Wetenswaardigheden over de Uitbreiding van de EU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wetenswaardigheden over de Uitbreiding van de EU"

Transcriptie

1 NI NL-C Europese Commissie Wetenswaardigheden over de Uitbreiding van de EU Europese Commissie Directoraat-generaal Uitbreiding Eenheid A2: Informatie en communicatie Adres: Wetstraat 200, B 1049 Brussel Telefoon: (+32 2) , Fax: (+32 2)

2 Olli Rehn Commissaris verantwoordelijk voor uitbreiding VOORWOORD In 2009 vieren we een dubbel historisch jubileum. Ten eerste is het deze herfst twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ten tweede vieren we in mei de vijfde verjaardag van de uitbreiding van de Europese Unie (EU). Deze uitbreiding zorgde voor een succesvolle hereniging van Oost- en West-Europa. Europese Unie is tegenwoordig niet alleen groter, maar ook sterker, dynamischer en cultureel nóg diverser. Nu, vijf jaar later, heeft de uitbreiding van de EU voordelen gebracht voor inwoners van oude en nieuwe lidstaten. Economisch gezien is door de uitbreiding van export- en investeringsmogelijkheden meer werkgelegenheid gecreëerd voor burgers in de oude lidstaten, en is de levensstandaard in nieuwe lidstaten verbeterd. De uitbreiding heeft bijgedragen aan de versterking van democratie, stabiliteit en veiligheid in ons continent. Een uitgebreide Europese Unie heeft meer invloed bij onderhandelingen op mondiaal niveau, zoals over de klimaatverandering of de internationale financiële crisis. De Hoewel de meeste burgers van de EU de centrale doelstellingen van de uitbreiding steunen het vergroten van het gebied waarin vrede en stabiliteit heersen, democratie en welvaart in Europa blijven sommigen sceptisch ten aanzien van de voordelen. Brussel, maart 2009 Olli Rehn Het vooruitzicht om toe te treden tot de Europese Unie bevordert op dit moment hervormingen in de westelijke Balkanlanden en in Turkije. Deze brochure gaat in op de meest geuitte zorgen en maakt op een zakelijke manier de balans op van de uitbreiding van de EU. Graag nodig ik u uit, zelf uw eigen mening te vormen.

3 Welk effect heeft de uitbreiding op de veiligheid binnen de EU? uitbreidingsronden van de EU in de loop der jaren hebben bijgedragen. De grondslag van de Europese Unie wordt gevormd door gemeenschappelijke waarden en uitgangspunten. Elke Europese staat die deze respecteert kan het lidmaatschap aanvragen. Het lidmaatschap van de EU is een beslissing van vrije en democratische naties, die hebben besloten de Europese identiteit en hun staatkundige zelfstandigheid vrijwillig met anderen in de EU te delen. Hier gaat een belangrijke transformerende kracht van uit, die landen die zich willen aansluiten aanzet tot democratische hervormingen en economische liberalisering. De kern van de zogenaamde soft power aanpak van de EU is om binnen ons continent het gebied waar vrede, stabiliteit en welvaart heerst uit te breiden. De aantrekkingskracht van de EU is een beslissende factor geweest bij de vreedzame democratische transformatie van Midden- en Oost-Europa, en dit is nog steeds de drijvende kracht voor de hervormingen in de westelijke Balkanlanden en in Turkije. Wij hebben er bijzonder veel belang bij, dat wij stabiliteit exporteren naar onze buurlanden en instabiliteit niet importeren. Alle Europeanen profiteren van de grotere stabiliteit en vreedzame ontwikkeling waaraan de 2 Welke economische gevolgen heeft deze uitbreiding? Zowel de nieuwe als de oude leden, als de EU in haar geheel profiteren van de uitbreiding. De handel tussen de oude en de nieuwe lidstaten is in minder dan 10 jaar bijna verdrievoudigd (van 175 miljard in 1999 naar circa 500 miljard in 2007). Dit wordt nog beter geïllustreerd door de vervijfvoudiging van het handelsvolume tussen de nieuwe lidstaten onderling, van minder dan 15 naar 77 miljard euro in dezelfde periode. Dit was een beslissende factor die bijdroeg aan een stabiele jaarlijkse groei van 1,5 % in de werkgelegenheid in de nieuwe lidstaten, in de tijd van hun toetreding in 2004 tot het begin van de financiële crisis.

4 Dit toont ook in economische crisistijden aan dat uitbreiding niet een probleem is, maar juist een belangrijk deel van de oplossing voor het economisch herstel van Europa. Wij delen een gemeenschappelijk belang. Wat zijn de voordelen van de uitbreiding voor de burgers van de EU? In de eerste plaats profiteren alle Europeanen van de grotere stabiliteit en vreedzame ontwikkeling, waaraan de uitbreidingsronden van de EU in de loop der jaren hebben bijgedragen. Maar dat is nog niet alles. Doordat er meer dan 100 miljoen consumenten met een groeiende koopkracht bij zijn gekomen in de Europese binnenmarkt is de vraag naar producten van ondernemingen uit de oude lidstaten gestegen. Dit heeft bijgedragen aan het behoud van oude en het scheppen van nieuwe banen in eigen land. Zo komt iedere machine die door een Duits bedrijf in Polen wordt verkocht ten goede aan de inwoners van Duitsland. En iedere transactie van een Nederlandse bank in de nieuwe lidstaten komt ten goede aan de Nederlandse economie. Het invoeren van de Europese normen voor milieu- en gezondheidszorg door de nieuwe lidstaten, daarvan profiteren zowel inwoners van de oude als van de nieuwe lidstaten. De belangrijkste thema s bij de laatste toetredingsonderhandelingen waren de voedselveiligheid en de diergezondheid. De EU trof strenge maatregelen om de nieuwe leden op het niveau van de EU-standaard te brengen. Levensmiddelenindustrie, zuivelfabrieken en slachthuizen die niet aan de normen voldeden, zijn vóór de toetreding gesloten. Alleen die bedrijven die aan de eisen voldeden, mochten hun producten vervolgens in de gehele binnenmarkt verkopen. Het invoeren van specifieke waterrichtlijnen heeft geleid tot verbeteringen in de kwaliteit van drinkwater, evenals in de kwaliteit van zwemwater, oppervlakte- en binnenwateren. Ook de nucleaire veiligheid is door de uitbreiding verbeterd. In het kader van voor de toetreding opgelegde verplichtingen zijn meerdere kerncentrales gesloten die als een veiligheidsrisico werden gezien. De nieuwe lidstaten maken nu ook deel uit van het systeem voor 3

5 snelle gegevensuitwisseling bij een radiologische noodsituatie. Hierdoor is de veiligheid van de EU als geheel verbeterd. tachtig de gemeenschappelijke markt gesticht. Tegelijk werden het cohesie- en het regionale beleid verder ontwikkeld. Een van de resultaten van de uitbreiding is dat meer landen zich hebben aangesloten bij het Verdrag van Schengen. Hierdoor kunnen burgers van aangesloten landen veel eenvoudiger reizen binnen de EU. De integratie van de nieuwe lidstaten in de Europese binnenmarkt voor het vliegverkeer heeft geleid tot veiligere en goedkopere vluchten. Verder kunnen inwoners van de Europese Unie door de uitbreiding meer profiteren van handelsmogelijkheden en van studie- en werkgelegenheid in het buitenland. Na het toetreden van Zweden, Finland en Oostenrijk in de jaren negentig is de euro ingevoerd, tegelijkertijd werden er belangrijke stappen ondernomen op het vlak van buitenlandse en veiligheidspolitiek. In de diepte of in de breedte? De bezorgdheid dat een gemeenschap van 27 lidstaten aan beslisvaardigheid zou inboeten bleek ongegrond. Natuurlijk kan en moet het vermogen van de EU om efficiënt te functioneren nog verder worden verbeterd. We moeten de interne hervormingen doorzetten. Maar dat mag niet betekenen dat we onze taak om aan vrede en welvaart te werken, die de fundamentele belangen van de EU en haar inwoners dient, zomaar even kunnen vergeten. De combinatie van verdieping en verbreding heeft de EU sterker gemaakt en onze invloed in de wereldeconomie en in de politiek vergroot. Deze twee aspecten staan dan ook niet op gespannen voet met elkaar. Om verschillende redenen is zowel schaalvergroting als grotere diepgang noodzakelijk en zijn ze tot nu toe gelijk op gegaan. Zo werd bijvoorbeeld na de uitbreiding met Spanje, Portugal en Griekenland in de jaren 4 Sinds de toetredingen van 2004 is er grote vooruitgang geboekt op het gebied van recht, vrijheid en veiligheid. Sinds kort ligt de nadruk nu op economisch concurrentievermogen en klimaatverandering.

6 Te veel te snel? In 2004 en 2007 zijn twaalf nieuwe landen lid geworden van de Europese Unie. Deze hereniging van Europa vond echter niet plaats over een nacht ijs. Vijftien jaar na de val van de Berlijnse muur traden tien Midden- en Oost-Europese landen evenals Cyprus en Malta toe. In die jaren ondergingen deze landen een wezenlijke democratische en economische verandering, waarmee ze zich kwalificeerden voor het lidmaatschap van de EU. Voor twee landen, Bulgarije en Roemenië, voorzag de toetredingsovereenkomst extra veiligheidsnetten. Hiermee konden eventuele economische moeilijkheden en problemen met het functioneren van de binnenmarkt en justitiële en binnenlandse aangelegenheden verbonden aan de toetreding worden opgelost. Hoe worden uitbreidingen voorbereid? In 1993 heeft de EU precieze toetredingscriteria gedefinieerd (de criteria van Kopenhagen). Om tot de EU toe te kunnen treden, moet een land een stabiele democratie zijn waarin de beginselen van de rechtsstaat worden nageleefd; het moet de mensenrechten en de rechten van minderheden kunnen waarborgen en een markteconomie hebben die bestand is tegen de concurrentie van de interne markt. Verder moet het land in staat zijn om de wetgeving van de EU volledig in te voeren. De uitbreiding van 2004/2007 was beter voorbereid dan ooit tevoren in de geschiedenis van de EU. Al in 1991 ondertekende de EU met Hongarije en Polen, gevolgd door andere Midden- en OostEuropese landen, de eerste Europa overeenkomsten met daarin vastgelegd de eerste voorwaarden voor integratie in de EU. Op basis van deze overeenkomsten werd bijvoorbeeld in 2001 een vrijhandelszone opgericht voor 85 procent van de bilaterale handel. Dit heeft een handelsschok in mei 2004 helpen voorkomen. Rekening houdend met de zorgen van burgers en de ondertussen opgedane ervaringen heeft de EU verdere stappen ondernomen om de kwaliteit van het uitbreidingsproces te verbeteren. Tegenwoordig krijgen staatkundige hervormingen, goed bestuur, de beginselen van de rechtsstaat en de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en corruptie van af het begin een grotere nadruk. Ook schenkt men meer aandacht aan publieke 5

7 6

8 NIET CONTINENTALE EN OVERZEESE GEBIEDEN VAN DE LIDSTATEN Kandidaat lidstaten Kroatië Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië Açores (P) Turkije Ponta Delgada Madeira (P) Funchal Canarias (E) Guadeloupe (F) Potentiële kandidaten Las Palmas de Gran Canaria Albanië Guyane (F) Bosnië en Herzegovina Martinique (F) Réunion (F) Montenegro Servië Kosovo* * overeenkomstig Resolutie 1244/99 van de VN-Veiligheidsraad 7

9 opinie en maatschappelijke ontwikkeling. Om de gemaakte vooruitgang te meten zijn effectstudies ontwikkeld. Toetredingsonderhandelingen over specifieke beleidsvelden zijn pas mogelijk wanneer aan de strenge basisvoorwaarden is voldaan. Wie beslist? Elk belangrijk besluit dat leidt tot de toetreding van een land moet unaniem door de regeringen van de lidstaten van de EU in de Raad van de Europese Unie worden genomen. De leden van het Europees Parlement, die direct door de burgers van de EU worden gekozen, moeten hun toestemming geven. Zo worden alle besluiten met politieke gevolgen zowel door de diverse democratisch gekozen organen van elke lidstaat gedragen als op het niveau van de EU. In de toetredende landen geniet de Europese integratie over het algemeen brede nationale consensus. 8 Is de uitbreiding duur? De financiële ondersteuning vanuit de EU aan de nieuwe lidstaten vormt circa 0,2 procent van het bruto binnenlands product van de oude leden en zal tot 2013 tot 0,3 procent stijgen. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het economisch nut voor de EU als geheel. Deze middelen worden zo ingezet dat de hele EU hier profijt van heeft. De bouw van straten en wegen en andere infrastructurele projecten voor de nieuwe lidstaten worden vaak door bedrijven uit de oude lidstaten uitgevoerd. Ondernemingen in de hele unie profiteren van rechtszekerheid, minder corruptie en een betere infrastructuur. De inzet van financiële middelen voor de ontwikkeling van de economieën van de nieuwe lidstaten creëert zowel in de oude als in de nieuwe lidstaten handelsmogelijkheden.

10 Hoeveel werknemers zijn in de arbeidsmarkten van de oude lidstaten terechtgekomen? De mobiliteit van werknemers en het vrije personenverkeer zijn een basisprincipe van de Europese binnenmarkt. De prognoses van een massale toestroom van werknemers vanuit Midden- en Oost-Europa zijn niet uitgekomen. In de overgrote meerderheid van de lidstaten vormen burgers uit de nieuwe leden minder dan één procent van de beroepsbevolking. Uitzonderingen worden gevormd door Ierland (circa 5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (1,2 procent), waar de mobiliteitsstromen in 2006 een hoogtepunt bereikten en sindsdien weer zijn afgevlakt. Zijn bedrijven naar de nieuwe lidstaten verhuisd? Het verplaatsen van arbeidsplaatsen vanuit de oude naar de nieuwe lidstaten blijft een marginaal verschijnsel. Er zijn sinds 2004 geen aanwijzingen voor een stijgende trend in het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten. Ondernemingen zoeken altijd naar lagere productiekosten, grotere markten, technische innovaties en andere manieren om hun concurrentiepositie te behouden. Europese ondernemingen krijgen vooral concurrentie van de Verenigde Staten, China en India. Investeren in Midden- en OostEuropa in plaats van in landen buiten Europa kan eraan bijdragen, Europese arbeidsplaatsen in de industrie te behouden en groei te creëren in heel Europa. Het antwoord van Europa op de globalisering en de daarmee gepaard gaande economische uitdagingen kan op de lange termijn dus alleen worden gezocht in een verbeterd concurrentievermogen in combinatie met de ontwikkeling van onze sociale normen. Wat gebeurt er met de criminaliteit als de EU uitbreidt? Georganiseerde criminaliteit is niet aan grenzen gebonden en biedt reden tot grote bezorgdheid voor alle lidstaten. Door de uitbreiding kon de bestaande samenwerking bij politie en justitie binnen de EU ook in de nieuwe lidstaten volledig worden toegepast. De samenwerking is geïntensiveerd door 9

11 bijvoorbeeld gezamenlijke rechercheteams, uitwisseling van informatie en het invoeren van het Europese aanhoudingsbevel. De veiligheid langs de grenzen is verbeterd nadat de nieuwe leden de EU-normen bij de grenscontrole zijn gaan toepassen. De verhoogde samenwerking levert een bijdrage aan verbeterde bescherming van de burger in Europa. Van 2003 tot 2006 zijn de criminaliteitscijfers in totaal met circa vier procent gedaald. In de eerste zes maanden na het afschaffen van de interne Schengen grenscontroles tussen Duitsland en Polen in december 2007 was er een daling te zien in de misdaadcijfers en bij het aantal aanhoudingen. In sommige lidstaten is het aantal aangetroffen illegalen verminderd. geografische, culturele en historische eenheid. Geografische ligging is uiteraard belangrijk: zo is in 1987 de lidmaatschap aanvraag van Marokko afgewezen. De oostelijke grenzen van Europa zijn echter niet zo duidelijk als de afbakening door de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan. Aardrijkskundigen en historici zijn het nooit eens geworden over de definitieve grenzen van Europa. De EU is in de eerste plaats gebaseerd op gemeenschappelijke waarden. Haar grenzen zijn steeds verschoven als er een nieuwe lidstaat toetrad. Tegenwoordig richt het uitbreidingsbeleid zich op de landen van de westelijke Balkan en op Turkije. Is er een grens aan verdere uitbreiding? En Turkije? Volgens het EU-Verdrag kan elk Europees land dat de waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat respecteert het lidmaatschap van de EU aanvragen. Dit betekent echter niet, dat alle Europese landen het lidmaatschap ook daadwerkelijk zullen aanvragen of dat de EU alle aanvragen moet goedkeuren. Europa is een Turkije is een belangrijke strategische partner voor de EU voor onze stabiliteit en veiligheid, voor onze interesses op economisch gebied en in de energiesector, en bij ons streven bruggen te slaan tussen culturen. We hebben een lange geschiedenis van samenwerking. Turkije is al meer dan 50 jaar zowel lid van de NAVO 10

12 als vertegenwoordigd in de Raad van Europa. De associatieovereenkomst tussen Turkije en de Europese Unie is in 1963 ondertekend en de Douane-unie trad in 1995 in werking. Met het openen van de toetredingsonderhandelingen in 2005 hebben de EU-lidstaten besloten de aanvraag van Turkije om toe te treden tot de Europese Unie te erkennen. Om lid te worden van de EU moet Turkije eerst voldoen aan de strenge criteria voor lidmaatschap. De voortgang van de onderhandelingen hangt af van de mate waarin Turkije in staat is de noodzakelijke hervormingen uit te voeren. Veel Europeanen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de grote meerderheid van de Turkse burgers moslim is. De EU is gebaseerd op algemene waarden als respect voor de rechten van de mens, de rechtsstaat, tolerantie en het non-discriminatiebeginsel, en niet op religie. Centrale politieke criteria voor het lidmaatschap zijn vrijheid van geloof en de bescherming van minderheden. Dit is volledig verenigbaar met de islam. Waarom hebben de landen van de westelijke Balkan het lidmaatschap aangevraagd? De landen van de westelijke Balkan hebben voor een Europese identiteit gekozen. Een blik op de kaart volstaat om dit te begrijpen: ze zijn omgeven door lidstaten van de Europese Unie. Ze hebben een lange weg afgelegd sinds de oorlogen en interne conflicten die volgden op het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig. Deze landen een Europees perspectief bieden, is het beste instrument om hervormingen te bevorderen. Het versterkt de democratie en de regionale stabiliteit in het belang van heel Europa. Hoewel in het hele gebied georganiseerde criminaliteit en corruptie nog steeds een grote uitdaging vormen, hebben de landen van de westelijke Balkan sinds kort vooruitgang geboekt op dit terrein, mede door de ondersteuning vanuit de EU. Hierdoor verbeterde de samenwerking tussen politie en justitie zowel binnen dit gebied als ook tussen de regio en de EU. Dit komt de gehele ontwikkeling van de regio ten goede. 11

13 Als onderdeel van de EU-toetredingsondersteuning voor institutionele opbouw, helpen administratieve overheden van de lidstaten hun collega s op de Balkan bij het ontwikkelen en omzetten van strategieën om de veiligheid te bevorderen. EU-perspectief voor de landen aan onze oostelijke grenzen Gesprekken over Europees lidmaatschap voor landen als de Oekraïne, Moldavië of Georgië staan momenteel niet op de agenda. Elk besluit om een dergelijk perspectief te bieden moet unaniem door alle lidstaten samen worden genomen. De EU ondersteunt deze landen door middel van het Europees Nabuurschapsbeleid en het Eastern Partnership. De EU en de Oekraïne zijn in onderhandeling over een associatieovereenkomst die gericht is op verbeterde politieke samenwerking en economische integratie van de Oekraïne met de EU. De overeenkomst zal alle terreinen van politieke, economische en sectorale samenwerking omvatten: inclusief het instellen van een diepe en uitgebreide vrijhandelszone. Bovendien voorziet het Eastern Partnership in verbeterde 12 afspraken over het zekerstellen van energielevering, waar zowel de EU als deze nieuwe partners belang bij hebben. Ook voorziet het in meer financiële steun en, indien aan de veiligheidseisen is voldaan, gemakkelijker reizen naar de EU voor de burgers van de partnerlanden.

14 Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie Gratis nummer (*): De Europese Commissie of personen die namens de Europese Commissie optreden zijn niet aansprakelijk voor het gebruik dat van de volgende informatie wordt gemaakt (*) Als u mobiel of in een telefooncel of hotel belt, hebt u misschien geen toegang tot gratis nummers of kunnen kosten worden aangerekend. Europese Commissie Directoraat-generaal Uitbreiding Wetenswaardigheden over de Uitbreiding van de EU Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen S. 14,8 21 cm ISBN Meer gegevens over de Europese Unie vindt u op internet via de Europaserver ( Informatie over de uitbreiding van de Europese Unie is te vinden op de website van het Directoraat-generaal Uitbreiding ( Bibliografische gegevens bevinden zich aan het einde van deze publicatie. Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, 2009 ISBN Europese Gemeenschappen, 2009 Overneming met bronvermelding toegestaan. Printed in Belgium Gedrukt op chloorvrij gebleekt papier Waar kunt u EU-publicaties krijgen? Betaalde publicaties: bij de EU Bookshop ( bij uw boekhandel onder vermelding van titel, uitgever en/of ISBN-nummer; rechtstreeks bij een van onze verkoopagenten. U vindt de contactgegevens op of u kunt ze per fax aanvragen op (+352) Gratis publicaties: bij de EU Bookshop ( bij de vertegenwoordigingen en delegaties van de Europese Commissie. U vindt de contactgegevens op of u kunt ze per fax aanvragen op (+352)

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

DE UITBREIDING VAN DE UNIE

DE UITBREIDING VAN DE UNIE DE UITBREIDING VAN DE UNIE Op 1 juli 2013 is Kroatië de 28e lidstaat van de Europese Unie geworden. De toetreding van Kroatië volgde op die van Roemenië en Bulgarije, die op 1 januari 2007 plaatsvond,

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

DE UITBREIDING VAN DE UNIE

DE UITBREIDING VAN DE UNIE DE UITBREIDING VAN DE UNIE Op 1 juli 2013 is Kroatië de 28e lidstaat van de Europese Unie geworden. De toetreding van Kroatië volgde op die van Roemenië en Bulgarije, die op 1 januari 2007 plaatsvond,

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 18 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 40 A. TITEL 1) Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 23 (2008) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 147 A. TITEL Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds en

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Europese Commissie - Persbericht Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Brussel, 21 december 2018 Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk door een scholier 1646 woorden 23 juni 2004 4,5 90 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Opdracht Europese Unie: Opdracht 1: De Europese Unie bereidt zich voor

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

DE UITBREIDING VAN DE UNIE

DE UITBREIDING VAN DE UNIE DE UITBREIDING VAN DE UNIE Op 1 juli 2013 is Kroatië de 28e lidstaat van de Europese Unie geworden. De toetreding van Kroatië volgde op die van Roemenië en Bulgarije, die op 1 januari 2007 plaatsvond,

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie Productiviteit, concurrentiekracht en economische ontwikkeling Concurrentiekracht wordt vaak beschouwd als een indicatie voor succes of mislukking van economisch beleid. Letterlijk verwijst het begrip

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Profielwerkstuk Maatschappijleer Uitbreiding van de Europese Unie

Profielwerkstuk Maatschappijleer Uitbreiding van de Europese Unie Profielwerkstuk Maatschappijleer Uitbreiding van de Europese Unie Profielwerkstuk door een scholier 1933 woorden 26 mei 2003 5,8 48 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Uitbreiding van de Europese Unie

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU.

Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU. Praktische opdracht Economie Wat voor invloeden heeft de Europese gemeenschap gemaakt op EU. Praktische-opdracht door een scholier 1949 woorden 8 maart 2003 5,3 19 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

De toetreding van een nieuw land tot de Europese Unie: Hoe werkt dat? EEN 10 VOOR EUROPA. Informatiebureau in Nederland

De toetreding van een nieuw land tot de Europese Unie: Hoe werkt dat? EEN 10 VOOR EUROPA. Informatiebureau in Nederland Naam: Klas: De toetreding van een nieuw land tot de Europese Unie: Hoe werkt dat? EEN 10 VOOR EUROPA Informatiebureau in Nederland Introductie De lidstaten van de Europese Unie werken samen op verschillende

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Gewijzigd voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gewijzigd voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.11.2015 COM(2015) 575 final 2006/0036 (CNS) Gewijzigd voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting van de Multilaterale Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap

Nadere informatie

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld

5,2. 1.Het ontstaan van de Europese Unie. 2.Geschiedenis van de EU: Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1839 woorden 10 oktober 2002 5,2 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 1.Het ontstaan van de Europese Unie Op 18 april 1951 werd de eerste stap gezet richting een

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

De organisatie van de EU

De organisatie van de EU I De organisatie van de EU 1 Inleiding De Europese Unie (EU) bestaat inmiddels uit 28 lidstaten. Nadat zes lidstaten het samenwerkingsverband begonnen, hebben de EU en haar rechtsvoorgangers verschillende

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Europese integratie en uitbreiding van de Europese Unie. - Handleiding voor de docent -

Europese integratie en uitbreiding van de Europese Unie. - Handleiding voor de docent - Europese integratie en uitbreiding van de Europese Unie - Handleiding voor de docent - Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Lesplan 1: Historisch overzicht van de EU... 5 3 Lesplan 2: Landen die lid willen

Nadere informatie

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

Deel 2. Supranationale instellingen na 1945: op weg naar wereldvrede? 6. De Europese Unie

Deel 2. Supranationale instellingen na 1945: op weg naar wereldvrede? 6. De Europese Unie Deel 2. Supranationale instellingen na 1945: op weg naar wereldvrede? Supranationalisme is een manier waarop verschillende politieke gemeenschappen, verschillende staten, met elkaar samenwerken. Bevoegdheden

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

De groei van de Europese Unie

De groei van de Europese Unie De Europese Unie is een unieke internationale samenwerking. Kort na de Tweede Wereldoorlog startten zes landen met een Europese samenwerking om de vrede op het Europese continent te bewaren. Vandaag is

Nadere informatie

Minder asielzoekers in de Europese Unie

Minder asielzoekers in de Europese Unie Han Nicolaas en Arno Sprangers Het aantal asielverzoeken in de Europese Unie lag rond de eeuwwisseling op een niveau van bijna 400 duizend per jaar. Sindsdien is dit aantal sterk afgenomen. In 2003 was

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 23.5.2013 2012/0271(E) *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting

Nadere informatie

Wat is de Europese Unie?

Wat is de Europese Unie? Wat is de Europese Unie? De EU is Europees = gelegen in Europa De EU is een Unie = verenigt landen en mensen Laten we eens inzoomen: Wat hebben de Europeanen met elkaar gemeen? Hoe heeft de EU zich ontwikkeld?

Nadere informatie

Europa in een notendop

Europa in een notendop Europa in een notendop Wat is de Europese Unie? Europees Een unie = gelegen in Europa. = verenigt landen en mensen. Laten we eens verder kijken: Wat hebben de Europeanen gemeenschappelijk? Hoe heeft de

Nadere informatie

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Onderzoek gunstige prijsligging.

Onderzoek gunstige prijsligging. Onderzoek gunstige prijsligging. BMW 3 Serie Model 320D. 22 Eu-Lidstaten. Jordy Reijers Marketing/Onderzoek P van. Prijs 1 Inhoud Opgave Onderzoek informatie over Eu landen Welke landen hanteren de euro?

Nadere informatie

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Sessie 18 Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Waarom Youth

Nadere informatie

In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. KAMER

In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. KAMER Publicaties In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. Parlementaire stukken: KAMER 53 2538/001 (KAMER) 5-1875/1 (SENAAT) VAN 4 DECEMBER 2012 Verslag betreffende de gedachtewisseling

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen

Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen Europese Commissie Deze brochure is beschikbaar in alle officiële talen van de EU. Noch de Europese Commissie, noch enige persoon die optreedt in naam van de

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 9/06/2009 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Brunei 30/04/09 Nieuwe Overeenkomst.

Nadere informatie

Ik ben de Kaart. De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! DE LIDSTATEN GROEP 7 8

Ik ben de Kaart. De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! DE LIDSTATEN GROEP 7 8 Ik ben de Kaart De Kaart is een juffrouw, maar die is best een beetje ijdel! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goed kinderen, kijk even allemaal

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

DE WESTELIJKE BALKAN

DE WESTELIJKE BALKAN DE WESTELIJKE BALKAN De EU heeft een beleid ontwikkeld om de geleidelijke integratie van de landen van de westelijke Balkan in de Unie te ondersteunen. Op 1 juli 2013 trad Kroatië als eerste van de zeven

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

Beknopte gids over de euro

Beknopte gids over de euro Beknopte gids over de euro Economische en Financiële Zaken Over de euro De euro bestaat sinds 1999. Hij verscheen aanvankelijk alleen op loonstrookjes, rekeningen en facturen. Op 1 januari 2002 kwamen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 4 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Hoe is de EU tot stand gekomen?

Hoe is de EU tot stand gekomen? Verslag door? 2035 woorden 4 februari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoe is de EU tot stand gekomen? de geschiedenis de EU is tegenwoordig niet meer weg te denken van politieke tot economische

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 9 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Vroeger voerden Europese landen vaak oorlog met elkaar. De laatste keer was dat met de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Er zijn in die oorlog veel mensen gedood en er

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3659/1/01 REV 1 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 27 mei 2002 2001/0138 (COD) LEX 311 PE-CONS 3659/1/01 REV 1 TRANS 181 PECOS 199 CODEC 1126 VERORDENING (EG) Nr. /2002 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

Nadere informatie

In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. KAMER

In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. KAMER Publicaties In deze rubriek brengen we enkele publicaties onder de aandacht van de lezer. Parlementaire stukken: KAMER 53 2623/001 VAN 14 JANUARI 2013 Mededeling aan het Parlement - van Conventie nr. 189

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I Opgave 1 Kroatië toegetreden tot de EU Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 en figuur 1. Inleiding Kroatië is een van de staten in de Balkan die voorheen tot Joegoslavië behoorden. In 1991 verklaarde

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

TERUGGAAF VAN BUITENLANDSE BTW IN EUROPA

TERUGGAAF VAN BUITENLANDSE BTW IN EUROPA TERUGGAAF VAN BUITENLANDSE BTW IN EUROPA Fiscale topics TERUGGAAF VAN BUITENLANDSE BTW IN EUROPA Peter Raes Heidi Deschacht Marc Govers Vierde editie Antwerpen Cambridge Teruggaaf van buitenlandse btw

Nadere informatie

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999)

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Protocol van 3 juni 1999 Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Met toepassing van de artikelen 6 en 19, 2 van het Verdrag

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.5.2010 COM(2010)256 definitief 2010/0137 (COD) C7-0134/10 Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

EVS. European Voluntary Service

EVS. European Voluntary Service EVS European Voluntary Service Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Nationaal Agentschap (NA) voor Vlaanderen Waarom

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE EUROPESE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 37

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 37 41 (1997) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2009 Nr. 37 A. TITEL Aanvullend Protocol bij het Europees Verdrag inzake de overbrenging van gevonniste personen; Straatsburg,

Nadere informatie

De Europese Unie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De Europese Unie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres E i Kiwijs 08 September 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/32558 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: INHOUDSOPGAVE ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Artikel Europakunde. Carla van der Poel 20 juni 2007. Susanne de Jong Communicatie 2A

Artikel Europakunde. Carla van der Poel 20 juni 2007. Susanne de Jong Communicatie 2A Artikel Europakunde Carla van der Poel 20 juni 2007 Susanne de Jong Communicatie 2A Toetreding Turkije tot de EU Wat moet er allemaal voor gebeuren? Sinds 3 oktober 2005 zijn Turkije en de EU de onderhandelingen

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.6.2014 COM(2014) 386 final 2014/0197 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1215/2009 van de Raad

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten.

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten. 0 1 Werkblad: Geografie van Europa. Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. -a-geef de landen van Europa allemaal een eigen kleurtje. (je mag dezelfde kleur vaker gebruiken) -b-zet

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het voorstel voor een. Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het voorstel voor een. Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.3.2016 COM(2016) 156 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt met betrekking tot

Nadere informatie

WETGEVING INZAKE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN

WETGEVING INZAKE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN WETGEVING INZAKE GELIJKE KANSEN VOOR MANNEN EN VROUWEN IN DE EUROPESE UNIE Europese Commissie Noch de Europese Commissie, noch enige persoon die optreedt in naam van de Commissie kan verantwoordelijk worden

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 13 juni 2017 met het oog op de

Nadere informatie

Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016

Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016 Overzicht - Voorgedragen voor uitdrukkelijke goedkeuring vanaf januari 2012 tot 1 april 2016 Titel 1 Notawisseling houdende een Aanvullend Verdrag bij het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden,

Nadere informatie

Welke effecten zal de eventuele toetreding van Turkije tot de EU hebben voor de EU zelf en voor Turkije?

Welke effecten zal de eventuele toetreding van Turkije tot de EU hebben voor de EU zelf en voor Turkije? Werkstuk door een scholier 1649 woorden 4 januari 2005 6 101 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Vanaf 1 mei 2004 hebben we 10 nieuwe lidstaten van de EU. Deze nieuwe lidstaten zijn voornamelijk

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 22 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 181 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Belgium (Flemish) ZA Flash Eurobarometer (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Belgium (Flemish) A Flashnummer FL A B land FL B C Nummer van het interview FL C NACE NACE-code

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST AF/EEE/BG/RO/DC/nl 1 BETREFFENDE DE TIJDIGE BEKRACHTIGING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U.

Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U. Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U. Praktische-opdracht door een scholier 2286 woorden 21 november 2006 6,8 59 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding

Nadere informatie

DE WESTELIJKE BALKAN

DE WESTELIJKE BALKAN DE WESTELIJKE BALKAN De EU heeft een beleid ontwikkeld om de geleidelijke integratie van de landen van de Westelijke Balkan met de Unie te ondersteunen. Op 1 juli 2013 trad Kroatië als eerste van de zeven

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Kortcyclische arbeid, Op de teller!

Kortcyclische arbeid, Op de teller! Kortcyclische arbeid, Op de teller! 1 Doel Doel van dit instrument is inzicht bieden in de prevalentie (mate van voorkomen) en de effecten van kortcylische arbeid. Dit laat toe een duidelijke definiëring

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's IP/11/565 Brussel, 13 mei 2011 Voorjaarsprognoses 2011-2012: Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's Het geleidelijke herstel van de EU-economie zet door, zo blijkt uit de vooruitzichten voor

Nadere informatie