REACH Peters & Meters

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REACH Peters & Meters"

Transcriptie

1 REACH Peters & Meters Aan elke VLARIP groep zijn minstens 2 vaste peters of meters verbonden. Deze peters wisselen tijdens de groepsvergaderingen hun ervaringen uit en brengen hun case. In functie van het onderwerp kan beroep gedaan worden op de vlinder peters. De peters en meters zijn REACH-experten uit volgende bedrijven: 3M Belgium, Agfa-Gevaert, Ajinomoto Omnichem, BASF Antwerpen, Bayer Antwerpen, Borealis Polymers, Cefic, Christeyns, EOC Surfactants, ExxonMobil, Honeywell, Ineos, Solutia, Solvay en Tessenderlo Chemie. Erwin Annys Directeur REACH / Beleid Chemische stoffen bij Cefic, in Brussel Na 16 jaar ervaring in de chemische industrie, waar hij het witboek en de 2003 consultatie heeft opgevolgd, heeft Erwin de rest van het REACH verhaal meegemaakt eerst bij essenscia, de Belgische federatie, en sinds april 2008 bij Cefic, de Europese federatie van de chemische industrie, waar hij de contacten verzorgt met de Commissie en met het Europese Chemicaliën Agentschap. Net zoals Churchill en professor Verzele uit Gent stelden dat blood, sweat and tears noodzakelijk zijn om te slagen, kan ik dit enkel herhalen om de REACH vereisten te vervullen. Raf Bouckaert HSEQ Expert, voorheen Manager bij Bayer Antwerpen Bayer is met wereldwijd circa 350 ondernemingen en medewerkers geen onbekende in de chemie-wereld. De kernactiviteiten van de 3 deelconcerns Bayer HealthCare, Bayer CropScience and Bayer MaterialScience richten zich op gezondheid, plantenbescherming en hoogwaardige materialen. Bayer Antwerpen, behorend tot Bayer MaterialScience, maakt vooral polymeren en voorproducten voor polymeren. Raf is van bij het begin, sinds het witboek in 2001, met Reach bezig. Binnen de firma is men al een 3- tal jaren intensief bezig met het bestuderen van de teksten en het screenen van de toepasselijkheid ervan op het bedrijf. Bayer heeft heel wat producten die onder Reach vallen, voor Bayer Antwerpen zelf is het Reach verhaal tamelijk beperkt tot de grote producten die ze maken en op de markt brengen. Raf is ervan overtuigd dat de kennis die men heeft opgebouwd in het bedrijf ook zeer bruikbaar is voor de downstream users en voor de mensen in kleinere bedrijven die daardoor geïnspireerd kunnen worden.

2 Raf geeft voor het ogenblik als zelfstandige advies en ondersteuning aan bedrijven op gebied van issues met betrekking tot gezondheid, veiligheid, milieu, productbeleid en kwaliteit. VLARIP is geslaagd als we in Vlaanderen de mensen die ergens toch wel knelpunten zien of die interactie nodig hebben met een ander bedrijf om zich te situeren in een bepaalde problematiek vooruit kunnen helpen. Als ex-voorzitter van de werkgroep productveiligheid bij het VBO en bij essenscia wil ik zeker met al mijn mogelijkheden mee werken aan VLARIP omdat dit belangrijk is voor de chemische industrie. Jozef De Prijcker en Lieve Galle Agfa-Gevaert, in Mortsel Agfa-Gevaert is een toonaangevend bedrijf in de printing&imaging industrie met hoofdzetel in Mortsel. Agfa-Gevaert biedt communicatie oplossingen aan voor alle industriële markten. Best bekend zijn nog altijd de fotografische systemen voor grafische en medische klanten. Agfa is wereldwijd actief in een 40-tal landen. In REACH termen is Agfa-Gevaert zowel manufacturer, importer als downstream user van stoffen en mengsels. Lieve is reeds 20 jaar werkzaam bij Agfa-Gevaert te Mortsel, waarvan de laatste 9 jaar als verantwoordelijke voor oa ELINCS-registraties. Haar nieuwere taak als REACH coördinator voor de Agfa-Gevaert groep ligt dan ook in lijn met de opvolging van ELINCS door REACH. "Uitwisseling van ervaring rond REACH leidt tot een soepele implementatie ervan. Dankzij deze implementatie wordt veilig omgaan met allerhande producten een automatische manier van denken van eenieder, iets wat de Agfa-Gevaert groep reeds jaren hoog in het vaandel draagt."

3 Jo Van Dormael REACH coördinator, Tessenderlo Chemie, in Tessenderlo Tessenderlo Group is een internationale, gediversifieerde chemische groep actief in chemie, specialiteiten en kunststofverwerking. De groep telt 8130 medewerkers op meer dan 100 sites in 21 landen wereldwijd. De Westlimburgse platformen bestaan uit 3 sites met zo n 1400 medewerkers. Tessenderlo Chemie Ham produceert minerale meststoffen, veevoederadditieven en basischemicaliën. Tessenderlo Chemie Tessenderlo produceert chloralkali en derivaten evenals organische tussenproducten. LVM is producent van monovinyl chloride, grondstof voor de productie van PVC. Jo Vandormael is sinds 1989 actief bij Tessenderlo Chemie waarvan de laatste 3 jaar in Regulatory Affairs. Zijn hoofdtaak is de rol van Reach Coördinator voor Tessenderlo Groep. Hij maakt deel uit van de commissie productveiligheid van essenscia. Reach verruimt onze kijk op productveiligheid met meer aandacht voor de totale levenscyclus van chemische stoffen. Het VLARIP project kan ons helpen een beter inzicht te krijgen in de noden van onze downstream gebruikers in het kader van Reach en bijdragen aan de ontwikkeling van efficiënte communicatiekanalen tussen verschillende sectoren. Tessenderlo Group - Business Group Plastics Converting bestaat uit een 10-tal kleine filialen die veel gelijkenissen vertonen met KMO s. Wat Reach betreft hebben beide zeer vergelijkbare verplichtingen, aangezien het Reach proces op legal entity niveau speelt. Het lijkt dan ook nuttig synergieën betreffende Reach implementatie te ontwikkelen. Dirk Danneels Honeywell Belgium, in Heverlee Honeywell Performance Materials and Technologies is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in Morristown (New Jersey). De wereldwijde omzet bedraagt 4.8 miljard dollar en bestrijkt verschillende domeinen zoals fluor gebaseerde organische en anorganische fijnchemicalien, LGW fluorkoolwaterstoffen, technische polymeren, producten voor de electronische industrie en katalysatoren. De commerciele activiteiten voor Europa, het Midden Oosten, Afrika en Indië worden geleid vanuit het kantoor in Haasrode (Leuven). Een grote Europese productie-afdeling bevindt zich in Hannover (Duitsland) waar waterstoffluoride en een ganse reeks afgeleide producten vervaardigd worden. Dirk Danneels is 25 jaar werkzaam bij Honeywell in verschillende rollen in productontwikkeling, technische marketing en commercieel management. Voor de laatste zes jaar is hij verantwoordelijk voor het wereldwijde REACH project binnen Honeywell. Via Cefic werkt hij mee aan het ontwikkelen van de REACH Guidance documenten en sinds 2009 is hij eveneens Secretary General van de "European Wax Federation".

4 "De interesse in het VLARIP project is vooral gebaseerd op de noodzaak om in een complex project zoals REACH vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te benaderen en via een uitwisseling van ervaringen met alle spelers in de keten tot een vlotte implementatie van REACH te komen." Erik Drijvers BASF Antwerpen, in Antwerpen BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België en de tweede grootste site van de BASF-groep wereldwijd. Momenteel zijn er ca eigen medewerkers en dagelijks nog eens een 1200-tal medewerkers van partnerfirma's actief. De productie van BASF Antwerpen NV omvat de volgende sectoren: basischemicaliën, kunststoffen en hun voorproducten, kunstvezelproducten en veredelingsproducten. Erik Drijvers is reeds meer dan 20 jaar werkzaam bij BASF Antwerpen NV waarvan de laatste 13 jaar als preventieadviseur. Sinds een 6-tal jaar is hij tevens aangeduid als centrale REACH coördinator voor het bedrijf. Hij werkt hiervoor nauw samen met het moederbedrijf in Ludwigshafen en is ook lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. "BASF staat volledig achter het idee van VLARIP omdat zo n project mee kan helpen in de communicatie met de volledige productieketen, iets wat enorm belangrijk geworden is met REACH. Het uitbouwen van een netwerk om rond productveiligheid algemeen van gedachten te kunnen wisselen ziet BASF dan ook als een belangrijke doelstelling van VLARIP." Roger Van der Linden Borealis Kallo, in Kallo Roger Van der Linden is sinds 1974 actief in de polymeer industrie. Hij bekleedde diverse technische en management functie in bedrijven als Exxon, Raychem, Mobil en Neste. De laatste jaren is hij Group Manager voor product stewardship bij Borealis waar hij ook het team leidt dat de Reach wetgeving implementeert in het bedrijf. Roger is al meer dan 10 jaar voorzitter van essenscia polymers. Hij is tevens actief in een aantal organisaties op nationaal en internationaal niveau zoals CEFIC en PlasticsEurope. Borealis is een internationaal bedrijf dat verschillende producten maakt. Ze maken diverse kunststoffen waaronder polyethyleen en polypropyleen, basischemicaliën en meststoffen die ze op wereldwijde basis maken en verkopen. Hun Reach ervaring dateert van bijna 10 jaar terug toen de Reach teksten nog zeer vaag waren. Met een core team van 5 mensen zijn ze toen gestart met de voorbereiding op de nieuwe wetgeving. Dat core team is nog altijd functioneel maar ondertussen uitgebreid tot een 20-tal mensen.

5 Het VLARIP peterschapsproject laat ons toe om de hele waardeketen van onze producten te bekijken. Het is essentieel dat we in contact treden met collega s, partners, klanten en leveranciers. Het succes van het project zal afhangen van de personen en firma s die eraan deelnemen. Hoe meer partners met elkaar spreken hoe vlotter het zal gaan. Patrick De Block Senior HSE Engineer bij Ineos, in Zwijndrecht Patrick De Block startte in 1984 bij toen nog BP Chemicals, nu Ineos en heeft altijd al met productveiligheid te maken gehad. Als senior HSE engineer is zijn werktermijn ondertussen tot ver buiten de Zwijndrecht locatie uitgebreid. Zijn jarenlange ervaring met productveiligheid en kennis over Reach stelt hij als VLARIP peter graag ter beschikking aan de KMO s. Ineos is in een snel tempo geëvolueerd naar het derde grootste speler op vlak van petrochemische stoffen, specialty chemicals en olie producten. Voor de Zwijndrecht locatie moeten een 50-tal stoffen geregistreerd worden. Anja Van De Velde Regulatory Affairs Officer bij Christeyns, in Gent Christeyns is een detergenten en biocide producerend bedrijf met een afzetmarkt (vnl. industriële wasserijen) over volledig Europa. Op dit ogenblik is de firma zich ook aan het positioneren in enkele landen buiten Europa zoals Turkije, Rusland. De Groep Christeyns heeft ca. 450 werknemers verspreid over 16 landen. Er zijn 3 productiesites, gesitueerd in Gent (België), Vertou (Frankrijk) en Bradford (England). Het regulatorische gedeelte van Reach wordt volledig gestuurd vanuit de hoofdzetel in Gent. Christeyns is onder Reach-definities een producent van een 10-tal vetzuren en perazijnzuur. Verder positioneren ze zich als een formulator in de Reach wetgeving. Anja Van De Velde is afgestudeerd in 2003 als bio-ingenieur en sindsdien werkzaam als Regulatory Affairs Officer in Christeyns. Zij is geregistreerd toxicologe in Nederland en zal binnenkort haar Europese registratie bekomen. Als toxicologe heeft zij ervaring met het werken in het consortium dat perazijnzuur als actieve substantie onder de biocide wetgeving registreert. Tot slot, is zij preventieadviseur en milieucoördinator van de Gentse Christeyns-site. "Christeyns verwacht dat VLARIP hen een beter inzicht zal geven hoe REACH efficiënt in praktijk te brengen en dit in samenwerking met bedrijven met analoge problemen."

6 Sofie Deliveyne, Geert De Lathauwer en Guy Van Hecke EOC Group, in Oudenaarde en Evergem De EOC group is een wereldwijde producent van compounds, latices, emulsies, adhesives en surfactants. De belangrijkste productieplants zijn gesitueerd in Oudenaarde en Evergem, waar in totaal ongeveer 330 medewerkers werkzaam zijn. De EOC group is sinds twee jaar actief bezig met REACH. De REACH Task force bestaat uit 3 personen: - Sofie is 5 jaar werkzaam binnen de groep als regulatory affairs specialist en houdt zich in hoofdzaak bezig met de wettelijke en toxicologische aspecten. - Geert is 12 jaar werkzaam binnen het bedrijf, eerst in de R&D-afdeling van EOC Surfactants, het bedrijf binnen de groep waarop REACH het meeste impact heeft, waar hij een ruime praktische ervaring opgebouwd heeft in REACH en product stewardship. Recentelijk is hij overgestapt naar de groep Product Safety en Regulatory Affairs. - Guy is 25 jaar werkzaam binnen de groep waarvan 18 jaar binnen de latexafdelingen en is reeds enkele jaren toegevoegd aan de REACH task force. Hij houdt zich hoodzakelijk bezig met de praktische en administratieve aspecten zoals costing ea. "EOC staat achter het VLARIP initiatief omwille van de mogelijkheid tot uitwisselen van ideeën en visies tussen de verschillende partners in de supply chain en het verbeteren van de aspecten rond productveiligheid." André Aarts Product Stewardship manager bij Solutia, in Zaventem Solutia is een Amerikaanse onderneming met verschillende vestigingen en fabrieken in Europa, waaronder Gent en Antwerpen. Solutia s regionaal hoofdkwartier is in Louvain-la-Neuve. Solutia is gekend door de Saflex film voor gelaagd glas, maar is ook de belangrijke speler op wereldvlak voor andere films voor beglazing (CPFilms ), hulpstoffen voor de rubberindustrie (Crystex, Santoflex ), en gespecialiseerde vloeistoffen (Therminol, Skydrol ). Voor meer informatie zie André Aarts is al meer dan 30 jaar werkzaam bij Solutia (tot 1997 een afdeling van Monsanto) waarvan de laatste 20 jaar als Product Stewardship manager. Hij is tevens de centrale REACh coordinator binnen de firma en werkt hiervoor nauw samen met zijn collega s in andere landen en werelddelen. Hij is lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. De objectieven van REACh zijn volledig in lijn met de milieu- en veiligheidsengagementen van Solutia, met name producten op de markt brengen die veilig bij verantwoordelijk gebruik. Ook een project als VLARIP past in haar engagementen wat betreft product stewardship en communicatie met alle belanghebbenden.

7 Geertje Pollaris 3M, in Diegem 3M Europe NV is het coördinatiecentrum van 3M in Europa en is gelegen in Diegem bij Brussel. 3M is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in St. Paul, Minneapolis en opgericht in De activiteiten van 3M zijn: Consumer & Office (e.g. Post It), Safety, Security & Protection Services, Electrocommunications, Industrial & Transportation (e.g. Scotch), HealthCare, Display & Graphics. 3M is een technologiegeoriënteerd bedrijf met een jaaromzet van ruim 27 miljard dollar, en maakt deel uit van de Dow Jones Index. 3M is aanwezig in meer dan 60 landen en telt meer dan werknemers. Geertje Pollaris is bio-ingenieur (KU Leuven) en is werkzaam bij 3M sedert Zij is EMEA Product EHS&R Specialist en heeft ervaring in Productie, Veiligheid, gezondheid en milieu (milieucoördinator) en Productveiligheid (REACH). Dit zijn acties die 3M reeds voor REACH heeft ondernomen: Impact van REACH in kaart gebracht Oprichting Europees REACH Coordinatie Centrum Pre-registratie REACH relevante stoffen Registratie van REACH stoffen (inclusief Chemical Safety Report) REACH-IT systemen gedefinieerd en gëïmplementeerd Notificatie van SVHC en communicatie mbt voorwerpen C&L notificaties De REACH regelgeving is een zeer uitdagende activiteit maar helpt bedrijven risico's mbt geproduceerde en geïmporteerde chemische stoffen gestructureerd in kaart te brengen. Als VLARIP meter hoop ik andere bedrijven te kunnen helpen deze uitdaging op een pragmatische manier aan te gaan en op die manier ook zelf op de hoogte te blijven van de meest uitdagende aspecten van REACH. Caroline Herman Ajinomoto OmniChem Als Chemical Registration Responsible bij Ajinomoto OmniChem OmniChem divisie heeft Caroline Herman ervaring op het vlak van registratie van nieuwe stoffen en PPORD uitzonderingen en het onderbouwen van SCC voor intermediairen. Zij is ook verantwoordelijk voor classificatie & labelling van eindproducten en bijhorende veiligheidsinformatiebladen volgens DSD/DPD en de implementatie van CLP. Verder heeft zij een operational exellence greenbelt opleiding genoten en is betrokken bij lean en 6 sigma verbeteringsprojecten.

8 Ajinomoto OmniChem ontwikkelt en produceert farmaceutische fijnchemicaliën. Het is een Belgisch bedrijf met locaties in Wetteren, Balen en Louvain-La-Neuve die een 700 tal mensen tewerkstelt. In het kader van REACH heeft Ajinomoto Omnichem tot nu toe o.a. volgende acties genomen: het ontwikkelen van een in-huis volume tracking tool voor de opvolging van de REACH compliance van geproduceerde en geïmporteerde chemicaliën, integratie van een REACH compliance check bij de aankoop van grondstoffen, het uitwerken van een aanpak om kritische punten van blootstelling en emissie tijdens de productieactiviteiten te evalueren en SCC te onderbouwen & motiveren. Catherine Jakus JSR micro Als regulatory affairs manager bij JSR micro nv heeft Catherine Jakus ervaring op het vlak van registratie van nieuwe stoffen onder NONS,het omzetten van die regsitraties onder REACH en het behandelen van import van stoffen en preparaten. Zij is ook verantwoordelijk voor classificatie & labelling van eindproducten en bijhorende veiligheidsinformatiebladen volgens CLP of DPD en de implementatie van CLP. JSR micro nv is een dochtermaatschappij van een Japans bedrijf ; JSR micro is gevestigd in Haasrode bij Leuven en is de enige Europese vestiging ;de activiteiten zijn vooral gericht op de halfgeleider industrie, met het leveren van speciale lakken voor het produceren van geïntegreerde schakelingen. Daarnaast is JSR micro ook actief in de life sciences met producten voor scheiding en zuivering van farmaceutische preparaten en producten gebruikt in de IVD (in vitro diagnoistics) applicaties. Ook de energiesector is een pijler voor JSR micro NV met het op de markt brengen van LIC (Lithium ion capacitoren)voor een efficiënte energie beleid. JSR micro importeert 95% van de producten/artikels die het hier op de markt brengt, vanuit Japan Acties i.v.m. chemical policy - Opmaken van een procedure voor REACH an CLP compliance van alle mengsels die geïmporteerd worden - Opvolgen van tox en ecotox testen voor nieuwe chemicaliën - Opmaken van een inventaris van alle stoffen en preparaten die JSR op de markt brengt - Opvolgen van polymeer problematiek -Opvolgen van de volumes van de stoffen die geïmporteerd worden NONS registraties REACH registratie (<10T/y) -Implementatie van een soft systeem voor Opmaken van SDS (volgens annex II) Classificatie en etiketering van stoffen volgens CLP Classificatie en etiketering van mengsels volgens DPD - opvolgen van REACH SVHC issue voor artikels die geïmporteerd worden - opvolgen van de RoHS voor EEE produkten

VLARIP mentors. Testimonials of mentors (only available in Dutch)

VLARIP mentors. Testimonials of mentors (only available in Dutch) VLARIP mentors The VLARIP mentoring project would not be possible without the commitment of the mentors and experts who share their knowledge and experiences with the participants during the meetings.

Nadere informatie

REACH-experten chemische industrie

REACH-experten chemische industrie REACH-experten chemische industrie Het VLARIPproject is opgebouwd rond kennis- en ervaringsuitwisseling tussen deelnemers, experten uit de chemische industrie en essenscia-experten. De REACH-experten uit

Nadere informatie

Resultaten VLARIP 2 project

Resultaten VLARIP 2 project Resultaten VLARIP 2 project Vlarip Event 24 januari 2013 Tine Cattoor, essenscia vlaanderen tcattoor@essenscia.be 1/06/2008-1/12/2008 REACH van kracht registratieplicht PREREGISTRATIE Waarom VLARIP projecten?

Nadere informatie

Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen Frank Beckx Gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen Terugblik op 10 jaar REACH en vooruitblik Johan Nouwen, Head of support Forum & Helpnet secretariat - ECHA De succes factoren van REACH en CLP en

Nadere informatie

Management IT tool & Services. voor REACH en GHS. Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools

Management IT tool & Services. voor REACH en GHS. Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools Bereidt U vandaag reeds voor op REACH en GHS met flexibele HEMMIS IT tools Management IT tool & Services voor REACH en GHS REACH en GHS Management tool oplijsten van chemicaliën (pre) registratie autorisatie

Nadere informatie

De (Petro)chemische Industrie in België 2010

De (Petro)chemische Industrie in België 2010 De (Petro)chemische Industrie in België 2010 Rapport samengesteld door: Leffert de Weerd Tom Vansteenkiste December 2010 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg Tervurenlaan 168 bus 2,

Nadere informatie

De Belgische (petro)chemische industrie 2014

De Belgische (petro)chemische industrie 2014 De Belgische (petro)chemische industrie 2014 Rapport samengesteld door: Thirza van den Broek Tom Vansteenkiste Februari 2014 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg Tervurenlaan 168 bus

Nadere informatie

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË

KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË KUNSTSTOF- EN RUBBERINDUSTRIE BELGIË ECONOMISCH JAARRAPPORT 27 Federplast.be Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen VZW Association des Producteurs d Articles en Matières Plastiques

Nadere informatie

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving?

Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Bent u klaar voor de nieuwe Europese chemiewetgeving? Geachte relatie, Brenntag maakt serieus werk van REACH en we doen dat graag in nauwe samenwerking met onze klanten en leveranciers. Als één van s werelds

Nadere informatie

REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren

REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren REACH en CLP verplichtingen voor de komende jaren 24 januari 2013 Dr Saskia Walraedt Lijst afkortingen CLP : classification, labelling and packaging CMR: carcinogeen, mutageen of reprotoxisch CSA: chemical

Nadere informatie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie jaaromzet 7,5 miljard 95% MKB werkgelegenheid ongeveer 40.000 internationaal georiënteerd 60% van de 7,5 miljard bestaat uit export Grote sectoren zijn verpakkingen,

Nadere informatie

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Certificate: GLP1101 Company: modulyss NV Related Products modulyss tufted carpet tiles, FR, Bitumen backed, post-dyed nylon (all items) PRODUCT NAMES

Nadere informatie

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat houdt REACH in? Het Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen (REACH) is een Europese Verordening, oftewel een wet waarop wordt gehandhaafd. In eerste instantie is het doel van REACH

Nadere informatie

resultaten audits VLARIPtextiel

resultaten audits VLARIPtextiel Eén van de speerpunten tijdens het eerste jaar van het VLARIPtextielproject was het uitvoeren van de REACH-bedrijfsaudit. Deze audit had tot doelstelling om inzicht te krijgen in de situatie van het bedrijf

Nadere informatie

ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK

ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK ERVARINGEN MET REACH UIT DE DAGELIJKSE PRAKTIJK Mathieu van Puijvelde Arbeidshygiënist 1 PROFIEL SHELL Actief in meer dan 90 landen Wereldwijd 93.000 medewerkers Ongeveer 43.000 service stations verspreid

Nadere informatie

REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS

REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS REACH is er, GHS komt er. Benieuwd naar de gevolgen voor de chemicaliën waar u mee werkt? Multidisciplinair seminarie REACH en GHS Benieuwd waar u voortaan de samenstelling van de MSDS-fiche kan vinden

Nadere informatie

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Wat betekent REACH R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Doelstellingen REACH Bescherming mens en milieu Vrije handel Concurrentie Ontwikkeling alternatieven Autorisatie

Nadere informatie

Chemische industrie in Duitsland

Chemische industrie in Duitsland Chemische industrie in Duitsland 1. Actuele situatie van de chemische industrie in Duitsland In vergelijking met het vorige kwartaal steeg de productie in het derde kwartaal van 2012 met 1,5 procent, terwijl

Nadere informatie

Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk

Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk Philips gebruikt CRM-oplossing voor efficiënt beheer van wereldwijd verkoopnetwerk De organisatie Philips Enabling Technologies Group levert diensten op het gebied van high-end productietechnologie, product-

Nadere informatie

Een kwestie van REACH & CLP. Rene de Graaff. Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries

Een kwestie van REACH & CLP. Rene de Graaff. Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries Een kwestie van REACH & CLP Rene de Graaff Reach Chemical Control, Lyondell Basell Industries Reach wetgeving Registratie, Evaluatie, Authorisatie and restrictie van Chemicalien (REACh) is een Europese

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor fabrikanten U moet alle stoffen die u in de handel brengt, indelen volgens de eisen van EU-GHS. Stoffen die niet in de handel verkrijgbaar zijn

Nadere informatie

Europese Economische Ruimte

Europese Economische Ruimte Met de verordening 1907/2006 (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen van CHemische stoffen of kortweg REACH) wordt sinds 1 juni 2007 de registratie, beoordeling, autorisatie en beperkingen

Nadere informatie

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering Presentator: Maurits van Kolck Inhoud De keten in beeld, REACH en CLP CLP en het VIB CLP en etikettering CLP en herindeling Oefening 1: een

Nadere informatie

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V.

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V. Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering Wim Teugels Nynas N.V. Een economie in beweging In een tijdspanne van 2 jaar is de olie

Nadere informatie

Febeliec represents the industrial consumers of electricity and natural gas in Belgium

Febeliec represents the industrial consumers of electricity and natural gas in Belgium Slim met energie opportuniteiten voor de industrie Smart Energy Solutions - 4 december 2012 Febeliec represents the industrial consumers of electricity and natural gas in Belgium FEBELIEC STELT ZICH VOOR

Nadere informatie

Registratie Evaluatie Autorisatie. CHemische. REACH en arbeidsomstandigheden. van. stoffen VROM / DGM / SAS. 15 de Symposium NVVA, 22-23

Registratie Evaluatie Autorisatie. CHemische. REACH en arbeidsomstandigheden. van. stoffen VROM / DGM / SAS. 15 de Symposium NVVA, 22-23 REACH en arbeidsomstandigheden Registratie Evaluatie Autorisatie van CHemische stoffen 15 de Symposium NVVA, 22-23 23 maart 2006, Zeist A.W. van der Wielen VROM / DGM / SAS Hoofdelementen van REACH Registratie

Nadere informatie

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 De REACH verordening (1907/2006) Artikel 1 (1) van REACH definieert de doelstellingen: Het doel van deze verordening

Nadere informatie

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht Reach en GHS 11 februari 2010 / Utrecht Supertanker REACH Little dingy GHS Voor diegene die met GHS moet werken wordt de dingy steeds groter. Inhoud 1. Reach 2. Korte terugblik 3. Eerste registratie 4.

Nadere informatie

Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten

Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten Het nieuwe veiligheidsinformatieblad voor chemische producten Tine Cattoor Advisor product policy VLARIP projectleader Easyfair Antwerpen - 30/03/2011 Geen gebruik zonder bronvermelding 1 Afkortingen C&L

Nadere informatie

31 mei 2013. Eerstvolgende deadline voor de registratie van geleidelijk geïntegreerde stoffen

31 mei 2013. Eerstvolgende deadline voor de registratie van geleidelijk geïntegreerde stoffen 31 mei 2013 Eerstvolgende deadline voor de registratie van geleidelijk geïntegreerde stoffen Tegen uiterlijk 31 mei 2013 dienen geleidelijk geïntegreerde stoffen geproduceerd of geïmporteerd in de EU in

Nadere informatie

REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP. www.tenviro.eu 1

REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP. www.tenviro.eu 1 REACH workshop 19 mei 2015 ProductIP www.tenviro.eu 1 REACH inleiding R =? Registratieplicht, van wat? gevaarlijke stoffen? In welke NL wet staat dat dan? REACH Is dat niet chemicaliënwetgeving? Voor welke

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group)

FUNCTIEPROFIEL. Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group) FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: Afdeling: Standplaats: Verwater Industrial Services Noord Oost B.V. ( onderdeel Verwater Group) HRM Business Partner Human Resources Emmen 1. ORGANISATIE Algemene

Nadere informatie

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO

Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Optimaliseren van recyclingprocessen via innovatie in productontwikkeling Duurzaamheidsdialoog TNS NIPO Eelco Smit Philips Consumer Lifestyle 29 maart 2012 Een sterke diverse industriële groep leading

Nadere informatie

Arcadis Case Study. In tien weken, medewerkers in tien landen verbonden met nieuw intranet

Arcadis Case Study. In tien weken, medewerkers in tien landen verbonden met nieuw intranet Arcadis Case Study In tien weken, 6.000 medewerkers in tien landen verbonden met nieuw intranet Over Arcadis Arcadis is wereldwijd toonaangevend als ontwerp- en consultancyfirma voor de natuurlijke en

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Oktober 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

Lean Innovation Network

Lean Innovation Network Lean Innovation Network Lean Transformation en de kracht van het stil staan bij VMI - group te Epe - 17 juni 2014 De langzame maar consistente schildpad veroorzaakt minder verspilling en meer waarde, dan

Nadere informatie

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT DE REACH-VERORDENING IN HET KORT Datum: 1 januari 2010 Inleiding In dit document wordt de REACH-verordening beknopt in twee delen uitgelegd. U vindt antwoord op de volgende vragen: Deel 1 De REACH-verordening

Nadere informatie

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties

REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties REACH: ondersteuning door Brancheorganisaties Introductie VNCI Branche-organisatie voor de chemische procesindustrie Totaal ca 100 (geassocieerde) leden, verenigingen, donateurs, ca 150 productievestigingen:

Nadere informatie

THORO - Waterdichtingssystemen

THORO - Waterdichtingssystemen THORO - Waterdichtingssystemen Welkom in de wereld van Thoro In 1912 had bouwkundig ingenieur Edward H. Canon er geen idee van dat zijn THORO producten een belangrijke bijdrage zouden leveren bij de vorming

Nadere informatie

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Veel adviesbureaus bieden algemene ondersteuning op het gebied van regelgeving, maar slechts weinige bieden de hoge kwaliteit en tijdige service van

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Productie Ontex. SAP C4C biedt de nodige inzichten en creëert ruimte om echt te verkopen

SAP Customer Success Story Productie Ontex. SAP C4C biedt de nodige inzichten en creëert ruimte om echt te verkopen SAP C4C biedt de nodige inzichten en creëert ruimte om echt te verkopen Voordelen Bedrijf Ontex Sector Productie Producten en diensten Producten voor persoonlijke hygiëne Website www.ontexglobal.com SAP

Nadere informatie

REACH, CLP & ViB. Status update

REACH, CLP & ViB. Status update REACH, CLP & ViB Status update REACH, CLP & ViB Status update REACH Deadline 2013 Productieprocess Classificatie grondstoffen Opslag grondstoffen CLP Deadline Mengsels 2015 Opslag van grondstoffen Classificatie

Nadere informatie

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken?

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? you make it work Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? ERIKS levert werktuigbouwkundige componenten in alle industriële sectoren. Maar we gaan verder dan dat. Als specialist

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Producenten van voorwerpen Als u explosieve stoffen of mengsels in voorwerpen verwerkt, moet u deze indelen, etiketteren en verpakken volgens de voorschriften

Nadere informatie

Hervergunning en verandering van Bayer Antwerpen

Hervergunning en verandering van Bayer Antwerpen Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Dienst Milieueffectrapportagebeheer Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie. Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen

Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie. Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen Aalke Lida de Jong, Reststoffenunie Ervaringen met REACH bij recycling van waardevolle grondstoffen Inhoud Even voorstellen: Reststoffenunie Bijproduct en einde-afvalstatus Reach in het kort Registratie

Nadere informatie

REACH. Stoffen in voorwerpen. (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Jean-Marc Abbing Oktober 2008

REACH. Stoffen in voorwerpen. (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Jean-Marc Abbing Oktober 2008 REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) Stoffen in voorwerpen Jean-Marc Abbing Oktober 2008 Stoffen in voorwerpen - De wettekst - Tijdspad - Wat betekent dat? - Definities en de

Nadere informatie

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies.

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies. ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 Ivo Erens Dangerous Substances Communication info@ondersteuning advies.nl Programma Wat bespreken we + Het + Het ontvangen van het

Nadere informatie

Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing. Theo Olijve 27 maart 2014

Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing. Theo Olijve 27 maart 2014 Veranderingen in de petrochemische industrie VS-Lezing Theo Olijve 27 maart 2014 Wake-up call! De Europese chemie staat voor een enorme uitdaging De chemie is een motor van de economie; die positie mogen

Nadere informatie

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, mengsels en/of stoffen in voorwerpen Voorwoord Er zijn nieuwe regels voor chemische

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober A D V I E S Nr. 1.870 ------------------------------ Zitting van dinsdag 22 oktober 2013 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

De nieuwe etikettering van gevaarlijke stoffen volgens CLP (GHS)

De nieuwe etikettering van gevaarlijke stoffen volgens CLP (GHS) De nieuwe etikettering van gevaarlijke stoffen volgens CLP (GHS) Frans Lemaire, flm@hemmis.be Product Marketing EH&S, HEMMIS Lid van werkgroepen REACH en GHS van CEFIC, PreBes en Essenscia Situering Vanaf

Nadere informatie

CONTENZO BV DV TDM BIJ SABIC INNOVATIVE PLASTICS B.V.

CONTENZO BV DV TDM BIJ SABIC INNOVATIVE PLASTICS B.V. DV TDM BIJ SABIC INNOVATIVE PLASTICS B.V. De organisatie Sabic Innovative Plastics B.V. was voorheen GE Plastics. Dit was een tak van General Electric die kunststoffen fabriceerde, en was onderdeel van

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING. 25 juni 2014

VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING. 25 juni 2014 VERKEERSVEILIGHEID TRACTEBEL ENGINEERING CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS 25 juni 2014 Verkeersveiligheid Tractebel Engineering 2 Tractebel Engineering = studiebureau met activiteiten in 3 grote domeinen

Nadere informatie

EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION

EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION EEN INTRODUCTIE TOT BOMBARDIER TRANSPORTATION Tweede editie Dag van de Ontzetting: spoorverkeer deel trein Edwin Van Vlierberghe, Site General Manager 19-10-2013 BOMBARDIER Overzicht Bombardier is de enige

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten)

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Industriële gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL 01/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden de

Nadere informatie

Oiltanking leidt rekruteringsproces in goede banen met Microsoft SharePoint

Oiltanking leidt rekruteringsproces in goede banen met Microsoft SharePoint Oiltanking leidt rekruteringsproces in goede banen met Microsoft SharePoint Voor een bedrijf in volle expansie als Oiltanking zijn aanwervingen dagelijkse kost. De drie Belgische vestigingen van deze wereldspeler

Nadere informatie

Artikel Chemie Magazine VNCI BASF reductie lachgas emissies Cursief rode tekst maakt geen deel uit van het artikel Max 1200 woorden

Artikel Chemie Magazine VNCI BASF reductie lachgas emissies Cursief rode tekst maakt geen deel uit van het artikel Max 1200 woorden Artikel Chemie Magazine VNCI BASF reductie lachgas emissies Cursief rode tekst maakt geen deel uit van het artikel Max 1200 woorden Titel: Subtitel: Een win-win situatie Vlaamse Kyoto-doelstelling komt

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 07/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Management van retour-logistieke ketens

Management van retour-logistieke ketens Management van retour-logistieke ketens Erwin van der Laan RSM Erasmus Universiteit EVO dag 30 mei 2006 Duurzame Supply Chains Meet the needs of the present without compromising the ability of future generations

Nadere informatie

Zakendoen met China via Hong Kong

Zakendoen met China via Hong Kong Zakendoen met China via Strategische Overwegingen en Praktijkvoorbeelden Bart Horsten 3 mei 2011 Steenweg op Mol 129 B-2360 Oud-Turnhout Belgium Tel: +32 (0)14 720275 Fax: +32 (0)14 720299 www.horsten.be

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING COMBINEER MANAGEMENT- KENNIS MET PRAKTISCHE MANAGEMENTVAARDIGHEDEN Deze Master in het Management

Nadere informatie

Persbericht. CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen, 28 oktober 2009

Persbericht. CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen, 28 oktober 2009 CSM nv Corporate Communications Postbus 349 1000 AH Amsterdam Nienoord 13 1112 XE Diemen T +31 (0)20 590 62 16 F +31 (0)20 590 62 17 E communications@csm.nl Persbericht CSM: TRADING UPDATE Q3 2009 Diemen,

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Vergunningverleners Een vergunningaanvraag mag niet in strijd zijn met EU-GHS. Het is daarom van belang dat u de bepalingen van EU-GHS kent en begrijpt. EU-GHS

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5159/02 STUP 4 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep drugshandel Ontwerp-aanbeveling van de Raad over de noodzakelijke

Nadere informatie

REACH voor downstream gebruikers

REACH voor downstream gebruikers REACH voor downstream gebruikers 31 maart 2011 Zita Snellinx REACH Consulent BIG vzw Technische Schoolstraat 43A 2440 Geel Zita.Snellinx@big.be 014 58 45 47 1 Achtergrond REACH REACH verplichtingen Agenda

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten.

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten. Ecofys Perskit Ecofys Experts in Energy Inleiding Ecofys is al meer dan 25 jaar een toonaangevend internationaal consultancybedrijf in energie en klimaatbeleid. De visie van Ecofys is "sustainable energy

Nadere informatie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie Historie Royal Sens, opgericht in 1896, is werkzaam in de verpakking producerende sector en richt zich met name op de productie van papier- en kunststof etiketten, gesneden, gestanst én van de rol. De

Nadere informatie

De productie van PVC in Europa

De productie van PVC in Europa De productie van PVC in Europa April 2011 Polyvinylchloride, of PVC, is een van s werelds meest gebruikte polymeren. Vanwege zijn veelzijdigheid wordt het materiaal veel gebruikt voor uiteenlopende industriële,

Nadere informatie

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG

Beste klant. Alvast veel leesplezier. Het team van BIG Beste klant Ook de afgelopen maanden stonden we niet stil bij BIG. Zo brachten we vertalingen van H/P-zinnen samen in één handig overzicht. Uiteraard stellen we dit document graag ter beschikking. Daarnaast

Nadere informatie

Commercieel voordeel uit nieuwe technologieën

Commercieel voordeel uit nieuwe technologieën Commercieel voordeel uit nieuwe technologieën Vervanging chemische stoffen: bedreiging of kans? L. Heezen ReachHeezen Consulting 1 Inleiding: probleem?! REACH Weet U wat er in zit? Zware metalen, Lb, Cd

Nadere informatie

REACh-GHS/CLP in de praktijk

REACh-GHS/CLP in de praktijk REACh-GHS/CLP in de praktijk Sharon Sriram 8 december 2015 www.kluthe.nl 1 REACh EU wetgeving Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemische stoffen R=Registration E=Evaluation Registratie van geproduceerde

Nadere informatie

Contractmanagement, Partnerschap of Pepperoni-gesprek Bert van Hulsen en Diederik Tak Labrijn

Contractmanagement, Partnerschap of Pepperoni-gesprek Bert van Hulsen en Diederik Tak Labrijn Contractmanagement, Partnerschap of Pepperoni-gesprek Bert van Hulsen en Diederik Tak Labrijn Even kennismaken l l l Na zijn studie werktuigbouwkunde in Delft, heeft de heer Tak Labrijn diverse functies

Nadere informatie

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE N H C A M L T X R T S U D T D N Ë L A T N FLANDRS NVSTMNT & TRAD MARKTSTUD D TXTLMACHN-NDUSTR N TALË Overzicht van de sector 1 De taliaanse industrie van textielmachines en -accessoires bestaat uit ongeveer

Nadere informatie

Presentatie DuPont. Beter goede buur dan verre vriend. 17 september 2009

Presentatie DuPont. Beter goede buur dan verre vriend. 17 september 2009 Presentatie DuPont Beter goede buur dan verre vriend 17 september 2009 2 1802 Veiligheid werknemers is belangrijk sinds de oprichting 3 1815 1818 Explosies onderstrepen belang van veiligheid 4 Onze Missie.

Nadere informatie

Referentiecase. Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint

Referentiecase. Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint Referentiecase Croda Nederland (Gouda) Veiligheid op orde dankzij SHE in SharePoint Croda Nederland beschikt nu over een SHE-toepassing in SharePoint dat gebruiksvriendelijk is en waarmee incidenten eenvoudig

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ)

Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) is de brancheorganisatie voor alle producten die te

Nadere informatie

Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen. DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus

Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen. DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus Inhoud presentatie Introductie Managen van fiscale risico s binnen de supply chain Risk

Nadere informatie

/32/ Infrax en GIPOD: minder hinder op het openbaar domein

/32/ Infrax en GIPOD: minder hinder op het openbaar domein /32/ Infrax en GIPOD: minder hinder op het openbaar domein GIPOD Integratie in het aanlegproces van Infrax Raf Rosseels Infrax Infrax is het enige netbedrijf in Vlaanderen dat vier leidinggebonden nutsvoorzieningen

Nadere informatie

Inrada Flow Controls B.V.

Inrada Flow Controls B.V. Inrada Flow Controls B.V. Offshore (Petro-) chemie Farmacie Hoogwaardige afsluiters en besturingstechniek voor de veeleisende procesindustrie. We Control your Flow! Geschiedenis Ingenieursbureau De Raaij

Nadere informatie

S.O.S. SAAS: OUTSOURCEN ZONDER ZORGEN

S.O.S. SAAS: OUTSOURCEN ZONDER ZORGEN WHITEPAPER OUTSOURCEN ZONDER ZORGEN STREAMER STREAMER Connective zocht als jonge softwareleverancier een oplossing om zijn producten volgens een Saas-model aan te leveren. Het vond in Altogee de ideale

Nadere informatie

THORO - Betonherstellingsystemen

THORO - Betonherstellingsystemen THORO - Betonherstellingsystemen Welkom in de wereld van Thoro In 1912 had bouwkundig ingenieur Edward H. Canon er geen idee van dat zijn THORO producten een belangrijke bijdrage zouden leveren bij de

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Presentatie Climalife Groep Dehon

Presentatie Climalife Groep Dehon Presentatie Climalife Groep Dehon Samenvatting 1. Groep Dehon De kracht van de groep in dienst van het merk Climalife 2. Climalife Samensteller van duurzame en vernieuwende oplossingen voor thermische

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Januari 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

Hello map Ocean. To view animation put this slide in full screen mode (Shift + F5 on keyboard) 21 maart 2007 Slide 1 Next slide.

Hello map Ocean. To view animation put this slide in full screen mode (Shift + F5 on keyboard) 21 maart 2007 Slide 1 Next slide. Hello map Ocean To view animation put this slide in full screen mode (Shift + F5 on keyboard) Slide 1 Next slide. NVVA symposium 2007 REACH handhaving en consequenties* *connectedthinking Agenda Wat verandert

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de indeling gebruiken

Nadere informatie

Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen

Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen Presentatie Asbuilt Construction Groupware @ Virtueel Bouwen Dirk Cornette 1 3 mei 2007 Agenda 1. Voorstelling Fujitsu/AsBuilt 2. AsBuilt Groupware 3. Wanneer is een groupware succesvol? 4. Q&A 2 Mei 2007

Nadere informatie

VKRT Workshop. Utrecht, Hoe regel ik de REACH & CLP verplichtingen praktisch in mijn bedrijf? Onno Jongerius (Jongerius Consult BV)

VKRT Workshop. Utrecht, Hoe regel ik de REACH & CLP verplichtingen praktisch in mijn bedrijf? Onno Jongerius (Jongerius Consult BV) VKRT Workshop Utrecht, 9-2-2017 Hoe regel ik de REACH & CLP verplichtingen praktisch in mijn bedrijf? Onno Jongerius (Jongerius Consult BV) Agenda Introductie Wat is REACH & CLP? Waarom voldoen aan REACH

Nadere informatie

Meet the global leader with the personal touch

Meet the global leader with the personal touch Meet the global leader with the personal touch Wereldwijd toonaangevend op het gebied van werving & selectie Sinds Michael Page in 1976 in Londen werd opgericht, heeft zij zich ontwikkeld tot een toonaangevende

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Van ruwe data naar bruikbare informatie. Sales Insight van itradenetwork

Van ruwe data naar bruikbare informatie. Sales Insight van itradenetwork Van ruwe data naar bruikbare informatie. Sales Insight van itradenetwork Inzicht, kansen, groei Ziet u het niet meer? Het is kenmerkend voor de horeca-, hospitality- en voedingssector dat producenten en

Nadere informatie

INHOUD. Woord vooraf... v Ten geleide... vii Lijst van schema s... xv Lijst van verkort geciteerde bronnen en andere afkortingen...

INHOUD. Woord vooraf... v Ten geleide... vii Lijst van schema s... xv Lijst van verkort geciteerde bronnen en andere afkortingen... INHOUD Woord vooraf.......................................................... v Ten geleide........................................................... vii Lijst van schema s.....................................................

Nadere informatie