F.C.I. STANDAARD Nr BELGISCHE HERDERSHOND Dr.R.Pollet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "F.C.I. STANDAARD Nr. 15 22.06.2001 BELGISCHE HERDERSHOND Dr.R.Pollet."

Transcriptie

1 F.C.I. STANDAARD Nr BELGISCHE HERDERSHOND Dr.R.Pllet. Land van Herkmst: België Publicatiedatum van geldige riginele standaard : Gebruik: Orsprnkelijk een herdershnd, nu een gebruiks (waken, verdedigen, speuren, enz) en veelzijdig diensthnd, evenals gezinshnd. Grepsindeling F.C.I.: Grep1: Herders en veedrijvershnden (uitgeznderd Zwitserse veedrijvershnden) Sectie 1: Herdershnden Met werkpref Krte Geschiedenis van het ras: Op het einde van de jaren 1800 waren er in België een grt aantal hnden die de kudden dreven. Het type was hetergeen en de vachten uiterst verscheiden. Met het del wat rde p zaken te stellen vrmeden enkele gedreven hndenliefhebbers een grep. Ze lieten zich adviseren dr Prfessr A.Reul van de veeartsenijschl te Creghem, die mag wrden beschuwd als de echte pinier en grndlegger van het ras. Het ras is fficieel ntstaan tussen 1891 en Op 29 september 1891 werd te Brussel de "Club du Chien de Berger Belge" pgericht en p 15 nvember van hetzelfde jaar rganiseerde Prf. A.Reul een bijeenkmst in Cureghem van 117 hnden, wat teliet m het bestand te tellen en de beste exemplaren te selecteren. De daarpvlgende jaren werd begnnen met een echte fkselectie, dr tepassen van extreem dichte inteelt p enkele dekreuen. Op 3 april 1892 werd dr de "Club du Chien de Berger Belge" reeds een eerste, erg gedetailleerde ras standaard pgesteld. Eén enkel ras was tegelaten, met drie haarvariëteiten. Nchtans, zals men destijds zei, was de Belgische Herder maar een hnd van `de kleine luiden`, een ras dus dat ng prestige miste. Dit had als gevlg dat slechts in 1901 de eerste Belgische Herders in het stambek van de Kninklijke Maatschappij Sint Hubertus (L.O.S.H.) werden ingeschreven. In de lp van de jaren die vlgden namen de bestuurders van de herdershndenliefhebberij vastberaden de taak p zich m eenheid te brengen in het type en m de futen te verbeteren. Men mag stellen dat reeds rnd 1910 het type en het karakter van de Belgische herder vastlagen. In de lp van de geschiedenis van het ras heeft het prbleem van de verschillende variëteiten en de tegelaten kleuren aanleiding gegeven tt veel cntrversen. In tegenstelling hiermede zijn er echter nit meningsverschillen geweest met betrekking tt de lichaamsbuw van de Berlgische Herder, zijn karakter en zijn werkaanleg. Algemeen Vrkmen: De Belgische Herder is een middellijnige hnd, met harmnische verhudingen, die elegantie paart aan kracht. Hij is middelgrt, drg en sterk bespierd, inschrijfbaar in een vierkant, rustiek, gewend aan het penluchtleven en gebuwd m te weersteen aan de z frequente weersveranderingen van het Belgische klimaat. Dr de harmnie van zijn buw en zijn fier gedragen hfd met de Belgische Herder de indruk geven van sierlijke kracht, hetgeen het erfdeel is gewrden van de geselecteerde vertegenwrdigers van het werkhndenras. De Belgische Herder zal in stand in zijn natuurlijke huding gekeurd wrden, znder fysiek cntact met de vrbrenger. Belangrijke verhudingen:

2 De Belgische Herdershnd is inschrijfbaar in een vierkant. De brstdiepte kmt tt aan de ellebghgte. De snuitlengte is gelijk aan f iets meer dan de helft van de hfdlengte. Gedrag / Karakter: De Belgische Herder is een waakzame en actieve hnd, bruisend van vitaliteit en altijd bereid m tt actie ver te gaan. Aan zijn aangebren geschiktheid als bewaker van de kudden paart hij de kstbare gede eigenschappen van de allerbeste waakhnd vr huis en erf. Hij is, znder de minste aarzeling, de hardnekkige en vurige verdediger van zijn meester. Hij verenigt in zich alle vereiste kwaliteiten m een herders, waak, verdedigings en diensthnd te zijn. Zijn levendig en alert temperament en zijn zelfverzekerd karakter, znder k maar enige vrees f agressiviteit, meten blijken uit de huding van zijn lichaam en de fiere en pmerkzame uitdrukking van zijn fnkelende gen. Tijdens het keuren zal men rekening huden met een `rustig` en `nverschrkken' karakter. Hfd: Hg gedragen, lang znder verdrijving, rechtlijnig, ged gebeiteld en drg. De schedel en de snuit zijn ngeveer even lang, met ten hgste een klein verschil ten vrdele van de snuitlengte, wat geheel de indruk geeft van een vlmaakte afwerking. Schedelgedeelte: Middelmatig breed, in verhuding tt de lengte van het hfd, het vrhfd eerder afgeplat dan rnd, de vrhfdsgref weinig afgetekend, van pzij gezien evenwijdig aan de denkbeeldige lijn die de neusrug verlengt, achterhfdskam weinig ntwikkeld, wenkbrauw en jukbeenbgen niet uitstekend. Stp: matig Snuitgedeelte: Neus: zwart Snuit: Lippen: middelmatig lang en ged gebeiteld nder de gen, geleidelijk naar de neus te versmallend, in de vrm van een langwerpige wig, neusrug recht en evenwijdig aan de verlengde bvenlijn van het vrhfd, ged gespleten bek, wat betekent dat bij gepende bek, met de kaken wijd uit elkaar, de mndheken sterk naar achteren zijn getrkken. dun, ged aangeslten en sterk gepigmenteerd. Kaken/gebit: sterke en witte tanden, regelmatig en stevig ingeplant in ged ntwikkelde kaakbeenderen. 'Schaargebit', het 'tanggebit', waaraan de vrkeur wrdt gegeven dr schaapherders en veedrijvers, wrdt getlereerd. Vlledig gebit, beantwrdend aan de tandfrmule, het ntbreken van twee premlaren (2 P1) wrdt geduld en de mlaren 3 (M3) wrden niet in aanmerking genmen. Wangen: drg en ged valk, maar wel gespierd. Ogen:

3 middelmatig grt, nch uitpuilend, nch diepliggend, licht amandelvrmig, schuin, bruinachtig, liefst dnker, granden zwart, de blik is direct, levendig, intelligent en vragend. Oren: eerder klein, hg aangezet, duidelijk driehekig uitzien, rschelpen ged afgernd, de uiteinden puntig, strak, rechtpstaand en verticaal gedragen wanneer de hnd aandachtig is. Hals: ged uitkmend, iets lang, tamelijk pgericht, ged gespierd, naar de schuders te geleidelijk breder wrdend en znder keelwammen, de nek licht gewelfd. Rmp: Krachtig znder plmpheid, de lengte, vanaf het begpunt tt aan het zitbeenpunt, is ngeveer gelijk aan de schthgte. Bvenbelijning: de belijning van de rug en de lendenen verlpt recht. Schft: Rug: afgetekend. vast, krt en ged gespierd. Lenden: stevig, krt, vldende breed, ged gespierd. Kruis: Brst: ged gespierd, slechts zeer licht hellend, vldende breed, maar znder verdrijving. weinig breed, maar ged diep, bvenzijde van ribben gewelfd, vrbrst van vren gezien weinig breed, maar k niet smal Staart: Onderbelijning: begint nderaan de brst en stijgt licht in een harmnische curve naar de buik te, die nch afhangend, nch windhndachtig mag zijn, maar licht pgetrkken en matig ntwikkeld. Ged ingeplant, met krachtige aanzet, middellang, minstens tt aan de sprng dch bij vrkeur verder reikend, in rust hangend gedragen, het uiteinde ter hgte van de sprngen licht naar achteren gebgen, in actie meer pgeheven, dch niet hger dan hrizntaal gedragen, met de buiging naar de staartpunt te meer uitgesprken, dch znder it een haak f een afbuiging te vrmen. Ledematen: Vrste Ledematen: Ttaalbeeld: beendergestel stevig, maar niet zwaar, spierstelsel drg en sterk, de vrbenen zijn van alle zijden gezien ldrecht en van vren gezien vlkmen parallel. Schuders: het schuderblad is lang en schuin, ged aanliggend, met het pperarmbeen een vldende hek vrmend, die in het ideale geval bedraagt. Opperarm:

4 lang en vldende schuin. Ellebg: vast, nch afstaand, nch aangedrukt Onderarm: lang en recht Pls: zeer stevig en effen Vrmiddenveten: sterk en krt zveel mgelijk ldrecht p de grnd f slechts zeer weinig naar vren hellend Vrveten: rnd, kattenveten, tenen gebgen en ged geslten, vetzlen dik en elastisch, nagels dnker en dik. Achterste ledematen: Ttaalbeeld: krachtig, maar niet zwaar; van pzij is de stand van de achterste ledematen ldrecht en gezien van achteren vlkmen parallel Dij: Knie: gemiddels lang, breed en sterk gespierd. bevindt zich ngeveer ldrecht nder de heup; knieheking nrmaal. Onderschenkel: gemiddeld lang, breed en gespierd. Sprng: laag bij de grnd, breed en gespierd; matig gehekt. Achtermiddenveten: stevig en krt; wlfsklauwen niet gewenst. Achterveten: mgen licht vaal zijn; tenen gebgen en ged geslten; vetzlen dik en elastisch; nagels dnker en dik Gangwerk: De beweging is bij alle gangvrmen levendig en vrij; de Belgische Herder is een gede galpeur, maar de gewne gangen zijn de stap en vral de draf; de ledematen bewegen evenwijdig aan het mediaanvlak van het lichaam (recht gaand). Bij hge snelheid kmen de veten dichter bij het mediaanvlak; bij het draven is de tredwijdte gemiddeld, de beweging regelmatig en vlt, met een gede stuwing van de achterste ledematen, waarbij de bvenbelijning ged strak blijft en znder dat de vrbenen te hg wrden pgeheven. De Belgische Herder is vrtdurend in beweging en lijkt nvermeibaar; zijn gang is snel, elastisch en levendig. Hij is in staat m in vlle snelheid plts van richting te veranderen (is `wendbaar'); dr zijn uitbundig temperament en zijn drang m te waken en te beschermen, heeft hij een uitgesprken neiging m in cirkels te bewegen. Huid: Elastisch, maar ver het hele lichaam ged en strak; randen van lippen en gleden sterk gepigmenteerd.

5 Vacht en Variëteiten: Daar de beharing bij de Belgische herdershnden verschilt in lengte, aanblik en kleur, werd dit als criterium gekzen m een nderscheid te maken tussen de vier rasvariëteiten: de Grenendaeler, de Tervuerense herder, de Mechelaar f Mechelse herder en Laekense herder. Deze vier variëteiten wrden afznderlijk gekeurd en iedere variëteit afznderlijk kan een vrstel krijgen vr een C.A.C, een C.A.C.I.B. f reserves. Vachtsrten: Bij alle variëteiten met de beharing altijd dicht zijn, ged aanliggend, van een gede textuur en samen met de wllige ndervacht een uitstekende beschutting vrmen. LANGHAAR: Het haar krt p het hfd, aan de buitenkant van de ren en het nderste van de ledematen, behalve aan de achterzijde van de nderarm, die van aan de ellebg tt aan de pls bedekt is met lange haren, die `franjes' wrden genemd. Het haar is lang en vlak aanliggend ver de rest van het lichaam en langer en vervledig rnd de hals en p de vrbrst, waar het een `halskraag' en een `brstveer' f `bef' vrmt. De pening van de gehrgang is beschermd dr dichte haren. Vanaf de raanzet zijn de haren pstaand en vrmen een mlijsting van het hfd. De achterzijde van de dijen is bekleed met zeer lang en vervledig haar, dat de `brek' vrmt. De staart is bedekt met lang en vervledig haar dat een `veer' f `pluim ' vrmt. De Grenendaeler en de Tervuerense zijn de langharigen. KORTHAAR: Het haar zeer krt p het hfd, aan de buitenkant van de ren en het nderste van de ledematen. Het is krt p de rest van het lichaam en vller aan de staart en rnd de hals, waar het een halskraag vrmt, die begint aan de raanzet en draanzet en drlpt tt de keel. Bvendien is de achterzijde van de dijen met langere haren bevederd. De staart lijkt p een krenaar maar vrmt geen staartveer. De Mechelaar is de krtharige. RUWHAAR: Hetgeen de ruwharige vral kenmerkt is de ruwheid en de drgheid van het haar, dat bvendien krassend is en warrelig. De haarlengte is ngeveer 6 cm en ver het hele lichaam gelijk, maar wel krter p de neusrug, het vrhfd en de ledematen. Nch de haren rnd de gen, nch de haren die de vrsnuit bedekken mgen z uitgegreid zijn dat ze de vrm van het hfd verbergen. De snuitgarnituur nchtans is verplicht. De staart mag geen veer vrmen. De Laekense herder is de ruwharige. Vachtkleuren: Masker: Bij de Tervuerense en de Mechelse herders met het masker zeer ged geprnnceerd zijn en de neiging hebben de bven en de nderlippen, de mndheken en de gleden te mvatten in één enkele zwarte zne. Vr het masker wrdt een strikt minimum van acht zichtbare pigmentatiepunten bepaald: de beide ren, de beide bvenste gleden en de beide bven en nderlippen, die zwart meten zijn. Zwart gevlamd (charbnné): Bij de Tervuerense en de Mechelse herders betekent zwart gevlamd dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardr de grndkleur wrdt beschaduwd. Dit zwart is in ieder geval `gevlamd' en mag zich nch als grte platen, nch als echte strepen (strming) vertnen. Bij de Laekense herder kmt het zwart gevlamd npvallender tt uiting. Grenendaeler: Uitsluitend eenkleurig zwart. Tervuerense herder: Uitsluitend zwart gevlamd vaalrs (fauve charbnné) en zwart gevlamd grijs (gris charbnné), met zwart masker; de zwart gevlamde vaalrsse kleur blijft nchtans de vrkeur hebben. Het vaalrs (fauve) met warm zijn, nch licht, nch uitgewassen. Een hnd wiens vachtkleur anders is dan zwart gevlamd vaalrs f niet de gewenst intensiteit vertnt, kan niet beschuwd wrden als een elitehnd. Mechelaar:

6 Uitsluitend zwart gevlamd vaalrs (fauve charbnné), met zwart masker Laekense herder: Uitsluitend vaalrs (fauve), met spren van zwart gevlamd (charbnné), vrnamelijk p de vrsnuit en de staart. Alle variëteiten: Een weinig wit p de vrbrst en de tenen wrdt geduld. Grtte, gewicht en maten: Schfthgte: de gewenste hgte is gemiddeld 62 cm vr de reuen, 58 cm vr de teven. Grenzen: naar beneden 2 cm, naar bven 4 cm. Gewicht: reuen ngeveer kg teven ngeveer kg. Lichaamsmaten: Nrmale gemiddelde maten bij een Belgische Herder reu die een schfthgte heeft van 62 cm: Lichaamslengte (vanaf het bgpunt tt aan het zitbeen): 62 cm. Hfdlengte: 25 cm. Snuitlengte: 12,5 à 13 cm. Futen: Elke afwijking van het bvengenemde met als een fut beschuwd wrden, die bestraft wrdt naargelang de ernst ervan. Algemeen vrkmen: Plmp, znder elegantie; te licht f te tenger; langer dan hg, inschrijfbaar in een rechthek. Hfd: zwaar, te krachtig, znder parallellisme, nvldende gebeiteld f drg; vrhfd te rnd; stp te uitgesprken f te vlak; snuit te krt f geknepen; ramsneus; wenkbrauw f jukbeenbgen te uitstekend. Neusspiegel, lippen, gleden: spren van pigmentverlies. Gebit: nregelmatige inplanting van snijtanden. Zware Fut: het ntbreken van één snijtand (1 I), één premlaar 2 (1 P2), één premlaar 3 (1 P3), f van drie premlaren 1 (3 P1). Ogen: licht, rnd Oren: grt, lang, te brede aanzet, laag ingeplant, divergent f cnvergent. Hals: tenger; krt f diepliggend. Rmp: te gestrekt; brstkas te breed (cilindrisch).

7 Schft: vlak, laag Bvenbelijning: rug en/f lendenen lang, zwak, drgezakt f gewelfd. Kruis: te hellend, verbuwd Onderbelijning: te diep f te ndiep; te veel buik. Staart: te lage aanzet; te hg gedragen, een haak vrmend, afbuigend. Ledematen: te licht f te zwaar van bt; slechte standen gezien van pzij (bv. te schuine vrmiddenveten f zwakke plsen), van vren (bv. naar binnen f naar buiten gekeerde vetstand, uitgedraaide ellebgen, enz.) f van achteren (bv. achterbenen nauw, wijd f tnvrmig, hakkeneng f hakkenwijd, enz.); te weinig f verdreven gehekt. Veten: spreidtenen. Gangwerk: nauwe beweging, te krte paslengte, te weinig stuwing, slechte rugverbrenging, steppende gang (hgdraven). Vacht: Kleur: De vier variëteiten: nvldende ndervacht. Grenendaeler en Tervuerense: haar wllig, geglfd f gekruld; haar nvldende lang. Mechelaar: halflang haar waar het krt zu meten zijn; gladhaar; ruwe haren tussen het krte haar verspreid; geglfd haar. Laekense: haar te lang, zijdeachtig, geglfd, gekresd f krt; vl met fijn haar, in plukken verspreid tussen het ruwe haar; te lang haar rnd de gen f aan de nderbek; dichtbehaarde staart. de vier variëteiten: brede, diepe, witte brstvlek ('plastrn'); wit p de veten, dat hger reikt dan de tenen. Grenendaeler: rsse schijn in de vacht; grijze brek. Tervuerense: grijze kleur. Tervuerense en Mechelaar:

8 strming; nvldende warme tinten; het zwart gevlamd nvldende f vermatig aanwezig f in platen ver het lichaam verdeeld; nvldende masker. Tervuerense, Mechelaar en Laekense: het vaalrs te licht; een zeer verdunde grndkleur, 'uitgewassen' genemd, wrdt beschuwd als een zware fut. Karakter: hnden met te weinig zelfvertruwen f die hypernerveus zijn.. Diskwalificerende Futen: Karakter: agressieve f angstige hnden. Algemeen vrkmen: afwezigheid van rastype. Gebit: bvenvrbeet; ndervrbeet, zelfs znder verlies van cntact (mgekeerd schaargebit); kruis gebit; ntbreken van een hektand (1 C), een scheurkies bven (1 P4) f nder (1 M1), een mlaar (1 M1 f 1 M2, uitgenmen M3), een premlaar 3 (1 P3) plus een andere tand, f in ttaal drie tanden (uitgenmen de premlaren 1) f meer. Neusspiegel, lippen, gleden: sterk gedepigmenteerd. Oren: hangend f kunstmatig rechtp gehuden. Staart: afwezig f gekrt, vanaf de gebrte f dr cuperen; te hg en ringvrmig gedragen f pgerld Vacht: afwezigheid van nderwl. Kleur: alle kleuren die niet vereenstemmen met de beschrijvingen van de variëteiten; te uitgebreide witte aftekeningen p de vrbrst, zeker waarneer deze drlpen tt aan de hals; wit p de veten, dat hger reikt dan halfweg de vr f de achtermiddenveten en dat skken vrmt; witte vlekken elders dan p de vrbrst en p de tenen; afwezigheid van masker, evenals een snuit die lichter gekleurd is dan het geheel van de vacht bij de Tervuerense herder f de Mechelaar (mgekeerd masker). Schfthgte: buiten de pgelegde grenzen. N.B.: De reuen meten twee nrmale testikels hebben, die vlledig in het scrtum zijn ingedaald. Kruisingen intervariëteiten paringen: paringen tussen verschillende variëteiten zijn verbden, behalve in zeer bijzndere gevallen, wanneer testemming wrdt verleend dr de bevegde natinale fkcmmissies (tekst 1974, pgesteld te Parijs)

LAND VAN HERKOMST: België.

LAND VAN HERKOMST: België. BELGISCHE HERDERSHONDEN 1 LAND VAN HERKOMST: België. GEBRUIK: Oorspronkelijk een herdershond, nu een gebruiks- (waken, verdedigen, speuren, enz.) en veelzijdige diensthond, evenals een gezinshond. KORTE

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Oorsprong: België Gehouden als: Beveiligings en gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 62 cm en teven ong. 58 cm Gewicht: 27,5-28,5 kg Kleur: Vaalrosse met een zwart masker Vachtsoort: Korte stugge vacht,

Nadere informatie

LAND VAN HERKOMST: België. KORTE GESCHIEDENIS VAN HET RAS:

LAND VAN HERKOMST: België. KORTE GESCHIEDENIS VAN HET RAS: BELGISCHE HERDERSHOND - kort haar zwart 1 LAND VAN HERKOMST: België. GEBRUIK: Oorspronkelijk een herdershond, nu een gebruiks- (waken, verdedigen, speuren, enz.) en veelzijdige diensthond, evenals een

Nadere informatie

KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers (m.u.v. de Zwitserse Veedrijvende honden).

KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers (m.u.v. de Zwitserse Veedrijvende honden). Rasstandaard VERTALING : Mw. Jos Dekker, 02-05-2010. ORIGINE : Frankrijk. DATUM PUBLICATIE HUIDIG GELDIGE STANDAARD : 04.11.2008. GEBRUIK : Herder en waker. KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers

Nadere informatie

KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS

KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, 1030 Brussel. Stichtend lid Fédération Cynologique Internationale. F.C.I.-STANDAARD Nr. 83 / 14.12.2009 / Nederlands SCHIPPERKE Nederlandse

Nadere informatie

Rasstandaard. FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker.

Rasstandaard. FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker. Rasstandaard FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker. Goedgekeurd door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland op: 20-08-2009 Origine:

Nadere informatie

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño).

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). Vertaling: C. Seidler. Afstamming: Mexico. Publicatiedatum originele standaard: 28.07.2009. Gebruik: Gezelschapshond.

Nadere informatie

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge)

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge) 1 KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, 1030 Brussel. Stichtend lid van de Fédération Cynologique Internationale F.C.I. - Standaard Nr. 80 / 05.05.2003 / Nederlands BRUSSELS GRIFFONNETJE

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Bas Rouge en Berger de Beauce Oorsprong: Frankrijk Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: 65-70 cm voor reuen 61-68 cm voor teven. Gewicht: 30-50 kg Kleur: Zwart met brandaftekeningen en arlequin

Nadere informatie

Standaard van de Greyhound (Engels ras)

Standaard van de Greyhound (Engels ras) Standaard van de Greyhound (Engels ras) Gepubliceerd door de F.C.I nr.158/03.06.1998. Land van oorsprong: Groot-Brittannië. Gebruik: oogjager. Klassificatie F.C.I: groep 10 Sectie 3 Kortharige windhond

Nadere informatie

Berger de Beauce-Bas Rouge (Beauceron) Standard FCI N 44 /

Berger de Beauce-Bas Rouge (Beauceron) Standard FCI N 44 / Berger de Beauce-Bas Rouge (Beauceron) Standard FCI N 44 / 09. 11. 2006 OORSPRONG: Frankrijk Datum publicatie orginele geldige standaard 25-10-06 Gebruik: herdershond, waakhond Klas indeling FCI : Groep

Nadere informatie

Standaard van de Hongaarse Windhond (Magyar Agár).

Standaard van de Hongaarse Windhond (Magyar Agár). Standaard van de Hongaarse Windhond (Magyar Agár). Gepubliceerd door de FCI nr. 240/06.04.2000. Gebruik: Jacht- en drijfjachthond die op het zicht jaagt. Zijn reukzin is opmerkenswaardig. Hij is bijzonder

Nadere informatie

ARDENSE KOEHOND (Bouvier des Ardennes)

ARDENSE KOEHOND (Bouvier des Ardennes) KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, 1030 Brussel. Stichtend lid Fédération Cynologique Internationale. F.C.I.-Standaard Nr. 171 / 13.07.2001 / Nederlands ARDENSE KOEHOND (Bouvier

Nadere informatie

Rasstandaard Oudduitse Herder

Rasstandaard Oudduitse Herder Rasstandaard Oudduitse Herder Rasomschrijving van de Oudduitse Herder ALGEMEEN VERSCHIJNINGSBEELD De Oudduitse Herdershond is middelgroot, licht gestrekt, krachtig en goed gespierd, de knoken zijn droog

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Ras: Spinone Italiano Andere naam: Spinone Oorsprong: Italië Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Reuen6o-70 cm en teven 58-65 cm Gewicht: Reuen 32-37 kg en 28-32 kg Kleur: Wit, wit/oranje en

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Engelse Beagle Oorsprong: Groot-BrittanniëGehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: Ong. 33-41 cm Gewicht: Rond de 15 kg Kleur: Alle brakken kleuren Vachtsoort: Kortharige zachte vacht Gem.

Nadere informatie

Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshond Drentsche Patrijshond Deze afbeeldingen laten niet noodzakelijkerwijs het ideale voorbeeld van het ras zien. Status In progress FCI-Standard Nr: 224 Land van oorsprong Nederland Publicatiedatum van de

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Oorsprong: Nederland Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Ong. 35-40 cm Gewicht: Ong. 10 kg Kleur: Wit met orangje platen, de oorpunten zijn zwart Vachtsoort: Halflange vacht die licht golvend

Nadere informatie

VERTALING RASSTANDAARD KUVASZ 06-04-2000

VERTALING RASSTANDAARD KUVASZ 06-04-2000 VERTALING RASSTANDAARD KUVASZ 06-04-2000 GEBRUIK Waak- en verdedigingshond van huis, eigendom en andere waardevolle dingen, als ook voor mensen. Hij is ook gebruikt als jachthond en als speurhond. CLASSIFICATIE

Nadere informatie

Finse Lappenhonden Vereniging Nederland

Finse Lappenhonden Vereniging Nederland Rasstandaard Datum van publicatie van de originele standaard: 12-03-1999 Land van herkomst: Finland Gebruik: Een herder- en waakhond bij de rendierhouders. Tegenwoordig ook populair als huishond. FCI'S

Nadere informatie

Rasstandaard van de Dobermann

Rasstandaard van de Dobermann Rasstandaard van de Dobermann FCI.nr.: Vertaling: Land van Oorsprong: Gebruik: FCI klassificatie: 143/14-02-1994/GB Dobermann council van KUSA (Kennel Unie v. Zuid Afrika) Duitsland Gezelschaps-, waak-

Nadere informatie

SINT-HUBERTUSHOND (Chien de Saint-Hubert)

SINT-HUBERTUSHOND (Chien de Saint-Hubert) KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, Brussel. Stichtend lid Fédération Cynologique Internationale. F.C.I.-STANDAARD Nr. 84 / 22.06.2001 / Nederlands SINT-HUBERTUSHOND (Chien de

Nadere informatie

Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 06-03-07.

Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 06-03-07. FCI Standaard nr. 185 18.04.2007 Dwergpinscher Vertaling: Ine Hartgers-Wagener september 2000 *). Land van oorsprong: Duitsland. Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 06-03-07. Gebruik:

Nadere informatie

FCI rasstandaard Nr. 102 / 06.12.2004 / D. Kleiner Münsterländer / Heidewachtel

FCI rasstandaard Nr. 102 / 06.12.2004 / D. Kleiner Münsterländer / Heidewachtel FCI rasstandaard Nr. 102 / 06.12.2004 / D Kleiner Münsterländer / Heidewachtel Land van Oorsprong: Duitsland Datum van publicatie van de geldende originele rasstandaard: 9 november 2004 Gebruik: All-round

Nadere informatie

Bouvier des Flandres Vlaamse Koehond

Bouvier des Flandres Vlaamse Koehond F.C.I.-STANDAARD Nr. 191 / 22.06.2001 Bouvier des Flandres Vlaamse Koehond Nederlandse tekst: Dr. R. Pollet LAND VAN HERKOMST: België - Frankrijk. PUBLICATIEDATUM VAN GELDIGE ORIGINELE STANDAARD: 25.10.2000.

Nadere informatie

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE HERKOMST: De Basset Fauve de Bretagne is een kleine levendige meutehond afkomstig uit Bretagne in Frankrijk. Hij werd korter gefokt dan andere Bassets omdat hij

Nadere informatie

Korte Observatie Ergotherapie Kleuters KOEK

Korte Observatie Ergotherapie Kleuters KOEK Krte Observatie Ergtherapie Kleuters SCORELIJST LEERKRACHTEN Naam: Grep: Therapeut: Datum: Gebrtedatum: Chrnlgische leeftijd: Instructie Bij verschillende items mgen meerdere rndjes van de scre aangekruist

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Laplandse Herder en Laplandse Vallhund Oorsprong: Finland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 51 cm en teven ong. 46 cm Gewicht: 27-30 kg Kleur: Zwart, zwart/wit en black and

Nadere informatie

Classificatie F.C.I.: Group 7 Voorstaande honden Sectie 1.3 Continentale voorstaande hond van het griffontype Met werkproef

Classificatie F.C.I.: Group 7 Voorstaande honden Sectie 1.3 Continentale voorstaande hond van het griffontype Met werkproef FCI Standard N 245 Rasstandaard Cesky Fousek Origine: Tsjechië, voormalig Tsjechoslowakije Datum: 21.05.1963. Gebruiksdoel: Voorstaande hond Classificatie F.C.I.: Group 7 Voorstaande honden Sectie 1.3

Nadere informatie

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753 Arb Rapprt Darren Arendse M2a1 66753 Inhudspgave Inleiding blz 3 Hfdstuk 1 Arb- wet blz 4 Hfdstuk 2 Nrmen en Richtlijnen vr beeldschermwerkplekken blz 5 Hfdstuk 3 Verbeterpunten werkplaats blz 6 Hfdstuk

Nadere informatie

De Amerikaanse Cocker Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniel Standaard FCI nr 167 / 22.01.1999 / F Vertaling aangeboden door BSC De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste lid van de " jachthondengroep".

Nadere informatie

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

Rasstandaard dashond

Rasstandaard dashond Rasstandaard dashond Onderstaande rasstandaard is de FCI - standaard Nr.148 / 9.05.2001 / D. De oorsprong van deze rasstandaard is Duitsland. Gebruik Jachthond voor boven en onder de grond. Klasse indeling

Nadere informatie

Ras Specifieke Instructie

Ras Specifieke Instructie J.L. Williams 1 Ras Specifieke Instructie EISEN VOOR ALLE HONDEN Van exterieurkeurmeesters wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan onderstaande problemen die in alle rassen kunnen voorkomen. Honden

Nadere informatie

Een mooie Mops is een gezonde Mops ook in de showring. Birgit Sluiter & Gerda Brouwer, 28 maart 2015 opleidingstraject keurmeestersexamen

Een mooie Mops is een gezonde Mops ook in de showring. Birgit Sluiter & Gerda Brouwer, 28 maart 2015 opleidingstraject keurmeestersexamen Een mooie Mops is een gezonde Mops ook in de showring Birgit Sluiter & Gerda Brouwer, 28 maart 2015 opleidingstraject keurmeestersexamen Programma Introductie Geschiedenis Wat maakt een Mops een Mops.

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Oorsprong: Frankrijk Gehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: 33-38 cm Gewicht: 20-30 kg Kleur: Citroen/wit en driekleurig Vachtsoort: Korte en zachte vacht Gem. Leeftijd: 12 Jaar Korte geschiedenis

Nadere informatie

Geschiedenis van het ras:

Geschiedenis van het ras: Oorsprong: Nederland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Ongeveer 35 cm Gewicht: Kleur: Zwart met soms een beetje wit Vachtsoort: Halflange, fijne en zachte vacht Gem. Leeftijd: Geschiedenis van het

Nadere informatie

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique) COLLIE (LANGHAAR)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique) COLLIE (LANGHAAR) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B 6530 Thuin (Belgique) 22.11.2012 / EN FCI - Standaard Nr. 156 COLLIE (LANGHAAR) M. Davidson, illustration. NKU

Nadere informatie

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren.

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren. Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 57-63 cm en teven 53-59 cm Gewicht: Reuen 32-39 kg en teven 24-32 kg Kleur: Geel of grstroomd met of zonder witte aftekeningen. de witte aftekening

Nadere informatie

Ras Specifieke Instructie

Ras Specifieke Instructie J.L. Williams 1 Ras Specifieke Instructie EISEN VOOR ALLE HONDEN Van exterieurkeurmeesters wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan onderstaande problemen die in alle rassen kunnen voorkomen. Honden

Nadere informatie

{ RÖVIDSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA }

{ RÖVIDSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA } { RÖVIDSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA } Datum van de originele en van kracht zijnde standaard is: 06-04-2000. FCI-standaardnummer 57 / 13.09.2000 Kortharige Hongaarse staande hond, Vizsla De Vizsla is een veelzijdige

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

Poedel (Caniche) FCI -Standaard Nr / NL. Datum publicatie van de origineel geldende standaard Nr

Poedel (Caniche) FCI -Standaard Nr / NL. Datum publicatie van de origineel geldende standaard Nr Poedel (Caniche) FCI -Standaard Nr.172 23-01-2015 / NL Datum publicatie van de origineel geldende standaard Nr.172 03-11-2014 Land van herkomst: Frankrijk FCI Classificatie Gebruik: Gezelschapshond Groep

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven.

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven. Ras: Pumi Oorsprong: Hongarije Gehouden als: Herders, jacht en gezelschapshond Grootte: Tussen de 35 en 44 cm Gewicht: 10-15 kg Kleur: Zwart, wit, leisteenkleurig en enkele grijstinten Vachtsoort: Halflange

Nadere informatie

Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 13-3 - 2001

Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 13-3 - 2001 1 Vertaling door Dick Rutten FCI - Standaard Nr.148 / 9.05.2001 / D DASHOND Oorsprong: Duitsland Datum van publicatie van de geldige originele standaard: 13-3 - 2001 Gebruik: Jachthond voor boven en onder

Nadere informatie

Als je eerder een paard hebt gehad, wat is de reden dat je hem niet meer hebt of wat is de reden dat je er nog een bij wilt?

Als je eerder een paard hebt gehad, wat is de reden dat je hem niet meer hebt of wat is de reden dat je er nog een bij wilt? Checklist eigen paard Vrdat je een eigen paard kpt is het raadzaam vr jezelf na te gaan wat je nu eigenlijk echt wil. Onderstaande lijst is een ged hulpmiddel m je wens eens tegen het licht te huden en

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

ADAPTIL HALSBAND. ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling

ADAPTIL HALSBAND. ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale. Samenstelling ADAPTIL HALSBAND ADAPTIL HALSBAND (niet geneesmiddel) Ceva Santé Animale 17 Samenstelling Analg van geruststellend fermn van de hnd:...5% Excipients q.s.p. 1 halsband:...100% Farmaceutische vrm Halsband

Nadere informatie

PARSON RUSSELL TERRIER

PARSON RUSSELL TERRIER 16.02.2011/NL FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 339 PARSON RUSSELL TERRIER J.Campin, illustr. KC Picture Library

Nadere informatie

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen.

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen. Waarom een Schapendoes? Een Schapendoes is een vriendelijke vrolijke, spontane, op mensen gerichte familiehond. Je doet ze geen groter plezier dan dat ze de hele tijd bij je in de buurt mogen zijn. Wij

Nadere informatie

RASSPECIAL: DE BERNER SENNENHOND

RASSPECIAL: DE BERNER SENNENHOND RASSPECIAL: DE BERNER SENNENHOND DE GESCHIEDENIS VAN HET RAS: De eerste voorvaderen van de Berner Sennenhond duiken al tussen 4000 en 1800 voor Christus op in Zwitserland. De Berner Sennenhond is een boerenhond

Nadere informatie

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen Technische en buwkundige vrschriften vr meterlkalen Referentie: SIB10 CCLB 110 Datum:22/10/2010 Pagina 1/9 Inhudstafel 1 INLEIDING... 3 2 AFKORTINGEN... 3 3 TOEGANKELIJKHEID INSTALLATIES... 3 4 LOKAAL...

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek stap voor stap

Borstzelfonderzoek stap voor stap Brstzelfnderzek stap vr stap Waar? Onderzek vr de spiegel Brstnderzek: liggend f staand? Liggend brstnderzek Staand brstnderzek Waar? Waar u het nderzek det, maakt niet uit. Vr de spiegel in uw slaapkamer,

Nadere informatie

{ DRÓTSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA }

{ DRÓTSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA } { DRÓTSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA } Datum van de originele en van kracht zijnde standaard is: 06-04-2000. FCI-standaardnummer 239 / 13.09.2000 Draadharige Hongaarse staande hond, Vizsla De Vizsla is een veelzijdige

Nadere informatie

Stabijhoun. Rasstandaard voor de Stabijhoun met een toelichting door de NVSW

Stabijhoun. Rasstandaard voor de Stabijhoun met een toelichting door de NVSW Stabijhoun Rasstandaard voor de Stabijhoun met een toelichting door de NVSW Voorwoord In de officiële rasstandaard staat precies beschreven waar een Stabijhoun aan moet voldoen. Dit onderscheidt de Stabij

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de Shar-Pei:

Korte geschiedenis van de Shar-Pei: Oorsprong: China Gehouden als: Gezinshond, waakhond Grootte: 48-58 cm Gewicht: 20-25 kg Kleur: alle kleuren Vachtsoort: Horse coat ( korte harde vacht ) Bruch coat ( iets langer en zachte vacht ) Gem.

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767 Nb. Per vraag kunnen er meerdere gede antwrden zijn 1. Welke van de nderstaande bewering is juist? NEN 2767 is een: methdiek vr de bepaling van achterstallig nderhud bjectieve methdiek vr de bepaling van

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Oorsprong: Zwitserland Gehouden als: Oorspronkelijk waak-, drijf en trekhond op boerderijen, tegenwoordig ook familieeen veelzijdige werkhond Grootte: Reuen 64-70 cm en teven 58-66 cm Gewicht: 40-44 kg

Nadere informatie

Geschiedenis van het ras:

Geschiedenis van het ras: Ras: Weimaraner Andere naam: Weimaraner Vorstehhund en Weimaese Staander Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: Reuen 59-70 cm en teven 57-65 cm Gewicht: Reuen 30-40 kg en teven

Nadere informatie

SPREEKBEURT BAARDAGAME

SPREEKBEURT BAARDAGAME SPREEKBEURT BAARDAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BAARDAGAME

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm).

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). Instructie vr het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). 1. Algemene veiligheidsvrschriften Er mgen enkel klemmen van FINGO gebruikt wrden, vr het leggen van FINGO-welfsels.

Nadere informatie

FCI - 148 / 09. 05. 2001 / NL

FCI - 148 / 09. 05. 2001 / NL FCI - Standard Nr. 148 / 09. 05. 2001 / NL DASHOND 1 OORSPRONG: Duitsland DATUM VAN PUBLICATIE VAN DE GELDIGE ORIGINELE STANDAARD: 13-3 - 2001. GEBRUIK: Jachthond boven en onder de grond. INDELING FCI:

Nadere informatie

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version Het kaakgewricht Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. We gebruiken het intensief. De kauwspieren zrgen ervr dat de nderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

Handleiding Harsen met vloeibare Suikerwax in blik

Handleiding Harsen met vloeibare Suikerwax in blik Handleiding Harsen met vleibare Suikerwax in blik Ga je een hars gebruiken die je ng nit eerder hebt gebruikt, test de hars dan eerst uit p een klein deel van de huid 24 uur vrdat je gaat harsen. Lees

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Zwergschnauzer Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Waak en gezinshond Grootte: Ongeveer 30-35 cm Gewicht: 6-7 kg Kleur: Peper en zout, zwart, wit en zwart met zilveren aftekeningen Vachtsoort:

Nadere informatie

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE OFFICIËLE KUBBSETS Er wrdt gespeeld met fficiële kubbsets. Hier vlgen de afmetingen en materiaalmschrijving 10 kubbs van 7 7 15 cm 6 werpstkken met drsnede 4,4 cm, lengte 30 cm 1 kning van 9 9 30 cm 6

Nadere informatie

d) Type Sub-hypermetrisch. Medium proportionele. Subconvex.

d) Type Sub-hypermetrisch. Medium proportionele. Subconvex. Rasstandaard: Perro de Pastor Mallorquin Perro de Ca Bestiar (Herdershond van Majorca) kort en langharig. Spaans ras I. ALGEMENE ASPEKTEN EN KARAKTER a) Algemene aspecten van het somatisch karakter Profiel

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET KONIJN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenformulier -

prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenformulier - prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenfrmulier - Datum: Gegevens Klant Naam :... Adres :......... Tel /GSM:... Fax:... @:... Particulier Prfessineel Berep:... ON nr:... Handelaar Eigenschappen tuin in

Nadere informatie

Vederwild. Fazant. Terminologie. Uitwendige kenmerken. Levenswijze. - Volgroeide jonge fazant: juveniel - Paartijd: balts

Vederwild. Fazant. Terminologie. Uitwendige kenmerken. Levenswijze. - Volgroeide jonge fazant: juveniel - Paartijd: balts Vederwild Fazant Terminlgie Vlgreide jnge fazant: juveniel Paartijd: balts Uitwendige kenmerken Stevige lpers Hen weinig f geen spren Gebgen snavel Staart = speerpunt Seksueel dimrfisme (verschil tussen

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

DE HUID De huid zit overal strak en is goed gepigmenteerd.

DE HUID De huid zit overal strak en is goed gepigmenteerd. Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Waak, verdedigings en gezinshond Grootte: Reuen 68-72 cm en teven 63-68 cm Gewicht: 20-45 kg Kleur: Bruin of zwart met roestkleurige aftekeningen Vachtsoort: Kortharige

Nadere informatie

De zestiende-eeuwse bouwcampagnes aan de Weerter Martinuskerk

De zestiende-eeuwse bouwcampagnes aan de Weerter Martinuskerk De zestiende-eeuwse buwcampagnes aan de Weerter Martinuskerk De geschiedenis van de buw van de Weerter Martinuskerk in de vijftiende en zestiende eeuw is al eerder in grte lijnen beschreven. Nauwkeurig

Nadere informatie

Registratie na opleiding in het buitenland

Registratie na opleiding in het buitenland Registratie na pleiding in het buitenland Beleidsregel Uitwerking van de bepalingen inzake de registratie als verpleegkundig specialist na het vlgen van een pleiding in het buitenland, zals vastgelegd

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Ras: Saarlooswolfhond Oorsprong: Nederland Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 65-75 cm en teven 60-70 cm Gewicht: 36-41 kg Kleur: Crà me, wit, bosbruin of wolfsgrauw Vachtsoort: Stokharig en ruw met

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.

Activiteitenfiche timmerhoek 1. Nagels en schroeven. bronnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index. Activiteitenfiche timmerhek 1 Nagels en schreven brnnen : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Lcatie

Nadere informatie

De Oudduitse Herdershond

De Oudduitse Herdershond De Oudduitse Herdershond ADRV e.v. Standaard geldig vanaf Nov.2001 Algemeen De Oudduitse Herder is middelgroot, stevig met een brede en sterke rug, stevige bone en goede bespiering. Afmetingen De verlangde

Nadere informatie

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer

5 de federale diagnostiek woon-werkverkeer Executive summary 5 de federale diagnstiek wn-werkverkeer - 2017 Wn-werkverkeer in België: de fiets weet steeds meer mensen te verleiden De federale diagnstiek van het wn-werkverkeer vnd in 2017 vr de

Nadere informatie

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager.

Handleiding voor beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten of 3 de klasse senioren of lager. Handleiding vr beginnende scheidsrechters die jeugdwedstrijden fluiten f 3 de klasse seniren f lager. Regels m.b.t vlleyballen staan in het bekje Officiële spelregels vlleybal 2009-2013 Zrg dat je naast

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK

K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK BIJZONDER PLAN VAN AANLEG K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK GOEDGEKEURD BIJ KB VAN 7/10/1969 VOORSCHRIFTEN Gedgekeurd bij KB van 7/10/1969, Digitaal bestemmingsplan gedgekeurd bij MB van 28/04/2004 2 INHOUD.

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Andere naam: Bichon Maltais Oorsprong: Mediterrane regio Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 21-25 cm en teven 20-23 cm Gewicht: 3-4 kg Kleur: Wit Vachtsoort: Vacht is dicht en zijdeachtig zonder ondervacht.

Nadere informatie

De Rasvereniging voor de Australian Shepherd Club in Nederland Rasstanddaard wat betekent een rasstandaard?

De Rasvereniging voor de Australian Shepherd Club in Nederland Rasstanddaard wat betekent een rasstandaard? De Rasvereniging voor de Australian Shepherd Club in Nederland Rasstanddaard Door Erica Bakker en Loes Mouchart (keurmeesters voor de Australian Shepherd) wat betekent een rasstandaard? Voordat we beginnen

Nadere informatie

Geel is 20 jaar. Geel bestaat 20 jaar, dat moet gevierd worden met een feest! En dan kan een taart natuurlijk niet ontbreken!

Geel is 20 jaar. Geel bestaat 20 jaar, dat moet gevierd worden met een feest! En dan kan een taart natuurlijk niet ontbreken! Geel is 20 jaar. Geel bestaat 20 jaar, dat met gevierd wrden met een feest! En dan kan een taart natuurlijk niet ntbreken! Del van het spel Z snel mgelijk een taart pbuwen en versieren. Deze stukken van

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Waak, verdedigings en gezinshond Grootte: Reuen 60-68 cm en teven 55-63 cm Gewicht: Reuen 50 kg en teven 42 kg Kleur: Zwart met taankleurige aftekeningen Vachtsoort:

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek 2. Stukken uit het hout

Activiteitenfiche timmerhoek 2. Stukken uit het hout Activiteitenfiche timmerhek 2 Stukken uit het hut brn : http://www.techniekinjeklas.nl/ http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/ogletsel Het rde kruis 2012, Eerste hulp vr leerkrachten, Mechelen :

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HOND ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HOND BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Mondharmonica. Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er nog nooit aan Begonnen zijn!

Mondharmonica. Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er nog nooit aan Begonnen zijn! Mndharmnica Hét handbek vr mensen die altijd al een instrument wilden bespelen maar er ng nit aan Begnnen zijn! Inhud Ged m vraf te weten (en nit meer te vergeten). Harmnica vasthuden Embuchure, f he stp

Nadere informatie

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1 Obs de Wezebm Prtcl verver bij uitstapjes nder schltijd Prtcl verver nder schltijd bs de Wezebm 1 Vrwrd Vr u ligt het prtcl: verver bij uitstapjes nder schltijd. Op schl wrden allerlei activiteiten gerganiseerd,

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie