REACH Peters & Meters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REACH Peters & Meters"

Transcriptie

1 REACH Peters & Meters Aan elke VLARIP groep zijn minstens 2 vaste peters of meters verbonden. Deze peters wisselen tijdens de groepsvergaderingen hun ervaringen uit en brengen hun case. In functie van het onderwerp kan beroep gedaan worden op de vlinder peters. De peters en meters zijn REACH-experten uit volgende bedrijven: 3M Belgium, Agfa-Gevaert, Ajinomoto Omnichem, BASF Antwerpen, Bayer Antwerpen, Borealis Polymers, Cefic, Christeyns, EOC Surfactants, ExxonMobil, Honeywell, Ineos, Solutia, Solvay en Tessenderlo Chemie. Erwin Annys Directeur REACH / Beleid Chemische stoffen bij Cefic, in Brussel Na 16 jaar ervaring in de chemische industrie, waar hij het witboek en de 2003 consultatie heeft opgevolgd, heeft Erwin de rest van het REACH verhaal meegemaakt eerst bij essenscia, de Belgische federatie, en sinds april 2008 bij Cefic, de Europese federatie van de chemische industrie, waar hij de contacten verzorgt met de Commissie en met het Europese Chemicaliën Agentschap. Net zoals Churchill en professor Verzele uit Gent stelden dat blood, sweat and tears noodzakelijk zijn om te slagen, kan ik dit enkel herhalen om de REACH vereisten te vervullen. Raf Bouckaert HSEQ Expert, voorheen Manager bij Bayer Antwerpen Bayer is met wereldwijd circa 350 ondernemingen en medewerkers geen onbekende in de chemie-wereld. De kernactiviteiten van de 3 deelconcerns Bayer HealthCare, Bayer CropScience and Bayer MaterialScience richten zich op gezondheid, plantenbescherming en hoogwaardige materialen. Bayer Antwerpen, behorend tot Bayer MaterialScience, maakt vooral polymeren en voorproducten voor polymeren. Raf is van bij het begin, sinds het witboek in 2001, met Reach bezig. Binnen de firma is men al een 3- tal jaren intensief bezig met het bestuderen van de teksten en het screenen van de toepasselijkheid ervan op het bedrijf. Bayer heeft heel wat producten die onder Reach vallen, voor Bayer Antwerpen zelf is het Reach verhaal tamelijk beperkt tot de grote producten die ze maken en op de markt brengen. Raf is ervan overtuigd dat de kennis die men heeft opgebouwd in het bedrijf ook zeer bruikbaar is voor de downstream users en voor de mensen in kleinere bedrijven die daardoor geïnspireerd kunnen worden.

2 Raf geeft voor het ogenblik als zelfstandige advies en ondersteuning aan bedrijven op gebied van issues met betrekking tot gezondheid, veiligheid, milieu, productbeleid en kwaliteit. VLARIP is geslaagd als we in Vlaanderen de mensen die ergens toch wel knelpunten zien of die interactie nodig hebben met een ander bedrijf om zich te situeren in een bepaalde problematiek vooruit kunnen helpen. Als ex-voorzitter van de werkgroep productveiligheid bij het VBO en bij essenscia wil ik zeker met al mijn mogelijkheden mee werken aan VLARIP omdat dit belangrijk is voor de chemische industrie. Jozef De Prijcker en Lieve Galle Agfa-Gevaert, in Mortsel Agfa-Gevaert is een toonaangevend bedrijf in de printing&imaging industrie met hoofdzetel in Mortsel. Agfa-Gevaert biedt communicatie oplossingen aan voor alle industriële markten. Best bekend zijn nog altijd de fotografische systemen voor grafische en medische klanten. Agfa is wereldwijd actief in een 40-tal landen. In REACH termen is Agfa-Gevaert zowel manufacturer, importer als downstream user van stoffen en mengsels. Lieve is reeds 20 jaar werkzaam bij Agfa-Gevaert te Mortsel, waarvan de laatste 9 jaar als verantwoordelijke voor oa ELINCS-registraties. Haar nieuwere taak als REACH coördinator voor de Agfa-Gevaert groep ligt dan ook in lijn met de opvolging van ELINCS door REACH. "Uitwisseling van ervaring rond REACH leidt tot een soepele implementatie ervan. Dankzij deze implementatie wordt veilig omgaan met allerhande producten een automatische manier van denken van eenieder, iets wat de Agfa-Gevaert groep reeds jaren hoog in het vaandel draagt."

3 Jo Van Dormael REACH coördinator, Tessenderlo Chemie, in Tessenderlo Tessenderlo Group is een internationale, gediversifieerde chemische groep actief in chemie, specialiteiten en kunststofverwerking. De groep telt 8130 medewerkers op meer dan 100 sites in 21 landen wereldwijd. De Westlimburgse platformen bestaan uit 3 sites met zo n 1400 medewerkers. Tessenderlo Chemie Ham produceert minerale meststoffen, veevoederadditieven en basischemicaliën. Tessenderlo Chemie Tessenderlo produceert chloralkali en derivaten evenals organische tussenproducten. LVM is producent van monovinyl chloride, grondstof voor de productie van PVC. Jo Vandormael is sinds 1989 actief bij Tessenderlo Chemie waarvan de laatste 3 jaar in Regulatory Affairs. Zijn hoofdtaak is de rol van Reach Coördinator voor Tessenderlo Groep. Hij maakt deel uit van de commissie productveiligheid van essenscia. Reach verruimt onze kijk op productveiligheid met meer aandacht voor de totale levenscyclus van chemische stoffen. Het VLARIP project kan ons helpen een beter inzicht te krijgen in de noden van onze downstream gebruikers in het kader van Reach en bijdragen aan de ontwikkeling van efficiënte communicatiekanalen tussen verschillende sectoren. Tessenderlo Group - Business Group Plastics Converting bestaat uit een 10-tal kleine filialen die veel gelijkenissen vertonen met KMO s. Wat Reach betreft hebben beide zeer vergelijkbare verplichtingen, aangezien het Reach proces op legal entity niveau speelt. Het lijkt dan ook nuttig synergieën betreffende Reach implementatie te ontwikkelen. Dirk Danneels Honeywell Belgium, in Heverlee Honeywell Performance Materials and Technologies is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in Morristown (New Jersey). De wereldwijde omzet bedraagt 4.8 miljard dollar en bestrijkt verschillende domeinen zoals fluor gebaseerde organische en anorganische fijnchemicalien, LGW fluorkoolwaterstoffen, technische polymeren, producten voor de electronische industrie en katalysatoren. De commerciele activiteiten voor Europa, het Midden Oosten, Afrika en Indië worden geleid vanuit het kantoor in Haasrode (Leuven). Een grote Europese productie-afdeling bevindt zich in Hannover (Duitsland) waar waterstoffluoride en een ganse reeks afgeleide producten vervaardigd worden. Dirk Danneels is 25 jaar werkzaam bij Honeywell in verschillende rollen in productontwikkeling, technische marketing en commercieel management. Voor de laatste zes jaar is hij verantwoordelijk voor het wereldwijde REACH project binnen Honeywell. Via Cefic werkt hij mee aan het ontwikkelen van de REACH Guidance documenten en sinds 2009 is hij eveneens Secretary General van de "European Wax Federation".

4 "De interesse in het VLARIP project is vooral gebaseerd op de noodzaak om in een complex project zoals REACH vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te benaderen en via een uitwisseling van ervaringen met alle spelers in de keten tot een vlotte implementatie van REACH te komen." Erik Drijvers BASF Antwerpen, in Antwerpen BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België en de tweede grootste site van de BASF-groep wereldwijd. Momenteel zijn er ca eigen medewerkers en dagelijks nog eens een 1200-tal medewerkers van partnerfirma's actief. De productie van BASF Antwerpen NV omvat de volgende sectoren: basischemicaliën, kunststoffen en hun voorproducten, kunstvezelproducten en veredelingsproducten. Erik Drijvers is reeds meer dan 20 jaar werkzaam bij BASF Antwerpen NV waarvan de laatste 13 jaar als preventieadviseur. Sinds een 6-tal jaar is hij tevens aangeduid als centrale REACH coördinator voor het bedrijf. Hij werkt hiervoor nauw samen met het moederbedrijf in Ludwigshafen en is ook lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. "BASF staat volledig achter het idee van VLARIP omdat zo n project mee kan helpen in de communicatie met de volledige productieketen, iets wat enorm belangrijk geworden is met REACH. Het uitbouwen van een netwerk om rond productveiligheid algemeen van gedachten te kunnen wisselen ziet BASF dan ook als een belangrijke doelstelling van VLARIP." Roger Van der Linden Borealis Kallo, in Kallo Roger Van der Linden is sinds 1974 actief in de polymeer industrie. Hij bekleedde diverse technische en management functie in bedrijven als Exxon, Raychem, Mobil en Neste. De laatste jaren is hij Group Manager voor product stewardship bij Borealis waar hij ook het team leidt dat de Reach wetgeving implementeert in het bedrijf. Roger is al meer dan 10 jaar voorzitter van essenscia polymers. Hij is tevens actief in een aantal organisaties op nationaal en internationaal niveau zoals CEFIC en PlasticsEurope. Borealis is een internationaal bedrijf dat verschillende producten maakt. Ze maken diverse kunststoffen waaronder polyethyleen en polypropyleen, basischemicaliën en meststoffen die ze op wereldwijde basis maken en verkopen. Hun Reach ervaring dateert van bijna 10 jaar terug toen de Reach teksten nog zeer vaag waren. Met een core team van 5 mensen zijn ze toen gestart met de voorbereiding op de nieuwe wetgeving. Dat core team is nog altijd functioneel maar ondertussen uitgebreid tot een 20-tal mensen.

5 Het VLARIP peterschapsproject laat ons toe om de hele waardeketen van onze producten te bekijken. Het is essentieel dat we in contact treden met collega s, partners, klanten en leveranciers. Het succes van het project zal afhangen van de personen en firma s die eraan deelnemen. Hoe meer partners met elkaar spreken hoe vlotter het zal gaan. Patrick De Block Senior HSE Engineer bij Ineos, in Zwijndrecht Patrick De Block startte in 1984 bij toen nog BP Chemicals, nu Ineos en heeft altijd al met productveiligheid te maken gehad. Als senior HSE engineer is zijn werktermijn ondertussen tot ver buiten de Zwijndrecht locatie uitgebreid. Zijn jarenlange ervaring met productveiligheid en kennis over Reach stelt hij als VLARIP peter graag ter beschikking aan de KMO s. Ineos is in een snel tempo geëvolueerd naar het derde grootste speler op vlak van petrochemische stoffen, specialty chemicals en olie producten. Voor de Zwijndrecht locatie moeten een 50-tal stoffen geregistreerd worden. Anja Van De Velde Regulatory Affairs Officer bij Christeyns, in Gent Christeyns is een detergenten en biocide producerend bedrijf met een afzetmarkt (vnl. industriële wasserijen) over volledig Europa. Op dit ogenblik is de firma zich ook aan het positioneren in enkele landen buiten Europa zoals Turkije, Rusland. De Groep Christeyns heeft ca. 450 werknemers verspreid over 16 landen. Er zijn 3 productiesites, gesitueerd in Gent (België), Vertou (Frankrijk) en Bradford (England). Het regulatorische gedeelte van Reach wordt volledig gestuurd vanuit de hoofdzetel in Gent. Christeyns is onder Reach-definities een producent van een 10-tal vetzuren en perazijnzuur. Verder positioneren ze zich als een formulator in de Reach wetgeving. Anja Van De Velde is afgestudeerd in 2003 als bio-ingenieur en sindsdien werkzaam als Regulatory Affairs Officer in Christeyns. Zij is geregistreerd toxicologe in Nederland en zal binnenkort haar Europese registratie bekomen. Als toxicologe heeft zij ervaring met het werken in het consortium dat perazijnzuur als actieve substantie onder de biocide wetgeving registreert. Tot slot, is zij preventieadviseur en milieucoördinator van de Gentse Christeyns-site. "Christeyns verwacht dat VLARIP hen een beter inzicht zal geven hoe REACH efficiënt in praktijk te brengen en dit in samenwerking met bedrijven met analoge problemen."

6 Sofie Deliveyne, Geert De Lathauwer en Guy Van Hecke EOC Group, in Oudenaarde en Evergem De EOC group is een wereldwijde producent van compounds, latices, emulsies, adhesives en surfactants. De belangrijkste productieplants zijn gesitueerd in Oudenaarde en Evergem, waar in totaal ongeveer 330 medewerkers werkzaam zijn. De EOC group is sinds twee jaar actief bezig met REACH. De REACH Task force bestaat uit 3 personen: - Sofie is 5 jaar werkzaam binnen de groep als regulatory affairs specialist en houdt zich in hoofdzaak bezig met de wettelijke en toxicologische aspecten. - Geert is 12 jaar werkzaam binnen het bedrijf, eerst in de R&D-afdeling van EOC Surfactants, het bedrijf binnen de groep waarop REACH het meeste impact heeft, waar hij een ruime praktische ervaring opgebouwd heeft in REACH en product stewardship. Recentelijk is hij overgestapt naar de groep Product Safety en Regulatory Affairs. - Guy is 25 jaar werkzaam binnen de groep waarvan 18 jaar binnen de latexafdelingen en is reeds enkele jaren toegevoegd aan de REACH task force. Hij houdt zich hoodzakelijk bezig met de praktische en administratieve aspecten zoals costing ea. "EOC staat achter het VLARIP initiatief omwille van de mogelijkheid tot uitwisselen van ideeën en visies tussen de verschillende partners in de supply chain en het verbeteren van de aspecten rond productveiligheid." André Aarts Product Stewardship manager bij Solutia, in Zaventem Solutia is een Amerikaanse onderneming met verschillende vestigingen en fabrieken in Europa, waaronder Gent en Antwerpen. Solutia s regionaal hoofdkwartier is in Louvain-la-Neuve. Solutia is gekend door de Saflex film voor gelaagd glas, maar is ook de belangrijke speler op wereldvlak voor andere films voor beglazing (CPFilms ), hulpstoffen voor de rubberindustrie (Crystex, Santoflex ), en gespecialiseerde vloeistoffen (Therminol, Skydrol ). Voor meer informatie zie André Aarts is al meer dan 30 jaar werkzaam bij Solutia (tot 1997 een afdeling van Monsanto) waarvan de laatste 20 jaar als Product Stewardship manager. Hij is tevens de centrale REACh coordinator binnen de firma en werkt hiervoor nauw samen met zijn collega s in andere landen en werelddelen. Hij is lid van de werkgroepen productveiligheid binnen essenscia en het VBO. De objectieven van REACh zijn volledig in lijn met de milieu- en veiligheidsengagementen van Solutia, met name producten op de markt brengen die veilig bij verantwoordelijk gebruik. Ook een project als VLARIP past in haar engagementen wat betreft product stewardship en communicatie met alle belanghebbenden.

7 Geertje Pollaris 3M, in Diegem 3M Europe NV is het coördinatiecentrum van 3M in Europa en is gelegen in Diegem bij Brussel. 3M is een Amerikaans bedrijf met hoofdkwartier in St. Paul, Minneapolis en opgericht in De activiteiten van 3M zijn: Consumer & Office (e.g. Post It), Safety, Security & Protection Services, Electrocommunications, Industrial & Transportation (e.g. Scotch), HealthCare, Display & Graphics. 3M is een technologiegeoriënteerd bedrijf met een jaaromzet van ruim 27 miljard dollar, en maakt deel uit van de Dow Jones Index. 3M is aanwezig in meer dan 60 landen en telt meer dan werknemers. Geertje Pollaris is bio-ingenieur (KU Leuven) en is werkzaam bij 3M sedert Zij is EMEA Product EHS&R Specialist en heeft ervaring in Productie, Veiligheid, gezondheid en milieu (milieucoördinator) en Productveiligheid (REACH). Dit zijn acties die 3M reeds voor REACH heeft ondernomen: Impact van REACH in kaart gebracht Oprichting Europees REACH Coordinatie Centrum Pre-registratie REACH relevante stoffen Registratie van REACH stoffen (inclusief Chemical Safety Report) REACH-IT systemen gedefinieerd en gëïmplementeerd Notificatie van SVHC en communicatie mbt voorwerpen C&L notificaties De REACH regelgeving is een zeer uitdagende activiteit maar helpt bedrijven risico's mbt geproduceerde en geïmporteerde chemische stoffen gestructureerd in kaart te brengen. Als VLARIP meter hoop ik andere bedrijven te kunnen helpen deze uitdaging op een pragmatische manier aan te gaan en op die manier ook zelf op de hoogte te blijven van de meest uitdagende aspecten van REACH. Caroline Herman Ajinomoto OmniChem Als Chemical Registration Responsible bij Ajinomoto OmniChem OmniChem divisie heeft Caroline Herman ervaring op het vlak van registratie van nieuwe stoffen en PPORD uitzonderingen en het onderbouwen van SCC voor intermediairen. Zij is ook verantwoordelijk voor classificatie & labelling van eindproducten en bijhorende veiligheidsinformatiebladen volgens DSD/DPD en de implementatie van CLP. Verder heeft zij een operational exellence greenbelt opleiding genoten en is betrokken bij lean en 6 sigma verbeteringsprojecten.

8 Ajinomoto OmniChem ontwikkelt en produceert farmaceutische fijnchemicaliën. Het is een Belgisch bedrijf met locaties in Wetteren, Balen en Louvain-La-Neuve die een 700 tal mensen tewerkstelt. In het kader van REACH heeft Ajinomoto Omnichem tot nu toe o.a. volgende acties genomen: het ontwikkelen van een in-huis volume tracking tool voor de opvolging van de REACH compliance van geproduceerde en geïmporteerde chemicaliën, integratie van een REACH compliance check bij de aankoop van grondstoffen, het uitwerken van een aanpak om kritische punten van blootstelling en emissie tijdens de productieactiviteiten te evalueren en SCC te onderbouwen & motiveren. Catherine Jakus JSR micro Als regulatory affairs manager bij JSR micro nv heeft Catherine Jakus ervaring op het vlak van registratie van nieuwe stoffen onder NONS,het omzetten van die regsitraties onder REACH en het behandelen van import van stoffen en preparaten. Zij is ook verantwoordelijk voor classificatie & labelling van eindproducten en bijhorende veiligheidsinformatiebladen volgens CLP of DPD en de implementatie van CLP. JSR micro nv is een dochtermaatschappij van een Japans bedrijf ; JSR micro is gevestigd in Haasrode bij Leuven en is de enige Europese vestiging ;de activiteiten zijn vooral gericht op de halfgeleider industrie, met het leveren van speciale lakken voor het produceren van geïntegreerde schakelingen. Daarnaast is JSR micro ook actief in de life sciences met producten voor scheiding en zuivering van farmaceutische preparaten en producten gebruikt in de IVD (in vitro diagnoistics) applicaties. Ook de energiesector is een pijler voor JSR micro NV met het op de markt brengen van LIC (Lithium ion capacitoren)voor een efficiënte energie beleid. JSR micro importeert 95% van de producten/artikels die het hier op de markt brengt, vanuit Japan Acties i.v.m. chemical policy - Opmaken van een procedure voor REACH an CLP compliance van alle mengsels die geïmporteerd worden - Opvolgen van tox en ecotox testen voor nieuwe chemicaliën - Opmaken van een inventaris van alle stoffen en preparaten die JSR op de markt brengt - Opvolgen van polymeer problematiek -Opvolgen van de volumes van de stoffen die geïmporteerd worden NONS registraties REACH registratie (<10T/y) -Implementatie van een soft systeem voor Opmaken van SDS (volgens annex II) Classificatie en etiketering van stoffen volgens CLP Classificatie en etiketering van mengsels volgens DPD - opvolgen van REACH SVHC issue voor artikels die geïmporteerd worden - opvolgen van de RoHS voor EEE produkten

CAMPUS DE NAYER BEDRIJVENGIDS. Jobinfobeurs 19 februari 2013

CAMPUS DE NAYER BEDRIJVENGIDS. Jobinfobeurs 19 februari 2013 CAMPUS DE NAYER BEDRIJVENGIDS Jobinfobeurs 19 februari 2013 Voorwoord Beste student, Beste collega, Beste bedrijfsrelatie, Met deze bedrijvengids willen we onze jobinfobeurs 2013 op een adequate en professionele

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling: een kans voor de chemie

Duurzame ontwikkeling: een kans voor de chemie Duurzame ontwikkeling: een kans voor de chemie Solvay Way is het initiatief voor maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid en speelt een centrale rol in de visie van de Groep om een model voor

Nadere informatie

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 Inhoud Voorwoord 5 Over dit verslag 6 De kringloop sluiten 8 Onze stakeholders 10 Ons bedrijf 12 Productie 18 Ontwikkeling 18 Leveranciers 20 Medewerkers 22 Gebruik

Nadere informatie

Sustainable purchasing & supply chain management

Sustainable purchasing & supply chain management Sustainable purchasing & supply chain management ( Praktijkgids 1 inhoud Inleiding...3 Deel I - Waarom...4 Duurzaam beheer van de waardeketen, aankoopbeleid en MVO...4 Waarom is een duurzaam aankoopbeleid

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag. BASF in Nederland

Sociaal jaarverslag. BASF in Nederland Sociaal jaarverslag 008 BASF in Nederland Voorwoord > BASF Nederland B.V. -Locatie Rijnpoort > -Locatie De Meern > -Locatie Nijehaske > -Locatie Oosterhout > BASF Color Solutions Netherlands B.V. > BASF

Nadere informatie

Copyright The Dow Chemical Company (1995-2005). All Rights Reserved.

Copyright The Dow Chemical Company (1995-2005). All Rights Reserved. Duurzaam ondernemen betekent voor Dow: aandacht en zorg voor het milieu, onze werknemers en de mensen in onze omgeving in combinatie met economische ontwikkeling. Duurzaamheid is niet iets dat alleen op

Nadere informatie

RISICOBEHEER. Beschrijving van de risico s in 10 risicocategorieën

RISICOBEHEER. Beschrijving van de risico s in 10 risicocategorieën Risico is de mogelijkheid dat er zich een gebeurtenis voordoet die een negatieve impact heeft op de mensen het milieu, de activa en de reputatie of strategische doelstellingen van de Groep, met inbegrip

Nadere informatie

MAGAZINE 2014. fit. for the. future UITGAVE VAN VERENIGING VAN BEDRIJFSTELECOMMUNICATIE GROOTGEBRUIKERS

MAGAZINE 2014. fit. for the. future UITGAVE VAN VERENIGING VAN BEDRIJFSTELECOMMUNICATIE GROOTGEBRUIKERS MAGAZINE 2014 fit for the future UITGAVE VAN VERENIGING VAN BEDRIJFSTELECOMMUNICATIE GROOTGEBRUIKERS IN BEELD De telecom en ICT oplossing die u per medewerker per maand kunt aanpassen Alleen bij KPN ÉÉN

Nadere informatie

Jaarverslag. Koningsstraat 138/2 1000 Brussel

Jaarverslag. Koningsstraat 138/2 1000 Brussel Jaarverslag 2013 Koningsstraat 138/2 1000 Brussel Inhoud 1. De Federale Overheidsdienst Budget en Beheerscontrole (FOD B&B)... 3 1.1. Zijn opdrachten... 3 1.2. De dienst van de Voorzitter en het directiecomité...

Nadere informatie

Inzicht. Succes verzekerd! Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers

Inzicht. Succes verzekerd! Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management Thema: Succes verzekerd! juli 2013: editie 18 www.siemens.com/plm 17 Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers

Nadere informatie

Dialoog. Ondernemen over de taalgrens en voorbij de vooroordelen. Filiep Terryn (Korlam) en Eric Mestdagh (Champion):

Dialoog. Ondernemen over de taalgrens en voorbij de vooroordelen. Filiep Terryn (Korlam) en Eric Mestdagh (Champion): Accountancy - Tax & Legal Consulting - Financial Management - Mergers & Acquisitions Dialoog magazine voor kmo-bedrijfsleiders zomer 2008 nr. 3 Filiep Terryn (Korlam) en Eric Mestdagh (Champion): Ondernemen

Nadere informatie

Ober wint aan productiviteit en flexibiliteit met Microsoft Dynamics AX

Ober wint aan productiviteit en flexibiliteit met Microsoft Dynamics AX SUCCESS THROUGH VALUE INNOVATION SPOTLIGHT Ober wint aan productiviteit en flexibiliteit met Microsoft Dynamics AX KEYNOTE Cathy Van Mullem, Business Unit Lead bij Microsoft: You ain t seen nothing yet

Nadere informatie

Meer winkels maar steeds minder zelfstandige handelaars

Meer winkels maar steeds minder zelfstandige handelaars Op zoek naar nog meer jobs in West-Vlaanderen? Surf naar Jobat.be/West-Vlaanderen Let s talk Onze adviseurs luisteren graag naar uw verhaal voor het gepaste advies Reporter ter plaatse Wilt u adverteren?

Nadere informatie

RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011

RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011 RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011 Introductie Jaarlijks publiceert DuPont Dordrecht een Responsible Care Jaarverslag. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe aanpak. Leidraad hierbij is het Global Reporting

Nadere informatie

WAC_1.pdf 3/19/14 9:15:34 AM WE ARE CHEMISTRY JOBEVENT KRANT IN DE CHEMIE IS ER VOOR ELK WAT WERKS! www.wearechemistry.be.

WAC_1.pdf 3/19/14 9:15:34 AM WE ARE CHEMISTRY JOBEVENT KRANT IN DE CHEMIE IS ER VOOR ELK WAT WERKS! www.wearechemistry.be. WAC_1.pdf 3/19/14 9:15:34 AM WE ARE CHEMISTRY JOBEVENT KRANT IN DE CHEMIE IS ER VOOR ELK WAT WERKS! www.wearechemistry.be met dank aan INFOFICHES BEDRIJVEN EN VACATURES CHEMISTRY www.wearechemistry.be

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2012 Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2 Indaver Groep Duurzaamheidsverslag 2012 inhoud Duurzaamheidsrapportering: transparant en betrouwbaar Open in woord en daad is een kernwaarde van Indaver.

Nadere informatie

Connect. Dissolvine: verbindend element. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 8 Oktober 2010 #05

Connect. Dissolvine: verbindend element. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 8 Oktober 2010 #05 Connect Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl Jaargang 8 Oktober 2010 #05 Dissolvine: verbindend element Connect #05 Oktober 2010 pagina 2 Aan de top als duurzaamheid leider In deze Connect

Nadere informatie

BASF in Antwerpen Verslag 2014

BASF in Antwerpen Verslag 2014 150 jaar Overleg voor de nieuwe butadieeninstallatie: Stijn Vermeulen, Amy Raeymakers en Kenneth Verschueren Chemicals Het segment Chemicals omvat onze activiteiten voor basischemicaliën en tussenproducten.

Nadere informatie

uitgave van i.deeds nv / editie april 15 - september 15 #04 MAGAZINE BARC en i.deeds: een sterk staaltje van goede samenwerking // zie pagina 06

uitgave van i.deeds nv / editie april 15 - september 15 #04 MAGAZINE BARC en i.deeds: een sterk staaltje van goede samenwerking // zie pagina 06 uitgave van i.deeds nv / editie april 15 - september 15 #04 MAGAZINE BARC en i.deeds: een sterk staaltje van goede samenwerking // zie pagina 06 i.speak i.ndex HET BARC-PROJECT IS NIET ALLEEN HET MEEST

Nadere informatie

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels Juni 2013 Jaargang 26 #2 De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels We nemen met een gerust hart afscheid van Unix Martin van den Bersselaar, Wédéflex Zekerheid in gegevens

Nadere informatie

Company review 2013. Progressing together. See what counts.

Company review 2013. Progressing together. See what counts. Progressing together See what counts. Zien wat er echt toe doet In 2014 hebben we onze merknaam veranderd van De Lage Landen naar DLL. Een belangrijke stap op onze weg naar wereldwijd succes. We zijn uitgegroeid

Nadere informatie

Interview met Van Roey Automation nv

Interview met Van Roey Automation nv Interview met Van Roey Automation nv Jonas Adriaensen Bram Claeys Niels Loomans Olivier Nuyts Riet Sas Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar

Nadere informatie

finance moet in het dna van elke werknemer zitten interview finance meets supply chain

finance moet in het dna van elke werknemer zitten interview finance meets supply chain MAANDELIJKS - NIET IN JULI EN AUGUSTUS - AFGIFTEKANTOOR 1099 GENT X - P 209166 CFO BAROMETER data driven cfo jaargang 18 november 2014 Cashreserves als een goed huisvader beheren is vandaag geen evidentie

Nadere informatie

Duurzaam gebruik van biomassa in een bio-economie

Duurzaam gebruik van biomassa in een bio-economie Gezamenlijk advies Duurzaam gebruik van biomassa in een bio-economie Duurzaam gebruik van biomassa in een bio-economie Datum van goedkeuring 21 februari 2013 Volgnummer 2013 15 Coördinator + e-mailadres

Nadere informatie

Werkprogramma 2015. Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu

Werkprogramma 2015. Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu Werkprogramma 2015 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 Werkprogramma 2015 DISCLAIMER De standpunten of meningen in dit werkprogramma

Nadere informatie

Medewerkers moeten met data leren omgaan

Medewerkers moeten met data leren omgaan Op zoek naar nog meer jobs? Surf naar Jobat.be De opkomst van de citizen data scientist Medewerkers moeten met data leren omgaan Een verkoper die een beetje data minded is en weet hoe hij de tools moet

Nadere informatie

EEN PREVENTIEF ALCOHOL- EN DRUGSBELEID IN DE ONDERNEMING

EEN PREVENTIEF ALCOHOL- EN DRUGSBELEID IN DE ONDERNEMING EEN PREVENTIEF ALCOHOL- EN DRUGSBELEID IN DE ONDERNEMING In overleg werken aan preventie Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 100 Blijde Inkomstlaan, 17-21 - 1040 Brussel Tel: 02 233 88 11 - Fax: 02 233

Nadere informatie

connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013

connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 2 1 sharing knowledge Connecting the dots p. 19 Alles is software Johan Lybaert vertelt iets meer over enkele trends

Nadere informatie

Visie op Kunststof. Samen voor meer innovatie. Aan het woord Samen innovatie bedenken. In de kijker Fotonica. Uit de praktijk Chemical Leasing

Visie op Kunststof. Samen voor meer innovatie. Aan het woord Samen innovatie bedenken. In de kijker Fotonica. Uit de praktijk Chemical Leasing september 2012 jaargang 2 nr. 3 kostprijs: 10 Visie op Kunststof Vakblad over innovatie voor de kunststof- en rubberverwerkende industrie in Vlaanderen Samen voor meer innovatie Aan het woord Samen innovatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 Jaarverslag 2013-2014 Etienne Sabbelaan 51-8500 Kortrijk - Belgium T +32 56 28 28 50 - F +32 56 28 28 05 E-mail info@flandersinshape.be www.flandersinshape.be Project Jaarverslag 2013-2014 maakt werk van

Nadere informatie