Sleutel 1: integrale benadering van een uniek persoon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sleutel 1: integrale benadering van een uniek persoon"

Transcriptie

1 PEDAGOGISCH PROJECT De secundaire school heeft wel wat van een zoektocht in een doolhof. Je stapt er begin september in, en probeert doorheen het jaar je weg te vinden. Die zoektocht zal nu eens vlot gaan, en dan weer wat moeilijker, bijvoorbeeld omdat de weg niet zo duidelijk is of er routes zijn die aanlokkelijk lijken, maar dat uiteindelijk toch niet blijken te zijn. Soms zal je dus op je stappen moeten terugkomen, en af en toe zal je een deur tegenkomen waar je door zou moeten, maar die nog op slot is. Om de uitgang uiteindelijk te bereiken, is het belangrijk dat je kansen krijgt, en regelmatig een stukje terug mag gaan, of zelfs helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig moet je de zoektocht doorheen dat doolhof niet alleen beginnen! Vrienden, klasgenoten en andere leerlingen, maar ook leerkrachten zullen samen met jou dat doolhof instappen begin september. Die leerkrachten kregen allemaal een sleutelbos mee van Don Bosco, met als bedoeling de gesloten deuren te kunnen openen, zodat iedereen uiteindelijk aan de uitgang zou kunnen geraken. De sleutels aan deze sleutelbos zijn uiteraard niet zomaar sleutels het zijn sleutels die Don Bosco meegaf om met jonge mensen op weg te kunnen gaan: de sleutels van het opvoedingsproject. Sleutel 1: integrale benadering van een uniek persoon Het ontwikkelen van de intellectuele mogelijkheden is op school uiteraard van belang, maar alleen daar aandacht aan besteden is een jongere eigenlijk onrecht aandoen, omdat er nog zoveel andere aspecten zijn. Vandaar dat we veel belang hechten aan het bieden van kansen om ook die aspecten te ontplooien. Sport wordt bijvoorbeeld niet alleen tijdens de lessen LO aangemoedigd, maar ook met de vele schoolsportploegen en tijdens de sportcompetities (2 e en 3 e graad) en het middagspel (1 e graad) tijdens de middagpauze. Wie in de eerste graad eerder interesse heeft in het creatieve, kan dan weer knutselen of handvaardigheid beoefenen tijdens de middagpauze. Door een aanbod van middagactiviteiten te doen kunnen de leerlingen zich uitleven en krijgen tegelijk pesten en vandalisme veel minder kansen. Het middagspel is een onderdeel van het preventieve systeem waarin jongeren groeien. Muzikaal talent kan zich uitleven in het schoolorkest of koor dat bvb. de Don Boscoviering opluistert. Dans-, muziek- en acteertalent kan behalve in deze viering ook aan bod komen in bvb. de Chrysostomosshow en het leerlingentoneel.

2 Sociale vaardigheden komen doorheen deze activiteiten automatisch aan bod. Tijdens de lessen Leefsleutels in het tweede jaar worden deze sociale vaardigheden één uur per week extra in de verf gezet en ingeoefend, maar ook tijdens de verschillende vakantieactiviteiten worden leerlingen uitgedaagd zich hierin te bekwamen. Tijdens een adventuretweedaagse in Durbuy, een bergkamp in Oostenrijk of een fietstocht naar zee word je immers niet alleen zelf uitgedaagd je grenzen te verleggen, maar ook om anderen verder te helpen waar je dat kan. Interesse in cultuur wordt voor iedere leerling gestimuleerd tijdens de culturele voorstellingen tijdens de lesuren, maar ook tijdens de reizen naar Londen, Parijs en Turkije wordt gezorgd voor een degelijk aanbod qua cultuur, naast het ontspannende en sociale karakter dat deze activiteiten hebben. Een ruim aanbod van andere activiteiten biedt jongeren niet alleen kansen zichzelf te ontplooien, maar zorgt er ook voor dat leerkrachten hen leren kennen als jonge mensen die méér zijn dan alleen hun schoolse prestaties. Ook het omgekeerde is waar: doordat al deze activiteiten begeleid worden door leerkrachten, leren leerlingen hun leerkrachten ook kennen als mens, wat bijdraagt tot een positieve sfeer, waarin leerlingen samen met leerkrachten op weg willen gaan! Sleutel 2: samen met leerlingen Jongeren zijn geen passieve onderwerpen van het schoolse gebeuren en hun opvoeding, maar actieve partners! Heel wat activiteiten op school zijn maar mogelijk doordat leerlingen zich ervoor willen inzetten: geen leerlingentoneel zonder leerlingen bijvoorbeeld, en evenmin een schoolkoor, -orkest of - sportploeg. Ook de leerlingenraden per graad zijn voorbeelden van actieve betrokkenheid van leerlingen. De leerlingenraad van de tweede graad nam in het verleden bijvoorbeeld al het initiatief om studiereizen per studierichting te organiseren, en deze leerlingen namen zelf een belangrijk deel van de organisatie op zich. Medezeggenschap in de examenregeling is eveneens iets dat in de leerlingenraad aan bod komt en dat de leerlingen sterk aanbelangt. In de Pastorale Animatiegroep zijn leerlingen, samen met een groep leerkrachten, actief betrokken bij de organisatie van een aantal belangrijke gebeurtenissen op pastoraal gebied tijdens het schooljaar : zij werken mee aan de advents- en vastenperiode, Don Boscoviering en andere bezinningsmomenten.

3 Met leerlingen voor leerlingen is ook wat de moniwerking probeert te bereiken. Leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar zetten zich tijdens de middagspeeltijden vrijwillig in om het middagspel van de eerstejaars te begeleiden en trekken tijdens het begin van de zomervakantie samen met hen op bergkamp. Deze grote leerlingen zijn voor veel kleintjes echt wel een voorbeeld! Sleutel 3: school, speelplaats, kerk & thuis Doordat leerkrachten en leerlingen zich samen inzetten, lijkt school al snel méér dan alleen maar een school. Het leren krijgt uiteraard een belangrijke plaats, waarbij niet enkel encyclopedische kennis wordt aangereikt, maar leerlingen ook leren om zélf probleemoplossend te werken. De seminarie-uren in de derde graad helpen leerlingen om deze vaardigheden te ontwikkelen; door de aanwezigheid van een goed georganiseerde schoolbibliotheek, computerlokalen, elektronisch leerplatform, groepswerken en labo s volgens het OVUR-model hebben alle leerkrachten echter de mogelijkheid om met de leerlingen verder te gaan dan het louter kennis overbrengen. Hoewel het schoolse uiteraard belangrijk is, hopen we meer dan enkel dat te bieden! De omvang ervan duidt op het belang dat gehecht wordt aan de speelplaats als ontmoetingsplaats en plaats voor spel en ontspanning. Tijdens de speeltijden in de voor- en namiddag blijven de leerlingen op de gewone speelplaats, maar tijdens de middagpauze trekken velen van hen naar de pleinen, waar er voetbal-, basketbal- en volleybalvelden zijn. In het spoor van Don Bosco willen we onze leerlingen ook een kerk aanbieden. Het ochtendgebed geeft een korte gedachte mee bij het begin van een nieuwe schooldag. Een aantal keren per jaar komen we samen om stil te staan bij thema s als leven en dood, ik en de ander, liefde en inzet voor de medemens, De grote Don Boscoviering eind januari wordt door vele leerlingen jaarlijks aangehaald als een hoogtepunt van het schooljaar. Ook de bezinningsdagen in oktober doen een aanbod aan leerlingen wat dit betreft. Om van deze dagen en alle andere op school iets zinvol te maken, is het belangrijk dat leerlingen zich thuis voelen en het gevoel hebben dat ze zichzelf mogen zijn. Elke klas krijgt daarom een klas- en een co-titularis toegewezen. Deze leerkrachten volgen de leerlingen van hun klas van nabij en proberen vaak het thuisgevoel te stimuleren door middel van (een) klasactiviteit(en), opdat leerlingen elkaar maar ook hun titularissen beter en anders kunnen leren kennen. Om de eerstejaars begin september meteen een thuisgevoel te geven, staan de eerste twee dagen van september volledig in het teken van elkaar, de school en de leerkrachten leren kennen.

4 Sleutel 4: hartelijkheid, aanspreekbaarheid, beschikbaarheid & assistentie Een echt thuisgevoel creëren is maar mogelijk mits een hartelijke omgang. Don Bosco zelf vond dit van groot belang. Dit is maar mogelijk als leerkrachten beschikbaar en aanspreekbaar zijn. Onder andere tijdens de middagpauzes blijkt dat dit duidelijk zo is: leerkrachten voetballen, basketballen of dansen mee of proberen leerlingen bij te werken. Leerlingen wéten ook dat de leerkrachten beschikbaar zijn, zoals blijkt uit de grote drukte aan de leraarskamer tijdens de pauzes. Alle leerkrachten brengen minstens één speeltijd door op de speelplaats. Dit creëert kansen om elkaar beter te leren kennen: tijdens een babbeltje van 10 minuten tijdens een speeltijd kunnen leerlingen en leerkrachten soms meer over elkaar te weten komen dan in 10 lesuren. Leerkrachten zijn dus aanwezig en beschikbaar op de speelplaats, tijdens speeltijden en ook vaak na de lesuren; leerlingen bepalen zelf in welke mate zij willen ingaan op het aanbod van deze aanwezigheid. Een bijkomend voordeel van deze assistentie op de speelplaats door leerkrachten is preventie: de nabijheid van leerkrachten vermijdt in grote mate vernielingen, geweld en pesterijen. Assistentie gaat echter verder dan het letterlijk aanwezig zijn bij de leerlingen, bijvoorbeeld op de speelplaats of tijdens activiteiten. Assistentie betekent voor leerkrachten ook in gedachten bij de leerlingen zijn, bijvoorbeeld wanneer een toets wordt opgesteld of een les wordt voorbereid: het is immers belangrijk dat toetsen en lessen aangepast zijn aan de leerlingen voor wie ze bestemd zijn. Assistentie werkt ook hier preventief: het vermijdt dat een groep leerlingen gedemotiveerd geraakt omdat een toets te moeilijk was of dat leerlingen afhaken omdat de lessen op een té hoog niveau worden gegeven. Sleutel 5: redelijkheid Redelijkheid heeft niet alleen te maken met regels en reglementen, hoewel regels nodig zijn. Wanneer leerlingen betrokken worden wat dit betreft, zijn ze logischerwijze sterker geneigd de regels te volgen. Leerlingen van het tweede jaar maken tijdens de lessen leefsleutels bijvoorbeeld samen een aantal klasafspraken. Uiteraard kunnen niet alle afspraken mee bepaald worden door de leerlingen. Wat algemene regels betreft, proberen we een middenweg te vinden tussen niet té streng, maar ook niet té mild, opdat leerlingen de regels redelijk zouden vinden en zich ernaar zouden schikken. Redelijkheid houdt in dat jongeren zich mogen bewegen tussen twee lijnen en dat leefregels soepel gehanteerd worden door leerkrachten. Redelijkheid heeft ook te maken met het aanpassen van toetsen aan het klasniveau: zo krijgen leerlingen in de tweede graad ASO grotendeels dezelfde toetsen, maar worden bijvoorbeeld

5 de leesopdrachten bij de taalvakken aangepast aan het niveau van de studierichting. Het onderwijsniveau mag volgens diezelfde denkpiste variëren al naargelang de klasgroep. In dezelfde lijn is het maar redelijk dat leerlingen met dyslexie en dyscalculie bepaalde toelatingen krijgen die niet gelden voor de andere leerlingen, om hen op die manier evenveel kansen te bieden als leerlingen die niet met deze leerstoornissen kampen. Niet alle leerlingen krijgen te maken met dergelijke officieel vast te stellen leerproblemen: sommigen van hen hebben dusdanige socio-emotionele problemen, dat het moeilijk wordt om goed te functioneren op school. Deze leerlingen kunnen zeker ook rekenen op begrip en de gepaste begeleiding. Sleutel 6: PPU = pastoraal-pedagogisch uur Het pastoraal-pedagogisch uur meestal afgekort tot PPU is een extra uur dat in het lessenrooster wordt ingebouwd. Tijdens dit lesuur komt doorheen de zes jaren een enorm aanbod aan uiteenlopende pastorale en pedagogische thema s aan bod. Deze thema s leunen vaak aan bij de VOET en, de vakoverschrijdende eindtermen die elke school dient na te streven. Zo komen de vakoverschrijdende eindtermen rond Leren leren bijvoorbeeld heel expliciet aan bod in de eerste graad wanneer gewerkt wordt rond de Stap-voor-Stapbundel, die enkele leerkrachten hebben opgesteld. De informatie die leerlingen meekrijgen over de projecten die gesteund worden tijdens de advents- en vastenperiode kunnen dan weer perfect geplaatst worden binnen de vakoverschrijdende eindterm sociorelationele ontwikkeling. Tijdens de PPuren rond EHBO, verkeersveiligheid en gezonde voeding in het tweede jaar wordt de context lichamelijke gezondheid en veiligheid aangeraakt. In het vierde jaar gebeurt hetzelfde bij een gezond ontbijt, terwijl het derde jaar onder andere een uiteenzetting krijgt rond het gebruik en misbruik van medicijnen. Milieuacties in het tweede en vierde jaar zorgen ervoor dat de leerlingen participeren aan milieubeleid en zorg op school, zoals één van de VOET en vraagt. Het PPU wordt in al de jaren ook gebruikt voor een individuele nabespreking van examenresultaten en klassenraden. In het tweede, vierde en zesde jaar gaat bovendien heel wat aandacht naar de begeleiding van de leerlingen bij het maken van een goede studiekeuze voor het daaropvolgende jaar. De lijst van thema s die aan bod komen in het PPU is te uitgebreid om hier volledig te vermelden, maar het is zeker een erg waardevol extra uur in de lessenrooster. Het biedt extra kansen om de VOET en te bereiken, hoewel het opvoedingsproject zich hier op zich ook al erg goed toe leent.

6 Slot Leerkrachten, directie en opvoedkundig personeel ze beschikken allemaal over deze sleutels. Het zijn sleutels die je kunnen helpen je weg te vinden doorheen je secundaire schooldoolhof, als je met hen op pad wilt gaan. Uiteindelijk loont het immers wel de moeite! Als je erin slaagt de uitgang te vinden, wachten een aantal zaken die de moeite zijn voor de toekomst: vrijheid, verantwoordelijkheid, verbondenheid en zingeving zijn immers belangrijke doelen van de opvoeding. Vrijheid is van groot belang om een compleet en uniek persoon te worden, om een persoon te worden die deel uitmaakt van de maatschappij, maar er ook voldoende kritisch tegenover durft te staan. Vrijheid zou gepaard moeten gaan met verantwoordelijkheid. Je bent verantwoordelijk voor jezelf, om het beste te maken van je leven. Verantwoordelijkheid heeft echter ook te maken met anderen en met de natuur die je omringt. Door je in te zetten voor anderen help je mee aan een rechtvaardigere wereld; respect voor de natuur is een verantwoordelijkheid die je niet alleen hebt ten opzichte van je eigen generatie, maar ook ten opzichte van de generaties die na jou nog zullen volgen. De ander is echter niet iemand waarvoor je alleen verantwoordelijk dient te zijn; het is ook iemand waarop je mag rekenen en vertrouwen. Ook die verbondenheid met anderen wacht hopelijk op je wanneer je de uitgang van het doolhof bereikt. We hopen tenslotte dat je op diezelfde plaats ook de verbondenheid met die Ander mag vinden: de christelijke boodschap biedt immers heel wat kansen om antwoorden te vinden op belangrijke levensvragen. Het lijkt dus misschien een hele opgave begin september, maar met de nodige hulp onderweg, is het zeker de moeite de zoektocht doorheen het doolhof aan te vatten en op zoek te gaan naar die uitgang!

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving . Missie Leren met ambitie jong en oud, hand in hand een thuis vanuit redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving de toekomst tegemoet. 2. Visie 2. Ons opvoedingsproject

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 kunstproject Piazza dell Arte Groeien op alle vlakken Kwaliteitsvol onderwijs Ons studieaanbod is ruim en we

Nadere informatie

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan.

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan. 1. Onze schoolvisie Wij zijn een vrije gemengde basisschool met een speelplaats voor kleuters en een speelplaats voor de lagere school. Als school leveren we een zeer sterke inspanning naar het ontwikkelen

Nadere informatie

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt.

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt. Plagen is vooral een spel en het gebeurt vaak tussen vrienden. Het spel gaat om te kijken of je creatief kan reageren en dat waardeer je. Pesten is herhaaldelijk uitoefenen van lichamelijke en/of geestelijke

Nadere informatie

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse.

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse. Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse Tweede jaar samen DON BOSCO zijn plaats geven 1. Voorafgaande opmerkingen Het

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom!

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

Implementatie van het opvoedingsproject in beeld in Don Bosco Hechtel

Implementatie van het opvoedingsproject in beeld in Don Bosco Hechtel Implementatie van het opvoedingsproject in beeld in Don Bosco Hechtel In Hechtel is een enthousiaste ploeg gangmakers de uitdaging aangegaan om het opvoedingsproject in beeld op een creatieve manier in

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM OnzeLieveVrouwlyceum Genk Alle tijd voor jong talent KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM Kwaliteitsonderwijs met hartverwarmende aandacht voor iedere leerling en met zorg voor

Nadere informatie

Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen?

Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen? Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen? Zijn er gegronde redenen om participatie geen plaats te geven?

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes?

Spes Nostra. leeft. bruist coacht luistert beweegt inspireert. leert. Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack. Zie je t zitten in t Spes? HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL

OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL 1. Welke doelen heeft onze school voor ogen? Ons schoolteam werkt vanuit een christelijke inspiratie aan de ontplooiing van jonge mensen in al hun mogelijkheden. Onze

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Een compleet opleidingenaanbod!

Een compleet opleidingenaanbod! Een compleet opleidingenaanbod! Campus Hof van Riemen Frans Coeckelbergsstraat 17-22 2220 Heist-op-den-Berg T 015 24 18 45 F 015 24 12 13 kta.heist-op-den-berg@g-o.be www.campushofvanriemen.be Citaten

Nadere informatie

De blijft je hele leven een rol spelen

De blijft je hele leven een rol spelen Laat je zien. In de Theaterklas. Stilletjes zijn we er heel trots op: onze Theaterklas. Omdat we ernstig vermoeden dat geen enkele andere middelbare onderwijsinstelling op dit hoge niveau programma s aanbiedt

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor leerlingen Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst Iedereen staat voor elkaar klaar,

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

Elk kind heeft talent

Elk kind heeft talent Elk kind heeft talent Samen met ouders werken aan zo go Elk kind heeft talent en elk kind mag er zijn. Dit geldt ook voor ouders en leerkrachten. Samen met ouders werken aan zo goed mogelijk onderwijs

Nadere informatie

KALENDER + INFO ZESDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO

KALENDER + INFO ZESDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO KALENDER + INFO ZESDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO SCHOOLJAAR 2015-2016 Lijst afkortingen: DBH DW Exc. MS NM PAG SVS VM VT Don Bosco Haacht Dagelijks werk Excursie Middenschool Namiddag Pastorale animatiegroep

Nadere informatie

Wij stimuleren leergierigheid

Wij stimuleren leergierigheid Wij stimuleren leergierigheid 1 HET KAT: WIJ STIMULEREN LEERGIERIGHEID Een school kiezen voor uw zoon of dochter is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Het is belangrijk omdat het secundair onderwijs

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Het directieteam heet je welkom! Heidi Denys Pieter Dhuyvetter Frederik Tack Zie je t zitten

Nadere informatie

Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind _STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5.

Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind _STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5. Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart 2017 Meer kansen voor elk kind 170214-1282_STAD_onderwijs_brochure_ACZ_A5.indd 1 15/02/17 15:52 2 Antwerp Children s Zone start op het Kiel vanaf maart

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

Overstap basisonderwijs naar secundair

Overstap basisonderwijs naar secundair WELKOM Overstap basisonderwijs naar secundair O Welke school kiezen = Welke school past bij mij? Waar heb ik een goed gevoel? O Welke studierichting? O Studieresultaten studiehouding: hoe studeer ik? adviezen

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO

IVV Sint-Vincentius. Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO IVV Sint-Vincentius Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO Verzorging-Voeding: echt iets voor jou? Je bent gemotiveerd en enthousiast. Je hebt een goede gezondheid en een groot uithoudingsvermogen.

Nadere informatie

VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 2017

VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 2017 VERWERKING ENQUÊTE WELBEVINDEN OUDERS 17 ALGEMEEN 1 Mijn kind komt graag naar school. 2 Ik zou de school aanraden aan andere ouders. 3 Ik ben op de hoogte van de afspraken die gelden op school. 4 Ik sta

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

> COMMISSIE 3 You have to fight for you right en Klaargestoomd voor het leven 23 februari 2013 (12u45-14u35)

> COMMISSIE 3 You have to fight for you right en Klaargestoomd voor het leven 23 februari 2013 (12u45-14u35) > COMMISSIE 3 You have to fight for you right en Klaargestoomd voor het leven 23 februari 2013 (12u45-14u35) Voorzitter: Ferre Windey Moderator: Evy (Vlaamse Scholierenkoepel ) en Hilde (Raad van de Vlaamse

Nadere informatie

VOORTGEZET. lagere school. Beknopte leidraad voor de overstap van de. naar het. onderwijs

VOORTGEZET. lagere school. Beknopte leidraad voor de overstap van de. naar het. onderwijs Beknopte leidraad voor de overstap van de lagere school naar het VOORTGEZET onderwijs Onder de auspiciën van het College van Burgemeester en Schepenen van Sint-Agatha-Berchem? Verantw. uitg.: Joël Riguelle

Nadere informatie

Visie op muzische opvoeding

Visie op muzische opvoeding Visie op muzische opvoeding 28 oktober 2011 Tijdens de studiedag MUZO op MAAT door Stef Lysebettens kwamen we gezamenlijk tot volgende visie over muzische vorming. Wij willen aandacht besteden aan de totale

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs ontwerp_def2.indd 1 1 7/02/12 17:01 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

OKé voorlichtingsles 1: Wie ben ik?

OKé voorlichtingsles 1: Wie ben ik? OKé voorlichtingsles 1: Wie ben ik? Met de komst van het passend onderwijs wordt de diversiteit aan leerlingen in de klas groter. Met de voorlichtingsles Wie ben ik? leren we de kinderen dat iedereen anders

Nadere informatie

Attituderapport. Eerstes. Schooljaar Don Boscocollege Zwijnaarde. Naam... Nr... Klas...

Attituderapport. Eerstes. Schooljaar Don Boscocollege Zwijnaarde. Naam... Nr... Klas... Attituderapport Eerstes Schooljaar 2014 2015 Naam... Nr... Klas... Don Boscocollege Zwijnaarde attituderapport_eerstes_2014-2015_v1.indd 1 24/06/14 13:56 Uit ons opvoedingsproject Voor ons is het wezenlijk

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Welkom op de campus. Burchtstraat

Welkom op de campus. Burchtstraat Dag meisje, dag jongen, Welkom op de campus Burchtstraat Ben je bang voor de overstap naar het middelbaar onderwijs? Dat hoeft niet! Zeker niet als je steeds je best doet, zoals je nu al van plan bent!?

Nadere informatie

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM 2015-2016 L E E F R E G E L S VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM Inleiding Waar mensen samenkomen en willen samenleven, moeten er afspraken gemaakt worden. Hoe groter de groep, hoe duidelijker de afspraken

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Een nieuw licht op afvalbeheer

Een nieuw licht op afvalbeheer Een nieuw licht op afvalbeheer DOSSIER samen > motiveren Da s proper is een initiatief van FOST Plus vzw en komt voort uit de samenwerking tussen de gewesten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

KALENDER + INFO VIERDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO

KALENDER + INFO VIERDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO KALENDER + INFO VIERDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO SCHOOLJAAR 2015-2016 Lijst afkortingen: DBH DW Exc. MS NM PAG SVS VM VT Don Bosco Haacht Dagelijks werk Excursie Middenschool Namiddag Pastorale animatiegroep

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

KALENDER + INFO VIJFDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO

KALENDER + INFO VIJFDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO KALENDER + INFO VIJFDE JAAR DON BOSCO HAACHT ASO SCHOOLJAAR 2015-2016 Lijst afkortingen: DBH DW Exc. MS NM PAG SVS VM VT Don Bosco Haacht Dagelijks werk Excursie Middenschool Namiddag Pastorale animatiegroep

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Dag zesdeklasser, Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Hoe link is je school Relaties op school In het 2 e semester van het schooljaar 2010-2011 hield de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) een enquête onder 4200 leerlingen.

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad Techniek-wetenschappen,

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE TITEL WORKSHOP STUDIO GLOBO Aan Tafel! DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type ASO TSO BSO KSO DBSO BuSO KORTE OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

De Zonnebloem, een school waar pit in zit

De Zonnebloem, een school waar pit in zit De Zonnebloem, een school waar pit in zit Zonnebloemen staan symbool voor opgewektheid, kleur, warmte en groeikracht. De pitten duiden op een grote eenheid in diversiteit. Een symboliek die onze school

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding 1 Inhoudsopgave 1. SCHOOLVISIE 3 2. LEERLIJN SOHO TWEEDE GRAAD 3 3. LEERLIJN SOHO DERDE GRAAD 5 4. BEGELEIDING GEDURENDE HET SCHOOLJAAR 8 4.1. OVERSTAP

Nadere informatie

De leerlingen brengen belangrijke elementen van communicatief handelen in praktijk.

De leerlingen brengen belangrijke elementen van communicatief handelen in praktijk. 1 Speelplaatsanimatie en VOETen (vakoverschrijdende eindtermen) Het project speelplaatsanimatie biedt concrete mogelijkheden om de vakoverschrijdende eindtermen in een school te realiseren. We haalden

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

In deze brochure krijg je wat meer inzicht in de mogelijkheden in het secundair onderwijs op het Biotechnicum en wat daar allemaal bij komt kijken.

In deze brochure krijg je wat meer inzicht in de mogelijkheden in het secundair onderwijs op het Biotechnicum en wat daar allemaal bij komt kijken. EERSTE GRAAD WELKOM Beste leerling Binnenkort sluit je de lagere school af en zet je - samen met je ouders - de eerste stappen naar het secundair onderwijs. Vaak is dat een stap in het onbekende. Je hebt

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK Eindtermen: Wereldoriëntatie 3.1* ; 4.13 ; 4.15 ; 5.8 ; 5.9* Sociale vaardigheden 1.6 ; 3 Nederlands 2.9* ; 2.10* ; 3.4 ; 4.6 ; 4.7 Muzische vorming Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche

Nadere informatie

Het Maria Assumpta Lyceum

Het Maria Assumpta Lyceum Het Maria Assumpta Lyceum Een school met een hart en oog voor talent Beste ouder, De lagere school loopt op zijn einde en binnenkort moet u samen met uw zoon of dochter een secundaire school kiezen. Liefst

Nadere informatie