WATERWILD. Inleiding watervogels :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WATERWILD. Inleiding watervogels :"

Transcriptie

1 WATERWILD Inleiding watervogels : vogels die water nodig hebben voor hun basisbehoeften : voeding/ huisvestiging en rust/voortplanting +/- 75 soorten in het binnenland en 75 soorten in de kuststreek 49 soorten kennen en 21 soorten bejaagbaar volgens art. 3 jachtdecreet waterwild bejagen is jagen in open ruimtes je bent voor iedereen zichtbaar hou rekening met kritische reacties herkenning van de soorten- ook de minder courante - is belangrijk( tijdens de jacht binnen enkele seconden) Dimorfisme ( 2-vorm) : geslachtsdimorfisme : een woerd in prachtkleed of bruiloftskleed is veel feller gekleurd dan een eend seizoendimorfisme: tijdens de zomer gaat de woerd in de rui. Hij krijgt een tussenkleed of eclipskleed. Hierdoor valt hij minder op. De eenden tellen 6 geslachten : GRONDELEENDEN DUIKEENDEN BERGEENDEN wilde eend kuifeend bergeend krakeend tafeleend slobeend toppereend pijlstaart smient wintertaling zomertaling xxxxx : bejaagbaar 1 Grondeleenden: specifiek gedragspatroon grondelen= wijze van voedsel zoeken in ondiep water specifieke lichaamsbouw : schuitvorm ( een bootvorm) iets langere hals zoeken voedsel tot 40 cm diep kop onder water achterste omhoog - watertrappelend poten centraal ingepland springen uit het water ( verschillend van trappeleend) groter vleugeloppervlakte ( veel lucht onder de vleugels nemen) : tragere vleugelslag dan duikeenden /vliegen direct op uit het water! 1!

2 karakteristieke spiegel: achterste deel van de onderarm vleugelpennen ( om de soorten te onderscheiden) hebben een typische kleur bij de beide geslachten!! Spiegel is langs onder niet te zien de eend vliegt vooraan de woerd volgt haar de vlucht : ( enkel foto s)! 2!

3 1.1 Wilde eend : = BLOKeend bejaagbaar a. Jachtterminologie vrouwtje eend : kwaakt mannelijk dier woerd : hees geluid, fluit na paring bij koppel vliegt woerd achteraan! 3!

4 b. Voorkomen (Uitwendige kenmerken) 4 krulveren ( 2x2) sterk verspreide soort ( Europa, Amerika Azië) en grootste ( 1 tot 1,5 kg en levensverwachting 5 jaar tot > 15 jaar) grote eend aanleiding tot vele tamme soorten : dik : veel vlees => gaan kweken, goede reproductiekwaliteit, lust van alles is het hele jaar aanwezig en broedt bij ons ( standvogel) broedt het vroegst talrijker in de winter(wintergasten uit het noorden en doortrekkers naar het zuiden ) stamvader van alle Europese eenden typische kenmerk van mannelijke dier: 2 krulveren ( 2 paar= 4) in totaal 4 krulveren en 2 krullen : enkel boven de staart van de woerd in prachtkleed bewijzen de herkomst oorzaken van populatievermeerdering: sterke brede snavel met stevige navel ( veel mogelijkheden bij voedselvergaring) alleseter ( kan zich aanpassen wat voorhanden is ) groter voedselaanbod ( gestegen stikstofbemesting meer resten van de consumptiemaatschappij) toegenomen vruchtbaarheid ( door selectie en terug kruising : meer eieren, 2 de nest) bewegelijk (verplaatst zich vlot naar de meest voordelige gebieden ) woerd: gele snavel tot olijfgroen, witte ring rond nek, donkere kop tot zwart, poten fel oranje van kleur, paarse spiegel zwart-wit afgeboord : prachtkleed van half september tot juni de eend: snavel: variabel van kleur: ondergrond vuil oranje en daarop en onregelmatig zadel, kop kruin donker van kleur, bruin gevlekte buik, geen krulveren boven de staart onopvallend bruin met donkere vlekken; donkere kruin en oogstreep ( duidelijke koptekening) geluid: eend kwaakt, woerd enkel bij paring een fluittoon, geluid van vleugelslag ( fluitend vleugelgeluid als ze in schemerdonker afkomen) c. Levenswijze geslachtsrijp vanaf 2 de kalenderjaar koppelvorming vanaf het najaar het paren begint reeds in december ( aan land/op het water) woerden hebben een spiraalvormige penis de woerd fluit na de paring paring kan er hevig aan toe gaan : kop je onder op het water eierleg vanaf half februari/ begin maart : eenvoudig nest 1 ei per 32 uur : 9 tot 10 lichtgroene eieren doorschijnend broedtijd 28 dagen ( start na het laatste ei ) : nestvlieders de eend betrouwt tot op het laatste ogenblik op haar schutkleur ( predators) de woerd verlaat de broedende eend na 1 week: helpt niet bij het broeden donsjes vanaf 1 april meerdere nesten ( vervolgnesten) zijn geen zeldzaamheid ( als het nest verstoord geraakt)! 4!

5 donsjes: donker bovenaan ( predators) en licht onderaan ( gelijke kleur als het wateropp) en bijeen blijven ( tegen predatie) en gedragen zich vleugellam teren 28 uur op de resten van de eierdooier verlaten daarna het nest ( nestvlieders) zoeken onder begeleiding van de eend zelf hun voedsel : duiken naar voedsel/ overleven op dierlijk eiwitrijk voedsel ( muggen en insecten)/ duiken al naar voedsel/ een zonnig voorjaar ( > 5 C) is van vitaal belang veel uitval ( predatoren, voedsel tekort, te steile oevers, verkeer,.) vrouwelijke eenden kwaken luidruchtig om de aandacht af te leiden van de donsjes pijlen: of pullen zijn jonge eendjes ( 4 tot 7 weken) ze zijn volledig bepluimd maar kunnen nog niet goed vliegen nog geen stevige slagpennen juvenielen: pijlen leren vliegen tss 8-10 weken ( 1m boven wateropp) man als vrouw dier zien er ongeveer hetzelfde uit Juveniel, eend of woerd in eclipskleed? juvenielen hebben een bruin verenkleed met een donkerder kruin en een duidelijke oogstreep ze hebben nooit groene restveren in de hals de staart is minder gerafeld dan bij een adult ( minder gevlogen) en ze hebben geen krulveren de snavel is glasachtig doorschijnend en voelt zacht aan. De kleur is lichtbruin of hij heeft een leikleur met gele rand. Krulveren zijn er niet de poten zijn minder oranje dan bij een adult ruien: eind mei/ begin juni de woerden hun prachtkleed voor het onopvallende eclipskleed ze trekken zich terug voor de rui op open waters en in dichte rietkragen woerden ruien eerder dan eenden alle slagpennen worden ineens gewisseld waardoor ze tijdelijk niet kunnen vliegen ( eend is klaar met de jonge dieren) woerden in de rui lijken op donkere vrouwelijke exemplaren : soms nog wat groen in de hals/grijze dekveren/nog steeds een gele bek de eend wisselt in 3 weken tijd haar 10 slagpennen tijdens het opgroeien van de pijlen d. Voedsel alleseter, zowel dierlijk als plantaardig voedsel ( rijke smaak aan het vlees) bek kan meerdere soorten vlees aan ( insecten, larven, wormen, visjes/gras, waterplanten,bessen / granen ) tijdens het grondelen zuigen ze water op via de snavelpunt en drukken dit met hun tong via de randen naar buiten eenden zoeken vooral voedsel in schemerduister en s nachts naar voedsel op de akkers. Ze vliegen hiervoor soms tot 10 km ver. ze kunnen een echte val veroorzaken met veel schade aan de gewassen f. Schadelijke factoren predatoren: vos, ratten, reiger, kraaiachtige, roofvissen ( snoek, meerval)! 5!

6 botulisme: in warme zomerperiodes en die kadavers laten vernietigen en niet begraven!!! ( verbranden) g. Jacht Gewone jacht De gewone jacht op wilde eend is geopend van 1 september tot en met 31 januari. Bijkomende voorwaarden voor gewone jacht: De jacht op wilde eend is verboden op of op een afstand van minder dan 100 meter langs moerassen, waterplassen en waterlopen waarvan de oppervlakte en bijbehorende rietkragen langs de oevers voor meer dan de helft met ijs zijn bedekt. Bijzondere bejaging (schadevoorkoming) Bijzondere bejaging op wilde eend kan worden toegestaan van 15 juli tot en met 31 augustus onder volgende specifieke voorwaarden: door de jachtrechthouder en zijn genodigden; op de graslanden, of op en rond de percelen met graangewassen of koolgewassen (met uitzondering van maïs) waar wilde eend schade kan aanrichten; van één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsondergang. In de perimeter van de vogelrijke gebieden of vogelrichtlijngebieden mag die jacht alleen plaatsvinden van één uur voor zonsondergang tot zonsondergang; na voorafgaand schriftelijk verzoek door de gebruiker van de graslanden (andere dan permanente graslanden) of van de percelen met graangewassen of koolgewassen. In dit verzoek dienen de gewassen te worden beschreven en dient te worden beargumenteerd waarom bijzondere bejaging nodig is. Bijkomende voorwaarden voor bijzondere jacht De jachtrechthouder moet elke concrete activiteit van bijzondere bejaging vooraf aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) per of fax melden. De jachtrechthouder moet in zijn melding aangeven: het type en de vermoedelijke omvang van de schade die voorkomen of beperkt moet worden: de natuurwaarden en ecologische processen die gevrijwaard moeten worden: de andere preventieve of schadebeperkende maatregelen die al genomen zijn. Ofwel na ontvangstbevestiging, ofwel 24 uur na deze melding mag de bejaging dan van start gaan. De rol van het ANB bestaat erin de meldingen te evalueren en toezicht uit te oefenen op de bijzondere bejaging: op basis hiervan kan het ANB de jachtactiviteit beperken of verbieden. Toegestane jachtmiddelen: vuurwapens: met hagelpatronen waarvan de korrelgrootte van de hagel een doorsnede van 4 mm niet overschrijdt. Roofvogels: daarmee wordt bedoeld roofvogels die gehouden worden conform de wettelijke regels die gelden voor het houden van deze dieren. Voor roofvogels die behoren tot soorten die beschermd worden door het Soortenbesluit van 15 mei 2009 betekent dit dat moet voldaan zijn aan de bepalingen van hoofdstuk 6 Bestrijding (bij veroorzaakte schade)! 6!

7 Wanneer er schade is aan gewassen of eigendommen en wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat, kan de grondgebruiker of de grondeigenaar wilde eend (laten) bestrijden. Iedere bestrijdingsactiviteit (apart of in kalendervorm) moet minstens 24 uur op voorhand gemeld worden. Er dient aangetoond te worden dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat dan bestrijding. Het ANB gaat dan na of er preventieve maatregelen getroffen zijn. Wanneer de bestrijdingsactiviteit toegekend wordt, kan het ANB toezicht houden, maar indien nodig kan het ook de activiteit verbieden.! 7!

8 1.2 Krakeend : niet bejaagbaar egaal zwarte snavel, geparelde borst, poten zijn geel-oranje, zwarte stuit, geen krulveren, witte spiegel is determinerend a. Uitwendige kenmerken minder opvallende grondeleend uit Oost-Europa lijkt op de wilde eend maar is iets kleiner en iets slanker gans het jaar bij ons aanwezig/ broedt hier ook aantal broeders neemt bij ons toe ook wintergast + doortrekkers geluid: woerd: teut ( autootje) eend kweik ( zacht, langgerekt) In het zomerkleed is het mannetje grijsbruin met een fijne donkere tekening Het vrouwtje is grijsbruin met donkere vlekken Er is een witte vleugelspiegel aanwezig De snavel van het vrouwtje heeft een oranje rand In het winterkleed lijkt het mannetje op het vrouwtje eend gelijkt op wilde eend: snavel heeft 2 oranje banen en zwart bovenaan, oogstreep is minder opvallend en kruin is! 8!

9 !!! 9!

10 1.3 Slobeend : niet bejaagbaar a. Uitwendige kenmerken even groot als krakeend/grote spatelvormige snavel bek is lepelvormig: meer voedsel zoeken in water dan op land ( naast grondelen slobberen op ondiepe plassen en traag stromend water) : alleseter bij vorst gaat deze eend weg naar het zuiden gele iris heldere witte borst en zwarte anus, dekveren die gekleurd zijn waaronder blauw spitse vleugels: vliegt snel en slaan snel met de vleugels ( maakt een lompe indruk maar vliegt zeer goed) spiegel is groen zonder witte rand eend: camouflage kleur: donker gevlekte buik met witte vleugen onderkant/ groene spiegel zonder witte zoom / vleugel fel wit! deze drie eenden komen dikwijls samen voor!!. Ex?! Bij avondschemering: eenden uit de sloot hoe onderscheid je een slobeend van een wilde eend? b. op basis van lepelvormige bek c. op puntige vleugels d. lichte onderzijde! 10!

11 foto: wilde krak slob! 11!

12 1.4 Pijlstaart : niet bejaagbaar! 12!

13 a. Uitwendige kenmerken slank silhouet/trekvogel Pijlvormige staart zowel man als vrouw even groot als wilde eend broedt in hoge noorden bij ons in voorjaar langer ( maart/april): wachten hier tot het warmer is in het hoge noorden en eind augustus terug foerageren op gelegerde granen: in juli/augustus chocolade bruine kop/ snavel is fel grijs staalblauw : lang en slank lange slanke dekvleugelveren iets beperkter in vo spiegel: donker groen met witte zoom de eend in de vlucht: een witte ondervleugel en een donkere buik / bruine ronde kop egaal weinig koptekening! 13!

14 1.5 Smient: bejaagbaar bij schade b. Uitwendige kenmerken gedrag is zoals bij ganzen (eet bijna uitsluitend plantaardig voedsel) eten bijna uitsluitend plantaardig voedsel / vliegt in groep naar het binnenland om te foerageren op vochtige weilanden korte snavel loodgrijs met zwarte punt vooraan en klein op een grote kop broedt op noordelijke toendra! 14!

15 kleinere eend : ¾ van een wilde eend bruinrode kop met verhoogde goudgele kruin roze borst witte buik en donkere stuit zwart/groene glanzende spiegel aan de kustpolders ( hebben er daar last van ) : geven daar schade aan zijn niet in Zwin vliegen in grote groep vrouwelijk dier is grijs exemplaar: grijs pluksnaveltje vochtige weilanden g. Jacht Gewone jacht De gewone jacht op smient is geopend van 15 oktober t/ m 15 november voor zover op de bejaagde percelen ernstige schade kan aangetoond worden door de jachtrechthouder aan de landbouwteelten andere dan permanent grasland. Bijkomende voorwaarden: De jacht op smient is verboden op een afstand van minder dan 100 meter langs moerassen, waterplassen en waterlopen waarvan de oppervlakte en bijbehorende rietkragen langs de oevers voor meer dan de helft met ijs zijn bedekt. Toegestane jachtmiddelen: vuurwapens: met hagelpatronen waarvan de korrelgrootte van de hagel een doorsnede van 4 mm niet overschrijdt. roofvogels: daarmee wordt bedoeld roofvogels die gehouden worden conform de wettelijke regels die gelden voor het houden van deze dieren. Voor roofvogels die behoren tot soorten die beschermd worden door het Soortenbesluit van 15 mei 2009 betekent dit dat moet voldaan zijn aan de bepalingen van hoofdstuk 6 Bijzondere bejaging (schadevoorkoming) Bijzondere bejaging op smient is NIET toegestaan. Bestrijding (bij veroorzaakte schade) Wanneer er schade is aan gewassen of eigendommen en wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat, kan de grondgebruiker of -eigenaar smient (laten) bestrijden. Dit is echter niet toegelaten in de vogelrijke gebieden. Iedere bestrijdingsactiviteit (apart of in kalendervorm) moet minstens 24 uur op voorhand gemeld worden. Er dient aangetoond te worden dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat dan bestrijding. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaat dan na of er preventieve maatregelen getroffen zijn. Wanneer de bestrijdingsactiviteit toegekend wordt, kan het ANB toezicht houden, maar indien nodig kan het ook de activiteit verbieden.! 15!

16 1.6 Wintertaling: niet bejaagbaar kleinste Europese eend standvogel eend: in kop geen tekening ( bij zomertaling wel een tekening in kop) a. Uitwendige kenmerken groene oogvlek geparelde voorborst grijs eendje spiegel is groen slikken en schorre ( Verdronken Land van Saeftingen) hele hoge fluitroep: kriek kriek bijzonder snel eendje: luchtacrobaten doen ze in groep! 16!

17 1.7 Zomertaling: niet bejaagbaar De kop van het mannetje is donkerbruin met een witte streep boven het oog Echte zomergast: broedt bij ons a. Uitwendige kenmerken iets groter als wintertaling borstkas is licht van kleur kop: duidelijk getekend en witte wenkbrauwstreep bij ons alleen om te broeden spiegel is lichtgroen van kleur witte buik eendje: kop donkere oogstreep dwars door oog, achter snavel zit een klein geel bolletje ( teugelvlekje) / spiegel is lichtgroen van kleur! 17!

18 ! 18!

19 ! 19!

20 2 Duikeenden woerden zijn goed te onderscheiden bolvorm duiken in het diepe water voor voedsel zoals zandwinningsputten aan autowegen poten staan zijdelings en dienen als roer duikeenden voelt zich niet goed op land of op gelegerde granen ( ex?) kleiner vleugeloppervlak: snellere vleugels /vliegen watertrappelend op/lange aanloop foto tussen verschil grondel en duikeend!!! verplaatsen zich vooral s nachts! 20!

21 2.1 Kuifeend : leeft op snel stromend water + diepe vijvers ( kan duiken tot 8 meter) eet slakken en waterplanten maar vooral driehoeksmosselen a. Uitwendige kenmerken kuif ( man ) gele iris grijze snavel vooraan zwart, achteraan zwart en wit zitten graag op kanalen eend is lelijk 2.2 Tafeleend : Tafeleend talrijke wintergast uitsluitend op zoet water a. Uitwendige kenmerken gedekte tafel; zwarte eend met grijs tafelkleed, bruine kop, snavel vormt een driehoek met die kop vallen niet op gelegerde granen eten meer plantaardig dan dierlijk voedsel rode iris! 21!

22 2.3 Toppereend : a. Uitwendige kenmerken gele iris en grijze snavel zwijgzaam aan de kust en korte binnenland omnivoor b. Levenswijze c. Voedsel d. Biotoop e. Schadelijke factoren f. Jacht! 22!

23 3 Bergeend rode snavel loopt als gans broedt vaak in oude konijnenpijpen: op zoek naar holtes, je komt ze overal tegen ruitrek: Waddenzee, Zeeuwse delta gevolgd door wintertrek vrouwelijke dier broedt en mannelijk dier blijft erbij ( ex?) : samen het jonge dier groot brengen: het nest wat landwaarts inleggen 4 a. Uitwendige kenmerken 5 b. Levenswijze 6 c. Voedsel 7 d. Biotoop 8 e. Schadelijke factoren 9 f. Jacht! 23!

24 10 Ganzen!! moeilijk soorten ganzen: bruine of grijze ganzen zwarte ganzen spiegelganzen grauwe ganzen Canadese gans nijlgans kolgans brandgans dwerggans kleine rietgans rietgans ganzen : man= gent en vrouw= gans ( allemaal hetzelfde van uitzicht) geen geslachtsdimorfisme grote, fiere vogels zwarte centrale poten stappen gemakkelijk grazers ( echte vegetariërs) rusten op het water( geen kans tot predatie ) fourageren op het land ( " eenden) gemakkelijk opvliegen en heel mobiel op het land ganzen hebben een hechte familieband leven gekoppeld gent en gans zorgen voor de kroost jonge gansjes blijven de eerste winter bij de ouders trekken over lange afstanden ( Toendra -> Spanje) vlucht in V-vorm ( zetten elkander uit de wind tijdens het vliegen) verschillende soorten ganzen gaan elkaar met gerust laten!! en vliegen dus niet samen ex?: enkel één soort zien op een dia!! alle ganzen zijn nestvlieders 4.1 Grauwe gans : voorvader van alle tamme gans nu het hele jaar door bij ons ( standvogel aangevuld met wintergasten en doortrekkers) alle andere bruine ganzen zijn wintergasten ( vriesganzen) Komen uit het Noorden zuiver planteneter met breed voedselpatroon ( gras, riet, wortels) fourageren ook in groep op wintergranen ( schade: uitwerpselen, door vertrappeling van de bodem: onvruchtbare bodems) grootste van onze ganzensoorten; de enigste die hier broedt behoorlijk zware kop, zware oranje snavel met een witte nagel poten diep oranje luidruchtig grote, afgeplatte kop ( geen zwarte tekening op de snavel)! 24!

25 voortplanting: grondbroeder, 5-7 eieren/29/30 dagen broed; de donsjes eten geen dierlijk voedsel ( EX?) 4.2 Kolgans : herkennen aan de kol: situeert zich aan voorzijde van de kop boven oranje roze snavel en zwarte bruine dwarsstrepen op borst ( komen pas op latere leeftijd!!) uitzicht: iets kleiner dan grauwe broedt niet bij ons is een wintergast in de kustpolders: wel vrij talrijk aanwezig ( Zeeuws Vlaanderen vrij bejaagbaar Hulst) 4.3 Dwerggans : herkennen kol komt tot voorbij het oog; rond het oog heb je een gele oogring ook bij jonge exemplaren roze snavel is kleiner dan kolgans zeldzame wintergast zwarte banden op buik bij adulten 4.4 Kleine rietgans : art. 3 Jachtdecreet maar niet bejaagbaar wel schaderegeling snavel is donker van basis : met roze punt erop; poten zijn vleeskleurig ( roze) komt hier nooit broeden in polders rond Damme ( heel geconcentreerd) ronde kop 4.5 Rietgans : iets groter oranje poten en variabele hoeveelheid in snavel ( donkere basis) zuiver alleen als wintergasten (eerder zeldzaam); zitten hier nooit met jongen => dia van overzicht bruine ganzen 4.6 Zwarte gans : zowel de brandgans als de grote CANADESE gans zijn uitheemse soorten 1 Brandgans basis: zwarte snavel en poten, nek is zwart + borst en nonnette op kop vleugel heeft bandering en is blauwgrijs van kleur plukker van planten luidruchtig zoals een keffend hondje beesten zijn nestvlieders is een standvogel geworden ( broedparen stijgt)! 25!

26 2 Canadese gans groter als de brandgans zwarte snavel ( zwaarder) en poten geen probleem om hier te overleven gemakkelijk kweken tot 7 eieren geven geen probleem nadeel: tamelijk agressief beest tegen mogelijke concurrenten herkenbaar aan geluid uitzicht: nek helemaal zwart en op het einde stopt het; op nek witte aftekening ter hoogte van de keelstreek behoorlijk groot : tot 9 kg ( belangrijk als je gaat jagen!! op een veilige plaats/ staal 3 op de kop) rug is eerder donkerbruin dan zwart 4.7 Nijlgans : exoot uit Afrika : jagen met jachtgeweer!!! Permanent bestrijden ( hopend volgend jaar een duidelijkere regelgeving ) massaal aanwezig probleem: heel agressief tegenover de andere soorten! voelt zich goed hier: nogal gemakkelijk qua voedsel maken nest in boom of op een hoogte ( = kan heel wat jongere groot brengen) rood oogmasker lijkt op een eend: roze hoge poten! 26!

27 witte tekening op de bruine vleugel! 27!

28 11 Zwanen : enkel herkennen!! man: gent vrouw= zwaan voor het leven gekoppeld drie van de 7 bij ons donsjes zijn grijs bij geboorte maar de volwassen dieren zijn uniform wit, zwarte snavel en zwarte poten 5.1 Knobbelzwaan : grootste ( tot 20 kg) en een knobbel zwijgzaam zwaan dieporanje snavel zwarte huid aan basis en zwarte knobbel sierlijke S-vormige hals in parksituatie aantreffen 5.2 Wilde zwaan : verticale nek gele snavelbasis tot voorbij neusgaten : grote citroengele band op de snavel van voor het neusgat- puntig eindigend aan het oog zeer lawaaierig type broedt niet bij ons 5.3 Kleine zwaan : gele vlek is klein ( niet zo citroengeel) en niet voorbij neusgat beest is kleiner als wilde zwaan nek is verticaal! 28!

29 12 Fuutachtigen zuivere watervogels heel hun leven op het water poten ver naar achter vliegen watertrappend op hebben geen zwemvliezen maar gelobde tenen ( zoals duikeenden) zeer scherpe dolksnavel ( enkel dierlijke prooien ) tijdens broedtijd op zoet water maar in de winter. seizoensdeformisme : opvallend bruiloftskleed in de zomer ( M=Vr) ; dof grijs winterkleed 6.1 Fuut: broedt bij ons opvallende balts maken drijvende nesten 2 soorten van jagers: oog - en tastjager futen werken zuiver op het zicht : oogjager leeft heel het leven op water trage vliegers: s nachts of bij avondschemering! 29!

30 poten verder naar achter hele goede duiker jonge zwart- wit gestreept 4 eieren : 2 op de rug van M en 2 op rug van Vr ( leren vanaf het begin goed meevissen) op blz 414 :fuut in winterkledij fuut in winterkledij! 30!

31 6.2 Dodaars : herkennen kleinste fuutje, kleiner als waterhoentje nauwelijks of geen staart verborgen leven, eerder schuw broedt bij ons eet waterinsecten en kleine schelpdieren leeft op meren, vijvers en traag stromende rivieren laten zich invriezen opvallend helder geel mondhoekje in het zomerkleed! 31!

32 13 Meeuwen zijn bij ons algemeen verspreid ( ook landinwaarts ) broeden in kolonies grondbroeders meestal 3 eitjes in een kuiltje vooral zilvermeeuwen kunnen luidruchtig en agressief zijn 7.1 Kokmeeuw : eenvoudig: zomer: witte basiskleur, grijze vleugel en zwarte kop / winter: witte basiskleur en enkel een zwarte vleugel op het einde augustus! 32!

33 winter kopmeeuw 7.2 Zilvermeeuw : witte basiskleur, gele bek met rode tik ( bloedvlek of plek : jongere tikken erop om broedsel uit krop te krijgen) groter als kokmeeuw jongere zilvermeeuw! 33!

34 ! 34!

35 14 Waadvogels steltvogels zeer diverse groep vogels zonder zwemvliezen of enkel met halve zwemvlezen zoeken al stappend hun voedsel lengte en vorm van de snavel en de lengte van de poten zijn in functie van hun biotoop 8.1 Bleshoenders : dragen een vergrootte tamelijke korte bek en voorhoofd is uitgegroeid poten ver uit elkaar ( s nachts vlieg, op water, watertrappelen) o meerkoet: rood oog, hoog oplopende witte bles,wintergast, nest vastmaken aan de waterkant => eieren rollen eruit als het water stijgt, meerder nesten per jaar ( 4-10 eieren), omnivoor, scherpe nagels en lobben aan de tenen, bacteriën aan de poten!, t enen staan ver uiteen, jonge dieren zijn rood van kop!! jonge dieren hebben rode kop! 35!

36 o waterhoen: zwart lichaam met hier en daar een witte, snavel rood met gele punt, poten geelachtig grijs en zeer lange nagels!; voorzijde lichtergrijs van kleur, oog is donker van kleur, tijdenslopen gaat staartje op wippen, kan tamelijk goed lopen, kopje beweegt ritmisch op het water, kleiner als meerkoet, broedt massaal bij ons ; geen goede zwemmer, duikt zelden, goede loper en klimmer, geen lobben 8.2 Plevieren en kieviten: de poten zijn niet lang, hebben een korte rechte snavel o kievit: korte snavel en groot oog ( oogjager), heel lange kuif en oogvlek, roestbruine kleur aan de anaalkleur, leeft op vochtige weillanden, NOOIT schade aan landbouwgewassen, algemene broedvogel, 4 gespikkelde eieren op het land, opvallende balsvluchten ( half maart) Ex? o goudplevier: op akkerlanden, spis, korte zwarte snavel, groot oog, goud van kleur, oksel is wit van kleur zowel winter als zomer ( goud blijft licht ook bij lang liggen) o zilverplevier: zilveren spikeling, seizoensdifor; oksels zijn zwart van kleur ( zilver wordt zwart door het lang te laten liggen) 8.3 Ruiters :op hoge poten en tastjagers ( snavel is langer ) o groenpootruiter ( niet veel tijd aan besteden): groene poten o tureluur: rode oranje poten, gespikkeld over het hele lichaam!! ( zit op een paal)! 36!

37 o witgatje: witte onderzijde, poten tamelijk groen o bosruiter: typische streep op de kop o oeverloper: altijd witte wig voor de vleugel!! o grutto: kleine kip van grote, lange bek ( niet verwarren met tureluur!!!) ( Ex?), typisch insecteneter, roepen hun naam utto, utto! 37!

38 wulp: omlaag gebogen snavel, gespikkeld uitzicht, tastjager, geen koptekening o o regenwulp: streep op kop! 38!

39 o kemphaan : herkennen o watersnip: bleke lengtestrepen op de kop; kleiner als houtsnip : dwarse strepen op kop), camouflagekleed! 39!

40 o bokje of dove snip: lengtestrepen op kop loopt door op het lichaam, kleiner, moerassige gebieden ( ex?) o o Scholekster oranje snavel, stevige roze poten, le huiter en eksterpatroon,! 40!

41 o kluut: snavel is helemaal naar bovengericht, fijne snavel, donkere kruin en nek, zwart-wit patroon, zwemvliezen, tastjager: niet met snavel in de grond: maaien door oppervlakte water o blauwe reiger : kuif, blauwgrijze verenkleed, staat te wachten op zijn prooi, grootste van onze reigers, spietsen hun prooi, broeden in vaste kolonies, vliegt met geplooide hals, holle vleugels tijdens de vlucht o ooievaar: gaat op zoek naar voedsel, eet dierlijk voedsel, hals en vleugel gestrekt tijdens de vlucht! 41!

42 o roerdomp: vertoeft waar je eenden gaat jagen!! neemt paalhouding aan 8.4 Overige soorten waadvogels : 8.5 De grote steltlopers :! 42!

43 15 Aalscholver!! beschermd, grote schade aan visvijvers, in China voor visvangst, 4 ten voorwaarts, halve zwemvliezen, heeft slecht werkende stuitklier= > zich goed laten opdrogen!! 43!

Waterwild*1! Eenden% A) Grondeleenden* Ze#hebben#allen#water#nodig#voor# 1 Voedsel# 1 Huisvesting# 1 Voortplanting#

Waterwild*1! Eenden% A) Grondeleenden* Ze#hebben#allen#water#nodig#voor# 1 Voedsel# 1 Huisvesting# 1 Voortplanting# Waterwild*1! Zehebbenallenwaternodigvoor 1 Voedsel 1 Huisvesting 1 Voortplanting Eenden% 1 Algemenekenmerken o Mannelijk:woerd o Vrouwelijk:eend 1 Geslachtsdimorfisme: o duidelijkverschiltussenwoerdeneend

Nadere informatie

EENDEN. Zwemmers en waders 2017 André en Marco van Reenen

EENDEN. Zwemmers en waders 2017 André en Marco van Reenen EENDEN Zwemmers en waders 2017 André en Marco van Reenen Indeling Topografie Eigenschappen Voorkomen Rui Determinatiesleutel algemeen Soorten: Wilde eend Smient Krakeend Slobeend Pijlstaart Wintertaling

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Watervogels het ganse jaar waar te nemen.

Watervogels het ganse jaar waar te nemen. Watervogels het ganse jaar waar te nemen. AALSCHOVER Voedsel: zijn voedsel bestaat uit levende vis. Hij eet dagelijks zeker 500 gram vis. BERGEEND De aalscholver is 77 tot 94 cm lang. De vogel is vrijwel

Nadere informatie

Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders. IVN Barneveld André en Marco van Reenen

Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders. IVN Barneveld André en Marco van Reenen Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders IVN Barneveld André en Marco van Reenen Opzet cursus 3-luik van leren, quizzen en excursies Zelf je tijd indelen Excursies met goede kansen op de behandelde soorten

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Kleine Zwaan. Reuzenstern

Kleine Zwaan. Reuzenstern Kleine Zwaan De kleine zwaan is ondanks de naam een grote vogel, maar toch duidelijk kleiner dan enkele veiwante soorten zoals de knobbelzwaan en de wilde zwaan. Met name de laatste vertoont sterke gelijkenis

Nadere informatie

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm Kleine zwaan Anseriformes Eenden (Anatidae) 115 127 cm Het verenkleed is geheel wit van kleur De poten zijn zwart De snavel is zwart met een gele basis Reuzenstern Sterns (Sternidae) 48 55 cm De bovenzijde

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) Bram Rijksen In de voorgaande delen is ingegaan op specifieke leeftijdskenmerken en het verschijnsel rui bij grote meeuwen. In het derde deel is aangegeven hoe

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Presentatie vogels langs de Maas

Presentatie vogels langs de Maas Presentatie vogels langs de Maas Als onderdeel van de Cursus Grensmaasnatuur 2014 Borgharen/Itteren Door: Johanna Roona Coördinator Werkgroep vogels, IVN Maastricht johannaroona@kpnplanet.nl 1 Inleiding

Nadere informatie

De Groenzoom Weidevogels

De Groenzoom Weidevogels De Groenzoom Weidevogels 1 Inhoudsopgave Slobeend 1. Levenscyclus 1.1 soorten Slobeend 3 Kievit 4 Grutto 5 Krakeend 6 Wintertaling 7 Tureluur 8 Veldleeuwerik 9 Graspieper 10 Kuifeend 11 Gele kwikstaart

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

De Groenzoom Weidevogels

De Groenzoom Weidevogels De Groenzoom Weidevogels 1 Inhoudsopgave 1. Levenscyclus 1.1 soorten Slobeend 3 Kievit 4 Grutto 5 Krakeend 6 Wintertaling 7 Tureluur 8 Veldleeuwerik 9 Graspieper 10 Kuifeend 11 Gele kwikstaart 12 Watersnip

Nadere informatie

Jachtexamen 2016. Eerste antwoord is juiste. Wetgeving. 1. Wie kan het Jachtverlof intrekken Arrondissementscommissaris ANB.

Jachtexamen 2016. Eerste antwoord is juiste. Wetgeving. 1. Wie kan het Jachtverlof intrekken Arrondissementscommissaris ANB. Jachtexamen 2016 Eerste antwoord is juiste Wetgeving 1. Wie kan het Jachtverlof intrekken Arrondissementscommissaris ANB Burgemeester 2. Wanneer opent in het huidige jachtseizoen de jacht op canadagans

Nadere informatie

Ganzen in België (en Nederland)

Ganzen in België (en Nederland) Ganzen in België (en Nederland) Welke ganzen komen we bij ons tegen? Grauwe gans Alle ganzensoorten leren kennen die in België (en Nederland) voorkomen is tamelijk eenvoudig. Er komen maar 12 ganzensoorten

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier gr.

Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier gr. Levenswijze Grofwild Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert Ree Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier Bok Geit Bokkits Geitkits Smalspitser Smalree 150-70

Nadere informatie

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven

Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Watervogels en kustbroedvogels tussen Breskens en Braakmanhaven Tellingen 2001 en 2002 B.W.J. Oosterbaan T. Damm 2005 Opdrachtgever Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee Van der Goes en Groot

Nadere informatie

VRAAG 1. Een afschotplan is: A: verplicht voor de jacht op grof wild B: verplicht voor de jacht op patrijs C: enkel verplicht voor de jacht op ree

VRAAG 1. Een afschotplan is: A: verplicht voor de jacht op grof wild B: verplicht voor de jacht op patrijs C: enkel verplicht voor de jacht op ree VAK I WETGEVING VRAAG 1 Een afschotplan is: A: verplicht voor de jacht op grof wild B: verplicht voor de jacht op patrijs C: enkel verplicht voor de jacht op ree VRAAG 2 Welke wildsoort mag niet in de

Nadere informatie

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends,

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends, PROVI N^IE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus 64 8300 AB EMMELOORD Telefoon (0320)-255265 Fox (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FLORA & FAUNA

NIEUWSBRIEF FLORA & FAUNA Golf & Countryclub Liemeer 3/18/2018 Winter 2017/2018 NIEUWSBRIEF FLORA & FAUNA DE WINTER IS VOORBIJ WAT IS ER TE ZIEN GEWEEST OP DE GOLFBANEN VAN LIEMEER OPVALLEND GENOEG HEBBEN WE DE ZILVERREIGER HET

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-12-2-b Lepelaars - informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017

Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017 Verslag buitenwandeling Zwin op 24/02/2017 1.Het gebouw is een veruiterlijking van een schuur, zoals je er veel in de polders aantreft (vooral in Nederland) en een luchthaven. Dit verwijzend naar de vroegere

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Kerkuil WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik GERHAGEN Havik WERKBLADEN Lager Onderwijs Derde Graad De 12 Bosgeboden Vul in met één van de onderstaande woorden: bomen dieren afval klim paddenstoelen natuur leiband paden auto s vuur lawaai nesten 1.

Nadere informatie

Watervogel schoolkrant

Watervogel schoolkrant Watervogel schoolkrant Alle eendjes zwemmen in het water Wat zijn watervogels? Hoe zwemmen ze? Kunnen ze ook onder water zwemmen? Waarom zinken watervogels niet Wat is een stuitklier? Watervogels Ons land

Nadere informatie

Workshop Eenden in de wei. Frank Majoor

Workshop Eenden in de wei. Frank Majoor Workshop Eenden in de wei Frank Majoor Inhoud workshop Eenden als weidevogels BTS versus BMP Waar moet je op letten in het veld bij het tellen van eenden? kievit grutto tureluur wulp watersnip kemphaan

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo GERHAGEN Tel: 013 / 67.38.44 E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Bosuil WERKBLADEN Lager Onderwijs

Nadere informatie

De Heikikker De Heikikker

De Heikikker De Heikikker De Heikikker Brabant Water beheert 2200 hectare grond waarvan 1500 hectare natuurgebied. Hiermee zijn wij een van de grootgrondbezitters in Noord-Brabant. In deze natuurgebieden liggen ook de waterwingebieden

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels

Oele de uil en zijn vriendjes de weidevogels Hier zien jullie alweer de tweede uitgave van ons jeugdblad. Zoals jullie weten kozen we voor de uil. Niet alleen omdat hij heel wijs is, maar met zijn gespitste oortjes kan hij ook goed horen. We hebben

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Kraaiachtigen. Inleiding

Kraaiachtigen. Inleiding Kraaiachtigen Inleiding De hieronder vermelde Kraaiachtigen zijn predatoren omdat zij als jagend dier prooien (eieren, jonge vogels en wild) vangen en doden om voedsel te verwerven. Kraai Zwarte vogel

Nadere informatie

Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag

Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag Grauwe ganzen Kolganzen Rietganzen Toendra Rietgans Taigarietgans Kleine Rietgans Kleine Zwaan Smient Brandgans Exoten

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Koloniebroedende pioniers. Dwergmeeuw Larus minutus

Koloniebroedende pioniers. Dwergmeeuw Larus minutus Groen: Werkzaamheden mogelijk. Oranje: Werkzaamheden mogelijk: ja, mits na overleg met ecoloog en eventuele mitigerende maatregelen. Rood: Werkzaamheden mogelijk: nee, tenzij toestemming van de ecoloog

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 5)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 5) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 5) Bram Rijksen In de voorgaande delen is ingegaan op specifieke leeftijdskenmerken en het verschijnsel rui bij grote meeuwen. In het derde en vierde deel is aangegeven

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 3) Bram Rijksen In de vorige twee delen is ingegaan op de specifieke leeftijdskenmerken van de zeemeeuw, en op welke wijze het verschijnsel rui kan helpen bij het

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Havik Samengesteld door Willy Vanwesemael WERKBLADEN Lager Onderwijs Derde

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders

Weidevogels. Algemeen. Wat zijn weidevogels? Nestvlieders Weidevogels Algemeen Wat zijn weidevogels? Alle vogels die vooral op graslanden broeden zijn weidevogels. Nederland is voor weidevogels in West-Europa erg belangrijk. Ons land heeft nog steeds veel kale

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Welke soort werd geadopteerd door de hieronder vermelde gemeenten? een zeldzame planten- of diersoort. Tongeren Herstappe Steenuil Heers Borgloon

Nadere informatie

! " #! " "$ % &'%&()#" & )+&, %!, )* -$)* $, . )*/ ))) & )2 &, " & ") * '34( '5+(! "'!2%( && % &5" )+ & "&" "$& "&& ) * % " " 5" & "$)* & )!

!  #!  $ % &'%&()# & )+&, %!, )* -$)* $, . )*/ ))) & )2 &,  & ) * '34( '5+(! '!2%( && % &5 )+ & & $& && ) * %   5 & $)* & )! ! #! $ % '%(# '$(* +, %!, * -$* $,. */ 0,-1* $ 2, * '34( '5+(! '!2%( % 5 + $ * % 5 * $*! 62 7*$ 8 97$ : ; * < = ; 5345+!2%* 5 %!, * $ % 7 $ 5'!2>( '!>(* < $ 1 # *$! * / $

Nadere informatie

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen?

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen? Edo van Uchelen KLARA DE KIKKER Kikkers zijn amfibieën, net als padden en salamanders. Ze leven zowel op het land als in het water. In poelen en beken leggen ze eitjes. Reigers en andere dieren eten graag

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon.

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 26 mei 2017 Gids: Pim Julsing Om 8.00 uur ontmoette ik langs de Knardijk een, zo zou later blijken, vriendelijk stel uit Amsterdam. We besloten eerst de route te lopen

Nadere informatie

Bepalen van populatieniveaus van enkele doortrekkende en overwinterende watervogels ten behoeve van S-IHD Schorren en polders van de Benedenschelde

Bepalen van populatieniveaus van enkele doortrekkende en overwinterende watervogels ten behoeve van S-IHD Schorren en polders van de Benedenschelde Bepalen van populatieniveaus van enkele doortrekkende en overwinterende watervogels ten behoeve van S-IHD Schorren en polders van de Benedenschelde Nummer: INBO.A.2013.7 Datum advisering: 19 februari 2013

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden

Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Bijlage C. Instandhoudingsdoelen Nederlandse Natura 2000- gebieden Waddenzee Habitat H1110A H1140A Permanent overstroomde zandbanken (getijdengebied) Slik- en zandplaten, (getijdengebied) Behoud oppervlakte

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

miljoen watervogels geschoten

miljoen watervogels geschoten In Denemarken worden jaarlijks miljoen watervogels geschoten meer dan een Kjeld Hansen De laatste jaren is er ernstige kritiek geweest op de vogeljacht in Denemarken. In het bijzonder de zware druk op

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Oefeningen niveau 2 Reeks 1

Oefeningen niveau 2 Reeks 1 Oefeningen niveau 2 Reeks 1 1 HOE LEER IK TEKSTEN? Oefeningen niveau 2 Reeks 1 Schrijf hieronder kort hoe je teksten meestal leert. Wat doe je eerst, wat erna, wat dan verder? Welke problemen heb je vaak?

Nadere informatie

Kijk goed om je heen: hier woont Fenny graag.

Kijk goed om je heen: hier woont Fenny graag. 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Fenny Fuut. Ik woon in De Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik voor jullie in dit boekje

Nadere informatie

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Pinguins inhoud 1. Een bijzondere vogel 3 2. De woonplaats 5 3. Soorten pinguins 6 4. Pinguinweetjes 12 5. Filmpjes 14 Bronnen en foto s 15 Colofon en voorwaarden 16 2 1. Een bijzondere vogel Geen vleugels,

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

VRAAG 1. Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist. B: een afschotplan vereist

VRAAG 1. Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist. B: een afschotplan vereist VAK I WETGEVING VRAAG 1 Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist B: een afschotplan vereist C: alleen een afschotplan vereist voor bijzondere jacht bij nacht VRAAG 2 Jagers

Nadere informatie

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Doelstelling = Herkennen & begrijpen vogels (& vogelsporen) op het strand Indeling/opbouw STRANDVOGELS

Nadere informatie

VLAAMSERAAD VOORSTEL VAN JACHTDECREET

VLAAMSERAAD VOORSTEL VAN JACHTDECREET Stuk 481 (1990-1991) - Nr. 12 ARCHIEF VLAAMS E RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSERAAD ZITTING 1990-1991 8 JULI 1991 VOORSTEL VAN JACHTDECREET van de heren G. Beerden, J. Dufaux, F. Verberckmoes, M. Capoen en F.

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie Achter de Schotbalken Een evaluatie Sinds 2010 is de regeling van de toegang tot het gebied achter de schotbalken opnieuw onder de loep genomen. In het verleden was er een ontheffing nodig die was aan

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heerlijke dag. De zon scheen, maar de sluierbewolking maakte het fotograferen tot een prettige bezigheid. Er

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

De Wespendief. (Veldherkenning)

De Wespendief. (Veldherkenning) (Veldherkenning) R. KASTELIJN De Wespendief IN HET VELD IS VERWARRING MET DE BUIZERD EEN VEEL VOORKOMENDE FOUT. VOOR IEDEREEN DIE IN DE WESPENDIEF IS GEÏNTERESSEERD GELDT EEN ALGEMEEN ADVIES: GA IN HET

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018

Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018 Douwe's natuurnieuws 10 juni 2018 Lente Nieuw leven 'In mei leggen alle vogels een ei' is het spreekwoord, dat in de praktijk niet uitkomt. Een telefoontje over een groot ei dat er zomaar in een kommetje

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Zoogdierenwerkgroep. Infoavond Jacht in Vlaanderen

Zoogdierenwerkgroep. Infoavond Jacht in Vlaanderen Zoogdierenwerkgroep Infoavond Jacht in Vlaanderen De Vlaamse jachtregelgeving Algemene begrippen Jachtwildsoorten Jachtopeningstijden Toegestane en verboden jachtmiddelen en methoden FAQ s Algemene begrippen

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Torenvalk WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

Dirk Symens Herman Jacobs

Dirk Symens Herman Jacobs Dirk Symens Herman Jacobs INHOUD De regio De soorten De cijfers De terugmeldingen De conclusies De regio 1 2 3 4 5 6 7 8 Wouwse Plantage (Hopmeer) Nieuwmoer-Wuustwezel (Wezelse Hei) Bleeke Heide (Chaam)

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie