Ons memorandum voorgelegd aan de politieke partijen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons memorandum voorgelegd aan de politieke partijen"

Transcriptie

1 Ons memorandum voorgelegd aan de politieke partijen De Vlaamse verkiezingen staan voor de deur en de directieverenigingen alle netten stelden voor de komende Vlaamse regering een nieuw memorandum Dat memorandum was al te lezen in Info-Bas van eind maart 14. Om dit memorandum kenbaar te maken aan de politici, werd voor de derde keer een Vlaanderen Wees Wijs dag georganiseerd. Deze meeting ging door op 23 april 2014 in de Ancienne Belgique te Brussel. Op die meeting waren de Vlaamse voorzitters (van de grootste democratische partijen) en hun onderwijsdeskundigen uitgenodigd en aanwezig. Het werd een flitsende confrontatie met de politici, afgewisseld met heel wat ludieke momenten met de bedoeling ons memorandum bespreekbaar te maken. Alles opgebouwd in de stijl van een live-tv-programma, onder de deskundige leiding van moderator Marc Van de Looverbosch. Op deze meeting was ook een delegatie van VIRBO aanwezig bestaande uit Alex De Smedt, Hilde Vandersteen en Ferdinand Bostyn. Politieke deelnemers: Groen: Wouter van Besien en Elisabeth Meuleman : Bruno Tobback en Kathleen Beckx (Minister Pascal Smet was verontschuldigd) Open : Gwendolyn Rutten en Marleen Vanderpoorten N-VA: Bart De Wever en Kris Van Dijck CD&V: Wouter Beke en Kathleen Helsen (Minister Hilde Crevits was verontschuldigd) Moderator: Marc Van de Looverbosch Gastsprekers: Professor Geert Devos, U-Gent (Resultaten onderzoek financiering en omkadering basisonderwijs) Adri De Brabandere, Eerste auditeur-revisor Rekenhof ( Advies Rekenhof i.v.m. financiering en omkadering basisonderwijs) Gerard Karman, directeur basisonderwijs Zwolle (Pro en contra van te grote scholengroepen) Verloop van de meeting: Een aantal stellingen i.v.m. ons memorandum werden afwisselend voorgelegd aan de Voorzitters van de partijen en aan hun onderwijsspecialisten. Stelling 1: (na elke stelling reacties en motivaties van de politieke partijen) Optrekken van de werkingskosten kleuteronderwijs gelijk aan lager onderwijs CD&V: - Eerst de conclusies van de objectieve evaluatie, die in uitvoering is, afwachten - Zij zijn wel voor een gelijkschakeling met het lager onderwijs, zowel qua financiering als qua omkadering. Alleen zijn ze absoluut niet zeker of daar in de volgende regering voldoende middelen voor kunnen vrijgemaakt worden.

2 N-VA - Conclusies van de objectieve evaluatie afwachten. - Zijn wel overtuigd dat er middelen moeten bijkomen: kan trapsgewijs uitgevoerd worden als er middelen beschikbaar komen. - Wensen de leerplicht in te voeren vanaf 5j. daarvoor zouden dan, binnen de eigen begroting, 60 miljoen euro begroot worden. - Door besparingen op de overheidsuitgaven komen extra middelen vrij voor basisonderwijs - Willen het laatste onderscheid tussen de onderwijsnetten wegwerken. - Geen middelen afnemen van de andere onderwijsniveaus, maar stapsgewijs 60 miljoen euro bijkomende investeren in het basisonderwijs. - Willen een debat over het leerplichtonderwijs in haar totaliteit. - Voorzien dat in de toekomst het secundair onderwijs iets zal moeten afslanken. Dus hier toch eventueel een verschuiving van middelen. - Alle noden voor het basisonderwijs moeten deel uitmaken van de komende begrotingsdiscussie. - Zij zijn akkoord dat er extra moet geïnvesteerd worden in het basisonderwijs. Hoe dit kan betaald worden is eveneens gebonden aan de begrotingsdiscussie. - Zijn formeel dat bij nieuw beleid ook nieuwe, extra middelen nodig zijn - De werkingstoelagen moeten omhoog. Eventueel het aandeel onderwijs in de begroting optrekken van 4,5% tot 5,5 à 6% van het BRP (Bruto regionaal product) - Sluiten niet uit dat bij de hervorming van het secundair onderwijs daar ook besparingen bij horen om die dan te herinvesteren in het basisonderwijs. - Zij voorzien nu al 729 miljoen extra voor het onderwijs in zijn totaliteit, waarvan een groot deel voor het basisonderwijs (o.a. voor optrekken werkingsmiddelen, ondersteuning van de directies, investeringen voor de inclusie..) Tussenkomst van Dhr. Adri De Brabandere, eerste auditeur-revisor Rekenhof - Het verschil tussen het basisonderwijs en het secundair is niet verantwoord en dus niet gerechtvaardigd. - Beleid voeren = keuzes maken en vooral prioriteiten bepalen. - De administratieve omkadering in het basisonderwijs is onvoldoende. Door te weinig punten kunnen er onvoldoende uren ingericht worden en kunnen enkel laag gekwalificeerden aangeworven worden. Nochtans is het in onze maatschappij noodzakelijk dat elke school over een voltijds administratief medewerken beschikt. Er moeten voldoende punten voorzien worden om voltijdse en hoger gekwalificeerde administratieve medewerkers te kunnen aanwerven. - Het beleid moet hier dringend iets aan doen. Tussenkomst prof. Geert Devos, U-Gent - Het basisonderwijs beschikt over heel wat creativiteit om problemen op te lossen. - De omkadering van het basisonderwijs is te beperkt en is maar 1/3 van de omkadering van het secundair onderwijs.

3 - Hij stelt voor alle duidelijkheid dat er niet te veel omkadering is in het secundair onderwijs, maar wel absoluut te weinig in het basisonderwijs. - Hij pleit voor een permanent secretariaat. Daardoor zou de directeur zich vooral kunnen toeleggen op zijn kerntaken: nl. het pedagogisch beleid van de school. - Nu is 50% van de directeurs basisonderwijs nog bezig met allerlei administratieve taken. - Een sterk beleidsvoerend vermogen van de directeur kan enkel als de directeur vrij is van alle elementaire administratieve taken. Stelling 2: Toekennen van 2 punten per leerling om daarmee een aanvaardbare omkadering te kunnen samenstellen. N-VA - Het uitwerken van zo n puntensysteem vinden zij een goed idee. - Wel vragen zij om zoveel mogelijk punten te voorzien voor de werking in de klas o.a. voor een goed zorgwerking. - Zoveel mogelijk personeel op de juiste plaats inzetten, en zeker geen te brede kaders creëren. Zeker de efficiëntie van de organisatie versterken. - Zij zien vooral heil in een bestuurlijke schaalvergroting en planlastvermindering. - De opdracht van de directeur ontlasten door het centraliseren van taken in de scholengemeenschap. Daarom willen zij de scholengemeenschappen versterken. - Zij vinden het puntensysteem geen slecht idee, maar denken dat het financieel niet haalbaar is. Zij gaan ervan uit dat met een versterking van de werking van de scholengemeenschappen (= meer middelen) al veel kan gerealiseerd worden. - Zij staan positief tegenover het voorgestelde puntensysteem. Zij hebben vertrouwen in lokaal sterk verankerde scholengemeenschappen en willen daarmee de autonomie van de scholen versterken. De discussie moet gaan over de voorwaarden om dit systeem toe te passen en over hoe ver de autonomie kan gaan. - Zij vinden dit een terecht, creatief, sterk voorstel. Met dit puntensysteem ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de scholen. Scholen kunnen de punten autonoom verdelen. - Groen heeft er alle vertrouwen in dat de scholen die punten op een correcte wijze zullen gebruiken een passend leer- en zorgbeleid uit te bouwen. - Ze wijzen er op dat er voor de uitvoering van het M-decreet geen middelen zijn voorzien. Het toepassen van het voorgestelde puntensysteem kan een aanzet zijn om te problemen van de inclusie op te vangen. CD&V - Zij zijn niet direct voorstander van dit systeem omdat een zware extra financiële impact heeft. Zij willen wel nadenken op welke wijze ze de omkadering kunnen verbeteren. - Ook CD&V ziet meer heil in de versterking van de scholengemeenschappen. - Vanuit sterke scholengemeenschappen nieuwe organisatiemodellen uitbouwen.

4 Stelling 3: Infrastructuur: hoe de ellenlange wachtlijsten aanpakken - Nu al 180 miljoen euro voorzien - Groen voorziet 200 miljoen euro extra voor een inhaalbeweging - De DBMF financiering voor scholenbouw is een fiasco. Daarom stellen zij een gemengde financiering voor. - Zij wensen een gemengd gebruik van de schoolinfrastructuur - Willen een ander beleid, andere alternatieven. - Efficiënt middelen gebruik. Met dezelfde middelen de zaken verstandiger aanpakken en daardoor meer realiseren. - Samenwerking stimuleren tussen lokale gemeenschappen en lokale besturen. - Mini-PPS projecten opzetten - Ook samenwerken met privé investeerders - Activeren van de wachtlijsten met oplijsting van de grote dossiers. - Nu beschikbaar 180 miljoen euro. Dit eventueel aanvullen via een volkslening. - Aanpassen van de opstartprocedures en ontwikkelen van sterk verkorte procedures. - De DBMF-financiering vervangen door PPS-projecten N-VA - DBMF-financieren is niet echt een succes. Maar ook een PPS-project is niet aangewezen. - Er is duidelijk een nieuw beleid nodig - Er zal hoe dan ook moeten geleend worden. Aan wie en onder welke voorwaarden moet nog onderzocht en bepaald worden. - Nu ongeveer 200 miljoen per jaar beschikbaar voor een totale nood van 4,3 miljard euro! Wegwerken van de wachtlijsten zal dus zeker jaren duren. - Geld vinden via besparingen op de overheidsuitgaven en de mogelijkheid om meer middelen te genereren. (Afschaffing Provinciebesturen brengt al 250 miljoen euro op) CD&V - Opmaken van een overzichtelijk investeringsplan - PPS voor kleinschalige projecten - Zij willen wel 120 miljoen euro extra per jaar voorzien. - Bijkomende financiering via Volkslening. - Samenwerking stimuleren en optimaliseren met publieke infrastructuur Stelling 4: Gelijke lonen voor de directeur basisonderwijs Op die vraag kregen we van alle aanwezige partijen een veelbelovend, positief antwoord! CD&V, N-VA,, en beloofden allemaal dat zij in de komende legislatuur werk zullen maken van een gelijkschakeling van de lonen directeur basisonderwijs. Zij zijn bereid aan alle directeurs basisonderwijs het loon toe te kennen gelijkgeschakeld aan het loon van een directeur lager secundair onderwijs, zijnde het barema 879. Nu afwachten of de partijen die belofte ook zullen nakomen.

5 Stelling 5: Bestuurlijke schaalvergroting scholengemeenschappen - scholengroepen Tussenkomst prof. Geert Devos U-Gent - Grotere scholengroepen stimuleren een betere samenwerking tussen de scholen onderling - Het maakt het mogelijk de financiële middelen efficiënter aan te wenden - Men kan ook een aantal functies centraliseren: personeelsdienst, boekhouding, juridische dienst, veiligheid en preventie - Een globaal personeelsbeleid zorgt voor een betere afstemming op de plaatselijke noden - De verworven expertise kan gedeeld worden - Het is een versterking van de morele steun voor de directeur en zorgt zeker voor een vermindering van de taaklast van de directeur. - De scholengemeenschappen bestaan al 10 jaar en mogen niet verdwijnen - De functie van coördinerend directeur moet behouden blijven en zelfs worden versterkt CD&V - Binnen de scholengemeenschap, scholengroep moet elke school haar pedagogische eigenheid kunnen bewaren. - De partij vindt de huidige scholengemeenschappen te klein en kiest dan voor de iets grotere scholengroepen. Ze willen geen mastodont scholengroepen van lln. en meer. - Zij willen vooral vrijheid van onderwijs en groter autonomie van de scholen. Zij wensen daarvoor een sterke lokale verankering van de scholen. - Zij willen eveneens de huidige scholengemeenschappen te behouden en te versterken. - Zij laten de scholen vrij om te kiezen voor het samenvoegen van scholengemeenschappen tot een grotere scholengroep. - De scholengemeenschappen niet zo maar afschaffen. De opgebouwde expertise is en blijft belangrijk. Een terugkeer naar de vroegere situatie is ondenkbaar. - De scholengemeenschappen verder uitbouwen en versterken komt alle entiteiten van de groep ten goede. - Het oprichten van een scholengroep is een extra instrument ter verbetering van het bestuurlijk niveau, voor een betere ondersteuning van de scholen en voor de uitwisseling van verworven expertise. - Suggestie: de scholengroepen bepalen op basis van het aantal leerkrachten i.p.v. het aantal leerlingen. - De partij vindt het fout van de Vlaamse regering dat zij de scholengemeenschappen niet hebben versterkt en niet beter hebben ondersteund. - Zij kiezen voor een beter uitbouwen, verruimen en versterken van de scholengemeenschappen. Ook zij wensen de functie van de coördinerende directeur te behouden. N-VA - Zij willen absoluut geen scholengroepen van en meer leerlingen.

6 - Zij opteren voor het behoud van de huidige scholengemeenschappen. Ze laten de scholen vrij om zelf beslissen wie met wie samengaat om zo te komen tot een grotere maar vooral bestuurbare scholengroep. - Zij zien de scholengroepen vooral als een mogelijkheid tot meer efficiëntie en tot een betere samenwerking tussen de scholen. - Zij willen daarbij de leerplicht brengen op 5 jaar. Tot daar een summier verslag van een toch wel zeer interessante en verhelderende meeting! Zij die er bij waren, Alex De Smedt, voorzitter VIRBO Hilde Vandersteen en Ferdinand Bostyn, bestuursleden VIRBO Tot slot nog een paar sfeerbeelden:

14/02/ Daniël Coens ( ) De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1)

14/02/ Daniël Coens ( ) De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1) De verschillende ministers De beleidscyclus Rechten & plichten van ouders en leerlingen SESSIE 2 De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1) 2 Daniël Coens

Nadere informatie

Den Doren: (in aanvraag)

Den Doren: (in aanvraag) De Kraal 2014 Herent Centrum Kleuterschool Herent centrum Lagere school Den Doren: (in aanvraag) Schaffelkant Winksele 1 Directieteam dagelijks bestuur van alle scholen elke school heeft: een vestigingsdirecteur,

Nadere informatie

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Algemene Raad 25 november 2010 AR-AR-GDR-ADV-006 Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs ingediend op 1015 (2016-2017) Nr. 1 12 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Caroline Gennez, Steve Vandenberghe en Katia Segers betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

Nadere informatie

Commissievergadering nr. C13 OND1 ( ) 8 oktober 2009

Commissievergadering nr. C13 OND1 ( ) 8 oktober 2009 Commissievergadering nr. C13 OND1 (2009-2010) 8 oktober 2009 Vraag om uitleg van mevrouw Kathleen Helsen tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over de

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs. Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017

Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs. Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017 Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017 De drie grote werven van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Doel: ook in de toekomst een

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

CONCEPTNOTA. besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen

CONCEPTNOTA. besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen CONCEPTNOTA besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen 1. Waarom een nieuw concept van besturen? Werkgever voldoende ruimte en slagkracht geven om: o werkzekerheid voor beginnende leerkrachten

Nadere informatie

Advies BVR duaal leren BuSO

Advies BVR duaal leren BuSO Raad Secundair Onderwijs 12 februari 2019 RSO-RSO-ADV-1819-004 Advies BVR duaal leren BuSO Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32 2 219 42 99 www.vlor.be info@vlor.be Advies

Nadere informatie

CD&V ONDERWIJS 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST. Sterker onderwijs, Sterkere toekomst ONS 3D PLAN ONDERWIJS

CD&V ONDERWIJS 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST. Sterker onderwijs, Sterkere toekomst ONS 3D PLAN ONDERWIJS CD&V 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST ONDERWIJS DE AANPAKKERS VAN MORGEN ZITTEN VANDAAG IN MIJN KLAS. ONS VLAAMS ONDERWIJS IS TOP! PARTICIPATIE VAN KINDEREN VANAF 3 JAAR IN HET ONDERWIJS HEEFT

Nadere informatie

Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits

Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits VLAAMS PARLEMENT Commissie voor Onderwijs 25 juni 2015 Morgenvergadering Uittreksel Vraag om uitleg over capaciteitsbepaling van Kathleen Helsen aan minister Hilde Crevits 2448 (2014-2015) De voorzitter:

Nadere informatie

De overheid moet goed in kaart brengen wat de bestaande noden zijn en het budget daarop afstemmen, niet

De overheid moet goed in kaart brengen wat de bestaande noden zijn en het budget daarop afstemmen, niet Wie stopt the hunger games? Wat wil Onafhankelijk Leven vzw? Stop de wachtlijsten! Principieel het recht op zorg en assistentie realiseren voor alle personen met een handicap waarvan de handicap en de

Nadere informatie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie Vlaamse Schooljaar 2010-2011 Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

Omkadering in het gewoon voltijds so. Overheidsdoelstellingen. Huidige omkaderingsregeling

Omkadering in het gewoon voltijds so. Overheidsdoelstellingen. Huidige omkaderingsregeling VVKSO CODIS/DOC/10/19 2010-02-06 Omkadering in het gewoon voltijds so Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement december 2009 Overheidsdoelstellingen Kwaliteitsvol onderwijs bieden Aanzetten tot

Nadere informatie

3. Regelgevingsagenda

3. Regelgevingsagenda V L A A M S P A R L E M E N T 3. Regelgevingsagenda Titel: Flankerend onderwijsbeleid Onderdeel Sociale en andere voordelen : maatschappelijk debat voorjaar 2011 Onderdeel regierol gemeenten : conceptnota

Nadere informatie

'Snoeien om te investeren'

'Snoeien om te investeren' 'Snoeien om te investeren' 23/07/2014 om 16:13 door Lin Louage, Rogier Verschueren De nieuwe Vlaamse meerderheid (N-VA, CD&V en Open VLD) heeft haar regeerakkoord 2014-2019 voorgesteld. Geert Bourgeois

Nadere informatie

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Stress en welbevinden bij schoolleiders Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Onderzoeksvragen 1. Welke factoren dragen bij tot een verhoging van welbevinden en een reductie van stress bij schoolleiders

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit betreffende lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- secundair onderwijs, instellingen voor

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC)

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) ALGEMENE RAAD 25 november 2010 AR-AR-KST-ADV-005 Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten stuk ingediend op 2074 (2012-2013) Nr. 1 22 mei 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop en Fientje Moerman en de heer Sas van Rouveroij betreffende

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

Voorlopig verslag plenaire vergadering Vlaams Parlement dd. 9 mei 2012

Voorlopig verslag plenaire vergadering Vlaams Parlement dd. 9 mei 2012 Voorlopig verslag plenaire vergadering Vlaams Parlement dd. 9 mei 2012 Actuele vraag van de heer Boudewijn Bouckaert tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen stuk ingediend op 2290 (2013-2014) Nr. 4 6 februari 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Amendementen Stukken in het dossier: 2290

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe

Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe Verslag groepsgesprekken vergadering coördinerende directeurs Waasland Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe Verslag van het gesprek met enkele CODI s en CASSvoorzitters op de VOCODI-vergadering

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 27 november 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 27 november 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 27 november 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punt cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Sociale begeleiding Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0412814 betreft verslaggever SOCIALE BEGELEIDING PERSONEEL uitbouw Sociale Dienst de heer Alexander Vercamer Mevrouwen en mijne Heren, In

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, vervangen door het decreet van 21 maart 2014;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, vervangen door het decreet van 21 maart 2014; Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de vergoeding van de voorzitters, de leden en de secretarissen van de bemiddelingscommissie, de commissie leerlingenrechten en de commissie zorgvuldig

Nadere informatie

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE. Brussel, 7 juli 2017 VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 7 juli 2017 PROTOCOL NR. 71 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs stuk ingediend op 1224 (2010-2011) Nr. 1 6 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de heer Jean-Jacques De Gucht, de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten en Elisabeth Meuleman, de heren Boudewijn

Nadere informatie

houdende diverse financiële bepalingen

houdende diverse financiële bepalingen 541 (2015-2016) Nr. 2 ingediend op 9 december 2015 (2015-2016) Verslag namens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting uitgebracht door Paul Van Miert en Jan Bertels over het ontwerp van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. PLENAIRE VERGADERING Woordelijk verslag Nr maart 2015 Middagvergadering Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. PLENAIRE VERGADERING Woordelijk verslag Nr maart 2015 Middagvergadering Uittreksel VLAAMS PARLEMENT PLENAIRE VERGADERING Woordelijk verslag Nr. 29 18 maart 2015 Middagvergadering Uittreksel ACTUELE VRAAG van Koen Daniëls aan Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering,

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 93 Commissie voor Onderwijs 22 januari 2015 Uittreksel VRAAG OM UITLEG van Jos De Meyer tot Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering,

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. PLENAIRE VERGADERING HANDELINGEN 20 februari 2013 Middagvergadering Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. PLENAIRE VERGADERING HANDELINGEN 20 februari 2013 Middagvergadering Uittreksel VLAAMS PARLEMENT PLENAIRE VERGADERING HANDELINGEN 20 februari 2013 Middagvergadering Uittreksel ACTUELE VRAAG van mevrouw Fatma Pehlivan tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

Contents. Politieke Barometer Methodiek 4. Potentieel politici 20. Kiesintenties: Voorkeur 7. Vertrouwen in de regering 24

Contents. Politieke Barometer Methodiek 4. Potentieel politici 20. Kiesintenties: Voorkeur 7. Vertrouwen in de regering 24 Contents 1 Methodiek 4 2 Kiesintenties: Voorkeur 7 3 Kiesintenties: Potentieel 15 4 Potentieel politici 20 5 Vertrouwen in de regering 24 6 Actuele thema s 35 2 Politieke Barometer VRT & De Standaard Lentepeiling

Nadere informatie

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement

Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Algemene Raad 20 december 2012 AR-AR-ADV-010 Advies over het voorstel van onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99

Nadere informatie

Advies. Onderwijsinspectie 2.0. Brussel, 26 juni 2017

Advies. Onderwijsinspectie 2.0. Brussel, 26 juni 2017 Advies Onderwijsinspectie 2.0 Brussel, 26 juni 2017 SERV_20170626_Onderwijsinspectie2.0_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 17 Commissie voor Onderwijs 9 oktober 2014 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 17 Commissie voor Onderwijs 9 oktober 2014 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Nr. 17 Commissie voor Onderwijs 9 oktober 2014 Uittreksel VRAAG OM UITLEG van mevrouw Elisabeth Meuleman tot mevrouw Hilde Crevits, viceministerpresident

Nadere informatie

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

AAN DE VLAAMSE REGERING 2014 2019

AAN DE VLAAMSE REGERING 2014 2019 WIJS I N B A S I S O N D E R V L A A N D E R E N W E E S I N V E S T E E R M E E R M E M O R A N D U M 2 0 1 4-2 0 1 9 Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs, Guimardstraat 1, 1000 Brussel AAN DE VLAAMSE

Nadere informatie

VR DOC.1354/1BIS

VR DOC.1354/1BIS VR 2017 2212 DOC.1354/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR HET HOGER ONDERWIJS EN HET UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS GENT

VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR HET HOGER ONDERWIJS EN HET UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS GENT VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR HET HOGER ONDERWIJS EN HET UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS GENT Brussel, 28 september 2018 PROTOCOL NR. 90 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN

Nadere informatie

Advies over de beleidsbrief

Advies over de beleidsbrief Algemene Raad 28 november 2013 AR-AR-ADV-005 Advies over de beleidsbrief 2013-2014 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be info@vlor.be Adviesvrager:

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs

Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs Ondersteuningsmodel en andere maatregelen voor het basisonderwijs Maatregelen voor het basisonderwijs Maatregelen voor het basisonderwijs Middelen voor het basisonderwijs Vanaf 1/1/2019 verhoging omkadering

Nadere informatie

VR DOC.1134/7

VR DOC.1134/7 VR 2016 2110 DOC.1134/7 VR 2016 2110 DOC.1134/7 VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 21 oktober 2016 PROTOCOL NR. 60 HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke Commentaar bij 1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke 2. Onderwijs wordt internationaler De dertien doelstellingen van het doelstellingenrapport zijn

Nadere informatie

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN

VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Advies over het voorontwerp van decreet over de uitbouw van de graduaatsopleidingen

Advies over het voorontwerp van decreet over de uitbouw van de graduaatsopleidingen Algemene Raad 28 september 2017 AR-AR-ADV-1718-002 Advies over het voorontwerp van decreet over de uitbouw van de graduaatsopleidingen Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 BE-1030 Brussel T +32

Nadere informatie

Verzoekschrift. over het collectieve leerlingenvervoer in het algemeen en voor kinderen met diabetes in het bijzonder. Verslag

Verzoekschrift. over het collectieve leerlingenvervoer in het algemeen en voor kinderen met diabetes in het bijzonder. Verslag stuk ingediend op 1851 (2012-2013) Nr. 1 21 december 2012 (2012-2013) Verzoekschrift over het collectieve leerlingenvervoer in het algemeen en voor kinderen met diabetes in het bijzonder Verslag namens

Nadere informatie

Advies over de administratieve, beleids- en pedagogische ondersteuning van de basisschool

Advies over de administratieve, beleids- en pedagogische ondersteuning van de basisschool Raad Basisonderwijs 8 januari 2014 RBO-RBO-ADV-002 Advies over de administratieve, beleids- en pedagogische ondersteuning van de basisschool Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van Brusseldecreet. Brussel, 17 september 2018

Advies. Voorontwerp van Brusseldecreet. Brussel, 17 september 2018 Advies Voorontwerp van Brusseldecreet Brussel, 17 september 2018 SERV_20180917_Brusseldecreet_ADV_.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

Goedkeuring notulen raad van bestuur dd 2010 11 16. 1. De notulen van de vergadering dd. 2010-11-16 goed te keuren.

Goedkeuring notulen raad van bestuur dd 2010 11 16. 1. De notulen van de vergadering dd. 2010-11-16 goed te keuren. Raad van Bestuur Samenvatting RVB 2010 12 14 (154-169) Raad van Bestuur vergadering van 2010 12 14 AANWEZIG: effectieve leden: deskundige leden: De Bruyn Dirk (v), Decamp Jean-Pierre, Engels Eric, Franssens

Nadere informatie

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Pensioenstelsels voor lokale besturen Pagina 2 Het Belgisch pensioenstelsel steunt op drie pijlers: Eerste pijler: wettelijk pensioen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 1989 tot vaststelling en indeling van de ambten van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel

Nadere informatie

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning Brussel, 9 juli 2008 070908 Advies decreet hypotheekvestiging Advies Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning 1. Toelichting

Nadere informatie

Schoolraad Antoniusschool

Schoolraad Antoniusschool Schoolraad Antoniusschool Donderdag 5 juni 2014 Aloïs Van Oevelen V Murielle Feyen X Hilde Peeters X Rita Sebreghts X Werner Cornelis X Dennis De Hoey X Tine Van den Bulck X Guido Van den Bulck X Sven

Nadere informatie

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen Intentieverklaring van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dr. Jet Bussemaker en de Vlaamse minister van Onderwijs en viceministerpresident van de Vlaamse Regering, Hilde Crevits,

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 19 februari 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 19 februari 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 19 februari 2016 Besluit B-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BESTAANSREDEN VAN DE FUNCTIE Deze functiebeschrijving bevat de hoofdlijnen van de opdracht van een directielid SG PSOL en biedt een werkkader dat het directielid zal helpen

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

AGENDAPUNTEN VORIGE VERGADERING

AGENDAPUNTEN VORIGE VERGADERING Raad van Bestuur Samenvatting RVB 2008 09 09 (113-161) Raad van Bestuur vergadering van 2008-09 - 09 AANWEZIG: effectieve leden: deskundige leden: De Bruyn Dirk (V), Engels Eric, Franssens Florent, Janssens

Nadere informatie

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad Advies Proefproject LZV s Brussel, 24 juni 2011 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 25 F +32 2 217 70 08 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be Adviesvraag: Proefproject

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Advies over het uitvoeringsbesluit over de erkenning van beroepskwalificaties en van onderwijskwalificaties voor se-n-se en hbo5

Advies over het uitvoeringsbesluit over de erkenning van beroepskwalificaties en van onderwijskwalificaties voor se-n-se en hbo5 Algemene Raad 27 september 2012 AR-AR-ADV-002 Advies over het uitvoeringsbesluit over de erkenning van beroepskwalificaties en van onderwijskwalificaties voor se-n-se en hbo5 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan

Nadere informatie

Technici: Segers Christine, directeur academie voor muziek en woord

Technici: Segers Christine, directeur academie voor muziek en woord Raad van Bestuur Samenvatting RvB 2006 01 17 (001-020) Raad van Bestuur vergadering van 2006-01 - 17 AANWEZIG: effectieve leden: effectieve leden: Deskundige leden: met raadgevende stem: De Bruyn Dirk

Nadere informatie

DE WERKING VAN ONZE RAAD VAN BESTUUR: EEN GEDEELDE DIAGNOSE

DE WERKING VAN ONZE RAAD VAN BESTUUR: EEN GEDEELDE DIAGNOSE 57140513.JV-C1 DE WERKING VAN ONZE RAAD VAN BESTUUR: EEN GEDEELDE DIAGNOSE VRAGENLIJST VOOR BESTUURSLEDEN Wij verzoeken u de vragenlijst individueel in te vullen. Het is niet de bedoeling uw kennis te

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-06 13 mei 2015 13-05-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: advies Task Force Onderwijs Vlaamse Rand 1. Algemeen Het regeerakkoord van de

Nadere informatie

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit Wat zegt sp.a over de kinderbijslag De kinderbijslag wordt straks een Vlaamse bevoegdheid. We willen een sterk vereenvoudigd systeem van kinderbijslag waarbij elk kind hetzelfde bedrag krijgt, onafhankelijk

Nadere informatie

persmededeling 1 juli 2009

persmededeling 1 juli 2009 www.coc.be persmededeling 1 juli 2009 Het Vlaams onderwijs is geen melkkoe! Eén dezer dagen worden beslissingen genomen inzake het in evenwicht brengen van de Vlaamse begroting. Het ziet er naar uit dat

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Toelichting Eandis Infrax. Raad van Bestuur VVSG woensdag 3 juni 2015

Toelichting Eandis Infrax. Raad van Bestuur VVSG woensdag 3 juni 2015 Toelichting Eandis Infrax Raad van Bestuur VVSG woensdag 3 juni 2015 Overeenkomst Eandis-Infrax 1. Eenheidstarief elektriciteit en gas in Vlaanderen zonder verplichte fusie DNB s en met behoud twee werkmaatschappijen

Nadere informatie

* Werknemersdelegatie : Dhr. Van Esch, Dhr. Piessens, Dhr. Schuermans, Mevr. Wyns, Dhr. Vandevelde, Mevr. Van Humbeeck,Mevr. Van Riel, Dhr.

* Werknemersdelegatie : Dhr. Van Esch, Dhr. Piessens, Dhr. Schuermans, Mevr. Wyns, Dhr. Vandevelde, Mevr. Van Humbeeck,Mevr. Van Riel, Dhr. Notulen van de ondernemingsraad van 10/12/2007 Aanwezig : * Werkgeversdelegatie : Dhr. Vandenbussche, Mevr. Steens, Dhr. Beeckmans, Mevr. Delmal * Werknemersdelegatie : Dhr. Van Esch, Dhr. Piessens, Dhr.

Nadere informatie

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Agenda 1. September 2015 2. AgODi reageert 3. Uitbreiding ondersteuningsaanbod 4.

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps.

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps. Onze vraag: Meer dan 10 jaar na het EAD-decreet, komt er een uitvoeringsbesluit voor het onderwijs, zodat onderwijsinstellingen een personeelsbeleid met streefcijfers gaan voeren gericht op evenredige

Nadere informatie

Capaciteit. Vergadering besturen maart Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen

Capaciteit. Vergadering besturen maart Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen Capaciteit Vergadering besturen maart 2018 Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen Programma Info tweeërlei: Stand van zaken lopende werking capaciteitsgemeenten Gent, Sint-Niklaas Info nieuwe capaciteitsgemeenten?

Nadere informatie

VR DOC.0893/3BIS

VR DOC.0893/3BIS VR 2018 2007 DOC.0893/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN HET DECREET BASISONDERWIJS VAN 25 FEBRUARI 1997, HET DECREET VAN 8 JUNI 2007 BETREFFENDE DE STUDIEFINANCIERING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP,

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 1151 (2016-2017) Nr. 9 ingediend op 13 juni 2017 (2016-2017) Verslag namens de Commissie voor Onderwijs uitgebracht door Jenne De Potter over het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding

Nadere informatie

schaalvergroting in het Vlaams basisonderwijs kansen en uitdagingen voor onze scholen Geertrui De Ruytter Vlaamse Onderwijsraad

schaalvergroting in het Vlaams basisonderwijs kansen en uitdagingen voor onze scholen Geertrui De Ruytter Vlaamse Onderwijsraad Programma 20.15: Inleiding (Geertrui De Ruytter) 20.45: Schaalvergroting in de praktijk Toverveld PDC De Bijenkorf De Kraal 21.40: Visie van het gemeentebestuur (Astrid Pollers) 22.00: Vragen schaalvergroting

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1305002 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Projecten opmaak inventaris in het kader van de projecten: "GIScoördinator ten

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0700646 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanduiding van provinciale vertegenwoordigers in Huis van het Nederlands Gent, Huis van het Nederlands Oost-

Nadere informatie

betreffende het Onderwijs XXIII

betreffende het Onderwijs XXIII stuk ingediend op 2066 (2012-2013) Nr. 9 10 juli 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Onderwijs XXIII Amendementen voorgesteld Stukken in het dossier: 2066 (2012-2013) Nr. 1: Ontwerp van

Nadere informatie

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING Studiedienst en Prospectief Beleid 1 Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Vlaamse Overheid Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie