Studiewijzer mavo en havo Klas 10 Programma van Toetsen en Afsluiting (PTA) Parcival College Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiewijzer mavo en havo Klas 10 Programma van Toetsen en Afsluiting (PTA) Parcival College Groningen"

Transcriptie

1 Studiewijzer mavo en havo Klas 10 Programma van Toetsen en Afsluiting (PTA) Parcival College Groningen

2 Inhoudsopgave Schoolexamen, Centraal Examen (SE, CE) Uitleg over het Programma van Toetsen en Afsluitingen Wanneer ben je geslaagd? Doorstromen naar de 11 e klas havo Niet geslaagd voor je mavo-examen? Herkansingen Inhalen Het rapport Het sectorwerkstuk De stage Het decanaat in de 10 e klas mavo Het decanaat in de 10 e klas havo Wisselen van vak Voorbeeld PTA hoe te lezen Het Programma van Toetsing en Afsluiting per vak Lijst met belangrijke data

3 Schoolexamen / Centraal Examen De eindcijfers voor alle vakken waarin je examen doet, worden opgebouwd uit twee onderdelen: Gedurende het jaar maak je toetsen en opdrachten die meetellen voor het School Examen (afgekort: SE). In het PTA (zie achter in dit boekje) kun je zien welke toetsen meetellen voor het SE. Voor al je examenvakken doe je daarnaast centraal examen (afgekort CE), op het moment dat alle mavoleerlingen in Nederland dat doen. Wanneer deze toetsen plaatsvinden, kun je vinden op de site Hier vind je nog meer informatie over de examens, die nuttig kan zijn. Vóór aanvang van het CE moet je alle onderdelen van het SE hebben afgerond. Zie voor de datum de jaarplanning achter in dit boekje. Het eindcijfer per vak wordt bepaald door het gemiddelde van het SE en het CE. Alle informatie over d afname van het CE en het SE kun je inzien in het examenreglement, te vinden op de site van onze school. Uitleg over het Programma van Toetsen en Afsluiting (PTA) In het PTA kom je drie manieren tegen waarop je beoordeeld kunt worden (toetstype): Toetsen (T): Dit zijn schriftelijke of mondelinge toetsen waarvoor je een cijfer haalt. Praktische opdrachten (P): Dit zijn werkstukken en schriften. Het periodeschrift is voor veel vakken in het PTA opgenomen en weegt dus in hoge mate mee. Het is van groot belang dat je het schrift tijdig en compleet inlevert zodra de periode eindigt. Handelingsdelen (H): Dit zijn opdrachten waarvoor je geen cijfer krijgt, maar als je ze niet met een voldoende afrondt, kun je geen examen doen.

4 Wanneer ben je geslaagd? Je slaagt voor het mavo-examen als je voldoet aan minimaal de volgende eisen: Gemiddelde van alle vakken bij CE Nederlands LO, Kunstvakken 1 en sectorwerkstuk Examenvakken, totaal van 6 vakken**: rekentoets 5,5 of hoger 5 of hoger Elk voldoende of hoger 1x5, dan ten minste 5x6 2x5, dan ten minste 3x6 en 1x7 1x4, dan ten minste 4x6 en 1x7 5 of hoger* Aanvullend: Bij 6 meetellende vakken: De kandidaat die eindexamen mavo (vmbo-gt) heeft afgelegd en al zijn eindcijfers heeft behaald binnen een schooljaar, is geslaagd, als : 1. Het rekenkundig gemiddelde van de bij het Centraal Examen behaalde cijfers 5,5 (of hoger) is; 2. Het eindcijfer voor het vak Nederlandse taal een 5 of hoger is; 3. De eindcijfers voor de vakken, waarin centraal examen is afgelegd is, maximaal één 5 en vijf zessen (of hoger) zijn; 4. Voor één van de vakken waarvoor het eindcijfer is vastgesteld, het eindcijfer een 4 is en voor de overige vakken waarvoor het eindcijfer is vastgesteld, het eindcijfer een 6 of meer is, waarvan ten minste één 7 of meer behaald; 5. Voor twee van de vakken, waarvoor het eindcijfer is vastgesteld, het eindcijfer een 5 is en voor de overige vakken waarvoor het eindcijfer is vastgesteld, het eindcijfer een 6 of meer is, waarvan ten minste één 7 of meer behaald; 6. De vakken LO, sectorwerkstuk (stageverslag) en kunstvakken I: met een voldoende of goed afgetekend; 7. Het eindcijfer voor de rekentoets is een 4,5 of hoger. Bij 7 meetellende vakken: Voor leerlingen die in 7 vakken mavo-examen doen is het in sommige gevallen mogelijk om een vak van de cijferlijst te schrappen. Dat kan de slagingskans vergroten. Dit gebeurt echter altijd in overleg met de decaan, om het uitgeven van ongeldige diploma s te voorkomen. N.B. Havo-leerlingen hebben ook aardrijkskunde. Dit vak telt niet mee voor het examen, maar wel voor de overgang naar 11 havo. * Houd er rekening mee, dat vervolgopleidingen naar het resultaat kunnen vragen en er consequenties aan kunnen verbinden. ** LO2 wordt alleen binnen de schoolexamens afgesloten. Dit vak moet zijn afgerond vóór het inleveren van de eindcijfers van het CE, dus uiterlijk 22 april 2016.

5 Doorgaan naar de 11 e klas van de havo Van een havoleerling verwachten we actieve interesse voor de verschillende vakken die we op school aanbieden. Je vindt het leuk om dingen te leren en wilt je daar ook zelfstandig voor inzetten. Het is vanzelfsprekend dat je je boeken, schriften e.d. bij je hebt. Om door te gaan naar de 11e klas havo, geldt bovendien dat je gemiddeld een 7 moet staan voor de vakken waarmee je doorgaat. Zit je daar iets onder, dan wordt besproken of je een goede basis hebt om door te stromen naar havo. Alle leerlingen die de wens hebben om door te stromen worden in de lerarenvergadering besproken. Daarna wordt er advies op maat gegeven. Het gaat dan vaak om de keuze voor een bepaald vak of profiel. Soms wordt geadviseerd om een door te stromen met een ander pakket, om de slaagkans in het havo te vergroten. Dat komt met name voor bij de rekenvakken (rekenen, wiskunde en economie) en de kernvakken (Nederlands, Engels, rekenen en wiskunde). Alle leerlingen die de wens hebben door te stromen naar havo, volgen na de examenweken alle lessen in de havo-groep(en). Het is mogelijk dat in deze weken voor sommige vakken toetsen plaatsvinden die meetellen voor de overgang naar havo-11.

6 Niet geslaagd voor je mavo-examen? In sommige gevallen is het mogelijk om het examenjaar op onze school over te doen, indien je niet geslaagd bent. Overleg hierover met mentor, decaan en coördinator is noodzakelijk. Het is ook mogelijk om de school met een cijferlijst en een Vrijeschoolverklaring te verlaten. Je kunt dan instromen in bepaalde niveaus en afdelingen van het MBO. Je mogelijkheden zijn dan veel beperkter dan met een diploma. Overleg hierover met de decaan! Havisten kunnen (in sommige gevallen) als ze niet geslaagd zijn, maar formeel wel overgegaan naar havo-4, een overgangsbewijs krijgen dat toegang geeft voor MBOopleidingen op niveau 4.

7 Herkansingen Sommige toetsen zijn herkansbaar. Dat zie je als er een vinkje in het vakje herkansbaar staat of als er staat: HRKNSBR. Staat dit er niet, dan is de toets niet herkansbaar. Altijd geldt: - Het hoogste cijfer telt; - Herkansingsmomenten: steeds op een aangegeven, vaststaand moment na de proefwerkweek: Zie jaarplanning achter in dit boekje. - Als je voor aanvang van de toets niet bent afgemeld, vervalt de eventuele mogelijkheid om deze toets te herkansen. De volgende regels gelden voor de herkansingen 1. Per vak kan er per jaar één SE toets herkanst worden. 2. Na elke toetsweek volgt er één herkansingsmoment voor één herkansbare toets uit die week. 3. Praktische opdrachten (voor zover herkansbaar, zie PTA) mogen op dezelfde data ook worden herkanst (extra dus). 4. De enige manier om een herkansing aan te vragen is via het herkansingsformulier. Dit kun je downloaden van de site. De vakdocent moet het formulier ondertekenen, als hij/zij instemt met de herkansing. De leerling moet uiterlijk 3 dagen voor de toets het ingevulde en ondertekende formulier bij Bernadette Geradts (examencoördinator) in haar postvakje inleveren. 5. Een gemiste herkansing kan niet worden ingehaald. Herkansen van het CE Na het CE mag je één van de CE-toetsen herkansen. Dat gebeurt op een landelijk vastgesteld moment. Zie hiervoor

8 Inhalen Een toets die je niet kunt maken vanwege ziekte moet je zo snel mogelijk inhalen, altijd na overleg met de vakdocent. (Let op!: dit is wat anders dan herkansen). Dat kan op donderdagmiddag het 7 e lesuur, behalve de donderdagmiddag na een periodetoets want dan wordt de periodetoets ingehaald. Je regelt zelf met de docent dat je een toets wilt inhalen, het is jouw eigen verantwoordelijkheid! Denk er aan dat er ook allerlei voortgangstoetsen zijn en SO s. Deze tellen vrijwel altijd mee voor het PTA en ze geven een indicatie van hoe je er voor staat. Een ingehaalde toets mag je niet herkansen.

9 Het rapport Naast het rapport heb je inzage in je cijfers in Magister. Hierin staan alle cijfers die je voor de PTA-onderdelen gehaald hebt op een rij. Je ziet per vak welke cijfers je hebt gehaald en wat daarvan het gemiddelde is. Ook kun je zien welke onderdelen nog open staan. Op het rapport staat per vak een balansbeoordeling waarmee de docent aanduidt of hij/zij inschat dat je voor dit vak zult gaan slagen. Een negatieve balansbeoordeling wordt altijd toegelicht. Op het rapport staat er een totaalgemiddelde. Om door te gaan naar de 11 e klas havo 4 moet dat cijfer 7 of hoger zijn. Let op: een 7 op mavo-niveau komt overeen met een 6 op havo-niveau. Achterstanden Het is belangrijk dat je al je werk op tijd inlevert en afmaakt. Alles telt immers mee voor je eindexamen. Als je achterstanden hebt (denk aan het inleveren van periodeschriften en dossiers) bij het eerste rapport, dan ben je verplicht die achterstanden op school in te halen. Achterstanden, denk aan dossiers en periodeschriften, zijn altijd oorzaak van ellende later in het jaar. Wanneer aan het eind ineens echt alles moet worden ingeleverd, blijkt de berg soms te groot. Dus zorg dat je geen achterstanden oploopt en als dat toch is gebeurd, zorg dan dat je ze zo snel mogelijk inhaalt. Vraag daarbij hulp aan medeleerlingen en de docent/mentor.

10 Het sectorwerkstuk Op onze school valt het landelijk verplichte sectorwerkstuk van het examen mavo samen met de maatschappelijke stage (zie PTA LOB). Voor 10 mavo geldt: Je gaat 2 weken werken op een plek waar je kennis kunt opdoen over jouw toekomstige beroep. Voor 10 havo geldt: Je gaat 2 weken werken in een zorginstelling. De stage wordt begeleid door de mentor van je klas en door de decaan mavo: die is namelijk ook de stagecoördinator. In de klas worden uitgedeeld: 1. Brief voor leerlingen 2. Brief voor instelling/bedrijf 3. Stage overeenkomst 4. Stageverslag (map met opdrachten) 5. Voorbereiding stage Deze documenten zijn ook te vinden op de schoolsite onder decanaat en stages. Je krijgt, ruim voor het begin van de stage, een map mee met allerlei opdrachten die je tijdens de stage moet doen. Na en tijdens de stage schrijf je het stageverslag en je houdt een presentatie op school van wat jij op de stage hebt meegemaakt/geleerd. Het 2 weken stage lopen(pta LOB H2), de stagepresentatie (PTA LOB H3) en het stageverslag(pta LOB P1) worden beoordeeld door je mentor. Om te slagen moet het sectorwerkstuk minimaal voldoende zijn. Het sectorwerkstuk moet een uitwerking zijn van een thema dat past bij een van je gekozen vakken (nask, biologie, economie of geschiedenis). Een van de opdrachten in je stageboekje sluit daarom hierbij aan. Roos van Goudoever, decaan mavo en stagecoördinator

11 De stage Naast het volgen van de lessen is er dit jaar een stage. Voor 10 mavo geldt: Je gaat werken op een plek waar je kennis kunt opdoen over jouw toekomstige beroep. Voor 10 havo geldt: Je gaat op stage in een zorginstelling. De stage wordt begeleid door de mentor van de klas en door de decaan mavo (Roos van Goudoever) en decaan havo/vwo (Annelien Fikkers). In de klas worden uitgedeeld: 1. Brief voor leerlingen 2. Brief voor instelling/bedrijf 3. Stage overeenkomst Deze documenten zijn ook te vinden op de schoolsite onder decanaat en stages Je krijgt, kort voor het begin van de stage, een stageboek mee met allerlei opdrachten die je tijdens de stage moet doen. Na en tijdens de stage schrijf je het stageverslag en je houdt een presentatie op school van wat jij op de stage hebt meegemaakt/geleerd. De stage zelf, het verslag én de presentatie worden beoordeeld en je hebt dan het verplichte sectorwerkstuk gemaakt. Om te slagen moet dit werkstuk minimaal voldoende zijn. Het sectorwerkstuk moet een uitwerking zijn van een thema dat pas bij een van je gekozen vakken (nask, biologie, economie of geschiedenis). Een van de opdrachten in je stageboekje sluit daarom hierbij aan.

12 Het decanaat in de 10 e klas mavo De decaan mavo is verantwoordelijk voor het vak LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding) en is tevens stagecoördinator. De brede oriëntatie op MBO opleidingen is dit jaar zo belangrijk dat LOB een vak is met een PTA. Het PTA LOB bestaat uit: 1. H1 Opdrachten LOB (portfolio LOB 2. H2 De stage van 2 weken 3. H3 De stagepresentatie 4. P1 Het stageverslag (tevens sectorwerkstuk) De begeleiding bestaat dit jaar uit: (nieuws)brieven, informatie via mentorlessen en persoonlijke gesprekken. Wil je een afspraak naast de geplande gesprekken: stuur mij even een mail. Meer informatie kun je vinden in de onderstaande documenten. Deze zijn allen, na verschijning, te vinden op onze schoolsite onder decanaat en stages. Stagebrief aan leerlingen klas 10ABKL, aug Brief aan stage adres klas 10ABKL, aug Stage overeenkomst klas 10ABKL, aug Stageverslag klas 10ABKL, sept Nieuwsbrief 1 decanaat 10 mavo, 15 sept Opdrachten LOB (portfolio LOB) mavo, 15 sept Nieuwsbrief 2 decanaat 10 mavo, 15 jan Roos van Goudoever, decaan mavo

13 Het decanaat in de 10 e klas havo Aan het einde van klas 10 kiezen de havo leerlingen hun profiel. Het keuzeproces bestaat uit de volgende stappen: Er is een onderwijsbeurs Noord met vervolgopleidingen van het mbo, hbo en wo. Deze is begin oktober in de Martini Plaza en gratis toegankelijk voor leerlingen en ouders. In november is er een beroepenvoorlichting op het Augustinuscollege, daar kunnen leerlingen heen. In januari is er een avond op school voor ouders en leerlingen waar verschillende hboinstellingen zich zullen presenteren. Alle leerlingen doen in het voorjaar een profielkeuzetest in de mediatheek. Er is een naslagwerk in de vorm van een profielkeuzegids op de schoolsite. In maart wordt door de Hanzehogeschool Groningen een keuze-evenement georganiseerd. Er wordt op school een speed date georganiseerd. Je kunt dan praten met oud leerlingen van onze school over hun ervaringen met een bepaalde opleiding. Er wordt door de school een profieladvies geformuleerd. Daarna wordt in maart digitaal het profiel ingevuld in magister. Voor 1 april moet het vakkenpakket en de profielkeuze bekend zijn. Annelien Fikkers, decaan havo vwo

14 Voorbeeld PTA - hoe te lezen. Uitleg: Dit betreft het bovenstaande PTA voor het vak Nederlands in het 4 e leerjaar mavo (tiende klas). Ne1420 4T1 Weging Type toets Afnamemoment Tijdsduur administratieve code (niet belangrijk voor leerlingen) leerjaar 4, Toets (schriftelijk of mondeling), 1: eerste meetellende toets relatieve weging van de toets binnen het schoolexamen (SE) soort toets: schriftelijk of mondeling het tijdstip waarop de toets wordt afgenomen. Voor periodetoetsen is dit de laatste periodedag. Een I geeft aan dat de toets voor of in de 1 e toetsweek plaatsvindt, een II dat deze voor of in de 2 e toetsweek plaatsvindt, enzovoort. De duur van de toets, inclusief eventuele uitlooptijd voor dyslecten.

15 Inleverdata 10m PER 1 * aug aug 31 aug-4 36 sep sep PER 2 38 sep sep 28sep- 40 2okt PER 5-9 3* 41 okt okt periodeschrift periodeschrift Frans: dossier 1 proefwerkweek 17 t/m okt herfstvakantie okt periodeschrift nov Stage PER nov Stage nov nov 30 nov -4 PER 5 49 dec boekverslag 1-4 Nederlands inleveren. Engels: 1e boekverslag inleveren

16 dec dec Frans: dossier 2 19 dec t/m 3 52 jan kerstvakantie 53 kerstvakantie PER 6* jan Nederlands: leesverslag 1 tot en met PWW jan jan jan periodeschrift PER feb feb feb periodeschrift Nederlands: deadline Leesverslagen 1 tot en met 6 PER Engels: 2e boekverslag inleveren feb 27 feb t/m 6 9 mrt voorjaarsvakantie mrt Fra: dossier 3 Kunstvak 1: kunstdossier inleveren mrt periodeschrift PER PWW * mrt 28mrt 13-1apr apr apr PER

17 10 apr apr apr t/m 8 mei mei PER * mei mei mei - 3 juni juni PER juni juni 26 27jun- 1juli juli juli werkstuk kunst beeldend hemelvaart examentuist vr St. Jan Inhalen zomervakantie: 16 juli - 28 augustus 2015

18 Inleverdata 10H PER 1 * aug aug aug-4 sep sep periodeschrift PER sep sep nederlands: boekverslag 1 periodeschrift 40 28sep-2okt Frans: dossier 1 PER 3* okt okt proefwerkweek t/m -25 okt herfstvakantie okt periodeschrift nov Stage PER nov Stage nov PER 5 PER 6* nov nov -4 dec dec periodeschrift dec Fra: dossier 2 19 dec t/m 3 52 jan kerstvakantie 53 kerstvakantie jan jan PWW jan jan periodeschrift periodeschrift EN: boekverslag 1 inleveren Ne: boekverslag 2 PER feb Nederlands: boekverslag feb feb periodeschrift PER feb EN: boekverslag 2 inleveren 9 27 feb t/m 6 mrt voorjaarsvakantie

19 mrt Kunstvak 1: kunstdossier inleveren mrt periodeschrift PER 9 * mrt PWW 13 28mrt-1apr apr apr PER apr apr werkstuk kunst beeldend apr t/m 8 mei hemelvaart mei PER 11* mei Examens mei mei - 3 juni juni PER juni juni vr St. Jan 26 27jun-1juli periodeschrift juli juli Inhalen zomervakantie: 16 juli - 28 augustus 2015

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Inhoud: voorlichting over de keuzetrajecten in 10 mavo A Keuzetraject MBO opleiding 1. Het vak LOB 2. Het keuzetraject in data 3. Portfolio LOB

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2014-2015 3 VMBO TL Coornhert Lyceum 1 Voorwoord Beste leerling en beste ouders / verzorgers, Hierbij heeft u / heb je het PTA van 3 vmbo TL in handen. In 3 vmbo TL

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Studiewijzer 10t 2018/2019

Studiewijzer 10t 2018/2019 Studiewijzer 10t 2018/2019 2 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt

Nadere informatie

Studiewijzer. 12havo5

Studiewijzer. 12havo5 Studiewijzer 12havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12 havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 Coornhert Lyceum 1 Voorwoord Beste ouders / verzorgers, beste leerling Hierbij heeft u / heb je het PTA van in handen. In werken we naar het examen toe. Om

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem MAARTEN VAN ROSSEM Programma van Toetsing en Afsluiting 2018/19 Maarten van Rossem Groningensingel 1235 6835 HZ Arnhem 026 3202860 1 Vooraf Deze bijdrage gaat over de organisatie van het schoolexamen en

Nadere informatie

Studiewijzer. 12vwo6

Studiewijzer. 12vwo6 Studiewijzer 12vwo6 2017 / 2018 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2015/2016 2 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

Overgangsnormen Edith Stein College

Overgangsnormen Edith Stein College Overgangsnormen Edith Stein College 2018-2019 Versie 1 1 Inhoud 1. Algemeen gedeelte overgangsnormen... 3 2. Internationale Schakelklas... 4 3. 23 VT... 5 4. klas 1 en 2... 6 5. mavo(klas 3)... 12 6. Zak-

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VMBO-T 3 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren?

Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren? Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement Wat zijn nu de belangrijke factoren? Vervolgopleiding Mededelingen & vragen Lokaal Mentor 110 Sophie van der Heiden

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

Welkom Klas 4. Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren? Vervolgopleiding. Mededelingen & vragen

Welkom Klas 4. Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren? Vervolgopleiding. Mededelingen & vragen Welkom Klas 4 Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement Wat zijn nu de belangrijke factoren? Vervolgopleiding Mededelingen & vragen Mentoraat Sociaal Groep (mentorles) Mentor Individueel Administratief

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

PTA Havo 4 Cohort 2015

PTA Havo 4 Cohort 2015 PTA Havo 4 Cohort 2015 Cohort: 2015 Schooljaar: 2015-2016 Inleiding: Dit document behoort bij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA wordt omschreven hoe het schoolexamen voor de verschillende

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 31 augustus 2015 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Het PTA en de examens Programma LOB Het examenjaar Kort jaar

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

Informatieavond 5 HAVO

Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 havo Programma informatieavond Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 5 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische zaken Ons motto:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 3 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 MAVO 3 e klas SCHOOLEXAMEN MAVO 3 2015 2016 PTA INHOUD: A. Voorwoord 1 Korte beschrijving van de structuur van het examen 2 Schoolexamen 2 Maatschappijleer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T. Donderdag 6 september 2018

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T. Donderdag 6 september 2018 Hartelijk welkom Informatieavond leerjaar 4 MAVO G/T Donderdag 6 september 2018 Programma Welkom Het examen Na Marianum Met de mentor mee.. Informatieavond VMBO Lichtenvoorde Gemengde en Theoretische leerweg

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Informatie. Mavo Examentraject

Informatie. Mavo Examentraject Informatie Mavo Eamentraject 8e klas 2018/2019 1 Beste ouders en leerlingen, Deze informatie wordt aan ouders en leerlingen gepresenteerd en geldt voor leerlingen die in het schooljaar 2018-2019 in de

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte Leerweg. s-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte Leerweg. s-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Kaderberoepsgerichte Leerweg s-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 4H/5V Welkom, voorstellen mentoren en decanen Het eindexamen: SE: schoolexamen 50% PTA: programma van toetsing en afsluiting CE: centraal examen

Nadere informatie

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO 2017 2018 Herkansing In geval van herkansing geldt het hoogst behaalde cijfer. Algemene vakken: Elke examenkandidaat heeft het recht om na schoolexamenperiode 4 in

Nadere informatie

Welkom - SE-CE - PTA. - Examenreglement. - Rooster SE s. - Extra hulpmiddelen. - Zitten blijven / gezakt. - Heel handig

Welkom - SE-CE - PTA. - Examenreglement. - Rooster SE s. - Extra hulpmiddelen. - Zitten blijven / gezakt. - Heel handig Examens en meer Welkom - SE-CE - PTA - Examenreglement - Rooster SE s - Extra hulpmiddelen - Zitten blijven / gezakt - Heel handig School Examen doen. - SE in 2018 2019 - Mavo Havo/Vwo Aantal SE-perioden

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015

Voorwoord. Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Voorwoord Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 3 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van

Nadere informatie

TooropMavo. Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016

TooropMavo. Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016 TooropMavo Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016 Alle vakken in klas 4 op een rij Nederlands Engels Frans Duits Spaans Aardrijkskunde Geschiedenis Wiskunde Economie Natuurkunde Biologie

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Informatieavond Mavo 4

Informatieavond Mavo 4 Informatieavond Mavo 4 IVKO 2014-2015 Benno Breeuwer Teamleider bovenbouw Adjunct-directeur Mentoren Sabine, Ignace, Anneke Programma Examenjaar in het algemeen (Benno) Schoolexamens Examenreglement Rekenexamen

Nadere informatie

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar 5 HAVO Voorlichtingsavond over het examenjaar Opbouw van deze avond 19.30 uur: welkom en opening 19.35 uur: opbouw van het examenjaar 20.15 uur: uiteen in mentorgroepen 20.45 uur: einde Agenda Jaarplanning

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6 Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 13vwo6 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016 Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs Broekweg Haarlem Programma van ing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 205-206 MAVO cursusjaar 205-206 Leerjaar 3 Haarlem College MAVO 205-206 Aan de leerlingen

Nadere informatie

Informatie Mavo Examentraject

Informatie Mavo Examentraject Informatie Mavo Examentraject 8e klas 2013/2014 Beste ouders en leerlingen, Deze informatie is op 16 januari 2014 aan ouders en leerlingen gepresenteerd en geldt alleen voor leerlingen die in het schooljaar

Nadere informatie

Informatieavond HAVO 4. Welkom

Informatieavond HAVO 4. Welkom Informatieavond HAVO 4 Welkom Informatieavond 4 havo Programma informatieavond Ons motto Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 4 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. Klas 9th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. Klas 9th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer Klas 9th 2015/2016 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 9 th. Voor het eerst zal dit jaar ook in 9th voor een

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015

Welkom. Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015 Welkom Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015 Programma Opening door dhr. H.Heerts (teamleider) - PTA en Examen Informatie vervolgopleidingen door dhr. B. Kremer (decaan) Met mentor naar een lokaal en

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 3

Ouderavond leerjaar 3 Ouderavond leerjaar 3 Welkom Mentor - Welke vakken geef je als docent? Wie bent u? Samen Mentor Mentorles Wat kunt u verwachten? Verschil Onderbouw Bovenbouw Cijfermatig volgen Huiswerkhouding Rol ouders

Nadere informatie

Examenvoorlichting 2013

Examenvoorlichting 2013 Examenvoorlichting 2013 Examenvoorlichting M@VO 4 Pakket 2 leerlingen KB diploma Pakket 4 leerlingen Mavo diploma Pakket 5 leerlingen Mavo diploma Pakket 2 Kaderleerlingen - examen (theoretische vakken)

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3

Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3 Met Penta naar je top! Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3 Programma - Algemene informatie - Informatie over decanaat - Met de mentor naar de klas voor verdere informatie en gelegenheid tot vragen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 3. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 3. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2018-2019 R MAVO 3 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma PTA en LOB Het eindexamen: PTA: programma van toetsing en afsluiting SE: schoolexamen 50% CE: centraal examen 50% Belangrijke regels en afspraken bij het PTA Oriënteren

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2016 Maandag 14 september 2015 Goede voorbereiding Hoe Wat Wanneer 1 Hoe doet Daphne Schippers het?! aandacht of afleiding! precies weten en veel oefenen! Topprestatie! SE examen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 26 september 2016 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Voorbereiding, exameneisen en examenregels Wat is een goede voorbereiding voor een

Nadere informatie

Examenreglement aanvullingen 5H

Examenreglement aanvullingen 5H Examenreglement aanvullingen 5H HAVO bovenbouw Cohort 2016-2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Kalender voor belangrijke onderdelen van het examendossier... 4 Data Centraal Examen Havo 2018... 5 Aanvullingen/wijzigingen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 WELKOM informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 Enkele praktische punten vooraf: presentatie komt op schoolsite lln. met faciliteiten FAE wordt RND cijferlijsten uitgedeeld SOMToday kopie ID/paspoort

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 5H/6V Welkom, voorstellen mentoren en decanen Het eindexamen SE: schoolexamen 50%, PTA: programma van toetsing en afsluiting CE: centraal examen

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo-4

Studiewijzer. 11havo-4 Studiewijzer 11havo-4 2018/2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11 havo4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE Schooljaar 2014-2015 EXAMENKATERN 2014-2015 SAENREDAM COLLEGE VMBO Basisberoepsgerichte leerweg VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO Theoretische leerweg 1 2 Beste examenkandidaat Zaandijk, september

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017

Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017 Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017 Agenda Eindexamen Studiekeuze en loopbaanbegeleiding Vragen en opmerkingen Gymnasium 6 De examenperiode: SE en CE 1. Schoolexamens

Nadere informatie

Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015

Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015 Jaarplanning 2015-2016 versie 26-8-2015 week 34 0 facultatief do 20-aug-2015 vrij 21-aug-2015 week 35 1 ma 24-aug-2015 ORGANISATIEDAG 1 (docent op school, leerlingen vrij) 8.30-16.00 uur di 25-aug-2015

Nadere informatie

Studiewijzer. Klas10h4

Studiewijzer. Klas10h4 Studiewijzer Klas10h4 2016/2017 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 10 havo 4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan:

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: We kennen onze leerlingen We maken kansen waar We ondersteunen als het mogelijk is We zijn duidelijk en bieden structuur We zijn klein en veilig Informatieavond eindexamen

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort Schooljaar

Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort Schooljaar Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort 2018-2019-2020 Schooljaar 2018-2019 SG Newton Dampten 22 1624 NR Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 2 1.0 Inleiding... 2 2.0 Examens... 3 2.1 Schoolexamen (SE)...

Nadere informatie

Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL

Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL PvdA: voorlopig geen rekentoets die meetelt voor examen Productieprocessen Leren & ontwikkelen Programma 1 e deel: (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 5V Welkom, voorstellen mentoren en decanen Het eindexamen: SE: schoolexamen 50% PTA: programma van toetsing en afsluiting CE: centraal examen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2018-2019 R MAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Overgangsnormen. Edith Stein College

Overgangsnormen. Edith Stein College Overgangsnormen Edith Stein College 2013-2014 1 Inhoud Inhoud...2 Overgangsnormen: Internationale Schakelklas...4 Overgangsnormen: Brugklas...7 Overgangsnormen: Tweede klas...9 Overgangsnormen: 23 VT...14

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2018-2019 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG Burgemeester Hogguerstraat 2 1064 EB Amsterdam 020-5854854 0 INHOUDSOPGAVE. Vaststelling PTA en bevoegd gezag 2 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Informatieavond examen 2015 4 vmbo-t

Informatieavond examen 2015 4 vmbo-t Informatieavond examen 2015 4 vmbo-t Het examen: SE én CE SE: Het Schoolexamen Dit wordt afgenomen door de eigen docenten CE: Het Centraal examen Het landelijk examen, wordt door alle leerlingen tegelijk

Nadere informatie

Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015

Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Beste examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Welkom op de ouder- & kindavond. mavo/tl 3

Welkom op de ouder- & kindavond. mavo/tl 3 Welkom op de ouder- & kindavond mavo/tl 3 WELKOM Programma 19.30 u Plenair programma in aula 20.15 u Infomarkt in centrale hal Vragen stellen aan mentoren, decanen 20.45 u Infomarkt sluit Opzet van de

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 11 september 2018 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Alles over de examens De weg naar een vervolgopleiding Het

Nadere informatie

Overgangsnormen Edith Stein College

Overgangsnormen Edith Stein College Overgangsnormen Edith Stein College 2016-2017 1 Inhoud 1. Algemeen gedeelte overgangsnormen... 3 2. Internationale Schakelklas... 4 3. 23 VT... 5 5. Overgangsnormen van 23 VT naar 4 mavo... 5 4. Brugklas...

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

De informatie betreft alleen het mavo-traject, omdat dat traject al vanaf de 9e klas start met een vakkenpakket.

De informatie betreft alleen het mavo-traject, omdat dat traject al vanaf de 9e klas start met een vakkenpakket. Informatie Mavo Eamentraject 8e klas 2014/2015 1 Beste ouders en leerlingen, Deze informatie is op 5 februari 2015 aan ouders en leerlingen gepresenteerd en geldt alleen voor leerlingen die in het schooljaar

Nadere informatie

Ook de slaag-/zakregeling staat in dit boekje vermeld. Dan weet je precies waar je aan moet voldoen om je diploma mavo/vmbo-tl te behalen.

Ook de slaag-/zakregeling staat in dit boekje vermeld. Dan weet je precies waar je aan moet voldoen om je diploma mavo/vmbo-tl te behalen. Voorwoord Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 3 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van

Nadere informatie

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo. Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.25 april (overdag) HET EINDEXAMEN GANG VAN ZAKEN TIJDENS HET EXAMENJAAR EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

Examenvoorlichting HAVO 5 en VWO 6. Schooljaar

Examenvoorlichting HAVO 5 en VWO 6. Schooljaar Examenvoorlichting HAVO 5 en VWO 6 Schooljaar 2018-2019 Mijn laatste sheet: Alle informatie te vinden op: www.wpkeesboeke.nl www.examenblad.nl Diploma uitreiking: van 15.00-22.00 uur VWO: 1 juli 2019 Havo:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie