Mediatoren op Het Kompas

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mediatoren op Het Kompas"

Transcriptie

1 Mediatoren op Het Kompas

2 Beschrijving traject van invoering leerlingmediatoren Inleiding We beschrijven hier hoe leerlingmediatie op Het Kompas wordt geregeld. Selectie van de leerlingen We kiezen voor 12 mediatoren (op beide locaties, dus 24 in totaal), meestal uit groep 7 en 8, soms ook uit groep 6. Dit is afhankelijk van de groepen op beide locaties. Bij voorkeur kiezen we evenveel jongens als meisjes. Hierdoor ontstaan er 6 gemengde koppels die een keer per week dienst hebben, met elke week een ander koppel als reserve. De sollicitatieprocedure voor leerlingmediatoren vindt plaats in de groepen waaruit de leerlingen afkomstig zijn. Wie wordt leerlingmediator? De leerkracht(en) van de betreffende groep(en) starten een sollicitatieprocedure in hun groep. Ter introductie vertellen ze dat De Vreedzame School kinderen leert om hun conflicten zelf op te lossen. Soms lukt dat niet en is er hulp bij nodig. Ze kunnen dan naar een leerkracht toe stappen, maar andere kinderen uit de klas of van andere klassen kunnen net zo goed en misschien wel beter helpen bij het oplossen van conflicten, dat zijn de leerlingmediatoren. De kinderen die leerlingmediator gaan worden krijgen een training. De eerste groep leerlingmediatoren zijn opgeleid door de gecertificeerde trainer van De Vreedzame School, in samenwerking met drie leerkrachten van de school (de coaches). Vervolgens leiden de coaches ieder jaar de nieuwe mediatoren op en indien nodig een collega tot coach. Het stappenplan (blok 5, vanaf groep 3) dat in de lessen te vinden is, vormt de basis van de training. Het heeft de voorkeur dat de keuze tot leerlingmediator door de groep gedragen wordt. De groep heeft er dus een belangrijke stem in. Dit doen we mbv de sollicitatieformulieren (zie bijlage 1). In de volgende fase gaan de leerkrachten van de groepen (6), 7 en 8 bij elkaar zitten en nemen met een afvaardiging van de stuurgroep de namen door. We bespreken de uiteindelijke samenstelling van de groep met elkaar. Hieruit worden 12 leerlingen gekozen die worden opgeleid tot leerlingmediator. Het kan zijn dat de leerkrachten iemand op de lijst zetten die niet door de leerlingen is gekozen. Het omgekeerde kan ook: dat veel leerlingen gekozen hebben voor een bepaalde leerling en de leerkrachten de voorkeur geven aan een ander. Vervolgens worden de ouders van de betreffende kinderen om toestemming gevraagd middels de brief gericht aan de ouders (zie bijlage 2).

3 Training De eerste groep leerlingmediatoren is opgeleid door de gecertificeerde trainer van De Vreedzame School, in samenwerking met drie coaches van de school. Vervolgens leiden de coaches ieder jaar de nieuwe mediatoren op. In het schooljaar zal een collega meedraaien in de training om ook als coach te kunnen fungeren. De training bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur, die onder schooltijd op school plaatsvinden. Er wordt veel in groepen van vier geoefend, waarbij coaching door een volwassene onmisbaar is. Na afloop van de laatste training krijgen de leerlingen het certificaat leerlingmediatie (zie bijlage 3), dat uitgereikt kan worden tijdens een feestelijke bijeenkomst met de hele school. De coaches voeren een afrondingsgesprek met iedere leerlingmediator waarin ook expliciet gevraagd wordt of de leerlingmediator in de praktijk aan de slag wil (zie bijlage 4). Dienst De leerlingen zijn ongeveer een keer per week in functie als leerlingmediator. Bij een aantal van 12 mediatoren kan dat gerealiseerd worden: iedere dag hebben twee leerlingmediatoren dienst en iedere week zijn er steeds twee andere leerlingen reserve. De leerlingmediatoren werken in principe in tweetallen: ze kunnen elkaar ondersteunen en leren van elkaar. Tijdens de pauzes zijn de mediatoren herkenbaar in functie; ze dragen een hesje. In de hal hangen de foto s en namen van de leerlingmediatoren die die dag dienst hebben. Wanneer om mediatie wordt gevraagd krijgt de leerlingmediator tijd om dat op dezelfde dag te doen. De mediatie mag niet langer dan 10 minuten duren. Na iedere mediatie vullen de mediatoren het mediatieformulier in (zie bijlage 5), dat leren ze in de training. De formulieren leggen ze in een speciaal daarvoor bestemd bakje dat iedere week geleegd wordt door de coaches van de leerlingmediatoren. Het is ook mogelijk dat een mediator aangeeft een mediatie niet te willen doen, omdat het om een vriendje/vriendinnetje gaat. Als de mediator aangeeft daarbij niet neutraal te kunnen zijn kan een andere mediator die geen dienst heeft inspringen als mediator. Verwijzing leerkrachten naar mediatoren De leerkrachten zijn belangrijke verwijzers naar de mediatoren. Als leerlingen naar leerkrachten toegaan met hun conflict gaat de leerkracht eerst na of ze het zelf kunnen oplossen. Zo niet, dan verwijst de leerkracht naar de leerlingmediatoren (tenzij er redenen zijn om als leerkracht zelf te mediëren of arbitrage te doen).

4 Moment waarop mediatie plaatsvindt Mediatie gebeurt indien mogelijk als het conflict zich voordoet en beide partijen voldoende zijn afgekoeld, maar niet in staat blijken te zijn om het conflict samen op te lossen. De pauze is een geschikt moment om te mediëren. Wanneer het conflict in de pauze niet opgelost kan worden krijgen de leerlingen de gelegenheid om onder lestijd door te gaan. De conflicthebbers moeten soms wel inhalen wat ze gemist hebben in de klas, dat geldt in principe niet voor de mediatoren. Bij de groepen 1/2 is het bijna altijd de leerkracht die bemiddelt: voor kleuters is het van belang dat conflicten direct besproken worden en dat ze daarbij ondersteund worden door een vertrouwd persoon. Plek voor de mediaties Locatie Buitenweg: De mediatie vindt in principe plaats in het aquarium (ruimte naast het magazijn). Is deze plek niet beschikbaar dan wordt er gebruik gemaakt van de ruimte bij de bibliotheek. Locatie Bolenstein: De mediatie vindt in principe plaats in de teamkamer. Is deze plek niet beschikbaar dan wordt er gebruik gemaakt van de IB-ruimte. In deze ruimtes bevinden zich het bakje met lege mediatieformulieren, het stappenplan en een bakje voor de ingevulde formulieren. Intervisiebijeenkomsten Het coachen van de mediatoren is de vaste taak van twee leerkrachten die dit op zich hebben genomen, de coaches. In de eerste periode dienen de mediatoren intensief begeleid te worden: aan het eind van elke week wordt even gesproken met de dienstdoende mediatoren. Sommige koppels werken wellicht in de eerste periode onder toeziend oog van de coach. De ingevulde mediatieformulieren worden in het daarvoor bestemde bakje gedaan en door de coach bekeken. Deze brengt zo nodig de betreffende leerkracht (van de kinderen die een conflict hadden) op de hoogte van de gemaakte afspraken. Na de training organiseren de coaches iedere zes tot acht weken een intervisiebijeenkomst met de mediatoren. Dit is een korte bijeenkomst onder schooltijd. De school moet hierin dus faciliteren. Hierin worden besproken: ervaringen van de leerlingmediatoren en van de coaches reflectie op een eigen leerdoel: Wat wil je leren in de komende periode en wat helpt je daarbij? bespreken van ervaringen/evaluaties van collega s bespreken van evaluaties van de mediatoren en andere leerlingen (zie bijlagen 6 en 7 van de map invoeren leerlingmediatoren van de CED groep).

5 Ouders In het schooljaar zijn de ouders van Het Kompas geïnformeerd door middel van een informatieavond over het traject leerlingmediatie. Ouders worden jaarlijks via de nieuwsbrief geïnformeerd over de leerlingmediatoren nadat de training heeft plaats gevonden. Evaluatie Minimaal eens per jaar wordt op een LV de leerlingmediatie geëvalueerd, bij voorkeur in april. Meestal blijven leerlingen meerdere jaren leerlingmediator, aan het eind van ieder schooljaar wordt aan iedere mediator gevraagd of hij of zij ook in het nieuwe schooljaar verder wil gaan. Nieuwe mediatoren trainen Na de eerste training wordt het trainen van nieuwe mediatoren een jaarlijks terugkerend punt op de schoolkalender: de leerlingmediatoren van de vorige groep 8 zijn van school af en is er mogelijk ook nog ruimte voor nieuwe leerlingmediatoren uit andere groepen. De nieuwe training kan in de eerste periode van het nieuwe schooljaar starten. Voor de handleiding van de training en het werkboek voor de kinderen verwijzen we naar de map invoeren leerlingmediatoren van de CED groep.

6 Bijlage 1 Sollicitatieformulier voor mediatoren Naam: Groep: Datum: Naar wie zou jij toegaan bij een conflict? Wie denk je dat dat zou kunnen? Schrijf één of meer namen op. Zou jij zelf mediator willen worden? Schrijf op waarom je dat graag wil (of niet), en waarom je denkt dat jij dat goed zou kunnen (of niet).

7 Bijlage 2 Geachte ouder(s)/verzorger(s) van, Onze school is net als u voortdurend bezig met opvoeden. We hebben hierbij voor het bereiken van de doelen die wij belangrijk vinden, gekozen voor het programma van De Vreedzame School. De Vreedzame School is een programma dat streeft naar een klimaat in school en klas waarin betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de kinderen centraal staat. De school wordt een democratische gemeenschap, waarin ook de kinderen een stem hebben, zich gezien en gehoord voelen, en op een positieve manier met elkaar omgaan. Hierbij staat conflictoplossing centraal. Kinderen en leerkrachten leren hoe je constructief met conflicten om kunt gaan. Leerlingen worden ook opgeleid tot leerlingmediator, die helpen bij het oplossen van conflicten. Wij denken dat uw kind dat ook zou kunnen en willen meegaan in zijn/haar wens. Leerlingmediatoren worden opgeleid om kinderen die niet zelf een conflict kunnen oplossen te helpen. Zij helpen kinderen, als die kinderen dat willen en rustig zijn. De leerkrachten bewaken dat de mediatie veilig en succesvol kan zijn. In Nederland zijn al duizenden kinderen opgeleid tot mediator. Het is prachtig om te zien, hoe goed kinderen dat kunnen leren en hoe ze groeien in die rol en de daarmee gegeven verantwoordelijkheid. Hoe gaat het verder? Met uw instemming krijgt uw kind een training van drie keer twee uur. Wij zorgen ervoor dat de daardoor gemiste lesstof indien nodig ingehaald wordt. De training is op school en tijdens lestijd. Uw kind mag tijdens en na de training steeds beslissen of hij/zij er mee door wil gaan. De training wordt afgesloten met een feestelijke huldiging en diploma-uitreiking. Ongeveer één keer per week heeft uw kind met een ander kind op een dag dienst. Uw kind kan dan ingezet worden voor mediatie. De leerkrachten beslissen in de eerste periode of dat verstandig is en schatten in of dat prettig en veilig kan verlopen. De mediatie vindt tijdens schooltijd plaats. Hierbij geeft/geven de ouder(s)/verzorger(s) van. toestemming voor het volgen van de training tot leerlingmediator. Datum: Plaats: Handtekening:

8 Bijlage 3 DIPLOMA CED-Groep en Het Kompas verklaren dat «naam» in het schooljaar heeft deelgenomen aan de training voor leerlingmediator in het project De Vreedzame School. «naam» heeft geleerd te bemiddelen bij conflicten tussen leerlingen met behulp van het Mediatie Stappenplan. Trainer: Directeur:

9 Bijlage 4 Afrondingsgesprek Naam van de leerlingmediator: Naam van de coach: Datum: Hoe vond je het om deze training te doen? Denk je dat je nu een mediator kunt zijn? Denk je dat je nu ook een mediator wilt zijn? Noem eens een ding waar je goed in bent als mediator. Noem eens een ding waar je nog niet zo goed in bent als mediator. Met wie denk je dat je het best zou kunnen samenwerken als mediatorkoppel? Met wie het op één na best? Zijn er nog meer dingen die je wilt zeggen?

10 Bijlage 5 Mediatieformulier voor de leerlingmediatoren Datum Naam mediatoren Wie hadden het conflict? ο Gevraagd door de twee partijen ο Zelf erop afgestapt Hoe werden jullie erbij betrokken? ο Gevraagd door juf of meester ο Op een andere manier, nl: Waar ging het conflict over? Werd het conflict opgelost? ο ja ο nee Wat is de oplossing? versie 1 november 2016

CBS De Wieken Januari 2015

CBS De Wieken Januari 2015 CBS De Wieken Januari 2015 Wat is een mediator? Een mediator is iemand die anderen helpt bij een conflict Op school kan de juf of meester dat zijn Op onze school worden leerlingen opgeleid tot mediatoren

Nadere informatie

8 nov In dit bulletin:

8 nov In dit bulletin: 8 nov. 2017 Voor de kalender: 3, 8 en 10 nov. Groepen 1/2 Excursie Kriebelbeestjessafari 10 nov. Nationaal Schoolontbijt 24 nov. 1 e Rapport mee (graag de rapportmap mee naar school!) 27 nov. t/m 1 dec.

Nadere informatie

nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01

nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01 nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01 Wilt u meer over de inhoud weten die op deze nieuwsbriefspecial staat? Kom dan gerust even langs op school. *Vreedzame school We hebben de eerste weken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7 Schooljaar 15 16 1 december 2015

Nieuwsbrief 7 Schooljaar 15 16 1 december 2015 Nieuwsbrief 7 Schooljaar 15 16 1 december 2015 AGENDA Activiteit donderdag 3 december gr 1 t/m 8 Gym i.p.v. vrijdag vrijdag 4 december gr 1 t/m 8 Sinterklaasviering. Let op: om 08.20 uur aanwezig! maandag

Nadere informatie

GAANDERWIJZER jaargang 1, nummer 3 28 september 2017

GAANDERWIJZER jaargang 1, nummer 3 28 september 2017 GAANDERWIJZER 2017-201 jaargang 1, nummer 3 2 september 2017 Staking donderdag 5 oktober Zoals u weet, via het schrijven ( ontvangen 13 september) van mevrouw Lucy Hermsen, voorzitter van het College van

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 2. Oktober 2016

PAULUSPRAAT 2. Oktober 2016 PAULUSPRAAT 2 Oktober 2016 Inhoudsopgave - Van de directie - Directie Overkant - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein in de Paulusschool - Mediatie Vreedzame school - Vervangingen bij afwezigheid leerkracht

Nadere informatie

Goedvoormekaar! Een Vreedzame jenaplanschool: Een school met een hart. Donderdag 3 november 2010. 18 uur 19.30 uur Papendal

Goedvoormekaar! Een Vreedzame jenaplanschool: Een school met een hart. Donderdag 3 november 2010. 18 uur 19.30 uur Papendal Een Vreedzame jenaplanschool: Goedvoormekaar! Een school met een hart. Donderdag 3 november 2010 Peter te Riele peter@jenaplan.nu 18 uur 19.30 uur Papendal Wij gaan samen op vakantie naar Een conflict

Nadere informatie

Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar,

Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar, Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar, De mediatoren die vorige jaar in groep 7 zaten hebben hulp gekregen van nieuwe mediatoren uit de groepen 7 en 8. Deze leerlingen hebben dezelfde trainingen ontvangen

Nadere informatie

Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk. De Vreedzame School

Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk. De Vreedzame School Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk Doelen Vreedzame School Essentie: kinderen krijgen een stem leren die op een verantwoorde manier gebruiken voelen zich gehoord en gezien krijgen meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

We willen via deze weg ook alle ouders bedanken die mee konden als begeleiding, hartstikke fijn.

We willen via deze weg ook alle ouders bedanken die mee konden als begeleiding, hartstikke fijn. Nieuwsbrief Brede School De Spaarndammerhout 9 oktober 2015 In deze nieuwsbrief Kinderboekenweek 2015 De Vreedzame School en leerlingmediatoren Van de voorschool Tussen schoolse opvang Ouderbijdragen Kinderboekenweek

Nadere informatie

EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT

EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT Beste lezer, Voor u hebben wij deze speciale uitgave van de Weekbert gemaakt als naslagwerkje op de informatieavond over de Vreedzame School, die u zojuist bezocht

Nadere informatie

Leerlingenraad december 2017

Leerlingenraad december 2017 Leerlingenraad december 2017 Inleiding Sinds 2006 zijn scholen (bij wet) verplicht om een bijdrage te leveren aan burgerschapsvorming. Op Het Kompas werken we met de methode De Vreedzame School. De Vreedzame

Nadere informatie

Vreedzame school Groningen

Vreedzame school Groningen Vreedzame school Groningen Dorien Petri Annelies Kassenberg December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vergelijking scholen A, B, C, D en E... 4 3. Conclusie... 7 2 1. Inleiding De Vreedzame school

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 1,

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 1, R.K. Basisschool De Hunenborg Nummer 1, 08-09-2017 In deze nieuwsbrief: Welkom Vreedzame school Gezonde voeding/traktatie Herfstfair uitnodiging Voor- en naschoolse opvang Schoolfotograaf Kennismakingsgesprekken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017 Belangrijke data tot en met half maart 2017 Datum NIEUWSBRIEF Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017 Activiteit 14 februari 2 e binnenles schooltuinen groep 6P Loes Mantel Week van 13 Rapporten

Nadere informatie

Open inloop en schooltijden

Open inloop en schooltijden Jaargang 5 nummer 1 27 september 2017 In dit nummer: Projectweken Personeel Open inloop Oudergebedsteam Website en Facebook Opening Ontmoetingshuis Luizenbestrijders Geboren De Vreedzame school Klassenouder

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm. Nummer (verschijnt 1x per twee weken) Diplomering mediatoren

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm.  Nummer (verschijnt 1x per twee weken) Diplomering mediatoren Nieuwsbrief o.b.s. De Zwarm www.dezwarm.nl Nummer 5 28-10-2016 (verschijnt 1x per twee weken) In deze editie: Diplomering mediatoren Studiedag Luizencontrole Mail vanuit school Nieuws uit de groepen Aanmelden

Nadere informatie

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen Communicatie Dit schooljaar zal er wat veranderen met de verschijningsfrequentie van de nieuwsbrief van De Evenaar. Steeds meer groepsgebonden informatie wordt door de leerkrachten via digiduif aan de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 Nieuwsbrief jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 In deze nieuwsbrief: - Voorstellen nieuwe leerkrachten - Voorstellen klachtcontactpersonen - Omgangsprotocol - Kanjertrainingen - Agenda oktober - Agenda

Nadere informatie

08-10-2015. U kunt gemakkelijk navigeren door te klikken op de kopjes. Onderaan elk stukje kunt u gemakkelijk terugkeren naar de inhoudsopgave.

08-10-2015. U kunt gemakkelijk navigeren door te klikken op de kopjes. Onderaan elk stukje kunt u gemakkelijk terugkeren naar de inhoudsopgave. 08-10-2015 In deze Intro nieuwsflits Mediatoren van De Vreedzame School Nieuwbouw update Informatie per bouw Inhoudsopgave o Onderbouw o Middenbouw o Bovenbouw Denkt u aan? Agenda komende maand U kunt

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Nieuws van de directie

Nieuws van de directie S e p t e m b e r 2019 S c h o o l j a a9 r 2 0 1 9-2 0 2 0 n r. 2 Nieuws van de directie Inhoud Beste ouders 1 Overblijven / Ouderbijdrage 2 Fietscontrole / Logopedie 3 Belangrijke data 4 Wat komen gaat

Nadere informatie

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau Kanaleneiland 1 Agenda Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau 2 Lotje Stremmelaar Cynthia van Lieshout Ed van der Hooft

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining

MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK. Vaardigheidstraining MANAGEN VAN CONFLICTEN OP DE WERKPLEK Vaardigheidstraining Managen van conflicten op de werkvloer Introductie Conflicten hebben zowel belemmerende als kansrijke aspecten. Naast pijn, verwarring en onzekerheid

Nadere informatie

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Stap : reactieprocedure (zie bijlage ) De leerkracht volgt de reactieprocedure en geeft de desbetreffende leerling de kans om zelf te beslissen om het gewenste gedrag

Nadere informatie

Agenda. De vreedzame school. Even voorstellen: De leerlingenraad. 26 september -Start kinderboekenweekproject september -Werkweek groep 8

Agenda. De vreedzame school. Even voorstellen: De leerlingenraad. 26 september -Start kinderboekenweekproject september -Werkweek groep 8 Agenda 26 september -Start kinderboekenweekproject 27-30 september -Werkweek groep 8 29 september -Schoolzwemmen groep 5b 3 oktober -Schoolzwemmen groep 5a 6 oktober -Boekenmarkt -Excursie naar Tech to

Nadere informatie

Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School

Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en burgerschap. Op uw school krijgen leerlingen

Nadere informatie

St. Theresiaschool. Schooljaarplan

St. Theresiaschool. Schooljaarplan St. Theresiaschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mw. M. Wielage Adres Postweg 131 Plaats Barger-Compascuum Telefoon 0591-349275 E-Mail sttheresiaschool@primenius.nl Datum 17-7-2018 Inhoudsopgave Leerlijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 21 September 2015

Nieuwsbrief 2 21 September 2015 Heerlen, maandag 21 september 2015 Nieuwsbrief 2 21 September 2015 Beste ouders/verzorgers, In deze 2 e nieuwsbrief van schooljaar 2015-2016 leest u achtereenvolgens : - Algemene Ledenvergadering Oudervereniging

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 2,

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 2, R.K. Basisschool De Hunenborg Nummer 2, 06-10-2017 In deze nieuwsbrief: Leerlingenraad Kinderboekenweek Herfstfair Weet wat je eet Kleurwedstrijd Verslag 2 leerlingen Pauzeplan Uitnodiging info-avond Agenda

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen. 1 Inleiding:

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen. 1 Inleiding: Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes basisschool De Branding Beleid bij (on)gewenst gedrag van leerlingen 1 Inleiding: De Branding is een veilige en prettige school zijn voor alle leerlingen, ouders

Nadere informatie

Belangrijke data: 11 t/m 22 september. 18 september september oktober oktober OBS De Krijtmolen.

Belangrijke data: 11 t/m 22 september. 18 september september oktober oktober OBS De Krijtmolen. Nieuwsbrief 8 september 2017 Belangrijke data: 11 t/m 22 september Start Entree-toets groep 8 18 september 2017 Kennismakingsgesprekken 21 september 2017 Avondwandeling 2 oktober 2017 Open Ochtend 9 tot

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017 PAULUSPRAAT 3 Januari 2017 Inhoudsopgave - Van de directie - Even voorstellen Nieuwe leerkrachten in groep 3 - Even voorstellen Nieuwe leerkracht in de taalklas - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2017-2018 Inhoud 2. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 3. Stappenplan gedrag 4. Reflectieverslag Waddenlaan 1 1.

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

Protocol pesten Eigenaar : Intern Begeleider Vastgesteld: september 2012 Herzien: september 2016. Een stappenplan bij pesten op school

Protocol pesten Eigenaar : Intern Begeleider Vastgesteld: september 2012 Herzien: september 2016. Een stappenplan bij pesten op school Protocol pesten Eigenaar : Intern Begeleider Vastgesteld: september 2012 Herzien: september 2016 Een stappenplan bij pesten op school Wat is pesten? Pesten is een verschijnsel dat op elke school en in

Nadere informatie

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De vreedzame school 3. Schoolregels op de Matthias 4. De vertrouwenspersoon 5. Grensoverschrijdend gedrag 6. Schorsing 7. Verwijdering 8. Volwassenen onder

Nadere informatie

I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N

I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N 2 018 11 oktober IN DEZE INFO Kinderboekenweek 2018 Blok 2 De Vreedzame School Ouder-Kind Sportdag Social Schools De schoolfotograaf Koffie-ochtend

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2018

Nieuwsbrief maart 2018 Nieuwsbrief 11 12 maart 2018 Schoolagenda Dinsdag 13 maart Vrijdag 16 maart Maandag 26 maart Woensdag 28 maart Donderdag 29 maart Vrijdag 30 maart Maandag 2 april 14.00-17.30 uur en 19.00-20.30 uur Open

Nadere informatie

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm. Vreedzame School. Wat doen we in blok 4? o.b.s. De Zwarm: Samen werkt beter! 1.

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm. Vreedzame School. Wat doen we in blok 4? o.b.s. De Zwarm: Samen werkt beter! 1. Nieuwsbrief Vreedzame School o.b.s. De Zwarm www.dezwarm.nl In deze editie: We hebben hart voor elkaar Wat doen we in blok 4? Inhoud van de lessen Wat hebben we geleerd in blok 3? Ouderavond 12 april Tips

Nadere informatie

BOSCHBLAD. nummer 1, september 2018 Peuterschool: Basisschool: Website:

BOSCHBLAD. nummer 1, september 2018 Peuterschool: Basisschool: Website: Nieuwsbrief voor ouders en leerlingen van de Ds. D.A. v.d. Boschschool en Peuterschool v.d. Bosch BOSCHBLAD nummer 1, september 2018 Peuterschool: 393 00 10 Basisschool: 394 86 87 Website: www.vdboschschool.nl

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

belangrijke data... 6 oktober 2017 nr. 6

belangrijke data... 6 oktober 2017 nr. 6 belangrijke data..... 6 oktober 2017 nr. 6 Maa 9 oktober Ouderbijeenkomst voorschool. Thema regen/herfst Vrij 13 oktober Voorleeswedstrijd groep 7 en 8 Woe 16 oktober Koffie-ochtend Woe 18 oktober Open

Nadere informatie

Schooljaar nieuwsbrief 9 november 2018 Klimtoren op het schoolplein

Schooljaar nieuwsbrief 9 november 2018 Klimtoren op het schoolplein Schooljaar 2018-2019 nieuwsbrief 9 november 2018 Klimtoren op het schoolplein Zoals jullie hebben kunnen zien, is de klimtoren op het schoolplein afgebroken en aangepast; er zijn twee speelhuisjes van

Nadere informatie

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Inhoudsopgave: Organisatie 1.1. Indeling van de groepen 1.2 Personeel Onderwijskundig 2.1 Vreedzame school 2.2. Engels Ouders 3.1 Activiteiten Commissie 3.2

Nadere informatie

De Vreedzame School. Blok 4 We hebben hart voor elkaar. Wij starten met de lessen uit:

De Vreedzame School. Blok 4 We hebben hart voor elkaar. Wij starten met de lessen uit: De Vreedzame School Blok 4 We hebben hart voor elkaar Wij starten met de lessen uit: Algemeen Dit blok gaat over gevoelens. Om kunnen gaan met gevoelens is van groot belang voor een positief klimaat in

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 5 jan 2018 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief nummer 5 jan 2018 Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave - Voorwoord - Personele zaken Terugblik: - Welkom aan nieuwe leerlingen - Ouderavond - Vooruitblik - Instroomgroep - Schoolrapport - HP en oudergesprekken - Verwijzingstraject

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Regenboog. okt Nieuwsbrief basisschool de Regenboog Cuijk, oktober Kalender en belangrijke data

Nieuwsbrief de Regenboog. okt Nieuwsbrief basisschool de Regenboog Cuijk, oktober Kalender en belangrijke data Nieuwsbrief de Regenboog okt. 2017 Kalender en belangrijke data Maandag 2 t/m vrijdag 13 oktober Donderdag 5 oktober Woensdag 4 t/m vrijdag 13 oktober Vrijdag 13 oktober Maandag 16 t/m vrijdag 20 oktober

Nadere informatie

25-02-2016. Pasen. We zullen er met z n allen van smullen!

25-02-2016. Pasen. We zullen er met z n allen van smullen! 25-02-2016 Afgelopen 2 weken zijn de rapporten mee naar huis gegaan en hebben wij met alle ouders 10 minuten gesprekken gevoerd. Ook met de kinderen in de bovenbouwgroepen zijn de behaalde resultaten van

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief : 2. Sportieve kinderen op de Bernadette...

Nieuwsbrief : 2. Sportieve kinderen op de Bernadette... Nieuwsbrief 2016 2017: 2 Sportieve kinderen op de Bernadette... Terwijl het vorig jaar behoorlijke regende, vielen dit jaar de mussen van het dak tijdens onze jaarlijkse sportdag. De kinderen hebben een

Nadere informatie

Stappenplan (zij-)instroom kleuters

Stappenplan (zij-)instroom kleuters Stappenplan (zij-)instroom kleuters Betrokken partijen (intern) - directeur Sylvio Noël - leerlingadministratie Martha Mataheru - (onder)bouwcoördinator (Tamara Verschoor) - nieuwsbriefopsteller Karla

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Flexibele onderwijstijden op de Beiaard!

Flexibele onderwijstijden op de Beiaard! Flexibele onderwijstijden op de Beiaard! Waarom gaan we vanaf januari werken met flexibele onderwijstijden? Onze visie op goed onderwijs! Toekomstbestendig Kinderen kansen bieden Ruimte voor talenten Onderscheidend

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

3 2011-2012, 23 september 2011

3 2011-2012, 23 september 2011 Beste ouders/verzorgers, 3 2011-2012, 23 september 2011 Uit de troonrede: Het spreekt vanzelf dat toekomstige economische groei nauw verbonden is met ons vermogen om te blijven leren. Goed onderwijs is

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie R.K. Basisschool De Hunenborg Nummer 6, 27-01-2017 Insluippreventie In deze nieuwsbrief: Insluippreventie Nieuw buitenspeelmateriaal Kindgesprekken Oud papier oproep Vreedzame School Vanuit de MR Carnaval

Nadere informatie

RUZIES HELPEN OPLOSSEN MET DE HANDEN OP DE RUG

RUZIES HELPEN OPLOSSEN MET DE HANDEN OP DE RUG RUZIES HELPEN OPLOSSEN MET DE HANDEN OP DE RUG LEERLINGBEMIDDELING ALS MOTOR VOOR EEN VEILIG LEEFKLIMAAT Anniek Verhagen anniek.verhagen@xs4all.nl IN DE MENTORLES Maak leerlingen bewust hoe zij zelf met

Nadere informatie

Schoolnieuws. Ouderbijdrage

Schoolnieuws. Ouderbijdrage Nieuwsbrief oktober 2016 In deze nieuwsbrief: Schoolnieuws Ouderbijdrage Kalender Vreedzame school: we lossen conflicten zelf op Kinderboekenweek 2016 Leerlingenraad Herhaalde oproep: Kom op tijd! Muziekstagiaires

Nadere informatie

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties Inhoud Pestprotocol openbare basisschool De Krijtmolen Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten Preventief werken, hoe doen we dat? Signalen van pestgedrag Stelregels Klassenregels Aanpak van ruzies

Nadere informatie

M E E R J A R I G E O N D E R S T E U N I N G N I E U W K O M E R S

M E E R J A R I G E O N D E R S T E U N I N G N I E U W K O M E R S E E N U N I E K E S A M E N W E R K I N G V A N B E S T U R E N, S A M E N W E R K I N G S V E R B A N D Z U I D - K E N N E M E R L A N D E N I N T E R N A T I O N A L E T A A L K L A S H A A R L E M

Nadere informatie

INFORMATIE JULI 2014 NUMMER 11

INFORMATIE JULI 2014 NUMMER 11 INFORMATIE JULI 2014 NUMMER 11 schooljaar 2013-2014 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, De coatings van Schoolplein 14 zijn inmiddels aangebracht. Vanaf 18 augustus gaan we alle materialen in

Nadere informatie

Vijverberichten

Vijverberichten 0 Vijverberichten 15-09-2017 Het schooljaar is inmiddels twee weken geleden fijn gestart. Namens het team hoop ik dat u allen een fijne vakantie heeft gehad en zien wij uit naar een mooi, plezierig en

Nadere informatie

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind December 2014 nieuwsbrief Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind Ons onderwijs versterken Dit is de eerste verbetertraject nieuwsbrief van een reeks.

Nadere informatie

Protocol exceptioneel gedrag

Protocol exceptioneel gedrag Protocol exceptioneel gedrag vanuit het concept van de Vreedzame School Uit de hand gelopen situaties: bewaken en aanpakken! Inhoudsopgave Uitgangspunten Vreedzame School blz 1 Vreedzame School blz 2 Protocol

Nadere informatie

INFORMATIE NOVEMBER 2017 NUMMER 3

INFORMATIE NOVEMBER 2017 NUMMER 3 INFORMATIE NOVEMBER 2017 NUMMER 3 schooljaar 2017 2018 Geachte ouder(s), beste leerlingen, Vanmorgen hebben de ouders van de leerlingen van groep 6,7 en 8 het volgende bericht gekregen: Juf Else gaat de

Nadere informatie

Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan. Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 obs de Woldstroom Jenaplan

Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan. Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 obs de Woldstroom Jenaplan Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan Pesten is een probleem dat het welzijn en de ontwikkeling van kinderen ernstig bedreigd. Al jaren wordt gezocht naar de beste manier

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

In de nieuwsbrief van zal hierover een korte terugkoppeling worden gegeven.

In de nieuwsbrief van zal hierover een korte terugkoppeling worden gegeven. Nieuwsbrief 5 16 november 2017 Belangrijke data: 20/21 november Informatieavond St. Joriscollege 22 november Informatieavond Montessori 23 november Studiedag (kinderen de gehele dag vrij) 27 november Informatieavond

Nadere informatie

Nieuwsbrief OBS de Pionier

Nieuwsbrief OBS de Pionier Nieuwsbrief OBS de Pionier Voor de optimale ontwikkeling van ieder individueel kind Korte Pionierweetjes Orion 11-13 Koffieochtend Op 26 september staat de eerste koffieochtend voor ouders en directie

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Op De Nijepoort wordt actief door leerkrachten en leerlingen gewerkt aan een klimaat waarin er ruimte, aandacht en veiligheid voor iedereen is. Slechts

Nadere informatie

De regel van de maand september is: WE HOUDEN REKENING MET ELKAAR

De regel van de maand september is: WE HOUDEN REKENING MET ELKAAR De Bloesem Pr. Beatrixstraat 46a 4024 HM Eck en Wiel Tel.nr. : 0344-691967 Schoolleider : Anneke Smits. Website : www.obsdebloesem.nl Email : info@obsdebloesem.nl Nieuwsbrief september 2014 Maandag Dinsdag

Nadere informatie

Versie 1 juni Mediaprotocol

Versie 1 juni Mediaprotocol Mediaprotocol Document voor ouders/verzorgers en personeel Inhoudsopgave Doel van dit mediaprotocol blz. 1 1 Uitgangspunten blz. 1 2 Afspraken blz. 1 2.1 gebruik van internet blz. 1 2.2 schoolwebsite blz.

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Nummer 12, 30 oktober 2015 Tel: 0226 352552. De komende periode

Nummer 12, 30 oktober 2015 Tel: 0226 352552. De komende periode Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Nummer 12, 30 oktober 2015 Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip De school

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. nr augustus 2017

NIEUWSBRIEF. nr augustus 2017 NIEUWSBRIEF nr. 1 23 augustus 2017 In deze nieuwsbrief: Nieuwe collega: Daniëlle Informatieavonden Afstemmingsgesprekken Vreedzame school Verlofaanvragen Ziek melden Schoolreis groep 1-2 Het goede doel

Nadere informatie

-17 t/m 21 oktober : herfstvakantie-

-17 t/m 21 oktober : herfstvakantie- Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 13-10-2016 Zesde nieuwsbrief Herfstvakantie Met prachtige nazomerdagen zijn we dit schooljaar begonnen. En nu staat de herfstvakantie alweer voor

Nadere informatie

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren De Vreedzame School Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek Wat is er aan de hand met onze jeugd? Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) Toenemende

Nadere informatie

Dinsdag 4 december Dance battle groep 5 en 6 Groep 5 t/m 8 surprise mee naar school

Dinsdag 4 december Dance battle groep 5 en 6 Groep 5 t/m 8 surprise mee naar school Obs Boekhorst Boekhorsterweg 15 8431 CW Oosterwolde 0516 514232 directie@obsboekhorst.nl www.obsboekhorst.nl I N F O nr.7 donderdag 29 november 2018 ACTIVITEITENKALENDER OBS BOEKHORST Maandag 3 december

Nadere informatie

CBS Nije-Kroost 26 jan 2017

CBS Nije-Kroost 26 jan 2017 CBS Nije-Kroost 26 jan 2017 www.cbsnijekroost.nl Nieuwe leerlingen In groep 1/2c: Norah Welkom op Nije-Kroost! We wensen je een fijne tijd op onze school! Uitslag ouder- en leerlingtevredenheidspeiling

Nadere informatie

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant Den Dolder, mei 2014 Versie: 2 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Joke Gierveld Het programma en de bijbehorende opleiding TOPs! is een lesprogramma

Nadere informatie

belangrijke data november 2017 nr. 12

belangrijke data november 2017 nr. 12 belangrijke data..... 24 november 2017 nr. 12 Maa 27 november Jump-In, wegen en meten groep 4 Din 28 november GGD : 10-jarigen onderzoek Woe 29 november Koffieochtend voor alle ouders, van 8.45 9.30 uur

Nadere informatie

Leerlingenraad Engelenburgschool

Leerlingenraad Engelenburgschool Leerlingenraad Engelenburgschool Inleiding Op de Engelenburgschool is een raad opgericht. De raad is een groep door de kinderen gekozen kinderen. Vanaf groep 5 kunnen kinderen zich verkiesbaar stellen

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015 Op de Zeetuin werken ouders en leerkrachten samen omdat kinderen zich beter voelen, zich beter ontwikkelen en beter leren als ouders en school als partners samenwerken. Wensen en verwachtingenavond de

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

AGENDA RAPPORTGESPREKKEN 25 JUNI ALGEMENE LEDEN VERGADERING 27 JUNI VELE HANDEN MAKEN. INTERNE VERHUIZING DONDERDAG 4 JULI

AGENDA RAPPORTGESPREKKEN 25 JUNI ALGEMENE LEDEN VERGADERING 27 JUNI VELE HANDEN MAKEN. INTERNE VERHUIZING DONDERDAG 4 JULI Donderdag 13 juni 2013 week 24 AGENDA - Vrijdag 21 juni laatste rapport mee - Dinsdag 25 juni Rapportgesprekken - Donderdag 27 juni Algemene Ledenvergadering - Maandag 1 juli wenmiddag nieuwe kleuters

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie