Portal voor CVA-patiënten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portal voor CVA-patiënten?"

Transcriptie

1 Portal voor CVA-patiënten? Verkennende analyse: toekomstige portal moet betrouwbaar en laagdrempelig zijn, en inzicht en begrip voor de ziekte bevorderen Achtergrond & methode Het huidige internetaanbod voor CVA-patiënten is uitgebreid, divers en decentraal. Dat is verwarrend, vooral voor een kwetsbare doelgroep die te kampen heeft met deze belastende chronische aandoening. In het kader van hun pre-masteropdracht Psychologie en Communicatiewetenschap, voerden vier studentonderzoekers van de Universiteit Twente een kwalitatief verkennend onderzoek uit onder deze doelgroep. De studenten waren: Annelie Klippel, Evelien Engbers, Fijke van der Meijden en Martine Bos. Zij interviewden zeventien patiënten. Elf van hen werden op enig moment getroffen door een herseninfarct of hersenbloeding (CVA), zes van hen ondervinden de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De gemiddelde leeftijd van de respondenten bedroeg 51 jaar. De interviews waren semi-geconstrueerd. Naast directe vragen werd gebruik gemaakt van voorbeeldkaarten of werd de respondenten een voorbeeldsite voorgehouden. Onder de respondenten werd hun behoefte gepeild betreffende een specialistische site voor CVA-patiënten. De vier studentonderzoekers afzonderlijk gingen bij de respondenten die zij op hun lijst hadden staan, in op deelaspecten betreffende een specialistische site met als voorzieningen voor: 1. Informatie, 2. Communicatie (met zorgverleners en/of lotgenoten), 3. Participatie (behandelkeuzehulpen, inzien medisch dossier), 4. Online behandelingen. De aanvraag voor dit onderzoek was afkomstig van Lilian Wolthuis, via de Wetenschapswinkel UT. Lilian schreef het boek in eigen hand, baby- en peuterverzorging voor eenhandigen. Zelf werd ze op jonge leeftijd getroffen door een hersenbloeding. Ze komt al jaren actief op voor de belangen van CVA-patiënten en voor meer begrip betreffende de gevolgen voor de CVA-getroffenen en voor hun directe leefomgeving. Lilian faciliteerde het onderzoek. Zij zette haar contacten in om een kwalitatief goede groep respondenten te vinden. Ook trad ze op als begeleidster en klankbord voor de studentonderzoekers. Vanuit de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie werd de opdracht begeleid en ondersteund door de vakdocenten: Dr. Stans Drossaert en drs. Roos van der Vaart.

2 Resultaten Een grote meerderheid van de respondenten geeft aan dat behoefte bestaat aan een overkoepelend CVA-portal. Zij zien een portal als toegevoegde waarde voor het huidige aanbod. Mits goed opgezet kan een specialistisch portal beantwoorden aan de behoeften en wensen die onder CVA-patiënten leven. De respondenten reageren positief op de mogelijkheden die er zijn. Zij zien een specifiek portal als een verrijking. Als speciale voordelen werden genoemd: gewaarborgde betrouwbaarheid van de informatie en de gemakkelijke toegang hiertoe. Wel waarderen de respondenten de mogelijkheden verschillend, geven andere persoonlijke prioriteiten aan en komen met randvoorwaarden waaraan de portal volgens hen moet voldoen om succesvol te zijn. Meer specifiek kwamen de volgende uitkomsten uit de verkennende interviews naar voren bij de eerdergenoemde deelaspecten: 1. Informatie Veruit de meeste respondenten vinden het prettig om online inzicht te kunnen hebben in hun medische dossier. Actief controle hebben over hetgeen over hen en over het ziekteverloop bekend is, wordt als prettig ervaren. De privacy moet echter wel gewaarborgd zijn. Verhelderend beeldmateriaal en educatieve films zijn welkom als bijdrage, niet alleen voor de doelgroep zelf maar ook als laagdrempelig middel om het begrip voor de ziekte onder familie en vrienden te verhogen. 2. Communicatie Een meerderheid van de respondenten kan zich voorstellen dat men in de toekomst gebruik zal maken van contact met lotgenoten. De behoefte aan onlinecontact met zorgprofessionals wordt als minder urgent ervaren. De respondenten geven vooralsnog prioriteit aan (begeleid) revalideren en het verkrijgen van meer ziekteinzicht, met als doel een betere toegang te krijgen tot de samenleving. Geschreven informatie moet geschieden in eenvoudige taal, gebruikmakend van korte zinnen. Ook moet de aangeboden informatie eenduidig zijn en mag deze niet leiden tot mogelijk incorrecte interpretatie door de primaire doelgroep. 3. Participatie De steun en het enthousiasme voor twee andere applicaties (klachtenmonitor en behandelkeuzehulp) werd minder breed gedragen. Een behoorlijke groep ziet echter goede mogelijkheden en meerwaarde hiervan. Als belangrijke rol van de applicatie klachtenmonitor werd meermalen genoemd dat men meer inzicht kan krijgen in het verloop van de klachten, als geheugensteun.

3 De behandelkeuzehulp kan de kennis omtrent het aanbod van therapieën volgens de respondenten zeker vergroten maar direct contact met de arts hierover blijft het allerbelangrijkste en wordt onmisbaar geacht. Opvallend is dat sommige respondenten als randvoorwaarde aangeven dat zij graag begeleiding willen voor het leren herkennen van hun hulpvraag en hoe ze deze via de zelfhulpsite kunnen aanpakken. De volgende zelfhulponderwerpen spreken de doelgroep aan: mentale oefeningen, lichamelijke en cognitieve oefeningen en verbetering van de spraak. 4. Online behandelingen Er lijkt meer behoefte te bestaan voor het volgen van een online zelfhulpprogramma dan er behoefte is aan online tele-revalidatie met behulp van een webcam. Het uitvoeren van revalidatieoefeningen in de eigen omgeving wordt als prettig ervaren zeker als hiermee reistijd kan worden bespaard. Mogelijk nadeel kan zijn dat de programma s afstandelijk zijn. Door sommigen wordt bij de zelfhulp (telerevalidatie) de feedbackmogelijkheid met professionals van speciaal belang geacht terwijl anderen het juist prettig vinden dat de revalidatieoefeningen onafhankelijk van de professional uitvoerbaar zijn.

4 Interviewschema Bijdrage van een portal aan zorg- en informatiebehoeften van CVA-patiënten Studenten: Fijke van der Meijden (s ), Evelien Engbers (s ), Annelie Klippel (s ), Martine Bos (s ) Inleiding Praktische zaken - Hartelijk bedankt voor uw deelname aan dit onderzoek; - Heeft u er bezwaren tegen als we dit interview opnemen met een voicerecorder? - Uw deelname aan het onderzoek is vrijwillig. U hoeft alleen te vertellen wat u wilt en mocht u willen stoppen met het interview, dan mag u dat op ieder moment aangeven; - Uw gegevens worden anoniem verwerkt; - Het interview zal ongeveer één uur duren. Introductie van onderzoek - In samenwerking met Lilian Wolthuis en de Wetenschapswinkel van de UT; - Probleem: er is voor CVA-patiënten geen overzichtelijke plek waar zij antwoorden kunnen vinden op hun hulpvragen; - Doel: wensen en behoeften van CVA-patiënten te weten komen ten aanzien van een overkoepelende site op internet waar alles te vinden is. - We weten nog niet of er een overkoepelende website komt, daarvoor vindt eerst dit objectieve onderzoek plaats. Wij gaan deze website niet zelf ontwikkelen. Er zijn geen verkeerde antwoorden, we zijn juist benieuwd naar uw mening; - U mag alles wat in uw hoofd opkomt vertellen, ook als u denkt dat het misschien niet van belang is. Introductie van interview - We zullen het interview beginnen met een aantal algemene vragen. Vervolgens zullen er een aantal vragen worden gesteld die worden ondersteund door voorbeeldkaarten. Op de voorbeeldkaarten zullen websites te zien zijn die helpend voor u zouden kunnen zijn. - Gaat u hiermee akkoord? - Heeft u verder nog vragen?

5 Interview Persoonsgegevens 1. Leeftijd 2. Geslacht 3. Op welke leeftijd heeft u een CVA gehad? Vragen ten aanzien van algemeen internetgebruik 4. Hoe vaak gebruikt u het internet? 5. Waarvoor gebruikt u het internet? Vragen ten aanzien van gezondheidsgerelateerd internetgebruik 6. Gebruikt u het internet wel eens om iets op te zoeken wat met uw CVA te maken heeft? 7. Waar zoekt u dan naar? 8. Met welke sites bent u bekend? 9. Wat vindt u goede sites, en waarom? 10. Wat vindt u geen goede sites, en waarom? 11. Wat kan er volgens u beter op de sites die u bezoekt? 12. Wat mist u nog op het internet ten aanzien van CVA? Vragen bij voorbeeldkaarten Informatie Op het internet is diverse informatie te vinden op verschillende websites. Op voorbeeldkaart 1.1 ziet u de website van de CVA vereniging Samen Verder. Deze vereniging komt op voor de belangen van mensen met een CVA of hun naasten. Op deze website kunt u veel informatie vinden over CVA gerelateerde zaken. Voorbeeldkaart 1.2 laat de website beroerte.startpagina.nl zien waarop veel informatie te vinden is over CVA gerelateerde zaken. De vormgeving van deze sites is heel verschillend. Welke informatiebehoefte is aanwezig: U heeft zojuist twee voorbeelden gezien van websites waarop informatie te vinden is over CVA gerelateerde zaken. Op dit soort websites kunt u informatie vinden ten aanzien van alle aspecten van kwaliteit van leven. Hiermee worden de volgende aspecten bedoelt: Psychisch Cognitief/denken Lichamelijk Sociaal-maatschappelijk Deze vier aspecten zijn een voorbeeld van de verschillende onderwerpen waar mensen informatie over willen hebben. Welke informatie zou u graag tot uw beschikking willen hebben wanneer u op het internet naar CVA-gerelateerde informatie zoekt? Wat vindt u van de informatie die aangeboden wordt op de huidige websites ten aanzien van deze aspecten?

6 Informatie ten aanzien van hoe om te gaan met een aandoening in het dagelijkse leven: Op voorbeeldkaart 2 ziet u drie stilstaande beelden van educatieve/informatieve filmpjes over een CVA. Bijvoorbeeld een arts die uitleg geeft over hoe een CVA kan ontstaan en animatie filmpjes waarbij beeldend wordt uitgelegd hoe de lichamelijke en cognitieve beperkingen bij een CVA ontstaan. Wat zou u er van vinden als deze informatie in de vorm van voorlichtingsfilmpjes wordt aangeboden? Hoe zou u het vinden wanneer deze filmpjes onderdeel uitmaken van een CVA portal? Waar zou u graag meer beeldende informatie over willen zien, bijvoorbeeld in de vorm van: Foto s; Animatie s; Filmpjes? Informatie met betrekking tot zorgverleners/ de zorgverlening Wanneer u een zorgvraag heeft en hiervoor een hulpverlener wilt inschakelen, zou u voor het kiezen van de juiste hulpverlener/zorg gebruik kunnen maken van het internet om uzelf te voorzien in informatie over verschillende zorgaanbieders. Heeft u behoefte aan online informatie over zorgverleners of de zorgverlening? Vormgeving van informatieve websites: De vormgeving van de websites op voorbeeldkaarten 1.1 en 1.2 is heel verschillend. Heeft u deze websites wel eens bezocht? In hoeverre vindt u deze websites overzichtelijk? Wat is uw mening t.a.v.: Het kleurgebruik De hoeveelheid tekst Indien u bekend bent met de websites: De doorklikmogelijkheden naar verschillende onderwerpen. Indien u bekend bent met de websites: Het taalgebruik Zou u het prettig vinden wanneer de tekst op een website ook in gesproken vorm wordt aangeboden? Wanneer u een website bezoekt, vindt u reclamebanners dan een afleidende factor op een site of vindt u het juist prettig om informatie ten behoeve van commerciële doeleinden tegen te komen? Communicatie Voorbeeldkaart 4: Contact met lotgenoten Er zijn heel veel verschillende manieren waarop men contact met lotgenoten kan opnemen. Op deze kaart vindt u bijvoorbeeld plaatjes van een forum voor CVA-patiënten afgebeeld. In een onlineforum is het mogelijk berichten te plaatsen, welke voor een grote groep mensen toegankelijk is. Hier is het mogelijk onafhankelijk van de tijd (actief) deel te nemen aan een discussie en ervaringen met lotgenoten uit te wisselen. Wat voor ervaring heeft u met het lotgenotencontact via internet? Maakt u weleens gebruik van een forum voor CVA-patiënten of andere webapplicaties om in contact te komen met lotgenoten? Wat vindt u hieraan wel/niet prettig?

7 Op welke manier (verder) gebruikt u het internet/ zou u het internet gebruiken om in contact te komen met lotgenoten? In wat soort context zou u gebruik maken/ maakt u gebruik ervan? Hoe ervaart u het contact met lotgenoten via internet? Waar ziet u beperkingen van het lotgenotencontact via internet? Voorbeeldkaart 5: Contact met professionals Contact met professionals Op internet zijn er verschillende mogelijkheden om met professionals in contact te komen. Patiënten kunnen hier advies en antwoorden op hun vragen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld via over een algemene hulpwebsite of direct via de contact met arts/ met het ziekenhuis. Wat voor ervaring heeft u met betrekking tot contactmogelijkheden met professionals via het internet? Heeft u het internet weleens gebruikt om contact met een professional op te nemen? (Als contact met professional) Met wie heeft u via het internet contact gehad? Een hulpverlener met wie u bekend en/of bij wie u in behandeling bent? In welke vorm heeft u hierbij contact opgenomen? Wat u vindt u hieraan prettig/ niet prettig? Participatie Voorbeeldkaart 6: Keuzehulp behandeling Op deze kaart ziet u een voorbeeld van hoe u uw eigen behandeling kan kiezen aan de hand van een programma. U vult een aantal klachten in waarvoor u hulp zoekt en vervolgens krijgt u te zien welke behandelingen er mogelijk zijn. Bent u bekend met een programma dat u helpt met het kiezen van een behandeling? Kunt u zich voorstellen dat u gebruik maakt van een dergelijk programma? Waarom wel of waarom niet? Waarvoor zou u een dergelijk programma gebruiken? Voor wat voor behandelingen moet er een keuzehulp komen op ons centrale portal? Voorbeeldkaart 7: Klachtenscreening / dagboek Op deze kaart staat een site waarop u uw klachten in kaart kan brengen. Het werkt als een soort dagboek. Door dit bij te houden, krijgt u meer inzicht in wanneer uw klachten heet meest en het minst (op)spelen. Bent u bekend met online dagboeken/klachtenscreening? Gebruikt u wel eens een dergelijke site? Zou u zo n site willen gebruiken? Waarom wel of waarom niet? Waarvoor zou u zo n site gebruiken? Wanneer zou u zo n site gebruiken? (vb: alleen als het niet goed gaat of structureel)

8 Wat voor een zelftest zou er in ons centraal portal te vinden moeten zijn volgens u? (vb: beweging, pijn, concentratie, vermoeidheid, etc) Vragen: Inzage in eigen medisch dossier Hoe zou u het vinden als u thuis online uw eigen medisch dossier kan inzien? Zou u er gebruik van maken? Waarom wel of waarom niet? Behandeling Voorbeeldkaart 8: Revalidatie via het internet Hier ziet u een voorbeeld van telerevalidatie. Dit houdt in dat u thuis oefeningen doet om te revalideren, waarbij u ondersteunt wordt door een professional, via de webcam. Dit kunnen allerlei soorten oefeningen zijn, zoals spraakoefeningen of lichamelijke oefeningen. Plaatje 1: Oefenen voor de webcam Kunt u zich voorstellen dat u gebruik zou maken van een dienst als deze, en waarom? Wat zou u hier prettig aan vinden? Wat zou u hier minder prettig aan vinden? Wat zijn volgens u voordelen en nadelen van het oefenen via de webcam? Daarnaast bestaat er de mogelijkheid via telerevalidatie zelf aan de slag te gaan met oefeningen. U kunt bijvoorbeeld filmpjes bekijken waarop oefeningen worden voorgedaan, zoals u op het plaatje ziet. In een wekelijks programma kunt u bijhouden welke oefeningen u gaat uitvoeren. Plaatje 2 en 3: Voorbeelden wekelijks programma en voorbeeldfilmpje Heeft u ervaring met dit soort oefenprogramma s via het internet? Zo ja, hoe vond u dit? Zo niet, kunt u zich voorstellen dat u op deze manier bijvoorbeeld lichamelijke oefeningen doet? Wat zou u hier prettig aan vinden? Wat zou u hier minder prettig aan vinden? Voorbeeldkaart 9: Zelfhulp via het internet Hier ziet u een voorbeeld van mogelijke onderwerpen op een zelfhulpsite. Op het internet zijn tegenwoordig al verschillende zelfhulpsites te vinden, bijvoorbeeld voor mensen met depressieve klachten. Voor mensen die een CVA hebben gehad, bestaat zo n site nog niet. Op dit plaatje ziet u mogelijke onderwerpen die op zo n zelfhulpsite kunnen staan, bijvoorbeeld psychische klachten, cognitieve-, lichamelijke- en spraakoefeningen. (Per onderwerp) bespreken: Kunt u zich voorstellen dat u van zo n zelfhulpsite gebruik zou maken? Welke onderwerpen vindt u relevant, en welke niet/minder? Wat zou u hieraan nog willen toevoegen/wat mist u nog? Wat zijn volgens u voordelen en nadelen van zo n zelfhulpsite? Wat vindt u ervan als zo n zelfhulpsite online zou komen en te vinden zou zijn in het portaal? Vragen over algemene mening van respondent ten aanzien van een centraal portal 1. Wat vindt u van het idee om een overkoepelende website te ontwikkelen voor CVApatiënten?

9 2. Denkt u dat u van deze website gebruik zou maken? 3. Heeft u verder nog vragen of opmerkingen?

10 Bijlagen: Voorbeeldkaarten Voorbeeldkaart 1: Voorbeeld 1.1 De website Samen Verder

11 Voorbeeld 1.2: De website beroerte.startpagina.nl

12 Voorbeeldkaart 2: Informatie d.m.v. voorlichtingsfilmpjes.

13 Voorbeeldkaart 3: Contact met lotgenoten

14 Voorbeeldkaart 4: Contact met professionals

15 Voorbeeldkaart 5: Keuzehulp behandeling

16 Voorbeeldkaart 6: Klachtenscreening / dagboek

17 Voorbeeldkaart 7: Revalidatie via het internet Oefenen van vaardigheden voor de webcam, met feedback van een professional via de webcam Wekelijks oefenschema bekijken en oefeningen selecteren, waar na de tijd contact over kan plaatsvinden met een professional, bijvoorbeeld per of via een dagboek/logboek Voorbeelden van oefeningen bekijken in een filmpje

18 Voorbeeldkaart 8: Zelfhulp via het internet Voorbeeld:

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Onderzoek naar de antroposofische zorg die verleend wordt aan patiënten met kanker en het effect van de zorg. Geachte

Nadere informatie

Survey vragen. Timing. Geachte heer, mevrouw, Hartelijk dank dat u bereid bent deze vragenlijst in te vullen.

Survey vragen. Timing. Geachte heer, mevrouw, Hartelijk dank dat u bereid bent deze vragenlijst in te vullen. Survey vragen Timing These page timer metrics will not be displayed to the recipient. First Click: 0 seconds. Last Click: 0 seconds. Page Submit: 0 seconds. Click Count: 0 clicks. Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden Informatie voor deelnemers Geachte heer, mevrouw, Enschede, september 2015 Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek (KTO)

Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Deze vragenlijst heeft tot doel de kwaliteit van de podologie / podoposturaletherapie te meten zoals deze door (ouders van) patiënten wordt ervaren. Zo kan de zorg beter

Nadere informatie

REHAB-4-LIFE. Gecombineerde coaching aan huis en over afstand

REHAB-4-LIFE. Gecombineerde coaching aan huis en over afstand REHAB-4-LIFE Gecombineerde coaching aan huis en over afstand TECHNOLOGISCHE INNOVATIE & ARBEIDSINNOVATIE IN DE REVALIDATIE Anja van der Heide 11/11/2014 2012 2014 Healthcare Information and Management

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN

COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN Beste lezer,!" #$ %& Algemeen 1. Geslacht man vrouw 2. Leeftijd Jaar 3. Nationaliteit Nederlandse 4. School / Opleiding 5. In welk ar zit je? 6.1 Hoe lang bel

Nadere informatie

Uitnodiging om mee te denken over de zorg voor kankerpatiënten

Uitnodiging om mee te denken over de zorg voor kankerpatiënten Uitnodiging om mee te denken over de zorg voor kankerpatiënten U kunt deze vragenlijst ook op internet invullen. Doet u dat liever? Ga dan naar: https://nl.surveymonkey.com/s/39t2gcs Geachte heer / mevrouw,

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Owise app

Beoordelingsrapport Owise app Beoordelingsrapport Owise app Met OWise heb je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar via een mobiele app of website. Jij voert ze in en OWise geeft je inzicht en overzicht terug. OWise

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl

Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl Validatie van de vragenlijst van mijnkwaliteitvanleven.nl Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Door het invullen van de vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk. Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter

Nadere informatie

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Enschede, februari 2011 Geachte heer/mevrouw, We vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Het begrijpelijk communiceren van een gezondheidsrisico

Het begrijpelijk communiceren van een gezondheidsrisico Het begrijpelijk communiceren van een gezondheidsrisico Dr. Olga Damman Dr. Maaike van den Haak Nina Bogaerts, Msc Amber van der Meij, Bsc Prof.dr. Danielle Timmermans Quality of Care EMGO Institute for

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Bent u gemotiveerd om het plezier in uw leven en uw persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven?

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ De keuzehulp maakt de verschillen en de voor- en nadelen duidelijk tussen borstsparende operatie en borstamputatie. Ga na gebruik van de keuzehulp altijd

Nadere informatie

dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe Vita

dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe Vita dit is Pieter Informatie en educatie via internet voor mensen met diabetes in Drenthe - Vita dit is Avalange dit is Eliza informatiebrochure De zorg voor mensen met diabetes is in Drenthe op een goed niveau.

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

(Door Antonet van der Schans ondersteuner clientenraad)

(Door Antonet van der Schans ondersteuner clientenraad) Kwaliteitsverbetering in herstelgerichte zorg (Door Antonet van der Schans ondersteuner clientenraad) Initiatiefnemer; Clientenraad RIBW Midden- Brabant Doel clientenraad Naast de rehabilitatiemethodiek

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

ICT in de gezondheidszorg

ICT in de gezondheidszorg pagina 1 van 6 ICT in de gezondheidszorg Met behulp van de computer is veel mogelijk. Ook in de gezondheidszorg. Voor u als patiënt kan het gebruik van computers ervoor zorgen dat u meer informatie heeft.

Nadere informatie

Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app

Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app Engels: Proof of concept OLVG PAIN app. Betreft: Patiënten informatiebrief, onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? U bezoekt VU medisch centrum (VUmc) voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes Introductie Voor migranten en laaggeletterden is het vaak moeilijk om passende diabeteszorg te krijgen. Dit komt onder meer doordat de huidige

Nadere informatie

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Wat zijn uw ervaringen? Informatie voor mantelzorgers Wat houdt het onderzoek in? Er kan nog veel verbeteren

Nadere informatie

Invitational conference Informatie over de zorg. Zorginstituut Nederland en NIVEL 6 december 2016

Invitational conference Informatie over de zorg. Zorginstituut Nederland en NIVEL 6 december 2016 Invitational conference Informatie over de zorg Zorginstituut Nederland en NIVEL 6 december 2016 Programma 14.00-14.15 Opening 14.15-15.15 Presentaties onderzoeksresultaten - Informatiebehoefte van burgers

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

ehealth voor iedereen!

ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg: we maken een afspraak met de huisarts via internet, gebruiken een app om onze conditie te verbeteren,

Nadere informatie

Thematische behoeftepeiling. Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties

Thematische behoeftepeiling. Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties Thematische behoeftepeiling Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties Inleiding In de komende jaren ontwikkelt de VSOP toerustende activiteiten voor patiëntenorganisaties

Nadere informatie

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Een speciale uitdaging voor het huisartsenteam en het steunnetwerk Dr. Jany Rademakers, NIVEL Drs. Jeanny

Nadere informatie

Toestemming voor een onderzoek

Toestemming voor een onderzoek Toestemming voor een onderzoek Research Institute of Child Development and Education Universiteit van Amsterdam UvA minds Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind Universiteit van Amsterdam en Zilveren

Nadere informatie

Privacy Pictogrammen Marcello Aspria Samantha Adams Anne Marie Weggelaar Pietie Westerneng

Privacy Pictogrammen Marcello Aspria Samantha Adams Anne Marie Weggelaar Pietie Westerneng Privacy Pictogrammen Marcello Aspria Samantha Adams Anne Marie Weggelaar Pietie Westerneng Categorie Ideeprijs Samenvatting Het projectidee is om een set van pictogrammen te ontwikkelen voor alle zorg-

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Algemene informatie Dag in dag uit geconfronteerd worden met aanhoudende

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen Bent u gemotiveerd om het plezier in uw leven en uw geluk een blijvende impuls te geven? Wilt u zelfstandig aan de slag om uw welbevinden

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25!

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! 1 Informatiebrief CONNECT-IN studie (De effecten van CenteringPregnancy in Nederland) NL44319.058.13 Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! Geachte mevrouw, Wij vragen u

Nadere informatie

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules VOOR WIE IS DEZE CRITERIAWAAIER? - Deze criteriawaaier is opgesteld voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de GGz. Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules Vanuit een cliënten- en

Nadere informatie

Algemeen maatschappelijk werk

Algemeen maatschappelijk werk Algemeen maatschappelijk werk Inhoud 3 4 5 5 5 6 6 7 7 7 8 8 9 10 10 10 10 11 12 Inleiding Werkwijze algemeen maatschappelijk werk Aanmelding Intakegesprek Hulpverlening Hulpverleningsplan Evaluatie en

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen met steeds meer en verschillende soorten

Nadere informatie

Uw rechten als patiënt

Uw rechten als patiënt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw rechten als patiënt z Rechten en plichten 1 Uw rechten Als patiënt hebt u bepaalde rechten. Deze zijn wettelijk vastgelegd

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek

Rapportage cliëntervaringsonderzoek Rapportage cliëntervaringsonderzoek Versie 2.0.0 Drs. J.J. Laninga december 2017 www.triqs.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 Methode... 5 Uitkomsten meting... 6 Samenvatting...

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De MuSt-PC studie Een multidimensioneel plan om de kwaliteit van leven te verbeteren van patiënten met gelijktijdig voorkomende

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

On-line Communicatietool Ict op School

On-line Communicatietool Ict op School On-line Communicatietool Ict op School Rapport 2 Output van kwalitatieve marktonderzoek basisschool Kwalitatief marktonderzoek ten behoeve van de ontwikkeling en toetsing van een online communicatietool

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving.

Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving. Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Bram valt van de schommel en is vijftien minuten buiten bewustzijn. Na een opname in het ziekenhuis keurt een arts hem

Nadere informatie

Deze privacy policy is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers van de websites en apps van McDiver.

Deze privacy policy is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers van de websites en apps van McDiver. Privacy Policy Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden niet ongevraagd met derden gedeeld en je kunt zelf beslissen welke gegevens je wel of juist niet online wilt delen. Benieuwd naar alle

Nadere informatie

Onderzoek Saltro COPD-portaal

Onderzoek Saltro COPD-portaal Onderzoek Saltro COPD-portaal Voor goed zelfmanagement is een goede samenwerking erg belangrijk Mensen met chronische luchtwegklachten hebben regelmatig last van hoesten, vermoeidheid of benauwdheid bij

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven met een beperking

Ondersteuning bij leven met een beperking Ondersteuning bij leven met een beperking Niet-aangeboren hersenletsel MEE Niet-aangeboren hersenletsel Raad en daad als het om mensen met NAH gaat Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) overkomt je. Door

Nadere informatie

Bijlage 14 - Interviewguides Radboud Universiteit thesis - De Wenselijke Schaal INTERVIEWGUIDE. Bewoners. Dort Spierings november /12

Bijlage 14 - Interviewguides Radboud Universiteit thesis - De Wenselijke Schaal INTERVIEWGUIDE. Bewoners. Dort Spierings november /12 INTERVIEWGUIDE Bewoners Dort Spierings november 2013 1/12 INTRODUCTIE Introduceer het gesprek met de onderstaande informatie. Houd de aangegeven volgorde aan. Intro Voorstellen Wij zijn erg blij dat u

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Resultaten van het onderzoek naar de. kwaliteit van leven. van de partner van een persoon met NAH

Resultaten van het onderzoek naar de. kwaliteit van leven. van de partner van een persoon met NAH Resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van leven van de partner van een persoon met NAH Meer zicht krijgen op de impact van NAH op het leven van de partners van mensen met NAH. Vanuit dit inzicht

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Informatie voor instellingen:

Informatie voor instellingen: Informatie voor instellingen: Meer passende tijdsbesteding voor cliënten Invulling geven aan de zorgvraag het sociale netwerk onderhouden en uitbreiden Efficiënter werken voor persoonlijke begeleiders

Nadere informatie

gesprekskaart en handboek COPD

gesprekskaart en handboek COPD gesprekskaart en handboek COPD Het handboek ik heb COPD, wat kan ik doen? ondersteunt je, als professional, bij de gesprekken over zelfzorg met mensen met COPD. In deze handleiding lees je hoe je kunt

Nadere informatie

Enkele aanleidingen mirro

Enkele aanleidingen mirro Toelichting mirro Enkele aanleidingen mirro Psychische klachten zijn verzuimoorzaak nummer 1 E-health oplossingen zijn zowel effectief als kostenefficiënt, mirro zet grootschalig in op e-health De zorgvraag

Nadere informatie

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek.

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek. Zelfstandig omgaan met COPD - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e- COPD platform en wetenschappelijk onderzoek - Informatie voor deelnemers Zelf de regie bij uw COPD behandeling

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover?

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? E-health Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? Een genuanceerde benadering ROS Friesland heeft geïnventariseerd hoe psychologen en orthopedagogen denken over het gebruik

Nadere informatie

Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging Leven met vermoeidheid. Leven met vermoeidheid. Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging Leven met vermoeidheid CVA (Cerebro Vasculair Accident)

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg

Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg in opdracht van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg Datum 24 april 2014 Versie 1.0 Auteur Miquelle Marchand T: +31 13 466 8323 E: m.marchand@uvt.nl

Nadere informatie

De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging De onzichtbare gevolgen... De onzichtbare gevolgen... De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging De onzichtbare gevolgen Cerebro Vasculair Accident

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma 31/07/2019 Behandelingen opname 1 Cognitieve Behandelunit We besteden aandacht aan stoornissen van uw cognitieve functies. Uw behandeling vindt grotendeels in een groep plaats met 4 tot 6 andere mensen

Nadere informatie

Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011. Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl

Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011. Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl Zelfmanagement RGF Midden Oost Brabant 19 mei 2011 Hanke Timmermans Consultant CBO, h.timmermans@cbo.nl Agenda Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement Zelfmanagement = Ondersteuning van zelfmanagement

Nadere informatie

revalidatie bij chronische pijn

revalidatie bij chronische pijn patiënteninformatie revalidatie bij chronische pijn de intakeprocedure U heeft chronische pijnklachten aan uw spieren of gewrichten. Het kan zijn dat er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor uw pijnklachten.

Nadere informatie

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Een wetenschappelijk onderzoek naar behandelvoorkeuren, gezamenlijke besluitvorming

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Digital Health Literacy Instrument

Digital Health Literacy Instrument Digital Health Literacy Instrument Auteurs: Rosalie van der Vaart; Health, Medical, & Neuropsychology unit, Leiden University Constance H.C. Drossaert; Department of Psychology, Health and Technology,

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

CQ-index Fysiotherapie, Verkorte lijst, versie 2.1

CQ-index Fysiotherapie, Verkorte lijst, versie 2.1 CQ-index Fysiotherapie, Verkorte lijst, versie 2.1 [Inleidende tekst; deze geldt voor alle drie de lijsten, de routering zit pas na vraag 3] Deze vragenlijst heeft tot doel de kwaliteit van de fysiotherapie

Nadere informatie

Welkom. Met het invullen en terugsturen van deze vragenlijst geeft u ons toestemming uw data te gebruiken.

Welkom. Met het invullen en terugsturen van deze vragenlijst geeft u ons toestemming uw data te gebruiken. Welkom Geachte deelnemer, Hartelijk dank voor uw interesse in dit onderzoek! In samenwerking met COSBO (belangenorganisatie ouderen in Utrecht) en de adviescommissie LHBT-beleid gemeente Utrecht wordt

Nadere informatie

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017 CVA zorg, topsport voor ons allemaal Dinsdag 11 april 2017 Onzichtbare gevolgen Daniël du Corbier Ergotherapeut / Cognitieve Revalidatie Therapeut (CPCRT) CVA in Nederland 46.000 CVA patiënten per jaar

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan COPD, een chronische aandoening

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek U bent door uw behandelaar verwezen voor een psychologisch onderzoek. Het psychologisch onderzoek is een diagnostisch onderzoek. Hieronder staat uitgelegd wat een psychologisch

Nadere informatie

NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg

NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg ... NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan u zomaar overkomen. Door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een hersenbloeding, een val of een klap op je hoofd. Daarna is alles

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Voor u ligt de vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis. Deze vragenlijst wordt u aangeboden door [instantie].

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven.

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven. Huisreglement Helder 1. Dit reglement wordt aan iedere patiënt(e) ter inzage aangeboden bij aanvang van de behandeling. Wij gaan ervan uit dat je je conformeert aan onderstaand reglement. Het is van toepassing

Nadere informatie

Zelfcertificeringsvragen ZegelGezond

Zelfcertificeringsvragen ZegelGezond Zelfcertificeringsvragen ZegelGezond Hieronder staan alle vragen van de zelfcertificering van ZegelGezond. Deze vragen toetsen of de website aan de minimale kwaliteitseisen van ZegelGezond voldoet. Deze

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Groningen

Universitair Medisch Centrum Groningen Universitair Medisch Centrum Groningen Universitair Centrum Psychiatrie, Interdisciplinair Centrum voor Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE), HPC CC72, Hanzeplein 1, Postbus 30.001, 9700RB, Groningen

Nadere informatie

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen.

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. EN_interventie_werkboek_niv4_201 27-6-201 15:01 Pagina 125 Fase. Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. Taalgebruik Als je een

Nadere informatie

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten Grip op je Depressie Cursus voor mensen met depressieve klachten In deze folder vindt u informatie over de cursus Grip op je Depressie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische Psychologie van het

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie 18+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke, een unieke

Nadere informatie