Brandveilig gebruik van onbehandelde natuurlijke kerstbomen in openbare ruimten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brandveilig gebruik van onbehandelde natuurlijke kerstbomen in openbare ruimten"

Transcriptie

1 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0759 Brandveilig gebruik van onbehandelde natuurlijke kerstbomen in openbare ruimten Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5 Postbus CB Rijswijk T F E nederland@efectis.com Datum november 2006 Auteur(s) Ir. I.M.M.M.C. Naus Ir. R.J.M. van Mierlo Aantal pagina's 53 Aantal bijlagen 4 Opdrachtgever Postbus HA ARNHEM Projectnaam Brandveilig gebruik kerstbomen Projectnummer Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, foto-kopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van Efectis. Indien dit rapport in opdracht werd uitgevoerd, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor onderzoeksopdrachten aan TNO, dan wel de betreffende terzake tussen de partijen gesloten overeenkomst. Het ter inzage geven van het Efectis-rapport aan direct belang-hebbenden is toegestaan Efectis Nederland BV: een TNO bedrijf Dit rapport wordt uitgebracht door het TNO bedrijf Efectis Nederland BV (voorheen TNO Centrum voor Brandveiligheid). TNO heeft besloten, ingegeven door de internationale marktontwikkelingen en klantvragen, samenwerking te zoeken met twee Europese Egolf partners, eveneens met tientallen jaren ervaring in de brandveiligheid: het Noorse Sintef/NBL en het Franse CTICM, om zodoende via schaalvergroting een breder pakket aan diensten en faciliteiten van een hoge kwaliteit aan te kunnen bieden. Daartoe zijn de brandveiligheidsactiviteiten van de betrokken instanties geprivatiseerd en in deze samenwerking gebracht. Bij TNO heeft dat beslag gekregen doordat m.i.v. 1 juli 2006, de activiteiten van het voormalige TNO Centrum voor Brandveiligheid zijn ondergebracht in Efectis Nederland BV.

2 2 / 53 Samenvatting In Nederland wordt met name sinds de brand in Volendam jaarlijks gediscusseerd over het al dan niet mogen plaatsen van natuurlijke kerstbomen in openbare ruimten. NIFV Nibra heeft daarom aan Efectis Nederland gevraagd te onderzoeken onder welke omstandigheden het mogelijk is om natuurlijke kerstbomen te plaatsen in openbare ruimten, en de resultaten hiervan samen te vatten voor een brochure die door gebouwbeheerders gebruikt kan worden. Op basis van literatuur is eerst gezocht naar informatie om het veilig plaatsen te beoordelen. Daarbij zijn veel praktische aanbevelingen aangetroffen, maar onvoldoende informatie om ook kwantitatieve regels op te stellen. Daarom is door Efectis Nederland een testserie uitgevoerd op 30 kerstbomen van in Nederland veel verkochte boomsoorten. Op basis van deze testresultaten en testresultaten uit de literatuur zijn berekeningen uitgevoerd waaruit de vluchtcondities in ruimten met een brandende kerstboom zijn bepaald. Hieruit zijn, naast praktische aanbevelingen, kwantitatieve regels voor het plaatsen van kerstbomen afgeleid. Het resultaat van dit onderzoek is een set aanbevelingen voor het veilig plaatsen van onbehandelde natuurlijke kerstbomen. Daarbij is zoveel mogelijk gewerkt met eenvoudig waarneembare en meetbare grootheden, zoals afstanden, oppervlakten en volumes, zodat de aanbevelingen met weinig hulpmiddelen en voorkennis zijn toe te passen. Hierdoor bevatten de aanbevelingen wel een ruime veiligheidsmarge. De aanbevelingen zijn opgenomen in hoofdstuk 16. Met specialistische brandveiligheids-kennis zijn overigens de mogelijkheden voor het veilig plaatsen van kerstbomen groter, maar dat is niet het onderwerp van dit rapport.

3 3 / 53 Inhoudsopgave 1 Algemene inleiding Probleemomschrijving Doelstelling Aanpak Inhoud... 6 Deel 1: Literatuuronderzoek Inleiding Doelstelling Aanpak Kerstbomen Meest gebruikte/verkochte kerstbomen in Nederland Ontstaan van brand in kerstbomen Invloedsparameters brandgedrag Bomen met kluit Vochtgehalte van hout Vochtgehalte Mogelijkheid tot opnemen van water na kappen Meting van vochtgehalte van hout Brandgedrag kerstbomen Inleiding Literatuuroverzicht testen Samenvatting aanwezige informatie Ontbrekende informatie Aanvullen van ontbrekende informatie Richtlijnen Binnenlandse richtlijnen Buitenlandse richtlijnen Regels op basis van de literatuur Aankoop Verzorging Plaats van een kerstboom Versiering van de boom Deel 2: Brandproeven Inleiding Probleembeschrijving Doelstelling Aanpak Inhoud Brandproeven en vochtmetingen... 27

4 4 / Bomen Water Ontstekingsbron Tijdsperiode Testschema brandproeven Testschema vochtmetingen Temperatuur- en vochtcondities Vochtmetingen Vochtgehalte Resultaten Referentiemeting vermogen Opstelling Resultaten Opzet brandproeven kerstbomen Opstelling Procedure Metingen Straling Gewichtsafname Resultaten brandproeven kerstbomen Algemeen beeld Bomen met water Droge bomen Vermogen Straling Berekeningen met een zone-model Doel van de berekeningen Toelichting bij de berekeningen Resultaten van de Ozone berekeningen Deel 3: Aanbevelingen brandveilig gebruik kerstbomen op basis van literatuuronderzoek en brandproeven Aanbevelingen brandveilig gebruik van onbehandelde natuurlijke kerstbomen Achtergronden bij de aanbevelingen Set van aanbevelingen Aankoop Plaatsing en verzorging Relatie tussen veilige boomgrootte en omvang van de ruimte Versiering Behandelde en niet-natuurlijke kerstbomen Referenties... 54

5 5 / 53 Bijlage(n) A Beelden brandproeven kerstbomen B Gewichtsafname kerstbomen tijdens brandproeven C Resultaten vochtmetingen takken kerstbomen D Instellingen en invoer voor de Ozone-berekeningen E Overzicht testresultaten diverse onderzoeken

6 6 / 53 1 Algemene inleiding 1.1 Probleemomschrijving In Nederland is met name sinds de brand in Volendam een discussie gaande over het al dan niet mogen toepassen van echte kerstbomen in openbare ruimten. Op dit moment worden in diverse gemeenten verschillende richtlijnen gehanteerd met betrekking tot het toepassen van echte kerstbomen. Deze lopen uiteen van het helemaal niet mogen plaatsen van kerstbomen in openbare ruimten, tot het mogen plaatsen binnen een zeker kader, zoals bijvoorbeeld alleen bomen met kluit, of alle bomen mits geplaatst op zekere afstanden van o.a. vluchtwegen. heeft aan Efectis Nederland gevraagd te onderzoeken onder welke omstandigheden het mogelijk is om een echte kerstboom te plaatsen in een openbare ruimte, en de resultaten hiervan kort weer te geven voor een brochure die door gebouwbeheerders gebruikt kan worden. 1.2 Doelstelling 1.3 Aanpak 1.4 Inhoud De doelstelling van het onderzoek is het bepalen waar en op welke wijze een onbehandelde echte/natuurlijke kerstboom zodanig kan worden toegepast, dat bij een eventuele brand de kans op slachtoffers klein en de schade door brand beperkt gehouden kan worden. Om regels te kunnen opstellen hoe kerstbomen brandveilig kunnen worden toegepast, is de volgende aanpak gehanteerd: Eerst is in een literatuuronderzoek geïnventariseerd welke informatie beschikbaar is over het brandgedrag van kerstbomen. Tevens is beoordeeld welke aanvullende informatie nodig is om regels op te kunnen stellen. Vervolgens is een reeks van brandproeven uitgevoerd om de ontbrekende informatie te genereren. Tenslotte is op basis van het literatuuronderzoek en de brandproeven een set van voorschriften opgesteld, die moet leiden tot het brandveilig gebruik van kerstbomen. In deel 1 van het rapport zijn de resultaten van de literatuurstudie weergegeven. Deel 2 beschrijft de uitgevoerde brandproeven en in deel 3 zijn tenslotte de resulterende voorschriften weergegeven.

7 7 / 53 Deel 1: Literatuuronderzoek

8 8 / 53 2 Inleiding 2.1 Doelstelling 2.2 Aanpak De doelstelling van het eerste deel van het onderzoek is het in kaart brengen van bestaande informatie over het brandgedrag van kerstbomen. Allereerst is geïnventariseerd welke factoren van invloed zijn op het brandgedrag van kerstbomen, hoe gemakkelijk bomen ontstoken kunnen worden, wat voor groeisnelheid en vermogen te verwachten zijn bij een brand, en wat voor richtlijnen in binnen- en buitenland worden gebruikt voor de toepassing van kerstbomen in openbare ruimten. Vervolgens is bepaald welke informatie nodig is om duidelijke regels op te stellen, en of de in de literatuur gevonden data hiervoor voldoende basis biedt. Er is gedefinieerd welke informatie nog ontbreekt en hoe deze alsnog bepaald kan worden. Er zijn voorbeeldberekeningen uitgevoerd om te kunnen bepalen in wat voor ruimten kerstbomen nog toegelaten kunnen worden zodat mensen bij brand de ruimte veilig kunnen verlaten.

9 9 / 53 3 Kerstbomen 3.1 Meest gebruikte/verkochte kerstbomen in Nederland In Nederland worden de laatste jaren vooral de volgende vier soorten kerstbomen verkocht (bron: diverse tuincentra): Fijnspar ( Picea abies ); Servische spar ( Picea Omorika ); minder naalduitval dan fijnspar; Blauwspar ( Picea pungens Glauca ); beperkte naaldval; Nordman ( Picea Nordmanniana ); zeer weinig naalduitval. Fijnspar Servische spar Blauwspar Nordman Het onderzoek zal zich daarom met name richten op het brandgedrag van deze vier soorten. 3.2 Ontstaan van brand in kerstbomen De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van kerstboombranden in gebouwen/woningen zijn [5,6]: Falende elektrische componenten, zoals niet goed functionerende verlichting, defecte kabelisolatie, etc., waardoor kortsluiting optreedt; Brandstichting door zowel kinderen als volwassenen; Het te dicht bij een heet oppervlak plaatsen van de kerstboom, zoals bijvoorbeeld een open haard. 3.3 Invloedsparameters brandgedrag De belangrijkste parameters die het brandgedrag van kerstbomen beïnvloeden zijn [1]: het vochtgehalte van de naalden; de massa van de boom; het soort boom; de gebruikte ontstekingsbron.

10 10 / 53 Het vochtgehalte van de naalden (en niet van de stam) is de dominante variabele. Deze moet voldoende zijn zowel op het moment van aankoop als gedurende de termijn waarin de boom in een ruimte is geplaatst. Een boom, waarvan het vochtgehalte eenmaal is gedaald tot onder de herstellimiet, zal verder uitdrogen, zelfs als de boom langdurig in het water wordt geplaatst [2]. 3.4 Bomen met kluit Het vochtgehalte van de boom wordt mede bepaald door het gemak waarmee een boom water op kan nemen. Dit is afhankelijk van het soort kluit. Er bestaan verschillende soorten kluiten [13]: Kerstbomen in potten gekweekt: er is geen sprake van afgestoken wortels; de wateropname verloopt gemakkelijk en de kerstbomen behouden makkelijker hun naalden; Kerstbomen met stevige wortelkluit: de wortels worden jaarlijks op de kwekerijen rondom afgestoken. Zo ontstaat er een kort maar stevig wortelgestel met daaromheen zeer veel haarworteltjes die instaan voor een goede wateropname; Kerstbomen met wortelkluit in een zak: de wortelkluit is in een juten doek of in gaas gewikkeld; dit doek/gaas bungelt relatief los om de kluit heen. Dit betekent dat de boom niet jaarlijks rondom af is gestoken en daarom lange hoofdwortels heeft gekregen. Bij het uitsteken kan maar een klein gedeelte van deze hoofdwortels mee worden genomen, en vooral de haarwortels zullen daardoor ontbreken. Hierdoor is het voor de boom moeilijk om voldoende water op te nemen; Kerstbomen met weinig grond eromheen: gelijk kerstbomen met kluit in loshangende zak: slechte mogelijkheden voor wateropname.

11 11 / 53 4 Vochtgehalte van hout 4.1 Vochtgehalte Onder het vochtgehalte van hout wordt doorgaans verstaan: het gewicht aan water dat het hout bevat, uitgedrukt in een percentage van het drooggewicht van hout. Het drooggewicht is het constante gewicht dat verkregen wordt na voldoende lange droging van het hout in een geventileerde oven, bij een temperatuur die even boven het kookpunt van water ligt [15]. In formulevorm: Houtvochtg ehalte Gewicht van het hout drooggewicht = 100% drooggewicht Water kan in hout voorkomen als: Vrij water in de celholten en ruimten tussen de cellen; Gebonden water in de celwanden. Een levende boom bevat beide vormen van water. De celwanden zijn dan geheel met water verzadigd, en de celholten zijn geheel of gedeeltelijk met water gevuld. In de stam is het vochtgehalte niet gelijkmatig verdeeld: in het spinthout zit meer water dan in het kernhout. 4.2 Mogelijkheid tot opnemen van water na kappen Niet in het kader van brandveiligheid, maar wel in het kader van het zolang mogelijk mooi houden van kerstbomen, is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van kerstbomen om water op te nemen. Uit dit onderzoek is het volgende gebleken: Gekapte bomen verliezen continu water via hun naalden. Dit water kan alleen aangevuld worden met water aanwezig in de stam (reserve van de boom), of door middel van opname van water via de wortels/stam wanneer de boom in water wordt geplaatst. Voor alle soorten kerstbomen is er echter een kritische grens: als de boom te droog is geworden, kan ook na plaatsing in water geen water meer worden opgenomen via stam/wortels. In [17] is onderzoek gedaan naar het rehydratie gedrag van de white pine en de norway spruce. Ook hieruit blijkt dat deze bomen volledig kunnen rehydrateren zolang de uitdroging 1 van het houtweefsel een kritische grens niet heeft overschreden. Bij opslag onder winterse omstandigheden worden deze niveaus doorgaans niet bereikt. 4.3 Meting van vochtgehalte van hout Voor het meten van het vochtgehalte van kerstbomen, en dan met name het vochtgehalte van de naalden, zijn nog geen directe meetmethoden beschikbaar/bekend bij de auteurs. Wel bestaan er meters waarmee het vochtgehalte van hout gemeten kan worden. 1 De mate van uitdroging wordt vaak gegeven door het water (aanzuigend) potentieel van het houtweefsel en uitgedrukt als onderdruk t.o.v. vrij en zuiver water; de kritische grens bedraagt ca. 3 tot 4 MPa.

12 12 / 53 De meest bekende houtvochtmeters [16] zijn gebaseerd op het meten van een: elektrische weerstand: elektroden worden in het hout geslagen en de weerstand tussen de elektroden wordt gemeten. De betere apparaten zijn voorzien van een temperatuurscorrectie en een houtsoortcorrectie. diëlektrische constante: werken zonder elektroden; worden tegen het hout aangehouden. Het is belangrijk dat de juiste dichtheid van het hout wordt ingesteld. Deze technieken zijn echter minder geschikt voor het meten van het vochtgehalte van de stam door bijvoorbeeld een gebouwbeheerder of een kerstboomverkoper. Dit komt o.a. door: het vochtgehalte van een kerstboom is veel hoger dan dat van hout, en waarschijnlijk te hoog om met een diëlektrische meter te meten; bij het meten is het belangrijk dat de juiste dichtheid wordt ingesteld, dus men moet de boom herkennen; het is onduidelijk waar precies moet worden gemeten (schors, spinthout of kernhout) en hoe men dit herkent.

13 13 / 53 5 Brandgedrag kerstbomen 5.1 Inleiding In dit hoofdstuk is geïnventariseerd welke invloed de in het vorige hoofdstuk genoemde invloedsfactoren hebben op het brandgedrag van kerstbomen. Dit is gedaan aan de hand van een literatuuronderzoek, waarbij met name is gezocht naar eerder uitgevoerde brandproeven. Na het verzamelen van de informatie is bepaald welke informatie nog ontbreekt voor het opstellen van regels voor het brandveilig plaatsen van een kerstboom. 5.2 Literatuuroverzicht testen Relatie vochtgehalte warmteproductie voor Douglassparren [1] Om Douglassparren te kunnen ontsteken met een kleine vlam moet het vochtgehalte kleiner zijn dan 50-60%. Anders is ontsteking alleen mogelijk met grotere brandende objecten. Voor Douglassparren (gemiddeld gewicht 11 kg, diverse bewateringsprogramma s, 10 dagen bewaard tot aan test) is de volgende relatie afgeleid voor de piek-warmteproductie M per kg boom: q& / massa = e [ kw / kg], waarbij M het vochtgehalte van de naalden is [1]. Vochtgehalte kerstbomen in relatie tot mogelijke ontsteking [2] Een vroege studie (1963) [2] heeft al het belang aangetoond om de stam van de kerstboom continu in water te houden. Zolang het vochtgehalte van de naalden groter is dan 100%, is ontsteking met lucifers niet mogelijk. Wanneer het vochtgehalte kleiner is dan ongeveer 50%, dan kunnen kerstbomen erg makkelijk met lucifers worden aangestoken. Met een vochtgehalte kleiner dan 20% ontstaan er felle branden. Wanneer een grotere ontstekingsbron wordt gebruikt, bijvoorbeeld 0,5 kg aan proppen papier, zal iedere boom gaan branden, ongeacht het vochtgehalte. Ontsteking en warmteproductie van drie soorten: pines, spruces en firs [3] In [3] worden twee testseries beschreven. In de eerste serie wordt onderzocht hoe makkelijk kerstbomen kunnen worden aangestoken. Er worden vier verschillende ontstekingsmechanismen gebruikt, die alle een situatie representeren waarbij een boom per ongeluk wordt ontstoken: een lucifer, een aanstekervlam, een sustained electric arc en een oververhitte draad. Daarnaast worden kerstbomen op vier manieren behandeld: na kappen onmiddellijk in water, gebundeld, gestapeld en gedurende 6 à 7 maanden bewaard in een garage. Er worden drie types kerstbomen gebruikt: pines, spruces en firs. Uit de testen blijkt dat geen van de onderzochte bomen per ongeluk aangestoken kan worden. Zelfs wanneer een prop papier in de boom wordt geplaatst en wordt aangestoken, brandt slechts één boom ( white spruce ) gedurende 94s voordat hij vanzelf weer dooft. In deze eerste serie is tevens voor 11 bomen met behulp van de cone caloriemeter bepaald wat (o.a.) de piek-hrr (piek warmteproductie) is; voor iedere boom is tevens het gewicht, het vochtgehalte en de ontstekingstijd gemeten. 2 De warmteproductie wordt gewoonlijk afgekort als HRR (heat release rate) of RHR (rate of heat release).

14 14 / 53 In de tweede serie [3] is de warmteproductie gemeten met zowel de cone calorimeter als in de room/corner opstelling, waar de ontstekingsbron gevormd werd door 0,5 kg papier met 100 ml methanol. Geteste bomen zijn de white pine, red pine, fraser fir en de balsam fir met hoogtes variërend tussen 1.6 en 1.9m. Met de gekozen ontstekingsbron brandt alleen de red pine niet. Het maximale vermogen gemeten in de room/corner test is 1,3 MW. De eindconclusie van het onderzoek is dat het onwaarschijnlijk is dat per ongeluk (lucifers, kaarsen, oververhitte draad) een hele boom afbrandt. Als echter een brandversneller wordt gebruikt, papier in de boom wordt aangestoken of als drogere bomen worden gebruikt, zullen de resultaten heel anders kunnen zijn. Uit de room/corner resultaten blijkt dat als een boom volledig brandt, er zoveel warmte vrijkomt dat er in een kleine ruimte snel vlamoverslag op kan treden. Brandgedrag gebruikte kerstbomen [4] In 1991 is direct na de kersttijd een onderzoek gedaan met diverse gebruikte kerstbomen [4]. Na inzameling zijn de bomen enkele weken opgeslagen onder kameromstandigheden. Als ontstekingsbron is in eerste instantie gebruik gemaakt van polyester materiaal dat vaak wordt gebruikt als sneeuw onder kerstbomen. Bij de eerste boom ontstond hierdoor echter zo n snelle brand dat bij de andere droge bomen gebruik is gemaakt van een lucifer. Ter vergelijking zijn ook twee verse bomen getest; hierbij is wel gebruik gemaakt van polyester, omdat er met de lucifer geen brand kon worden veroorzaakt. De afmetingen van de testruimte waren 3.66 x 3.05 x 2.44m. De belangrijkste resultaten van het onderzoek waren: De droge kerstbomen konden zeer gemakkelijk aangestoken worden; Eenmaal ontstoken, branden de bomen heel snel. In minder dan 30 s werden temperaturen van ongeveer 800 C in de ruimte gemeten; de piek-warmteproductie varieerde tussen 786 en 1667 kw; De pas gekapte boom kon zowel met de lucifer als met het polyester onder de boom niet worden ontstoken. De rookdetector die in de ruimte was opgehangen reageerde binnen ca. 20 s, maar deze werkte slechts enkele seconden voordat hij smolt. Warmteproductie van scotch pines [5] In 1999 zijn er door NIST testen gedaan op kerstbomen [5] waarbij de nadruk is gelegd op het meten van de warmteproductie van betrekkelijk droge scotch pine bomen. Alle bomen zijn gedurende 3 weken gedroogd in een ruimte met een temperatuur van 23 C en een relatieve vochtigheid van 50 %. Een boom was in deze ruimte in water geplaatst. Als ontstekingsbron is een elektrische lucifer gebruikt; voor de natte boom was dit onvoldoende, hier is gebruik gemaakt van een twintigtal lucifers die elektrisch zijn ontstoken. Het vermogen is gemeten met behulp van de oxygen depletion method 3. De gemeten piek-warmteproductie voor de droge bomen varieert tussen 1,6 MW en 5,2 MW. De natte boom kon niet ontstoken worden. De stralingsfluxen worden gemeten op een afstand van 1,2 meter van de boom. De maximum gemeten stralingsflux is ca. 28 kw/m 2. Ontstekingsgedrag en rookproductie bomen [7] De regionale brandweer Achterhoek heeft in 2003/2004 een onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid van kerstbomen. Doel was inzicht te krijgen in het gemak waarmee 3 De zuurstof depletie methode (onttrokken zuurstof methode) is gebaseerd op de (bijna) vaste relatie tussen verbruikte zuurstof en warmteproductie in een brand (1 kg O 2 13,1 MJ); door meting van de daling van het zuurstofpercentage en het volume van de rook is zo de vrijgekomen energie te bepalen.

15 15 / 53 kerstbomen aangestoken kunnen worden, hoeveel rook ze produceren en of de verstreken periode na kappen veel invloed heeft. De bomen waren opgeslagen in een kamer met huiskamerklimaat. Als ontstekingsbronnen zijn gebruikt een brander die 3 minuten onder de boom is geplaatst (ter simulatie van bijvoorbeeld een omgevallen kaars), en een brander los in de hand (moedwillige brandstichting). Er wordt op 4 momenten getest: 3, 17, 31 en 45 dagen na omzagen/uit de grond halen. De geteste bomen zijn blauwsparren, Nordmannen en fijnsparren. De testen zijn gedaan op onbehandelde bomen en op geïmpregneerde bomen. Hier worden alleen de testresultaten op de onbehandelde bomen beschouwd: 2 fijnsparren zonder kluit, en 2 fijnsparren met kluit. Het ontstekingsgemak, branduitbreiding en rookproductie worden door diverse personen visueel beoordeeld. De factoren worden gecombineerd tot één eindoordeel: fijnspar met kluit: brandrisico gedurende eerste maand gering, ook na 45 dagen nog gering. fijnspar zonder kluit: brandrisico gedurende eerste maand matig, na 45 dagen groot. De fijnspar met kluit was zeer moeilijk te ontsteken (ongeacht beschouwde tijdspanne), er was sprake van langzame branduitbreiding; de boom had weinig tot redelijke rookproductie. Wel vielen er tijdens de testen veel gloeiende naalden op de grond; dit kan resulteren in secundaire branden. De fijnspar zonder kluit was na 17 dagen makkelijk en na 45 dagen extreem makkelijk te ontsteken; de branduitbreiding was gemiddeld na 17 dagen, extreem snel na 45 dagen; er was sprake van een grote rookontwikkeling. Er kwam bovendien veel vliegvuur vrij. Oordeel van de brandweer: boom is onaanvaardbaar risicovol. Brandproeven kerstbomen TNO [8] en [9] Door TNO is bij een tweetal onderzoeken gekeken naar het brandgedrag van kerstbomen. In beide studies is beoordeeld of een met een vlamvertrager behandelde boom zich beter gedraagt dan een onbehandelde boom. Hier zullen alleen de resultaten van de onbehandelde bomen worden weergegeven. Een onderzoek is uitgevoerd in 2002, waarbij drie typen kerstbomen zijn gebruikt: de fijnspar, de blauwspar en de Nordman [8]. De bomen zijn aangeleverd enige tijd na oogst. Vervolgens zijn ze nog enige tijd opgeslagen geweest in de testhal bij TNO bij condities 20 C en 50 % RV. Tussen opslag en testen heeft minimaal 21 dagen gezeten. Tijdens de testen werd een 30 kw gasbrander onder de boom geplaatst. De fijnspar brandt duidelijk feller dan de overige twee, met een hoger vermogen (piekwarmteproductie 538 kw) en een hogere totaal geproduceerde warmte. De piekwarmteproductie van de blauwspar is 98 kw en van de Nordman 145 kw. Alle onbehandelde bomen voldoen aan de eis voor klasse 4 s2 (totale optische rook < 200 m 2 ). Een later TNO onderzoek uit 2004 heeft uitsluitend gekeken naar de blauwspar. Er is één boom zonder behandeling getest: een blauwspar. De bomen zijn wederom geleverd enige tijd na kappen, en opgeslagen bij 23 C en 50 % RV. Tussen tijdstip van aanlevering en testen zit 14 dagen. Als ontstekingsbron is een 30 kw brander gebruikt. Tijdens de test brandde in eerste instantie het deel in en rond de vlammen van de brander snel weg. Later in de test begonnen steeds opnieuw delen van de boom te branden, waarbij uiteindelijke de gehele boom verbrandde. Het gewicht van de boom 4 Rookklassering volgens NEN-EN voor bouwmaterialen. De volledige eisen voor klasse s2 zijn totale rookproductie (TSP) < 200 m 2 en een rookproductie-index (SMOGRA) < 180 m 2 /s 2 ; voor klasse s1 zijn dit respectievelijk TSP < 50 m 2 en SMOGRA < 30 m 2 /s 2.

16 16 / 53 was 7.14 kg bij aanlevering en 5.95 kg bij testen. De piek-warmteproductie is 23.7 kw. De boom voldoet wat betreft rookontwikkeling aan klasse s1 (totale optische rook < 50 m 2 ). Ontstekingsgedrag vs. vochtigheid [11] Het ontstekingsgedrag van kerstbomen wordt vooral bepaald door het vochtgehalte [11]. Het vochtgehalte van een pas gekapte boom varieert tussen 100 en 150 %. Zolang de boom bewaard wordt in een koude omgeving is het vochtverlies relatief klein. Als de boom echter opgeslagen wordt in een warme ruimte en niet voldoende water krijgt, daalt het vochtgehalte snel. Een boom die bekend staat om zijn slechte houdbaarheid is de Douglas fir, die onder droge omstandigheden een vochtverlies van ongeveer 11 % per dag heeft. Er zijn echter ook soorten die onder soortgelijke omstandigheden maar een vochtverlies van 4-6% per dag laten zien. Het Ignition Handbook [11] geeft een aantal testresultaten weer van Chastagner. Deze heeft de brandbaarheid van een aantal onbehandelde soorten bomen onderzocht als functie van het vochtgehalte. Uit dit onderzoek blijkt dat het type boom een grote invloed heeft op de brandbaarheid. Chastagner heeft ook onderzoek gedaan naar het effect van vlamvertragers op de brandbaarheid van kerstbomen. Het blijkt dat de toepassing van vlamvertragers vaak de naalden beschadigt. Daarnaast werd de weerstand tegen ontsteking door de toepassing van de vlamvertrager niet significant groter. Het geven van voldoende water heeft een veel groter effect. Tot slot wordt in [11] geconcludeerd dat alle geteste bomen (zelfs de redelijk natte) aangestoken kunnen worden en volledig opbranden wanneer ze aangestoken worden door brandende pakketjes onder de boom of door een klein stukje brandend speelgoed. Brand kersttakken t Hemeltje in Volendam [14] In 2001 is door TNO onderzoek gedaan naar de omstandigheden tijdens de brand in bar t Hemeltje in Volendam [14]. Een belangrijke parameter in de reconstructie was het vochtgehalte en daarmee het brandgedrag van kersttakken. Het verloop van het vochtgehalte van de kersttakken (afkomstig van abies nobilis) is bepaald, waarbij voor de vochtgehaltes de volgende schaling is gekozen: zoals de takken binnenkwamen is het vochtgehalte 100 genoemd, het eindpunt na droging bij 20 C is 0 genoemd. Resultaten staan in onderstaande grafiek. Verloop vochtgehalte bij verschillende condities 120 Vochtgehalte [%] (0% = droog ref.niveau, 100% = vers) Sample 1 Sample 2 Sample 3 Sample 4 Sample 5 Lucht 20 gr.c Oven 95 gr.c Conditioneerkamer 1, 40 gr.c Conditioneerkamer 2, 40 gr.c Tijd [dagen] Figuur 1: Verloop vochtgehalte kersttakken

17 17 / 53 Daarna is het brandgedrag van zowel droge als natte takken onderzocht. Gebruik is gemaakt van vierkante mandjes van ca. 45x45x45 cm waar ongeveer 2,5 kg takken in gestapeld werden. De takken werden ontstoken met aceton dat in een schaaltje onder het mandje geschoven was. Visueel waren grote verschillen waarneembaar: na ontsteking brandden de droge takken snel en vrijwel volledig op. De verse takken waren moeilijk te ontsteken. Na een eerste vuurtje doofden de takken weer, waarna ze met veel rook bleven doorgloeien, tot, na enige tijd, het vuur weer ontbrandde. Dit herhaalde zich totdat alle takken verbrand waren. Figuur 2: Warmteproductie van verse en droge kersttakken Een omslag in het brandgedrag bleek plaats te vinden na het verlies van ca. 50% van het aanwezige vocht. Daaronder brandt het materiaal in een keer volledig af, daarboven vertoont het materiaal aan/uit gedrag. Bij een verdere afname van het vocht neemt de piek in de warmteproductie nog wel toe; het tijdstip van optreden van de piek verandert niet meer. 5.3 Samenvatting aanwezige informatie Een tiental testrapporten is bekeken. Uit deze rapporten blijkt dat de manieren waarop naar het brandgedrag van kerstbomen is gekeken erg divers is. Testen zijn uitgevoerd met: Verschillende typen bomen (in totaal meer dan 10 verschillende soorten), waaronder onder andere de fijnspar, de blauwspar en de Nordman. Verschillende condities van de boom, waaronder vochtgehalte en wel/niet aanwezig zijn van een kluit: het vochtgehalte (indien bekend en gerapporteerd) varieerde tussen 6 en ca. 180 %. In een aantal gevallen is onbekend hoe de boom na kappen of uitgraven is behandeld. Verschillende ontstekingsmethoden, waaronder bijvoorbeeld met een (al dan niet elektrische) lucifer, een brander, of ontsteking met behulp van brandende polyester matten.

18 18 / 53 Verschillende meet/beoordelingsmethoden: bijvoorbeeld alleen visueel, full scale, room/corner of met cone calorimeter. Verschillende gemeten/beoordeelde eigenschappen: gemeten zijn bijvoorbeeld het vrijkomende vermogen, de rookproductie en in een enkel geval ook de hoeveelheid straling. Door de grote verscheidenheid in de uitgevoerde onderzoeken, en het ontbreken van informatie in vrijwel alle gevallen, is het lastig algemene conclusies uit de gevonden informatie te trekken. Ruwweg wordt echter het volgende gezien: Ontstekingsgedrag boom Droge kerstbomen kunnen met iedere ontstekingsbron zeer eenvoudig aan worden gestoken. Versere kerstbomen daarentegen zijn niet met lucifers aan te steken (ruwweg > 50% vocht). Met behulp van een brander of door middel van een grote prop papier (ca. 0,5 kg) in een boom kunnen vrijwel alle bomen (de heel verse uitgezonderd) aangestoken worden. Het soort boom heeft een belangrijke invloed. Brandontwikkeling (vermogen en rookontwikkeling) Voor verse bomen geldt dat, indien ze aangestoken kunnen worden, er in testen op volle schaal lage vermogens worden gemeten (< 100 kw). Voor droge bomen worden op volle schaal vermogens gemeten tussen 800 en 4300 kw. Slechts in enkele gevallen is een vermogenscurve gemeten. Enkele daarvan zijn samengevat in onderstaande grafiek. Vermogen [kw] Noble pine A-1.9m Noble pine B-1.6m Douglas fir A-2.2m Douglas fir B-2.1m Fijnspar 2-2.5m Blauwspar 2-2.5m Nordman 2-2.5m Tijd [s] Figuur 3: Warmteproductie (ofwel vermogen) van kerstbomen Droge bomen laten een (erg) snelle brandontwikkeling zien. Bij verse bomen dooft de brand in een groot aantal gevallen. Er zijn relatief veel minder kwantitatieve data beschikbaar over de rookontwikkeling.

19 19 / 53

20 20 / 53 Invloed van de condities van de boom Uit alle onderzoeken blijkt dat het vochtgehalte van de boom van doorslaggevend belang is. Dit vochtgehalte wordt onder andere beïnvloed door de manier waarop de bomen worden behandeld na kappen / uitgraven. Ook worden er verschillen gevonden tussen diverse soorten bomen. De fijnspar staat bekend als een relatief brandgevaarlijke boom. Echter wanneer deze met kluit wordt toegepast, dan is het brandgevaar volgens één van de onderzoeken kleiner. 5.4 Ontbrekende informatie Om eenduidige regels op te kunnen stellen voor het brandveilig plaatsen van kerstbomen ontbreekt met name de volgende informatie: Verloop van het vochtgehalte van de naalden in de tijd vanaf het moment van kappen/uitgraven; Verband tussen het vochtgehalte van de stam en het vochtgehalte van de naalden van een kerstbom; Relatie tussen vochtgehalte en ontstekingsgemak, vrijkomend vermogen en rookproductie. Dit met name voor de in Nederland veel gebruikte kerstbomen: de fijnspar, Servische spar, de blauwspar en de Nordman. 5.5 Aanvullen van ontbrekende informatie De in de vorige paragraaf beschreven ontbrekende informatie kan met behulp van testen bepaald worden. In het laboratorium van Efectis Nederland in Rijswijk kan het vochtgehalte worden bepaald en kunnen brandproeven worden uitgevoerd waarbij het vrijkomende vermogen kan worden gemeten. Een testserie bevat idealiter diverse soorten bomen, zowel met als zonder kluit en zowel met als zonder voldoende water. De bomen dienen direct na uitgraven/kappen in de conditioneerruimte geplaatst te worden. Gedurende vier weken wordt iedere week getracht de bomen te ontsteken met een vooraf gekozen ontstekingsbron (bijvoorbeeld een kleine brander, vermogen 10 tot 30 kw); voorafgaande aan de test wordt het vochtgehalte bepaald. De testen moeten worden uitgevoerd voor de bomen die in Nederland veelal gebruikt worden. Bij afsluiting van dit literatuuronderzoek (juli 2005), was het niet mogelijk om deze testen uit te voeren. De bomen zitten in dat seizoen in een groeifase, waardoor de sapstroom naar de nieuwe naalden verhoogd is. Bomen gekapt in dat seizoen zouden veel sneller uitdrogen dan in de wintertijd gekapte bomen.

21 21 / 53 6 Richtlijnen 6.1 Binnenlandse richtlijnen Talloze gemeenten hebben op hun websites richtlijnen staan voor de toepassing van natuurlijke kerstbomen. In het algemeen staat in al deze voorschriften het volgende: Kerstbomen zijn niet toegestaan in ruimten: o Waarbij het vloeroppervlak per persoon kleiner is dan 1,3 m 2 o In vluchtroutes, zoals gangen, doorgangen en trappenhuizen o Bij (nood)uitgangen. In overige ruimten zijn kerstbomen alleen toegestaan onder de volgende voorwaarden: o Clusters van meerdere kerstbomen in een ruimte zijn niet toegestaan; uitzondering: grote en hoge ruimtes: toepassen van meerdere bomen toegestaan indien de onderlinge afstand tussen de bomen > 1,5 maal de hoogte van de grootste boom. o Kerstboom mag vluchtwegen en (nood)uitgangen niet versperren: afstand tussen boom en uitgang minimaal 1,5 x hoogte boom. o Kerstboom niet plaatsen voor blusmiddelen, meterkasten, brandmeld- of andere schakel- en bedieningspanelen. o Zorg ervoor dat boom niet kan omvallen. o Plaats kerstboom niet te dicht bij gordijnen of makkelijk brandbare spullen. Over het toestaan van bomen met en zonder kluit en het wel/niet impregneren zijn de meningen verdeeld. Er komen ruwweg drie varianten voor: Alleen een boom met kluit is toegestaan; houd de aarde goed vochtig. Elke kerstboom moet geïmpregneerd worden. Ook een boom met kluit. (Elke kerstboom is een vorm van versiering en dient dus geïmpregneerd te worden.) Plaats een natuurlijke kerstboom altijd met kluit en voorzie deze dagelijks van voldoende water om uitdrogen te voorkomen. Elke kerstboom is een vorm van versiering en dient dus geïmpregneerd te worden. Andere gevonden voorschriften m.b.t. kluit en impregneren zijn: indien een kerstboom niet langer dan 1 maand staat en beperkt wordt toegepast: o Nordman: met en zonder kluit, impregneren niet noodzakelijk; o Fijnspar: met kluit, regelmatig water geven, impregneren niet noodzakelijk; o Fijnspar: zonder kluit: impregneren noodzakelijk. 6.2 Buitenlandse richtlijnen Door US Consumer Product Safety Commissio (CPSC) zijn o.a. richtlijnen opgesteld voor het gebruik van natuurlijke kerstbomen. In deze richtlijn staat o.a. [10]: Verse bomen blijven langer groen en vormen een minder groot brandgevaar. Check op versheid door: o Boom is groen; o Naalden zijn moeilijk van de boom te plukken; o Wanneer de naalden tussen je vingers gebogen worden, breken ze niet; o Aan uiteinde stam is hars aanwezig;

22 22 / 53 o Bij schudden mogen er niet te veel naalden afvallen. Houd bomen verwijderd van open haarden, radiatoren en andere warmtebronnen. Zaag het onderste deel van de stam voor een betere wateropname. Plaats boom in standaard die voortdurend met water is gevuld. Plaats boom niet in vluchtwegen of voor uitgangen. Deze richtlijnen zijn vergelijkbaar met andere op internet te vinden Engelse en Amerikaanse richtlijnen. In sommige Engelse checklists/richtlijnen worden soms specifiekere tips gegeven met betrekking tot het voorkomen van uitdrogen: de kerstboomstandaard moet ten minste 1 gallon (1 UK gallon = liter) water bevatten en moet minstens iedere twee dagen opnieuw bijgevuld worden. De basis van veel informatie op gebied van vochtigheid en brandbaarheid van kerstbomen is onderzoek uitgevoerd door G. Chastagner (Professor Plant Pathology, Washington State University, Puyallup Research and Extension Center). Zijn tips voor kiezen/gebruik van bomen tijdens kersttijd zijn [12]: Tik bij het selecteren van een boom altijd een aantal keer met de onderkant van de stam op de grond. Hierbij mogen nauwelijks groene naalden op de grond vallen (het is wel logisch dat een klein aantal bruine naalden eruit valt). Zaag thuis direct een deel van de onderkant van de stam af ( quarter inch ) en plaats de boom direct daarna in water. Hierbij is het belangrijk om de stam recht af te zagen. Het afschuinen van de boom om hem beter in de standaard te laten passen heeft een nadelige invloed op de wateropname. Maak gebruik van een kerstboomstandaard waarin voldoende water kan worden gegoten. Vuistregel: in de standaard moet ruimte zijn voor ongeveer 1 liter water per 2,5 cm stamdiameter ( 1 gallon of water per day for a 4-inch diameter tree trunk ). Houd voldoende afstand tussen de boom en warmtebronnen, zoals verwarming, open haard en direct zonlicht. Plaatsing te dicht bij warmtebronnen versnelt de uitdroging van de boom. Geef de boom iedere dag voldoende water; het toevoegen van additieven aan het water heeft doorgaans een slechte invloed. Verwijder de boom als hij droog wordt zo snel mogelijk uit het huis.

23 23 / 53 7 Regels op basis van de literatuur 7.1 Aankoop Uit het literatuuronderzoek blijkt dat de brandveiligheid van een kerstboom in belangrijke mate wordt bepaald door het vochtgehalte van de boom. Een droge kerstboom kan bijvoorbeeld met een lucifer of kaars zeer eenvoudig worden aangestoken; bij een verse boom zullen bij ontsteking met een lucifer alleen enkele naalden vlam vatten, die daarna weer vanzelf doven. Bij grotere ontstekingsbronnen als een flinke prop brandend papier van ongeveer 0,5 kg branden vrijwel alle bomen. Wanneer een kerstboom wordt geplaatst, is het dus belangrijk om het vochtgehalte van de boom op peil te houden. Daarnaast is het verstandig om de boom op een dusdanige wijze te plaatsen dat, indien toch brand ontstaat, er zo min mogelijk gevaar voor aanwezige personen ontstaat. De vele adviezen en richtlijnen in de literatuur zijn niet allemaal te combineren (en dit lijkt ons ook niet wenselijk). Daarnaast zijn diverse regels op verschillende manieren interpreteerbaar. Voor de onderstaande set regels is daarom een selectie gemaakt uit de in de literatuur gevonden regels, en zijn de regels waar mogelijk meetbaar gemaakt. Om te bepalen of een boom op het moment van aankoop nog voldoende vocht bevat, kan de volgende controle worden uitgevoerd: Wanneer met de onderkant van de stam van de boom een aantal keer met de onderkant van de stam op de grond mogen nauwelijks groene naalden op de grond vallen (het is wel logisch dat een klein aantal bruine naalden eruit valt). 7.2 Verzorging Na de aankoop van de kerstboom moet het vochtgehalte op peil worden gehouden door een goede verzorging. De volgende regels zijn daarbij aan te houden: Koop bij voorkeur een boom met een grote kluit met haarwortels en met veel aarde er nog omheen. Indien dit niet mogelijk is, kan ook een boom zonder kluit worden aangeschaft. Zaag in dat laatste geval eerst minimaal 3 cm van de onderkant stam af voordat de boom in een houder wordt geplaatst. Hierbij is het belangrijk om de stam recht af te zagen. Het afschuinen van de boom om hem beter in de standaard te laten passen heeft een nadelige invloed op de wateropname. Gebruik voor bomen zonder kluit een houder die ruim voldoende water kan bevatten; richtlijn: 1 liter per 2,5 cm stam dikte. Geef de boom bij voorkeur dagelijks, maar in ieder geval iedere drie dagen, ruim voldoende water. Zorg ervoor dat de kluit steeds vochtig aanvoelt, of (bij een boom zonder kluit) dat de onderste 5 cm van de stam continu in het water staat. 7.3 Plaats van een kerstboom Bij het plaatsen van een kerstboom gelden de volgende regels:

24 24 / 53 Plaats de stam van de boom op minimaal 1,5 x de boomlengte afstand van (nood)uitgangen. Indien de boom op een tafel of iets dergelijks is geplaatst moet deze lengte bij de boomlengte worden opgeteld. Plaats in een ruimte met één uitgang de stam van de boom op minimaal 3 x de boomlengte afstand van de uitgang. Houd, bij het plaatsen van meerdere kerstbomen in één ruimte, een afstand tussen de stammen van de bomen van minimaal 1,5 x de boomlengte van de langste boom. Plaats geen bomen in vluchtroutes zoals gangen en doorgangen van trappenhuizen. Plaats de stam van een boom op minimaal 1,5 x de boomlengte afstand van blusmiddelen of bedieningspanelen voor de brandmeldinstallatie. Houd, om snelle uitdroging te voorkomen, minimaal 1 m afstand aan tussen alle delen van de boom en verwarmings-radiatoren. Houd, om ontsteking te voorkomen, minimaal 2 m afstand aan tussen alle delen van de boom en een open haard. Indien de boom, ondanks de verzorgingsvoorschriften, toch grote hoeveelheden naalden verliest of bruin wordt, verwijder hem dan onmiddellijk uit de ruimte. 7.4 Versiering van de boom Let bij het aanbrengen van de versiering in een boom op de volgende zaken: Gebruik geen echte kaarsjes, ook niet indien voldoende blusmiddelen bij de hand zijn. Ontbranding van een boom kan zo snel gaan, dat het blussen van de boom niet meer mogelijk is. Plaats geen kaarsen binnen een afstand van 2 m van enig deel van de boom. Gebruik geen verlichting met beschadigde bedrading of waarvan één of meer lampjes niet meer branden. Schakel de kerstboomverlichting s nachts en bij afwezigheid altijd uit. Gebruik bij voorkeur aluminium of glazen versieringen. Indien brandbare versieringen worden gebruikt, mag per boom maximaal 100 g brandbare versiering per meter boomlengte aanwezig zijn.

25 25 / 53 Deel 2: Brandproeven

26 26 / 53 8 Inleiding 8.1 Probleembeschrijving In deel 1 is door middel van een literatuuronderzoek informatie over de brandveiligheid van kerstbomen verzameld. Hierbij is niet voldoende informatie gevonden over de relatie tussen het vochtgehalte, de tijdsduur na plaatsing van de bomen in een huiskamer en het brandvermogen, om gedetailleerde richtlijnen op te kunnen stellen. In november/december 2005 zijn daarom door Efectis Nederland een aantal brandproeven uitgevoerd met verschillende soorten bomen die gedurende een periode van 2 tot 5 weken na levering onder huiskameromstandigheden zijn opgesteld. 8.2 Doelstelling 8.3 Aanpak 8.4 Inhoud Het doel van de brandproeven is het bepalen van het verband tussen de tijd dat bomen onder huiskameromstandigheden geplaatst zijn, het vochtgehalte en het brandvermogen. De gemeten vermogens worden daarna gebruikt om via berekeningen te bepalen in welke ruimten kerstbomen (vanwege de brandveiligheid) veilig kunnen worden geplaatst. Om het verband tussen vochtigheid, tijdsduur na plaatsing en brandvermogen te bepalen zijn drie soorten metingen uitgevoerd: metingen waarbij de gehele kerstboom met een vaste ontstekingsbron is aangestoken en waarbij de gewichtsafname en de vrijkomende straling worden gemeten; referentiemetingen waarbij het vermogen van een kleine hoeveelheid takken en naalden is bepaald; metingen van het vochtgehalte van naalden en takken. In hoofdstuk 10 is eerst toegelicht welke bomen, onstekingsbronnen, en tijdschema s bij de brandproeven en vochtmetingen zijn gebruikt. In hoofdstuk 11 zijn de referentievermogensmetingen beschreven. Daarna zijn in de hoofdstukken 12 en 13 de opzet en de resultaten van de brandproeven met de gehele kerstbomen beschreven. In hoofdstuk 14 zijn de resultaten van de vochtmetingen weergegeven. In hoofdstuk 15 zijn met behulp van de uitkomsten van de brandproeven enkele berekeningen uitgevoerd om de condities in een ruimte met een brandende kerstboom te bepalen. In hoofdstuk 16 zijn tenslotte op basis van de informatie verkregen uit de proeven en berekeningen een aantal regels gegeven voor het brandveilig gebruik van kerstbomen.

27 27 / 53 9 Brandproeven en vochtmetingen 9.1 Bomen De brandproeven zijn uitgevoerd met de drie in Nederland meest verkochte soorten bomen: de Nordman, de blauwspar en de fijnspar. Volgens opgave van de leverancier waren de wortels jaarlijks op de kwekerijen rondom afgestoken. De bomen zijn geleverd op 16 november en uiterlijk in de week hiervoor gekapt. Na kappen zijn ze in de buitenlucht opgeslagen. De lengte van de bomen varieert tussen de ca. 1,5 en 2,2 meter, met een gemiddelde van 1,8 meter. In het algemeen zijn de gebruikte Nordmannen het grootst; de blauwsparren en fijnsparren met kluit zijn in het algemeen het kleinst. Het was niet mogelijk om bomen te bestellen die alle exact dezelfde lengte en dezelfde diameter hadden. De bomen zijn voor de metingen gewogen en opgemeten; de resultaten hiervan zijn weergegeven in de onderstaande grafiek en in Tabel Diameter [cm] Nordman met kluit Nordman zonder kluit Blauw spar met kluit Blauw spar zonder kluit Fijnspar met klut Fijnspar zonder kluit Lengte [cm] Figuur 4: Afmetingen gebruikte kerstbomen 9.2 Water Bij de testen zijn zowel bomen met kluit als bomen zonder kluit getest. Aan alle bomen, met uitzondering van drie (droge) controlebomen, is voldoende water gegeven. Dit is op de volgende wijze gerealiseerd: De bomen zonder kluit zijn in een standaard geplaatst met een waterreservoir. Dit reservoir is eenmaal per week bijgevuld, zodat de onderste centimeters van de stam van de bomen continu onder water hebben gestaan (dit is dagelijks gecontroleerd, met uitzondering van de weekenden); De bomen met kluit zijn in tuinaarde geplaatst; ook deze bomen hebben eenmaal per week zoveel water gekregen dat het zand voortdurend vochtig bleef (dit is dagelijks gecontroleerd, met uitzondering van de weekenden).

28 28 / 53 De drie controlebomen (een Nordman, een blauwspar en een fijnspar) zijn bomen zonder kluit. Deze hebben na ontvangst van de bomen geen water gekregen. 9.3 Ontstekingsbron De ontstekingsbron is mede bepalend voor het brandgedrag van een boom. Een grotere ontstekingsbron zal immers sneller leiden tot ontsteking en tot uitbreiding van de brand binnen de boom. Bij dit onderzoek is gekozen voor ontsteking met een gasbedbrander met een vermogen van ca. 15 kw. Dit komt overeen met een kleine prullenbakbrand. 9.4 Tijdsperiode In het algemeen zal een kerstboom gedurende een beperkt aantal weken in een ruimte blijven staan. De kerstbomen zijn derhalve getest tussen 2 en 5 weken na ontvangst van de bomen en opstelling in de ruimte. De bomen zijn geleverd op 16 november. De controlebomen, die geen water hebben gekregen, zijn pas voor het eerst drie weken na levering beproefd; de verwachting was dat de bomen eerder nog zo nat zouden zijn, dat de brand zich niet snel door de bomen zou uitbreiden. 9.5 Testschema brandproeven De brandproeven zijn uitgevoerd aan de hand van het schema op de volgende pagina. In principe zijn alle bomen slechts bij één brandproef gebruikt, ook als ze slechts weinig / aan één zijde gebrand hebben. Alleen de droge Nordman is na de eerste test nogmaals beproefd, omdat deze de enige beschikbare droge Nordman was (en slechts aan één zijde heeft gebrand). Het testschema voor de brandproeven is weergegeven in Tabel 1 op de volgende pagina. De brandproeven zijn beschreven in de hoofdstukken 14 en Testschema vochtmetingen Vanaf het moment van levering is iedere maandag en donderdag het vochtgehalte van zowel de naalden als de takken bepaald. De uitvoering van de vochtmetingen en de resultaten zijn beschreven in hoofdstuk 12.

29 29 / 53 Test aantal weken na levering Soort boom Type boom Water gegeven Hoogte [cm] Diameter [m] Gewicht [kg] 2 weken Nordman Kluit Ja weken Blauwspar Kluit Ja weken Fijnspar Kluit Ja weken Nordman Zonder kluit Ja weken Blauwspar Zonder kluit Ja weken Fijnspar Zonder kluit Ja weken Nordman Kluit Ja weken Blauwspar Kluit Ja weken Fijnspar Kluit Ja weken Nordman Zonder kluit Ja weken Blauwspar Zonder kluit Ja weken Fijnspar Zonder kluit Ja weken Nordman Droog Nee weken Blauwspar Droog Nee weken Fijnspar Droog Nee weken Nordman Kluit Ja weken Blauwspar Kluit Ja weken Fijnspar Kluit Ja weken Nordman Zonder kluit Ja weken Blauwspar Zonder kluit Ja weken Fijnspar Zonder kluit Ja weken Nordman Droog Nee weken Nordman Kluit Ja weken Blauwspar Kluit Ja weken Fijnspar Kluit Ja weken Nordman Zonder kluit Ja weken Blauwspar Zonder kluit Ja weken Fijnspar Zonder kluit Ja Tabel 1: Testschema kerstbomen

Echte kerstbomen in openbare ruimten. Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen

Echte kerstbomen in openbare ruimten. Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen Echte kerstbomen in openbare ruimten Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen 1 2 Kerstbomen in openbare ruimten, kan dat wel en hoe groot mogen deze dan zijn? Deze discussie duikt elk najaar

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

Uitbreiding van het toepassingsgebied van het Rockfon Sonar systeemplafond in vloerplafond constructies

Uitbreiding van het toepassingsgebied van het Rockfon Sonar systeemplafond in vloerplafond constructies Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2007-Efectis-R0870 Uitbreiding van het toepassingsgebied van het Rockfon Sonar systeemplafond in vloerplafond constructies Efectis Nederland BV Centrum voor

Nadere informatie

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0085 Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0712 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Nadere informatie

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0833 Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Nadere informatie

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt.

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. H. Uitslag Postbus 98 7240 AB LOCHEM Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0749 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem Efectis Nederland

Nadere informatie

De beoordeelde kozijn-varianten zijn weergegeven op de tekeningen in de bijlage bij deze brief.

De beoordeelde kozijn-varianten zijn weergegeven op de tekeningen in de bijlage bij deze brief. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Reineardt Deuren B.V. T.a.v. dhr. H. Schabbink Nijverheidsstraat 1 7482 GZ HAAKSBERGEN 7482GZ1 Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT. Geachte heer Kuiper,

Efectis Nederland BV. Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT. Geachte heer Kuiper, Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5 Postbus

Nadere informatie

Verder hebt u nog gevraagd op er op de profielen eventueel een strook Jessup 7500 Serie Glo Brite mag worden aangebracht.

Verder hebt u nog gevraagd op er op de profielen eventueel een strook Jessup 7500 Serie Glo Brite mag worden aangebracht. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Alprokon Aluminium t.a.v. dhr. H. van Herpen Postbus 1160 2990 CA Barendrecht 2990CA1160 Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0508 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur- /kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0592 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen met RPI-J Schuimband Rapportnummer

Nadere informatie

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0084 [Rev. 3] Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

EINDRAPPORT KERSTBOMENTEST 2003 / 2004

EINDRAPPORT KERSTBOMENTEST 2003 / 2004 EINDRAPPORT KERSTBOMENTEST 2003 / 2004 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 3 2 DE TESTEN 4 2.1 UITVOERING 4 2.2 TESTCONDITIES 4 2.3 GETESTE BOMEN 4 2.4 TESTVOLGORDE 5 3 MEETRESULTATEN 6 3.1 BEOOGDE MEETRESULTATEN

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring WN DORDRECHT. Geachte heer Zilverschoon,

Efectis Nederland BV. Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring WN DORDRECHT. Geachte heer Zilverschoon, Efectis Nederland BV Return address: P.O. Box 19, 228 CB Rijswijk, The Netherlands Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring 57 3315 WN DORDRECHT Efectis Nederland BV Centre for Fire Safety

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053

GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053 GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053 1. Productomschrijving: De Wolff V1-D4 vochtmeter is een niet-destructieve vochtmeter voor het meten van diverse ondergronden zoals beton, dekvloeren,

Nadere informatie

VI-D4 Beton Vochtmeter

VI-D4 Beton Vochtmeter VI-D4 Beton Vochtmeter PRODUCTBESCHRIJVING De Caisson VI-D4 vochtmeter is een niet-destructieve vochtmeter voor het meten van diverse ondergronden zoals beton, dekvloeren, gips etc. Door middel van het

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren

De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren Bert Nieuwenhuizen (BBN), Jacques Mertens (Peutz), Gisela van Blokland (NEN) Inleiding Dit artikel geeft een korte beschrijving van de wijze waarop de normcommissie

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN :2005 van doorvoeringen met de FP Wall Outlet

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN :2005 van doorvoeringen met de FP Wall Outlet P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN 1366-3:2005 van doorvoeringen

Nadere informatie

ISOCAB Treurnietstraat 10 B-8531 HARELBEKE (Bavikhove) België

ISOCAB Treurnietstraat 10 B-8531 HARELBEKE (Bavikhove) België Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2007-Efectis-R0746 [Rev. 1] Brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van onbelaste scheidingswanden, vloer-/plafonden dakconstructies, opgebouwd uit sandwichpanelen,

Nadere informatie

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 58 4200 AB GORINCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnummer ENL-14-001109 Rookwerendheid

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Onderwerp Beoordeling brandwerendheid onderdorpelconstructie, type Easy-Ent Flex-Door

Onderwerp Beoordeling brandwerendheid onderdorpelconstructie, type Easy-Ent Flex-Door Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWJK Kegro Deuren BV. T.a.v. de heer J. Lückers Postbus 94 6560 AB Groesbeek Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO 17 brandveiligheids INFO Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Ook

Nadere informatie

Brandbare Meubel-dag. Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van. Even voorstellen. 22 maart 2018

Brandbare Meubel-dag. Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van. Even voorstellen. 22 maart 2018 Brandbare Meubel-dag Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van 22 februari 2018 Even voorstellen - Peutz?? - niet alleen adviesbureau maar ook laboratoria: - brandveiligheid,

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding 259 petroleum-ruimteverwarmingstoestel Met dubbele tank voor extra veiligheid 1-1 EIGENSCHAPPEN: 1. Door de dubbele brandstoftank is gewaarborgd dat geen brandstof kan uitlopen, ook

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com tremco illbruck Productie BV T.a.v. dhr. F. Hendrikse Vlietskade 1032 4241 WC ARKEL Onze referentie

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

NATUURBRANDBESTRIJDING

NATUURBRANDBESTRIJDING NATUURBRANDBESTRIJDING 99 NATUURBRANDBESTRIJDING 100 Onderzoek effectief bluswaterverbruik A.D. Lemaire & J. Bienefelt( Efectis NL) Deelprojectgroep Effectief waterverbruik : J. Krol (VRU) C. Kok (VNOG),

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Vochtsensor zelf maken

Vochtsensor zelf maken Vochtsensor zelf maken Een vochtsensor bestaat uit twee goed geleidende metalen staafjes (meetpennen) die in serie geschakeld zijn met een 1½ Volt batterij en de meetpennen van een digitale multimeter.

Nadere informatie

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2: 2007

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2: 2007 CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2: 2007 Klant: Reynaers Aluminium NV/SA Oude Liersebaan 266 B 2570 Duffel België Afgegeven door: Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Ing. D. Bos en Dr. Ir. A. Veerman Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV PPO 5154708 2003 Wageningen,

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 CB Rijswijk www.efectis.nl T 015 276 3480 F 015 276

Nadere informatie

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com CLASSIFICATION REACTIE BIJ BRAND VOLGENS EN 13501-1:2007+A1:2009 Classificatierapport nr.

Nadere informatie

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER VERWARMEN MET SFEER 01 Inhoud 1/2 Kachelbouw varianten Warme lucht kachel Warme lucht met massa op de kachel Warme lucht met massa naast de kachel Warme lucht kachel hypocaust Massa kachel, systeemkachel,

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2012-Efectis-R9383 Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland

Nadere informatie

Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN : 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen

Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN : 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2007-Efectis-R0762[rev.1] Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN 1364-1: 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. B. Eeftink Postbus 98 7240 AB LOCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnr. ENL-18-000955

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Vari-Stepp T.a.v. dhr. L. Damen Postbus 111 5370 AC RAVESTEIN Onze referentie Bleiswijk, 4 augustus

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Vleugelboot 22 3991 CL HOUTEN Boerhaavelaan 40 2713 H ZOETERMEER Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE tweede voorbeeldtentamen CCVN tijd : 3 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 2) Iedere opgave dient op een afzonderlijk

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

7.0 BRANDVEILIGHEID BRANDVEILIGHEID VAN FLEXIBELE SLANGEN INLEIDING

7.0 BRANDVEILIGHEID BRANDVEILIGHEID VAN FLEXIBELE SLANGEN INLEIDING BRANDVEILIGHEID VAN FLEXIBELE SLANGEN. 7.1. INLEIDING Waarom is de brandveiligheid van een slang zo belangrijk? Een luchtkanaalsysteem wordt gebruikt voor de verspreiding van lucht door een gebouw. Dit

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA TNO-rapport 2004-CVB-R0281 Bepaling van de brandwerendheid volgens NEN- EN 1634-1:2001 in samenhang met NEN 6069: 2001 van een brandwerend scherm voorzien van een doek; type BD 30 Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Brand in huis Overleven of overlijden

Brand in huis Overleven of overlijden Brand in huis Overleven of overlijden mei 2012 Jan Linssen Branddoden in Nederland Totaal Woonfuncties Overige 2001 50 32 18 2002 64 58 6 2003 63 56 7 2004 47 45 2 2005 74 56 18 2006 48 45 3 2007 36 35

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie

Witte Dakcoating Höften Strakschilders

Witte Dakcoating Höften Strakschilders Witte Dakcoating Höften Strakschilders Eindrapport In opdracht van: Enschede, 25 mei 2012 Avante Consultancy www.avanteconsultancy.nl Colofon Opdrachtgever Pioneering Mevr. J. Bults M.H. Tromplaan 28 7513

Nadere informatie

Vochtsensor zelf maken

Vochtsensor zelf maken Vochtsensor zelf maken Een vochtsensor bestaat uit twee goed geleidende metalen staafjes (meetpennen) die in serie geschakeld zijn met een 1½ Volt batterij en de meetpennen van een digitale multimeter.

Nadere informatie

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper

De vlamverdeler. Je hebt nodig: 1 brander met aansteker 1 gaasje 1 lucifer 1 knijper Naam:. De vlamverdeler. Klas: De Engelsman Humphry Davy ontwierp in 1815 een mijn-werkers-lamp. Om de vlam maakte hij een koperen gaasje, dat de warmte afvoerde. Het gas buiten de lamp kon hierdoor nooit

Nadere informatie

December preventietips

December preventietips December preventietips De maand december brengt extra risico s en gevaren met zich mee. In dit overzicht wijzen wij u op enkele van deze gevaren en geven wij tips en adviezen om schade te voorkomen. Door

Nadere informatie

Wateropnamecapaciteit

Wateropnamecapaciteit Wateropnamecapaciteit Bob Mats is sinds 1989 actief in de verkoop, ontwikkeling en productie van binnen en buitenmatten met en zonder logo. Door het ontwikkelen van producten hebben wij veel kennis opgedaan

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden.

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden. Vertaling Les 8 augustus 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Een jonge sequoia opgegroeid tussen de as van een bosbrand en een jonge sequoia in een pot.

Een jonge sequoia opgegroeid tussen de as van een bosbrand en een jonge sequoia in een pot. Hoofdstuk 8. De levensloop van de Sequoia gigantea: van zaadje tot reuzenboom Niet elk zaadje dat uit de kegel valt ontkiemt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van de zaadjes die in een groene

Nadere informatie

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander AAN de slag 1.1 de bunsenbrander ORiËNTEREN De bunsenbrander werd rond 1855 uitgevonden door professor Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899) uit Heidelberg. De uitvinding diende vooral om een stabiele warmtebron

Nadere informatie

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden

Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Houtoogst in relatie tot nutriëntenvoorraden in bossen op droge zandgronden Anjo de Jong, Wim de Vries, Hans Kros and Joop Spijker Inhoud Achtergrond: zorg over verarming van de bodem door oogst tak- en

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. B. Eeftink Postbus 98 7240 AB LOCHEM. Geachte heer Eeftink,

Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. B. Eeftink Postbus 98 7240 AB LOCHEM. Geachte heer Eeftink, Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 554, 2665 ZN BLEISWIJK Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. B. Eeftink Postbus 98 7240 AB LOCHEM Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Brandpuntlaan

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

Werken met acetyleenflessen.

Werken met acetyleenflessen. Werken met acetyleenflessen. Gelukkig komt het in ons land maar weinig voor, dat met acetyleen gevulde flessen aan vuur worden blootgesteld. Maar bijna altijd leidt zo n situatie bij de gebruiker tot een

Nadere informatie

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL.

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL. Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren.

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. 1 Meten en verwerken 1.1 Meten Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. Grootheden/eenheden Een

Nadere informatie

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO VERBRANDINGSPRINCIPE STOKEN MET COMFORT Hout vullen, aansteken en al het andere verloopt automatisch. De grote verbrandingsruimte zorgt voor een lange verbrandingsduur.

Nadere informatie

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT ATRIA EN HET BOUWBESLUIT Veiligheidsregio Haaglanden 11-09-2006 Inleiding Onder een atrium wordt verstaan een wel of niet besloten ruimte welke zich over een aantal verdiepingen uitstrekt. Deze vorm van

Nadere informatie

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014 WWW.TECHGROW.NL TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING De CO 2 -generator wordt gebruikt om de CO 2 -waarde op niveau te houden. WAARSCHUWING De CO 2 -generator werkt

Nadere informatie

RAPPORTAGE BOOMVEILIGHEID

RAPPORTAGE BOOMVEILIGHEID RAPPORTAGE BOOMVEILIGHEID t.b.v. FREULESPOOR DIEPENHEIM Adviseur Henk Jansen I 07-07-2014 2 RAPPORTAGE BOOMVEILIGHEID. DIEPENHEIM. 07-07-2014 RAPPORTAGE BOOMVEILIGHEID T.B.V. FREULESPOOR DIEPENHEIM Henk

Nadere informatie

Een brandveilig bedrijfsfeest. Tips voor brandveilig feestvieren

Een brandveilig bedrijfsfeest. Tips voor brandveilig feestvieren Een brandveilig bedrijfsfeest Tips voor brandveilig feestvieren Sta stil bij risico s op brand Leuk. U organiseert een bedrijfsfeest. Staat u ook stil bij de risico s op brand? Jaarlijks krijgt de brandweer

Nadere informatie

Kort door de bocht, kunnen we zeggen dat eendenkroos vier dingen nodig heeft om te groeien: dat is water, zonlicht, warmte en nutriënten.

Kort door de bocht, kunnen we zeggen dat eendenkroos vier dingen nodig heeft om te groeien: dat is water, zonlicht, warmte en nutriënten. 1 2 Kort door de bocht, kunnen we zeggen dat eendenkroos vier dingen nodig heeft om te groeien: dat is water, zonlicht, warmte en nutriënten. Het model, ontwikkeld tijdens mijn bachelor scriptie beschrijft

Nadere informatie

Aardappelvezelproducten als gedeeltelijke vervanger van vezelgrondstoffen in de kartonfabricage

Aardappelvezelproducten als gedeeltelijke vervanger van vezelgrondstoffen in de kartonfabricage Aardappelvezelproducten als gedeeltelijke vervanger van vezelgrondstoffen in de kartonfabricage Fred Smit, Renée van Boxtel-Vennik, Annita Westenbroek Bumaga BV, Kenniscentrum Papier en Karton November

Nadere informatie

Bepaling warmteweerstand zwembadkuipen uit vezelversterkt composiet

Bepaling warmteweerstand zwembadkuipen uit vezelversterkt composiet FACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN DEPT. BURGERLIJKE BOUWKUNDE AFDELING BOUWFYSICA KASTEELPARK ARENBERG 40 BUS 2447 3000 LEUVEN, BELGIË LEUVEN 07 februari 2019 RAPPORT 2019/02 t.a.v. ir. Edmond de Fabribeckers

Nadere informatie

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer Brandveilig op kamers Tips voor een brandveilige kamer Een brand overkomt mij niet. Wat je kunt doen Plaats een rookmelder op elke verdieping in de gangen en bij voorkeur ook in je eigen kamer. Bepaal

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. A. Schouteten Postbus 5036 5004 EA TILBURG Onze referentie Rijswijk, Uw referentie -

Nadere informatie

Kleine spiritus brander

Kleine spiritus brander Kleine spiritus brander Voor deze brander heb je 2 blikjes van gelijke grootte nodig. Je gebruikt van beide de dichte onderkant. Stap 1: Knip van beide blikken de onderkant af op ongeveer 2 a 3 cm van

Nadere informatie

Kingspan Insulation. Fire Performance 15 mei Roy Weghorst. Agrarisch seminar Bouwbesluit en de agrarische sector.

Kingspan Insulation. Fire Performance 15 mei Roy Weghorst. Agrarisch seminar Bouwbesluit en de agrarische sector. Kingspan Insulation Fire Performance 15 Roy Weghorst Kingspan Insulation 1 Introductie Brand prestaties van producten is geen simpele wetenschap De twee voornaamste eigenschappen voor prestaties bij brand

Nadere informatie

Hooi-, stro-, kuilvochtigheidsmeter

Hooi-, stro-, kuilvochtigheidsmeter Hooi-, stro-, kuilvochtigheidsmeter BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN WILE 27 VOCHTIGHEIDSMETER NL Bedieningsvoorschriften Meegeleverd in de verpakking - Wile 27 vochtigheidsmeter - Gebruiksaanwijzing - 9 V 6F22

Nadere informatie

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor de EUROM GS5000 kachel gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw volle

Nadere informatie

Afbakening Het onderzoek richt zich op de fatale woningbranden in 2011. De niet-fatale woningbranden zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Afbakening Het onderzoek richt zich op de fatale woningbranden in 2011. De niet-fatale woningbranden zijn in het onderzoek niet meegenomen. Fatale woningbranden 2011 Managementsamenvatting Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) heeft onderzoek verricht naar de oorzaken, omstandigheden en het verloop van woningbranden met dodelijke

Nadere informatie

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58 Product Zink-luchtbatterij Modelnaam IEC Nominaal Nominaal Diameter Hoogte Gewicht Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A

Nadere informatie

Riethandel Pape-Eekelder VOF Keppelseweg BC DOETINCHEM

Riethandel Pape-Eekelder VOF Keppelseweg BC DOETINCHEM TNO-rapport 2005-CVB-R0079 Onderzoek naar de werking van de Rupako Flying Brands Detection System sproei blusinstallatie voor toepassing op brandbare dakoppervlakken, zoals riet, met gebruikmaking van

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

Drie volwassen kegels van drie verschillende bomen in het Calaveras Big Tree State Park. Zaadjes van de sequoia gigantea deze zijn gemiddeld 3 mm lang

Drie volwassen kegels van drie verschillende bomen in het Calaveras Big Tree State Park. Zaadjes van de sequoia gigantea deze zijn gemiddeld 3 mm lang Hoofdstuk 7 De levensloop van de Sequoia gigantea: De kegels en de zaadjes Een quizvraagje. Welke van de drie dennenappels op onderstaande foto is van de Sequoia Gigantea? Drie volwassen kegels van drie

Nadere informatie