Lesbrief. voor docenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief. voor docenten"

Transcriptie

1 Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de verschillende oefeningen die in de lesbrief voor leerlingen staan. PrO-krant nr. 127 juni 2014 Niveau De PrO-krant is geschreven op een laag leesniveau, vergelijkbaar met niveau A2 / B1 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader. Wat betekent dat? Teksten op A2-niveau zijn kort en zeer eenvoudig. Teksten op B1-niveau zijn eenvoudig; 95% van de Nederlandse bevolking kan deze teksten lezen en begrijpen. Leerdoelen Met behulp van de PrO-krant en de oefeningen uit deze gratis lesbrief verbreden uw leerlingen hun kennis over actuele onderwerpen en verbeteren ze hun leesvaardigheid. Maar dit is niet alles. De krant sluit namelijk ook goed aan bij de andere kerndoelen van het praktijkonderwijs, zoals maatschappelijke vorming en loopbaanoriëntatie. Rubrieksindeling Nieuws.. Sport... Gezondheid Vrije tijd.. Sterrennieuws,.... Aan het werk.. Natuur & techniek. Jouw internetwereld..... Mijn stijl. PrO in het land, Puzzel en colofon Quiz..... U kunt de lesbrief downloaden in zowel Word als pdf op de website van de PrO-krant: > lesbrief. p. 1 p. 4 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 9 p. 10 p. 11 p. 12 Opdrachten Om zoveel mogelijk leerdoelen te bereiken, bevat de lesbrief diverse soorten oefeningen. De oefeningen verschillen in moeilijkheidsgraad waardoor er gedifferentieerd gewerkt kan worden. De vragen en opdrachten lenen zich uitstekend voor samenwerkend leren, maar kunnen desgewenst ook makkelijk individueel uitgevoerd worden. De opdrachten vormen zeker geen verplicht onderdeel bij de krant, het zijn slechts handvatten voor de verwerking van uw les. U bent uiteraard vrij in de keuze welke opdrachten u uw leerlingen laat doen. De lesbrief voor leerlingen is bedoeld om zelf te kopiëren of anderszins te vermenigvuldigen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de lesbrief van PrO-krant? Bel dan naar de redactie, telefoon: (020) Of stuur een naar: redactie@eenvoudigcommuniceren.nl

2 Lesbrief voor leerlingen In deze lesbrief staan oefeningen die je helpen om de tekst beter te begrijpen. Succes met maken en veel leesplezier! PrO-krant nr. 127 juni 2014 NIEUW PARLEMENT EUROPA Pagina 1 1. Wanneer begint het nieuwe Europees Parlement? 2. Wanneer waren de verkiezingen voor het Europees Parlement? 3. Waarmee kun je het Europees Parlement vergelijken? 4. Waar zit het Europees Parlement? 5. Hoe denken de meeste mensen in Europa over Europa? 6. Welke partijen kregen 30 procent van de stemmen? 7. Welke partijen kregen in Nederland de meeste stemmen? 8. Welke partij kreeg in Nederland minder stemmen? 9. Hoeveel Nederlanders zitten er in het Europees Parlement? 10. Vind jij het belangrijk dat Nederland samenwerkt met Europa? Leg je antwoord uit. AANSLAG OP JOODS MUSEUM IN BRUSSEL 1. Wanneer was de aanslag in Brussel? 2. Hoeveel mensen werden neergeschoten? 3. Hoeveel mensen gingen dood? 4. Wat doet de politie om de dader te vinden? 5. Wat moet de politie doen volgens jou?

3 WK ZONDER RAFAEL 1. Over wie gaat dit artikel? 2. Waarom gaat Rafael niet mee naar het WK in Brazilië? 3. Hoeveel voetballers gaan mee naar Brazilië? OVERSTROMING IN DE BALKAN Pagina 2 1. In welk deel van Europa zijn overstromingen geweest? 2. Hoeveel mensen zijn verdronken? 3. Hoe heet het gebied van de overstromingen? 4. Waardoor kwamen de overstromingen? 5. Waarom hebben mensen nu geen stroom en schoon water? GERED 1. Wie is gered? 2. Wat is er gebeurd met de Amerikaan? 3. Hoe werd de Amerikaan gered? GEBOREN IN DE FILE 1. Waar werd de baby geboren? 2. Waar was de auto naar onderweg? 3. Liep het goed af voor de moeder en de baby? EINDE VAN HET PAPIEREN TREINKAARTJE 1. Vanaf wanneer kun je geen papieren treinkaartje meer kopen? 2. Welke kaart heb je nodig om te reizen? 3. Hoe werkt de OV-chipkaart? STEEDS MEER VLUCHTELINGEN Pagina 3 1. Waar komen de meeste vluchtelingen in Nederland vandaan? 2. Waarom komen de vluchtelingen naar Nederland? 3. Wat is een ander woord voor vluchtelingen? 4. Waar slapen de vluchtelingen? 5. Langs welke route komen veel vluchtelingen naar Nederland?

4 6. Wat zijn mensensmokkelaars? 7. Waarom moeten mensensmokkelaars aangepakt worden? 8. Welke politieke partijen vinden dat de vluchtelingen naar Nederland mogen komen? Noem er twee. 9. Welke partijen vinden dat Nederland de grenzen dicht moet houden? 10. Groepsopdracht: praat met elkaar over de vluchtelingen in Nederland. Vind je dat Nederland de grenzen open of dicht moet houden? Vind je dat Europa beter moet samenwerken om asielzoekers op te vangen? (De docent leidt het gesprek en vat het samen.) ARRESTATIES NA MIJNRAMP 1. Wat gebeurde vorige maand in de Turkse plaats Soma? 2. Wie werden gearresteerd in Soma? 3. Waarover hadden mijnwerkers voor de ramp geklaagd? 4. Wat deed het mijnbedrijf met de klacht? 5. Vind jij dat de mijnramp de schuld is van het mijnbedrijf? Leg je antwoord uit. SCHOOL KRIJGT GELIJK 1. Waar gaat het tv-programma Project P over? 2. Waarover ging de rechtszaak tussen RTL5 en de school? 3. Wat deed RTL5 na de rechtszaak? ONTVOERDE MEISJES 1. In welk land werden 200 meisjes ontvoerd? 2. Door wie zijn de meisjes ontvoerd? 3. Wie gaan helpen zoeken naar de meisjes? ORANJE NAAR WK IN BRAZILIË Pagina 4 1. Hoeveel teams doen mee aan het WK in Brazilië? 2. Wat is een poule? 3. Wanneer is de finale? 4. Waar vind je al het nieuws over het Nederlandse team en de WK? 5. Groepsopdracht: praat met elkaar over het WK. Wie gaat er kijken, wie niet? Waar en hoe ga je kijken: met familie of vrienden thuis?

5 Voor welk land ben je? (De docent leidt het gesprek en vat het samen.) DE WEDSTRIJDEN VAN NEDERLAND 1. In welke poule zit Nederland? 2. Tegen welke drie landen moet Nederland spelen? 3. Wanneer speelt het Nederlandse team de eerste wedstrijd? WAT ZEGT LOUIS VAN GAAL? 1. Wie is Louis van Gaal? 2. Wat zegt Louis van Gaal over zijn team en het WK? 3. Wat denk jij, maakt Nederland een kans op het WK? Leg je antwoord uit. DE GEVAREN VAN WATER Pagina 5 1. Wat doen veel mensen in de zomer als het warm is? 2. Waarom kan zwemmen in zee gevaarlijk zijn? 3. Wat betekent een rode vlag op het strand? 4. Bij welke kleur vlag is het veilig om te zwemmen in zee? 5. Wanneer zie je een gele of oranje vlag op het strand? 6. Wat moet je doen als je in een sterke stroom terecht komt? 7. Waarom is zwemmen in rivieren verboden? Noem vijf redenen. 8. Wat zijn de veiligste plaatsen om te zwemmen? Noem er drie. 9. Waarom moet je nooit van een brug duiken of springen? 10. Waar ga jij in de zomer het liefst zwemmen? KWALLEN 1. Hoe zien oorkwallen eruit? 2. Waaraan herken je kwallen die steken? 3. Wat moet je doen als je gestoken bent door een kwal? BLAUWALG WAAR OF NIET WAAR? 1. Blauwalg ziet eruit als blauw-groene drab.

6 2. Blauwalg ontstaat bij warm weer in zee. 3. Van blauwalg kun je niet ziek worden. OORLOGSGEHEIMEN Pagina 6 1. Waarover gaat de film? 2. Hoe heten de twee hoofdrolspelers? 3. Waarom moet Tuur zijn familie en zijn beste vriend redden? 4. Wat kun je winnen met de puzzel op bladzijde 11 in de krant? 5. Lijkt het jou een spannende film? Waarom wel of niet? HET GEZIN MOET MET ELKAAR PRATEN 1. Wat is het probleem van Bilal? 2. Wat zegt Kelvin over het probleem van Bilal? 3. Wat voor tip heeft Beau voor Bilal? 4. Wat doet Kelvin als hij vrij is? 5. Wanneer maak jij je huiswerk en wanneer kun je naar buiten? RUZIE IN FAMILIE BEYONCÉ Pagina 7 1. Met wie had de man van Beyoncé ruzie? 2. Waar ging de ruzie over? 3. Hoe kwam iedereen te weten over de ruzie? ALBUM ILSE EN WAYLON SCOORT 1. Wie werden vorige maand tweede op het Songfestival? 2. Welk liedje werd een grote hit in Europa? 3. In welke top 5 staat het album van Ilse DeLange en Waylon? WIE IS DE BESTE ZANGER? 1. Hoe heet het tv-programma met een zangwedstrijd? 2. Hoeveel zangers en zangeressen doen mee aan het tv-programma? 3. Wie mag zich de beste zanger of zangeres noemen?

7 BRUILOFTEN OP TV 1. Welke twee bruiloften kun je binnenkort op tv zien? 2. Welke bruiloft was vorige maand in Italië? 3. Welke bruiloft is in de herfst? LIEDJES VOOR ORANJE 1. Wie zingen het liedje Nederland wordt kampioen? 2. Hoe heet het liedje van René Froger? 3. Wat is het officiële lied van de WK? BN ERS ON LINE Lees de tweets. Hoeveel tweets komen van zangers? DIT IS DE LEUKSTE STAGE OOIT Pagina 8 1. Met wie is dit interview? 2. Op welke school zit Irene? 3. Waar loopt Irene stage? 4. Waar heeft Irene al eerder stage gelopen? 5. Waarom vindt Irene haar stage inspannend? 6. Wat doet Irene op haar stage? 7. Waarom vindt Irene haar stage een belangrijke ervaring? 8. Wat vindt Irene van haar stage? 9. Met wie werkt Irene samen? 10. Waarom moest Irene haar handtekening op een formulier zetten? VIEZE LUIERS 1. Hoe weet Irene dat een peuter in zijn broek gepoept heeft? 2. Wat doet Irene als ze het kindje met de vieze broek gevonden heeft? 3. Denk je dat Irene het erg vindt om poepluiers te verschonen? Waarom wel of niet?

8 VAN PEUTERS NAAR KLEUTERS 1. Hoe lang moet Irene nog naar school? 2. Wat wil Irene na school doen? 3. Wat is haar volgende stage? EINDELOOS BOUWEN MET MINECRAFT WAAR of NIET WAAR? 1. Minecraft is een van de populairste games van dit moment. 2. Minecraft werd een jaar geleden uitgebracht. 3. Er zijn inmiddels al 50 miljoen games verkocht. 4. Minecraft lijkt een beetje op lego. 5. Je speelt altijd Minecraft met het speltype creative. 6. Minecraft is in Amerika een apart vak op sommige scholen. 7. De regering van Australië gebruikte Minecraft voor het ontwerp van een stadsdeel. 8. De regering van Denemarken liet het hele land namaken in Minecraft. 9. Minecraft-spelers hebben Legoland in Denemarken aangevallen. 10. Ik vind Minecraft een leuke game waar je veel van leert. Pagina 9 SCHONE SCHIJN 1. Wat voor bericht plaatste Yolanthe op Instagram? 2. Waarom werd Yolanthe geplaagd op Twitter? 3. Welk project bedacht Zilla? 4. Waarom haalde Zilla met haar project het wereldnieuws? 5. Groepsopdracht: praat met elkaar over sociale media en hoe mensen zichzelf daarop laten zien. Ken jij een voorbeelden van mensen die hun leven mooier maken dan het is? Wat voor foto s van jezelf zet jij op Facebook of Twitter? (De docent leidt het gesprek en vat het samen.)

9 IK ACTEER AL SINDS MIJN ACHTSTE Pagina Over wie gaat dit artikel? 2. Wat voor hobby heeft Zenzi? 3. Hoe oud is Zenzi? 4. Wat vindt Zenzi leuk aan musicalles? 5. Waar is Zenzi vooral goed in? 6. Wat vindt Zenzi leuk aan optreden? 7. Welke musical vindt Zenzi de beste van allemaal? 8. Wie is het grootste voorbeeld van Zenzi? 9. Wat wil Zenzi later het liefst worden? Noem een voorbeeld. 10. Wat wil jij later worden? WERKWEEK 1. Over welke school gaat dit artikel? 2. Waar gingen de leerlingen naar toe op werkweek? 3. Wat deden de leerlingen in hun vrije tijd? Pagina 11 NIEUW SCHOOLPLEIN 1. Over welke leerlingen gaat dit artikel? 2. Wie hebben het nieuwe schoolplein gemaakt? 3. Wat heeft het schoolplein voor bijzonders? 4. Wie waren bij de opening van het nieuwe schoolplein? 5. Wat deed Kamal bij de opening? Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 92 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 94 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant Lesbrief Pro februari 93 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Minister boos op kledingwinkels

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Minister boos op kledingwinkels PrO -weekkrant Week 48 november/december 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 25 november - 1 december 2013 Eenvoudig Communiceren Minister boos op kledingwinkels In april gingen 1100 arbeiders

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 96 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant 82 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant:

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant: PrO-krant Lesbrief Pro februari 95 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Wat staat er ook weer in het stappenplan? Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waar de tekst over gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Lees de

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 90 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief Pro-krant oktober. PrO-krant

Lesbrief Pro-krant oktober. PrO-krant PrO-krant Lesbrief Pro-krant oktober 89 2010 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn!

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Bij elke Werken in-stagegids hoort een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas te

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 85 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is.

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is. HOE LOSSEN WE DIT OP? DE WERKVORM IN HET KORT Wat doe je als je een probleem of ruzie hebt? In het ergste geval moet je naar een rechter. Die bepaalt dan wie er gelijk heeft. Maar meestal kun je problemen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl.

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl. Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de zorg Bij elke Werken in-stagegids kunt u een gratis lesbrief downloaden. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Werkblad Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Korte cursus Politica op social media Met jouw ideeën en jouw waarden heb jij alles in handen om mee te bouwen aan het welzijn en geluk van mensen in jouw gemeente,

Nadere informatie

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /...

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /... kopieerblad leerling Op zoek naar een verhaal N a a m : V o o r n a a m : d at u m :.. /.. /.... 2 Stap 1: Welk verhaal ga je schrijven? Heb je zelf een migratieverhaal? Ga je op zoek naar het verhaal

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83

Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83 Lesbrief Pro krant februari 2010 PrO-krant 83 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Online

Ik en de maatschappij. Online Ik en de maatschappij Online Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Mieke Lens Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens Titel:

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46%

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46% Relaxmomenten Een moment voor jezelf inplannen schiet er wel eens bij in. 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% Toelichting: 17% 1. Dagje naar de spa 1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 24 april 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren vragen te stellen over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in het groen!

Doe meer met de stagegids Werken in het groen! LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in het groen! Bij elke Werken in-stagegids hoort een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Lesbrief. Kinderjaren Jona Oberski. Doe meer met Leeslicht!

Lesbrief. Kinderjaren Jona Oberski. Doe meer met Leeslicht! Lesbrief Kinderjaren Jona Oberski Kinderjaren Kinderjaren bewerkt door ida schuurman Bewerkt door Ida Schuurman Het aangrijpende verhaal van Jona Oberski naverteld in eenvoudig Nederlands Doe meer met

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 5 GEMEENTE

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 5 GEMEENTE ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 5 GEMEENTE Opdracht 1 de politie stemmen de dief de politieke partijen Opdracht 11 1. Dat je mag komen als je een afspraak hebt. 2. tot 12.30 uur 3. tot 17.00 uur 4. op

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal PrO -weekkrant Week 47 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 18-24 november 2013 Eenvoudig Communiceren Meer mensen moeite met taal Foto: ANP Foto: Shutterstock Stichting Lezen en Schrijven

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 97 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten.

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten. lesbrief Deze lesbrief voor ROC-docenten hoort bij de folder: DE BIBLIOTHEEK De bibliotheek is er voor iedereen, ook voor u In deze lesbrief staan vragen, opdrachten en suggesties om de folder in de klas

Nadere informatie

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Stap 1: Welkom en introductie Stap 2: Introductie van de werkboeken Stap 3: Uitleg doel van de groep Stap 4: Waarom beginnen ouders

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

PrO-krant 84. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant 84. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant 84 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

WK-voetbal 2014 Brazilië

WK-voetbal 2014 Brazilië Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Saskia van Schalkwijk 03 June 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/50456 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken!

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Bij elke Werken in-stagegids ontvangt u een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

PrO-krant 98. Nieuw! Leesstrategieën. www.pro-krant.nl > lesbrief.

PrO-krant 98. Nieuw! Leesstrategieën. www.pro-krant.nl > lesbrief. PrO-krant 98 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Lesbrief voor docenten

Lesbrief voor docenten Week 34 / augustus 2015 Lesbrief voor docenten In de digitale weekkrant staat elke week een leesdoel of een leesstrategie centraal. Een leesdoel geeft aan wat u met uw cursisten wilt bereiken: het verbeteren

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama!

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama! Irene de Kruijf Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling Roze wolk STINK LUIERS PFF... MOE EN VERGEETACHTIG Een uniek dagboek voor mama! STINKLUIERS KRAAM- VERBAND? BORSTVOEDING GEVEN ONZEKER MOE NACHTDIENST

Nadere informatie

Schoolkrant. Oktober 2015. Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie!

Schoolkrant. Oktober 2015. Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie! Schoolkrant. Nr.5 Oktober 2015 Lees alles over goedkoopste VR Bril & 10 tips voor de vakantie! 2 Inhoudsopgave Interview met Jager & Jager P.4 Herfstactiviteiten P.7 Google Cardboard P.10 De vraag P.11

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie