Workshopbeschrijvingen Nationaal Coach Congres 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshopbeschrijvingen Nationaal Coach Congres 2015"

Transcriptie

1 Workshopbeschrijvingen Nationaal Coach Congres 2015 Workshop 1 - Een nieuwe kijk op presteren ; Action Learning als basis voor optimale coaching door Twan Paes, EMORA Wil je de onderlinge communicatie, samenwerking binnen je team verbeteren? En wil je de effectiviteit van je team verhogen en betere resultaten behalen? Deze inspirerende workshop geeft je handvatten en een helder beeld van de belangrijkste succesfactoren om te komen van een individuele actie, naar een collectieve prestatie. Action Learning is een methode om te komen tot leren, veranderen en presteren. In deze workshop wordt je geïnspireerd hoe je met je sportteam of begeleidingsteam dit proces kunt doorlopen. Action Learning is een probleemoplossende methodiek, die leidt tot krachtige veranderingen op individueel en team niveau. Het feit dat er andere vaardigheden, rollen én zelfreflectie nodig zijn van alle betrokkenen, maakt het ontwikkelproces niet gemakkelijk. De rol van de coach als facilitator is cruciaal in het succes van de verandering. Tijdens de workshop ontvang je een kaart, waarin het gehele proces in kaart is gebracht. De Action Learning coach: Twan Paes is samen met Jos Grob oprichter van EMORA School of Teammanagement en zijn gecertificeerd Senior Action Learning Coaches bij het World Institute of Action Learning (WIAL). Twan heeft jaren als handbaltrainer gewerkt, waarna hij diverse managementposities in het bedrijfsleven heeft gehad. Sinds 2004 is hij volledig gefocust op teammanagement, zowel in de sportwereld als het bedrijfsleven. Action Learning is hierbij een bewezen methode tot succes.

2 Workshop 2 Talent: Een zaak van scouten of scoren? Een vernieuwde kijk op talentidentificatie door Irene Faber, Saxion Hogescholen De zoektocht naar ruwe diamanten voor een specifieke sport is fascinerend, maar uiterst lastig. Hoe selecteer je de juiste spelers voor een talentenprogramma? Zijn high potentials op jonge leeftijd te herkennen? En zijn toekomstige prestaties te voorspellen? Irene Faber (Saxion / Radboudumc) onderzocht voor haar promotieonderzoek de motorische testen als sleutel voor een optimale talentidentificatie binnen de tafeltennissport. Dit deed zij in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennis Bond. Daarnaast probeerde zij in kaart te brengen welke andere elementen naast motoriek een mogelijk essentiële rol spelen bij het vroegtijdig herkennen van talenten. Dit werd niet beperkt tot tafeltennis, maar richtte zich ook op andere racket- en balsporten. Tijdens de workshop bespreekt zij haar bevindingen, waarbij de visie van wereldtoppers en hun jeugdtrainers over high potential binnen de diverse sporten centraal staat. Daarnaast wordt de kracht van het gebruik van motorische testen in het kader van talentidentificatie uiteengezet.

3 Workshop 3 Winnaarsmentaliteit; weggelegd voor iedereen! door Jacques Brinkman, Olympisch gouden hockeyer Wat is winnaarsmentaliteit? In de workshop ga je zelf aan de slag met de zogenaamde Topsport APK. Winnaarsmentaliteit; no pain, no gain. Winnaarsmentaliteit, weggelegd voor iedereen. Hoe zit het met mij als coach zelf en mijn eigen winnaarsmentaliteit? Hoe scoor ik op de tien punten van DNA Winnaarsmentaliteit? Hoe beoordeel ik mijn spelers en hoe beoordelen de spelers zichzelf. Zelfinzicht betekent zelfvertrouwen en samen zorgen ze voor samen presteren. En wat is jullie persoonlijke effectiviteit als coach. In hoeverre kun je als coach je spelers uitdagen versus het wel of geen concessies doen aan je eigen visie, stijl, karakter en dan specifiek gericht bij piekmomenten. De spanning stijgt, media zitten er bovenop, minder privacy etc. Jacques Brinkman was jarenlang de hockeyer met de meeste interlands achter zijn naam. In totaal speelde hij 337 interlands voor het Nederlands team en was van 1988 tot 2000 vier keer aanwezig op de Olympische Spelen. De prijzenkast van de voormalig recordinternational (Teun de Nooijer heeft het record nu in handen) is compleet. Naast Olympisch Kampioen in 1996 en 2000 werd Jacques Brinkman twee keer Wereldkampioen, eenmaal Europees Kampioen en drie keer werd de Champions Trophy gewonnen. Tijdens zijn sportcarrière als actief hockeyer begon Jacques Brinkman ook als zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf Brinkman Sport was hij onder andere producent en distributeur van het sportmerk Princess. Vele hockeyinternationals. zoals Teun de Nooijer, Floris Evers, Kim Lammers en Ellen Hoog, spelen inmiddels met het sportmerk Princess. Ook is Jacques Brinkman actief als coach van dehockeyploeg van Laren geweest. Niet zijn eerste functie als coach. In de tijd dat Jacques Brinkman nog actief hockeyde was hij speler/coach bij Amsterdam heren. Daarna heeft hij vier jaar SCHC heren onder zijn hoede gehad, waarmee hij drie maal de play-offs bereikte.

4 Workshop 4 De sturende coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag door Francesco Wessels, NOC*NSF In deze workshop gaat Francesco Wessels (NOC*NSF) in op hoe de afdeling topsport van NOC*NSF kijkt naar de rol van de coach rondom het thema Prestatiegedrag. Tevens zal hij op basis van zijn lange ervaring als Coach van de Olympische Coaches de vertaalslag naar de breedtesport maken zodat je de opgedane kennis naar jouw praktijksituatie kunt vertalen! Mens en prestatie staan centraal in het leven van Francesco Wessels. Ruim twintig jaar is hij werkzaam voor defensie waarbij hij zich met name de laatste jaren heeft gespecialiseerd in mentale vorming en coaching. Als senior instructor en didactisch specialist heeft hij een rol gespeeld in het ontwikkelen en toepassen van trajecten met thema's zoals "leiderschap onder extreme omstandigheden" en "het beïnvloeden van persoonseigenschappen". Door onder andere operationele inzet met de luchtmobiele brigade in gebieden zoals voormalig Joegoslavië en Afghanistan weet Francesco Wessels een goede koppeling te leggen tussen theorie en praktijk. Als coach van coaches richt Francesco zich nu op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse bondscoaches. Na de prachtige Olympische spelen van Londen en Sochi staat de focus van Francesco samen met de leden van het NOC*NSF High performance team onder leiding van Maurits Hendriks op de komende Olympische spelen in Rio. Mede door zijn ervaring en deelname aan verschillende bergexpedities en het deelnemen aan 'extreme events' zoals o.a. de zwaarste mountainbike wedstrijd van de wereld in Australië (Crocodile Trophy) heeft hij een praktisch referentiekader om andere mensen te begeleiden in het beter presteren.

5 Workshop 5 Praktische testen voor talentidentificatie en -ontwikkeling door Sam Ballak, InnoSportLab Papendal Welke testen kan je in de praktijk toepassen om talenten te identificeren en hun ontwikkeling te volgen? In deze workshop zullen verschillende testen aan bod komen. Enerzijds zullen verschillende vormen van sprongen (CMJ/SJ) besproken worden, alsmede makkelijke manieren om deze in een trainingssetting te meten. Ook zal besproken worden wat de dataoutput betekent. Anderzijds zal ook de Wingate test gedemonstreerd en besproken worden wat je hiermee kunt m.b.t. talentidentificatie. Sam Ballak is opgeleid als bewegingswetenschapper met speciale aandacht voor inspanningsfysiologie. Hij heeft voor zowel zijn Bachelor als Master (Universiteit Maastricht) onderzoek gedaan naar het effect van sportvoeding op inspanning. Daarna heeft Sam een werkervaringsplek doorlopen bij NOC*NSF gericht op herstelmodaliteiten en heeft hij een half jaar gewerkt voor de Atletiekunie in het NTC Polsstokspringen, waarbij hij de bondscoach (wetenschappelijk) ondersteunde. In 2011 is hij begonnen met zijn dubbelpromotie voor de Manchester Metropolitan University en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiervoor bestudeerde hij het effect van veroudering op spierkracht, hypertrofie en fatigue. Als embedded scientist voor InnoSportLab Papendal biedt Sam ondersteuning aan een aantal topsport-programma s onder meer door het afnemen van fysiologische veldtesten.

6 Workshop 6 Sprint Test Batterij door John Willems, InnoSportLab Papendal Vraag van de coach: Wat is de ideale startblokpositie voor mijn atleet? Er is weer een nieuw startblok ontwikkeld voor de volgende atletiek wedstrijd. Welke positie in het meest ideaal voor uw atleten? Met direct-feedback systemen kunnen de coach en sportwetenschapper beoordelen wat de invloed van de blokpositie is op verschillende prestatiefactoren (met name horizontale kracht, contacttijden en acceleratie). In deze workshop zullen we systemen demonstreren zoals een geïnstrumenteerd startblok die horizontale krachten en reactietijd meet (FAST), een laser die acceleratie meet (LAVEG) en de OptoJump die contacttijd en paslengtes kan meten. Tijdens de workshop zullen we samen de resultaten bespreken en ons voorstel aan de coach vormen. John Willems studeerde in 1992 af als docent lichamelijke opvoeding in Tilburg en in 1996 als bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de rol van wetenschappelijk onderzoeker werkte hij 11 jaar bij TNO aan een groot aantal innovatieve projecten waarin sport, technologie en productontwikkeling centraal stond. Hij was in deze rol betrokken bij de opstart van diverse fieldlabs en werkte onder andere aan een nieuwe baanfiets voor Theo Bos en innovatieve kleding voor olympische roeiers in Athene. Sinds 2009 is hij docent bij HAN Sport en Bewegen en combineert deze functie vanaf 2012 met de rol embedded scientist voor het InnoSportLab Papendal. Hij zal zich in deze functie met name gaan richten op ontwikkeling van inspanningsfysiologische aspecten van sportprestaties, zoals trainingsbelasting, herstel en prestatiemonitoring.

7 Workshop 7 - Mentaal STERK met Insights Discovery als groeiversneller in de Road to Rio door bondscoach Pim Scherpenzeel (zitvolleybaldames), Nevobo Naast de fysieke en sporttechnische voorbereiding geloven wij dat je mentaal echt het verschil maakt. Daarom hebben we samen met STERK teamontwikkeling voor de mentale voorbereiding het ontwikkelinstrument Insights Discovery omarmt. Middels Insights Discovery krijgen de teamleden een tool en een kleurentaal om zichzelf en elkaar beter te leren kennen. Hierdoor gaan ze beter communiceren, sneller van elkaar leren en kunnen ze elkaar op diepere lagen motiveren en inspireren. Deze workshop is een korte kennismaking met het Insights Discovery gelardeerd met recente voorbeelden van de bondscoach van het Nationaal Dames Zitvolleybal team. Het typeert zich als een kleurrijke interactieve sessie en wordt gefaciliteerd door Pim Scherpenzeel, bondscoach van het Nederlands dames zitvolleybalteam, in samenwerking met Henk Buitelaar en Jacqueline van Overbeeke, teamcoaches en partners van STERK teamontwikkeling.

8 Workshop 8 - GOUD op je bord door Brenda Frunt, sportdiëtiste en eigenaresse van de voedingsacademie. Er wordt veel geschreven en gesproken over (sport)voeding; wat is nou waarheid? Hoe kun je met pure voeding optimaal herstellen? Van welke producten ga je nou écht beter presteren? En is het melk de witte motor of de witte sloper? Brenda geeft tijdens de workshop onder andere antwoorden op deze vragen en geeft praktische voorbeelden om de adviezen in de praktijk toe te passen. Daarnaast zal Erik te Velthuis (de sportkok van Papendal en mede auteur van het sportkookboek Goud op je bord) de workshop aanvullen met praktische tips en trucs die ook meteen geproefd kunnen worden. Brenda Frunt: Tijdens de opleiding CIOS Sport & Bewegen is voor Brenda Frunt de interesse op het gebied van voeding gewekt. Nadat ze het CIOS had afgerond, is ze dan ook de opleiding Voeding & Diëtetiek gaan studeren. De specialisatie sportdiëtetiek was een logisch vervolg. Er volgde nog meer specialisatie opleidingen, vooral gericht op welke specifieke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft bij bepaalde (sport)activiteiten en ziektebeelden. Deze opleidingen heeft ze bij Natura Foundation in Numansdorp gevolgd. Brenda heeft verschillende praktijken in Brabant en is werkzaam binnen verschillende sportverenigingen zoals PSV en atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. Ze maakt als sportdiëtist een op maat gemaakt voedingsplan, afgestemd op de trainingen en de leefstijl van (top)sporters. Samen met sportkok Erik te Velthuis heeft ze in 2011 het sportkookboek Goud op je bord geschreven. Hierin staan talloze praktische gerechten voor iedereen die van sport en lekker eten houdt. Hiervan zijn inmiddels meer dan exemplaren verkocht en deel 2 is in de maak. Naast het boek heeft ze ook een energiereep op de markt gebracht; genaamd Goud in je hand. Deze reep bevat, in tegenstelling tot veel andere energierepen, alleen maar natuurlijk producten zoals noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. De meeste repen bevatten veel suikers, pinda s en verschillende ongezonde hulpstoffen.

9 Workshop 9 - Trainen van mentaliteit en het corrigeren van resultaat denken door VSPN Sportpsycholoog Rogier Hoorn, Sportsmind U kent het waarschijnlijk wel: het bobsleeteam dat voorafgaand aan de afdaling de baan in het hoofd doorneemt, of de piloot van de Red-bul Air Race die de volgorde van de stunts doorloopt. Voorbeelden van hoe sporters zich voorbereiden op een goed resultaat door te focussen op het proces middels visualisatie. Visualisatie is een vorm van wedstrijdvoorbereiding die procesgerichtheid helpt verbeteren en resultaat denken helpt vermijden. Naast wedstrijdvoorbereiding kan het ook in het kader van training ingezet worden, om het leerproces te versnellen. Het kan sporters helpen om FLOW op te roepen en is zelfs in het kader van blessurerevalidatie een beproefde methode. De theorie rondom visualisatie wordt kort behandeld. Wat is de kracht ervan, welke methoden bestaan er, en welke methode past bij welke sporter. Rogier Hoorn is VSPN sportpsycholoog en verzorgt mentale training en begeleiding voor individuele sporters en coaches, teams, ouders, sportclubs en sportbonden.daarnaast verzorgt hij ook coaching en training in het bedrijfsleven. Hij ondersteunt sporters bij het maximaliseren van hun (sport)prestaties door het trainen van mentale vaardigheden en het verzorgen van mentale begeleiding direct aan de sporter of via de coach/trainer. Vanuit een wetenschappelijk perspectief vormt de sportpsychologie het uitgangspunt. Rogier rondde met succes de studies sportpsychologie (Vrije Universiteit, Amsterdam) en arbeids- en organisatiepsychologie (Universiteit van Amsterdam) af. Momenteel werkt hij als sport- en prestatiepsycholoog, trainer en adviseur met diverse sporters, coaches, teams, sportclubs, sportbonden en het bedrijfsleven. Rogier is geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN, psycholoog NIP en geaccrediteerd MBTI-trainer. Tevens werkt hij in verschillende samenwerkingsverbanden, maakt hij onderdeel uit van de Samenwerkende Sportpsychologen (SSP) en is hij bestuurslid van de Vereniging van Sportpsychologen in Nederland (VSPN). Rogier is zelf basketballer en is in het verleden uitgekomen voor jong oranje.

10 Workshop 10 - Periodiseren naar Piekmomenten door Henk Kraaijenhof, Vortx Het organiseren van de training en wedstrijden gebeurt meestal vooraf op een planmatige manier. Toch zijn er weinig trainer-coaches die in staat zijn om hun sporters op het juiste tijdstip, als het telt, hun beste prestaties te laten leveren % van de sporters piekt te vroeg of te laat! Periodiseren is geen gemakkelijke opgave gezien alle facetten die een rol spelen. Toch is het mogelijk om periodiseren in de vingers te krijgen, met behulp van een aantal simpele richtlijnen, en praktijkvoorbeelden uit diverse sporten. Maak van uw trainingen meer dan bezigheidstherapie en leer in deze workshop hoe de trainingsbelasting te verdelen en waarmee je rekening moet houden als je een programma maakt. Henk Kraaijenhof geniet internationale bekendheid als trainer en adviseur van internationale topsporters, teams en bonden. Aangezien stress en vermoeidheid de twee vaste metgezellen van de topsporters zijn, heeft hij zich de laatste 15 jaar verdiept in het diagnosticeren en behandelen van stress- en vermoeidheidsklachten. Henk is een out-of-the-box denker. Door zijn unieke en scherpe kijk op een breed scala van onderwerpen is hij nationaal en internationaal een gevraagd presentator en spreker. En zeker ook vanwege zijn encyclopedische kennis op velerlei gebieden en zijn praktische aanpak en instelling.

11 Workshop 11 - Bewegingsefficiency door Rogier Ummels, Bondscoach Sprint Atletiekunie Rogier is als sprintcoach gefascineerd door snelheid. Beter gezegd: door de bewegingsefficiency die tot een optimale prestatie kan leiden. Hij kijkt zowel naar de "high end" prestatie maar ook vanuit zijn achtergrond als sportfysiotherapeut naar de processen die zich in het lichaam afspelen om tot de prestaties te komen. Hoe kan je er als coach voor zorgen dat er tijdens het bewegen zo min mogelijk energie verloren gaat en dat er geen onnodige bewegingen worden gemaakt waardoor een sporter zo effectief mogelijk gaat bewegen? Sommige sporters zijn met die eigenschap geboren (denk aan Roger Federer en Lionel Messi). Bij andere moet je naar die eigenschappen gaan zoeken zodat je ze kunt optimaliseren. Maar hoe doet je dat dan? Rogier Ummels neemt je in deze workshop mee in zijn dagelijkse werkzaamheden en laat zien wat zijn rol als coach is om tot optimaal bewegen te komen! Rogier Ummels is sportfysiotherapeut en bondscoach van de Atletiekunie. Al op jonge leeftijd kwam de focus bij hem op het coachvak te liggen. Hij werd assistent bij Atverni in Nieuwegein onder Marita van Zwol om haar vervolgens op te volgen als hoofdcoach. Uiteindelijk maakte Rogier de stap naar de Atletiekunie waar hij nu de sprinters onder zijn hoede heeft.

12 Workshop 12 - Succesvolle teamvorming, van IK naar WIJ door Remco Holstege, NTI NLP Instituut "Beweeg wat weet, weet wat je beweegt" In deze workshop gaan we vanuit de methodiek systemisch werken op zoek naar de juiste plek van coach en team ten opzichte van het doel. Na een korte theoretische uitzetting van systemisch werk, gaan we in de praktijk aan de slag. In de praktische oefening is het mogelijk om inzicht te krijgen in hoe jij als coach je verhoudt tot het team en de prestatie. Remco is zelfstandig ondernemer, en daarnaast trainer bij NTI NLP. Hij ziet het als zijn missie om mensen met zichzelf in verbinding te brengen. Door zijn jarenlange ervaring als NLP-trainer en opleiding aan de ALO als psycho motorisch therapeut is hij goed in staat sporters en trainers/coaches weer met hun kracht en beginnersgeest in verbinding te brengen. Remco gelooft dat sporters net als mensen in het algemeen veel meer uit zichzelf kunnen halen. "Als mensen werkelijk willen en bereid zijn tot actie zijn zij vaak tot veel meer in staat dan zij ooit voor mogelijk hadden gehouden."

13 Workshop 13 - Optimaliseren van de ontwikkeling van een team! door Maartje Goderie, de talentenacademie en Olympisch gouden hockeyster Hoe ontwikkel je als team van goed naar goud? Een team wat goed functioneert werkt effectief samen, een team van goud maakt elkaar ook beter. Kernthema s die in deze workshop de revue zullen passeren zijn zelfkennis, teamkennis, wijze van communiceren met elkaar en waardes binnen het team. Een team dat topsport beoefent kent zijn sterke en zwakke punten zeer goed en weet ook waar de krachten en valkuilen van de verschillende individuen liggen. Maar belangrijker nog; een team is bereid om elkaar sterktes in te zetten en zwakke punten van een ieder op te vangen en te accepteren. Sinds begin 2015 ben ik werkzaam als prestatiecoach bij de Talentenacademie in Den Bosch. Binnen ons team concentreer ik me voornamelijk op de topsport. Ik richt me daarbij vooral op het optimaliseren van de ontwikkeling van individuele (jonge) sporters en teams. Hierbij maak ik zowel gebruik van mijn eigen ervaringen in de topsport als mijn opgedane kennis binnen de psychiatrie. Als hockey international heb ik een succesvolle carrière achter de rug met o.a. twee maal Olympisch goud. Na mijn topsport carrière heb ik de studie Ontwikkelingspsychologie afgerond. Vervolgens heb ik een aantal jaren gewerkt als kinder- en jeugdpsychologe in een ggz instelling. Ik zie mijn huidige werkzaamheden bij de Talentenacademie als de ideale combinatie van mijn beide passies; topsport en psychologie!

14 Workshop 14 De lerende omgeving in honkbal en softbal Hoe kan ik als trainer er voor zorgen dat de spelers zich in een omgeving bevinden die uitnodigt tot leren? En waar moet deze omgeving dan aan voldoen? De workshop 'de lerende omgeving in honkbal en softbal' gaat in op de nieuwste inzichten van motorisch leren en motorische controle. Naast De Speler en zijn Taak is een essentieel component in leren het creëren van een rijke Omgeving. Martijn Nijhoff (1979) heeft na het bijhalen van zijn ALO-diploma in Tilburg (2001) les gegeven als docent lichamelijke opvoeding op alle niveaus van het Middelbare onderwijs ( ). Sinds 2000 is hij actief voor de KNBSB in diverse functies. Van het organiserenvan kampen tot het geven van trainingen op de KNBSB Winterschool. Vanaf 2005 is Martijn in de Talent ontwikkeling actief. Zijn eerste baan in de Talent ontwikkeling was als pitching coach bij de honkbalschool van Robert Eenhoorn.In 2008 was hij mede oprichter van de honkbalschool Bixie Baseball in Eindhoven en vervulde hij daar onder andere de coördinerende rol. Sinds 2011 bekleed Martijn de functie van Talentcoach voor de KNBSB, waarmee alle 6 de nationale academies en de nationale jeugdteams onder zijn hoede vallen. Martijn is sinds 2011 ook verantwoordelijk voor het trainingsprogramma van AAA (Jong Oranje). Naast deze functie doceert Martijn sinds 2013 Motorisch Leren en Motorische Controle op de Fontys Sporthogeschool en geeft hij sinds 2014 trainingsadviezen aan de MLB-club Pittsburgh Pirates.

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Nationaal Coach Congres

Nationaal Coach Congres Nationaal Coach Congres De invloed van identiteit op jouw coachgedrag Workshopbeschrijvingen Workshop 1 360graden feedback voor de sportcoach Door Mark Kaptein, trainer / coach/ manager Waar ligt jouw

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

Voorstellen. Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u?

Voorstellen. Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Presteren op het Juiste Moment Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN kennis- en netwerkorganisa.e van, voor en door coaches Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk

Nadere informatie

Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach

Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach Een coach die continu op zoek is naar ontwikkeling en prestatie! Vrijdag 14 december 2018 Congrescentrum Papendal Workshopbeschrijvingen Workshop

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Copyright GolfTON Juli 2016

Copyright GolfTON Juli 2016 1 Veel ouders en spelers hebben vragen over GolfTON. Hieronder een aantal vragen die aan ons gesteld zijn en die duidelijkheid kunnen verschaffen. Wanneer ben je klaar voor het professionele golf? In de

Nadere informatie

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches Tamara Kramer Tamara.Kramer@han.nl @Tamara_Kramer GoudenKansen.eu Voorstellen Tamara Onderzoeker/promovendus Talentidentificatie tennis Coaches Veel

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat OPEN YOUR EYES Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat Leiderschap ontwikkeling vanuit de kern Leiderschap is van grote invloed op de resultaten van de organisatie. Hoe kunnen we onze ambities

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Voeding

Doorlopende leerlijn Voeding 1/4 Doorlopende leerlijn Voeding Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge, talentvolle sporters. Niet alleen een toenemend aantal trainingsuren en wedstrijden, maar ook lange periodes van huis

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool

Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool Nieuwsbrief -7- mei 2011 Inhoudsopgave: Talentontwikkeling Scala college en Leonardo College worden Topsport Talentschool Beleidsbrief sport Waterpolo festival 2012 WOC meisjes < 15 jaar op stage naar

Nadere informatie

Kick-off Doelen stellen

Kick-off Doelen stellen Kick-off Doelen stellen Door: Afke van de Wouw Sportpsycholoog, bewegingswetenschapper Yannick Balk Sportpsycholoog, PhD candidate www.afkevandewouw.nl Cruijff: 'Mentaal probleem bij Nederlandse clubs.

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Ondernemen is topsport. Het draait om teamwork, passie, plezier, scoren en winnen. Ondernemen is complex, dynamisch en onvoorspelbaar. Topsport als metafoor maakt uitdagingen

Nadere informatie

WORKSHOP THE WINNING TEAM INNOVEREN EN WINNEN IN EEN VERANDERENDE WERELD

WORKSHOP THE WINNING TEAM INNOVEREN EN WINNEN IN EEN VERANDERENDE WERELD WORKSHOP THE WINNING TEAM INNOVEREN EN WINNEN IN EEN VERANDERENDE WERELD INTRODUCTIE Nieuwe spelers zetten markten voortdurend op hun kop. Disruptie vraagt veel van organisaties. Met al deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Flitsmodule Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Ondernemen is topsport. Het draait om teamwork, passie, plezier, scoren en winnen. Ondernemen is complex, dynamisch en onvoorspelbaar. Topsport als metafoor

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach

Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach Nationaal Coach Congres 2018 De excellerende sportcoach Een coach die continu op zoek is naar ontwikkeling en prestatie! Vrijdag 14 december 2018 Congrescentrum Papendal Workshopbeschrijvingen Workshop

Nadere informatie

P r e s e n t a t i e. Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke training

P r e s e n t a t i e. Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke training P r e s e n t a t i e Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke Het hoe, wat en waarom van fysieke Fysieke & Agenda: Voorstellen/ inleiding Fysieke en het model van en prestatie en sporter Periodiseren

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

WorKSHoP THE WINNING TEAM INNovErEN EN WINNEN IN EEN veranderende WErEld

WorKSHoP THE WINNING TEAM INNovErEN EN WINNEN IN EEN veranderende WErEld WORKSHOP THE WINNING TEAM Innoveren en winnen in een veranderende wereld INTRODUCTIE Nieuwe spelers zetten markten voortdurend op hun kop. Disruptie vraagt veel van organisaties. Met al deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Training en coaching Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Waarvoor kies je bij Move by Coaching? Move by Coaching helpt mensen en organisaties om, in deze wereld waarin zoveel belemmeringen kunnen

Nadere informatie

Workshop A = Afke van der Wouw. Titel: Beter Communiceren, Beter Presteren.

Workshop A = Afke van der Wouw. Titel: Beter Communiceren, Beter Presteren. Workshop A = Afke van der Wouw Titel: Beter Communiceren, Beter Presteren. Wie: Afke van de Wouw is sportpsycholoog en werkte in die hoedanigheid onder meer bij de voetbalclubs VVV Venlo en FC Utrecht.

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 olv Annemieke Meurs en Saskia van Wijngaarden Focus Group Seminar Focus Group is een workshop gefocust op creatieve

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

- succesvolle loopbaan. - doorgroeien. - een baan vinden. - een baan vinden die beter bij je past

- succesvolle loopbaan. - doorgroeien. - een baan vinden. - een baan vinden die beter bij je past Carrière maken in tijden van tegenwind Carrière maken 28 februari 2013 Jullie doelen? - succesvolle loopbaan - doorgroeien - een baan vinden - een baan vinden die beter bij je past - Saskia Slotboom 2013

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase 1/7 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

EXECUTIVE PERFORMANCE

EXECUTIVE PERFORMANCE HEALTH & PERFORMANCE EXECUTIVE PERFORMANCE HIGH PERFORMANCE PROGRAM Effectief investeren in jezelf in de vitaliteit van je organisatie EXECUTIVE PERFORMANCE Energize High Performance dienstverlening van

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon:

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon: Ondernemen als Deel 1 Doelgroep: Naam: Telefoon: 2 Over Rose Drs. Rose Jansen Marketingpsycholoog Spiritueel Businesscoach Journeytherapeut In 2006 studeerde ik af als Journeytherapeut bij Brandon Bays.

Nadere informatie

Haal je sporters in de weken

Haal je sporters in de weken Haal je sporters in de weken voor de Spelen uit hun gewone dagelijkse leven Marjolein van Unen (1963) is sinds maart 1997 in dienst van de JBN (Judo Bond Nederland). In Beijing begeleidde ze vier judoka

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag De rol van de coach in de van prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag NOC*NSF Nlcoach Congres Sportpsychologie en het totale mensprincipe Prestatiegedrag Vereisten sport Psychologische

Nadere informatie

Ontdek het geheim van optimaal presteren!

Ontdek het geheim van optimaal presteren! Ontdek het geheim van optimaal presteren! www.flowinsports.nl Ontdek het geheim van optimaal presteren Lionel Messi, Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe zijn goede voorbeelden van sporters die

Nadere informatie

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES U wilt graag dat uw medewerkers dagelijks presteren op het hoogste niveau. Topsporters weten het als geen ander: je kunt alleen succesvol zijn als je ook

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching Inleiding Leergang Peak Performance Coaching -individueel maatwerk leveren met de principes van Action Type In het coachvak kunnen we er niet omheen, mensen verschillen in hun voorkeuren. De individuele

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Datum: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) 20 december 2011 Tijd:

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 20 november 2017

Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 20 november 2017 Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek Maandag 20 november 2017 Uitnodiging: Stichting Ecsplore onderdeel van de PIW groep en leerbedrijf SPRINT onderdeel van Sportstichting Sittard-Geleen organiseren

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie Wetenschappers en innovatie Sport en Innovatie Deelnemers rondetafelgesprek: Nico Delleman Hidde Haisma Marnix ten Kortenaar Koen Lemmink Hanno van der Loo Nando Timmer Huub Toussaint Bij innovatie speelt

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK SOC 21-3-2015 Ruud van Elk Bewegingswetenschapper PSV Eindhoven 2 FIELDLAB FieldLabs zijn laboratoria in de praktijk, dicht bij de sporters en de sportomgeving.

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Sport en Innovatie De één scoort fluitend doelpunt na doelpunt, de ander krijgt slappe knieën bij het nemen van een strafschop. De één vliegt over de horden

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

HvA ALO / NLcoach. NLsportpsycholoog

HvA ALO / NLcoach. NLsportpsycholoog Introductieworkshop Drie Batterijen methode HvA ALO / NLcoach 8 april 2016 Amsterdam drs. Jan Sleijfer NLsportpsycholoog KEIKO Health & Performance Center En U trainer-coaches / ALO-studenten? Een sportprestatie

Nadere informatie

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 On the road to GOLD Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 Sara Wennekes Begonnen met windsurfen in 2008. Nederlandse selectie windsurfen van het watersportverbond Woont in surfcity Scheveningen om fulltime te

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de Fontys

Nadere informatie

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP KNSB Verenigingsdag Papendal, 3 oktober 2015 MJOP Voorstellen David den Hartog Master sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Eigenaar Geeresteingroep (Woudenberg, Zeist, Amersfoort) Fysiotherapeut Jong

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT SAVE THE DATE 5 JUNI 14:00-17:30 RSM Open Programmes UITNODIGING 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT

Nadere informatie

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers INHOUD Wie is BeLife? Menukaart Prijslijst Extra informatie OVER BELIFE BeLife is een organisatie die zijn passie

Nadere informatie

Opleiding tot. Performance Trainer

Opleiding tot. Performance Trainer Opleiding tot Performance Trainer Waarom studeren bij Motive to Move Motive to Move Academy is een opleidingsinstituut wat zich als belangrijkste doel gesteld heeft om kwaliteitstrainers in sport op te

Nadere informatie

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma.

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma. Doelen Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? 18 December 2015 Weten welk oudergedrag goed is voor de mentale ontwikkeling van een kind Weten hoe je ouders kunt aanspreken op ineffectief

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Brochure The Lab of Life training

Brochure The Lab of Life training Brochure The Lab of Life training Persoonlijke grip op energie en motivatie 1 Methodiek met een blijvend effect Het is wetenschappelijk bewezen dat vitale medewerkers zich niet alleen beter voelen, maar

Nadere informatie

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding Dr C.R. van den Hoogenband Chirurg-Traumatoloog St-Anna Ziekenhuis-Topsupport Geldrop/Eindhoven Chefarts NOC-NSF sinds 2011 Maurits Hendriks Technisch Directeur NOC*NSF

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes masterclass contextueel leiderschap Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes Masterclass Contextueel leiderschap Veel leidinggevenden

Nadere informatie

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER JE KUNT ME ALS SPREKER BOEKEN Zoek je een enthousiaste, motiverende, inspirerende spreker voor je bijeenkomst, evenement, congres, bedrijfsevenement of symposium? Zoek je een spreker met een heldere boodschap?

Nadere informatie

de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de ideale prestatietoestand Topsport Limburg Venlo, 19 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel stilstaan bij en inzicht geven in de factoren en processen die bijdragen aan de ideale prestatietoestand

Nadere informatie

Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam

Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam Zijn wetenschappelijke werk heeft in de afgelopen drie jaar plaats moeten maken voor de taken die verbonden zijn aan de functie van

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Stappen naar TOPPRESTATIES! Copyright 2010, Suadeo, http://www.suadeo.nl

Stappen naar TOPPRESTATIES! Copyright 2010, Suadeo, http://www.suadeo.nl Stappen naar TOPPRESTATIES! Wie ben ik? Leo Siers Docent (opleiding sport en bewegen) Docent (AtletiekUnie) Suadeo Trainer meerkampgroep Ciko 66 Succescoach Opleiding: ALO, HBO Informatica, Niveau-4 trainersopleiding

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Training Verbindend Leiderschap

Training Verbindend Leiderschap Training Verbindend Leiderschap Voor vrouwen die leiding geven binnen de Medezeggenschap (of deze ambitie hebben) Het idee achter deze training is ontstaan vanuit gesprekken met vrouwen in een leidinggevende

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Mentaal STERK met Insights Discovery als groeiversneller in de Road to...

Mentaal STERK met Insights Discovery als groeiversneller in de Road to... Mentaal STERK met Insights Discovery als groeiversneller in de Road to... Programma 2016 NL coach Start Blok 1: INSIGHTS DISCOVERY, waarom deze groeiversneller? Bondscoach Pim Scherpenzeel Waarom Insights

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie