JAARVERS 2014 SAMENGEVAT. JAARVERSLAG ONLINE OP DORCAS.N

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERS 2014 SAMENGEVAT. www.dorcas.nl JAARVERSLAG ONLINE OP DORCAS.N"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2014 SAMENGEVAT BEKIJK HET HELE JAARVERSL AG ONLINE OP DORCAS.N L/ JAARVERS LAG

2 2 dorcas in 2014 Verdeling van Dorcas-middelen in 2014 Duurzame ontwikkeling: Gezondheidszorg (13,6%) Economische ontwikkeling Water, sanitatie & hygiëne (8,9%) (18,0%) Roemenië (3,1%) Kinderontwikkeling (12,3%) Molda (5,0% Sociale zorg: Albanië (5,0%) Libanon (7,9%) Materiële ondersteuning (5,1%) Egyp (7,7% Gezinszorg Ouderenzorg (2,8%) (11,8%) Soed (0,6% Gevangenenzorg (1,6%) Zuid-Soedan (13,4%) Rampenmanagement Overig (2,7%) (23,2%) Filipijnen (0,9%) Tanzania (6,7%) Overig (2,2%) Zimbabwe (1,0%) Zuid-Afrika (2,5%) Lesot (1,0%

3 3 Rusland (3,2%) Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door Mattheüs 25:31-46 om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hierbij mag ze rekenen op het enthousiasme van duizenden vrijwilligers, ondernemers en donateurs in Nederland. Dorcas werkt samen met lokale kerken en partnerorganisaties en ondersteunt drie vormen van hulp en ontwikkeling: vië ) te ) an ) Oekraïne (7,2%) Syrië (0,1%) Irak (2,0%) Duurzame ontwikkeling Dorcas helpt mensen hun levensomstandigheden duurzaam te verbeteren met langlopende projecten op het gebied van werk en inkomen, landbouw, kinderontwikkeling, water, hygiëne en gezondheid. Sociale zorg Dorcas zorgt voor mensen die kwetsbaar zijn en er vaak alleen voor staan. Ouderen, kinderen, chronisch zieken, gevangenen, mensen met een beperking Dorcas bezoekt ze, begeleidt ze en geeft wat nodig is aan eten, warmte, kleding en medische voorzieningen. Rampenmanagement Wereldwijd staat Dorcas mensen bij die in risicogebieden leven of getroffen zijn door een ramp. Bij een dreigende noodsituatie helpt Dorcas met preventieve maatregelen en voorbereiding. Als een ramp plaatsvindt, biedt Dorcas noodhulp en ondersteunt de wederopbouw. Ethiopië (10,9%) Kenia (12,1%) Mozambique (3,6%) Volg Dorcas op de sociale media voor de meest recente ontwikkelingen en persoonlijke verhalen. ho )

4 Een eigen bedrijf Nabila is moeder van vijf kinderen. Ze woont in Reda, een dorpje in Egypte. Haar man is dagloner, maar zijn inkomen is te klein om het gezin van te onderhouden. Een zoon van vijf lijdt aan een zware hersenbeschadiging en heeft medicijnen nodig. Nabila volgde een training van Dorcas aan een landbouwschool. Na de training startte Nabila een eigen bedrijfje. Ze zorgt voor eenden en kippen, die ze verkoopt als ze groot genoeg zijn. Met het geld dat ze verdient, kan ze de medicijnen van haar zoon betalen. Over dit project 35% van de mensen in Upper-Egypt, het gebied waar Nabila woont, leeft onder de armoedegrens. Door de politieke crisis is de werkloosheid gestegen. Dorcas helpt kwetsbaren, onder wie werklozen, om zichzelf en hun familie te onderhouden. Naast training in technische beroepsvaardigheden biedt Dorcas bedrijfscoaching en toegang tot microkredieten. In totaal worden gezinnen geholpen om in hun levensonderhoud te voorzien en bij het vinden van een baan.

5 Duurzame ontwikkeling 5 Blijvende verandering in mensenlevens dat is waar Dorcas aan wil werken in de projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling. Water, sanitatie en hygiëne Veel ziekten in met name Afrika worden veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne. Dorcas helpt dorpen van schoon water te voorzien, sanitaire voorzieningen aan te leggen en goede hygiëne te promoten. De lokale partners mobiliseren gemeenschappen om honderd procent vrij te worden van open ontlasting en doen hiermee een beroep op de zelfredzaamheid en het eigen initiatief van de gemeenschap om zelf toiletten te bouwen. In Tanzania zijn bij lagere scholen bijvoorbeeld toiletten gebouwd, en in Ethiopië zijn toiletblokken met een mindervalidetoilet gerealiseerd. Ook wat betreft schoon water heeft Dorcas in 2014 veel kunnen bereiken. De verantwoordelijkheid voor wateren sanitaire voorzieningen ligt in eerste instantie bij de overheid, die daar ook een bijdrage aan levert. Daarnaast levert de gemeenschap zelf een essentiële bijdrage aan de totstandkoming van het project. Gezondheidszorg Dorcas wil met haar gezondheidsprojecten ziekten helpen voorkomen. Samen met lokale gemeenschappen werkt Dorcas aan omgevingsfactoren en gedragspatronen die invloed hebben op gezondheid. Daarnaast wordt de capaciteit van basisgezondheidszorgfaciliteiten versterkt. heeft Dorcas haar sectorbeleid voor programma s met betrekking tot gezondheidszorg verbeterd en zijn er meerdere project ontwikkeld op basis van dit nieuwe beleid. In die projecten wordt beter gekeken naar de oorzaken van ziekte en wordt nog meer samengewerkt met de lokale overheid en lokale klinieken. Zo wordt er minder afhankelijkheid gecreëerd en worden de projecten duurzamer. Een van de nieuwe projecten in Ethiopië heeft als doel om het aantal hiv-besmettingen en ongewenste zwangerschappen terug te dringen door middel van voorlichting. 26 projecten in Albanië, Egypte, Ethiopië, Kenia, Lesotho, Oekraïne, Rusland, Tanzania, Mozambique, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zuid- Soedan mensen hebben (betere) toegang gekregen tot kwalitatief goede gezondheidszorg mensen gedragen zich door de ontvangen voorlichting zodanig dat dit hun gezondheid ten goede komt. 9 projecten in Albanië, Egypte, Ethiopië, Kenia, Mozambique, Tanzania en Zimbabwe mensen hebben toegang gekregen tot schoon drinkwater binnen een straal van één kilometer rond hun huis mensen gebruiken verbeterde sanitaire voorzieningen mensen hebben na voorlichting hun gedrag op het gebied van hygiëne aangepast.

6 6 Duurzame ontwikkeling Economische ontwikkeling Dorcas helpt jongeren, mannen en vrouwen om een vak te leren en om daarmee aan de slag te komen. Dorcas moedigt hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkelingsproces. De projecten bouwen voort op de talenten en kwaliteiten van mensen. heeft de sector zich gericht op het ontwikkelen van projecten met een geïntegreerde aanpak, waarbij niet alleen gekeken wordt naar economische ontwikkeling, maar ook naar factoren die een duurzaam bestaan in de weg staan. Voorbeelden zijn een gebrek aan water en sanitaire voorzieningen, gezondheidsproblemen en sociaal belemmerende factoren zoals discriminatie. zijn deze geïntegreerde projecten gestart in Mozambique, Kenia, Tanzania en Egypte. Met trainingen, microkredieten en microspaarprogramma s steunt Dorcas gemotiveerde mensen om zich verder te kunnen ontplooien. In deze projecten stimuleert Dorcas het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke werkwijzen en technieken zoals zonneen windenergie en recyclen van afval. Kinderontwikkeling De projecten binnen de sector kinderontwikkeling zijn erop gericht het welzijn en de vooruitzichten van arme en kwetsbare kinderen te verbeteren en ze een veilige omgeving te bieden om op te groeien. Dorcas introduceerde in 2014 een beleid voor een geïntegreerde aanpak om de inclusie van Roma-gemeenschappen in de maatschappij te bevorderen. Om buitensluiting en stigmatisering van deze minderheidsgroep tegen te gaan, wordt daarin samengewerkt tussen de sectoren kinderontwikkeling, gezondheidszorg en duurzame ontwikkeling. Dat betekent ook dat van de overheid, scholen, bevolking en religieuze leiders een bijdrage wordt verwacht. In Egypte werden kwetsbare meisjes geholpen door de inclusiebenadering toe te passen door bijvoorbeeld ook jongens en ouders bij de aanpak te betrekken. resulteerde dit in een verbetering in de betrokkenheid en bewustwording van ouders. 32 projecten in Moldavië, Roemenië, Albanië, Egypte, Ethiopië, Soedan, Zuid- Soedan, Kenia, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika huishoudens verdienen nu een inkomen boven de armoedegrens huishoudens hebben hun inkomen met minstens 40% verhoogd huishoudens produceren voldoende voedsel voor zichzelf. 17 projecten in Albanië, Egypte, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Tanzania en Zuid-Soedan kinderen hebben hulp ontvangen en zijn gesteund door deelname in kinderontwikkelingsprogramma s kinderen werden ondersteund in kindersponsoringsprojecten en 87 studenten ontvingen een studiebeurs. De schoolresultaten van 89% van de kinderen in kinderontwikkelingsprogramma s zijn verbeterd. 86% van de kinderontwikkelingsprojecten hanteert een inclusieve aanpak.

7 7 Economische ontwikkeling water, sanitatie en hygiëne gezondheidszorg Kinderontwikkeling

8 Betrouwbaarheid is heel wat waard Dorcas richt zich met de sociale zorgprojecten op de ondersteuning van arme en kwetsbare groepen in de samenleving. Hieke Goos, sponsor van een granny uit Moldavië Mevrouw Hieke Goos sponsort al vanaf 2009 een granny uit Moldavië. Ik zag op televisie hoe de situatie van sommige ouderen daar is. Het raakte me enorm en daarom ben ik een granny gaan sponsoren. Sinds mei vorig jaar ondersteunt mevrouw Goos ook de granny van haar overleden moeder. Mijn moeder heeft Dorcas altijd een warm hart toegedragen. Mijn moeder breide al voor Dorcas. We kregen het dus met de paplepel ingegoten. Nu heb ik ook haar granny geadopteerd. Mevrouw Goos wil Dorcas voorlopig blijven sponsoren. Dorcas is een betrouwbare organisatie en dat vinden we heel wat waard. We zijn erg blij dat we ieder jaar updates krijgen over hoe het met onze granny s gaat.

9 Sociale zorg Dorcas richt zich met de sociale zorgprojecten op de ondersteuning van arme en kwetsbare groepen in de samenleving. Ouderenzorg Het ouderenzorgprogramma Adopt a granny is een van de meest uitgebreide programma s van Dorcas in de sector sociale zorg. Met de sponsoring van granny s zorgt Dorcas voor ouderen in Oost-Europa en Afrika. Vaak leven zij geïsoleerd en zonder ondersteuning van familieleden. Dorcas helpt met materiële hulp en medische zorg. De ouderen krijgen regelmatig bezoek, waardoor hun sociale isolement wordt doorbroken. Deze hulp wordt mogelijk gemaakt door sponsors in Nederland. waren er veel vrijwilligers uit de gemeenschap zelf actief om hulp te bieden aan de ouderen. Dit is een mooie ontwikkeling die Dorcas graag wil voortzetten. Verder heeft Dorcas in 2014 in Albanië de ondersteuning van dagbestedingscentra uitgebreid. In het najaar van 2014 is Dorcas gestart met een innovatief project ten behoeve van ouderenzorg in Roemenië door middel van de productie van briketten ter vervanging van brandhout. 24 projecten in Albanië, Ethiopië, Egypte, Lesotho, Moldavië, Mozambique, Oekraïne, Roemenië, Rusland, en Tanzania kwetsbare ouderen zijn ondersteund met materiële hulp, pastorale en psychosociale zorg en sociale activiteiten in de Adopt a granny-projecten. 376 ouderen zijn ondersteund in de algemene ouderenzorgprojecten. Bij 91% van de ouderenzorgprojecten is er maandelijks contact met de ouderen. Ze worden thuis bezocht en wonen sociale activiteiten bij. gevangenzorg Gevangenen in de projectlanden van Dorcas leven vaak onder zware omstandigheden. Cellen zitten overvol en de hygiëne is er erg slecht. Dorcas helpt door het bieden van kleinschalige materiële ondersteuning, pastorale zorg en waar mogelijk persoonlijke aandacht. Nu de situatie in de gevangenissen in Rusland langzaam beter wordt, is in 2014 besloten de materiële ondersteuning te beperken tot persoonlijke verzorgingsartikelen. In Tanzania is Dorcas in 2014 gestart met de nieuwe fase van het gevangenenproject waarbij het zwaartepunt ligt op rehabilitatie. Door het aanbieden van vakopleidingen en businesstrainingen tijdens de detentie zijn de gevangenen na hun vrijlating beter in staat een baan te vinden. Ook krijgen de gevangenen toegang tot rechtshulp. 6 projecten in Egypte, Roemenië, Rusland, Soedan, Tanzania en Oekraïne gevangenen zijn via het gevangenenzorgprogramma ondersteund.

10 10 Sociale zorg materiële ondersteuning Materiële ondersteuning is een andere vorm van hulp die Dorcas geeft. De materiële ondersteuning bestaat uit in Nederland ingezamelde goederen, zoals voedsel, kleding, schoenen, dekens, meubels en huishoudelijke benodigdheden. Het geven van materiële hulp gaat samen met het bieden van persoonlijke aandacht. Het is een bemoediging voor de begunstigden en kan hen helpen uit hun sociale isolement te komen. 12 projecten in Albanië, Moldavië, Rusland, Oekraïne, Roemenië en Zuid-Afrika. Van kwetsbare mensen is het welzijn vergroot doordat ze materiële steun van Dorcas ontvingen. Uit onderzoek van de lokale partnerorganisaties bleek dat de doelgroep de kwaliteit van de hulpgoederen waardeerde met een gemiddeld cijfer van 7,9. Naast materiële ondersteuning in de projectlanden, werden drie transporten met materiële steun aan kwetsbare mensen gedistribueerd door partnerorganisaties in Servië en Bosnië. Gezinszorg In samenwerking met lokale partnerorganisaties worden in drie Oost-Europese landen gezinnen ondersteund via het Family care-project. De intentie van het project is om kwetsbare gezinnen ondersteuning te geven om hen zo optimaal mogelijk deel te laten uitmaken van de samenleving. De betreffende gezinnen zijn vaak eenoudergezinnen en/of gezinnen die te maken hebben met werkloosheid, handicap, ziekte, of verslavingsproblematiek. De hulp die deze gezinnen wordt geboden ligt op materieel en psychosociaal vlak. 6 projecten in Albanië, Moldavië en Oekraïne gemarginaliseerde gezinnen zijn gesteund via een gezinszorgprogramma van Dorcas. Begunstigden gaven aan dat hun welzijn als resultaat van de gegeven steun verbeterde tot het cijfer 7,9.

11 11 adopt a granny gevangenenzorg Materiële ondersteuning gezinszorg

12 Op de vlucht In Beiroet, Libanon, komen Dorcas-medewerkers aan in een gebouw waar ze vluchtelingen bezoeken. Hier woont de Syrische Hanikal. Haar dochter Alina werd geboren met misvormde vingers en tenen en had geen hoornvliezen. Toen de oorlog dichterbij kwam, vluchtte het gezin naar een stad die kort daarna door IS werd ingenomen. Toen haar man na vijf maanden de stad uit ging op zoek naar eten, kwam hij niet meer terug. Omdat de stad niet veilig was voor een vrouw alleen, besloot Hanikal Syrië te ontvluchten richting Libanon. Ze woont daar nu bij een Koerdische familie van twaalf personen. Deze familie nam haar op toen ze haar door de straat zagen strompelen met haar baby op haar arm en tassen in de hand. Over dit project Dorcas ontving in ,1 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon. Dorcas kon dit bedrag inzetten voor onderdak, medische zorg, voeding en kleding. Dorcas heeft een veldkantoor in Libanon opgezet om de hulp aan de vluchtelingen te kunnen coördineren.

13 Rampenmanagement Noodhulp Noodhulpverlening staat permanent op de agenda van Dorcas, of het nu gaat om natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen. Dorcas komt zo snel mogelijk in actie om slachtoffers van rampen te helpen. Dit doet zij onder andere door het verstrekken van eten, schoon drinkwater, toiletten, tijdelijke huisvesting, noodzakelijke huishoudelijke artikelen, en toegang tot medische zorg en hygiënevoorlichting. Dorcas hielp bij rampen in Zuid-Soedan (ontheemden door recent conflict), Syrië (slachtoffers conflict), Libanon (nieuw aangekomen Syrische vluchtelingen), Bosnië (getroffenen overstroming), Oekraïne (ontheemden door het politieke geweld) en Irak (ontheemden door recent geweld). Daarmee kon Dorcas mensen bereiken. Deze mensen werden geholpen met medische zorg, onderdak, sanitatie, voedsel en materiële zorg, zoals dekens en kleding. Dorcas bood daarnaast in Zuid-Soedan, Libanon, Mozambique en Ethiopië voedselhulp aan mensen. Wederopbouw Na een ramp helpt Dorcas mensen hun bestaan weer op te bouwen. Dit doet ze door gemeenschappen bij te staan bij het opruimen van de chaos, het repareren en schoonmaken van waterputten en het herstellen van beschadigde huizen en wegen. Hulp bij de wederopbouw wordt tot maximaal drie jaar na een ramp gegeven. Eind 2013 vond de tyfoon Haiyan plaats op de Filippijnen. Er werd besloten om samen met ZOA bij te dragen aan de wederopbouw in de getroffen gebieden. Door gezamenlijke inzet konden gezinnen (6.900 mensen) in 2014 van nieuwe behuizing worden voorzien. Rampenpreventie en -paraatheid Dorcas zet zich in om mensen weerbaar te maken om rampen te voorkomen of de negatieve gevolgen van rampen te verminderen. Dit doet Dorcas door te werken aan de bestrijding van de oorzaken van rampen, zoals ontbossing in droogtegebieden en het ontbreken van afwateringssystemen in overstromingsgebieden. 22 projecten in Filippijnen, Syrië, Libanon, Zuid-Soedan, Ethiopië, Kenia, Mozambique, Bosnië en Oekraïne. De gestelde doelen zijn bereikt. Voor het Chronische crisis -programma in de Hoorn van Afrika is er in november een begin gemaakt; de resultaten zullen pas in 2015 goed meetbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld in Kenia en Ethiopië zelfhulpgroepen gestart en in Zuid-Soedan en Kenia zijn landbouwtrainingen gegeven. De noodhulpprogramma s in Irak, Libanon, Zuid-Soedan en Oekraïne zijn opgeschaald.

14 Dorcas De organisatie Water is leven Jackline uit Tanzania is 48 jaar en zorgt voor haar gezin, twee kleinkinderen en een nichtje. Elke ochtend staat ze vroeg op om water te halen uit een poel. Soms helpen de kinderen haar daarmee, maar meestal gaat ze alleen. Het water is niet schoon, daarom maakt Jackline zich zorgen over de gezondheid van haar familie. Water is leven, zegt ze. Door een bron te boren en een tappunt binnen een kilometer afstand van de bewoners te maken, zorgt Dorcas ervoor dat de gemeenschap veilig en schoon water krijgt. Jackline is niet alleen blij dat ze niet meer zo ver hoeft te lopen om aan schoon water te komen, ze weet ook dat zij en haar familie minder risico lopen om ziek te worden. Over dit project De doelgroep voor dit project bestaat uit mensen in het district Babati en kinderen op achttien scholen in de districten Babati en Kongwa. Behalve een gebrek aan schoon drinkwater zijn er ook weinig of geen goede toiletten en is er onvoldoende kennis over hygiëne. Veel mensen krijgen ziekten als diarree, tyfus en cholera. Dorcas zorgt met waterleidingen, -tanks en -tappunten voor toegang tot schoon drinkwater. Leraren krijgen trainingen om kinderen goede hygiëne aan te leren.

15 fondsenwerving en communicatie In Nederland zamelt Dorcas op verschillende manieren goederen en geld in voor haar projecten. Hieronder staan enkele resultaten. Ga voor alle resultaten naar Particuliere donateurs De inkomsten vanuit Particuliere donateurs namen in 2014 met ruim 11% toe ten opzichte van De totale inkomsten bedroegen euro. Er zijn nieuwe jaardonateurs bijgekomen. Daarmee komt het aantal op kwamen er 142 nieuwe periodieke giften bij. Deze vertegenwoordigen een waarde van euro. Vrijwilligers Dorcas kenmerkt zich als vrijwilligersorganisatie. Wekelijks zijn er gemiddeld vrijwilligers voor Dorcas actief. Tijdens de jaarlijkse Dorcas Voedselactie zijn dit er zelfs ongeveer De vrijwilligers zijn onder meer actief in de Dorcaswinkels, in werkgroepen, bij kledingdepots en bij verschillende acties. openden er nieuwe winkels in Rijssen, Genemuiden en Elburg. De werkgroepen hebben met diverse fondsenwervende activiteiten in totaal euro aan bijdragen kunnen genereren. Er konden in totaal voedselpakketten worden samengesteld met de ingezamelde producten van de Dorcas Voedselactie. Bedrijven Bedrijven hebben 1,1 miljoen euro bijgedragen aan het werk van Dorcas. De waarde van de goederen die Dorcas kreeg van bedrijfsrelaties was 1,7 miljoen euro. Vrijwilligers lopen de Nijmeegse Vierdaagse voor Dorcas

16 16 fondsenwerving en communicatie Nederlandse fondsen Diverse Nederlandse fondsen hebben voor een totaalbedrag van euro bijgedragen aan de projecten van Dorcas. Dorcas ontving onder meer bijdragen van EO Metterdaad, de Hofsteestichting, Stichting Aqua for All en Stichting Liberty. Institutionele fondsenwerving is Dorcas een strategisch partnerschap aangegaan met het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het programma Strategische partnerschappen chronische crises in de Hoorn van Afrika. Voor de periode van drie jaar is een bedrag van 3,75 miljoen euro goedgekeurd. Eind 2014 heeft Buitenlandse Zaken de Dutch Relief Alliance in het leven geroepen. Dit fonds is bedoeld om de slachtoffers van verschillende crisissituaties in de wereld te ondersteunen. De Nederlandse overheid stelt 120 miljoen euro beschikbaar. Dorcas Fondsenwervende Organisaties Buiten Nederland werft Dorcas fondsen vanuit Dorcas Fondsenwervende Organisaties (DFO s) in Hongarije en Amerika (DorAid America Inc). wierf het kantoor in Hongarije euro en het kantoor in Amerika euro. Logistiek en goedereninzameling Dorcas zamelde voor euro aan goederen in. Er werden 115 internationale transporten ter waarde van ruim 5,4 miljoen euro verzorgd naar de projecten van Dorcas. Dorcas kon tien transporten meer uitvoeren dan begroot. Naar Syrië konden door middel van vijf containers bijna voedselpakketten verzonden worden. Dorcas zamelde voor meer dan 5,6 miljoen euro aan goederen in.

17 Communicatie 17 Dorcas wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij haar werk door ze op te roepen in actie te komen voor de allerarmsten en aandacht te vragen voor de projecten. Uitingen Aantal DJ (Dorcas Journaal)-Abonnees Aantal DDN (dorcas digitale nieuwsbrief)-abonnees Aantal gebedsbrieven Aantal Connect-abonnees Aantal Dorcas Vrijwilligers-abonnees Tabel 1: Groei van abonnees van de verschillende uitingen van Dorcas. Online Het aantal Facebook-likes groeide in 2014 van 953 naar Verder bezochten in mensen de website van Dorcas. Dat was in 2013 nog lanceerde Dorcas een multiwebsite. De websites van alle buitenlandse veldkantoren zijn hierin opgenomen.

18 Financieel overzicht heeft Dorcas mensen kunnen helpen. Verdeling financiële middelen over de sectoren Duurzame ontwikkeling Totale inkomsten: 21,9 miljoen euro (16,3 miljoen euro aan geld en 5,6 miljoen euro aan goederen). Sociale zorg Kosten eigen fondsenwerving: 10,5 procent. Dor- cas voldoet hiermee ruimschoots aan de eis van het Centraal Bureau Fondsenwerving dat de kosten voor fondsenwerving niet meer dan 25 procent van de inkomsten bedragen. 21,3% Overig 2,7% 52,8% 23,7% Rampenmanagement INKOMSTEN 14 21,9 mln. GELD 16,3 mln. GOEDEREN 5,6 mln. 10,5 % KOSTEN EIGEN FONDSENWERVING

19 dorcas - de organisatie 19 Dorcas organiseert armoedebestrijding in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika vanuit het hoofdkantoor in Nederland en vanuit de veldkantoren. Bij de vijftien buitenlandse kantoren van Dorcas werken lokale medewerkers. Onze medewerkers werken ter plaatse samen met lokale partners, zoals hulporganisaties en kerken. Dankzij deze manier van werken kennen we lokaal veel mensen, weten we veel van de lokale cultuur, van de lokale nood en van oplossingen die wel of niet werken. Tegelijk zorgen we er zo voor dat de hulp en kennis die Dorcas inbrengt, ook daar blijft. En mocht er iets gebeuren, dan zijn we snel ter plekke. De directie bestaat uit programmadirecteur Michel Gendi, financieel directeur Nico Hoogenraad en directeur fondsenwerving en communicatie Joeke van der Mei. De Raad van Toezicht adviseert en controleert de statutaire directie. Wist u dat Dorcas in totaal granny-sponsors heeft? er in 35 jaar tijd mensen aan Dorcas hebben gedoneerd? door het hele land 190 depots te vinden zijn en 44 werkgroepen? er in kerken aan Dorcas hebben gedoneerd? het Dorcas Journaal abonnees heeft? aan het eind van mensen de website van Dorcas hadden bezocht? Dorcas 15 veldkantoren heeft? Dorcas 77 personeelsleden in Nederland en 224 medewerkers in het buitenland heeft? In Warrap, Zuid-Soedan, ondersteunt Dorcas families in een overstromingsgevoelig gebied.

20 In actie voor de allerarmsten Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door Matthëus 25:31-46 om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa en Afrika. Dorcas werkt samen met lokale kerken en partnerorganisaties en ondersteunt duurzame ontwikkeling, sociale zorg en wereldwijd rampenmanagement. Deze samenvatting van het jaarverslag over 2014 is een uitgave van hulporganisatie Dorcas. POSTADRES Postbus ZG Andijk T E info@dorcas.nl IBAN NL 04 RABO

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2018 - UITGAVE: JUNI 2019 - WWW..NL Beschermen van de meest kwetsbaren Voorwoord In 2018 gaf Dorcas aan meer dan 750.000 mensen hulp. Dat deden we in 14 landen, verspreid

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

2014 JAARVERSL A G 2 0 14 DORCA

2014 JAARVERSL A G 2 0 14 DORCA 2014 www.dorcas.nl COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Dorcas. Het jaarverslag is als beveiligd pdf-document in een bladerbare editie via www.dorcas.nl voor iedereen inzichtelijk. EINDREDACTIE EN

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2015 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag2015 2015: het jaar van de vluchteling Honderdduizenden mensen sloegen dit jaar

Nadere informatie

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven.

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven. Begroting 2014-2016 Stg Time to help Nederland 2014 2015 2016 Opbrengsten 156.500,00 172.150,00 189.365,00 Projecten Medische missie 25.000,00 27.500,00 30.250,00 Noodhulp 4.000,00 4.400,00 4.840,00 Vluchtelingen

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2013 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag 2013 2013 is een bewogen jaar Conflicten als in Syrië, natuurrampen en vele

Nadere informatie

IN ACTIE VOOR DE ALLERARMSTEN

IN ACTIE VOOR DE ALLERARMSTEN 2013 www.dorcas.nl COLOFON Dit jaarverslag is een uitgave van Dorcas. Het jaarverslag is als beveiligd pdf-document in een bladerbare editie via www.dorcas.nl voor iedereen inzichtelijk. EINDREDACTIE EN

Nadere informatie

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8.

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8. 2 INHOUD Voorwoord 4 Stichting Time to Help Nederland 6 Visie & Missie 6 Doelstellingen 6 Projecten & Campagnes 8 Time to Help Nederland Hang 4 3033 GG Rotterdam Telefoon: +31 0(10) 766 66 66 Mobiel: +31

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow

2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow 2016 Beleidsplan 2016 Stichting Sparrow Inhoudsopgave Over Sparrow... 2 Doelstelling... 2 Christelijke grondslag... 2 Organisatiestructuur... 2 Werkgebied... 2 Visie op armoede en armoedebestrijding...

Nadere informatie

2020 COLLECTEROOSTER

2020 COLLECTEROOSTER 2020 COLLECTEROOSTER Collecten 2020 Namens de GZB bied ik u hierbij het Collecterooster 2020 van Project 10 27 aan. Het gaat om acht diaconale collecten, waarvan zes met een buitenslandse bestemming en

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek

Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek Wensen, behoeften, belemmeringen en kansen van mensen met een lichamelijk handicap in Peru m.b.t. sociale en economische participatie Cisca

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting dak Beleidsplan 2019-2022 Inhoudsopgave Introductie...2 Beleidsplan..3 Missie en Visie 6 Strategische doelstellingen...7 Fondswerving..8 Financieel beleid.9 Introductie Albanië is een land met

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Hoe worden de granny s geselecteerd voor het Adopt a grannyproject?

Hoe worden de granny s geselecteerd voor het Adopt a grannyproject? Hoe worden de granny s geselecteerd voor het Adopt a grannyproject? De lokale partners waar Dorcas in Oost-Europa en Afrika mee samenwerkt, selecteren de granny s die voor hulp in aanmerking komen. Juist

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie 1 Stichting Samen in Actie Deimanstraat 43 2522 BC Den Haag Tel. 0649902721 KvK: 27314656 Postbank: 4129710 E: stichtingsa@ziggo.nl W: www.stichtingsa.nl Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

KINDEREN HEBBEN WIJ IN 2015 GEHOLPEN DANKZIJ UW STEUN!

KINDEREN HEBBEN WIJ IN 2015 GEHOLPEN DANKZIJ UW STEUN! 428.574 KINDEREN HEBBEN WIJ IN 2015 GEHOLPEN DANKZIJ UW STEUN! BEKNOPT JAAROVERZICHT 2015 Scan de QR code en bekijk het filmpje van ons jaarverslag of ga voor het uitgebreide jaarverslag naar onze website

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Wat doe jij voor een ander? Tijdens de maatschappelijke stage zet je je in voor een ander en voor je omgeving. Je doet dat via vrijwilligerswerk. Je kunt op heel veel verschillende

Nadere informatie

Vastgesteld door de stuurgroep (voorloper bestuur) d.d. 24 april 2015

Vastgesteld door de stuurgroep (voorloper bestuur) d.d. 24 april 2015 BELEIDSPLAN 2015 2016 STICHTING UNTENU Nood- & Studiefonds voor LHBT s met hiv in Cambodja Vastgesteld door de stuurgroep (voorloper bestuur) d.d. 24 april 2015 Situatieschets arme hiv-positieve LHBT's

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2014

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2014 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2014 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag 2014 2014: vele brandhaarden Niet eerder werd er zo n groot beroep op noodhulp

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014

Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 2 Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014 Inhoud 1 Algemene informatie 1 Algemene informatie 3 2 Missie 4 3 Visie 4 4 Internationaal netwerk 4 5 Projecten 5 6 Organisatie en Bestuur 17

Nadere informatie

Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode 2011-2013. Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi

Burundi. Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi. Uitvoeringsperiode 2011-2013. Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi Burundi Beroepsopleiding voor teruggekeerde vluchtelingen in Burundi Uitvoeringsperiode 2011-2013 Projectcoördinatie: Projectuitvoering: Marius Stehouwer, landendirecteur ZOA Burundi Miparec (Burundese

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1. Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400

JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1. Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400 JAARVERSLAG KLEINSCHALIGE PROJECTEN INDONESIE 2008. 1 Redactie: Anneke Bertrams van Deursen tel: 040-2433209 Carla Wyatt tel: 0497-514400 In 2008 kwam er een bedrag van 18653,-- aan donaties voor Indonesië

Nadere informatie

& SHPRESË PËR SHQIPËRINË

& SHPRESË PËR SHQIPËRINË & SHPRESË PËR SHQIPËRINË Beleidsplan 2014-2016 3356 BT Papendrecht Pagina 1 Inhoudsopgave Introductie... 3 Missie en visie... 4 Coördinatie van activiteiten in Albanië 4 Strategische doelstellingen...

Nadere informatie

Tanzania 2011. Handeni

Tanzania 2011. Handeni Tanzania 2011 Oppervlakte: 945.087 km2 (22,5x Nederland) Hoofdstad: Dodoma Aantal inwoners: 40,4 miljoen (2007) Officiële taal: Swahili en Engels Valuta: Tanzaniaanse shilling BBP per capita: US$ 316 (2005)

Nadere informatie

IHH FINANCIEEL RAPPORT

IHH FINANCIEEL RAPPORT IHH FINANCIEEL RAPPORT 2018 WWW.IHHNL.ORG Nr Projecten Bedrag 1 Overige inkomsten 5.434,72 2 Sadaqa jariah donaties 5.552,12 3 Spaarpot donaties 18.199,90 4 Landbouwproject donaties 48.906,52 5 Gezondheidsproject

Nadere informatie

De Evolutie van het Particulier Initiatief Hoe het begint en waar het heengaat... Sara Kinsbergen 19 april 2009 Nijmegen s.kinsbergen@maw.ru.

De Evolutie van het Particulier Initiatief Hoe het begint en waar het heengaat... Sara Kinsbergen 19 april 2009 Nijmegen s.kinsbergen@maw.ru. De Evolutie van het Particulier Initiatief Hoe het begint en waar het heengaat... Sara Kinsbergen 19 april 2009 Nijmegen s.kinsbergen@maw.ru.nl Groeit het PI? Hoe groeit het PI? Organisatie Activiteiten

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

Stichting Follow Kosovo

Stichting Follow Kosovo Jaarverslag Stichting Follow Kosovo Over het jaar 2015 Rekeningnummer: NL91INGB0006109479 RSIN Nummer: 851912515 KvK Nummer: 55929575 http://www.followkosovo.nl followkosovo@live.nl bestuurfollowkosovo@gmail.com

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1 1 Stichting Sharing Worlds Oprichting van Stichting Sharing Worlds is ontstaan naar aanleiding van het vrijwilligerswerk van Lars Mokveld in Tanzania van 2002 tot en met 2004. In die periode zette hij

Nadere informatie

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Stichting ASAP Projectvoorstel Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Februari 2012 Inhoud 1. Aanvrager... 2 2. Wie is stichting ASAP... 2 3. Doelstelling en werkwijze

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN?

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN? RED EEN KIND ZOEKT kerken die wereldwijd verbonden willen zijn en het werk van AEE in Rwanda willen ondersteunen. Met als doel: nog meer kinderen een kansrijke toekomst geven. Doe mee met het diaconaal

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen Stichting Vrienden van Nadirkonyen Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Stichting Vrienden van Nadirkonyen Ringbaan West 116 5041 LS Tilburg

Nadere informatie

hmagazine en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen

hmagazine en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen nieuwsbrief hmagazine van stichting hulp oost-europa, nr. 5, oktober 2014 en verder: Promoot de winterhulpactie en/of de winterwinkelwagen Bijbelverhalen voor kinderen Winterwerk voor hulp in Oost-Europa

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand.

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. 2016 Stichting 1 Kronieken 29:14b Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. JAARVERSLAG STICHTING 1 KRONIEKEN 29:14B Rapport inzake de jaarrekening 2016 RAPPORT Herwijnen, 31 januari

Nadere informatie

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand.

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. 2012 Stichting 1 Kronieken 29:14b Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. JAARVERSLAG STICHTING 1 KRONIEKEN 29:14B Rapport inzake de jaarrekening 2012 RAPPORT Herwijnen, 16 februari

Nadere informatie

& SHPRESË PËR SHQIPËRINË

& SHPRESË PËR SHQIPËRINË & SHPRESË PËR SHQIPËRINË Beleidsplan 2010-2014 3356 BT Papendrecht P a g i n a 1 Inhoudsopgave Introductie... 3 Missie en visie... 4 Coördinatie van activiteiten in Albanië 4 Strategische doelstellingen...

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID.

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. SCHOON WATER: BRON VAN VOORSPOED... WATER > GEZONDHEID > EDUCATIE > ECONOMISCHE ONTWIKKELING > WELVAART Zonder

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand.

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. 2014 Stichting 1 Kronieken 29:14b Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. JAARVERSLAG STICHTING 1 KRONIEKEN 29:14B Rapport inzake de jaarrekening 2014 RAPPORT Herwijnen, 28 maart

Nadere informatie

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019 Help slachtoffers cycloon Idai In maart zijn miljoenen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door de cycloon Idai. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 843. Onder hen 4 leraren en 39

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Stichting Time to Help Nederland Hang 4 3011 GG Rotterdam info@timetohelp.nl www.timetohelp.nl Inschrijvingsnummer KVK : 55404073 RSIN/Fiscaalnummer: 851692357

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Missie, visie en doelstellingen Werkzaamheden Inkomsten werving Beheer en besteding vermogen...

Inhoud. Inleiding Missie, visie en doelstellingen Werkzaamheden Inkomsten werving Beheer en besteding vermogen... Beleidsplan jaar 2014 Inhoud Inleiding... 3 Missie, visie en doelstellingen... 4 Werkzaamheden... 5 Inkomsten werving... 8 Beheer en besteding vermogen... 9 2 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2009 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

El Niño Niño El Niño

El Niño Niño El Niño El Niño Een voedselpakket voor Timu Lokuwam en zijn kinderen Ik zorg in mijn huis voor zeven weeskinderen. We hebben nauwelijks wat te eten. Eigenlijk zijn we nu afhankelijk van wilde bessen die we zelf

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2018-2021 www.ulianafoundation.org Faunastraat 87 1531 WD Wormer info@ulianafoundation.org 0648139203 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 5 1.2 Doelstelling... 5 1.3 Strategie... 5 2.

Nadere informatie

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand.

Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. 2015 Stichting 1 Kronieken 29:14b Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand. JAARVERSLAG STICHTING 1 KRONIEKEN 29:14B Rapport inzake de jaarrekening 2015 RAPPORT Herwijnen, 6 mei

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Fadhili

JAARVERSLAG Stichting Fadhili JAARVERSLAG 2015 Stichting Fadhili Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Activiteiten in Afrika 3 A. Burundi 3 B. Democratische Republiek Congo 4 C. Rwanda 6 2. Activiteiten in Nederland 7 A. Fondsenweving 7 B.

Nadere informatie

AFGERONDE PROJECTEN SINDS STATUS OP 14 MAART 2019

AFGERONDE PROJECTEN SINDS STATUS OP 14 MAART 2019 AFGERONDE PROJECTEN SINDS 2012 - STATUS OP 14 MAART 2019 Voedselhulp aan de slachtoffers van de overstromingen, Bangladesh Het aanbieden van overlevingspakketten voor de kinderen en hun families uit het

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017 bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Beleidsplan Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SUNZ) Stichting Urgente Noden Zoetermeer is opgericht 19

Nadere informatie

Beleidsplan Joy for Children

Beleidsplan Joy for Children Beleidsplan Joy for Children Hagestein, September 2015 Samenvatting Stichting Joy for Children beheert in India zes zorg- en onderwijscentra, waar 465 kinderen kleding, voeding, onderwijs en medische zorg

Nadere informatie

Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan Voor een betrokken Nieuwkoop

Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan Voor een betrokken Nieuwkoop Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan 2019-2021 Voor een betrokken Nieuwkoop 1 Beleidsplan Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop is opgericht op 21 december

Nadere informatie

Doel: aanschaf van een nieuwe 2 e hands Ladajeep voor de thuiszorg.

Doel: aanschaf van een nieuwe 2 e hands Ladajeep voor de thuiszorg. Wie: Stichting ouderenzorg Moldavië (Nhadam) Waar: Omgeving Straseni, Moldavië Wat: Ladajeep voor de thuiszorg Wanneer: 2012 Website: http://www.nhadam.nl/ Moldavië, het armste land van Europa is een ex-sovjetrepubliek

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia

Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia Inleiding Voor u ligt een beleidsplan van de Stichting Yagana World. Deze stichting is 31 augustus 2004 opgericht en gevestigd te Nieuw Vennep.

Nadere informatie

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken!

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken! Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME U kunt het verschil maken! U kunt het verschil maken! voor een alleenstaande moeder, zodat haar kinderen naar school kunnen gaan;

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Sparrow

Jaarverslag Stichting Sparrow Jaarverslag 2013 Stichting Sparrow Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting Sparrow 2013. Het jaar 2013 was een jaar van veranderingen. Remco en Ellie Pijper, oprichters van Sparrow, keerden

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Jaarverslag 2017 1 Dankzij de bijdragen van onze donateurs heeft de Stichting Meisjesonderwijs Pakistan (SOMOP) ook in 2017 weer vele kansarme meisjes in moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS 2016 Leonie Jansen 2016 Inhoudsopgave 1. Gegevens stichting... 3 2. Raad van Toezicht, Bestuur en Vrijwilligers... 3 3. Visie en missie Stichting LMStandard Supports...

Nadere informatie

Stichting Follow Kosovo

Stichting Follow Kosovo Jaarverslag Stichting Follow Kosovo Over het jaar 2014 Rekeningnummer: NL91INGB0006109479 RSIN Nummer: 851912515 KvK Nummer: 55929575 http://www.followkosovo.nl followkosovo@live.nl bestuurfollowkosovo@gmail.com

Nadere informatie

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Voorwoord. Het kalenderjaar 2012 was voor de Tilburgse Voedselbank een bewogen jaar. We ervaren meer waardering voor ons werk. Dit is voor ons hartverwarmend.

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2012

Financieel jaarverslag 2012 Bijgaand een kort verslag en financiële verantwoording van de activiteiten door de Stichting Soda in. Algemeen De Stichting is in 2008 opgericht met als doel: Het verbeteren van de gezondheidszorg in het

Nadere informatie

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA GOED NALATEN Over nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA 1 VOORWOORD In 2014/2015 mocht ik acht maanden werken als programmamanager in Ethiopië (aan de grens met Zuid-Sudan). Hier zijn tienduizenden Zuid-Sudanese

Nadere informatie

UPDATE NOODHULP NEPAL

UPDATE NOODHULP NEPAL UPDATE NOODHULP NEPAL nieuwsbrief #03 / mei 2015 Samen voor Nepal Onmiddellijk na de aardbeving in Nepal sloegen de ADID-organisaties de handen ineen, ter plekke en in Nederland. We staan geen van allen

Nadere informatie

Beleidsplan Voedselbank Amsterdam 2015 Mensen, voedsel, geld

Beleidsplan Voedselbank Amsterdam 2015 Mensen, voedsel, geld Beleidsplan Voedselbank Amsterdam 2015 Mensen, voedsel, geld 1. Het werk dat wij doen Stichting Voedselbank Steunpunt Amsterdam (Voedselbank Amsterdam) is sinds medio 2013 officieel aangesloten bij de

Nadere informatie

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten 33625 Hulp, handel en investeringen 32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Nr. 178 Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Beleidsplan Soul Survivor Holland

Beleidsplan Soul Survivor Holland Beleidsplan Soul Survivor Holland Harderwijk, maart 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Visie en Doelstelling... 4 2.1 Visie... 4 2.2 Doelstellingen... 4 3. Fondsen... 5 3.1 Verwerving van fondsen...

Nadere informatie

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking Drive Against Malaria Newsflash Februari 2016 Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking (Samenstelling Julia Samuël & Johan Nebbeling) Met een jaarlijkse donatie van 50.000 aan Drive Against

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting A voor Afrika. Juni 2019

Beleidsplan. Stichting A voor Afrika. Juni 2019 Beleidsplan Stichting A voor Afrika Juni 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemene gegevens... 3 3. Missie en visie... 4 4. Doelstelling... 4 3.1. Mayoka Primary School Tanzania... 4 3.2. Noodhulp

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1 JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE Aanmoediging tot ontwikkeling Pagina 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 DOELSTELLING... 5 VISIE... 5 WERKWIJZE... 6 PARTNERS VAN JYAMBERE IN RWANDA... 7 PARTNERSCHAP MET

Nadere informatie

Diakonaal Project NoorderLicht

Diakonaal Project NoorderLicht Diakonaal Project NoorderLicht Uit de gemeente Uitstralen dat je leeft voor elkaar Goed doel steunen Betrokkenheid van de gemeente We hoeven niet alleen ver weg te kijken Continuïteit kunnen waarborgen

Nadere informatie

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children juli 2013-1- Samenvatting Stichting Joy for Children beheert in India zes zorg- en onderwijscentra, waar 445 kinderen kleding,

Nadere informatie

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken.

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken. Bijlage bij het jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2009 Het zichtbaar en mogelijk maken van ontwikkelingssamenwerking vanuit lokaal niveau Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie