Lestip 'De wraak van Lorre'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lestip 'De wraak van Lorre'"

Transcriptie

1 Lestip 'De wraak van Lorre' Over het boek Papegaai Lorre kan zingen als een operazangeres. Door zijn kunsten is hij goud geld waard en op een slechte dag wordt hij ontvoerd. Baasje Joppe is verdrietig en gaat op onderzoek uit. Hoe kan het dat ineens iedereen in het dorp een papegaai lijkt te hebben? En wat hebben Malle Frits en Toni Panini er mee te maken? Of weet de roddelzieke Elsie Gember meer? Een grappig boek zoals je dat van Tosca Menten bent gewend. Auteur(s) Tosca Menten, Elly Hees (illustrator) Uitgeverij Van Goor / 2012 Aantal pagina's 176 p. ISBN Genre Prentenboek Doelgroep 2de leerjaar, 3de leerjaar Trefwoorden papegaaien, avonturenverhalen, humor Auteur lestip Nanna Cornelis Aan de slag Aanzet Wie heeft er een huisdier? Wie heeft er geen, maar zou er wel graag eentje willen hebben? Wie kent iemand met een ongewoon huisdier? Wie heeft al eens iets bijzonders meegemaakt met een huisdier? Vervolgens toon je de kinderen de cover van het boek. Daarop staat Lorre. Zo zien ze meteen over welk huisdier het boek zal gaan. De cover kan foute verwachtingen creëren over de verdere inhoud van het verhaal: het zou immers kunnen dat de kinderen aan een erg stoute of gevaarlijke papegaai denken. Het is interessant om daarop in te gaan zonder al iets over de inhoud te verklappen. Lager - Nederlands - Luisteren 1.1 Lager - Nederlands - Luisteren 1.9 Lager - Nederlands - Spreken 2.5 Lager - Nederlands - Spreken 2.6 Lager - Nederlands - Lezen 3.5 Lager - Muzische vorming - Beeld 1.3

2 Verwerkingsactiviteiten Inleiding en Hoofdstuk 1, 2 Het boek opent met een stukje voorgeschiedenis over Lorre, de papegaai. Dat inleidende hoofdstuk is geprint op een groene achtergrond. Sla dat stuk aanvankelijk over. Laat de kinderen eerst de eerste twee hoofdstukken lezen of lees ze samen. Het is van belang dat de kinderen de tekst mee kunnen volgen in het boek omdat er met tekst, kleur en compositie wordt gespeeld en er van de bladspiegel een bepaalde dynamiek uitgaat die echt bij het onderwerp past. Zo wordt wat de papegaai zegt telkens in een andere kleur en cursief weergegeven. Ga met de kinderen in op de uitspraken van Lorre de papegaai. Waar zou de papegaai vandaan komen? Wie zouden zijn vroegere baasjes geweest zijn? Waar zou hij leren spreken hebben? Waar zou hij zijn talenten leren ontdekken en ontwikkeld hebben. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop, maar beargumenteren hun gefantaseer (bijvoorbeeld: Lorre leefde vroeger op een schip van zeerovers. Hij was de papegaai van de hoofdman, die op een dag een andere rover achter na zat in een boom. Dat is de reden waarom de papegaai het aldoor over omhakken heeft ) De kinderen noteren hun ideeën kort. Lager - Nederlands - Luisteren 1.1 Lager - Nederlands - Luisteren 1.9 Lager - Nederlands - Spreken 2.5 Lager - Nederlands - Spreken 2.6 Lager - Nederlands - Lezen 3.5 Lager - Nederlands - Schrijven 4.4 Lager - Nederlands - Schrijven 4.8 Lager - Nederlands - Taalbeschouwing (overkoepelende attitudes) 6.1 Lager - Nederlands - Taalbeschouwing (taalsysteem) 6.5 Hoofdstuk 3 Lees hoofdstuk 3. Daarin wordt meer verteld over papegaaien. Laat de kinderen (informatieve) boeken meebrengen over papegaaien en aan elkaar vertellen wat ze te weten gekomen zijn over de dieren. Je kan het onderwerp uitbreiden naar vogels in het algemeen en er een les wereldoriëntatie over vogels aan koppelen. Ga bijvoorbeeld in op het verschil tussen stand- en trekvogels, over hoe vogels aangepast zijn aan hun omgeving, op roofvogels, op uilen, op het nut van vogels (het zijn insecteneters, zadenverspreiders, rattenvangers ), op bijzondere vogels (vogels die kunnen praten, vogels die heel bijzondere nesten bouwen, supersnelle vogels...), etc. Interessante titels bij deze opdracht kunnen zijn: Ik wil vleugels, Vogels om je heen ontdekken en Als de dieren staken (zie: Bibliografie). Lager - Wereldoriëntatie - Natuur (algemene vaardigheden) 1.1 Lager - Wereldoriëntatie - Natuur (algemene vaardigheden) 1.2 Lager - Wereldoriëntatie - Brongebruik 7 Na hoofdstuk 8 Bespreek met de kinderen de inhoud van de voorbije hoofdstukken. Stuur het gesprek in de richting van het personage Elsie Gember ( de pratende krant ). Ga dieper in op het onderwerp dingen aan elkaar doorvertellen. Link dit aan een gesprek over geschiedenis en de bronnen die we hebben om die geschiedenis overgeleverd te krijgen. Welke bronnen zouden het betrouwbaarst zijn? Schriftelijke of mondelinge?

3 Om de (on)betrouwbaarheid van de mondelinge bronnen te demonstreren, kan je volgend spelletje spelen. Selecteer vijf kinderen. Vier wachten buiten, eentje blijft binnen. Lees een kort krantenberichtje voor, liefst een beetje sensationeel met wat cijfers erin, bijvoorbeeld: Twee drenkelingen hebben drieënveertig dagen op zee doorgebracht dobberend in een ijskist. Ze hadden slechts [...] mee als voedsel en legden maar liefst [...] kilometer af in oostelijke richting. Laat één leerling terug binnen komen. De eerste leerling vertelt het krantenbericht door aan de tweede. Daarna roep je de volgende leerling binnen en laat je de tweede leerling het krantenbericht aan de derde leerling vertellen, etc. De laatste leerling vertelt het krantenbericht hardop. Vergelijk zijn of haar versie met de originele versie. De klas geeft nadien feedback aan de vertellers. Het is een mooie gelegenheid om dieper in te gaan op thema s als roddelen, objectiviteit en subjectiviteit, waarheid, betrouwbare bronnen etc. Lager - Nederlands - Luisteren 1.1 Lager - Nederlands - Luisteren 1.9 Lager - Nederlands - Spreken 2.5 Lager - Nederlands - Spreken 2.6 Na hoofdstuk 12 Bijna alle buren van Jop nemen een papegaai. Laat de kinderen verzinnen wat die vogels allemaal zouden kunnen. Lees daarna hoofdstuk 13 voor tot aan het begin van de vijfde alinea op pagina 100: Ieiehieie! Krijg de hophop! gilde Mercedes. Geef de kinderen daarna de opdracht om per twee een geschiedenis te bedenken voor een sprekende vogel naar keuze. Ze verzinnen meteen een aantal vaste uitspraken die bij de vogel en zijn specifieke voorgeschiedenis zouden passen. Zo kan een vogel die een kapper als baasje had voortdurend roepen Alleen de puntjes? en het geluid van de tondeuse nabootsen: Dzzzjjjjjjzzzjjjj. Ze bedenken een korte dialoog waarin die vaste uitspraken en/of geluiden voorkomen. De kinderen lezen de stukjes nadien voor in de klas. De klas raadt waar de papegaai heeft gewoond. Je kan deze opdracht heel breed maken of ze strikt afbakenen. Kies wat aansluit bij de mogelijkheden van je klas. Als je de kinderen opgeeft dat het beroep van het baasje moet worden geraden, wordt de opdracht eenvoudiger. Lager - Nederlands - Schrijven 4.1 Lager - Nederlands - Schrijven 4.4 Lager - Nederlands - Schrijven 4.8 Lager - Sociale vaardigheden - domein relatiewijzen 1.2 Lager - Sociale vaardigheden - domein relatiewijzen 1.6 Lager - Sociale vaardigheden - domein gespreksconventies 2 Lager - Sociale vaardigheden - domein samenwerking 3 Na hoofdstuk 12 Bijna alle buren van Jop nemen een papegaai. Laat de kinderen verzinnen wat die vogels allemaal zouden kunnen. Lees daarna hoofdstuk 13 voor tot aan het begin van de vijfde alinea op pagina 100: Ieiehieie! Krijg de hophop! gilde Mercedes.

4 Geef de kinderen daarna de opdracht om per twee een geschiedenis te bedenken voor een sprekende vogel naar keuze. Ze verzinnen meteen een aantal vaste uitspraken die bij de vogel en zijn specifieke voorgeschiedenis zouden passen. Zo kan een vogel die een kapper als baasje had voortdurend roepen Alleen de puntjes? en het geluid van de tondeuse nabootsen: Dzzzjjjjjjzzzjjjj. Ze bedenken een korte dialoog waarin die vaste uitspraken en/of geluiden voorkomen. De kinderen lezen de stukjes nadien voor in de klas. De klas raadt waar de papegaai heeft gewoond. Je kan deze opdracht heel breed maken of ze strikt afbakenen. Kies wat aansluit bij de mogelijkheden van je klas. Als je de kinderen opgeeft dat het beroep van het baasje moet worden geraden, wordt de opdracht eenvoudiger. Lager - Nederlands - Schrijven 4.1 Lager - Nederlands - Schrijven 4.4 Lager - Nederlands - Schrijven 4.8 Lager - Sociale vaardigheden - domein relatiewijzen 1.2 Lager - Sociale vaardigheden - domein relatiewijzen 1.6 Lager - Sociale vaardigheden - domein gespreksconventies 2 Lager - Sociale vaardigheden - domein samenwerking 3 Na hoofdstuk 13 Jop en Saar hebben de rare vogel gezien bij Frits. Vooraan in het boek staat als opdracht: Voor alle vreemde vogels. Die opdracht kan de aanzet zijn voor volgende beeldende opdracht. Geef de leerlingen per twee of drie een groot tekenblad. Laat hen er om beurten met waskrijt een willekeurige lijn op tekenen die telkens begint en eindigt aan de bladrand. Eventueel kan je de willekeurigheid wat inperken: Teken een (rechte) lijn die twee bladranden raakt. Teken een (gebogen) lijn die vertrekt in één hoek van je blad en uiteindelijk eindigt in de tegenoverliggende andere hoek van je blad. Teken een (krullerige) lijn die drie verschillende bladranden raakt. Zo ontstaat er een soort ongestructureerd patroon van grillige vakjes. Laat de kinderen de vakjes invullen met structuren in waskrijt (stipjes, streepjes, bolletjes, boogjes...). Ze mogen maximum drie verschillende kleuren gebruiken. De kinderen knippen vervolgens de stukjes uit en schikken ze op een nieuw blad in de vorm van een vreemde vogel. De vogel wordt opgekleefd en eventueel van poten en snavel voorzien. Je kan de vogel laten inkleuren met ecoline. De kinderen kunnen een passende naam voor hun vogel of die van een ander bedenken. Eventueel verzinnen ze nog enkele bijzondere eigenschappen van de vogels. Ze kunnen zich laten inspireren door Verborgen vogels (zie: Bibliografie). Lager - Muzische vorming - Beeld 1.3 Lager - Muzische vorming - Beeld 1.5 Lager - Muzische vorming - Beeld 1.6 Slot Het is fijn om van hoofdstuk 18 tot hoofdstuk 22 (het laatste hoofdstuk) lekker door te lezen omdat je dan de spanning kan vasthouden. In de loop van het verhaal krijgen de kinderen vast in de gaten dat elk hoofdstuk eindigt met een bepaalde zegswijze dat volgens een vast patroon is opgebouwd: Zo ben je een geluksvogel, zo ben je een zielepiet of Zo vind je een wind vies, zo vind je hem supergrappig. Je kan aan het eind van het hoofdstuk

5 even wachten met het voorlezen van de zegswijze en er hen een passende laten bedenken. Vergelijk die daarna onmiddellijk met de spreuk die de auteur had bedacht. Naar aanleiding van die zegswijzen kan je een les geven rond spreekwoorden en zegswijzen. Je vindt veel spreekwoorden op: en Er bestaat ook een spreekwoordenspel dat je kan ontlenen bij DocAtlas in Antwerpen. Dat spel bestaat uit kaartjes waarop spreekwoorden uitgebeeld staan. Aan de kinderen om te raden om welke zegswijzen het gaat. Je kan de kinderen ook zelf zegswijzen laten verzinnen (al dan niet onderwerp- of klasgerelateerd) volgens het patroon van de zegswijzen in het boek, bij voorkeur in het Jeugdboekenweek-thema: Zo heb je schrik, zo ben je een held. Lager - Nederlands - Luisteren 1.1 Lager - Nederlands - Luisteren 1.9 Lager - Nederlands - Spreken 2.5 Lager - Nederlands - Spreken 2.6 Lager - Nederlands - Lezen 3.5 Lager - Nederlands - Taalbeschouwing (overkoepelende attitudes) 6.1 Lager - Nederlands - Taalbeschouwing (taalsysteem) 6.5 En verder Vreemde vogels Erg leuk is het om te googlen naar vreemde vogels. Zo vind je op een filmpje over de liervogel, een vogel die elk geluid kan imiteren. Op de site gaat het om een liervogel die een bouwplaats nabootst. Panamarenko s vogel De kunstenaar Panamarenko had als kleine jongen een bijzondere kauw, die hij allerlei kunstjes leerde. Je kan erover lezen in De kleine Panamarenko (zie: Bibliografie). Panamarenko hield zich later, tijdens zijn carrière als kunstenaar bezig met het thema vliegen. Je zou een project rond vliegen kunnen uitwerken, waarin je ook de vliegpogingen van kunstenaar-uitvinder Leonardo da Vinci betrekt. Muzikale vogel Lorre is dan wel een papegaai, maar zingt als een operazangeres. Leer de klas enkele operafragmenten en/of andere klassieke muziekfragmenten kennen. De Klara4Kids-cd s lenen zich daar uitstekend toe. Binnen dit thema is vooral Van aap tot zwaan interessant (zie: Bibliografie). Laat twee fragmenten van die cd horen, onder andere Dans van de vogels van Rimsky Korsakov, en laat de kinderen raden welk van beide fragmenten zich liet inspireren door vogels. Je kan verder ook vogelgeluiden laten beluisteren. Wie kan bepaalde vogels herkennen? Laat de kinderen de geluiden onomatopeeën neerschrijven. Bibliografie

6 Als de dieren staken Christian Bouchardy en Pierre Hézard (ill.) (Europese Jeugdbladen Pers, 1991) De kleine Panamarenko Brigitte Minne (De Eenhoorn, 2012) Ik wil vleugels Jan Paul Schutten en Angela de Vrede (ill.) (Querido, 2011) Van aap tot zwaan (Klara4Kids-cd) (EMI, 2010) Verborgen vogels Pitteau en Gervais (Lannoo, 2010) Vogels om je heen ontdekken Nicole de Cock (Van Goor, 2007) Woesssj Fleur Star (red.) en Wendy Horobin (red.) (Gottmer, 2010)

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen.

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen. Lestip 'Help! Help!' Over het boek Gevaar zit niet altijd waar je het verwacht. En redders in nood zijn niet altijd mannelijke helden. En niet alle sprookjes eindigen met een ridder die de prinses trouwt.

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis'

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Over het boek De kleine Meneer Minuscuul gaat in zijn notendopbootje vol kanonnen en koffers met kleren op zoek gaat naar een walvis. Maar uiteindelijk is hij misschien

Nadere informatie

Lestip 'Het is een boek!'

Lestip 'Het is een boek!' Lestip 'Het is een boek!' Over het boek Dit is een schitterend prentenboek over de confrontatie tussen multimedia en boeken. Aap en Ezel zitten tegenover elkaar in de zetel. Aap leest een boek, Ezel is

Nadere informatie

Lestips bij het boek 'De vijand'

Lestips bij het boek 'De vijand' Lestips bij het boek 'De vijand' Over het boek Het is oorlog. Er zijn twee soldaten. Elke soldaat heeft een handboek en een wapen. In het handboek leest de soldaat over de vijand. Die is wreed en wil hem

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Lestip 'Ik wil vleugels'

Lestip 'Ik wil vleugels' Lestip 'Ik wil vleugels' Over het boek Vogels zijn wonderlijke wezens! In dit boek kan je lezen en zien waarom ze zo speciaal zijn. Wat ze allemaal kunnen, hoe je ze kan onderscheiden van elkaar, wat de

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Lestip 'Meester Pompelmoes'

Lestip 'Meester Pompelmoes' Lestip 'Meester Pompelmoes' Over het boek Meest Pompelmoes is een beetje ouderwets, met zijn strikje en zijn brilletje, en hij is ook best streng. Maar hij is ook heel lief en grappig. Bovendien kan hij

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet Lestip 'Gijsje' Over het boek Een jongen vertelt het ontroerende verhaal van Gijsje, een gans die een bijzondere plaats innam in zijn familie. Hij vertelt hoe Gijsje in hun leven kwam, hoe de gans hem

Nadere informatie

Lestip 'Olle' Over het boek. Aan de slag. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten

Lestip 'Olle' Over het boek. Aan de slag. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten Lestip 'Olle' Over het boek Olle is een hond. Hij is slim, een beetje eigenwijs, maar ook heel vriendelijk. Hij woont op een boerderij in de polder. Maar er is er iets heel merkwaardigs met Olle. Hij praat.

Nadere informatie

Lestip 'Huisbeestenboel'

Lestip 'Huisbeestenboel' Lestip 'Huisbeestenboel' Over het boek Een vogel, een kat, een vis, een konijn, een hond... Wat doen al deze huisdieren als ze alleen thuis zijn? Niet braaf in de stoel of in hun kooi blijven zitten, zoveel

Nadere informatie

Lestip 'William wil de wereld zien'

Lestip 'William wil de wereld zien' Lestip 'William wil de wereld zien' Over het boek William is de drukste thuis. Hij is heftig en wild en fel. Op een dag heeft hij er genoeg van. Hij staat recht en kondigt aan dat hij de wereld wil zien.

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Lestip 'Voel je wat ik voel?'

Lestip 'Voel je wat ik voel?' Lestip 'Voel je wat ik voel?' Over het boek Blozende wangen, ruziënde ouders, scherven van vriendschap en snippers van geluk, ze komen allemaal aan bod in deze bundel. Hij bevat meer dan 150 gedichten

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Over het boek Lang geleden droomde de Chinese keizer van een tuin. Een tuin vol avontuur en mysterie, de mooiste tuin ooit, de Tuin der Tuinen. Want de

Nadere informatie

Verwerkingsactiviteiten

Verwerkingsactiviteiten Lestip 'Gilgamesj' Over het boek Een verhaal dat 5000 jaar geleden op kleitabletten werd opgeschreven en dat nog altijd wordt gelezen... dat moet wel een bijzonder verhaal zijn. Het gaat over koning Gilgamesj

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe

Lesbrief. Vliegende Koe Lesbrief Vliegende Koe De Stilte danst Vliegende Koe U gaat met de kinderen naar een voorstelling kijken van dansgezelschap De Stilte. Ter introductie van het gezelschap kunt u het volgende filmpje bekijken.

Nadere informatie

Lestip 'Een boekje tuin'

Lestip 'Een boekje tuin' Lestip 'Een boekje tuin' Over het boek Een boek over de tuin in de vier seizoenen, maar niet zoals je verwacht! Je krijgt antwoord op de gekste vragen: welke plant wordt door de indianen 'de voetafdruk

Nadere informatie

Lestip 'Moeder nummer nul'

Lestip 'Moeder nummer nul' Lestip 'Moeder nummer nul' Over het boek Fejzo is geadopteerd en weet niets over zijn natuurlijke moeder. Door in het park Maud te leren kennen, raakt hij plots geïnteresseerd in zijn echte moeder. Heeft

Nadere informatie

Lestip 'Louize en de Listige Kat'

Lestip 'Louize en de Listige Kat' Lestip 'Louize en de Listige Kat' Over het boek Juffrouw Louize de Vries en haar geheimzinnige vriend Meneer Norbert houden van mysteries oplossen. Wanneer in de buurt juwelendiefstallen plaatsvinden en

Nadere informatie

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren'

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Over het boek Op het eiland Qrom waait zo n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren

Nadere informatie

Lestip 'Dagboek van een wombat'

Lestip 'Dagboek van een wombat' Lestip 'Dagboek van een wombat' Over het boek Mottenbal, een vertederende en eigenwijze wombat, doet de hele dag niet veel meer dan slapen, eten en zich af en toe eens lekker krabben. Maar zelfs een wombat

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Lestip 'Verdriet' Over het boek. Aan de slag. Voor het lezen. a. Werken met twee prenten

Lestip 'Verdriet' Over het boek. Aan de slag. Voor het lezen. a. Werken met twee prenten Lestip 'Verdriet' Over het boek Je zou het niet meteen zeggen wanneer je hem ziet, maar Michael Rosen heeft verdriet. Zijn zoon Eddie is dood. In dit boek vertelt hij hoe dat voelt, verdrietig zijn. De

Nadere informatie

Lestip 'Hoe maak ik tijd?'

Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Over het boek Felix moet van zijn mama alleen op bezoek bij zijn tante Zweem. Wanneer hij zegt dat hij 'Geen tijd' heeft, zegt zijn mama: 'Dan maak je maar tijd!' Felix vindt

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?'

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Over het boek Het boek gaat over bedreigde dieren zoals de tijger. Maar ook over de dodo en andere uitgestorven beesten. Die zijn verdwenen omdat ze zich niet aan hun

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lestip 'Hip en Pip' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Hip en Pip' Over het boek. Aanzet Lestip 'Hip en Pip' Over het boek Hip houdt van zijn luilekkerhondenleventje bij Eef. Als Eef de pup Pip in huis haalt, moet Hip alle aandacht delen. Dat vindt hij maar niks en hij bedenkt de ene na de

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder'

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Over het boek Op een dag ontsnapt er een blauw paardje uit een schilderij van Kandinsky. Niemand kan het zien behalve meneer Kandinsky zelf. Het paardje zet zijn

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Lestip 'Roodkapje was een toffe meid'

Lestip 'Roodkapje was een toffe meid' Lestip 'Roodkapje was een toffe meid' Over het boek Je denkt natuurlijk dat je alle sprookjes kent. Maar in dit boek hebben de sprookjes wel wat verrassingen in petto. Roodkapje trouwt met de jager een

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?'

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Over het boek Een royaal prentenboek is dit, waarin bakerrijmpjes en versjes functioneel werden verwerkt. De zoektocht van Dries naar zijn zusje Lies brengt je doorheen

Nadere informatie

Lestip 'De grote hamster massamoord'

Lestip 'De grote hamster massamoord' Lestip 'De grote hamster massamoord' Over het boek Anna moet voor school een opstel schrijven over Wat-ik-in-de-zomervakantie-heb-gedaan, maar eerst wil ze vertellen over iets anders. Over de Grote Hamstermassamoord,

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les Dag 3 Monsters in akelige doosjes Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: monsternamen en raadseltjes verzinnen Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Monsternamen verzinnen

Nadere informatie

Lestip 'Pomelo groeit'

Lestip 'Pomelo groeit' Lestip 'Pomelo groeit' Over het boek Pomelo het olifantje is gegroeid en voelt zich de hemel te rijk. Maar hij stelt zich ook een paar vragen: mag je, als je groot bent, alles doen wat je maar wilt? Groei

Nadere informatie

Lestip 'De schepping van de vlinders'

Lestip 'De schepping van de vlinders' Lestip 'De schepping van de vlinders' Over het boek Twee groepen ontwerpers hebben alles wat leeft bedacht. De ene groep heeft de dieren gemaakt, de andere de planten. Maar nu zorgt Arno voor problemen.

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

workshop bij Rodica en Dodica

workshop bij Rodica en Dodica workshop bij Rodica en Dodica vier gedichten van Paul van Ostaijen met tekeningen van Paul Verrept taijen, met bij elk zins morgens de dingen, de que nègre, en Rodica en r al met groot succes ansee. Nu

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen'

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Over het boek Otto-Jan houdt niet van lezen. Hij doet er dan ook alles voor om niet te moeten lezen. Dat is hem altijd goed gelukt en hij kreeg zelfs hulp van zijn

Nadere informatie

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Lestip 'Het rijmt' Over het boek Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Een gevarieerde verzameling van versjes en vooral liedjes die Ted van Lieshout schreef voor verschillende muziekproducties

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Lestip 'Hotel de grote L'

Lestip 'Hotel de grote L' Lestip 'Hotel de grote L' Over het boek Een overleden moeder, een vader die een hartaanval krijgt en drie zussen die zo raar zijn; dat is met geen pen te beschrijven. Kos is de enige jongen in het gezin

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Lestip 'Wervelwind' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Wervelwind' Over het boek. Aanzet Lestip 'Wervelwind' Over het boek Wervelwind is het derde boek over Bet, de jongste dochter uit een gezin van vijf meisjes. Bet is een wiebelkont, een taterwater en een wervelwind. Ze is intussen elf jaar

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Griezelverhaal. Doelgroep Tweede, derde graad

Griezelverhaal. Doelgroep Tweede, derde graad Griezelverhaal Doelgroep Tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven, individueel of in duo s, een griezelverhaal. Ze lezen het verhaal voor aan hun klasgenoten. De verhalen worden

Nadere informatie

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad

De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Beste ouders, De knapzak voor de kleuterschool/1 ste graad Dit is het knapzakje van de tweede kleuterklas. Waar is uw kleuter knap in? Wat zijn zijn/haar talenten? Uw kind is volop bezig die te ontdekken,

Nadere informatie

Echte helden. ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Echte helden. ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Grappig, spannend, heldhaftig: de avonturen van Frederik Kikker! Frederik Kikker

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Lestip 'De gouden kooi'

Lestip 'De gouden kooi' Lestip 'De gouden kooi' Over het boek Valentina, prinses en verwend nest, verzamelt spullen en vogels. Ze stuurt dienaren op vogeljacht over de hele wereld naar bijzondere vogels en hakt hen de kop af

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lestip 'Evi, Nick en ik'

Lestip 'Evi, Nick en ik' Lestip 'Evi, Nick en ik' Over het boek Flora vindt het heerlijk om in de vakanties haar vader, die hovenier is, te helpen om tuinen aan te leggen. Deze zomer worden haar plannen echter doorkruist: door

Nadere informatie

Mijn WERKSTUK in 10 stappen

Mijn WERKSTUK in 10 stappen Mijn WERKSTUK in 10 stappen Stap 1. Stap 2. Stap 3. Stap 4. Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9 Stap 10 Wat is je onderwerp? Ik schrijf een motivatie. Woordveld maken en ordenen Ik stel drie vragen op waarmee

Nadere informatie

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden MUZISCHE VORMING Visie en voorbeelden WAT IS MUZISCHE VORMING? Muzikale vorming Muzische vorming is veel breder. Het is een verzamelnaam van meerdere domeinen: drama, beeld, media, beweging/dans, woord

Nadere informatie

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 Klavertje Een: De hut van Marion van de Coolwijk, AVI 2 Klavertje Twee: De draak van Harmen van Straaten,

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

Vragenlijst naar eigenschappen en kwaliteiten

Vragenlijst naar eigenschappen en kwaliteiten Vragenlijst naar eigenschappen en kwaliteiten Lisa van Impelen, Vivian Snouckaert, Annelies Spek (2017) Autisme Expertisecentrum Invullen van de vragenlijst: Deze vragenlijst bestaat uit een aantal vragen

Nadere informatie

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult'

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Over het boek Job gaat met zijn ouders op reis naar Parijs. Daar hebben ze belangrijk nieuws te vertellen: Job wordt grote broer! Job reageert koeltjes:

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK Eindtermen: Wereldoriëntatie 3.1* ; 4.13 ; 4.15 ; 5.8 ; 5.9* Sociale vaardigheden 1.6 ; 3 Nederlands 2.9* ; 2.10* ; 3.4 ; 4.6 ; 4.7 Muzische vorming Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Drie dappere paardjes Prentenboek

Drie dappere paardjes Prentenboek Prentenboek Leeftijd 3+ Thema Paarden, pony s Boerderij Paardrijden Wat wil je later worden? Beroepen Dapper zijn Circus Schrijver: Rian Visser Illustrator: Margriet van Noort Uitgeverij Gottmer ISBN 9789025752378

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Lestip 'Wie is dat op dit uur?'

Lestip 'Wie is dat op dit uur?' Lestip 'Wie is dat op dit uur?' Over het boek Lemony Snicket, bijna 13, mag voor een geheime organisatie aan de slag. De geheimzinnige S. Theodora Markson leert hem de kneepjes van het spionnenvak. Zijn

Nadere informatie