Workshop Waterschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Waterschappen"

Transcriptie

1 Workshop Waterschappen (individueel) 1. VOER DE WIZARD IN ALS NOG NIET IS GEDAAN Heeft u thuis nog geen account aangemaakt, begin dan met het invoeren van de wizard. U gaat naar Start daar met MijnGeldzaken.nl. 2. CONTROLEER UW INVOER We gaan nu een controle doen op een aantal belangrijke bezittingenkaartjes die zijn aangemaakt! Ga naar Mijn Bezittingen / Huidige Situatie. Werk a. Klik op Werk en controleer uw werkkaartjes en eventueel die van uw partner. Open het kaartje door op het potloodje te klikken in de rechterbovenhoek van het kaartje. Verander de omschrijving van het werk-kaartje in de naam van uw werkgever. b. Laat u een deel van uw IKB budget uitkeren? Dan kunt u dit deel optellen bij uw bruto jaarsalaris op bovenstaande kaartje. Het bedrag dat hier staat dient uw totale bruto jaarsalaris te zijn inclusief uitgekeerd IKB. Pensioen We gaan nu uw pensioenkaartjes controleren. Ga terug naar Mijn Bezittingen / Huidige situatie. 1. Heeft u al uw pensioengegevens opgehaald bij MijnPensioenoverzicht.nl en ingelezen in MijnGeldzaken.nl. Zo niet dan is dit handig om thuis te doen. U kunt dit ook tijdens de workshop doen maar u heeft daarvoor wel een DigiD nodig. Daarnaast wordt er een bestand gedownload. Vergeet die dan niet van de PC te verwijderen! Ga naar MijnPensioenoverzicht en login met uw DigiD. Doorloop alle stapen. Op de laatste pagina kunt u dan klikken op gegevens uitwisseling. U download dan al uw pensioengegevens.

2 2. Het gedownloade bestand kunt u uploaden in MijnGeldzaken.nl via knop Pensioengegevens uploaden (2) 3. Controleer de aangemaakte pensioenkaartjes en of dit volgens u compleet is. Klik op Pensioen (3) 4. Belangrijk om nu te doen! Zorg dat uw huidige pensioen gekoppeld is aan uw werk. Klik op het potloodje van uw huidige pensioenkaartje. Controleer dan of bij (4) uw huidige werksituatie staat. 5. Doe dit eventueel ook voor het pensioen van uw partner bij het pensioenkaartje van uw partner. Koppel deze aan het werkkaartje van uw partner. Stel gerust vragen aan de adviseur!

3 Uitgaven Het is belangrijk dat u een goede inschatting maakt van uw maandelijkse uitgaven aan levensonderhoud. Dit bedrag is inclusief geld dat u besteedt aan vakanties, uitgaan etc.. Er zijn verschillende manieren om dit bedrag te bepalen. Tijdens de workshop raden we aan om alleen de controle bij A te doen. Controle B is iets wat u later thuis kunt doen.: a. Klopt het bedrag dat u jaarlijks spaart? Ga naar Mijn Planning / Plan in detail (1). Kies links voor het tabblad financiële onderbouwing (2). Kies bijvoorbeeld het komende jaar 2016 of 2017 (3). Onderaan staat nu (4) hoeveel u verwacht te gaan sparen of te ontsparen (u geeft minder of meer uit dan er binnen komt) op basis van de inkomsten en uitgaven die er boven staan vermeld. Dit bedrag is gelijk aan de zwarte lijn in de grafiek die het verschil weergeeft tussen inkomsten en uitgaven (4). Klopt dit bedrag ongeveer dat u jaarlijks spaart? Mist u inkomsten en uitgaven dan kunt u deze toevoegen bij Mijn Bezittingen / Huidige situatie. We zien vaak dat kosten van levensonderhoud te laag worden ingeschat. Op dat moment wordt er in de planning meer gespaard dan in werkelijkheid het geval zal zijn. Is dat bij u ook het geval, verhoog dan de uitgaven aan levensonderhoud bij Mijn Bezittingen / Uitgaven. U gaat dan naar het kaartje levensonderhoud. Drukt op het potloodje en past het bedrag aan. Na opslaan, zal in de planning het nieuwe bedrag worden meegenomen.

4 b. Vergelijk uw uitgaven met Nibud-norm (kunt u thuis doen) Ga naar Mijn Huishoudboekje / Overzicht. Heeft u nog geen transacties ingelezen dan dient u deze eerst bij uw bank te exporteren (csv bestand of txt bestand) en daarna te importeren via de groene knop.

5 Bij het inlezen van transacties worden de uitgaven en inkomsten voor een groot deel automatisch gecategoriseerd. Helaas lukt dit niet voor alle transacties. U kunt deze zelf een categorie geven. Selecteer alle ongecategoriseerde transacties (2). Bewerk daarna de transactie (3) en voeg de juiste categorie toe aan de transactie (4). Ga nu naar Mijn Huishoudboekje / vergelijk Nibud. Hier kunt u goed uw uitgaven vergelijken met de Nibud-norm. Het meest logische is om dit te doen op basis van gemiddeld (5). De basis-norm is wat als minimum uitgaven wordt beschouwd.

6 Verzekeringen Via ABP is een aanvulling bij Arbeidsongeschiktheid verzekerd, het zogenaamde arbeidsongeschikheidspensioen. Deze vult aan tot 80% van uw inkomen. Ga naar Mijn bezittingen/huidige Situatie/Verzekeringen. Klik rechts bovenop de knop Toevoegen. Voeg het kaartje WGA Verzekering toe. Vul als ingangsdatum een datum in van 31/12/2014 indien de verzekering als bestaat. Vul als einddatum in de datum dat u verwacht met pensioen te gaan. Geef aan WGA hiaat verzekerd = ja en WGA aanvulling verzekerd = ja. Vul vervolgens in: Aanvullen tot 80% (staat standaard 70%). Sla het kaartje op (u moet daarvoor iets naar benden scrollen). Uw arbeidsongeschiktheidspensioen is nu opgenomen.

7 Heeft u een inkomen dat hoger is dan het Max. dagloon, dan dient u ook de WIA excedentverzekering in te vullen. 3. BEKIJK UW FINANCIËLE GEZONDHEID IN HET FPK OVERZICHT Ga naar Mijn Planning / FPK Overzicht. Bekijk de stoplichten bij de verschillende risicoscenario s. Heeft u een rood of oranje stoplicht klik dan daarop. Heeft u alleen maar groene stoplichten dan heeft u het in alle omstandigheden goed geregeld! Klik dan op het stoplicht overlijden. 4. BEKIJK UW PLAN IN DETAIL U ziet nu hoe u er voor staat bij het gekozen risico-scenario (1). Klik op tabblad vermogen en toon ook uw vermogenssaldo door op de legenda te klikken. Bekijk uw vermogen in het jaar 2025 door op de grafiek te klikken in het jaar Links ziet u nu de cijferonderbouwing verschijnen. Klik nu links weer op het tabblad uitleg (oogje bij (2)). De grafiek wordt hier uitgelegd voor uw situatie en u ziet met stoplichten of er problemen zijn tot pensioen en/of tijdens pensioen. Klik op deze stoplichten (2) en zie dat de uitleg veranderd. Er wordt uitleg gegeven over uw situatie tot pensioen en tijdens pensioen. Heeft u een rood of oranje stoplicht klik dan daar op. Onder de tekst verschijnt een knop oplossen (3). Nu wordt in 3 stappen tips gegeven hoe mogelijk het probleem is op te lossen.

8 5. SPEEL UW TOEKOMST IN DE ZANDBAK Als u problemen heeft of een levenskeuze wilt evalueren dan biedt de zandbak de mogelijkheid om te experimenteren met mogelijke oplossingen. Zo kunt u in de zandbak ook bekijken welke dromen te verwezenlijken zijn. Bijvoorbeeld het kopen van een boot of eerder met pensioen gaan. Ga nu naar Mijn Bezittingen/ Zandbak. Eventueel kunt u onder de titel Mijn zandbak klikken om de instructievideo te bekijken. Wij gaan er vanuit dat de zandbak leeg is. Maak deze anders eerst leeg door op de knop zandbak leegmaken te klikken. Voor de workshop gaan we het volgende doen: u wilt 2 jaar eerder stoppen met werken, een boot kopen, en tijdens uw pensioen verwacht u minder / of meer uit te geven dan nu. Voer dit in de zandbak in. U klikt eerst op Werk en beantwoordt dan de vragen. Daarna klikt u op Grote uitgaven / inkomsten en daarna op Levensonderhoud (scrollen naar rechts). Bereken nu uw FPK cijfer voor de zandbak door op berekenen te klikken onder het cijfer van FPK zandbak (deze berekening duurt even, u kunt gewoon doorwerken en later teruggaan om berekening te zien). Bekijk nu uw nieuwe situatie bij Mijn Planning / Situatie in detail. U kunt hier ook goed uw huidige situatie vergelijken met die van de gemaakte zandbak situatie. Thuis verder maar vergeet niet: Uit te loggen (rechtsboven) Cookies te verwijderen (ctrl/shift/delete gelijktijdig indrukken, en dan verwijderen cookies)

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Inleiding: Wat kan je met youtube doen? Je kan filmpjes die je zelf heb gemaakt op internet zetten. en je kan ook filmpjes van anderen bekijken

Inleiding: Wat kan je met youtube doen? Je kan filmpjes die je zelf heb gemaakt op internet zetten. en je kan ook filmpjes van anderen bekijken Inhouds opgave: 1. Account aanmaken. 2 2. Toevoegen aan favorieten. 4 3. Hoe upload je filmpjes naar youtube 5 4. Hoe download je filmpjes van youtube. 6 Inleiding: Wat kan je met youtube doen? Je kan

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen

Daarvan kan ik niet rondkomen uwv.nl werk.nl Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt,

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Handige toepassingen in Outlook

Handige toepassingen in Outlook Handige toepassingen in Outlook www.hetbeterewerken.nl info@hetbeterewerken.nl t: 0343444255 of M: 0655707201 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. hetbeterewerken

Nadere informatie

Je opent eerst de aanvraag. Om een kandidaat voor te stellen klik je vervolgens op kandidaat aanbieden.

Je opent eerst de aanvraag. Om een kandidaat voor te stellen klik je vervolgens op kandidaat aanbieden. HANDLEIDING INHUURDESK ZIGGO Hoe kan ik inloggen? De Inhuurdesk Ziggo is bereikbaar via de volgende internetpagina: http://inhuurdeskziggo.nl. Hier kan je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig je pensioen regelen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig je pensioen regelen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig je pensioen regelen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die wil weten wat je kunt doen om

Nadere informatie

LIVE WEBINAR UITZENDEN

LIVE WEBINAR UITZENDEN LIVE WEBINAR UITZENDEN met Google Hangouts on Air WEBINARGEEK.COM INTRODUCTIE Voor het uitzenden van een live webinar met WebinarGeek heb je een Google account nodig. Dat is nodig omdat er gebruik wordt

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Handleiding ATOSI voor TP

Handleiding ATOSI voor TP Handleiding ATOSI voor TP Snel en up-to-date offreren met Atosi Voor u ligt de handleiding van Atosi, dé offertesoftware voor online premies berekenen en offertes aanvragen. Atosi is gebruiksvriendelijke,

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt U blijft zelf invloed houden op wanneer u stopt met werken www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014.

Nadere informatie

Hoe voeg ik een gebruiker toe aan mijn account? 2. Hoe koppel ik bestaande gebruikers aan meerdere voertuigen? 2

Hoe voeg ik een gebruiker toe aan mijn account? 2. Hoe koppel ik bestaande gebruikers aan meerdere voertuigen? 2 INHOUD Hoe voeg ik een gebruiker toe aan mijn account? 2 Hoe koppel ik bestaande gebruikers aan meerdere voertuigen? 2 Hoe voeg ik een extra voertuig toe? 2 Hoe wijzig ik een kenteken? 3 Hoe kan ik de

Nadere informatie

Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding

Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding Versie: Juli 2010, Revisie 2 Coachview.net: 2.05 Auteur(s): Remy Remery / Hilde Driehuis Inhoudsopgave VERWIJDEREN

Nadere informatie

Overgang naar een nieuw boekjaar

Overgang naar een nieuw boekjaar Overgang naar een nieuw boekjaar Met Unit 4 Multivers kunt u eenvoudig een nieuw boekjaar aanmaken en ervoor zorgen dat de balansgegevens worden doorgeboekt naar het nieuwe boekjaar. Onderstaand beschrijven

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) Internet Control Station Kijk op www.klikaanklikuit.nl /page/ mijn-ics-1000/ voor de meest recente gebruiksaanwijzing en updates. Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) ICS-1000 Het grootste gemak

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Inlezen gegevens; één stroom en één periode

Inlezen gegevens; één stroom en één periode Handleiding IDEP Inlezen gegevens; één stroom en één periode In deze korte handleiding wordt beschreven hoe je gegevens kunt inlezen voor één stroom en één periode. We bespreken waar je in te lezen bestand

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie