Projecten van de stichting MamaZoeloe in Sengerema, Tanzania

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projecten van de stichting MamaZoeloe in Sengerema, Tanzania"

Transcriptie

1 Projecten van de stichting MamaZoeloe in Sengerema, Tanzania Door: Willeke de Mos (MamaZoeloe) Juni, Weesjongeren : ondernemerschap steunen (stichting Sengerema en CBO- SYE) 2. Weeskinderen: iedereen naar school (NURU foundation) 3. Basisonderwijs: bemiddeling en ondersteuning vanuit NL (Mweli school) 4. Gehandicapten: voedingsfonds voor gehandicapte kinderen (Kizungwangoma school) 5. Gezondheid: een bril voor mensen met zichtproblemen. (dr. Seleli, oogarts) 1. Weesjongeren: ondernemerschap ondersteunen binnen de CBO- SYE (Community Based Organization of Sengerema Young Entrepeneurs) Judith Luggega, stoffenwinkel en naaiatelier bij de CBO SYE Judith heeft in 2011 een micro- krediet van MamaZoeloe ontvangen en kan nu haar gezin een goed leven bieden. Uit dankbaarheid heeft ze haar jongste dochter (op schoot bij vader) Willeke genoemd. MamaZoeloe biedt Engelse les en Willeke coacht Judith in ondernemerschap.

2 Maico Daudi, ondernemer in sofa s bij de CBO SYE...Zijn moeder heeft Aids en heeft in het regenseizoen veel last van het vocht in huis. Ze moet dan regelmatig worden opgenomen in het ziekenhuis. Maico onderhoudt zijn familie, zijn zusjes en hun kinderen en zijn zieke moeder. Sinds het overlijden van zijn vader voelt hij zich volledig verantwoordelijk en doet alles om het gezin te onderhouden. Het dak is een investering die hij zelf niet kon maken, naast de kosten voor eten, medicijnen, schoolgeld e.d. MamaZoeloe helpt hem dit jaar door financiering van het dak en pleisterwerk en ondersteunt in het schoolgeld van zijn zus. Maico voor het huis van zijn moeder. In dit huis leven 4 volwassenen en 5 kinderen. Hieronder de zieke moeder van Maico met de kinderen van haar dochters. Maico spaart voor een eigen huisje naast het huis van zijn moeder. Dit gaat langzaam maar het zal hem voor het eind van dit jaar lukken het huis te gaan bouwen, vertrouwt hij me toe.

3 Het JAK- plot van Joseph, Andrea en Khalphan. Een jongensdroom wordt werkelijkheid De 3 jongens, weesjongeren en tevens ondernemer bij de CBO- SYE, hebben in 2012 een plot land gekocht. MamaZoeloe heeft hen een micro- krediet gegeven om het plot in te richten met huisjes, stallen, groenten, kippen, varkens e.d. Zodat de 3 jongens hun droom kunnen verwezenlijken en voor hun toekomst kunnen werken. Terugbetaling van dit krediet zal vanaf augustus 2013 gaan plaatsvinden. De betaling wordt een donatie aan de CBO SYE, waar nieuwe jonge ondernemers van kunnen opstarten. Op het JAK- plot woont een gezin wat er dagelijks op leeft en dieven weghoudt bij het plot. Ze betalen huur aan JAK en ze krijgen wat security- geld van JAK. In de tussentijd werken Andrea en zijn vrienden op het plot aan de varkens, aan het uithakken van harde grond om stenen van te maken, aan groententeelt en bomengroei. Het is nog geen succes, want de jongens hebben veel tegenslag. Kippen zijn dood gegaan, de solar- lampen zijn gestolen, de varkens zijn ziek geweest en zo meer. Ik bezoek de jongens en bespreek de uitdagingen met ze.

4 Andrea is mijn aanspreekpunt en hij doet zijn uiterste best om van het JAK- plot een succes te maken. Uiteraard gaat dit gepaard met vallen en opstaan. Hij vraagt MamaZoeloe een investering - of lening- voor hout waar hij een houten omheining rond de kippenren van kan maken, zodat wilde dieren de hanen en kippen niet makkelijk meer kunnen aanvallen. De grond op het JAK- plot wordt uitgehakt om er stenen van te maken voor de verkoop.

5 Paschal Mkama, kledingzaak bij de CBO- SYE Pascal is een klantvriendelijke en goedlachse ondernemer (uit 2011). Hij heeft kwaliteitskleding en een mooie winkel waar hij voor mannen en vrouwen zowel onder- als bovenkleding verkoopt. Hij maakt goede deals en weet het de klant naar de zin te maken. Paschal heeft zijn kledingzaak op een goede en bereikbare locatie, aan een geasfalteerde weg die de Chinezen hebben aangelegd. Hij maakt gebruik van het drukke fiets- en wandelverkeer wat dagelijks voorbij komt en zorgt voor een goede uitstalling van zijn kleding. N.b.: Paschal Is een van de 7 ondernemers die in 2011 een micro- krediet heeft gekregen van de stichting MamaZoeloe. De terugbetalingen gaan in het Revolving Fund, wat gebruikt wordt om nieuwe ondernemers binnen de CBO SYE op te laten starten. Paschal wordt in 2012 door mij gecoacht in zijn ondernemerschap en in 2013 in zijn taken als Circle Coach bij de CBO- SYE. Ndalo Mafulu, technisch reparateur bij de CBO- SYE Ndalo is echt een talent als het om techniek gaat. Hij had niet alleen een shop in mobiele telefonie, maar repareerde ook telefoons en radio s en zo meer. Zijn broers werkten vorig jaar mee in de winkel.

6 Ndalo is blij met zijn kans op een toekomst door het micro- krediet van MamaZoeloe en haalt dagelijks veel energie uit zijn shop. Hij is nu vooral bezig met het maken en repareren van radio s, televisies en ander technisch goed. De toekomst moet uitwijzen of hij hiermee de kost voor hem en zijn familie kan verdienen. Ndalu Mafulu, repair shop. Ndalo is begin 2012 gestart, is verhuisd met zijn shop en heeft zijn shop veranderd van Mobile Shop naar Repair Shop. Cethlen Tobias, kiosk en restaurant bij de CBO- SYE

7 Cethlen heeft een goed lopende eigen kiosk, genaamd Pendo, waarin ze eten maakt en laat maken. Typische Tanzaniaanse gerechtjes maakt ze klaar voor de klanten en ook de koffie en thee staat dagelijks klaar. In 2011 zat Cethlen nog in het studentenprogramma als weesjongere en nu werkt ze sinds eind 2011 dankzij de bijdrage van de stichting MamaZoeloe- 12 uur per dag in haar restaurant. Cethlen heeft 3 man personeel in dienst. Ze heeft een sterke persoonlijkheid, een goede ondernemersgeest en weet mensen voor zich te laten werken. Cethlen is ook een adviserend coach voor CBO SYE- ondernemers in haar buurt. Ze bouwt momenteel een groter restaurant naast het hare. Pendo blijft open tot het nieuwe restaurant klaar is. Ze denkt eind van 2013 de nieuwe zaak te kunnen openen. MamaZoeloe coacht o.a. Cethlen in haar taken als Circle Coach bij de CBO SYE. Peter Athanas Laurian had 3 jaar lang een computer- winkeltje en heeft sinds 2012 een goedlopend internet- cafee bij de CBO- SYE en is voorzitter van de CBO- SYE. MamaZoeloe heeft Peter in de afgelopen jaren als weesjongere financieel ondersteund in zijn business, door micro- kredieten. Ook persoonlijk heb ik hem gecoacht in zijn rol als voorzitter van de CBO- SYE. Een innige band is het gevolg. Peter is voor MamaZoeloe het aanspreekpunt vanuit Nederland en ook andersom kan Peter op veel steun rekenen.

8 In samenwerking met de Stichting Sengerema werkt MamaZoeloe aan ontwikkeling van de CBO. - Trade- fair and fashionshow 2013 Na 5 jaren CBO en ondernemerschap werd het voor de leden tijd iets van eigen ondernemerschap te laten zien aan de community. Zo ontstond bij ons het idee van een fashionshow. Een show waarin de vrouwelijke ondernemers, de naaisters en de kledingzaken hun waar kunnen showen en zo mogelijk- verkopen. De fashionshow op 8 juni 2013 werd een groot succes. MamaZoeloe en de stichting Sengerema zorgden ervoor dat het een feest kon zijn met hapjes en drankjes, met dansers en komieken en met een mooie entourage. Ook de andere leden van de CBO hebben hun waar gepresenteerd aan het publiek in de vorm van een eigentijdse Tradefair. Lang leve het ondernemerschap en lang leve de duurzaamheid van de CBO of SYE! Fashionshow met dansende ondernemers en modellen in eigentijdse creaties op de catwalk. - Business- skills, delegation of tasks and business- structures of the CBO of Sengerema Young Entrepeneurs (SYE). Met Frans Wittermans van de stichting Sengerema en voor de vereniging van jonge ondernemers coacht MamaZoeloe vrijwillig de CBO board en business- managers in de ochtenden van 3-7 juni We geven inzicht in - en advies op- hun business- vaardigheden, helpen bij het op de juiste wijze- delegeren van taken en bieden inzicht in business- structuren binnen de CBO SYE.

9 De CBO SYE is de ondernemersvereniging van weesjongeren die de laatste jaren door toedoen van de stichting Sengerema en de stichting MamaZoeloe met micro- kredieten een winkel of andere onderneming zijn begonnen. Zij telt momenteel zo n 45 leden. Coach de coach- activiteiten. In de tweede week van juni heeft MamaZoeloe samen met de circle coaches van de CBO- SYE- een contract gemaakt waarin de overeenkomst getekend wordt tussen coach en coachee. Ook hebben we een maandformulier ontwikkeld dat door de circle coaches wordt ingevuld en waarin de grootste uitdagingen van de coachee- ondernemers worden beschreven en getoetst.

10 Succesvolle ondernemers kunnen hun collega s die het moeilijk hebben, helpen en ondersteunen in business- taken en persoonlijke uitdagingen.. Deze coaching komt uiteindelijk ten goede van de CBO en daarmee ten goede van de terugbetalingen aan de CBO. MamaZoeloe heeft eind mei 45 weesjongeren, - studenten en ondernemers van CBO- SYE in Sengerema een 3- daagse training van ICS Aflateen aangeboden, waarbij de mensen inzicht kregen in rechten en verantwoordelijkheden, sparen en uitgeven, planning en budgetten, sociaal en financieel ondernemen, persoonlijke uitdagingen en inzicht in eigen talent, dromen en ambities. De Circle Coaches en de CBO board of Sengerema Young Entrepeneurs Diploma- en certificaat- uitreiking door de Stichting Sengerema en de CBO SYE. MamaZoeloe vertegenwoordigd aan de board- tafel, te samen met 2 districtsvertegenwoordigers van de overheid, met bestuurders Frans Wittermans en Jeroen Vegt van de stichting Sengerema en te samen met de bestuursvoorzitter van de CBO YE Peter Laurian.

11 De certificaat- uitreiking voor de 35 student- ondernemers die geslaagd zijn in dit juni programma. Maar ook voor de circle coaches en de educatie commissie- leden, die hard gewerkt hebben om het programma tot een succes te maken. E.e.a. gebeurt feestelijk en onder toeziend oog van de districts- afgevaardigde, de lokale Kamer van Koophandel, de ondernemersvereniging (CBO SYE), hun board en hun ondernemers. Samenwerking tussen de stichting Sengerema, de stichting MamaZoeloe en de CBO YE, de Community- Based Organisation of Young Entrepeneurs is van groot belang om de jonge ondernemers op te leiden, te begeleiden en te coachen en een micro- krediet voor hun onderneming te kunnen bieden. Met in totaal 10 vrijwilligers, waaronder 3 stichtingen, hebben we in het juni- programma voor vele kansarme weesjongeren het verschil kunnen maken, door ze opleiding, coaching en daarmee voorbereiding en perspectief te geven op een toekomst. Zie ook de website:

12 2. Weeskinderen: iedereen naar school (NURU foundation) NURU biedt jonge weeskinderen de kans naar school te gaan, door zich lokaal en interlokaal vrijwillig in te zetten voor deze kinderen. Zo is de stichting MamaZoeloe ook een samenwerking met NURU aangegaan en zorgen we samen dat meer weeskinderen naar school kunnen. Sinds 2013 heeft MamaZoeloe ervoor gezorgd dat een 7- tal jonge weeskinderen naar school kunnen. Deze weeskinderen krijgen nu kansen op ontwikkeling en zijn niet meer doelloos. Met de lokale stichting NURU heb ik contact over het welzijn van de kinderen in gesprek met George Tumbo en bestuurders van NURU foundation, Sengerema. Het bestuur van NURU deelt hun zorgen over de vele weeskinderen in Sengerema. De leden betalen een maandelijkse bijdrage maar dit is te weinig om de weeskindertjes naar school te krijgen. NURU is opgericht om geld te genereren voor het naar school gaan van de weeskinderen. Het liefst willen ze een eigen school bouwen, zodat veel weeskinderen naar school kunnen en ze alleen de onderwijzers hoeven te betalen. MamaZoeloe overweegt de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden in Nederland aan te gaan met bouwstichtingen die een school kunnen bouwen in Sengerema voor NURU en de weeskinderen.

13 MamaZoeloe bezoekt haar gesponsorde weeskinderen in hun huiselijke omgeving. Ze worden o.a. opgevangen door een lieve wat oudere- vrouw die ze hun moeder mogen noemen. Deze vrouw zorgt voor 4 van de 7 kinderen die niet van haarzelf zijn en biedt ze eten, geborgenheid en onderdak. Hoe fijn is het om scholing aan deze kinderen te mogen geven m.m.v. mijn Vrienden in Nederland.

14 3. Basisonderwijs: bemiddeling en ondersteuning vanuit NL (Mweli school) Ik bezoek de school waar de weeskinderen van NURU nu les krijgen. Het is de Mweli Primary School. Ik ontmoet Bugumba Shija, de directrice van de school. Ze heeft 1327 kinderen, 634 jongens en 693 meisjes. Ook heeft ze een kleuterschool erbij, met 270 kindertjes. Bugumba heeft 43 leerkrachten in dienst waarvan 4 mannen en 39 vrouwen. De grootste uitdaging die Bugumba en de leerkrachten (80 leerlingen per klas) hebben is hoe ze de tentamens en examens moeten voorbereiden. Tot nog toe schrijven ze deze op het schoolbord. Voor de klassen 5-7 hebben ze 50 vragen per keer en voor de klassen 1-4, 25 vragen. Van de kleine bijdrage die de arme ouders of voogden hebben betaald, heeft de school 1 computer gekocht. Nu hebben ze behoefte aan een printer en aan een foto- kopieermachine, zodat ze eenvoudiger de examens kunnen inregelen en de ouders kunnen berichten (via kleine kopie- briefjes in strookvorm).

15 Ik heb beloofd aan deze directrice Bugumba dat ik haar in contact zal brengen met een school in Nederland die met haar wil corresponderen via mail. Wellicht kunnen er projecten in NL - binnen die school - gaan plaatsvinden die een foto- kopieermachine gaat opleveren voor de school. The NURU- foundation (3- koppig bestuur), de directrice Mugumba Shija en ikzelf in mijn rol als MamaZoeloe. De kinderen zingen en klappen mee op hun gezang om onze aanwezigheid te vieren en hun dankbaarheid te tonen.

16 MamaZoeloe heeft aangeboden de printer via de computershop van Peter Laurian (CBO- SYE) in Sengerema te bestellen, zodat de Mweli school in elk geval alvast wat kan uitprinten en een betere communicatie met de ouders op gang kan komen. De Vrienden van MamaZoeloe maken dit mogelijk. 4. Gehandicapten: voedingsfonds (Kizungwangoma school) Kizungwangoma school met gehandicapte kinderen. MamaZoeloe bezoekt het klaslokaal dat gelegen is in de heuvels van Sengerema. De gehandicapte kinderen hebben weinig speelruimte. Hun lokaal ligt in een uithoek van een grote basisschool met vele kinderen. De kinderen zijn zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt. Hun schoolgeld wordt betaald door de overheid en ook de leerkrachten krijgen salaris. Er zijn rolstoelen aanwezig, maar eten is er niet. Daar voorziet de overheid niet in. Dat moeten de ouders zelf inregelen en als het er niet is, dan is het logische gevolg dat de kinderen niet naar school komen. Op een lege maag kunnen ze niet leren en spelen. Omdat de leerkrachten m.b.t. hun salaris afhankelijk zijn van de aanwezigheid van kinderen, geven de leerkrachten nu een percentage van hun salaris aan voedsel voor de kinderen. In de hoop dat ze naar school komen. Tijdens mijn aanwezigheid tref ik maar 12 van de 30 kinderen die hier dagelijks behoren te komen voor hun ontwikkeling en hun fysiek. De leerkrachten zijn vaak ook fysiotherapeuten die de spieren en gewrichten van de kinderen kunnen versoepelen. MamaZoeloe wil graag een fonds opstarten dat voorziet in voedsel en medicijnen voor de kinderen van deze gehandicaptenschool. Ook wil ik op zoek naar een bouwstichting in Nederland die samen met deze school een groter lokaal kan bouwen op hun eigen terrein.

17 Zodat er meer speelruimte komt voor de kinderen en ze niet meer in een hoek geplaatst worden, waar ze de underdog blijven. Ook hier in het Kizungwangoma- gehandicaptenschooltje is de blijdschap op de gezichtjes te lezen als we op bezoek komen en met de kindertjes spelen en foto s maken.

18 5. Gezondheid: een bril voor mensen met zichtproblemen. Dr. Seleli, oogarts in Sengerema Hospitaal Samenwerking gezocht!!! MamaZoeloe heeft 11 juni een samenwerkingsverband gesloten met dr.seleli, oogarts in het Sengerema hospitaal en de enige oogchirurg in de wijde omtrek van Mwanza, Dar Es Salam en Kilimanjaro. Het plan komt van Eye Wish- opticien Gerard van Schie, die 40 jaar dienstverband graag viert met een reis naar Tanzania om mensen daar te helpen. MamaZoeloe wil in oktober 2013 op The World Sight Day (11 oktober) samen met dr. Seleli, zijn team en Gerard van Schie dit project inhoud gaan geven. Nederlandse door klanten ingeleverde en daarmee afgedankte- monturen en brillen zorgen in Sengerema voor beter zicht aan arme mensen en kinderen met een oogafwijking. Ook gaat MamaZoeloe op zoek naar chirurgische instrumenten die dr Seleli kunnen helpen in staar- operaties. (cataract- surgeries) bij oudere mensen. Dit verzoek kwam op mijn vraag waar hij behoefte aan heeft en nu blijkt dat dr. Seleli sinds 1998 met hetzelfde instrument opereert. N.b.: UW OUDE BRIL BINNENKORT IN TE LEVEREN BIJ EYE WISH m.v.v. Stichting MamaZoeloe, Gerard van Schie

19 Kent u haar nog? Rosemary s baby..wij kennen de film. Zij is CBO- ondernemer en heeft haar business op de markt. Ze staat de hele dag tussen haar produkten op een vierkante 70 cm. In Sengerema is dit gebruikelijk. Rosemary verkoopt hele dagen - met haar baby op de arm of op haar rug- haar groenten en zaden en met enthousiasme! Ziek, zwak of hongerig..mensen zoals Rosemary gáán voor hun business, ze benutten de kansen die ze zien, laten moed en kracht zien. Wij Muzungu s (witten/blanken) worden in Sengerema als hun redders beschouwd. We brengen kennis en kansen en laten betrokkenheid zien en voelen. Wij willen er voor ze zijn en kunnen iets voor ze betekenen. En dat wordt vaak met een dikke glimlach beloond. en daar doen we het voor!!... Rosemary WORD U OOK VRIEND VAN MAMAZOELOE? VOOR 12,50 EURO PER MAAND MAAKT U MET MIJ HET VERSCHIL.. VOOR HEN!! A SANTE SANA (VEEL DANK)

JAARVERSLAG 2016 van de STICHTING MAMAZOELOE te Leidschendam

JAARVERSLAG 2016 van de STICHTING MAMAZOELOE te Leidschendam JAARVERSLAG 2016 van de STICHTING MAMAZOELOE te Leidschendam Contactgegevens: Adres: De Wickelaan 61, 2265 DK Leidschendam E-mail: Mamazoeloe@kpnmail.nl KvK nummer: 52015599 ANBI status: 8502 63 785 2

Nadere informatie

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief Chitimba Foundation Nieuwsbrief No: 7 September 2013 Als bestuurslid van de Chitimba Foundation wil ik deze keer het woord geven aan Chantal Huisman die samen met ons de projecten bezocht heeft in Chihanga.

Nadere informatie

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n De kinderen die in het kinderdorp van Malaika Kids wonen, zijn weeskinderen: zonder ouders en familie, of ze hebben wel familie, maar die kan niet voor hun zorgen. Ook hebben ze stuk voor stuk een verleden

Nadere informatie

Verslag bezoek Sengerema 25 november tot en met 30 november 2012

Verslag bezoek Sengerema 25 november tot en met 30 november 2012 Verslag bezoek Sengerema 25 november tot en met 30 november 2012 Zondag 25 november 2012 Aankomst in Sengerema, kennismaking met Mr Sokoine Kudely, diner met het management van de Community Based Organisation

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde SHEPHERD Op deze factsheet ontmoet je een paar van de vrouwen en hun kinderen die door SHEPHERD worden gesteund. Cordaid Microkrediet is erg blij dat jullie je inzetten voor microkrediet en tegen armoede.

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1

Jaarverslag 2005. stichting Sharing Worlds Jaarverslag 2005 1 1 Stichting Sharing Worlds Oprichting van Stichting Sharing Worlds is ontstaan naar aanleiding van het vrijwilligerswerk van Lars Mokveld in Tanzania van 2002 tot en met 2004. In die periode zette hij

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org

Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org De stichting Durlstone Foundation Zimbabwe heeft als doel: 1) kinderen uit kansarme gezinnen tenminste negen jaar basisonderwijs te geven in een veilige en

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS 1 HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS HOOFDSTUK 3: WAT HEEFT DE STICHTING BEREIKT HOOFDSTUK 4: ONS STNDPUNT

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Beleidsplan 2019/2020

Beleidsplan 2019/2020 Beleidsplan 2019/2020 Stichting Tan-kids te Doetinchem Gezond en gelukkig opgroeien in Tanzania Inhoudsopgave 1. De organisatie 2. Het programma Family Based Child Care 3. De Tanzaniaanse partners en de

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

ANALYSE ENQUETE 2016

ANALYSE ENQUETE 2016 ANALYSE ENQUETE 2016 Aantal ontvangen: Van de 120 zijn er 49 enquêtes terug gekomen. -Ceresstraat/ Het Talent: 14..C -Het 17 L -Ommel:0 -Ostade/ Horizon: 8 O - 10..H Onvoldoende wordt gegeven op de volgende

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Varanen

Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Varanen 1 of 5 25/06/2015 20:54 Share Forward Digitaal Beste vrienden van Hellabeem, Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Helène

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief Chitimba Foundation Nieuwsbrief No: 9 September 2014 Van een bestuurslid: Hier onze negende nieuwsbrief alweer van de Chitimba Foundation. Het gaat goed met de Chitimba Foundation. Ook dit keer hebben

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig geamputeerd. Na de operatie kreeg hij krukken om hem te helpen met lopen. Joseph ging toen niet naar school, omdat hij zo vaak naar het ziekenhuis moest. Toen in het

Nadere informatie

Destiny School and Orphanage Home Centre

Destiny School and Orphanage Home Centre Destiny School and Orphanage Home Centre DESTINY School and Orphanage Home Centre is een school- en woonproject gesitueerd in een klein dorpje net buiten de stad Arusha, Tanzania. Het dorpje heet Maji

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8 Pensioen krant Maart 2014 Ik ga later niet op de bank zitten pagina 6 Meer inzicht in uw pensioen pagina 4 Wat is het UPO? pagina 8 Pensioenheld Dromen doen we allemaal Brayen Verbond (39 jaar) is projecteider

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis doelstelling missie visie werkgebieden middelen IV. Locatie V. Doelgroep VI. Activiteiten VII. Financiën VIII. Planning 20122013 1 Stichting

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l S t i c h t i n g K i n d e r e n i n N o o d w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l Transport naar Hongarije Wij hadden een transport gepland naar de Roemeense plaats Buzău en hoorden een week van tevoren,

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Wisselingen in het bestuur

Wisselingen in het bestuur Beste donateur, Met uw donatie geeft Yoreem mensen die dat nodig hebben een zetje in de rug, zodat ze op eigen kracht verder kunnen. Dat doen we vooral in Oost-Kameroen. In deze nieuwsbrief treft u een

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking.

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. Wat is de vzw Kids for Uganda? De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. De Oegandese kinderen werden als doelgroep uitgekozen, omdat het

Nadere informatie

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009.

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009. Betreft: bevraging jonge gezinnen in Herent Mogen wij een beetje van uw tijd vragen voor deze vragenlijst? Deze enquête kunt u anoniem invullen. De vragenlijst bestaat uit drie delen: een eerste algemeen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

LENTE NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA MEI 2016

LENTE NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA MEI 2016 LENTE NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA MEI 2016 DINKA SCHOOL is dit Schooljaar weer een stapje vooruit gegaan, er zijn nu 7 klassen in totaal: de Nursery klas voor de allerkleinste, de Pre Unit en de groepen

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen. Jaarverslag 2009

Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen. Jaarverslag 2009 Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen Jaarverslag 2009 Naam project: hulp aan weeskinderen en andere kwetsbare kinderen Periode: januari-december 2009 Locatie: Gulele,

Nadere informatie

Schoolresultaten. Chiang mai, september 2014.

Schoolresultaten. Chiang mai, september 2014. Chiang mai, september 2014. Schoolresultaten In de laatste nieuwsbrief heb ik vermeld dat er 10 kinderen/jongeren examen zouden doen en vervolgens bekijken, wat voor hen het vervolgtraject zou zijn. Hier

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Grote stappen voor Sharing Worlds. In deze nieuwsbrief:

Grote stappen voor Sharing Worlds. In deze nieuwsbrief: Nummer 7 december 2007 Grote stappen voor Sharing Worlds Beste lezers, Financiële steun is belangrijk voor de groepen die Sharing Worlds ondersteunt in Tanzania. Maar ook de extra begeleiding die door

Nadere informatie

Stichting Garuda House Bali is door de

Stichting Garuda House Bali is door de Stichting Garuda House Bali I may be small, but I matter Stichting Garuda House Bali Groningerlaan 18 9501 SH Stadskanaal M 06-53656837 E: info@garudahouse.org Contactpersoon: Ivette Langeveld-Kamst Website:

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Lars brengt een bezoek aan de projecten in Tanzania. o Onderwijs: de weg uit de armoede! blz. 2

In deze nieuwsbrief: Lars brengt een bezoek aan de projecten in Tanzania. o Onderwijs: de weg uit de armoede! blz. 2 Nummer 5 februari 2007 Lars brengt een bezoek aan de projecten in Tanzania Afgelopen najaar is Lars (bestuurslid van Sharing Worlds) weer naar Tanzania geweest en heeft een inspirerend bezoek gebracht

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Beste ouders, Terwijl de kortste dag snel nadert en een lange kerstvakantie voor de deur staat, gaan onze gedachten terug naar schooljaar 2015. Het

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru Jaarverslag van de Stichting Mariposa-Peru 2013 Algemeen. De doelstelling van de Stichting Mariposa-Peru, die op 28 februari 2006 is opgericht, is het financieren van relatief kleinschalige projecten in

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2015

Tevredenheidsonderzoek 2015 Tevredenheidsonderzoek 2015 Verstuurd: september 2015 Verstuurd aan 21 personen Deelnemers 21 Respons percentage 100% Hoe lang krijgt uw dierbare al zorg van de Polder Résidence? 21 21 0 Number Date Text

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick Ami de la maison worden? Spreekt het werk van Maison Patrick u aan? Steun ons dan met een maandelijks bedrag of een eenmalige donatie. Als donateur heeft u jaarlijks de mogelijkheid tot inzage van de inkomsten

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Veel gedaan in november in kisumu.

Veel gedaan in november in kisumu. DEC. 2011! NIEUWSBRIEF! STICHTING UHUSIANO WA!!! WATOTO FOUNDATION UWWF WENST U EEN HEEL GEZOND EN GELUKKIG NIEUWJAAR!! Veel gedaan in november in kisumu. Leontine is samen met haar man in Kisumu geweest

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten,

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten, Holland address: c/o J.W. de Rijke Wieldijk 5 3218 LL Heenvliet Telefoon +31 181 661451 of +31 10 2831105 Email: jan.derijke@nl.rmi-global.com ABN AMRO bank 50.07.96.009 ING bank 68.20.43.486 Stichting

Nadere informatie

wil ik het wensen rond overlijden

wil ik het wensen rond overlijden ZO wil ik het wensen rond overlijden Als jij mij vertelt wat je wilt, Zet ik de wereld even stil Om jouw leven gedag te zeggen En jou in ons hart neer te leggen. Wilma van Grieken, teamleider De Vaart(2012)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Over grenzen voor Ghana

Over grenzen voor Ghana Over grenzen voor Ghana Zo hebben kinderen van een school pennen, potloden, ballonnen en speelgoed ingezameld. Nieuwsbrief maart 2012 Sinds 2001 voer ik in Banko, een dorp in Ghana, samen met de lokale

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2017/2018

BELEIDSPLAN 2017/2018 BELEIDSPLAN 2017/2018 Gezond en gelukkig opgroeien in Tanzania STICHTING TAN-KIDS TE DOETINCHEM BELEIDSPLAN 2017/2018 GEZOND EN GELUKKIG OPGROEIEN IN TANZANIA HOOFDSTUK 1 - INLEIDING Tanzania telt bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief: september 2015

Nieuwsbrief: september 2015 Creation Africa Reginadonk 1 4707 TN Roosendaal Mobiel: 06-29164598 P.O. Box 326, Jinja Oeganda/Afrika info@creationafrica.org www.creationafrica.org KvK: 54113997 NL33INGB0004514388 ANBI Nieuwsbrief:

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Suba Nederland Kameelstraat RN Nijmegen tel

Jaarverslag. Stichting Suba Nederland Kameelstraat RN Nijmegen tel Jaarverslag 2017 Stichting Suba Nederland Kameelstraat 19 6531 RN Nijmegen tel. 024-3510245 e-mail: info@subanederland.nl www.subanederland.nl Stichting Suba Nederland Jaarverslag 2017 1 JAARVERSLAG STICHTING

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie