Uitleg van deze bijbelstudie-methode voor de jeugd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitleg van deze bijbelstudie-methode voor de jeugd"

Transcriptie

1 Uitleg van deze bijbelstudie-methode voor de jeugd In dit pakketje vindt u heel veel informatie en heel veel verschillende vormen om met het onderwerp van deze studie aan de slag te gaan. Eigenlijk vindt u véél te veel informatie om hier slechts één enkele samenkomst mee te vullen. Dit is opzettelijk. Elke groep mensen heeft een unieke samenstelling en dat geldt ook zeker voor jeugdgroepen. De ene groep is wat serieuzer en de andere groep wat speelser. In dit pakket vindt u voor elk wat wils. U kunt er voor kiezen om de onderdelen waarvan u denkt dat deze het beste passen bij uw groep, bij elkaar te gooien en daar één avond mee te vullen. Maar u kunt de onderdelen ook splitsen en er twee avonden mee vullen, die dan elk een unieke invulling krijgen, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De keus is aan u! Hieronder vindt u een uitleg van de verschillende onderdelen die u in dit pakket zult tegenkomen. Beginnen met gebed Voor sommige jeugd is bidden moeilijk en abstract. Hoe doe je dat? En hoe kom je tot bidden? Binnen dit onderdeel proberen we steeds een bijzondere manier voor te stellen om tot gebed te komen. Wie is het? Dit zal vaak een spelvorm zijn, waarbij soms het doel is te raden wie de hoofdpersoon van deze studie zal zijn en een andere keer weer iets dat veel met de hoofdpersoon te maken heeft. Het verhaal van... Hier wordt het verhaal (of een verhaal) verteld van de persoon om wie het bij deze studie gaat. Dit kan in verschillende vormen gebeuren. Van een simpele bijbellezing tot een rollenspel. Verhaal verwerken Even bezig gaan met hetgeen we net hebben gehoord, maar dan op een andere manier. Dit kan in verschillende vormen worden gedaan, zoals een puzzel of een paar moppen. Graven in de Bijbel Hier wordt de Bijbel geopend en worden er vragen gesteld over de tekst. Het doel is dat de jeugd na dit kopje een beter begrip heeft van het verhaal en de plaats daarvan in de Bijbel. Graven bij elkaar Dit onderdeel bevat meestal een aantal discussievragen, gerelateerd aan wat er in het kopje Graven in de Bijbel al is besproken. Het doel is om meningvorming over de Bijbel bij de jeugd te stimuleren. Een extraatje... Dit kan van alles zijn. Vaak zal het hier gaan om een onderwerp dat zijdelings iets te maken heeft met het onderwerp van de studie. Hierover kan worden gesproken of gediscussiëerd. Leuke spelvorm... Na het vele denkwerk, kan het goed zijn en een stimulans om even iets totaal anders te doen. Zo n spelvorm kan als afsluiting, maar ook in het midden van een bijeenkomst. Afsluitend gebed Dit is niet zo uitgebreid als het startgebed. U kunt er hier voor kiezen om zelf een gebed uit te spreken, maar u kunt ook het gebed bidden dat we hier voor u hebben opgeschreven. Ideeën en suggesties Dit zijn allemaal extra dingetjes, vaak gevonden op het internet, die u tijdens de avond(en) kunt gebruiken als leuke extraatjes, die alles met het onderwerp te maken hebben.

2 Kies één van de creatieve bidvormen uit, die u kunt vinden in het bestand Diverse bidvormen. Dit document kunt u eventueel downloaden vanaf de website van High-Power. Voorbereiding: Zorg ervoor dat u BIJLAGE 1 voldoende heeft gekopieerd voor de jeugd. Zorg ook voor genoeg pennen of potloden om mee te schrijven. Uitleg: In deze puzzel zijn alle letters uit de hokjes gevallen. Toen ze er nog stonden, vormden ze een zin. Maar welke zin? In elke kolom staan een aantal witte vakjes. In elk vakje hoort een letter te staan. De letters van de kolom liggen er precies onder, máár, niet noodzakelijk in de volgorde waarop ze weer in de kolom moeten komen te zitten. Daar begint dus het puzzelen. Zet de letters weer in het juiste witte vakje erboven en los op welke tekst er staat! Oplossing: Saulus optreden werd echter steeds krachtiger, en hij bracht de in Damascus wonende Joden in verwarring door aan te tonen dat Jezus de Messias is. (Handelingen 9: 22) Het verhaal van Paulus is een uitgebreid verhaal. Te uitgebreid om in zijn geheel te vertellen. Toch wilden we een poging wagen. We hebben een aantal personen uitgezocht die Paulus hebben gekend en die personen een vraag gesteld: Kent u Paulus nog?. De antwoorden en korte verhaaltjes geven een redelijk overzicht van het leven van Paulus. Kies een aantal mensen, leiding en / of jeugd uit om de verschillende personages voor te lezen en kopieer BIJLAGE 2a, 2b en BIJLAGE 2b voor een ieder van hen. Wijs ze er op dat ze ook steeds de inleidende regel, waarin staat wie ze zijn, moeten voorlezen. De verhaaltjes zijn genummerd.

3 Voorbereiding: Zorg ervoor dat u BIJLAGE 3 voldoende heeft gekopieerd voor de jeugd. Zorg ook voor genoeg pennen of potloden om mee te schrijven. Uitleg: Het is al een hele oude vorm van geheimtaal, maar hij werkt nog steeds! Elk getal in de puzzel hierboven, verwijst naar een bepaalde letter. Een paar letters zijn al ingevuld. Zo staat het getal 8 voor de letter E. Dus overal in de puzzel waar een 8 staat, kun je een E invullen. Getal 18 is de letter O en getal 21 is de letter A. En daar begint het puzzelen. Ga, al uitproberend, ontdekken welke letters bij de andere getallen horen. Zodra je een letter hebt ontdekt, kun je die in het tabelletje bovenin invullen. Dan weet je precies wat je al gedaan hebt en wat nog niet. Probeer maar eens uit te vogelen wat er staat! Oplossing: Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. (Hebreeën 11: 1)

4 Paulus is een bekend persoon, als je een klein beetje van de Bijbel weet. Er wordt wel eens gezegd dat Jezus de grondlegger is van het christelijke geloof, maar dat Paulus de grondlegger is van de kerk. En ook niet zonder reden. Jezus leert ons heel veel over hoe we moeten leven en met elkaar om moeten gaan. Hij vertelt ons ook hoe God ons ziet en hoe wij naar God mogen kijken. Maar Paulus houdt zich heel veel bezig met hoe christenen van elkaar kunnen leren, als ze bij elkaar komen. Hij weet dan ook erg veel van het Woord van God. Hij was een leerling van Gamaliël, die in die tijd bekend stond als een hele goede theologische leermeester Paulus is ook een schrijver. Een groot deel van het Nieuwe Testament is door hem geschreven. Dit zijn z n Bijbelboeken: Romeinen, Galaten, 1 Korintiërs, 2 Korintiërs, Filippenzen, 1 Tessalonicenzen, Filemon, Colossenzen, Efeziërs, 2 Tessalonicenzen, 1 Timoteüs, 2 Timoteüs, Titus en Hebreeën. Er moet wel worden gezegd dat er over die laatste zes nog wel eens wordt gediscussieerd. Er zijn mensen die denken dat deze brieven misschien ook door anderen zijn geschreven. Deze brieven laten wel duidelijk zien waar Paulus voor stond en hoe hij over bepaalde dingen dacht. Maar het meeste dat we weten over Paulus weten we door nog een ander, veertiende, Bijbelboek. Het Bijbelboek Handelingen. Dit Bijbelboek gaat voor een heel groot deel over de reizen van Paulus. Als je een overzicht wilt hebben van het leven van Paulus, kijk dan naar het extraatje bij deze studie. Daar staat deze keer een tijdlijn bij, inclusief bijbelverwijzingen. Maar in deze studie gaan we vooral bezig met het begin. Met de bekering van de Paulus. Voordat we gaan beginnen, nog even dit. Soms wordt Paulus ook wel eens Saulus genoemd. Hier zijn twee mogelijke verklaringen voor: 1. In Griekstalige kringen droeg hij de Romeinse naam Paulus en in joodse kringen de joodse naam Saulus of Saul. 2. Hij heeft, na zijn bekering, zijn naam veranderd van Saulus in Paulus. De betekenis van Paulus is de geringe. Saulus betekent trouwens de gevraagde, om wie gebeden is. Maar als je de Bijbel leest, dan zou je uit Handelingen 13: 9 kunnen afleiden dat beide namen in gebruik waren. Dat zou pleiten voor verklaring 1. In deze studie gebruiken we alleen de naam Paulus. We gaan naar het moment in de Bijbel, waarin we voor het eerst horen over Paulus. En dat is in het verhaal van iemand die Stefanus heet. Een man vol geloof. Lees: Handelingen 6: 8-15

5 In het volgende hoofdstuk lezen we hoe Stefanus een uitgebreidde rede houdt tegen de mensen die hem hebben gevangengenomen. Maar dit zorgt er alleen maar voor dat ze bozer worden. Lees: Handelingen 7: 54 8: 2 Komt die laatste opmerking van Stefanus, in vers 60, je ook bekend voor? (Lees: Mattheüs 5: 44 en Lukas 23: 33-34) Het lijkt vrij onschuldig, als Paulus in vers 1 van hoofdstuk 8 instemt met de terechtstelling van Stefanus. Maar daar blijft het niet bij. Lees: Handelingen 8: 3 Het mag duidelijk zijn dat Paulus denkt dat hij zijn roeping heeft gevonden. Zijn doel, zelfs zijn baan was het om de gemeente van Jezus Christus te verwoesten. En dat deed hij met harde hand. En blijkbaar had hij succes. Veel van de overgebleven christenen hielden zich schuil. Maar Paulus wilde meer! Lees: Handelingen 9: 1-2 Jaren later, als Paulus in Jeruzalem zelf wordt opgepakt, krijgt hij toestemming om het Joodse volk toe te spreken. Die toespraak staat ook in de Bijbel. Hierin vertelt Paulus in eigen woorden wie hij was en wat hij deed. Lees: Handelingen 22: 1-5 In vers 3 vertelt Paulus ook waarom hij dit deed. Kun je dit in eigen woorden zeggen? Paulus meende blijkbaar dat hij hiermee God diende. Hij geloofde werkelijk dat hij Gods wil deed, door die christenen op te speuren en op te sluiten. Lees: Handelingen 22: 6-8 Jezus ziet het werk van Paulus als een persoonlijke aanval. Hoe zie je dit? Jezus zegt: Waarom vervolg je Mij. Hij heeft het niet over de christenen, want het zijn niet individuen die Paulus probeert uit te roeien. Het is het hele geloof, Jezus zelf, waar Paulus zich aan stoort. (Vergelijk: Handelingen 8: 3) Maar Paulus was niet alleen onderweg naar Damascus. Wat vonden de andere aanwezigen hier van? Lees: Handelingen 22: 9 Hoeveel kregen de begeleiders van Paulus mee van de verschijning van Jezus? Ze zagen alleen het licht. Maar de stem van Jezus hoorden ze niet. Toch waren ze erg bang. Toch heeft het zien van dat licht een ander effect op Paulus, dan op de rest van de mensen die bij hem waren. Lees: Handelingen 22: 10

6 Drie dagen lang is Paulus blind. Drie dagen lang in Damascus. Hij kon niks meer doen. Alleen met zijn gedachten. En tot welke conclusie kwam Paulus? Lees: Handelingen 22: Hoe noemt Ananias Paulus? En wat zegt hij daarmee over Paulus? Hij noemt hem broeder! Dat betekent dat hij Paulus ziet als één van hen, een christen. Toch ging dit niet zomaar. Een uitgebreide versie van het verhaal van Ananias lees je eerder in het boek Handelingen. Lees: Handelingen 9: Wat voor beeld had Ananias eerst van Paulus? Hij was een gevaar voor christenen. Iemand waar je bij uit de buurt moest blijven. En dan kun je lezen wat voor effect die drie dagen nadenken op Paulus heeft gehad en tot welke conclusies hij kwam. Lees: Handelingen 9: Hoe keek Paulus nu naar Jezus? Hij kon nu aantonen, met het Woord van God in zijn hand, dat Jezus de Zoon van God is. Zijn opleiding onder Gamaliël hielp hem om de puzzelstukjes op hun plek te zetten. Paulus had van Jezus een duidelijke opdracht gekregen. Maar toch had Paulus ook wel door dat hier een paar haken en ogen aan zaten. Lees: Handelingen 22: Uiteindelijk gaat Paulus naar Jeruzalem, waar hij contact zoekt met andere gelovigen. Maar dat valt niet mee, om inmiddels voorspelbare redenen. Lees: Handelingen 9: Maar uiteindelijk, met behulp van ene Barnabas, wordt Paulus toch geaccepteerd. Maar zijn echte werk, het evangelie, het blijde boodschap verkondigen aan de heidenen, moet nog beginnen!

7 Inleven: De stellingen en vragen hieronder gaan over Paulus en de mensen waarmee hij in aanraking kwam. Het gaat er hierbij om dat de jeugd zich probeert in te leven in deze personen. Denk je dat de christenen in Jeruzalem Paulus konden vergeven dat Stefanus was gedood en zoveel van hun mede-christenen opgepakt? Hoe kun je weten wat God van je vraagt? Paulus zat er eerst namelijk helemaal naast! Ze hadden Paulus nooit moeten toestaan om mensen over God te vertellen. Niet met zijn geschiedenis. Denk je dat Paulus er zelf ook last van heeft gehad, dat hij heeft meegewerkt aan de dood van Stefanus en misschien nog wel heel veel anderen? Ananias overdreef wel toen hij Paulus een broeder noemde. Daar had hij beter even mee kunnen wachten tot de herinneringen aan zijn vroegere leven wat meer waren vervaagd. Zelf leven: Dit zijn meer algemene stellingen en vragen, gebaseerd op de Bijbelstudie over Paulus, maar er dit keer op gericht om een toepassing, een vertaalslag dus, te maken voor het eigen leven. Bestaat er zoiets als een onvergeeflijke zonde? En dan bedoelen we niet voor God, maar voor jou? Zou iemand jou iets kunnen aandoen wat je hem of haar nooit zou kunnen vergeven? Heb jij wel eens een bekerings, of omkeringsmoment meegemaakt? Iets waardoor je iets ineens heel anders zag en dat nooit weer zo zou willen doen? Een beetje Bijbelkennis is voldoende om een goed christen te zijn. Zonder Bijbelkennis kun je geen goede christen zijn. Paulus gaf alles op, toen hij christen werd. Hij had een goede positie en mensen keken tegen hem op. Hij was bereid dat allemaal op te geven om voor God aan het werk te gaan. Hoeveel zou jij willen opofferen om God te volgen? En waar ligt voor jou een grens? BIJLAGE 4 bevat een overzichtje van het leven van Paulus, in hoofdpunten. Deze zou u met de jeugd kunnen bespreken en met de Bijbel in de hand kunnen doorlezen. Op onze website vindt u nog een EXTRA BIJLAGE bij deze studie. Het gaat hier om een werkstuk over de eerste zendingsreis van Paulus, te groot om hierbij te voegen. Het taalgebruik in dat werkstuk is niet altijd specifiek geschikt voor jongere jeugd, maar met wat uitleg, kan het een heel mooi beeld geven van die eerste reis en wat er allemaal is gebeurd. Dit dankzij de vele achtergrondinformatie die erbij wordt geleverd.

8 Kies een spel uit de lijst met spelen (zie website High-Power), of bedenk zelf een leuk spel om met de jeugd te spelen. Eindig de bijeenkomst / avond met gebed. Dit kan een eigen gebed zijn. Ook kunt u er voor kiezen om het onderstaande gedicht voor te lezen, of dit door één van de jongeren te laten voorlezen. Ik twijfel aan mijn eigen leven, de keuzes die ik maak. Doe ik wat U vraagt van mij? Is het mis of raak? Soms voel ik me schuldig. Ik weet niet wat ik doen moet. Elke keuze die ik maak: Is hij fout of goed? Maar als ik dan naar Paulus kijk, dan laait de hoop weer op. Zijn eerste keuzes waren toch een regelrechte flop. Toen gaf God hem een nieuwe kans, een nieuwe taak in zijn leven. Hij mocht toen al zijn talenten en gaven aan dat nieuwe leven geven. Ik bid U, Heer, gebruik mij toch. Gebruik mijn levensloop. Haal mijn twijfels toch bij mij weg en vul mij met Uw hoop. Geef mij lef om gewoon te zeggen wat ik voor U voel. Mag het volgen achter Jezus aan, verworden tot mijn doel. Amen.

9 YouTube Probeer op YouTube de volgende zoektermen en u zult een veelheid aan bruikbare filmpjes vinden over Paulus (of Saulus). Veel ervan is wel in het Engels. o Conversion of Paul Lego o Map/Timeline of Paul s Missionary Journeys o Apostle Paul o 1e zendingsreis Paulus In de EO-serie de Bijbel is ook een film gemaakt over het leven van Paulus. Die film stapt soms wel met zevenmijlslaarzen over belangrijke details in de Bijbel heen, maar aan de andere kant is er zoveel te vertellen, dat het ook bijna onmogelijk zou zijn om dat goed te doen. Het blijft in ieder geval wel een interessante film om te bekijken, al is de verzonnen rode draad wel een beetje jammer. Leuke websites over Paulus. o o

10 Uitleg In deze puzzel zijn alle letters uit de hokjes gevallen. Toen ze er nog stonden, vormden ze een zin. Maar welke zin? In elke kolom staan een aantal witte vakjes. In elk vakje hoort een letter te staan. De letters van de kolom liggen er precies onder, máár, niet noodzakelijk in de volgorde waarop ze weer in de kolom moeten komen te zitten. Daar begint dus het puzzelen. Zet de letters weer in het juiste witte vakje erboven en los op welke tekst er staat! BIJLAGE 1 Gevallen letters

11 BIJLAGE 2a Verhaaltjes Gamaliël, weet u nog wie Paulus was? Of ik Paulus nog ken? Nou en of. Een gedreven kerel met veel kennis van de Schrift. Maar ja, dat kan bijna ook niet anders. Ik leg het wel even uit. De meeste mensen zouden zeggen dat ik, Gamaliël, vrij beroemd ben en dat is, denk ik, ook wel zo. Daar ben ik ook wel een beetje trots op. Je zou kunnen zeggen dat ik de leerkracht van het jaar ben. En die titel heb ik ook al een hele tijd. Ik ben trouwens godsdienstleerkracht. En dat hebben we het natuurlijk over de Joodse godsdienst. Het voordeel, als je zo wat beroemd bent, is dat ik zelf mijn leerlingen kan kiezen. De meeste serieuze leerlingen willen wel les krijgen van de beste godsdienstleerkracht. Maar ik neem niet zomaar iedereen aan. Alleen de beste studenten kunnen les van mij krijgen. Dat Paulus les van mij heeft gekregen zegt dus wel wat over zijn kennis van de Schrift. Hij lette altijd goed op en stelde slimme vragen, als hij iets niet begreep. Hij was erg gedreven. Hij ging er helemaal voor, als je begrijpt wat ik bedoel. Met hart en ziel. Hij wilde niets liever dat God leren kennen en Hem volgen. Daar had hij heel wat voor over. Farizeeër, weet u nog wie Paulus was? Ja, Paulus vergeten we niet zo gauw. Hij was als een komeet. Heel even straalde hij fel aan de hemel en iedereen zag hem, maar zijn roem was maar kort. Je kon merken dat hij een leerling van Gamaliël was geweest. Hij had veel kennis van de Schrift en een scherpe geest. Hij wist vaak wijze dingen te zeggen en zijn mening werd vaak gevraagd als er een belangrijke beslissing moest worden gevraagd. Ik weet nog dat hem ook werd gevraagd om zijn mening toen die volgeling van de Weg werd gestenigd. Stefanus heette die kerel. Hij was helemaal vol van die Jezus en jutte het volk op. Dat zou kunnen leiden tot een opstand tegen de Romeinen. En we weten allemaal hoe de Romeinen reageren op opstandige mensen. Dergelijke opstanden worden met veel geweld en bloedvergieten de kop in gedrukt. Paulus was het er mee eens dat er een voorbeeld moest worden gesteld. En niet alleen om politieke redenen, maar ook omdat al dat gepraat over die Jezus, die de zoon van God zou zijn, ook nog eens een belediging richting God was. Een soort win-win situatie dus. Paulus stond erbij, hield zelfs de jassen vast van de stenengooiers, en keek erna, terwijl we net zoveel stenen op Stefanus gooiden, tot hij voor altijd stil bleef. Nou ja, tot de opstanding dan, aan het einde van de tijd. Sadduceeër, weet u nog wie Paulus was? Natuurlijk ken ik Paulus nog. Die slimmerik kreeg het op een gegeven moment voor elkaar om de Farizeeërs tegen ons op te zetten. Een beetje gelijk had hij ook nog wel. Eén van de verschillen tussen onze beide groepen Schriftgeleerden is het geloof in de opstanding. Dat is iets waar Farizeeërs dus wel in geloven. Zij denken dat je niet dood blijft, maar dat God ons ooit weer tot leven zal brengen en er een betere tijd zal aanbreken. Wij, Sadduceeërs, geloven dat dus absoluut niet. Dood is dood. God volgen doe je uit respect voor Hem, maar wij hebben niet de illusie dat er nog wat is na de dood. Die Jezus-godsdienst, die zichzelf de Weg noemen, geloven dus ook in een opstanding van de dood. Ze claimen zelfs dat Jezus al opgestaan is! Grote kolder, natuurlijk. Daarmee geef je de mensen valse hoop en dat vinden wij, als Sadduceeërs wreed. En daar hebben we Paulus ook op aangesproken. Dat hebben we geweten. Luidkeels riep Paulus zijn mede-farizeeërs te hulp. Hij claimde dat hij werd aangevallen omdat hij geloofde in de opstanding van de dood. Dat werd een fikse discussie. Maar wel slim bekeken van Paulus. Toen waren we tenminste niet meer bezig om hem onderuit te halen, maar ging de discussie alleen nog maar over die opstanding

12 BIJLAGE 2b Verhaaltjes Ananias, weet u nog wie Paulus was? Hoe zou ik Paulus ooit kunnen vergeten. Zijn naam was bekend, bij ons in Damascus. Nou ja, bekend. Zeg maar gerust berucht en gevreesd. We waren doodsbang voor hem. We hadden de verhalen wel gehoord van zijn acties in Jeruzalem. Daar pakte hij iedereen op die er voor uitkwam te geloven in Jezus. Geen volgeling van de Weg was veilig voor hem. En veel van de mensen die door Paulus werden opgepakt, kwamen in de gevangenis, of erger! Toen God dus tegen mij zei dat ik naar Paulus toe moest gaan, omdat die in Damascus was, stond ik even te trillen op mijn benen. Dat kon toch niet waar zijn? Maar goed, ik heb geleerd dat ik God niet altijd hoef te begrijpen, zolang ik hem maar vertrouw. Met lood in mijn schoenen ging ik dus naar het huis waar hij was en ik werd binnengelaten. Daar bleek dat Paulus een ontmoeting had gehad met Jezus. Heel erg bijzonder, omdat Jezus allang naar de hemel was gegaan. Maar Jezus had tot hem gesproken en Paulus had leren inzien dat hij nog niet zoveel kennis had van de Schrift als hij zelf had gedacht. Na die ontmoeting was Paulus blind geworden. Toen ik met hem sprak, legde Paulus mij uit dat hij nu inzag dat de hele Schrift steeds maar weer over Jezus ging. Sterker nog, Zijn komst werd overal voorspeld. En nu wilde Paulus zich omkeren. Hij had steeds alleen maar God willen volgen, maar zag nu in dat hij dat helemaal niet had gedaan. Hij had nog zoveel te leren. En daar wilde hij nu mee beginnen. En bij een nieuw begin hoort de doop. Ik mocht hem dopen. Oh, en dankzij een gebed kreeg Paulus zijn gezichtsvermogen ook weer terug. Nu was hij ook een volgeling van de Weg. Petrus, weet u nog wie Paulus was? Hoe zou ik Paulus kunnen vergeten. Eerst een naam die ons schrik aanjoeg, vanwege zijn extremistische houding tegenover de volgelingen van de Weg. Maar later een gewaardeerde naam, met zoveel kennis van de Schrift, dat ook ik zo nu en dan er nog heel wat bij leerde. Ik weet nog dat Paulus en Barnabas op een keer terug kwamen van één van hun zendingsreizen. Ze hadden veel mensen verteld van Jezus en door hun toedoen zijn er veel nieuwe volgelingen van de Weg bijgekomen. Maar niet al die volgelingen waren Joden en dat bracht ons in de problemen. Wij waren het gewend dat mensen die het Joodse geloof aannamen, zich ook moesten houden aan alle regels en wetten die God aan het Joodse volk heeft gegeven. De mannen moesten zich zelfs laten besnijden. En dat is op oudere leeftijd geen pretje! Maar Paulus maakte er een punt van om dit niet te doen. Dat was vrij heftig en het werd ook niet zomaar geaccepteerd. We organiseerden over dit belangrijke punt een vergadering, waarbij zo ongeveer alle leiders van de toenmalige kerk aanwezig waren. Wat gaan we doen met niet Joodse gelovigen die Jezus aannemen. Al ging het eerst helemaal tegen mijn gevoel in, toch moest ik uiteindelijk toch toegeven dat Paulus gelijk had. Al die wetten en regels gelden voor Joden, maar niet noodzakelijk voor niet-joden. Als ik het goed heb, heeft Paulus er later, in een brief, nog eens aan herinnerd dat er voor een volgeling van Jezus eigenlijk geen regels en wetten nodig zijn. Als het goed is, wil je God en Jezus en de Heilige Geest niet kwetsen, dus zul je Hem ook willen volgen in je handel en wandel. Dan heb je een regel als Niet stelen niet eens nodig, omdat je daarmee God zou kwetsen en dat wil je niet. 4 5

13 BIJLAGE 2c Verhaaltjes Barnabas, weet u nog wie Paulus was? Uiteraard weet ik nog wel wie Paulus is. Niemand heeft zoveel tijd met hem doorgebracht als ik. We reisden heel wat kilometertjes af met z n tweeën en overal vertelden we over Jezus. Eén keer liep het helemaal mis. Door een gebed werd een lamme man genezen. Iedereen was blij en er heerste een geweldige feeststemming. Ze tilden ons op en droegen ons door de straten. Eerst vonden we het prachtig en moesten we er om lachen, maar na een tijdje ontdekten we waarom ze dan deden. Ze dachten dat wij die man hadden genezen, in plaats van God. Sterker nog: ze dachten dat wij zelf Griekse goden waren. Nou, dat was teveel eer, hoor. Met heel veel moeite wisten we de mensen er van te overtuigen dat niet wij wonderdoeners zijn, maar dat God dat is. Wij zijn maar gewone mensen. Diezelfde dag nog kwam er een andere groep mensen in die stad aan. Ze waren afkomstig uit één van de vorige steden waar we hadden verteld van Jezus. Deze mensen waren Joden en niet zo blij met onze uitleg van de Schrift. Ze waren gekomen om ons te doden. Ze kregen Paulus te pakken en stenigden hem. Maar diezelfde avond nog kwam Paulus weer overeind en liep hij de stad weer in. Nog een wonder. Niet van de hand van Paulus, maar van de hand van God. Later scheidden onze wegen zich. Maar ik heb hele dierbare herinneringen aan onze tijd samen. 7 Timoteüs, weet u nog wie Paulus was? Paulus is zo n beetje mijn geestelijke vader, dus natuurlijk herinner ik me hem nog. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Eerst van mijn moeder en grootmoeder, die me de vele verhalen uit de schrift vertelden, maar daarna leerde hij me nog meer. Eerst persoonlijk, toen hij voor het eerst bij ons kwam, tijdens één van zijn zendingsreizen. Maar later mocht ik met hem meereizen. Dat was helemaal leerzaam. Ik luisterde, terwijl hij over Jezus en God vertelde aan de mensen. En s avonds, tijdens het eten, stelde ik hem er vragen over. Ik kon er geen genoeg van krijgen. En later stuurde Paulus me nog brieven met extra hints en tips. Tijdens mijn eigen leven als bisschop, toen ik zelf Gods Woord mocht uitleggen, dacht ik nog vaak terug aan de lessen van Paulus. Het was soms best pittig, want zijn woorden lezen niet allemaal even lekker weg, maar als je ze snapt, dan gaat er een wereld voor je open. Een wereld waarin je God en Jezus en de Heilige Geest steeds beter gaat begrijpen. Maar ook een wereld waarin je steeds beter gaat inzien waar het in het leven om gaat. En dan gaat het niet om een zo mooi mogelijke kerkdienst, maar simpelweg om het omgaan met elkaar, zoals Jezus dat bedoeld heeft. Een kleine voorafspiegeling van hoe het uiteindelijk zal zijn, als Jezus terugkomt. 6

14 Uitleg Het is al een hele oude vorm van geheimtaal, maar hij werkt nog steeds! Elk getal in de puzzel hierboven, verwijst naar een bepaalde letter. Een paar letters zijn al ingevuld. Zo staat het getal 8 voor de letter E. Dus overal in de puzzel waar een 8 staat, kun je een E invullen. Getal 18 is de letter O en getal 21 is de letter A. En daar begint het puzzelen. Ga, al uitproberend, ontdekken welke letters bij de andere getallen horen. Zodra je een letter hebt ontdekt, kun je die in het tabelletje bovenin invullen. Dan weet je precies wat je al gedaan hebt en wat nog niet. Probeer maar eens uit te vogelen wat er staat! BIJLAGE 3 Geheimtaal

15 BIJLAGE 4a Het leven van Paulus (in hoofdlijnen) jaartal gebeurtenis bijzonderheden Bijbelplaatsen 30/31 Paulus bekeert zich Paulus vervolgde christenen. Hij Hand. 9:1-31; Gal. 1:15-20 ging naar Damascus om ook daar christenen op te pakken, maar onderweg kreeg hij een roeping en werd hij zelf christen Eerste zendingsreis De eerste reis van Paulus ging naar Hand Klein-Azië (West-Turkije). 48 Apostelbijeenkomst in Tijdens deze bijeenkomst bespraken Hand. 15:1-35; Gal. 2:1-10 Jeruzalem de apostelen de vraag of niet-joden die christen werden zich ook aan de Joodse wet moesten houden Tweede zendingsreis De tweede reis ging naar Klein-Azië Hand. 15:36-18:22 en Griekenland Derde zendingsreis De derde reis ging naar Klein-Azië Hand. 18:23-21:26 en Griekenland Gevangenschap in Jeruzalem en Caesarea 59 Reis naar Rome en aankomst daar Hand. 21:27-26:32 Hand. 27:1-28:28 61 Paulus sterft in Rome??? Omdat het boek Handelingen Hand. 28:30-31 ineens ophoudt, weten we niet zeker of Paulus in Rome gestorven is of niet. In ieder geval is er niets meer van hem bekend uit later tijd.

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen.

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Les 5 voor 4 augustus 2018 Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Saulus werd de 'apostel' van het Sanhedrin

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde INHOUDSOPGAVE Inleiding................................................... 5 1. Jezus en de doop........................................ 7 2. Het werk van de Heilige Geest.......................... 11

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F. Deze studie is van

I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F. Deze studie is van I N D E V O E T S T A P P E N V A N J O Z E F Deze studie is van 2010 Deze studie is geschreven voor de deelnemers aan de GO KIDS zendingsreis naar Roemenië. Gebruikte Bijbelvertaling is HET BOEK. Geschreven

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 - De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie