L S H S U E R C I X E R V T T R P S C A S T X L H J R O K T G Z S O S O O E E C A A K E F I N E C H R I J G N I L L E P S E M N E N E K E R G Y M I A T O N R R A R K N R O L A B T E O V S I I E T K E Z V N D S O A L D S H D I F I Z L I L R E P F A R L E I T O N E E R E D E I J D L G D G F S K L I V R C D R I I S N E G R E P F O T E B G J J I W F E C S X N E E E N D R M A G H I Zoek de volgende woorden: school, ik, jij, wij, groep, werk, plein, overstap, gym, voetbal, iedereen, gelijk, rekenen, taal, spelling, knikkers, leren, lezen, top In week 1 beginnen ze te knopen. Ze hebben touw, wol en kralen nodig. En plakband om de touwtjes vast te plakken op tafel voor het knopen. De namen en cijfers: Stan: 6 Lotte Takes: 9 Lars: 7 Anna: 6 Louelle: 10

24 café boerenklaas voor al uw bruiloften, recepties en partijen Zalen van 50 tot 350 personen Helga Gijbelandsedijk BD Brandwijk Telefoon (0184) Kijk voor meer informatie op onze website RIOOLAANLEG- EN ONDERHOUD RIOOLONTSTOPPING CAMERA-INSPECTIES NEVELONDERZOEK BESCHOEIINGEN EN VLONDERS BETONWERKEN HANDEL IN GROND EN ZAND AGRARISCH LOONWERK GROND- EN STRAATWERKEN Kerkepad AR Molenaarsgraaf T (0184) F (0184) M (0618) E I

25 door Dalycha en Geert Wie ben je? Kane Kok. Waar woon je? In Bleskensgraaf. Heb je broertjes of zusjes? Ja een broer, Vincent. Geen zusjes. Hoe vind je het hier op school? Leuk. Met wie speel je graag? Met Bjorn, Jasper en nog een Jasper (in Bleskensgraaf). Hoe lang zit je hier op school? Ehm net voor de zomervakantie. Wat vind je het leukst op school? Rekenen.

26 Postkade 172a, 2977AG, Goudriaan , Onderhoud & APK Accesoires verkoop Winterbanden & velgen Hi-fi installatie s Airco service station Vervangend vervoer 18 foto s per occasion op onze website! EP: Home of electronics De EP:Winkel biedt u: innovatieve producten goede prijs / kwaliteit verhouding bezorging en installatie wanneer het u uitkomt EP:Klantenkaart extra garantie vakkundig advies voor actuele aanbiedingen TV-Hifi-Video-Telecom-Huishoudelijke apparatuur Gijbelandsedijk VH Brandwijk - Telefoon: (0184) Vrijdag koopavond! woensdagmiddag gesloten

27 DOOR: Olle en Dalycha Kiplekker De ene kip tegen de andere zegt: ik had vannacht zo n hoge koorts,dat ik een gekookt ei heb gelegd!!! Leugen Wat is het tegenovergestelde van een archeoloog? Antwoord: Archeo sprak de waarheid Heks Een heks tegen de andere heks: Waarom ga jij nog altijd per bezem op reis? Je bent veel sneller op een stofzuiger Ruimteraadsel Het is zwart wit gevlekt en vliegt door de ruimte: Een koemeet De klas uit Jantje zit in de klas en zegt broem broem broem broem Dus de juf zegt: "Jantje wil je even ophouden" Waarop Jantje door blijft gaan "broem broem broem broem" En dan zegt de juf: "Jantje ga nu maar na de gang" "Nee" zegt Jantje "dat kan niet mijn benzine is op!" Mop Dalycha

28 IN NEDERLAND We vroegen de redactieleden: Wat vind jij een leuk uitje? Joey: Olle: Dalycha: Geert Disco! Maakt niet uit welke, alle disco s. En wat doe je dan bij zo n disco? Gewoon. Springen. Viersterrenhotel in Valkenburg bij het Drielandenpunt En wat was daar het leukst? Het luxe bubbelbad! Slagharen. Het leukst daar is de grote draaimolen: een grote bol met allemaal stoeltjes eraan die hard ronddraaien. Ik ben er wel negen keer in geweest! Drievliet. Heel leuk is de twistrix met uiltjes. Een soort achtbaan. Sommigen noemen het de uiltjesbaan. Ik ging er 3 keer in! Wie staan er allemaal op de foto s op de kaft? Voorkant Veda met haar zus Merit. Geert, Stijn, Niek en Duko: samen op de camping vuurtje stoken en dan met zijn allen broodjes bakken. Esmee Kraaiveld: samen met haar zusje Vera lekker een ijsje te eten. Mareen en Lotte: vriendinnenlol. Dyanne en Wesley Prins samen met papa en ome Gerard op de 4-persoonsfiets. Op zomervakantie naar Klein Vink in Arcen, Limburg. Daan Kamperman: Op deze foto staan ik en mijn zus aan het Gardameer in Italië. Anna samen met beste vriendin Anna in de speeltuin. Lennert Hokke met zijn vriendje van de crèche Noah. Lars en Nick: Genieten van het mooie zomerweer op de boezem. Met neefje, nichtje, vriendje en vriendinnetje. Stan Venis: met zijn broer Luuk in een attractie van Julianatoren. Achterkant Lennard de Jong. Isa likt aan een heel warm ijsje. De eerste dag van de zomervakantie, Stan en Joey kiezen pizza!!!! Esmee, Lara en Emma bij de sprookjesboom. Olle Lootsma, samen met zijn vriend Jurre en zijn broertje Bink (met oranje bodywarmer). Ghylène Stoel: op vakantie in Echternacherbruck in Duitsland. Hier sta ik boven op de glijbaan en mijn papa staat in het zwembad met een luchtbed zodat ik van de glijbaan zo op het luchtbed val en heeeel hard vooruit schiet. Emma aan het dansen met Jim op het zomerfeest.

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Armoede: wat is dat?

Armoede: wat is dat? Armoede: wat is dat? Deze powerpointpresentatie met bijhorende tekst laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met het begrip armoede, aan de hand van situaties die voor kinderen heel herkenbaar

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Goed gedaan INFORMATIEBROCHURE Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Met proeflessen! lnhoud De methode Waarom Goed gedaan! 2 lnhoud en didactiek Schoolbreed en stap-voor-stap 3 Structuur

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Wat gaan we doen, mees?

Wat gaan we doen, mees? Wat gaan we doen, mees? Onderzoek alles... en maak er een grafiek van Wouter Sluitman Heb het lef en doe af en toe het rekenboek aan de kant. De rekenavonturen die zich dan in de klas kunnen gaan afspelen,

Nadere informatie

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz.

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz. Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco Blz. 1 Vra"n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een oorlogsroman.

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi Erfelijkheid Wil je meer weten over erfelijkheid? Deze verhalen gaan over Bogi en over Kim. En over wat ze van hun ouders meegekregen hebben. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Het verhaal van

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie